Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ιατρικό εμφύτευμα προσφέρει οργασμό


Επιστήμονες του Concordia Univeristy στο Μόντρεαλ του Καναδά δημιούργησαν ένα νέο θαυματουργό ιατρικό εμφύτευμα που προσφέρει οργασμούς στις γυναίκες με το πάτημα ενός κουμπιού!

Το εμφύτευμα έχει μέγεθος λίγο μικρότερο από ένα πακέτο τσιγάρα, τοποθετείται υποδόρια στην περιοχή των γλουτών και αποτελείται από μια γεννήτρια και από ηλεκτρόδια που συνδέονται με τα νεύρα των εσωτερικών γεννητικών οργάνων. Η γεννήτρια εκπέμπει χαμηλής συχνότητας ηλεκτρικό ρεύμα που διεγείρει τα νεύρα και προκαλεί οργασμό.



Το εμφύτευμα είναι συμβατό με ένα τηλεχειριστήριο, το οποίο με ένα πάτημα του κουμπιού προκαλεί οργασμό ή ακόμα και προγραμματίζει οργασμούς σε προκαθορισμένες χρονικές στιγμές σε εβδομαδιαία ή και ημερήσια βάση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στόχος του εμφυτεύματος δεν είναι να μεταφέρει την ανθρωπότητα σε μια κατάσταση συνεχούς ευχαρίστησης αλλά να προσφέρει λύση σε ένα μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού που πάσχει από διαταραχή οργασμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σεξ στις γυναίκες μέσης ηλικίας


Οι 40αρες είναι σαν δύο 20αρες.

Οι γυναίκες μέσης ηλικίας, που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή, έχουν πολλές πιθανότητες να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τον έρωτα για αρκετές δεκαετίες ακόμη, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, η οποία τονίζει ότι –αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί- οι γυναίκες δε χάνουν την όρεξή τους για σεξ καθώς μεγαλώνουν.

Για την ακρίβεια, υποστηρίζουν οι ερευνητές, η πλειοψηφία των μεσήλικων γυναικών δε σταματά να κάνει σεξ, ακόμη κι αν έχουν διαγνωστεί με κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία.

Μια ομάδα ερευνητών από το ιατρικό κέντρο που εδρεύει στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ζήτησε από 602 γυναίκες ηλικίας από 40 έως 65 ετών, να αναφέρουν πληροφορίες για τη σεξουαλική τους ζωή και πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζε στη ζωή τους γενικότερα το σεξ.

Η επικεφαλής της μελέτης, Dr Holly Thomas, είπε μιλώντας στον Independent ότι τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει μια αντίθεση, σε σχέση με την αντίληψη που υπάρχει ότι όσο μεγαλώνει μια γυναίκα, το σεξ δεν αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη ζωή της και πως οι γυναίκες κάποια στιγμή σταματούν να κάνουν σεξ εντελώς.

«Από τη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι οι περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν να κάνουν σεξ σε αυτό το στάδιο της ζωής τους» ανέφερε η ίδια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το δείκτη FSFI (Female Sexual Function Index) για να διαγνώσουν αν οι συμμετέχουσες βίωναν κάποιο σεξουαλικής φύσης πρόβλημα ή δυσλειτουργία. Η μέθοδος αυτή συμπεριλαμβάνει 19 ερωτήσεις γύρω από τη διέγερση, τον οργασμό, την κολπική λίπανση και τον πόνο κατά τη διάρκειας της ερωτικής επαφής.

Στην αρχή της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine, 354 γυναίκες (66,3%) ανέφεραν ότι είχαν ενεργή σεξουαλική ζωή όταν ξεκίνησε η έρευνα. Τέσσερα χρόνια μετά, 288 από αυτές ανέφεραν ότι ήταν ακόμη σεξουαλικά ενεργές.

Οι γυναίκες που είχαν αξιολογήσει το σεξ ως σημαντικό στοιχείο στη ζωή τους, είχαν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνουν σεξουαλικά ενεργές, συγκριτικά με όσες δεν το έκαναν, πρόσθεσε η Dr. Thomas.

«Αντίθετα με όσα υποστήριζαν προηγούμενες έρευνες, εμείς βρήκαμε ότι η πλειοψηφία των σεξουαλικά ενεργών γυναικών μέσης ηλικίας, παρέμεναν… δραστήριες» κατέληξε η ίδια.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράσταση - αφιέρωμα στον Νικόλα Άσιμο


Αύριο και τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στον Σταυρό του Νότου Club.

Μια μουσικοθεατρική παράσταση-αφιέρωμα στο Νικόλα Άσιμο σκηνοθέτησε και παρουσιάζει ο Γιώργος Κορδέλλας τις Δευτέρες 10 & 17 Μαρτίου, στο Club του «Σταυρού του Νότου».

Πρόκειται για μια σύνθεση θεατροποιημένων αποσπασμάτων από κείμενα του Νικόλα Άσιμου, –που περιέχονται στο βιβλίο του (αυτοέκδοση) «Αναζητώντας Κροκανθρώπους»– που αποδίδονται από τον ηθοποιό Λεωνίδα Κακούρη και μία επιλογή από τα καλύτερα τραγούδια του πλαισιωμένα από οπτικοακουστικό υλικό.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Παρασκευάς Θεοδωράκης και η Βίκυ Καρατζόγλου., πλαισιωμένοι από τους μουσικούς: Γιώργο Δασκαλάκη (ηλ. κιθάρα), Δημήτρη Χατζηδημητρίου (πλήκτρα), Παναγιώτη Χαραμή (ηλ. μπάσο) και Άκης Γαβαλάς (τύμπανα).
Τις ενορχηστρώσεις έκανε ο Γιάννης Τσόλκας, τη σκηνογραφική και ενδυμαλογική επιμέλεια η Δήμητρα Παναγιωτοπούλου και την οργάνωση παραγωγής η Φανή Χάραρη.

Ώρα έναρξης: 21:00



Διαβάστε περισσότερα...

Το Διαδίκτυο των… Πάντων


Το έχουν ονομάσει «Internet of things» και έχει ήδη ξεκινήσει!

Κάθε άνθρωπος στις πόλεις συνδέεται με 1.000 έως 5.000 «ανιχνεύσιμα αντικείμενα». Προσθέστε σ’ αυτά τα φυτά στις βουνοπλαγιές και ποιος ξέρει τι άλλο και υπολογίστε τον αριθμό των «πραγμάτων» που θα είναι σύντομα συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο - πέρα από τους ανθρώπους...

Σαν τον κισσό, που συνεχίζει να επεκτείνεται κι όταν η φύση λουφάζει τον χειμώνα, η ψηφιακή τεχνολογία ψάχνει για όλο και περισσότερους προσήλυτους στον ιστό της, το Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το 100% των Νοτιοκορεατών είναι δικτυωμένοι, 2 από τα 7 δισεκατομμύρια των ανθρώπων έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ότι 11.000 τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα παροχής wi-fi σε διαρκή πτήση ετοιμάζει το Facebook, ενώ το pCell υπόσχεται 1000 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα σύνδεσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια σύγχρονη ιστορία Δαυίδ εναντίον Γολιάθ


Ο άνθρωπος που τα έβαλε, για χάρη του παιδιού του, με το σύστημα και τελικά κέρδισε!

«Κύριε Εισαγγελέα, ο εν λόγω έχει σκορπίσει το θάνατο επί χρόνια σε εκατοντάδες ανήλικα παιδιά, ορισμένες φορές συνοδευόμενος από αστυνομικό έξω από σχολεία του νομού Αττικής. Σας παρακαλώ να προλάβετε να δικαστεί πριν αποφυλακιστεί».

Πρόκειται για απόσπασμα από αναφορά ενός πολίτη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από έναν πατέρα που είχε βρει τον 18χρονο γιο του πεσμένο και χτυπημένο, με ναρκωτικά στο νεκροταφείο Ν. Σμύρνης, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Ο συγκεκριμένος πατέρας έψαχνε να βρει ποιοι είχαν παρασύρει τον γιο του στη δίνη των ναρκωτικών και όπως αναφέρει η εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», βρήκε και άκρες του εμπόρου σε δύο αστυνομικά τμήματα.

Ο συγκεκριμένος έμπορος ναρκωτικών τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή και η είδηση-σοκ που προκύπτει από την υπόθεση αυτή είναι ότι μάρτυρες (που λειτούργησαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του εμπόρου ναρκωτικών» ήταν 10 αστυνομικοί.



Διαβάστε περισσότερα...

Kλέφτες μελισσών στον Υμηττό


Αλλεπάλληλα είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα κρούσματα κλοπής μελισσιών. Στην περιοχή του Υμηττού μελισσοκόμοι είναι ανάστατοι και προσπαθούν να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους.

Δείτε το βίντεο από τον ΑLPHA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έδωσαν εικόνα στον ήχο


Βασισμένοι στη θεωρητική εργασία του George Berkeley, αλλά και στην έννοια της Συναισθησίας οι Πολωνοί κινηματογραφιστές Katarzyna Kijek και Przemysław Adamski δημιούργησαν το Noise, ένα εξαιρετικό stop-motion animation video για το πως ο ήχος μπορεί να γίνει εικόνα.

Πραγματικά αξίζει να ξοδέψετε 6 λεπτά για να το δείτε:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαφανισμένοι οι εφημερεύοντες γιατροί…


Αδικαιολόγητες απουσίες εφημερευόντων γιατρών από το καθήκον τους, κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Εξέταση των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μόνο από ειδικευόμενους γιατρούς και συχνά χωρίς να τηρείται η σειρά προτεραιότητας. Εφημερίες χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες. Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται περιστατικά σε άλλες μονάδες, να καθυστερεί η εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και να χάνονται έσοδα για τα νοσοκομεία κατά την εφημερία. Προβληματική καταγραφή των ασθενών που εισέρχονται στα ΤΕΠ και στις περισσότερες περιπτώσεις σε... «κιτάπια» και όχι ηλεκτρονικά.

