Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Σκυλίτσα θάβει νεκρό κουτάβι


Το σκεπάζει με άμμο θρηνώντας το χαμό του.

Μια πολύ συγκινητική στιγμή κατέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες με τα κινητά τους τηλέφωνα, σε περιοχή της Μέσης Ανατολής, χωρίς να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής MailOnline.

Μια αδέσποτη σκυλίτσα βρίσκει το πτώμα ενός κουταβιού στην άκρη του δρόμου και αφού κάνει μερικούς κύκλους γύρω από αυτό, το μυρίζει και συνειδητοποιεί ότι είναι νεκρό… αρχίζει να πετά επάνω του άμμο για να το θάψει.

Χωρίς να βγάλει κιχ, η σκυλίτσα αφού έθαψε το κουτάβι, έφυγε από το σημείο αθόρυβα.





Διαβάστε περισσότερα...

Φουλ μετάλλια για την Ελλάδα!


Ακόμα τρεις διακρίσεις για την Εθνική μας στους Μεσογειακούς.

Συνεχίζουν εντυπωσιακά οι Έλληνες στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνης. Ο Αντώνης Φωκαΐδης στον τελικό των 1.500 μέτρων στην κολύμβηση νίκησε τον μοναδικό αντίπαλο που είχε στην κούρσα του, τον Μάρτιν Μπάου και με 15:30.49 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμά του.

Φοβερή η Νόρα Δράκου στην Τουρκία! Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια βγήκε δεύτερη στα 100 μέτρα ύπτιο με χρόνο 1:01.75 και κατέκτησε το τέταρτο προσωπικό της μετάλλιο στους Αγώνες! Μάλιστα, έχασε την πρωτιά και το χρυσό για μόλις 18 εκατοστά!

Το τρίτο μετάλλιο ήρθε στην άρση βαρών, εκεί όπου ο Θοδωρής Ιακωβίδης βγήκε τρίτος στην κατηγορία των 85 κιλών, σηκώνοντας συνολικά 346 κιλά. 156 στο αρασέ και 190 στο ζετέ.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έξυπνες» κάλτσες βάζουν τέλος στην αστάθεια


Προφυλάσσουν τους χρήστες από τραυματισμούς.

Τέλος στον κίνδυνο τραυματισμού στη διάρκεια της άσκησης βάζουν οι «έξυπνες» κάλτσες, αφού προσφέρουν καλύτερη ισορροπία στο περπάτημα.

Για την ακρίβεια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Heapsylon που βρίσκεται πίσω από την ιδέα οι κάλτσες Sensoria διαθέτουν ενσωματωμένους αισθητήρες, οι οποίοι μετρούν την πίεση και καταγράφουν δεδομένα την ώρα που το άτομο που τις φοράει, περπατά ή τρέχει.

Στη συνέχεια, εξηγούν οι τρεις ιδρυτές της Heapsylon, πρώην στελέχη της Microsoft, τα δεδομένα μεταφέρονται ηλεκτρονικά μέσω Bluetooth σε ένα «έξυπνο» τηλέφωνο ή κάποιον υπολογιστή με το λογισμικό της Heapsylon.

Η ανάλυση των δεδομένων επιτρέπει στους χρήστες να τρέχουν ή να περπατούν με μεγαλύτερη ασφάλεια, γνωρίζοντας τα όριά τους.

Κι αν έχετε το φόβο ότι μπορεί να καταστραφούν με το πλύσιμο, οι δημιουργοί καθησυχάζουν τους μελλοντικούς αγοραστές ενημερώνοντάς τους ότι οι κάλτσες μπορούν να μπουν ακόμη και στο πλυντήριο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο επιπλέον ύπνος περιορίζει τον κίνδυνο για διαβήτη


Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη,

Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη έχουν όσοι καταφέρνουν να αναπληρώσουν τα Σαββατοκύριακα τον ύπνο που τους λείπει τις καθημερινές.

Οι επιστήμονες του Βιοατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια πειραματίστηκαν με 19 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι, λόγω δουλειάς, κοιμούνταν λίγο.

Οι εθελοντές, με μέση ηλικία 29 ετών, επί τουλάχιστον πέντε χρόνια κοιμόντουσαν τα βράδια περίπου έξι ώρες, όμως τις Παρασκευές και τα Σάββατα κατάφερναν να κοιμηθούν δυόμιση ώρες παραπάνω.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να κοιμηθούν στο εργαστήριο για τρεις νύχτες, μερικοί από αυτούς επί δέκα ώρες χωρίς διακοπή, ενώ άλλοι με διακοπές που επέβαλαν οι επιστήμονες και, τέλος, οι υπόλοιποι κοιμούνταν τις συνήθεις έξι ώρες, όπως και στην καθημερινή ζωή τους. Μάλιστα όλοι έτρωγαν το ίδιο φαγητό, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση στο σάκχαρο και στην ινσουλίνη τους.

Την τέταρτη μέρα, οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος από τους εθελοντές και υπολόγισαν την ευαισθησία του καθενός στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στον οργανισμό.

Όπως διαπιστώθηκε, οι άνδρες που κοιμόντουσαν δέκα ώρες, είχαν κατά μέσο όρο 31% αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σχέση με όσους κοιμόντουσαν μόνο έξι ώρες.

«Τα καλά νέα είναι ότι αν κανείς για μια μεγάλη περίοδο δεν κοιμάται αρκετά, αλλά κατά διαστήματα αυξάνει τις ώρες που κοιμάται, μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία του στην ινσουλίνη» και έτσι να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανόρθωση βραχιόνων για πιο σφιχτά μπράτσα


Πείτε μας ποιος είναι υποψήφιος για ανόρθωση βραχιόνων?

Υποψήφιος για την επέμβαση αυτή είναι οποιοσδήποτε βρίσκει ότι η περιοχή του βραχίονα του απομακρυνόμενη από το σώμα του, όπως όταν χαιρετάμε απο μακριά κάποιον κουνώντας το χέρι μας (bye-bye), εμφανίζει έντονη χαλάρωση μαζί με περίσσεια δέρματος. Όταν το πρόβλημα είναι μικρότερο τότε απλά τη λύση μπορεί να δώσει η τεχνική της μηχανικός υποβοηθούμενης λιποαναρρόφησης.

Ποια τεχνική ακολουθείτε εσείς?

Η προσωπική μου τεχνική, που παρουσιάστηκε και στο παγκόσμιο συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής στη Ρόδο το 2009, αποτελεί βελτίωση όλων των παλαιότερων τεχνικών ανορθώσεως των βραχιόνων. Πιο συγκεκριμένα απαλείφει την μακριά τομή απο την μασχάλη έως τον αγκώνα και αντ” αυτής γίνεται μόνο μία πολύ μικρή και άρα εύκολα καλυπτόμενη απο ρούχα τομή μέσα στην μασχάλη (τομή lazy s, τομή νωχελικού σήγμα) απο το πρόσθιο έως το οπίσθιο τοίχωμα της μασχαλιαίας κοιλότητας.

 


Η επέμβαση της ανορθώσεως των βραχιόνων αντιμετωπίζει το πρόβλημα των βραχιόνων με βάση την βαρύτητα του. Δηλαδή όταν υπάρχει ελαφρά άθροιση λίπους στον βραχίονα τότε κάνουμε μηχανικώς υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση χωρίς την ανάγκη για τομές. Όταν το πρόβλημα είναι η ήπια χαλάρωση δέρματος σε συνδυασμό με ύπαρξη λίπους τότε γίνεται και μηχανικώς υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση αλλά και επέμβαση με τομή μέσα στην μασχάλη lazy s. Μόνον όταν υπάρχει πολύ μεγάλη περίσσεια δέρματος (όπως συμβαίνει για παράδειγμα μετα απώλεια 20 κιλών και άνω) τότε μόνο γίνεται τομή επιμήκης κατα τον βραχίονα και έως περίπου τη μεσότητά του προκειμένου να καλύπτεται απο τα ρούχα ακόμα και το καλοκαίρι ( κοντομάνικη μπλούζα).

 


Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά το χειρουργείο και πόσο γρήγορα μετά την επέμβαση της ανόρθωσης βραχιόνων μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου?

Μετεγχειρητικώς ο ασθενής φοράει έναν ελαστικό επίδεσμο στους βραχίονες που εξασφαλίζει την ομαλή αποθεραπεία.

Η επάνοδος στην εργασία δεν απαιτεί περισσότερο απο μία εβδομάδα με δέκα ημέρες αναλόγως πάντοτε και του ασθενούς. Γενικά αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι πως η σύγχρονη χειρουργική πράξη είναι να γίνονται οι τεχνικές μας όλο και πιό ατραυματικές και συνεπεία αυτού και οι ασθενείς να επανέρχονται σχεδόν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ποια θα είναι η αλλαγή στο σώμα μετά την επέμβαση?

Η ανόρθωση βραχιόνων δίνει λύση στο πρόβλημα των χαλαρών μπράτσων, συσφίγγει και ανορθώνει την περιοχή μέσα από ιδιαίτερα διακριτικές τομές και αποκαθιστά μια πολύ νεανική σωματική εικόνα.



Πηγή: http://blog.nowdoctor.gr
Διαβάστε περισσότερα...

5 τεχνικές που θα βελτιώσουν τη ζωή σου!


Η έννοια του “απολαμβάνειν”, (στα αγγλικά savoring) προέρχεται από τον κλάδο της Θετικής Ψυχολογίας. Σύμφωνα με τους Fred Bryant και Joseph Veroff το “απολαμβάνειν” με απλά λόγια σημαίνει να αντιλαμβανόμαστε και να εκτιμούμε τις θετικές πλευρές της ζωής. Πιο συγκεκριμένα είναι μια προσπάθεια να είμαστε σε επαφή με τις θετικές εμπειρίες και ερεθίσματα που συναντάμε στην καθημερινότητα μας και να τα διαχειριζόμαστε με τρόπους που να τα αναδεικνύει και να τα αξιοποιεί.

