Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Τελικά, μας ... ψεκάζουν με ηρεμιστικά;



Περίεργη ανακοίνωση από την Π.Α. για τα chemtrails.

Μια επιεικώς περίεργη ανακοίνωση εκδόθηκε από την Πολεμική Aεροπορία, με την οποία επιχειρείται να διαψευσθεί η φημολογία, αλλά και οι μαρτυρίες που υπάρχουν περί «ψεκασμού του πληθυσμού από αεροσκάφη με νευροκαταπραϋντικές ουσίες».

Η ανακοίνωση δεν απαντά σε κανένα δημοσίευμα, ούτε σε κάποια ερώτηση βουλευτών, ούτε έχει τεθεί επίσημα και πρακτικά περισσότερο δίνει βάση στην φημολογία, παρά την διαψεύδει, όπως υποθέτουμε ότι είναι ο στόχος της. Απαντά, απλώς, στις παρατηρήσεις πολλών πολιτών οι οποίοι όντως είχαν δει αεροσκάφη σε μεγάλο υψόμετρο να αφήνουν πίσω τους κάτι σαν αέριες ουσίες και ευλόγως ανησύχησαν, αφού οι ημέρες είναι πονηρές.

Στην ανακοίνωση με τίτλο «Ίχνη Συμπύκνωσης (Contrails) Αεροσκαφών» αναφέρεται ότι:

«Σε απάντηση ερωτήσεων αρκετών συμπολιτών μας που αφορούν σε ίχνη που παρατήρησαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει τα εξής :

1. Καμία πτήση ψεκασμού με χημικές ουσίες δεν εκτελείται πάνω από ελληνικό έδαφος, εκτός ελάχιστων που αφορούν ψεκασμούς σε περιορισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από πολύ χαμηλό ύψος, οι οποίες πάντως δεν έχουν αρχίσει ακόμη για το έτος 2012.

2. Τα λευκά ίχνη που παρατηρούνται και ενδεχόμενα προκαλούν ανησυχία, αποτελούνται από νερό υπό τη μορφή σταγονιδίων ή μικροσκοπικών παγοκρυστάλλων και οφείλονται στη συμπύκνωση των υδρατμών, που περιέχονται στα καυσαέρια των πολιτικών αεροσκαφών τα οποία κινούνται σε αεροδιαδρόμους άνωθεν της χώρας μας.

3. Η συμπύκνωση των υδρατμών των καυσαερίων αποτελεί φυσικό φαινόμενο και οφείλεται στη χαμηλή θερμοκρασία του αέρα στα μεγάλα ύψη όπου κινούνται τα αεροσκάφη αυτά. Το ίδιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων τις πολύ ψυχρές ημέρες. Ο χρόνος κατά τον οποίο είναι ορατά τα ίχνη συμπύκνωσης μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο ύψος πτήσης.

4. Οι πτήσεις των αεροσκαφών αυτών εγκρίνονται και ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας μας, ενώ η Πολεμική Αεροπορία εξασφαλίζει ότι δεν εισέρχεται άλλο ίχνος στον ελληνικό εναέριο χώρο για άλλη δραστηριότητα».


Πηγή: http://www.defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εφαρμόζεται το Εθνικό Μητρώο δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων



ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ.
Τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι για να μην υπάρξουν προβλήματα με την καταβολή των επιδομάτων στα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες.


Στο Εθνικό Μητρώο το οποίο τηρείται στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Διεύθυνση Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία θα εντάσσονται εφεξής οι δικαιούχοι κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων όπως άλλωστε έχει γίνει γνωστό το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, η ένταξη στο Εθνικό Μητρώο θα γίνεται με καταγραφή των δικαιούχων μέσω των ΚΕΠ και σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με έλεγχο των δεδομένων από τη Διεύθυνση Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία του υπουργείου Υγείας και μετάπτωση της καταγραφής στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής «Τομέας Υγείας και Πρόνοιας, που διαθέτουν οι δήμοι.

Το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιεί διασταύρωση των στοιχείων αυτών και ταυτοποίησή τους μέσω του ΑΜΚΑ. Μετά τη μετάπτωση των δεδομένων θα δημιουργηθεί μία μοναδική ηλεκτρονική βάση δεδομένων, η οποία και θα αποτελεί το Εθνικό Μητρώο που τηρείται στο υπουργείο Υγείας και με βάση αυτή θα γίνεται η πληρωμή των επιδομάτων στους δικαιούχους μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων. Η επικαιροποίηση των δεδομένων θα γίνεται από τον εκάστοτε ΟΤΑ. Σημειώνεται πως τα παραπάνω προβλέπονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη και τους υφυπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Π. Τζωρτζάκη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Μπόλαρη.

Τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι


Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι δήμοι της χώρας θα πρέπει εντός πέντε ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης να αποστείλουν τα στοιχεία των χρηστών στη Διεύθυνση Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε Δήμος ή Περιφέρεια υποχρεούται εντός 15 ημερών από την παροχή πρόσβασης στο Εθνικό Μητρώο, να διασταυρώσει τα στοιχεία των δικαιούχων του, και να συμπληρώσει από τον φάκελο έκαστου δικαιούχου που τηρεί, τα δικαιολογητικά έγγραφα της παροχής του και τα στοιχεία που λείπουν. Μετά τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου και την απόκτηση πρόσβασης σε αυτό από τους ΟΤΑ, απαγορεύεται η τήρηση από τους τελευταίους, οποιουδήποτε άλλου αρχείου δικαιούχων επιδομάτων σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Αξίζει να σημειωθεί πως από 1η Μαΐου 2012, δεν καταβάλλονται επιδόματα σε δικαιούχους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο.

Όσοι δικαιούχοι επιδόματος δεν καταγράφηκαν μέχρι την ολοκλήρωση διαδικασίας μέσω ΚΕΠ, θα εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο από τον οικείο ΟΤΑ, προσκομίζοντας τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα, μετά την παροχή πρόσβασής του στο Εθνικό Μητρώο. Σε όσους ήταν δικαιούχοι των επιδομάτων αυτών κατά τον χρόνο που οι ΟΤΑ απέκτησαν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο, και για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν καταγραφεί σ’ αυτό, όταν εγγραφούν, το επίδομα θα καταβάλλεται αναδρομικά για το χρονικό διάστημα που το δικαιούνται και δεν το έχουν λάβει. Από κει και πέρα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2012, και με μέριμνα των οικείων ΟΤΑ, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι επιστροφές των επιδομάτων, που δεν πληρώθηκαν με πίστωση των λογαριασμών πληρωμών. Από την 1 Μαΐου, η καταβολή επιδομάτων των δικαιούχων θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά με πίστωση λογαριασμού πληρωμών του δικαιούχου. Οι λογαριασμοί πληρωμών θα τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα ή γραφεία ταχυδρομικών επιταγών (ΕΛΤΑ) με δικαίωμα επιλογής από τον δικαιούχο. Μετά την 1 Μαΐου 2012, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη, η με διαφορετικό τρόπο καταβολή των επιδομάτων. Ο αρμόδιος για την πληρωμή επιδομάτων Δήμος ή Περιφέρεια, είναι υποχρεωμένος να επιλέξει τη διαχειρίστρια Τράπεζα και υποχρεούνται να υλοποιεί τις προδιαγραφές λειτουργίας της diaspay σε συνεργασία με τη ΔΙΑΣ ΑΕ. Για την πραγματοποίηση των πληρωμών, έκαστος ΟΤΑ θα ορίσει τραπεζικό λογαριασμό στη διαχειρίστρια Τράπεζα, τον οποίο θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή των επιδομάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ξεναγήσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης



Πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 17 Ιουνίου.

Τη δυνατότητα να γνωρίσουν την Ιστορία της πόλης τους, να έρθουν σε επαφή και να ενημερωθούν για τα πολιτιστικά σύμβολα της πόλης θα έχουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης χάρη στις δωρεάν ξεναγήσεις που διοργανώνει το τμήμα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του δήμου.

Οι ξεναγήσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με την 1η, 2η, 3η και 5η Κοινότητα και θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 17 Ιουνίου. Αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες και λουτρά είναι ορισμένα μόνο από τα αξιοθέατα για τα οποία θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση.

Κάθε γκρουπ θα περιλαμβάνει 35 άτομα και οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετάσχουν με σειρά προτεραιότητας. Η ξενάγηση θα ξεκινά στις 11.00 π.μ.

Όσοι θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα: για ξεναγήσεις της 1ης Δημοτικής Κοινότητας τηλ. 2310/268.782, 281.585. Για τη 2η Δημ. Κοινότητα τηλ. 2310/519.250, 527.856, για την 3η τηλ. 2310/200.532, 216.058 και για την 5η τηλ. 2310/425.530.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο «πράσινη» η Θεσσαλονίκη χάρη στους μαθητές



Φύτευση εποχιακών φυτών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Λίγο επιπλέον πράσινο θα χαρίσουν οι μαθητές του 26ου Γυμνασίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την ενεργό συμμετοχή τους στην εθελοντική δεντροφύτευση που διοργανώνει η 3η Δημοτική Κοινότητα του δήμου.

Η φύτευση εποχιακών φυτών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαΐου, στις 11:00 στον περιβάλλοντα χώρο του Ι.Ν Προφήτη Ηλία στην Άνω Πόλη.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από ανάλογη προσπάθεια που έγινε στις 3 Μαΐου από μαθητές…





Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολεμήστε την αϋπνία σε 12 βήματα



Φυσικοί τρόποι για να αποφύγετε τις επιπτώσεις.

Η αϋπνία υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί έναν στους τρεις ενήλικες. Κάποιες φορές η κατάσταση μπορεί να γίνει αφόρητη. Πολύ περισσότερο όταν το πρόβλημα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία είναι να ακολουθήσετε τις κατάλληλες τεχνικές. Υπάρχουν συνήθειες, τις οποίες καλύτερα να ξεχάσετε. Εστιαστείτε στο πώς να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα, ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε καλά το βράδυ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η αϋπνία μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμη και στην καθημερινότητά σας και να διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να αντεπεξέλθετε στις οικογενειακές και επαγγελματικές σας υποχρεώσεις .

