Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Αναβρασμός στην Ηλεία


Αναβρασμός επικρατεί στους εργαζόμενους των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Ηλείας μετά την αποστολή εγγράφου με τη σήμανση «εξαιρετικά επείγον» του υπουργείου Υγείας με το οποίο ζητήθηκε πριν τρεις μέρες από την Ενιαία Διοίκηση, η άμεση αποστολή του αριθμού των εργαζομένων αλλά και των κενών θέσεων.

Η είδηση που κυκλοφόρησε σαν αστραπή σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες του νομού προκάλεσε έντονη ανησυχία καθώς είναι η πρώτη φορά που ζητείται μια τέτοια αναλυτική καταγραφή όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ και μάλιστα μέσα σε δυο 24ωρα (εστάλη τη Δευτέρα 3 Ιουνίου από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Π. Καλλίδη και τα στοιχεία θα έπρεπε να σταλούν μέχρι και χθες με κατ’ επείγουσες διαδικασίες).

Το εξαιρετικά επείγον έγγραφο ζητούσε να δοθούν αναλυτικά όλες οι λίστες με τους ειδικευμένους γιατρούς, τους νοσηλευτές αλλά και το διοικητικό προσωπικό ανά τμήμα και κλινική γεγονός που θορύβησε ιδιαίτερα όλους τους εργαζομένους, καθώς μια τέτοια κίνηση λίγες μέρες πριν την έλευση της Τρόικας η οποία ζητά συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, αφήνει να εννοηθεί ότι και η πόρτα του ΕΣΥ είναι ανοιχτή για περαιτέρω απομακρύνσεις εργαζομένων.

Τόσο η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου όσο και ο Σύλλογος Εργαζομένων του «Ανδρέας Παπανδρέου» ετοιμάζονται να αντιδράσουν στην περίπτωση που υπάρξει θέληση για νέες απομακρύνσεις και μάλιστα από τον πολύπαθο χώρο της Υγείας, δεδομένου ότι ήδη όλες οι Νοσηλευτικές Μονάδες του Νομού, λειτουργούν εδώ και καιρό στο «κόκκινο» με τα περισσότερα τμήματα να υπολειτουργούν εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων προσωπικού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτρεξαν για τακτοποίηση αυθαιρέτων


Στις 389.659 ανέρχονται τα αυθαίρετα που εντάχθηκαν στον Ν.4014/11 προς «τακτοποίηση». Την προηγούμενη, τελευταία εβδομάδα ισχύος του νόμου, ο ρυθμός πληρωμής παραβόλων –το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη διαδικασία «τακτοποίησης»- τριπλασιάστηκε, ενώ τα συνολικά έσοδα ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ.

Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών της ρύθμισης αποδεικνύει ότι η πρόθεση της ολομέλειας του ΣτΕ να κηρύξει αντισυνταγματικό τον Ν.4014 λειτούργησε κάθε άλλο παρά αποτρεπτικά.

Η 6η παράταση στη ρύθμιση των αυθαιρέτων ήταν τελικά και η τελευταία και έτσι η ισχύς του Ν.4014/11 για την «τακτοποίηση» αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων έληξε την προηγούμενη Παρασκευή.

Όπως προκύπτει από τον ρυθμό υποβολής δηλώσεων, ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών αυθαιρέτων περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή είτε με την προσδοκία μιας νέας παράτασης είτε εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν άλλες εξελίξεις.

Έτσι, όταν την προηγούμενη Δευτέρα 27 Μαΐου κάτι τέτοιο δεν έδειχνε πιθανό, έσπευσαν κατά χιλιάδες να «κλειδώσουν» την υπαγωγή τους στη ρύθμιση, καταβάλλοντας το παράβολο.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκτόνησε για το κούρεμα


Το πτώμα της 26χρονης Frankie Warren που ήταν αγνοούμενη από την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκε από την αγγλική αστυνομία κοντά στην περιοχή όπου διέμενε.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η 26χρονη Frankie Warren αγνοείται από την προηγούμενη Τετάρτη οπότε και έφυγε από το σπίτι της προκειμένου να πάει στη δουλειά, όπου δεν εμφανίστηκε ποτέ.


Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η αστυνομία βρήκε ένα πτώμα κοντά στο Gloucester, στην περιοχή όπου διέμενε η άτυχη κοπέλα και οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για την αγνοούμενη η οποία τις τελευταίες μέρες ήταν ένα ράκος ψυχολογικά γιατί δεν της άρεσε καθόλου το νέο της κούρεμα.

Σύμφωνα με τους γονείς της, η Frankie δεν είχε κάποια ψυχική νόσο ούτε είχε δείξει παρόμοια συμπεριφορά στο παρελθόν.

Ο διευθυντής της εταιρείας στην οποία εργαζόταν η κοπέλα δήλωσε ότι τις τελευταίες μέρες είχε χάσει τελείως τα λογικά της λόγω των μαλλιών της. Πάντως η αστυνομία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο δολοφονίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτιά στην παραοικονομία


Χρυσό μετάλλιο στην παραοικονομία κέρδισε η Ελλάδα το 2012 ανάμεσα σε 21 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα φτάνει τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου το 1/4 του ελληνικού ΑΕΠ. Και όπως δείχνει η διεθνής έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Υποθέσεων (Institute of Economic Affairs) για το εύρος της σκιώδους οικονομίας παγκοσμίως, αν και η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, η «γκρίζα» οικονομία στην Ελλάδα το 2012 άγγιξε το 24% του ΑΕΠ και παρότι εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με το 2011, που ήταν στο 24,3% του ΑΕΠ, η χώρα μας, δυστυχώς, βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ιταλία με 21,6% και στην τρίτη θέση η Πορτογαλία με 19,4%.

Είναι ενδεικτικό ότι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου τα ποσοστά της παραοικονομίας είναι σημαντικά υψηλά, με τον μέσο όρο να είναι περίπου στο 20% του ΑΕΠ. Μικρότερα ποσοστά παρουσιάζουν οι χώρες του Βορρά. Στη Βρετανία η σκιώδης οικονομία διαμορφώνεται περίπου στο 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, στη Γερμανία στο 13,3%, στις σκανδιναβικές χώρες στο 14% του ΑΕΠ τους, ενώ σύμφωνα με το Institute of Economic Affairs η Αυστρία είναι η χώρα που βρίσκεται στην τελευταία θέση με ποσοστό 7,6%.

Στοιχείο που φαίνεται να ενισχύει την παραοικονομία είναι η ανασφάλιστη εργασία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό ανασφάλιστων εργαζομένων είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, καθώς διαμορφώνεται στο 37,3% του συνόλου, με πρώτη την Πολωνία που έχει ποσοστό 57%. Επίσης η Ελλάδα κατέχει και την πρώτη θέση στο ποσοστό παράνομων μεταναστών που εργάζονται (στο 4,45% του συνόλου), με τις ΗΠΑ να ακολουθούν με ποσοστό 3,2% και την Ιταλία να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 2%. Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι εργάζονται ανασφάλιστοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνω από 48 εκατομμύρια στις χώρες του ΟΟΣΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αποπειράθηκα να αυτοκτονήσω πέρυσι»


Για τη συνεχιζόμενη μάχη του με τη διπολική διαταραχή μίλησε ο Στίβεν Φράι.

Ο βρετανός κωμικός Στίβεν Φράι πέρυσι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του. Ο ηθοποιός μίλησε ανοιχτά για τη συνεχιζόμενη μάχη του με τη διπολική διαταραχή.
«Αποπειράθηκα να αυτοκτονήσω πέρυσι»

Ο 55χρονος Φράι είπε στη συνέντευξή του στον κωμικό Ρίτσαρντ Χέρινγκ ενώπιον κοινού που βρισκόταν στο στούντιο, ότι ήταν «θύμα της ίδιας του της διάθεσης» και ότι χρειάστηκε να ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή «ώστε να μην είμαι σε υπερδιέγερση, αλλά ούτε και σε κατάθλιψη σε βαθμό που να έχω τάσεις αυτοκτονίας».

«Θα φτάσω στο σημείο να σας πω ότι αποπειράθηκα πέρυσι. Πήρα υπερβολική δόση χαπιών μαζί με τεράστιες ποσότητες βότκας...», εξομολογήθηκε ο ηθοποιός στο συγκεντρωμένο πλήθος στο Leicester Square Theater του Λονδίνου κι όπως σημείωσε αυτή είναι η πρώτη φορά που μιλάει δημοσίως για την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε.

«Ευτυχώς, ο παραγωγός της ταινίας που γυρίζαμε εκείνη την εποχή ήρθε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και με βρήκε αναίσθητο και με μετέφεραν στην Αγγλία όπου και νοσηλεύτηκα», σχολίασε ο Φράι, ο οποίος είναι γνωστό ότι πάσχει από μανιοκατάθλιψη.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς αντιμετωπίζουμε τη ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια;


Μια πρώτη και βασική συμβουλή που πρέπει να δώσουμε είναι να προσπαθήσουν οι γονείς να εντάξουν το μεγάλο παιδί στη διαδικασία περιποίησης του μικρού παιδιού και βέβαια να μη δίνουν μεγάλη σημασία στην συμπεριφορά αυτή της ζήλιας. Την αφήνουμε να περνά απαρατήρητη, να μην προκαλεί αναστάτωση στο οικογενειακό περιβάλλον.

Σας εξηγήσουμε λίγο πιο αναλυτικά αυτές τις δυο συμβουλές.

Ξαφνικά έρχεται ένα άλλο πλάσμα στην οικογένεια που τραβάει όλη την προσοχή πάνω του. Γίνεται αντικείμενο ενδιαφέροντος κυρίως της μαμάς η οποία σε αυτή την χρονική περίοδο έχει το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας του. Ο αναγνώστης μας πρέπει να επιδιώκει λοιπόν, κατά κύριο λόγο να αφήνει το παιδί μαζί με τη μητέρα του στον ίδιο χώρο. Το παιδί νιώθει μάλλον την έλλειψη της μητέρας που στα μάτια του αφοσιώθηκε «αλλού». Είναι πολύ πιο χρήσιμη αυτή η τακτική από το να αφήνει το παιδί μαζί με το αδερφάκι του.

Τι νιώθει το μεγάλο αδερφάκι;

Νιώθει ότι έχασε τον πρώτο λόγο, το ενδιαφέρον της μαμάς και ότι τώρα όλοι ασχολούνται με τη μικρότερη αδερφή του. Νιώθει φόβο, ότι θα χάσει την αγάπη των γονιών. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία πιστεύουν ότι η αγάπη δεν μοιράζεται. Η μαμά όσο μπορεί πρέπει να του δώσει χρόνο, να αφιερώσει χρόνο στην επικοινωνία των δυο τους, χωρίς την παρεμβολή του μικρού παιδιού.

