Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Σύρος: Αυτοκτόνησε πέφτοντας από το παράθυρο νοσοκομείου


Την τοπική κοινωνία της Σύρου έχει συγκλονίσει η αυτοκτονία ενός 59χρονου στο νοσοκομείο του νησιού, όπου και νοσηλευόταν.

Ο 59χρονος άνδρας, με καταγωγή από το Ναύπλιο, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σύρου, έβαλε τέλος στη ζωή του νωρίς σήμερα το πρωί, πηδώντας από το παράθυρο του θαλάμου στον 2ο όροφο, στο οποίο νοσηλευόταν.

Ο άτυχος άνδρας είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο, καθώς νωρίτερα το πρωί είχε κάνει κι άλλη απόπειρα αυτοκτονίας.

Συγκεκριμένα, είχε πέσει στη θάλασσα στο λιμάνι της Ερμούπολης, στο σημείο που δένουν τα πλοία, απ' όπου τον ανέσυραν λιμενεργάτες και διερχόμενοι.

Γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου έσπευσαν αμέσως να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και τον μετέφεραν στα επείγοντα, ωστόσο παρά τις προσπάθειες να τον κρατήσουν στη ζωή αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Οι λόγοι που τον οδήγησαν σ' αυτή την ενέργεια παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Για το περιστατικό διενεργεί ΕΔΕ η διοίκηση του νοσοκομείο και προανάκριση η Αστυνομία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ε.Ε.: Μια ανάσα πριν την αποδέσμευση 30 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό


Αναμονή για τη σύσταση ρυθμιστικής Αρχής από την Ελλάδα.

Πολύ κοντά στην αποδέσμευση βοήθειας, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα δήλωσε η εκπρόσωπος, Νατάσα Μπερτρό, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε η κ. Μπερτρό, η Επιτροπή τελεί εν αναμονή της απάντησης των ελληνικών Αρχών, σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής Αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα. Αμέσως μετά θα αποδεσμευθεί το πρώτο κομμάτι βοήθειας, ύψους 30 εκατομμυρίων.

Εξάλλου, η κ. Μπερτρό υπενθύμισε ότι για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κυμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθορίσει δύο «κομβικά σημεία» (hotspots) ένα στη Σικελία της Ιταλίας και ένα στον Πειραιά. Σε αυτά τα σημεία πρόκειται να μεταβεί προσωπικό από τη Europol, τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ), προκειμένου να βοηθήσουν τις Αρχές να διεξάγουν γρήγορα δράσεις εντοπισμού, καταγραφής και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων εισερχόμενων μεταναστών. Οι αιτούντες άσυλο θα διοχετεύονται αμέσως σε μία διαδικασία χορήγησης ασύλου, όπου οι ομάδες στήριξης της ΕΥΥΑ θα συμβάλουν στη διεκπεραίωση υποθέσεων ασύλου το συντομότερο δυνατόν. Για εκείνους, οι οποίοι δεν χρήζουν προστασίας, η Frontex θα βοηθά τα κράτη μέλη, συντονίζοντας την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Η Europo θα βοηθά στις έρευνες για την εξάρθρωση των δικτύων εμπορίας και παράτυπης διακίνησης ανθρώπων.

Συνεχίζοντας, η Ευρωπαία επίτροπος παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των 40.000 μεταναστών που η Επιτροπή πρότεινε να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέσα σε έναν χρόνο, είναι πολύ μικρός σε σχέση με το αυξανόμενο κύμα μεταναστών που δέχονται καθημερινά αυτές οι χώρες.

«Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε ένα κομμάτι από το βάρος που δέχονται αυτές οι χώρες», σημείωσε η κ. Μπερτρό, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ένα «μικρό βήμα» που δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος του προβλήματος.

Τέλος, η κ. Μπερτρό εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύριους πρόσφυγες. «Καλωσορίζουμε την απόφαση αυτή ως πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή θεωρεί πως οι χώρες πρώτης απογραφής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνες τους για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη εισροή μεταναστών που ζητούν άσυλο. Η Ευρωπαία επίτροπος τόνισε ότι στην παρούσα φάση, η Γερμανία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος που πήρε αυτή την απόφαση και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει την εξαίρεση από τους κανόνες της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ, υπό τη μορφή ενός μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης που θα ενεργοποιείται από τα κράτη-μέλη σε καταστάσεις κρίσεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η απίστευτη βουτιά αθλήτριας του steeple


Προσγειώθηκε με το κεφάλι - Δείτε το βίντεο.

Μπορεί ο αγώνας να ήταν τα 3 χιλιόμετρα steeple, αλλά η συγκεκριμένη αθλήτρια θεώρησε πως αγωνίζεται ως… κολυμβήτρια. Η Rolanda Bell από τον Παναμά έγινε το πρόσωπο της ημέρας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στο Πεκίνο, όταν στην προσπάθειά της να περάσει το εμπόδιο της λίμνης, προσγειώθηκε με το κεφάλι στη λιμνούλα!

Η 27χρονη κατάφερε και σηκώθηκε και συνέχισε την κούρσα της.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίωξη… ιερέα που οπλοφορούσε μετά από ξενύχτι


Χειροπέδες στον ίδιο και τον αδερφό του.

Τρία άτομα συνελήφθησαν σε δύο περιπτώσεις για παράνομη οπλοκατοχή στην Πάτρα και στην περιοχή της Αμαλιάδας.

Στην πρώτη περίπτωση, τα ξημερώματα ένας 38χρονος ιερέας μαζί με τον 44χρονο αδελφό του, από ορεινό χωριό της δυτικής Αχαΐας, αφού διασκέδασε σε νυκτερινό κέντρο της Πάτρας, στη συνέχεια ξεκίνησε να επιστρέψει για το χωριό, παραβιάζοντας τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Περνώντας με κόκκινο, έγινε αντιληπτός από αστυνομικούς, οι οποίοι του έκαναν σήμα να σταματήσει κι αυτός τους αγνόησε, με αποτέλεσμα να υπάρξει καταδίωξη και να τον σταματήσουν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τον έλεγχο που του έκαναν οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Ιερέα και τον αδελφό του, γιατί πέραν των άλλων, εντόπισαν στο ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο ένα πιστόλι και ένα μαχαίρι.

Στη δεύτερη περίπτωση, στην Αμαλιάδα, συνελήφθη ένας 48χρονος, γιατί κατά την διάρκεια άγριου καυγά που είχε στην αυλή του σπιτιού του με την σύζυγό του, περίοικοι κάλεσαν την αστυνομία. Οι αστυνομικοί φτάνοντας στο σημείο, βρήκαν στην κατοχή του 48χρονου και κατάσχεσαν, ένα πιστόλι με γεμιστήρα, επτά φυσίγγια κρότου και μια καραμπίνα, που κατείχε παράνομα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε εδώ τον Κανονισμό της Βουλής

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε εδώ όλα τα άρθρα του Συντάγματος


Κατεβάστε το Σύνταγμα της Ελλάδας σε μορφή pdf (Όπως αναθεωρήθηκε με το Ψήφισμα της 27 Μαΐου 2008 της Η’ Αναθεωρητικής Bουλής των Ελλήνων) και διαβάστε όλα τα άρθρα.

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρο το Σύνταγμα


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Τετάρτη


Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για αύριο Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr).



Συγκεκριμένα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις εξής περιοχές:

·Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Ικαρία)

·Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

·Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο)

·Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια και Σκύρος)

·Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων)

·Περιφέρεια Πελοποννήσου (Λακωνία)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι γίνεται με τις πιστώσεις των αναπληρωτών


Λίγες μέρες πριν την έναρξη των σχολείων.
Τον γρίφο των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού προσπαθεί να λύσει το newsbeast.gr και από τις πληροφορίες που έχουμε πιθανόν να βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Όπως ενημερωθήκαμε ο υπουργός Οικονομίας έχει δώσει την υπόσχεσή του προς την πολιτική ηγεσία του Παιδείας ότι θα εξευρεθούν πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των κενών στα σχολεία ενώ σε επικοινωνία που είχαμε με συνεργάτη της πολιτικής ηγεσίας του Οικονομίας μας γνωστοποιήθηκε ότι οι πιστώσεις επαρκούν για την κάλυψη των κενών χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει καταθέσει αίτημα για την εξασφάλιση 5000 πιστώσεων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού που αν προστεθούν στις 12.000 θα δώσουν σε ένα βαθμό λύση στο πρόβλημα των κενών. Σημειώνουμε ότι το προηγούμενο σχολικό έτος οι συνολικές πιστώσεις ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και κρατικού ανέρχονταν περίπου στις 16.000.