Συμπέρασμα: αν ταλαιπωρείστε από αϋπνία, μην αφήνετε αυτή την κατάσταση να σας δυσκολεύει τη ζωή αλλά αναζητείστε τρόπους για την καταπολέμησή της.

Φυσικές τεχνικές κατά της αϋπνίας

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι ορισμένες φυσικές τεχνικές, που μπορούν να σας εξασφαλίσουν καλύτερο ύπνο, όχι μόνο απόψε, αλλά και τις νύχτες που θα ακολουθήσουν.

1. Μην βασανίζετε τον εαυτό σας
Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε 15-20 λεπτά αφότου ξαπλώσετε είναι να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας σιωπηλά. Ασχοληθείτε με κάτι ευχάριστο, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό, να δείτε λίγη τηλεόραση ή να ακούσετε απαλή μουσική. Μετά από λίγη ώρα μπορείτε να επιστρέψετε στο κρεβάτι σας και να προσπαθήσετε ξανά να κοιμηθείτε.

2. Αποφύγετε τη μεσημεριανή σιέστα
Αν πάρετε έναν υπνάκο μετά το μεσημεριανό γεύμα, θα έχετε δυσκολίες στον ύπνο τη νύχτα, πολύ περισσότερο αν ταλαιπωρείστε ήδη από αϋπνία.

3. Βάλτε ωτοασπίδες
Υπάρχουν περιπτώσεις που η αϋπνία προκαλείται από άγρυπνες νύχτες λόγω επαναλαμβανόμενων εκκωφαντικών θορύβων.

4. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό στρώμα και αναπαυτικά μαξιλάρια

Μπορείτε να απαλλαγείτε από την αϋπνία, όταν κοιμάστε σε καλό στρώμα- όχι πολύ σκληρό ή σπογγώδες. Επιπλέον φροντίστε τα μαξιλάρια σας είναι άνετα.

5. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ
Αν και το αλκοόλ έχει την ιδιότητα καταρχήν να προκαλεί υπνηλία και μπορεί να σας κάνει να νυστάξετε, έχει ταυτόχρονα και δυσάρεστες επιπτώσεις, αφού μπορεί να σας ξυπνήσει στη μέση της νύχτας. Το χειρότερο είναι ότι όταν η επίδραση του αλκοόλ εξαφανίζεται, θα έχετε δυσκολία να τα καταφέρετε να ξανακοιμηθείτε.

6. Μην αλλάζετε συνεχώς κρεβάτι ή μην κοιμάστε στον καναπέ
Είναι σημαντικό να μάθετε να κοιμάστε στο κρεβάτι σας, ακόμα κι αν δεν καταφέρνετε να σας πάρει ο ύπνος, γιατί με αυτό τον τρόπο συνηθίζει ο οργανισμός σας στην ιδέα ότι ο συγκεκριμένος χώρος προορίζεται για ύπνο.

7. Προσπαθήστε να ακολουθείτε μια ρουτίνα ύπνου-ξυπνήματος
Είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τον ύπνο και την αφύπνιση, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αν συνηθίσετε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί και δεν κοιμάστε το μεσημέρι, οι πιθανότητες να έχετε καλό ύπνο αυξάνονται.

8. Μην φέρνετε στο σπίτι δουλειά από το γραφείο
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας είναι να αποφύγετε τη δουλειά, το φαγητό, την τηλεόραση ή τους καβγάδες με το σύντροφό σας στην κρεβατοκάμαρα. Να θυμάστε ότι η κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ύπνο-δεν είναι για άλλα πράγματα.

9. Αναζητήστε πρακτικές χαλάρωσης
Υπάρχουν κάποιες τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε γλυκό ύπνο. Ανακαλύψτε τέτοιες τεχνικές και σίγουρα θα έχετε μια ξεκούραστη νύχτα.

10. Φτιάξτε την ιδανική ατμόσφαιρα στην κρεβατοκάμαρά σας
Φροντίστε το υπνοδωμάτιό σας να είναι σκοτεινό, σιωπηλό, χαλαρωτικό και κρύο. Αν δεν φροντίσετε να υπάρχει το ιδανικό περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξασφαλίσετε έναν ξεκούραστο ύπνο.

11. Προσπαθήστε να αποφύγετε το φαγητό πριν από τον ύπνο
Είναι σημαντικό να τρώτε το βραδινό σας φαγητό 2 ή 3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο, προκειμένου να αποφύγετε τη δυσπεψία, που μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία.

12. Αποφύγετε τα υπνωτικά χάπια
Αν έχετε αϋπνία, δοκιμάστε μερικές φυσικές θεραπείες και αποφύγετε τη λήψη υπνωτικών χαπιών. Τα υπνωτικά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα εθισμού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι χωρίς να το καταλάβετε, δεν θα μπορείτε πλέον να κοιμηθείτε χωρίς να πάρετε υπνωτικά χάπια.

Αν η αϋπνία επιμένει, καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η βοήθεια από έναν ειδικό μπορεί να είναι απαραίτητη, ειδικά αν η αϋπνία συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπορεί ο καφές να αντιμετωπίσει το μεθύσι;



Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα, η φήμη που ίσχυε μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση του μεθυσιού με ένα καφέ, καταρρίπτεται. Όπως δείχνει η συγκεκριμένη μελέτη το να πιείτε καφέ μετά από μεθύσι, είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή, αφού το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να μπερδέψει τον οργανισμό σας.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες δηλώνουν πως η παράλληλη λήψη αλκοόλ και καφεΐνης οδηγεί το άτομο σε λήψη όχι και τόσο «καθαρών» αποφάσεων με πιθανές καταστροφικές για τον εαυτό του συνέπειες.

Ουσιαστικά δίνει στο άτομο την ψευδαίσθηση ότι έχει ξεμεθύσει και ότι είναι ξεκούραστο, ενώ στην ουσία δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ορμόνη οφείλεται το πάχος



Ο κρίσιμος ρόλος της γκρελίνης.

Η ουσία γκρελίνη αυξάνεται ότι κάποιος τρώει από ευχαρίστηση και όχι από πείνα. Μάλιστα η έκκριση αυτής της χημικής ουσίας μπορεί να οδηγήσει στην υπερφαγία υποστηρίζει μία ιταλική έρευνα.

Συγκεκριμένα, οι οκτώ νέοι 21 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν τη δυνατότητα να φάνε το αγαπημένο τους φαγητό, καθώς και ένα φαγητό που δεν τους άρεσε και τόσο πολύ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χορτάτοι εθελοντές είχαν αυξημένη έκκριση της γκρελίνης, όταν έτρωγαν το φαγητό που τους άρεσε. Αντίθετα, τα επίπεδα ήταν χαμηλότερα, όταν έτρωγαν το γεύμα που δεν τους άρεσε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση αυτή δείχνει ότι ενεργοποιείται το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, το οποίο παραβλέπει το σήμα κορεσμού. Έτσι, ο κάθε εθελοντής συνέχιζε να τρώει χωρίς να πεινάει. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Τέλος, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι όσο πιο καλά κατανοήσουν τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την ευχαρίστηση που νιώθουν οι άνθρωποι όταν τρώνε, τόσο πιο εύκολα οδηγηθούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή



Πώς θα πετύχουμε το στόχο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο υγιεινός τρόπος διατροφής αποτελεί επιθυµία κάθε ανθρώπου που αναζητά την ποιότητα στη ζωή του. Πώς µπορούµε όµως να πετύχουµε αυτό το στόχο;

Οι ειδικοί επισηµαίνουν ότι είναι κάτι περισσότερο από µια απλή απόφαση και προσπάθεια. Απαιτεί οργάνωση από τη βάση.

Αυτή ξεκινά από το σούπερ µάρκετ και την αγορά των τροφίµων, συνεχίζεται στην επεξεργασία και το µαγείρεµα και καταλήγει στη συχνότητα της κατανάλωσης και τους συνδυασµούς των τροφίµων κατά τη διάρκεια της ηµέρας.

Ακολουθεί ένας οδηγός µε 12 πολύτιµες συµβουλές για το πώς να ψωνίσετε εξυπνότερα, πώς να µαγειρέψετε γρηγορότερα και πώς… εντέλει να φάτε πιο υγιεινά.

Ψωνίστε σωστά


1. Ετοιµάστε µια λίστα µε τα τρόφιµα που χρειάζεστε για συγκεκριµένο διάστηµα (π.χ. µία εβδοµάδα), η οποία πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες για όλα τα γεύµατα και τα σνακ, και µην παρεκκλίνετε από αυτήν. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε προαποφασίσει τι θα µαγειρέψετε.

2. Μην ψωνίζετε πεινασµένοι. Αν βρεθείτε στο σούπερ µάρκετ χωρίς να έχετε βάλει µπουκιά στο στόµα σας τις τελευταίες ώρες, τότε θα βρεθείτε εκτεθειµένοι σε κάθε πειρασµό που θα δείτε µπροστά σας. Καταναλώστε ένα σνακ ή ένα γεύµα, ανάλογα µε την ώρα, και στη συνέχεια ξεκινήστε για τα ψώνια σας.

3. Μην ψωνίζετε όταν είστε αγχωµένοι. Το άγχος και το στρες θα σας κάνουν περισσότερο παρορµητικούς.

4. Αν µπορείτε, παραγγείλετε τις αγορές σας µέσω του διαδικτύου. Θα τις παραλάβετε στο σπίτι, θα κερδίσετε χρόνο και θα αποφύγετε ευκολότερα τους πειρασµούς.

Μαγειρέψτε γρήγορα


5. Χρησιµοποιήστε ατµοµάγειρα ή µικρή γκριλιέρα. Είναι οι πιο υγιεινοί τρόποι µαγειρικής και συγχρόνως πολύ γρήγοροι. Αν ωστόσο µαγειρέψετε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, θα πρέπει να τα έχετε βγάλει από τον καταψύκτη από την προηγούµενη µέρα.

