Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Βουίζουν τα αυτιά σας;


Φάτε... πασατέμπο

Αν ακούτε παράξενους ήχους όπως βούισμα ή συριγμό, ακόμα κι όταν είστε σε πλήρως ηχομονωμένο περιβάλλον, μάλλον ανήκετε στο 15% των ενηλίκων στη χώρας μας που ταλαιπωρείται από βουητό στα αφτιά. Επειδή η διαταραχή μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη μαγνησίου, φροντίστε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με μεγαλύτερες ποσότητες του συγκεκριμένου μετάλλου. Μία από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου είναι το πασατέμπο, ενώ θα το βρεις και στο σουσάμι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα ωμά φιστίκια. 


Διαβάστε περισσότερα...

Απροστάτευτοι 60.000 ηλικιωμένοι


Στον αέρα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

Χιλιάδες ηλικιωμένοι που δεν έχουν συγγενείς και σήμερα δέχονται φροντίδα από το «Βοήθεια στο Σπίτι» κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος, καθώς αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην προνοιακή αυτή δομή.

Πλέον δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά, εγγόνια ή άλλα συγγενικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν στους δήμους αιτήσεις, για λογαριασμό των ηλικιωμένων, με τη βασική προϋπόθεση να είναι άνεργοι.

Οι νέοι όροι, όπως αναφέρει σήμερα το Έθνος, έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς περιθώρια τροποποίησης, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση δημάρχων οι οποίοι κάνουν λόγο για «αντικοινωνικές» και «αυστηρές» προϋποθέσεις που αφήνουν εκτός προγράμματος χιλιάδες ηλικιωμένους.

Ειδικότερα, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο όσοι έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο άνεργο. Στα άτομα αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ κουπόνι ώστε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ηλικιωμένους. Όσοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν έχουν άνεργο στην οικογένεια, μένουν εκτός προγράμματος.

Οι δήμαρχοι, μετά την εξέλιξη αυτή, κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» ότι το πρόγραμμα οδηγείται σε λουκέτο εξαιτίας της μείωσης της χρηματοδότησης από κοινοτικούς πόρους, καθώς και των νέων όρων που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Η προνοιακή δομή το 2011 θα εξυπηρετεί μόλις 30.000-33.000 ηλικιωμένους από 90.000 που φροντίζει σήμερα. Η παράταση του προγράμματος για έναν χρόνο, όπως τονίζουν οι αιρετοί, δεν εξασφαλίζει τη συνέχειά του, αντίθετα οδηγεί στη δραματική συρρίκνωσή του.

Για τον λόγο αυτό η ΚΕΔΚΕ με υπόμνημά της, που απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείο Εργασίας, ζητεί ο αριθμός των ωφελούμενων να ανέβει στις 50.000 και παράλληλα να έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι είναι μόνοι χωρίς να έχουν κανέναν να τους εξυπηρετήσει.

Επίσης ζητεί ληφθεί μέριμνα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.



Διαβάστε περισσότερα...

Έξυπνοι τρόποι για να αυξήσετε τη συγκέντρωσή σας



Η καθημερινότητα, το άγχος, το πέρασμα του χρόνου επηρεάζουν την ικανότητα συγκέντρωσης και τη μνήμη. Η ισορροπημένη διατροφή ως τρόπος ζωής και η ένταξη «έξυπνων» τροφίμων στο καθημερινό διαιτολόγιό μας μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Σίγουρα δεν υπάρχουν τρόφιμα που να αυξάνουν το IQ ή να μας κάνουν πιο έξυπνους. Υπάρχουν ωστόσο συστατικά των τροφίμων που μπορούν να διεγείρουν ήπια το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την πνευματική διαύγεια, βελτιώνοντας τα αντανακλαστικά και «τονώντας» τη σκέψη μας. Ένα τέτοιο συστατικό είναι η καφεΐνη. Ιδανική λύση, λοιπόν, ένα ποτήρι στιγμιαίου καφέ ή 1 μικρό κομματάκι σοκολάτας.

Η γλυκόζη, η βάση των υδατανθράκων αποτελεί το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου. Αυτός είναι και ο λόγος που τα συχνά και μικρά γεύματα είναι σημαντικά ώστε να τροφοδοτούν ενέργεια το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ένα μικρό σνακ όπως 1 φρούτο, 2-3 μπισκότα σικάλεως ή 1 ποτήρι 100 % φυσικό χυμό πορτοκάλι είναι αρκετό για να σας προσφέρει μια μικρή αλλά αρκετή δόση ενέργειας για να συνεχίσετε, χωρίς να σας φορτώνει με παραπανήσιες θερμίδες.

Το πρωινό είναι το πιο «διάσημο» γεύμα που έχει συσχετισθεί με τη βελτίωση της βραχυχρόνιας μνήμης και την αύξηση της συγκέντρωσης, ιδιαίτερα στα παιδιά. Το πρωινό όπως παραπέμπει και ο αγγλικός όρος του πρωινού(= break–fast), αποτελεί το «μεγάλο διάλλειμα» του οργανισμού από την πολύωρη βραδινή αποχή του σώματος από το φαγητό κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.

Τα συστατικά που έχουν περισσότερο συσχετισθεί με την υγεία της καρδίας και παρουσιάζουν ευεργετική επίδραση τόσο στη βελτίωση της μνήμης όσο και στη διατήρηση της πνευματικής υγείας με το πέρασμα του χρόνου είναι τα ω-3 λιπαρά των ψαριών. Εντάξτε λοιπόν στη διατροφή σας τα ψάρια δύο φορές την εβδομάδα, εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τις καθημερινές σας ανάγκες με τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ω-3 λιπαρά από ιχθυέλαιο όπως λειτουργικοί χυμοί.

Τα αντιοξειδωτικά είναι φυτοσυστατικά των τροφίμων που δρουν προστατευτικά ενάντια στη φθορά των νευρικών και εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελούν οι πολυφαινόλες που βρίσκονται σε κόκκινα και μωβ φρούτα και λαχανικά όπως και τους χυμούς τους όπως οι φράουλες, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, οι μελιτζάνες, τα καροτενοειδή που βρίσκονται σε πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα και βαθύ πράσινο λαχανικά και φρούτα όπως το βερίκοκο, το πορτοκάλι, το ροδάκινο, το καρότο και τους φυσικούς χυμούς τους και άλλα που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κουνουπίδι και το λάχανο.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

9 απλοί τρόποι μείωσης της χοληστερόλης


Η χοληστερόλη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες χημικές ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα μας. Συγκεκριμένα, είναι μια λιπαρή ουσία, που τις  περισσότερες φορές, προφέροντάς την, την συνδέουμε  με κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτό όμως δεν  ισχύει πάντα. Η χοληστερόλη  είναιαπαραίτητη για την λειτουργία των κυττάρων, δεδομένου ότι αποτελεί το βασικό δομικό υλικό των κυττάρων.  Επίσης είναιυπεύθυνη για την παραγωγή και τον μεταβολισμό των ορμονών.

