Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Κάθετη εναντίωση της ΕΣΑμεΑ στο Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών

Γιάννης Βαρδακαστάνης: Οδηγεί σε εξαθλίωση τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης ΒαρδακαστάνηςΟ πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης
Την πλήρη αντίθεση του ελληνικού αναπηρικού κινήματος για το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε ο πρόεδρος της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της βουλής τονίζοντας με έμφαση ότι η εφαρμογή του με μαθηματική ακρίβεια «οδηγεί σε εξαθλίωση τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.»

Αναφερόμενος στις επιμέρους διατάξεις του ν/σ ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ τόνισε ότι “το καθεστώς μεταχείρισης που υιοθετείται μεταξύ των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα και των συνταξιούχων των ασφαλιστικών ταμείων του Υπουργείου Εργασίας είναι άνισο, αφού από την περικοπή των συντάξεων του δημοσίου εξαιρούνται όλα τα άτομα με αναπηρία που εντάσσονται στις κατηγορίες αναπηρίας που συνταξιοδοτούνται με τις ρυθμίσεις του ν. 612/77 (συνταξιοδότηση στη 15αετία) Για τους συνταξιούχους όμως των ασφαλιστικών ταμείων του ιδιωτικού τομέα προβλέπεται εξαίρεση μόνο για εκείνους που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα και το επίδομα απολύτου αναπηρίας”. Με ιδιαίτερη ένταση ο Γ. Bαρδακαστάνης αναφέρθηκε στην “πρωτοφανή η έλλειψη προστατευτικών ρυθμίσεων για τα άτομα με αναπηρία από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες οδηγούν σε μεγαλύτερη φτώχεια του συνταξιούχους με αναπηρία και τις οικογένειές τους”, θέτοντας σειρά ερωτημάτων που αποκαλύπτουν την αναλγησία του Πολυνομοσχεδίου. Όπως : “Είναι δυνατόν να μην εξαιρούν τα ορφανά με αναπηρία και από δύο γονείς; Είναι δυνατό να μην εξαιρούν από τις περικοπές των συντάξεων τους γονείς που βαρύνονται φορολογικά από τα τέκνα τους με αναπηρία; Είναι δυνατό να μην εξαιρούν μερικές δεκάδες αιμορροφιλικούς συνταξιούχους από τις περικοπές συντάξεων του δημοσίου; Είναι δυνατόν με ένα ΔΕΝ να διαχωρίζουν τους νεφροπαθείς μεταμοσχευθέντες από νεφρό (συμβαίνει στο άρθρο 38) από τους νεφροπαθείς τελικού σταδίου;”

Σε ότι αφορά τα “εργασιακά” επισημάνθηκε ότι “το βαθμολόγιο και η σύνδεσή του με τη μισθοδοσία αποτελεί μέτρο άνισης και διακριτικής μεταχείρισης, από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται από διακριτά μέτρα εύλογων προσαρμογών που θα διευκολύνουν την εργασία των ατόμων με αναπηρία” και απαριθμήθηκαν σχετικά επιχειρήματα – τεκμήρια. Συγκεκριμένα: Οι συντάκτες του ν/σ δεν εξαίρεσαν από την περικοπή των επιδομάτων επιδόματα που έχουν μηδενικό δημοσιονομικό όφελος όπως το επίδομα υποστήριξης τυφλών δικηγόρων!!! Από το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας το Κράτος δεν φρόντισε να εξαιρέσει του συζύγους των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι δεν βαρύνονται φορολογικά από τον σύζυγο με αναπηρία, γεγονός που οδηγεί σε συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος των ατόμων με αναπηρία. Από το καθεστώς όμως της εργασιακής εφεδρείας δεν εξαιρέθηκε το σύνολο των προστατευόμενων των νόμων 1648/86 και 2643/98, αφού σχετική ρύθμιση εξαιρεί μόνο τους εργαζομένους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (σ.σ. ως γνωστόν οι ανωτέρω βασικοί νόμοι προστασίας της απασχόλησης αφορούν στα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω).

Σε ότι αφορά, τέλος, τις φορολογικές ρυθμίσεις ο Γ. Βαρδακαστάνης επανέλαβε την θέση του αναπηρικού κινήματος “να διατηρηθεί ως ελάχιστο δείγμα προστασίας των πενιχρών εισοδημάτων των ΑμεΑ και των οικογενειών τους το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, δηλαδή το αφορολόγητο ποσό των 12.000€ και ομοίως να παραμείνει στα 2400 € το ποσό που αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα των ατόμων με αναπηρία”.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Ο παραλογισμός της έκτακτης εισφοράς-Χωρίζουν τους αναπήρους σε κατηγορίες!

Η απαλλαγή αφορά συγκεκριμένες μορφές αναπηρίας.



Έκτακτη εισφορά: Αδυναμία πληρωμής, σωρεία λαθών, αγανάκτιση και διαχωρισμός της αναπηρίας σε...κατηγορίες. Με λίγα λόγια για να μην καταβάλλεις την έκτακτη εισφορά δε χρειάζεται απλώς να έχεις υψηλό ποσοστό οποιασδήποτε αναπηρίας, αλλά να είσαι τυφλός ή να αντιμετωπίζεις κινητικά προβλήματα...

Πολλοί ήταν αυτοί που και στην Πάτρα έσπευσαν στις εφορίες να ενημερωθούν για το αν μπορούν να απαλλαγούν από τα ραβασάκια λόγω αναπηρίας, αλλά διαπίστωσαν ότι η αναπηρία έχει διακρίσεις στα μάτια της κυβέρνησης...

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αναπήρου από την Πάτρα, με ποσοστό ανικανότητας 80%, λόγω σοβαρότατου προβλήματος καρδιάς, η λειτουργία της οποίας υποστηρίζεται μηχανικά. Ο φορολογούμενος ειναι μεν ανάπηρος, θα πληρώσει δε την έκτακτη εισφορά, γιατί όπως αναφέρεται στο περίφημο ραβασάκι και σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, αίτηση για νέα εκκαθάριση θα πρέπει να υποβληθεί στην περίπτωση όπου επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά εισοδήματος:

· στο εισόδημα από μισθούς, συντάξεις ή πάγια αντιμισθία σε πρόσωπα με βαριά κινητική αναπηρία πάνω από 80% ή πρόσωπο ολικώς τυφλό.


To σκεπτικο του διαχωρισμού πού οφείκλεται άραγε;Αυτός που βλέπει και έχει δυο γερά πόδια μπορεί να δουλέψει για παράδειγμα αν αντιμετωπίζει ένα άλλο "αόρατο" σοβαρό πρόβλημα υγείας;

Κι αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Κι άλλοι πολίτες βρίσκονται μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, ενώ ούτως ή άλλως πάρα πολλοί δεν μπορούν να την πληρώσουν μιας και στην Πάτρα, τη Δυτ. Ελλάδα της ανεργίας και γενικότερα τη χώρα των χαρατσιών και της αφαιμαξης, οι πολίτες στενάζουν, πεινάνε...


Διαβάστε περισσότερα...

Κέρκυρα: Στο επίκεντρο το πρόγραμμα «τουρισμού χωρίς φραγμούς» για ΑΜΕΑ



Ενημέρωση εν όψει της έναρξης του προγράμματος «τουρισμός χωρίς φραγμούς» για τη μείωση των φυσικών και κοινωνικών εμποδίων που αποκλείουν τα άτομα με αναπηρίες από το τουριστικό προϊόν, πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Χρήστου Σκούρτη με φορείς των ΑΜΕΑ.

Το έργο αφορά στην κοινωνική ένταξη μέσω της βελτίωσης της προσβασιμότητας των τουριστών σε επιλέξιμες περιοχές και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα - Ιταλία, 2007 - 2013, με τελικό δικαιούχο την περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι εγκατασταθούν σε παραλίες της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς συστήματα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, ώστε να δημιουργηθεί ένα τουριστικό πακέτο έχοντας χαρτογραφήσει τα εν λόγω προσβάσιμα μέρη.

Το έργο έχει διττή στόχευση τόσο ως προς τους μόνιμους κατοίκους ΑΜΕΑ των νησιών, όσο και ως προς τους επισκέπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας.

Διαβάστε περισσότερα...

Εναλλακτικές επενδύσεις



Επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, από ιστιοπλοΐα και θαλάσσιες περιηγήσεις μέχρι κανόε καγιάκ, ράφτιγκ και χιονοδρομικό σκι, χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, το νέο καινοτόμο πρόγραμμα που προκήρυξε πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εναλλακτικός Τουρισμός», που έχει στόχο την ανάδειξη και την τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, μέσω της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας για επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ο «ΑτΚ» παρουσιάζει σήμερα τα βασικά σημεία του προγράμματος, τη διαχείριση του οποίου για τις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας έχει αναλάβει ο φορέας ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος –που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης- ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ, με συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή. Για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 938.490 ευρώ και για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας σε 930.498 ευρώ.

Ειδικότερα, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που ενισχύονται ενδεικτικά είναι:


• Αθλητικός τουρισμός αναψυχής (καταδύσεις αναψυχής, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, αετοσανίδα, κολύμβηση, θαλάσσιο έλκηθρο, θαλάσσια αθλήματα, κανόε καγιάκ, rafting, χιονοδρομικό σκι, χιονοσανίδα, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάβαση φαραγγιών - δασών, τουρισμός άγριας ζωής, ποδηλασία πόλης, ιππασία, μίνι γκολφ).

