Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Η σημασία της χρήσης θερμιδομετρητών


Πώς να έχετε το διαιτολόγιο υπό έλεγχο.

H χρήση βιβλίων θερμιδομετρητών, αποτελούν εργαλεία που μπορούν να εξασφαλίσουν μείωση του σωματικού βάρους, δεν εξασφαλίζουν όμως και την συντήρησή του. Γιατί άραγε;

Για να μετράει κανείς θερμίδες, πρέπει πρώτα από όλα να κάνει καταγραφή όλων των τροφίμων που τρώει. Αυτό μπορεί να είναι ανιαρό και συνάμα κοπιαστικό, είτε χρησιμοποιεί κανείς χαρτί και μολύβι, είτε το κάνει με ψηφιακό τρόπο στον Η/Υ, ιδιαίτερα αν το κάνει για εβδομάδες. Όταν καταγράφεις κάθε σου μπουκιά, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν:

- μπορεί να εκπλαγείς, όταν καταλάβεις πως η πραγματική σου διατροφή διαφέρει κατά πολύ από τη διατροφή που νομίζεις ότι ακολουθείς
- μπορεί, καταγράφοντας την διατροφή σου, να αποκτήσεις ισχυρό κίνητρο, για να κάνεις καλύτερες διατροφικές επιλογές

Σε κάθε περίπτωση, η καταγραφή της διατροφικής πρόσληψης είναι ένα καλό κριτήριο σύγκρισης για το πόσο πλησιάζεις ή απομακρύνεσαι από τους προσωπικούς διατροφικούς σου στόχους. Όταν η καταγραφή είναι για λίγες ημέρες ή εβδομάδες είναι χρήσιμη, ωστόσο η καταγραφή των τροφών και των θερμίδων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να είναι πολύ μονότονη και κουραστική για τους περισσότερους, επειδή απαιτεί πολύ εντατική προσπάθεια που μπορεί να μην είναι και απολύτως απαραίτητη. Μια καλή συμβουλή είναι ότι όταν είσαι σε δίαιτα, να ακολουθείς τη μέθοδο καταγραφής, για την περίοδο που θα σου συστήσει ο διαιτολόγος σου.

Στην ουσία:

Σε μια εβδομαδιαία καταγραφή οι περισσότεροι παρατηρούν:

πόσες θερμίδες κατανάλωσαν
αν έφαγαν γλυκά
τι δεν ακολούθησαν στο πρόγραμμα διατροφής που τους σύστησε ο διαιτολόγος
πόσο απόκλιναν από τη διατροφή τους, όταν γευμάτιζαν σε εκδηλώσεις ή εστιατόρια

Ενώ συνήθως παραβλέπουν:

αν είχαν σταθερότητα στις ώρες που είχαν το αίσθημα της πείνας (5 γεύματα την ημέρα)
αν ακολούθησαν στα μεσημεριαννά τους γεύματα, το μεσογειακό μοντέλο διατροφής, βάσει των διατροφικών προτιμήσεων και αποστροφών τους
αν η μερίδα που κατανάλωναν τους προκαλούσε κορεσμό ή συνέχισαν να τρώνε μέχρι να τελειώσουν το πιάτο
αν οι περισσότερες επιλογές τροφίμων, ήταν θρεπτικές, σε αντίθεση με τις τρόφες με χαμηλή θρεπτική αξία, που είναι για περιστασιακή κατανάλωση

Αυτές οι παρατηρήσεις που συνήθως παραβλέπονται, σχετίζονται άμεσα όμως με τη διατροφική συμπεριφορά, η οποία αποτελεί και την βάση, για να διατηρήσει κάποιος τη μείωση του βάρους του.

Ωστόσο, ένας πιο εύκολος τρόπος για να έχεις το καθημερινό σου διαιτολόγιο υπό τον έλεγχό σου, χωρίς να μετράς όλες τις θερμίδες της ημέρας, είναι να μετράς των αριθμό των μερίδων που καταναλώνεις από μία ποικιλία τροφών.

Εν τέλει, αν όντως πρόκειται να μπείτε σε μια διαδικασία καταγραφής τροφών και γευμάτων φροντίστε να το κάνετε για τους σωστούς λόγους. Αξιοποιήστε τις καταγραφές για να παρατηρήσετε και να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες χωρίς να χρειάζεται να είστε μαθηματικός και να προσθέτετε τις θερμίδες κάθε τροφίμου, που εισάγετε στη διατροφή σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλή χρονιά με... φόρους


Τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας θα δουν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι που θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται λόγω της αυξημένης παρακράτησης, ειδικά για εκείνους που έχουν παιδιά και χάνουν το πρόσθετο αφορολόγητο.

Το πλέον επιβαρυντικό είναι ότι τα νέα πολυτεκνικά και οικογενειακά επιδόματα θα αρχίσουν να καταβάλλονται το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Ενόψει της δεύτερης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι οι διατάξεις που έρχονται θα κατανείμουν δίκαια τα βάρη αφήνοντας αιχμές για τα χαμηλά εισοδήματα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δείτε το βίντεο από το MEGA





Διαβάστε περισσότερα...

Επαναφορά της βάσης του «10» προαναγγέλλει ο υπουργός Παιδείας


Ο Κ. Αρβανιτόπουλος προειδοποιεί τους επίορκους εκπαιδευτικούς.

Ανάσα για την ελληνική οικονομία και τη χώρα χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup και την εκταμίευση της δόσης, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος ο οποίος ανακοινώνει σειρά μεταρρυθμίσεων για την παιδεία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο αρμόδιος υπουργός προαναγγέλλει την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και περιγράφει το νέο τοπίο που θα προκύψει από τις συγχωνεύσεις όπως αυτό θα αποτυπωθεί και στο νέο μηχανογραφικό που θα πάρουν για πρώτη φορά στα χέρια τους οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές φέτος.

Οσον αφορά στις συγχωνεύσεις σχολείων, ο υπουργός Παιδείας τονίζει πως θα γίνουν, χωρίς όμως να αγγίξουν ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας ενώ για τις συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ξεκαθαρίζει πως τα κριτήρια θα αφορούν τη χωροταξική κατανομή, το γνωστικό αντικείμενο, την ποιότητα των σπουδών και τη βιωσιμότητα.
Οσον αφορά τους επίορκους εκπαιδευτικούς, ο κ. Αρβανιτόπουλος, ξεκαθαρίζει πως όσοι καταδικάζονται αμετάκλητα θα απολύονται αυτόματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε τους πόνους της περιόδου


Πρακτικές συμβουλές για τις «δύσκολες» ημέρες.

Αν υποφέρετε από πόνους στη διάρκεια της περιόδου σας, μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε με τους παρακάτω φυσικούς τρόπους.

- Δίνουμε προσοχή στο τι τρώμε. Ενισχύουμε τη διατροφή μας τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

- Θέλουμε ζέστη. Ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μας και ακουμπάμε μια θερμοφόρα στη μέση για να χαλαρώσουν οι μύες και να μειωθεί ο πόνος.

- Λέμε όχι στην καφεΐνη. Όσες μέρες υποφέρουμε από πόνους στην περίοδο σταματάμε να πίνουμε καφέδες και ανθρακούχα αναψυκτικά.

- Λέμε ναι στο πολύ νερό, γιατί είναι απαραίτητο να είναι καλά ενυδατωμένος ο οργανισμός μας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τους πόνους.

- Κινηθείτε. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, όταν κινούμαστε ο οργανισμός μας απελευθερώνει ενδορφίνες, που λειτουργούν ως φυσικό αναλγητικό.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Το αηδόνι» κατά της βίας και υπέρ του σεβασμού στη διαφορετικότητα


«Κι όταν λάλησε, όλα τ' άλλα σώπασαν…».
Έτσι τελειώνει η ιστορία του «αηδονιού» κι αρχίζει το μάθημα κατά της ενδοσχολικής βίας και υπέρ του σεβασμού στη διαφορετικότητα, που μέσω μιας ταινίας μικρού μήκους μάς κάνουν οι μαθητές της Στ΄ τάξεως του 32ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών.

Όλα ξεκίνησαν μετά από μία επίσκεψη που διοργάνωσε η θεατρολόγος του σχολείου, Δήμητρα Μπακαθανάση, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες του Δήμου Πατρέων.



Οι μαθητές συναναστράφηκαν με τα παιδιά με αναπηρίες κι επιστρέφοντας στο σχολείο κλήθηκαν να γράψουν τις εντυπώσεις τους. Ένας από αυτούς, ο Αλέξανδρος Τσουκαλάς, έγραψε μία ιστορία με πρωταγωνίστρια ένα κορίτσι με αναπηρία. «Αυτή ήταν που μας ενέπνευσε και σε συνεργασία με τα παιδιά αποφασίσαμε να γυρίσουμε μία ταινία μικρού μήκους» μας εξηγεί η κ. Μπακοθανάση, που έγραψε το σενάριο και έκανε και τη σκηνοθεσία.

Πρωταγωνιστές της δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους ίδιους τους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. «Οπως γνωρίζετε, η ενδοσχολική βία λαμβάνει διαστάσεις. Επομένως, οφείλαμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας, τόσο στο ζήτημα αυτό όσο και στον σεβασμό των ατόμων με αναπηρίες» ανέφερε στην «Π» η αναπληρώτρια διευθύντρια του σχολείου, Παναγιώτα Σωτηροπούλου, που μαζί με τον διευθυντή και προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Κωνσταντίνο Παπαγεωργόπουλο, ανέλαβαν ενεργούς ρόλους στην ταινία. Ανάλογη ήταν η συμμετοχή των δασκάλων Μανώλη Φυλλαδιτάκη και Κωνσταντίνου Κόλλια.

Οι μαθητές που συμμετείχαν, και οι οποίοι φέτος φοιτούν στην Α' Γυμνασίου, είναι οι εξής: Γωγώ Νικολοπούλου, Θεόδωρος Βυθούλκας, Δημήτρης Δαρσινός, Πηνελόπη Θεοδωροπούλου, Βασιλική Καβαλιεράτου, Κωνσταντίνος Καραγιάννης, Βικτωρία Κυριακοπούλου, Βασίλειος Μανουδάκης, Παρασκευή-Αννα Μυλωνά, Δημήτριος Νικολακόπουλος, Γεωργία Νικολοπούλου, Χαρά Νικολοπούλου, Παρασκευή Παντελή, Αλέξανδρος Χριστόπουλος, Αικατερίνη-Μαρία Αγγελοπούλου, Παντελής Κεφαλίδης, Σπύρος Παπαδόπουλος, Χρυσούλα Πλέα, Βασιλική Πολίτη, Βασιλική Σουβαλιώτη, Βλάσης Σπανόπουλος, Μαρία-Αννα Σταματοπούλου, Ελένη-Μαρία Τακουμάκη, Ιωάννης Σούντρης, Χαρά Τσαγκαράτου, Δήμητρα Τσάτσαρη, Αθανάσιος Χριστόπουλος.

