Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Άλλα τέσσερα κρούσματα της επιδημίας του E.coli εντοπίστηκαν στη Βρετανία



Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές.

Τέσσερα νέα κρούσματα αιμορραγικής διάρροιας που προκλήθηκε από το βακτήριο E.coli καταγράφηκαν στη Βρετανία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ασθενών στη χώρα αυτή στους 11, ανακοίνωσε απόψε η Εθνική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας.

Όλοι οι ασθενείς είναι Βρετανοί που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τη Γερμανία ή Γερμανοί που επισκέπτονται τη Βρετανία. Οι τρεις από αυτούς έχουν παρουσιάσει επιπλοκές, όπως ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (ΟΑΣ).

Η Εθνική Υπηρεσία κάλεσε όσους ταξιδεύουν στη Γερμανία να αποφεύγουν να καταναλώνουν τομάτες, αγγούρια και ωμές σαλάτες γενικότερα, ενώ, για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας, ζήτησε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Το βακτήριο E.coli έχει στοιχίσει τη ζωή σε 19 ανθρώπους στην Ευρώπη. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Γερμανία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ακόμα ένας θάνατος από το βακτήριο E.coli




ΔΕΙΤΕ: Το γράφημα με τη δράση του βακτηρίου και τα κρούσματα.

Το βακτήριο E.coli 0104 (EHEC) προκάλεσε το θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου στη Γερμανία, μιας 80χρονης γυναίκας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 18, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της πόλης του Ροστόκ, στη βορειοανατολική Γερμανία.

Με το νέο θάνατο ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επιδημία στην Ευρώπη ανήλθε σε 19, μαζί με την ασθενή που πέθανε την Τρίτη στη Σουηδία.

Η εξάπλωση του βακτηρίου που έχει προκαλέσει εμπορικές εντάσεις εντός και εκτός Ε.Ε. δείχνει σήμερα να σταθεροποιείται, σύμφωνα με γερμανούς γιατρούς. Ωστόσο μέχρι στιγμής η πηγή του βακτηρίου και ο τρόπος μετάδοσής του παραμένουν άγνωστα.




Διαβάστε περισσότερα...

«Μόδα είναι να μην καπνίζεις»



Δράσεις των υπουργείων Υγείας και Παιδείας ενάντια στο κάπνισμα στα σχολεία.

Πρόγραμμα προαγωγής της υγείας στα σχολεία της χώρας, με στόχο την πρόληψη του καπνίσματος, υλοποιεί το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

«Γνωρίζω και αποφασίζω: δεν μαθαίνω να καπνίζω», τιτλοφορείται η δράση των δύο υπουργείων, με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Τα προγράμματα αγωγής υγείας εφοδιάζουν όλους τους μαθητές με τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να διαφυλάξουν την υγεία τους.

Οι δράσεις των δύο υπουργείων παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση, σε μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού.

«Μόδα είναι να μην καπνίζεις», είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και σημείωσε ότι είναι θλιβερό το θέαμα να καπνίζουν ενήλικες σε κλειστούς χώρους παρουσία παιδιών.

Οι δράσεις μας αφορούν την πρόληψη συγκεκριμένων νοσημάτων, στην υιοθέτηση υγιεινής συμπεριφοράς, αλλά και στην αποφυγή παραγόντων, που επιβαρύνουν την υγεία, ανέφερε ο υπουργός.

Πρόκειται για εθνική προσπάθεια να μάθει κάποιος να μην καπνίζει, επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο διαβήτης 2 αυξάνει τον κίνδυνο οξείας παγκρεατίτιδας



Οι πιθανότητες μειώνονται σε όσους λαμβάνουν φάρμακα.

Άνθρωποι με διαβήτη 2 μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο οξείας παγκρεατίτιδας, αλλά οι πιθανότητες μειώνονται σε όσους λαμβάνουν φάρμακα κατά του διαβήτη, αναφέρει νέα έρευνα.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι ξαφνική φλεγμονή του παγκρέατος, που προκαλεί πόνο στο άνω μέρος της κοιλιάς-που συχνά επιδεινώνεται μετά το φαγητό-καθώς και ναυτία και εμετό. Ελαφρά περιστατικά μπορεί να περάσουν χωρίς αγωγή, αλλά η οξεία παγκρεατίτιδα μπορεί να έχει σοβαρές ,απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως καρδιακή, πνευμονική ή νεφρική ανεπάρκεια.

Στην έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μεταξύ 97.000 ενηλίκων από την Ταϊβάν που παρακολουθήθηκαν για 8 χρόνια, όσοι εμφάνιζαν διαβήτη 2 είχαν διπλάσιο ποσοστό οξείας παγκρεατίτιδας, σχεδόν 28 περιστατικά ανά 10.000 ανθρώπους κάθε χρόνο χωρίς διαβήτη.

Άνθρωποι με διαβήτη είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν αριθμό παραγόντων κινδύνου για οξεία παγκρεατίτιδα. Σε αυτές περιλαμβάνονταν η χολολιθίαση και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και το ιστορικό ηπατίτιδας Β ή C.

Αλλά ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη αυτές οι καταστάσεις ο διαβήτης συνδέθηκε με 89% αύξηση στον κίνδυνο οξείας παγκρεατίτιδας.

Τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με παλαιότερες έρευνες που έχουν συνδέσει τον διαβήτη 2 με οξεία παγκρεατίτιδα, σύμφωνα με τον ερευνητή Dr Pei-Chun Chen, από το China Medical University College of Public Health στην Ταιβάν.

Ωστόσο προσθέτουν κάτι νέο, δήλωσε ο Chen.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι μεταξύ των ανθρώπων με διαβήτη όσοι ελάμβαναν φάρμακα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για οξεία παγκρεατίτιδα και όσο περισσότερα φάρμακα λάμβαναν τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος.

Το πιθανό όφελος φάνηκε με σειρά φαρμάκων κατά του διαβήτη, όπως μετφορμίνη, Σουλφονυλουρίες, θειαζολιδινεδιόνες, αναστολείς της α-γλυκοζιδάσης.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα άλλα φάρμακα για τον διαβήτη συνδέθηκαν με περιστατικά παγκρεατίτιδας και οι προειδοποιήσεις περιλαμβάνονται στις οδηγίες των σκευασμάτων.

Ωστόσο δεν είναι σαφές αν τα φάρμακα προκαλούν τη φλεγμονή του παγκρέατος. Τα φάρμακα δεν αναλύθηκαν συγκεκριμένα στην έρευνα.

Ο Chen δήλωσε ότι τα τελευταία ευρήματα δεν μπορούν να αποδείξουν ότι φάρμακα για τον διαβήτη προστατεύουν από οξεία παγκρεατίτιδα ούτε αποδεικνύουν ότι ο διαβήτης μόνος του προκαλεί παγκρεατίτιδα σε ορισμένους ανθρώπους. Είναι πιθανόν, σύμφωνα με τον Chen, κάτι άλλο σχετικά με τον διαβήτη, όπως υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας, να ευθύνεται για τη σχέση.

Απουσίαζαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος και το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παγκρεατίτιδας.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες, σύμφωνα με τον Chen, για να επιβεβαιωθεί ότι ο διαβήτης συμβάλλει στην παγκρεατίτιδα και τα φάρμακα- ή ορισμένα τουλάχιστον-προστατεύουν.

Επί του παρόντος, ο Chen συμβουλεύει οι άνθρωποι με διαβήτη να προσέχουν για συμπτώματα οξείας παγκρεατίτιδας και να απευθυνθούν αμέσως στον γιατρό τους αν τα εμφανίσουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για διαβητικούς με προβλήματα αλκοολισμού ή ηπατίτιδας C.

Στην έρευνα, ο αλκοολισμός και η ηπατίτιδα C ήταν ο καθένας ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου σε σχέση με τον διαβήτη για την παγκρεατίτιδα. Και οι 2 φάνηκε να αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο που συνδέεται με τον διαβήτη.
Διαβάστε περισσότερα...

To AIDS τούς στερεί τους γονείς



Στα 16,6 εκατ. παγκοσμίως τα ορφανά παιδιά.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσω της διεθνούς εκστρατείας κατά της νόσου του AIDS τα παιδιά που έμειναν πέρσι ορφανά παγκοσμίως έφτασαν τα 16,6 εκατομμύρια.

Τα περισσότερα από αυτά - 14,9 εκατομμύρια - προέρχονται από την υποσαχάρεια Αφρική, πρόκειται να ανακοινώσει η UNICEF σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, την οποία συνδιοργανώνουν το Αμερικανικό Προεδρικό Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης για την Καταπολέμηση του AIDS και η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS, UN-AIDS.

Τα παιδιά που έχουν επηρεαστεί από τον HIV, τον ιό του AIDS, κλήθηκαν να φροντίσουν τους συγγενείς τους που νοσούσαν, να αντιμετωπίσουν την τραυματική απώλεια των γονέων τους και ταυτόχρονα τα οικονομικά και τα προβλήματα υγείας.

Τα φτωχότερα νοικοκυριά είναι επίσης τα πιο ευάλωτα στον HIV και στο AIDS και η ασθένεια μπορεί να έχει σοβαρή οικονομική επίδραση σε αυτά τα νοικοκυριά, σύμφωνα με την UNICEF.

«Αυτά τα παιδιά έχουν ήδη βιώσει την τραγωδία της απώλειας ενός γονέα ή κάποιου αγαπημένου προσώπου από AIDS και έχουν στιγματιστεί, έχουν πέσει θύματα διακρίσεων και απόρριψης από το σχολείο και τις κοινωνικές υπηρεσίες» αναφέρει ο διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει από τις 8 ως τις 10 Ιουνίου διεθνή διάσκεψη για να αξιολογήσει την πρόοδο στον αγώνα για την καταπολέμηση του AIDS, στην οποία θα μετάσχουν επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων.

Από το AIDS έχουν πεθάνει περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Εκτιμάται ότι 7.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 1.000 παιδιών, μολύνονται από τον HIV καθημερινά, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.


Διαβάστε περισσότερα...

«Αγγίζοντας την καρδιά του εγκεφαλικού»



Ψηφίστε κι εσείς!