Τα κακώς κείμενα στο δύσκολο πεδίο των επειγόντων των νοσοκομείων, τα οποία εξυπηρέτησαν πέρυσι 4.790.521 περιστατικά, αποτυπώνει έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, η οποία βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Η έκθεση βασίστηκε στους ελέγχους των επιθεωρητών Υγείας που διενεργήθηκαν κατά το διάστημα Αυγούστου - Δεκεμβρίου 2013 στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ κατόπιν εντολής του υπουργού, Αδωνι Γεωργιάδη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ήταν και... επεισοδιακοί, όπως στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπου λόγω των αντιδράσεων του προσωπικού, ο έλεγχος έγινε συνοδεία της αστυνομίας.

Από τα σοβαρότερα προβλήματα που εντόπισαν οι επιθεωρητές είναι αυτό της αδικαιολόγητης απουσίας του προσωπικού, που περιλαμβάνεται σε προγράμματα εφημερίας και βαρδιών, από τις θέσεις του. Η εικόνα που κατέγραψαν οι επιθεωρητές είναι ότι το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα νοσοκομεία της περιφέρειας –μάλιστα, κατά περιπτώσεις χαρακτηρίζεται «εντυπωσιακά υψηλό»–, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται στην Αττική, αφού στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις οι «κοπανατζήδες» δεν ξεπερνούσαν το 8% του προσωπικού που εφημέρευε.

Ειδικότερα, τα βασικότερα συμπεράσματα της έκθεσης που αναλύονται σε 44 σημεία, είναι:

1. Σε πολλά νοσοκομεία, προσωπικό που περιλαμβανόταν σε προγράμματα εφημερίας και βαρδιών απουσίαζε από τον χώρο του νοσοκομείου. Υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία δεν έχει οριστεί συντονιστής εφημερίας, ενώ, όπου έχει οριστεί, δεν είναι πάντα ενημερωμένος για τις αρμοδιότητές του... Σε πολλές μονάδες δεν υπήρχε αναρτημένο πρόγραμμα εφημεριών γιατρών. Σε άλλες περιπτώσεις, στο πρόγραμμα δεν αναγραφόταν εάν οι γιατροί είναι ειδικευμένοι ή ειδικευόμενοι ούτε ο «τύπος» της εφημερίας που διενεργούν. Δεν γίνεται έλεγχος παρουσιών στις βάρδιες του μη ιατρικού προσωπικού.

2. Σε αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας, υπήρχαν ημέρες του μήνα που οι εφημερίες γίνονται χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες. Οι κενές οργανικές θέσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, όπως π.χ. τραυματιοφορείς, χειριστές-εμφανιστές στα εργαστήρια κ.ά., σε πολλά νοσοκομεία έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών, τη διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία του κέντρου, αλλά και τη μη αξιοποίηση ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού.

3. Σε πολλά νοσοκομεία οι εργαζόμενοι δεν έφεραν κάρτα πιστοποίησης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην έχουν γνώση του προσώπου που τους παρέχει υπηρεσίες.

4. Στα περισσότερα νοσοκομεία η διαδικασία υποδοχής ασθενών, καταγραφής στοιχείων και καθοδήγησης είναι προβληματική, με αποτέλεσμα να δίνουν πληροφορίες οι γιατροί, ενώ δεν έχει συσταθεί και δεν λειτουργεί σε όλα τα νοσοκομεία ομάδα «διαλογής» περιστατικών ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Σε ορισμένα νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας, η εξέταση των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γίνεται μόνο από ειδικευόμενους γιατρούς.

5. Μόνο σε μικρό αριθμό νοσοκομείων, η καταγραφή των στοιχείων των ασθενών κατά την είσοδό τους στα εξεταστήρια γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα περιστατικά δεν καταγράφονται. Σε ορισμένα νοσοκομεία δεν έχει οριστεί για τη νυχτερινή βάρδια διοικητικός υπάλληλος, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται βασικές υπηρεσίες, όπως έκδοση εισιτηρίων ασθενών, οικονομική τακτοποίηση παρακλινικών εξετάσεων κ.ά.

Ωστόσο... θετικά «αιφνιδίασε» τους επιθεωρητές Υγείας η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από το προσωπικό, αφού στην πλειονότητά τους τα γραφεία των γιατρών ήταν «ελεύθερα» από καπνό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Με ενιαία φωνή από την Κένυα το παγκόσμιο αναπηρικό κίνημα συμπαρατάσσεται ενάντια σε κάθε είδους αποκλεισμούς


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 08.03.2014

Το σύνθημα για την ολοκλήρωση του τριήμερου Συνεδρίου των 14 κυριότερων αφρικανικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία με την Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία (IDA) έδωσε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, που τα τελευταία 2 χρόνια κατέχει την θέση και του προέδρου της IDA, στο Ναϊρόμπι της Κένυα: «Τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει ποτέ να μείνουν ξανά εκτός». Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο κ. Βαρδακαστάνης πραγματοποίησε πολλές επαφές και συναντήσεις, όπως για παράδειγμα με τον υπουργό Εργασίας της Κένυα Samuel Kazungu Kambi, τον υπουργό Φύλου, Παιδιού και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Κένυα Franklin Esipila, την υπουργό για θέματα αναπηρίας του Μαλάουι Rachel Kachaje, τον Dr. Elly Macha της Eastern African Federation of the Disabled, την γ.γ. Κοινωνικής Ανάπτυξης του υπουργείου Εργασίας της Κένυα Lydia Muriuki, την κ. Petronella Masabane από την African Union Disability Consultant, τον κ. Idriss Maiga από την West African Federation of Disabled People (FOUAPH) κλπ.

Το Συνέδριο είχε στόχο την εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ των αφρικανικών οργανώσεων και των διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, για την ενίσχυση της Ανάπτυξης δίχως αποκλεισμούς.

Στο τέλος της τριήμερης εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες, στους οποίους παρευρίσκονταν εκπρόσωποι κυβερνήσεων της αφρικανικής ηπείρου και αντιπρόσωποι του ΟΗΕ, υιοθέτησαν τη Διακήρυξη του Ναϊρόμπι. Η Διακήρυξη περιέχει τις προτεραιότητες της αφρικανικής ηπείρου στο πλαίσιο της ατζέντας για την Ανάπτυξη μετά το 2015.

Το Συνέδριο προώθησε περαιτέρω την ιδέα της ενότητας των ατόμων με αναπηρία στην Αφρική και παρείχε μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους να συζητήσουν τις προκλήσεις που τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν. Υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των συμμετεχόντων ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ώστε να εντάσσονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των διακυβερνητικών φορέων και των οργανισμών αναπτυξιακής συνεργασίας που λειτουργούν σε χώρες της Αφρικής.

Η ατζέντα για την Ανάπτυξη μετά το 2015 πρέπει να έχει ως σκοπό να αλλάξει την απαράδεκτη πραγματικότητα που τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν. Η Διακήρυξη του Ναϊρόμπι ενσαρκώνει την ενιαία φωνή των ατόμων με αναπηρία στην Αφρική και αποτελεί σαφή απεικόνιση του τι τα άτομα με αναπηρία θέλουν να αντανακλάται στην ημερήσια διάταξη για την ανάπτυξη μετά το 2015.

Η Διακήρυξη του Ναϊρόμπι καλεί τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία κατά το σχεδιασμό των μελλοντικών στόχων της ανάπτυξης και να εγγράψει με έμφαση σε θέματα που διαπερνούν εγκάρσια την αναπηρία, όπως η προσβασιμότητα, η χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία, καθώς και η ένταξη και συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που οδηγούν σε αποκλεισμούς σε πολιτικές και προγράμματα.

Ο κ. Βαρδακαστάνης συνεχάρη την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Ναϊρόμπι ως μια ιστορική στιγμή και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις εισηγήσεις που ελήφθησαν στο συνέδριο. Ενθάρρυνε τη συνεχή μελλοντική συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη παρόντα στο Συνέδριο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία παραμένουν ορατά, ακούγονται, και περιλαμβάνονται σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας καθορισμού της ημερήσιας διάταξης για την ανάπτυξη. Επιπλέον, δήλωσε τη δέσμευσή της IDA για την προώθηση της προβολής της Διακήρυξης του Ναϊρόμπι μεταξύ των κρατών μελών του ΟΗΕ και της υποστήριξης της συμπερίληψης των συστάσεων της Διακήρυξης του Ναϊρόμπι στην ημερήσια διάταξη για την Ανάπτυξη. «Τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει ποτέ να μείνουν ξανά εκτός».

Ο υπουργός Εργασίας της Κένυα Samuel Kazungu Kambi εξέφρασε την υποστήριξή του στην Διακήρυξη του Ναϊρόμπι και δεσμεύτηκε ότι θα την προωθήσει στην Ανατολική Αφρικανική Κοινότητα και στην Αφρικανική Ένωση.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου:

«Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για τις τελευταίες τρεις ημέρες του παραγωγικού, διαφωτιστικού και παθιασμένου διαλόγου. Η συμμετοχή σας εδώ ενίσχυσε την ενιαία φωνή με την οποία όλοι μιλάμε και θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ώστε να βάλουμε εμπρός την Διακήρυξη του Ναϊρόμπι και τη σαφή παρουσίαση αυτού που τα άτομα με αναπηρία στην Αφρική θέλουν να αντανακλάται στην ημερήσια διάταξη για την Ανάπτυξη μετά το 2015.

Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε συζητήσει τις προκλήσεις που τα άτομα με αναπηρία, και ιδιαίτερα άτομα με αναπηρία στην Αφρική, αντιμετωπίζουν σήμερα. Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η πρόσβαση στην υγεία, στις μεταφορές, στην εκπαίδευση και στη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Περιλαμβάνει τα εμπόδια στην ιδιοκτησία γης, στην απασχόληση και στην κοινωνική προστασία, καθώς και ως προς την πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ή στην πρόσβαση στην Δικαιοσύνη. Δεν ξεχνάμε την αύξηση των κρουσμάτων βίας και των πολλαπλών μορφών διακρίσεων, που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία. Και γνωρίζουμε επίσης ότι οι φτωχότεροι των φτωχών είναι δυσανάλογα περισσότερα άτομα με αναπηρία. Η ατζέντα για την Ανάπτυξη μετά το 2015 πρέπει να στοχεύει στην αλλαγή αυτής της απαράδεκτης πραγματικότητας.

Βασιζόμαστε σε σας να είστε οι συνήγοροι ώστε να πιεστούν οι εθνικές κυβερνήσεις σας με την ισχυρή φωνή που υψώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης. Τα άτομα με αναπηρία στην Αφρική είναι πλέον προετοιμασμένα για το έργο της Ανάπτυξης μετά το 2015, διότι εσείς έχετε ανοίξει το δρόμο προς τα εμπρός. Η IDA είναι πεπεισμένη ότι με τη στήριξή σας, θα επιτύχουμε τους στόχους και τις αρχές που διατυπώνονται στη Διακήρυξη του Ναϊρόμπι.

Παρά τα μεγάλα επιτεύγματα σε αυτό το Συνέδριο κατά τις τελευταίες ημέρες, το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι οι ηγέτες του κόσμου έχουν πλήρη επίγνωση της Διακήρυξης του Ναϊρόμπι. Εκ μέρους της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία, υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να κάνουν την Διακήρυξη του Ναϊρόμπι γνωστή μεταξύ κρατών μελών του ΟΗΕ. Θα υποστηρίξει ακούραστα για την προσθήκη των συστάσεων σας στην ημερήσια διάταξη για την Ανάπτυξη μετά το 2015.

Πιστεύω ακράδαντα ότι τα άτομα με αναπηρία αποτελούν ήδη μέρος της των διαπραγματεύσεων για την Ανάπτυξη. Η συνεισφορά σας σε αυτό το Συνέδριο και η μελλοντική μας συνεργασία διασφαλίζει ότι αυτό θα παραμείνει ορατό, κατανοητό και θα συμπεριληφθούμε σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας καθορισμού της ημερήσιας διάταξης. Οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι τώρα υπόλογοι στην ισχυρή, ενωμένη και πραγματικά παγκόσμια φωνή των ατόμων με αναπηρία. Παρακολουθούμε κάθε στάδιο της διαδικασίας και δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από την πλήρη ένταξη στην ημερήσια διάταξη για την Ανάπτυξη.

Έχοντάς σας όλους μαζί εδώ μου δίνει ελπίδα. Μου δίνει επίσης την εμπιστοσύνη να πω ότι η ποτέ πια η Ανάπτυξη δεν θα έχει αποκλεισμό και κανείς μας δεν είναι αόρατος- κανείς πια δεν θα μείνει εκτός»!

Φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook.

(Σ.σ. EDF, European disability forum= Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, IDA, International Disability Alliance= Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία)

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
δ/τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 112 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Δελτίο Τύπου της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ “Απασχόληση”, Επιχειρηματικότητα” και “Δικτύωση” στον πυρήνα των βηματισμών της Πράξης: «Πρόσβαση στον Τουρισμό – Ώθηση στην Εργασία:Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής»


Ανακοίνωση 07.03.14

Με τη στροφή του βλέμματος στις παραγωγικές δομές και σχέσεις εξελίσσεται η Πράξη: «Πρόσβαση στον Τουρισμό – Ώθηση στην Εργασία: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής», η οποία απευθύνεται σε 100 ωφελούμενους/ες με αναπηρία και φιλοδοξεί μέσα από ένα πλέγμα δράσεων –συμβουλευτικής, κατάρτισης, δικτύωσης με τον επιχειρηματικό κόσμο, ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας- να οδηγήσει στην απασχόλησή τους στον κλάδο της παροχής τουριστικών υπηρεσιών.

Έχοντας επενδύσει, εδώ και έναν χρόνο περίπου, στην ενίσχυση του γνωστικού δυναμικού των ωφελούμενων και τη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού ατομικού πλάνου επαγγελματικής ανάπτυξης, κυρίως μέσω δράσεων κατάρτισης και συμβουλευτικής υποστήριξης, η έμφαση στις προτεραιότητες της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ (Α.Σ.) ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ, κατά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, μετατοπίστηκε από την ‘απασχολησιμότητα’ στην ‘απασχόληση’ των ωφελούμενων και οι ενέργειες των εταίρων της Α.Σ. κινήθηκαν σε τρεις άξονες:

- στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών που φέρουν οι ωφελούμενοι/ες της Πράξης, συνιστώντας ανθρώπους με σαφή προσανατολισμό που τελούν με συνέπεια και επιμονή σε διαδικασίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης και διαθέτουν τα εφόδια να συνεισφέρουν και τη βούληση να ενταχθούν στις παραγωγικές δομές,
- στην ανάδειξη της επιχειρηματικότητας, πρωτίστως της κοινωνικής, ως διαδρομής που δύναται να συνδράμει τόσο στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος όσο και στην δραστηριοποίηση των πολιτών με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο με μακροπρόθεσμη προοπτική,
- στην περαιτέρω διαπραγμάτευση της πρόσβασης των ωφελούμενων στο επαγγελματικό πεδίο του τουρισμού και στην εντατικοποίηση της προσπάθειας δικτύωσής τους με τους εκπροσώπους του εν λόγω οικονομικού κλάδου.
Στη βάση των ανωτέρω προσανατολισμών, υλοποιήθηκε εντός του Φεβρουαρίου, στο Ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ένα ακόμη forum – συνάντηση εργασίας μεταξύ των ωφελούμενων της Πράξης και εκπροσώπων από τον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής.
Στο πλαίσιο του forum συζητήθηκαν όχι μόνο ζητήματα που συμφύρονται με τους δυνητικούς τρόπους δραστηριοποίησης των ωφελούμενων της Πράξης στη συγκεκριμένη αγορά, αλλά και οι δυνατότητες των παρόχων τουριστικών υπηρεσιών να επεκτείνουν τις δράσεις τους προς κατευθύνσεις ικανές να αναδείξουν νέες θέσεις εργασίας ή/και πτυχές συνεργασίας με τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που θα συσταθούν στο πλαίσιο της Πράξης. Θετικό στοιχείο της συγκεκριμένης παρέμβασης υπήρξε και το γεγονός πως το forum δεν περιορίστηκε σε μια σχέση ‘ομιλητών’ και ‘ακροατών’. Πολύ περισσότερο, προσεγγίστηκε σε σημαντικό βαθμό το ‘ιδεώδες’ των ‘ισότιμων επικοινωνιακών συνθηκών’ μεταξύ των συμμετεχόντων στον διάλογο, στοιχείο στο οποίο επενδύει πολλά μια διαδικασία αποτελεσματικής δικτύωσης των ωφελούμενων με τους εκπροσώπους φορέων από τον παραγωγικό ιστό.
Ως αξιοσημείωτη προσπάθεια, με προστιθέμενη αξία προς την ίδια κατεύθυνση, εγγράφεται και η Ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, την 26η Φεβρουαρίου, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία.
Η Ημερίδα υπογράμμισε τη δυναμική που παρουσιάζει ο τουρισμός των πολιτών με αναπηρία, κάνοντας επίσης εμφανή τα κενά που υπάρχουν σε έναν ορισμένο βαθμό στην αξιοποίηση της εν λόγω πτυχής της τουριστικής αγοράς. Μια απαντητική οδός που αναδείχθηκε ήταν η διεύρυνση του προσβάσιμου σε όλους τουριστικού προϊόντος, μέσω της οποίας διαφαίνονται πλείστες δυνατότητες τόσο για την απασχόληση των ίδιων των πολιτών με αναπηρία όσο και για την ενδυνάμωση της τουριστικής αγοράς, με την κοινωνική επιχειρηματικότητα να λειτουργεί ως σύμμαχος προς τη συγκεκριμένη διαδρομή.
Αξίζει να σημειωθεί πως τις εργασίες της Ημερίδας χαιρέτησε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ενώ με τις ομιλίες τους τίμησαν την εκδήλωση εκπρόσωποι τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο κυρίως από την ελληνική πολιτεία. Η παρουσία και ακόμη περισσότερο η ενεργητική εμπλοκή στις εργασίες της Ημερίδας των ανωτέρω εκπροσώπων, αποτέλεσε ισχυρή ένδειξη για το γεγονός πως η ελληνική πολιτεία στέκεται δίπλα στα άτομα με αναπηρία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, τη διερεύνηση αλλά και υποστήριξη των τρόπων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Σε παράλληλη τροχιά, κατά την ίδια περίοδο, οι ωφελούμενοι/ες συμμετείχαν σε επιδεικτικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε τουριστικά γραφεία και χώρους όπου τελείται η παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Οι ανωτέρω επισκέψεις –οι οποίες θα συνεχιστούν και στο διάστημα που έπεται- τέθηκαν στην υπηρεσία ενός διττού σκοπού: Αφενός της παροχής στους/στις ωφελούμενους/ες του πλεονεκτήματος μιας διεισδυτικής ματιάς στις πραγματικές συνθήκες, μεθόδους και πρακτικές ενόσω αυτές λαμβάνουν χώρα στο επαγγελματικό πεδίο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντιληφθούν τα προεξέχοντα χαρακτηριστικά τους. Αφετέρου της αξιοποίησης μιας πρόσθετης ευκαιρίας ως προς την επίτευξη μιας περισσότερο προσωπικής επαφής των ωφελούμενων με δυνητικούς εργοδότες, μέσω της οποίας δύναται, έστω εν σπέρματι, να θεμελιωθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ως προς τις δυνατότητές τους και την προοπτική της απορρόφησής τους από συγκεκριμένους φορείς.
Στη διαδικασία αυτή προσδοκάται πως θα συνεισφέρει περαιτέρω και η λειτουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί για την απευθείας δικτύωση των ωφελούμενων της Πράξης με τους τοπικούς και παραγωγικούς φορείς του τουριστικού κλάδου της Περιφέρειας Αττικής (σχετικός διαδικτυακός τόπος: http://pro-othisi.gr/).