Μη δίνετε παραπάνω σημασία στο γεγονός από όσο πρέπει.

Είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά και δε χρειάζεται να γίνει οικογενειακό ζήτημα. Παρεμβαίνουμε βέβαια αν δούμε ότι η συμπεριφορά του μεγάλου παιδιού μπορεί να γίνει επικίνδυνη και έχουμε το νου μας για κίνδυνο τραυματισμού.

Προσπαθήστε να μην γίνεστε επικριτικοί σαν γονείς.

Αντίθετα, πρέπει να ενθαρρύνουμε το μεγάλο παιδί, λέγοντας “σε εμπιστεύομαι και πιστεύω ότι θα κάνεις το καλύτερο για το αδερφάκι σου”. Το παιδί έχει το δικαίωμα να ζηλεύει όσο και αν μας φαίνεται περίεργο. Εμείς δε χρειάζεται να δημιουργήσουμε ενοχές στο παιδί για τον τρόπο που αισθάνεται. Απλά, δεν ενισχύουμε τη συμπεριφορά του αυτή και όπως είπαμε φαινομενικά, την αφήνουμε να περνά απαρατήρητη.

Κάτι που θα πρότεινα:

Ας δοκιμάσει η μητέρα που συνήθως είναι αυτή που λείπει στο παιδί να του αφιερώσει λίγο χρόνο παραπάνω. Ας προσπαθήσει να πηγαίνει βόλτες, για παράδειγμα μαζί του όταν κάποιος άλλος μπορεί να κρατήσει το παιδί. Και επειδή όπως μας λέει η αναγνώστρια βοηθά και η γιαγιά η οποία μάλιστα, φωνάζει, προσεγγίστε αυτή τη γυναίκα και βάλτε τη στο παιχνίδι σας. Εξηγήστε της για ποιο λόγο πρέπει να αλλάξει και εκείνη τη συμπεριφορά της όπως και εσείς. Μη την παρεξηγείται. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι έχουν τις δικές τους αντιλήψεις και είναι πολλές φορές πιο δύσκολο να καταλάβουν.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον Καναδά με 600€ την εβδομάδα


Στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας αναζητά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό η τοπική κυβέρνηση της Μανιτόμπα στον Καναδά.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας και της Γερμανίας, οι οποίες έκαναν οργανωμένες καμπάνιες προσέλκυσης εργαζομένων, οι Καναδοί σε συνεργασία με την τοπική Ελληνική Πρωτοβουλία της Μανιτόμπα (Manitoba Hellenic Initiative Committee) διοργανώνουν συνεντεύξεις από τις 8 έως τις 12 Ιουνίου αναζητώντας κυρίως εργαζομένους σε χειρωνακτικά επαγγέλματα, τεχνίτες αλλά και δασκάλους.



* Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση

Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον εκατοντάδες επαγγελματίες. Το μέλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας της Μανιτόμπα Βικτώρια Δούση Σιντλ λέει στο Εθνος ότι περιμένει αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για συνέντευξη μέχρι την Παρασκευή και επισημαίνει ότι η διαδικασία έχει την πλήρη υποστήριξη της τοπικής κυβέρνησης.

Οι οικονομικές απολαβές στη Μανιτόμπα είναι πιο χαμηλές από τις περισσότερες επαρχίες του Καναδά. Ο μέσος μισθός στη συγκεκριμένη επαρχία ανέρχεται στα 600 ευρώ την εβδομάδα, κάτι που όπως λέει η κ. Δούση «αφορά ειδικότητες όπως οι διπλωματούχοι ηλεκτρολόγοι και οι υδραυλικοί. Για επαγγέλματα όπως ο μηχανικός ή ο δάσκαλος οι μισθοί είναι ακόμα μεγαλύτεροι».
Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΕΣΠΑ η ανέγερση σχολείου


Ύστερα από την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η ανέγερση ενός νέου σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος στην Τρίπολη με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά στην ανέγερση του 12ου δημοτικού σχολείου της πόλης, σε οικόπεδο 2.074,55τ.μ. ιδιοκτησίας του δήμου, στην περιοχή της Επέκτασης Σταδίου. Μπροστά από το οικόπεδο αυτό βρίσκεται χώρος πρασίνου που εξασφαλίζει απόσταση από την περιφερειακή οδό, πλάτους 17 μέτρων για αποφυγή ηχορύπανσης και έκθεσης των μαθητών σε δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας.

Το σχολείο σήμερα λειτουργεί υπό δυσμενείς συνθήκες λόγω ανεπάρκειας χώρων και παλαιότητας του κτιρίου, σε χώρους της παλιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Με το έργο θα κατασκευαστεί ένα διώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 1.244τ.μ. με 6 αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια φυσικών επιστημών, πληροφορικής και ξένων γλωσσών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που λειτουργεί και σαν κλειστός χώρος άθλησης, γραφεία διδασκόντων, βιβλιοθήκη, μικρό ιατρείο καθώς και όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους. Ο προαύλιος χώρος διαμορφώνεται με περίφραξη, χώρους πρασίνου, βρύση, πέργκολα και ελευθέρους χώρους για να φιλοξενεί τους μαθητές.

Επίσης, όλοι οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι και για ΑμεΑ με μελέτη προσβασιμότητας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγουν 3.500 θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ


Την πρόσληψη 3.500 συμβασιούχων ζήτησε η ΔΕΗ σε έγγραφο που απέστειλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι ειδικότητες που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των θέσεων είναι κυρίως τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αφορούν: Τεχνίτες Δικτύων, Τεχνικοί Σταθμών, Ηλεκτρολόγοι, Τεχνικοί Ορυχείων, Μηχανοτεχνικοί, Τεχνικοί Εξοπλισμού, Χειριστές Μηχανημάτων και Οδηγοί.

Οι συμβάσεις εργασίας θα είναι οκτάμηνες, ενώ η ΔΕΗ βάζει τις τελευταίες πινελιές στην κατανομή των θέσεων με βάση τις εποχικές ανάγκες ώστε να σταλούν τα σχέδια των προκηρύξεων προς έγκριση στο ΑΣΕΠ.
Διαβάστε περισσότερα...

Στην καλλιέργεια καπνού στρέφονται άνεργοι νέοι


Είδαν τη ζωή τους να αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, όταν παρασυρόμενοι από το “τσουνάμι” της κρίσης έχασαν τη δουλειά τους κι άρχισαν να αναζητούν αγωνιωδώς επαγγελματική διέξοδο. Τότε ήταν που τρεις νέοι από τη Ροδόπη αποφάσισαν να “σηκώσουν τα μανίκια” και να επιστρέψουν στα χωράφια και σε μια καλλιέργεια που έχει “ταΐσει” πολλές γενιές στην περιοχή, αυτή του καπνού.

Ο 34χρονος Έρβιν Χουσεΐν, ο 33χρονος Τσινάν Αχμέτ και ο 31 ετών Τζαΐτ Σουλεϊμάν Καμπέρ εξηγούν το πώς αποφάσισαν να στραφούν στην καλλιέργεια καπνού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητώντας στήριξη από την Πολιτεία για να μπορέσουν να τα καταφέρουν, όπως χαρακτηριστικά λένε.

Οι τρεις νέοι παραγωγοί ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να “παλέψει”, εξασφαλίζοντας και πάλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 100% των επιδοτήσεων για τους καπνοπαραγωγούς.

Απευθύνονται δε και στους μεσάζοντες καλώντας τους να “βάλουν νερό στο κρασί” τους ώστε, όπως τονίζουν, περιορίζοντας το κέρδος τους να δώσουν στους εργάτες καλύτερες τιμές. Οι χαμηλές τιμές που δίνουν οι έμποροι (4-5,30 ευρώ/κιλό) σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω - μεταξύ άλλων - της ανατίμησης του πετρελαίου, των φαρμάκων και των πρώτων υλών, αλλά και οι “πετσοκομμένες” κατά 50% επιδοτήσεις που λαμβάνουν, είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοκαλλιεργητές.

Ο Έρβιν Χουσεΐν, παντρεμένος με ένα παιδί, δούλευε επί σειρά ετών στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, η οποία την τελευταία τριετία έχει ερημώσει, αφού όλες οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Όταν έχασε τη δουλειά του, άρχισε να κάνει μεροκάματα ως γκαρσόν σε καφετέριες της πόλης, αλλά και σε αυτόν τον χώρο “τα πράγματα έσφιξαν”, όπως λέει, κι επειδή βρέθηκε πολλές φορές “χωρίς ούτε ένα ευρώ στην τσέπη και με τους λογαριασμούς να τρέχουν” αποφάσισε, μαζί με τη γυναίκα του, να γυρίσουν στα χωράφια των γονιών τους και να γίνει καπνοκαλλιεργητές.

Σήμερα, καλλιεργούν 10 στρέμματα, αλλά οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με τις μειωμένες επιδοτήσεις - τις οποίες, μάλιστα, λαμβάνουν οι γονείς τους και όχι οι ίδιοι ως Νέοι Αγρότες -δεν τους αφήνουν κανένα περιθώριο να “χαλαρώσουν”, όπως τονίζουν.

“Δεν θέλουμε να γίνουμε κλέφτες, ούτε όμως και να πάμε φυλακή για οφειλές” λέει χαρακτηριστικά ο 34χρονος.

“Πώς γίνεται, ενώ από το 2006 και μετά όλα να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, οι τιμές που αγοράζουν το προϊόν μας να μένουν καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα” διερωτάται από την πλευρά του ο Τζαΐτ Σουλεϊμάν Καμπέρ, απόφοιτος Τεχνικού Λυκείου και για πολλά χρόνια υπάλληλος λογιστηρίου σε διάφορες εταιρείες, αλλά και εργάτης σε εργοστάσια της Κομοτηνής.

Έχοντας ήδη ένα παιδί και με το μέλλον αβέβαιο, μας λέει πως η ανάγκη για δουλειά οδήγησε την οικογένειά του πίσω στα χωράφια και παρ' όλο που εργάζονται σκληρά στα 20 στρέμματα που διαθέτουν, δεν τα βγάζουν πέρα. “Χρωστάμε ασφαλιστικές εισφορές, βρεθήκαμε άπειρες φορές κοντά στο να μας κόψουν το ρεύμα κι εάν δεν είχαμε τη βοήθεια των γονιών μας, πολύ φοβάμαι ότι θα μέναμε στο δρόμο” υπογραμμίζει.