H δεξιότητα του “απολαμβάνειν” ασκείται πάντα στο παρόν αλλά αφορά και τις τρεις διαστάσεις του χρόνου, το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον. Για παράδειγμα μπορεί κανείς να θυμηθεί κάποια ιδιαίτερα ευχάριστη στιγμή από την παιδική του ηλικία ή από τις πρόσφατες του διακοπές και να απολαύσει την ανάμνηση. Αυτό το παράδειγμα αφορά λοιπόν το παρελθόν. Ή μπορούμε να επικεντρωθούμε σε μία θετική εμπειρία που πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

Για παράδειγμα, κάποιος που σχεδιάζει μία αναρρίχηση στο βουνό, μπορεί να επικεντρωθεί στο πώς θα νοιώθει όταν έρθει η στιγμή να πραγματοποιήσει τα σχέδια του. Με τον τρόπο αυτό, κάτι που περιμένουμε να συμβεί στο μέλλον μας προσφέρει ικανοποίηση στο παρόν. Και φυσικά, η διαδικασία του “απολαμβάνειν” μπορεί κάλλιστα να αφορά τις παρούσες στιγμές. Σκεφθείτε μια απλή βόλτα στο δρόμο που αντί να περπατά κανείς μηχανικά, χαμένος στις σκέψεις του, μπορεί να βιώσει το παρόν, οξύνοντας τις αισθήσεις του, κοιτώντας προσεκτικά το περιβάλλον του, παρατηρώντας λεπτομέρειες που αλλιώς θα περνούσαν απαρατήρητες.

Ας δούμε μερικές από τις “στρατηγικές” του “απολαμβάνειν” που προτείνουν οι Fred Bryant και Joseph Veroff:

1. Μοίρασμα με άλλους

Οι έρευνες έχουν δείξει πως όταν μοιραζόμαστε μια ευχάριστη εμπειρία με αγαπημένα πρόσωπα η εμπειρία αυτή γίνεται ακόμα πιο ικανοποιητική. Αυτό το γνωρίζουν φυσικά διαισθητικά οι περισσότεροι άνθρωποι και είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει όταν μια καλή παρέα συναντιέται, ή δυο φίλοι συνομιλούν. Η Θετική Ψυχολογία επιβεβαιώνει λοιπόν και επιστημονικά ότι μοίρασμα μιας θετικής εμπειρίας κάνει για μας την θετική εμπειρία πιο πολύτιμη και ευχάριστη. Μας προτείνει λοιπόν να εντοπίζουμε τις θετικές μας εμπειρίες και να μη διστάζουμε, με την κατάλληλη ευκαιρία, να τις μοιραζόμαστε με αγαπημένα πρόσωπα.

2. Χτίσιμο αναμνήσεων

Την ώρα που βιώνουμε μια θετική εμπειρία μπορούμε συνειδητά να προσπαθήσουμε να χαράξουμε στη μνήμη μας αυτό που οι αισθήσεις μας μας προσφέρουν. Αν είμαστε για παράδειγμα σε μια όμορφη παραλία μπορούμε να κοιτάξουμε προσεκτικά τα χρώματα, τα σχήματα, τις αποχρώσεις και κάθε τι άλλο που έχει να μας προσφέρει το τοπίο εκείνη τη στιγμή. Το ίδιο κάνουμε και με τις υπόλοιπες αισθήσεις, μία μία. Στη συνέχεια αφήνουμε λίγο χρόνο για να νοιώσουμε τη συνολική αίσθηση που εκείνη τη στιγμή νοιώθουμε. Δίνοντας έτσι χρόνο και προσοχή σε αυτό που ήδη ζούμε το κάνουμε λιγότερο πιθανό να το ξεχάσουμε αλλά μας δίνει και τη δυνατότητα όταν θελήσουμε να μοιραστούμε την εμπειρία να μπορούμε να το κάνουμε ευκολότερα.

3. Να λέμε μπράβο στο εαυτό μας

Συνήθως είμαστε πολύ διστακτικοί στο να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας. Τα επιτεύγματα μας τα θεωρούμε ίσως δεδομένα και η προσοχή μας είναι πάντα στραμμένη προς την επόμενη πρόκληση. Έτσι όμως χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα όποια επιτεύγματα μας, μικρά ή μεγάλα, και να τους δίνουμε την επιβράβευση που αξίζουν. Αυτό για πολλούς είναι δύσκολο ιδιαίτερα αν μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον που δεν επιβράβευε τα επιτεύγματα αλλά αντίθετα, τόνιζε τις ελλείψεις ή λάθη μας. Η στρατηγική αυτή μας βοηθάει να αναδείξουμε και τις θετικές πλευρές αυτού που είμαστε.

4. Όξυνση των αισθήσεων

Η ικανότητα να απολαμβάνουμε σχετίζεται και με το πώς διαχειριζόμαστε τα αισθητηριακά ερεθίσματα. Συνήθως, αν υπάρχει μια πληθώρα ερεθισμάτων, δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθούμε και να απολαύσουμε το κάθε ένα ξεχωριστά. Για παράδειγμα, αν ακούγοντας μουσική κλείσουμε τα μάτια και φυσικά σταματήσουμε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, η εμπειρία της ακρόασης θα είναι πολύ πιο έντονη και ουσιαστική. Μπορεί λοιπόν κανείς να εστιάζει και να δίνει χρόνο σε κάθε μία από τις αισθήσεις του ξεχωριστά. Αυτό απαιτεί στην αρχή συνειδητή προσπάθεια αλλά με λίγη εξάσκηση γίνεται εύκολα και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Ας φανταστούμε για παράδειγμα κάποιον που κάνει μια βόλτα σε έναν κήπο. Θα μπορούσε να πει “τώρα θέλω να ακούσω τη φύση” που σημαίνει πως συγκεντρώνει την προσοχή του μόνο στους ήχους που τον περιβάλλουν. Μένει με αυτό το ερέθισμα για λίγο. Το αφήνει να εντυπωθεί στη μνήμη του. Το ίδιο μπορεί να κάνει με όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις του.

5. Απορρόφηση στο βίωμα

Εδώ αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να αφεθούμε στο βίωμα χωρίς πολλές σκέψεις. Να νοιώσουμε τη συνολική αίσθηση της θετικής εμπειρίας την οποία βιώνουμε. Πρόκειται στην ουσία για μια επιστροφή στο ζωντανό παρόν. Μία σύνδεση με αυτό που συμβαίνει ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνει. Χωρίς να το κρίνουμε ή να το αναλύουμε. Απλώς το ζούμε δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για να νοιώσουμε αυτό που γίνεται εκείνη τη στιγμή και διατηρώντας για λίγο μια ψυχική διάθεση που μας επιτρέπει να μείνουμε με την εμπειρία.

Αυτές είναι μερικές από τις στρατηγικές ή τεχνικές που μπορεί κανείς συνειδητά να αξιοποιήσει στην προσπάθεια του να διαχειριστεί με έναν διαφορετικό και ελπίζουμε καλύτερο τρόπο τις θετικές εμπειρίες της ζωής. Πέρα όμως από τις τεχνικές, το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε πως ακόμα και μέσα στην πιο πεζή καθημερινότητα υπάρχουν οι πολύτιμες εκείνες στιγμές, οι όμορφες εικόνες, οι ευχάριστες εμπειρίες που δυστυχώς, ακριβώς επειδή είμαστε χαμένοι στις σκέψεις μας, στην αρνητική μας διάθεση, στις πιέσεις της δουλειάς μας ή σε οτιδήποτε άλλο μας απασχολεί, τις αφήνουμε να περνούν απαρατήρητες και να χάνονται.

Σπαταλάμε τις μικρές, απλές χαρές της ζωής κυνηγώντας μια ευτυχία που μας περιμένει στο μέλλον. Μια ευτυχία που ίσως ποτέ δεν θα έρθει ή και αν έρθει δεν θα μπορέσουμε να την απολαύσουμε, αν δεν έχουμε ήδη μάθει να νοιώθουμε και να αγαπάμε τις όμορφες στιγμές που η ζωή συνεχώς μας προσφέρει αλλά δεν έχουμε μάθει να εκτιμάμε.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

GPS για το λαθρεμπόριο καυσίμων


Όπλο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα υγρά καύσιμα θα έχει σύντομα στη διάθεσή του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Xάρης Θεοχάρης, καθώς δρομολογήθηκε η δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τον έλεγχο κινήσεων βυτιοφόρων οχημάτων μέσω συσκευών αποστολής σημάτων GPS.

Με το σύστημα, που θα εγκατασταθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα μπορεί να εντοπίζεται η θέση κάθε βυτιοφόρου οχήματος σε πραγματικό χρόνο μέσω σήματος που θα εκπέμπεται από τον πομπό του συστήματος προς το κέντρο ελέγχου της ΓΓΠΣ.

Το σύστημα θα τοποθετείται στα βυτιοφόρα και στα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα, καθώς και στις αποσπώμενες δεξαμενές που μεταφέρονται επί οχημάτων. Καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής και αξιοποίησης των στοιχείων έχει ορισθεί η 31η Ιουλίου 2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπεσε σε κώμα τρώγοντας 413 μπισκότα!


Κατανάλωσε 62.000 θερμίδες.

Στην υπερβολική κατανάλωση βουτύρου αποδίδεται η κατάσταση του food writer Kevin Shalin, ο οποίος έπεσε σε κώμα μετά την κατανάλωση 413 αλμυρών μπισκότων. Ο Shalin, γνωστός επίσης ως «The Mighty Rib» κατέρρευσε και άρχισε να έχει σπασμούς μέσα σε αμερικανικό εστιατόριο. Όταν πια ο οργανισμός του δεν άντεχε άλλο είχε ήδη καταναλώσει 62.000 θερμίδες.

Είχε στόχο να σπάσει το ρεκόρ κατανάλωσης μπισκότων στο εστιατόριο «Red Lobster» στο Arkansas που ήταν 415, αλλά ζαλίστηκε και έχασε τον προσανατολισμό του μόλις δύο μπισκότα πριν πιάσει την πρωτιά.

Μεταφέρθηκε άμεσα σε κοντινό νοσοκομείο όπου, σύμφωνα με τους γιατρούς, έβγαλαν περισσότερα από 7,5 λίτρα βούτυρο από τον οργανισμό του!



Οι γιατροί πιστεύουν πως αυτή η ποσότητα βουτύρου- που ισοδυναμεί με περίπου 51 συσκευασίες!- εμπόδιζε τη μεταφορά των μηνυμάτων από τον εγκέφαλό του, με αποτέλεσμα τους σπασμούς.

Οι αυτόπτες μάρτυρες τον ικέτευαν να σταματήσει αλλά εκείνος δεν ήθελε γιατί, όπως έλεγε, «ήταν το πιο υπέροχο πράγμα που είχε ποτέ βάλει στο στόμα του».


Τα αλμυρά μπισκότα- σήμα κατατεθέν του εστιατορίου είναι Cheddar Bay Biscuits και προσφέρονται δωρεάν με κάθε γεύμα χωρίς περιορισμό. Μόνος περιορισμός είναι οι περίπου 150 θερμίδες που έχει το καθένα.