Αν και η ταινία έχει ήδη κερδίσει τη θετική ψήφο των θεατών της, με ενδιαφέρον αναμένεται και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού «camera ζιζάνιο», στον οποίο συμμετέχουν περισσότερα από 140 σχολεία από όλη την Ελλάδα και εντάσσεται στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους (1-8 Δεκεμβρίου).



Διαβάστε περισσότερα...

H Amita στο πλευρό των Special Olympics



Για 23 συνεχόμενα χρόνια, η Coca Cola Τρία Έψιλον με την Amita υποστηρίζουν το θεσμό των Special Olympics Hellas, μέσα από μία ιδιαίτερη και δημιουργική σχέση που έχει αναπτυχθεί,με άξονα τη στήριξη και ενίσχυση των ατόμων με ειδικές ικανότητες.

Διατηρώντας, με συνέπεια, τον ισχυρό αυτό δεσμό, η Coca Cola Τρία Έψιλον και η Amitaστήριξαν, παράλληλα, τις αγωνιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της«9ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μπάσκετ Special Olympics» καθώς και το πρόγραμμα «Νεαροί Αθλητές» .

Μέσα από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μπάσκετ Special Olympics προσφέρεται η ευκαιρία σε άτομα με διανοητική αναπηρία να συμμετάσχουν σε αγώνες μπάσκετ. Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στις ομάδες Μπάσκετ Γυναικών Special Olympics. Στην 9η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μπάσκετ Special Olympics συμμετείχαν 17.000 εγγεγραμμένοι αθλητές με διανοητική αναπηρία από 32χώρες της Ευρώπης, σε συνεργασία με την FIBA EUROPE και την υποστήριξη τριανταπέντε (35) Εθνικών Ομοσπονδιών Καλαθοσφαίρισης.

Το αθλητικό πρόγραμμα «Νεαροί Αθλητές» είναι ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά με διανοητική αναπηρία, ηλικίας από 2 έως 8 ετών, το οποίο προετοιμάζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους ώστε να ενταχθούν στον κόσμο των Special Olympics.

Στοχεύει στην ενδυνάμωση τόσο της φυσικής κατάστασης όσο και της αυτοεκτίμησης των παιδιών, βοηθώντας τα να αναπτύξουν δεξιότητες απαραίτητες για τη μελλοντική συμμετοχή τους σε αθλήματα και για την κοινωνικοποίησή τους.

Η Coca Cola Τρία Έψιλον μαζί με την Amita, διατηρούν σταθερό το αίσθημα της Κοινωνικής τους Υπευθυνότητας, μέσα από τη συνεπή και συνεχή υποστήριξη τους προς το θεσμό τωνSpecial Olympics. Η πολύτιμη και μακροχρόνια συνεργασία με τα Special Olympics στοχεύει στην διάδοση του οράματοςτου θεσμού στην Ελληνική κοινωνία, που εστιάζει στο νααναδειχθεί η θετική επίδραση που μπορεί να έχει ο αθλητισμός στα άτομα με ειδικές ικανότητες, βοηθώντας στην ομαλή κοινωνικοποίηση τους αλλά και στην εξέλιξη τους.

Λίγα λόγια για την Αmita

Η Amita, ο πρώτος συσκευασμένος φυσικός χυμός στην Ελληνική αγορά, λανσαρίστηκε το 1983 και σήμερα, 29 χρόνια μετά, προσφέρει σταθερά την πιο πλούσια ποικιλία λαχταριστών γεύσεων χυμού, για κάθε στιγμή της ημέρας, για κάθε περίσταση κατανάλωσης, για κάθε διαφορετική ηλικία και για κάθε διαφορετική διατροφική ανάγκη!

Η Amita έχει χαρακτηρίσει τη κατηγορία χυμού στην Ελλάδα, αποτελεί συνώνυμο του «φυσικού χυμού» και αγαπημένη επιλογή των Ελλήνων καταναλωτών, ενώ βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη θέση προτίμησής τους, με μοναδικές και απολαυστικές γεύσεις που προσφέρουν αναζωογόνηση, ευεξία και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Η μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης με τον έλληνα καταναλωτή πηγάζει από την άριστη ποιότητα και γεύση των προϊόντων Amita, που εξασφαλίζεται από τις πλέον σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής και συσκευασίας, σε απόλυτο κενό αέρος.

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον με την Amita, τον αγαπημένο χυμό της ελληνικής οικογένειας, είναι δίπλα στον έλληνα καταναλωτή με σεβασμό στις ανάγκες και στην αγοραστική δυνατότητά του.



Πηγή: http://ygeia.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει... το φθηνό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ


Για άτομα με χαμηλό εισόδημα και αναπηρία, ανέργους και πολύτεκνους.
Ανοίγει... το ειδικό φθηνό τιμολόγιο της ΔΕΗ, εν όψει των επικείμενων μεγάλων αυξήσεων στις τιμές ρεύματος, ώστε να ενταχθούν περισσότερα άτομα με χαμηλό εισόδημα και αναπηρία, άνεργοι και πολύτεκνοι.

Ανοίγει... το ειδικό φθηνό τιμολόγιο της ΔΕΗ, εν όψει των επικείμενων μεγάλων αυξήσεων στις τιμές ρεύματος, ώστε να ενταχθούν περισσότερα άτομα με χαμηλό εισόδημα και αναπηρία, άνεργοι και πολύτεκνοι.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή, ανήγγειλε τη διεύρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το οποίο σήμερα είναι φθηνότερο 30% με 35% σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές της κιλοβατώρας.

Ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ετοιμάζει σχετικό σχέδιο ώστε οι όποιες αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ να βρουν εφαρμογή από τις αρχές του 2013. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ θα προτείνει την αύξηση του ορίου της τετραμηνιαίας κατανάλωσης προκειμένου οι όποιοι δικαιούχοι να απολαμβάνουν την έκπτωση στο ρεύμα.

Έτσι, από τις 800 κιλοβατώρες με χαμηλότερη χρέωση το όριο θα ανέβει στις 1.400 για άτομα με χαμηλό εισόδημα και μακροχρόνια ανέργους, και στις 1.600 κιλοβατώρες για ανάπηρους και τρίτεκνους.

Οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν γίνουν αυτές οι αλλαγές και σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του εισοδήματος, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ μπορεί να ανέλθουν από τους 280.000 με 300.000 σήμερα στους 600.000. Ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή: θα υπάρχει ειδική μέριμνα και πρόβλεψη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως ισχύει και σήμερα μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

«Τα κριτήρια για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα αναθεωρηθούν υπέρ των καταναλωτών και στοχεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτό το μέτρο, καθώς επιφέρει σημαντική ανακούφιση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι οικονομικά ασθενείς, άνεργοι, ΑμεΑ, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας που εξαρτώνται από μηχανική υποστήριξη, ηλικιωμένοι κ.λπ.».


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα βοήθειας ΑμεΑ


Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υλοποιεί σωματείο στη Θεσσαλονίκη.

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα βοήθειας ατόμων με ειδικές ανάγκες με τη βοήθεια σκυλιών, υλοποιεί το μη κερδοσκοπικό σωματείο φίλων ΑμεΑ «Δράση Για Το Κάτι Άλλο», που λειτουργεί στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης.

Στα αγγλικά η ειδική αυτή θεραπεία ονομάζεται «dog therapy». Οι τετράποδοι φίλοι του ανθρώπου βοηθούν στη συναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση για σωματική και ψυχική διέγερση άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο πρόγραμμα δύο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ο Φοίβος και ο Σπίθας, τα οποία ανήκουν σε μέλος του σωματείου, μια μητέρα ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες, η οποία έχει βιώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των ζώων στο παιδί της.

«Τα περισσότερα ΑμεΑ έχουν συνηθίσει να τα φροντίζουν αλλά με τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στο ρόλο του φροντιστή και αναλαμβάνουν, έστω και για λίγα λεπτά, την ευθύνη του ζώου. Επιπλέον, αισθάνονται θετικά γιατί τα σκυλιά, όπως βέβαια και όλα τα ζώα, δεν σε κρίνουν» εξηγεί μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Αριστείδης Παπαπουλίδης.

Ο Σπίθας έχει κλέψει τις καρδιές όλων των παιδιών του Σωματείου και κάθε φορά που τους επισκέπτεται (δηλαδή δύο φορές την εβδομάδα) συναγωνίζονται για τα περισσότερα χάδια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Φώτη, ο οποίος είχε τρία χρόνια να μιλήσει. Όμως ο «Σπίθας» τα ανέτρεψε όλα και τον έκανε να ψελλίσει, για πρώτη φορά τις πρώτες του λέξεις ύστερα από χρόνια, ηθελημένη αφωνία συνεπεία της νοητικής του αναπηρίας.

Όπως υπογραμμίζει από την πλευρά της η κυρία Στογιάννη, η θεραπεία με σκυλιά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι βοηθούν εκτός από τα άτομα που χρειάζονται θεραπεία το προσωπικό των χώρων που επισκέπτονται καθώς και τις οικογένειες των ατόμων που κάνουν θεραπεία.

Το σωματείο φίλων ΑμεΑ δραστηριοποιείται στην παροχή απογευματινής απασχόλησης και ψυχαγωγίας σε άτομα με ειδικές ανάγκες σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στην οδό Βιθυνίας 30, στην Κάτω Τούμπα.



Πηγή: http://www.hbnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε οικονομική απόγνωση οι Ανάπηροι


Μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση ζουν εδώ και μήνες οι ανάπηροι της χώρας, που έχοντας δει τις αναπηρικές τους συντάξεις να κόβονται, αναμένουν στις λίστες των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) να επανεξεταστούν, έως και 14 μήνες. Οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος κάνουν λόγο για δημοσιονομική κοινωνική γκιλοτίνα, καθώς διαπιστώνουν ότι το κράτος υποχρεώνει χιλιάδες ανάπηρους σε οικονομική απόγνωση, σωματική και ψυχική ταλαιπωρία.

Εκτιμούν δε, ότι περισσότεροι από 70.000 ανάπηροι, άτομα με χρόνιες παθήσεις, βρίσκονται εγκλωβισμένοι επί μήνες στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, και κανένας αρμόδιος φορέας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.

Η κατάσταση γίνεται πλέον εκρηκτική, με δεδομένο ότι παρά τις όποιες δεσμεύσεις και υποσχέσεις από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, αλλά και τον... τζόγο που έγινε όλο το προηγούμενο της ψήφισης του Μνημονίου και της υπογραφής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου διάστημα, οι αναπηρικές συντάξεις δεν εξαιρέθηκαν από τις περικοπές, εκτός από τις περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας (που λαμβάνουν εξωϊδρυματικό επίδομα).