Μάλιστα, ο ίδιος διαρκώς ψάχνει να κάνει ένα μεροκάματο οπουδήποτε προκειμένου να ενισχύσει το οικογενειακό εισόδημα, ωστόσο τα πράγματα είναι δύσκολα εν μέσω κρίσης.

Την αγωνία του για το μέλλον, όχι μόνο το δικό του αλλά και των υπόλοιπων παραγωγών εκφράζει και ο 33χρονος Τσινάν Αχμέτ, ηλεκτρονικός/ ηλεκτρολόγος παλαιότερα και σήμερα καπνοκαλλιεργητής. Όπως λέει χαρακτηριστικά, “ευτυχώς μεν που υπάρχουν και τα χωράφια (20 στρέμματα) αλλά εάν δεν μας στηρίξει η πολιτεία, τα καπνά θα σβήσουν και πάλι να υφίστανται στη χώρα μας, αφού η καλλιέργειά τους δεν φτάνει για να ζήσουμε”. Οι γιοι του τον βοηθούν, παρ' όλο που δίνουν εξετάσεις αυτό τον καιρό, με στόχο να περιοριστεί το κόστος παραγωγής και να μην προσλάβει εργάτες, ωστόσο η κατάσταση είναι δύσκολη και “θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που βγει αληθινό αυτό που ακούγεται και κοπούν εντελώς οι επιδοτήσεις” όπως λέει.

Στα 65.000 στρέμματα η καλλιέργεια καπνού σε Ροδόπη και Έβρο Παρ' όλα, ωστόσο, τα προβλήματα ολοένα και περισσότεροι αναζητούν επαγγελματική διέξοδο στην καλλιέργεια του καπνού. Χαρακτηριστικό είναι πως σε περισσότερες από 1200 ανέρχονται οι οικογένειες που έγιναν μέλη της κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης και Έβρου φέτος, αφού, όπως λέει ο πρόεδρος του φορέα Εσάτ Χουσεΐν, από 5480, τα μέλη έφτασαν φέτος τα 6700.

Καλλιεργούνται δε 65.000 στρέμματα στην περιοχή, περισσότερα κατά 25% έναντι του 2012.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πολυεθνική καπνοβιομηχανία, σημειώνει ότι λειτούργησε θετικά ως προς το να μπει και πάλι η συγκεκριμένη καλλιέργεια δυναμικά σε νέα αφετηρία, προσελκύοντας περισσότερους παραγωγούς, ωστόσο τονίζει ότι “το όλο θέμα θα ξεφουσκώσει εάν δεν μας στηρίξουν”.

Εξηγεί δε ότι, κατά μέσο όρο, ένας παραγωγός καπνού στην περιοχή, καλλιεργεί 8 - 10 στρέμματα και παράγει κοντά στον ένα τόνο. “Με την τιμή πώλησης να κυμαίνεται 4-5,30 ευρώ/κιλό και το κόστος παραγωγής να υπολογίζεται στα 2 ευρώ/κιλό αντιλαμβάνεστε ότι οι οικογένειες πεινάνε” υποστηρίζει και ζητά κι αυτός, από την πλευρά του, στήριξη από την Πολιτεία.

Επισημαίνεται ότι ο κλάδος της καπνοκαλλιέργειας απασχολεί σήμερα 15.000 καλλιεργητές και πάνω από 12.000 εργάτες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγοράκι ξεψύχησε ξεχασμένο...


Ο Αντρέα Αλμπανέζε, 39 ετών από την Ιταλία, μετέβη χθες στην εργασία του, όπως κάνει καθημερινά, χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει ότι στο πίσω κάθισμα βρισκόταν ο 2χρονος γιος του.

Ο Λούκα έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο, ξεχασμένος και κλειδωμένος στο όχημα του μπαμπά του…

Το άτυχο παιδί, βρέθηκε λιπόθυμο μέσα στο ΙΧ το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο έξω από εστιατόριο στην Πιατσέντζα, όπου ο πατέρας του εργάζεται ως σεφ.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο Αλμπανέζε όταν συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί, άρχισε να ουρλιάζει μη μπορώντας να πιστέψει την ανείπωτη αυτή τραγωδία.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οξεία λευχαιμία η διάγνωση για τον Κιλιγκαρίδη


Σε κώμα στην Πολωνία εξακολουθεί να βρίσκεται ο Έλληνας πρωταθλητής του κανόε καγιάκ, Ανδρέας Κιλιγκαρίδης.

Οι γιατροί υπέβαλαν τον 37χρονο αθλητή σε εξετάσεις στο νοσοκομείο του Μπίντγκοζ διέγνωσαν οξεία λευχαιμία.

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στην υπόλοιπη ελληνική αποστολή του τρίτου παγκοσμίου κυπέλλου κανόε καγιάκ στο Πόζναν της Πολωνίας.

"Το τραγικό είναι ότι ο Ανδρέας είχε κάνει γενικές εξετάσεις προτού αναχωρήσει. Είχε δέκατα και οι γιατροί του είπαν: Πήγαινε! Είναι όλα καλά!", δήλωσε συντετριμμένος ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Αντώνης Νικολόπουλος.

"Του είπαν ότι πρόκειται μόνο για μια ίωση. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν, δυστυχώς, λόγο για οξεία λευχαιμία", συνέχισε.

Οι γιατροί εκτίμησαν ότι το λιποθυμικό επεισόδιο, το οποίο υπέστη ο αθλητής, οφείλεται σε πολύ σοβαρό αιματολογικό πρόβλημα, το οποίο δεν είχε διαγνωστεί.

Η ομοσπονδία του κανόε καγιάκ ειδοποίησε αμέσως τη σύζυγο και τη μητέρα του 37χρονου αθλητή, οι οποίες αναχώρησαν για την Πολωνία με δικά της έξοδα, ώστε να βρεθούν στο πλευρό του.

"Κάνουμε όλα τα ανθρωπίνως δυνατά για τον Ανδρέα. Πλέον προσευχόμαστε στον Θεό να κάνει το θαύμα του και να τον δούμε ξανά στην Αθήνα. Αυτό που μας μένει είναι να συμπαρασταθούμε στη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά και να ευχηθούμε να ξεπεράσει την περιπέτειά του" δήλωσε στην εφημερίδα "Εspresso" ο Αντώνης Νικολόπουλος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται νέα μέτρα στις αστικές συγκοινωνίες


Νέα δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης και να αυξηθούν τα έσοδα στις αστικές συγκοινωνίες, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή αύξηση των εισιτηρίων τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα λάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ειδικότερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον γγ Μεταφορών του υπουργείου, Νίκο Σταθόπουλο, με τις διοικήσεις των ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, εκτιμήθηκε πως τα μέτρα που άρχισαν να λαμβάνονται από πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχουν αποδώσει, όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

Το ζήτημα της ενδεχόμενης αύξησης της τιμής του εισιτηρίου, όπως ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος, πρόκειται να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο σε συνεργασία με την τρόικα, αφού τεθούν όλα στο τραπέζι των συζητήσεων. Ωστόσο, εκτίμησε ότι θα αποφευχθεί η αύξηση. Πάντως, σε περίπτωση αύξησης, αυτή δεν θα είναι της τάξης του 25% που προβλέπει το μνημόνιο, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, ο στόχος που έχει τεθεί για να μην αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου, είναι να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΣΑ σε ποσοστό 10%, που αντιστοιχεί σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό ικανοποιητικό για να μην υπάρξει αύξηση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, στη δέσμη μέτρων συμπεριλαμβάνεται και η εφαρμογή της εισόδου των επιβατών στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ μόνο από τη μπροστινή πόρτα του οχήματος, έως το τέλος Ιουνίου. Ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες και είναι αποτρεπτικό της λαθρεπιβίβασης, αφού ο οδηγός ελέγχει αν οι επιβάτες που εισέρχονται στο όχημα ακυρώνουν εισιτήριο. Παράλληλα, θα πωλούνται εισιτήρια μέσα στα οχήματα από τους οδηγούς, στην τιμή του 1,50 ευρώ (αντί 1,40 για το ενιαίο ή 1,20 για το απλό εισιτήριο). Όπως εξήγησε ο γγ Μεταφορών του υπουργείου, θα υπάρχει επιβάρυνση της τιμής, προκειμένου να λειτουργεί αποτρεπτικά και μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης να αγοράζονται εισιτήρια εντός του οχήματος.

Σε ερώτηση για το πώς θα προστατευθούν οι οδηγοί από φαινόμενα ληστείας, κυρίως σε επικίνδυνες περιοχές, ο κ. Σταθόπουλος είπε πως θα ζητηθεί η συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας.

Ο ΟΑΣΑ και το υπουργείο σχεδιάζουν άλλο ένα μέτρο που θα υλοποιηθεί στο επόμενο εξάμηνο και θα αφορά την ανταλλαξιμότητα χρησιμοποιημένων εισιτηρίων. Δηλαδή, ο κάτοχος του εισιτηρίου θα έχει όφελος της εναπομείνουσας αξίας προσκομίζοντάς το στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα της ανταλλαγής εισιτηρίων, που αποτελεί σοβαρή πηγή απώλειας εσόδων. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, τις επόμενες μέρες ο ΟΑΣΑ θα απευθύνει πρόσκληση στις εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών, ο γγ Μεταφορών τόνισε πως τον Απρίλιο και τον Μάιο καταγράφεται μικρή αύξηση των εσόδων σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, σε επίπεδο εξαμήνου τα έσοδα θα είναι μειωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, λόγω των πολυήμερων απεργιών στις αρχές του χρόνου.

Για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης, ενισχύεται και ο μηχανισμός ελέγχου των εισιτηρίων με αύξηση του αριθμού των ελεγκτών αλλά και ενίσχυση του προσωπικού των εκδοτηρίων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, Νίκος Παπαθανάσης, ήδη, μετακινήθηκαν 102 εργαζόμενοι από τις διοικητικές υπηρεσίες στον έλεγχο και τα εκδοτήρια. Στα μέσα σταθερής τροχιάς ελέγχους πραγματοποιούν συνολικά 90 εργαζόμενοι, ενώ στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ 230 άτομα, εκ των οποίων οι 190 είναι εθελοντές.