Αφού είχε φάει τριάντα ρώτησε τον διευθυντή ποιο ήταν το ρεκόρ με τα περισσότερα μπισκότα που είχε κάποιος φάει.

Όταν έμαθε είπε ‘μπορώ να καταφέρω 415 μπισκότα’ και άρχισε να τα καταβροχθίζει.

Άρχισε να ζαλίζεται στα 412 αλλά συνέχισε και στα 413 έπεσε από την καρέκλα του…

Παρά την κατάστασή του οι γιατροί εκτιμούν πως θα αναρρώσει πλήρως.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΕ για τα προσωπικά τηλεπικοινωνιακά δεδομένα


Νέους ειδικούς κανόνες για την προστασία των καταναλωτών σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής προσωπικών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων στην ΕΕ, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής αφορούν τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβαίνουν οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου εάν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους απολεσθούν, κλαπούν ή παραβιαστούν με άλλον τρόπο. Σκοπός αυτών των «τεχνικών εκτελεστικών μέτρων» είναι να διασφαλισθεί ότι επιφυλάσσεται σε όλους τους καταναλωτές ίση μεταχείριση σε ολόκληρη την ΕΕ σε περίπτωση παραβίασης προσωπικών δεδομένων και να διασφαλισθεί ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να υιοθετήσουν μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση για τα προβλήματα αυτά, αν ασκούν δραστηριότητες σε περισσότερες από μία χώρες.

Οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, εκτός από πληροφορίες για τις τηλεφωνικές κλήσεις και τους δικτυακούς τόπους που επισκέπτονται οι πελάτες τους, διαθέτουν και διάφορα άλλα δεδομένα όπως όνομα, διεύθυνση και τραπεζικά στοιχεία των πελατών αυτών. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν από το 2011 τη γενική υποχρέωση να ενημερώνουν τις εθνικές Αρχές και τους συνδρομητές τους σχετικά με παραβιάσεις των προσωπικών τους δεδομένων.

Με βάση σχετικό κανονισμό της Επιτροπής, γίνεται πλέον σαφέστερο για τις επιχειρήσεις πώς θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις αυτές και οι πελάτες θα έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημά τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν


Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις νέες αμφισβητήσεις που προκαλούν οι διαπιστώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη διατήρηση των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, διαβεβαιώνει ότι οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν εφόσον «ο κρατικός προϋπολογισμός εγγυάται την ομαλή καταβολή τους».

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο υπουργός διευκρινίζει ότι, σήμερα η μέση σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 907,65 ευρώ και προβλέπει αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών Ταμείων λόγω «της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, της αύξησης των ελέγχων για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και της διαφαινόμενης σταθεροποίησης της απασχόλησης».

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, δηλώνει ότι το νέο σύστημα θα είναι ανταποδοτικό και προαναγγέλλει επέκταση του εργοσήμου και καθιέρωση του ασφαλιστικού πιστοποιητικού για όλες τις επιχειρήσεις.

Σε σχέση δε με το περίφημο κοινωφελές πρόγραμμα για τις οικογένειες χωρίς εργαζομένους, επιβεβαιώνει ότι η εκκρεμότητα παραμένει, εν αναμονή των εγκρίσεων από την Κομισιόν για μεταφορά κονδυλίων από επιχειρησιακά προγράμματα που κινδυνεύουν να χαθούν ως μη αναξιοποίητα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές αντί για άδεια


Ανταλλάξτε την καλοκαιρινή σας άδεια με εργασία σε νησί, δωρεάν διαμονή και αυξημένες αποδοχές λόγω των «εκτός έδρας». Οι φετινοί προορισμοί; Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Σύρος, Πάρος, Νάξος, Ιος, Θήρα, Χίος, Ρόδος, Ικαρία, Κέρκυρα, Λήμνος, Σάμος και Χαλκιδική. Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απηύθυνε περί τα τέλη Μαΐου η διοίκηση του ΕΚΑΒ προς τους διασώστες που είναι πληρώματα ασθενοφόρων. Υπάρχει ανταπόκριση, κυρίως από... εργένηδες. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια το ΕΚΑΒ προβαίνει κάθε χρόνο σε αυτή την κίνηση, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες λόγω της τουριστικής περιόδου σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές, όπου ούτως ή άλλως οι ελλείψεις σε πληρώματα ασθενοφόρου είναι τεράστιες. Η άδεια δεν χάνεται. Απλώς μεταφέρεται για το φθινόπωρο-χειμώνα.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη νησιωτική Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΚΑΒ κ. Χρήστος Αγγελίδης. «Νησιά όπως Ανδρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μύκονος έχουν από 3-4 διασώστες του ΕΚΑΒ που συνεργάζονται με τους οδηγούς ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας, προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τις βάρδιες. Και αυτό όταν έχει υπολογιστεί ότι για τη σωστή 24ωρη λειτουργία ενός ασθενοφόρου απαιτούνται δέκα άτομα ως πλήρωμα. Οι σχεδιαζόμενες από το 2012 προσλήψεις 200 διασωστών για το ΕΚΑΒ “έχουν παγώσει”, οπότε κι εφέτος, οι ανάγκες θα καλυφθούν με την πρόσκληση ενδιαφέροντος της διοίκησης».

Εκτός από τα νησιά, προβλήματα ελλείψεων προσωπικού αλλά και ασθενοφόρων καταγράφονται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οπως αναφέρει ο κ. Αγγελίδης, «υπάρχουν νομοί όπως π.χ. Φλώρινα, Καστοριά, Σάμος που έχουν μόνο από ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να καλύψουν τα έκτακτα περιστατικά. Η Κέρκυρα έχει μόνιμο πρόβλημα χειμώνα-καλοκαίρι. Η Λευκάδα έχει δύο ασθενοφόρα. Στα Χανιά, χρειάζονται τουλάχιστον 15-16 διασώστες και δύο ασθενοφόρα επιπλέον για να καλύψουν τις ανάγκες. Στη Χαλκιδική οι αποστάσεις από το ένα Κέντρο Υγείας στο άλλο είναι μεγάλες με κακό οδικό δίκτυο που σημαίνει ότι χρειάζεται πιο “πυκνή κάλυψή” του με ασθενοφόρα». Σε όλη τη χώρα, πλην Αθήνας, το ΕΚΑΒ διαθέτει 2.000 διασώστες, ενώ 852 είναι οι εργαζόμενοι ως πληρώματα ασθενοφόρου στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. «Η πρότασή μας είναι να ενταχθούν όλα τα ασθενοφόρα του ΕΣΥ και τα πληρώματά τους, υπό το ΕΚΑΒ, προκειμένου να μπορεί να υπάρξει σωστή κατανομή και συντονισμός τους», σημειώνει ο ίδιος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονική διασταύρωση φορολογικών δηλώσεων για όλους


Πολλοί θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για «ύποπτα» στοιχεία.

Σε αυτόματη διασταύρωση των στοιχείων που υποβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις θα προχωρούν από φέτος τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών -αυτό σημαίνει ότι πολλοί φορολογούμενοι ίσως κληθούν στις εφορίες προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα «ύποπτα» στοιχεία.

Σύμφωνα με το Mega, μόλις οι φορολογούμενοι υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους, το σύστημα θα διασταυρώνει αυτόματα:

- Τα εισοδήματα που δήλωσαν
- Τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί
- Τα στοιχεία περιγραφής των ακινήτων και των οχημάτων τους που αποτελούν τεκμήρια
- Τις δαπάνες που δήλωσαν με σκοπό να πετύχουν έκπτωση φόρου
- Τα δεδομένα από τις πιστωτικές κάρτες, τα δάνεια και τις καταθέσεις τους.

Εφόσον το σύστημα ανάλυσης κινδύνου αναγνωρίσει ύποπτα στοιχεία, ο φορολογούμενος θα καλείται να περάσει από την εφορία για... τα περαιτέρω.

Από το μικροσκόπιο θα περάσουν μάλιστα όλοι όσοι έχουν παρακρατούμενο φόρο, ακόμα και αν έχουν μηδενικά ή ακόμη και χρεωστικά εκκαθαριστικά.

Μέχρι πέρυσι ο υποχρεωτικός έλεγχος αφορούσε μόνο όσους είχαν επιστροφή πάνω από 1.500 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ΔΝΤ για την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα


Το ΔΝΤ εξηγεί σε ειδική μελέτη πως οι Έλληνες προτρέπονται από το φορολογικό σύστημα να φοροδιαφεύγουν για να επιβιώσουν. Η έκθεση καταγράφει όλες τις διαδικασίες που κυριαρχούν στο φορολογικό σύστημα και δίνει ελαφρυντικά στους Έλληνες για την επιλογή τους να αποκρύπτουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, στερώντας από το ελληνικό δημόσιο ταμείο σημαντικούς πόρους.

Η έκθεση του Ταμείου, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό αλλά δημοσιοποιήθηκε διακριτικά πρόσφατα, αφορά τη φορολογική διοίκηση, τη φορολογία και τη φοροδιαφυγή και ουσιαστικά εξηγείται με λεπτομέρειες γιατί το να πληρώνει κάποιος φόρους στην Ελλάδα είναι παράλογο.

Με βάση όσα αναλύονται στην έκθεση, η οποία έχει συνταχθεί από τετραμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, οι λόγοι που εντοπίζονται και για τους οποίους είναι παράλογο να πληρώσει κάποιος φόρους στην Ελλάδα είναι οι εξής:

1. Η μη πληρωμή φόρων είναι ένα μέσο για να παραμείνει μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας στην αγορά, δηλαδή να μη βάλει λουκέτο. Όπως περιγράφεται στην έκθεση, ο φορολογούμενος που είναι καθ΄ όλα τυπικός στις φορολογικές του υποχρεώσεις χρεώνει 23% ΦΠΑ στα προϊόντα και στις υπηρεσίες του, ασφαλίζει τους εργαζομένους του και καταβάλλει συνολικές εισφορές και φόρους ύψους 43% των ακαθάριστων αποδοχών τους και καταβάλλει φόρους κερδών και εισοδήματος δηλώνοντας όλα τα εισοδήματά του. Στο τέλος, επειδή αντιμετωπίζει αθέμιτο ανταγωνισμό από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν πληρώνουν όλα τα παραπάνω και φοροδιαφεύγουν, θα αναγκαστεί να βάλει «λουκέτο». Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο φοροφυγάς, ο οποίος δεν χρεώνει ή «τσεπώνει» τον ΦΠΑ 23%, απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό και, παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο παραγωγικός, καταφέρνει να μένει στην αγορά εκμεταλλευόμενος πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους λόγω της μη πληρωμής φόρων και εισφορών.