Πάνω από 1.000.000 ψήφοι ελήφθησαν για την υποστήριξη των προγραμμάτων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας 1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την επιτυχία και την παγκόσμια απήχηση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την πρόληψη των σχετιζόμενων με την κολπική μαρμαρυγή εγκεφαλικών επεισοδίων - μία πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρίας Boehringer Ingelheim, πρέσβειρα της οποίας είναι η διεθνούς φήμης ηθοποιός Jane Seymour.




Έως τις 22 Ιουνίου 2011, το κοινό μπορεί να ψηφίσει στη διεύθυνση heartofstroke.gr και να αναδείξει προγράμματα ευαισθητοποίησης γύρω από την πρόληψη των σχετιζόμενων με την κολπική μαρμαρυγή εγκεφαλικών επεισοδίων. Προγράμματα που πιστεύει ότι θα κάνουν τη διαφορά στην ζωήτων ασθενών. Η ευρεία συμμετοχή του κοινού που παρατηρήθηκε έως τώρα από την έναρξη της ψηφοφορίας, για μια πάθηση που δεν συζητιέται συχνά, ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών της εκστρατείας.

«Είναι καταπληκτική η συμβολή του κοινού στο πλαίσιο της εκστρατείας 1 Mission 1 Million – Αγγίζοντας την Καρδιά του Εγκεφαλικού και πολύ περισσότερο από ό,τι είχα φανταστεί! Συμμετέχω κι εγώ στην πρωτοβουλία αυτή, από τη στιγμή που η μητέρα μου βρέθηκε αντιμέτωπη με το εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή, έχοντας, επομένως, ζήσει η ίδια την εμπειρία της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει αυτό. Είμαι ενθουσιασμένη με τον αντίκτυπο που έχει αυτή η πρωτοβουλία ανά τον κόσμο», δήλωσε η Jane Seymour. «Εάν θέλετε να κάνετε τη διαφορά στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή, σας παρακαλώ να επισκεφθείτε τη διεύθυνση heartofstroke.com και να ψηφίσετε τα αγαπημένα σας προγράμματα. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να ψηφίζετε κάθε μέρα, έως τις 22 Ιουνίου!»


Από τους Έλληνες συμμετέχοντες στην εκστρατεία, 5 είναι τα προγράμματα που αξιολογήθηκαν θετικά από την Επιτροπή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων και τέθηκαν στη διάθεση του κοινού για ψηφοφορία μέχρι τις 22 Ιουνίου 2011.

Στη νικητήρια εξάδα για την κατηγορία των €50.000 κατατάσσεται προς το παρόν το ελληνικό πρόγραμμα με τίτλο «ΔΙΚΤΥΟ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΗ Β.Α. ΕΛΛΑΔΑ» της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων, έχοντας μεγάλες πιθανότητες να λάβει χρηματοδότηση για την υλοποίησή του. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πολυκεντρικού, διεπιστημονικού, διαδραστικού δικτύου συνεργασίας που θα προωθεί την ευαισθητοποίηση και την έγκαιρη ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής, συμβάλλοντας σημαντικά και στην πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τώρα καλείται το ελληνικό κοινό να στηρίξει με την ψήφο του τα ελληνικά προγράμματα, κάνοντας κλικ στο heartofstroke.gr.

Μέχρι το Δεκέμβριο του 2010, στην ιστοσελίδα www.heartofstroke.com υποβλήθηκαν προγράμματα ευαισθητοποίησης του κοινού από μεμονωμένα άτομα, ομάδες ασθενών, επαγγελματιών και κέντρων υγείας από 36 χώρες. Μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο όλα τα προγράμματα που κατατέθηκαν εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών Εμπειρογνωμόνων του 1 Mission 1 Million, 184 από αυτά τέθηκαν στην ψηφοφορία του κοινού.

«Το 1 Mission 1 Million σχεδιάστηκε ώστε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για την κολπική μαρμαρυγή και τη σχέση της με το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη μεγάλη συμμετοχή του κοινού, οδηγώντας περισσότερο κόσμο στην ιστοσελίδα για να ψηφίσει, ενθαρρύνοντας τους υποστηρικτές να κάνουν το ίδιο», δήλωσε η Judith von Gordon, εκπρόσωπος της Εταιρείας Boehringer Ingelheim. «Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή είναι πιο σοβαρά και εξουθενωτικά σε σχέση με τους άλλους τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων, επηρεάζοντας δραματικά πολλές ζωές και οδηγώντας της περισσότερες φορές σε θάνατο. Είμαστε υπερήφανοι που χρηματοδοτούμε αυτή την πρωτοβουλία και ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε τους νικητές αργότερα μέσα στο χρόνο αυτό.»



Διαβάστε περισσότερα...

AIDS, τριάντα χρόνια μετά



ΔΕΙΤΕ:Συνεχίζεται ο αγώνας εναντίον του HIV.

Τριάντα χρόνια έχουν περάσει από την εμφάνιση της μάστιγας του AIDS. Ασθενείς και φορείς δίνουν τον δικό τους αγώνα για μία αξιοπρεπή ζωή και χρειάζονται την στήριξη όλων μας...



Διαβάστε περισσότερα...

«Να κρατήσω ζωντανό τον αθλητισμό με αναπηρίες»


Η χώρα μας περνάει από μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και αυτό έχει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς. Το δυστύχημα είναι όμως όταν οι πραγματικοί νικητές της ζωής, οι αθλητές και οι πρωταθλητές με ειδικές ανάγκες βρίσκουν περισσότερες δυσκολίες από αυτές που ήδη έχουν και πέφτουν σε αδιέξοδα αναφορικά με το χόμπι τους, το οποίο έχει δοξάσει την Ελλάδα πάρα πολλές φορές. Η «zougla.gr» βρέθηκε στην Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και μίλησε με τον πρόεδρο Γιώργο Φουντουλάκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα της ΕΑΟΜ ΑμεΑ, στα οράματα και στους στόχους του.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Φουντουλάκης δίνει καθημερινά αγώνα για να κρατήσει ζωντανό τον αθλητισμό με αναπηρίες. Καταλαβαίνει την οικονομική δυσχέρεια, η οποία έχει πλήξει την πολυομοσπονδία, αλλά εκφράζει το παράπονό του για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει λάβει την πρώτη δόση της χρηματοδότησης για το 2011, την ώρα που άλλες ομοσπονδίες έχουν πάρει την τρίτη και την τέταρτη.

Παράλληλα, αναφέρεται στα 28 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για τα Special Olympics, την ώρα που η ομοσπονδία παίρνει επιχορήγηση 3,5 εκατ. ευρώ το χρόνο και χαρακτηρίζει «δεοντολογικό λάθος» την «μετακόμιση» της ομοσπονδίας από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Υγεία.

Τέλος, αναφέρει ότι τα οράματά του είναι να αποκτήσει η ομοσπονδία ένα χώρο, όπου οι αθλητές με αναπηρίες θα μπορούν να γυμνάζονται και η κατασκευή της Διεθνούς Παραολυμπιακής Ακαδημίας.

Διαβάστε και ακούστε όλη τη συνέντευξη:

-Καταρχήν πρόεδρε να πούμε κάποια πράγματα για τα οικονομικά. H oμοσπονδία δεν έχει πάρει ακόμα την πρώτη δόση, την ώρα που άλλες ομοσπονδίες έχουν πάρει την τρίτη και την τέταρτη.

«Είχα πάει στον υπουργό και το διευθέτησε. Δηλαδή πήρε μπροστά μου τον γενικό γραμματέα. Υπάρχει μία καθυστέρηση προφανώς. Όχι ότι δεν έχουν τα λεφτά, αυτά τα λίγα που ενέκριναν, αλλά το μεταβατικό στάδιο από του υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Υγείας και μέχρι να αναλάβει τις αρμοδιότητες ο υπουργός Υγείας, δημιουργεί την καθυστέρηση. Αυτό όμως δημιουργεί σε εμένα προβλήματα μεγάλα».

-Αυτό ήθελα να ρωτήσω σε ποια κατάσταση είναι η ομοσπονδία της παραολυμπιακής σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε αθλητικό. Δηλαδή οικονομικά βρίσκεστε σε τέλμα; Υπάρχει κάποιο τεράστιο κόλλημα ή μιλάμε για τις αντικειμενικές δυσκολίες της εποχής μας;
«Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει ίση μεταχείριση στον αθλητισμό με αναπηρίες εν συγκρίσει με άλλες εκδηλώσεις. Και θέλω να είμαι σαφής. Χωρίς να έχω κάποιο πρόβλημα με τη διοργάνωση των Special Olympics την οποία σαφώς κι εγώ, επειδή ανήκω στην κατηγορία των αναπήρων, θα ήταν αντιδεοντολογικό και θα είχα την έλλειψη ευαισθησίας να είμαι εναντίων της οργάνωσης αυτής. Προς Θεού όχι. Αλλά υπάρχει κάτι διαφορετικό. Εμείς κάνουμε πρωταθλητισμό. Κάνουμε αθλητισμό δηλαδή. Ο πρωταθλητισμός δεν έχει σημασία τόσο για μένα, όσο έχει σημασία να βγάλουμε τους ανάπηρους έξω από τα σπίτια τους και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να βάλουν κάποιους στόχους στη ζωή τους. Έχω μία προσωπική κρίση ότι δεν είναι το πρώτο πράγμα πάντα στον αθλητισμό το μετάλλιο και η διάκριση. Σαφώς είναι ο στόχος, αλλά αυτό που μετράει στο χώρο με την ιδιαιτερότητα που έχουν τα άτομα με αναπηρία είναι να βγουν από το σπίτι τους. Μέσω του αθλητισμού έχουμε προσπαθήσει και προσπαθούμε. Στόχος μας είναι να βγούμε στην κοινωνία ισότιμα. Είναι ένα από τα στάδια που ζητάμε για να βγούμε στην κοινωνία ισότιμα.

