Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ευεργετικό το νερό την ώρα των εξετάσεων



Οι «στεγνοί» πετυχαίνουν χαμηλότερους βαθμούς.

Πιο αποτελεσματικοί φαίνεται πως είναι οι υποψήφιοι εξετάσεων που κατά την ώρα των διαγωνισμάτων καταναλώνουν νερό σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού τα πανεπιστήμια Ιστ Λόντον και Ουέστμινστερ, οι διαγωνιζόμενοι που καταναλώνουν νερό την ώρα των εξετάσεων πετυχαίνουν υψηλότερη βαθμολογία από εκείνους που διαγωνίζονται «στεγνοί» περίπου 5% κατά μέσον όρο.

Συνήθως οι φοιτητές μεγαλύτερου έτους προσέρχονται στις εξετάσεις με ένα μπουκαλάκι νερό σε σχέση με τους πρωτοετείς που δεν έχουν τέτοια συνήθεια.

Στην έρευνα μπήκαν στο μικροσκόπιο 447 φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Ιστ Λόντον. Οι 71 από αυτούς φοιτούσαν στο προπαρασκευαστικό έτος, οι 225 στο πρώτο και οι 151 στο δεύτερο.

Μόλις το 25% από αυτούς προσήλθε στις εξετάσεις με νερό (31% στους δευτεροετείς φοιτητές και 21% στους πρωτοετείς και στους φοιτητές του προπαρασκευαστικού). Από τους τελευταίους, αυτοί που έπιναν νερό την ώρα των εξετάσεων πέτυχαν κατά 10% μεγαλύτερους βαθμούς. Η βελτίωση ήταν της τάξης του 5% για τους «πότες» πρωτοετείς και 2% για τους φοιτητές του προπαρασκευαστικού έτους.

Η κατανάλωση νερού ενυδατώνει τον οργανισμό και βελτιώνει τις πνευματικές επιδόσεις, ενώ είναι πιθανό να επιδρά και ψυχολογικά στη λειτουργία της σκέψης. Ρίχνει επίσης τα επίπεδα του στρες, το οποίο, εμποδίζει την καθαρή λετιουργία του μυαλού.



Διαβάστε περισσότερα...

Η φροντίδα για την υγιεινή του σπιτιού



Πώς θα ελαχιστοποιηθεί η «συμβίωση» με τα μικρόβια.

Το σπίτι δεν μπορεί ποτέ να γίνει ένα αποστειρωμένο εργαστήριο όπου τα μικρόβια θα είναι «είδος προς εξαφάνιση». Ωστόσο ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής τα μικρόβια θα περιοριστούν βάζοντας σε μικρότερο κίνδυνο τα παιδιά καθώς και ευπαθή άτομα που ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Ακολουθούν ορισμένοι απλοί τρόποι που θα κάνουν το σπίτι λιγότερο φιλόξενο για τους παθογόνους μικροοργανισμούς…

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε ποια σημεία του σπιτιού αποτελούν τις καλύτερες εστίες μικροβίων ώστε αφενός να φροντίζουμε σχολαστικότερα για την απολύμανσή τους και αφετέρου για να επιστήσουμε την προσοχή των παιδιών να είναι προσεκτικά.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η κουζίνα και πιο συγκεκριμένα όπου μαγειρεύουμε, το δάπεδο του μπάνιου και άλλα σημεία του, τα πληκτρολόγια των υπολογιστών, το τηλέφωνο και γενικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται συχνά ακόμη και από ανθρώπους εκτός σπιτιού.

Όσο αφορά τον καθαρισμό των παραπάνω σημείων αλλά και γενικότερα του σπιτιού, αυτός πρέπει να γίνεται συχνά με προϊόντα που όχι μόνο λευκαίνουν αλλά και απολυμαίνουν. Μπορεί να είναι είτε σε σπρέι είτε σε υγρή μορφή.

Το ιδανικό είναι να καθαρίζουμε κάθε μέρα, αλλά μιας και αυτό είναι δύσκολο για τους περισσότερους, το ελάχιστο είναι 1 φορά την εβδομάδα. Φυσικά, όταν κάποιο μέλος της οικογένειας είναι άρρωστο, πρέπει να γίνεται συχνότερα η διαδικασία του καθαρισμού.