• Θαλάσσιος τουρισμός (θαλάσσιες περιηγήσεις, κρουαζιέρες, ιστιοπλοΐα, yachting-motor, boat-sailing boat).

• Τουρισμός υπαίθρου (τουρισμός φυσιολατρικός, παρατήρησης χλωρίδας και πανίδας, περιπατητικός και περιηγητικός τουρισμός).

• Γαστρονομικός τουρισμός (επισκέψεις σε μονάδες και εργαστήρια παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων-παραδοσιακά ελαιοτριβεία, αγροκτήματα, αμπελουργικές ζώνες, οινοποιεία- γευσιγνωσία, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις).

• Τουρισμός υγείας και ευεξίας (διακοπές με υπηρεσίες πρόληψης, διατήρησης ή βελτίωσης της υγείας για όλους, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων ΑΜΕΑ και τρίτης ηλικίας).

Κερδοφόρες επενδύσεις

Όπως εξηγεί η Γαλάτεια Κεσσανίδου, στέλεχος του ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ και υπεύθυνη του προγράμματος, «σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ένα σημαντικό ποσοστό (άνω του 25%) ευκατάστατων, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, Ευρωπαίων ταξιδιωτών αναζητούν πρωτότυπες βιωματικές εμπειρίες και τουριστικές υπηρεσίες πέρα από το τρίπτυχο «ήλιος, θάλασσα, φιλοξενία». Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πληθώρα τέτοιων εμπειριών, εκμεταλλευόμενη την ποικιλότητα των τοπίων της, τους φυσικούς της πόρους, τον πολιτισμικό και ιστορικό της πλούτο, καθώς και την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά της. Όλα τα προηγούμενα, συνδυασμένα με νεωτεριστική επιχειρηματικότητα, μπορούν να αναδείξουν πρωτότυπες κερδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες». Πλεονέκτημα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού είναι, σύμφωνα με την κ. Κεσσανίδου, «η δυνατότητά τους να προσελκύουν τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σταθερή πηγή εσόδων και απασχόλησης».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, προσθέτει η ίδια, έρχεται να βοηθήσει η προκήρυξη του προγράμματος «Εναλλακτικός Τουρισμός», που απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, που είτε δραστηριοποιούνται είτε επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να δημιουργήσουν νέες υποδομές και νέες υπηρεσίες σχετικές με τον αθλητικό και θαλάσσιο τουρισμό, το γαστρονομικό τουρισμό, τον τουρισμό υπαίθρου και τον πολιτιστικό τουρισμό.

Το πρόγραμμα διέπεται από τον κανονισμό «De minimis» (το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην ίδια επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε περίοδο τριών ετών).

Επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι:


  • Πλωτές μεταφορές (υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών, κρουαζιέρων, ενοικίασης σκαφών κ.λπ.).
  • Καταλύματα (ξενοδοχεία, καταλύματα, κάμπινγκ).
  • Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης (εστιατόρια και μπαρ ξενοδοχείων, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, παραδοσιακά καφενεία κ.λπ.).
  • Δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης (υπηρεσίες ενοικίασης αερόστατων, αλόγων ιππασίας, εξοπλισμού θαλάσσιων σπορ, ποδηλάτων, εξοπλισμού χιονοδρομικών αθλημάτων κ.λπ.).
  • Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων, οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες (ταξιδιωτικά πρακτορεία, υπηρεσίες κρατήσεων για εισιτήρια εκδηλώσεων, υπηρεσίες ψυχαγωγίας).
  • Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων (υπηρεσίες οργάνωσης επιστημονικών ή πολιτιστικών εκδηλώσεων).
  • Εκπαίδευση (υπηρεσίες εκμάθησης θαλάσσιων σπορ, καταδύσεων, σχολή ιππασίας).
  • Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας (υπηρεσίες water park, εκμετάλλευση παιχνιδιών θάλασσας, πάρκο αναψυχής).

Διαβάστε περισσότερα...

Νοσοκόμα, έκλεψε ανάπηρη


Γυναίκα με σοβαρή αναπηρία συνέλαβε την νοσοκόμα της να κλέβει χρήματα από την τσάντα της. Είχε τοποθετήσει κάμερα, καθώς υπήρξε θύμα και στο παρελθόν!

Μια γυναίκα από το Bristol με σοβαρή αναπηρία έπιασε την νοσοκόμα της να κλέβει χρήματα από την τσάντα της με την βοήθεια κρυμμένης κάμερας.

Η ηλικιωμένη Lorraine Andrews, που είναι προσηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, σκέφτηκε την ιδέα της κάμερας τον Μάρτιο, όταν συνειδητοποίησε ότι έλειπαν λεφτά από το πορτοφόλι της.

Η κάμερα έδειξε το πρόσωπο της Amanda Parker, 26 από το Bristol ως υπεύθυνη της κλοπής. Η έγκυος νοσοκόμα που εργαζόταν στον κέντρο φροντίδας Freedom, πήρε χρήματα από την κυρία Andrews τέσσερις φορές.



"Έστησε την κάμερα στο καθιστικό και η Parker φαίνεται στην CCTV να ψάχνει συρτάρια, ανάμεσα σε χαρτιά και να παίρνει χρήματα από το πορτοφόλι της. Ογδόντα λίρες αφαιρέθηκαν από το θύμα την στιγμή που μιλάμε" δήλωσε η εισαγγελέας Laura Opie

Για να δικαιολογηθεί η νοσοκόμα δήλωσε μέσω του δικηγόρου της, ότι λογω της βαριάς της εγκυμοσύνης, δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα ύστερα και από την μείωση του ωραρίου της.

Δεν ήταν η πρώτη φορά

Ωστόσο η Andrews είχε ζήσει παρόμοιο περιστατικό και με προηγούμενη νοσοκόμα την 49χρονη Jane Hoy. Η τελευταία αφαίρεσε χρήματα από την τσάντα της τον Νοέμβριο του 2009.

"Πρέπει να είμαι είτε το πιο άτυχο άτομο στην Αγγλία ή κάτι τέτοιο πρέπει να είναι διαδεδομένο" δήλωσε το θύμα που νιώθει τρομοκρατημένο, αφού οι κοπέλες εργάζονταν για την ασφάλειά της και υποτίθεται ότι έπρεπε να τη φροντίζουν.

Το δικαστήριο Βρήκε την Parker ένοχη για κλοπή και ακόμη κατηγορίες απαγγέλθηκαν για ευχαριστήριες κάρτες που είχαν περιέλθει στην κατοχή της από άλλο θύμα.

Η νοσοκόμα, επίσης, αναγκάστηκε να πληρώσει 100 λίρες ως αποζημίωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης γυναικών με ανήλικα





Αυστηρές προϋποθέσεις για την «έξοδο» στη σύνταξη τριών ομάδων ασφαλισμένων γυναικών, μεταξύ των οποίων όσες αποχωρούν με 4.500 ημέρες, αλλά και οι μητέρες ανήλικων παιδιών, προβλέπονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

1. Απαιτούμενα όρια ηλικίας, για τη συνταξιοδότηση γυναικών ασφαλισμένων με 4.500 ημέρες ασφάλισης, κατ'Α εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 11 και 13, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010.


Με βάση την κείμενη ασφαλιστική νομοθεσία, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη θέση σε ισχύ και των διατάξεων του άρθρου 10, παρ. 11 και 13, του ν. 3863/2010, για τις παλαιές ασφαλισμένες του IKA – ETAM (δηλαδή, υπαγόμενες στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, για πρώτη φορά, μέχρι και την 31.12.1992), οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει, κατ'Α ελάχιστον, 4.500 ημέρες ασφάλισης, προβλέπεται σταδιακή προσαύξηση του ισχύοντος, μέχρι 31.12.2010, ορίου ηλικίας των 60 και 55 ετών, προκειμένου για λήψη, αντίστοιχα, πλήρους και μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, αρχής γενομένης από την 01.01.2011 και μέχρι τη συμπλήρωση (κατά το έτος 2015), των 65 και 60 ετών, αντίστοιχα.

Με τον τρόπο αυτό, καθιερώνεται από το έτος 2015 και εφεξής, το 65ο έτος, ως γενικό όριο ηλικίας για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος και το 60ό έτος, ως γενικό όριο ηλικίας για τη λήψη μειωμένης. Τα ανωτέρω όρια ηλικίας αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων ανεξάρτητα από φύλο και ημερομηνία υπαγωγής τους στην ασφάλιση.

Στο πλαίσιο, δε, της σταδιακής αυτής εναρμόνισης του ορίου ηλικίας για τις μέχρι 31.12.92 ασφαλισμένες ορίζεται ότι θεμελιώνουν δικαίωμα για λήψη μειωμένης ή πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, με τη συμπλήρωση, αντίστοιχα, των ορίων ηλικίας που θα έχουν διαμορφωθεί κατά το έτος της συμπλήρωσης του 55ου ή του 60ού έτους της ηλικίας τους.

