Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ανεπαρκές χαρακτηρίζουν το σχέδιο «Αθηνά» οι πρόεδροι των ΤΕΙ


«Πλήττει ευθέως και μονομερώς την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση».

Τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις τους για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (σχέδιο «Αθηνά»), εξέφρασαν οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους.

Οι πρόεδροι έκριναν το σχέδιο «Αθηνά» ως «ανεπαρκές», προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του «πλήττουν ευθέως, και ουσιαστικά μονομερώς, την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας».

Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι των ΤΕΙ αναφέρουν στο ψήφισμα που εξέδωσαν:

- Στις προτεινόμενες μετακινήσεις Τμημάτων, μεγάλος αριθμός φοιτητών των ΤΕΙ δεν θα ολοκληρώσει τις σπουδές του, κάτω από την πίεση της σημερινής οικονομικής συγκυρίας.

- Αποδομούνται προγράμματα σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα, που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου και με υψηλό κόστος.

- Οι πολλαπλές συγχωνεύσεις και η φανερή πλέον υποβάθμιση των τίτλων καταδεικνύουν τη μονομερή κατεύθυνση του «σχεδίου Αθηνά».

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν να ολοκληρωθεί ο διάλογος για το θέμα με θεσμικές διαδικασίες, με συμμετοχή της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης) και του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, και να αποσυνδεθεί η ολοκλήρωση του «Σχεδίου Αθηνά» από τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2013, ώστε να ενσωματωθούν, όπως σημειώνουν, στο εφετινό μηχανογραφικό για τους υποψηφίους μόνο οι αλλαγές που θα γίνουν αποδεκτές από τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Εξάλλου, υπογραμμίζουν, είναι αδύνατη η εφαρμογή των μεταβολών που προτείνει το σχέδιο «Αθηνά» μέσα στο διάστημα των ολίγων μηνών μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 (προεδρικά διατάγματα, αλλαγές προγραμμάτων, μετακινήσεις εργαστηρίων, φοιτητών κ.λπ.).

Παράλληλα, οι πρόεδροι των ΤΕΙ συζήτησαν και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και σημείωσαν: «Οι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων για το 2013 ευρίσκονται σε κατάφωρη αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες. Η δραματική μείωση του σχετικού προϋπολογισμού στο 50% και πλέον δεν είναι αποδεκτή. Η μείωση των κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες θα δημιουργήσει αδυναμία ακόμη και στην κάλυψη πάγιων λειτουργικών εξόδων».

Μετά τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και οι πρόεδροι των ΤΕΙ εντόπισαν προβλήματα με τις αρμοδιότητες των μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, ζητώντας αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και διευκρινίσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

«Με έβαλαν να φάω ωμά όργανα ζώων»


Σοκαριστική ομολογία από θύμα παραθρησκευτικής οργάνωσης.

Η παραθρησκευτική οργάνωση «Υπερασπιστές του Χριστού» (Defensores de Cristo) που είχε εξαρθρωθεί τον περασμένο μήνα στο Μεξικό, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, ανάγκαζε τους οπαδούς της να συμμετέχουν σε σεξουαλικά όργια, αποθάρρυνε τα μέλη της από το να κάνουν μπάνιο, ενώ τους εξανάγκαζε να τρώνε και ωμά όργανα ζώων.

Αυτά δήλωσε η σύζυγος ενός εκ των ηγετικών στελεχών της σέκτας σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε.

Οι μεξικανικές αρχές εισέβαλλαν στο σπίτι της οργάνωσης στην περιοχή Nuevo Laredo στις 25 Ιανουαρίου, συλλαμβάνοντας 14 υπόπτους, ανάμεσα στους οποίους και τον αρχηγό της οργάνωσης, ισπανικής καταγωγής, Ignacio Gonzalez de Arriba.

Ο Gonzalez de Arriba ισχυριζόταν ότι ήταν η μετενσάρκωση του Ιησού Χριστού, και στρατολογούσε τους οπαδούς του «ψαρεύοντάς» τους μέσω διαδικτύου.



Προσέφερε προγράμματα «αυτό-προγραμματισμού, εναλλακτικής φροντίδας της υγείας, ενίσχυση των ψυχικών δυνάμεων και της σεξουαλικότητας» όπως ανέφερε ένα από τα θύματα στο δίκτυο Victim Support Network, που βοηθά ανθρώπους-πρώην μέλη σεκτών που έχουν ξεφύγει από τα δίχτυα τους.

«Σε λυγίζουν, σε κάνουν να αμφισβητείς ακόμη και για το ίδιο σου το όνομα» είπε η Blanca Castro, η οποία ήταν παντρεμένη με έναν από τους αρχηγούς της οργάνωσης.

«Με ανάγκαζαν να τρώω ωμά όργανα ζώων. Και ξέρετε κάτι; Όταν πεθαίνεις από την πείνα, μπορείς να φας τα πάντα» είπε και πρόσθεσε ότι οι αρχηγοί της σέκτας έλεγαν στους οπαδούς τους ότι η προσωπική υγιεινή ήταν «χάσιμο χρόνου».

Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι έπεσε θύμα βιασμού, την εξανάγκαζαν να συμμετέχει σε σεξουαλικά όργια ενώ την κλείδωναν σε δωμάτια και τη χτυπούσαν.

Σύμφωνα με το δίκτυο Victim Support Network η σέκτα είχε εξαπλώσει τα δίχτυα της σε 80 χώρες. Τα μέλη-θύματά της υπολογίζονται σε 4.000 στο Μεξικό και σε 10.000 στον υπόλοιπο κόσμο.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατροί έκοψαν το λάθος όρχι από ασθενή


Υποβλήθηκε σε επέμβαση επειδή έπασχε από καρκίνο.

Μήνυση στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση κατέθεσε ένας 48χρονος ασθενής από την περιοχή Wiltshire της Αγγλίας, γιατί οι γιατροί του αφαίρεσαν κατά λάθος τον… λάθος όρχι!

Ο άτυχος άντρας, που πλέον δε μπορεί να αποκτήσει άλλα παιδιά, επρόκειτο να υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης όρχεος γιατί έπασχε από καρκίνο.

Ο γιατρός που έκανε την επέμβαση 40 λεπτά μετά αφότου ξεκίνησε το χειρουργείο… κατάλαβε ότι είχε κάνει ένα τραγικό λάθος, γράφει η Daily Mail!

Ο υγιής όρχις καταψύχθηκε, ενώ εκλήθη άμεσα στη χειρουργική αίθουσα πλαστικός χειρουργός για να… διορθώσει το κακό.

Ο 48χρονος άντρας που έχει αποκτήσει παιδιά από προηγούμενη σχέση του δήλωσε ότι πλέον δε μπορεί να κάνει παιδιά με την τωρινή σύντροφό του, κάτι που του έχει προκαλέσει μεγάλο στρες και πόνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Βασικά βήματα για την προστασία της περιουσίας σας


Πώς θα θωρακίσετε το χώρο σας.

Συστήματα ασφαλείας. Ένας γρίφος για πολλούς από εμάς, όταν αισθανόμαστε ανυπεράσπιστοι στις διαθέσεις κάθε επίδοξου εισβολέα, ο οποίος απειλεί τόσο εμάς όσο και την περιουσία μας. Τι πρέπει να επιλέξω; Ποιον πρέπει να επιλέξω; Γιατί αυτή την πόρτα και όχι την άλλη; Πρέπει να δαπανήσω χρήματα για πόρτα ασφαλείας; Αν αλλάξω μόνο την κλειδαριά μπορώ να αισθάνομαι ασφαλής; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το news.gr, με αφορμή την πρώτη έκθεση ασφάλειας και προστασίας, Safety Expo 2013.

Σε συνομιλία με έναν από τους ειδικούς στα συστήματα ασφαλείας, τον Ευάγγελο Τσιάνο, ιδιοκτήτη της εταιρείας «Tsianos Security Systems», παρουσιάζουμε μερικές από τις απαντήσεις που πολλοί από εμάς θα ήθελαν να έχουν.

Όπως αναφέρει ο κύριος Τσιάνος, το μέλλον της κλειδαριάς είναι το αυτόματο κρυφό κλείδωμα. «Κάποτε, οι πόρτες ασφαλείας με το μεγάλο κλειδί ήταν ασφαλείς, σήμερα όμως παραβιάζονται», εξηγεί.

Σήμερα, εκτός από την κύρια κλειδαριά, μπορεί να προστεθεί και μία δεύτερη αυτόματη, η οποία κλειδώνει και ξεκλειδώνει με τη βοήθεια ενός χειριστηρίου. «Η πρόσθετη κλειδαριά τοποθετείται στις θωρακισμένες πόρτες και κοστίζει γύρω στα 350 ευρώ. Ακόμα και αν δεν έχουμε κλειδώσει με το κλειδί – ασφαλίζοντας την κύρια κλειδαριά - η πόρτα κλειδώνει αυτόματα. Το αυτόματο κλείδωμα προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους πόρτας», αναφέρει ο κύριος Τσιάνος.

Ένας ακόμα κανόνας, για να νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς, λέει ότι δεν αρκεί μόνο να ασφαλίζουμε την πόρτα. Υπάρχουν πρόσθετα συστήματα – κλειδαριές, τα οποία τοποθετούνται στα παράθυρα. Οι κλειδαριές αυτές μπορούν να ασφαλίσουν τόσο το πατζούρι, όσο και το τζάμι, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το επόμενο βήμα είναι η τοποθέτηση συναγερμού. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας GSM, υπάρχει στην πλακέτα του συναγερμού μία κάρτα sim με δικό της τηλεφωνικό αριθμό – όπως στα κινητά τηλέφωνα - και, όταν γίνει παραβίαση, μας ειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά στο σπίτι μας. Ο συγκεκριμένος συναγερμός κοστίζει από 450 μέχρι 800 ευρώ.