Αναφορικά με τα πρόστιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΟΣΥ, Γιάννης Οικονόμου, καταγράφεται σημαντική αύξηση. Αναλυτικά, τον Ιανουάριο τα πρόστιμα ήταν 5.080 (αξίας 272.000 ευρώ), τον Φεβρουάριο 4.022 (αξίας 206.000 ευρώ), τον Μάρτιο 9.870 (αξίας 506.00 ευρώ) και έως τις 17 Απριλίου 6.435 (αξίας 322.000 ευρώ). Ταυτόχρονα, καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των προστίμων που πληρώνονται. Μάλιστα, πρόσφατα οι υπηρεσίες του ΟΑΣΑ απέστειλαν ενημερωτικά σημειώματα σε όσους είχαν πρόστιμα τα οποία είχαν βεβαιωθεί και είχαν πάει στην εφορία. Με την κίνηση αυτή σημαντικός αριθμός οφειλετών ανταποκρίθηκε πληρώνοντάς τα.

Για τα ποσοστά της λαθρεπιβίβασης, ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι στη χώρα μας κυμαίνονται από 15% έως 20%. Στόχος είναι το ποσοστό να φτάσει στο 5% για τα μέσα σταθερής τροχιάς και στο 10% για τις οδικές συγκοινωνίες.

Τέλος, ο γγ Μεταφορών επανέλαβε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η επέκταση του δικτύου των λεωφορειολωρίδων, ωστόσο για να προχωρήσει θα πρέπει να έχει προηγηθεί μελέτη στρατηγικής αναδιάρθρωσης του λεωφορειακού οδικού δικτύου (αναμένεται τον Σεπτέμβριο). Επίσης, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι στις λεωφορειολωρίδες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΑΟΜ-ΑμεΑ: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου


Η πρώτη μεγάλη -σε αριθμό συμμετοχών σωματείων και αθλητών/ητριών- διοργάνωση της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ για το 2013, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Στο κεντρικό γήπεδο του ΟΑΚΑ, θα φιλοξενηθεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου στο οποίο θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 400 αθλητές και αθλήτριες από 56 σωματεία.

Ο συναγωνισμός αναμένεται έντονος, αρκεί να θυμίσουμε ότι πέρυσι, στο αντίστοιχο πρωτάθλημα, καταρρίφθηκαν δύο παγκόσμια ρεκόρ, ενώ 32 πανελλήνια ρεκόρ απέκτησαν νέους κατόχους. Εκτός όλων των άλλων, το πανελλήνιο πρωτάθλημα αποτελεί και ένα από τα κριτήρια για τη συγκρότηση της ομάδας που τον επόμενο μήνα θα ταξιδέψει στη Γαλλία και συγκεκριμένα την πόλη Λυών, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου (19-28 Ιουλίου).

Από τη σημαντικότερη εγχώρια διοργάνωση του στίβου, δεν θα μπορούσαν φυσικά να απουσιάσουν οι εν ενεργεία αθλητές και αθλήτριες που κατέκτησαν μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, του Πεκίνου και της Αθήνας (σ.σ. απουσιάζουν μόνο οι Καβαλιώτισσες Αλεξάνδρα Δήμογλου και Ανθή Καραγιάννη).


Διαβάστε περισσότερα...

H καταβολή των συντάξεων του ΤΑΠ-ΟΤΕ


Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουνίου θα καταβληθούν στους ατομικούς λογαριασμούς των περίπου 2.300 δικαιούχων του ΤΑΠ- ΟΤΕ, οι συντάξεις του Ιουνίου. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, η καθυστέρηση οφείλεται στην ύπαρξη τεχνικού προβλήματος, το οποίο διευθετήθηκε.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ιδρύματος, τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τον Μάιο του 2013 ανήλθαν στο ύψος των 858.840.999,47 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο μειώθηκε η φαρμακετική δαπάνη


Τα στοιχεία που αφορούν στην πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, παρουσιάστηκαν σήμερα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά

Σύμφωνα με αυτά, για τον μήνα Μάιο, καταγράφεται αισθητή μείωση, με την φαρμακευτική δαπάνη να διαμορφώνεται στα 190 εκ. ευρώ από 255 εκ. που ήταν τον περσινό Μάιο.

"Το μήνα Μάιο , η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν απόλυτα μέσα στο στόχο της χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς πλήρωσαν λιγότερα χρήματα από την τσέπη τους για φάρμακα και ότι μας δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουμε μέρος του οφέλους από τη φαρμακευτική πολιτική μας στον ελληνικό λαό", τόνισε ο κ. Σαλμάς , προσθέτοντας:
"Από τα πράγματα που στοχεύουμε να διορθώσουμε είναι και η πρόσβαση των ασθενών στην πρώτη τους επαφή με τον γιατρό, στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας".


Διαβάστε περισσότερα...

«Η μονιμοποίηση του χαρατσιού ποινικοποιεί την ιδιοκτησία»


«Έχουμε επίσημη πλέον ποινικοποίηση της ιδιοκτησίας με τη μονιμοποίηση και διεύρυνση του χαρατσιού προς όλες τις κατευθύνσεις», εκτιμά ο γραμματέας της Ένωσης Δανειοληπτών Καταναλωτών Γιάννης Βασαριώτης σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ).

Ο ίδιος λέει, ο υπολογισμός του ΕΦΑ γίνεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο και όχι με βάση την αξία της ιδιοκτησίας, «γεγονός το οποίο σίγουρα θα δημιουργήσει αδικημένους». Επίσης αναφέρεται στο ζήτημα των αγροτών όπου δεν προσδιορίζεται ποιοι είναι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Γιατί όπως είναι γνωστό, προσθέτει, στη χώρα μας χιλιάδες είναι οι κάτοχοι αγροτεμαχίων οι οποίοι ζουν στα αστικά κέντρα και δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Το ερώτημα είναι «τι μπορεί να συμβεί σε αυτούς με έναν ενδεχόμενο τέτοιο φόρο».

Για τη φημολογούμενη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου ο κ. Βασαριώτης εκτιμά ότι στο τέλος θα οριστεί αφορολόγητο και υπογραμμίζει ότι την Ένωση ενδιαφέρει περισσότερο η κοινωνική αδικία που θα επιφέρει η υλοποίηση αυτής της εξίσωσης με τα 33 κλιμάκια και όλα τα διευρυμένα κριτήρια τα οποία έχουν δημοσιευτεί. Σχολιάζοντας τις «επιθυμίες» του υπουργείου για τον τρόπο συγκέντρωσης του ποσού των 3,17 δισ. που αιτείται η τρόικα, ο κ. Βασαριώτης αναφέρει πως αναμένεται να συμβούν τα εξής: Το πόσο των 1,7 δισ. να εισπραχθεί από τα αστικά ακίνητα και τα 600 εκατ. από ακίνητα νομικών προσώπων τα οποία «ίσως εισπραχθούν πιο εύκολα». Για το ποσό των 800 εκατ. από αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου οικόπεδα θεωρεί ότι «βρίσκεται τελείως στον αέρα» γιατί, όπως λέει, θα δημιουργηθεί μια πολύ μεγάλη κοινωνική μερίδα η οποία δεν θα μπορεί να πληρώσει τον φόρο, ενώ αδυνατεί ήδη να καλύψει τις απαιτήσεις του Δημοσίου ως προς το υφιστάμενο «χαράτσι» ή τις διευθετήσεις κληρονομιάς ή νομιμοποίησης των ακινήτων τους.

Συνεπώς με βάση τις εξαγγελίες του υπουργείου συνοψίζει ο κ. Βασαριώτης , «πιστεύω ότι θα είναι μικρότερο το χαράτσι σε σχέση με το παρελθόν σίγουρα, αλλά θα έχουμε αδικημένους γιατί, εφόσον επιδιώκεται το τελικό νούμερο, θα δημιουργηθούν οι αναλογίες με βάση αυτό, το οποίο όμως σίγουρα δεν θα καταστεί δυνατόν να εισπραχθεί και θα έχουμε για μια ακόμη φορά ένα μέτρο το οποίο δεν απέδωσε».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρός ο 18χρονος Γάλλος φοιτητής


Έφυγε από τη ζωή ο φοιτητής, στέλεχος οργάνωσης της άκρας αριστεράς, που θεωρείτο από τους γιατρούς κλινικά νεκρός έπειτα από το χτύπημα που είχε χθες το βράδυ στο Παρίσι κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της αστυνομίας.

Τέσσερις ύποπτοι, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, έχουν προφυλακισθεί ήδη για την επίθεση, όπως είχε πει νωρίτερα μια άλλη αστυνομική πηγή. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο φερόμενος ως αυτουργός του θανατηφόρου χτυπήματος.

Ο φερόμενος ως δράστης στις πρώτες δηλώσεις του στο πλαίσιο της ανάκρισής του δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον 18χρονο Κλεμάν Μαρίκ.



Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερο γοητευτικοί νιώθουν οι νέοι μπαμπάδες


Οι γυναίκες δηλώνουν λιγότερο γοητευτικές μετά την απόκτηση του παιδιού.

Οι νέοι μπαμπάδες νιώθουν περισσότερο γοητευτικοί μετά την απόκτηση του παιδιού τους, σε αντίθεση με τις συζύγους τους που φαίνεται πως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν αισθάνονται ελκυστικές μετά τη γέννα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, που μελέτησαν στοιχεία 182 ζευγαριών σε τρεις σημαντικές φάσεις της κοινής τους ζωής: στην αρχή του γάμου τους, έναν χρόνο μετά και δύο χρόνια μετά. Από τα 182 ζευγάρια τα 48 είχαν αποκτήσει παιδί κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου. Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν πόσο γοητευτικούς θεωρούν τους εαυτούς τους σε μια κλίμακα που κυμαινόταν από το «πολύ άσχημος» έως το «απόλυτα όμορφος».

Οι μπαμπάδες, αμέσως μετά την απόκτηση του παιδιού τους, έδωσαν στον εαυτό τους τον υψηλότερο βαθμό γοητείας. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η αυτοπεποίθηση και η αυταρέσκειά τους ήταν μάλλον προσωρινή, αφού έναν χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού τους η βαθμολογία τους είχε επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. Σε αντίθεση με τους συζύγους τους, οι γυναίκες που απέκτησαν παιδί κατά τη διάρκεια της έρευνας δήλωναν λιγότερο γοητευτικές σε σχέση με το παρελθόν.

