Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Πύργος: Κλειστό παραμένει το Ειδικό Σχολείο



Αρκετοί μαθητές με αναπηρία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φθάσουν στο σχολείο τους.

Κλειστό, καθώς αρκετοί μαθητές με αναπηρία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φθάσουν στο σχολείο τους, παραμένει το ΕΕΕΕΚ της Ηλείας σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΑμεΑ ΔΕ και ΝΙΝ Αντώνης Χαροκόπος. Ειδικότερα, όπως τονίζεται:

«Για μια ακόμη σχολική χρονιά δεν έχει βρεθεί λύση για τη μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία από και προς τα σχολεία τους, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά με αναπηρία να μένουν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος εγκλωβισμένα στα σπίτια τους και να καταστρατηγείται το δικαίωμά τους στη γνώση.

Σε αντίθεση με αρκετές περιφέρειες της χώρας όπου το συγκεκριμένο πρόβλημα επιλύθηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας δεν έχει επέλθει οποιαδήποτε οικονομική συμφωνία μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των υπεραστικών ΚΤΕΛ Αχαΐας».

Επίσης η ΠΟΜΑμεΑ ΔΕ και ΝΙΝ αναφέρει πως «είναι άξιο απορίας και γεννά πολλά ερωτήματα πως κατέληξαν σε συμφωνία οι επιχειρήσεις Τουριστικών λεωφορείων μέλη Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων τουρισμού με την Περιφέρεια Αττικής μειώνοντας την άμεση εξόφληση των οφειλών στο 30% ενώ το υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας παραμένει αδιάλλακτο παρά τις δημόσιες εγγυήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Με σκοπό να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών με αναπηρία στα σχολεία τους η ΠΟΕΜΑμεΑ ΔΕ και ΝΙΝ απέστειλε έγγραφο προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων στην οποία αναφέρονται τα σοβαρά ζητήματα των παιδιών με αναπηρία και η ανάγκη να πηγαίνουν στο σχολείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Παραπληγικοί Αχαΐας: Αποφασίζετε "για εμάς χωρίς εμάς"



Το παράρτημα Αχαΐας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών με ανοικτή επιστολή του στον Δήμαρχο Πατρέων, εκφράζει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι αποφασίζονται , όπως αναφέρει, δρασεις για τα άτομα αυτά, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει συνεργασία μαζί τους.

Η επιστολή έχει ως εξής:

"Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών-Παράρτημα Αχαΐας είναι Α/θμιο Σωματείο που αποτελεί παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών και αριθμεί σε πάνω από 500 μέλη. Εκπροσωπεί τους παρα/τετραπληγικούς και άτομα με κινητικές αναπηρίες(σκλήρυνση κατά πλάκας, σπαστικότητα, μυοσκελετικές διαταραχές-δυστροφίες, εγκεφαλική παράλυση, πολιομυελίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.) σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και κύρια επιδίωξή του είναι η κοινωνική ένταξη των Ατόμων με κινητικές αναπηρίες, η αλληλοαποδοχή τους από την κοινωνία και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωή τους. O Σκοπός του Συλλόγου είναι κατ' εξοχήν κοινωνικοσυνδικαλιστικός και συνίσταται στην προάσπιση και επίλυση προβλημάτων, στην υλική ενίσχυση και περίθαλψη, πνευματική ανάπτυξη και κοινωνική προαγωγή των παραπληγικών και τετραπληγικών.

Με ενδιαφέρον ενημερωθήκαμε από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο Δήμος Πατρέων συνδιοργανώνει με το ECOCITY εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας με σκοπό την προτεραιότητα στους πεζούς, στα ποδήλατα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο πλούσιο αυτό πρόγραμμα σε εκδηλώσεις και δρώμενα έχει προγραμματιστεί και διαδρομή αφιερωμένη στην ελεύθερη μετακίνηση των Ατόμων με Αναπηρία.

Δυστυχώς κανένας επίσημος φορέας, μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και της Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων που εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία δεν προσκαλέστηκε να συμμετάσχει συμπεριλαμβανομένου και του Συλλόγου μας.

Κάθε δράση που αφορά την ελεύθερη διακίνηση και την προτεραιότητα σε θέματα προσβασιμότητας μας βρίσκει σύμφωνους και υποστηρικτές. Το ζητούμενο όμως είναι ότι πραγματοποιούνται χωρίς να υπάρξει συνεργασία με τους φορείς που εκπροσωπούν τα Άτομα με Αναπηρία και ειδικά με κινητική αναπηρία με αποτέλεσμα να διοργανώνονται «για εμάς χωρίς εμάς».

Σας ζητούμε ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου που επιτελεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών-Παράρτημα Αχαΐας να ενημερωνόμαστε με σκοπό να σας μεταφέρουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας πάντα προς όφελος των πολιτών της Πάτρας και των Ατόμων με Αναπηρία".