Φυσικά προϊόντα με αντιμικροβιακή δράση είναι το ξύδι και το λεμόνι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκείμενου να αποφύγουμε χημικά που περιέχουν τα καθαριστικά σκευάσματα του εμπορίου.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε να πλένουμε συχνά τα χέρια ειδικά όταν επιστρέφουμε σπίτι.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξαναγράφεται το «βιβλίο» του καρκίνου του μαστού



Δεν είναι μία, αλλά δέκα διαφορετικές ασθένειες μαζί.
Σε ένα νέο μοριακό «χάρτη» του καρκίνου του μαστού κατέληξαν βρετανοί και καναδοί ερευνητές, αντιμετωπίζοντας το συγκεκριμένο είδος πλέον όχι ως μία, αλλά ως δέκα διαφορετικές παθήσεις από άποψη γονιδίων. Η μελέτη έρχεται να δείξει ότι κάθε διαφορετικός όγκος στον μαστό απαιτεί και διαφορετικό είδος θεραπείας.

Οι βρετανοί και καναδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κάρλος Κάλντας του Κέμπριτζ, ανέφεραν ότι η νέα αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού θα βελτιώσει τη θεραπεία του, καθώς θα επιτρέψει την εξατομικευμένη χορήγηση φαρμάκων για την ιδιαίτερη περίπτωση κάθε ασθενούς, πράγμα που θα επιτρέψει και την καλύτερη πρόγνωση της εξέλιξης της νόσου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, όγκους του μαστού από 2.000 γυναίκες και, κάνοντας τις αναγκαίες συγκρίσεις, κατέληξαν σε ένα νέο μοριακό «χάρτη» της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Για πρώτη φορά ανέλυσαν με μεγάλη λεπτομέρεια τη γενετική σύσταση των καρκινικών κυττάρων από τα δείγματα που πήραν, διαπιστώνοντας ποια γονίδια ήτν υπερ-ενεργοποιημένα και ποια βρίσκονταν σε «καταστολή». Τελικά μπόρεσαν να ομαδοποιήσουν όλες αυτές τις γενετικές διαφορές σε δέκα διακριτές ομάδες καρκινικών όγκων.

Μέχρι σήμερα τα ανά τον κόσμο νοσοκομεία κάνουν γενικής φύσης τεστ για τον καρκίνο του μαστού, που χωρίζουν τους ασθενείς σε «ηπείρους». Μετά τη νέα γενετική έρευνα, προκύπτει ένας νέος πιο αναλυτικός «χάρτης» που επιτρέπει πλέον τον διαχωρισμό των καρκινοπαθών σε «χώρες», όμως θα χρειαστούν τρία έως πέντε χρόνια, μέχρι η νέα προσέγγιση να εφαρμοστεί στην πράξη στα ογκολογικά νοσοκομεία.

Το προσδόκιμο επιβίωσης διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στις δέκα διαφορετικές κατηγορίες καρκίνου του μαστού. Για παράδειγμα, οι γενετικοί τύποι 2 και 5 της νόσου φαίνεται να έχουν μέση πιθανότητα 40% για 15ετή επιβίωση, ενώ οι τύποι 3 και 4 έχουν πιθανότητα 75% για την ίδια χρονική περίοδο.

Προς το παρόν υπάρχει στοχευμένη θεραπεία (με το φάρμακο Herceptin) μόνο για μία από τις μορφές του καρκίνου του μαστού. Οι άλλες εννέα κατηγορίες της νόσου πρέπει να αρκεστούν στις γενικού τύπου θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Ελπίζεται όμως ότι, μετά την ταυτοποίηση των δέκα ξεχωριστών ειδών της νόσου, οι επιστήμονες θα καταφέρουν να βρουν ξεχωριστά φάρμακα για καθένα από αυτά.

Προς το παρόν οι καρκίνοι του μαστού διακρίνονται ανάλογα με την εμφάνισή τους στο μικροσκόπιο και τις βιοψίες των όγκων με βάση κάποιους βιοδείκτες. Η μεγάλη πλειονότητα των όγκων (πάνω από 70%) ανταποκρίνονται στις ορμονοθεραπείες όπως το φάρμακο tamoxiphen, με ποικίλα όμως ποσοστά επιτυχίας ανάλογα με την περίπτωση (μερικές ασθενείς τα πηγαίνουν καλά, ενώ άλλες όχι).

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως, αποτελώντας το 16% των συνολικών περιπτώσεων γυναικείων καρκίνων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα διαγνωσμένα περιστατικά καρκίνου του μαστού διεθνώς έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα στις τρεις τελευταίες δεκαετίες, από 641.000 το 1980 σε 1,6 εκατ. το 2010.


Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση στα κρούσματα ψωρίασης κατά 32%



Η οικονομική κρίση «τρέλανε» το ανοσοποιητικό μας.