Από την άλλη πλευρά, η  χοληστερόλη μπορεί να γίνει βλαπτική, όταν κυκλοφορείσε μεγάλες ποσότητες στο αίμα μας και εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών οδηγώντας σε προοδευτική στένωσή τους. Η χοληστερόλη προέρχεται από δύο πηγές, το ήπαρ και την διατροφή.

Σύμφωνα με το American Heart Association, η Ολική Χοληστερόλη σε ένα άτομο, πρέπει να είναι κάτω από 200 mg/dL. Σε  μια  ιατρική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αγγλικό περιοδικό “British Medical Journal” (1994) βρέθηκε ότι 10% ελάττωση της χοληστερόλης στο αίμα, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά 50% σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ετών.
Σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, βρέθηκε ότι τα άτομα με επίπεδα ολικής χοληστερόλης 265mg/dl έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα, σε σύγκριση με εκείνα που έχουν τιμές κάτω από 190mg/dl.

Η αυξημένη ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα, οφείλεται κυρίως στην κακή διατροφήκαι λιγότερο σε γενετικούς παράγοντες.

Μπορούμε να πετύχουμε μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, εφαρμόζοντας απλούς τρόπους όπως:

1. Μείωση του πλεονάζοντος βάρους στηριζόμενοι στην Μεσογειακή διατροφή. Η απώλεια πλεονάζοντος βάρους και κατά συνέπεια του  πλεονάζοντος λιπώδους ιστού και της χοληστερόλης, μπορεί να επιτευχθεί  μέσα από ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο που να στηρίζεται στην Μεσογειακή διατροφή. 

2. Αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων, που συχνά περιέχουν κεκορεσμένα, trans λιπαρά, ζάχαρη  και άλλα συστατικά που ευνοούν την εμφάνιση της παχυσαρκίας.

3. Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, με την κατανάλωση 5 -8 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Στην αγορά υπάρχουν ακόμη ροφήματα φρούτων και λαχανικών πλούσια σε φυτικές ίνες (4,5 γρ ανα 100ml) που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην διατροφή σας για να καλύψετε τις ανάγκες σας.

4. Έλεγχο των λιπαρών που καταναλώνουμε. Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα,  πολυακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο τόνος, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, ο αλεσμένος λιναρόσπορος, το ωμό ελαιόλαδο ή ακόμη και τρόφιμα εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα όπως μαργαρίνες, ψωμιά και ροφήματα γιαουρτιού. Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένο λίπος όπως το αρνί, οι κρέμες γάλακτος, το ζωικό βούτυρο κλπ.
 
5. Κατανάλωση φυτοστερολών στα 2 γραμμάρια ημερησίως. Σύμφωνα με ανεξάρτητες κλινικές μελέτες, η μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης μέχρι και 15%, σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να επιτευχθεί καταναλώνοντας καθημερινά ένα μπουκαλάκι (100g) εμπλουτισμένο ρόφημα γιαουρτιού [περιέχει την ημερήσια ποσότητα φυτικών στερολών], είτε ακόμη συνδυάζοντας τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες προϊόντα (μαργαρίνη, γάλα και επιδόρπιο στραγγιστού γιαουρτιού).

6. Περιορισμός των έτοιμων φαγητών από fast-food  ή ταχυφαγεία.

7. Αερόβια άσκηση (γρήγορο περπάτημα) για 30-40 λεπτά ημερησίως.

8. Έλεγχος του άγχους, για να αποφύγουμε τα βουλιμικά επεισόδια που μας οδηγούν στην  σε επιπλέον πρόσληψη «αχρείαστων» θερμίδων  για τον  οργανισμό.

9. Περιορισμός της κατανάλωσης  τελικών προϊόντων που έχουν προκύψει από παρατεταμένη  θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα η χοληστερόλη να έχει οξειδωθεί (π.χ. τηγανητό κρέας, πατάτες, αυγά κλπ).

Γράφει ο: Νίκος Ζέρβας, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.  Διασφάλισης Ποιότητας




Διαβάστε περισσότερα...

Σνακ για αναιμία


Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί μία από τις πιο κοινές παθήσεις στις γυναίκες. Ως έναν βαθμόέχει να κάνει με παθολογικές καταστάσεις, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι και διατροφικό θέμα. Στην πρόληψη της αναιμίας αλλά και στην αντιμετώπισή της παίζουν σοβαρό ρόλο οιδιατροφικές επιλογές.
Από τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει ο καθένας είναι ότι υπάρχουν τρόφιμα στα οποία ο σίδηρος είναι άμεσα απορροφήσιμος, ενώ υπάρχουν κάποια άλλα στα οποία ο σίδηρος δεν απορροφάται εύκολα, και εκεί χρειάζεται σχετική βοήθεια από τη βιταμίνη C. Επίσης, το ασβέστιο ανταγωνίζεται τον σίδηρο, με αποτέλεσμα όταν συνδυάζεται πηγή σιδήρου με πηγή ασβεστίου, απορροφάται κυρίως το ασβέστιο. Αντίθετα, η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Πριν γίνει περιγραφή των διάφορων σνακ, καλό είναι να αναφερθούν οι βασικές πηγές σιδήρου. Ο  πίνακας 1 περιέχει τρόφιμα με αιμικό σίδηρο, τον άμεσα δηλαδή απορροφήσιμο σίδηρο, ενώ οπίνακας 2 τον μη αιμικό σίδηρο.


Δημητριακά πρωινού με φρούτα και ξηρούς καρπούς
Τα ολικής άλεσης δημητριακά, και ιδιαίτερα τα εμπλουτισμένα, αποτελούν καλή πηγή σιδήρου. Αν αυτά συνδυαστούν με ξηρούς καρπούς, όπως αυτοί που προαναφέρθηκαν παραπάνω,αυξάνουμε την ποσότητα του σιδήρου. Προσθέτοντας ένα φρούτο, ενισχύεται η απορρόφηση του σιδήρου, λόγω της περιεκτικότητας του φρούτου σε βιταμίνη C. Καλές επιλογές φρούτου, λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, είναι ο χυμός πορτοκάλι, το μανταρίνι ή το ακτινίδιο, ενώ δεν πρέπει να αποκλείονται και τα αποξηραμένα φρούτα επειδή περιέχουν κάποια ποσότητα σιδήρου.
Σε αυτό το γεύμα, άνετα μπορεί να προστεθεί λίγη πικρή σοκολάτα ως πηγή σιδήρου. Φυσικά, πολλή προσοχή γιατί περιέχει αρκετές θερμίδες. Ωραίος συνδυασμός είναι επίσης ο ξηρός καρπός με το μέλι, μια και το μέλι περιέχει σχετική ποσότητα σε βιταμίνη C και σίδηρο.