2. Η πληρωμή των προστίμων για την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζόμενων είναι πιο συμφέρουσα σε σχέση με την πληρωμή των εισφορών για τους εργαζομένους! Η επιχείρηση που είναι τυπική επιβαρύνεται με ένα συνολικό εργατικό κόστος για φόρους και εισφορές ύψους 43% των ακαθάριστων αποδοχών των εργαζόμενων. Αντίθετα, η επιχείρηση που απασχολεί ανασφάλιστους κατά μέσο όρο ελέγχεται από την Επιθεώρηση Εργασίας μία φορά κάθε 10 χρόνια και, εφόσον εντοπιστεί ανασφάλιστη εργασία, τότε της επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο. Δηλαδή το πρόστιμο είναι ο μισθός, οι εισφορές και οι φόροι για έναν μόνο μήνα ενός εργαζόμενου. Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι ο νόμος προβλέπει και την ποινή της διακοπής λειτουργίας, η οποία όμως επιβάλλεται σπανίως.

3. Η μη δήλωση του εισοδήματος επιφέρει μικρότερες κυρώσεις από τη δήλωσή του και τη μη πληρωμή των σχετικών φόρων στη συνέχεια. Ο φορολογούμενος ο οποίος δηλώνει όλο το εισόδημά του βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βεβαίωση του φόρου. Για να πληρώσει, μπορεί να δανειστεί από μια τράπεζα με τραπεζικό επιτόκιο. Αν δεν πληρώσει, θα χρεωθεί με μηνιαίο επιτόκιο 1% και θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να διωχθεί και ποινικά. Ο φορολογούμενος που δεν θα δηλώσει το εισόδημά του είναι σχετικά απίθανο να εντοπιστεί από τις φορολογικές Αρχές. Ακόμα και αν εντοπιστεί, θα μπορέσει να συμβιβαστεί με την Εφορία για να πληρώσει πολύ λιγότερα από τα πρόστιμα που του επιβάλλονται, ενώ παύει και η ποινική του δίωξη. Μάλιστα, εφόσον πληρώσει και εφάπαξ τα πρόστιμα που θα του επιβληθούν, γλυτώνει και επιπλέον 5%.

4. Η αναμονή για την επόμενη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών. Ο φορολογούμενος που είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις πληρώνει στην ώρα τους όλους τους φόρους που του βεβαιώνονται. Ο φορολογούμενος που δεν είναι συνεπής περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση. Εφόσον και πάλι δεν μπορεί να πληρώσει, τότε σταματά να πληρώνει και περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που θα προσφέρει έκπτωση στις προσαυξήσεις.

5. Είναι πιο συμφέρον να προσφύγεις στα δικαστήρια, παρά να πληρώσεις τους φόρους που σου βεβαιώνονται μετά τη διενέργεια ενός φορολογικού ελέγχου. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ, ο φορολογούμενος που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βεβαίωση πρόσθετων φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων. Αυτούς τους πρόσθετους φόρους μπορεί να τους πληρώσει σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, λίγοι πληρώνουν. Συμφέρει να ακολουθήσουν μια διαφορετική οδό διαφυγής. Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, όπου η συζήτηση της υπόθεσής τους καθυστερεί έως και 10 χρόνια για να πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι αποφάσεις των δικαστηρίων δικαιώνουν τους φοροφυγάδες.

6. Χορηγούνται συνεχείς παρατάσεις στις προθεσμίες εκπλήρωσης των φορολογικών υποθέσεων. Οι φορολογούμενοι που είναι συνεπείς εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις εγκαίρως και πληρώνουν και τους φόρους τους εγκαίρως. Αντίθετα, πολλοί περιμένουν τη χορήγηση παράτασης, η οποία συνήθως δίνεται, και καθυστερούν με αυτόν τον τρόπο και την πληρωμή των φόρων.

7. Οι φορολογούμενοι νιώθουν ότι οι φόροι τους δεν έχουν κάποια ανταποδοτικότητα. Καλούνται να πληρώσουν φόρους και την ίδια στιγμή ξοδεύουν αδρά για βασικές κρατικές υπηρεσίες, όπως είναι η παιδεία, η υγεία και οι μεταφορές. Στην παιδεία τα νοικοκυριά αιμορραγούν οικονομικά, λόγω της παραπαιδείας (φροντιστήρια κ.λπ.), ενώ στην υγεία αναγκάζονται να πληρώνουν ποσά κάτω από το τραπέζι, όπως είναι το γνωστό «φακελάκι». Στις μεταφορές αναγκάζονται να πληρώνουν πολύ ακριβά διόδια για τη χρήση αυτοκινητοδρόμων. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος είναι στην καλύτερη περίπτωση χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάτησε τον άντρα της και σκοτώθηκε η ίδια!


Φρικτό δυστύχημα με θύμα ένα αντρόγυνο στην Κίνα.

Μάρτυρας ενός φρικτού δυστυχήματος, βγαλμένο από ταινία τρόμου, έγινε ένα μικρό παιδί που είδε τους γονείς της να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια της.

Το περιστατικό συνέβη σε ένα υπόγειο γκαράζ, στην επαρχία Zhejiang της Κίνας, όταν ένα ζευγάρι προσπαθούσε να παρκάρει. Στο τιμόνι βρίσκονταν η σύζυγος η οποία πρόσφατα είχε λάβει το δίπλωμα οδήγησης. Προκειμένου να τη βοηθήσει στο παρκάρισμα, ο άντρας είχε βγει έξω, και της έδινε οδηγίες.

Ένα λάθος ήταν αρκετό για να τον χτυπήσει πάνω στον τοίχο του γκαράζ με αποτέλεσμα να καταλήξει νεκρός. Ωστόσο, η φρίκη δεν τέλειωσε εκεί.

Η γυναίκα επιχείρησε ένα γρήγορο ελιγμό, έχοντας βγάλει το κεφάλι έξω. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκρουστεί με τον τοίχο, βρίσκοντας και αυτή το θάνατο!

«Η γυναίκα πρέπει να είχε μπερδέψει το φρένο με το γκάζι», σημείωσαν ορισμένοι, ενώ άλλες αναφορές θέλουν την οδηγό να έχει όπισθεν, ενώ η ίδια πίστευε πως είχε την πρώτη ταχύτητα.




Διαβάστε περισσότερα...

Η Κρήτη τιμά τη μνήμη του Ελ Γκρέκο


Σειρά εκδηλώσεων και δράσεων.

Την μνήμη ενός σπουδαίου Κρήτικου - του κορυφαίου Ηρακλειώτη ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου τιμά ο δήμος Ηρακλείου που με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατό του το 2014 προετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων.

Πρόκειται για μια σημαντική επέτειο που θα εορταστεί με μεγάλη επισημότητα στην Ελλάδα και στην Ισπανία, χώρα όπου δημιούργησε τα σπουδαία έργα του και έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του.

Ισπανία

Στην Ισπανία θα οργανωθούν εκθέσεις έργων του ζωγράφου, στο Τολέδο και τη Μαδρίτη (Ο Έλληνας του Τολέδο, Γκρέκο και η μοντέρνα τέχνη, Το εργαστήριο του Γκρέκο κ.τ.λ.). Θα οργανωθεί επίσης στη Μαδρίτη, Διεθνές Συνέδριο για τον ζωγράφο και στο Τολέδο, το εικοστό συνέδριο των Ισπανών Ιστορικών της Τέχνης, θα είναι αφιερωμένο στον Θεοτοκόπουλο.

Αθήνα

Στην Ελλάδα το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2014 σε Έτος Δομίνικου Θεοτοκόπουλου» και συγκρότησε Οργανωτική Επιτροπή, με πρόεδρο τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, κυρία Μενδώνη, στην οποία συμμετέχουν από το Ηράκλειο ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Κουράκης και η κυρία Εύα Γραμματικάκη από το Ιστορικό Μουσείο, καθώς και Επιστημονική Επιτροπή με Πρόεδρο τον κ. Ν. Χατζηνικολάου Καθηγητή Ιστορίας της τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην Αθήνα θα οργανωθούν εκθέσεις σε τρία Μουσεία (Βυζαντινό Μουσείο: Τέχνη και Κοινωνία στην Κρήτη τα χρόνια του Θεοτοκόπουλου Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης : Η ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, Μουσείο Μπενάκη : Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο).

Επίσης, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς θα μεταφερθεί η έκθεση που θα ξεκινήσει από το Ηράκλειο με τίτλο: Ο Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης. Το Μουσείο Μπενάκη θα οργανώσει επίσης τον Νοέμβριο Διεθνές Συνέδριο για το έργο του καλλιτέχνη αφιερωμένο στην ιταλική και ισπανική περίοδο της ζωής του.

Ηράκλειο

Οι εκδηλώσεις του Ηρακλείου που θα οργανωθούν από τον Δήμο Ηρακλείου και την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών το 2014 θα περιλαμβάνουν τις παρακάτω δράσεις :

1) Έκθεση με τίτλο Ο Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης, η οποία θα έχει στο επίκεντρό της τους δύο πίνακες του ζωγράφου που βρίσκονται στην Κρήτη : το Τοπίο του Σινά και τη Βάπτιση (20 Ιουνίου – 25 Οκτωβρίου 2014). Η έκθεση θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα (Πειραιώς).

2) Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με έμφαση στην κρητική περίοδο του καλλιτέχνη: El Greco : the Cretan Period (Σάββατο 21 – Κυριακή 22 και Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014). Τα έξοδα των μετακινήσεων και της φιλοξενίας των συνέδρων θα καλύψει ο Δήμος Ηρακλείου. Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα καλύψει τα έξοδα γραμματειακής στήριξης, φακέλων για τους Συνέδρους, το πρόγραμμα, coffee breaks, live streaming, κτλ.

3) Βραδιά αναγνώσεων: ποιήματα και πεζά κείμενα που αφιερώθηκαν στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο 1614-2014. Οι μεταφράσεις των ποιημάτων στα ελληνικά υπάρχουν ήδη. Τα πεζά κείμενα θα μεταφραστούν .

4) Εβδομάδα κινηματογράφου: ταινίες με θέμα τη ζωή του ζωγράφου, που θα ενταχθεί στις Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις του Δήμου, για το 2014.

5) Κρήτες λυράρηδες αφιερώνουν κομμάτια στη μνήμη του Θεοτοκόπουλου. Πέντε κορυφαίοι λυράρηδες του νησιού θα αφιερώσουν ένα κομμάτι στη μνήμη του Δ.Θ. το οποίο θα παίξουν οι ίδιοι σε μια ειδική βραδιά τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2014, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Καλοκαιριού.