Αύξηση των κρουσμάτων ψωρίασης κατά 32% διαπιστώνουν οι επιστήμονες αποδίδοντας το φαινόμενο στην πίεση, στο άγχος και στα οικονομικά προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις η ψωρίαση εκδηλώνεται μετά από καταστάσεις έντονου άγχους. Η υπερβολική ψυχολογική πίεση που οφείλεται κατά βάση στην οικονομική πίεση των ημερών μας, έχουν πυροδοτήσει την εκδήλωση ψωρίασης και έχουν αυξήσει τα περιστατικά υποτροπών.

Επιπλέον, η ίδια η παθολογική κατάσταση προκαλεί ψυχολογική πίεση, καθώς το δέρμα παίζει ουσιαστικό ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι ορατές βλάβες, ιδιαίτερα στα χέρια και το πρόσωπο, μπορούν να βλάψουν την εικόνα που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του και να το οδηγήσουν στο άγχος και την κατάθλιψη. Τότε ξεκινά ένας φαύλος κύκλος, καθώς η ψυχολογική πίεση μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει εξάρσεις της ασθένειας. Η πρώτη αναφορά της ψωρίασης γίνεται από τον Ιπποκράτη, που χρησιμοποίησε τον όρο ψώρα και λέπρα, για περιπτώσεις που θεωρούνται και αναγνωρίζονται σαν ψωρίαση.

H συχνότητα στο γενικό πληθυσμό είναι 1-3%. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου διακόσιες πενήντα χιλιάδες ανθρώπους, περίπου, που πάσχουν από ψωρίαση και αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα. Κυρίαρχο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να υφίστανται σημαντική ψυχοκοινωνική επιβάρυνση. Περισσότερες από 7.000.000 και σε όλο τον κόσμο πάνω από 120.000.000. Η συχνότητά της είναι ίση μεταξύ των δύο φύλων.

Οι διακυμάνσεις αποδίδονται σε φυλετικούς, περιβαλλοντικούς και γεωγραφικούς παράγοντες. Από πλευράς κληρονομικότητας φαίνεται ότι, από τις σχετικές μελέτες, πρέπει να δεχθούμε ότι αυτή υφίσταται και αφορά περισσότερα από ένα γονίδια. Περιβαλλοντολογικοί παράγοντες μπορεί να ξυπνούν και διεγείρουν την εμφάνιση ή υποτροπή του νοσήματος στους ψωριασικούς. Σ' αυτούς συγκαταλέγονται: οι λοιμώξεις, το στρες, φάρμακα, κλιματολογικοί παράγοντες, τραυματισμοί. Η ψωρίαση, εκτός του δέρματος, μπορεί να προσβάλλει και το αρθριτικό σύστημα. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον εκδηλωθεί σε βαριά μορφή, μπορεί να προκαλέσει λειτουργικές και ανατομικές, των πασχουσών αρθρώσεων, όπως και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πρωτοεμφανίζεται συνήθως μεταξύ 18 έως 25 ετών, αν και μπορεί να παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στατιστικά, πάντως, η εμφάνιση κάτω από την ηλικία των 10 ετών είναι εξαιρετικά σπάνια.

Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση με αυτοάνοσο χαρακτήρα που προσβάλει τα εμφανή σημεία του ανθρώπου όπως είναι τα χέρια , το πρόσωπο καθώς επίσης και τις ευαίσθητες περιοχές όπως τα γεννητικά όργανα

Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που δεν οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο κι επομένως δεν είναι μεταδοτική. Χαρακτηρίζεται κυρίως απο ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος εξελίσσεται με εναλλαγή εξάρσεων και υφέσεων.

Εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος αναπαράγονται πιο γρήγορα από το κανονικό και συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος. Τα νέα κύτταρα, μη βρίσκοντας χώρο, επικάθονται το ένα στο άλλο, δημιουργώντας κηλίδες στο δέρμα, χρώματος κόκκινου σκεπασμένου από λεπτές πλάκες λεπιδώδους υφής, χρώματος ασημί ή λευκού. Το ερύθημα από μόνο του δεν είναι κνηφώδες, αλλά η πληγείσα περιοχή μπορεί να ματώνει, αν ξύνεται.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλύτεροι οι βαθμοί των «διψασμένων» φοιτητών



Έρευνα συνδέει την κατανάλωση νερού στις εξετάσεις με αυξημένες επιδόσεις.