6. Κόψτε µια µεγάλη ποσότητα σαλάτας κάθε τρίτη ηµέρα και βάλτε την σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο χωρίς να προσθέσετε λάδι, αλάτι κ.λπ. Έτσι θα έχετε σαλάτα όποτε την χρειαστείτε. Μην ανησυχείτε για τη µείωση της θρεπτικής αξίας των λαχανικών, η οποία στην πραγµατικότητα είναι πολύ µικρή.

Συνήθως οι περισσότεροι εργαζόµενοι ή πολυάσχολοι άνθρωποι δεν τρώνε καθόλου σαλάτα, οπότε αυτή η λύση είναι προτιµότερη.

7. Ετοιµάστε από την Κυριακή µερικά φαγητά που µπορούν να µείνουν στο ψυγείο και ζεστάνετέ τα όποτε τα χρειάζεστε, π.χ. όσπρια, λαδερά, κρέας ή κοτόπουλο µε σάλτσα κ.λπ.

Φάτε υγιεινά


8. Τρώτε τακτικά. Τα 5 γεύµατα της ηµέρας συστήνονται όχι µόνο γιατί είναι υγιεινά, αλλά και για να νιώθετε χορτασµένοι καθόλη τη διάρκεια της ηµέρας.

9. Καταναλώνετε πλήρη γεύµατα. Το «ψητό µε σαλάτα» δεν µπορεί να είναι η µόνιµη λύση. Όχι µόνο δεν επαρκεί για τη σωστή θρέψη του οργανισµού αλλά δεν φέρνει και µόνιµα αποτελέσµατα στην προσπάθεια ελέγχου του βάρους.

Κάθε κυρίως γεύµα θα πρέπει να περιέχει τρόφιµα από διάφορες οµάδες τροφίµων ώστε να καλύπτει τις οργανικές αλλά και ψυχικές ανάγκες µας.

10. Συνοδεύετε κάθε κυρίως γεύµα µε λαχανικά, π.χ. ωµή σαλάτα, βραστή ή ακόµα και µαγειρεµένα λαχανικά. Σε κάθε περίπτωση προσφέρουν ποικιλία µικροθρεπτικών συστατικών (βιταµινών και ιχνοστοιχείων) αλλά και σηµαντικό ποσό φυτικών ινών που συµβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήµατος και τον κορεσµό.

11. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για την καλή προσπάθεια. Μην φοβάστε να γευθείτε ένα γλυκό. Αντίθετα, σταδιακά επιτρέψτε στον εαυτό σας µικρές ποσότητες απόλαυσης όταν τα πράγµατα πάνε όπως τα έχετε προγραµµατίσει.

12. Προσπαθείτε να διατηρείτε ποικιλία στα τρόφιµα που χρησιµοποιείτε. Έτσι θα πετύχετε καλύτερη θρέψη, ενώ θα αποφύγετε και την πλήξη!

Η σωστή διατροφή ξεκινάει από την αγορά των τροφίµων. Γι’ αυτό φροντίστε, εκτός από το να προτιµάτε ποιοτικές πρώτες ύλες, να τηρείτε µια λίστα αγορών και να µην ψωνίζετε νηστικοί ή αγχωµένοι. Έτσι θα ελέγξετε τον παρορµητισµό που µπορεί να σας βάλει σε πειρασµό.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα ζωντανά εγκεφαλικά κύτταρα η θεραπεία του Αλτσχάιμερ



Η επιβίωσή τους «χτυπά» τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Μια νέα βρετανική έρευνα η οποία εμπόδισε τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων σε ποντίκια που έπασχαν από ένα είδος άνοιας, την εγκεφαλική νόσο των «πριονίων» έρχεται να δώσει ελπίδες για την αντιμετώπιση διαφόρων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λέστερ διευκρίνισαν ότι η τεχνική τους βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, όμως εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα μπορούσε μελλοντικά να εφαρμοστεί με επιτυχία σε μία μεγάλη γκάμα εγκεφαλικών νόσων, που ως κοινό παρονομαστή έχουν την καταστροφή των νευρώνων (των κυττάρων του εγκεφάλου).

Πολλές νευροεκφυλιστικές παθήσεις (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, Χάντιγκτον, τρελών αγελάδων κ.α.) προκαλούνται μετά τη συσσώρευση στον εγκέφαλο πρωτεϊνών με ανώμαλη δομή, οι οποίες σχηματίζουν πλάκες, με συνέπεια να καταστρέφουν τα ζωτικά νευρωνικά κύτταρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Όσο αυξάνουν στον εγκέφαλο οι ανώμαλες πρωτεΐνες (όπως τα λεγόμενα «πριόνια»), τόσο τα κύτταρα αντιδρούν προσπαθώντας να σταματήσουν γενικά την παραγωγή όλων των νέων πρωτεϊνών, κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουν τα κύτταρα όταν δέχονται επίθεση από ιούς, καθώς η καθολική διακοπή της παραγωγής πρωτεϊνών σταματά την εξάπλωση του ιού.

Όμως αυτή η «στρατηγική» τελικά γυρίζει «μπούμερανγκ», καθώς αν συνεχιστεί για καιρό η διακοπή της δημιουργίας νέων πρωτεϊνών γενικά, τότε τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν τελικά, επειδή «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά», δηλαδή οι νευρώνες στερούνται εκείνων των «καλών» πρωτεϊνών που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία τους.

Οι Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τον γονιδιακό «διακόπτη» (με την ονομασία eIF2alpha-P) που θέτει εκτός λειτουργίας το «εργοστάσιο» παραγωγής πρωτεϊνών, έτσι ώστε να μη σταματά η παραγωγή των ωφέλιμων πρωτεϊνών, ακόμα κι αν οι προβληματικές πρωτεΐνες («πριόνια») συνεχίζουν να παράγονται στον εγκέφαλο. Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες εμπόδισαν τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθάνουν, με συνέπεια τα πειραματόζωα να ζήσουν περισσότερο χρόνο.

Οι ερευνητές εκτιμούν -όμως δεν έχουν ακόμα κάνει τις σχετικές δοκιμές- ότι αν η μέθοδός τους «πιάνει» στην περίπτωση των συγκεκριμένων ανώμαλων πρωτεϊνών (των «πριονίων»), τότε θα έχει ανάλογο θετικό αποτέλεσμα και σε άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους, όπου επίσης εμφανίζονται πρωτεΐνες με ανώμαλη μορφολογία. Όπως επεσήμανε η Μαλούτσι, αυτή η υπόθεση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στο μέλλον μέσα από νέα πειράματα.

Επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στην ανακάλυψη, όπως ο καθηγητής μοριακής νευροβιολογίας του King's College του Λονδίνου Ρότζερ Μόρις, χαιρέτισαν τη νέα έρευνα ως «σημαντική εξέλιξη στην κατανόηση του τι καταστρέφει τους νευρώνες». «Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύει κανείς ότι αυτή η τεχνική, εκτός από τη νόσο των πριονίων, θα έχει αποτέλεσμα επίσης στο Αλτσχάιμερ και στις άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις», πρόσθεσε.

Άλλοι όμως ερευνητές, όπως ο Τζον Χάρντι του University College του Λονδίνου, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, καθώς, όπως είπε, η νέα έρευνα αφορά κατά βάση μόνο τη «νόσο των πριονίων», γι' αυτό «δεν πρέπει να παρουσιάζεται με τρόπο που να δίνει ανανεωμένες ελπίδες για νέες θεραπείες σε οδυνηρές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ».

Περίπου 18 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι πάσχουν από Αλτσχάιμερ, ενώ το Πάρκινσον πλήττει κατά μέσο το 1% των ανθρώπων άνω των 60 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο «ανθεκτικές» στο μελάνωμα οι γυναίκες από τους άντρες



Κινδυνεύουν λιγότερο από τις μεταστάσεις.

Οι γυναίκες που εμφανίζουν μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε σχέση με τους άνδρες, ενώ παράλληλα κινδυνεύουν λιγότερο από μεταστάσεις και την επανεμφάνιση της νόσου μετά την θεραπεία, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, με επικεφαλής τον Άριεν Τζόοσε του τμήματος δημόσιας υγείας της Ιατρικής Σχολής του ολλανδικού πανεπιστημίου Έρασμος στο Ρότερνταμ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας "Journal of Clinical Oncology", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενη μελέτη, η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μελάνωμα είναι λιγότερο θανατηφόρο στην περίπτωση των γυναικών. Οι επιστήμονες δεν έχουν πάντως ξεκαθαρίσει ακόμα γιατί τα δύο φύλα αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στην πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η έρευνα (μετα-ανάλυση) κάλυψε περισσότερους από 2.600 ασθενείς για χρονικό διάστημα δύο έως 12 ετών. Από αυτούς, 366 άνδρες και 267 γυναίκες πέθαναν από μελάνωμα. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες -τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση- έχουν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από μελάνωμα, ενώ εξίσου μικρότερη είναι η πιθανότητα για αυτές να επανεμφανίσουν όγκο στο δέρμα τους και να κάνουν μεταστάσεις στους λεμφαδένες και σε άλλα σημεία του

Προηγούμενες έρευνες είχαν υποθέσει ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα σε σχέση με το μελάνωμα μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, πέρα από τους βιολογικούς, όπως στο ότι οι γυναίκες επισκέπτονται πιο γρήγορα δερματολόγο μόλις δουν κάτι ύποπτο στο δέρμα τους και έτσι έχουν ταχύτερη διάγνωση της νόσου και πιο έγκαιρη θεραπεία.

Άλλες πιθανές εξηγήσεις για τη διαφορά είναι γενετικές, ορμονικές, μεταβολικές, ανοσολογικές κ.α. Όποιος και είναι ο μηχανισμός, τελικά υπάρχει κάτι που σχετίζεται με το φύλο (είτε βιολογικό, είτε περιβαλλοντικό - συμπεριφορικό, είτε και τα δύο) και το οποίο κάνει τον καρκίνο του δέρματος να αναπτύσσεται με πιο επικίνδυνο τρόπο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι από τους θανάτους από μελάνωμα κάθε χρόνο, μόνο το 35% περίπου αφορούν τις γυναίκες και το 65% τους άνδρες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγωνιώδης μάχη να χάσει βάρος για να ζήσει



Φωτογραφίες του 42χρονου που ζυγίζει 368 κιλά.