Αν υποθέσουμε ότι η κύρια πηγή πρόσβασης ενός διαρρήκτη στο σπίτι μας είναι η κεντρική είσοδος μιας πολυκατοικίας, η θωράκισή της μπορεί να μας γλυτώσει από πολλά δεινά. «Δεν αλλάζει η λειτουργία της πόρτας. Απλά προστίθεται μία ακόμα αυτόματη κλειδαριά, ενώ το κλειδί της κύριας κλειδαριάς δίνει εντολή, όταν είμαστε από την εξωτερική πλευρά για να ξεκλειδώσει αυτόματα και η ηλεκτρονική. Το ίδιο συμβαίνει και όταν βρισκόμαστε στην εσωτερική πλευρά του κτιρίου, όπου γίνεται το ίδιο, όταν γυρίσουμε το πόμολο της πόρτας», σημειώνει ο κύριος Τσιάνος.

«Μία θωρακισμένη πόρτα μπορεί να μας εξασφαλίσει σε ποσοστό 99%. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να επισκεφθούμε κάποιον, ο οποίος έχει τεχνικές γνώσεις και τον εμπιστευόμαστε», επισημαίνει, «έχοντας κάνει εκτεταμένη έρευνα αγοράς».

Τα κλειδιά νέου τύπου δεν αντιγράφονται σε κλειδαρά

Ο κ. Τσιάνος υπενθυμίζει ότι τα κλειδιά νέου τύπου δεν αντιγράφονται. «Οι κλειδαριές νέου τύπου έχουν μοναδικούς κωδικούς. Διατίθενται περίπου 240.000.000 συνδυασμοί για κάθε μοντέλο κλειδαριάς και ο συνδυασμός σχετίζεται με μαθηματικές πιθανότητες. Αν πάω σε κλειδαρά, δεν μπορώ να αντιγράψω ένα κλειδί».

Για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε αντίγραφο του κλειδιού, αρκεί να ζητήσουμε μία κάρτα αυστηρά προσωπική, την οποία στέλνει ο κλειδαράς στον αντιπρόσωπο και παραλαμβάνουμε το κλειδί σφραγισμένο κατευθείαν από τον αντιπρόσωπο.

Επίσης, υπάρχουν στην αγορά κλειδαριές με κάρτα, την οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί από το εργοστάσιο και όχι από τον αντιπρόσωπο στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να απευθυνθεί στα κεντρικά της εταιρείας για να έρθει το κλειδί.

Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, απλά ο σωστός επαγγελματίας

Όπως τονίζει ο Τσιάνος, δεν χρειάζεται να δώσουμε πολλά χρήματα για να αγοράσουμε μία πόρτα, αρκεί να απευθυνθούμε στο σωστό επαγγελματία. «Για να βάλουμε μία καλή πόρτα και μία κλειδαριά μπορεί να κοστίζει από 900 έως και 1.200 ευρώ. Ο,τιδήποτε πρόσθετο είναι υπερβολή», επισημαίνει.

«Στην ήδη υπάρχουσα πόρτα μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παλιά κλειδαριά, διαθέτοντας από 120 έως και 550 ευρώ», αναφέρει.

Η μετατροπή κλειδαριάς από την παλιά στην καινούργια μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 550 ευρώ, εάν κάποιος θέλει να τοποθετήσει δύο κλειδαριές με δύο διαφορετικά κλειδιά και δύο διαφορετικά κλειδώματα. «Αν η μία κλειδαριά συνδέεται με το “μύλο” και 14 σημεία κλειδώματος, θα διαρρηχθεί πιο εύκολα, ενώ με την ύπαρξη και δεύτερης κλειδαριάς μοιράζονται τα σημεία κλειδώματος σε δύο κλειδαριές και διπλασιάζεται ο χρόνος, που θα χρειαζόταν κάποιος προσπαθώντας να παραβιάσει την πόρτα μας», καταλήγει.

Όλες οι απαντήσεις και οι λύσεις για το πώς να θωρακίσετε το σπίτι σας, στη Safety Expo 2013, που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως και τις 10 Μαρτίου, στο Metropolitan Expo.



Το newsbeast.gr, χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης, έχει ανοίξει ειδικό φάκελο για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Διασταύρωση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των συνταξιούχων ζητά το υπουργείο Εργασίας


Κατεπείγουσα επιστολή Βρούτση στους διοικητές των ταμείων.

Να ολοκληρώσουν τη διασταύρωση των αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και Φορολογικού Μητρώου (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) των συνταξιούχων έως τις 10 Μαρτίου, ζητά από τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, με κατεπείγουσα επιστολή που απέστειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

«Με το νόμο που καταθέτουμε στην Βουλή, όχι μόνο νοικοκυρεύουμε το ασφαλιστικό σύστημα αλλά απέχουμε ελάχιστα από το να έχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου συντάξεων στην Ευρώπη. Και αυτό χωρίς να δαπανήσουμε ούτε 1 ευρώ από τον Έλληνα φορολογούμενο. Μόνο με την θέλησή μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και τονίζει:

«Ωστόσο, είναι κρίμα μία δουλειά που έχουμε ξεκινήσει μαζί με τους διοικητές των ταμείων και τους υπαλλήλους και σχεδόν ολοκληρώνεται, να μην φτάσει στο τέλος της. Γι' αυτό ζητάω να καταβάλλουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επίτευξη και αυτού του εθνικού στόχου. Γιατί πολύ απλά, μπορούμε».

Στην επιστολή του προς τους διοικητές ο υπουργός Εργασίας, ζητά επίσης από τους ασφαλιστικούς φορείς να προβούν σε επανυπολογισμό των συντάξεων εφαρμόζοντας όλους τους νόμους που δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Στην ίδια επιστολή ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ότι, «από την αντιπαραβολή των στοιχείων οι κενοί ή λάθος ΑΜΚΑ έχουν μειωθεί μόλις κατά 19% στο πλήθος των κενών ή λάθος ΑΜΚΑ. που είχαν εντοπιστεί στο αρχείο της 10-12-2012 έναντι στόχου 40% ενώ αντίθετα δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε ότι αφορά τον ΑΦΜ» όπου, «η πλειοψηφία των ταμείων και το ποσοστό των κενών ή λάθος ΑΦΜ εξακολουθεί να παραμένει στο 4% του συνόλου των συντάξεων, αν και υπάρχουν ταμεία όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών όπου κατόρθωσαν να φθάσουν την απόκλιση τόσο στον ΑΜΚΑ. όσο και στον ΑΦΜ στο 0%».

Σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ των Ταμείων που εμφανίζουν ελλείψεις σε κενούς και άκυρους ΑΜΚΑ στις 8/2/2013 είναι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) με 84.085 σε σύνολο 241.769 συντάξεων, και το Ταμείο του Δημοσίου με 62.129 ελλείψεις σε σύνολο 446.930 συντάξεων.

Σημαντικά προβλήματα την ίδια ημερομηνία σε κενούς και άκυρους ΑΦΜ εμφανίζει το ΙΚΑ με 88.407 ελλείψεις σε πλήθος συντάξεων 1.008.998, και ο ΟΓΑ με 25.831 ελλείψεις σε πλήθος συντάξεων 745.692.

Ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει επίσης, ότι «υπάρχουν υπάλληλοι σε κάποια ταμεία που χορήγησαν νέες συντάξεις χωρίς να ζητήσουν και να καταχωρίσουν -όπως θα έπρεπε- τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του συνταξιούχου» και τονίζει ότι μεταξύ των διατάξεων του νέου σχεδίου νόμου, το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και κατατίθεται άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων «προβλέπεται η επιβολή ποινικών κυρώσεων σε όσους εκδίδουν συνταξιοδοτική απόφαση στην οποία δεν αναγράφονται οι ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και μάλιστα επισύρεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, ενώ προβλέπεται επίσης ευθεία αξίωση αποζημίωσης κατά του μη συμμορφούμενου οργάνου».

Στην επιστολή του ο κ. Βρούτσης αναφέρεται εκ νέου στη σημασία της δημιουργίας της ενιαίας βάσης πληρωμών συντάξεων και συνταξιούχων, τονίζοντας ότι χάρις σ' αυτήν «είναι δυνατός ο έλεγχος όλων αυτών των παθογενειών που πρέπει να αντιμετωπιστούν» και προσθέτει, πως είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αποκτά ίσως το καλύτερα ενημερωμένο σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης συντάξεων στην Ευρώπη».

«Γι αυτό», καταλήγει ο υπουργός Εργασίας «δεν χωρούν ούτε αναβολές, ούτε ολιγωρίες. Επιβάλλεται και αξίζει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η απόκλιση στους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ να μηδενιστεί».



Διαβάστε περισσότερα...

Φιλικό προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες το Ίδρυμα Ευγενίδου


Ειδικές εγκαταστάσεις στη βιβλιοθήκη του.

Στην εγκατάσταση εξοπλισμού εξειδικευμένης τεχνολογίας προχώρησε το Ίδρυμα Ευγενίδου στο χώρο της βιβλιοθήκης του, προκειμένου να έχουν πρόσβαση τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι σταθμοί εργασίας στο χώρο της βιβλιοθήκης επιτρέπουν σε άτομα με περιορισμένη όραση ή περιορισμένη κινητικότητα (κυρίως στα άνω άκρα ή τετραπληγία), καθώς και στα άτομα με εντυποαναπηρία (π.χ. δυσλεξία), να έχουν πρόσβαση στις συλλογές της βιβλιοθήκης και στο διαδίκτυο. Το προσωπικό της βιβλιοθήκης παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο για τη χρήση αυτών των σταθμών, σε συνεργασία με τον καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Κουρουπέτρογλου.

Μια πρώτη παρουσίαση των σταθμών εργασίας των ΑμεΑ διοργανώνει το Ίδρυμα το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου (12.00-16.00.). Παράλληλα, για τη γνωριμία του κοινού με τις νέες υπηρεσίες που προσφέρονται στα ΑμεΑ, αλλά και για τη γενικότερη εξοικείωση με την κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, θα λειτουργήσει μία πρωτότυπη «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη». Οι επισκέπτες, μαζί με τα συνήθη βιβλία, θα μπορούν να δανειστούν και «ανθρώπινα βιβλία».