Παστέλι
Το παστέλι συνδυάζει το σουσάμι, το οποίο αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, και το μέλι, το οποίο, όπως αναφέρθηκε, περιέχει σίδηρο και βιταμίνη C. Προσοχή όμως επειδή 100 γρ. παστέλι δίνουν 450 θερμίδες. 30 γρ. παστέλι δίνουν ικανοποιητική ποσότητα σε σίδηρο.

Ψωμί με ταχίνι και μέλι συνοδευόμενο με φρούτο
Το ταχίνι, όπως φαίνεται και από τον πίνακα, αποτελεί καλή πηγή σιδήρου. Συνδυάζεται πολύ καλά με το ψωμί ολικής άλεσης, προκειμένου να αυξηθεί η περιεκτικότητα του γεύματος σε σίδηρο. Το μέλι περιέχει βιταμίνη C και σίδηρο, ενώ με το φρούτο κυρίως ενισχύεται η απορρόφηση του σιδήρου λόγω της βιταμίνης C. Φυσικά, πέρα από το μέλι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μελάσα για όποιον μπορεί την έντονη γεύση της. Η μελάσα περιέχει περισσότερο σίδηρο σε σχέση με το μέλι, αλλά υπολείπεται σε βιταμίνη C.

Αβγό με ντομάτα και ψωμί ολικής άλεσης
Το αβγό, ιδιαίτερα ο κρόκος, περιέχει αρκετό σίδηρο. Με την ντομάτα ενισχύεται η απορρόφησή του λόγω της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη C. Για να συμπληρωθεί το σνακ και να γίνει πιο θρεπτικό, μπορεί να προστεθεί 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 5 ελιές, όπου και τα δύο περιέχουν σχετική ποσότητα σιδήρου.

Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα, ντομάτα και φρούτο
Όπως και στους προηγούμενους συνδυασμούς, έτσι και στον συγκεκριμένο, συνδυάζεται το σκούρο τμήμα της γαλοπούλας, που περιέχει λίγο περισσότερο σίδηρο από το λευκό, με άλλη μία πηγή σιδήρου, το ψωμί ολικής άλεσης, και με 1-2 πηγές βιταμίνης C, όπως η ντομάτα και το φρούτο

Μπανάνα με ξηρούς καρπούς και μέλι
Η μπανάνα αποτελεί ένα από τα φρούτα που περιέχουν κάποια ποσότητα σε σίδηρο. Έτσι, ½ μπανάνα 60-70 γρ. μπορεί να συνδυαστεί με ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα οποία περιέχουν επίσης σίδηρο, και να ενισχυθεί η απορρόφηση με το μέλι. Σε αυτό το γεύμα χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα επειδή περιέχει τρόφιμα που προσδίδουν αρκετές θερμίδες.

Νηστίσιμη σπανακόπιτα
Το σπανάκι όντως περιέχει τα φυτικά οξέα τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Ένα όμως μικρό κομμάτι νηστίσιμη σπανακόπιτα, γύρω στα 100-150 γρ., η οποία δεν περιέχει ουσιαστικά τυρί, συνοδευμένη με 1 μικρό ποτήρι χυμό πορτοκάλι, είναι μια ωραία λύση σνακ.

Χούμους
Το χούμους προέρχεται από τις αραβικές χώρες. Παρασκευάζεται από ρεβίθια, αναμεμειγμένα με ταχίνι, λεμόνι, σκόρδο και πιπέρι. Το χούμους από μόνο του περιέχει πηγές σιδήρου, όπως τα ρεβίθια και το ταχίνι, καθώς και πηγές βιταμίνης C, από το λεμόνι. Περιέχει επίσης καλές ποσότητες φυλλικού οξέος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ σε συνδυασμό με ψωμί ολικής άλεσης. Ωραίο χορτοφαγικό σνακ. Προσοχή γιατί περιέχει θερμίδες.

Ντιπ με παντζάρια
Μπορείτε να συνδυάστε παντζάρια, καρύδια, ταχίνι, λάδι, λεμόνι και να φτιάξτε ένα πολύ όμορφο ντιπ. Είναι εξαιρετικός συνδυασμός πηγών βιταμίνης C και σιδήρου. Προσθέστε 2 μικρά παξιμαδάκια και έχετε ένα θαυμάσιο απογευματινό σνακ

Πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι
Μπορείτε να συνδυάστε διάφορα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, τη ρόκα και το μαρούλι. Προσθέτετε πορτοκάλι και λίγους αποξηραμένους καρπούς, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Σαν σως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χυμό του πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι. Αν το συνοδέψετε με 1-2 μικρά παξιμαδάκια, έχετε ένα πλήρες χορτοφαγικό ή και νηστίσιμο βραδινό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν πιο ελαφρύ σνακ, ανάλογα με το πρόγραμμα της εργασίας και τις θερμιδικές ανάγκες.

Πράσινη σαλάτα, ξινόμηλο και παντζάρι
Συνδυάστε μαρούλι, ξινόμηλο, παντζάρι, αλάτι, λάδι, ξίδι. Και αυτό το σνακ μπορεί να συνοδευτεί με ψωμί ολικής άλεσης. Είναι άλλο ένα γεύμα σνακ που συνδυάζει τέλεια τον σίδηρο με τη βιταμίνη C.

Με λίγη φαντασία μπορούν να δημιουργηθούν διάφορα σνακ. Πρέπει, όμως, να δοθεί έμφαση στους σωστούς συνδυασμούς, ώστε να ενισχυθεί η απορρόφηση του σιδήρου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πλάτη...κυπαρίσσι!


Η ιδιοπαθής σκολίωση που βασανίζει τα παιδιά είναι μια πάθηση του αναπτυσσόμενου σκελετού. Συνήθως δεν δίνει συμπτώματα. Γι’ αυτό και στα πρώτα στάδιά της διαφεύγει της προσοχής. Εξελίσσεται τελείως αθόρυβα και συχνά με ταχύτατο ρυθμό. Είναι η συχνότερη απ’ όλες τις παραμορφώσεις και τη συναντάμε κυρίως στα κορίτσια, σε ποσοστό γύρω στα 80%.