Το αναπηρικό κίνημα βρίσκεται συνεχώς στους δρόμους διαδηλώνοντας, καθώς η καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων έχει γίνει πλέον, αβίωτη. Μόλις εχθές, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, ανάπηροι εναπόθεσαν τα τεχνικά τους μέλη, τα αμαξίδιά τους, ακόμη και τα λευκά μπαστούνια τους, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως ένδειξη απελπισίας αλλά και αγανάκτησης για τις περικοπές στην υγεία, στις παροχές και στις συντάξεις των αναπήρων.

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που ένας συνταξιούχος οικοδόμος από ένα χωριό της Κοζάνης αυτοκτόνησε μετά από την περικοπή του αναπηρικού επιδόματος ύψους 280 ευρώ που έπαιρνε από το ΙΚΑ.

Πριν από λίγες ημέρες δε, στην Πάτρα, σύμφωνα με καταγγελίες, έντεκα τυφλά παιδιά από την «Κιβωτό της Αγάπης» περίμεναν στην ουρά, στο ΙΚΑ αγίου Αλεξίου, προκειμένου να περάσουν από επιτροπή που θα πιστοποιούσε τον βαθμό τύφλωσής τους...

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία περισσότερα από 70.000 Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) είναι επί μακρό χρονικό διάστημα, μέχρι και 14 μήνες, στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ και η σύνταξή τους ή το επίδομά τους έχουν ανασταλεί μέχρι να γίνει η επανεξέταση από Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση.

Υπάρχουν δε καταγγελίες ότι ακόμη κι αν τα ΚΕΠΑ πιστοποιήσουν την αναπηρία, η τελική έγκριση πρέπει να δοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Αναπηρίας του ΕΟΠΥΥ, κάτι που καθυστερεί έτι περαιτέρω τη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι, ο σχεδιασμός της οργάνωσης και λειτουργίας των ΚΕΠΑ ήταν ελλιπής και στην ουσία άναρχος από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής τους, τον Σεπτέμβριο του 2011. Ένα και πλέον χρόνο μετά η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), τα Κέντρα λειτουργούν ως σύγχρονος Καιάδας για την αναπηρία.

Ακόμη και το ΙΚΑ παραδέχεται το πρόβλημα, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαμηνύει ότι έως το τέλος του έτους η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στη βουλή, σε ερώτηση για τις δραματικές καθυστερήσεις στην έκδοση ή επανέκδοση των αποφάσεων, ο υπουργός εξήγγειλε μέτρα. Μέτρα τα οποία δεν έχουν ακόμη προωθηθεί.

Σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Βρούτση, το υπουργείο εξετάζει την δυνατότητα χορήγησης ποσού που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης, χωρίς την γνωμάτευση από το ΚΕΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν το δικαίωμα λήψης προσωρινής σύνταξης, μετά την έκδοση γνωμάτευσης από τις υγειονομικές επιτροπές.

Επίσης, το 50% της προσωρινής σύνταξης θα λαμβάνουν εναλλακτικά, οι ίδιος ασφαλισμένοι, σε περίπτωση που διαγνωστεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν τη δευτεροβάθμια υγειονομική κρίση (σε περίπτωση προσφυγής).

Παράλληλα, σχεδιάζεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης αναπηρίας στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του σχετικού δικαιώματός τους.

Τέλος, θα δικαιούνται, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, ιατρική περίθαλψη για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του δικαιώματός τους, το οποίο θα παρατείνεται εφόσον διαρκεί η ασθένεια.

Ο κ. Βρούτσης, εξήγγειλε (όπως έχουν κάνει και οι προκάτοχοί του) ότι η οι γιατροί του ΚΕΠΑ θα μπορούν να γνωματεύουν αναπηρία που διαρκεί επ’ αόριστον, εφόσον διαπιστώνουν ότι η αναπηρία είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις υπερηλίκων που λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας και είναι μονίμως κλινήρεις ή πάσχουν από ασθένειες όπως άνοια, αλτσχάιμερ κλπ.


Πηγή: http://www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις γείτονες και ένας χουντονόμος στερούν σπίτι σε ΑμεΑ


Τρεις γείτονες και ένα διάταγμα της χούντας ήταν αρκετά για να αφήσουν χωρίς στέγη παιδιά από το κέντρο «Ζωοδόχος Πηγή», που παρέχει υπηρεσίες σε άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση. Το περιστατικό αποτελεί ένα ακόμα μέρος της απογοητευτικής, και συνάμα εξοργιστικής, ελληνικής πραγματικότητας και όπως δηλώνει στο tvxs.gr ο Χρήστος Τζαμούσης διευθυντής του Κέντρου «το θέμα πλέον είναι τι κοινωνία θέλουμε να δημιουργήσουμε και τι κοινωνία εκκολάπτεται στο σήμερα».

Το Κέντρο Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή» ιδρύθηκε το 1991 στη Νέα Αλικαρνασσό στο Ηράκλειο. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός. Πρόκειται για ένα ειδικώς αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, το οποίο υπόκειται στην αξιολόγηση και τον έλεγχο των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας και παρέχει υπηρεσίες σε 50 περίπου ΑμεΑ.

Όπως αναφέρεται από το Κέντρο «με την Αρ. Πρωτ. Π3α/Φ.ΕΣΠΑ/ΓΠ139098/20-1-2012 Απόφαση του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εγκρίθηκε από άποψη σκοπιμότητας η αγορά από το Κέντρο ενός κτιρίου «για τη στέγαση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με Αναπηρία» και προτάθηκε η ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο Ε.Π ‘Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013’».

Το Κέντρο πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με το κατάλληλο κτίριο που θα στεγάσει τα παιδιά, ώστε να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις, όπως αυτές ορίζονται από το ΕΣΠΑ. Τελικά κατέληξε σε μία μεζονέτα, που βρίσκεται σε συγκρότημα τεσσάρων αυτόνομων κατοικιών στις Μεσαμπελιές, στο Ηράκλειο.

Στην εν λόγω μεζονέτα πραγματοποιήθηκαν, ύστερα από σχετική συμφωνία, εργασίες διαμόρφωσης των εσωτερικών χώρων, με άδεια της πολεοδομίας και την έγκριση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, όπως αναφέρεται από το Κέντρο, υπήρξε απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης (3247/25-6-2012) με την οποία το νέο ειδικά διαμορφωμένο κτίριο εντάχθηκε στον άξονα Προτεραιότητας «07-Αειφόρος Ανάπτυξη &Ποιότητα Ζωής στην Περιφ.Κρήτης» του Ε.Π. «Κρήτη &Νήσοι Αιγαίου». Ωστόσο η εκταμίευση του ποσού για την αγορά του κτιρίου δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ο λόγος ήταν πως οι ιδιοκτήτες των τριών άλλων αυτόνομων κατοικιών του συγκροτήματος, κάποιοι μάλιστα από αυτούς και εκπαιδευτικοί, αντέδρασαν γιατί όπως υποστηρίζουν «υποβαθμίζονται οι ιδιοκτησίες τους». Για αρχή προσπάθησαν να εμποδίσουν το έργο με ασφαλιστικά μέτρα. Στη συνέχεια με προσφυγή τους προσβάλουν την οικοδομική άδεια με την οποία έγιναν οι αλλαγές στο κτίριο και τέλος , όπως σημειώνεται από το κέντρο «Ζωοδόχος Πηγή», κατάφεραν «μέσω της Περιφέρειας (και με την συμπαράσταση της Δημόσιας Διοίκησης) με νομικά τερτίπια, και απαρχαιωμένα νομικά διατάγματα της επαίσχυντης επταετίας να ακυρώσουν την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ αφού όλοι οι άλλοι ισχυρισμοί αποδείχθηκαν αβάσιμοι και προσχηματικοί».

Ειδικότερα ξέθαψαν ένα διάταγμα της χούντας (11/11-1972), σύμφωνα με το οποίο, όπως δηλώνει ο Χρήστος Τζαμούσης στο tvxs.gr, «για να τροποποιηθεί η περιουσία ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος απαιτείται διυπουργική απόφαση τεσσάρων υπουργών στην οποία να αναγράφεται και η τιμή». «Προφανώς το διάταγμα αυτό αναφέρεται σε περίπτωση που θέλει να πουλήσει το ίδρυμα ιδιοκτησία του».

«Για μας είναι μια παράνομη απόφαση. Δεν δεχόμαστε πως ένα χουντικό διάταγμα μπορεί να καθορίζει διαδικασίες ΕΣΠΑ. Ωστόσο αυτό είναι το τυπικό, το ουσιαστικό είναι πως δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά απροστάτευτα στις ρατσιστικές μειοψηφίες, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω πως είναι η πλειοψηφία, μάλλον το αντίθετο, άλλωστε οι εκδηλώσεις υποστήριξης είναι πολύ ενθαρυντικές», δήλωσε στο tvxs.gr ο Χρήστος Τζαμούσης.

«Είναι ένα μεγάλο θέμα το τι κοινωνία θέλουμε και τι κοινωνία εκκολάπτεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Επίσης μεγάλο θέμα είναι ότι η Περιφέρεια ενέδωσε σε όλη αυτήν την ιστορία και τελικά κατάφεραν να απεντάξουν το έργο από το ΕΣΠΑ», επισήμανε και σημείωσε ότι «υπάρχει τόση πολυνομία στην Ελλάδα που αν η δημόσια διοίκηση θέλει να φρενάρει μια διαδικασία θα βρει ένα νόμο, όπως επίσης αν θέλει να προστατέψει ή να προωθήσει ένα έργο θα βρει επίσης σχετικό νόμο».

Ο Χρήστος Τζαμούσης διερωτάται αν υπάρχει και «κάποιος συμβολισμός σε όλο αυτό». «Τα ρατσιστικά συναισθήματα τριών γειτόνων κατάφεραν να απεντάξουν ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ επικαλούμενοι διάταγμα της επταετίας», σημειώνει.

Καταλήγοντας ο διευθυντής του Κέντρου «Ζωοδόχος Πηγή» τονίζει πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα». «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτά τα πέντε παιδιά έρμαιο της πολιτείας, όπως αυτή εκφράζεται με τις εν λόγω αποφάσεις, ή μέρους της κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται από τη στάση των τριών γειτόνων», αναφέρει και καλεί τη κοινωνία συνολικά «να αντιδράσουμε και στα φαινόμενα ρατσισμού αλλά και σε αυτά τα φαινόμενα διοίκησης». «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να κυριαρχήσει αυτό το πνεύμα ρατσισμού».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα prismanews.gr ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σχολιάζοντας την απόφαση για αφαίρεση του έργου από το ΕΣΠΑ δήλωσε : «Από τη στιγμή που υπάρχει καταγγελία από πολίτες και εκκρεμή δικαστήριο η υπηρεσία δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη. Βλέπετε, υπάρχει ο νόμος έστω και αν είναι από την περίοδο της Χούντας. Όταν ολοκληρωθούν όλα και εφόσον πάνε καλά για το ίδρυμα μπορούν ακόμα και να επανενταχθούν».



