Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Αιμορροϊδοπάθεια: Οριστική θεραπεία



Οι αιμορροΐδες είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που ταλαιπωρεί περίπου το 50% του πληθυσμού. Υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο και σχηματίζονται από ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροΐδικό πλέγμα».

Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν, με αποτέλεσμα να πρωπίπτουν κάτω (έξω) από τον πρωκτικό δακτύλιο. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι: πόνος και πίεση στο πρωκτικό κανάλι, ένα εξόγκωμα , φαγούρα και πόνος στον πρωκτό ή και γύρω από αυτόν ή/και αίμα στο εσώρουχο, στο χαρτί τουαλέτας, ή την τουαλέτα. Οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν την επίλυση του προβλήματος αυτού λόγω του φόβου της παραδοσιακής χειρουργικής και του έντονου μετεγχειρητικού πόνου που αυτή συνεπάγεται.

Πλέον με την εξέλιξη της ιατρικής σε συνδυασμό με την τεχνολογία του 21ου αιώνα υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αιμορροΐδων ανώδυνα, αναίμακτα, μη επεμβατικά με γρήγορη επιστροφή στη καθημερινότητα.

Χωρίς να απαιτείται γενική νάρκωση, με χρήση υπερήχων και τεχνολογία laser ή και ραδιοσυχνοτήτων, εντοπίζονται τα αγγεία που τροφοδοτούν τις παθολογικές αιμορροίδες και με ειδικές ραφές σε σημείο που δεν υπάρχει η αίσθηση του πόνου, διακόπτεται η τροφοδοσία με αίμα με αποτέλεσμα οι παθολογικές αιμορροίδες να θεραπεύονται αναίμακτα και ανώδυνα.

Η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς νυστέρι άρα χωρίς εκτομές ιστού. Εάν είναι αναγκαίο σε προπίπτουσες αιμορροΐδες 3ου ή 4ου βαθμού μπορεί να γίνει συγχρόνως ανάταξη τους στη σωστή ανατομική θέση με αποροφήσιμες ραφές (αιμοροιδοπηξία). Έτσι καταργείται η πρόπτωση και δεν εξέχει ιστός έξω από τον πρωκτικό δακτύλιο.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30 λεπτά, το ίδιο απόγευμα ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο και την επόμενη ημέρα επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Αναστάσιος Ξιάρχος, Διευθυντής Χειρουργικής
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα...

Η ασπιρίνη κατά του καρκίνου του προστάτη


Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η κοινή ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, να ζήσουν περισσότερο.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας, υπό τον δρα Κέβιν Τσόε, ανακοίνωσαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που έχουν κάνει ήδη χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολίες και οι οποίοι έπαιρναν ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο.

Η μελέτη διαπίστωσε, ότι όσοι ασθενείς έπαιρναν ασπιρίνη ή άλλο αντιπηκτικό φάρμακο για το αίμα τους, είχαν 4% πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη μετά από δέκα χρόνια, έναντι της πιθανότητας 10%, για τους άνδρες που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.
«Η έρευνα δείχνει ότι τα αντιπηκτικά μπορεί να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης. «Αν η κυριότερη επίδραση των αντιπηκτικών είναι να εμποδίζουν την μετάσταση του όγκου, αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί προηγούμενες κλινικές δοκιμές με αντιπηκτικά εμφάνισαν ανάμικτα αποτελέσματα, αφού οι περισσότεροι ασθενείς είχαν ήδη μετάσταση. Αν ο καρκίνος έχει ήδη εμφανίσει μετάσταση, τότε τα αντιπηκτικά μπορεί να μην είναι εξίσου επωφελή», πρόσθεσε ο Τσόε.

Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 5.300 ανδρών (από τους οποίους σχεδόν 2.000 έπαιρναν αντιπηκτικά), στους οποίους ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί πέρα από τον προστατικό αδένα. Ενώ διαπιστώθηκε, ότι  μετά από χρόνια, όσοι έπαιρναν ασπιρίνη και άλλα αντιπηκτικά, είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες μετάστασης και άρα ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι, από όλα τα αντιπηκτικά, η ασπιρίνη έχει την μεγαλύτερη προστατευτική δράση. Πάντως οι ερευνητές ανέφεραν, ότι πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες, πριν η ασπιρίνη προστεθεί επισήμως στο «οπλοστάσιο» της θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.
Διαβάστε περισσότερα...

Το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό


Το ροχαλητό δεν διαταράσσει μόνο τον ύπνο των... άλλων αλλά απειλεί και τον εγκέφαλο όσων ροχαλίζουν, όπως δείχνει μια νέα έρευνα.



Οι πάσχοντες από το Σύνδρομο Υπνικής Απνοιας (ΣΥΑ), μια νοσηρή μορφή υπνικής διαταραχής η οποία συνοδεύεται από ροχαλητό και επεισόδια διακοπής της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, διαπιστώθηκε ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλική βλάβη. Οι συνέπειες ξεκινούν από τη μερική αμνησία και μπορεί, σε βαριές περιπτώσεις, να επιφέρουν ακόμη και τον θάνατο.
 
Ερευνα που παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες στο Αυστραλιανό και Ασιατικό Συνέδριο Υπνου, το οποίο διεξάγεται στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, αποδεικνύει πως όσοι πάσχουν από ΣΥΑ έχουν μειωμένη ποσότητα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους. Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου για την Αναπνοή και τον Υπνο της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον ειδικό Φέργκαλ Ο΄ Ντόνοχιου, έκανε μαγνητικές τομογραφίες στους εγκεφάλους 60 ασθενών με ΣΥΑ και κατόπιν τις συνέκρινε με τις τομογραφίες των εγκεφάλων 60 ανθρώπων με ήπιο, φυσιολογικό ροχαλητό.

«Ο εγκέφαλος των πασχόντων από ΣΥΑ όντως παρουσίαζε σημαντικές διαφοροποιήσεις. Πολλοί ασθενείς που ροχαλίζουν υπερβολικά έχουν μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου τους στη διάρκεια του ύπνου. Οπως γνωρίζουμε από ανάλογες μελέτες που έχουν διεξαχθεί πάνω σε ζώα, μειωμένα επίπεδα οξυγόνου προκαλούν σημαντικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο» τονίζει ο κ. Ο΄ Ντόνοχιου.
 
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η έρευνα αυτή βάζει τέλος σε αυτό το ιδιότυπο ιατρικό... αβγό του Κολόμβου που τους απασχολούσε τόσα χρόνια. «Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε αν οι εγκεφαλικές βλάβες δημιουργούν την υπνική άπνοια ή αν οφείλονται σε αυτή», παραδέχεται ο αυστραλός επιστήμονας καταλήγοντας στο ότι «πλέον η έρευνά μας αποδεικνύει πως είναι η άπνοια που φταίει:αυτή δημιουργεί ισχυρές εγκεφαλικές βλάβες, όπως μείωση της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσης».
 
Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι γυναίκες στην Αυστραλία πιστεύουν πως το ροχαλητό σκοτώνει και την ερωτική ζωή. Η έρευνα, η οποία έγινε από την εταιρεία Fisher & Ρayker Ηealthcare, έδειξε ότι το 50% των ερωτηθέντων γυναικών εκτιμά πως το ροχαλητό χάλασε τη ρομαντική τους σχέση, ενώ ένα ποσοστό 40% κοιμούνται σε ξεχωριστά δωμάτια «προκειμένου να αποφεύγουν το μαρτύριο ».
 
Επίσης, το 30% δήλωσε ότι το ροχαλητό είναι αφορμή για συχνούς καβγάδες, ενώ το 6% απάντησε πως το ροχαλητό διέλυσε τον γάμο ή τη σχέση τους.
 