6) Έκθεση αντιγράφων υψηλής ανάλυσης των σημαντικότερων έργων του Θεοτοκόπουλου, σε φυσικό μέγεθος, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

7) Έκθεση μεγάλων φωτογραφιών (1.10 μ. ύψος) του καθηγητή Χοακίν Μπέρκεζ, μέλους της Ακαδημίας της Βαλένθια, των εικονοστασίων του Θεοτοκόπουλου που αποτελούν σημαντικά έργα τέχνης. Η Έκθεση μπορεί να γίνει, είτε ταυτόχρονα, είτε μετά την Έκθεση φωτογραφιών των ζωγραφικών έργων, επίσης στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

8) Επανέκδοση του λευκώματος Αφιέρωμα στον EL GRECO από την έκθεση των έργων του ζωγράφου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

9) Μικρό αφιέρωμα στον Νίκο Παναγιωτάκη σε αναγνώριση της σημαντικής μελέτης του για την Κρητική περίοδο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, που δημοσίευσε το 1986.

10) Θα υπάρξουν επίσης στοχευμένες βραδιές με αφιερώματα στο Δομίνικο Θεοτοκόπουλου, τόσο στους ανοιξιάτικους πολιτιστικούς αγώνες, όσο και στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Καλοκαιριού, που θα ανακοινωθούν εν καιρώ.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η 16χρονη που έδειχνε... 60 χρονών!


Σπάνια γενετική διαταραχή την έκανε να δείχνει ηλικιωμένη από μικρή.

Μια πρωτοποριακή επέμβαση λίφτινγκ έδωσε στη 16χρονη Zara Hartshorn την ευκαιρία να αρχίσει να ζει- και να δείχνει- σαν ένα κορίτσι της ηλικίας της. Μια σπάνια γενετική διαταραχή έκανε τη Zara να δείχνει… 60 χρονών.

Η 16χρονη από το Yorkshire πέρασε την παιδική και εφηβική της ηλικία δεχόμενη σχόλια και κοροϊδίες για την εμφάνισή της. Κληρονόμησε τη λιποδυστροφία από τη μητέρα της Tracey Gibson, με αποτέλεσμα το δέρμα της να δείχνει χαλαρό και γεμάτο ρυτίδες.

Όταν έγινε γνωστή η πάθησή της, ένας Αμερικανός χειρουργός προσφέρθηκε να τη χειρουργήσει χωρίς αμοιβή. Η επέμβαση ήταν επιτυχημένη κι έτσι Zara ένιωσε για πρώτη φορά αυτοπεποίθηση. Βρήκε σύντροφο στο πρόσωπο του Ricky Andrews και πλέον θέλει να συνεχίσει και τις σπουδές της στο κολλέγιο.

Είναι μια μεγάλη αλλαγή για το κορίτσι που μια φορά αναγκάστηκε κλαίγοντας να κατέβει από το λεωφορείο καθώς δεν μπορούσε να αποδείξει πως δικαιούται παιδικό εισιτήριο.

Όταν ήταν 12, η Zara φαινόταν ήδη πολύ μεγαλύτερη. Μέχρι που κάποιοι την θεωρούσαν… μητέρα (!) της 17χρονης αδελφής της Chloe.

Ο Δρ. Abhimanyu Garg είπε στη Zara πως έπασχε από ένα σπάνιο είδος της διαταραχής που εντοπίζεται σε τριάντα ανθρώπους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Επιτέλους μοιάζω με έφηβη», δήλωσε η ίδια. «Δεν νιώθω πια τους ανθρώπους να με κοιτούν όταν περπατώ στο δρόμο. Είχα σχέσεις και στο παρελθόν αλλά κανείς δεν αποδεχόταν την εμφάνισή μου. Αλλά για τον Ricky δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα. Είδε φωτογραφίες μου από πριν και μου είπε πως ήμουν πάντα όμορφη».

Όταν ήταν τεσσάρων η Zara απέκτησε… χαλαρό προγούλι. Οι εξετάσεις έδειξαν πως είχε κληρονομήσει από τη μαμά της τη που βλάπτει τα οστά και καταστρέφει το λίπος κάτω από το δέρμα.

«Η μαμά μου μού είπε πως έπασχα από την ίδια διαταραχή με εκείνη αλλά πως ήμουν όμορφη και να μη δίνω σημασία στα σχόλια», αφηγείται η 16χρονη. «Το χειρότερο bullying ήταν όταν ήμουν από 8 έως 10 χρονών. Τα παιδιά με φώναζαν μαϊμού και γιαγιά. Είχα στεναχωρηθεί τόσο πολύ που για ένα διάστημα δεν πήγαινα σχολείο».

Ακόμα και η αλλαγή σχολείου δεν έκανε τη ζωή της Zara καλύτερη. «Ζούσα με το φόβο της ερώτησης "πόσων χρονών είσαι". Δύο φορές με πέρασαν για δασκάλα, κάτι που ήταν φοβερό στα μάτια των συμμαθητών μου», θυμάται.

«Όταν είδα τον εαυτό μου στον καθρέφτη, μετά την επέμβαση, ένιωσα έκπληξη και ευτυχία. Μισούσα τη μύτη μου αλλά τώρα μου αρέσει πολύ!»







 


Διαβάστε περισσότερα...

Πεντάχρονη αυτοπυροβολήθηκε στη Νέα Ορλεάνη


Τραγικό τέλος για το κοριτσάκι.

Μοιραία κατάληξη είχε για ένα 5χρονο κορίτσι από τη Νέα Ορλεάνη, στις ΗΠΑ, η περιέργειά της για το περίστροφο της μητέρας της. Σύμφωνα με την αστυνομία, η 5χρονη αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι της (φωτογραφία) με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Οι πληροφορίες από την αστυνομία της Νέας Ορλεάνης αναφέρουν πως το περιστατικό σημειώθηκε χθες, όταν η μητέρα της 5χρονης της άφησε για λίγο μόνη της στο σπίτι, κλείδωσε την πόρτα και πήγε στα γρήγορα σε ένα κοντινό κατάστημα.

Το κοριτσάκι με κάποιο τρόπο βρήκε το όπλο της μητέρας της και κατά λάθος πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Η 28χρονη μητέρα αντιμετωπίζει την κατηγορία για φόνο δεύτερου βαθμού. Σύμφωνα με την αστυνομία, η δική της αμέλεια είχε ως
αποτέλεσμα το τραγικό τέλος της κόρης της.

Επιστρέφοντας στο σπίτι η 28χρονη βρήκε τη μικρή στο πάτωμα του υπνοδωματίου τραυματισμένη από σφαίρα. Το κοριτσάκι εξέπνευσε στο νοσοκομείο λίγο αργότερα.

Μέλη της οικογένειας του άτυχου κοριτσιού είπαν πως το όπλο ανήκει σε κάποιο φίλο και φυλάσσεται σε ράφι ψηλά μέσα στη ντουλάπα.

«Πρέπει να σκέφτεσαι πρώτα, αν έχεις παιδιά στο σπίτι. Όλα μπορούν να συμβούν. Τα παιδιά σκαρφαλώνουν και διάφορα συμβαίνουν», δήλωσε ξαδέλφη της 28χρονης μητέρας.


Διαβάστε περισσότερα...

Τη σκότωσε ένα καροτσάκι μέσα σε σουπερμάρκετ


Τη σοκαριστική στιγμή κατέγραψαν κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Μια 60χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της την περασμένη Παρασκευή σε ένα σουπερμάρκετ, όταν ένα καροτσάκι έπεσε με φόρα επάνω της!

Το περιστατικό συνέβη στο κατάστημα Lianhua στην Σανγκάη και καταγράφηκε από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

Η άτυχη γυναίκα, η οποία ψώνιζε μόνη της, υπέκυψε στα τραύματά της λίγο αργότερα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, η γυναίκα κατεβαίνει από ένα κυλιόμενο διάδρομο κρατώντας το δικό της καρότσι.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά φαίνεται να κατεβαίνει από πίσω της με φόρα ένα μεταλλικό, φορτωμένο καρότσι.

Δύο πανικόβλητοι άντρες και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες κατεβαίνουν τρέχοντας για να τη βοηθήσουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail οι δύο άντρες είχαν στοιβάξει σε δικό τους καρότσι –και όχι του σουπερμάρκετ που εφαρμόζει και «κλειδώνει» στον κυλιόμενο διάδρομο- 15 κιβώτια με ποτά.

Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.




Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΣΕΕ στον Χατζηδάκη για τις Κυριακές


Επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη απέστειλε η ΕΣΕΕ με αφορμή την επικείμενη διάταξη για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Κύριε υπουργέ, σύμφωνα με ενέργειές σας, επίκειται μέσα στις επόμενες ημέρες η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τον Αγορανομικό Κώδικα στη Βουλή, το οποίο περιέχει τις επίμαχες διατάξεις για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Η ΕΣΕΕ συνεχίζει να αντιτίθεται στο συγκεκριμένο τμήμα του σχεδίου νόμου και με την παρούσα επιθυμεί να σας υπενθυμίσει το ισχύον πλαίσιο για τις τουριστικές περιοχές, το οποίο θα μπορούσατε με επιτυχία να εντάξετε και να επεκτείνετε στις παραθεριστικές περιοχές και τις λιμενικές ζώνες.

Σύμφωνα με το ισχύον άρθρο 42 ν. 1892/1990, προβλέπεται ότι, με απόφαση του οικείου νομάρχη, μπορεί να επιτρέπεται η επέκταση του ωραρίου τις καθημερινές και η λειτουργία την Κυριακή καθώς και τις ημέρες αργίας ορισμένων καταστημάτων που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε αυστηρά οριοθετούμενες περιοχές δήμων και κοινοτήτων που έχουν ανακηρυχθεί ως τουριστικοί τόποι.

Η σχετική αρμοδιότητα, μετά την εισαγωγή του Καλλικράτη, ασκείται σήμερα από τον Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος ρυθμίζει άμεσα, μετά από σχετική διαβούλευση, τις τοπικές ανάγκες, εκδίδοντας τις ανάλογες αποφάσεις.

Άρα, δεν υπάρχει λόγος κεντρικού καθορισμού των τουριστικών περιοχών καθώς μπορεί να οδηγήσει σε συγκρουόμενες και αλληλεπικαλυπτόμενες αποφάσεις και διατάξεις. Το υπάρχον πλαίσιο καλύπτει ήδη με επιτυχία από μακρού τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τους επισκέπτες τουρίστες, σε θερινούς και χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς χωρίς να υπάρχει λόγος για περαιτέρω ρυθμίσεις.

Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην πρόσφατη υπ’ αριθμ. 873/2013 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου (ΦΕΚ 1067 Β΄, το οποίο επισυνάπτουμε στην παρούσα), ο οποίος επιτρέπει για σαφώς καθορισμένο χρονικό διάστημα την επέκταση του ωραρίου και το άνοιγμα τις Κυριακές συγκεκριμένων καταστημάτων που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε ένα καθαρά τουριστικό νομό.

Η απόφαση αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου προσεγγίζει τις θέσεις της ΕΣΕΕ, δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες καθορίζουν το άνοιγμα τις Κυριακές ανάλογα με τις ανάγκες τους με τη ρητή εξαίρεση των πολυχώρων, των υπερκαταστημάτων, των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών. Το μόνο που λείπει για να καταστεί το πλαίσιο πλήρες είναι η σύμφωνη γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου στο περιεχόμενό της, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες των καταστημάτων στην κάθε περιοχή.

Θεωρούμε ότι η ως άνω αναφερόμενη απόφαση και το πλαίσιο που την στηρίζει θα παράξει πολύ καλύτερα αποτελέσματα ως προς τον καθορισμό του τι σημαίνει «τουριστική περιοχή» από τα πεπαλαιωμένα νομοθετικά διατάγματα - απότοκα μίας άλλης εποχής (ΝΔ 180/1946, ΒΔ 436/1971 κ.λπ.) ή τα βιαστικά νομοθετήματα – εφευρήματα προς εξυπηρέτηση άσχετων με την τουριστική κίνηση σκοπών (ΒΔ 899/1976, ΒΔ 667/1977 ή το καταργημένο ΠΔ 376/1992 για τις περιοχές ένθεν – κακείθεν των εθνικών δρόμων).

Συνακόλουθα, σας παρακαλούμε για μία ακόμη φορά να αποσύρετε τη σχετική διάταξη και να υιοθετήσετε τις προτάσεις της ΕΣΕΕ που προέκυψαν από έναν ευρύ διάλογο με όλο το ελληνικό εμπόριο σε κάθε πόλη και γωνιά της χώρας και καθορίζουν από κοινού με τους καταναλωτές τις απαιτούμενες βελτιώσεις για να καταστεί το σχετικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς περισσότερο λειτουργικό».



Διαβάστε περισσότερα...

Τα επιδόματα που θα φορολογηθούν


Με εισφορά αλληλεγγύης από 1% έως 4% θα φορολογηθούν φέτος χιλιάδες πολίτες οι οποίοι θα κληθούν να δηλώσουν φέτος στην εφορία μία σειρά επιδομάτων και κοινωνικών παροχών.

Σημειώνεται ότι από φέτος, είναι υποχρεωτική η αναγραφή στη φορολογική δήλωση όλων των εισοδημάτων είτε αυτά απαλλάσσονται της φορολογίας είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, τα εισοδήματα αυτά θα συναθροιστούν με τα υπόλοιπα φορολογητέα εισοδήματα του φορολογούμενου και θα επιβαρυνθούν στο σύνολό τους με εισφορά αλληλεγγύης που διαμορφώνεται σε 1% για ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, σε 2% για ετήσιο εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ, σε 3% για ετήσιο εισόδημα από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ και με 4% για ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.

Όπως ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται, σε όλα τα εισοδήματα, ακόμη και τα απαλλασσόμενα, εκτός από τις εξαιρέσεις που ρητά ορίζονται στο νόμο.

Όσα από τα επιδόματα – βοηθήματα αποτελούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ εισόδημα, ακόμη κι αν απαλλάσσονται της φορολογίας, δηλώνονται υποχρεωτικά στον κωδικό 659-660 της δήλωσης (έντυπο Ε1) με βάση τις διατάξεις της παραγρ. 6 του άρθρου 62 του ΚΦΕ, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4110/2013 και συνεπώς υπόκεινται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις του ΚΦΕ, συγκεκριμένα την παραγρ. 5 του άρθρου 6, αποτελούν εισόδημα απαλλασσόμενο της φορολογίας οι συντάξεις αναπήρων πολέμου, το εξωιδρυματικό επίδομα, η ισόβια σύνταξη, το επίδομα πολύτεκνων, το ΕΚΑΣ, το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες θέσεις πάρκινγκ στο παλιό λιμάνι Χανίων


Θα διατεθούν δύο οικόπεδα που θα εξυπηρετούν τους οδηγούς.

Λύση στο οξύτατο πρόβλημα της αναζήτησης χώρων στάθμευσης για όσους θέλουν να επισκεφθούν το παλιό λιμάνι των Χανίων, αναζητά ο δήμος, καθώς, κυρίως τους θερινούς μήνες, η κίνηση στην περιοχή αυξάνεται ενώ οι θέσεις στάθμευσης είναι λιγοστές.

Στο πλαίσιο αυτό, από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, δόθηκε η έγκριση να χρησιμοποιηθούν ως ανοικτά πάρκινγκ αυτοκινήτων δύο οικόπεδα που βρίσκονται στη δυτική πύλη του παλιού λιμανιού στη συνοικία Νέα Χώρα.

Πρόκειται για το οικόπεδο του πρώην εργοστασίου της ΑΒΕΑ και ενός ακόμα ακριβώς δίπλα στο οικόπεδο της ΑΒΕΑ, που το παραχωρούν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι ζουν στις ΗΠΑ. Και οι δύο χώροι στάθμευσης βρίσκονται στη συμβολή της Ακτής Κανάρη με την οδό Γερασίμου Παρδάλη.

Οι πολίτες θα έχουν και φέτος στη διάθεσή τους τον ελεγχόμενο χώρο στάθμευσης της πλατείας «Τάλω» επίσης στο δυτικό κομμάτι του λιμανιού, τον ελεγχόμενο χώρο της οδού Δευκαλίωνος και το διαθέσιμο χώρο στην ανατολική τάφρο.

Όλοι οι χώροι βρίσκονται πολύ κοντά στο λιμάνι και θα εξυπηρετήσουν και φέτος τους οδηγούς, ενώ η στάθμευση εντός της ζώνης του λιμανιού απαγορεύεται.

Ως εναλλακτικές λύσεις προβάλλουν και οι ελεγχόμενες θέσεις στάθμευσης στην πλατεία 1866, ο χώρος του πρώην κινηματογράφου «Ρεγγίνα», ο ελεγχόμενος χώρος δίπλα στο ξενοδοχείο Κρήτη και οι ελεγχόμενες θέσεις στάθμευσης σε δρόμους κοντά στο λιμάνι, κυρίως στο κέντρο της πόλης των Χανίων.



Διαβάστε περισσότερα...

«Σύγχρονη ελληνική τραγωδία»


Άρθρο της Daily Mail για τα παιδιά στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης.
Σε ιδρύματα, ούτως ώστε να μην πεινάσουν, αφήνουν τα παιδιά τους οι Έλληνες γονείς της μεσαίας τάξης, γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Daily Mail. «Παιδιά γελούν και παίζουν στην αυλή. Μοιάζει μια διαχρονική ειδυλλιακή σκηνή αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σύγχρονη ελληνική τραγωδία», αναφέρει ο αρθρογράφος.

«Γιατί αυτή είναι η εικόνα από ένα ίδρυμα για παιδιά στην Αθήνα. Αλλά πολλά από αυτά δεν είναι ορφανά ούτε μέλη δυσλειτουργικών οικογενειών. Είναι τα ξεχασμένα θύματα της κρίσης στην ευρωζώνη και μεταφέρονται εκεί από τους γονείς τους που δεν μπορούν πλέον να φροντίσουν ούτε για το φαγητό τους», λέει η εφημερίδα.

«Η οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει πόνο και βάσανα σε όλη τη χώρα. Αλλά σε ένα λαό που η ιδέα της οικογένειας είναι κυρίαρχη στην καθημερινή ζωή, οι νεότεροι πολίτες σηκώνουν από τα μεγαλύτερα βάρη της κρίσης. Πολλά παιδιά αφέθηκαν από τους γονείς τους σε ορφανοτροφεία και ιδρύματα για οικονομικούς λόγους. Ένα από τα ιδρύματα λέει πως 80 στα 100 παιδιά στους ξενώνες του είναι εκεί επειδή οι γονείς τους δεν μπορούν πια να τα θρέψουν. Το δέκα τοις εκατό των παιδιών στην Ελλάδα λέγεται πως είναι στα όρια της πείνας», συμπληρώνει το άρθρο.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται στο Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής. Ο ρεπόρτερ γνώρισε τον 9χρονο Νικόλα Ελευθεριάδη που μένει εκεί με τα αδέλφια του από Δευτέρα έως Παρασκευή. Οι γονείς του, Όλγα και Αλέξανδρος, παίρνουν τα παιδιά σπίτι κάθε Σαββατοκύριακο. Είναι και οι δύο άνεργοι.



Με πέντε παιδιά έδιναν τη μάχη της επιβίωσης με 400 ευρώ και «μαύρα» μεροκάματα. Η γιαγιά των παιδιών, μητέρα της Όλγας, συνέβαλε κι εκείνη συνεισφέροντας για τα παιδιά από το δικό της επίδομα καρκινοπαθούς. Αλλά φως δεν φαινόταν κι έτσι ο Νικόλας και τα δύο μικρότερα αδέλφια του ζουν εδώ κι ένα χρόνο στο Ζάννειο.

«Ήταν τόσο σκληρό, απίστευτα σκληρό, ειδικά στην αρχή», αφηγείται στην εφημερίδα η μητέρα τους. «Δεν μπορούσα να το αντέξω, τα παιδιά το συνήθισαν. Η μόνη παρηγοριά μου ήταν πως έδειχναν πιο χαρούμενα και οι δάσκαλοί τους είναι πολύ ευγενικοί και καλοί».



«Η ιστορία της οικογένειας Ελευθεριάδη αποτυπώνει τη δυσκολία της ζωής στη σύγχρονη Ελλάδα, με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση και το ποσοστό ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα όλης της Ευρώπης», σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Είναι τέτοια η κλίμακα της κρίσης που η οικονομική συρρίκνωση της Ελλάδας είναι ήδη διπλάσια βαθιά από της Βρετανίας κατά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του '30», προσθέτει.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται νέα «λουκέτα»


Στη σκιά των εξελίξεων στην ΕΡΤ η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση των επόμενων δεξαμενών προς απόλυση υπαλλήλων. Άλλωστε μπορεί, σύμφωνα με όσα είπε η ελληνική πλευρά στην τρόικα, να «καλύφθηκε» η απαίτηση για τις πρώτες 2.000 απολύσεις, ωστόσο ακολουθούν άλλες δύο χιλιάδες μέχρι το τέλος του έτους και συνολικά 15 χιλιάδες έως το 2014.