Λοιπόν, θέλω να επανέλθω και να πω ότι σε μια γιορτή που είναι τα Special Olympics να δίδονται 28 εκατ. ευρώ και στο κομμάτι το υπόλοιπο, που αφορά τα ΑμεΑ, που κάνουν αθλητισμό και πρωταθλητισμό να δίνουν ένα ποσό γύρω στα 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Το μεγάλο χάσμα έχει παρενέργειες στο χώρο μας. Διότι φέτος έγιναν μεγάλες περικοπές από την πολιτεία. Φέτος το ποσό που μου ανατέθηκε, επειδή είμαι πρόεδρος και στην αθλητική ομοσπονδία ατόμων με αναπηρίες, είναι 200.000 ευρώ λιγότερο και δε θα μπορέσω να ανταπεξέλθω. Να βγάλω όλο των προγραμματισμό με τόσες αποστολές, με τα πρωταθλήματα εξωτερικού και τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Σέβομαι και κατανοώ τις περικοπές που γίνονται και δεν είμαι άνθρωπος που δεν κατανοώ τη δυσκολία που υπάρχει. Πως και γιατί φτάσαμε εκεί είναι μία άλλη ιστορία που δεν είναι της παρούσης, αλλά έχω την απαίτηση να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση. Όχι μόνο στον χώρο των ΑμεΑ, αλλά και μεταξύ ΑμεΑ και άλλων αντίστοιχων ομοσπονδιών. Πέρσι θυμάμαι και πρόπερσι σε κάποιες ομοσπονδίες δεν έγινε καθόλου περικοπή και στη δίκη μας ομοσπονδία έγινε 15%. Όταν στη δίκη μας ομοσπονδία το κόστος άθλησης είναι ένα προς τρία εν συγκρίσει με τους αρτιμελείς αθλητές. Διότι ο ανάπηρος αθλητής έχει πρόβλημα. Θέλει τον βοηθό του. Η μετακίνησή του δεν μπορεί να γίνει με τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας, τρένα λεωφορεία κτλ. Πρέπει να πάρει ταξί ή αν έχει αυτοκίνητο και να επωμίζεται την βενζίνη για την καθημερινή του προπόνηση».

-Θέλω να μου πείτε αν έρχονται νέα παιδιά να αθληθούν. Αν τα σωματεία καλύπτουν τα παιδιά και αν τα έχουν τη θέληση και το κίνητρο σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια.

«Μέχρι πριν μας χτυπήσει η κρίση είχαμε μία φοβερή ανάπτυξη. Και δεν είναι τυχαίο ότι στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνο κρατάμε το παγκόσμιο ρεκόρ. Μετά από μία Ολυμπιάδα που γίνεται στη χώρα σου, αντί να έχουμε μείωση μεταλλίων, είχαμε αύξηση. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα επίπεδο όχι ευχάριστο. Γιατί; Γιατί τα σωματεία δυστυχώς δεν παίρνουν την τακτική επιχορήγηση που έχουν να πάρουν. Έχουμε να πάρουμε επιχορήγηση στα σωματεία από το 2008. Είχε βγει μια επιχορήγηση πριν αλλάξει η κυβέρνηση και δυστυχώς ακόμα δεν μπορώ να κατανοήσω. Μάλιστα πρόλαβαν δύο σωματεία και πήραν τις επιχορηγήσεις τους. Κατά τη γνώμη μου αυθαίρετα κόπηκε αυτή η επιχορήγηση στα σωματεία το 2009. Το 2010 υποσχέθηκαν το 50%, τις οποίας την εξόφληση στο τέλος του έτους δεν την είδαμε. Αυτό είναι μία ανακολουθία και μπορώ να πω εμπαιγμός για εμάς.

Εάν τα σωματεία δεν έχουν μία επιχορήγηση, τακτική, που να γνωρίζουν πόσα παίρνουν, δεν μπορούν να κάνουν ανάπτυξη και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Κατανοώ ότι πρέπει να γίνουν κάποιες περικοπές. Δηλαδή ένα 10% ή δεν ξέρω πόσο κρίνει ο κάθε αρμόδιος του υπουργείου. Αλλά αυτό το 10% που θα κόβεις, θα πρέπει να είσαι συνεπής, όταν εξαγγέλλεις κάτι ότι θα το δώσεις. Ο εμπαιγμός είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να γίνει σήμερα και μάλιστα τα σωματεία μας είναι καταχρεωμένα και υπάρχουν πολλές αποφάσεις που εκκρεμούν εις βάρος τους από προπονητές και οφειλέτες, διότι τρία χρόνια δεν είχαν πάρει επιχορήγηση, ενώ έλεγαν θα πάρουμε, θα πάρουμε και δεν πήραμε. Τώρα περιμένουμε να πάρουμε την πρώτη δόση για το 2011 από τον υφυπουργό Υγείας που υπέγραψε, τον κ. Αηδόνη. Ελπίζουμε η κατάσταση να είναι το ίδιο αποτελεσματική και όχι σαν την προηγούμενη που υπήρχε».

-Για τα προβλήματα μιλήσαμε αρκετά οι προτεραιότητές σας σαν ομοσπονδία;

«Προτεραιότητα και στόχος μας είναι η Παραολυμπιάδα του 2012. Είναι η ημέρα αυτή ένα όνειρο για όλους τους αθλητές μας. Είναι ένας στόχος που τον έχουν στο μυαλό τους. Φυσικά δε θα τον πετύχουν όλοι, αλλά όλοι παλεύουν γι αυτό τον στόχο. Η ομοσπονδία καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, διότι αυτή τη στιγμή που σας μιλάω είμαστε χρεωμένοι 720.000 ευρώ. Διότι δεν έχουν εκταμιεύσει ακόμα την πρώτη δόση και με τις περικοπές που γίνονται, όπως ανέφερα πιο μπροστά δυσκολευόμαστε πάρα πολύ. Πάρα ταύτα, επειδή έχουμε φτιάξει μία πολύ οργανωτική δομή στην ομοσπονδία, ειδικά από τεχνικής πλευράς και διοικητικής, πιστεύουμε ότι το στόχο που έχουμε βάλει θα τον φέρουμε εις πέρας, πέρα από τις δυσκολίες που υπάρχουν. Απλούστατα χρειαζόμαστε συνέπεια από την πολιτεία στην χρηματοδότηση και το 2012 που είναι Παραολυμπιακή χρονιά να κάνει και αυτή την υπέρβαση από την πλευρά της. Εμείς αγωνιστικά από αθλητές έχουμε κάνει όλη την οργανωτική δομή.

Είμαι αισιόδοξος ότι στο Λονδίνο θα φέρουμε αρκετά μετάλλια, διότι οι αθλητές μας είναι καλά προετοιμασμένοι και πιστεύω ότι τους στόχους αυτούς που έχουν βάλει κατά μεγάλο ποσοστό θα τους πετύχουν. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω και να σημειώσετε και να προβάλετε είναι το εξής. Πρέπει να αλλάξει η πολιτική. Και ειδικά καλούμε τον κ. Ραγκούση για την τακτική που ακολουθεί για τους αθλητές που είναι στις προεθνικές ομάδες, όταν τους προτρέπει για να προπονηθούν ή για να μεταβούν στο εξωτερικό σε παραολυμπιακούς αγώνες ή σε παγκόσμια, να κάνουν χρήση της προσωπικής τους άδειας ή να πάρουν άδεια χωρίς λεφτά. Αυτό είναι απαράδεκτο για μένα. Εδώ στην Ελλάδα όταν πονάει το ένα μάτι βγάζουμε και τα δύο. Γνωρίζω ότι πριν χρόνια υπήρχε μία κατάχρηση από τους αθλητές με διακρίσεις, οι οποίοι όταν σταματούσαν τον αθλητισμό, δεν πήγαιναν στις δουλειές τους. Εμείς ζητάμε τα μέλη της προεθνικής μας ομάδας, που είναι γύρω στα 80 άτομα από τον χώρο των ΑμεΑ, από όλο το κομμάτι, από όλη την Ελλάδα, να τους διευκολύνει το υπουργείο και η πολιτεία, ώστε να πηγαίνουν να κάνουν την προετοιμασία τους και να συμμετέχουν στους αγώνες.

Διότι δεν μπορεί ένας αθλητής να πληρώνει από την τσέπη του, να στερείται και την προσωπική του άδεια και ειδικά άτομο με αναπηρία. Να φέρει ένα μετάλλιο για να πουν μετά κάποιοι, να τους υποδεχθούν στο αεροδρόμιο ωραία και καλά και φέραμε και κάναμε διακρίσεις. Εάν αυτό δεν λυθεί φοβάμαι ότι στους Παραολυμπιακούς αγώνες και το δηλώνω κατηγορηματικά οι διακρίσεις μας θα είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές. Διότι πολλοί αθλητές μας σκέφτονται να σταματήσουν τον αθλητισμό, διότι δεν μπορούν να προπονούνται».

-Μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιο όραμα που έχετε για την ομοσπονδία, αλλά και για την Παραολυμπιακή επιτροπή; Κάποιο μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα θέλατε να γίνει άσχετα αν είναι εφικτό να είναι ή δεν είναι εφικτό.

«Από την ομοσπονδία αυτό που μας λείπει σήμερα είναι οι αγωνιστικοί χώροι. Πιστεύω ότι ένα όραμα δικό μου και πολλών ανθρώπων είναι να δημιουργηθεί ένα αθλητικό κέντρο, που να μπορούν να προπονούνται χωρίς προβλήματα οι αθλητές που ανήκουν στην ομοσπονδία μας. Και μάλιστα θα έλεγα ένα αθλητικό κέντρο στην Αθήνα που είναι το μεγαλύτερο γεωγραφικό μέρος και ένα στη Θεσσαλονίκη. Θα ήταν μία αρχή. Πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο οικονομικό. Πιστεύω δεν έχουν σκύψει τόσα χρόνια οι αρμόδιοι για να μπορέσουν να μας λύσουν αυτό το πρόβλημα. Δε ζητάμε κάτι ούτε το πολύ καλαίσθητο, ούτε τίποτα. Ένα χώρο που να είναι προσπελάσιμος, να έχει τα όργανα που πρέπει, να μπορούν να αθλούνται εκεί οι αθλητές μας. Αυτό πιστεύω ότι αν η πολιτεία σκύψει πάνω μας και με τις δικές μας προτάσεις μπορεί να επιτευχθεί. Διότι στερούμαστε πολύ εν συγκρίσει με τους χώρους, που έχουν στο εξωτερικό. Εδώ κάνουμε χρήση του ΟΑΚΑ, το οποίο το πληρώνουμε και ακριβά. Δεν ήταν όπως κάποτε. Δηλαδή μπορεί τον μήνα να δίνω και 50 και 60 και 70.000 ευρώ και ίσως και παραπάνω για τη χρήση του ΟΑΚΑ. Δηλαδή από τη μία πλευρά του, σου δίνει το κράτος πέντε φράγκα και τα τρία στα παίρνει μέσω των σταδίων του και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο.