Οι λόγοι που οδηγούν σ’ αυτή δεν είναι και τόσο φανεροί. Μαζικές εξετάσεις μαθητών έδειξαν ότι η σκολίωση εμφανίζεται πιο συχνά σε ψηλά και αδύνατα παιδιά, καθώς και σε εκείνα που έχουν ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια. Η πιο συχνή ιδιοπαθής σκολίωση είναι η εφηβική, που εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 10 ετών.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η πρόληψη για την ιδιοπαθή σκολίωση είναι κάπως δύσκολη. Το ζητούμενο εδώ είναι η πρόωρη ανακάλυψή της. Γι’ αυτό όλα τα παιδιά, στην περίοδο της σκελετικής τους ανάπτυξης, πρέπει να εξετάζονται για σκολίωση μία ή δύο φορές το χρόνο.

Το παιδί σκύβει προς τα εμπρός και ο γιατρός παρατηρεί τη ράχη του. Μια μικρή καμπούρα ή μια μικρή ασυμμετρία φαίνεται αμέσως. Κάθε παιδί με καμπούρα θεωρείται «ύποπτο» να αναπτύξει σκολίωση και γι’ αυτό πρέπει στη συνέχεια να εξετάζεται ακτινολογικά. Η θεραπεία της σκολίωσης εξαρτάται συνήθως από τομέγεθος της καμπύλης, την ηλικία, το φύλο κ.ά.

ΓΙΑ ΙΣΙΑ ΠΛΑΤΗ

Η πλάτη κυρίως των παιδιών είναι πολύ ευαίσθητη. Γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για να έχουν λοιπόν τα παιδιά ίσια πλάτη, θα πρέπει:
  • Να μη σηκώνουν βαριά αντικείμενα.
  • Να προτιμούν τις σάκες-σακίδια που κρεμιούνται στην πλάτη, μοιράζοντας έτσι το βάρος σε ολόκληρη την πλάτη και όχι στον ένα μόνο ώμο.
  • Το γραφείο και η καρέκλα πρέπει να ταιριάζουν με το ύψος του παιδιού. Η καρέκλα, μάλιστα, δεν θα πρέπει να είναι ψηλή, για να μην αναγκάζεται το παιδί να σκύβει για να γράψει ή να διαβάσει. Το σωστό ύψος είναι στο ένα τέταρτο του σώματος. Τα πόδια πρέπει να αγγίζουν το έδαφοςπαράλληλα. Το γραφείο πρέπει να φτάνει στα μισά του σώματος.
  • Να έχουν το φως στα δεξιά τους (οι αριστερόχειρες) και στα αριστερά τους ( οι δεξιόχειρες), έτσι ώστε να μην καμπουριάζουν για να γράψουν ή να διαβάσουν.
  • Στο θρανίο να κάθονται με ίσια την πλάτη και να ακουμπούν τη ράχη τους στην πλάτη του καθίσματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεύεται η ουλίτιδα;



mouth-386


Ένα υγιές χαµόγελο δεν ορίζεται µόνο από τα δόντια αλλά και από ταούλα µας. Γι’ αυτό και η αντιµετώπιση της ουλίτιδας που µπορεί να τα ταλαιπωρεί είναι απαραίτητη.
H ουλίτιδα είναι µια φλεγµονή των ούλων η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από ερυθρά και διογκωµένα ούλα που µπορεί να µατώνουν είτε από µόνα τους είτε στο βούρτσισµα. Μπορείτε όµως να την προλάβετε ή να την αντιµετωπίσετε.
Ποιοι είναι οι ένοχοι
Ελλιπής υγιεινή: Το κακό βούρτσισµα, η παράλειψη του νήµατος και του καθαρισµού στον γιατρό προκαλούν πέτρα που οδηγεί σε ουλίτιδα.
Εγκυµοσύνη: Στη διάρκειά της πολλές γυναίκες αναπτύσσουν ουλίτιδα εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ορµονών.
Κακή διατροφή: Ελλιπής λήψη σιδήρου και βιταµίνης B και C αλλά και υπερβολικό κάπνισµα µπορεί να ευθύνονται για έντονες φλεγµονές των ούλων.
Άλλες αιτίες: Η λήψη φαρµάκων όπως τα αντισυλληπτικά, κάποιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι ορµονικές διαταραχές αλλά και οι κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες (σφραγίσµατα, στεφάνες, γέφυρες κ.λπ.) µπορούν επίσης να προκαλέσουν ουλίτιδα.
Η λύση στον γιατρό
Πρώτο βήµα για την αντιµετώπισή της είναι ο καθαρισµός από τον οδοντίατρο ώστε να αφαιρεθεί πλήρως η πέτρα. Στη συνέχεια επιστρατεύεται η τεχνολογία, αφού γίνεται χρήση laser ή υπέρηχων. Γενικά ωστόσο οι δεύτεροι θεωρούνται προτιµότεροι, καθώς πρόκειται για ένα εργαλείο γρήγορο, αποτελεσµατικό και ανώδυνο στα χέρια ενός έµπειρου περιοδοντολόγου - οδοντιάτρου. Βέβαια, όταν το πρόβληµα οφείλεται σε κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες, το laser ή οι υπέρηχοι δεν µπορούν να είναι αποτελεσµατικά παρά µόνο αν γίνει αντικατάσταση των εργασιών. Κατά τη θεραπεία και για περιορισµένο διάστηµα που ορίζει ο γιατρός µπορούν να δοθούν και στοµατικά διαλύµατα.
Προλάβετέ την
• Βουρτσίζετε τα δόντια σας καθηµερινά πρωί - βράδυ αλλά και ενδιάµεσα στα γεύµατα, ακόµα και µετά τον καφέ.
• Χρησιµοποιείτε καθηµερινά οδοντικό νήµα. Συχνά το βούρτσισµα δεν αρκεί για να αποµακρύνει τις τροφές από τα δόντια σας.
• Κάνετε τουλάχιστον κάθε 6 µήνες ένα προληπτικό check up.
• Αλλάζετε οδοντόβουρτσα περίπου κάθε 2 µήνες, προτιµώντας αυτές µε µέτρια σκληρότητα.
 
Της Χρύσας Γιαννοπούλου
Με τη συνεργασία της ∆έσποινας Κωστοµοίρη, χειρουργού οδοντίατρου, ειδικευµένης στην αισθητική οδοντιατρική, διευθύντριασ της Athens life smile


Διαβάστε περισσότερα...

Τελικά η κοιλιά δεν.. βλάπτει


Σύμφωνα με βρετανική έρευνα που προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, είναι εσφαλμένη η άποψη ότι όσοι έχουν σώμα σε σχήμα μήλου (με κοιλιά) κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια σε σύγκριση με όσους και όσες έχουν σώμα σε σχήμα αχλαδιού (με λεπτή μέση).

