Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ο ρόλος της βιταμίνης D στο αδυνάτισμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αυξάνει την καύση θερμίδων ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Η βιταμίνη D, που συνήθως αναφέρεται ως «βιταμίνη του ήλιου» παράγεται φυσικά στο σώμα από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου, και επίσης βοηθά στη διατήρηση επαρκών επιπέδων των άλλων σημαντικών μετάλλων στον οργανισμό.

Στους ενήλικες η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί οστεομαλακία η οποία χαρακτηρίζεται από αδύναμα, εύθραυστα οστά, κατάγματα, οστικό πόνο, και γενικευμένη αδυναμία. Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην κυτταρική ανάπτυξη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη νευρομυϊκή λειτουργία και επίσης δρα ως αντιφλεγμονώδες.

Νέα έρευνα έδειξε ότι η βιταμίνη D δεν υποστηρίζει μόνο ισχυρά, υγιή οστά και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της καύσης θερμίδων ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα έκαναν μια κλινική μελέτη σε 38 ανθρώπους για να δουν αν τα επίπεδα της βιταμίνης D ενός ατόμου θα μπορούσαν πραγματικά να είναι ένας προγνωστικός δείκτης της ικανότητας του να χάσει λίπος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ξεκινώντας με ένα ανεπαρκές επίπεδο βιταμίνης D, είναι πιθανό ότι αυτό μπορεί να αναστείλει την ικανότητα ενός ατόμου να χάσει βάρος με δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

Αν και αυτή η μελέτη ήταν απλά μια μελέτη παρατήρησης και δεν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ βιταμίνης D και απώλειας βάρους, έχουν γίνει περίπου 300 μελέτες κατά το παρελθόν για τη βιταμίνη D και τις ικανότητές της. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ βιταμίνης D και απώλεια βάρους λόγω των ευρημάτων.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D για ενήλικες γυναίκες ηλικίας 19-70 ετών είναι 600 IU. Όπως πάντα, είναι καλύτερο να λαμβάνετε τις θρεπτικές ουσίες από φυσικές τροφές.

Τροφές που παρέχουν βιταμίνη D

Η διαιτητική βιταμίνη D παρέχεται κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ειδικότερα από το συκώτι, το βοδινό, το μοσχάρι και τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί (ειδικά το τυρί Ελβετίας) και βούτυρο και κάποια ψάρια όπως η ρέγκα, ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.

Επιπλέον τροφές αποτελούν το μουρουνέλαιο, ο εμπλουτισμένος με βιταμίνη D χυμός πορτοκάλι (ελέγξτε την ετικέτα, καθώς η προστιθέμενη ποσότητα βιταμίνης D ποικίλλει) και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Θυμηθείτε ότι υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D όπως η αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, η βλάβη στην καρδιά και νεφρική βλάβη.

Έτσι, προσπαθήστε να κρατήσετε την πρόσληψη εντός του συνιστώμενου εύρους και μη χρησιμοποιείτε κανένα συμπλήρωμα διατροφής για να χάσετε βάρος. Η απώλεια βάρους απαιτεί μια δίαιτα με μειωμένες θερμίδες και τακτική άσκηση.


Πηγή: http://www.myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.