Για την Παραολυμπιακή επιτροπή το όραμά μου είναι να κερδίσουμε και να πάρουμε στην χώρα μας, να γίνει στην έδρα μας η Διεθνής Παραολυμπιακή Ακαδημία, που αντίστοιχα υπάρχει η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, που είναι στην ΕΟΕ. Σε αυτό τον τομέα υπάρχει το εξής. Ενώ έχουμε καταφέρει με τις διασυνδέσεις μας, με τις γνωριμίες μας, που χαίρουμε της εκτίμησης στο εξωτερικό και μας την δίνουν αυτή την έγκριση και μάλιστα περιμένουν και οι επίσημοι της IPC της ομοσπονδίας να έρθουν από το Μάιο στην Ελλάδα, κάπου έχουμε κολλήσει. Έχει δείξει ένα ενδιαφέρον ο υφυπουργός ο κ. Αηδόνης και έχει στείλει και αίτημα ότι ζητάμε την ανάληψη να γίνει στην Ελλάδα και μάλιστα είχαμε προτείνει και στην Πάτρα. Ακόμα κάπου έχει κωλύσει αυτό το πράγμα.

Πιστεύω ότι αν επιτευχθεί ο στόχος θα προβάλει και πιο πολύ την Ελλάδα. Μετά από τόσα δυσάρεστα θα ακούσουμε και μία ευχάριστη νότα και πιστεύω ότι μέσα από αυτή την Παραολυμπιακή Ακαδημία θα δημιουργηθούν πολλοί άξονες δράσης, όπως να γίνονται εκδηλώσεις σε σχολεία. Η Παραολυμπιακή Ακαδημία μπορεί να συνεργάζεται με τους φορείς του υπουργείου Παιδείας. Μπορεί να βγάζει προγράμματα-δράσεις ενάντια της βίας, να στηρίξει την ανάπτυξη, να ανταλλάξει σκέψεις και να έχει επαφές με τις Παραολυμπιακές επιτροπές των άλλων χωρών. Να κάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πιστεύω είναι μία σειρά δράσεων που θα δώσει μία μεγαλύτερη ζωντάνια στο χώρο του αθλητισμού με αναπηρίες».

-Πρόσφατα μετακομίσατε στο υπουργείο Υγείας. Τι έχει αλλάξει;

«Δεοντολογικά έγινε λάθος. Να το πω ευθέως. Διότι εμείς κάνουμε αθλητισμό και έπρεπε να ενταχθούμε μαζί με όλο το κομμάτι. Έγινε ένα φάλτσο από την πλευρά της πολιτείας Δηλαδή, ενώ στην αρχή είχε πάρει την απόφαση όλος ο αθλητισμός να μετακομίσει στο υπουργείο Υγείας κάποιες αντιδράσεις υπήρξαν και ξανάστειλαν όλο το κομμάτι στο υπουργείο Πολιτισμού. Εμείς κακώς ανήκαμε στη διεύθυνσης ανάπτυξης. Μετά το 2002 επί υπουργίας του κ. Φούρα που έγινε νόμος του κράτους και αναγνωρίστηκε η αθλητική ομοσπονδία μας και έχουμε τα ίδια κίνητρα και τις ίδιες απολαβές με τις άλλες ομοσπονδίες, έπρεπε αυτομάτως να μεταβούμε στη διεύθυνση αγωνιστικού αθλητισμού.

Αυτό δεν έγινε και μας πήγαν εκεί. Σαφώς πιστεύω ότι η θέση μας έπρεπε να είναι με τις άλλες ομοσπονδίες. Αλλά από την άλλη, στην κρίση που περνάμε, η αγωνία μου είναι να μπορέσω να κρατήσω ζωντανό τον αθλητισμό με αναπηρίες. Τώρα αν θα μου δίνει τα λεφτά το υπουργείο Παιδείας ή το υπουργείο Υγείας ή το υπουργείο Πολιτισμού σε πρώτη φάση τουλάχιστον δεν «καίγομαι». Προσωπική μου εκτίμηση είναι. Φυσικά της πλειοψηφίας όλων των μελών των σωματείων μας είναι ότι έπρεπε να φύγουμε και να ενταχθούμε στο υπουργείο Πολιτισμού.

Αλλά εγώ απορώ και να κάνω και ένα ερώτημα. Απ’ ότι φαίνεται το υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν έβαλαν και ιδιαίτερο βέτο για να μας πάρουν και δεν ξέρω το λόγο. Πιστεύω ότι το πιο υγιές κομμάτι του αθλητισμού, έχει αποδειχθεί το κομμάτι το δικό μας. Καταλαβαίνεται τι εννοώ υγιές έτσι; Από πολλές απόψεις. Να μην επεκταθώ. Και όχι μόνο αυτό. Φέρνουμε τις περισσότερες διακρίσεις. Δηλαδή τις διακρίσεις που φέρνουμε εμείς δεν τις έχει φέρει κανένας. Σε όλα τα Πανευρωπαϊκά και σε όλα τα Παγκόσμια. Επομένως, πιστεύαμε ότι κομμάτι πολύτιμο και θα ήθελε να το κρατήσει ο καθένας. Τώρα για πιο λόγο η προηγούμενη αθλητική ηγεσία δεν ενδιαφέρθηκε και μας έστειλε στο υπουργείο Υγείας ή δεν ενδιαφέρθηκε αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Αλλά θα μου επιτρέψετε να την αναθερμάνω ανάλογα με τους καιρούς. Εκτιμώ ότι η σημερινή αθλητική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπου ανήκουμε, πιστεύω ότι επειδή είναι και δύο άνθρωποι του αθλητισμού και ο κ. Αηδόνης και ο κ. Παταβούκας ο ειδικός γραμματέας και ο Λοβέρδος έχουν και το φιλέτο του αθλητισμού. Θα το προσέξουν. Αν δεν το προσέξουν πιστεύω ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να ανήκουμε στο υπουργείο Υγείας και θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς και με το νόμο και με δικαστικούς που νομίζω άνετα να πάμε τουλάχιστον με τις άλλες ομοσπονδίες».

-Σας είχαμε δει έξω και από το υπουργείο Υγείας πρόσφατα.

«Ναι, διότι είχαμε φτάσει στο σημείο να μην κάνουμε τα πρωταθλήματα όλα, να μην στέλνουμε τις αποστολές, γιατί δεν ξέραμε πότε θα πάρουμε τα λεφτά. Είπαμε ότι αν δεν μπορείτε να μας χρηματοδοτήσετε, τουλάχιστον να μας το πείτε υπεύθυνα, να το κλείσουμε και να μην ασχολούμαστε. Να βρούμε άλλα ενδιαφέροντα να πάμε. Μετά από κάποιες συνεννοήσεις με τον υφυπουργό Υγείας και τον υπουργό Υγείας, τον κ. Λοβέρδο, οι οποίοι μάλιστα δεσμεύτηκαν και μας έδωσαν υπογεγραμμένο σε χαρτί ότι τα αιτήματά μας θα υλοποιηθούν και άμεσα, αναστείλαμε την κινητοποίηση. Διότι εμάς ο μοναδικός τρόπος που μπορούμε να ζητάμε όταν μας ξεχνάμε κάποιοι είτε σκόπιμα, είτε από αμέλεια είναι οι κινητοποιήσεις. Είχαμε κάνει στο παρελθόν μεγάλες κινητοποιήσεις και οι υπουργοί Αθλητισμού που ήταν στο παρελθόν ο κ. Ορφανός και ο κ. Ιωαννίδης το γνωρίζουν. Και εμείς οι ανάπηροι, για να κλείσω το κομμάτι, είμαστε πολύ μαχητικοί. Και παρ’ όλο το πρόβλημά μας, ξέρουμε να μαχόμαστε και να διεκδικούμε και όχι να επαιτούμε τα αυτονόητα».

-Φέτος τα Special Olympics, του χρόνου οι Παραολυμπιακοί. Οι προσδοκίες μας;

«Πιστεύω ότι τα παιδιά αυτά κάνουν μία εκδήλωση και την έχουν ανάγκη. Δεν το αμφισβητώ. Αλλά επειδή με τσιγκλήσατε λίγο, όταν κάποια χώρα δεν έχει τη δυνατότητα, την οικονομική, να στηρίξει τον αθλητισμό με αναπηρίες και γενικότερα τον αθλητισμό, δεν μπορεί να λαμβάνει και να διεκπεραιώνει τέτοιες διοργανώσεις, με τόσο μεγάλο κόστος. Όταν κόπηκαν οι Μεσογειακοί Αγώνες εκτεθήκαμε έξω. Δεν μπορείς αυτομάτως να κρατήσεις. Εγώ ξέρω για ποιο λόγο κρατήθηκαν αυτοί οι αγώνες. Έχω ένα λόγο που δεν θέλω να σας το πω. Είναι αυτονόητο όμως, διότι στα Special Olympics υπάρχουν μεγάλοι παράγοντες του πολιτικού βίου μέλη και κατά κάποιο τρόπο, όταν είσαι σε κάποιο οργανισμό, δυσκολεύεσαι να τον κόψεις.

Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε τόσες δημόσιες σχέσεις μεγάλες, που να έχουμε μέλη μας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή πρωθυπουργό ή αρχηγούς κομμάτων. Και γι αυτό το πράγμα όμως, η λογική λέει ότι όταν το κράτος βουλιάζει και όταν τα λεφτά από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και ακόμα τώρα που λέμε για τα επιδόματα αναπήρων, γιατί κι εγώ ανάπηρος είμαι, δεν μπορείς να λες με ανοιχτή καρδιά ότι διαθέτω 28-30 εκατ. ευρώ για να κάνεις μία εκδήλωση που δεν έχει αθλητικό χαρακτήρα. Έχει ένα ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Και ο ψυχαγωγικός χαρακτήρας έχει την έννοιά του. Σαφώς, δεν λέω, αλλά πιστεύω όμως εκεί ότι ήταν λάθος της πολιτείας και αισθανόμαστε κι εμείς μειωμένοι ότι υπάρχει μία πολιτική συμπεριφορά ότι σε άλλους είναι οι καλοί και άλλοι οι κακοί. Και αυτή τη συμπεριφορά να μην την πιστεύαμε με τον τρόπο που λειτουργούν μας δίνουν να καταλάβουμε έμμεσα ότι αυτό συμβαίνει.