Ο κατάλογος της «Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης» θα αποτελείται από ανθρώπους με αναπηρία που θα επιτελούν τη λειτουργία ενός βιβλίου. Κατά τη διάρκεια της «ανάγνωσης», οι αναγνώστες θα μπορούν να θέσουν ερωτήματα, ώστε να αποκομίσουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την αναπηρία. Σκοπός της ανάγνωσης αυτών των «ζωντανών βιβλίων» είναι η καλύτερη κατανόηση της αναπηρίας και η άρση των πιθανών στερεοτύπων και των προκαταλήψεων. Κάθε «ανάγνωση» θα διαρκεί 30 λεπτά.

Για περισσότερες πληροφορίες, στα τηλέφωνα της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 - 632 (Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-20:00, Σάββατο 08:30-15:30).


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα απόφαση υπέρ δανειολήπτη


Ακόμα μία απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων εκδόθηκε υπέρ δανειολήπτη πατέρα ενός ανήλικου τέκνου, εις βάρος του οποίου είχε κινηθεί διαδικασία πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, από ιδιώτη, για συνολική απαίτηση 9.250 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης (ΕΠΚΚ) ο συγκεκριμένος καταναλωτής είναι άνεργος και η σύζυγός του εργάζεται εποχιακά σε ξενοδοχείο.Ο δανειολήπτης δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία εκτός της πρώτης κατοικίας, ενώ έχει χρέη τόσο προς τράπεζα όσο και προς ιδιώτες.

Το Ειρηνοδικείο τελικά αποφάσισε, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, την απαγόρευση κάθε αναγκαστικού μέτρου κατά της μετακίνησης των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, μέχρι την εκδίκαση της κατατεθείσας αίτησης του Ν.3869/2010 (ν. Κατσέλη), δηλαδή έως το έτος 2018.


Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικοί βούτηξαν και την έσωσαν


Εικοσιτριάχρονη, η οποία αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή της βουτώντας στον Θερμαϊκό, σώθηκε χάρη σε δύο ειδικούς φρουρούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι δεν δίστασαν να πηδήξουν στη θάλασσα και να ανασύρουν σώα τη νεαρή κοπέλα.

Το περιστατικό έγινε, μετά τα μεσάνυχτα, στο ύψος του Ποσειδώνιου στη Θεσσαλονίκη. Στο σημείο έσπευσαν αρχικά τέσσερις δικυκλιστές αστυνομικοί, από τους οποίους δύο έπεσαν στη θάλασσα και με τη βοήθεια ενός ιμάντα τράβηξαν την 23χρονη στο πλακόστρωτο της παραλίας.

Η νεαρή γυναίκα, που σύμφωνα με τη μητέρα της αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος" για να υποβληθεί σε προληπτικές εξετάσεις. Σε νοσοκομείο μεταφέρθηκαν, για προληπτικούς λόγους, και οι αστυνομικοί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Λαμία: "Νίκησαν" τη διαθεσιμότητα


Επτά εργαζόμενοι του Δήμου Λαμιέων, που τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας και πέτυχαν να πάρουν προσωρινή διαταγή, με την οποία υποχρεώθηκε προσωρινά ο Δήμος, να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους και να καταβάλλει πλήρεις τις αποδοχές τους.

Με την προσωρινή αυτή διαταγή το Δικαστήριο, έκρινε επίσης ότι οι διατάξεις για την διαθεσιμότητα είναι αντίθετες με θεμελιώδεις συνταγματικές επιταγές.

Η οριστική εκδίκαση της υπόθεσης των ασφαλιστικών μέτρων, ορίστηκε για την Πέμπτη 7 Μαρτίου.

Ο δικηγόρος Στάθης Παπαευθυμίου που κατέθεσε τα ασφαλιστικά και εκπροσώπησε τους εργαζόμενους στο δικαστήριο δήλωσε:

"Το πρώτο θετικό βήμα έγινε με την χθεσινή απόφαση, η οποία επιτρέπει στους εργαζόμενους να επανέλθουν στις θέσεις τους με το παλιό τους μισθολόγιο. Στις 7 Μαρτίου θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά. Οφείλω επίσης να επισημάνω την θετική συμβολή του Δημάρχου Λαμιέων, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των εργαζομένων".

Για λογαριασμό του Δήμου Λαμιέων, παραστάθηκε ο δικηγόρος Λαμίας Θύμιος Καραΐσκος ο οποίος δήλωσε:

"Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι ο Δήμος Λαμιέων, εξαιρείται από τις διατάξεις του νόμου για τις διαθεσιμότητες. Η κρίση του Δικαστηρίου, έστω και σε επίπεδο προσωρινής διαταγής, δικαιώνει την θέση μας αυτή".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρεάς αλόγου και στα παιδικά γλυκά


Όπως ανακοίνωσε η Food Standards Agency τα παιδικά γλυκά μπαίνουν στην λίστα με τα υπό παρακολούθηση τρόφιμα για περιεκτικότητα σε κρέας αλόγου μετά το διατροφικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ζελατίνη, που προέρχεται από το δέρμα και τα κόκκαλα των ζώων και συναντάται σε ορισμένα γλυκά όπως το ζελέ, οι καραμέλες και μερικά γιαούρτια, θα εξεταστεί για δείγματα αλόγου!

Η έρευνα θα επεκταθεί σε συνολικά 514 προϊόντα, όπως ανακοίνωσε η Food Standards Agency χθες.


Διαβάστε περισσότερα...

"Μαζί σου μπορώ να κάνω τα πάντα"


Όλα τα παιδιά έχουν την ανάγκη της αγκαλιάς και της φροντίδας μας! Υπάρχουν, όμως, κάποια ξεχωριστά παιδιά που χρειάζονται απλά να σταθούμε πλάι τους, για να έχουν ίσες ευκαιρίες. Αυτό το σαββατοκύριακο ανοίγεται ο δρόμος...

Το δελτίο Τύπου αναφέρει:

"Το Σάββατο και την Κυριακή 2&3 Μαρτίου 2013 η Αμυμώνη – Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες ( www.amimoni.gr/cms/index.php.2012 - 04 -12- 07-59-58) διοργανώνει στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, μία διήμερη εκδήλωση χαράς, δημιουργίας και αλληλεγγύης αφιερωμένη στα ξεχωριστά παιδιά. Σε εκείνα που αν ευαισθητοποιηθούμε και σταθούμε πλάι τους μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, να έχουν ίσες ευκαιρίες με όλους εμάς!


Με κεντρικό μήνυμα “Μαζί σου μπορώ να κάνω τα πάντα!”, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Περιστερίου και όλα τα έσοδα της θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση και τη διαφύλαξη της λειτουργίας των τεσσάρων προγραμμάτων της Αμυμώνης: "ΙΡΙΔΑ", "ΠΟΛΙΧΝΗ" ,"ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ" και “ΣΤΕΓΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ”(www.amimoni.gr.cms.index.php/programms) για παιδιά με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Όσοι θα πραγματοποιήσουν τις επιμέρους εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και δράσεις θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς, ενώ η είσοδος για όλα τα παιδιά και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες θα είναι ελεύθερη.

Το πλούσιο πρόγραμμα του διημέρου θα περιλαμβάνει:

Φιλανθρωπικό Βazaar ένδυσης με επώνυμα γυναικεία, ανδρικά, παιδικά είδη, αποκριάτικες στολές και αξεσουάρ (σε τιμές μειωμένες έως 70%).

Μουσική Συναυλία με τη συμμετοχή των παιδιών της Αμυμώνης καθώς και γνωστών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι: Γιάννης Ζουγανέλης, 48ώρες, No Quarter.

Ποικίλες ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες για παιδιά, όπως: μουσικοθεραπεία, μπαλονοκατασκευές, ηχοθεραπεία, face painting, κουκλοθέατρο, kids yoga, έκθεση παιδικής ζωγραφικής, zumba, παιδότοπο.

Ενημέρωση από τους εθελοντές του Μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου «ΝΟΣΗΛΕΙΑ» - (www.nosilia.org.gr) για το έργο του που είναι η δωρεάν παροχή νοσηλευτικής και ιατρικής φροντίδας στο σπίτι σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, η σχετική εκπαίδευση των συγγενών τους, η υπηρεσία στήριξης στο μοναχικό ασθενή, καθώς και για άλλες δράσεις του συλλόγου.

Κλήρωση δώρων για τους επισκέπτες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

- Ημέρες και Ώρες Λειτουργίας: Σάββατο και Κυριακή 2 & 3 Φεβρουαρίου, 10.30 – 20.00.

- Χώρος Διεξαγωγής: «Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου», Δωδεκανήσου και Αγ. Βασιλείου, Περιστέρι. Είσοδος από οδό Δωδεκανήσου. Υποδομές χώρου φιλικές προς ΑΜΕΑ

(http://www.youtube.com.watch?v=6m3D-LmRlro)

- Πρόσβαση: Αττικό Μετρό: Γραμμή 2 (Κόκκινη) / Στάση Άγιος Αντώνιος / Έξοδος πλατεία Αγ. Αντωνίου και από κει σύνδεση με: Λεωφορείο 700 ή Τρόλεϊ 12 -> Στάση Γήπεδο ή Λεωφορείο 075 -> Στάση Εκθεσιακό Κέντρο.

- Δωρεάν είσοδος: Για όλα τα παιδιά και για τα ΑΜΕΑ

- Συμβολική γενική είσοδος: 3 € το άτομο

- Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Αμυμώνη και το έργο της θα βρείτε στα:

Official site Αμυμώνης: www.amononi.gr

Facebook page Αμυμώνης: www.facebook.com/pages.ΑΜΥΜΩΝΗ/315595638548

Εvent TV Spot: www.youtube.com/watch?v=Kg4Ucz8UwqM

Facebook event: www.facebook.com/events/416465168440523



Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμο το πρόστιμο των 200€ για τα διόδια


Νόμιμο, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το πρόστιμο των 200 ευρώ που επιβάλλεται σε όσους αρνούνται να πληρώνουν τα διόδια ή ανεβάζουν τις μπάρες για να περάσουν «δωρεάν» τα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο αυτό οι σύμβουλοι Επικρατείας με μια «πιλοτική» δίκη (Ν. 3900/2010) απέρριψαν την προσφυγή του δημάρχου Ωρωπού Ι. Οικονομάκου, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί το πρόστιμο των 200 ευρώ που του επιβλήθηκε.