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία είχε δείξει ότι ένας στους τέσσερις άνδρες που ροχαλίζουν βαριά κινδυνεύει να υποστεί βλάβες στον εγκέφαλό του κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η μελέτη εξέτασε αναλυτικά τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος όσων ροχαλίζουν πολύ, σε συνδυασμό με την επικίνδυνη άπνοια. «Ακόμα και αν κάποιος χάσει για πολύ λίγο την αναπνοή τουοι επιπτώσεις στον εγκέφαλο είναι σημαντικές.

Οι αντιδράσεις θυμίζουν, ως ένα βαθμό, τις αντιδράσεις του εγκεφάλου ενός ανθρώπου λίγο πριν πεθάνει από εγκεφαλικό επεισόδιο ή ανακοπή καρδιάς» είπε η δρ Κάρολαϊν Ράι, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών. Και εξήγησε: «Αυτό οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου. Ο εγκέφαλος είναι περισσότερο ευάλωτος κατά τη διάρκεια του ύπνου».

Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ανακάλυψη για την καταπολέμηση του άσθματος


Η ανακάλυψη τυχαία έγινε τυχαία, οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όμως δηλώνουν ότι ανοίγει ο δρόμος τόσο για την αντιμετώπιση του άσθματος όσο και της χρόνιας βρογχίτιδας ή του εμφυσήματος.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, εκτός από τη γλώσσα, και οι πνεύμονες διαθέτουν δικούς τους “υποδοχείς γεύσης”, που τους κάνουν να ανοίξουν μόλις γευτούν κάτι πικρό.
Η αντίδραση φαίνεται πως έχει κάποια -άγνωστη μέχρι τώρα- προστατευτική δράση στον οργανισμό.
Στο άσθμα και σε άλλες πνευμονικές παθήσεις, οι μύες των αεραγωγών συστέλλονται, με συνέπεια οι αεραγωγοί να στενεύουν, με συνέπεια να χρειάζονται φάρμακα προκειμένου να χαλαρώσουν ξανά οι μύες και να μπορέσει ο ασθενής να αναπνεύσει φυσιολογικά.
Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα ανακαλύψουν στο μέλλον μέσω ποιων πικρών ουσιών θα καταφέρουν να “ανοίγουν” τους αεραγωγούς χωρίς παρενέργειες.

Διαβάστε περισσότερα...

Ι5 και 45αρηδες πάνε ξανά στον στρατό!


Όσοι έχουν απαλλαγή από τον στρατό θα κληθούν ξανά για νέο έλεγχο. Βρέθηκαν και 1.000 περιπτώσεις “μαϊμού”. Άμεσα θα εκδίδονται οι γνωματεύσεις για τους επανεξεταζόμενους...

Με το ενδεχόμενο να περάσουν αυτεπάγγελτα από επανεξέταση της σωματικής τους ικανότητας βρίσκονται πλέον χιλιάδες απαλλαγέντες από τη στρατιωτική θητεία για λόγους υγείας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου.