Ο επικεφαλής της έρευνας John Danesh, αναφέρει σε συνεντεύξεις του (προς βρετανικά μέσα ενημέρωσης) τα εξής:

«Εκείνο που διαπιστώσαμε είναι ότι η περίμετρος της κοιλιάς δεν δείχνει τίποτα παραπάνω από αυτό που δείχνει γενικά το βάρος μας. Αν κάποιος δηλαδή, είναι υπέρβαρος, όντως έχει αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Όμως,δεν παίζει τελικά ρόλο αν τα περιττά κιλά του είναι μοιρασμένα σε όλο το σώμα του ή είναι «μαζεμένα» στην κοιλιά. Εν ολίγοις η έρευνα έδειξε ότι αποτελεί μύθο η άποψη πως το σχήμα του σώματος παίζει ρόλο. Ο καλύτερος τρόπος πρόγνωσης της καρδιοπάθειας, όπως διαπιστώσαμε από την έρευνά μας είναι οι ενδείξεις που έχουμε από την αρτηριακή πίεση του ατόμου (αν δηλαδή, κάποιος είναι υπερτασικός), από το ιστορικό διαβήτη που τυχόν έχει (ο ίδιος ή οι γονείς του) και από τα επίπεδα της χοληστερίνης του.».



Διαβάστε περισσότερα...

Ασήμαντη η κατανομή του πάχους στην εμφάνιση εγκεφαλικού


Νέα έρευνα ανατρέπει παλιά δεδομένα

Μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει τα πορίσματα προηγούμενων μελετών ότι οι άνθρωποι που έχουν συσσωρευμένο λίπος στην μέση τους, με συνέπεια το σώμα τους να έχει σχήμα «μήλου», κινδυνεύουν πιο πολύ από έμφραγμα και εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους έχουν σωματότυπο «αχλαδιού» λόγω περισσότερου πάχους στους γοφούς και στα οπίσθια.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν μεν ότι η παχυσαρκία  αποτελεί σοβαρό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, όμως διαπίστωσαν ότι τελικά δεν έχει σημασία η κατανομή του πάχους στο σώμα, όπως επίσης μικρή σημασία έχει με ποιο τρόπο μετριέται το πάχος.

Προηγούμενες έρευνες είχαν συμπεράνει ότι οι άνθρωποι με «κεντρική παχυσαρκία» (τα «μήλα»), που έχουν πιο πολύ πάχος γύρω από την μέση τους, αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με όσους έχουν γενική παχυσαρκία. Η νέα μελέτη επισημαίνει ότι αν και το πάχος και το λίπος θα έπρεπε να παρακινήσουν τους ανθρώπους σε αλλαγές στο στιλ ζωής τους, τελικά οι καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες για ένα μελλοντικό έμφραγμα είναι το ύψος της πίεσης του αίματος, της χοληστερίνης και το ιστορικό διαβήτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Η «μαγεία» των λειτουργικών τροφίμων


Πολλές φορές ακούμε για τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση του βάρους, συμβάλουν στη βελτίωση της μνήμης ή της διάθεσης. Τελικά μπορεί ένα τρόφιμο να συμβάλλει με τέτοιο τρόπο στην υγεία μας και ποια συστατικά είναι συνήθως υπεύθυνα για αυτό;
Η βιομηχανία τροφίμων δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια στο χώρο του σχεδιασμού και της εισαγωγής στην αγορά νέων τροφίμων τα οποία καλούνται λειτουργικά τρόφιμα. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τρόφιμα που συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους, στη γνωσιακή ικανότητα και τη διάθεση, και που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες φαίνεται να ηγούνται στην κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων.
Σύμφωνα με την προϊστάμενη διατροφής του Leatherhead Food International, κυρία Angus: «τα πιο πετυχημένα λειτουργικά τρόφιμα είναι αυτά που εστιάζουν κυρίως στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, το μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα του γαστρεντερικού και προβλήματα στα οστά».
Ωστόσο, η δημιουργία τροφίμων που στοχεύουν στη διαχείριση βάρους είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο της βιομηχανίας αυτής, εξαιτίας των επιδημικών διαστάσεων της παχυσαρκίας παγκοσμίως.
Διαχείριση βάρους. Μεγάλες βιομηχανίες παγκοσμίως εισάγουν στην αγορά διάφορα προϊόντα τα οποία περιορίζουν την όρεξη και την πείνα. Συνήθως τα προϊόντα αυτά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, οι οποίες φαίνεται ότι αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.
Διάθεση. Το πεδίο της διατροφής σε σχέση με τη γνωσιακή λειτουργία αποκτά έντονο ενδιαφέρον καθώς η επιστημονική γνώση επ’ αυτού ολοένα και αυξάνεται. Η δημιουργία προϊόντων τα οποία μπορούν να αποτρέψουν την μείωση της γνωσιακής λειτουργίας ενδεχομένως βοηθήσει πολλά άτομα της τρίτης ηλικίας που πάσχουν από διάφορα νοσήματα όπως είναι η άνοια.
Βότανα, όπως είναι το ginkgo και ginseng φαίνεται ότι βελτιώνουν τη γνωσιακή λειτουργία, όπως επίσης και το πράσινο τσάι. Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά οξέα και το DHA έχουν οδηγήσει στη δημιουργία πολλών καινοτόμων τροφίμων σε αυτή την κατηγορία, κυρίως στα πεδία της βρεφικής διατροφής και σε προϊόντα που προορίζονται για άτομα που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer. Στην ελληνική αγορά προϊόντα πλούσια σε ω-3 συναντάμε σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων όπως μαργαρίνες, αρτοσκευάσματα, όπως τα κράκερς και πρόσφατα χυμούς φρούτων.
Προϊόντα ολικής άλεσης. Τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν αφορούν πλέον μόνο την αγορά των δημητριακών πρωινού. Πλέον, πολλά σνακ είναι ολικής άλεσης. Χαρακτηριστική περίπτωση στην Ελλάδα είναι διάφορα μπισκότα, όπως τα πτι-μπερ και αρτοσκευάσματα όπως τα κράκερς σικάλεως. Επίσης, πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά και χυμός εμπλουτισμένος με φυτικές ίνες, ώστε να μπορεί να καλύπτεται η ανάγκη κατανάλωσης φρούτων και από χυμούς, χωρίς να υπάρχει το πρόβλημα της έλλειψης φυτικών ινών. Στη Μεγάλη Βρετανία, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει γύρω από τη δράση της βρώμης και της β-γλυκάνης, που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Τα δύο αυτά συστατικά ήδη έχουν προστεθεί ήδη σε κάποια δημητριακά πρωινού και σε αρτοσκευάσματα, όπως το ψωμί του τοστ.
Επίσης, μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες εμπλουτίζουν τις σοκολάτες με αντιοξειδωτικά, κάτι που παρατηρείται επίσης και στους χυμούς. Τέλος, στο επίπεδο της αντιμετώπισης της υπερχοληστερολαιμίας είναι γνωστή από παλαιότερα η συνεισφορά των φυτοστερολών, που στην Ελλάδα βρίσκουμε σε μαργαρίνες και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, που προς το παρόν μπορούμε να πάρουμε κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώδεκα εκατομμύρια Αμερικανοί νίκησαν τον καρκίνο


Αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με 40 χρόνια πριν

Πλησιάζουν τα 12 εκατομμύρια οι Αμερικανοί που κατάφεραν αν βγουν νικητές στη μάχη τους με τον καρκίνο. Ο αριθμός αυτός είναι τετραπλάσιος σε σχέση με πριν από 40 χρόνια, γεγονός που αντανακλά τη μεγάλη πρόοδο στη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Ινστιτούτο κατά του καρκίνου, πολλοί από τους ασθενείς αυτούς αντιμετωπίζουν παράπλευρες συνέπειές της νόσου που ενδεχομένως να διαρκούν για όλη τους τη ζωή.   


Διαβάστε περισσότερα...

10 «όπλα» ενάντια στο στρες


Η ζωή είναι δύσκολη, οι υποχρεώσεις πολλές και οι προθάλαμοι των δερματολόγων γεμάτοι ανθρώπους με δερματικές παθήσεις λόγω ψυχοσωματικών προβλημάτων. Όλα αυτά είναι γνωστά. Ήρθε η ώρα, όμως να σταματήσουμε την γκρίνια που δεν βελτιώνει, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση και να μιλήσουμε για λύσεις. Δείτε πώς θα μειώσετε το στρες και τα ενοχλητικά συμπτώματά του με δέκα απλούς καθημερινούς τρόπους και (αγχο)λύστε τα χέρια σας. 

- Οι αγχολυτικές τροφές Καταπολεμήστε φυσικά τις στρεσογόνες καταστάσεις με τις σωστές τροφές, που μπορούν να αποδειχθούν φάρμακα. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, εντάξτε τα παρακάτω τρόφιμα στο διαιτολόγιό σας και δείτε την διαφορά: 
*Πορτοκάλια: Η βιταμίνη C που περιέχουν, εκτός από όλες τις άλλες θετικές επιδράσεις της στον οργανισμό, μειώνει τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν στρες και επαναφέρει την πίεση και την κορτιζόλη στις κατάλληλες ποσότητες. Μάλλον η γνωστή παροιμία για το μήλο και τον γιατρό έχει αποκτήσει ανταγωνιστή. 
*Σπανάκι: Το μαγνήσιο που περιέχεται στο συγκεκριμένο λαχανικό διατηρεί την ορμόνη της κορτιζόλης σε χαμηλά επίπεδα και βοηθά έτσι στην καταπολέμηση του άγχους που αυτή προκαλεί. Έχετε δει ποτέ αγχωμένο τον Ποπάυ; 
*Ψάρια: Τα ω-3 λιπαρά που μπορούμε να λάβουμε από τον τόνο ή τον σολομό δεν κάνουν καλό μόνο στην καρδιά, αλλά και στην γενικότερη υγεία του οργανισμού, θωρακίζοντάς τον ενάντια στους στρεσογόνους παράγοντες. 
*Μαύρο τσάι: Η επιστήμη ερεύνησε το θέμα και κατέληξε πως το μαύρο τσάι βοηθά στην αντιμετώπιση άσχημων για την ψυχολογική υγεία καταστάσεων. Σε σχετικό πείραμα, όσοι κατανάλωσαν μαύρο τσάι μετά από μια αγχωτική περίσταση δήλωσαν πιο ήρεμοι από αυτούς που ήπιαν κάποιο άλλο αφέψημα, ιδιαίτερα καφέ. 
*Φυστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα: Μία χούφτα από αυτούς τους ξηρούς καρπούς κάθε μέρα ρίχνουν την πίεση του αίματος και βοηθούν τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα την έκρηξη αδρεναλίνης που συνοδεύει τις κρίσεις άγχους. 
*Συνθετικοί υδατάνθρακες: Ή αλλιώς, δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά, πάντα ολικής άλεσης. Οι συγκεκριμένοι υδατάνθρακες έχει αποδειχθεί πως ενισχύουν την δράση της σεροτονίνης, μιας ουσίας στον οργανισμό που μας κάνει να… αισθανόμαστε όμορφα. 
*Ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον ύπνο: Η συνήθεια που πάντα μας προέτρεπαν οι γονείς μας να υιοθετήσουμε διαθέτει την χημική της εξήγηση. Το ασβέστιο έχει μυοχαλαρωτική δράση και δίνει στο σώμα μας το σύνθημα για να ηρεμήσει, να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί ήσυχα. 

- Υπνοθεραπεία Οι σωστές συνήθειες ύπνου είναι βάλσαμο για τον οργανισμό μας, καθώς τον βοηθούν να είναι ξεκούραστος και να εμποδίζει το στρες να μας κατακλύσει. Άλλωστε, τις ώρες που κοιμόμαστε, λήγει ο συναγερμός του άγχους και το σώμα και το πνεύμα μας μπορεί να χαλαρώσει. Διατηρήστε ένα ικανοποιητικό ωράριο ύπνου και προσπαθήστε να είστε συνεπείς με αυτό. 

- Αλλάξτε ξυπνητήρι Όπως είπαμε, ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Δεν είναι κρίμα να τον ολοκληρώνετε με ένα άσχημο ξύπνημα, βεβιασμένο από έναν ενοχλητικό, μονότονο και άχαρο ήχο; Βάλτε ένα ευχάριστο τραγούδι ως ήχο ξυπνητηριού και αναθέστε στον αγαπημένο σας τραγουδιστή να σας λέει την πρώτη καλημέρα. Αλλάξτε ανά διαστήματα τον ήχο, για να μην… πλήττετε ποτέ το πρωί και να μην έχετε «μούτρα» όλη την υπόλοιπη ημέρα. 

- Ασκήσεις εναντίον του στρες Ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τους παράγοντες που προκαλούν άγχος. Προτιμήστε τις αερόβιες ασκήσεις, οι οποίες προκαλούν την έκκριση των πολύτιμων ενδορφινών, των ορμονών της «ευτυχίας». Δείτε περισσότερες ασκήσεις γυμναστικής κατά του στρες σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life.  