Ειδικότερα, ο κ. Οικονομάκος το μεσημέρι της 19ης Μαρτίου 2011 οδηγώντας αυτοκίνητο του Δήμου Ωρωπού στα διόδια Αφιδνών δεν πλήρωσε τα διόδια, σήκωσε την μπάρα και πέρασε, ενώ η Αστυνομία του επέβαλε σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), πρόστιμο των 200 ευρώ.

Αναλυτικότερα, το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 690/2013 απόφασή του (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο πάρεδρος Ηλ. Μάζος) υπογραμμίζει ότι η επιβολή προστίμου σε περίπτωση μη καταβολής διοδίων, «θεσπίστηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος», συναπτόμενους με «την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, την ασφάλεια και την λειτουργία των συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, αλλά και την προαγωγή της εμπιστοσύνης των πολιτών στην έννομη τάξη, που αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και όχι όπως εσφαλμένα υποστηρίζεται, προς ικανοποίηση των συμφερόντων των ιδιωτικών φορέων, δοθέντος, άλλωστε, ότι αφ' ενός κατά νόμο τα έσοδα από τα εισπραττόμενα πρόστιμα διατίθενται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και αφ' ετέρου η θεσπιζόμενη με το άρθρο 17 του ν. 3920/2011 ρύθμιση, η οποία καταλαμβάνει όχι μόνο τα διόδια που εισπράττονται από τους παραχωρησιούχους ιδιωτικούς φορείς, αλλά και τα διόδια που επιβάλλονται τόσο από την διάδοχο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, ‘'Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων'' (‘'Τ.Ε.Ο. Α.Ε.''), όσο και από τις Ανώνυμες Εταιρείες που (όπως η ‘'ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.''), έχουν ιδρυθεί από το Δημόσιο με σκοπό την μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση έργων οδοποιίας».

Εξ άλλου, συνεχίζουν οι δικαστές, «η τυχόν αύξηση των εσόδων των παραχωρησιούχων (σ.σ.: εταιρειών εκμετάλλευσης αυτοκινητόδρομων) από τον περιορισμό του φαινομένου της άρνησης και της αποφυγής καταβολής των οφειλομένων διοδίων, δεν αναιρεί τον δημόσιο σκοπό, ο οποίος επιδιώκεται πρωτίστως».

Είναι, συνεπώς, προσθέτει το ΣτΕ, απορριπτέοι οι ισχυρισμοί του δημάρχου ότι παραβιάζεται το άρθρο 5 του Συντάγματος και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι η κατασκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου της χώρας, το οποίο συνιστά αποστολή του Κράτους, μπορεί να ανατεθεί σε ιδιωτικούς φορείς, είτε με συμβάσεις εκτελέσεως έργων, είτε με συμβάσεις παραχωρήσεως.

Στη δεύτερη αυτή περίπτωση (παραχώρηση) το εργολαβικό αντάλλαγμα μπορεί να συνίσταται είτε αποκλειστικά στο δικαίωμα εκμεταλλεύσεως του έργου (υπό τους όρους του νόμου και υπό την εποπτεία της αρμόδιας δημόσιας αρχής), είτε στο δικαίωμα εκμεταλλεύσεως του έργου σε συνδυασμό με την καταβολή αμοιβής.

Μάλιστα, το δικαίωμα εκμεταλλεύσεως του έργου περιλαμβάνει και την είσπραξη διοδίων σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 2052/1992, συμπληρώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Παράλληλα, το ΣτΕ το απασχόλησε το επιχείρημα του δημάρχου ότι επιβαρύνονται καθημερινά με διόδια οι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού λόγω των μετακινήσεών τους μεταξύ των πλησίων πόλεων και της μεταβίβασής του στην πρωτεύουσα.

Όμως, όπως προέκυψε από τα έγγραφα που προσκόμισε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο δικαστήριο, υπάρχει εκτός της εθνικής οδού (οδικός άξονας Πατρών - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων - ΠΑΘΕ), «εναλλακτικό» οδικό δίκτυο, πλήρως ασφαλτοστρωμένο που διαθέτει δυο λωρίδες κυκλοφορίας, αλλά και παράπλευρο δίκτυο της ΠΑΘΕ, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Ωρωπού να έχουν πρόσβαση στην πρωτεύουσα χωρίς διόδια.

Εξάλλου, οι δικαστές σημειώνουν ότι ο καθορισμός του ύψους των διοδίων μπορεί να γίνεται με υπουργική απόφαση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, όπως υποστηρίζει ο κ. Οικονομάκος και, κατά συνέπεια, δεν παραβιάζεται το άρθρο 43 του Συντάγματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαφανίστηκαν τα φάρμακα από την αγορά


Στις μειωμένες ποσότητες φαρμάκων που διατίθενται από τις φαρμακευτικές εταιρίες αποδίδει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακαποθηκάριων τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζει το τελευταίο καιρό η αγορά.

Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων επισημαίνει τα εξής:

«Οι πολυεθνικές εταιρείες μείωσαν μέχρι και 80% τις διατιθέμενες ποσότητες σε ορισμένα είδη φαρμάκων. Μάλιστα σε οκτώ από αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα για την εν λόγω τακτική τους.

Ωστόσο 54 φαρμακευτικές εταιρείες- που το μερίδιο τους στην αγορά ανέρχεται στο 53% του συνόλου-, εξακολουθούν να παραβιάζουν το νόμο περί δίμηνης πίστωσης , επιμένοντας να μην τη χορηγούν. Παρά την απαγόρευση εξαγωγών- που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 111 ημέρες-, για τριάντα πέντε είδη, τα συγκεκριμένα είδη φαρμάκων βρίσκονται ακόμα σε έλλειψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Ο.Φ., για τη χρονική περίοδο 2009-2011, οι εξαγωγές φαρμάκων μειώθηκαν σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό από το αντίστοιχο της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Συγκεκριμένα, οι «ελλειψιογόνες» παράλληλες εξαγωγές είναι μειωμένες κατά 60% σε σχέση με το 2005, ενώ λανθασμένα αναφέρεται ότι ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 450 εκατομμυρίων.

Στον αντίποδα, το χονδρεμπόριο χορηγεί πιστώσεις στα φαρμακεία πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ορίζει ο νόμος, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στη ρευστότητα που δημιουργείται από τις παράλληλες εξαγωγές.

Σε περίπτωση που κοπούν οι πιστώσεις αυτές, είναι βέβαιο ότι ένας μεγάλος αριθμός φαρμακείων θα οδηγηθεί σε άμεσο κλείσιμο Έλληνες φαρμακαποθηκάριοι, παρά τη δραματική μείωση των εσόδων τους, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους τους- κατά 40% στα συνταγογραφούμενα και κατά 74% στα Φ.Υ.Κ. (φάρμακα υψηλού κόστους)-, συνέχισαν να εφοδιάζουν την ελληνική αγορά, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν τις παράλληλες εξαγωγές σε ποσοστό μεγαλύτερο από τη μείωση που έγινε στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΠΣΦ.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Θόδωρος Σκυλακάκης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων επισήμανε ότι «όσα μέτρα έχουν ληφθεί έχουν πλήξει ιδιαίτερα την οικονομική υγεία των επιχειρήσεών μας οι οποίες σήμερα αποτελούν τον βασικό πυλώνα στήριξης της φαρμακευτικής περίθαλψης».

«Πιο συγκεκριμένα από το περίπου 1 δις που είναι το σύνολο των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία τα τρία τέταρτα διατίθενται ως πιστώσεις από εμάς προς τα φαρμακεία. Εμείς καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς παρότι σε αυτή την προσπάθειά συχνά αισθανόμαστε πολύ μόνοι.», καταλήγει ο κ. Σκυλακάκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκτόνησε γιατί έχασε τα παιδιά


Οι θαυμαστές της country μουσικής, δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η τραγουδίστρια Mindy McCready αυτοκτόνησε.


Ο ξένος Τύπος, πριν ακόμα το σώμα της παγώσει, φέρνει στο φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες από την ταραχώδη ζωή της.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό "People" λίγες ημέρες πριν από το θάνατό της, είχε λάβει δικαστική εντολή, με την οποία τα δύο της παιδιά, η μόλις 10 μηνών Zayne και ο 6χρονος Zander θα έμεναν με τη γιαγιά τους και όχι με τη μητέρα τους.

Στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο, βρέθηκε ένα μειλ με παραλήπτη, έναν πολύ καλό της φίλο, στον οποίο έγραφε: " Το πιο σημαντικό είναι να γυρίσουν τα παιδιά μου στο σπίτι".
Λίγες ημέρες πριν από το θάνατό της, η τραγουδίστρια της country, είχε βγει από κλινική αποτοξίνωσης, στην οποία είχε κάνει εισαγωγή με απόφαση δικαστηρίου.
Θυμίζουμε ότι βρέθηκε νεκρή την προηγούμενη Κυριακή στο ίδιο μέρος, όπου ένα μήνα πριν, είχε βρεθεί νεκρός και ο σύντροφός της David Wilson, ο οποίος επίσης αυτοκτόνησε.


Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιρνε 1.800 ευρώ και έκοβε απόδειξη για 150


Γιατρός συνελήφθη για φοροδιαφυγή.
Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται από χθες ένας 60χρονος γιατρός ιδιωτικού θεραπευτηρίου σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για φοροδιαφυγή.

Της σύλληψής του προηγήθηκε καταγγελία στην ειδική τηλεφωνική γραμμή 11012, σύμφωνα με την οποία ο συγκεκριμένος γιατρός είχε πραγματοποιήσει και είχε λάβει χρήματα για εγχείρηση σε ασθενή, χωρίς όμως να εκδώσει αντίστοιχα απόδειξη για ολόκληρο το ποσό της αμοιβής του.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της σχετικής καταγγελίας, κλιμάκιο εξειδικευμένων Αξιωματικών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησε έλεγχο στο ιδιωτικό θεραπευτήριο, αλλά και σε ιατρείο που διατηρεί ο συγκεκριμένος γιατρός, διενεργώντας παράλληλα διασταυρώσεις των φορολογικών στοιχείων που συλλέχθησαν.