Να ευχαριστήσω τη zougla.gr, η οποία όχι μόνο σήμερα που είχε την τιμή να μου πάρει αυτή τη συνέντευξη, αλλά και σε όσες φορές που χρειαστήκαμε την συνδρομή της σε ανακοινώσεις, στα δελτία Τύπου και στις κινητοποιήσεις μας πάντα μας προβάλει. Και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τον Μάκη τον Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος και στο κανάλι το Alter, όσες φορές χρειαστήκαμε, ανταποκρίθηκε. Αυτό δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν ακόμα την ευαισθησία και το ενδιαφέρον να στηρίζουν κάποιες κατηγορίες με ιδιαιτερότητα όταν έχουν προβλήματα».


Διαβάστε περισσότερα...

Ουραγός στη δωρεά οργάνων η Ελλάδα



Απογοητευτικά τα στοιχεία για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας.

Με αφορμή το δημόσιο διάλογο που έχει ήδη ανοίξει για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις μεταμοσχεύσεις, ο Σύλλογος Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων της Μεταμόσχευσης «ΣυνεχίΖΩ» και το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευμένων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω» αποφάσισαν να συνεργαστούν και να τοποθετηθούν δημόσια τόσο για το νέο σχέδιο νόμου όσο και για ολόκληρο το φάσμα της μεταμοσχευτικής διαδικασίας. Σε Συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις των Συλλόγων «Συνεχίζω» και «ΗΠΑΡχω», σχετικά με το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου και την Δημόσια Διαβούλευση για το θέμα των Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, κατέθεσαν Υπόμνημα στους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικά τις προτάσεις των Συλλόγων για την κατάσταση των Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα και την τοποθέτηση τους για το Σχέδιο Νόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στη χώρα μας διαπιστώνεται ότι η προσφορά οργάνων δεν άλλαξε τα τελευταία 20 χρόνια από την ίδρυση της τότε Υπηρεσίας Συντονισμού και Ελέγχου των Μεταμοσχεύσεων. Η κύρια παράμετρος που χαρακτηρίζει την προσφορά μοσχευμάτων και τις μεταμοσχεύσεις είναι ο αριθμός των αξιοποιηθέντων δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού (α.ε.π.) με καλύτερη χώρα παγκοσμίως την Ισπανίας (με 35 δότες α.ε.π.), δεύτερη την Πορτογαλία (με 31 α.ε.π.) και τρίτη πλέον την Κροατία (με 29 δότες αεπ). Η Ελλάδα είναι καθηλωμένη σε λιγότερο από 100 αξιοποιηθέντες δότες ετησίως, δηλαδή λιγότερο από 10 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού (α.ε.π.) προσφορά που είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Αιτίες

• Το δίκτυο Τοπικών Συντονιστών στις ΜΕΘ είναι αδύναμο στη συνολική του θεσμοθέτηση, οργάνωση, εκπαίδευση, οικονομική αποζημίωση υπερεργασίας.
• Οι γιατροί των ΜΕΘ συχνά δεν προβαίνουν στη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου με διάγνωση «εγκεφαλικό θανάτο» φοβούμενοι τις οικογένειες των νεκρών
• Οι ΜΕΘ δεν κάνουν αναφορά των διαγνωσμένων εγκεφαλικών θανάτων στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων
• Οι ΜΕΘ δεν προσεγγίζουν τις οικογένειες μαζί με τον ΕΟΜ όπως ορίζει ο νόμος αλλά η προσέγγιση γίνεται από του γιατρούς της ΜΕΘ συχνά υπό ψυχική φόρτιση και σωματική κούραση.
• ΄Ετσι, μεγάλο ποσοστό έως και 45% των οικογενειών αρνούνται την προσφορά.
• Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (Οκτώβριος 2009) η ελληνική κοινή γνώμη είναι η πιο δύσπιστη στην Ευρώπη απέναντι στο ιατρικό σύστημα. Επίσης εμφανίζεται μη σωστά ενημερωμένη σε ότι αφορά τη μεταμοσχευτική διαδικασίας.
• Υπάρχουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κεντρικών νοσοκομείων της Αθήνας (ΚΑΤ, Ευαγγελισμός) που ουσιαστικά απέχουν συστηματικά της προσφοράς μοσχευμάτων
• Η ανεπαρκής στελέχωση και διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (3-4 άτομα από 23 που προβλέπει ο νόμος κι έλλειψη μόνιμης θέσης Γενικού/Ιατρικού Διευθυντή) έχει ως επακόλουθο, ο οργανισμός να μη μπορεί να παίξει με επάρκεια το ρόλο του.
• Η έλλειψη Τμήματος Μεταμοσχεύσεων στο Υπουργείο έχει καταστήσει το Υπουργείο αδύναμο στην παρακολούθηση της πραγματικότητας των ΜΤΧ στην χώρα και στον έλεγχο που οφείλει να ασκεί.

Πάνω από όλα χρειάζεται η υιοθέτηση του γνωστού επιτυχημένου οργανωτικού μοντέλου της Ισπανίας στις ΜΕΘ και ΕΟΜ κι έλεγχος των πάντων από το Υπουργείο Υγείας


Διαβάστε περισσότερα...

Πιθανή μόλυνση τουριστών από το βακτήριο E. Coli



Οι τρεις Αμερικανοί είχαν επισκεφθεί τη Γερμανία.

Τρεις πολίτες που επέστρεψαν στις ΗΠΑ μετά από ταξίδι τους στη Γερμανία ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από το στέλεχος του βακτηρίου που έχει ήδη προκαλέσει 18 θανάτους στην Ευρώπη, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Προς το παρόν οι τρεις περιπτώσεις αυτές θεωρούνται ύποπτες, τόνισε ο κ. Τομ Σκίνερ διευκρινίζοντας ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναμένει τις αναλύσεις αίματος των τριών πολιτών για να μπορέσει να επιβιεβαιώσει ή όχι τις υποψίες.

Σήμερα επιβεβαιώθηκε και η ταυτότητα του σπάνιου στελέχους αυτού του βακτήριου και όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει εντοπιστεί ποτέ στο παρελθόν σε επιδημίες και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα τεχνική υπόσχεται μεγαλύτερη επιτυχία στην εξωσωματική



Μειώνονται ακόμη οι επανειλημμένες αποβολές.

Η τεχνική IMSI, η οποία εφαρμόζεται εδώ και περίπου ένα χρόνο σε κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη υπόσχεται υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση και μείωση των ποσοστών βιοχημικών κυήσεων και των επανειλημμένων αποβολών.

Πρόκειται για μια τεχνική η οποία βασίζεται στην υψηλής ανάλυσης μεγέθυνση των σπερματοζωαρίων με τη χρήση κατάλληλου μικροσκοπίου και υψηλής τεχνολογίας κάμερα, που έχει σαν αποτέλεσμα τη λεπτομερέστερη απεικόνιση της κεφαλής του σπερματοζωαρίου.

«Έχει αποδειχθεί ότι μικρές κύστεις (κενοτόπια) στο εσωτερικό της κεφαλής των σπερματοζωαρίων μειώνουν τα ποσοστά εμφύτευσης των εμβρύων στη μήτρα και κατ’ επέκταση τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η τεχνική IMSI προσφέρεται κυρίως σε ζευγάρια με αυξημένο ποσοστό ανώμαλων μορφολογικά σπερματοζωαρίων (τερατοσπερμία), με αυξημένο ποσοστό κατακερματισμού του DNA των σπερματοζωαρίων, με ιστορικό επανειλημμένων και ανεξήγητων αποτυχιών εξωσωματικής γονιμοποίησης, με βιοχημικές κυήσεις ή επανειλημμένες αποβολές», επισημαίνει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής τους ΑΠΘ, Νίκος Πράπας ο οποίος εφαρμόζει την τεχνική αυτή.

Σύμφωνα με τον κ. Πράπα με αυτή τη νέα μέθοδο αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά των κλινικών κυήσεων όπως επίσης μειώνονται τα ποσοστά των βιοχημικών κυήσεων και των επανειλημμένων αποβολών. «Ο συνδυασμός της υψηλής τεχνολογίας με την καλή επιστημονική κατάρτιση βιολόγων και γυναικολόγων αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης», καταλήγει ο ίδιος.


Διαβάστε περισσότερα...

Οκτώ τρόποι να κάψετε θερμίδες




Κάντε το μεταβολισμό σας να δουλεύει συνεχώς!

Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν προϊόντα που υπόσχονται ότι θα σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Υπάρχει στην πραγματικότητα όμως κάτι που μπορείτε να κάνετε ώστε να αυξήσετε τις θερμίδες που καίτε καθημερινά;

Ναι και όχι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η αλήθεια φαίνεται πως είναι ότι ο νούμερο ένα τρόπος να κάψετε θερμίδες είναι ο παραδοσιακός: να κινηθείτε περισσότερο.

Παρόλα αυτά, η έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν λίγοι ακόμα τρόποι που μπορείτε να υιοθετήσετε για να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Ακολουθούν 8 πιθανοί τρόποι για την καταπολέμηση του πάχους και το κάψιμο περισσότερων θερμίδων.

Άσκηση για κάψιμο θερμίδων


Ο Christopher Wharton, προσωπικός γυμναστής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Yale, θεωρεί πως όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κάποιος στην άσκηση και όσο πιο έντονη είναι αυτή, τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψει. Όταν ασκείστε, το σώμα σας καίει θερμίδες για να ενισχύσει τη δραστηριότητά σας. Ωστόσο, τα οφέλη της άσκησης συνεχίζονται. Αυτό γιατί ακόμα και αν έχει τελειώσει η άσκηση, το σώμα σας ακόμα καίει περισσότερες θερμίδες.

Αν και είναι δύσκολο να καθορίσει κάποιος πόσο διαρκεί αυτό το αποτέλεσμα (ποικίλλει ανάλογα με τη σύσταση του σώματος και το επίπεδο της άσκησης) είναι ασφαλές να πούμε ότι ο ρυθμός μεταβολισμού μπορεί να αυξηθεί με την αεροβική άσκηση για τουλάχιστον 24 ώρες.