Η σταδιακή προσαύξηση των απαιτούμενων, κάθε χρόνο, ορίων ηλικίας, προκειμένου για λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα:

ΕΤΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ

2010 4.500    55

2011 4.500    56

2012 4.500    57

2013 4.500    58

2014 4.500    59

2015 4.500    60

Η σταδιακή προσαύξηση των απαιτούμενων, κάθε χρόνο, ορίων ηλικίας, προκειμένου για λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα:

ΕΤΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ

2010 4.500    60

2011 4.500    61

2012 4.500    62

2013 4.500    63

2014 4.500    64

2015 4.500    65

Με βάση, λοιπόν, την ισχύουσα ως άνω νομοθεσία, οι γυναίκες «παλαιές» ασφαλισμένες του Ιδρύματος, οι οποίες συνταξιοδοτούνται με 4.500 ημέρες ασφάλισης, ακολουθούν, σε κάθε περίπτωση, τα όρια ηλικίας που διαμορφώνονται από 01.01.2011 και εφεξής, με αποκλειστικό κριτήριο το ημερολογιακό έτος συμπλήρωσης του 55ου ή 60ού έτους της ηλικίας (σύμφωνα με τους παραπάνω πίνακες), προκειμένου για λήψη, αντίστοιχα, μειωμένης ή πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, ανεξαρτήτως του έτους συμπλήρωσης των απαιτούμενων κατ'Α ελάχιστων 4.500 ημερών ασφάλισης (δηλαδή, ανεξαρτήτως του εάν ο χρόνος αυτός συμπληρώνεται πριν ή μετά την 01η.01.2011). Στην περίπτωση, δε, λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο της σταδιακής προσαύξησης των ορίων ηλικίας, διευκρινίζουμε ότι το ποσοστό μείωσης θα υπολογίζεται από το διαμορφωμένο, αντίστοιχα, όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ασφαλισμένη η οποία συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας το έτος 2012, θεμελιώνει δικαίωμα λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος με τη συμπλήρωση του 57ου έτους της ηλικίας, εφόσον, βεβαίως, πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης και από αυτές, τουλάχιστον 100 ανά έτος την τελευταία πενταετία πριν τη συμπλήρωση του 57ου έτους της ηλικίας (δηλαδή, στο παράδειγμά μας, πριν το έτος 2014). Το ποσοστό μείωσης για τη συγκεκριμένη ασφαλισμένη, που θεμελιώνει δικαίωμα μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος με το όριο ηλικίας μειωμένης συνταξιοδότησης, που θα έχει διαμορφωθεί το έτος 2012, θα υπολογίζεται, σε κάθε περίπτωση, από το όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, που θα έχει επίσης διαμορφωθεί το έτος 2012, δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, από το 62ο έτος).

Μοναδική εξαίρεση από τον παραπάνω κανόνα (δηλαδή από τον κανόνα ότι η εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων ακολουθεί, σε κάθε περίπτωση, τα όρια ηλικίας που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης του 55ου ή 60ού έτους της ηλικίας) αποτελούν οι ασφαλισμένες, οι οποίες, μέχρι και 31.12.2010, έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, για τις οποίες, προκειμένου για τη λήψη είτε μειωμένης είτε πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, ακολουθούνται τα ισχύοντα μέχρι 31.12.2010 όρια ηλικίας. Διευκρινίζουμε ότι οι ασφαλισμένες, που μέχρι και 31.12.2010 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, είναι οι ασφαλισμένες, οι οποίες, μέχρι την ημερομηνία αυτή, έχουν συμπληρώσει, αθροιστικά, τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης και τουλάχιστον το 55ο έτος της ηλικίας και, βεβαίως, τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία πριν το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου ορίου ηλικίας μειωμένης συνταξιοδότησης, οι οποίες ακολουθούν για τη λήψη είτε μειωμένης είτε πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι 31.12.2010. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, κατηγορία ασφαλισμένων, προκειμένου για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, έχει ήδη θεμελιωμένο το σχετικό δικαίωμα (πρακτικά, δε, δεν θα μπορούσε να θιγεί από την διαμορφούμενη, κατ'Α έτος, προσαύξηση του σχετικού ηλικιακού ορίου, καθώς οι ασφαλισμένες της κατηγορίας αυτής θα έχουν, ήδη, τουλάχιστον την ίδια ή μεγαλύτερη ηλικία, από το όριο ηλικίας που ανά έτος θα έχει διαμορφωθεί κατά τη διαδικασία της σταδιακής προσαύξησης), ενώ προκειμένου για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, θα απαιτείται η συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

α) ασφαλισμένη, η οποία, κατά το έτος 2010, συμπλήρωσε το 55ο έτος της ηλικίας και συνολικό χρόνο ασφάλισης 4.800 ημερών, από τις οποίες, 100 τουλάχιστον ανά έτος, την πενταετία που είχε προηγηθεί πριν το έτος 2010 (δηλαδή, κατά τα έτη από 2005 έως και 2009), θεμελιώνει δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας,

β) ασφαλισμένη, η οποία, κατά το έτος 2010, συμπλήρωσε το 57ο έτος της ηλικίας και συνολικό χρόνο ασφάλισης 4.600 ημερών, παραμένοντας, όμως, άνεργη κατά το χρονικό διάστημα 2000 έως και 2004, δεν μπορεί να διατηρήσει το 60ό έτος της ηλικίας για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, εφόσον δεν είχε μέχρι και 31.12.2010 θεμελιωμένο δικαίωμα μειωμένης συνταξιοδότησης.

Σημειώνουμε, ότι τα παραπάνω αποσαφηνίζονται και με τις διατάξεις της παραγράφου 5, του άρθρου 40, του ν. 3996/2011, οι οποίες έχουν έναρξη ισχύος την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παραγράφου 18, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010.

2. Απαιτούμενα όρια ηλικίας, για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης σε ασφαλισμένη του Ιδρύματος, η οποία συμπληρώνει τουλάχιστον 6.000 ημέρες ασφάλισης μέχρι 31.12.2010 και το 60ό έτος της ηλικίας μετά την 01.01.2011.


Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 14, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010, όπως αυτές αντικαθίστανται με την παράγραφο 5, του άρθρου 42, του ν. 3996/2011, για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης σε γυναίκες ασφαλισμένες του Ιδρύματος, δεν έχει επέλθει τροποποίηση ως προς τον απαιτούμενο κατ'Α ελάχιστο χρόνο ασφάλισης, καθώς για τη χορήγηση πλήρους δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος, εξακολουθούν να απαιτούνται τουλάχιστον 6.000 ημέρες ασφάλισης, ενώ για τη χορήγηση μειωμένης σε ποσό δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος, εξακολουθούν να απαιτούνται 4.800 ημέρες.

Ως προς τα απαιτούμενα σχετικά όρια ηλικίας, προκειμένου για τη λήψη πλήρους δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος, απαιτείται το αντίστοιχο με το συνολικό χρόνο ασφάλισης πλήρες όριο ηλικίας, όπως αυτό διαμορφώνεται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 10, του ν. 3863/2010.

Επομένως το όριο ηλικίας των 60 ετών, που ισχύει μέχρι και 31.12.2010 προκειμένου για ασφαλισμένη, η οποία, μέχρι και 31.12.2010, είχε συμπληρώσει τουλάχιστον 4.800 ημέρες ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας, προσαυξάνεται, από 01.01.2011, ανά έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους, με γνώμονα, αποκλειστικά, το ημερολογιακό έτος συμπλήρωσης από πλευράς της ασφαλισμένης του 60ού έτους της ηλικίας (δηλαδή, όπως ισχύει και στην περίπτωση της χορήγησης πρώτης σύνταξης σε ασφαλισμένη, με 4.500 κατ'Α ελάχιστον ημέρες ασφάλισης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 13, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010).

Πρακτικά, λοιπόν, επί του παραδείγματος του εγγράφου σας, ασφαλισμένη η οποία είχε συμπληρώσει τουλάχιστον 6.000 ημέρες ασφάλισης μέχρι 31.12.2010 και η οποία συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας μετά την 01.01.2011, θεμελιώνει δικαίωμα πλήρους δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος από το IKA - ETAM, με το όριο ηλικίας που θα έχει διαμορφωθεί κατά το ημερολογιακό έτος συμπλήρωσης του 60ού έτους της ηλικίας (σύμφωνα, δηλαδή, με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 11, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010). Το ηλικιακό αυτό όριο, όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο ερώτημα, μπορεί για το χρονικό διάστημα από το έτος 2011 έως και το 2014, να ποικίλει από το 61ο έτος της ηλικίας έως και το 64ο, ενώ από το έτος 2015 και εφεξής, διαμορφώνεται, οριστικά, στο 65ο έτος της ηλικίας.

3. Απαιτούμενα όρια ηλικίας, για τη συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων παιδιών.


Σχετικά με το ζήτημα αυτό και, προκειμένου, ειδικότερα, για την εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης β, της παραγράφου 17, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010 («παλαιές» ασφαλισμένες), έχουν ήδη δοθεί οδηγίες με την με αριθμ. πρωτ. Φ. 80000/24506/1853/01.11.2010 εγκύκλιο της υπηρεσίας μας.