Οι ωφελούμενοι/ες φάνηκαν να συμμετέχουν με ενθουσιασμό στις μέχρι σήμερα διενεργηθείσες επισκέψεις, με τη διαδικασία να συνιστά για την πλειοψηφία τους θετική συναισθηματική εμπειρία χωρίς ασφαλώς να παραγνωρίζεται η σημασία της στο επίπεδο της πρόσκτησης παραστάσεων και πληροφοριών που απορρέουν από τα τεκταινόμενα στους χώρους εργασίας.
Με τη συγκεκριμένη συνθήκη συνέπλευσε και η, εντός του Φεβρουαρίου, υλοποίηση workshop για την εξοικείωση 20 ωφελούμενων της Πράξης με τις δέουσες πρακτικές προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών στον τουριστικό κλάδο. Η δράση υλοποιήθηκε σε μικρές ομόλογες ομάδες ωφελούμενων και υποστηρίχθηκε από επαγγελματίες με εξειδικευμένες γνώσεις και μακρόχρονη θητεία στην εν θέματι αγορά.
Τέλος, το πρώτο δίμηνο του έτους ‘σφραγίστηκε’ με τη διεξαγωγή θεματικού εργαστηρίου, απευθυνόμενου πρωτίστως σε ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων, επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και φορείς του τουρισμού, με τη βλέψη της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης τους σε ό,τι αφορά την προοπτική απασχόλησης πολιτών με αναπηρία, την αποδοχή των κοινωνικών και μη επιχειρήσεων που προβλέπεται να συσταθούν στο πλαίσιο της Πράξης, αλλά και της μορφοποίησης των συνθηκών εκείνων που θα διασφαλίσουν ένα πλαίσιο δημιουργικής συνεργασίας μαζί τους.
Το θεματικό εργαστήρι επέτρεψε επιπρόσθετα την ευχερή πρόσβαση δυνητικών εργοδοτών σε ‘καλές πρακτικές’ που σχετίζονται με την απασχόληση των πολιτών με αναπηρία και έχουν αναδειχθεί μέσα από την εγχώρια και τη διεθνή εμπειρία, στοιχεία που μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα εν είδει ιδεών για την απασχόληση των ωφελούμενων της Πράξης.
Από τη συνάθροιση και συνολική θεώρηση των ανωτέρω ενεργειών, εκείνο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως παρά τη διστακτικότητα που χαρακτήριζε αρκετούς εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου κατά τους αρχικούς βηματισμούς της Πράξης και τις επιφυλάξεις που προβάλλονταν ως προς τη δυνατότητα ανταπόκρισης των ωφελούμενων σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό τομέα υπηρεσιών, εμφαίνεται στο παρόν η συγκρότηση ενός πυρήνα επαγγελματιών που δεσμεύονται πρόθυμα ως προς την προοπτική απασχόλησης πολιτών με αναπηρία, δυνάμενοι κατ’ επέκταση να λειτουργήσουν και ως πολλαπλασιαστές της.
Προς την εφαρμοστικότητα της ανωτέρω συνθήκης, η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ προτίθεται να μεθοδεύσει τις προσπάθειές της στο επόμενο διάστημα και να τις εμπλουτίσει. Η ενίσχυση ωστόσο της ευαισθητοποίησης σε τοπικό επίπεδο και η διατήρηση της δέσμευσης σχετικά με τη διαδρομή των πολιτών με αναπηρία στις δομές της απασχόλησης συνιστά σε μεγάλο βαθμό συνεργατικό έργο, συνεπώς καθιστά καθοριστική τη σημασία που έχει μια ‘κοινότητα’ επαγγελματιών για την υποστήριξη των ενδεχόμενων μετασχηματισμών που η πορεία αυτή εμπεριέχει. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ ευχαριστεί εκ νέου τους εταίρους της για την υπεύθυνη συνεισφορά τους στην υλοποίηση της Πράξης καθώς και όλους/ες εκείνους/ες που με προθυμία και ειλικρινές ενδιαφέρον υποστηρίζουν τις προσπάθειές της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με την Πράξη, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην έδρα της Α.Σ. ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ, Ερατύρας 3, 104 39 Αθήνα, τηλέφωνο 210 82 59 664 ή εναλλακτικά να ανατρέχουν στις ιστοσελίδες των Εταίρων της Α.Σ.: www.esaea.gr, www.kmop.gr, www.imee.gr, www.hatta.gr ,www.posgamea.gr

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 1673 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Μήνυμα για την 8η Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας Γυναίκες με αναπηρία, μητέρες παιδιών με αναπηρία: διάκριση όχι μόνο λόγω Φύλου αλλά και λόγω Αναπηρίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7.03.2014

Στις 8 Μαρτίου κάθε έτους, η διεθνής κοινότητα τιμά και γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνοντας εκδηλώσεις με κύριο αίτημα την απόλαυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κοριτσιών και γυναικών, ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας, οικονομικής και κοινωνικής θέσης.

Ως εθνικό αναπηρικό κίνημα τονίζουμε την ανάγκη προώθησης μέτρων για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ενδυνάμωση των γυναικών, και ειδικότερα των γυναικών με αναπηρία, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Η Ημέρα της Γυναίκας είναι η ευκαιρία για να διαμηνύσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών με αναπηρία πρέπει να προστατεύονται και να προωθούνται, όπως άλλωστε κατοχυρώνονται στο άρθρο 6 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ. Ωστόσο, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις τόσο λόγω φύλου τους, όσο και λόγω αναπηρίας.
- Για τις γυναίκες με αναπηρία, λόγω της περιορισμένης πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, ο κίνδυνος της φτώχειας είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Σε περιόδους δε οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής εξαθλίωσης.
- Για τις γυναίκες με αναπηρία και τις μητέρες παιδιών με αναπηρία, λόγω της έλλειψης υπηρεσιών υποστήριξης της οικογένειας και της μη παροχής προσαρμοσμένης άδειας μητρότητας, η δυνατότητα να συνδυάσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή είναι περιορισμένη.
- Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία είναι συχνά θύματα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.
- Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία βρίσκονται συχνά σε κοινωνική απομόνωση λόγω στάσεων, προκαταλήψεων και στερεοτύπων.
- Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν απούσες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
- Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν αόρατες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η ΕΣΑμεΑ καλεί την Γενική Γραμματεία Ισότητας, τα κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τις γυναικείες οργανώσεις, να εντάξουν στα προγράμματά τους τη διάσταση της αναπηρίας, τα αιτήματα των γυναικών με αναπηρία και των μητέρων παιδιών με αναπηρία. Ιδιαίτερα στην πιο σκληρή, στην πιο ανάλγητη εποχή, στην εποχή των μεγαλύτερων και χειρότερων κοινωνικών βαράθρων που ανοίγονται, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ.

Ως εθνικό αναπηρικό κίνημα θεωρούμε ότι η Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί ευκαιρία για ανάληψη δράσης. Η ελληνική Πολιτεία οφείλει:

- Nα προστατεύσει και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών με αναπηρία, όπως αυτά κατοχυρώνονται στο Άρθρο 6 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει: «1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρίες υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις και, εν προκειμένω, λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν την πλήρη και ίση απόλαυση, από αυτά, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. 2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίζουν την πλήρη ανάπτυξη, προαγωγή και ενίσχυση των γυναικών, με σκοπό την εγγύηση της άσκησης και απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών που καθορίζονται στη Σύμβαση».

- Nα εντάξει τη διάσταση της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές/προγράμματα/μέτρα του φύλου και τη διάσταση του φύλου σε όλες τις πολιτικές/προγράμματα/μέτρα της αναπηρίας, δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί ότι οι πολιτικές ισότητας των φύλων αγνοούν ή αντιμετωπίζουν αποσπασματικά την αναπηρία και οι πολιτικές για την αναπηρία αγνοούν ή αντιμετωπίζουν αποσπασματικά το φύλο.

- Nα εφαρμόσει στοχευμένες παρεμβάσεις για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ενδυνάμωση των κοριτσιών και των γυναικών με αναπηρία.

- Να προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης των μητέρων παιδιών με αναπηρία προκειμένου να συνδυάσουν τη οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή. Ειδικά οι μητέρες παιδιών με βαριά αναπηρία, όπως νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, πολλαπλή αναπηρία, ψυχική αναπηρία, αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες προκειμένου να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους, ειδικά υπό τις συνθήκες της σκληρής οικονομικής κρίσης.

Μόλις τον Δεκέμβριο του 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε Έκθεση για τις γυναίκες με αναπηρία, με την οποία ενσωματώνεται η διάσταση του φύλου σε όλες τις πολιτικές και τα έγγραφα για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών με αναπηρία.