Από τον κρατικό προϋπολογισμό το Υπουργείο διαθέτει αυτή τη στιγμή 18.000.000 ευρώ (υπόλοιπο των 41.000.000 του προϋπολογισμού 2015), ποσό το οποίο προκύπτει από τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και επαρκούν για την πρόσληψη περίπου 1500 αναπληρωτών.



Από το ΕΣΠΑ το Παιδείας έχει εξασφαλίσει πιστώσεις που μπορούν να δώσουν περίπου 12.000 προσλήψεις αναπληρωτών. Μάλιστα παρά τη μείωση του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ του 2014-2020 επιλέχθηκε η λύση να δοθούν περισσότερα χρήματα το τρέχον έτος ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία, περιορίζοντας το υπόλοιπο για τις πιστώσεις των τελευταίων ετών της διαχειριστικής περιόδου καθώς ενδέχεται μέσω της αναθεώρησης του 2016 να εξασφαλιστούν επιπρόσθετα κονδύλια και να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των ετών μετά το 2017.

Ήδη ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΚΤ έχει εκδώσει προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων για πράξεις στα πλαίσια των οποίων θα προσληφθούν αναπληρωτές ενώ με δελτίο τύπου γνωστοποίησε ότι η προκήρυξη των εκλογών δεν θα προκαλέσει καμία καθυστέρηση, πόσο μάλλον αναστολή, των διαδικασιών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 της αρμοδιότητάς της (Ε.Π. Εκπαίδευση – Απασχόληση και Ε.Π. Διοικητική Μεταρρύθμιση). Τα παραπάνω ισχύουν ιδιαίτερα για τις δράσεις που σχετίζονται με την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά η διαδικασία 2.440 προσλήψεων από το υπ. Υγείας


Οι 1.110 θέσεις αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό και 600 θέσεις ειδικευμένους γιατρούς.

Εγκρίνεται η εκκίνηση των διαδικασιών για την πλήρωση 2.440 κενών οργανικών θέσεων, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, σε φορείς του υπουργείου Υγείας, μετά την υπογραφή της σχετικής Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ).

Οι 2.440 κενές οργανικές θέσεις κατανέμονται ως εξής: Οι 1.110 θέσεις αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό, 600 θέσεις ειδικευμένους γιατρούς κλάδου ΕΣΥ, 550 θέσεις διάφορους κλάδους και ειδικότητες, 100 θέσεις πληρώματα ασθενοφόρου για το ΕΚΑΒ και 80 θέσεις για τους οργανισμούς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Ειδικά για τους οργανισμούς που αφορούν τις εξαρτήσεις προβλέπονται 20 θέσεις διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και την αποκεντρωμένη οργανική μονάδα «Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης» του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», 25 θέσεις διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων στον ΟΚΑΝΑ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και 35 θέσεις, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, στο ΚΕΘΕΑ, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Η δαπάνη των παραπάνω προσλήψεων θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το έτος 2016, ενώ όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, «με την απόφαση αυτή υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για τη σταδιακή κάλυψη των άμεσων αναγκών του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, διασφαλίζοντας την επιβίωση των υποστελεχωμένων τμημάτων-κλινικών και την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα του δράστη στα Χανιά: Φοβάμαι για τα παιδιά μου


Τι λέει η μητέρα του 25χρονου για τη δολοφονική απόπειρα στο κέντρο των Χανίων.

Στον Alpha μίλησε η μητέρα του δράστη που στο νυχτερινό κέντρο στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων πυροβόλησε 3 φορές 24χρονο. Το θύμα της επίθεσης δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων.

«Να σταματήσει αυτή η φασαρία. Να μην συνεχιστούμε να σκοτωνόμαστε γιατί δεν βγαίνει τίποτα. Για μένα δεν με νοιάζει τίποτα, αλλά τα παιδιά μου θέλω να είναι καλά» είπε η μητέρα του 25χρονου και ανέφερε πως φοβάται ότι θα έχει συνέχεια η βεντέτα.

Στην ερώτηση αν μίλησε με το παιδί της μετά το συμβάν η μητέρα είπε: «Απλώς τον προκαλούσαν μου είπε. Τι... τον πατέρα του σκοτώσανε. Ήρθε λέει στην ίδια καφετέρια που καθόμουν εγώ, έπρεπε να πάει να κάτσει εκεί αντί να σηκωθεί να φύγει;».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα κρούσματα αδήλωτων φορολογικών ταμειακών μηχανών


Ταβέρνες και εστιατόρια σε Σπάρτη και Μύκονο οι παραβάτες.

Νέα κρούσματα αδήλωτων φορολογικών ταμειακών μηχανών αποκαλύφθηκαν κατά τους ελέγχους που διενήργησε τις προηγούμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Έτσι όπως ανακοινώθηκε, μετά από προληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε από αρμόδιο συνεργείο της Δ.Ο.Υ. Σπάρτης, στις 21 Αυγούστου, στην περιοχή του δήμου Ανατολικής Μάνης, διαπιστώθηκε ότι ταβέρνα στην περιοχή «Κοκκινόγεια Λάγια» Λακωνίας κατείχε και χρησιμοποιούσε αδήλωτη φορολογική ταμειακή μηχανή, η οποία όφειλε να είχε δηλωθεί από το έτος 2001. Επίσης, σε άλλη ταβέρνα στην περιοχή «Πύργος Δυρού», διαπιστώθηκε περίπτωση μη εγκεκριμένης φορολογικής ταμειακής μηχανής.

Εξάλλου συνεργείο της Δ.Ο.Υ. Σπάρτης κατά τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου, στις 14 Αυγούστου, στην περιοχή του δήμου Μονεμβασιάς, διαπίστωσε περίπτωση αδήλωτης φορολογικής ταμειακής μηχανής σε ταβέρνα στην περιοχή «Ιέρακα» Λακωνίας και η οποία όφειλε να έχει δηλωθεί από το έτος 2009.

Κατά τη διενέργεια ελέγχου, στις 24 Αυγούστου, από τη Δ.Ο.Υ. Μυκόνου, σε ξενοδοχείο-εστιατόριο στη Μύκονο, αρμόδιο συνεργείο αποτελούμενο από δύο υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια καταγραφής των παραβάσεων που διαπίστωσε, βίαιη συμπεριφορά εκ μέρους των ιδιοκτητών της επιχείρησης, με έντονες φωνές και βίαιη αρπαγή των σχετικών με τον έλεγχο δημόσιων εγγράφων μέσα από τα χέρια των ελεγκτών, καθώς και την εξαφάνιση και καταστροφή τους.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έπειτα από κλήση των ελεγκτών στο χώρο, κατέφθασαν η προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. και η αστυνομία, χωρίς τελικώς να αποδοθούν τα διερρηγμένα δημόσια έγγραφα. Στη συνέχεια οι υπάλληλοι συνοδεία των αστυνομικών μαζί με την προϊσταμένη μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα και έδωσαν σχετικές καταθέσεις.

Για τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης έχει κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας αναζητούνται.

Επίσης, κατά τη διενέργεια ελέγχων στις 21 και 22 Ιουλίου σε επιχείρηση εστίασης στη Μύκονο, διαπιστώθηκε αδήλωτος σε λειτουργία φορολογικός μηχανισμός, ο οποίος και κατασχέθηκε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση για τις μεταθέσεις των κοινών ειδικοτήτων της Π.Ε.


«Ξανατρέχει» το σύστημα με 1.686 κενά.