Αποτέλεσμα του ελέγχου ήταν να συλληφθεί ο 60χρονος, γιατί όπως προέκυψε από το φορολογικό έλεγχο είχε πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν εγχειρήσεις σε δύο ασθενείς και είχε λάβει 1.800 ευρώ για την κάθε περίπτωση, ωστόσο οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που είχε εκδώσει ήταν ύψους 150 ευρώ η καθεμία.



Διαβάστε περισσότερα...

Δε θα μπορεί πια να... φάει το δωμάτιό του


Κατασκευάστηκε ειδικά για ασθενείς με σύνδρομο Pica.
Ο 6 ετών Zach Tahir πάσχει από μια πολύ σπάνια ασθένεια, εξαιτίας της οποίας δε μπορεί να σταματήσει να τρώει… κυριολεκτικά ό,τι βρίσκει μπροστά του! Ο μικρός Zach είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην πλαστική μπογιά με την οποία ήταν βαμμένο το δωμάτιο του.

Σήμερα, γιόρτασε τα 6α γενέθλιά του στο καινούριο και «μη βρώσιμο» παιδικό δωμάτιό του.

Το μικρό αγόρι πάσχει από την ασθένεια Pica, η οποία τον κάνει να θέλει να τρώει αντικείμενα όπως πέτρες, χαρτί και βρύα.



Η κατάστασή του όμως ξέφυγε ακόμη περισσότερο όταν η μητέρα του ανακάλυψε ότι είχε αρχίσει να ροκανίζει σιγά σιγά τις γυψοσανίδες και τις περσίδες στην κρεβατοκάμαρά του.



«Δεν υπάρχει όριο στο τι θα δοκιμάσει να φάει. Δεν ξέρουμε τι του τραβά την προσοχή στα αντικείμενα που τον περιβάλλουν και δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τον σταματήσουμε να μασουλάει κυριολεκτικά ό,τι βρίσκει μπροστά του» είπε η 32χρονη μητέρα του.



Το καινούριο δωμάτιο του Zach είναι ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο έτσι ώστε να μη μπορεί να… το φάει, ενώ σύμφωνα με την Daily Mail είναι το πρώτο «ειδικό δωμάτιο για ασθενείς με Pica».










Διαβάστε περισσότερα...

Γέννησε δύο «σετ διδύμων» έχοντας συλλάβει φυσιολογικά


Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι μία στα 70 εκατομμύρια.

Η 36χρονη Tressa Montalvo από το Τέξας έφερε στον κόσμο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τέσσερα αγοράκια. Οι πιθανότητες να συλλάβει μια γυναίκα τετράδυμα φυσιολογικά είναι μία στα 70 εκατομμύρια!

Η Tressa και ο 43χρονος σύζυγός της Manuel ήθελαν να κάνουν ένα αδερφάκι στον πρωτότοκο γιο τους Memphis και όταν άκουσαν το γιατρό να τους λέει ότι άκουγε περισσότερες καρδιές στην κοιλιά της δεν πίστευαν στα αυτιά τους.

«Αποφασίσαμε να τους δώσουμε ονόματα από τα πρώτα γράμματα της αλφαβήτου» είπε η πανευτυχής μητέρα. Οι Ace, Blaine, Cash και Dylan γεννήθηκαν με καισαρική στο νοσοκομείο The Woman's Hospital του Τέξας.

Περίπου το 2% όλων των κυήσεων καταλήγει να είναι δίδυμη, όταν το γονιμοποιημένο ωάριο διαιρείται σε δύο έμβρυα.

«Δε χρησιμοποιήθηκαν φάρμακα για γονιμότητα. Σχεδιάζαμε να κάνουμε ένα παιδί… μάλλον τα καταφέραμε λίγο καλύτερα» είπε ο πατέρας των τετράδυμων.

Οι πιθανότητες να μην είναι πανομοιότυπα τα δίδυμα έμβρυα είναι μία στις 80 ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνει σε μία στις 240 κυήσεις για τα πανομοιότυπα δίδυμα.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο ωάρια γονιμοποιήθηκαν από το ίδιο σπέρμα και διαιρέθηκαν προτού προωθηθούν στη μήτρα. Αυτό συμβαίνει μόνο σε μία στις 70 εκατομμύρια κυήσεις. Επειδή τα δύο “σετ” εμβρύων προέκυψαν από δύο διαφορετικά ωάρια δε μπορούν να θεωρηθούν τετράδυμα, αλλά δύο “σετ διδύμων”» δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.





Διαβάστε περισσότερα...

Σύλληψη διευθυντή κλινικής για παθητική δωροδοκία


Ζήτησε από ιδιώτη «φακελάκι» για την εγχείρηση της μητέρας του.

Χειρουργός, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου σε πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, συνελήφθη χθες το απόγευμα και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παθητική δωροδοκία.

Προηγήθηκε καταγγελία ιδιώτη, σύμφωνα με την οποία ο 50χρονος γιατρός, ζήτησε το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ, για χειρουργική επέμβαση, που είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα στη μητέρα του.

Χθες το απόγευμα, σε προκαθορισμένο ραντεβού στο γραφείο του στο Νοσοκομείο, ο γιατρός συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, αφού προηγουμένως παρέλαβε το χρηματικό ποσό, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ήταν δεμένος χειροπόδαρα, τον έκαψαν ζωντανό»


Απαντήσεις ζητούν οι γονείς του 34χρονου που πέθανε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

Απαντήσεις στα ερωτήματα που συνδέονται με το θάνατο του παιδιού τους ζητούν οι γονείς του 34χρονου, ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης, δεμένος στο κρεβάτι του, τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής.

«Δεν ήταν τρόφιμος, δεν ήταν ψυχασθενής. Ήταν ΑΜΕΑ, με νοητική υστέρηση κάτω του 30% και αναπηρία 100%. Για αλλαγή φαρμάκου πήγε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Πήγαινε στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ εδώ και 5 χρόνια, παρακολουθούσε πρόγραμμα», δήλωσαν στην εφημερίδα «Ελευθερία» οι γονείς του άτυχου άνδρα.

Και κατήγγειλαν πως «τον έκαψαν, τον έφαγαν ζωντανό. Ήταν δεμένος χειροπόδαρα».

Στη συνέχεια είπαν ότι «τον πήγαμε στο Νοσοκομείο στην Τρίπολη την Πέμπτη, και την Παρασκευή μάς ενημέρωσαν πως τον πήγαν στο Παναρκαδικό για ράμματα, γιατί κάποιος τον χτύπησε. Μας ενημέρωσαν στις 3 τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο για το συμβάν...»

Καταλήγοντας, τόνισαν ότι «πρέπει να βρεθεί ποιος φταίει, ποιος έκαψε το παιδί μας. Το ήξεραν ότι είναι με νοητική υστέρηση. Δεν μπορούσαν να το προσέξουν; Το είχαμε μαζί μας 34 χρόνια. Μας ήξερε η Καλαμάτα, τον παίρναμε μαζί μας στην ταβέρνα, στο κτήμα... Ήταν αγαπητός σε όλο τον κόσμο».


Πηγή: https://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση απογραφής συνταξιούχων τομέων του ΟΑΕΕ


Έως την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.

Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2013 παρατείνεται με απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) η απογραφή των συνταξιούχων του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ΤΑΝΤΠ), του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (ΤΕΑΑ) και του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ).

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΕ υπενθυμίζει ότι η απογραφή στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ γίνεται με φυσική παρουσία του ασφαλισμένου και δι' αντιπροσώπου στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΑΕΕ η απογραφή στις τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. μετά τις 22/2/2013 θα γίνεται για την Αττική μόνο στα γραφεία των Τομέων και για την υπόλοιπη χώρα μόνο στα Περιφερειακά Τμήματα του ΟΑΕΕ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν απαλλαγή τα σχολεία Τρικάλων από τα τέλη ύδρευσης


Επιστολή έστειλε ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών της πόλης.

Επιστολή προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων, απέστειλε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Τρικάλων.

Στην επιστολή αναφέρεται πως «Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Τρικάλων, διαπιστώνοντας την τραγική οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου Τρικκαίων εξαιτίας των συνεχιζόμενων περικοπών στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, πρόβλημα που και εσείς γνωρίζετε, σας καλεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να απαλλάξετε από τα τέλη ύδρευσης όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».


Πηγή: http://www.trikalanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9


Έως τις 30 Ιουνίου.

Παρατάθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2013 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013.

Σύμφωνα με το νόμο τα φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, με αρχή το ψηφίο 1 και ολοκλήρωση μέσα σε 11 εργάσιμες ημέρες. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης για το ψηφίο 1 ορίζεται η 15η Φεβρουαρίου του οικείου έτους.

Ομοίως, τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, με αρχή το ψηφίο 1 και ολοκλήρωση μέσα 11 εργάσιμες ημέρες. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης για το ψηφίο 1 ορίζεται η 15η Μαΐου του οικείου έτους.

Ωστόσο το γεγονός ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 δεν έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει τη προθεσμία που έληξε στις 15 Φεβρουαρίου.

Έτσι, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του Ε9 έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 30η Ιουνίου 2013.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση για αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ. Για νομικά πρόσωπα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ, διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία»


Βρέθηκε καρκινογόνος ουσία μέσα σε γάλα στη Σερβία.

Τη διαβεβαίωση ότι το γάλα είναι ασφαλές για κατανάλωση και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, έδωσε ο υπουργός Γεωργίας της Σερβίας Γκόραν Κνέζεβιτς, μετά την εμφάνιση υψηλότερων -από τα επιτρεπόμενα - επιπέδων αφλατοξίνης (καρκινογόνος τοξίνη) σε γάλα, το οποίο και αποσύρθηκε, άμεσα, από τα καταστήματα.

Στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Κνέζεβιτς τόνισε ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία προχώρησε στη λήψη δειγμάτων από το ύποπτο γάλα και απέσυρε το προϊόν από τα καταστήματα έως ότου φθάσουν στη Σερβία τα τελικά αποτελέσματα από τα εργαστήρια στην Ολλανδία.

Ο κ. Κνέζεβιτς συναντήθηκε και με επικεφαλής εταιρειών παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων και τους τόνισε την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής ελέγχων στο γάλα για τον τυχόν εντοπισμό αφλατοξίνης. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και μάλιστα για να καθησυχάσει τη σερβική, αλλά και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ήπιε ένα ποτήρι γάλα στη διάρκεια της συνέντευξης για να αποδείξει πως είναι βέβαιος για την ασφάλεια του προϊόντος.

Στο μεταξύ, χθες, ο αντιπρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Βοϊβοντίνα και γραμματέας Γεωργίας Γκόραν Γέσιτς ενημέρωσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα αποτελέσματα σε μη προγραμματισμένο έλεγχο γάλακτος, σχετικά με την ύπαρξη αφλατοξίνης Μ1. Όπως είπε στα περισσότερα δείγματα που ελήφθησαν, το ποσοστό της αφλατοξίνης ήταν υψηλότερο, από το επιτρεπόμενο όριο.

Ο κ. Γέσιτς τόνισε ότι ενημέρωσε τον Σέρβο πρωθυπουργό και τον υπουργό Γεωργίας για το θέμα. Σημείωσε ότι δείγματα γάλακτος ελήφθησαν από καταστήματα στο Νόβι Σαντ, το Ζρένιανιν και το Μπεσεϊ στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και από την ανάλυση προέκυψε ότι ορισμένα δείγματα περιείχαν αφλατοξίνη σε επίπεδο άνω των 0,050 μικρογραμμαρίων, που είναι το νόμιμο όριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, σε περισσότερα από 30 δείγματα από 10 σερβικές γαλακτοκομικές εταιρείες, τα επίπεδα της αφλατοξίνης ήταν υψηλότερα κατά 10%, 20% ακόμη και 200%, σε σχέση με το νόμιμο όριο.



Διαβάστε περισσότερα...

Βιονικό χέρι με αίσθηση αφής


Εντός του έτους η μεταμόσχευση.

Το πρώτο βιονικό χέρι, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αισθάνεται αυτό που αγγίζει, καθώς επίσης να ελέγχεται με τη σκέψη, θα μεταμοσχευθεί σε ασθενή εντός του 2013, σε μια πρωτοποριακή εγχείρηση που θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα γενιά προσθετικών άκρων με αισθητηριακές ικανότητες.

Ο ασθενής είναι ένας ανώνυμος άνδρας στην τρίτη δεκαετία της ζωής του, ο οποίος ζει στη Ρώμη και έχασε το χέρι του σε ατύχημα. Την πρωτοβουλία για το βιονικό χέρι έχει ο Σιλβέστρο Μικέρα της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης στην Ελβετία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το τεχνητό χέρι θα συνδεθεί στο νευρικό σύστημα του ασθενούς και ελπίζεται ότι ο άνδρας θα μπορεί πλέον να νιώθει και να ελέγχει τις κινήσεις του, καθώς και να λαμβάνει σήματα αφής από τους αισθητήρες του δέρματος στο βιονικό χέρι. Η σύνδεση του χεριού θα γίνει μέσω ηλεκτροδίων που θα προσδεθούν απευθείας πάνω στα δύο κύρια νεύρα.

Αν όλα πάνε καλά, ο άνδρας θα μπορεί να ελέγχει το βιονικό χέρι του με τη σκέψη του και, αντίστροφα, ο εγκέφαλός του θα λαμβάνει μηνύματα από την αίσθηση της αφής του τεχνητού χεριού, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια διπλής κατεύθυνσης ροή σημάτων - πληροφοριών προς και από το βιονικό χέρι.

«Πρόκειται για πραγματική πρόοδο, για πραγματική ελπίδα για τους ακρωτηριασμένους. Θα είναι το πρώτο προσθετικό χέρι, το οποίο θα παρέχει αισθητηριακή ανάδραση κατά τη λαβή του χεριού», δήλωσε ο Μικέρα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στη Βοστώνη, σύμφωνα με τις βρετανικές Independent και Telegraph.

Ένα λιγότερο εξελιγμένο πιλοτικό χέρι είχε δοκιμαστεί προσωρινά σε έναν 26χρονο Ιταλό το 2009, ο οποίος είχε χάσει το χέρι του σε τροχαίο. Μπορούσε να μετακινεί τα δάχτυλα του βιονικού χεριού, να τα σφίγγει σε γροθιά και να πιάνει αντικείμενα, ενώ ένιωθε και τις βελόνες που τρυπούσαν την τεχνητή παλάμη του. Όμως εκείνο το αρχικό χέρι είχε μόνο δύο αισθητήριες ζώνες, ενώ το νέο και πιο εξελιγμένο χέρι θα στέλνει αισθητηριακά σήματα προς και από όλα τα δάχτυλα, την παλάμη και τον καρπό, δίνοντας μια σχεδόν πλήρη δυνατότητα αφής, όπως ένα κανονικό χέρι.

Σύμφωνα με το σχέδιο των επιστημόνων, ο ανώνυμος ασθενής θα «φορέσει» το νέο βιονικό χέρι επί ένα μήνα, ώστε να προσαρμοστεί σε αυτό. Αν το τεστ εξελιχθεί καλά, τότε μέσα στην επόμενη διετία θα μεταμοσχευθεί σε αυτόν ένα πλήρως λειτουργικό χέρι.

Ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι αν ο ασθενής θα αντέχει να έχει πάνω του συνεχώς ένα τεχνητό χέρι ή κατά καιρούς θα πρέπει να το βγάζει για να ξεκουράζεται. Ένα άλλο πρόβλημα είναι με ποιον τρόπο θα καλυφθεί τελείως κάτω από το δέρμα όλη η ηλεκτρονική καλωδίωση του τεχνητού μέλους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Γέννησε στο δρόμο


Για μια ετοιμόγεννη γυναίκα κάλεσαν πριν από λίγο την άμεση δράση κάτοικοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης και πριν προλάβει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο γέννησε στην οδό Κασσάνδρου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν διευκρινιστεί περισσότερα, για την κατάστασή της γυναίκας και του νεογέννητου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα αξιοποιηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι


Πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο οι υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα, ιδίως εκείνοι που είναι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας πριν από λίγο στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικής με την αξιοποίηση των υπαλλήλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των υπαλλήλων που είναι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, στόχος του υπουργείου είναι οι υπάλληλοι αυτοί να αξιοποιηθούν με επιπλέον μοριοδότηση, τόσο κατά την εξέλιξή τους όσο και για την επιλογή σε θέσεις ευθύνης. Ο κ. Μανιτάκης, αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να αποτυπώνεται τόσο το εργασιακό προφίλ των υπαλλήλων, που απαιτούνται κάθε φορά για την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων, όσο και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα με τρόπο αξιοκρατικό και απρόσωπο.

Είχε προηγηθεί η επισήμανση του κ. Μητσοτάκη ότι κάθε απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης έχει στοιχίσει στο Δημόσιο περί τα 35.000 ευρώ και έχει καταρτιστεί για να κάνει πολύ συγκεκριμένη δουλειά, είτε στις δομές στην κεντρική διοίκηση είτε στην αποκεντρωμένη, αλλά οι υπάλληλοι αυτοί, που είναι αυξημένων προσόντων, κινδυνεύουν να τεθούν πρώτοι στο καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας σε σχέση με υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στο δημόσιο για αρκετά χρόνια.

Όπως, όμως, υπενθύμισε ο κ. Μανιτάκης, τα κριτήρια της υπουργικής απόφασης που υπεγράφη, σε εφαρμογή του Ν. 4093/2011 για τους υπαλλήλους που επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα, αφορούσαν αποκλειστικά τη διαθεσιμότητα 2.500 υπαλλήλων, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επιπλέον, ήταν υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, «άρα δεν μπορούσε να αφορά υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και, πολύ περισσότερο, δεν μπορούσε να αφορά τους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης».

Πρόσθεσε μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης ότι στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν αποτυπώθηκαν τα πάγια κριτήρια της διαθεσιμότητας, διότι ο νόμος θέτει ως πρώτο κριτήριο το συμφέρον της υπηρεσίας και ως δεύτερο κριτήριο την αξιοποίηση του υπαλλήλου. Αυτά τα δύο κριτήρια θα εξειδικευθούν με νεότερη, η οποία θα βγει όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το καθεστώς της κινητικότητας, πέρα από αυτή την ειδική και εφάπαξ απόφαση που εφαρμόστηκε το Νοέμβριο του 2011.

«Είναι προφανές λοιπόν, ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κατά τον αποδοτικότερο δυνατό τρόπο τους υπαλλήλους που έχουν προσόντα και κυρίως με το βασικό κριτήριο της αξιοκρατίας», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αξιοποιούνται με αυξημένη μοριοδότηση οι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, τόσο για την εξέλιξή τους όσο και για την επιλογή σε θέσεις ευθύνης.

Αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας, ο κ. Μανιτάκης επανέλαβε ότι είναι ένα πολύ αποφασιστικό και λειτουργικό εργαλείο για να επιτευχθεί ανακατανομή του υπαλληλικού προσωπικού με ορθολογικά κριτήρια στο δημόσιο τομέα. Αλλά για να λειτουργήσει, χρειάζεται έναν μηχανισμό πολύ καλά προετοιμασμένο. «Κατανοείτε ότι για να μετακινήσουμε 12.500 ή 25.000 δημοσίους υπαλλήλους σε ένα ή δύο χρόνια, πρέπει να έχουμε μια πολύ καλή προετοιμασία» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι «πρώτα, θα πρέπει να περιγραφεί το εργασιακό προφίλ των υπαλλήλων που χρειάζονται γι΄ αυτές τις θέσεις και, ταυτόχρονα, να γίνει μια όσο γίνεται πιο αξιοκρατική καταγραφή τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που θα αποτυπώνει το εργασιακό προφίλ του υπαλλήλου, με κύρια έμφαση στην αξιοκρατία, που θα εξυπηρετεί το πάγιο αίτημα για αντικειμενικότητα και το απρόσωπο της διαδικασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ινδία: Τρία κοριτσάκια βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν


Τρεις αδελφές ηλικίας από 6, 9 και 11 ετών βρέθηκαν νεκρές την περασμένη εβδομάδα σε πηγάδι χωριού της δυτικής Ινδίας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία σύμφωνα με την οποία τα κοριτσάκια έπεσαν θύματα βιασμού πριν δολοφονηθούν.