Αν θέλετε να παρατείνετε το αποτέλεσμα της καύσης θερμίδων, ο Wharton συμβουλεύει να ασκείστε για μεγαλύτερες περιόδους. Έρευνες έχουν δείξει ότι με την παράταση του χρόνου άσκησης η αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού σε χαλάρωση παρατείνεται.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης για χτίσιμο μυων


Όταν ασκείστε χρησιμοποιείτε τους μυς. Αυτό σας βοηθά να χτίσετε μυϊκή μάζα και ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες- ακόμα και όταν είστε σε χαλάρωση- σε σχέση με το σωματικό λίπος. Σύμφωνα με τον ειδικό, 4,5 κιλά μυς θα έκαιγαν 50 θερμίδες τη μέρα αν βρισκόσασταν σε χαλάρωση, ενώ 4,5 κιλά λίπους θα έκαιγαν 20 θερμίδες.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αυξηθεί ο μεταβολισμός και να καούν περισσότερες θερμίδες είναι η αεροβική και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η γυμναστική ενδυνάμωσης γίνεται ιδιαίτερα σημαντική όσο μεγαλώνουμε, όταν ο μεταβολισμός μας τείνει να εξασθενεί. Ένας τρόπος να εμποδιστεί αυτό είναι να προσθέσετε λίγη άσκηση ενδυνάμωσης στο πρόγραμμά σας τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Οι μεγαλύτεροι μυς είναι στους μηρούς, την κοιλιά, το στήθος και τα χέρια.

Πίνετε πράσινο ή μαύρο τσάι


Η καφεΐνη είναι διεγερτικό και τα διεγερτικά έχουν την τάση να αυξάνουν τις θερμίδες που καίτε. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι σας δίνουν τη βραχυπρόθεσμη εντύπωση ότι έχετε περισσότερη ενέργεια, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι κινείστε περισσότερο. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στο μεταβολισμό που πιθανόν να οδηγήσουν σε κάψιμο περισσότερων θερμίδων.

Ακόμα και παλαιότερες έρευνες έχουν υποδείξει ότι 250 μιλιγκραμ καφεΐνης, αν καταναλωθούν μαζί με γεύμα, μπορούν να αυξήσουν τις θερμίδες που ξοδεύονται στο μεταβολισμό του γεύματος κατά 10%, σύμφωνα με την Jamie Pope, του Πανεπιστημίου του Vanderbilt.

Με την πάροδο του χρόνου αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό, θεωρεί η ειδικός. Περίπου 75 θερμίδες την ημέρα μεταφράζονται σε παραπάνω από 2.100 θερμίδες τον μήνα.

Τα προηγούμενα χρόνια ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι το πράσινο ή το μαύρο τσάι μπορεί να έχουν οφέλη πέρα από την καφεΐνη που περιέχουν.

Μια έρευνα αποκάλυψε μείωση στην πρόσληψη τροφής σε ποντίκια στα οποία δόθηκε πολυφαινόλη, ουσία που βρίσκεται στο πράσινο τσάι.

Άλλη έρευνα, που έγινε σε ανθρώπους, κατέληξε ότι το πράσινο τσάι έχει ιδιότητες παραγωγής ζέστης και καύσης θερμίδων πέρα από ότι μπορεί να αποδοθεί μόνο στην καφεΐνη. Όταν δόθηκαν σε 31 υγιείς άντρες και γυναίκες τρεις μερίδες ποτού που περιείχε πράσινο τσάι, κατεχίνες, καφεΐνη και ασβέστιο για τρεις ημέρες η 24ωρη απώλεια ενέργειας αυξήθηκε κατά 4,6%, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Λοζάννης.

Η κατανάλωση τσαγιού με τα γεύματα μπορεί να έχει άλλο ένα αποτέλεσμα ως προς την καταπολέμηση του πάχους. Τα συστατικά του τσαγιού μπορεί να παρεμβάλλονται με την απορρόφηση από τον οργανισμό των υδατανθράκων όταν καταναλώνονται στο ίδιο γεύμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2006 στο American Journal of ClinicalNutrition.

Αν και όλα αυτά τα πιθανά αποτελέσματα δεν έχουν μεγάλη σημασία, υπάρχει ακόμα ένα δώρο όσον αφορά την κατανάλωση τσαγιού. Το να προτιμήσει κάποιος ένα φλιτζάνι τσαγιού με μηδέν θερμίδες αντί για αναψυκτικό με θερμίδες σίγουρα θα μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνονται.

Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα


Κάθε φορά που τρώτε ένα γεύμα ή σνακ, το γαστρεντερικό σας σύστημα ‘ανοίγει’ και αρχίζει να χωνεύει τροφές και να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Χρειάζονται θερμίδες για να πυροδοτηθεί η μηχανή χώνευσης κι έτσι είναι λογικό ότι όσο πιο πολλά μικρά γεύματα ή σνακς τρώει κάποιος μέσα στη μέρα τόσες θερμίδες θα κάψει.

Δεν υπάρχει πολύ ισχυρή ένδειξη γι αυτό το αποτέλεσμα, σημειώνει η McCrory. Ωστόσο πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός ή δυο πολύ μεγάλων γευμάτων αυτός είναι πιο υγιεινός τρόπος να τρώει κάποιος. Και αν οδηγεί στο κάψιμο ακόμα περισσότερων θερμίδων, ακόμα καλύτερα.

Μην παραλείπετε το πρωινό


Αυξάνουν οι ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και του αυξημένου σωματικού βάρους, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολόγων.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι παραλείπουν το πρωινό έχουν την τάση να τρώνε περισσότερες θερμίδες μέχρι το τέλος της μέρας. Άλλες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος στους εφήβους.

Αν και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερη έρευνα σε αυτή την περιοχή η κατανάλωση υγιεινού πρωινού έχει νόημα σαν υγιεινός τρόπος ζωής.

Να τρώτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά


Το ασβέστιο από γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά δεν σας βοηθά ιδιαίτερα στο να καίτε περισσότερες θερμίδες αλλά μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή του πάχους. Αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από τη Δανία υποδεικνύουν ότι μπορεί να απορροφούμε λιγότερες θερμίδες λιπαρών από το γεύμα, όταν καταναλώνουμε ασβέστιο από γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.

Σε άλλη πρόσφατη έρευνα η κατανάλωση περισσότερων τροφών με ασβέστιο, στις οποίες περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερη ποσότητα κοιλιακού λίπους, ειδικά σε νέους άντρες.

Πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα


Στο κάψιμο θερμίδων περιλαμβάνεται η απορρόφηση και η χρήση του νερού, ενώ διατηρείται ισορροπία των υγρών, σημειώνει η Pope. Το να πίνετε σχεδόν 8 ποτήρια νερό την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στο να κάψετε επιπλέον περίπου 100 θερμίδες την ημέρα, σύμφωνα με ευρήματα μικρής έρευνας στη Γερμανία, σημειώνει η Pope.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται αρκετό, αλλά ενδεχομένως θα αθροιστεί σε 700 θερμίδες την εβδομάδα ή 2.800 τον μήνα. Και αυτό, κάνοντας κάτι που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να κάνουμε για να έχουν όφελος τα έντερα και τα νεφρά μας και να αποφύγουμε τη σύγχυση μεταξύ πείνας και δίψας. Η ειδικός προειδοποιεί να μην υπερβάλλουμε, καθώς είναι πιθανό να καταναλώσουμε επικίνδυνες ποσότητες νερού.

Κινηθείτε


Οποιοσδήποτε τύπος κίνησης απαιτεί ενέργεια και η νευρικότητα ανήκει σε αυτή την κατηγορία.Παλαιότερες έρευνες είχαν υποδείξει ότι με την καθημερινή κινητικότητα μπορούν να καούν παραπάνω θερμίδες. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι η ανεπίσημη κίνηση μπορεί να είναι πιο σημαντική από την επίσημη άσκηση στο να καθοριστεί ποιος είναι λεπτός και ποιος παχύς.

Η δίαιτα και η άσκηση αποτελούν καλά νέα για συζήτηση με το γιατρό σας. Πριν αρχίσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης ή να αλλάξετε τη διατροφή σας καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Αν έχετε κάποια πάθηση ή λαμβάνετε φάρμακα μπορεί να υπάρχουν δραστηριότητες ή συμπληρώματα διαίτης που θα πρέπει να αποφύγετε.

Διαβάστε περισσότερα...

Σπάνιο το βακτήριο που «σκοτώνει» στην Ευρώπη



Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.

Το στέλεχος του βακτηρίου που έχει προκαλέσει το θάνατο 18 ανθρώπων στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία, είναι «πολύ σπάνιο» και δεν είχε ποτέ προκαλέσει μέχρι σήμερα επιδημία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Το στέλεχος το οποίο απομονώθηκε από κρούσματα που προέρχονται από την επιδημία στη Γερμανία δεν έχει εντοπιστεί ποτέ σε επιδημία στο παρελθόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Γκρέγκορι Χαρτλ.

«Το είχαμε δει σε σποραδικά κρούσματα, αλλά πολύ σπάνια», προσέθεσε.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC) επιβεβαίωσε σήμερα την ταυτότητα του βακτηρίου. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο στέλεχος του βακτηρίου Escherichia coli "0104:H4 (Stx2-θετικό, eae-αρνητικό, hly-αρνητικό, ESBL, aat, aggR, aap).

Παρατίθενται κάποιες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για το βακτήριο αυτό, την εκδήλωση της ασθένειας, τους τρόπους μετάδοσης και τα μέτρα προφύλαξης.

Ερώτηση: Ποιο είναι το βακτήριο που ευθύνεται για τις τροφικές αυτές δηλητηριάσεις;


Απάντηση: Η επιδημία που υπάρχει σήμερα στη Γερμανία οφείλεται σε μόλυνση από το βακτήριο Escherichia coli (E.coli, το οποίο ονομάζεται επίσης κολοβακτηρίδιο) εντεροαιμορραγικό (EHEC) ενός πολύ σπάνιου τύπου (E.coli 0104:H4), το οποίο παράγει τοξίνες Shiga (ή βεροτοξίνες) και μπορεί να προκαλέσει εντερικές αιμορραγίες.

Ερώτηση: Ποια είναι η πηγή της επιδημίας;


Απάντηση: Σε αυτό το στάδιο η πηγή της μόλυνσης δεν έχει επισήμως εντοπιστεί. Οι έρευνες συνεχίζονται (γίνονται μικροβιολογικές αναλύσεις και έρευνες σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διανομής ύποπτων τροφίμων).

Οι αρχές του Αμβούργου, επίκεντρο της μόλυνσης, στη βόρεια Γερμανία είχαν ανακοινώσει αρχικά ότι πιθανή αιτία της μόλυνσης ήταν αγγούρια ισπανικής προέλευσης. Ωστόσο όλες οι εξετάσεις που έγιναν μέχρι σήμερα στη Γερμανία, στην Ισπανία και στην Ιταλία, απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό.