Μεταξύ άλλων, η Έκθεση επισημαίνει ότι:

- Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία απολαμβάνουν την ισότητα ενώπιον του νόμου και έχουν δικαίωμα ίσης νομικής προστασίας και απολαμβάνουν κάθε νόμιμο δικαίωμα,

- Η αλλαγή της κατάστασης των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία έγκειται στην υπαγωγή της διάστασης αναπηρίας σε όλα τα προγράμματα, τα μέτρα και τις πολιτικές σχετικά με το φύλο, καθώς και την ανάπτυξη ειδικών μέτρων για αυτές. Υπό την έννοια αυτή, η έκθεση καλεί την Επιτροπή να αναπτύξει μια προσέγγιση των δύο φύλων στην ενδιάμεση αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της για την Αναπηρία 2010-2020,

- Είναι σημαντικό να βελτιστοποιηθεί η χρήση των χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ, και ιδίως των διαρθρωτικών ταμείων, με σκοπό την προώθηση της προσβασιμότητας και της μη διάκρισης όσον αφορά στις γυναίκες με αναπηρία,

- Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία, τόσο εντός όσο και έξω από το σπίτι, από την εκμετάλλευση, τη βία και την κακοποίηση και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη μέσω της υποστήριξης μέσα στην κοινότητα.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δελτίο τύπου σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 101 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ανακοίνωση ΕΟΠΥΥ: Ερωτήσεις - Απαντήσεις


Ανακοίνωση 07.03.14

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ με 20 ερωτήσεις - απαντήσεις με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ, για την μεταβατική μεταρρυθμιστική περίοδο και μέχρι την λειτουργία του νέου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Ο ενημερωτικός οδηγός έχει αποσταλεί σε όλους τους δημάρχους της χώρας, προκειμένου να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι για το που μπορούν να βρουν ελεγκτές ιατρούς, καθώς και που συνεδριάζουν οι υγειονομικές επιτροπές, οι Επιτροπές εξωσωματικής και φαρμάκων υψηλού κόστους, αλλά και το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο.

http://www.eopyy.gov.gr/%CE%88%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1%20%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%A5%CE%A5/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20-%20%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20-%20%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1%20%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/20%20%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3-%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%20%CE%93%CE%99%CE%91%20%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%95%CE%A7%CE%9F%CE%9C%CE%95%CE%9D%CE%95%CE%A3%20%CE%A5%CE%A0%CE%97%CE%A1%CE%95%CE%A3%CE%99%CE%95%CE%A3%2004-03-2014.pdf


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ανακοίνωση υπουργείου Οικονομικών για την προσαύξηση της σύνταξης των συνταξιούχων αναπηρίας 80% του Δημοσίου


Ανακοίνωση 07.03.14

Μετά από συνεχείς πιέσεις και μεγάλο αγώνα της ΕΣΑμεΑ και των φορέων μελών της, ανακοινώθηκε από το Γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σχετικά με τους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% στο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου, η προσαύξηση της σύνταξής τους με εφάπαξ ποσό, λόγω του επιμερισμού σε δωδεκάμηνη βάση των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας. Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι ο αγώνας συνεχίζεται με όλους τους τρόπους για όλους τους όρους.

Η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού παρατίθεται.

«Στο ευαίσθητο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τέθηκε ως στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αποτελεσματική διαχείριση των συντάξεων, έχοντας επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με το στόχο αυτό.

Με συγκεκριμένες διοικητικές πρωτοβουλίες, στο πεδίο των συντάξεων των αναπήρων συνταξιούχων του Δημοσίου, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, υλοποιήθηκε η δέσμευση για προσαύξηση της σύνταξής τους με εφάπαξ ποσό, λόγω του επιμερισμού σε δωδεκάμηνη βάση των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας.

Συγκεκριμένα:

1ον. Με τη σύνταξη του μηνός Απριλίου 2014 (πληρωμή 28-3-2014) θα καταβληθεί στους αναπήρους συνταξιούχους του Δημοσίου, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφάπαξ ποσό που αφορά την προσαύξηση της σύνταξής τους για το χρονικό διάστημα από 1-1-2013 μέχρι 31-12-2013, λόγω του επιμερισμού σε δωδεκάμηνη βάση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας που ελάμβαναν κατά την 31-12-2012 (ν. 4093/2012).

2ον. Οι ανωτέρω συνταξιούχοι ανέρχονται σε 3.600 από τους οποίους 2.000 θα λάβουν 800€, ενώ οι υπόλοιποι 1.600, θα λάβουν από 1.600€ έως 2.000€. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 3.500.000€.

3ον. Με τη σύνταξη του μηνός Μαΐου 2014 (πληρωμή 29-4-2014) θα καταβληθεί στα προαναφερόμενα πρόσωπα εφάπαξ ποσό που αφορά την προσαύξηση της σύνταξής τους, για το χρονικό διάστημα από 1-1-2014 μέχρι 30-4-2014, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

4ον. Από τη σύνταξη μηνός Ιουνίου 2014 και μετά, το ετήσιο ποσό της προσαύξησης θα επιμερισθεί σε δωδεκάμηνη βάση και θα προσαυξήσει τη μηνιαία σύνταξή τους.

Ακολουθούν συγκεκριμένα παραδείγματα:

α. Συνταξιούχος που δικαιούνταν την 31-12-2012 συνολικό ετήσιο ποσό Δώρων και επιδόματος αδείας 800€ θα λάβει μηνιαία προσαύξηση της σύνταξής του κατά περίπου 67€.

β. Συνταξιούχος που δικαιούνταν την 31-12-2012 συνολικό ετήσιο ποσό Δώρων και επιδόματος αδείας 1.600€ θα λάβει μηνιαία προσαύξηση της σύνταξής του κατά περίπου 133€.

γ. Συνταξιούχος που δικαιούνταν την 31-12-2012 συνολικό ετήσιο ποσό Δώρων και επιδόματος αδείας 2.000€ θα λάβει μηνιαία προσαύξηση της σύνταξής του κατά περίπου 167€.

Ο στόχος παραμένει η αποτελεσματική διαχείριση των συντάξεων μέσω της προώθησης της εξυγίανσης και της διευκόλυνσης της καθημερινότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου».


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 127 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Συντονιστών για το Έργο «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία»


Ανακοίνωση 06.03.14

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 2 της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους, λαμβάνοντας υπόψη τη Νο17/17.2.2014 απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ
Μία (1) θέση συντονιστή για την παροχή υπηρεσιών συντονισμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 2 της Πράξης «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία», συνολικής διάρκειας 50 ωρών. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα υλοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Στον παρακάτω Πίνακα περιλαμβάνονται οι πόλεις ανά Περιφέρεια και ο αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων:


ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΟΛΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΡΟΣ 1

ΣΥΝΟΛΟ 1

Ο Συντονιστής που θα επιλεγεί θα συνάψει σύμβαση με συνολική αμοιβή 500 ευρώ (στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι νόμιμες κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου). Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος προσδιορίζεται τον Απρίλιο του 2014.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής – Απαραίτητα προσόντα:

 Απολυτήριος τίτλος όλων των τύπων Λυκείων.

Πρόσθετα επιθυμητά προσόντα

 Βασικές γνώσεις χρήσης (χειρισμού) Η/Υ.
 Εμπειρία γραμματειακής υποστήριξης στον χώρο της ψυχικής υγείας ή του ευρύτερου αναπηρικού κινήματος ή συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Θα προτιμηθεί υποψήφιος που είναι άτομο με αναπηρία ή γονέας ατόμου με αναπηρία ή νόμιμος κηδεμόνας ή ανάδοχος ατόμου με αναπηρία βάσει σχετικών δικαστικών εγγράφων, ή αδελφός/η ατόμου με αναπηρία, ή σύζυγος ατόμου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Να επισημανθεί ότι μετά την παραλαβή των βιογραφικών και των δικαιολογητικών θα ακολουθήσει η επιλογή και η αξιολόγησή τους από τριμελή Επιτροπή. Σε περίπτωση που δύο υποψήφιοι συγκεντρώσουν συνολικά τον ίδιο αριθμό μορίων, προτεραιότητα έχει ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο βαθμό στο απολυτήριο Λυκείου.

Υποβολή Δικαιολογητικών
Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:
1. Βιογραφικό σημείωμα.
2.Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
3. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών τους.
4. Πιστοποιητικό ή Βεβαίωση παρακολούθησης Η/Υ.
5.Πιστοποιητικό Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Επιτροπής από οποιαδήποτε φορέα: ή πρώην Νομαρχίας ή ασφαλιστικών φορέων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή ΚΕ.Π.Α., εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι άτομο με αναπηρία ή γονέας ατόμου με αναπηρία ή νόμιμος κηδεμόνας ή ανάδοχος ατόμου με αναπηρία βάσει σχετικών δικαστικών εγγράφων ή σύζυγος ατόμου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
6. Σχετικά δικαστικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη κηδεμονία ή αναδοχή του ατόμου με αναπηρία.


Οδηγίες Υποβολής Δικαιολογητικών
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να προσκομίσουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους οι ίδιοι (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00) μέχρι 21.03.2014 και ώρα 15:00, είτε να τα υποβάλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην ακόλουθη διεύθυνση της Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ελευθερίου Βενιζέλου 236 Τ.Κ. 16341 Ηλιούπολη, 2ος όροφος, υπ’ όψιν: Γραφείου Πρωτοκόλλου. Το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται από την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης.

Πληροφορίες/Διευκρινήσεις
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ. Σ. Γεωργοπούλου στο τηλ.: 210 - 9949837, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00π.μ. έως 14:00μ.μ.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 133 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Εκπαιδευομένων του Έργου «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία» στην Πάρο


Ανακοίνωση 06.03.14

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 2 της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους, λαμβάνοντας υπόψη τη Νο17/17.2.2014 απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.