Πέρασε δέκα ολόκληρα χρόνια καθηλωμένος στο σπίτι του. Και πώς αλλιώς, αφού ο παχύτερος άνθρωπος στον κόσμο δεν μπορούσε να μετακινηθεί για να βγει έξω…

Ο Keith Martin λέει πως θυμάται την τελευταία φορά που βγήκε από το σπίτι του στο Λονδίνο και ήταν την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, όταν χτυπήθηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι. Από τότε έφτασε στο απίστευτο βάρος των 368 κιλών και όπως αποκάλυψε, είναι ο βαρύτερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ο 42χρονος λέει πως η κατάστασή του τον οδήγησε στο χείλος της αυτοκτονίας και τώρα απελπισμένα προσπαθεί να χάσει βάρος για να μειώσει την περιφέρεια της μέσης του που φτάνει τα 182 εκατοστά!

Κάποτε κατανάλωνε έως και 20.000 θερμίδες την ημέρα και πλέον έχει περιοριστεί στις 1.500. Κάποτε έτρωγε για
πρωινό ένα πακέτο μπέικον με έξι λουκάνικα, έξι αυγά κι ένα βουνό από τοστ και φασόλια. Το μεσημεριανό του περιλάμβανε το ίδιο μενού συν σάντουιτς ενώ για δείπνο έτρωγε δύο μεγάλες πίτσες, τρία κεμπάμπ ή μία γιγάντια μερίδα Κινέζικο.



Για σνακ έτρωγε πακέτα μπισκότα και γλυκά, κέικ και σοκολάτες σε οικογενειακό μέγεθος. Πριν κοιμηθεί έτρωγε τέσσερα σάντουιτς με αλλαντικά, δύο λίτρα αναψυκτικό και μεγάλες ποσότητες καφέ με γλυκαντικά.

Σήμερα καταναλώνει τέσσερις φέτες ψωμί την ημέρα, μαζί με μικρά λουκάνικα κάποιες φορές, κι ένα έτοιμο γεύμα.

Ο 42χρονος έχει καταφέρει ήδη να χάσει 10 εκατοστά από τη μέση του. «Ήταν μία δύσκολη διαδικασία αλλά προσπαθώ να τηρώ τη νέα μου δίαιτα», λέει. «Η ανακάλυψη πως ήμουν ο βαρύτερος άνθρωπος στον κόσμο ήταν το σήμα που χρειαζόμουν για να ξυπνήσω. Δεν κατηγορώ κανέναν άλλο παρά τον εαυτό μου γι’ αυτή τη φοβερή κατάσταση. Οι γιατροί μου είπαν πως δεν θα φτάσω τα πενήντα αν δεν κάνω κάτι δραστικό. Πρέπει να χάσω το μισό μου βάρος για να βάλω γαστρικό δακτύλιο. Θα μου άρεσε να ξαναγίνω όσο αδύνατος ήμουν όταν ήμουν νέος αλλά αυτό που θέλω πραγματικά είναι να μπορώ να καθίσω σε μία κανονική καρέκλα. Είμαι αποφασισμένος να απαλλαγώ από αυτό το βάρος».

Ο Μartin αποκάλυψε το πώς άρχισε να περιορίζει το φαγητό από το Σεπτέμβριο, όταν καθηλώθηκε στο κρεβάτι από δύο μεγάλες κήλες στο μέγεθος μπάλας του μπόουλινγκ.



Τον Ιανουάριο τον επισκέφθηκε ομάδα ειδικών και του έδωσε τελεσίγραφο: «Άκου τη συμβουλή μας ή πέθανε»!

«Προσπαθώ να ακολουθήσω τις συμβουλές τους αλλά τίποτα δεν με ταρακούνησε όσο οι τίτλοι σε μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου που αφορούν το βάρος μου. Ήταν απαίσιο αλλά με έκανε ακόμα πιο αποφασιστικό».

«Κολλημένος» στο ενισχυμένο κρεβάτι του, ο 42χρονος δέχεται κάθε μέρα την επίσκεψη ειδικών που τον πλένουν και του αλλάζουν τα σεντόνια. Γιατροί και νοσοκόμες ελέγχουν την κατάσταση της υγείας του.

Ο Μartin θυμάται πως ήταν ένα παιδί με φυσιολογικό βάρος. Τον σημάδεψε όμως ο θάνατος της μαμάς του στα 16 του και τότε αναζήτησε παρηγοριά στο φαΐ. Έτσι κατέληξε κάθε φορά που κάτι τον δυσκόλευε να τρώει για να ξεχαστεί…






Διαβάστε περισσότερα...

«Σώστε με από το... δέρμα μου!»



Μία νεαρή μητέρα βιώνει τις επιπτώσεις της μεγάλης απώλειας βάρους.

Η Κέλι Τσάιλντς ήταν παχουλή από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη κατανάλωση λιπαρών και η γέννηση των τριών παιδιών της την έφερε σε ένα τραγικό σημείο: στα 27 της χρόνια είχε φθάσει να ζυγίζει σχεδόν 160 κιλά!

Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο όταν η νεαρή Βρετανίδα δυσκολευόταν πλέον να ανεβεί ακόμη και λίγα σκαλιά και δεν έβρισκε ρούχα για να βγει από το σπίτι.

Τότε αποφάσισε να κάνει πολύ αυστηρή δίαιτα. Η προσπάθειά της απέδωσε καρπούς. Η Κέλι έχασε συνολικά 77 κιλά και το βάρος της έπεσε στα 87.

Ωστόσο, η μεγάλη απώλεια βάρους είχε μια παρενέργεια: η Κέλι έχασε το λίπος αλλά το δέρμα που περίσσευε κρεμόταν πλέον σαν ζύμη στο σώμα της.

Η ίδια δηλώνει απελπισμένη και παραδέχεται ότι δεν αντέχει να βλέπει το σώμα της στον καθρέφτη. Η κατάσταση θα μπορούσε να διορθωθεί με πλαστική επέμβαση, αλλά η Κέλι δεν διαθέτει τα χρήματα που απαιτούνται.

Η 31χρονη μητέρα δεν διστάζει να πει ότι ήταν πιο ευτυχισμένη όταν ήταν παχιά!









Διαβάστε περισσότερα...

To χρήμα ανακουφίζει τον πόνο



Τι αποκαλύπτει έρευνα Κινέζων και Αμερικανών ψυχολόγων
.
Σύμφωνα με έρευνα Κινέζων και Αμερικανών ψυχολόγων το χρήμα έχει μία μοναδική δύναμη: ανακουφίζει από το σωματικό αλλά και τον ψυχικό πόνο, ακόμη και όταν υπάρχει όχι στην τσέπη μας αλλά στο μυαλό μας! Μοιάζει απίστευτο αλλά φαίνεται ότι όχι μόνο το άγγιγμα αλλά και η απλή σκέψη του χρήματος μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο πιο δυνατό και πιο ανθεκτικό στον πόνο ενώ παράλληλα λειτουργούν και αγχολυτικά και απομακρύνουν το φόβο της κοινωνικής απόρριψης.

Αντίθετα ακόμη και η ανάμνηση χρημάτων, που έχουμε σπαταλήσει, είναι ικανή να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα ή να επιδεινώσει την ήδη άσχημη συναισθηματική μας κατάσταση.

Ο Κινέζος ψυχολόγος Ξίνχουε Ζου, από το πανεπιστήμιο Σουν Γιατ-Σεν, ο Αμερικανός ψυχολόγος, Ρόι Μπαουμάιστερ του πανεπιστημίου της Φλόριδα και η αμερικανίδα Καθλίν Βος του πανεπιστημίου της Μινεσότα στις ΗΠΑ, δήλωσαν ότι η δύναμη του χρήματος είναι τόση, που μας βοηθάει όχι μόνο να αντιμετωπίζουμε τον πόνο αλλά και να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τις ικανότητές μας και να μην εξαρτάται η αυτοπεποίθησή μας από την έγκριση των άλλων.

Μάλιστα οι ερευνητές αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα πειράματα, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της μελέτης. Σε ένα από αυτά φάνηκε ότι οι εθελοντές είχαν μεγαλύτερη αντοχή στο να κρατήσουν το χέρι τους μέσα σε ένα δοχείο με καυτό νερό, αν είχαν κρατήσει στα χέρια τους λίγο νωρίτερα λεφτά ή απλά είχαν στο μυαλό τους το χρήμα.

Από άλλο πείραμα φάνηκε ότι ακόμη και η σκέψη του χρήματος βοηθούσε τους συμμετέχοντες να είναι πιο αποτελεσματικοί και πιο απερίσπαστοι στην εκτέλεση κάποιου δύσκολου καθήκοντος, χωρίς να χρειαστεί να ζητήσουν τη βοήθεια ή την καθοδήγηση τρίτων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychological Science», αποκαλύπτει άλλη μία «μαγική» ιδιότητα του χρήματος. Από παλιότερες έρευνες έχει προκύψει ότι το χρήμα είναι ισχυρό αφροδισιακό.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χορήγηση και ανανέωση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το 2012



Αριθμ. Π3α/Φ.11/ΓΠ/οικ.34035/12 (ΦΕΚ 1122 Β/10-4-2012)

Χορήγηση Δελτίου Μετακίνησης σε Άτομα με Αναπηρίες για το έτος 2012.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 2072/92 (Α΄ 125).

2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 «Κω­δικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄ 98).

3. Τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 3 του Ν. 2362/95 (Α΄ 247) «Περί Δημοσίου Λογιστικού ελέγχου των δαπα­νών του Κράτους και άλλες διατάξεις».

4. Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 71 του ν. 3386/2005 «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια» (Α΄ 212).

5. Τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 283 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α΄ 87).

6. Το Π.Δ. 95/2000 (Α΄ 76) «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας» όπως τροποποιήθηκε μεταγενέ­στερα.

7. Την υπ’ αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Ε/6123/29.3.2005 κοινή υπουργική απόφαση των Υφυπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Τροποποίηση της Κοι­νής Υπουργικής Απόφασης περί χορήγησης δελτίου μετακίνησης ΑμεΑ με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας» (Β΄ 410).