Ερώτηση: Πώς εκδηλώνεται η ασθένεια;


Απάντηση: Εκδηλώνεται με συνηθισμένες διάρροιες ή διάρροιες με την παρουσία αίματος στα κόπρανα στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, πονοκεφάλους και έντονους πόνους στην κοιλιά.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή της ασθένειας, η οποία είναι ορισμένες φορές μοιραία, είναι το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε αιμολυτική αναιμία (καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων), θρομβοπενία (μείωση των αιμοπεταλίων) και μια οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Ερώτηση: Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο;


Απάντηση: Κύρια δεξαμενή των βακτηρίων αυτών είναι το έντερο των μηρυκαστικών.

Ο άνθρωπος μολύνεται κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Αυτά που εγκυμονούν κινδύνους είναι κυρίως τα προϊόντα κρέατος που καταναλώνονται ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα (π.χ. κιμάς κρέατος), το μη παστεριωμένο γάλα ή τα προϊόντα γάλακτος που έχουν παρασκευαστεί με γάλα που δεν είναι παστεριωμένο και τα λαχανικά που καταναλώνονται ωμά (π.χ. σαλάτες και λαχανικά).

Το βακτήριο μπορεί να διαδοθεί από την άμεση επαφή με ένα άτομο που έχει προσβληθεί, μέσω των κοπράνων.

Η μετάδοση στον άνθρωπο γίνεται επίσης με την άμεση επαφή με ζώα που έχουν προσβληθεί ή με το περιβάλλον που έχει μολυνθεί από τα περιττώματά τους.

Ερώτηση: Ποια είναι η περίοδος επώασης;


Απάντηση: Η περίοδος επώασης είναι 7 ως 15 ημέρες μετά την κατανάλωση τροφίμων που ήταν μολυσμένα ή την επαφή με ζώα που έχουν προσβληθεί.

Ερώτηση: Ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να λαμβάνονται;


Απάντηση: Πρέπει να τηρούνται οι συνηθισμένοι κανόνες υγιεινής: πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία του φαγητού, πριν περάσουμε στο τραπέζι και μετά την τουαλέτα, προσεκτικό καθάρισμα των φρούτων και των λαχανικών και ξεφλούδισμα ή μαγείρεμά τους, καθαρισμός των μαχαιριών και των πιρουνιών και των σκευών κουζίνας που χρησιμοποιήθηκαν στο καθάρισμα φρούτων και λαχανικών, καθάρισμα των πιάτων και των επιφανειών (μεταξύ των οποίων τα ψυγεία) τα οποία ήρθαν σε επαφή με τα τρόφιμα.

Στη Γερμανία το Ινστιτούτο Ρόμπερτ-Κοχ, που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών στη χώρα, διατήρησε τη σύστασή του να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμής τομάτας, αγγουριού και εν γένει ωμών λαχανικών.

Ερώτηση: Πόσοι άνθρωποι έχουν προσβληθεί;


Απάντηση: Περίπου 2.000 εμφάνισαν την ασθένεια στη Γερμανία, αλλά κρούσματα καταγράφηκαν και αλλού στην Ευρώπη, έως και στις ΗΠΑ. Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν εκτός Γερμανίας συνδέονται όλα όπως φαίνεται με τη χώρα αυτή (οι ασθενείς είχαν περάσει από τη Γερμανία).

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την ασθένεια ήταν μέχρι σήμερα το μεσημέρι 18 (17 στη Γερμανία και 1 στη Σουηδία).


Διαβάστε περισσότερα...

Η μητέρα σας πότε εμφάνισε εμμηνόπαυση;




Σε κάποιο ποσοστό εμφανίζεται κληρονομικότητα.

Η ηλικία στην οποία οι γυναίκες εισέρχονται στην εμμηνόπαυση εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από αυτήν των συγγενών τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, γυναίκες των οποίων οι μητέρες ή οι αδερφές είχαν εμμηνόπαυση στην ηλικία των 45 ετών είχαν περίπου 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να τους συμβεί το ίδιο.

Γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση σε σχετικά μεγάλη ηλικία-54 ετών ή μεγαλύτερη-είχαν επίσης εξαπλάσιες πιθανότητες να τους συμβεί το ίδιο που συνέβη στη μητέρα τους και διπλάσιες σε σχέση με την αδερφή τους.

Ωστόσο, η ηλικία της εμμηνόπαυσης δεν είναι εντελώς κληρονομική, ανακάλυψαν οι ερευνητές, καθώς σημαντικό ποσοστό της επίσης εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η Danielle Morris, από το Ινστιτούτο για την έρευνα στον καρκίνο, της Βρετανίας, δήλωσε ότι τα γονίδια επηρεάζουν σημαντικά την ηλικία εμμηνόπαυσης αλλά επίσης ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής, και πολλές γυναίκες μπορούν να επηρεάσουν την ηλικία εμμηνόπαυσης με τη συμπεριφορά τους.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ορισμένες πλευρές του περιβάλλοντος μιας γυναίκας επηρεάζουν άμεσα την ηλικία της εμμηνόπαυσης, εξηγεί η Morris. Για παράδειγμα γυναίκες που καπνίζουν τείνουν να εισέρχονται στην εμμηνόπαυση περίπου 1 έως 2 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις πρώην ή τις μη καπνίστριες. Γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ, επίσης εισέρχονται νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, δήλωσε.

Η ηλικία εμμηνόπαυσης είναι αναγκαίος παράγοντας γονιμότητας, σημειώνει η Morris στο περιοδικό ‘Menopause’, καθώς η πιθανότητα σύλληψης σε μια γυναίκα σταματά περίπου 10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Προηγούμενες έρευνες, επίσης ανακάλυψαν ότι γυναίκες που έχουν εμμηνόπαυση σχετικά αργά στη ζωή τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η Morris συνέκρινε γυναίκες που είχαν κάποιου βαθμού συγγένεια, με το σκεπτικό ότι διαφορετικοί συγγενείς θα μοιράζονται διαφορετικές ποσότητες γονιδίων και περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, αν μονοζυγώτες δίδυμες έχουν περισσότερο παρόμοιες ηλικίες εμμηνόπαυσης σε σχέση με μη μονοζυγώτες τότε αυτό υποδεικνύει ότι τα γονίδια είναι σημαντικά επειδή οι μονοζυγώτες έχουν περισσότερα γονίδια κοινά σε σχέση με τις μη μονοζυγώτες.

Παρομοίως, αν αδερφές έχουν περισσότερο παρόμοιες ηλικίες εμμηνόπαυσης από τις μητέρες και τις κόρες, τότε υποδεικνύει ότι το περιβάλλον είναι σημαντικό επειδή οι αδερφές έχουν το ίδιο ποσοστό γονιδίων κοινό, όπως και οι μητέρες με τις κόρες αλλά οι αδερφές έχουν την τάση για περισσότερο παρόμοιο τρόπο ζωής σε σχέση με τις μητέρες και τις κόρες.

Η έρευνα περιέλαβε 2.060 γυναίκες μεταξύ 31 και 90 ετών.

Και η πρόωρη και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση φάνηκε να είναι οικογενειακή υπόθεση, ανακάλυψαν ερευνητές, όπως και η εμμηνόπαυση στη φυσιολογική ηλικία. Συγκεκριμένα, γυναίκες των οποίων οι αδερφές και οι μητέρες είχαν εμμηνόπαυση σε κάποια ηλικία είχαν 2 έως 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ίδια κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα...

Άλλος ένας νεκρός από το θανατηφόρο βακτήριο



Συνολικά 2.000 άνθρωποι νοσούν στη Γερμανία.

Άλλος ένας θάνατος προκλήθηκε σήμερα στη Γερμανία από το θανατηφόρο βακτήριο E.coli 0104 (EHEC) ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στην Ευρώπη συνολικά στους 18.

Νέο θύμα του βακτηρίου είναι μια 81χρονη γυναίκα, η οποία πέθανε στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με διευκρινίσεις της εκπροσώπου του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν η άτυχη γυναίκα.

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο νοσηλεύονται επίσης 102 ασθενείς, οι οποίοι υποφέρουν από ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (ΟΑΣ), μια σοβαρή επιπλοκή του βακτηρίου EHEC η οποία πλήττει τα νεφρά, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 102 ασθενείς, τα 27 είναι παιδιά και τα δύο τρίτα γυναίκες ενώ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι περίπου 2.000 άνθρωποι νοσούν στη Γερμανία -500 περισσότεροι από χθες- κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, λόγω του βακτηρίου, ενώ κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μέχρι ακόμη και στις ΗΠΑ.

Η ταυτότητα του βακτηρίου σήμερα επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC), σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για ένα σπάνιο στέλεχος του Escherichia coli ενώ η πηγή μόλυνσης εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στη σύμπραξη Ντυνάν - Γαία



Κλείνει η μαιευτική κλινική, με «λουκέτο» απειλείται και το Ντυνάν.

Το κλείσιμο της μαιευτικής κλινικής «Γαία» προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ έθεσε θέμα νομοθετικής παρέμβασης προκειμένου να βρεθεί λύση για το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ερρίκος Ντυνάν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι διαθέτει στα χέρια του επιστολή του Ιατρικού Αθηνών με την οποία του γνωστοποιείται ότι προτίθεται να αποσυρθεί από την εκμετάλλευση της μαιευτικής κλινικής του Ερρίκος Ντυνάν μέσω της θυγατρικής του εταιρείας «Γαία».

Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Λοβέρδος έθεσε το θέμα του καυτού οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Ντυνάν, σημειώνοντας ότι αν δεν βοηθηθεί από το δημόσιο, «το νοσοκομείο κλείνει».

Ο υπουργός συνέδεσε το πρόβλημα επιβίωσης του Ντυνάν με τη λειτουργία της «Γαία» καθώς εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας της, το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού θα απολέσει 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιβεβαίωσε δε τις πληροφορίες ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, γνωμοδότησε αρνητικά για τη λειτουργία της «Γαία», αναφέροντας χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να μην αποδεχθώ την γνωμοδότηση του ΝΣΚ».