ΚΑΛΕΙ

Τους υποψηφίους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη 20 θέσεων εκπαιδευομένων (20 θέσεις ανά τμήμα) για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στο πλαίσιο υλοποίησης της ανωτέρω Πράξης, στις Θεματικές Ενότητες: 1. Ψυχική αναπηρία και δικαιώματα, 2. Η Διεκδίκηση των Δικαιωμάτων, 3. Δράσεις υπεράσπισης – συνηγορίας, συνολικής διάρκειας 50 ωρών.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στην Πάρο και θα λειτουργήσει ένα (1) τμήμα. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί τον Απρίλιο 20141.


Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής:

Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να είναι λήπτες υπηρεσιών υγείας.
Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής (σε ποσοστό 10 % των προκηρυσσόμενων θέσεων) έχουν άτομα με αναπηρία όλων των κατηγοριών.

Υποβολή Δικαιολογητικών

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση, την οποία θα την βρείτε συνημμένη στην παρούσα ανακοίνωση, πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:
1. Επικυρωμένο Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
2. Οποιοδήποτε αποδεικτικό αναπηρίας (εγγραφή σε σωματείο ΑμεΑ, απόκομμα επιδόματος πρόνοιας, πιστοποιητικό υγειονομικής επιτροπής κ.ά.).

Οδηγίες Υποβολής Δικαιολογητικών

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να προσκομίσουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους οι ίδιοι (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00) μέχρι τις 21.3.20142 είτε να τα υποβάλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην ακόλουθη διεύθυνση της Ε.Σ.Α.μεΑ., Ελευθερίου Βενιζέλου 236 Τ.Κ. 16341 Ηλιούπολη, 2ος όροφος, υπ’ όψιν: Γραφείου Πρωτοκόλλου.

Πληροφορίες/Διευκρινήσεις

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ Σ. Γεωργοπούλου τηλ.: 210-9949837, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00π.μ. έως 15:00μ.μ.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας αιτήσεων συντονιστών για το Έργο «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία» μέχρι την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014


Ανακοίνωση 06.03.14

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία - Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 2 της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους, λαμβάνοντας υπόψη τη Νο16/27.1.2014 απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ

Ότι παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. πρωτ. 33/9.1.2014 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος συντονιστών για το τμήμα που θα υλοποιηθεί στα Ιωάννινα.

Συνημμένα:
1. Η αρ.πρωτ.33/9.1.2014 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Συντονιστών.
2. Αίτηση υποψηφιότητας Συντονιστών.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 143 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας αιτήσεων εκπαιδευομένων στο πλαίσιο του Έργου «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των ατόμων με Ψυχική Αναπηρία» μέχρι την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014


Ανακοίνωση 06.03.14

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία - Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 2 της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους, λαμβάνοντας υπόψη τη Νο16/27.1.2014 απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας,


ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ

Ότι στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. πρωτ. 40/9.1.14 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Εκπαιδευομένων του Έργου «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία»(Υποέργο 2) για τα Ιωάννινα.

παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων μέχρι την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014.

Η παράταση δίνεται λόγω μη κατάθεσης επαρκούς αριθμού αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Συνημμένα:

1 Η αρ. πρωτ. 40/9.01.2014 πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος εκπαιδευομένων
2. Αίτηση υποψηφιότητας εκπαιδευομένου


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: 1η Ημέρα του Συνεδρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΑμεΑ στην Κένυα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.03.2014

Την έναρξη του Συνεδρίου των κυριότερων αφρικανικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία με την Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία (IDA) κήρυξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, που τα τελευταία 2 χρόνια κατέχει την θέση και του προέδρου της IDA, στο Ναϊρόμπι της Κένυα. Το Συνέδριο έχει στόχο την εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ των αφρικανικών οργανώσεων και των διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, για την ενίσχυση της ανάπτυξης δίχως αποκλεισμούς.

Το συνέδριο αξιολογεί και αναλύει την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στην αφρικανική ήπειρο στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης για την ανάπτυξη για μετά το 2015. Ψηλά στην ατζέντα είναι το ζήτημα της υπεράσπισης και μια βαθύτερη δέσμευση και συνεργασία μεταξύ των αφρικανικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, διακυβερνητικών φορέων και οργανισμών αναπτυξιακής συνεργασίας που λειτουργούν σε χώρες της Αφρικής.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο-το 80% των οποίων ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τα άτομα με αναπηρία υπερεκπροσωπούνται μεταξύ εκείνων που ζουν σε απόλυτη φτώχεια. Αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης και, σε πολλές περιπτώσεις, είναι τα πρώτα θύματα της βίας και της κακοποίησης. Το Συνέδριο αυτό παρέχει μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών, αντικατοπτρίζοντας τους σχετικούς μελλοντικούς στόχους και το υποστηρικτικό έργο, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα ισχυρό και ενιαίο μήνυμα όσον αφορά την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε μελλοντικούς αναπτυξιακούς στόχους.

«Το σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε κατά την σύνταξη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD των Ηνωμένων Εθνών) ήταν “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς”. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα για τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία από όλες τις περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής. Η Αφρική είναι ισχυρή, και τώρα είναι η ώρα να προβάλει μια ενιαία φωνή που να λέει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να ακουστούν και να κάνουν τη διαφορά», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της IDA, κατά την εναρκτήρια σύνοδο της διάσκεψης.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το International Disability and Development Consortium (IDDC), την UN Partnership to Promote the Rights of Persons with Disabilities (UN PRPD), την UNICEF, την Swedish International Development Agency και την CBM. Θα φιλοξενήσει πάνω από 70 αντιπροσώπους της κυβέρνησης, των περιφερειακών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών. Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται εκπρόσωποι υπουργείων από την Κένυα και το Μαλάουι, εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ουγκάντα, εκπρόσωποι της African Union, της African Decade of Persons with Disabilities, του ΟΗΕ, της UNICEF και πολυάριθμων περιφερειακών και διεθνών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία.

Η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη στην έναρξη του Συνεδρίου :
«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή. Ο πυρήνας του αφρικανικού αναπηρικού κινήματος είναι συγκεντρωμένος σε αυτή την αίθουσα, μαζί με τους αντιπροσώπους της κυβέρνησης της Κένυα. Οι επόμενες ημέρες θα αποτελέσουν μια μοναδική ευκαιρία για πραγματική συζήτηση και για τις πραγματικές αποφάσεις που πρέπει να επέλθουν. Έχουμε συμμετέχοντες από πολλές χώρες, που αντιπροσωπεύουν τις εθνικές και περιφερειακές οργανώσεις που προάγουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Πολλές από αυτές τις οργανώσεις είναι υπό την ηγεσία ατόμων με αναπηρία. Συντάσσομαι με τον αξιότιμο Υπουργό καλωσορίζοντας όλους αυτούς τους φορείς και όλους τους άλλους που έχουν έρθει σήμερα από όλη την αφρικανική ήπειρο και από όλο τον κόσμο.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ζητεί την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Το σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της Σύμβασης ήταν «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς." Αυτό σημαίνει ότι τίποτα για τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς τη συμμετοχή από όλες τις περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής. Η Αφρική είναι ισχυρή, και τώρα είναι η ώρα να υψώσει με ενιαία φωνή που να αναφέρει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να ακουστούν και να κάνουν τη διαφορά. Αυτό το δωμάτιο είναι γεμάτο με τους ηγέτες έτοιμους να επηρεάσουν την αλλαγή, και αυτό μου δίνει πολλές ελπίδες.

Το πλαίσιο ανάπτυξης για μετά το 2015 είναι αυτό με το οποίο μπορούμε να επιτύχουμε μια πραγματική αλλαγή στη ζωή των ατόμων με αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να είναι οι παράγοντες αυτής της αλλαγής. Οι αποφάσεις σχετικά με την ανάπτυξη δίχως αποκλεισμούς πρέπει να γίνει με την πλήρη συμμετοχή μας. Οι προκλήσεις για την επίτευξη αυτής της ανάπτυξης δίχως αποκλεισμούς θα ξεπεραστούν με την ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών με αναπηρία, επειδή μια χειραφετημένη κοινωνία είναι αυτή στην οποία αντιπροσωπεύονται όλοι.

Μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, χάρη στην αποτελεσματική, δίκαιη και βασισμένη στα δικαιώματα των τοπικών, εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων πολιτικών. Η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών με τις κυβερνήσεις θα πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να υποστηριχθούν αυτές οι πολιτικές.

Η IDA προτείνει να υιοθετηθεί μια “Διακήρυξη του Ναϊρόμπι”, κατά το κλείσιμο του Συνεδρίου, η οποία θα περιλαμβάνει πολύ σαφείς στόχους και προτεραιότητες που εσείς, οι ηγέτες των αφρικανικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, θα προτείνετε και ελπίζουμε να δούμε να αντανακλάται στην ημερήσια διάταξη για την Ανάπτυξη για μετά το 2015. Η IDA θα διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να καθοδηγείται από εσάς, τους συμμετέχοντες αυτού του συνεδρίου».

Φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook.

(Σ.σ. EDF, European disability forum= Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, IDA, International Disability Alliance= Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία)


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 109 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Η χειρότερη ανομβρία όλων των εποχών πλήττει το Κουίνσλαντ


Πακέτο μέτρων 320 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Άμποτ.

Η χειρότερη όλων εποχών ανομβρία, πλήττει το μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειας της πολιτείας του Κουϊνσλαντ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όπως σημειώνουν οι Αρχές, τα δύο τελευταία χρόνια, η ανομβρία πλήττει το 80% της πολιτείας, αποδεκατίζοντας την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα και ως εκ τούτου, το εισόδημα γεωργών και κτηνοτροφών.