Προκειμένου, δε, για την εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης ε, της παραγράφου 17, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010, οι οποίες αφορούν στις «νέες» ασφαλισμένες, διευκρινίζουμε ότι, σε αντίθεση με την περίπτωση β (όπως και σε αντίθεση με τις περιπτώσεις α, γ και δ, που όμως δεν αφορούν σε ασφαλισμένες του IKA - ETAM), δεν υφίσταται δυνατότητα κατοχύρωσης των ηλικιακών ορίων των 50 και 55 ετών, που ισχύουν μέχρι και 31.12.2012, για τη θεμελίωση, αντίστοιχα, δικαιώματος μειωμένης και πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων κατ΄ελάχιστον 6.000 ημερών ασφάλισης μέχρι και 31.12.2012.

Για τις «νέες», λοιπόν, ασφαλισμένες του Ιδρύματος, προκειμένου για τη θεμελίωση δικαιώματος είτε μειωμένης είτε πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, η σωρευτική συνδρομή των τιθέμενων κάθε χρόνο προϋποθέσεων. Δηλαδή, οι ασφαλισμένες μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, για τα έτη 2011 και 2012, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 6.000 ημέρες ασφάλισης, έχουν ανήλικο παιδί και έχουν συμπληρώσει το 50ό ή 55ο έτος της ηλικίας (για τη λήψη αντίστοιχα μειωμένης ή πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος) και για τα έτη 2013 και εφεξής, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 6.000 ημέρες ασφάλισης, έχουν ανήλικο παιδί και έχουν συμπληρώσει το 60ό ή 65ο έτος της ηλικίας (για τη λήψη αντίστοιχα μειωμένης ή πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος).

Συνεπώς, για τις «νέες» ασφαλισμένες του Ιδρύματος και προκειμένου για τα έτη 2011 και 2012, αναγνώριση πλασματικών χρόνων για τη συμπλήρωση των 6.000 ημερών ασφάλισης, έχει πρακτικό αποτέλεσμα να γίνει μόνο για τις μητέρες εκείνες, οι οποίες έχουν ανήλικο παιδί και έχουν ήδη συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας των 50 ή 55 ετών, προκειμένου για τη θεμελίωση, αντίστοιχα, δικαιώματος μειωμένης ή πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.

Ειδικότερα ως προς τους πλασματικούς χρόνους, που οι «νέες» ασφαλισμένες του Ιδρύματος μπορούν να αναγνωρίσουν για τη συμπλήρωση των κατ'Α ελάχιστον απαιτούμενων 6.000 ημερών ασφάλισης, σας παραπέμπουμε στη σχετική με αριθμ. πρωτ. Φ. 80000/οικ. 9240/597/11.08.2011 εγκύκλιο της υπηρεσίας μας. Συνοπτικά, πάντως, διευκρινίζουμε και στο σημείο αυτό, πως για τις «νέες» ασφαλισμένες, οι οποίες επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις για τις μητέρες ανηλίκων παιδιών, για τα έτη 2011 και 2012, δεν υφίσταται δυνατότητα να αναγνωρίσουν τους πλασματικούς χρόνους των διατάξεων της παραγράφου 18, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 40, του ν. 3996/2011, παρά μόνο τους πλασματικούς χρόνους του άρθρου 40, του ν. 2084/1992.

Και τούτο διότι, για τα έτη αυτά, δεν υφίστανται τροποποίηση οι σχετικά τιθέμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Δυνατότητα αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων της παραγράφου 18, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 40, του ν. 3996/2011, υφίσταται μόνο από το έτος 2013 και εφεξής, καθώς από το έτος αυτό και εφεξής τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης αλλάζουν και διαμορφώνονται στο 60ό και 65ο έτος της ηλικίας, προκειμένου για τη θεμελίωση, αντίστοιχα, μειωμένης και πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.

4. Αναγνώριση πλασματικών χρόνων, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 18, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010, όπως αντικαταστάθηκαν από τότε που ίσχυσαν με το άρθρο 40, του ν. 3996/2011.


Σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 18, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν από τότε που ίσχυσαν, με το άρθρο 40, του ν. 3996/2011, δίδονται αναλυτικές οδηγίες με την με αριθμ. πρωτ. Φ. 80000/οικ. 9240/597/11.08.2011 εγκύκλιο της υπηρεσίας μας.

Στο σημείο, πάντως, αυτό και επί του σχετικά υποβαλλόμενου ερωτήματός σας, κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστεί πως με το νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν θίγεται σε καμία περίπτωση η έναρξη συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου του IKA - ETAM, η οποία χωρεί από την υποβολή αιτήσεως και εφόσον συμπληρώνει αθροιστικά τόσο τις κατά περίπτωση απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης όσο και το αντίστοιχο προς αυτές όριο ηλικίας.

Στο πλαίσιο του νέου νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο γίνεται σταδιακή προσαύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, από το έτος 2011 και εφεξής και μέχρι την τελική διαμόρφωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άρθρο 10, του ν. 3863/2010, η αναγνώριση πλασματικών χρόνων, κατ΄εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 18, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν από τότε που ίσχυσαν, με το άρθρο 40, του ν. 3996/2011, έχει την έννοια της κατοχύρωσης των κατά περίπτωση απαιτούμενων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (κατά το μεταβατικό στάδιο της σταδιακής ανά έτος προσαύξησης), προκειμένου για τη θεμελίωση συγκεκριμένου συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Δηλαδή, η συμπλήρωση του κατά περίπτωση ισχύοντος μέχρι 31.12.2010 χρόνου ασφάλισης, κατά τα έτη της σταδιακής προσαύξησης (έτος 2011 έως 2015), με αναγνώριση των εν λόγω πλασματικών χρόνων, έχει την έννοια του «κλειδώματος»/«κατοχύρωσης» των διαμορφωμένων, ανά έτος, προϋποθέσεων χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, οι οποίες και θα απαιτούνται, αθροιστικά, για τη θεμελίωση του συγκεκριμένου συνταξιοδοτικού δικαιώματος (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ασφαλισμένη του Ιδρύματος, η οποία συμπληρώνει 10.000 ημέρες ασφάλισης το έτος 2011 (είτε από πραγματική ασφάλιση είτε με αναγνώριση πλασματικών χρόνων), κατοχυρώνει ως προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τις 10.400 ημέρες ασφάλισης και το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας, για τη λήψη, αντίστοιχα, μειωμένης ή πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος. Η εν λόγω ασφαλισμένη θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης οποτεδήποτε, μελλοντικά, συμπληρώνει αθροιστικά τις εν λόγω τιθέμενες προϋποθέσεις).

Πέραν των ανωτέρω και επί των συγκεκριμένων παραδειγμάτων ασφαλισμένων, που αναφέρετε στο έγγραφό σας, καθώς και επί των επιμέρους ερωτημάτων, που υποβάλλετε με αυτό, διευκρινίζουμε ειδικότερα τα εξής:

α) Ασφαλισμένος, ο οποίος συμπληρώνει 10.500 ημέρες ασφάλισης με αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, με σχετική αίτηση εξαγοράς που μπορεί να υποβληθεί μέχρι και 31.12.2013, κατοχυρώνει τις σχετικά ισχύουσες μέχρι και 31.12.2010 προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή τις 10.500 ημέρες ασφάλισης και το 58ο έτος της ηλικίας (στην περίπτωση, πάντως, αυτή, εξυπακούεται ότι δεν ισχύουν οι προβλεπόμενες από την παράγραφο 18, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010, όπως ισχύει, μειώσεις του 30% ή 50% επί του ποσού εξαγοράς). Ο εν λόγω, ωστόσο, ασφαλισμένος, έχει δικαίωμα να επιλέξει την αναγνώριση πλασματικών χρόνων της παραγράφου 18, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν από τότε που ίσχυσαν, με το άρθρο 40, του ν. 3996/2011 (π.χ. χρόνο σπουδών), προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί με τις προσαυξημένες χρονικές και ηλικιακές προϋποθέσεις που διαμορφώνονται από 01.01.2011 και εφεξής, καθώς ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των ιδίων των ασφαλισμένων η επιλογή των ισχυουσών, κατά περίπτωση, χρονικών και ηλικιακών προϋποθέσεων για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

β) Οι γονείς, σύζυγοι και αδερφοί ατόμων με αναπηρία, συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 37, του ν. 3996/2011 και, επομένως, για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κατ'Α ελάχιστον χρόνου των 7.500 ημερών ασφάλισης, μπορούν να αναγνωρίσουν μόνο τους χρόνους που περιοριστικά αναφέρονται στις εν λόγω διατάξεις.

γ) Ασφαλισμένος, ο οποίος θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι και 31.12.2010, δεν έχει δικαίωμα να αναγνωρίσει πλασματικούς χρόνους της παραγράφου 18, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010, όπως ισχύει, μετά την αντικατάστασή της με το άρθρο 40, του ν. 3996/2011, προκειμένου για προσαύξηση της σύνταξής του, ανεξαρτήτως του εάν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις αυτές πριν ή μετά την 01.01.2011.

Εξυπακούεται, επίσης, ότι από το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 18, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010, όπως ισχύει, εξαιρούνται και οι ήδη συνταξιούχοι.