Οι αιρετοί στο ΚΥΣΠΕ κ.κ. Μπράτης και Παληγιάννης με ανακοίνωσή τους στο δικτυακό τόπο του κ. Μπράτη, ενημερώνουν ότι «μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ, για το θέμα των κενών των κοινών ειδικοτήτων της Π.Ε. και των ελάχιστων μεταθέσεων που δόθηκαν, ο αναπληρωτής υπουργός παιδείας, μπροστά στην οργή των συναδέλφων για τον πρωτοφανή εμπαιγμό που υπέστησαν για μια ακόμη φορά, ζήτησε από το ΚΥΣΠΕ να "ξανατρέξει" το σύστημα, με βάση τις 1686 οργανικές θέσεις που συστήθηκαν στην Π.Ε. στις 14/8/2015».

«Μόλις βγουν τα νέα αποτελέσματα θα τα αναρτήσουμε», καταλήγουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Παρών» το bullying σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης


Αποτελέσματα σοκ σε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του υπ. Παιδείας.
Σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης εκδηλώνονται φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, με τη σοβαρότητα των περιστατικών να κλιμακώνεται με την ηλικία. Αυτό διαπιστώνεται από έρευνα που διενεργήθηκε από το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου - Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, έρευνα που είχε αναθέσει η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού».

Από την έρευνα, που είχε τίτλο «Διερεύνηση σύγχρονων όψεων της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στο ελληνικό σχολείο», εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα εν λόγω φαινόμενα εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο στις επιμέρους βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, στο νηπιαγωγείο η «βία» συναντάται με τη μορφή πρώιμων επιθετικών συμπεριφορών που μπορούν να εξελιχθούν σε εκφοβισμό στην πορεία των χρόνων, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά. Στο δημοτικό, οι πιο συνηθισμένες εκφάνσεις εκφοβισμού αφορούν στη λεκτική βία, την περιθωριοποίηση μαθητών/μαθητριών και την άσκηση πίεσης και μικρο-εκβιασμών. Στο γυμνάσιο, τα φαινόμενα εκφοβισμού εστιάζουν στην εμφάνιση και σε θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική ταυτότητα και το φύλο, ενώ συχνά εκφράζονται με σωματική βία και δεν λείπουν φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού. Στο λύκειο, η βία και ο εκφοβισμός εκφράζονται εντονότερα σε σχέση με τις άλλες βαθμίδες, φτάνοντας ακόμη και στην ωμή βία, σε αρκετές περιπτώσεις.

Πάντως, φαίνεται ότι το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον λειτουργούν καθοριστικά στην διαμόρφωση των συμπεριφορών που θα εκδηλώσει ο κάθε μαθητής. Συγκεκριμένα, ένα σχολικό περιβάλλον που εμπνέει αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά, λειτουργεί ανασταλτικά στην εκδήλωση φαινομένων εκφοβισμού. Επιπλέον, η συνεργασία σχολείου και οικογένειας αναγνωρίζεται ως καθοριστικής σημασίας, λειτουργώντας καταλυτικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόληψη του φαινομένου.

Εξάλλου, η έρευνα κατέγραψε μια σειρά από πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στις σχολικές μονάδες, τις οποίες καλείται να επεξεργαστεί περαιτέρω το υπουργείο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού.

-Διαμόρφωση κοινών βημάτων και πρωτοκόλλων χειρισμού περιστατικών βίας και εκφοβισμού σε όλα τα σχολεία.

-Έμφαση σε δράσεις κατά του εκφοβισμού στις χαμηλές βαθμίδες εκπαίδευσης, ιδίως στο δημοτικό σχολείο, με συστηματικές δράσεις ευαισθητοποίησης των παιδιών.

-Ανάπτυξη δράσεων ευαισθητοποίησης και πρόληψης με βιωματικό χαρακτήρα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

-Διαμόρφωση ισορροπημένου προγράμματος στο πλαίσιο του σχολείου, που να επιτρέπει τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ανεξαρτήτως ηλικίας.

-Καθιέρωση δημιουργικών ή/και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, όπως κινηματογραφικές βραδιές, σκάκι, θεατρικά παιχνίδια κλπ.

-Δημιουργία και στελέχωση υποστηρικτικών δομών σε όλα τα σχολεία.

-Δημιουργία συμβουλευτικού σταθμού νέων με ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, ανθρώπους που μπορούν να κάνουν δουλειά πρόληψης στο σχολείο.

-Ενίσχυση της συνεργασίας με τους γονείς, ενεργοποίηση των συλλόγων γονέων, καθώς επίσης και ανάπτυξη δράσεων για τους γονείς.

-Λειτουργία ομάδων γονέων με συμμετοχή και εκπαιδευτικών, ώστε να υπάρχει μεταξύ τους επικοινωνία.

-Δημιουργία μηχανισμών για τη διάδοση των καλών πρακτικών και της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί, είτε μέσω ιστοσελίδων είτε μέσω διασχολικών ή θεματικών εκδηλώσεων.

-Ενημέρωση και συζήτηση με τα παιδιά σε σταθερή βάση.

Σημειώνεται ότι η έρευνα έλαβε χώρα το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2015 και διενεργήθηκαν 25 συνεντεύξεις με εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που υπηρετούν σε σχολεία της Αττικής και 23 συνεντεύξεις με γονείς μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε σχολεία της Αττικής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογικός έλεγχος πρώτα σε όσους εμποδίζουν τους ελεγκτές


Όξυνση του φαινομένου, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, καταγγέλλει η Κατερίνα Σαββαΐδου.

Η εφορία θα ελέγχει κατά προτεραιότητα τους φορολογούμενους που παρεμποδίζουν τον έλεγχο από τους ελεγκτές της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Με εγκύκλιο της η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, δίνει εντολή στους ελεγκτές να αποστέλλουν απευθείας στη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων τα στοιχεία των φορολογούμενων και των λογιστών που παρεμποδίζουν τον φορολογικό έλεγχο.

Το φαινόμενο έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, όπου σε αρκετές περιπτώσεις οι ελεγκτές της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προπηλακίζονται από τους φορολογούμενους, στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο. Με τον τρόπο αυτό η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι οι φορολογούμενοι αυτοί δεν πρόκειται να γλιτώσουν τον έλεγχο, αλλ’ αντίθετα θα καταγράφονται και θα ελέγχονται κατά πρώτη προτεραιότητα.

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι ελεγκτές μπορούν να ζητούν τη συνδρομή της ΕΛΑΣ για τη διευκόλυνση του ελέγχου, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση-καταγγελία των αιρετών σε ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ


«Μη κύρωση των πινάκων συντονιστών εκπαίδευσης εξωτερικού».

Με ανακοίνωσή τους οι αιρετοί του ΚΥΣΠΕ και του ΚΥΣΔΕ καταγγέλλουν «την πρωτοφανή, στα εκπαιδευτικά χρονικά, ενέργεια του υπουργού Παιδείας κ. Μπαλτά, ο οποίος αντί να κυρώσει τους πίνακες και των 11 (έντεκα) συντονιστικών γραφείων, όπως του υποβλήθηκαν από το Συμβούλιο Επιλογής, προχωρά, σύμφωνα με ενημέρωση του αρμόδιου τμήματος, εντελώς αυθαίρετα στην κύρωση μόνο των 6 (έξι), και σε απόφαση τοποθέτησης μόνο για τα δύο συντονιστικά γραφεία της Γερμανίας (Μόναχο και Βερολίνο)».

«Η ενέργεια αυτή είναι πέρα και έξω από κάθε νομιμότητα, θίγει βάναυσα το θεσμό των Συμβουλίων Επιλογής, καθώς και τους 250, περίπου, συναδέλφους που πήραν μέρος στη διαδικασία», αναφέρουν ακόμη.