Πηγή: http://www.tvkosmos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη των ξηρών καρπών


Παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους, φουντούκια, συνοδεύουν το ποτό σας και εμπλουτίζουν γευστικά γλυκά και αλμυρά πιάτα. Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, μόλις λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, που τυχαίνει να συμπίπτει και με αρκετές ονομαστικές εορτές, τα μπολ με τους ξηρούς καρπούς κοσμούν τα τραπέζια των σπιτιών. Και εμείς σας δίνουμε τρεις λόγους για να τους επιλέξετε!

Έχουν θρεπτική πλευρά: Οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο γευστικοί, αλλά φαίνεται πως μπορούν να σας παρέχουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν βιταμίνη Ε που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, βιταμίνη Α που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της όρασης και του ανοσοποιητικού συστήματος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ αποτελούνται από τα επονομαζόμενα «καλά» λιπαρά τα οποία, σε αντίθεση με το κορεσμένο λίπος που περιέχεται στα ζωικά τρόφιμα, επιδρούν ευεργετικά στην υγεία της καρδιάς. Παράλληλα, θεωρούνται καλή πηγή φυτικών ινών, συστατικών που προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και, ανάλογα πάντα με το είδος τους, περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως για παράδειγμα το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο.

Όχι, δεν θα σας παχύνουν: Παρόλο που οι ξηροί καρποί είναι τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, τα αποτελέσματα μελετών υποστηρίζουν ότι η συχνή τους κατανάλωση δεν σχετίζεται με υψηλότερο σωματικό βάρος. Αντίθετα, φαίνεται πως οι δίαιτες στις οποίες περιλαμβάνονται ξηροί καρποί είναι πιο αποτελεσματικές, πιθανότατα επειδή προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού λόγω του συνδυασμού των επιμέρους συστατικών τους, όπως η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες. Ακόμη λοιπόν και αν ακολουθείτε μία δίαιτα αδυνατίσματος μπορείτε να απολαύσετε τους ξηρούς καρπούς, αρκεί να βάλετε την έννοια του μέτρου στην κατανάλωσή τους. Προτιμήστε μία χούφτα ανάλατων, ωμών ξηρών καρπών που τρώγονται ολόκληροι, καθώς είναι και αυτοί που διατηρούν το σύνολο των ευεργετικών συστατικών τους.

Μπορούν και να σας γλυκάνουν: Εκτός από σκέτους, μπορείτε να καταναλώσετε τους ξηρούς καρπούς και μέσα από άλλα τρόφιμα, όπως τα γλυκά σας. Άλλωστε, όταν οι ξηροί καρποί συνδυάζονται με τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τότε σας δίνουν και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχες δηλαδή με εκείνες του κρέατος, παρέχοντας έναν ιδανικό συνδυασμό ακόμη και για αυτούς που νηστεύουν την εποχή αυτή! Φτιάξτε λοιπόν ένα μείγμα από ποικιλία αλεσμένων ξηρών καρπών και χρησιμοποιήστε το σε συνδυασμό με αλεύρι δημητριακών προκειμένου να παρασκευάσετε νόστιμα και θρεπτικά σπιτικά κέικ, μπισκότα και παντεσπάνια, ή προσθέστε γεύση και θρεπτική αξία «πασπαλίζοντας» με αυτό τα επιδόρπιά σας!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Παντοπωλείο από τον ΕΔΟΕΑΠ


Κοινωνικό Παντοπωλείο δημιουργεί ο ΕΔΟΕΑΠ. Πρόκειται για δράση αλληλεγγύης στη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, με τίτλο «I’M 4U, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.».

Θα διαθέτει προϊόντα κάλυψης βασικών αναγκών και θα παρέχει ειδικές εκπτώσεις σε κατηγορίες ασφαλισμένων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και ειδικές τιμές σε όλους τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ και τις οικογένειές του ΕΔΟΕΑΠ και τις οικογένειές τους.

Πρωταρχικός σκοπός της Συνεταιριστικής Επιχείρησης –όπως ορίζεται και στο καταστατικό, το οποίο εγκρίθηκε ήδη, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας-είναι να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο δίκτυο, όσο γίνεται περισσότερο οριζόντιο.

Στόχος είναι τα προϊόντα διατροφής να φτάνουν σε τιμές αξιοπρεπείς και συμφέρουσες, χωρίς κριτήρια κέρδους και κερδοσκοπίας για τους ασφαλισμένους, τους εργαζόμενους του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και για τους χρήστες-καταναλωτές της περιοχής στην οποία βρίσκεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο του ΕΔΟΕΑΠ.

Αυτή η δράση θα καλύψει αρχικά τέσσερις και στη συνέχεια άλλες δύο θέσεις εργασίας (σύνολο έξι).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καρκίνος «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες


Αλκοόλ, τσιγάρο και αποφυγή του γιατρού οι πιθανότερες αιτίες.

Οι άνδρες είναι όχι μόνο πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο σε σχέση με τις γυναίκες, αλλά έχουν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σαρόκχ Σαριάτ του Ιατρικού Κολεγίου Weill του πανεπιστημίου Κορνέλ μελέτησαν στοιχεία για τα περιστατικά καρκίνου στις ΗΠΑ μεταξύ των ετών 2003 - 2012 και βρήκαν ότι συστηματικά σε κάθε ένα από αυτά τα χρόνια οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Οι επιστήμονες μελέτησαν όλα τα είδη καρκίνου εκτός αυτών που εμφανίζονται μόνο σ’ ένα φύλο (π.χ. του προστάτη στους άνδρες ή των ωοθηκών στις γυναίκες). Όπως διαπίστωσαν, ενώ κατά την τελευταία δεκαετία η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τις διαγνώσεις καρκίνων έχει μειωθεί κατά 10% περίπου, οι θάνατοι των ανδρών είναι σταθερά μεγαλύτεροι από τους θανάτους των γυναικών. «Αυτή η ψαλίδα πρέπει να κλείσει», τόνισε ο Σαρόκχ Σαριάτ.

Κατά μέσο όρο, οι καρκινοπαθείς άνδρες με οποιαδήποτε μορφή της νόσου είναι 6% πιθανότερο να πεθάνουν από την πάθησή τους σε σχέση με τις γυναίκες καρκινοπαθείς. Όταν γίνεται σύγκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών που έχουν την ίδια μορφή καρκίνου, τότε η ψαλίδα σε βάρος των ανδρών αυξάνεται έως 12%. Από τις δέκα πιο κοινές μορφές καρκίνου, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τους άνδρες να πεθάνουν, μόνο στην περίπτωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Η νέα μελέτη δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τις αιτίες πίσω από αυτή τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά ως πιθανές εξηγήσεις για τον αυξημένο κίνδυνο των ανδρών προβάλλονται το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών που καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ. Παράλληλα, οι άνδρες κάνουν αραιότερες επισκέψεις στους γιατρούς σε σχέση με τις γυναίκες, με συνέπεια συχνά οι καρκίνοι των ανδρών να διαγιγνώσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, άρα να έχουν και λιγότερες ελπίδες θεραπείας.

Οι ορμόνες επίσης εκτιμάται ότι παίζουν ρόλο όσον αφορά το διαφορετικό τρόπο που αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα των δύο φύλων και λειτουργεί ο μεταβολισμός τους. Πάντως οι επιστήμονες έχουν πολύ δρόμο ακόμα μπροστά τους μέχρι να κατανοήσουν καλύτερα τι κάνει το υποτιθέμενα «ισχυρό» φύλο πιο ευάλωτο στον καρκίνο. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με τα θέματα υγείας τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίδοτο στο άγχος και στην κρίση η καθημερινή άθληση


Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και το καρδιαναπνευστικό σύστημα
.
Ναι στην άθληση λένε ολοένα και περισσότεροι Αθηναίοι, που τα τελευταία χρόνια, αν και όχι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τον πρωταθλητισμό ή και τον απλό αθλητισμό, φοράνε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια κι έτσι απλά βγαίνουν στο δρόμο αναζητώντας διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υγιούς αθλητικής δραστηριότητας αποτελούν τα μέλη του GR.RUNNERS CLUB, μια κοινωνική ομάδα που οργανώθηκε από τον Σπήλιο Ζαχαρόπουλο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, τ. προπονητή εθνικών ομάδων και πρωταθλητή Ευρώπης, στο πλαίσιο του Αθλητικού συλλόγου Δρομέα Αμαρουσίου.

Κάθε μέρα, στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου, οι GR. Runners, υπό την καθοδήγηση του προπονητή, που μεταξύ άλλων διετέλεσε και Εθνικός Προπονητής υπεύθυνος για την ελληνική Εθνική Ομάδα Στίβου, ακολουθούν ένα άκρως επιστημονικό πρόγραμμα εκγύμνασης και απόλυτα εξατομικευμένο για τις ανάγκες του καθένα.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, η προπόνηση περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες επιβαρύνσεις που συνθέτουν ολοκληρωμένη άθληση, όπως αερόβιες προσαρμογές, αναπνευστικές κινητικές ασκήσεις, stretching, pilates, ασκήσεις μυϊκής συνοχής και ενδυνάμωσης, κινησιοθεραπευτικές ασκήσεις αλλά και προπόνηση για αθλητικές επιδόσεις, ό,που αυτό είναι επιθυμητό.

Τα μέλη του GR.RUNNERS CLUB έχουν δυνατότητα συμμετοχής σε αθλητικές αγωνιστικές διοργανώσεις, σε κοινωνικές - πολιτιστικές δραστηριότητες και σε εκδρομές με ψυχαγωγικό, φυσιολατρικό και προπονητικό περιεχόμενο.

Με συμμετοχή που ξεπερνάει κάθε προσδοκία, η παρουσία των μελών καθημερινά στο Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά και το Σάββατο στον Εθνικό Κήπο, δίνουν μία ξεκάθαρη απάντηση πώς η άθληση έχει ανοίξει το παράθυρο αισιοδοξίας που αναζητά κανείς τις δύσκολες τούτες ημέρες.

Όπως λέει ο κ. Ζαχαρόπουλος «η άθληση βελτιώνει μεταξύ άλλων τη διάθεση». Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί, λόγω της έκκρισης ορμονών, αλλά και λόγω της αποβολής του άγχους που κυριαρχεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, βελτιώνει το καρδιαναπνευστικό σύστημα, καθώς άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν έως και 50% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, ενώ έως 30% μικρότερες είναι οι πιθανότητες για πρόκληση καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. «Ανάμεσα στα τόσα τρεξίματα μας, ας τρέξουμε λίγο και για την Υγεία μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ο κ. Ζαχαρόπουλος, που ήταν αυτός που εισήγαγε το θεσμό του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα, προειδοποιεί ότι η υπερβολική γύμναση, όπως το να τρέχει κανείς σε υπερμαραθώνιους, μπορεί να προκαλέσει καρδιολογικές βλάβες και καρδιακές αρρυθμίες.