«Απαλλαγέντες από την υποχρέωση στράτευσης επειδή κρίθηκαν από αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ή συμβούλια των Ενόπλων Δυνάμεων ακατάλληλοι για στράτευση για λόγους υγείας είναι δυνατόν να παραπέμπονται αυτεπάγγελτα για επανεξέταση της σωματικής τους ικανότητας για στράτευση εκτάκτως οποτεδήποτε μέχρι τη συμπλήρωση του 45ου έτους της ηλικίας τους» αναφέρεται στην υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με “Το Βήμα” η αυτεπάγγελτη παραπομπή όσων έχουν απαλλαγεί ως Ι5 θα γίνεται από το αρμόδιο στρατολογικό γραφείο κατόπιν διαταγής της Διεύθυνσης Στρατολογικού του Γενικού Επιτελείου του οικείου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων και οι παραπεμπόμενοι θα υποχρεούνται να παρουσιαστούν για επανεξέταση εντός διμήνου από το «κάλεσμα» στα στρατολογικά γραφεία.
Οι υγειονομικές επιτροπές θα υποχρεούνται πλέον να εκδίδουν άμεσα γνωματεύσεις για τους επανεξεταζομένους. Μάλιστα στις γνωματεύσεις ακαταλληλότητας θα αναγράφουν υποχρεωτικά αν υπάρχει πιθανότητα ή όχι βελτίωσης ή ίασης της πάθησης. Οσοι μπορούν να μετακινηθούν για παρουσίαση στις υγειονομικές επιτροπές και δεν παρουσιάζονται εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας λογίζονται αυτοδίκαια ικανοί κατηγορίας πρώτης (δηλαδή, Ι1), από την επομένη της ημερομηνίας λήξης της προθεσμίας και υπέχουν στρατιωτικές υποχρεώσεις!
Οπως είναι αυτονόητο, όσοι κριθούν ικανοί οποιασδήποτε κατηγορίας καλούνται στα όπλα από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής γνωμάτευσης, ενώ όσοι έχουν ενεργή αναβολή κατάταξης λόγω υγείας θα δώσουν ραντεβού με τη στρατολογία μόλις αυτή λήξει.
Η απόφαση του κ. Βενιζέλου προέκυψε έπειτα από σχετική πρόταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πτεράρχου (Ι) κ. Ι. Γιάγκου και σε εφαρμογή του νόμου 3421/2005. Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, υπάρχει σοβαρή αδυναμία στη συγκεντρωτική καταγραφή του αριθμού των Ι5 καθώς, όπως αναφέρουν, τα στοιχεία είναι διάσπαρτα στα στρατολογικά γραφεία της χώρας.

Μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η γεωμετρική αύξηση των απαλλαγών για λόγους υγείας τα τελευταία χρόνια. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία είναι ότι από το 1980 ως το 2004 είχαν κριθεί 85.000 Ελληνες ακατάλληλοι για στράτευση (Ι5), εκ των οποίων επανεξετάστηκαν χιλιάδες και πολλοί κλήθηκαν εκ νέου να υπηρετήσουν.
Μάλιστα είχαν εντοπιστεί και 1.000 περιπτώσεις-«μαϊμού», από τις οποίες οι 95 αφορούσαν καλλιτέχνες, ποδοσφαιριστές και οικονομικούς παράγοντες.

Πηγή: http://www.newsit.gr

Ο νόμος πάνω στον οποίο πρόκειται να βασιστούν ώστε να επανεξετάσουν περιπτώσεις απαλαχθέντων από την στράτευση είναι ο ακόλουθος: πατήστε εδώ.




------------------------------------------------

Σημαντικές λεπτομέρειες επί του θέματος: 
- Ύστερα από επικοινωνία με στρατολογικό γραφείο πληροφορήθηκα πως ισχύει το παραπάνω εδώ και χρόνια και έχουν απορήσει που ανακοινώθηκε κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια. 
- Δεν υπάρχει όμως καμία οδηγία ή εντολή ακόμα από το υπουργείο. 
- Όσοι από τους απαλλαγέντες (για οποιονδήποτε νόμιμο λόγο) έχουν αλλάξει την διεύθυνση κατοικίας, την οποία είχαν κατά τον χρόνο που πήραν την απαλλαγή στράτευσης, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το στρατολογικό γραφείο στο οποίο υπάγονταν (ή αν παραμένει ίδιο με το ίδιο που ήταν τότε ο φάκελός τους) ώστε με μια απλή αίτηση να αλλάξουν την διεύθυνση κατοικίας τους, ώστε όταν και εάν χρειαστεί να επικοινωνήσουν μαζί τους για πιθανή επανεξέταση. Αν δεν το πράξουν αυτό, θα αναζητηθούν στην παλαιά διεύθυνση και αφού δεν θα βρεθούν εκεί θα θεωρηθεί άγνωστη η διαμονή και λογικά δεν θα παραστούν ποτέ στην επιτροπή για την επανεξέταση με αποτέλεσμα την ανάκληση της απαλλαγής και την κλήση για στράτευση.
- Οι μόνοι που δεν θα κληθούν είναι όσοι έχουν περάσει το όριο ηλικίας των 45 ετών.
Διαβάστε περισσότερα...