Ως αιρετοί καλούν τη Δ.Ο.Ε. και την Ο.Λ.Μ.Ε. να παρέμβουν άμεσα, έτσι ώστε ο υπουργός Παιδείας να σεβαστεί τη νομιμότητα και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σουηδία: Γέννησε από τη μήτρα... που γεννήθηκε και η ίδια


Ένα υγιέστατο αγοράκι γέννησε με καισαρική μια νεαρή μητέρα στη Σουηδία, από τη μήτρα... που γεννήθηκε και η ίδια.

Συγκεκριμένα το ιατρικό προσωπικό του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Στοκχόλμη μεταμόσχευσε επιτυχώς τη μήτρα της γιαγιάς στη μητέρα.
Εννιά μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της, η νεαρή γυναίκα μοιράστηκε το θαύμα της γέννησης του μονάκριβου γιου της με το Associated Press, για τον μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο που μπήκε στη ζωή τους ο γιος της.



Στα 20 της χρόνια η γυναίκα υπεβλήθη σε υστερεκτομή, καθώς την χτύπησε ο καρκίνος και της έγινε μεταμόσχευση με δότρια την ίδια της τη μητέρα, η οποία είχε ήδη περάσει στην εμμηνόπαυση. Μετά από 4 προσπάθειες, οι γιατροί κατάφεραν να εμφυτεύσουν το έμβρυο στη μήτρα της μητέρας με επιτυχία. Γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο τρεις ημέρες μετά τον τοκετό, ενώ το μωρό βγήκε από τη μονάδα των νεογνών δέκα ημέρες μετά τη γέννηση. Αυτή η "επιτυχία βασίζεται σε περισσότερα από δέκα χρόνια εντατικής έρευνας και δημιουργεί τη δυνατότητα για τη θεραπεία πολλών νεαρών γυναικών σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από στειρότητα της μήτρας", δήλωσε ο καθηγητής Ματς Μπράντσρομ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και κατάφερε να ενώσει τρεις γενιές. Η ομάδα έρευνας του καθηγητή Μπράντσρομ αποτελείται από ομάδα 20 γιατρών, που εργάζονται για το πρόγραμμα αυτό από το 1999. Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας πραγματοποιήθηκε το 2011 επίσης στη Σουηδία και ακολούθησαν άλλες τρεις, ενώ όλα τα μωρά που γεννήθηκαν ήταν αγόρια. 


Πηγή: http://www.ethnos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρένο παρέσυρε και σκότωσε ποδηλάτισσα


Θανάσιμα τραυματίστηκε μία γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, όταν, στην προσπάθειά της να περάσει με ποδήλατο από φυλασσόμενη διάβαση, παρασύρθηκε από διερχόμενο τρένο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το δυστύχημα έγινε στο ύψος του Δενδροποτάμου, ενώ γίνονται έρευνες για να εξακριβωθεί η αιτία του δυστυχήματος και τα στοιχεία της νεκρής.


Πηγή: http://www.ethnos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξι προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ για 71.917 προσλήψεις ανέργων


Έξι προγράμματα που δεν επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις και την προεκλογική περίοδο πρόκειται να προκηρύξουν το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ για 71.917 θέσεις εργασίας και αυτοαπασχόλησης.

Ξεκινώντας από τις επόμενες ημέρες που θα προκηρυχθεί ο τρίτος κύκλος της κοινωφελούς εργασίας και έως το τέλος του έτους θα προκηρυχθούν τα εξής προγράμματα:

• Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση για τις ηλικίες 29-64 ετών που θα αφορά 26.000 ανέργους και θα παρέχει εγγυημένη απασχόληση 6 μηνών με βασικό μισθό.

Εως το τέλος του έτους το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ θα προκηρύξουν 71.917 θέσεις εργασίας για ανέργους, νέους και αυτοαπασχολούμενους

Εως το τέλος του έτους το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ θα προκηρύξουν 71.917 θέσεις εργασίας για ανέργους, νέους και αυτοαπασχολούμενους

• Πρόγραμμα 10.000 θέσεων ετήσιας διάρκειας με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους άνω των 50 ετών.

• Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 10.000 νέων ανέργων από 18 έως 29 ετών, με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.

• Προώθηση νεανικής επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία start-ups για 1.000 ανέργους 18-29 ετών και 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών.

• Πρόγραμμα μαθητείας 4.000 νέων 15-24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (Εγγύηση για τη Νεολαία).


Πηγή: http://www.ethnos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Βερολίνο αναστέλλει το «Δουβλίνο ΙΙ» για τους σύρους πρόσφυγες


Ξενώνα που έγινε στόχος νεοναζιστών θα επισκεφτεί η Μέρκελ.

Την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει να στέλνει τους σύρους πρόσφυγες πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναστέλλοντας ουσιαστικά την εφαρμογή του λεγόμενου «Δουβλίνου ΙΙ», του κανονισμού που προβλέπει αυτό το μέτρο, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF).

«Χαιρετίζουμε αυτήν την ενέργεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Για την Κομισιόν, αυτό συνιστά μια αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τις χώρες-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά μας μόνες τους να χειριστούν τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη», σχολίασε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό. «Αυτή είναι η μοναδική περίπτωση (αναστολής της συνθήκης) που γνωρίζουμε», συνέχισε.

Στον λογαριασμό της στο Twitter, η BAMF ανέφερε ότι «επί του παρόντος» και «στην πράξη» δεν εφαρμόζει τις διαδικασίες απέλασης των Σύρων υπηκόων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το «Δουβλίνο ΙΙ» υιοθετήθηκε το 2003 και ορίζει τους κανόνες με βάση τους οποίους θα πρέπει να εξετάζονται οι αιτήσεις για παροχή ασύλου. Ουσιαστικά, επαφίεται στην πρώτη χώρα υποδοχής ενός πρόσφυγα να χειριστεί τη διαδικασία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησαν χθες από το Βερολίνο μια «ενιαία» στάση της Ε.Ε. στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Σήμερα, σε μια συνάντηση που είχε με πολίτες μιας συνοικίας του Ντούισμπουργκ, η Μέρκελ υποστήριξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε μια κατάσταση που δεν είναι αντάξιά της».

Αναφερόμενη στην άφιξη χιλιάδων ανθρώπων που ζητούν άσυλο, η καγκελάριος επανέλαβε ότι θα πρέπει «να στέλνονται πίσω στις πατρίδες τους εκείνοι που δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο», προσθέτοντας: «Είναι δύσκολο, όμως η Σερβία, η Αλβανία και το Κόσοβο δεν είναι χώρες όπου μαίνεται αυτή τη στιγμή ένας εμφύλιος πόλεμος».

«Αυτοί που έχουν δικαίωμα στο άσυλο, για παράδειγμα οι Σύροι, θα πρέπει να μοιραστούν ισομερώς στην Ευρώπη», συνέχισε η καγκελάριος. «Μια χώρα σαν τη Γερμανία, που είναι πιο ισχυρή οικονομικά από τις άλλες, θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος όμως τρεις-τέσσερις χώρες μόνες τους, σε σύνολο 28, δεν μπορούν να αναλάβουν αυτό το βάρος: δεν είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση που επιθυμούμε», κατέληξε.

Η Μέρκελ πρόκειται να επισκεφθεί αύριο το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη Χαϊντενάου της ανατολικής Γερμανίας, το οποίο έγινε στόχος ακροδεξιών διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο. «Η καγκελάριος θα συνομιλήσει με τους πρόσφυγες, τους υπεύθυνους (του κέντρου) και τους εθελοντές που εργάζονται εκεί, καθώς και με τις δυνάμεις ασφαλείας», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός της, Στέφαν Ζάιμπερτ.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη της Μέρκελ σε ξενώνα προσφύγων από την έναρξη της κρίσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντικά ευρήματα σε δυο αρχαιολογικές ανασκαφές στη Λακωνία


Στο φως νέο μυκηναϊκό ανάκτορο.