Υπάρχει ένα «ανώτατο όριο ασφαλείας» για την καρδιολογική υγεία ερασιτεχνών αθλουμένων, το οποίο είναι μία ώρα άθλησης την ημέρα, σημειώνει.

«Όταν κάποιος γυμνάζεται περισσότερο από αυτό, όχι μόνον δεν αποκομίζει ιδιαίτερα οφέλη, αλλά αντιθέτως μπορεί να βλάπτει την υγεία του». Αυτό, βέβαια δεν αφορά τους συστηματικά και επιστημονικά αθλούμενους, που στοχεύουν στον πρωταθλητισμό, όπως διευκρινίζει.

Πρωταγωνιστές, ωστόσο, των GR.RUNNERS CLUB είναι τα ίδια τα μέλη του, που ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, βιώνουν μοναδικές εμπειρίες και καλούν και τους υπόλοιπους να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να «πάρουν» τους δρόμους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρκάρουν σε ράμπες αναπήρων


Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που παρκάρουν όπου βρουν ακόμη και πάνω σε ράμπες αναπήρων αδιαφορώντας για όλους τους άλλους. Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές στο φορολογικό


Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα πάνω από 20.000- 25.000 ευρώ, καλούνται και πάλι να σηκώσουν στις πλάτες τους τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη. Στις οικογένειες με παιδιά, οι μεγάλες επιβαρύνσεις από την κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου αντισταθμίζονται πλήρως, ενώ προκύπτουν και οφέλη στην περίπτωση που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ για όσους έχουν έως τρία παιδιά. Οικογένειες με τέσσερα παιδιά έχουν ελαφρύνσεις, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την άλλη, χάνουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και θα κληθούν να πληρώσουν το 2013, τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ από 500 ευρώ, φέτος αλλά οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν και τα …τυχερά τους.

Η νέα κλίμακα φορολόγησης ευνοεί, δραστικά σε σχέση με τους μισθωτούς τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ελεύθερου επαγγελματία με εισόδημα 100.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει φόρο 29.500 ευρώ ή 5.800 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το μισθωτό των 100.000 ευρώ στον οποίο αναλογεί φόρος 35.300 ευρώ).

Αναλυτικά οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορονομοσχέδιο έχουν ως εξής:

Μισθωτοί συνταξιούχοι: Η πέμπτη εκδοχή κλίμακας που πέρασε το κατώφλι της Βουλής προβλέπει ότι το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και στη θέση του καθιερώνεται σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ την οποία κερδίζουν στο σύνολό της όσοι έχουν εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Η νέα κλίμακα καθιερώνει συντελεστή 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ (κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ) και 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ

Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα έως 21.000 ευρώ δικαιούνται σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και μηδενίζεται για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εισόδημα που υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ χάνουν εντελώς το αφορολόγητο, αλλά από την άλλη πλευρά, για όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ το αφορολόγητο πρακτικά διευρύνεται από τα 5.000 ευρώ σήμερα στα 9.500 ευρώ.

Η εφαρμογή της νέας κλίμακας για μισθωτούς –συνταξιούχους φέρνει ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και επιβαρύνσεις σε υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Έτσι, μισθωτός χωρίς παιδιά και εισόδημα 10.000 ευρώ ο οποίος οφείλει σήμερα φόρο 500 ευρώ, με τις αλλαγές θα κληθεί να πληρώσει 400 ευρώ λιγότερα (ο φόρος περιορίζεται σε 100 ευρώ), για εισόδημα 15.000 ευρώ το όφελος περιορίζεται σε 40 ευρώ. Για εισόδημα 40.000 ευρώ ο φόρος αυξάνεται κατά 1.280 ευρώ.

Φοροαπαλλαγές: Μεγάλες απώλειες θα έχουν όσοι κερδίζουν σήμερα έκπτωση φόρου 10% από τόκους στεγαστικών δανείων, δίδακτρα φροντιστηρίων, ενοίκια και ασφάλιστρα. Οι φοροαπαλλαγές αυτές καταργούνται και διατηρούνται μόνο αυτές που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ συζύγων και δωρεές σε δημόσιο και κοινωφελή ιδρύματα.

Με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, μισθωτός χωρίς παιδιά με τόκους στεγαστικού δανείου 1.000 ευρώ (μείωση φόρου 100 ευρώ) και ασφάλιστρα 1.200 ευρώ (μείωση φόρου 120 ευρώ) και εισόδημα 13.000 ευρώ στον οποίο αναλογεί φέτος φόρος 880 ευρώ, κερδίζει μείωση φόρου 120 ευρώ από τις αλλαγές στην κλίμακα, αλλά χάνει έκπτωση φόρου 220 ευρώ από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και έτσι βγαίνει χαμένος κατά 100 ευρώ.

Επιδόματα: Οι αρχικοί πειραματισμοί του υπουργείου Οικονομικών με ένα ευτελές επίδομα 40 -50 ευρώ το οποίο ήταν παντελώς ανεπαρκές να καλύψει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που απορρέουν για τις οικογένειες εξαιτίας της κατάργησης του έξτρα αφορολογήτου, ευτυχώς αποσύρθηκαν με ουσιαστικά βελτιωμένες παρεμβάσεις.

Το έξτρα αφορολόγητο καταργείται, αλλά καθιερώνονται δύο επιδόματα: το μηνιαίο επίδομα τέκνων το οποίο ανέρχεται σε 40 ευρώ για κάθε παιδί, από το πρώτο παιδί με εισοδηματικά κριτήρια και ετήσιο το πολυτεκνικό επίδομα 500 ευρώ που δικαιούνται για κάθε παιδί όσοι έχουν από τρία τέκνα και πάνω.

Οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα έως 9.000 ευρώ δικαιούται το σύνολο του επιδόματος τέκνων, για εισόδημα από 9.000 έως 18.000 ευρώ το επίδομα περιορίζεται κατά ένα τρίτο και για εισόδημα άνω των 27.000 ευρώ χορηγείται μόνο το ένα τρίτο του επιδόματος. Τα όρια αυτά αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Το πολυτεκνικό επίδομα των 500 ευρώ δικαιούνται οικογένειες με εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Ο συνδυασμός αλλαγών στην κλίμακα, κατάργησης έξτρα αφορολογήτου και χορήγησης επιδομάτων οδηγεί σε επιβαρύνσεις οικογένειες με ένα παιδί και εισόδημα πάνω από 23.000 ευρώ, με δύο παιδιά και εισόδημα από 22.000 ευρώ και πάνω και οικογένειες με τρία παιδιά και εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ. Κερδισμένες είναι οι οικογένειες με παιδιά και σχετικά χαμηλά εισοδήματα.

Οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα 12.000 ευρώ, θα έχει τελικό κέρδος 280 ευρώ, οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 360 ευρώ και οικογένεια μισθωτών με εισόδημα 20.000 ευρώ και τρία παιδιά θα έχει ετήσιο όφελος 296 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα χθεσινά στοιχεία που δείχνουν ότι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, είναι το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών για την κατάργηση του αφορολογήτου και την καθιέρωση ξεχωριστής κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με συντελεστές 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, χωρίς αφορολόγητο.

Με τις αλλαγές την κλίμακα ελεύθερος επαγγελματίας με φορολογούμενο εισόδημα φέτος 15.000 ευρώ και φόρο κλίμακας 1.240 ευρώ, θα δει το εκκαθαριστικό του με σχεδόν τριπλάσιο αποτέλεσμα. Για το ίδιο φορολογούμενο εισόδημα ο φόρος αυξάνεται σε 3.900 ευρώ.

Παράλληλα αυξάνεται και το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις με έδρα σε πόλεις με περισσότερους από 20.000 κατοίκους (800 ευρώ για περιοχές με λιγότερο πληθυσμό), σε 600 ευρώ (από 300 ευρώ) για κάθε υποκατάστημα και σε 650 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις.

Μπλοκάκια: Ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκι ενώ είναι κατ’ ουσία μισθωτοί, το τέλος επιτηδεύματος παραμένει στα 500 ευρώ εφόσον έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρεις εργοδότες ή και με περισσότερους εργοδότες εφόσον το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από έναν εξ αυτών.

Επιχειρήσεις: Ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών Α.Ε και Ε.Π.Ε αυξάνεται από το 20% στο 26%, ενώ προβλέπεται μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 25% στο 10%. Για Ο.Ε, Ε.Ε κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές εταιρείες και κοινοπραξίες επιβάλλεται φόρος με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (26% έως 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα κέρδη).

Αγρότες: Το νομοσχέδιο προβλέπει καθιέρωση βιβλίων και στοιχείων από τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν το 2015. Από το 2013, όμως καθιερώνεται συντελεστής φόρου 13%.

Φόρος υπεραξίας και ενοίκια: Από το 2013, εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%, ενώ για υψηλότερα ποσά ενοικίων ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 33%.

Παράλληλα καθιερώνεται φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων με συντελεστή 20% που επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης και συντελεστές απομείωσης ανάλογα με το χρόνο διακράτησης του ακινήτου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο μειώνονται οι συντάξεις του ΙΚΑ


Σημαντικές μειώσεις θα υποστούν οι συνταξιούχοι, καθώς από 1.1.2013 μειώνονται οι ήδη χορηγούμενες συντάξεις, καθώς και όσες θα χορηγηθούν από την ημερομηνία αυτή και μετά από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης και το Δημόσιο.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, οι μειώσεις αφορούν όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) για οποιαδήποτε αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο, το ΜΤΠΥ καθώς και από κάθε άλλη πηγή. Η μείωση γίνεται στο σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων (κύριων – επικουρικών – μερισμάτων) το άθροισμα των οποίων υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Οι καταβαλλόμενες μηνιαίες συντάξεις μειώνονται από 01/01/2013, ως εξής:

1. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.

2. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ και έως 2.000,00 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01ευρώ.

3. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ και έως 3.000,00 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.

4. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση κατά 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

Για τον υπολογισμό των ποσών που αναφέρονται στις ανωτέρω κλίμακες, λαμβάνεται υπόψη το καταβλητέο την 31/12/2012 ποσό σύνταξης ή αθροίσματος συντάξεων [συμπεριλαμβανομένης και της προσαύξησης λόγω απόλυτης αναπηρίας (άρθρο 60 του Ν.3518/2006, που αντικατέστησε τις διατάξεις του άρθρου 29 παρ. 10 του Α.Ν.1846/51 όπως έχουν συμπληρωθεί)]. Δηλαδή, λαμβάνεται υπόψη:

α) για την κύρια σύνταξη, το ακαθάριστο ποσό που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (άρθρο 38 του Ν.3863/2010 και άρθρο 11 του Ν.3865/2010, όπως ισχύουν) και της επιπλέον εισφοράς της παρ. 11 του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152, Α΄), καθώς και των μειώσεων του άρθρου 2 του Ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α΄) και των άρθρων 1 και 6 του Ν.4051/2012 (ΦΕΚ 40 Α΄) και

β) για την επικουρική σύνταξη, το ποσό που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης της παρ. 13α του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α΄), καθώς και των μειώσεων των παρ. 3 και 4 του άρθρου 2 του Ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α΄) και της παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν. 4051/2012 (ΦΕΚ 40 Α΄).

Ποιοι εξαιρούνται

Από τις εν λόγω μειώσεις εξαιρούνται μόνο όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν οι ίδιοι το εξωιδρυματικό επίδομα των παρ. 1 και 2 του άρθ. 42 του Ν.1140/81 (ΦΕΚ 68, Α΄), όπως ισχύει (πολλαπλότητα 5 ) [Εγκύκλιοι ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 67/1992 (άρθρο 16 Ν.2042/1992), 53/2004 (παρ. 2 άρθρου 5 Ν.3232/2004), 44/2012 (παρ. 4 άρθρου 26 Ν.4075/12)]. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα που ισούται με 10 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.

Ευνόητο είναι, λοιπόν, ότι δεν εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα οι ίδιοι αλλά ασφαλίζουν έμμεσο μέλος οικογένειας στο οποίο χορηγείται το εξωιδρυματικό επίδομα (πολλαπλότητα 6).

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, που υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι σύνταξης, μειώνεται κατά τα ως άνω ποσοστά το συνολικό ποσό της σύνταξης που ξεπερνά κάθε κλίμακα και το ποσό σύνταξης που απομένει επιμερίζεται σύμφωνα με τα ποσοστά των δικαιοδόχων μελών.

Στην περίπτωση που κάποιο δικαιοδόχο μέλος οικογένειας λαμβάνει το εξωιδρυματικό επίδομα – οπότε εξαιρείται από την εν λόγω μείωση – θα πρέπει το ποσό σύνταξης λόγω θανάτου που του χορηγείται βάση του ποσοστού του να αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό που εξετάζεται ως βάση για τον υπολογισμό της μείωσης.

Κατάργηση δώρων

Καταργούνται τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα άδειας που καταβάλλονται στους συνταξιούχους από τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ωστόσο λαμβάνεται ειδική μέριμνα για:

α. συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη και εξωιδρυματικό επίδομα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 του Ν. 1140/1981, όπως ισχύουν (ΝΒ 097, 208)

β. όσους λαμβάνουν μόνο το εξωιδρυματικό επίδομα του άρθρου 42 του Ν. 1140/1981, είτε με βάση τα είκοσι ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (ΝΒ 098) είτε με βάση τα δέκα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (ΝΒ 147).

Ειδικότερα ορίζεται ότι από 1.1.2013 χορηγείται κατ΄εξαίρεση στις προαναφερόμενες κατηγορίες ασφαλισμένων ως δώρο Χριστουγέννων ολόκληρο το ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος ενώ ως δώρο Πάσχα και ως επίδομα αδείας το μισό του ως άνω επιδόματος, όπως ισχύει και καταβάλλεται σε κάθε περίπτωση, δηλαδή είτε με βάση τα είκοσι ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη είτε με βάση τα δέκα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.

Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις το συνολικό ετήσιο ποσό των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας επιμερίζεται σε δωδεκάμηνη βάση και προσαυξάνει το μηνιαίο εξωιδρυματικό επίδομα.

Επίσης, επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν και το εξωιδρυματικό επίδομα δικαιούνται την ανωτέρω προσαύξηση ως δώρα εορτών και επίδομα άδειας μόνο στο εξωιδρυματικό επίδομα και όχι στη σύνταξη.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Καμία πρόθεση για αύξηση της θητείας"


Χωρίς να έχει καμία πρόθεση να αυξήσει κατά τρεις μήνες τη στρατιωτική θητεία ή να καθιερώσει την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών από τα 18 τους χρόνια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος επιχειρεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των κληρωτών, σύμφωνα με τον «Βηματοδότη».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αύξηση της θητείας και οι συνθήκες βελτιώνονται, ακόμη και οι συνθήκες σίτισης. Θα πρέπει να είναι κανείς μαμμόθρεφτος για να έχει πρόβλημα» λέει και αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των ανυπότακτων βαίνει μειούμενος. Και γι' αυτό υπάρχει εξήγηση: οφείλεται στην οικονομική κρίση και κυρίως στην ανεργία των νέων. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος των υπόχρεων σε στράτευση επιλέγει να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύσκολη η ερχόμενη εβδομάδα στον τομέα της Υγείας


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους γιατροί και φαρμακοποιοί.

Δύσκολη προβλέπεται η ερχόμενη εβδομάδα στον τομέα της Υγείας, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς επίσης και ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί και φαρμακοποιοί, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), καλούνται γι άλλη μια φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους και να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις.

Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, Δευτέρα και Τρίτη, 17 και 18 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Ταυτόχρονα τα μέλη του κλάδου συνεχίζουν την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής των συνταγών Σεπτεμβρίου και σαφείς δεσμεύσεις για τις παλαιές οφειλές.

Από τη Δευτέρα, οι ασφαλισμένοι θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν και τις ιατρικές εξετάσεις τους μετά την απόφαση για επίσχεση παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ κλινικών και εργαστηριακών ιατρών, μέχρι πλήρους αποπληρωμής όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των αποδοχών τους, την κατάργηση, όπως αναφέρουν, κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης, και την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του ταμείου τους (ΤΣΑΥ).

Επίσης, τη Δευτέρα κλείνουν τα ταμεία των νοσοκομείων και για την Τρίτη, την οποία ο κλάδος αποκαλεί «Ημέρα νοσοκομείου», προγραμματίζονται συζητήσεις για την Υγεία με τοπικούς φορείς, δήμους, σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους.

Την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου, τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έλαβαν απόφαση να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Η Πέμπτη είναι «αφιερωμένη» στους νέους γιατρούς, με αποχή ειδικευομένων από το πρωινό ωράριο και εκδηλώσεις - συζητήσεις για την ανεργία των νέων γιατρών.

Την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεδριάσουν, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν με νέες μετά τις γιορτές.

Συμμετοχή στην απεργία, που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 19 Δεκεμβρίου, αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αντιδρώντας στα προσφάτως ανακοινωθέντα μέτρα, «που εκπορεύονται από το Πολυνομοσχέδιο - Μνημόνιο 3 και είναι καταλυτικά για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβουλία για απόρους και ανασφάλιστους ασθενείς


Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2013.

Μια ακόμα πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να βοηθήσει χιλιάδες άπορους και ανασφάλιστους Έλληνες, την περίοδο της κρίσης, αναλαμβάνουν αυτή τη φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με τον Σύλλογο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Στόχος είναι να βοηθήσουν, σε πρώτη φάση 1.500 ανασφάλιστους και αναξιοπαθούντες ασθενείς, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, νοσηλεία και φροντίδα.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2013 και θα «φιλοδοξεί», οι κατά τόπους δήμοι να αναγνωρίσουν με τη βοήθεια και των ενοριών, αλλά και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών, ποιοι Έλληνες έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια σε τομείς Υγείας.

Η πιστοποίησή τους θα συνοδεύεται από τη ιατρική συνταγή για τη φαρμακευτική αγωγή κάθε ασθενούς και μετά την επίσκεψη του γιατρού θα ετοιμάζονται τα φάρμακα και θα αποστέλλονται από τον ΙΣΑ στις αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες και τα κοινωνικά ιατρεία των δήμων.

Για την κάλυψη των αναγκών εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου 4.500 φάρμακα σε μηνιαία βάση, που αναλογούν στους 1.500 ασθενείς με τους οποίους θα αρχίσει το πρόγραμμα. Από την πλευρά του ο ΕΟΦ διασφαλίζει το ποιοτικό μέρος της προσπάθειας και συμβάλλει ώστε να απλουστευθεί η διαδικασία της χορήγησης δωρεάν φαρμάκων.

Τόσο ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης, όσο και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κ. Φρουζής, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ι. Τούντας, τόνισαν ότι η ανθρωπιστική κρίση θα οξυνθεί, ενώ σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ι. Τούντας, είπε ότι η υφιστάμενη κρίση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους πολίτες καθώς ήδη φαίνεται ότι δυσχεραίνεται η πρόσβαση των ανασφάλιστων, αλλά και των ασθενών, που δεν έχουν χρήματα, στα νοσοκομεία και τα φάρμακα, ενώ από την άλλη μειώνεται το ποιοτικό επίπεδο συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, στοιχεία που μόνα τους πλήττουν άμεσα την υγεία του πληθυσμού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από δήμους της δυτικής Αττικής, την Ηλιούπολη, τη Ραφήνα, τη Ν. Μάκρη, με στόχο να επεκταθεί σιγά σιγά σε όλες τις περιοχές της χώρας. Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους εργαζομένους νοσηλευτές και γιατρούς αλλά και την διοίκηση των νοσοκομείων «Ελπίς», «Σισμανόγλειο» και «Σωτηρία», οι οποίοι απορροφούν και νοσηλεύουν δωρεάν όσους άπορους ασθενείς φτάνουν σε αυτά ύστερα από συστάσεις του ΙΣΑ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ντομάτες κατά της κατάθλιψης


Ερευνητές μελετούν τη δράση του λυκοπένιου σε σχέση με την ψυχική υγεία.

Όσο περισσότερες ντομάτες καταναλώνουμε τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Affective Disorders.

Μια ομάδα κινέζων και ιαπώνων ειδικών με επικεφαλής τον Dr Kaijun Niu από το Πανεπιστήμιο Tianjin της Κίνας θέλησαν να διερευνήσουν τη δράση του λυκοπένιου (βασικού αντιοξειδωτικού της ντομάτας) σε σχέση με την ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές ανάλυσαν τις συνήθειες διατροφής και τους ιατρικούς φακέλους που αφορούν την ψυχική υγεία χιλίων ιαπώνων ανδρών και γυναικών ηλικίας 70 ετών και άνω. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που τρώνε ντομάτες δυο με έξι φορές την εβδομάδα είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που τις κατανάλωναν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα. Μάλιστα η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας μείωνε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 52%.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε κάποιο όφελος στην ψυχική υγεία από την κατανάλωση άλλων λαχανικών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες μπορεί να έχει ευεργετική δράση στην πρόληψη καταθλιπτικών συμπτωμάτων.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διάγνωση καρκίνου από την αναπνοή


Υπό δοκιμή νέο τεστ.