- Μασάζ Ένα καλό μασάζ πάντα μας βοηθά να χαλαρώσουμε, ακόμη κι αν δεν προέρχεται από τα έμπειρα χέρια ενός ειδικού, αλλά από αυτά του αγαπημένου μας προσώπου. Συνδυάστε το με αρωματικά κεριά και απαλή μουσική και θα έχετε πετύχει ένα καίριο πλήγμα εναντίον όλων αυτών που σας κατέτρεχαν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. 

- Το γιατρικό του σεξ Η σεξουαλική δραστηριότητα ανήκει στα πιο απολαυστικά «φάρμακα». Τονώνει τον οργανισμό, βοηθά το αίμα να κυκλοφορήσει καλύτερα, μειώνει την κορτιζόλη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και φυσικά, δεν είναι αγγαρεία για κανέναν. Make love, not stress… 

- Πάρτε ανάσα Κυριολεκτικά, πάρτε ανάσα. Το κλισέ που αναφέρουμε πάντα σε δύσκολες καταστάσεις όντως λειτουργεί. Την επόμενη φορά που θα σας κυριεύσει το άγχος, καθίστε, πάρτε βαθιά ανάσα, κρατήστε την αναπνοή σας όσο μπορείτε και στην συνέχεια αφήστε την σιγά σιγά. Επαναλάβετε μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα. Για πιο προχωρημένους, δοκιμάστε μερικά μαθήματα yoga για να νιώσετε στον οργανισμό σας όλα τα αγχολυτικά της οφέλη. 

- Θέστε έναν στόχο την φορά Η συχνότερη αιτία στρες είναι η προσπάθεια να στριμώξουμε όλες τις υποχρεώσεις μας σε περιορισμένο χρόνο και να πελαγώνουμε στην σκέψη ότι δεν προλαβαίνουμε. Η λύση είναι να προχωρούμε βήμα-βήμα, θέτοντας έναν μικρό στόχο κάθε φορά και επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε αυτόν. Επίσης, δεν είναι κακό να γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις αντοχές μας και να αρνούμαστε να αναλάβουμε παραπάνω υποχρεώσεις από αυτές που αντέχουμε. 

- Ενυδάτωση Μια βόλτα μέχρι την βρύση ή ένα μπουκαλάκι νερό στην τσάντα μας είναι οι πιο εύκολες κινήσεις και κρύβουν περισσότερα οφέλη από όσα θα περίμενε κανείς. Το νερό μας διατηρεί ενεργούς και αποβάλλει τοξίνες από τον οργανισμό μας. Αυτό σημαίνει πως μας απαλλάσσει από τις ουσίες του στρες και τονώνει την σωματική και πνευματική μας κατάσταση. Και φυσικά, δεν κοστίζει τίποτα. Δείτε αναλυτικά τι μας προσφέρει το νερό σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life. 

- Ψυχοθεραπεία Όταν το στρες αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις και οι κρίσεις άγχους διαδέχονται τα ψυχοσωματικά προβλήματα, η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή είναι η καλύτερη λύση. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο απροχώρητο για να ζητήσουμε βοήθεια, καθώς ο ειδικός θα μας βοηθήσει να χτυπήσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του και να το αντιμετωπίσουμε με περισσότερη αποτελεσματικότητα. 

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας



Διαβάστε περισσότερα...

17 λόγοι που το σεξ κάνει καλό στην υγεία


Διαβάστε 17 λόγους που το αποδεικνύουν

1. Καλή ψυχική υγεία Το σεξ επηρεάζει άμεσα τη συναισθηματική ισορροπία. Είναι γνωστό ότι η αποχή προκαλεί άγχος, ακόμη και κατάθλιψη. Αντιθέτως, η έντονη δραστηριότητα στο κρεβάτι καταπολεμά ελαφρές μορφές κατάθλιψης, αφού η απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο μειώνει το άγχος και προκαλεί αίσθημα ευφορίας. 

2. Θεραπεία ομορφιάς Κατά τη διάρκεια του σεξ, ο γυναικείος οργανισμός σώμα διπλασιάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να είναι πιο λαμπερά και το δέρμα πιο απαλό. 

3. Μακροζωία Δεκαετής έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 εθελοντών μέσης ηλικίας από το Πανεπιστήμιο Queens στο Μπέλφαστ, έδειξε ότι οι τακτικές σεξουαλικές επαφές προσθέτουν χρόνια ζωής, με τους συχνούς οργασμούς να μειώνουν κατά το ήμισυ τις πιθανότητες θανάτου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη δραματική πτώση των ορμονών του άγχους, που παρατηρείται μετά το σεξ. 

4. Θεραπεία δέρματος Ο ιδρώτας που εκκρίνουμε κατά το σεξ, καθαρίζει τους δερματικούς πόρους, κάνοντας την επιδερμίδα πιο λαμπερή και μειώνοντας τον κίνδυνο δερματίτιδας. 

5. Απώλεια βάρους Το σεξ μπορεί να μας κάνει να χάσουμε κιλά - ή τουλάχιστον να κάψουμε τις θερμίδες από το ρομαντικό δείπνο που προηγήθηκε. Κατά τη διάρκεια μίας σεξουαλικής… συνεδρίας καίμε περίπου 200 θερμίδες, που ισοδυναμεί με ένα τέταρτο γυμναστικής στον διάδρομο! 

6. Ενδυνάμωση μυών Είναι μακράν η πιο διασκεδαστική γυμναστική, αφού οι έλξεις αποκτούν άλλη διάσταση όταν γίνονται στο κρεβάτι. 

7. Αύξηση ελκυστικότητας Όσο περισσότερο ενεργή είναι η σεξουαλική ζωή μας, τόσο πιο θελκτικοί γινόμαστε για το αντίθετο φύλο. Το συχνό σεξ οδηγεί στην απελευθέρωση περισσότερων φερορμονών, των χημικών ουσιών που προσελκύουν τους εκπροσώπους του αντίθετου φύλου. 

8. Όξυνση της όσφρησης Μετά τον οργασμό, η άνοδος των επιπέδων της προλακτίνης ευνοεί τον σχηματισμό νέων νευρώνων στον οσφρητικό βολβό, οξύνοντας την αίσθηση της όσφρησης. 