Προσφάτως, ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ ανακοίνωσε πακέτο μέτρων, συνολικού κόστους 320 εκατ. δολαρίων, για την ανακούφιση των πληγέντων γεωργών του Κουίνσλαντ και της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Σημειώνεται πως, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του Κουίνσλαντ έχει να βρέξει σχεδόν δύο χρόνια, οι προβλέψεις της μετεωρολογίας κάνουν λόγο για αναμενόμενους -τα επόμενα 24ωρα- κυκλώνες στις ακτές τις πολιτείας, που θα προκαλέσουν μεγάλες πλημμύρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Δράσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη βελτίωση των τελωνείων


Προσπάθειες για τη διευκόλυνση των εξαγωγών.

Σειρά δράσεων με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των τελωνείων και την απλοποίηση των διαδικασιών τους, προωθεί στη διάρκεια του τελευταίου έτους το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε, σήμερα.

Ειδικότερα, η πρωτοβουλία αυτή που έχει αναληφθεί από την Ελληνική Τελωνειακή Διοίκηση, επικουρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων (ΠΟΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και από εμπειρογνώμονες Ευρωπαϊκών Κρατών - Μελών, υπό τον συντονισμό της Task Force Greece.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, η σημαντική βελτίωση που έχει επιτευχθεί, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες, επαληθεύτηκε πρόσφατα από τον ΠΟΤ, ο οποίος αξιολόγησε 3 τελωνεία και τις αρμόδιες κεντρικές τελωνειακές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Στην έκθεση αξιολόγησής του, o ΠΟΤ δίνει συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή εφαρμογή των διεθνών τελωνειακών πρακτικών.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, «είναι πολύ σημαντικό για την ανάκτηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, να αναγνωρίζονται οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής διοίκησης από διεθνείς φορείς, όπως ο ΠΟΤ. Επιπρόσθετα, οι μεταρρυθμιστικές δράσεις των τελωνείων συμβάλλουν ενεργά στην προώθηση των ελληνικών εξαγωγών. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιούμε τον Οδικό Χάρτη για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου, με στόχο τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου εξαγωγής κατά 50% και του σχετικού κόστους κατά 20% έως το 2015».

Κύριες δράσεις για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων αποτελούν:

- η απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών

- η δημιουργία της «Ενιαίας Θυρίδας» για την παροχή υπηρεσιών μιας στάσης, προς τους συναλλασσόμενους.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε: «Συνεργαζόμαστε στενά με οργανισμούς, όπως ο World Customs Organization, η United Nations Economic Commission for Europe και η Task Force Greece, έτσι ώστε να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στην εθνική τελωνειακή διοίκηση. Έχει ήδη αρχίσει η εφαρμογή του νέου και σύγχρονου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ICISnet, το οποίο αυτοματοποιεί δεκάδες τελωνειακές διαδικασίες, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενός πλήρους ηλεκτρονικού περιβάλλοντος για τα τελωνεία».

Οι 9 σημαντικότερες τελωνειακές μεταρρυθμίσεις, που εντόπισε ο ΠΟΤ, είναι:

1. Η μείωση του κόστους των εξαγωγών, με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την είσπραξη των Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) μόνο εκτός τελωνειακού καταστήματος και εκτός ωραρίου λειτουργίας.

2. Η μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης μιας εξαγωγής, με την άμεση απελευθέρωση όλων των τελωνειακών διασαφήσεων, χάρη στο εξελιγμένο σύστημα Ανάλυσης Κινδύνου του ICISnet. Όλα τα εμπορεύματα μεσαίου και χαμηλού κινδύνου αποδεσμεύονται πλέον σε χρόνο λιγότερο της 1 ώρας.

3. Ο περιορισμός της ανάγκης της φυσικής παρουσίας του συναλλασσόμενου στο τελωνείο και με την ηλεκτρονική εφαρμογή αποστολής των εγγράφων της διασάφησης μέσω του ICISnet.

4. Η αποδοχή όλων των εγγράφων και με fax/mail, καταργώντας την υποχρέωση προσκόμισής τους στο τελωνείο σε πρωτότυπη μορφή.

5. Η δυνατότητα να ελέγχονται τα εμπορεύματα και εκτός τελωνείου, σε καθορισμένες τοποθεσίες.

6. Η περαιτέρω διευκόλυνση του εξαγωγέα με την παρακολούθηση της πορείας της διασάφησης εξαγωγής μέσα από το ICISnet, μέσω ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων με το Τελωνείο.

7. Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των 2 μεγαλύτερων τελωνείων της χώρας, με σκοπό τη συνεχή εξυπηρέτηση των εξαγωγέων:

a. το τελωνείο του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» λειτουργεί σε 24-ωρη βάση

b. το Ε΄ τελωνείο Πειραιά λειτουργεί μέχρι τις 9μμ

8. Η δυνατότητα εξυπηρέτησης όλων των υπολοίπων εξαγωγών και εκτός ωραρίου και εκτός τελωνείου, με μια απλή αίτηση στο αρμόδιο τελωνείο εξαγωγής.

9. Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, μέσω του ICISnet, όπου το αποτέλεσμα της ανάλυσης κινδύνου δεν αναγράφεται πλέον πάνω στη διασάφηση εξαγωγής και έτσι οι τελωνειακοί έλεγχοι είναι αιφνιδιαστικοί, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους. Η δράση αυτή σε συνδυασμό με περισσότερο στοχευμένους ελέγχους, συμβάλλει στην πάταξη του λαθρεμπορίου και στον περιορισμό φαινομένων διαφθοράς.

Πέραν των ανωτέρω, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Τελωνείων & Ε.Φ.Κ., Κων/νο Νηχωρίτη, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι ενέργειες για την υλοποίηση εντός του 2014 και των παρακάτω δράσεων:

- Εκσυγχρονισμός των τεχνικών μέσων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διενεργούμενων ελέγχων (όπως X-Ray, συστήματα αυτόματης καταγραφής οχημάτων, ιχνηλασία - σήμανση καπνικών / αλκοολούχων προϊόντων).

- Εγκατάσταση συστήματος εισροών - εκροών στις φορολογικές αποθήκες καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.

- Ολοκληρωμένη στρατηγική για την παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων σε συντονισμό με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα.

- Αναδιάρθρωση της δομής και λειτουργίας της Τελωνειακής Διοίκησης, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με στόχο τη μείωση τουλάχιστον 20% των υφιστάμενων δομών, την αύξηση των εσόδων, των διενεργούμενων ελέγχων και γενικά της αποτελεσματικότητας των τελωνειακών λειτουργιών.

- Ανάπτυξη συστήματος στοχοθεσίας και αξιολόγησης υπηρεσιών και προϊσταμένων.

Επίσης οι τελωνειακές αρχές κατά την άσκηση του ελεγκτικού και διωκτικού τους έργου, προέβησαν κατά το έτος 2013 σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις:

- ναρκωτικών ουσιών (17 υποθέσεις / 24.197,60 γραμ. ηρωίνης, 29.917 γραμ. κάνναβης, 30.078 γραμ. όπιο κλπ)

- όπλων και πυρομαχικών (7 υποθέσεις)

- κλεμμένων οχημάτων (63 οχήματα)

- τσιγάρων (225 υποθέσεις / 183.154.035 τεμάχια) και λοιπών καπνικών προϊόντων (115 υποθέσεις)

- παραποιημένων προϊόντων (8.732.137 τεμάχια)

- ρευστών διαθεσίμων (2.412.142 ευρώ).

Τέλος κατά το 2013 τα τελωνεία προέβησαν στην βεβαίωση:

- 19.718.489 ευρώ προστίμων για απλές τελωνειακές παραβάσεις

- 74.152.275 ευρώ πολλαπλών τελών για λαθρεμπορίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναρμόδια τα ελληνικά δικαστήρια για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Οι Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης θα στραφούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Τα Γερμανικά δικαστήρια, ως τα μόνα αρμόδια, έδειξε ο Άρειος Πάγος για να εκδικάσουν αίτηση των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης και των συγγενών τους οι οποίοι διεκδικούσαν αποζημιώσεις για τις θηριωδίες που υπέστησαν στην κατοχή με εντολή του αρχηγού του Γερμανικού Επιτελείου της Θεσσαλονίκης – Αιγαίου Μax Merten.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η Κοινότητα διεκδικεί αποζημίωση από αδικοπραξία που έγινε στο ελληνικό έδαφος από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις κατοχής. Οι δικαστές επικαλούμενοι τόσο την περίπτωση των αποζημιώσεων των συγγενών του Διστόμου όσο και το Διεθνές Δίκαιο αποφάνθηκαν ότι το Γερμανικό Δημόσιο απολαμβάνει το προνόμιο της ετεροδικίας, με συνέπεια να μην μπορούν τα ελληνικά δικαστήρια να εκδικάσουν την αίτηση της Κοινότητας. Έτσι, μόνα αρμόδια δικαστήρια να εκδικάσουν την επίμαχη αίτηση, είναι τα Γερμανικά, είπαν οι δικαστές.

Το επόμενο βήμα των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι να στραφούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για όσα υπέστησαν από τους Ναζί.