Ένα νέο μυκηναϊκό ανάκτορο φέρνουν στο φως στην πεδιάδα της Σπάρτης οι αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιούνται από το 2009 στο λόφο του Αγίου Βασιλείου, κοντά στο χωριό Ξηροκάμπι Λακωνίας. Κατά την ανασκαφική έρευνα ανευρέθησαν επίσης πολλές πινακίδες Γραμμικής Β' Γραφής, της πρώτης δηλαδή καταγραφής της ελληνικής γλώσσας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείου Πολιτισμού, οι γραπτές αυτές μαρτυρίες συνιστούν το πολυτιμότερο εύρημα της ανασκαφής, που καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό καθώς εντάσσεται στη σφαίρα της πρωτοϊστορίας για τον ελληνικό χώρο, όπου τα γραπτά τεκμήρια είναι ελάχιστα .

Η ανασκαφή στον 'Αγιο Βασίλειο διεξάγεται τα τελευταία χρόνια υπό τη διεύθυνση της επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων κυρίας Αδαμαντίας Βασιλογάμβρου και χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο σπουδαίες συστηματικές ανασκαφές στον τομέα της ελληνικής πρωτοϊστορίας.

Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή μεθόδων γεωφυσικής διασκόπησης έχουν εντοπιστεί θαμμένα οικοδομικά κατάλοιπα με σταθερό προσανατολισμό σε έκταση 35 τουλάχιστον στρεμμάτων. Η αρχή της εγκατάστασης ανάγεται στην μεταβατική περίοδο από την Μεσοελλαδική στην Υστεροελλαδική-Μυκηναϊκή εποχή (17ος-16ος αι. π.Χ.), στην οποία χρονολογείται το νεκροταφείο κτιστών κιβωτιόσχημων τάφων και απλών λάκκων στην κορυφή του λόφου. Στην ίδια εποχή χρονολογείται και η πρώτη οικοδομική φάση της εγκατάστασης, η οποία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καταστράφηκε κατά την ΥΕ ΙΙΒ-ΙΙΙΑ1 περίοδο (τέλη 15ου-αρχές14ου αι. π.Χ), πιθανόν από πυρκαγιά.

Μετά την πρώτη αυτή καταστροφή, ιδρύονται νέα ισχυρά και εκτεταμένα ανακτορικά κτήρια. Αυτά αναπτύσσονται περιμετρικά μιας μεγάλης κεντρικής αυλής, στις δύο πλευρές της οποίας (νότια και δυτική) έχει αποκαλυφθεί στοά επί πεσσοκιονοστοιχίας. Σε δωμάτιο του ορόφου της Δυτικής Στοάς φυλασσόταν ένα αρχείο του ανακτόρου, η ανασκαφή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ωμές πήλινες πινακίδες, στις οποίες ήσαν χαραγμένα τα κείμενα σε γραμμική Β γραφή, διατηρήθηκαν χάρη σε πυρκαγιά που επίσης κατέστρεψε τα νέα ανακτορικά κτήρια κατά την ΥΕ ΙΙΙ Α περίοδο (14ος αι. π.Χ.).

Το αρχείο περιλαμβάνει πινακίδες όλων των γνωστών από τα άλλα ανακτορικά κέντρα τύπων, φυλλόσχημες και σελιδόσχημες, καθώς και ετικέτες και πήλινα σφραγίσματα. Στα κείμενα αναφέρονται παροχές αγαθών σε ιερό ή ιερά, ανδρικά και γυναικεία ονόματα, τοπωνύμια και ο τίτλος άναξ στη γενική πτώση, άνακτος. Με λατρευτικές - θρησκευτικές πρακτικές συνδέεται ένα από τα κτήρια που ανασκάπτονται ανατολικά της αυλής, το Κτήριο Α. Η φωτιά έψησε και διατήρησε σε ικανό ύψος την ωμοπλινθοδομή και την πηλοκονία των εσωτερικών διαχωριστικών τοίχων του, στο οποίο έχουν μέχρι στιγμής ερευνηθεί δέκα δωμάτια. Αυτά περιείχαν πολλά χαρακτηριστικά λατρευτικά αντικείμενα και σκεύη, όπως πήλινα ειδώλια βοοειδών και ελεφαντοστέινο ειδώλιο ανδρικής μορφής που κρατάει νεαρό μοσχαράκι ή ταύρο, μεγάλο πήλινο ρυτό σε σχήμα κεφαλής ταύρου, λίθινη πρόχους με διπλό χείλος, δύο μεγάλοι τρίτωνες κ.α. Εκτός αυτών βρέθηκαν πολλά μικρά διακοσμητικά αντικείμενα καθώς και σφραγιδόλιθοι, αιγυπτιακοί σκαραβαίοι, κ.α. Σε ένα δωμάτιο φυλάσσονταν, πιθανόν τακτοποιημένα σε κιβώτιο από οργανικό υλικό, εικοσιένα χάλκινα ξίφη, ενώ κάτω από το δάπεδο ενός άλλου, βρέθηκε πυκνό στρώμα από οστά ζώων, αγγεία και πολύτιμα μικροαντικείμενα. Με το στρώμα αυτό είναι πιθανό να σχετίζονται τα υπολείμματα πυρών που εντοπίστηκαν σε ανοικτό χώρο ανατολικά του κτηρίου.

Μια μεγάλη ποσότητα θραυσμάτων τοιχογραφιών με χαρακτηριστικά μυκηναϊκά θέματα που βρέθηκαν στην επίχωση ενός δεύτερου κτηρίου (Κτήριο Β) και σε χώρο απόθεσης απορριμμάτων σε αδόμητη περιοχή, τεκμηριώνει την ύπαρξη τοιχογραφικού διακόσμου στα ανακτορικά οικοδομήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «η ανακτορική εγκατάσταση του Αγ. Βασιλείου μας παρέχει μια μοναδική δυνατότητα να διερευνήσουμε με τη χρήση των σύγχρονων μεθόδων ανασκαφής και ανάλυσης τη δημιουργία και εξέλιξη ενός μυκηναϊκού ανακτορικού κέντρου με στόχο την ανασύνθεση της πολιτικής, διοικητικής, οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης της περιοχής. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα προκύψουν νέα στοιχεία σχετικά με τη μυκηναϊκή θρησκεία και ζητήματα γλωσσολογίας και παλαιογραφίας».

Το χώρο της ανασκαφής επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή η αν. Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, καθώς και μια δεύτερη σημαντική ανασκαφή που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης: αυτή του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα στο λόφο Αγίας Κυριακής στις Αμύκλες Λακωνίας.

Η ανασκαφή του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα που διεξάγεται υπό τη διεύθυνση του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. 'Αγγελου Δεληβορριά, του κ. Σταύρου Βλίζου από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, φέρνει στο φως ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ιερά με έναρξη ζωής στα γεωμετρικά χρόνια. Η ερευνητική ομάδα διαφωτίζει αργά αλλά με επιμονή και υπομονή το θέμα του ναού (Θρόνου) του Απόλλωνα, που έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες μέχρι σήμερα. Η έρευνα πραγματοποιείται κάτω από δυσχερείς συνθήκες, διότι το Ιερό έχει υποστεί εκτεταμένη καταστροφή κατά το παρελθόν.

Ειδικότερα, η συστηματική ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά την έναρξη του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος Αμυκλών(εικ. 1)και ολοκληρώνεται αυτό το μήνα αποκάλυψε τη συνέχεια του περιβόλου κατά μήκος της δυτικής πλαγιάς του λόφου της Αγίας Κυριακής, όπου βρίσκεται το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα περίπου 5 χλμ. νοτίως της Σπάρτης.