«Κυρίως οι νέες μητέρες ξαφνιάζονται από τις αλλαγές που προκαλούνται στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι λογικό, λοιπόν, μετά τον τοκετό να έχουν αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους. Εξάλλου, η χαρά και ο ενθουσιασμός τους μετριάζεται από άλλα πράγματα, όπως από την κούραση και το άγχος να φροντίσουν σωστά το μωρό», δήλωσε η δρ Αλίσια Καστ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με την δρ Καστ, για τους άνδρες η απόκτηση ενός παιδιού είναι απόδειξη ανδρισμού: «Για το ανδρικό φύλο ο ανδρισμός, η γονιμότητα και η αρρενωπότητα συσχετίζονται μεταξύ τους. Έτσι το γεγονός ότι αποκτούν ένα παιδί μπορεί να χρησιμεύσει στο να γίνουν πιο αρρενωποί και κατ’ επέκταση να αισθάνονται πιο ελκυστικοί».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία


Συγκέντρωση στις 11:00 στο υπουργείο Υγείας.

Σε 24ωρη πανελλαδική - πανυγειονομική απεργία προχωρούν την Παρασκευή 7 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στην οποία θα συμμετέχουν οι ομοσπονδίες ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στην κατάρρευση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, στην υποχρηματοδότηση της υγείας, στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων με διαθεσιμότητα και απολύσεις, στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και μηχανημάτων και στις απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες.

Στις 11:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Θα απαγορεύεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ιταλία


Η σχετική εγκύκλιος αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Την απαγόρευση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε όλους τους δημόσιους χώρους της χώρας πρότεινε σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας της Ιταλίας, ένας κρατικός θεσμός με κανονιστικό και ελεγκτικό ρόλο.

Η σχετική γνωμοδότηση είχε ζητηθεί από την Ιταλίδα υπουργό Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν, η οποία τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογράψει τη σχετική εγκύκλιο.

«Πρόκειται, σαφέστατα, για ένα πολυσύνθετο θέμα που πρέπει να τύχει προσεκτικής αντιμετώπισης», δήλωσε η Λορεντσίν. Η γνωμοδότηση αυτή βασίστηκε σε το ανάλογο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται στην Γαλλία, όπου η υπουργός υγείας Μαρισόλ Τουρέν, δήλωσε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα απαγορευθεί σύντομα σε όλους τους δημόσιους χώρους και σε κάθε περίπτωση για τους ανηλίκους.

Η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων θα επιτρέπεται μόνον σε νέους άνω των δεκαέξι ετών, ενώ η διαφήμισή τους θα απαγορευθεί αυστηρά, όπως συμβαίνει και με τα προϊόντα καπνού.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Agenzia Italiana del Farmaco) υπογράμμισε πρόσφατα ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα έπρεπε να υπόκεινται στις ρυθμίσεις που αφορούν την πώληση και τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξοικονόμηση 225 εκατ. ευρώ με τα χειρουργεία μιας ημέρας


Ο νόμος έχει ψηφιστεί από το 2011 αλλά δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα
.
Εκατομμύρια ευρώ χάνονται ετησίως από το δημόσιο σύστημα Υγείας, εξαιτίας της μη λειτουργίας χειρουργείων ημέρας, καθώς ενώ ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2011 αναμένεται ακόμη η έκδοση τού Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή του.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, σήμερα, κατά την παρουσίαση μελέτης, που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Η μελέτη δείχνει ότι η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών από τη λειτουργία των χειρουργείων μίας ημέρας, τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό, μπορεί να φθάσει έως και τα 225 εκατομμύρια ευρώ.

«Σημαντικά οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό, τα Ταμεία, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, "υπόσχεται" η εισαγωγή του θεσμού του χειρουργείου ημέρας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ωστόσο, το ελληνικό σύστημα υγείας παρουσιάζει ιδιαίτερη υστέρηση στην ενσωμάτωση του χειρουργείου ημέρας στη στρατηγική αντιμετώπισης αρκετών περιστατικών, με αποτέλεσμα την αύξηση των ημερών νοσηλείας και συνεπώς της δαπάνης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων», ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το χειρουργείο ημέρας ενέχει σημαντικά μικρότερο κόστος από τις αντίστοιχες επεμβάσεις με νοσηλεία.

Συνοπτικά έχει υπολογιστεί ότι το νοσοκομειακό κόστος είναι από 17% έως 70% μικρότερο για τα χειρουργεία ημέρας, συγκριτικά με τις αντίστοιχες επεμβάσεις που διεξάγονται με νοσηλεία.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι με την εισαγωγή στο Σύστημα του θεσμού του χειρουργείου μιας ημέρας, η εξοικονόμηση δαπανών για τον ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει τα 93 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (στη μέση διάρκεια νοσηλείας των έξι ωρών) και τα 71 εκατομμύρια ευρώ (στη μέση διάρκεια παραμονής του ασθενούς στη δομή, που είναι 12 ώρες). Για τον κρατικό προϋπολογισμό η εξοικονόμηση που προκύπτει αγγίζει τα 225 εκατομμύρια όταν η μέση διάρκεια νοσηλείας είναι 6 ώρες και τα 171 εκατομμύρια όταν η νοσηλεία διαρκεί κατά μέσο όρο 12 ώρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η μεγαλύτερη πηγή εξοικονόμησης προκύπτει από την μεταφορά των οφθαλμολογικών επεμβάσεων σε χειρουργείο ημέρας, η οποία υπολογίσθηκε περί του 21,2% της συνολικής εξοικονόμησης. Ακολουθούν οι επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος (11,8%), των νεοπλασμάτων (9,8%), του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος (9,6%), η διαχείριση περιστατικών εγκυμοσύνης και λοχείας (9,3%), οι επεμβάσεις του ηπατοχολικού και του παγκρέατος (8,2%) και του ΩΡΛ συστήματος (6,7%).

Επίσης, μειώνεται στο ελάχιστο η εμφάνιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, λόγω της μη παραμονής των ασθενών στο χώρο του νοσοκομείου για μεγάλο χρονικό διάστημα, και μειώνεται η ανάγκη των νοσοκομείων για κλίνες, οι οποίες επίσης αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην εκτίμηση του κόστους μιας επέμβασης.

Τέλος, οι ασθενείς επιστρέφουν άμεσα στην οικία τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Όπως είπε ο κ. Κυριόπουλος, από παλαιότερη μελέτη που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία για την ικανοποίηση των ασθενών μετά από ημερήσια επέμβαση καταρράκτη, προέκυψε ότι το 87% των ερωτηθέντων θα επέλεγε ξανά το χειρουργείο ημέρας για την ίδια επέμβαση.

Άλλη μελέτη που έγινε σε γονείς έδειξε ότι το 97% των ερωτηθέντων θα επέλεγε ξανά -αν χρειαζόταν και ήταν εφικτό- το χειρουργείο ημέρας για το παιδί του.

Οι συντάκτες της μελέτης συμπεραίνουν επίσης ότι η μετατόπιση ασθενών υψηλότερου κινδύνου σε αυτόνομες δομές ημερήσιας νοσηλείας δεν συνεπάγεται αύξηση δυσμενών συνεπειών για την υγεία τους, ούτε αυξάνει την πιθανότητα εισαγωγής τους για νοσηλεία.

Ο θεσμός του χειρουργείου ημέρας οφείλει να εξετασθεί σοβαρά και να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, υπογράμμισαν οι πρόεδροι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλάσταράκος και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής Γιάννης Δατσέρης ανέφερε ότι προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός, πως, ενώ η Πολιτεία έχει στη διάθεσή της ένα μέσο εξοικονόμησης πόρων, με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, και ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο εδώ και ενάμιση χρόνο, το Προεδρικό Διάταγμα για την εφαρμογή του θεσμού, κωλυσιεργεί ως προς την έκδοσή του ακόμη και σήμερα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απολύθηκαν πυροσβέστης και σωφρονιστικός


Με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ένας δόκιμος πυροσβέστης και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος απολύθηκαν, καθώς ο πρώτος συνελήφθη να κατέχει μικροποσότητα ηρωίνης και ο δεύτερος να απουσιάζει από την υπηρεσία του.

Συγκεκριμένα, ο δόκιμος πυροσβέστης ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, αρνήθηκε να σταματήσει σε σήμα τροχονόμου. Μετά από καταδίωξη και σε έλεγχο που έγινε, βρέθηκε στο πάτωμα του αυτοκινήτου και κατασχέθηκε ηρωίνη.

Ενώ ο σωφρονιστικός υπάλληλος που υπηρετούσε σε νησί παραπέμφθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης στις 20.10.2006 στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για αδικαιολόγητη αποχή από την υπηρεσία του πάνω από 22 συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακροδεξιοί άφησαν «φυτό» έναν 19χρονο στη Γαλλία


Ο νεαρός νοσηλεύεται εγκεφαλικά νεκρός.

Νεαρός Γάλλος, 19 ετών, βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση έπειτα από την επίθεση που δέχθηκε χθες το βράδυ στο κέντρο του Παρισιού από τρεις σκίνχεντς, οι οποίοι κατόρθωσαν να διαφύγουν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο νεαρός, που ονομάζεται Κλεμάν και θεωρείται ότι ανήκει σε οργάνωση της άκρας αριστεράς, χτυπήθηκε με σιδερογροθιά από έναν από τους σκίνχεντς και χτύπησε σε κολωνάκι πέφτοντας στο έδαφος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας.

Ο νεαρός νοσηλεύεται εγκεφαλικά νεκρός, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που θεωρούν ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

«Χτυπημένος βίαια στο έδαφος από ομάδα μελών της άκρας δεξιάς, όπως φαίνεται της Ομάδας JNR (Εθνικιστής Επαναστάτης Νέος), έμεινε αναίσθητος, ανακοίνωσε το Κόμμα της Αριστεράς.

Ο αρχηγός του JNR Σερζ Αγιούμπ αρνήθηκε την συμμετοχή της οργάνωσής του στο περιστατικό, ωστόσο δήλωσε ότι τον διαπληκτισμό ξεκίνησαν ακτιβιστές της άκρας αριστεράς.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, μπαζάρ ρούχων οργανώθηκε χθες σε κατάστημα της περιοχής του Σεν Λαζάρ, στο κέντρο του Παρισιού.

Στις 18.00 τρεις νεαροί σκίνχεντ, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, έφθασαν στον τόπο του μπαζάρ.

Ακολούθησαν διαπληκτισμοί ανάμεσα σε αυτούς και άλλη ομάδα νεαρών.

Οι σκινχεντς κάλεσαν ενισχύσεις και στη συνέχεια περίμεναν τους νεαρούς έξω από το κατάστημα.

Έπειτα από τους διαπληκτισμούς, ο ένας από τους σκίνχεντς χτύπησε τον Κλεμάν.

Οι δράστες διέφυγαν.



Διαβάστε περισσότερα...

Άφαντη η λίστα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα


Νέα εμπλοκή με την τρόικα.