Τα τρία ανήλικα κοριτσάκια και οι σχολικές τους τσάντες εντοπίστηκαν στο πηγάδι δυο ημέρες μετά τη δήλωση της εξαφάνισής τους στις 14 Φεβρουαρίου στο χωριό Μπαντάρα του κρατιδίου Μαχαράστρα.

Τέσσερα άτομα έχουν προφυλακιστεί στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς τους, τα κοριτσάκια είχαν βγει από το σπίτι για να αναζητήσουν τη μητέρα τους.

Η υπόθεση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά βιασμών που έχουν πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες από την Τουρκία στη Μυτιλήνη


Την ώρα που η υγεία στην Ελλάδα νοσεί επικίνδυνα, η Τουρκία επιδοτεί με ποσοστό 100% επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ήδη οι πρώτες δραστηριότητες ξεκίνησαν από τα νησιά που βρίσκονται απέναντι από τα τουρκικά παράλια.

Το Ιατρικό Κέντρο «ΚΙΟΡΦΕΖ» που βρίσκεται στο Αδραμύττι της Τουρκίας, ήδη νοίκιασε κτίριο στη Μυτιλήνη και το ετοιμάζει σαν γραφείο εξυπηρέτησης των πολιτών της Λέσβου, προκειμένου να τους παράσχει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το νομοσχέδιο για ανεργία, συντάξεις και εισφοροδιαφυγή


Μέτρα προστασίας υπέρ των ανασφάλιστων ανέργων, ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εξέτασης των αναπηρικών συντάξεων, την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, την ισχυροποίηση της Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας αλλά και βαριές κυρώσεις για υπαλλήλους των ασφαλιστικών φορέων που εμπλέκονται σε παραβατικές συμπεριφορές, προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο «σκούπα» 76 άρθρων του υπουργείου Εργασίας, που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στη Βουλή.

Με το σχέδιο νόμου παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων που έληξε στις 31/12/2012.

Ακόμη, προβλέπεται ότι η συμμετοχή των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης δεν αποτελεί λόγο διαγραφής τους από τα μητρώα του Οργανισμού.

Συνιστάται επίσης στον ΟΑΕΔ, ειδικός λογαριασμός ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων για τη χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και ειδικός λογαριασμός για την υλοποίηση προγραμμάτων των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας που καταργήθηκαν.

Λαμβάνεται μέριμνα για τη σύντμηση του χρόνου αναμονής για την έκδοση των αναπηρικών συντάξεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για ένα εξάμηνο, εφόσον εκκρεμεί επανεξέταση από υγειονομική επιτροπή και ο δικαιούχος είχε κριθεί με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Αν η τελική γνωμάτευση προσδιορίσει μικρότερο ποσοστό αναπηρίας η διαφορά θα παρακρατείται. Στις επιτροπές θα συμμετέχουν και γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Εισάγονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών που «χρεώνουν» τα ασφαλιστικά Ταμεία με παράνομες χορηγήσεις συντάξεων, επιδομάτων και παροχών υγείας

Έτσι, μέσω του συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ» θεσπίζεται η σύζευξη των ηλεκτρονικών συστημάτων των υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, ώστε να καθίσταται ευχερής ο έλεγχος κάθε μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης συνταξιούχων και ασφαλισμένων.

Επιβάλλεται η δήλωση στα κατά τόπους ληξιαρχεία των δήμων, όλων των οικογενειακών μεταβολών που επέρχονται στους ασφαλισμένους αλλά και τους συνταξιούχους. Η άδεια ταφής συνταξιούχου εκδίδεται, αφού προηγηθεί η δήλωση θανάτου στο ληξιαρχείο, προκειμένου στη συνέχεια να ενημερωθεί η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, (ΗΔΙΚΑ) ο ΟΑΕΔ και ο ΕΟΠΥΥ. Ακόμη, καθίσταται υποχρεωτική στις γεννήσεις, η απόδοση Α.Μ.Κ.Α.στο νεογέννητο ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του πιστοποιητικού γέννησης. Η παράλειψη δήλωσης ληξιαρχικών γεγονότων επισύρει πρόστιμα έως και 300 ευρώ.

Σοβαρές είναι οι κυρώσεις για τους επίορκους υπαλλήλους. Υπάλληλος που προβαίνει σε παράνομη πράξη ή παράλειψη από την οποία δύναται να προκληθεί βλάβη στο ασφαλιστικό σύστημα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εφόσον η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη.

Στην περίπτωση που η ανωτέρω πράξη αποδίδεται σε αμέλεια του υπαλλήλου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες εφόσον η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη. Το δημόσιο θα στρέφεται εναντίον του υπαλλήλου και του ιδιώτη ωφελουμένου διεκδικώντας αποζημίωση.

Για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, προβλέπεται η ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να μπορεί να προβαίνει στη διενέργεια ελέγχων ολόκληρο το 24ωρο. Ακόμη αυξάνεται το εργόσημο, μέσω της αύξησης του ασφαλίστρου από 20% σήμερα σε 30%.

Παράλληλα, στους ελέγχους του ΣΕΠΕ και των επιθεωρητών του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, συμμετέχουν στο εξής οι Υπηρεσίες Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ καθιερώνεται από την 1η Ιουλίου εκτός από το φορολογικό πιστοποιητικό και η έκδοση του ασφαλιστικού πιστοποιητικού.

Επιπλέον η Οικονομική Αστυνομία αναλαμβάνει την πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων και ιδίως αυτών που τελέστηκαν σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα, ή εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, με την έρευνα, πρόληψη και καταστολή της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις.

Στο σχέδιο νόμου εισάγονται, κυρώσεις σε περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης επιδοτούμενου ανέργου που περιλαμβάνουν πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο, ή πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο, όταν έχει προηγηθεί καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον ίδιο εργοδότη.

Με τον νέο νόμο προβλέπονται ακόμη, χρηματικά πρόστιμα, προσωρινή διακοπή λειτουργίας ακόμη και ποινικές κυρώσεις σε βάρος των υπευθύνων Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας και Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης και υπηρεσιών καθαρισμού ή φύλαξης που υπογράφουν συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου για παραβάσεις της νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία τους.

Από την 1η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία καταβολής των μηνιαίων συντάξεων κύριων, επικουρικών και μερισμάτων ορίζεται η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ εξακολουθούν να καταβάλλουν τις συντάξεις κατά την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Προβλέπεται επίσης, η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε αγρότες με οφειλές έως 4.000 ευρώ προς τον ΟΓΑ. Το οφειλόμενο ποσό συμψηφίζεται ή παρακρατείται κάθε μήνα και μέχρι της ολοσχερούς εξόφλησής του, από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης.

Με τον νέο νόμο ρυθμίζονται ακόμη, οικονομικά θέματα του ΟΑΕΔ και προβλέπεται η δημιουργία στον Οργανισμό, ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών, ενώ θα συμμετέχει -για πρώτη φορά- με εκπρόσωπό του στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Καταργούνται τέλος, 12 θέσεις ειδικών συνεργατών του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε παίρνουν σύνταξη οι ανασφάλιστοι


Πότε ακριβώς παίρνουν σύνταξη οι ανασφάλιστοι και πότε καταβάλλονται οι συντάξεις;
Δείτε το βίντεο από το πρωινό του Mega.




Διαβάστε περισσότερα...

Μάχη γονέων - Facebook


Μεγάλη και σκληρή μάχη έδωσαν οι απεγνωσμένοι γονείς ενός 15χρονου αγοριού που αυτοκτόνησε την περσινή χρονιά, με το Facebook ώστε να τους επιτραπεί η πρόσβαση στο προσωπικό προφίλ που διατηρούσε.

Οι γονείς του 15χρονου, ζήτησαν το άνοιγμα του λογαριασμού, ώστε να εξαντλήσουν και τις τελευταίες πιθανότητες στο να μπορέσουν να συλλέξουν στοιχεία για το τι ήταν εκείνο που έκανε το γιο τους να στραφεί στην αυτοκτονία.

Οι αρμόδιοι της συγκεκριμένης ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αντιστάθηκαν σθεναρά στο να γίνει δεκτό το αίτημά τους, το οποίο και πραγματοποιήθηκε τελικά μετά από ένα χρόνο από τον θάνατο του παιδιού τους, λόγω των όρων χρήσης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Όμως, εκείνοι, έχουν σκοπό να διαδώσουν τον αγώνα τους, ώστε να μην αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα και άλλοι γονείς. Μάλιστα, την Τετάρτη, το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί υπό ψήφιση στη Βιρτζίνια, ώστε να επιτρέπεται η πρόσβαση γονέων στους λογαριασμούς των χρηστών που έχουν πεθάνει.