Το σημαντικό αυτό εύρημα έρχεται να συμπληρώσει τα περισσότερο από ενθαρρυντικά πορίσματα των έως τώρα εργασιών. Σύμφωνα με τα πεπραγμένα της περιόδου 2009-2013, ολόκληρη η επιφάνεια του λόφου της Αγ. Κυριακής που σχετίζεται με τη λειτουργία και τα μνημεία του ιερού ερευνήθηκε διεξοδικά. Με τις έρευνες αυτές εντοπίστηκαν στην κορυφή του λόφου λείψανα του πρωτοελλαδικού-μεσοελλαδικού οικισμού και προσδιορίστηκε η πρώτη μνημειακή φάση του ιερού στα υστερογεωμετρικά χρόνια με την αποκάλυψη του παλαιότερου περιβόλου. Ταυτόχρονα, όμως, άλλαξαν τα δεδομένα της έρευνας που είχαν γίνει αποδεκτά έως την έναρξη των πρόσφατων εργασιών: Ο εντοπισμός της τάφρου θεμελίωσης του ναού, του λεγόμενου θρόνου του Απόλλωνα, δημιουργεί νέα δεδομένα σχετικά με τις διαστάσεις του οικοδομήματος, ενώ την εικόνα του αρχαϊκού ιερού συμπληρώνει βορειοδυτικά ένα μνημειακό πρόπυλο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σε δύσκολες μέρες, οι Έλληνες αρχαιολόγοι καταφέρνουν να παράγουν εξαιρετικά επιστημονικά αποτελέσματα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα, για το 2015 ξεπερνούν τις 150 οι συστηματικές ανασκαφές και επιφανειακές, γεωαρχαιολογικές και γεωφυσικές διεπιστημονικές έρευνες που διεξάγονται σε όλη την επικράτεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, Ελληνικά Ιδρύματα με εξειδίκευση στον τομέα της αρχαιολογικής και παλαιοντολογικής έρευνας και Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές, πάντα με την εξασφάλιση των απαραίτητων κατά νόμο εγκρίσεων.

«Ο μεγάλος αριθμός των συστηματικών ερευνών στον τομέα της αρχαιολογίας που πραγματοποιούνται κατ' έτος, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, καταδεικνύει τη σημασία του αρχαιολογικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και τη σπουδαιότητά της παγκοσμίως. Η ηθική και υλική συμπαράσταση στο έργο των ερευνητών αποτελεί βασικό μέλημα του υπουργείου Πολιτισμού» καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΕΒ: Να αποσυρθεί η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση


Επιστολή στον πρωθυπουργό.

Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών (ΟΕΒ) και Εμπόρων Αρκαδίας, με την οποία ζητά την απόσυρση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η πολυσέλιδη επιστολή, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι, «εξ' όσων γνωρίζουμε και εξ' όσων ο ίδιος ο υπουργός σας, κύριος Τσακαλώτος έχει δηλώσει, ήταν δική σας επιλογή στην λογιστική εξεύρεση πόρων συνεκτιμώντας συντεχνιακές προτιμήσεις ή ελαχιστοποιώντας εύλογες αντιδράσεις, χρεώνοντας κουτοπόνηρα στους ιδιώτες εκπαιδευτικούς προθέσεις φοροαποφυγής».

Επισημαίνεται ότι σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει ΦΠΑ στην εκπαίδευση και σημειώνεται πως, «ο συμψηφισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης με το βόειο κρέας από τον υπουργό και η προτίμηση του στα εισαγόμενα μοσχάρια, αν δεν είναι παραίσθηση αϋπνίας, είναι απαράδεκτα επικίνδυνη εκτροπή. Απαξιώνει την εκπαίδευση και προδίδει μια υφέρπουσα προσπάθεια απομάκρυνσης των λαϊκών στρωμάτων από την εκπαίδευση και τη μόρφωση (όπως όλως τυχαίως συμβαίνει και στην Αγγλία)».

Η ΟΕΒ Αρκαδίας καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε να διορθωθεί το λάθος υπογραμμίζοντας πως, «χρόνος υπάρχει πάντα αν υπάρχει η βούληση όπως λέτε για να αντισταθμίσετε τις αρνητικές συνέπειες του τρίτου μνημονίου. Είναι στο χέρι σας να μετατρέψετε τη δυσκολία σε ευκαιρία χτίζοντας ένα πλατύ μεταρρυθμιστικό μέτωπο που θα αλλάξει τα πάντα, θα επιβάλει στόχους, ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια και κανόνες για όλους, ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να αντιστρέψουμε την αδρανή πορεία παρακμής που ακολουθούμε ως έθνος πολλές δεκαετίες. Αν μη τι άλλο φροντίστε τουλάχιστον η εκπαίδευση δημόσια ή ιδιωτική να καταφέρει να συμβαδίσει με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης». Προσθέτοντας πως, «σε αντίθετη περίπτωση εκτός από τις άλογες, περιθωριακές και δραχμολάγνες συνιστώσες σας, θα βάλετε απέναντι και τις λογικές προοδευτικές παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας με ανυπολόγιστο κόστος για τη χώρα και την κοινωνία».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο στις 10 το πρωί στο Διαδίκτυο τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών


Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Στη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας θα είναι διαθέσιμα από τις 10 το πρωί αύριο Τετάρτη τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από εκείνη την ώρα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.it.minedu.gov.grπληκτρολογώντας:

- τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους

- τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο)

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της Τετάρτης.

Επίσης την Τετάρτη 26-8-2015 στις 10:00 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια νέα λίμνη δημιουργήθηκε στην Αρκαδία


Οι κάτοικοι της περιοχής την έχουν ονομάσει λίμνη Τραπεζούντα.

Μια νέα λίμνη δημιουργήθηκε στην Αρκαδία τα τελευταία χρόνια, που όλο και μεγαλώνει. Έχει αρχίσει πλέον να χαρτογραφείται και οι κάτοικοι της περιοχής την έχουν ονομάσει λίμνη Τραπεζούντα.

Η λίμνη μοιάζει να έχει σχήμα γωνίας, βρίσκεται γεωγραφικά δυτικά της Μεγαλόπολης, στην άκρη του κάμπου, μέσα στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ, κάτω από το χωριό Μαυριά και η όχθη της αγγίζει την αρχαία πόλη Τραπεζούντα, απ' όπου και οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν το όνομα στη λίμνη.

Δεν είναι εύκολο να προσεγγίσει κανείς τη λίμνη γιατί εξαιτίας του ορυχείου υπάρχουν μαζώματα στην όχθη της, αλλά και από μακριά εντυπωσιάζει, ενώ μαζί με τα φουγάρα της ΔΕΗ, από την 4η κυρίως μονάδα που βρίσκεται παραπλεύρως, συνθέτουν ένα αντιφατικό σκηνικό.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής το νερό της λίμνης είναι καλό για άρδευση και μελλοντικά μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ανάπτυξη της περιοχής.

Επί της ουσίας τώρα η λίμνη αυτή, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ορυχείων του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολης Κώστας Γίδης, προκλήθηκε από εργασίες εξόρυξης λιγνίτη και είναι ένα ενεργό μεγάλο ορυχείο της ΔΕΗ που έχει περί τους 500.000 τόνους λιγνίτη τους οποίους η ΔΕΗ προγραμματίζει να απορροφήσει.

Ο διευθυντής των ορυχείων σημείωσε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής είναι ψηλά και πρόκειται ουσιαστικά για δύο μεγάλα σκάμματα που βγάζουν νερό και φέτος λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων ανέβηκε η στάθμη και έγιναν ένα, με αποτέλεσμα να έχουν καταλάβει έκταση περί τα τετρακόσια στρέμματα, με μέγιστο βάθος 30 μέτρα. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι οι βροχές ήταν πάρα πολλές στην περιοχή και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο τις 13 πρώτες ημέρες του μήνα που διανύουμε έπεσαν 150 χιλιοστά βροχή, όταν τον μήνα Νοέμβριο κατά μέσο όρο πέφτουν 220 χιλιοστά βροχής.

Ο διευθυντής των Ορυχείων υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μελέτες που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ, η επιχείρηση θα αντλήσει το νερό διοχετεύοντάς το στον Αλφειό ποταμό που γειτνιάζει και θα προχωρήσει στην εκμετάλλευση του λιγνίτη που υπάρχει στο συγκεκριμένο ορυχείο. Στην συνέχεια θα κάνει εργασίες αντιστήριξης και θα μπαζώσει αυτά τα σκάμματα, γιατί υπάρχουν τα αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Τραπεζούντα, που δεν πρέπει να καταστραφούν.

Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες προβλέπουν την εκτροπή της κοίτης του Αλφειού ποταμού και στο τελικό στάδιο θα υπάρχει μια μικρή λίμνη που θα βρίσκεται όμως σε άλλο σημείο και προσδιορίζεται γεωγραφικά κάτω από το χωριό Κυπαρίσσια.

Τέλος, να αναφέρουμε πως η καλύτερη θέα στην υπάρχουσα λίμνη είναι από το χωριό Σύρνα της Γορτυνίας και το δρόμο που οδηγεί προς το Ελληνικό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκε η άτρακτος του μοιραίου Noratlas


Το αεροσκάφος κατέπεσε από φίλια πυρά το 1974.

Το συνεργείο, που διενεργεί από τις αρχές του μήνα εκσκαφή στο μνημείο του Τύμβου Μακεδονίτισσας εντόπισε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την άτρακτο του μεταγωγικού αεροσκάφους Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είναι θαμμένο από τις 22 Ιουλίου 1974, όταν από λάθος καταρρίφθηκε από φίλια πυρά και σκοτώθηκαν το πλήρωμα και οι καταδρομείς, που μετέφερε. Συνολικά 32 άνθρωποι. Επέζησε μόνο ένας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος έμεινε ανάπηρος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, αν εντός του των συντρημιών, έχουν εντοπιστεί οστά καταδρομέων, που είναι ο κύριος λόγος της εκσκαφής. Την Κυριακή ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή Κύπρου» ότι την περασμένη βδομάδα εντοπίστηκε το φτερό του αεροσκάφους.

Το φτερό, σύμφωνα με το δημοσίευμα βρέθηκε στο κέντρο του μνημείου στο σημείο, όπου βρισκόταν ο μεγάλος σταυρός και γίνονταν οι καταθέσεις στεφάνων. Με βάση τη θέση, στην οποία εντοπίστηκε το φτερό του Noratlas, εικάζεται ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος χτυπημένο από φίλια πυρά πήρε κάθετη τροχιά, για να συγκρουστεί με τη μύτη της ατράκτου στο σημείο όπου αργότερα σκεπάστηκε με χώμα. Στην περιοχή εκταφής, η οποία «χτενίζεται» διαρκώς από τους πυροτεχνουργούς της Εθνικής Φρουράς, έχουν εντοπιστεί επίσης υπολείμματα χειροβομβίδων, αλλά και σφαίρες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χορευτική διοργάνωση για… Γκίνες στην Καλαμάτα


Στόχος να «σπάσει» το ρεκόρ στον λατινοαμερικανικό χορό Bachata.

Με σκοπό να «σπάσουν» το ρεκόρ Γκίνες στο λατινοαμερικανικό χορό Bachata (μπατσάτα), οι πολίτες της Καλαμάτας δίνουν ραντεβού στις 27 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία της πόλης, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μία χορευτική διοργάνωση. Οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.000 και οι πρόβες ξεκινούν την Πέμπτη, 27 Αυγούστου, στο αμφιθέατρο του Κάστρου, ενώ μία ακόμη πρόβα θα γίνει το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου, 29 Αυγούστου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη «Λευκή Νύχτα».

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, χθες, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος, ανέφερε πως το εγχείρημα θα συμβάλει στη διεθνή προβολή της πόλης, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, και θα την ωφελήσει ποικιλόμορφα.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, ο Μάριος Ιωαννίδης, σημείωσε πως έχουν, ήδη, δηλώσει συμμετοχή περίπου 700 άτομα, από σχολές χορού 22 πόλεων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Για το «σπάσιμο» του ρεκόρ απαιτείται να χορέψουν περισσότερα από 704 άτομα, πάνω από 15 λεπτά, χωρίς λάθη, τη χορογραφία που έχει ετοιμαστεί γι' αυτόν τον σκοπό. Όποιος κάνει λάθος θα αποκλείεται και γι' αυτό ζητείται όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή.

Όπως είπε ο κ. Ιωαννίδης, η χορογραφία μπορεί να ακολουθηθεί από οποιονδήποτε, ανεξάρτητα αν είναι χορευτής ή όχι, αρκεί να παρακολουθήσει μία από τις δίωρες πρόβες που θα γίνουν, και κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να στηρίξουν το εγχείρημα.

Η πιστοποίηση του ρεκόρ θα γίνει σχεδόν ένα μήνα μετά το εγχείρημα και αφού οι κριτές εξετάσουν προσεκτικά τα στοιχεία που θα τους δοθούν, ενώ στην Καλαμάτα θα βρεθεί κριτής από τον οργανισμό των ρεκόρ Γκίνες, προκειμένου να εκπαιδεύσει 12 εθελοντές για τον ρόλο του κριτή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απλουστεύεται η αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων


Στήριξη στην έντιμη επιχειρηματικότητα και δεύτερη ευκαιρία δίνει το νέο πτωχευτικό δίκαιο.

Τα χέρια σε πλήθος επιχειρηματίες «λύνει» η νέα πτωχευτική διαδικασία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Με το νέο νόμο διευκολύνεται τόσο η διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων, όσο και η εκκαθάριση εκείνων που τελικά δεν θα τα καταφέρουν.

Την ίδια ώρα, και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, η μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, αποτελεί πλέον μείζονα στόχο. Θα καλυφθεί έτσι ένα πάγιο αίτημα των εν δυνάμει επενδυτών, καθώς θα δοθεί στην επιχειρηματικότητα η «δεύτερη ευκαιρία», ώστε όταν αποτύχει μία προσπάθεια, να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει στην επόμενη επιχειρηματική ενέργεια, χωρίς «βαρίδια» από το παρελθόν.

Η μείωση της γραφειοκρατίας θα δώσει κίνητρα και σε όσους, για πρώτη φορά θέλουν να δοκιμαστούν στον στίβο της αγοράς.

Οι δύο αυτές ρυθμίσεις εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει το αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να καταγραφούν πάνω από 250.000 «λουκέτα» από την αρχή της κρίσης.

Ειδικότερα, με τη νέα χρηματοδοτική σύμβαση, ψηφίστηκαν ορισμένες ρυθμίσεις που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη λεγόμενη «διαδικασία εξυγίανσης» των επιχειρήσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ξεκαθαρίσματος της αγοράς.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι ανοίγει η διαδικασία συναλλαγής του άρθρου 99 παρ. 1 ν. 3588/2007. Πλέον θα μπορούν να ενταχθούν, στη ρύθμιση, όχι μόνο οφειλέτες που βρίσκονται σε κατάσταση παρούσας ή επαπειλούμενης αδυναμίας πληρωμών, αλλά και εκείνες οι επιχειρήσεις που απλώς αντιμετωπίζουν πιθανότητα αφερεγγυότητας.

Πρακτικά δηλαδή, υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα. αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή τους σε διαδικασία εξυγίανσης.

Επιπλέον μια εταιρεία θα μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης μετά από 3 χρόνια αντί για 5 που προβλεπόταν μέχρι σήμερα και η περίοδος απαλλαγής από χρέη φυσικών προσώπων μειώνεται από 10 σε 3 χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται ότι οι αρνητικές συνέπειες της πτώχευσης μειώνονται σημαντικά και οι επιχειρηματίες, που επιθυμούν να επανενταχθούν στην αγορά, έχουν τη δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα.

Οι νέες ρυθμίσεις ικανοποιούν πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, όπως σημειώνουν εκπρόσωποί του σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ. Πλην όμως, όπως προσθέτουν, δεν λύνουν το συνολικό πρόβλημα ή και αν λύνουν μέρος αυτού, είναι ενδεχόμενο να δίνουν κάλυψη σε δόλιες πτωχεύσεις.

Το θέμα είναι, υπογραμμίζουν, να προστατευτούν οι έντιμοι ώστε να ξαναπροσπαθήσουν. Επιπλέον ενώ κρίνουν ότι το μέτρο είναι χρήσιμο, εν τούτοις τα στοιχεία που συλλέγει η ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν εκτίναξη του ρυθμού των πτωχεύσεων επιχειρήσεων φέτος για λόγους που σχετίζονται με τη συνολικότερη κατάσταση της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ότι η συνομοσπονδία επικαιροποιεί, αυτό τον καιρό, την έρευνα που πραγματοποιεί σε τακτά διαστήματα για την κατάσταση της επιχειρηματικότητας στη χώρα και το Σεπτέμβριο σχεδιάζεται να γίνουν επίσημα οι ανακοινώσεις.