Νέα εμπλοκή με την τρόικα βρίσκεται προ των πυλών για το θέμα της υπαγωγής σε διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος Ιουνίου, όπως προβλέπουν οι σχετικές δεσμεύσεις. Η τρόικα περιμένει ονοματεπώνυμα για τους υπαλλήλους, ενώ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνει να επιμένει στην παρουσίαση σχεδίων επί χάρτου για τους φορείς από τους οποίους θα προέλθουν.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η ανάσα που έδωσε η συμφωνία ώστε οι 2.000 απολύσεις να γίνουν τον Σεπτέμβριο αντί του τρέχοντος μήνα -όπως αποτυπώθηκε και στην έκθεση της Κομισιόν- εξανεμίζεται μπροστά στον κίνδυνο να μην υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την πορεία της διαθεσιμότητας στο νέο ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο καθίσταται σαφές ότι ο στόχος είναι 12.500 υπάλληλοι να έχουν υπαχθεί στο σχέδιο κινητικότητας μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και διευκρινίζεται ρητά με ποιον τρόπο θεωρεί η τρόικα πως στο πλαίσιο της αξιολόγησης της θα προσδιορίζεται η επίτευξη του στόχου.

«Υπαγωγή στο σχέδιο κινητικότητας υπάρχει όταν οι αποδοχές του υπαλλήλου μειώνονται στο 75% του μισθού του στην περίπτωση της "διαθεσιμότητας" ή στο ένα τρίτο του μισθού στην περίπτωση της "αυτοδίκαιης αργίας". Δεν περιλαμβάνει υπαλλήλους που απασχολούνται σε φορείς υπό ιδιωτικοποίηση ή σε εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ενόψει ιδιωτικοποίησης», αναφέρεται στο κείμενο.

Ωστόσο από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένουν να δίνουν άλλο στίγμα. «Η δέσμευση αφορά το να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων και όχι κατ' ανάγκη να έχουν τεθεί αυτοί στο καθεστώς διαθεσιμότητας», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου.

Διαφορετική είναι πάντως η εκτίμηση στελεχών του Δημοσίου, τα οποία διαβλέπουν πως για άλλη μία φορά η κυβέρνηση θα βρεθεί εκτεθειμένη και θα απαιτηθούν μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την τρόικα ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις - δεδομένου ότι, όπως αναφέρουν, αν δεν δει δείγματα γραφής για τη διαθεσιμότητα και τη γενικότερη αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, θα επαναφέρει το χαρτί των άμεσων απολύσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Σώθηκε μετά από 17 μέρες παγιδευμένη στα ερείπια


Εξιτήριο για την 18χρονη στο Μπαγκλαντές.

Η 18χρονη Ρεσμά, η οποία σώθηκε από θαύμα μετά την κατάρρευση του πολυώροφου κτιρίου στα τέλη Απριλίου κοντά στη Ντάκα, στα ερείπια του οποίου έμεινε παγιδευμένη επί 17 ημέρες, βγαίνει σήμερα από το νοσοκομείο, ανακοίνωσε ο στρατός.

Από την κατάρρευση του οχταόροφου κτιρίου Ράνα Πλάζα στις 24 Απριλίου κοντά στη Ντάκα, το οποίο στέγαζε πέντε βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων, έχασαν τη ζωή τους 1.129 άνθρωποι. Πάνω από 3.000 άνθρωποι εργάζονταν στο κτίριο τη στιγμή της κατάρρευσης.

Η Ρεσμά, η οποία νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο από τις 10 Μαΐου, δέχθηκε πρόταση να εργαστεί στο ξενοδοχείο Westin Hotel της πρωτεύουσας.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το νέο φόρο ακινήτων


Αναλυτικά παραδείγματα.

Σε νέες βάσεις θα στηρίζεται ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014, όπως προκύπτει από τις προτάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη σύσκεψη με την διακομματική επιτροπή η φιλοσοφία των οποίων είναι να γίνει δικαιότερη η κατανομή του φορολογικού βάρους για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) που καταβάλλεται την Πέμπτη.

Στη σύσκεψη δεν ελήφθησαν αποφάσεις καθώς το θέμα θα συζητηθεί και σε νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου αλλά με χαμηλότερους συντελεστές με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες με ένα ακίνητο να επιβαρυνθούν με σημαντικά λιγότερο φόρο από ότι φέτος.

Επιβαρύνσεις προβλέπονται για τα αγροτεμάχια τα οποία δεν φορολογούνται σήμερα. Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών ο φόρος επί των αγροτεμαχίων θα διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, την έκτασή του και άλλα χαρακτηριστικά.

Για τα αγροτεμάχια των αγροτών προτείνονται μειωμένοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου ο οποίος και θα διαφοροποιείται ανάλογα με την καλλιέργεια, την έκταση και άλλα στοιχεία της αξίας τους.

Κερδισμένοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών με χαμηλή αντικειμενική αξία

Κερδισμένοι με τη θέσπιση του νέου ενιαίου φόρου είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών χαμηλής αξίας, καθώς θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ενώ χαμένοι βγαίνουν οι κάτοχοι εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων και οικοπέδων, οι φορολογούμενοι που έχουν τακτοποιήσει ημιυπαίθριους και αυθαίρετα, καθώς και οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Σύμφωνα με το Έθνος, πιο αναλυτικά οι ελαφρύνσεις φαίνονται στα ακόλουθα παραδείγματα:

• Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. παλαιότητας 25 ετών στο Περιστέρι θα κληθεί να πληρώσει για τον νέο ενιαίο φόρο 150 ευρώ, ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς έχει επιβάρυνση 380 ευρώ, δηλαδή θα καταβάλει 210 ευρώ λιγότερα.
• Για κατοικία 100 τ.μ. 10ετίας στα Λιόσια ο φόρος σήμερα ανέρχεται σε 460 ευρώ, ενώ το 2014 θα περιοριστεί στα 260 ευρώ.
• Διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη 10ετίας θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 450 ευρώ ενώ σήμερα ο φόρος διαμορφώνεται στα 690 ευρώ, μείωση 240 ευρώ.
• Στην Αγία Παρασκευή ή τη Γλυφάδα διαμέρισμα 100 τ.μ. παλαιότητας 10 ετών φορολογείται σήμερα με το ποσό των 920 ευρώ, ενώ από το 2014 η επιβάρυνση μειώνεται στα 650 ευρώ (ελάφρυνση 270 ευρώ).
• Φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του διαμέρισμα 70 τ.μ. και ηλικίας 26 ετών στην Κυψέλη καταβάλει σήμερα ''χαράτσι'' που κυμαίνεται στα 350 ευρώ, ενώ με το νέο φόρο ακινήτων θα καταβάλει 90 ευρώ, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 260 ευρώ.

Στον αντίποδα επιβαρύνσεις θα προκύψουν για φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια, καθώς για πρώτη φόρα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για ακίνητα τα οποία μάλιστα δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα, αλλά και οι αγρότες, παρότι για αυτούς θα ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Ποιοι εξαιρούνται από την καταβολή - Τα κριτήρια

Όπως δημοσιεύει το Έθνος, μακροχρόνια άνεργοι, νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, πολύτεκνοι και ανάπηροι θα εξαιρούνται από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ή θα καταβάλλουν φόρο με μειωμένους συντελεστές.
Για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα ισχύσουν οι απαλλαγές που έχουν θεσπιστεί για το έκτακτο τέλος ακινήτων.

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, τα κριτήρια που τίθενται για την πλήρη απαλλαγή ή την καταβολή φόρου με μειωμένους συντελεστές είναι τα ακόλουθα:

1. Ο φορολογούμενος και ο ή η σύζυγός του και τα προστατευόμενα μέλη να μην έχουν άλλο ακίνητο, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η απαλλαγή, ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία.
2. Η συνολική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει, κατά το έτος 2012, τις 120.000 ευρώ.
3. Η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» στη λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο


Επιστολή του εμπορικού κόσμου στον πρωθυπουργό.

Σε 52 λόγους που δεν πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, 52 Κυριακές το χρόνο αναφέρεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε επιστολές που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στους αρχηγούς των κομμάτων, στα μέλη της κυβέρνησης. καθώς σε όλους τους βουλευτές.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία το άνοιγμα τις Κυριακές «σπρώχνει στο κενό» την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί «με νύχια και με δόντια» να κρατηθεί ζωντανή μέσα στην κρίση. Σημειώνει δε πως η συγκεκριμένη απελευθέρωση -σε περίοδο βαθειάς ύφεσης- δεν πρόκειται, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο, να αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, ούτε την απασχόληση.

«Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρει», σημειώνεται στην επιστολή.

Η ΕΣΕΕ λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και μετά από διαβουλεύσεις που κάλυψαν τις ανάγκες της αγοράς κάθε πόλης σε όλη την Ελλάδα, προτείνει το άνοιγμα των καταστημάτων 6 Κυριακές το χρόνο για όλους, 3 πριν τις γιορτές του Πάσχα, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και άλλες 3 μετά από απόφαση του κάθε τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, κατά προτίμηση εντός των εκπτωτικών περιόδων.

Τέλος, προτείνει την νομιμοποίηση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές, λιμενικές ζώνες, στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας και σε όλες τις εποχιακές αγορές, θερινούς και χειμερινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Το κράτος θα αποκτά πρόσβαση στους λογαριασμούς φορολογουμένων


Στη Βουλή η διάταξη για το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών.

Διάταξη που προβλέπει κατάρτιση Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ, Θέματα κρατικών ενισχύσεων, Αναμόρφωση Οργανισμού ΝΣΚ, ΕΛΤΕ και άλλες διατάξεις» που θα κατατεθεί σήμερα Πέμπτη στη Βουλή.

Το Μητρώο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση - η οποία θα περιγράφεται αναλυτικά στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο - θα δημιουργηθεί ειδική βάση δεδομένων (ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανταλλαγή στοιχείων) στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στην οποία θα καταχωρίζονται τα τραπεζικά δεδομένα προσώπων που ελέγχονται για έκνομες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, έπειτα από αίτημα των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, και χωρίς να απαιτείται δικαστική συνδρομή, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες μέσω της πλατφόρμας να κοινοποιούν σε καθορισμένο διάστημα (εκτιμάται εντός δύο εργάσιμων ημερών) τα στοιχεία καταθετών που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες. Η υποχρέωση κοινοποίησης στοιχείων θα αφορά όλες τις νομικές οντότητες.