δ) Στο ανώτατο όριο αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου, ο οποίος προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 18, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν από τότε που ίσχυσαν, με το άρθρο 40, του ν. 3996/2011 και ο οποίος μπορεί να ποικίλλει από 4 έως 7 έτη, σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη των εν λόγω διατάξεων, αλλά και το σκοπό που διέπει τη θέσπισή τους, συνυπολογίζεται και κάθε άλλος πραγματικός ή πλασματικός χρόνος που τυχόν έχει αναγνωριστεί με βάση άλλες διατάξεις νόμων, ακόμα και εάν η αναγνώριση έχει γίνει πριν την 01.01.2011.

Διευκρινίζουμε, πάντως, ότι στο ανώτατο αυτό όριο αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου, δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος, ο οποίος αφορά σε χρόνο υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση (π.χ. αναγνώριση χρόνου απασχόλησης στην αλλοδαπή από πολιτικούς πρόσφυγες (βλέπε και την με αριθμ. πρωτ. Φ. 80000/οικ. 9240/597/11.08.2011 εγκύκλιο του Υπουργείου).

ε) Οι πλασματικοί χρόνοι της παραγράφου 18, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010, όπως ισχύει, μετά την αντικατάστασή της με το άρθρο 40, του ν. 3996/2011, δεν μπορούν να αναγνωριστούν για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου, καθώς οι πλασματικοί αυτοί χρόνοι, μπορούν να αναγνωριστούν μόνο από ασφαλισμένους, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις αυξημένες προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 01.01.2011 και εφεξής, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 10, του ν. 3863/2010. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το άρθρο 10, του ν. 3863/2010 δεν θίγει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας ή θανάτου, δεν μπορεί να γίνει αναγνώριση των πλασματικών χρόνων της παραγράφου 18, του άρθρου 10, του ν. 3863/2010, όπως ισχύει, για τη θεμελίωση σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου.

Εξαίρεση του ανωτέρω κανόνα αποτελεί ο χρόνος της στρατιωτικής υπηρεσίας, ο οποίος μπορεί να αναγνωριστεί για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας ή θανάτου, σύμφωνα, πάντα, με τις διατάξεις του ν. 1358/1983.





Πηγή: http://www.express.gr


Ο νόμος 3996 του 2011 υπάρχει ολόκληρος εδώ.
Ο νόμος 3863 του 2010 υπάρχει ολόκληρος εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Απέκτησε αναπηρία στο μπάτσελορ πάρτι του γάμου της



Δεκατέσσερις μήνες μετά την απόκτηση της τετραπληγίας της από ατύχημα στην πισίνα στο μπάτσελορ πάρτι του γάμου της, η Rachelle Friedman πραγματοποίησε τελικά το γάμο της… στις 22 Ιουλίου, με τον αγαπημένο της Chris Chapman, μεταξύ 100 – 120 φίλων και συγγενών.

Η 25χρονη από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, παντρεύτηκε στον ίδιο χώρο, με τους ίδιους καλεσμένους και το ίδιο νυφικό που γεμάτη ενθουσιασμό είχε διαλέξει πέρσι, πριν η παράνυμφος και επιστήθια φίλη της την σπρώξει για πλάκα στην πισίνα, στο περσινό μπάτσελορ πάρτι, χωρίς όμως να αντιληφθεί πόσο ρηχά ήταν.

Η Rachelle χτύπησε στο τσιμέντο και το σώμα της αμέσως άρχισε να επιπλέει χωρίς η ίδια να το ελέγχει.

Οι φίλες της κάλεσαν ασθενοφόρο και η κάκωση νωτιαίου μυελού μπήκε από εκείνη τη στιγμή στη ζωή της.

“Ήταν ένα από τα συνηθισμένα παιδαριώδη πειράγματα μεταξύ φίλων”, δηλώνει σήμερα η Rachelle, ενώ αρνείται να κακοχαρακτηρίσει έστω στο ελάχιστο την πράξη της φίλης της.

“Ο κόσμος αντιμετωπίζει το γεγονός σαν να συνέβη μόνο σε μένα.

Αυτό που έγινε όμως αφορά και τις δύο μας”, σχολιάζει, με πρωτοφανή κατανόηση για την ψυχολογική κατάσταση της φίλης της.

“Εκείνη τραυματίστηκε πνευματικά και συναισθηματικά. Εγώ, σωματικά”.

Πριν από το ατύχημα, η Rachelle εργαζόταν ως συντονίστρια προγράμματος σε κέντρο απασχόλησης, ενώ δίδασκε χορό και αερόμπικ.

Η ζωή βέβαια συνεχίζεται για τη Rachelle.

Αυτή την περίοδο μαθαίνει να παίζει ράγκμπι από το αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ ο σύζυγός της παρακολουθεί μαθήματα διαιτησίας σε αγώνες ράγκμπι για αναπήρους.

Η 25χρονη εξασκείται επίσης στο να χρησιμοποιεί τις αρθρώσεις της αντί για τα δάχτυλα, προκειμένου να γράφει στον υπολογιστή και να απαντάει στα e-mails της.

‘Εχει ήδη ολοκληρώσει έναν κύκλο αποκατάστασης και σύντομα θα ενταχθεί σε ακόμη πιο εντατικό πρόγραμμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπαγκλαντές: Η επαιτεία στο μικροσκόπιο



Οι Αρχές στο Μπαγκλαντές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια πρωτόγνωρη έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν τους λόγους για τους οποίους η επαιτεία δε μειώνεται στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντάκα, παρόλα τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την εξάλειψή της. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ζητιάνων φθάνει τους 40.000 σε μια πόλη που αριθμεί 12 εκατ. κατοίκους. Οι περισσότεροι βρίσκονται στα φανάρια των διασταυρώσεων και έξω από κτίρια όπου πραγματοποιούνται εμπορικές δραστηριότητες.

Η έρευνα που ξεκίνησε την Παρασκευή είναι η πρώτη του είδους της και η μέθοδος που χρησιμοποιείται έχει προκαλέσει ήδη τις πρώτες αρνητικές κρητικές. Οι ζητιάνοι θα κατατάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες (π.χ. φύλο, ύπαρξη αναπηρίας, χρόνια ή εποχική αναπηρία).

Η έρευνα πραγματοποιείται με τη συνδρομή 10 ΜΚΟ.


«Στόχος μας δεν είναι να διώξουμε τους ζητιάνους. Θέλουμε απλώς να τους βοηθήσουμε να βρουν τρόπους να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση. Όσοι επιθυμούν να γυρίσουν πίσω στα χωριά τους προκειμένου να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή, θα τους προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα μέσα», τόνισε ο Enamul Haque Mostafa Shaheed, υπουργός Κοινωνικού Πλούτου της ασιατικής χώρας.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγήστε το αυτοκίνητο μέσω της σκέψης σας!



Απίστευτο και όμως αληθινό. Ομάδα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης σχεδιάζουν ένα σύστημα το οποίο θα καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα του οδηγού και τις κινήσεις των ματιών του, ελέγχοντας παράλληλα το εξωτερικό περιβάλλον με τη βοήθεια αισθητήρων, με στόχο να προβλέπει τις προθέσεις και αντιδράσεις του οδηγού.

Με αυτό τον τρόπο, το όχημα θα προετοιμάζεται αυτομάτως για την επόμενη κίνηση, αλλάζοντας ταχύτητα, επιταχύνοντας ή επιβραδύνοντας, ανάλογα με το αν ο οδηγός σκέφτεται να στρίψει, να αλλάξει λωρίδα κυκλοφορίας, ή να κάνει προσπέραση...

Προς το παρόν οι Ελβετοί επιστήμονες παρουσίασαν το σύστημα σε ένα καροτσάκι για άτομα με αναπηρία.

Δείτε το βίντεο: 



Διαβάστε περισσότερα...

Οικοδομική άδεια σε πέντε ημέρες




Πολεοδομίες τέλος, τουλάχιστον με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που είχαν σήμερα. Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή, αλλάζει ο τρόπος έκδοσης των αδειών δόμησης και του ελέγχου των κατασκευών.
Θα γίνει πλήρης διαχωρισμός των αρχών που εγκρίνουν (υπηρεσίες δόμησης των δήμων) και αυτών που ελέγχουν (ελεγκτές δόμησης, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ) την ορθή εκτέλεση της μελέτης. Η επικοινωνία του μηχανικού με τον πολίτη και του πολίτη με τις υπηρεσίες θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Οι ελεγκτές δόμησης θα είναι ιδιώτες μηχανικοί (χωρίς καμία σχέση με τον στενό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα) και θα λειτουργούν ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες δόμησης (ΥΔΟΜ). Την εποπτεία του εγκριτικού και ελεγκτικού μηχανισμού θα έχουν η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας και τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, τα οποία συγκροτούνται σε κάθε περιφερειακή ενότητα.
Με την εφαρμογή του νέου τρόπου έκδοσης κανονισμού αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών το υπουργείο προσδοκά τη μείωση του χρόνου έγκρισης και έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Η έγκριση δόμησης θα πρέπει να χορηγείται σε πέντε ημέρες από την υποβολή των δικαιολογητικών στοιχείων και μελετών (τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα δόμησης κτλ.) Η έγκριση δόμησης αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση άδειας δόμησης, η οποία θα πρέπει να χορηγείται δυο ημέρες μετά την προσκόμιση των απαραίτητων μελετών και την ανάληψη της ευθύνης από τους μελετητές μηχανικούς.