Με επιτυχία δοκίμασαν για πρώτη φορά ιταλοί επιστήμονες ένα νέου τύπου τεστ διάγνωσης του καρκίνου του εντέρου, μέσω απλώς της αναπνοής.

Ο καρκινικός ιστός έχει διαφορετικό μεταβολισμό σε σχέση με τα υγιή κύτταρα, με αποτέλεσμα να παράγει ορισμένες πτητικές οργανικές ουσίες, οι οποίες είναι δυνατό να ανιχνευθούν στην αναπνοή των καρκινοπαθών.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ντονάτο Αλτομάρε του πανεπιστημίου «Άλντο Μόρο» του Μπάρι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό χειρουργικής «British Journal of Surgery», σύμφωνα με το BBC, έκαναν δοκιμές με 37 ασθενείς και 41 υγιείς ανθρώπους, των οποίων ανέλυσαν δείγματα της αναπνοής τους.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έχουν καρκίνο του εντέρου, εκλύουν διαφορετικές ουσίες σε σχέση με τους υγιείς. Το τεστ αναπνοής είχε επιτυχία 76% στη διάκριση των καρκινοπαθών από τους υγιείς.

Όπως είπε ο Αλτομάρε, το πολλά υποσχόμενο νέο τεστ, που χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση και ήδη σχεδιάζεται η δοκιμή του σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων, είναι εύκολο στη χρήση του και μη επεμβατικό για τον ασθενή.

Άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο κατά πόσο είναι όντως εφικτό να υπάρξει σύντομα ένα πραγματικό αξιόπιστο τεστ διάγνωσης μέσω της αναπνοής, καθώς διάφοροι παράγοντες (π.χ. τι έχει φάει κανείς) επηρεάζουν τις ουσίες που μπορεί να περιέχει η αναπνοή.

Όμως ήδη άλλοι ερευνητές δοκιμάζουν τεστ αναπνοής για διάφορες ασθένειες, όπως ποικίλες μορφές καρκίνου, η φυματίωση και ο διαβήτης. Μία έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποβεί σωτήρια, ιδίως στην περίπτωση του καρκίνου. Πετυχημένα τεστ με σκύλους -που έχουν πολύ καλή όσφρηση- έχουν δείξει ότι όντως η ανάλυση της αναπνοής θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση προτού εμφανιστούν συμπτώματα μιας νόσου.

Σήμερα, ο διαγνωστικός έλεγχος του εντέρου γίνεται με εξετάσεις που πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν, όπως η κολονοσκόπηση και η ανάλυση κοπράνων.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές της μακροζωίας


Μας βοηθούν να διατηρήσουμε λαμπερό δέρμα και νεανικό σώμα.

Ποιες τροφές μας βοηθάνε στο να διατηρήσουμε το δέρμα και το σώμα μας λαμπερό και νεανικό για περισσότερα χρόνια; Υπάρχουν μυστικά στη διατροφή των κατοίκων της Ικαρίας που καταφέρουν με ευκολία και πλησιάζουν τα 90 έτη;

Διαβάστε την παρακάτω λίστα και σιγουρευτείτε ότι δεν ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε τα παρακάτω «ελιξίρια» στη διατροφή σας...

Το ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι η πιο αντιπροσωπευτική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Είναι καρδιοπροστατευτικό και έχει πλέον αποδειχθεί ότι η συνεισφορά του στην αύξηση της HDL χοληστερόλης («καλής») είναι μεγαλύτερη από εκείνη που επιτυγχάνεται αντίστοιχα με την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Επιπλέον το ελαιόλαδο όπως και οι ελιές, εμφανίζουν προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Εμφανίζει τη μεγαλύτερη θερμική αντοχή κατά το μαγείρεμα, με αποτέλεσμα η χρήση του να συνιστάται ως η βασική πηγή λίπους στη μεσογειακή διατροφή.

Αντιοξειξωτικά: Όσες τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βοηθούν στη μακροζωία, διότι δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγει το σώμα και ευθύνονται για τη γήρανση.

Τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε από τη διατροφή είναι διάφορες βιταμίνες όπως οι C, E, Q10, το B-καροτένιο, το λυκοπένιο, το σελήνιο και βρίσκονται σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως είναι τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα, το ακτινίδιο, το ρόδι, το καρπούζι, τα μούρα κα.

Επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα θεωρούνται τουλάχιστον 3-4 μερίδες από την κάθε ομάδα αντίστοιχα. Επιπλέον αντιοξειδωτικά περιέχονται στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι, τα φλαβονοειδή και τις πολυφαινόλες, και για το λόγο αυτό συνιστάται η κατανάλωση ενός ποτηριού μαζί με το γεύμα.

Λαχανικά: Τα λαχανικά τροφοδοτούν τον οργανισμό με φυτικές ίνες για την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Είναι πλούσια σε νερό για την ενυδάτωση του σώματος και αποτελούν πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την προστασία του από την εμφάνιση προβλημάτων υγείας.

Για παράδειγμα, τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α για την προστασία των ματιών και του δέρματος, η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο το οποίο μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου και χρόνιων παθήσεων, η πατάτα είναι πηγή καλίου για τη ρύθμιση της πίεσης και το μπρόκολο πηγή ασβεστίου για γερά οστά.

Επίσης τα λαχανικά που είναι πλούσιες πηγές φιλικού οξέως (σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) έχει βρεθεί ότι ασκούν προστατευτική δράση στην εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, μέσω ενός μηχανισμού μείωσης της ομοκυστεϊνης στο αίμα.

Άγρια φυλλώδη λαχανικά: Η ελληνική διατροφή είναι πλούσια και σε αρκετά άγρια λαχανικά και άγρια χόρτα (πχ γλιστρίδα), που ευδοκιμούν σε διάφορες περιοχές, και αποτελούν εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών, μια από τις σπουδαιότερες κατηγορίες αντιοξειδωτικών.

Τα άγρια αυτά χόρτα, περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες φλαβονοειδών από την αντίστοιχη ποσότητα που περιέχεται στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι που συνήθως προτιμώνται στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες.

Το σκόρδο: Έχει βρεθεί ότι έχει προστατευτική δράση στην καρδιά, αλλά και στα κύτταρα του εγκεφάλου. Για το λόγο αυτό πιστεύεται ότι συμβάλει στη μακροζωία.

Είναι αποτοξινωτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έπειτα από συστηματική χρήση, έχει την ιδιότητα να μειώνει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, καθώς και να βοηθά στην πηκτικότητα του αίματος.

Μια άλλη ιδιότητα του σκόρδου είναι ότι καταπολεμά τα βακτηρίδια και τους μύκητες, και κατά συνέπεια μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων και τροφικών δηλητηριάσεων. Η ποσότητα σκόρδου που φαίνεται να είναι αποτελεσματική είναι το ισοδύναμο μίας σκελίδας ημερησίως.

Φράουλες και μούρα: Και τα δύο φρούτα αποτελούν πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, προστατεύοντας από διάφορες εκφυλιστικές νόσους όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος. Καταναλώστε τα όταν είναι η εποχή τους είτε σε φρουτοσαλάτες, είτε σε φρέσκους χυμούς.

Ω-3 λιπαρά οξέα και ψάρια: Αρκετά ψάρια (σαρδέλα, σολωμός, ρέγκα, πέστροφα) αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι καρδιοπροστατευτικά, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα και αποτελούν πολύ βασικό συστατικό για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, προλαμβάνοντας την εμφάνιση άνοιας.

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, είναι πλούσια σε γ-τοκοφερόλες αλλά και βιταμίνη Ε που βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του λιπιδαιμικού προφίλ, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης για να αποφευχθεί η απόφραξη των αρτηριών με σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.

Ολικής άλεσης δημητριακά: Προτιμήστε τα ολικής άλεσης δημητριακά σε σχέση με τα λευκά, διότι έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία, με αποτέλεσμα να διατηρούν μεγαλύτερη από τη διατροφική τους αξία.

Το ψωμί ολικής άλεσης, τα μακαρόνια και το ρύζι μπορούν εύκολα να ενταχθούν στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο ασκώντας προστατευτική δράση ενάντια σε διάφορα είδη καρκίνου, στο διαβήτη και στην καρδιαγγειακή νόσο.

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, εμπλουτίζεται το διαιτολόγιο με περισσότερες φυτικές ίνες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Μεσογειακό μοντέλο διατροφής: Από πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί, και συχνά μάλιστα στην Ικαρία που παρατηρείται το φαινόμενο της μακροζωίας στην Ελλάδα, έχει βρεθεί ότι συνολικά η γενικότερη υιοθέτηση ενός μεσογειακού μοντέλου διατροφής, έναντι ενός αντίστοιχου δυτικού τύπου, εξασφαλίζει την μακροβιότητα.

Στις έρευνες αυτές βρέθηκαν υψηλές τιμές στο σκορ υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής (με λιγότερο κρέας και περισσότερο ψάρι, με άφθονο ελαιόλαδο, με ποικιλία φρούτων και λαχανικών και με διατήρηση ενός υγιούς βάρους) από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι ήταν όλοι ηλικίας μεγαλύτερης από 80 ετών.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για την βαθμολογική κατάταξη σε ΝΠΙΔ


Εφαρμογή του νόμου 4024/2011 από τις αρχές του 2013.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 οι διατάξεις του ν. 4024/2011, που αφορούν το βαθμολογικό και μισθολογικό καθεστώς των υπαλλήλων στο δημόσιο, θα αφορούν και το προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), επισημαίνεται σε εγκύκλιο που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι με τον παραπάνω νόμο κυρίως θεσπίστηκε το νέο σύστημα βαθμολογικής κατάταξης και προαγωγών, μισθολογικής εξέλιξης και αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων που υπηρετούν με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Επίσης, εισήχθη η έννοια του υπαλλήλου του κράτους (για θέματα κινητικότητας) ρυθμίστηκαν ζητήματα κατάργησης κενών οργανικών θέσεων στο δημόσιο τομέα κλπ.

Όπως σημειώνεται, η εγκύκλιος αφορά «νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στο κράτος ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ, κατά την έννοια τη επίτευξης κρατικού ή δημόσιου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους, συμπεριλαμβανομένων των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από πόρους των ως άνω φορέων κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, καθώς και των λοιπών δημόσιων επιχειρήσεων, οργανισμών και ανωνύμων εταιρειών, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 3429/2005 (Α΄ 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α΄ 212)».