8. Την υπ’ αριθμ. 27905/2371/12.7.2005 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μετα­φορών και Επικοινωνιών «Καθορισμός κομίστρων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.) (Β΄ 1018), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. Α-53178/4566/8.12.2006 όμοια (Β΄ 1888).

9. Την υπ’ αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Α/22988/4.9.2007 (Β΄ 1781) κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δη­μόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Κατάργηση της υποβολής του συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας ή ενός εκ των λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ύδρευσης, Κινητής Τηλεφωνίας που εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου, που απαι­τούνται ως δικαιολογητικά στη διαδικασία χορήγησης δελτίου μετακίνησης ΑμεΑ στα μέσα μαζικής μεταφο­ράς και αντικατάσταση τους από υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, όπως ισχύει».

10. Την υπ’ αριθμ. 17582/ΕΓΔΕΚΟ 803/16.4.2008 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Μεταφορών και Επικοινωνιών «Καθορισμός κομί­στρων ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, ΠΡΟΑΣΤΙΑ­ΚΟΥ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) (Β΄ 695).

11. Την υπ’ αριθμ. Β-4223/358/30.4.2008 απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών «Αναπροσαρμο­γή των κομίστρων των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ Α.Ε. της χώρας» (Β΄ 871).

12. Την υπ’ αριθμ. Π3α/Φ.11/Γ.Π.οικ. 22865/24.02.2011 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Χορήγηση Δελ­τίου Μετακίνησης σε Άτομα με Αναπηρίες για το έτος 2011» (ΦΕΚ 458/Β΄).

13. Το Π.Δ. 31/21.03.2012 (Α΄ 62) «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών»

14. Την υπ’ αριθμ. 130342/25.11.2011 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ανάθεση Αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκο Μπόλαρη» (ΦΕΚ 2741/Β΄).

15. Την απόφαση του ΣτΕ 445/98 περί αναστολής ισχύος της υπ’ αριθμ. κοινής υπουργικής απόφασης Γ4γ/Φ.11/οικ. 1579/98 για τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών.

16. Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της παρούσας προκαλείται κατά το τρέχον οικονομικό έτος, σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπάνη, το ύψος της οποίας εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (σύναψη συμβάσεων με συγκοινωνιακούς φορείς, αριθμός νέων δικαιούχων κ.λ.π.) και δεν θα υπερβεί τα εννέα εκατομ­μύρια εξακόσιες ενενήντα δύο χιλιάδες πεντακόσια δέκα ευρώ και σαράντα εννέα λεπτά (9.692.510,49€). Η δαπάνη αυτή θα καλυφθεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Φ. 15-220, ΚΑΕ 2733).

17. Η υπ’ αριθμ. 2/22868/22.03.2012 βεβαίωση δέσμευσης της σχετικής πίστωσης, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1


1. Στα Άτομα με Αναπηρίες:

• Ελληνικής υπηκοότητας,

• υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. καθώς και υπήκοοι Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικο­νομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

• υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (Α΄ 246),

• υπηκόους κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,

• αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προ­σφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α΄),

εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλά­χιστον 67%, παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

2. Στα Άτομα με Αναπηρίες:

• Ελληνικής υπηκοότητας,

• υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. καθώς και υπήκοοι Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικο­νομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

• υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (Α΄ 246),

• υπηκόους κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,

• αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προ­σφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α΄),

εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλά­χιστον 67%, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 (είκοσι τριών χιλιάδων) ΕΥΡΩ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι με­γαλύτερο των 29.000 (είκοσι εννέα χιλιάδων) ΕΥΡΩ, (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ΕΥΡΩ προσαυξάνεται με 5.600 ΕΥΡΩ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω), παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης και εφόσον διαμένουν μόνιμα:

α) στην Περιφέρεια Αττικής, με τα αστικά μέσα συ­γκοινωνίας του ΟΑΣΑ [ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ],

β) στο Νομό Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συ­γκοινωνίας του ΟΑΣΘ

γ) και στους λοιπούς Νομούς της χώρας με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των Αστικών ΚΤΕΛ του Νομού τους.

Το ύψος του εισοδήματος αποδεικνύεται με την προ­σκόμιση φωτοαντιγράφου του εκκαθαριστικού σημει­ώματος της δήλωσης του φόρου εισοδήματος ή με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή όμοιου αντιτύπου για το σχετικό έλεγχο στην περίπτωση που ο ενδιαφε­ρόμενος δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης.

— Οι ολικά τυφλοί (Ν. 958/1979, Α΄ 191) εξαιρούνται των οικονομικών κριτηρίων σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 445/98 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και λαμ­βάνουν κουπόνι μετακίνησης ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

Άρθρο 2

1. Το Δελτίο Μετακίνησης για όσους είναι μόνιμοι κά­τοικοι του κατά περίπτωση Νομού, χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) της χώρας.

Το Δελτίο Μετακίνησης ισχύει για το χρονικό διάστη­μα που αναγράφεται κατά την έκδοσή του, δηλ. για το έτος 2012 και για όσο διάστημα από το επόμενο έτος (2013) απαιτείται για να εκδοθεί ή νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγησή του.

2. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν στην Υπηρεσία γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών (Π.Δ. 611/77, του Ν. 2683/1999 (ΦΕΚ 19/τ.Α΄) άρθρου 166, Ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26/τ.Α΄) άρθρων 165 και 167 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητι­κών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» - ΙΚΑ, Ενόπλων Δυνάμεων κ.λπ.) καθώς και των Υγειονομικών Επιτροπών του άρθρου 6 του Ν. 3863/2010 (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) στην οποία θα αναγράφεται απαραίτητα το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 67%. Στη Ν.Α. Λαρίσης πέ­ραν των ανωτέρω γνωματεύσεων γίνονται δεκτά και τα έντυπα κάρτας αναπηρίας (προσωρινής ή ισόβιας) από τις Α΄/θμιες και Β΄/θμιες Επιτροπές Πιστοποίησης Ανα­πηρίας (ΠΕΠΑ-ΔΕΠΑ) του Π.Δ. 210/1998 (Α΄ 169).

3. Όσοι λαμβάνουν σύνταξη επ’ αόριστον με απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού φορέα (απόφαση η οποία έχει εκδοθεί βάσει γνωματεύσεως Υγειονομικής Επιτροπής και στην οποία αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω) δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς να απαιτείται η έκδοση πρό­σθετης γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής.

4. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων ή των Περιφερει­ών με βάση γνωματεύσεις Υγειονομικών Επιτροπών ή Υγειονομικών Οργάνων ή βεβαιώσεις αρμοδίων φορέων (π.χ. μονάδων τεχνητού νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας κ.λπ.) χωρίς να αναφέρεται το ποσοστό ανα­πηρίας, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης χωρίς γνωμά­τευση Υγειονομικών Επιτροπών.

5. Οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. με δείκτη νοημοσύνης 30 (τριάντα) και κάτω δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

6. Πρόσφατη γνωμάτευση δεν απαιτείται για τα ΑΜΕΑ που το ποσοστό αναπηρίας τους προέρχεται από ακρω­τηριασμό των άνω ή κάτω άκρων.

7. Σε όσους δεν απευθυνθούν έγκαιρα στις αρμόδιες υπηρεσίες ή καταστούν δικαιούχοι μετά την ολοκλήρω­ση της διανομής του Δελτίου του α’ εξαμήνου θα τους χορηγείται Δελτίο για το β΄ εξάμηνο.

Άρθρο 3

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συ­νάπτει συμβάσεις με τους αρμόδιους συγκοινωνιακούς φορείς για την έκπτωση 50% ή τη δωρεάν μετακίνηση των δικαιούχων Ατόμων με Αναπηρίες. Με τις συμβάσεις αυτές καθορίζονται στα πλαίσια των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό:

α) Η αποζημίωση που πρέπει να καταβάλλει το Υπουρ­γείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε κάθε συγκοι­νωνιακό φορέα με τον οποίο έχει συνάψει σύμβαση.

β) Ο τρόπος, η διαδικασία και τα απαιτούμενα σε κάθε περίπτωση δικαιολογητικά καταβολής της αποζημίωσης στους συγκοινωνιακούς φορείς.

γ) Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τη διά­θεση και χρήση των καρτών μετακίνησης και τη διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 02/04/2012
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΥΦΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ


Ολόκληρο το ΦΕΚ υπάρχει και εδώ.


-----------------------------------------------------------------

Εκδόθηκε και η εγκύκλιος με τις λεπτομέρειες για την διαδικασία

ΘΕΜΑ: Διευκρινιστική Εγκύκλιος για την χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2012

Σχετ. α) Η Π3α/Φ11/Γ.Π.οικ.34035/10-04-2012 (ΦΕΚ 1122/12 τ.Β΄) Κοινή Υπουργική Απόφαση.

β) Η ΔΙΑΔΠ/Ε/6123/29.3.2005 (ΦΕΚ 410/05 τ.Β) Κ.Υ.Α. «Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. περί καθορισμού διοικητικών διαδικασιών και των αντίστοιχων εντύπων τους που διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών».

Α. Δικαιούχοι-Συγκοινωνιακά μέσα μετακίνησης


Σύμφωνα με το άρθρο 1 της α) ανωτέρω σχετικής απόφασης για το έτος 2012, χορηγείται Δελτίο Μετακίνησης:

1) Στα Άτομα με Αναπηρίες:

- Ελληνικής υπηκοότητας,

- υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπηκόους Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

- υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τ.Α'),

- υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,

- αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α΄), δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Όλοι οι ανωτέρω πρέπει να κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 (είκοσι τριών χιλιάδων) ΕΥΡΩ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 (είκοσιεννέα χιλιάδων) ΕΥΡΩ, (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ΕΥΡΩ προσαυξάνεται με 5.600 ΕΥΡΩ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω), παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης και εφόσον διαμένουν μόνιμα:

α) στην Περιφέρεια Αττικής, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Α. (Ε.Θ.Ε.Λ., Η.Λ.Π.Α.Π., Η.Σ.Α.Π., Α.Μ.Ε.Λ. ,ΤΡΑΜ, και ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ για το τμήμα της γραμμής του από το σταθμό Μαγούλα έως το σταθμό Αεροδρομίου)

β) στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Θ.