Οικοδομική άδεια με μια υπεύθυνη δήλωση

Για τη χορήγηση έγκρισης δόμησης υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες:
α) Αίτηση του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα με τις δηλώσεις αναθέσεων - αναλήψεων και φύλλο ελέγχου.
β) Τοπογραφικό διάγραμμα και διάγραμμα δόμησης, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 9.
γ) Αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικού.
Επίσης υποβάλλονται τίτλος ιδιοκτησίας και πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ή κτηματογραφικό απόσπασμα για κάθε ακίνητο, αποδεικτικά στοιχεία νομιμότητας των υφιστάμενων κτισμάτων σε περίπτωση προσθήκης και εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών και διοικητικών οργάνων, όπου απαιτούνται.


Για την έκδοση άδειας δόμησης υποβάλλονται η έγκριση δόμησης και τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες, όπου απαιτούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία:
α) Αίτηση του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα με τις δηλώσεις αναθέσεων - αναλήψεων σε ενιαίο τεύχος και φύλλο ελέγχου.
β) Αρχιτεκτονική μελέτη, στην οποία εμπεριέχεται η μελέτη παθητικής πυροπροστασίας και η μελέτη προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία όπου απαιτείται.
γ) Στατική μελέτη.
δ) Μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
ε) Μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου.
στ) Μελέτη χρονικού προγραμματισμού εκτέλεσης έργου.
ζ) Μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχετεύσεων.
η) Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, θεωρημένη από την αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία.
θ) Μελέτη καυσίμου αερίου, εγκεκριμένη από την αρμόδια εταιρεία παροχής αερίου.
ι) Υπεύθυνη δήλωση κάθε μελετητή μηχανικού, στην οποία αναφέρεται ότι:

  • Οι μελέτες συντάχθηκαν σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμούς, είναι πλήρεις και τα στοιχεία τους συμφωνούν με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς που ισχύουν.
  • Οι διαστάσεις των σχεδίων και τα στοιχεία των μελετών ταυτίζονται με τις διαστάσεις και τα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης και του τοπογραφικού διαγράμματος, βάσει των οποίων εκδόθηκε η έγκριση δόμησης.
  • Οι τεχνικές εκθέσεις που συνοδεύουν τα τεύχη υπολογισμών είναι πλήρεις και σύμφωνες με τις προδιαγραφές που ισχύουν.

ια) Σχέδιο και φάκελος ασφάλειας και υγείας του έργου, με ορισμό του υπευθύνου συντονιστή κατά τα οριζόμενα στο ΠΔ 305/1996 (Α’ 212).
ιβ) Συμβολαιογραφική δήλωση των προβλεπόμενων χώρων στάθμευσης, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 1221/1981 (Α’ 292), και πιστοποιητικό μεταγραφής της στο υποθηκοφυλακείο ή καταχώρισής της στο κτηματολογικό γραφείο. Σε περίπτωση εξαγοράς, αντί της συμβολαιογραφικής δήλωσης υποβάλλεται αποδεικτικό καταβολής της απαιτούμενης εισφοράς.
ιγ) Αιτιολογική έκθεση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 1577/1985 (Α’ 210).
ιδ) Αποδεικτικά κατάθεσης κρατήσεων και καταβολής εισφορών των μελετητών.
ιε) Ταυτότητα κτιρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του ν. 3843/2010 (Α’ 62). Με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ καθορίζεται ο χρόνος έναρξης της υποχρέωσης υποβολής του παραπάνω δικαιολογητικού.



Το σχόλιό μας: Θετικό βήμα η υποχρεωτική πρόβλεψη και μελέτη για την προσβασιμότητα των χώρων από ΑμεΑ.
Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνοποιείται η διαμαρτυρία των ΑμεΑ

Υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό δεσμεύτηκε να στείλει η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή.



Στην έξωθεν βοήθεια κατέφυγε το παραολυμπιακό κίνημα προκειμένου να εξασφαλίσει την ίση μεταχείριση από την ελληνική Πολιτεία. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Αθλητών με Αναπηρίες κ. Γιώργος Φουντουλάκηςσυναντήθηκε με « αξιωματούχους της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, τους οποίους ενημέρωσα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό παραολυμπιακό κίνημα και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για αποχή των αθλητών μας από τους Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Οι αξιωματούχοι της IPC δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν την αγωνία μας στο προεδρείο τους, το οποίο με τη σειρά τους θα αποστείλει υπόμνημα στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ζητώντας την άμεση αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν το χώρο του αθλητισμού των ΑμεΑ».

Εν τω μεταξύ με κεντρικό σύνθημα «Ο Παραολυμπιακός Αθλητισμός θέλει και αξίζει ίση μεταχείριση», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (1 Οκτωβρίου), στις 12:00, στην αίθουσα τύπου του Καυτανζογλείου Σταδίου ενημερωτική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ . Στην συγκέντρωση έχουν κληθεί και θα παραστούν βουλευτές όλων των κομμάτων, δήμαρχοι και τοπικοί φορείς της Μακεδονίας, Παραολυμπιονίκες αλλά και τα σωματεία-μέλη της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ από Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Πτολεμαΐδα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα κ.α.

«Ο Παραολυμπιακός Αθλητισμός αναζητά τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας. Δεν ζητάμε μόνο χρήματα από το κράτος. Η προσφορά μας είναι τεράστια κι αυτό που θέλουμε είναι αναγνώριση. Θέλουμε να βρεθεί λύση που να καθιστά βιώσιμο όλο το οικοδόμημα του παραολυμπιακού κινήματος. Θέλουμε οι ανάπηροι να βγουν από τα σπίτια τους και να νοιώθουν ισότιμα μέλη, μιας κοινωνίας που θέλει να λέει ότι λειτουργεί αντιρατσιστικά απέναντι στα ΑμεΑ», συνέχισε ο κ. Φουντουλάκης, ο οποίος έλαβε μέρος στην 9η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Παραολυμπιακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.



Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα μύθοι και αλήθειες για τη ζάχαρη



Τι είναι αλήθεια και τι ψέματα;
Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γλυκιά γεύση; Σίγουρα όχι πολλοί, αφού η κατανάλωση ζάχαρης στη χώρα μας έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ζάχαρη βλάπτει την υγεία, την καλή κατάσταση των δοντιών, αποτελεί παρασπονδία για τη δίαιτα που ακολουθούν, προκαλεί παχυσαρκία ή διαβήτη. Τελικά, ξέρουμε πραγματικά ποιοι από όλους αυτούς τους ισχυρισμούς αληθεύουν και ποιοι όχι;

1. Όλα τα ζάχαρα είναι ίδια

Η ζάχαρη, όπως και το άμυλο, είναι υδατάνθρακας. Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο ζάχαρη, εννοούμε συνήθως την επιτραπέζια ζάχαρη. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες μορφές ζάχαρης, όπως η φρουκτόζη, γλυκόζη, λακτόζη, μαλτόζη, οι οποίες ανευρίσκονται με φυσικό τρόπο σε φρούτα, λαχανικά, στο μέλι και στα γαλακτοκομικά. Η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη (σουκρόζη) αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη. Η φρουκτόζη εντοπίζεται στα φρούτα και στο μέλι, ενώ η γλυκόζη είναι η απλούστερη μορφή ζάχαρης, καθώς και η μορφή ζάχαρης που κυκλοφορεί στο αίμα και παρέχει ενέργεια στον οργανισμό.

2. Η ζάχαρη προκαλεί τερηδόνα
Η συχνή κατανάλωση ζάχαρης θέτει σε κίνδυνο τα δόντια για ανάπτυξη τερηδόνας. Όμως, η τερηδόνα προκαλείται στην πραγματικότητα από βακτήρια. Εάν δεν υπάρχει η σωστή στοματική υγιεινή, τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας χρησιμοποιούν τη ζάχαρη για να παράγουν οξέα τα οποία προκαλούν αποδυνάμωση και ρήξη του σμάλτου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ζάχαρα που έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως αυτά που βρίσκονται στους φρουτοχυμούς, στο μέλι, στα γλυκά και στα ποτά που περιέχουν ζάχαρη.

3. Η ζάχαρη περιέχει περισσότερες θερμίδες από τη φρουκτόζη

Η ζάχαρη και η φρουκτόζη έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες, αφού και οι δύο είναι υδατάνθρακες. Παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αυτό που έχει συνδέσει τη φρουκτόζη με τις δίαιτες είναι το γεγονός πως έχει διπλάσια σχεδόν γλυκύτητα από τη ζάχαρη. Επομένως, για να πετύχουμε το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα μπορούμε να χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα φρουκτόζης από ότι ζάχαρης, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες.