Τονίζεται δε ότι ως αποτέλεσμα των παραπάνω «θα πρέπει για την βαθμολογική κατάταξη του προσωπικού που εμπίπτει στις ανωτέρω ρυθμίσεις να γίνει αναλογική εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 28 του ν.4024/2011».


Διαβάστε περισσότερα...

Έδωσαν σε μακαρίτη και δώρο Χριστουγέννων


Παρόλο που η σύζυγός του είχε ενημερώσει το Γενικό Λογιστήριο.

Σύνταξη μέχρι και πρόσφατα «έπαιρνε» συνταξιούχος του Δημοσίου, ο οποίος είχε αποδημήσει εις Κύριον από τον Μάιο του 2011, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η σύζυγός του είχε ενημερώσει δύο φορές τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου να διακόψουν την πληρωμή, εντούτοις η καταβολή της σύνταξης όχι μόνο δεν διακόπηκε, αλλά ο θανών «πληρώθηκε» το επίδομα Χριστουγέννων του 2011, το επίδομα Πάσχα του 2012, ενώ φυσικά «πήρε» και βεβαίωση αποδοχών για τη φορολογική του δήλωση.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν εκδώσει ούτε τη σύνταξη χηρείας στη δικαιούχο σύζυγο.

Έτσι λοιπόν ο θανών «εισέπραττε» κάθε μήνα από τον Μάιο του 2011 μέχρι και το Νοέμβριο του 2012, 2.300 ευρώ παρά το γεγονός ότι η σύζυγός του είχε ενημερώσει εγγράφως στις 04/12/12 το Γενικό Λογιστήριο ότι ουδέποτε η σύνταξη που καταβαλλόταν στο όνομα του συζύγου της είχε εισπραχθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέες κρατήσεις στους μισθούς


Αλλάζει ο υπολογισμός του φόρου εισοδήματος σε μισθούς και συντάξεις.

Αυξημένες κατά 3% έως και 186% θα είναι από την 1η - 1- 2013 οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος επί των μηνιαίων αποδοχών για τους περισσότερους μισθωτούς με προστατευόμενα τέκνα, λόγω της άμεσης εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας στον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Η νέα κλίμακα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος θα περιλαμβάνει μόνο τρεις συντελεστές φόρου, 22% για τις πρώτες 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 32% για τις επόμενες 17.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, και 42% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 42.000 ευρώ.

Ο φόρος που θα προκύπτει με την εφαρμογή της κλίμακας αυτής θα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, εφόσον το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα από 21.001 έως 41.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα περικόπτεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, δηλαδή θα κλιμακώνεται (αντιστρόφως ανάλογα του ύψους του εισοδήματος) από τις 2.000 έως τα 100 ευρώ.

Για εισοδήματα πάνω από 41.000 ευρώ δεν θα προβλέπεται καμία έκπτωση φόρου.

Με τη νέα αυτή κλίμακα θα υπολογίζονται από τον Ιανουάριο του 2013 και οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος για πάρα πολλούς μισθωτούς με παιδιά που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισθωτοί με δύο ή περισσότερα τέκνα και μικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.000 και μέχρι 2.850 ευρώ θα υποστούν εισοδηματικές απώλειες από 19,70 έως και 139 ευρώ το μήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών


Το μέτρο των μετεγγραφών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ επαναφέρει το υπουργείο Παιδείας με διάταξη που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το ίδρυμα νεολαίας, το οποίο εισήχθη χθες προς συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τα κριτήρια που θα τεθούν θα είναι αυστηρά και θα αφορούν παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, παιδιά πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε δικαιούχο δυο επιλογών προτίμησης.

Στο σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας για την επαναφορά του μέτρου των μετεγγραφών είναι να ελαφρύνει τις οικογένειες φοιτητών με χαμηλό εισόδημα που πλήττονται από την οικονομική κρίση από το βάρος της διατήρησης ενός ακόμα νοικοκυριού σε άλλη πόλη.

Τα κριτήρια
Το βασικότερο κριτήριο για να έχει δυνατότητα μετεγγραφής κάποιος φοιτητής ή σπουδαστής θα είναι το εισοδηματικό και πιο συγκεκριμένα το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 6.000 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η διάταξη αυτή ευνοεί τις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον ευκολότερη γίνεται η μετεγγραφή φοιτητών και σπουδαστών μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς διπλασιάζεται το κατά κεφαλήν εισόδημα στις 12.000 ευρώ. Τέλος, ένα ακόμα ευνοϊκό μέτρο είναι αυτό των δυο επιλογών που δίδονται στους δικαιούχους μετεγγραφής.

Αναλυτικότερα, οι προϋποθέσεις για την μετεγγραφή των φοιτητών και σπουδαστών για μετεγγραφές είναι οι εξής:
Α) Όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2011-2012 και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποκτούν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα, κατά την έννοια της υπ' αρ. 67859/Β1/5-7-2006 απόφασης του υπουργού Παιδείας «Αντιστοιχίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων» (ΦΕΚ Β' 874), όπως τροποποιήθηκε, εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειας του δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο, ήτοι 12.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Β) Η κατά τα ανωτέρω μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και επιτρέπεται μόνο από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ. Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα.

Γ) Οι δικαιούχοι μεταφοράς μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για αντίστοιχα τμήματα έως δύο διαφορετικών πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.

Δ) Κριτήρια κατάταξης των δυνητικά δικαιούχων ανά σχολή ή τμήμα είναι με σειρά προτεραιότητας τα κάτωθι:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, κατά αύξουσα κατανομή.

β) Ο δικαιούχος να είναι τυφλός ή κωφάλαλος ή νεφροπαθής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ή έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχει από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκει στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχει κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.

γ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α 195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

δ) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% ή ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς.

ε) Ο δικαιούχος να είναι τέκνο των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (ΦΕΚ Α΄120).

στ) Τα μόρια εισαγωγής των δυνητικά δικαιούχων, κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνίδα μάνα γέννησε το παιδί της κόρης της!


Μια ιδιαίτερα συγκινητική και πρωτοποριακή απόφαση πήρε μια 55χρονη Ελληνίδα μητέρα, που για να βοηθήσει την κόρη της να αποκτήσει μωράκι, αποφάσισε να γίνει παρένθετη μητέρα. Η γυναίκα έφερε πριν δυο μέρες στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι, για λογαριασμό της κόρης της.

Πρόκειται για την τέταρτη περίπτωση παρένθετης μητρότητας ανάμεσά σε μάνα και κόρη που γίνεται στην Ελλάδα και γέμισε χαμόγελα χαράς μια οικογένεια.

Η ιστορία της κυρίας Πένυς ξεκίνησε όταν η κόρη της, λόγω κάποιου προβλήματος υγείας που είχε και μετά από προσπάθειες που έκανε να συλλάβει παιδί, έμαθε πως δεν μπορεί να κυοφορήσει. Τότε η μητέρα της, ήταν αυτή που στάθηκε στο πλευρό της και πήρε την απόφαση να γίνει παρένθετη μητέρα στο παιδί της κόρης της.

Όπως αποκάλυψε η ίδια η παρένθετη μητέρα στη Μεσημεριανή Μελέτη, μαμά και κόρη πήραν την απόφαση και απευθύνθηκαν στον Μαιευτήρα - Γυναικολόγο, Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Κ. Πάντο, ο οποίος της βοήθησε να υλοποιήσουν την επιθυμία τους και να αποκτήσουν ένα υγιέστατο μωράκι.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο γιατρός, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της παρένθετης μητρότητας υπήρχε δικαστική απόφαση που διαβεβαίωνε πως η κόρη δεν μπορούσε να κυοφορήσει, καθώς επίσης κι ότι το μωρό με το που γεννηθεί καταγράφεται στο όνομα της βιολογικής του μητέρας, όπως και έγινε.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε ισχύ το «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη»


Και επίσημα από τις 12 Ιανουαρίου.

Σε ισχύ τέθηκε η ρύθμιση που επιτρέπει στους καταναλωτές να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζουν αν δεν πάρουν απόδειξη πληρωμής.

Σύμφωνα με την Αγορανομική Διάταξη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)».

Επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, πως «κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2523/1997, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις».

Το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους εστιατορίων κ.λπ. καταστημάτων εστίασης και αναψυχής. Η υποχρέωση ανάρτησης των πινακίων ισχύει από τις 12 Ιανουαρίου και για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν δικαστική βοήθεια σε υπερχρεωμένους


Πρόγραμμα υποστήριξης καταναλωτών από ΕΚΠΟΙΖΩ και Νέο ΙΝΚΑ.

Πρόγραμμα παροχής δωρεάν δικαστικής υποστήριξης σε υπερχρεωμένους καταναλωτές, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος της προσφυγής τους στο Ειρηνοδικείο, θέτουν σε εφαρμογή (αρχικά πιλοτικά) οι ενώσεις καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και «Νέο ΙΝΚΑ».

Η υποστήριξη αφορά τις διαδικασίες, μετά την αποτυχία της εξωδικαστικής προσπάθειας, μέχρι την κατάθεση αίτησης (δικογράφου) στο Ειρηνοδικείο και την κοινοποίησή της.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού, αρχικά, θα υλοποιηθεί σε πιλοτικό στάδιο και θα αφορά περιορισμένο αριθμό καταναλωτών.

Τα κριτήρια επιλογής είναι αυστηρώς προκαθορισμένα και θα τηρηθεί σειρά χρονικής προτεραιότητας.

Οι δύο ενώσεις καταναλωτών διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, για την παρουσίαση του εν λόγω προγράμματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό φαρμακείο στην Κόρινθο


Θα χορηγούνται φάρμακα σε ανασφάλιστους πολίτες
.
Ο δήμος Κορινθίων, στα πλαίσια των προγραμμάτων στήριξης οικονομικά αδυνάτων και ανασφάλιστων πολιτών, δημιούργησε και δημοτικό - κοινωνικό φαρμακείο.

Από την νέα αυτή δομή του κοινωνικού φαρμακείου, θα χορηγούνται φάρμακα σε ανασφάλιστους πολίτες που δεν έχουν, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δυνατότητα για φαρμακευτική κάλυψη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Χασικίδης σημειώνει, πως «με τη λειτουργία του δημοτικού κοινωνικού φαρμακείου ευελπιστούμε στην δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου αλληλέγγυας δράσης στον τομέα της φαρμακευτικής κάλυψης, με τη συμμετοχή φορέων, συλλόγων, σωματείων, επιχειρήσεων καθώς και μεμονωμένων κοινωνικά ευαισθητοποιημένων δημοτών, με στόχο την αντιμετώπιση αποσπασματικών δράσεων δίνοντας σάρκα και οστά στην έκφραση της κοινωνικής συνείδησης, μέσα από την προσφορά φαρμάκων σε συνδημότες μας που έχουν άμεση ανάγκη».


Διαβάστε περισσότερα...