9. Παυσίπονη δράση Η αναλγητική δράση του σεξ ξεπερνά κατά 10 φορές τα παυσίπονα του εμπορίου. Λίγο πριν από τον οργασμό, τα επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης πενταπλασιάζονται οδηγώντας στην έκλυση μεγάλης ποσότητας ενδορφινών που απαλύνουν τον πόνο χωρίς παρενέργειες. Επιπλέον, το σεξ καταπολεμά τις ημικρανίες, καθώς πέφτει η πίεση του αίματος στις αρτηρίες του εγκεφάλου. Αν λοιπόν έχετε πονοκέφαλο, ξανασκεφτείτε το… 

10. Καλή στοματική υγιεινή Οι ανταλλαγές φιλιών με τον σύντροφό μας σημαίνουν λιγότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο. Τα φιλιά ενισχύουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο καθαρίζει τα δόντια από τα υπολείμματα τροφών και μειώνει την οξύτητα μέσα στο στόμα, τον κυριότερο παράγοντα της οδοντικής φθοράς. 

11. Καλό αναπνευστικό σύστημα Το σεξ είναι σαν ένα φυσικό αντιισταμινικό που βοηθά από το συνάχι έως την καταπολέμηση του άσθματος και του υψηλού πυρετού. 

12. Αντιμετώπιση χοληστερόλης Η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, εξισορροπώντας την κακή με την καλή χοληστερόλη. 

13. Ορμονική προστασία Οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του σεξ είναι ευεργετικές και για τα δύο φύλα. Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα ενισχύουν την καρδιά, ενώ στις μακροχρόνιες επιδράσεις ανήκει η προστασία από το Αλτσχάιμερ και την οστεοπόρωση. Στους άντρες, η τεστοστερόνη ενδυναμώνει κόκαλα και μυς. 

14. Καλό κυκλοφορικό σύστημα Εξαιτίας των αυξημένων παλμών και των βαθιών αναπνοών, το σεξ δεν είναι ευεργετικό μόνο για την καρδιά, αλλά και για την κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στον εγκέφαλο. 

15. Κατά της ακράτειας Το σεξ βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης, ενδυναμώνοντας τους πυελικούς μυς. 

16. Καλή ποιότητα ύπνου Μετά τον οργασμό, το σώμα χαλαρώνει τελείως, με αποτέλεσμα να κοιμόμαστε βαθύτερα και να ξεκουραζόμαστε περισσότερο. 

17. Αντικαρκινική δράση Ποικίλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι συχνές εκσπερματίσεις συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Οι άντρες που εκσπερματίζουν 13-20 φορές τον μήνα, εμφανίζουν 14% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με όσους δεν ξεπερνούσαν τις 7 φορές μηνιαίως.


Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότεροι από 1 δισ. άνθρωποι πάσχουν από υπέρταση



Ο περιορισμός του αλατιού το πιο φθηνό αντι-υπερτασικό φάρμακο

Το 1/3 του πληθυσμού είναι υπερτασικό, με το 50% από αυτούς να μην το γνωρίζει. Από αυτούς που το γνωρίζουν το 50% λαμβάνει θεραπεία και το άλλο 50% αδιαφορεί. Ωστόσο, την πίεση του ρυθμίζει μόνο το 12 με 15% αυτών που λαμβάνουν θεραπεία.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία, ενόψει του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Υπέρτασης που θα γίνει στην Αθήνα με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, 17 με 16 Μαρτίου.

Η υπέρταση είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιβαρυντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και υπεύθυνη για το 65% του φορτίου των καρδιαγγειακών παθήσεων, στη σύγχρονη κοινωνία, επισήμαναν οι επιστήμονες.

Και όμως για την υπέρταση υπάρχει ένα φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο, υπογράμμισε ο Χρύσανθος Ζαμπούλης, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, και αυτό είναι η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα. 

Οι προηγούμενες γενιές λάμβαναν ημερησίως 5-6 γραμμάρια αλάτι, σήμερα έχει αυξηθεί στα 9 γραμμάρια, και στην Αμερική στα 13 γραμμάρια. Ο οργανισμός λαμβάνει αλάτι από τις φυσικές τροφές γύρω στα 3 γραμμάρια και δεν χρειάζεται άλλο, ανέφερε ο κ. Ζαμπούλης.

Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει ενημέρωση του κοινού για το «κρυμμένο αλάτι», αυτό δηλαδή που βρίσκεται στα τρόφιμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 90% του αλατιού που λαμβάνουμε βρίσκεται στα τρόφιμα και μόνο 10% είναι αυτό που βάζουμε με την αλατιέρα. 

Στην Αγγλία έχει επέλθει συμφωνία με τους αρτοποιούς για μείωση του αλατιού στο ψωμί και τα δημητριακά και στην Αμερική ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης πέτυχε συμφωνία με τους εστιάτορες ώστε έως το 2020 να μειωθεί το αλάτι κατά 3 γραμμάρια. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η μείωση κατά 18% των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ανάλογη καμπάνια για μείωση του αλατιού στα τρόφιμα έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αξιόλογα αποτελέσματα. Το θετικό που καταγράφεται είναι η αναγραφή στις ετικέτες των προϊόντων του ποσοστού περιεκτικότητας αλατιού ανά 100 γραμμάρια.

Η υπέρταση συνδέεται άμεσα και με την παχυσαρκία, επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας καθηγητής Αναστάσιος Λαζαρίδης, τονίζοντας ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των υπερτασικών υπάρχει και παχυσαρκία. 

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το άγχος, το κάπνισμα, η ηλικία (έχει καταγραφεί ότι σε ηλικίες άνω των 80 ετών το ποσοστό των υπερτασικών αγγίζει το 85%), και το φύλο, καθώς οι άνδρες παρουσιάζουν πίεση σε μικρότερη ηλικία απ ότι οι γυναίκες, αλλά στην πορεία τα ποσοστά εμφάνισης αρτηριακής πίεσης ανδρών και γυναικών δεν διαφέρουν. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής αυξάνει την πίεση και στα παιδιά, γι αυτό οι παιδίατροι θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Οι ομιλητές έκαναν λόγο για οργανωμένο πρόγραμμα ελέγχου της αρτηριακής πίεσης του πληθυσμού, καθώς όπως διευκρίνισαν πρόκειται για ασυμπτωματική νόσο, με αποτέλεσμα αρκετοί να μην γνωρίζουν ότι είναι υπερτασικοί.
Οι ομιλητές ανέφεραν ότι δεν είναι δυνατό να αλλάξουμε την ηλικία μας ή το φύλο μας. Όμως σίγουρα μπορούμε να παρέμβουμε και να ρυθμίσουμε την πίεσή μας. Παρατηρείται ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες ρυθμίζουν καλύτερα την πίεσή τους από ότι οι νέοι.


Διαβάστε περισσότερα...