4. Η ζάχαρη προκαλεί παχυσαρκία

Επιστημονικοί φορείς και οργανισμοί υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν συμπεράνει πως η ζάχαρη δεν προκαλεί παχυσαρκία. Τα τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη μπορούν να αυξήσουν το σωματικό βάρος μόνον εάν συνολικά προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από ότι αυτές που το σώμα μας χρησιμοποιεί. Ωστόσο, τα ζαχαρώδη τρόφιμα είναι ιδιαίτερα εύγεστα και συνήθως πλούσια σε θερμίδες (γλυκά, παγωτό, κέικ, σοκολάτα κ.ά.), με αποτέλεσμα να είναι εύκολο τελικά να καταναλώσουμε πολλές θερμίδες. Χρειάζεται επομένως ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή τους προκειμένου να αποφύγουμε την αύξηση του βάρους.

5. Η ζάχαρη προκαλεί διαβήτη

Ο διαβήτης προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, και όχι από την κατανάλωση ζάχαρης. Βέβαια, το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη θα πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και να ελέγχουν το βάρος τους.

6. Η ζάχαρη προκαλεί υπερκινητικότητα στα παιδιά.

Παρόλο που η επιστημονική κοινότητα έχει συμπεράνει πως τα ζάχαρα δεν ευθύνονται για υπερκινητικότητα, πολλοί γονείς πιστεύουν ακόμη πως η ζάχαρη επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών. Το Ινστιτούτο Ιατρικής της Αμερικής επανεξέτασε περισσότερες από 23 έρευνες και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση ζάχαρης δεν ευθύνεται για την υπερδραστηριότητα που εμφανίζεται σε ορισμένα παιδιά. Αντίθετα, μερικές έρευνες έδειξαν ότι η προσθήκη μικρών ποσοτήτων ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών αυξάνει την απόδοσή τους σε δοκιμασίες νοητικών ικανοτήτων.

7. Η ζάχαρη είναι εθιστική

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη προκαλεί εθισμό στους ποντικούς, για τους ανθρώπους ωστόσο δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία. Η ζάχαρη κάνει τις τροφές ιδιαίτερα εύγεστες και διεγείρει το κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την απόλαυση και την παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών που παράγονται όταν νιώθουμε ευχάριστα. Δεν είναι παράξενο που μας αρέσουν τα γλυκά τρόφιμα, ιδιαίτερα όταν περιέχουν ταυτόχρονα και λίπος. Όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συγχέουμε την έντονη επιθυμία μας για αυτά με τον εθισμό.

8. Η αποφυγή της ζάχαρης είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους.

Σε πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχει φανεί πως η κατανάλωση ζάχαρης δεν συνδέεται με αυξημένο σωματικό βάρος. Μάλιστα, αρκετές έρευνες έχουν εξετάσει το κατά πόσο η περιεκτικότητα ζάχαρης στη διατροφή δυσκολεύει την απώλεια βάρους, και έχουν συμπεράνει πως τα αποτελέσματα είναι παρόμοια, είτε περιέχεται ζάχαρη στη δίαιτα, είτε όχι. Αυτό που είναι καθοριστικό στην απώλεια και στον έλεγχο του βάρους, είναι η συνολική πρόσληψη ενέργειας και δαπάνης μέσω της σωματικής δραστηριότητας του ατόμου.

9. Η ζάχαρη δεν έχει θέση στην υγιεινή διατροφή

Οι οδηγίες των φορέων υγείας υπογραμμίζουν τη σημασία μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά. Παρόλο που τα ζάχαρα δεν περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, βοηθούν στην πρόσληψη τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά ή τα δημητριακά πρωινού, τα οποία είναι τροφές πλούσιες σε διατροφικά στοιχεία. Έτσι, η μέτρια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

10. Οι διαβητικοί δεν πρέπει να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν ζάχαρη

Το 1920, η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι οι διαβητικοί ασθενείς δεν πρέπει να καταναλώνουν ζάχαρη και υδατάνθρακες. Η θεωρία αυτή καταρρίφτηκε ιατρικώς τις επόμενες δεκαετίες, και πλέον η επιστημονική κοινότητα επιτρέπει την κατανάλωση αμυλούχων τροφών στους διαβητικούς, εφόσον αυτές καταμερίζονται στα γεύματα της ημέρας. Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, επιτρέπεται η κατανάλωση ακόμη και ζάχαρης σε μικρές ποσότητες από το διαβητικό. Έχει αποδειχθεί μάλιστα πως, όταν η πρόσληψή της γίνεται παράλληλα με σύνθετους υδατάνθρακες, ίνες, λίπος και πρωτεΐνες, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου γεύματος, δεν προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο μύθος των 8 ποτηριών νερού



Πόσο νερό πρέπει να πίνω;
Το νερό είναι το κύριο συστατικό του ανθρώπινου σώματος, αφού αποτελεί πάνω από το 50% του βάρους σε όλες τις ηλικίες. Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης του σώματος είναι προφανής αν αναλογιστεί κανείς ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό πάνω από μερικά εικοσιτετράωρα, ενώ ο χρόνος αντοχής σε συνθήκες έλλειψης τροφής μπορεί να φτάσει και τις 50 ημέρες.

Από τι εξαρτώνται οι ημερήσιες ανάγκες σε νερό;

Οι ανάγκες του κάθε ατόμου σε νερό/υγρά εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, η κατάσταση της υγείας, η θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας του περιβάλλοντος, το κλίμα και η ενεργειακή πρόσληψη και δαπάνη.

Η περιεκτικότητα του ανθρώπινου σώματος σε νερό μειώνεται με την ηλικία. Στο έμβρυο το 90% του βάρους είναι νερό, ενώ στα βρέφη, τους ενήλικες και τους υπερήλικες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 75%, 60% και 55%. Μια άλλη παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά το επίπεδο υδάτωσης είναι η σύσταση σώματος, ειδικότερα η αναλογία μυϊκού και λιπώδους ιστού. Άτομα με αυξημένο λιπώδη ιστό (π.χ. γυναίκες, άτομα που δεν αθλούνται, παχύσαρκοι) έχουν χαμηλότερα σωματικά υγρά.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο ότι ο λιπώδης ιστός συγκρατεί σημαντικά λιγότερο νερό από ότι ο μυϊκός. Επίσης παθολογικές καταστάσεις όπως ο πυρετός, ο εμετός και η διάρροια αυξάνουν σημαντικά τις απώλειες υγρών, ενώ ορισμένες ασθένειες (π.χ. κάποιες μορφές νεφροπάθειας) προκαλούν κατακράτηση υγρών.

Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας (π.χ. τους καλοκαιρινούς μήνες), οι ανάγκες είναι επίσης αυξημένες και η πρόσληψη υγρών θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφυδάτωσης και θερμοπληξίας. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που αθλούνται στα οποία η αναπλήρωση υγρών θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι η πρόσληψη υγρών να γίνεται σε μικρές ποσότητες και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε ο τελικός όγκος να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες. Έτσι ο οργανισμός αξιοποιεί στο μέγιστο τα προσλαμβανόμενα υγρά ενώ παράλληλα αποφεύγονται συμπτώματα δυσφορίας.

Σε υγιή άτομα μικρή απόκλιση από τις ημερήσιες ανάγκες υγρών δεν ενέχει κινδύνους, αφού εξισορροπείται με αντίστοιχη ρύθμιση της απώλειας ούρων και ιδρώτα. Η αίσθηση της δίψας αρχίζει να αναπτύσσεται όταν έχουμε απώλεια υγρών πάνω από 1% του σωματικού βάρους.

Αν το σωματικό βάρος μειωθεί πάνω από 5% λόγω αφυδάτωσης τότε παρατηρούνται συμπτώματα όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εξάντληση, πονοκέφαλος, μειωμένη αντοχή και συγκέντρωση, ενώ αν το ποσοστό ξεπεράσει το 20% μπορεί να επέλθει ακόμα και θάνατος. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αίσθηση της δίψας δεν είναι πάντα επαρκής ένδειξη για το επίπεδο υδάτωσης του σώματος ειδικά στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους υπερήλικες και τους αθλητές.

Το χρώμα των ούρων αποτελεί ένα χρήσιμο δείκτη για το επίπεδο υδάτωσης: τα σκούρα (και άρα πυκνά) ούρα αποτελούν ένδειξη ανεπαρκούς ενυδάτωσης ενώ τα ανοιχτόχρωμα υποδεικνύουν επάρκεια σε υγρά.

Τελικά, πόσο νερό πρέπει να πίνω;


Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό. Οι ανάγκες σε υγρά εξαρτώνται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου (φύλο, ηλικία, σύσταση σώματος, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, ενεργειακή πρόσληψη, κατάσταση της υγείας) και τις περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία, κλίμα, υγρασία).

Οι συστάσεις για πρόσληψη υγρών για άτομα που κάνουν καθιστική ζωή και ζουν σε εύκρατο κλίμα ανέρχονται στα 6-8 φλιτζάνια πόσιμων υγρών (νερού και άλλων ποτών) ημερησίως. Προσλήψεις αυτής της τάξεως θεωρείται ότι καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες στο γενικό πληθυσμό και έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο χολολιθίασης, νεφρολιθίασης και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Επομένως η επί χρόνια η επικρατούσα άποψη ήταν ότι πρέπει να πίνουμε «τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα» φαίνεται μάλλον υπερβολική, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα άτομα που καταναλώνουν ευχάριστα την ποσότητα αυτή θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψή τους.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι πέρα από το νερό, ποτά όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα αλκοολούχα ποτά κλπ αποτελούν σημαντικές πηγή ενέργειας (θερμίδων) και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Επιπλέον πολλά από τα ποτά αυτά περιέχουν σημαντικές ποσότητες σακχάρων ή/και διοξειδίου του άνθρακα (ανθρακικού) τα οποία ευνοούν την τερηδόνα.