Με δεδομένο ότι η περίφημη «λίστα Σταμάτη» τελικώς μόνο μικρούς φορείς θα περιλαμβάνει, με πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων, το «μοντέλο» ΕΡΤ αναμένεται να επανέλθει στο προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με την Ημερησία, στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης έχουν ήδη μπει οι αμυντικές βιομηχανίες, με τις εισηγήσεις να κάνουν λόγο για κλείσιμο της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αλλά και αναδιοργάνωση της ΕΑΒ με πιθανή απορρόφηση και της ΕΛΒΟ. Συνολικά στις αμυντικές βιομηχανίες απασχολούνται 2.650 εργαζόμενοι (1.350 στην ΕΑΒ, 950 στα ΕΑΣ και 350 στην ΕΛΒΟ). Το ενδεχόμενο «λουκέτο» στα ΕΑΣ, αλλά και μία γενναία αναδιάρθρωση στις άλλες δύο επιχειρήσεις, θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό απολύσεων (κυρίως από υπαλλήλους διοικητικούς), αλλά ταυτόχρονα και σε σημαντικό περιορισμό κόστους λειτουργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη ζητηθεί από την Ε.Ε. έλεγχος για τις κρατικές χρηματοδοτήσεις στα ΕΑΣ.

Έντονη κριτική

Η συγκεκριμένη επιλογή, πάντως, αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου έντονη κριτική, καθώς μπορεί να αποτελέσει εύκολα επιχείρημα για ακραίες φωνές (όπως ενδεχομένως από βουλευτές της Χρυσής Αυγής) που θα μιλήσουν για κίνηση που βάλλει ενάντια στην αμυντική ετοιμότητα της χώρας. Για τον λόγο αυτό ο όλος σχεδιασμός -σε περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως» για τη συγκεκριμένη επιλογή- θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, στοχεύοντας στην αναδιάρθρωση και όχι κατάργηση της αμυντικής βιομηχανίας και στην απομάκρυνση -κυρίως- πλεονάζοντος διοικητικού προσωπικού.

Παράλληλα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία στηρίχθηκε και η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ανοίγει ο δρόμος και για άλλες καταργήσεις φορέων και απολύσεις, με τα Νομικά Πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των δήμων να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Υπενθυμίζεται πως βάσει της ΠΝΠ δίνεται δυνατότητα μαζικών απολύσεων στα ΝΠΔΔ, τα ΝΠΙΔ και τις δημόσιες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος, όπως και τις θυγατρικές εταιρείες των επίμαχων φορέων. Κατά συνέπεια στο εξής θα ανήκει αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια των συναρμοδίων υπουργών η απόφαση για την κατάργηση ή τη συγχώνευση των οργανισμών που εποπτεύουν. Άλλωστε, στελέχη της Αυτοδιοίκησης έχουν κατ' επανάληψιν εκφράσει φόβους ότι προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι ή τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) μπορεί στο μέλλον να ασκούνται από ιδιώτες, με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι σε αυτά να δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.

Πρόβλεψη

Υπενθυμίζεται πως ήδη υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα άσκησης των υπηρεσιών αυτών μέσω κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνουν, υπηρεσίες των δήμων που αφορούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, αλλά και τις προνοιακές δομές, θα μπορούσαν δυνητικά να ασκηθούν από ιδιώτες. Αρκεί να αναφερθεί ότι σε αυτές τις δομές απασχολούνται περί τους 7.000 εργαζόμενους. Οι περιπτώσεις οργανισμών των ΟΤΑ, πάντως, προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους των αιρετών, καθώς υπενθυμίζουν με νόημα ότι υπάρχει συνταγματική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και κατά συνέπεια οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν και την έγκριση των δημοτικών συμβουλίων.

Στους δήμους, εξάλλου, παρατηρείται και ένας μεγάλος αριθμός συμβάσεων εργαζομένων οι οποίοι παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές. Μετά το θόρυβο και τις ενδοκυβερνητικές τριβές που προκάλεσε το θέμα, οριστική «λύση» αναμένεται να επέλθει με τη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θέτει «σφιχτές» προθεσμίες για την εκδίκαση των υποθέσεων, κάτι που επί της ουσίας θα καθαρίσει το τοπίο βγάζοντας οριστικά εκτός Δημοσίου εκείνους των οποίων οι υποθέσεις θα τελεσιδικήσουν.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βόμβα με 400.000 απούλητα σπίτια


Βραδυφλεγής βόμβα 400.000 απούλητων σπιτιών απειλεί να τινάξει στον αέρα την κτηματαγορά, την οικοδομή αλλά και την περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων.

Στο στοκ των 250.000 κατοικιών που έχουν «κρεμάσει» πωλητήριο την τελευταία πενταετία αναμένεται να προστεθούν άλλα 150.000 σπίτια, μετά την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Όπως εκτιμούν ειδικοί της αγοράς, σε 150.000 υπολογίζονται οι ιδιοκτήτες που θα χάσουν τα σπίτια τους αν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, τότε η αγορά θα πλημμυρίσει από «φθηνά» ακίνητα συμπαρασύροντας βίαια τις τιμές. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξει μια απότομη απομείωση της ακίνητης περιουσίας όλων των Ελλήνων καθώς θα βγουν στην κυριολεξία στο σφυρί χιλιάδες σπίτια σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις σημερινές, που σημειωτέον είναι κατά μέσο όρο 20%-30% πιο κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, η οικοδομή έχει καταρρεύσει αφού δεν υπάρχει ουσιαστικά επενδυτική δραστηριότητα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα πληρώνουν και οι σκαφάτοι


Επιμένει, παρά τις ενστάσεις περί αντιαναπτυξιακής επιλογής, στην επιβολή του τέλους παραμονής στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης.

Το λεγόμενο τέλος των σκαφάτων, που «έχει πάει και έχει έρθει» ξανά από τη Βουλή με διάφορες τυπικές δικαιολογίες –και τις κατηγορίες βουλευτών, όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να θίξει τους έχοντες, τη στιγμή που επιβάλλει άλλα βαρύτερα και μάλιστα οριζόντια χαράτσια και περικοπές – επανέρχεται τώρα στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», το οποίο εστάλη αυτές τις ημέρες από τον κ. Μουσουρούλη στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο.

Το επίμαχο νομοσχέδιο καταρτίστηκε σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού και αναμένεται να συζητηθεί στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στις 25 Ιουνίου. Στη συνέχεια θα κατατεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για να φτάσει τελικά από εκεί στην Ολομέλεια.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μέχρι τότε δεν θα υπάρχουν, για ακόμη μία φορά, αλλαγές της τελευταίας στιγμής από την πλευρά της κυβέρνησης.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις για τη δίωξη καθηγητή


Για προσπάθεια φίμωσης της κοινωνικής δράσης κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, Βαγγέλης Καπετανάκης, αναφερόμενος στη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος καθηγητή του ΤΕΙ επειδή συμμετείχε σε διαμαρτυρία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η δίωξη αυτή εμφανέστατα αποτελεί μη αποδεκτή ποινικοποίηση της δράσης ενός επώνυμου Λειτουργού της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Ο Καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης, στο Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο, Ν. Β., υφίσταται ποινική δίωξη που αναμφίβολα συνδέεται με δράση του σε σχέση με ομαδικές διαμαρτυρίες συμπολιτών μας για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Έχει κληθεί σε προανάκριση στον Ανακριτή Ρεθύμνου την Τρίτη 26 Ιουνίου 2013. Είναι γνωστό ότι, εφόσον του απαγγελθεί κατηγορία και ορισθεί δικάσιμος, κατά την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας τίθεται άμεσα σε διαθεσιμότητα.

Η δίωξη αυτή εμφανέστατα αποτελεί μη αποδεκτή ποινικοποίηση της δράσης ενός επώνυμου Λειτουργού της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Προφανής στόχος είναι η φίμωση των κοινωνικά και πολιτικά ενεργών πολιτών.

Το ΤΕΙ Κρήτης δεν θα σταθεί αδιάφορο. Το θέμα των διώξεων Μελών των Κοινοτήτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που με απλή παραπομπή τέτοιου είδους μπορούν να οδηγήσουν σε διαθεσιμότητα, έχει τεθεί από τη Τριμελή Γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων-Αν. Προέδρων ΤΕΙ στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Η Ελληνική Πολιτεία είναι απαραίτητο να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της.
Καθηγητής Ευάγγελος Καπετανάκης

Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Κρήτης».


Το σχόλιό μας: Μετά από αίτημα και ενημέρωση του καθηγητή, Ν.Β., αφαιρέθηκε το όνομά του, για την προστασία του ίδιου και της προσωπικότητάς του. Επίσης μας ενημέρωσε πως τότε, λίγες μέρες μετά δηλαδή, ο εισαγγελέας σταμάτησε κάθε είδους δίωξη προς το άτομό του και δεν οδήγησε την υπόθεση στο ακροατήριο, μην συνεχίζοντας έτσι την ήδη άδικη ταλαιπωρία του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο χρυσά στους Μεσογειακούς


Δύο ακόμη χρυσά μετάλλια στους Μεσογειακούς, στη γυμναστική από τον Λευτέρη Κοσμίδη και τον Λευτέρη Πετρούνια!

Την άνοδό τους στο πρώτο σκαλί πανηγυρίζουν οι δύο Έλληνες πρωταθλητές μας, που είχαν και τον πρώτο λόγο στα αγωνίσματά τους στη διοργάνωσης της Μερσίνης.


Πιο συγκεκριμένα, στον τελικό του εδάφους ο Κοσμίδης συγκέντρωσε 15.366 βαθμούς, ενώ στους κρίκους ο Πετρούνιας πήρε την πρωτιά με 15.700 βαθμούς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο ωράριο στα καταστήματα του Ηρακλείου


Πώς θα λειτουργούν.

Περισσότερες ώρες θα λειτουργούν τα καταστήματα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, τις καθημερινές, στο πλαίσιο του νέου ωραρίου που τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο την τόνωση της αγοράς.

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη τα καταστήματα θα κλείνουν στις 16.00 το μεσημέρι αντί για τις 14.30, γεγονός που πρόκειται να διευκολύνει αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους κυρίως στις αγορές τους, αλλά και καταναλωτές με πρωινά ωράρια εργασίας, αναφέρει το cretalive.gr.