Μάλιστα, υπολογίζεται πως στο Facebook υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια προφίλ ανθρώπων που δεν είναι πια στη ζωή και τα οποία, κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να τα διαγράψει εφόσον δεν γνωρίζουν τον κωδικό πρόσβασης.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Σε αυτές τις τραγικές καταστάσεις το Facebook πάντα προσπαθεί να βοηθά του απελπισμένους γονείς. Όμως, επειδή ο νόμος δεν μας καλύπτει, αυτό θα μπορούσε να βάλει σε μεγάλους μπελάδες την εταιρεία. Ξέρουμε πως οι νομοθέτες, προσπαθούν να διορθώσουν αυτό το πρόβλημα σε τέτοιες μπερδεμένες καταστάσεις και τους ευχαριστούμε πολύ».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στροφή στα φθηνά προϊόντα


Η ανεργία, η συρρίκνωση μισθών και συντάξεων και η επιβολή εξοντωτικών φόρων έχουν αναγκάσει χιλιάδες πολίτες να βρουν τρόπους να εξοικονομήσουν χρήματα ακόμη και από αυτά που διαθέτουν για την αγορά τροφίμων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το real.gr,το 2012 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μειώθηκαν σε ποσοστό που προσεγγίζει το 7%, σε σχέση με το 2011. Δηλαδή οι Έλληνες ξόδεψαν περίπου 1 δισ. ευρώ λιγότερα για την αγορά τροφίμων και άλλων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Ειδικότερα, οι περισσότεροι περιόρισαν τόσο τις ποσότητες που αγοράζουν ενώ το σύνολο των καταναλωτών στράφηκε στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι κατά μέσο όρο 45% φθηνότερα σε σχέση με τα «επώνυμα».

Αποκαλυπτικά είναι εξάλλου τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες στην προσπάθεια τους να επιλέγουν φθηνότερο καλάθι αγορών, στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παρέχονται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 63% των καταναλωτών αγόρασε το 2012 περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label) σε σχέση με το παρελθόν για να εξοικονομήσει χρήματα.

Επίσης, το 2012 ήταν η πρώτη χρονιά που σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, το 100% των καταναλωτών αγόρασε τουλάχιστον ένα προϊόν ιδιωτικής ετικέτας. Την ίδια στιγμή 7 στους 10 καταναλωτές επιλέγουν να αγοράζουν γενικά πιο φθηνά προϊόντα ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες σε σχέση με το παρελθόν.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της IRI, τα ελληνικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι κατά μέσο όρο φθηνότερα κατά 45% από τα αντίστοιχα επώνυμα προϊόντα. Τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση φαίνονται να προσφέρουν τα προϊόντα στις κατηγορίες προσωπικής υγιεινής και οικιακής καθαριότητας φθάνοντας το 50%. Παρόλα αυτά, το ποσοστό των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στην ελληνική αγορά είναι αρκετά μικρό και έφτασε το 2012 το 16% σε αξία των συνολικών αγορών, όταν με βάση τα στοιχεία της IRI, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 37% το 2012.

Χαρακτηριστικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο το μερίδιο αγοράς είναι λίγο πάνω από 50%, στην Ισπανία 42%, στη Γερμανία 35% και στη Γαλλία 30%. Η τάση στην Ελλάδα είναι αυξητική, με την αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας να αυξάνεται με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5% τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά υπάρχει ακόμα σημαντικός δρόμος προσαρμογής στους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Διαβάστε περισσότερα...

Εισηγήσεις για φορολόγηση των ακινήτων από το πρώτο ευρώ


Το αργότερο τον Μάρτιο το νομοσχέδιο για τη φορολογία.

Οι τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναμένεται να λάβουν μορφή νομοσχεδίου το αργότερο τον Μάρτιο, καθώς ο νέος φόρος σχεδιάζεται να αρχίσει να εισπράττεται από το φθινόπωρο, με στόχο έσοδα 1,8 -2 δισ. ευρώ μόνο για φέτος. Στο προσκήνιο επανέρχονται εισηγήσεις για φορολόγηση των ακινήτων από το πρώτο ευρώ με προοδευτική κλίμακα.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και την προεργασία της διακομματικής επιτροπής, η οποία έχει υποβάλει δύο εναλλακτικές προτάσεις.

Αυτό διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι τη βάση για την οριστικοποίηση του ενιαίου φόρου ακινήτων θα αποτελέσουν οι συστάσεις των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης για λάιτ φόρο σε μικροϊδιοκτήτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, επικρατέστερο σενάριο παραμένει η καθιέρωση ατομικού αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ με συντελεστές φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα από 0,1% για αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ και μέγιστο συντελεστή 1,5% για αξία άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η καθιέρωση ατομικού αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ δεν θα φέρει τον αναμενόμενο εισπρακτικό στόχο και ήδη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως μόνο αν εφαρμοσθεί μια προοδευτική κλίμακα από το πρώτο ευρώ ακίνητης περιουσίας θα εισπραχθούν τα 3 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει συνολικά η κυβέρνηση από τη φορολογία κεφαλαίου το 2013.

Μάλιστα, κάποιες προτάσεις κάνουν λόγο για τη θεσμοθέτηση ελάχιστου φόρου 50 ευρώ ετησίως για τις πολύ μικρές περιουσίας (αξίας χαμηλότερης των 50.000 ευρώ).

Η διακομματική επιτροπή φέρεται να βρίσκεται κοντά σε λύση για το ζήτημα επιβολής του ενιαίου φόρου ακινήτων στα αγροτεμάχια από όπου αναμένει έσοδα 600 εκατ. ευρώ.

Για τα αγροτεμάχια εξετάζεται να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ της αγροτικής γης και των υπόλοιπων εκτός σχεδίου εκτάσεων. Θα υπάρξει δε περαιτέρω διαχωρισμός μεταξύ στους κατ' επάγγελμα αγρότες και στους υπόλοιπους φορολογούμενους. για τους κατ' επάγγελμα αγρότες θα δημιουργηθεί ειδική κλίμακα που θα έχει αφορολόγητο 20.000 ευρώ ή 30.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποινικές διώξεις στη Ρόδο για τα τρόφιμα των πολυτέκνων


Αφορούν τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της παράβασης καθήκοντος.

Ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για την υπόθεση της διανομής των τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολύτεκνους της περιοχής της Ρόδου.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε στις 22 Ιανουαρίου 2013 ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος μετά από καταγγελίες στις οποίες προέβησαν μέλη του συλλόγου πολυτέκνων οι οποίοι και δήλωσαν ότι δεν παρέλαβαν τις ποσότητες των τροφίμων που δικαιούνται αλλά πολύ λιγότερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης κατά συρροή και κατά εξακολούθηση καθώς και παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Για την υπόθεση θα γίνει προανάκριση (τα ποινικά αδικήματα είναι σε βαθμό πλημμελήματος) την οποία έχει αναλάβει αυτοπροσώπως η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία Μέρη.

Όπως είναι γνωστό, οι πολύτεκνοι άρχισαν να ξεσηκώνονται στα μέσα Ιανουαρίου 2013, οπότε και άρχισε και η διανομή τροφίμων που δικαιούνται να λαμβάνουν μία φορά το χρόνο ως ενίσχυση των οικογενειών τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια βοήθεια λαμβάνουν και άλλοι σύλλογοι όπως ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία, το Κοινωνικό Παντοπωλείο κ.α.

Σύμφωνα με την καταγγελία, αρκετές οικογένειες πολυτέκνων κατά την παραλαβή των τροφίμων διαπίστωσαν ότι πήραν λιγότερα (σε κιλά) από αυτά που δικαιούνται! Το γεγονός αυτό προκάλεσε την εύλογη αντίδραση και οργή τους, καθώς όπως οι ίδιοι τόνιζαν δεν έχουν πάρει ούτε τα μισά τρόφιμα από αυτά που δικαιούνται.

Οι ίδιοι πολύτεκνοι διερωτήθηκαν μάλιστα τι γίνεται και που πηγαίνουν τα υπόλοιπα τρόφιμα που κανονικά έπρεπε να τους είχαν δοθεί και δήλωσαν ότι είναι έτοιμη να καταφύγουν ακόμη και στη δικαιοσύνη υποβάλλοντας μήνυση.

Σημειώνεται πως η διανομή επρόκειτο να γίνει πριν τις γιορτές, όμως λόγω καθυστέρησης στην αποστολή όλων των τροφίμων από την Ε.Ε. έγινε τον Ιανουάριο.
Σε κάθε περίπτωση οι καταγγελίες αυτές, προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ο οποίος και παρήγγειλε στην πταισματοδίκη Ρόδου τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης και της παράβασης καθήκοντος.


Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία στη Θέρμη για το Παιδικό Χωριό SOS


Τρόφιμα μακράς διαρκείας το εισιτήριο.

Συναυλία Κοινωνικής Αλληλεγγύης διοργανώνει η Ομάδα Μουσικής Έκφρασης Θέρμης. Το εισιτήριο θα είναι τρόφιμα μακράς διαρκείας τα οποία θα διατεθούν στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Θέρμης.

Στόχος της ομάδας που θα πραγματοποιήσει τη συναυλία, είναι να εκφράζονται με μουσικά αφιερώματα και συναυλίες σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο ρεπερτόριο τους έχουν έντεχνα, λαϊκά, παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια.

Η συναυλία θα γίνει την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου και η ώρα έναρξή της είναι στις 20.00 στο θέατρο Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο βαριά δίδυμα της Μεγάλης Βρετανίας


Το συνολικό τους βάρος ξεπερνά τα 8 κιλά.

Η γέννα είναι από μόνη της μια επίπονη διαδικασία για τις γυναίκες. Φανταστείτε τι μπορεί να πέρασε η Sara Chiad από το Derbyshire η οποία έφερε στον κόσμο τα πιο βαριά δίδυμα της Μεγάλης Βρετανίας.

Τα νεογέννητα αδερφάκια ζύγιζαν μαζί την ώρα που γεννήθηκαν 8,16 κιλά!

Η 38χρονη μητέρα τους υποψιάστηκε ότι ίσως τα έμβρυα που κυοφορούσε θα ήταν κάπως μεγαλύτερα από το σύνηθες, όταν μέτρησε την περιφέρεια της κοιλιάς της και το αποτέλεσμα έδειξε… 1,45 μέτρα!

Η Hannah και ο Thomas γεννήθηκαν με καισαρική στο νοσοκομείο Chesterfield Royal Hospital στις 12 Ιανουαρίου.

Το συνολικό τους βάρος τα κατατάσσει στην πρώτη θέση των πιο βαριών διδύμων που γεννήθηκαν ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία.













Διαβάστε περισσότερα...