Ένα μόνο μπουκάλι νερό την ώρα των εξετάσεων μπορεί να βελτιώσει τους βαθμούς των φοιτητών, σύμφωνα με έρευνα των πανεπιστήμων East London και Westminster.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, η βελτίωση των βαθμών των «διψασμένων» φοιτητών άγγιζε το 4,8%. Το πόρισμα αυτό προέκυψε από την παρατήρηση 447 φοιτητών ψυχολογίας, από τους οποίους το 25% έμπαινε στην αίθουσα εξετάσεων κρατώντας ένα μπουκάλι νερό.

Η βελτίωση που παρουσίαζαν οι βαθμοί των πρωτοετών φοιτητών έφτανε το 5%, των δευτεροετών το 2% ενώ για όλη την ομάδα το 4,8%.

Σύμφωνα με τον Chris Pawson η κατανάλωση νερού μπορεί να έχει επίδραση στις νοητικές λειτουργίες κάτι που οδηγεί σε αυξημένη απόδοση κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του άγχους.


Διαβάστε περισσότερα...

Η περίοδος της εγκυμοσύνης και η διατροφή της εγκύου



Ενημερωτική εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο.

Ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό με θέμα «Εγκυμοσύνη και διατροφή» θα πραγματοποιήσει η Β’ Πανεπιστημιακή Μ/Γ Κλινική του Νοσοκομείου «Αρεταίειο» την Τρίτη, 24 Απριλίου 2012 από τις 17.00 έως τις 18.30 το απόγευμα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (Καραγιώργη Σερβίας 18, Λόφος Κουμουνδούρου Μικρολίμανο, Πειραιάς).

Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες, που είναι έγκυες ή θηλάζουν και έχει σκοπό μέσα από δημιουργική συζήτηση και ανταλλαγές εμπειριών, να δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που αφορούν τη σωστή διατροφή σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης και την ωφελιμότητα των πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής με Ω-3 λιπαρά οξέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερος λόγος γίνεται στις ημέρες μας για τη διατροφή της εγκύου, η οποία επηρεάζει τη σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. Αν η έγκυος δεν έχει σωστή διατροφή, οι συνέπειες για το έμβρυο θα είναι σοβαρές. Είναι απαραίτητο οι μέλλουσες μητέρες να ακολουθούν ένα ισορροπημένο και πλούσιο διαιτολόγιο και να λαμβάνουν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής.

Η λήψη σε καθημερινή βάση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, βοηθά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών για βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και Ω-3 λιπαρών οξέων για γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες, είναι έγκυες ή θηλάζουν, αφού βοηθούν στην εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, σε καλύτερη έκβαση της κύησης, στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας της γυναίκας και στη βελτίωση της ποιότητας του μητρικού γάλακτος.

Αντίθετα έγκυες που δεν τρέφονται σωστά και δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό πρόωρων τοκετών, αποβολών και αλλοιώσεων των κυττάρων του εμβρύου. Η κακή διατροφή της εγκύου μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες και στο κεντρικό νευρικό σύστημα του παιδιού προκαλώντας μελλοντικά ακόμα και μαθησιακές δυσκολίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα θετικά συναισθήματα ωφελούν την καρδιά



Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν μειωμένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα.

Όλο και περισσότερες έρευνες ενοχοποιούν τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η επιθετικότητα και ο θυμός για την καρδιαγγειακή υγεία.

Αυτό που δεν δείχνουν όμως οι περισσότερες από αυτές είναι η ευεργετική δράση των θετικών συναισθημάτων στην υγεία της καρδιάς. Έτσι, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ θέλοντας να καλύψουν αυτό το κενό ανέλυσαν περισσότερες από 200 σχετικές μελέτες. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychological Bulletin».

Από την ανασκόπηση των μελετών διαπιστώθηκε ότι η θετική ψυχική διάθεση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών, καθώς και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Βέβαια σημειώνεται ότι η απουσία αρνητικών συναισθημάτων δεν συνεπάγεται παρουσία θετικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, παράγοντες όπως η αισιοδοξία, η αίσθηση της ικανοποίησης από τη ζωή και η ευτυχία σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, όπως η ηλικία ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Η επικεφαλής της έρευνας Julia Boehm επεσήμανε ότι οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν περίπου 50% μειωμένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα συγκριτικά με τους πιο απαισιόδοξους.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ποτό δεν είναι διέξοδος...



Γιατί πίνουν οι έφηβοι.

«Για να μην πίνουν οι νέοι πρέπει να έχουν στόχους όπως για παράδειγμα τον αθλητισμό. Αναμφίβολα, αν αθλούνται δεν θα υποκύψουν στο ποτό», λέει στο newsbeast.gr ο ψυχολόγος, Δημήτρης Δανιάς.