Τα θύματα της γερμανικής ναζιστικής θηριωδίας, μέσω της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, διεκδικούν από το Γερμανικό Δημόσιο 150.000 χρυσά γαλλικά φράγκα και 38 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, όπως και το ποσό των 50 εκ. Δραχμών (146.735 ευρώ) για χρηματική ικανοποίηση, λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν. Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης είχαν υποχρεωθεί από τον αρχηγό του Γερμανικού Επιτελείου της Θεσσαλονίκης – Αιγαίου Max Merten σε καταναγκαστική εργασία και τελικά βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Πολωνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας δύο χιλιάδες Θεσσαλονικείς Εβραίοι εργάσθηκαν σε οχυρωματικά και οδικά έργα, όπως και σε έργα κατασκευής σιδηροδρομικών γραμμών. Η κοινότητα μπροστά στην καλπάζουσα θνησιμότητα και τις απάνθρωπες συνθήκες ‘έκανε αλλεπάλληλες οικονομικές συμφωνίες με τον Max Merten , οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν (αφού καταβλήθηκλαν τα διεκδικούμενα ποσά) γιατί ήδη είχαν μεταφερθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Πολωνίας στα οποία επήλθε η εξόντωσή τους.

Στην αγωγή της η Κοινότητα υπογραμμίζει ότι οι Γερμανικές Αρχές Κατοχής, πλέον όλων των άλλων, διέπραξαν απάτη σε βάρος των 2.000 Εβραιών. Και αυτό γιατί, επέδειξαν εγκληματική και άδικη συμπεριφορά, αλλά και απατηλά διαβεβαίωσαν την απαλλαγή των Εβραιών από την καταναγκαστική εργασία, ενώ γνώριζαν ότι θα έχουν «φρικτό τέλος εις τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως».

Οι αρεοπαγίτες πάντως απέρριψαν επιχείρημα του Γερμανικού Δημοσίου, ότι στην υπόθεση των Εβραιών της Θεσσαλονίκης, δεν είχαν εμπλοκή οι ένοπλες Γερμανικές δυνάμεις κατοχής που βρισκόντουσαν το 1942 στην συμπρωτεύουσα.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθησαν δυο αδέλφια για ασέλγεια σε βάρος 15χρονης


Αναζητείται ο τρίτος αδελφός.

Συνελήφθη στο σταθμό του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στον Πειραιά, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, 38χρονος, ο οποίος ασκούσε σωματική βία σε 15χρονη κοπέλα. Επίσης συνελήφθη ο 36χρονος αδερφός του, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ αναζητείται ο τρίτος αδερφός τους, 20 ετών, για το ίδιο αδίκημα.

Όπως έγινε γνωστό, από την Αστυνομία, η 15χρονη είχε εγκαταλείψει, στις αρχές Φεβρουαρίου, ίδρυμα της Αττικής, όπου φιλοξενείτο, από το καλοκαίρι του 2013, μετά από εισαγγελική παραγγελία. Το χρονικό διάστημα της εξαφάνισής της, την φιλοξενούσε ο 38χρονος στο σπίτι του, όπου διέμενε με τον 36χρονο αδερφό του και την υπόλοιπη οικογένειά τους. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο συλληφθέντες παρακινούσαν τη 15χρονη να κάνει χρήση ναρκωτικών, ενώ ο 38χρονος την χρησιμοποιούσε για διακίνηση ναρκωτικών, στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, ο ίδιος, αφού της χορηγούσε ναρκωτικές ουσίες, προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της.Στην κατοχή του 36χρονου συλληφθέντα βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν θα επιτρέψουμε πρόσμιξη ελαιολάδου με σπορέλαια»


Η απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης σε δημοσιεύματα.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την πρόσμιξη του ελαιολάδου με χαμηλότερης ποιότητας έλαια, όπως τα σπορέλαια. Ούτε τέθηκε ποτέ θέμα να επιτραπεί η χρήση γάλακτος σε σκόνη για την παρασκευή γιαουρτιού ή ρυζόγαλου».

Αυτή την απάντηση δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αφορμή σχετικό δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

«Δεν έχει νόημα, λοιπόν, η συνέχιση των σχετικών συζητήσεων. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχωρεί, στηριγμένο στην μελέτη του ΟΟΣΑ, στην υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση των νομοθετημένων καρτέλ και την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς. Στόχος είναι η άρση των εμποδίων εισόδου και η ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών», καταλήγει η ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθησαν δώδεκα παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες


Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα Νοσοκομεία της Αθήνας.

Έλεγχος, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Αθηνών, πραγματοποιήθηκε χθες σε Νοσοκομείο της Αθήνας, για τον εντοπισμό αλλοδαπών γυναικών που εργάζονται παράνομα ως αποκλειστικές νοσοκόμες.

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκε έλεγχος στο παραπάνω Νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκε ότι δώδεκα (12) αλλοδαπές γυναίκες (έξι υπήκοοι Γεωργίας, τέσσερις Βουλγαρίας, μία Μολδαβίας και μία Φιλιππίνων), εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς να διαθέτουν το προβλεπόμενο πτυχίο Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων, άδεια άσκησης επαγγέλματος της αρμόδιας Αρχής, βιβλιάριο υγείας και δεν ήταν εγγεγραμμένες στο μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων του Νοσοκομείου. Επιπλέον μία υπήκοος Γεωργίας επέδειξε πλαστή βεβαίωση άδειας παραμονής και εργασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Οι συλληφθείσες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσες μέρες πριν θα κλείσετε τα πιο οικονομικά εισιτήρια


Επίσημη επιστημονική απάντηση που θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα.

Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί, πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να κλείσετε τα πιο οικονομικά εισιτήρια; Επιτέλους, υπάρχει επίσημη επιστημονική απάντηση που θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης σας και θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ο μαγικός αριθμός, λοιπόν, είναι το 54! Πενήντα τέσσερις ημέρες, κατά μέσο όρο, πριν από την απογείωση σας θα βρείτε την χαμηλότερη τιμή στα αεροπορικά σας εισιτήρια, σύμφωνα με τα δεδομένα του 2013.

Οι ερευνητές της CheapAir πέρασαν την τελευταία χρονιά αναλύοντας τα στοιχεία πάνω από τεσσάρων εκατομμυρίων αεροπορικών ταξιδιών. Συγκεκριμένα, παρακολουθούσαν τις τιμές των εισιτηρίων έως και 320 μέρες πριν από κάθε αναχώρηση, υπολογίζοντας ποια ακριβώς ημέρα εμφανιζόταν η χαμηλότερη τιμή.

Οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν συχνά το αεροπλάνο έχουν την τάση να πιστεύουν ότι θα βρουν τις χαμηλότερες τιμές, κλείνοντας εισιτήρια την τελευταία στιγμή. Αυτό, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα είναι εκατό τοις εκατό λάθος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, ένα εισιτήριο ήταν στην υψηλότερη τιμή του την ημέρα πριν από την πτήση. Η δεύτερη υψηλότερη τιμή ήταν δύο ημέρες πριν από την πτήση, η τρίτη υψηλότερο ήταν τρεις μέρες πριν ... και ούτω καθεξής.

Απέδειξαν ακόμα ότι δεν πρέπει ποτέ να αγοράζει κάποιος εισιτήρια δυο εβδομάδες πριν από την πτήση, ένα λάθος που κάνει το 36% των χρηστών της CheapAir.

Παρόλο που οι ερευνητές συμφώνησαν στο ότι το 54 είναι ο μαγικός αριθμός ημερών για οικονομικές κρατήσεις, επεσήμαναν ταυτόχρονα ότι η «καλύτερη τιμή» εξαρτάται από πολλούς ακόμα παράγοντες, ανάλογα με το ταξίδι.

Αν για παράδειγμα επιλέξετε έναν δημοφιλή προορισμό, μια εποχή του χρόνου που παραδοσιακά έχει τη μεγαλύτερη κίνηση, θα πρέπει μάλλον να είστε προετοιμασμένοι να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Όταν υπάρχει σταθερή και ισχυρή ζήτηση για μια πτήση, εξηγούν οι ερευνητές οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν κανένα κίνητρο να μειώσουν τις τιμές των εισιτηρίων τους. Η ίδια αρχή ισχύει και για τις πτήσεις στα αεροδρόμια μικρών πόλεων, αφού ο ανταγωνισμός είναι μικρός, οπότε οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν σταθερές.

Εδώ είναι οι «μαγικοί αριθμοί» για ορισμένους δημοφιλείς διεθνείς προορισμούς:

Ευρώπη: 151 ημέρες πριν από την πτήση σας

Ασία: 129 ημέρες πριν από την πτήση σας

Καραϊβική: 101 ημέρες πριν από την πτήση σας

Μεξικό: 89 ημέρες πριν από την πτήση σας

Λατινική Αμερική: 80 ημέρες πριν από την πτήση σας



Διαβάστε περισσότερα...

Μακάβρια ευρήματα στις Άλπεις από τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο


Μυστικά αποκαλύπτονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τις φωτογραφίες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις ιταλικές Άλπεις κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και διατηρήθηκαν ως μούμιες στο πέρασμα του χρόνου λόγω του ψύχους, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η βρετανική Daily Mail.

Τα μακάβρια μυστικά που κρύβονται για χρόνια στους πάγους των ιταλικών Άλπεων αποκαλύφθηκαν καθώς οι πάγοι έχουν αρχίσει να λιώνουν.

Στην περιοχή εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες του Ά Παγκοσμίου Πολέμου έχασαν τη ζωή τους στις μάχες, ή πέθαναν από την πείνα και το κρύο και πολλοί από αυτούς θάφτηκαν για πάντα κάτω από τα χιόνια.

Οι αρχαιολόγοι της πόλης του Τρεντίνο ανακαλύπτουν συνεχώς πτώματα, όπως αποκαλύπτουν τώρα. Πτώματα στρατιωτών βρέθηκαν τα τέλη του 2012 και ήταν δυο στρατιώτες μόλις 16 και 18 ετών. Και οι δυο είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι το 1918.














Διαβάστε περισσότερα...