γ) και στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Νομού τους.
Σημείωση: Στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και το αυτοτελώς φορολογούμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.

Οι ολικά τυφλοί και οι συνοδοί τους εξαιρούνται και λαμβάνουν Δελτίο-Κουπόνι ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

2) Στα Άτομα με Αναπηρίες:

- Ελληνικής υπηκοότητας,

- υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπηκόους Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

- υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τΑ'),

- υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,

- αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α΄), δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50%, σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

Β. Απαιτούμενα Δικαιολογητικά:


Τα Άτομα με Αναπηρίες που δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης θα προσκομίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας:

1. Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου με συνημμένα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται παρακάτω.

2. Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής, όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 67%) και η διάρκεια ισχύος της. Στη Περιφερειακή Ενότητα Λαρίσης, κατ' εφαρμογή της απόφασης Π3α/Φ80/οικ.907/1-3-2001 για την πιλοτική εφαρμογή της κάρτας αναπηρίας, γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις-πιστοποιητικά που εκδίδονταν από τις αρμόδιες επιτροπές καθώς και η προσωρινή ή ισόβια κάρτα αναπηρίας.

Όσον αφορά στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό.

2 α. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων ή το διατροφικό επίδομα από τις Περιφερειακές Ενότητες, δικαιούνται κάρτα χωρίς την προσκόμιση γνωμάτευσης. Η πιστοποίηση εδώ, γίνεται μέσω της βεβαίωσης απογραφής από τα ΚΕΠ. Από 01-09-2012 η πιστοποίηση γίνεται με βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο επιδοματούχων από τους Δήμους.

2β. Όσοι λαμβάνουν γνωματεύσεις από Μονάδες Τεχνητού Νεφρού ή Τμήματα Νοσηλείας Μεσογειακής Αναιμίας, μπορούν να τις προσκομίσουν εναλλακτικά.

2γ. Άτομα που είναι ασφαλισμένα μπορούν να προσκομίσουν απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού Φορέα ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να πιστοποιείται παθολογοανατομική βλάβη 67% τουλάχιστον καθώς και η διάρκεια ισχύος της.

2δ. Οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. με δείκτη νοημοσύνης 30 (τριάντα) και κάτω που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των Δήμων, δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και για τους συνοδούς τους. Προκειμένου οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων να λάβουν κάρτα μετά συνοδού, απαιτείται γνωμάτευση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής που να αναφέρει ότι είναι τυφλοί ή έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30, ή νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας 67%, σύμφωνα με γνωμάτευση των ΚΕΠΑ.

2ε. Πρόσφατη γνωμάτευση δεν απαιτείται για τα ΑμεΑ που το ποσοστό αναπηρίας τους προέρχεται από ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων.

3. Για τους υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση Νοσηλείας από Δημόσιο Νοσοκομείο, στο οποίο θα βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από το ατύχημα.

4. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο αυτής.

5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου διαμονής.

6. Για την έκδοση νέας κάρτας, δύο πρόσφατες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο Δελτίο και η άλλη να επισυνάπτεται στην αίτηση του δικαιούχου. Ειδικά οι ολικά τυφλοί και οι βαριά νοητικά υστερούντες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω σύμφωνα με γνωμάτευση ΚΕΠΑ που δικαιούνται δελτίο συνοδού, πρέπει να συνυποβάλλουν τρεις ίδιες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο δελτίο του συνοδού.

7. Οι δικαιούχοι των δελτίων δωρεάν μετακίνησης, πρέπει να συνυποβάλλουν εκτός των άλλων και φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της οικείας Οικονομικής Εφορίας για το προηγούμενο οικονομικό έτος (2011), ενώ στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση, να το δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή όμοιου αντιτύπου για το σχετικό έλεγχο.
Οι δικαιούχοι οι οποίοι, με υπεύθυνη δήλωσή τους δεν επιθυμούν την προμήθεια του σχετικού δελτίου για το Αστικό ΚΤΕΛ αλλά μόνο για το Υπεραστικό, δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν φορολογική δήλωση.
Οι δικαιούχοι τέλος που υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος των 23.000 ΕΥΡΩ ατομικό και 29.000 ΕΥΡΩ οικογενειακό, το οποίο προσαυξάνεται με 5.600 ΕΥΡΩ για κάθε επί πλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης με έκπτωση 50% στις διαδρομές των Υπεραστικών ΚΤΕΛ μόνο.

3. Όσοι προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας, με τα ανωτέρω δικαιολογητικά για να λάβουν δελτίο μετακίνησης εφόσον κριθούν δικαιούχοι, απαραίτητο είναι να προσκομίζουν το ασφαλιστικό βιβλιάριο Υγείας, στο πίσω εξώφυλλο του οποίου, ο αρμόδιος υπάλληλος που χορηγεί το δελτίο μονογράφει σημειώνοντας και την ημερομηνία παράδοσης αυτού και το σφραγίζει προκειμένου να ελέγχεται η περίπτωση πολλαπλής χορήγησης δελτίου στον ίδιο δικαιούχο.

4. Σε περίπτωση απώλειας, η οποία προκύπτει με βεβαίωση από αστυνομική Αρχή, χορηγείται εκ νέου δελτίο μετακίνησης χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, με βάση την αναγραφή στο βιβλιάριο Υγείας, όπου σημειώνεται η επαναχορήγηση.
Σε περίπτωση απώλειας του δελτίου μετακίνησης για δεύτερη φορά δεν είναι δυνατή η επαναχορήγηση.

Γ. Χορήγηση δελτίων μετακίνησης σε Αττική - Θεσσαλονίκη


Tα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων που ανήκουν οι δικαιούχοι όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέχρι 31- 12-2012. Τα δελτία αυτά θα συνοδεύονται από ένα (1) κουπόνι ετήσιο για την Περιφέρεια Αττικής και από ένα (1) κουπόνι του β’ εξάμηνου για την περιοχή Θεσσαλονίκης. Στην πίσω πλευρά θα αναγράφεται ιδιοχείρως ή εντύπως από την Υπηρεσία και τα ΚΕΠ η ένδειξη: "ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ".

Η παράδοση των κουπονιών του Ο.Α.Σ.Α. και του Ο.Α.Σ.Θ. θα γίνει από τους ως άνω Οργανισμούς κατ' ευθείαν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχουν διαθέσιμο ικανό αριθμό κουπονιών με βάση τις προβλεπόμενες ανάγκες που θα προκύψουν. Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί μέρος των κουπονιών, τα αδιάθετα των Ο.Α.Σ.Α. και Ο.Α.Σ.Θ. θα επιστραφούν μέχρι 15/1/2013, εκτός αυτών που θα κρατηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των νέων δικαιούχων.

Η παράδοση και παραλαβή κουπονιών από τον Ο.Α.Σ.Α. και τον Ο.Α.Σ.Θ. θα γίνεται με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής το οποίο στη συνέχεια θα αποστέλλεται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Δ/νση Προστασίας ΑΜΕΑ.

Τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής θα χρησιμοποιηθούν σαν δικαιολογητικά για την πληρωμή των Ο.Α.Σ.Α. και Ο.Α.Σ.Θ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) οφείλουν να συντάσσουν και να διατηρούν καταστάσεις που θα περιλαμβάνουν:
• Το ονοματεπώνυμο του ΑμεΑ που λαμβάνει δελτίο (ή δελτία αν πρόκειται για τυφλό ή βαριά νοητικά υστερούντα.

Δ. Χορήγηση δελτίων στην υπόλοιπη Ελλάδα

Tα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα στην υπόλοιπη Ελλάδα τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες ανήκουν οι δικαιούχοι όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέχρι 31-12-2012.

Κάθε Δελτίο Μετακίνησης περιέχει απαραίτητα τα εξής στοιχεία:
1) Διάρκεια ισχύος, ήτοι από την ημερομηνία εκδόσεώς του μέχρι 31-12-2012.
2) Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο του δικαιούχου ή όνομα συζύγου.
3) Αριθμό και ημερομηνία γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής.
4) Ποσοστό αναπηρίας ολογράφως και αριθμητικώς.
5) Δ/νση κατοικίας και πρόσφατη φωτογραφία του δικαιούχου.

Στην πίσω πλευρά να γράφεται ιδιοχείρως ή εντύπως και να σφραγίζεται από την Υπηρεσία η ένδειξη:

«ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ».

Σε ότι αφορά στα δελτία των δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης με τις αστικές συγκοινωνίες του Νομού τους κατά τη θεώρηση ή την έκδοση αυτών θα επικολλάται ένα κουπόνι ετήσιας ισχύος. Η παράδοση των κουπονιών θα γίνεται από τα ΚΤΕΛ στις αρμόδιες Δ/νσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Η παράδοση και παραλαβή κουπονιών θα γίνεται με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής το οποίο θα αποστέλλεται στη Δ/νση Προστασίας ΑμεΑ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όσα κουπόνια δεν χρησιμοποιηθούν θα επιστραφούν στα ΚΤΕΛ.

Οι κάτοχοι Δελτίου Μετακίνησης του έτους 2011 με αίτησή τους θα ζητούν την ανανέωσή του προσκομίζοντας νέα γνωμάτευση αν η παλιά έχει λήξει και εφόσον δεν είναι επιδοτούμενοι από την Κοινωνική Πρόνοια. Οι επιδοτούμενοι από την Πρόνοια προσκομίζουν την βεβαίωση απογραφής από τα ΚΕΠ και από 01-09-2012, βεβαίωση εγγραφής στο εθνικό μητρώο επιδοματούχων από το Δήμο.