Το Σάββατο ωστόσο θα ανοίγουν στις 10.00 το πρωί αντί για τις 9.00, ενώ θα κλείνουν στις 14.00 το μεσημέρι αντί για τις 14.30 που ίσχυε μέχρι τώρα.

Αναλυτικά το ωράριο έχει ως εξής:

Δευτέρα 9.00-16.00, απόγευμα κλειστά
Τρίτη 9.00-14.00 απόγευμα 17.30-21.00
Τετάρτη 9.00-16.00 απόγευμα κλειστά
Πέμπτη 9.00-14.00 απόγευμα 17.30-21.00
Παρασκευή 9.00-14.00 απόγευμα 17.30-21.00
Σάββατο 10.00-14.00 απόγευμα κλειστά
Κυριακή κλειστά


Διαβάστε περισσότερα...

Εξαφανίστηκε 17χρονη από την Αργυρούπολη


Τα ίχνη της έχουν χαθεί από τις 18 Ιουνίου - Όποιος μπορεί ας βοηθήσει.

Amber Alert έχει σημάνει για την εξαφάνιση της 17χρονης Κατερίνας Ιορδανίδου, η οποία εξαφανίστηκε στις 18 Ιουνίου στις 8 το πρωί από την περιοχή της Αργυρούπολης.

Η Κατερίνα έχει μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια, ύψος 1,65 μ. και βάρος 60 κιλά. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε άσπρο σορτς, μαύρη αμάνικη μπλούζα και μαύρα σανδάλια. Φοράει πολλά βραχιόλια και έχει σκουλαρίκια στη μύτη και στα αυτιά.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατηρούσε το πτώμα του αδερφού της με ανεμιστήρες!


Το Δημόσιο ήταν... διακοπές.
Μία γυναίκα έχασε τον αδερφό της και αναγκάστηκε να διατηρεί το πτώμα του με ανεμιστήρες μέσα στο σπίτι της!

Σε επιστολή που απέστειλε σήμερα στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, η κυρία ανέφερε πως ο αδελφός της απεβίωσε το Σάββατο.

Σύμφωνα με την καταγγελία της, λόγω του τριημέρου, ο δήμος Αθηναίων είναι κλειστός, το ΕΚΑΒ δεν ερχόταν να παραλάβει τη σορό του, ενώ τα γραφεία τελετών ζητούσαν αρκετά 1.600 ευρώ, με αποτέλεσμα η γυναίκα να διατηρεί τη σορό του αδελφού της σπίτι της εδώ και τρεις ημέρες με ανεμιστήρες.

Τελικά, μετά την παρέμβαση της εκπομπής, κινητοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και η αστυνομία προκειμένου να παραλάβουν την σορό του άτυχου άνδρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να συμπληρώσετε σωστά το μηχανογραφικό


Οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώθηκαν και πλέον οι υποψήφιοι πρέπει να ετοιμάσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η συμπλήρωση του σωστού μηχανογραφικού είναι μια διαδικασία που απαιτεί προετοιμασία και ώριμη σκέψη.

Ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει τον υποψήφιο σε μια σχολή που πιθανόν να μην επιθυμεί και σύντομα να την εγκαταλείψει. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 18% των εισαχθέντων στις στρατιωτικές σχολές αποχωρεί γιατί τελικά διαπιστώνει ότι το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν ανταποκρίνεται στα «θέλω» τους.

Ακολούθως θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες συμβουλές – οδηγίες προς τους υποψηφίους πριν πατήσουν το κουμπί της οριστικής υποβολής του μηχανογραφικού.

Αριθμός σχολών που επιλέγει ο υποψήφιος

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν όλες τις σχολές από δύο επιστημονικά πεδία.

Για παράδειγμα υποψήφιος της θεωρητικής με μάθημα επιλογής τη βιολογία γενικής παιδείας μπορεί να επιλέξει όλες τις σχολές του 1ου και 3ου επιστημονικού πεδίου. Δεν υπάρχει λοιπόν περιορισμός στον αριθμό των σχολών.

Σε περίπτωση που ένας μαθητής προσπαθήσει να επιλέξει σχολές από άλλα επιστημονικά πεδία στα οποία δεν έχει το δικαίωμα το σύστημα του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού δεν θα το επιτρέψει.

Μαθητής της θεωρητικής κατεύθυνσης με μάθημα επιλογής τα μαθηματικά γενικής δεν μπορεί να επιλέξει μόνο το 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο. Θα επιλέξει 1ο και 2ο ή 1ο και 4ο.

Η σειρά προτίμησης και το τμήμα εισαγωγής

Πολλοί μαθητές έχουν την εντύπωση ότι αν έχουν μια σχολή σε υψηλότερη θέση στο μηχανογραφικό από άλλον υποψήφιο, θα εισαχθούν αυτοί και όχι ο ανταγωνιστής τους.

Αυτό που παίζει ρόλο είναι το σύνολο των μορίων. Αν για παράδειγμα και οι δυο μαθητές έχουν 17.000 μόρια και βρίσκονται πάνω από τη βάση εισαγωγής του τμήματος θα εισαχθούν και οι δύο ασχέτως εάν ο ένας υποψήφιος την έχει πρώτη επιλογή και ο άλλος υποψήφιος τρίτη επιλογή.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η σειρά προτίμησης λαμβάνεται υπόψη ως τρίτο κατά σειρά κριτήριο (μετά το βαθμό πρόσβασης και το άθροισμα της βαθμολογίας των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας) μόνο στις Στρατιωτικές σχολές και όχι στα υπόλοιπα τμήματα.

Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές

Οι μαθητές είναι απαραίτητο να κάνουν μια προεργασία πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο ώστε να αποφευχθούν τα λάθη. Καλό είναι να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο και να διαβάσουν προσεκτικά όλα τα τμήματα του ενός ή και των δύο επιστημονικών πεδίων.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειώνουν τα τμήματα που τους ενδιαφέρουν ή τους προκαλούν την προσοχή. Ακολούθως είναι απαραίτητο να συλλέξουν πληροφορίες για κάθε τμήμα μέσα από οδηγούς σχολών ώστε να έχουν μια εικόνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα, τους χώρους εργασίας άλλα και τα προβλήματα του κάθε επαγγέλματος.

Επίσης μπορούν να επισκεφτούν και τους διαδικτυακούς τόπους των τμημάτων ώστε να έχουν μια εικόνα για τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν και τα μεταπτυχιακά που μπορούν να εκπονήσουν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Αφού ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ενημέρωσης- συλλογής πληροφοριών θα ιεραρχήσουν τα τμήματα από αυτά που ανταποκρίνονται περισσότερο στις προσδοκίες τους σε αυτά που δεν τους ενδιαφέρουν και τόσο.

ΤΕΙ και συμπλήρωση μηχανογραφικού

Δεν πρέπει να υποτιμούν οι μαθητές τα ΤΕΙ. Υπάρχουν αξιόλογα τμήματα με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Επίσης μπορεί να μην καταφέρουν να εισαχθούν σε μια σχολή των ΑΕΙ έχουν όμως τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το επάγγελμα που αγαπούν και μέσα από τα ΤΕΙ. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να γίνει νοσηλευτής και από τα ΑΕΙ και από τα ΤΕΙ.

Μπορεί να μην καταφέρει να εισαχθεί σε ένα τμήμα νηπιαγωγών μπορεί όμως να εισαχθεί σε ένα τμήμα προσχολικής αγωγής (βρεφονηπιοκόμος). Διαιτολόγος ή κοινωνικός λειτουργός μπορεί κανείς να γίνει και από τα ΑΕΙ και από τα ΤΕΙ.

Τι δεν πρέπει να κάνουν οι μαθητές

Δεν χρειάζεται οι μαθητές να λειτουργούν με βάση τις περσινές βάσεις και τις εκτιμήσεις για τη διακύμανση των μορίων της κάθε σχολής. Πολλοί μαθητές κάνουν το λάθος και δηλώνουν τις σχολές με κριτήριο τα μόρια τους πιστεύοντας ότι όσο περισσότερα μόρια έχει η σχολή τόσο καλύτερη είναι συγκριτικά με τις άλλες.

Ας σκεφτούν ότι υπάρχουν μαθητές που με 18.000-19.000 μόρια δηλώνουν ως πρώτη τους επιλογή τη θεολογία, ή το τμήμα κινηματογράφου, τμήματα που δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Το κριτήριό τους λοιπόν πρέπει να είναι το κατά πόσο οι σχολές ανταποκρίνονται στις δεξιότητές τους και τα ενδιαφέροντά τους. Είναι μεγάλο λάθος να μην επιλέξουν μια σχολή που πραγματικά την επιθυμούν γιατί έχει χαμηλή βάση εισαγωγής.

Γονείς και επιλογή σχολών

Οι μαθητές είναι καλό να συζητήσουν με την οικογένειά τους τις επιλογές τους. Σε μια περίοδο εργασιακής ανασφάλειας, ανεργίας και έντονων οικονομικών προβλημάτων θα πρέπει να εξεταστεί από την οικογένεια αν μπορεί ο μαθητής να σπουδάσει σε μια σχολή εκτός του τόπου κατοικίας.

Τα έξοδα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φθάσουν στα 600-800 ευρώ το μήνα και να μην μπορούν οι γονείς να ανταποκριθούν οικονομικά με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο μαθητής να εγκαταλείψει τις σπουδές του.

Επίσης αν οι γονείς έχουν τη δικιά τους υγιή επιχείρηση ή ασκούν ένα προσοδοφόρο ελεύθερο επάγγελμα (οικονομολόγοι, δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί κ.α) καλό είναι να συζητήσουν με τα παιδιά τους την περίπτωση να τους διαδεχθούν.

H αγάπη για το επάγγελμα ίσως είναι το αντίδοτο για την ανεργία

Τη σημερινή εποχή η ανεργία βρίσκεται στα ύψη. Ακόμα και σχολές που στο παρελθόν ήταν ισχυρές στην αγορά εργασίας αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι τους βιοποριστικά προβλήματα. Γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Είναι λοιπόν αναγκαίο οι μαθητές να σπουδάσουν αυτό που πραγματικά θέλουν, αυτό που πραγματικά αγαπούν.

Γιατί το λέμε αυτό; Αν κάποιος κάνει αυτό που πραγματικά αγαπά θα βρει τη δύναμη να αγωνιστεί και να συλλέξει τα εφόδια που θα του δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνούν οι μαθητές ότι οι νέες συνθήκες στον εργασιακό χώρο απαιτούν να δουλεύει κανείς στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Για να το πετύχει κανείς αυτό είναι αναγκαίο να αγαπά αυτό που κάνει.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...