Και ξεκαθαρίζει ότι για να καταλήξουν στο συμπέρασμα οι ειδικοί να διαπιστώσουν για ποιο λόγο οι έφηβοι δοκιμάζουν και κατ’ επέκταση πίνουν αρκετά συχνά, πρέπει να απαντηθούν μία σειρά ερωτημάτων όπως «τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, γιατί βρίσκουν στο ποτό “παρηγοριά” κ.ά», ξεκαθαρίζει.

Πάντως, ο ψυχολόγος υποστηρίζει ότι εάν οι νέοι πιουν ένα ποτό δε σημαίνει ότι κινδυνεύουν. «Τα πάντα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Βασικό κριτήριο είναι οι νέοι να μπορούν να αντισταθούν στο ποτό και να μην πίνουν νομίζοντας ότι με τη χρήση μπορούν να ξεχαστούν. Στο ποτό δεν βρήκε ποτέ κανένας διέξοδο» αναφέρει. Για να τονίσει ότι πρέπει οι οικογένειες των νέων να στηρίζουν τα παιδιά τους.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως του προβλήματος που έχει δημιουργήσει το αλκοόλ στους νέους ότι ένας στους τρεις εφήβους καταναλώνουν ένα ποτό μία φορά την εβδομάδα και ένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια πίνουν σε κάθε συνηθισμένη τους έξοδο. Αυτά τα στοιχεία έγιναν πρόσφατα γνωστά μετά από την πανελλαδική έρευνα (έρευνα HBSC/WHO). Και γι’ αυτό οι ψυχολόγοι συνιστούν στους νέους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνουν χρήση οινοπνευματωδών ποτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Το κόκκινο κρασί στη μάχη κατά του καρκίνου



Βοηθάει τους άνδρες να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Από παλιά ακούμε συχνά πως 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί την ημέρα κάνει καλό στην καρδιά. Οι τελευταίες όμως έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ με επικεφαλή τον Δρ Τσουν Τσάο, δείχνουν πως πέρα από καλό στην καρδιά βοηθούν και στην πρόληψη κατά του καρκίνου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας Καρκίνου. Το κόκκινο κρασί βοηθάει τους καπνιστές και κυρίως τους άνδρες να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού το μήνα μειώνει κατά 2% την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου, ενώ η κατανάλωση 1-2 ποτήρια καθημερινά την μειώνει κατά 60%.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα η ουσία η οποία οφείλεται στην μείωση της πιθανότητας είναι η ρεσβερατρόλη, μία αντιοξειδωτική ουσία που εμπεριέχεται σε υψηλά επίπεδα στο κόκκινο κρασί. Η ουσία αυτή μειώνει το σάκχαρο του αίματος και προλαμβάνει τις φθορές από την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, ενώ φαίνεται να οφείλεται στην ενεργοποίηση του γονιδίου Sirt1 που έχει συνδεθεί με τη μακροζωία.

Στην έρευνα που διεξήχθη στην Καλιφόρνια μελέτησαν δείγματα πολλών ανθρώπων οι οποίοι ήπιαν κόκκινο κρασί, λευκό κρασί, μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά. Τα αποτελέσματα της ήταν εμφανή μόνο σε σχέση κόκκινου κρασιού με την επίδραση του στον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ για τα υπόλοιπα ποτέ δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία τα οποία να δείχνουν κάποιο συσχετισμό.

Προσοχή όμως μην το παρακάνουμε. Επιπλέον οι επιστήμονες παρόλο που το θεωρούν λύση, δεν παύουν να πιστεύουν πως η καλύτερη πρόληψη κατά του καρκίνου είναι το σταμάτημα του καπνίσματος.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Θερίζει» η μηνιγγίτιδα στις αφρικανικές χώρες



Μέσα σε τέσσερις μήνες σκότωσε 749 ανθρώπους.

Το 8,64% έχει φτάσει το ποσοστό θνησιμότητας από μηνιγγίτιδα στην κεντρική και δυτική Αφρική, όπου μέχρι την 1η Απριλίου είχαν χάσει τη ζωή τους 749 άνθρωποι, ενώ άλλοι 8.667 έχουν προσβληθεί.

Η μηνιγγίτιδα προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε μόλις 11 μήνες, κυρίως στη Μπουρκίνα Φάσο και το Τσαντ, όπου σημειώθηκαν συνολικά 6.000 κρούσματα.

Στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, στην περιοχή υπήρχαν δύο εστίες επιδημίας μηνιγγίτιδας, η οποία έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις. Η πρώτη βρισκόταν σε οχτώ σημεία στην Μπουρκίνα Φάσο και η δεύτερη σε εφτά σημεία στο Τσαντ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στις 23 Μαρτίου ότι σημειώθηκε αύξηση των μολύνσεων από μηνιγγιτιδόκοκκο σε περιοχές πέντε χωρών: Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα και Τσαντ.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο σοκ στην Ιταλία με 29χρονο παίκτη!



ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Ο ΠΟΜΑΝΤΕ.

Πριν καλά-καλά η ποδοσφαιρική Ιταλία, αλλά και ολόκληρη η υφήλιος συνέλθει από το σοκ του θανάτου μέσα στο γήπεδο του άσου της Λιβόρνο, Πιερμάριο Μοροζίνι ήρθε να παιχτεί ένα νέο θρίλερ στα γήπεδα της Β' Ιταλίας!

Συγκεκριμένα, ο 29χρονος ποδοσφαιριστής της Νοτσερίνα, Μάρκο Πομάντε κατέρρευσε εντός αγωνιστικού χώρου στην σαββατιάτικη (21/4) αναμέτρηση με την Ρετζίνα. Ο παίκτης έπεσε αναίσθητος εντός αγωνιστικού χώρου και ξύπνησαν μνήμες Μοροζίνι.

Ο ποδοσφαιριστής οδηγήθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, όπου ανέκτησε και πάλι τις αισθήσεις του και σύμφωνα με τα Μέσα της Ιταλίας δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του, καθώς το πρόβλημά του δεν είναι τόσο σοβαρό όσο του Πιερμάριο Μοροζίνι.

Το εντυπωσιακό είναι ότι και τα δύο συμβάντα έγιναν με την Ρετζίνα ως αντίπαλο.

Το βίντεο με το περιστατικό με τον Μάρκο Πομάντε




 Πηγή: http://www.sentragoal.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιες μπύρα, κάνει καλό



Δέκα οφέλη για την υγεία μας.

Για πολλά χρόνια οι λάτρεις του κρασιού το απολάμβαναν χωρίς ενοχές, αφού έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.Όπως δείχνουν όμως πρόσφατες μελέτες, μάλλον ήρθε η ώρα να απενοχοποιηθεί και η μπύρα, χάρη στα πολλαπλά οφέλη της: από τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης μέχρι την πρόληψη από το διαβήτη και την άνοια.

Αποκτάς πιο ανθεκτικά οστά

Η μπύρα περιέχει μεγάλες ποσότητες σιλικόνης που συνδέεται με την υγεία των οστών. Σε έρευνα μάλιστα που έγινε το 2009 από το Tufts University βρέθηκε ότι οι ηλικιωμένοι άντρες και γυναίκες που έπιναν ένα ή δυο ποτήρια μπύρα την ημέρα είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα οστών

Πιο δυνατή καρδιά

Μια ανάλυση που έγινε το 2011 σε 16 προηγούμενες έρευνες που περιελάμβαναν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους, υπό τη διεύθυνση του ιταλικού ινστιτούτου έρευνας Fondazion di Ricerca e Cura βρήκε ότι ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μειώθηκε κατά 31% σε όσους έπιναν ένα ή δυο ποτήρια μπύρα την ημέρα, αφού αυξάνουν την HDL, τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη.

Πιο υγιή νεφρά

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία βρήκε ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, η μπύρα μείωνε τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά σε ποσοστό 40%. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι επειδή η μπύρα περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού βοηθά τα νεφρά να λειτουργούν καλύτερα.

Καλύτερη διανοητική υγεία

Μια μπύρα την ημέρα μπορεί να κρατάει μακριά τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας, λένε οι επιστήμονες. Έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 11.000 ηλικιωμένες γυναίκες κατέληξε ότι όσοι έπιναν ένα ποτήρι μπύρα την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν παθήσεις σε σχέση με όσους δεν έπιναν κατά 20%.

Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

Πορτογαλέζικη έρευνα βρήκε ότι η μπριζόλα που είναι μαριναρισμένη σε μπύρα μειώνει κατά 70% τις καρκινογόνες ουσίες (HCAs) που παράγονται όταν τηγανίζεται το κρέας. Οι ερευνητές επίσης βρήκαν ότι η μπύρα περιέχει τα ίδια περίπου επίπεδα αντιοξειδωτικών με το κρασί, με τη διαφορά ότι είναι διαφορετικές.

Αυξάνει τα επίπεδα των βιταμινών

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Δανία από το TNO Nutrition and Food Research Institute βρήκε ότι όσοι έπιναν μπύρα είχαν 30% υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6 στο αίμα τους, διπλάσια δηλαδή από όσους προτιμούν το κρασί. Η μπύρα επίσης περιέχει Β12 και φολικό οξύ.