Έτσι, οι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο υπάλληλοι (πιστοποιημένοι λήπτες πληροφοριών) θα αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς φορολογουμένων (εταιρειών, οργανισμών, ιδρυμάτων, επιτηδευματιών, μισθωτών και συνταξιούχων) που ελέγχονται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διαφθορά, παράνομο πλουτισμό, διακίνηση ναρκωτικών κ.ά.

Σε δεύτερη φάση στο Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών θα περιέλθουν όλα τα στοιχεία των εν Ελλάδι καταθετών. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν μάλιστα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων να διαθέτει έως το τέλος του χρόνου όλα τα στοιχεία για τις καταθέσεις και τις κινήσεις καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη που θα εμπεριέχεται στον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ο οποίος θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, θα προβλέπει την υποχρέωση των τραπεζών μία φορά τον χρόνο να γνωστοποιούν στη ΓΓΠΣ τα στοιχεία των καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Μάλιστα, εκτός από τις τραπεζικές καταθέσεις τα πιστωτικά ιδρύματα θα χορηγούν στοιχεία για μερίδες σε αμοιβαία κεφάλαια και επενδύσεις σε ομόλογα.


Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση Συνήγορου του Πολίτη για διόρθωση στοιχείου σε φορολογικό μητρώο


Έπειτα από καταγγελία φορολογούμενης.

Φορολογούμενη κατήγγειλε στον Συνήγορο του Πολίτη ότι στο φορολογικό της μητρώο, όπως εμφανίζεται στο σύστημα TAXIS, είχε εκ παραδρομής τεθεί λανθασμένη ημερομηνία λύσης του γάμου της, πολλά χρόνια μετά την πραγματική.

Στο αίτημά της να διορθωθεί η εγγραφή, η αρμόδια ΔΟΥ την ενημέρωσε ότι δεν έχει τη δυνατότητα τροποποίησής της. Επισημαίνεται, δε, ότι στην άποψη αυτή η υπηρεσία επέμεινε και μετά την πρώτη διαμεσολαβητική παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής.

Στη συνέχεια, ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι η εγγραφή στο ηλεκτρονικό φορολογικό μητρώο της αποτελεί δημόσιο έγγραφο, που, εν προκειμένω, περιλαμβάνει ανακριβή στοιχεία όσον αφορά την αστική της κατάσταση.

Τόνισε, δε, ότι η ημερομηνία λύσης του γάμου προσδιορίζεται με βάση τα οριζόμενα από τον Αστικό Κώδικα και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να καταγράφουν και να αποτυπώνουν στα μητρώα τους ως ημερομηνία λύσης του γάμου αυτή που προκύπτει από το διαλυτικό έγγραφο του γάμου.

Τελικά, μετά από επικοινωνία του Συνηγόρου με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαπιστώθηκε ότι υφίσταται τεχνική δυνατότητα διόρθωσης της ημερομηνίας, η οποία και έγινε.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπεγράφη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ ΠΝΟ και ακτοπλόων


Για δύο χρόνια με μηδενικές αυξήσεις.

Στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για δύο χρόνια, με μηδενικές αυξήσεις, συμφώνησε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) μετά από συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας είχε λήξει στις 31/12/2011, η δε νέα, που λήγει στις 31/12/2013, περιλαμβάνει και τα πλοία της Αδριατικής.

Ανάμεσα στις δύο πλευρές, διευκρινίστηκε και το άρθρο που αναφέρεται στο επίδομα άγονων γραμμών, που, όπως υποστήριξαν οι ακτοπλόοι, δεν πρόκειται να μειωθεί, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα.

Ωστόσο, με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, διαφώνησαν οι εκπρόσωποι τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων και αποχώρησαν ενώ υποστήριξαν ότι το επίδομα άγονων γραμμών θα μειωθεί κατά 75%.

Πρόκειται για την Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), την Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής (ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) την Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ζήτησαν πίστωση χρόνου έως τέλος Ιουνίου από τα ναυτεργατικά σωματεία προκειμένου οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να μπορέσουν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα μηνών στα πληρώματα.

Το πρωί η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ είχε αποφασίσει τη συνέχιση των συνδικαλιστικών της παρεμβάσεων στα πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα μηνών στα πληρώματα.

Το μεσημέρι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Aqua Maria» της ΝΕL αναχώρησε κανονικά από το Λαύριο για Κέα, Κύθνο, Σύρο, Τήνο, Άνδρο, μετά τις διαβεβαιώσεις εκπροσώπου της εταιρείας ότι καταβλήθηκαν οι μισθοί έως και τον Νοέμβριο του 2012 και τα υπόλοιπα οφειλούμενα δεδουλευμένα θα δοθούν έως τέλος Ιουνίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Το παιδικό φεστιβάλ Παραθινούπολη ανοίγει τις πύλες του


Από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου στην Καλαμαριά.

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 7.000 παιδιά περνούν την πόρτα της Παραθινούπολης, για να μπουν σε έναν κόσμο γεμάτο παιχνίδια, παραστάσεις, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Φέτος, είναι η 13η συνεχόμενη χρονιά που ο δήμος Καλαμαριάς διοργανώνει το συγκεκριμένο παιδικό φεστιβάλ, στην πλαζ Αρετσούς, που θα υποδέχεται για το τριήμερο 7-9 Ιουνίου, τα απογεύματα (6μμ -9μμ) τους μικρούς της επισκέπτες.

Παρά την κρίση και τα οικονομικά προβλήματα, σύμφωνα με το δήμαρχο Θεοδόση Μπακογκλίδη, ο δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει να επενδύει στον πολιτισμό. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε εκδηλώσεις όπως αυτές να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται και να προσφέρουν ψυχαγωγία στα παιδιά, όχι μόνο του δήμου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής επεσήμανε ο κ.Μπακογκλίδης.

Το θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι η φιλία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - παραστάσεις κουκλοθέατρου και αφηγήσεις παραμυθιών, ενώ το Σάββατο, στις 9 το βράδυ, θα ανέβει η παράσταση "Μίλα μου για μήλα" του Σταύρου Παπασταύρου. Την Κυριακή, οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με το έργο του Ευγένιου Τριβιζά "Το όνειρο του Σκιάχτρου" που θα ανεβάσει το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ σύμφωνα με το δήμαρχο, ο προϋπολογισμός των εκδηλώσεων ανέρχεται σε 33.000 ευρώ.

Παράλληλα, όπως τόνισε από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού Νίκος Ζαχαριάδης, ο δήμος συνεχίζει τις πολιτιστικές και κοινωνικές του δράσεις για όλο το καλοκαίρι.

Με το πρόγραμμα καλοκαιρινή πλατεία διοργανώνονται πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στις πλατείες Καλαμαριάς, όπου εντάσσονται και οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνταν στις βιβλιοθήκες.

Συγχρόνως, λειτουργεί πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης μέχρι τις 8 Αυγούστου, για τα παιδιά με εργαζόμενους γονείς, σε δύο δημοτικά σχολεία και ένα νηπιαγωγείο.

Περίπου 220 παιδιά της ΣΤ΄ δημοτικού θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν δωρεάν σε προγράμματα κατασκηνώσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα. Κατασκηνώσεις, όμως, θα λειτουργήσουν δωρεάν και για 200 ηλικιωμένους και 75 άτομα με ειδικές ανάγκες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αστυνομία φαντάζει ως αντίδοτο στην ανεργία της κρίσης


Η εκπαίδευση, οι προϋποθέσεις και οι μισθοί σε όσους επιλέξουν αυτό το επάγγελμα.

Οι σχολές της Αστυνομίας συγκεντρώνουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον πληθώρας υποψηφίων. Κάποιοι επιλέγουν τις εν λόγω σχολές συνειδητά, καθώς είχαν όνειρο ζωής να γίνουν αστυνομικοί, και κάποιοι τις επιλέγουν γιατί εξασφαλίζουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.

Ακολούθως παρουσιάζονται πληροφορίες για τη φοίτηση στις σχολές ώστε να έχουν οι υποψήφιοι μια πλήρη εικόνα ενόψει και των δηλώσεων τους για τη συμμετοχή στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι σχολές της Αστυνομίας εντάσσονται στο 5ο επιστημονικό πεδίο και απαιτούν εξέταση σε 7 μαθήματα.

Σχολή Αξιωματικών

Η μοναδική σχολή αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας έχει την έδρα της στην Αμυγδαλέζα της Αττικής. Η σχολή έχει ως στόχο μέσω της ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης να προετοιμάσει τους νέους αξιωματικούς της Αστυνομίας παρέχοντάς τους τόσο θεωρητική όσο και πρακτική κατάρτιση.

Προϋποθέσεις εισαγωγής:

Εκτός από τις εξετάσεις στα απαιτούμενα μαθήματα οι υποψήφιοι είναι αναγκαίο να περάσουν με επιτυχία μια σειρά από αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες. Τα όρια ύψους και βάρους ορίζονται κάθε φορά από εγκύκλιο. Τα τελευταία χρόνια είθισται να απαιτείται ως όριο ύψους το 1,70 για άνδρες και γυναίκες.

Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε μια θέση στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας:

Για να διεκδικήσει ένας τελειόφοιτος ή και απόφοιτος μια θέση στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων δεν αρκεί να δηλώσει τη σχολή στο μηχανογραφικό δελτίο αλλά είναι αναγκαίο να συμπληρώσει μια αίτηση που την προμηθεύεται είτε από τα αστυνομικά τμήματα ή και από το διαδίκτυο. Η αίτηση αυτή κατατίθεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα μαζί με τα υπόλοιπα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως φωτογραφίες, φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας κ.α.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση χωρίζεται σε ακαδημαϊκή, στρατιωτική. Η διάρκεια του προγράμματος σπουδών είναι 4 χρόνια. Αν και η σχολή ανήκει στο 5ο πεδίο τα περισσότερα μαθήματα, που διδάσκονται οι δόκιμοι, ανήκουν στις επιστήμες της νομικής, της κοινωνιολογίας και της ψυχολογίας που είναι σχολές του 1ου πεδίου (θεωρητική κατεύθυνση).Το πιο πάνω γεγονός ίσως ξενίσει τους μαθητές που προέρχονται από τη Θετική και Τεχνολογική κατεύθυνση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα μαθήματα: Ελληνική φιλολογίας, αστικό δίκαιο, ποινική δικονομία,ιστορία, εγκληματολογία, κοινωνιολογία κλπ

Πρακτική Άσκηση

Κάθε καλοκαίρι και για τρεις μήνες οι δόκιμοι τοποθετούνται σε αστυνομικά τμήματα ανά την Ελλάδα και κάνουν πρακτική άσκηση δίπλα σε μόνιμους αστυνομικούς.