Αν κατά την ανανέωση το Δελτίο είναι κατεστραμμένο ή δεν υπάρχει χώρος στην πίσω πλευρά του, παρέχεται καινούργιο, αν όμως υπάρχει τότε θα αναγράφεται είτε ιδιοχείρως είτε εντύπως σε αυτό και θα σφραγίζεται από την Υπηρεσία η ένδειξη "ισχύει μέχρι 31-12-2012".

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) οφείλουν να συντάσσουν και να διατηρούν καταστάσεις που θα περιλαμβάνουν:
• Το ονοματεπώνυμο του ΑμεΑ που λαμβάνει δελτίο (ή δελτία αν πρόκειται για τυφλό ή βαριά νοητικά υστερούντα) τις οποίες θα υποβάλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ολόκληρη η εγκύκλιος υπάρχει και εδώ.


-----------------------------------------------------------------


Αρ. πρωτ.: Π3α/Φ.11/ Γ.Π. οικ.59806/13.6.2012

ΘΕΜΑ : Διευκρινιστική Εγκύκλιος για την χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2012

Σχετ. α) Η Π3α/Φ11/Γ.Π.οικ.34035/10-04-2012 (ΦΕΚ 1122/12 τ.Β΄) Κοινή Υπουργική Απόφαση.

β) Η ΔΙΑΔΠ/Ε/6123/29.3.2005 (ΦΕΚ 410/05 τ.Β) Κ.Υ.Α. «Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. περί καθορισμού διοικητικών διαδικασιών και των αντίστοιχων εντύπων τους που διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών».

Α. Δικαιούχοι-Συγκοινωνιακά μέσα μετακίνησης


Σύμφωνα με το άρθρο 1 της α) ανωτέρω σχετικής απόφασης για το έτος 2012, χορηγείται Δελτίο Μετακίνησης:

1) Στα Άτομα με Αναπηρίες:

- Ελληνικής υπηκοότητας,

- υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπηκόους Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

- υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τ.Α’),

- υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,

- αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α΄), δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Όλοι οι ανωτέρω πρέπει να κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 (είκοσι τριών χιλιάδων) ΕΥΡΩ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 (είκοσι εννέα χιλιάδων) ΕΥΡΩ, (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ΕΥΡΩ προσαυξάνεται με 5.600 ΕΥΡΩ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω), παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης και εφόσον διαμένουν μόνιμα:

α) στην Περιφέρεια Αττικής, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Α. (Ε.Θ.Ε.Λ., Η.Λ.Π.Α.Π., Η.Σ.Α.Π., Α.Μ.Ε.Λ. ,ΤΡΑΜ, και ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ για το τμήμα της γραμμής του από το σταθμό Μαγούλα έως το σταθμό Αεροδρομίου)

β) στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Θ.

γ) και στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Νομού τους .

Σημείωση: Στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και το αυτοτελώς φορολογούμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.

Οι ολικά τυφλοί και οι συνοδοί τους εξαιρούνται και λαμβάνουν Δελτίο-Κουπόνι ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

2) Στα Άτομα με Αναπηρίες:

- Ελληνικής υπηκοότητας,

- υπηκόους των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπηκόους Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

- υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τΑ’),

- υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος,

- αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α΄), δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50%, σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

Β. Απαιτούμενα Δικαιολογητικά


Τα Άτομα με Αναπηρίες που δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης θα προσκομίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας:

1. Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου με συνημμένα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται παρακάτω.

2. Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής, όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 67%) και η διάρκεια ισχύος της. Στη Περιφερειακή Ενότητα Λαρίσης, κατ’ εφαρμογή της απόφασης Π3α/Φ80/οικ.907/1-3-2001 για την πιλοτική εφαρμογή της κάρτας αναπηρίας, γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις- πιστοποιητικά που εκδίδονταν από τις αρμόδιες επιτροπές καθώς και η προσωρινή ή ισόβια κάρτα αναπηρίας.

Όσον αφορά στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό.

2 α. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων ή το διατροφικό επίδομα από τις Περιφερειακές Ενότητες, δικαιούνται κάρτα χωρίς την προσκόμιση γνωμάτευσης. Η πιστοποίηση εδώ, γίνεται μέσω της βεβαίωσης απογραφής από τα ΚΕΠ. Από 01-09-2012 η πιστοποίηση γίνεται με βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο επιδοματούχων από τους Δήμους.

2β. Όσοι λαμβάνουν γνωματεύσεις από Μονάδες Τεχνητού Νεφρού ή Τμήματα Νοσηλείας Μεσογειακής Αναιμίας, μπορούν να τις προσκομίσουν εναλλακτικά.

2γ. Άτομα που είναι ασφαλισμένα μπορούν να προσκομίσουν απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού Φορέα ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να πιστοποιείται παθολογοανατομική βλάβη 67% τουλάχιστον καθώς και η διάρκεια ισχύος της.

2δ. Οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. με δείκτη νοημοσύνης 30 (τριάντα) και κάτω που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των Δήμων, δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

Προκειμένου οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων να λάβουν κάρτα μετά συνοδού, απαιτείται γνωμάτευση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής που να αναφέρει ότι είναι τυφλοί ή έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30, ή νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας 67%, σύμφωνα με γνωμάτευση των ΚΕΠΑ.

2ε. Πρόσφατη γνωμάτευση δεν απαιτείται για τα ΑμεΑ που το ποσοστό αναπηρίας τους προέρχεται από ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων.

3. Για τους υπηκόους Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση Νοσηλείας από Δημόσιο Νοσοκομείο, στο οποίο θα βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από το ατύχημα.

4. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο αυτής.

5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου διαμονής.

6. Για την έκδοση νέας κάρτας, δύο πρόσφατες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο Δελτίο και η άλλη να επισυνάπτεται στην αίτηση του δικαιούχου. Ειδικά οι ολικά τυφλοί και οι βαριά νοητικά υστερούντες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω σύμφωνα με γνωμάτευση ΚΕΠΑ που δικαιούνται δελτίο συνοδού, πρέπει να συνυποβάλλουν τρεις ίδιες φωτογραφίες από τις οποίες η μία να επικολλάται στο δελτίο του συνοδού.

7. Οι δικαιούχοι των δελτίων δωρεάν μετακίνησης, πρέπει να συνυποβάλλουν εκτός των άλλων και φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της οικείας Οικονομικής Εφορίας για το προηγούμενο οικονομικό έτος (2011), ενώ στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση, να το δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή όμοιου αντιτύπου για το σχετικό έλεγχο.

Οι δικαιούχοι οι οποίοι, με υπεύθυνη δήλωσή τους δεν επιθυμούν την προμήθεια του σχετικού δελτίου για το Αστικό ΚΤΕΛ αλλά μόνο για το Υπεραστικό, δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν φορολογική δήλωση.

Οι δικαιούχοι τέλος που υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος των 23.000 ΕΥΡΩ ατομικό και 29.000 ΕΥΡΩ οικογενειακό, το οποίο προσαυξάνεται με 5.600 ΕΥΡΩ για κάθε επί πλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο , εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης με έκπτωση 50% στις διαδρομές των Υπεραστικών ΚΤΕΛ μόνο.

3. Όσοι προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της χώρας, με τα ανωτέρω δικαιολογητικά για να λάβουν δελτίο μετακίνησης εφόσον κριθούν δικαιούχοι, απαραίτητο είναι να προσκομίζουν το ασφαλιστικό βιβλιάριο Υγείας, στο πίσω εξώφυλλο του οποίου, ο αρμόδιος υπάλληλος που χορηγεί το δελτίο μονογράφει σημειώνοντας και την ημερομηνία παράδοσης αυτού και το σφραγίζει προκειμένου να ελέγχεται η περίπτωση πολλαπλής χορήγησης δελτίου στον ίδιο δικαιούχο.

4. Σε περίπτωση απώλειας, η οποία προκύπτει με βεβαίωση από αστυνομική Αρχή, χορηγείται εκ νέου δελτίο μετακίνησης χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, με βάση την αναγραφή στο βιβλιάριο Υγείας, όπου σημειώνεται η επαναχορήγηση.

Σε περίπτωση απώλειας του δελτίου μετακίνησης για δεύτερη φορά δεν είναι δυνατή η επαναχορήγηση.

Γ. Χορήγηση δελτίων μετακίνησης σε Αττική – Θεσσαλονίκη


Tα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων που ανήκουν οι δικαιούχοι όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέχρι 31-12-2012. Τα δελτία αυτά θα συνοδεύονται από ένα (1) κουπόνι ετήσιο για την Περιφέρεια Αττικής και από ένα (1) κουπόνι του β’ εξάμηνου για την περιοχή Θεσσαλονίκης. Στην πίσω πλευρά θα αναγράφεται ιδιοχείρως ή εντύπως από την Υπηρεσία και τα ΚΕΠ η ένδειξη:

“ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ”.

Η παράδοση των κουπονιών του Ο.Α.Σ.Α. και του Ο.Α.Σ.Θ. θα γίνει από τους ως άνω Οργανισμούς κατ’ ευθείαν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχουν διαθέσιμο ικανό αριθμό κουπονιών με βάση τις προβλεπόμενες ανάγκες που θα προκύψουν.

Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί μέρος των κουπονιών, τα αδιάθετα των Ο.Α.Σ.Α. και Ο.Α.Σ.Θ. θα επιστραφούν μέχρι 15/1/2013, εκτός αυτών που θα κρατηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των νέων δικαιούχων.

Η παράδοση και παραλαβή κουπονιών από τον Ο.Α.Σ.Α. και τον Ο.Α.Σ.Θ. θα γίνεται με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής το οποίο στη συνέχεια θα αποστέλλεται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Δ/νση Προστασίας ΑΜΕΑ.

Τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής θα χρησιμοποιηθούν σαν δικαιολογητικά για την πληρωμή των Ο.Α.Σ.Α. και Ο.Α.Σ.Θ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) οφείλουν να συντάσσουν και να διατηρούν καταστάσεις που θα περιλαμβάνουν:

· Το ονοματεπώνυμο του ΑμεΑ που λαμβάνει δελτίο (ή δελτία αν πρόκειται για τυφλό ή βαριά νοητικά υστερούντα.