Σε ότι αφορά τον καφέ και το αλκοόλ, η πρόσληψή τους συνεισφέρει μεν στην πρόσληψη υγρών όμως δε θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Σύμφωνα με τις παρούσες συστάσεις η μέτρια κατανάλωση καφέ (έως 3 φλιτζάνια ημερησίως) και αλκοόλ (έως 1 ποτό την ημέρα οι γυναίκες και έως 2 οι άντρες) θεωρείται ασφαλής.

Συνεπώς φαίνεται ότι 6-8 φλιτζάνια υγρών ημερησίως είναι αρκετά όμως θα πρέπει να δίνεται προσοχή στο είδος των ποτών που καταναλώνονται, έχοντας κατά νου ότι το νερό είναι συνήθως η καλύτερη και πιο φυσική επιλογή!

Τυπική πρόσληψη και απέκκριση υγρών σε ενήλικα που ζει σε εύκρατο κλίμα


Υγρά/ποτά: Η ποσότητα αυτή αναφέρεται σε οτιδήποτε υγρό καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας π.χ. νερό, γάλα, καφές, χυμοί, αναψυκτικά κλπ. Να σημειωθεί ότι τα ποτά με καφεΐνη όπως ο καφές και τα αναψυκτικά τύπου κόλα καθώς και τα αλκοολούχα ποτά συνυπολογίζονται κανονικά αφού η διουρητική τους δράση θεωρείται αμελητέα.

Τρόφιμα: Τα τρόφιμα επίσης συνεισφέρουν στην ημερήσια πρόσληψη υγρών, όμως υπάρχει μεγάλη διακύμανση σε ότι αφορά την περιεκτικότητά τους σε νερό. Για παράδειγμα ξηρά τρόφιμα όπως η ζάχαρη, τα δημητριακά πρωινού και οι ξηροί καρποί περιέχουν κάτω από 5-10% νερό, ενώ οι αντίστοιχες περιεκτικότητες τροφίμων όπως το ψωμί, το κρέας και τα φρούτα και λαχανικά είναι 35%, 70% και πάνω από 85% αντίστοιχα.

Μεταβολικό νερό: Το νερό αυτό παράγεται κατά το μεταβολισμό των τροφίμων/ποτών, για παράδειγμα κατά το μεταβολισμό 1 γραμμαρίου λίπους παράγονται περίπου 1.1 γραμμάρια νερού.
Ούρα: Ο μεγαλύτερος όγκος των ούρων παράγεται προκειμένου να απεκκριθεί η ουρία (προϊόν μεταβολισμού των πρωτεΐνών). Η υπόλοιπη ποσότητα ούρων παράγεται για να εξασφαλιστεί η ισορροπία υγρών, έτσι ώστε η πρόσληψη να εξισωθεί με την απέκκριση.

Απώλειες μέσω του δέρματος/Eφίδρωση: Με την εξάτμιση του ιδρώτα επιτυγχάνεται ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Η ποσότητα υγρών που χάνεται μέσω αυτής της οδού εξαρτάται από την ενεργειακή πρόσληψη και την ενεργειακή δαπάνη, από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το κλίμα και την υγρασία.

Αναπνοή: Απώλεια υγρών έχουμε και μέσω της αναπνοής. Και πάλι οι απώλειες αυτές εξαρτώνται από την ενεργειακή πρόσληψη και την ενεργειακή δαπάνη, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το κλίμα και την υγρασία.
Κόπρανα: Μικρή ποσότητα υγρών χάνεται και μέσω των κοπράνων. Η ποσότητα αυτή αυξάνεται σημαντικά όταν έχουμε υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών.

Διαβάστε περισσότερα...

«Καμπανάκι» για τα σκουπίδια από τον Ιατρικό Σύλλογο



Απειλούν άμεσα την υγεία εκατομμυρίων πολιτών στο λεκανοπέδιο.

Το μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία από τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Οι τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών που είναι συσσωρευμένοι στο λεκανοπέδιο αποτελούν εστίες πολλαπλών μολύνσεων που απειλούν άμεσα την υγεία εκατομμυρίων πολιτών. Μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί άλλο να παρακολουθεί αδιάφορη την κατάσταση να επιδεινώνεται και να περιορίζεται σε βαρύγδουπες αλλά κενές περιεχομένου δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναγνωρίζει τη δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και αναγνωρίζει το δίκαιο του αγώνα τους, τονίζει ο ΙΣΑ, ο οποίος διευκρινίζει ότι «σε κάθε περίπτωση όμως και μπροστά στον κίνδυνο που δημιουργείται για τη Δημόσια Υγεία, καλούμε τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να αναλογιστούν με αίσθημα ευθύνης, το οποίο πάντοτε τους χαρακτηρίζει, τη μορφή της συνέχισης του αγώνα τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Από χαμηλή όραση πάσχουν 245 εκατ. ασθενείς



Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τυφλότητας) έχει καθιερωθεί ετησίως τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτώβρη προκειμένου να φωτίσει το παγκόσμιο πρόβλημα της μερικής ή ολικής τυφλότητας καθώς και τις θεραπευτικές λύσεις για την αποκατάσταση της όρασης.

Είναι επίσης εναρμονισμένη με το πρόγραμμα «Όραση 2020: Δικαίωμα στην όραση» που αποτελεί μια συνέργια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Πρόληψη της Τυφλότητας.

Ο στόχος του προγράμματος είναι τα 245 εκατ. ασθενών με πολύ χαμηλή όραση και τα 39 εκατ. τυφλών και κυρίως το δεδομένο ότι τουλάχιστον το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να προληφθούν, αντιμετωπιστούν ή ιαθούν.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών εν όψει της Παγκόσμια Ημέρας Όρασης δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα σε παθήσεις της ωχράς κηλίδας που μέχρι πρότινος οδηγούσαν στην τύφλωση.


Την ενημέρωση πραγματοποίησαν οι ομιλητές: Τίνα Ξηρού, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Οφθαλμολογικών Εταιρειών και Διευθύντρια της Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ο Παναγιώτης Μητρόπουλος, Διευθυντής Οφθαλμιατρείου Αθηνών.

Στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ελλάδα, σχεδόν το 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης, πάσχει από παθήσεις τις ωχράς κηλίδας.

Κυριότερες παθήσεις της ωχράς κηλίδας είναι:

Α) H ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς είναι η κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων άνω των 60 ετών

Β) Tο διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων εργασιακής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη

Γ) Το οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς Το οίδημα που προκαλείται θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς είναι μια συχνή αγγειακή αιτία τύφλωσης ενηλίκων

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, σε κάθε ασθένεια, «κλειδί» για επιτυχημένη έκβαση είναι το τρίπτυχο «πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία».

Μόνο που στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονισθεί ότι τόσο οι ασθενείς της τρίτης ηλικίας όσο και οι διαβητικοί ασθενείς συχνά παραμελούν τον ετήσιο επανέλεγχο από οφθαλμίατρο, παρόλο που αυτός στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού είναι απαραίτητος.

Έτσι, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όραση τους έχει μειωθεί σημαντικά.

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξει λύση. Στην θεραπεία των παθήσεων της ωχράς την τελευταία 5ετία έχει λάβει χώρα μια επανάσταση που ονομάζεται αντί-VEGF θεραπεία.

Εκεί που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε θεραπευτική λύση ή τα αποτελέσματα των τότε θεραπειών ήταν φτωχά, σήμερα υπάρχει ένας εγκεκριμένος αντί-VEGF παράγοντας η ρανιμπιζουμάμπη που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τις τρεις παθήσεις της ωχράς κηλίδας που απειλούν την όραση.

Από τις κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η ρανιμπιζουμάμπη διατηρεί ή βελτιώνει την όραση στο 90% των ασθενών είτε με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας ή οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς.

Η αποτελεσματικότητα αυτή συνδυάζεται με ένα τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας με πάνω από 7.500 ασθενείς σε κλινικές μελέτες και μεγάλη κλινική εμπειρία που υπερβαίνει τα 4 έτη. Η ρανιμπιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη από FDA, EMA και ΕΟΦ για όλες τις παραπάνω ενδείξεις και αποζημιώνεται πλήρως από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συνεπώς, η μάχη κατά τις τυφλότητας μπορεί να κερδηθεί με τα σύγχρονα όπλα της επιστήμης. Αυτό όμως που παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση που επιτυγχάνεται μόνο μέσω του τακτικού ελέγχου από οφθαλμίατρο. Και μάλιστα ειδικά για ευπαθείς ομάδες, όπως οι σακχαροδιαβητικοί και τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ο ετήσιος επανέλεγχος κρίνεται επιβεβλημένος.


Διαβάστε περισσότερα...