Βαθμολογική εξέλιξη

Οι δόκιμοι μετά από την ολοκλήρωση της τετραετούς εκπαίδευσής τους ονομάζονται υπαστυνόμοι β και γίνονται μόνιμα στελέχη. Προάγονται διαδοχικά στους βαθμούς τους υπαστυνόμου Α, αστυνόμου Β, αστυνόμου Α, αστυνομικού Υποδιευθυντή, Αστυνομικού Διευθυντή, Ταξιάρχου, Υποστράτηγου ενώ ο καταληκτικός βαθμός είναι αυτός του Αντιστράτηγου.

Φοιτητική Ζωή

Οι ενδιαφερόμενοι για τη Σχολή Αξιωματικών δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι πρόκειται για μια στρατιωτική σχολή και μάλλον πρέπει να ξεχάσουν τη φοιτητική ζωή καθώς οι δόκιμοι μένουν σε εγκαταστάσεις της σχολής και φυσικά δεν είναι κάθε μέρα έξω αλλά ισχύουν και εδώ οι περιορισμοί και των υπόλοιπων στρατιωτικών σχολών. Λαμβάνουν επίσης ένα οικονομικό βοήθημα από τη σχολή.

Άδειες - Διακοπές

Οι δόκιμοι δικαιούνται έξοδο από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι και την Κυριακή. Επίσης δίδονται άδειες εξόδου την Τετάρτη (από τις 3 μέχρι τις 11 το βράδυ για τους πρωτοετείς, για τους δευτεροετείς διανυκτέρευση κάθε δεύτερη Τετάρτη, ενώ οι τριτοετείς δικαιούνται διανυκτέρευση κάθε Τετάρτη). Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δικαιούνται εξόδους εφόσον δεν έχουν κάποια υπηρεσία ή δεν έχουν τιμωρηθεί για κάποιο παράπτωμα μέσα στη σχολή ή είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις της εκπαίδευσής τους. Φυσικά υπάρχουν και οι εορταστικές άδειες και οι θερινές διακοπές.

Επίσης όσοι ενδιαφέρονται για τη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας οφείλουν να γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι συνεπείς στα μαθήματά αν επιθυμούν να διατηρήσουν τις εξόδους και τις εορταστικές άδειες.

Υποχρεωτική Παραμονή:

Να τονίσουμε ότι όπως για τις στρατιωτικές σχολές έτσι και για τη σχολή των Αξιωματικών της Αστυνομίας είναι απαραίτητο οι αξιωματικοί να υπηρετήσουν στις τάξεις της Αστυνομίας 10 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.

ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ

Η σχολή έχει ως στόχο μέσω της ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης να προετοιμάσει τους νέους αστυφύλακες της Αστυνομίας παρέχοντάς τους τόσο θεωρητική όσο και πρακτική κατάρτιση.
Πού βρίσκεται η σχολή;
Αν και στο μηχανογραφικό δελτίο δεν αναφέρεται η πόλη όπου εδρεύει η σχολή αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι παραρτήματα της σχολής βρίσκονται από Διδυμότειχο μέχρι Σητεία. Πιο αναλυτικά Σχολές Αστυφυλάκων λειτουργούν στις παρακάτω περιοχές:

• Γρεβενά
• Ξάνθη
• Κομοτηνή
• Διδυμότειχο
• Νάουσα
• Καρδίτσα
• Ρέθυμνο
• Σητεία
• Αθήνα (δεν λειτουργεί)

Προϋποθέσεις εισαγωγής:

Εκτός από τις εξετάσεις στα απαιτούμενα μαθήματα οι υποψήφιοι είναι αναγκαίο να περάσουν με επιτυχία μια σειρά από αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες. Τα όρια ύψους και βάρους ορίζονται κάθε φορά από εγκύκλιο. Τα τελευταία χρόνια είθισται να απαιτείται ως όριο ύψους το 1,70 για άνδρες και γυναίκες.

Πώς μπορείτε να διεκδικήσει κάποιος μια θέση στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας:

Για να διεκδικήσει ένας τελειόφοιτος ή και απόφοιτος μια θέση στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων δεν αρκεί να δηλώσει τη σχολή στο μηχανογραφικό δελτίο αλλά είναι αναγκαίο να συμπληρώσει μια αίτηση που την προμηθεύεται είτε από τα αστυνομικά τμήματα ή και από το διαδίκτυο. Η αίτηση αυτή κατατίθεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα μαζί με τα υπόλοιπα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως φωτογραφίες, φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας κ.α.

Εκπαίδευση

Η φοίτηση στη σχολή Αστυφυλάκων διαρκεί 5 εξάμηνα. Τα μαθήματα που διδάσκονται ανήκουν στις επιστήμες, της νομικής, φιλολογίας, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας.

Κατανομή στα τμήματα ανά πόλη

Η κατανομή των εισαγομένων στα Παραρτήματα της Σχολής Αστυφυλάκων, που λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, με βάση τη σειρά προτίμησης για καθένα που δηλώνεται μετά την επιλογή αυτών στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σε συνδυασμό με τη συνολική τους βαθμολογία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας διενεργείται κλήρωση με μέριμνα της ίδιας Διεύθυνσης.

Πρακτική Άσκηση

Κάθε καλοκαίρι και για τρεις μήνες οι δόκιμοι τοποθετούνται σε αστυνομικά τμήματα ανά την Ελλάδα και κάνουν πρακτική άσκηση δίπλα σε μόνιμους αστυνομικούς. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το διάστημα της πρακτικής άσκησης και πλέον καταλαμβάνει όλο το 2ο έτος.Πλέον μέσα στις σχολές των αστυφυλάκων υπάροχυν μόνο πρωτοετείς.

Βαθμολογική εξέλιξη

Οι δόκιμοι μετά από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους ονομάζονται αστυφύλακες και γίνονται μόνιμα στελέχη. Προάγονται στο βαθμό του αρχιφύλακα μετά από εξετάσεις ή αν έχουν πτυχίο οποιουδήποτε τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Επίσης μετά από προαγωγικές εξετάσεις δύναται κάποιοι από τους αρχιφύλακες να προαχθούν στο βαθμό του ανθυπαστυνόμου.Σε περίπτωση που ένας αστυφύλακας εισαχθεί στο ΤΕΜΑ (Τμήμα Μετεπαγγελματικής Εκπαίδευσης Αστυνομίας) έχει τη δυνατότητα να προαχθεί μέχρι και το βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή.

Από τη Σχολή Αστυφυλάκων στη Σχολή Αξιωματικών

Όσοι αστυφύλακες το επιθυμούν μετά την αποφοίτησή τους μπορούν μέσα από Πανελλήνιες εξετάσεις και με χαμηλότερη βάση σε σύγκριση με τους υποψήφιους πολίτες να διεκδικήσουν το 20% των θέσεων της σχολής των Αξιωματικών.

Επίσης στη Σχολή Αξιωματικών εισάγονται καθ' υπέρβαση και χωρίς εξετάσεις οι πέντε (5) πρώτοι κατά σειρά εξόδου από τη Σχολή Αστυφυλάκων, όπως καθορίζεται από τον οικείο κανονισμό, που εισάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2226 και αποφοιτούν κατά το αμέσως προηγούμενο της εισαγωγής εκπαιδευτικό έτος.

Φοιτητική Ζωή

Οι ενδιαφερόμενοι για τη Σχολή Αστυφυλάκων δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι πρόκειται για μια στρατιωτική σχολή και μάλλον πρέπει να ξεχάσουν τη φοιτητική ζωή καθώς οι δόκιμοι μένουν σε εγκαταστάσεις της σχολής και φυσικά δεν είναι κάθε μέρα έξω αλλά ισχύουν και εδώ οι περιορισμοί και των υπόλοιπων στρατιωτικών σχολών. Λαμβάνουν επίσης ένα οικονομικό βοήθημα από τη σχολή.

Άδειες - Διακοπές

Οι δόκιμοι δικαιούνται έξοδο από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι και την Κυριακή. Επίσης δίδονται άδειες εξόδου την Τετάρτη (από τις 3 μέχρι τις 11 το βράδυ για τους πρωτοετείς, για τους δευτεροετείς διανυκτέρευση κάθε δεύτερη Τετάρτη, ενώ οι τριτοετείς δικαιούνται διανυκτέρευση κάθε Τετάρτη). Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δικαιούνται εξόδους εφόσον δεν έχουν κάποια υπηρεσία ή δεν έχουν τιμωρηθεί για κάποιο παράπτωμα μέσα στη σχολή ή είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις της εκπαίδευσής τους. Φυσικά υπάρχουν και οι εορταστικές άδειες και οι θερινές διακοπές.

Υποχρεωτική Παραμονή:

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο να υπηρετήσουν στις τάξεις της Αστυνομίας 8 χρόνια συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου της σχολής.

Οι μισθοί των αστυνομικών

Επειδή πολλοί μαθητές στρέφονται στις σχολές της αστυνομίας λόγω του σίγουρου μισθού παραθέτουμε πίνακα με τις μισθολογικές απολαβές της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.


Μισθολογικός Βαθμός
Μισθός
Αρχηγός ΕΛ.Α.Σ
1.698,00
Γεν. Επιθεωρητής ΕΛ.ΑΣ.
1.584,00
Αντιστράτηγος
1.479,00
Υποστράτηγος
1.400,00
Ταξίαρχος
1.313,00
Αστυνομικός Διευθυντής
1.146,00
Αστυνομικός Υποδιευθυντής
1.033,00
Αστυνόμος Ά
971,00
Αστυνόμος ΄Β
928,00
Υπαστυνόμος Ά
910,00
Υπαστυνόμος ΄Β
875,00
Ανθυπαστυνόμος
822,00
Αρχιφύλακας
796,00
Υπαρχιφύλακας
770,00
Αστυφύλακας
718,00
Δόκιμοι Υπαστ. – Αστυφ.
280,00


Βάσεις και ζήτηση


Ακολούθως παρουσιάζονται οι βάσεις εισαγωγής και η ζήτηση των σχολών. 

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
17982
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΥΤ 10%
17452
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 4%
17548
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ
13633
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΠΟΛΥΤ 10%
11371
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 4%
12662
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ)
16869
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ) ΠΟΛΥΤ 10%
15613
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ) ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 4%
16608
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
1384
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΥΤ 10%
149
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 4%
160
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ
918
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΠΟΛΥΤ 10%
59
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 4%
66
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ)
288
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ) ΠΟΛΥΤ 10%
16
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ) ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 4%
14
ΣΥΝΟΛΟ
3054



Διαβάστε περισσότερα...