Δ. Χορήγηση δελτίων στην υπόλοιπη Ελλάδα


Tα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα στην υπόλοιπη Ελλάδα τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες ανήκουν οι δικαιούχοι όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέχρι 31-12-2012.

Κάθε Δελτίο Μετακίνησης περιέχει απαραίτητα τα εξής στοιχεία:

1) Διάρκεια ισχύος, ήτοι από την ημερομηνία εκδόσεώς του μέχρι 31-12-2012.

2) Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο του δικαιούχου ή όνομα συζύγου.

3) Αριθμό και ημερομηνία γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής.

4) Ποσοστό αναπηρίας ολογράφως και αριθμητικώς.

5) Δ/νση κατοικίας και πρόσφατη φωτογραφία του δικαιούχου.

Στην πίσω πλευρά να γράφεται ιδιοχείρως ή εντύπως και να σφραγίζεται από την Υπηρεσία η ένδειξη:

«ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ»

Σε ότι αφορά στα δελτία των δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης με τις αστικές συγκοινωνίες του Νομού τους κατά τη θεώρηση ή την έκδοση αυτών θα επικολλάται ένα κουπόνι ετήσιας ισχύος. Η παράδοση των κουπονιών θα γίνεται από τα ΚΤΕΛ στις αρμόδιες Δ/νσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Η παράδοση και παραλαβή κουπονιών θα γίνεται με πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής το οποίο θα αποστέλλεται στη Δ/νση Προστασίας ΑμεΑ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όσα κουπόνια δεν χρησιμοποιηθούν θα επιστραφούν στα ΚΤΕΛ.

Οι κάτοχοι Δελτίου Μετακίνησης του έτους 2011 με αίτησή τους θα ζητούν την ανανέωσή του προσκομίζοντας νέα γνωμάτευση αν η παλιά έχει λήξει και εφόσον δεν είναι επιδοτούμενοι από την Κοινωνική Πρόνοια. Οι επιδοτούμενοι από την Πρόνοια προσκομίζουν την βεβαίωση απογραφής από τα ΚΕΠ και από 01-09-2012, βεβαίωση εγγραφής στο εθνικό μητρώο επιδοματούχων από το Δήμο.

Αν κατά την ανανέωση το Δελτίο είναι κατεστραμμένο ή δεν υπάρχει χώρος στην πίσω πλευρά του, παρέχεται καινούργιο, αν όμως υπάρχει τότε θα αναγράφεται είτε ιδιοχείρως είτε εντύπως σε αυτό και θα σφραγίζεται από την Υπηρεσία η ένδειξη ” ισχύει μέχρι 31-12-2012″.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) οφείλουν να συντάσσουν και να διατηρούν καταστάσεις που θα περιλαμβάνουν:

· Το ονοματεπώνυμο του ΑμεΑ που λαμβάνει δελτίο (ή δελτία αν πρόκειται για τυφλό ή βαριά νοητικά υστερούντα) τις οποίες θα υποβάλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου καθώς και μετά την 31/12/2012 καλούνται να υποβάλουν στη Δ/νση Προστασίας ΑΜΕΑ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στις Διοικήσεις των ΚΤΕΛ του νομού τους καθώς και στον Ο.Α.Σ.Θ., το συνολικό αριθμό των Δελτίων των ΑμεΑ που χορηγήθηκαν κατά τα προηγούμενα διαστήματα.

Παρακαλούνται οι ανωτέρω Υπηρεσίες να μην αποστέλλουν στο Υ.Υ.Κ.Α. τα ατομικά στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πάθηση κ.ά) καθόσον αυτό αντιβαίνει στο Νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ο αριθμός των Δελτίων που μπορεί λόγω απώλειας να χορηγηθούν σε κάθε ΑΜΕΑ κατά την χρονική διάρκεια ισχύος των Δελτίων με μειωμένο εισιτήριο, δεν πρέπει να συνυπολογίζεται στις καταστάσεις που αποστέλλονται στο Υπουργείο, στις Δ/νσεις των ΚΤΕΛ και στον Ο.Α.Σ.Θ.

Επισημαίνεται ότι για την ανανέωση αλλά και την έκδοση των νέων Δελτίων και των κουπονιών ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 20η Ιουνίου 2012 και λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2012.

Ως ημερομηνία λήξης ισχύος των δελτίων του έτους 2011 ορίζεται η 31η Ιουλίου 2012.

Παρακαλούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και των ΚΕΠ να βγάλουν ανακοίνωση για την ημερομηνία λήξης των καρτών του 2011 την οποία θα αναρτήσουν σε εμφανές σημείο προς ενημέρωση των πολιτών, καθώς και ανάλογη ανακοίνωση σχετικά με τις ημερομηνίες έναρξης της ανανέωσης και της έκδοσης των νέων δελτίων.

Επίσης παρακαλούνται οι υπάλληλοι των ΚΕΠ να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων σε περιπτώσεις που έχουν ερωτήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις ή τη διαδικασία χορήγησης των δελτίων μετακίνησης (ενώ για ιδιάζουσες ή περίπλοκες περιπτώσεις να παραπέμπουν τους ενδιαφερόμενους στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου αυτό είναι εφικτό προκειμένου να αποφευχθούν στο μέγιστο βαθμό οι περιπτώσεις λαθών).

Τέλος οι εκπρόσωποι των συγκοινωνιακών φορέων στους οποίους κοινοποιείται τα παρόν παρακαλούνται να αντιμετωπίζουν τους επιβάτες ΑμεΑ που είναι δικαιούχοι καρτών μετακίνησης με την προσήκουσα ευαισθησία και κατανόηση ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου έχει λήξει το δελτίο του 2011 μετά την 31η Ιουλίου.

Βάσει της εμπειρίας προηγούμενων ετών αρκετοί δικαιούχοι πιθανόν να μην εξασφαλίσουν εγκαίρως την ανανέωση του δελτίου τους. Στις περιπτώσεις αυτές παρακαλούμε να επιδείξετε επιείκεια ενημερώνοντας τους επιβάτες ΑμεΑ ότι το δελτίο τους έχει λήξει και πρέπει άμεσα να ανανεωθεί χωρίς να επιβάλλετε πρόστιμο.

Σε περίπτωση που, βάσει του άρθρου 9 του Ν. 4052/2012 (ΦΕΚ 41 Α’ /1.3.2012) οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας μεταφερθούν στο Υπουργείο Εργασίας, όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το παρόν, εμπίπτουν πλέον στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Δ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



-----------------------------------------------------------------


Άτομα τα οποία έχουν κάρτα από άλλο νομό και επιθυμούν λόγω αλλαγής κατοικίας να εκδώσουν νέα στην άλλη περιοχή, πρέπει να ζητήσουν στο γραφείο πρόνοιας της νομαρχίας, που επιθυμούν να μεταβούν, να μεταφερθεί ο φάκελός τους εκεί. Αυτό μπορεί να γίνει ανεξαρτήτου ημερομηνίας και ακόμα και αν έχει λήξει η περίοδος υποβολής δικαιολογητικών για έκδοση ή ανανέωση δελτίων μετακίνησης. Εκδίδεται μια προσωρινή κάρτα λοιπόν (είναι η ίδια απλά έχει πάνω ένδειξη "προσωρινή") μέχρι να εκδοθεί η κανονική για την διευκόλυνσή σας.

----------------------------------------------------------------


Σημείωση: Αυτό το δελτίο δίδεται στους δικαιούχους και κατοίκους όλων των περιφερειών εκτός από αυτούς που βρίσκονται έχουν ως μόνιμη κατοικία τους δήμους που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής.



Ενώ η κάρτα στην περιφέρεια αττικής είναι η ακόλουθη

Διαβάστε περισσότερα...

To πρώτο κατάστημα ανθρώπινων οργάνων



Βρετανοί ετοιμάζονται για την πρώτη μεταμόσχευση τεχνητής μύτης.

Το εργαστήριο του καθηγητή Αλεξάντερ Σεϊφάλιαν μοιάζει σαν να έχει βγει από ταινία τρόμου. Τα πολυάριθμα δοχεία που έχει γύρω του περιέχουν... ανθρώπινα όργανα. Μια μύτη, ένα αυτί, μια τραχεία, μια αρτηρία...

Όλα είναι λειτουργικά και έτοιμα να μεταμοσχευθούν σε ανθρώπους! Ο δρ. Σεϊφάλιαν ονομάζει το εργαστήριό του, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, «κατάστημα ανθρωπίνων μελών». Και δεν έχει άδικο! Εκείνος και οι συνεργάτες του, είναι οι πρώτοι που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν όργανα που μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, σαν να ήταν ανθρώπινα.

Ο γιατρός επιδεικνύει ένα δοχείο με μία μύτη. «Αυτή θα μεταμοσχευθεί σε ασθενή, σε ένα μήνα. Θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο». Όπως εξηγεί, όλα τα όργανα έχουν δημιουργηθεί από πολυμερές υλικό με πολύ μεγάλη πυκνότητα.

«Το υλικό αυτό όταν μεταμοσχευθεί στο ανθρώπινο σώμα έχει την ιδιότητα να ''προσαρμόζεται'' στον ανθρώπινο οργανισμό».

Τα όργανα δεν είναι σχεδιασμένα για να μεταμοσχεύονται απευθείας στο σημείο του σώματος για το οποίο προορίζονται. «Εμφυτεύονται» πρώτα στο χέρι ή στο πόδι του ασθενούς, ώστε να «αποκτήσουν» αιμοφόρα αγγεία. Στη συνέχεια, τοποθετούνται στο σωστό σημείο και , όπως διαφημίζει ο δημιουργός τους, είναι απολύτως λειτουργικά.

«Η μύτη δεν δείχνει απλώς σαν αληθινή, είναι αληθινή!» λέει γεμάτος ενθουσιασμό.

Αν η μεταμόσχευση πετύχει, η ομάδα του Σεϊφάλιαν θα δώσει ελπίδα σε πολυάριθμους ανθρώπους που έχουν παραμορφωθεί εξαιτίας ασθενειών ή ατυχημάτων.








Διαβάστε περισσότερα...