Προστατεύει από το εγκεφαλικό επεισόδιο

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard ανακάλυψαν ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας, εμποδίζουν τη δημιουργία θρομβώσεων που μπλοκάρουν τη ροή του αίματος στην καρδιά, το λαιμό και τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσουν ισχαιμικό επεισόδιο.

Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη

Έρευνα του Harvard που έγινε σε 38.000 μεσήλικες άντρες βρήκε ότι όσοι έπιναν ένα με δυο ποτήρια μπύρα την ημέρα, μείωναν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 25%. Σε ποσότητα όμως πάνω από δυο ποτήρια δεν βρέθηκαν ευεργετικά αποτελέσματα.

Μειώνει την πίεση του αίματος

Το κρασί κάνει καλό στην καρδιά σου, αλλά, σύμφωνα με έρευνα του Harvard, η μπύρα κάνει ακόμα μεγαλύτερο καλό. Η έρευνα έγινε σε 70.000 γυναίκες από 25 έως 40 ετών και κατέληξε ότι όσοι πίνουν με μέτρο μπύρα έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αυξημένη πίεση.

Σου προσθέτει χρόνια ζωής

Όσοι πίνουν με μέτρο ζουν περισσότερο, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν 50 μελέτες του U.S. Department of Agriculture (USDA). Το USDA εκτιμά ότι οι… μέτριοι πότες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για παθήσεις που βρίσκονται στις πρώτες λίστες αιτιών θανάτου, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορα είδη καρκίνου.

Πιες με μέτρο όμως…

Το κλειδί και στην περίπτωση της μπύρας είναι το μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνεις όχι περισσότερα από 340 γραμμάρια μπύρας, αν είσαι γυναίκα, και όχι περισσότερο από 680 γραμμάρια (περίπου 2 κουτάκια δηλαδή) αν είσαι άντρας. Η κατάχρηση του αλκοόλ είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο στο συκώτι, ορισμένα είδη καρκίνου, καρδιακές παθήσεις, αλλά και παχυσαρκία, αφού ένα κουτάκι μπύρας μπορεί να έχει περίπου 150 θερμίδες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η θέση σου στο λεωφορείο δείχνει... το χαρακτήρα σου!



Μπροστά κάθονται όσοι είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, ο καθηγητής Τομ Φόσετ του βρετανικού πανεπιστημίου Σάλφορντ, διατύπωσε μια αρκετά πρωτότυπη και περίεργη θεωρία στην οποία αναφέρει πως αναλόγως με το χαρακτήρα κάποιου, υπάρχει και καθορισμένη θέση που διαλέγει να καθίσει στο λεωφορείο. Για τις ανάγκες της μελέτης αυτής ο καθηγητής αναγκάστηκε να περάσει ατέλειωτες ώρες μέσα σε λεωφορεία παρατηρώντας τους επιβάτες σε μακρινές διαδρομές με το λεωφορείο μεταξύ Μπόλτον και Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με αυτήν, μπροστά κάθονται όσοι είναι ανοικτοί σε νέες ιδέες και οι κοινωνικοί άνθρωποι που αρέσκονται σε γνωριμίες, στη μέση κάθονται οι ανεξάρτητοι τύποι, συνήθως νεαρής ή μέσης ηλικίας, οι οποίοι είναι πιθανότερο να διαβάζουν κάτι ή να ακούνε μουσική, πίσω κάθονται οι επαναστατικοί χαρακτήρες, οι οποίοι δεν θέλουν να παραβιάζεται ο προσωπικός τους χώρος, ενώ αυτοί που δεν έχουν συγκεκριμένοι θέση και κάθονται όπου βρουν είναι αυτοί που αισθάνονται ότι μπορούν να ταιριάξουν παντού.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Όλοι είναι ένοχοι για τους θανάτους στους δρόμους»



Η κραυγή αγανάκτησης του Ιαβέρη.

«Με επτά νεκρούς την ημέρα και περισσότερους από εκατό τραυματίες θα έπρεπε η Βουλή των Ελλήνων να έχει μόνιμα στα θέματα ημερήσιας διάταξης το οδικό ατύχημα! Κι όμως, δεν ασχολούνται καθόλου, ούτε καν για δείγμα».