Ο κ. Λοβέρδος ομολόγησε ότι το δημόσιο δεν διαθέτει χρήματα ώστε να βοηθήσει το Ερρίκος Ντυνάν και επομένως δεν μπορεί να εξαγοραστεί και να τεθεί υπό την ομπρέλα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ως εκ τούτου, για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας και να μην βρεθούν στο δρόμο κοντά στους 1000 εργαζόμενους πρέπει να βρεθεί νομοθετική λύση.

Σημειώνεται ότι κατά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους το Ερρίκος Ντυνάν δεν μπορεί να πουληθεί, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ Λοβέρδος, θέτοντας στους βουλευτές της επιτροπής το δίλλημα νομοθετικής παρέμβασης ώστε να αποτραπεί το λουκέτο.

«Μπορούμε να παρέμβουμε εδώ νομοθετικά; Θα υπάρχει η συναίνεση του σώματος;» αναρωτήθηκε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι είμαστε στο παρά δύο, πολύ σοβαρών εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα έθεσε βέτο στην υπαγωγή του Ντυνάν υπό την ομπρέλα του ΕΣΥ ενώ κομφούζιο επικρατεί, ως προς τις οφειλές του δημοσίου προς το Ερρίκος Ντυνάν.

Ο κ Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να εξοφληθεί το ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ για το οποίο υπάρχει συμφωνία, ενώ για τα υπόλοιπα 24 εκατ. ευρώ θα πρέπει κατά τον ίδιο να αποφασίσουν τα δικαστήρια.

Πρόταση για τη σωτηρία του Ερρίκος Ντυνάν μέσω της σύνδεσης του με το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Γιαννόπουλος.

Η πρόταση προβλέπει την συνεργασία του Ντυνάν με το Πανεπιστήμιο, με εκχώρηση 100 κλινών γενικών περιστατικών καθώς και τη λειτουργία πανεπιστημιακής μαιευτικής κλινικής.

Στο μεταξύ, η τελεσίδικη -κατά δήλωση του υπουργού- απόφαση για τερματισμό της σύμπραξης μεταξύ Ερρίκος Ντυνάν και «Γαία» προκαλεί σημαντική ζημιά και στον όμιλο της Ιατρικό Αθηνών, καθώς για τη λειτουργία της κλινικής Γαία έγιναν πολύ σημαντικές δαπάνες σε μηχανήματα αλλά και προσωπικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Πως μπορώ να τρέφομαι οικονομικά;



Έξυπνα τρικ για να τρώτε σωστά και φθηνά!

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των τροφίμων που παρατηρείται παγκοσμίως, φαίνεται πως έχουν μεγάλη επίπτωση στην υγεία καθώς επίσης και στη διατροφική κατάσταση των ατόμων. Η συνεχής ανατίμηση των αγαθών και των ειδών διατροφής, έχει κάνει τους καταναλωτές επιφυλακτικούς τόσο στην επιλογή όσο και την αγορά των τροφών, σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζεται και η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Για να μπορέσει να επιτευχθεί λοιπόν, μια ισορροπημένη από θρεπτικά συστατικά διατροφή, χωρίς όμως να επιβαρύνεται οικονομικά ο καταναλωτής, μπορεί να υιοθετήσει πρακτικές και ταυτόχρονα οικονομικές λύσεις.

Η επιλογή φρούτων και λαχανικών εποχής, αποτελεί ασφαλή λύση για την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονα οικονομική λύση, καθώς είναι πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα εισαγωγής ή θερμοκηπίου.

Τα αμυλούχα τρόφιμα (πατάτες, ψωμί, ρύζι), εκτός του ότι μας προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία), διατηρούν (προς το παρόν τουλάχιστον) τις τιμές τους σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Τα όσπρια αποτελούν μια πολύ θρεπτική και ταυτόχρονα οικονομική λύση. Η κατανάλωση τους 1-2 φορές την εβδομάδα προσφέρει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, χωρίς να στοιχίζει ακριβά.

Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό) σε σύγκριση με το λευκό (κοτόπουλο, γαλοπούλα), είναι σίγουρα πιο ακριβό και περιέχει περισσότερο κορεσμένο λίπος. Αντίθετα, το λευκό κρέας αποτελεί τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά περιέχει χαμηλές ποσότητες σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη.

Μια οικονομική και ταυτόχρονα υγιεινή λύση είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος 1 φορά την εβδομάδα. Τα ψάρια αποτελούν σημείο αιχμής, όσον φορά στο κόστος και η χαμηλή κατανάλωσή τους οδηγεί σε χαμηλή πρόσληψη των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.

Σίγουρα, υπάρχουν είδη ψαριών με υψηλό κόστος, που καθιστά απαγορευτική την αγορά τους, υπάρχουν όμως και αρκετά είδη ψαριών (σαρδέλα, τσιπούρα ιχθυοτροφείου, γαύρος), με χαμηλό κόστος, που αποτελούν σημαντικές πηγές αναγκαίων θρεπτικών συστατικών.

Εκτός από τον προγραμματισμό στην αγορά και την κατανάλωση των τροφών, ένας ακόμη τρόπος εξοικονόμησης στην κουζίνα, είναι η… ανακύκλωση φαγητού. Συχνά, πετάμε το χθεσινό φαγητό ή το προχθεσινό ψωμί, επειδή απλώς μπαγιάτεψε. Τι θα λέγατε να ετοιμάζατε γευστικές πίτες, χρησιμοποιώντας το κρέας ή το κοτόπουλο που περίσσεψε προσθέτοντας απλά λίγα μυρωδικά;

Με το ρύζι ή τα μακαρόνια που ενδεχομένως έχουν περισσέψει, μπορούμε να ετοιμάσουμε ρυζοσαλάτα ή μακαρονοσαλάτα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα θρεπτικό κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο.

Τα φρούτα τα οποία έχουν παραωριμάσει, μπορούν να γίνουν θρεπτικότατες σπιτικές μαρμελάδες ή κομπόστα, ενώ το γάλα που πλησιάζει την ημερομηνία λήξεως μπορεί να γίνει ρυζόγαλο ή πανακότα.

Τέλος, το ψωμί που έχει περισσέψει και έχει αρχίσει να σκληραίνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μπιφτέκια μας ή κόβοντας το σε κυβάκια, να μετατραπεί σε ωραιότατα κρουτόν που θα συνοδεύσουν τη σαλάτα μας ή κάποια σούπα.

Η οικονομική κρίση σίγουρα έχει δυσκολέψει πάρα πολύ την κατάσταση και αυτό φαίνεται να έχει αντίκτυπο και στη διατροφή του ατόμου.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο καταναλωτής να διατρέφεται υγιεινά και οικονομικά. Αρκεί να έχει σωστό προγραμματισμό, τόσο στις αγορές του, όσο και στη διαχείριση των περισσευμάτων του φαγητού.
Διαβάστε περισσότερα...

Τριάντα χρόνια από την ανακάλυψη του AIDS




ΔΕΙΤΕ: Γράφημα του Reuters
Αν και ο πρώτος θάνατος από τον ιό HIV σημειώθηκε το 1959 στην Αφρική, η επίσημη αναφορά των γιατρών για το AIDS έγινε στις 5 Ιουνίου του 1981. Αφορμή ήταν οι διαδοχικοί θάνατοι ομοφυλόφιλων ανδρών στις ΗΠΑ.

Τα πρώτα χρόνια το AIDS έχει «χτυπήσει» και διάσημους αστέρες, όπως ο Rock Hudson και ο Freddie Mercury των Queen, κάτι που είχε προκαλέσει αίσθηση για το ιό, που τότε θεωρούνταν «καρκίνος των ομοφυλόφιλων».

Συνολικά, έχουν πεθάνει περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως από το AIDS.

Δείτε το γράφημα του Reuters με αφορμή τα τριάντα χρόνια από την ανακάλυψη του ιού...



Διαβάστε περισσότερα...

Δυο χρυσά για τον Αρίωνα Χανίων




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΑμεΑ


Η νεομεταγραφείσα στο αθλητικό σωματείο Ατόμων με Αναπηρία "Αρίων Χανίων" Ζαφείρα Μαραβελάκη κατέκτησε δυο χρυσά μετάλλια στο αντίστοιχο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, με διοργανώτρια την ΕΑΟΜ ΑμεΑ (Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες).
Μετέχοντας στην κατηγορία S37, η Μαραβελάκη (φετινή μεταγραφή από το σωματείο Ίκαρος Ρεθύμνου) πήρε την 1η θέση στη σφαίρα με βολή στα 6.51μ, η οποία αποτελεί και νέο πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ και στο δίσκο ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, μ' επίδοση 16.40μ.
Την αθλήτρια συνόδευαν οι προπονήτριες Γεωργία Νικηφοράκη και Βασιλική Πανδή, ενώ οι υπεύθυνοι του Αρίωνα ευχαριστούν θερμά το Κύδωνα, για τη συνεργασία και τη διάθεση υλικοτεχνικού εξοπλισμού και κυρίως τον προπονητή ρίψεων Γιώργο Κονταράκη, για τις πολύτιμες συμβουλές του.
* Κατά τη διάρκεια του πανελλήνιου πρωταθλήματος αθλητών με αναπηρία σημειώθηκαν δυο νέα ρεκόρ Ευρώπης (από τον Σταθελάκο στη σφαίρα και τον Λέτκα στο μήκος), αλλά και 41 πανελλήνια ρεκόρ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΠΟΤΣΙΑ
Στο Δημοτικό κλειστό γυμναστήριο Κηφισιάς 'Ι. Ζηρίνης' διεξάγεται (μέχρι την Κυριακή) το πανελλήνιο πρωτάθλημα Boccia, στο οποίο μετέχει και ο Αρίωνας Χανίων, με 7 αθλητές-τριες.
Συγκεκριμένα, αγωνίζονται οι Ελπίδα Δαράκη, Άννα Μπλαζάκη, Στέλλα Κουμπιάδη, Σταύρος Στρατάκης, Μαρία Γιακουμάκη, Γιώργος Καλαϊτζιδάκης, Μίροσλαβ Βασίλιεφ Γεοργίεφ.
Μαζί με τα παιδιά είναι οι προπονητές τους Γεωργία Νικηφοράκη, Βασιλική Πανδή και οι συνοδοί βοηθοί Ιωάννα Αμπατζίδου, Λένα Τζανέτου, Βαγγέλης Βολάνης και Βασίλης Γκίκας.





Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr
Διαβάστε περισσότερα...