Μεταξύ των στοιχειών που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, από τις πρώτες μετρήσεις, είναι ότι τα λουκέτα, μέχρι το τέλος του έτους, εμφανίζονται να ξεπερνούν τις 100.000. Παράλληλα και οι υπόλοιποι δείκτες όπως παραγγελίες, ρευστότητα κ.λπ. είναι σταθερά αρνητικοί, τοποθετώντας ουσιαστικά την κατάσταση της οικονομίας μας πίσω στο 2012, την ανεργία σε ποσοστά πάνω από 30% και την ύφεση για φέτος στο 3,5% .

Όπως σχολίασε ο κ. Καββαθάς, οι πτωχεύσεις «ακουμπούν» όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, βιοτεχνία, εμπόριο και υπηρεσίες. ‘Εχει ενδιαφέρον δε, ότι από τις επιχειρήσεις που ανοίγουν η πλειονότητα αυτών, δεν αφορά σε επιχειρηματίες δεύτερης ευκαιρίας, αλλά σε νεοεισερχόμενους.

Επιπλέον υπογραμμίζει, ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πως η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι πλέον πιο περιορισμένη.

Για παράδειγμα, ανέφερε την εστίαση όπου ο μέσος όρος ζωής πριν μερικά χρόνια ήταν από 3 έως 5 έτη, τώρα πλέον η διάρκεια λειτουργίας, έχει περιορισθεί στο ένα έτος.

Πρόσθεσε δε, ότι η ευκολία ένταξης στο άρθρο 99, πολλές φορές, δεν αφορά τους πολύ μικρούς, διότι οι πιστωτές δεν ενδιαφέρονται για μία τέτοια εξέλιξη. Σε ότι αφορά στη «δεύτερη ευκαιρία» σημείωσε ότι η ένταξη στο συγκεκριμένο άρθρο σημαίνει πως έχει καταστραφεί και η προσωπική περιουσία του επιχειρηματία, οπότε χρειάζονται και άλλες συνέργειες όπως, φορολόγηση, χρηματοδότηση, για να ξαναπροσπαθήσει ο «πτωχευμένος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε ότι είναι θετική εξέλιξη η ρύθμιση «καθώς μπορεί κάποιος να περάσει πιο εύκολα στην επόμενη μέρα» όπως είπε.

Επισήμανε ωστόσο, ότι χρειάζεται προσοχή καθώς και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που εφαρμόζεται το ίδιο σύστημα, παρατηρείται το φαινόμενο της «εκμετάλλευσης» της ελευθερίας που δίνει, από επιτήδειους.

Γενικότερα πάντως, εκτιμά ότι θα αυξηθεί ο ρυθμός των πτωχεύσεων τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία από τους περιορισμούς στην κυκλοφορία του χρήματος.

Ο νομικός σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Σταύρος Βαρδαλάς, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ, ότι ακόμη δεν έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδος διακοπών.

Πρόσθεσε δε, ότι είναι μια ρύθμιση που βοηθάει να διαμορφωθεί ένα επιεικέστερο περιβάλλον, να αποτρέψει «λουκέτα» και να συντελέσει στην ανόρθωση επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις για τις πτωχεύσεις που δημοσιοποίησε στο τέλος Μαϊου 2015 η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Atradius, στην Ελλάδα το 2015 αναμένεται μείωση των πτωχεύσεων κατά 1% σε σύγκριση με το 2014. Εάν η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί τότε θα είναι η πρώτη χρονιά από το 2007 που ο συγκεκριμένος δείκτης θα έχει αρνητικό πρόσημο. Από το 2008 έως και το 2013 ο ρυθμός αύξησης των πτωχεύσεων στην Ελλάδα ήταν διψήφιος, φτάνοντας μάλιστα το 40% το 2009.

Την αναμόρφωση, εξάλλου, συνολικά του πτωχευτικού δίκαιου επιδιώκει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και ήδη για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τον Τειρεσία και σχεδιάζεται να παρουσιαστεί, μέσα στο Σεπτέμβριο, μία ολοκληρωμένη πρόταση που καταρτίζουν εμπειρογνώμονες (νομικοί, οικονομολόγοι κ.λπ.).

«Η δεύτερη ευκαιρία δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας ούτε θέμα εκκαθάρισης μιας επιχείρησης που έπεσε έξω. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κορυφαίες οικονομίες παγκοσμίως έχουν προηγμένο πτωχευτικό δίκαιο και οι έννοιες «έντιμη πτώχευση» και «δεύτερη ευκαιρία» δεν είναι άγνωστες» σημείωσε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Εξήγησε δε ότι οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν αφορούν σε διαγραφή χρεών, σε πολύ σύντομο χρόνο για τους έντιμους πτωχεύσαντες και άμεση δυνατότητα να επιχειρήσουν και πάλι.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λένε πως αυτοί που δοκιμάζουν δεύτερη φορά έχουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας σε σχέση με αυτούς που ξεκινούν για πρώτη φορά. «Είναι έμπειροι. Πάθανε και μάθανε. Όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι», όπως είπε.

Για να εξηγήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται, ανέφερε ότι από τα αρχεία του επιμελητηρίου διαπιστώνεται θετικό ισοζύγιο μεταξύ κλεισίματος και ανοίγματος επιχειρήσεων. «Ωστόσο, αν παρατηρήσει κάποιος τα στοιχεία», διευκρινίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, «θα δει ότι περισσότερο κλείνουν ΑΕ και ΕΠΕ, ενώ αυτοί που ανοίγουν νέες επιχειρήσεις είναι αυτοαπασχολούμενοι. Άρα ο δείκτης της ανεργίας θα εξακολουθήσει να αυξάνεται». Δεν αρκεί, όμως, μόνο να «ξεμπλοκαριστεί» η διαδικασία πτώχευσης για να κάνει κάποιος μια νέα αρχή.

Με αυτό το σκεπτικό, για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία έναρξης μίας επιχειρηματικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση προχώρησε στην ανασύσταση και ανασυγκρότηση της «Ομάδας Διαχείρισης Έργου για την Απλούστευση της Αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευστάτιος Ζαφείρης, η διενέργεια εκλογών δεν ανατρέπει το σχεδιασμό για να ολοκληρωθεί ο «Οδικός Χάρτης απλούστευσης των αδειοδοτήσεων», εντός του χρονοδιαγράμματος που ορίζει η συμφωνία της χώρα μας με τους πιστωτές.

«Γίνεται ήδη η απαραίτητη προεργασία από τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η εισήγηση. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τη συμφωνία είναι το τέλος Σεπτμεβρίου 2015», όπως είπε ο ίδιος.

Διευκρίνισε δε, ο κ. Ζαφείρης ότι, ενδέχεται κάποιοι γενικοί γραμματείς υπουργείων - που μετέχουν στην ομάδα εργασίας - να παραιτηθούν, εάν θέσουν υποψηφιότητα για τις εκλογές. «Αλλά αυτό δεν θα δημιουργήσει ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς η ομάδα μπορεί να συνεδριάσει με τα αναπληρωματικά μέλη», όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της ομάδας είναι: οι γενικοί γραμματείς από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Παιδείας, Πολιτισμού, με πρόεδρο τον Ευστράτιο Ζαφείρη, γενικό γραμματέα Βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ακόμη, στην ομάδα θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας Πρωθυπουργού.

Σκοπός είναι να προχωρήσουν οι προτεραιότητες των δράσεων για την απλοποίηση της αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του κάθε υπουργείου, να καταρτιστούν τα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη επιμέρους στόχων, όπως διαβούλευση, έκδοση κανονιστικών πράξεων, οργανωτικές αλλαγές, εκπαίδευση και να δοθούν κατευθύνσεις για την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...