Με τα λόγια αυτά ο Τάσος Μαρκουίζος, πασίγνωστος ως Ιαβέρης, προσπαθεί εδώ και χρόνια να αφυπνίσει την πολιτική ηγεσία και τον κόσμο για το διαρκές έγκλημα των ανθρώπων που άδοξα και άδικα χάνονται στους δρόμους, λόγω της κακής οδηγικής συμπεριφοράς. Ο Τάσος Ιαβέρης, που έχει γράψει το όνομά του με μεγάλα γράμματα στις ειδικές πίστες, ο άνθρωπος που «έπαιξε» στα όρια με την ταχύτητα, εδώ και χρόνια προσπαθεί να ταρακουνήσει και να εκπαιδεύσει τους νέους απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη τη χώρα.

Είναι ο πρώτος Ελληνας οδηγός που διοργάνωσε αγώνες φιλανθρωπικού σκοπού, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, με πρώτη εκδήλωση αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1984 στο Γερμανικό Νεκροταφείο.

Εδώ και είκοσι χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να βελτιώσει την οδική συμπεριφορά όλων μας και να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους συμπολίτες - συνανθρώπους του μπορεί, με μόνο στόχο τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία ξεκληρίζουν καθημερινά ελληνικές οικογένειες. Έχει μοιραστεί με περισσότερους από 500.000 πολίτες τις γνώσεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του δίνοντας αφιλοκερδώς ομιλίες σε σχολεία, στρατόπεδα, πτέρυγες μάχης, αστυνομία, δήμους και κοινότητες, ιδρύματα, ΕΚΑΒ.

Εκατοντάδες είναι και οι συμμετοχές του σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ παράλληλα τα βιβλία του «Εθνικό θέμα» και «Εθνικό πένθος» έχουν τυπωθεί σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

«Το είχα πει και παλαιότερα: Θα έπρεπε οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για το θανατικό που συντελείται στους δρόμους να κάθονται στο σκαμνί, απολογούμενοι σε λαϊκό δικαστήριο με κατήγορους τους συγγενείς των νεκρών και τους τραυματίες και παραπληγικούς». Ποιοι είναι όμως υπεύθυνοι; «Όλοι ή σχεδόν όλοι» λέει μιλώντας στην «Espresso» και συμπληρώνει:

«Το υπουργείο Παιδείας για την ανύπαρκτη κυκλοφοριακή αγωγή, ένα μάθημα ζωτικής σημασίας για τους μαθητές των σχολείων, το υπουργείο Συγκοινωνιών για την αλλαγή του ηλίθιου συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης που βγάζει άχρηστους, ανόητους και επικίνδυνους οδηγούς στους δρόμους, το ΥΠΕΧΩΔΕ για τους άθλιους και επικίνδυνους, χωρίς μπαριέρες δρόμους, τις κακοτεχνίες και τη βλακώδη σήμανση, το υπουργείο Τύπου για τη μηδενική φροντίδα στην ενημέρωση του πολίτη μέσω των ΜΜΕ για τη δυσκολία και την επικινδυνότητα της οδήγησης, το υπουργείο Δημόσιας τάξης για την παντελή έλλειψη πρόληψης και προστασίας των οδηγών, με εξαίρεση βέβαια την καταστολή των επιβατών, το υπουργείο Οικονομικών που νομίζει ότι κάνει οικονομία αφήνοντας να σκοτώνονται χιλιάδες νέοι και στους δρόμους, την ώρα που ανέρχεται σε πολλά δισ. ευρώ το κόστος των ατυχημάτων κάθε χρόνο, το υπουργείο Πολιτισμού και ο ΕΟΤ που οι σοβαροί τουρίστες με αυτοκίνητα αρνούνται να ρισκάρουν την ακεραιότητα και τη ζωή τους στην πιο επικίνδυνη χώρα της Ευρώπης, το υπουργείο Υγείας που κάποια φροντίδα για άμεση βοήθεια και αποκατάσταση των λαβωμένων στις μάχες των δρόμων δεν έχει λάβει».

Τα στατιστικά στοιχεία, όπως λέει ο Ιαβέρης, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος: «Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 2.000 νεκροί και 6.000 ανάπηροι κάθε χρόνο, δηλαδή 6 νεκροί και 18 ανάπηροι κάθε μέρα. Τι άλλο χρειάζεται να πούμε;»

Η μόνη λύση, όπως λέει ο βετεράνος οδηγός, είναι «να αποκτήσουν συναισθηματική νοημοσύνη οι Ελληνες, ώστε να βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους και να μπορέσουν τα ΜΜΕ με σοκαριστικά spots να δείχνουν στους πολίτες το τραγικό αποτέλεσμα ενός ανόητου οδικά λάθους».


Διαβάστε περισσότερα...