Σας Ευχαριστούμε.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: "Εγκλωβισμένοι" στο σπίτι τους 95 μαθητές με αναπηρία - Δεν υπάρχει τρόπος μεταφοράς τους στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αχαΐας



Την άμεση επίλυση του προβλήματος μετακίνησης των μαθητών με Αναπηρία που φοιτούν στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αχαΐας ζητά με επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ). Πρόκειται για κοινωνικοσυνδικαλιστική, μη κερδοσκοπική δευτεροβάθμια οργάνωση , η οποία έχει την ευθύνη στην Περιφέρειά της για τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας , Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

Με το παρόν έγγραφο μας θα επιθυμούσαμε να σας εκφράσουμε τους προβληματισμούς και την ανησυχία μας για το μείζον θέμα που έχει προκύψει με την μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία που φοιτούν στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αχαΐας. Παράλληλα θα επιθυμούσαμε την προσωπική σας παρέμβαση προκειμένου να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των μαθητών με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Όπως ήδη γνωρίζεται οι συναντήσεις μεταξύ αιρετών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Διοίκησης του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας απέβησαν άκαρπες. Η δημόσια δέσμευση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κου Α. Κατσιφάρα για άμεση εκταμίευση του οφειλών στο ΚΤΕΛ αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας που θα καταθέσει στην Βουλή δεν ήταν αρκετή ώστε να πείσει την Διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας να συνεργαστεί προκειμένου ξεκινήσει η μετακίνηση των μαθητών.

Όλα τα προαναφερόμενα έχουν ως αποτέλεσμα ενενήντα πέντε μαθητές με αναπηρία που φοιτούν στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αχαΐας να μένουν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, «εγκλωβισμένα» στα σπίτια τους και να καταστρατηγείται το δικαίωμα τους στην γνώση. Αδυνατούν να φθάσουν στο σχολείο τους καθώς οικονομικοί και άλλοι λόγοι δεν επιτρέπουν στους γονείς να καλύψουν το κενό που έχει αφήσει η Πολιτεία σχετικά με την μετακίνηση τους(το σχολείο βρίσκεται στα περίχωρα της Πάτρας) .

Γνωρίζοντας αφενός την οικονομική κατάσταση της χώρας Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αχαΐας, την υποχρέωση της Πολιτείας για την μετακίνηση των μαθητών και αφετέρου την προσωπική σας ευαισθησία σε θέματα που άπτονται των ατόμων με αναπηρία παρακαλούμε για την άμεση προσωπική σας παρέμβαση και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία που φοιτούν στο ΕΕΕΕΚ Αχαΐας με γνώμονα πάντα τα ίσα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών.

Αναμένουμε στις θετικές ενέργειες σας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».


Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνουν μονάδες ψυχικής υγείας


Οι υπεύθυνοι των Μονάδων οδηγούνται συνέχεια στα δικαστήρια, εξ αιτίας της αδυναμίας πληρωμών και η όλη κατάσταση οδηγεί τις «Μονάδες Ψυχικής Υγείας» -αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα αποασυλοποίησης των ασθενών, που τόσο επαινέθηκε και λειτούργησε για αρκετά χρόνια με επιτυχία, αρχικά με χρηματοδότηση από την ΕΕ και στη συνέχεια από τον προϋπολογισμό- να κινδυνεύει να «τιναχθεί στον αέρα».

Σύμφωνα με το ethnos.gr, "με αυτή την υστέρηση πόρων, δεν έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε ούτε τα έξοδα μισθοδοσίας των 3.000 εργαζομένων, ούτε τις εισφορές προς το ΙΚΑ, ούτε βασικά λειτουργικά έξοδα για τις 216 μονάδες ψυχικής υγείας, ούτε τις δαπάνες διαβίωσης των 1.600 φιλοξενούμενων στις στεγαστικές δομές, αλλά ούτε να καλύψουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε 35.000 λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας".


Διαβάστε περισσότερα...

Κέρδισε το δικαίωμα στην ευθανασία και αποφάσισε να ζήσει!



Η συγκλονιστική ιστορία μίας κοπέλας που παρέλυσε από όγκο στον εγκέφαλο.

Η Γκρέις ήταν ένα πολλά υποσχόμενο στέλεχος στην Bank of America, όταν άρχισε να νιώθει μουδιάσματα στα άκρα της. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι η 28χρονη κοπέλα είχε έναν επιθετικό όγκο στον εγκέφαλο. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε τρόπος να αφαιρέσουν τον όγκο χωρίς να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στην Γκρέις. Ήταν καταδικασμένη να πεθάνει ή να ζήσει σε κατάσταση «φυτού».

Πολύ γρήγορα, η κοπέλα παρέλυσε εντελώς. Την κρατούσε στη ζωή ένας αναπνευστήρας. Η ίδια δεν ήθελε να ζήσει άλλο και, παρά την κατάστασή της, είχε το κουράγιο να διεκδικήσει δικαστικά το δικαίωμά της στην ευθανασία, παρόλο που οι γονείς της δεν ήθελαν να την αφήσουν να φύγει.

Το δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της Γκρέις. Ωστόσο, την ημέρα που επρόκειτο να της αφαιρέσουν τον αναπνευστήρα, η 28χρονη άλλαξε γνώμη και είπε ότι αποφάσισε να ζήσει για όσο διάστημα της έχει απομείνει.

Ο γιατρός την ρώτησε αν το κάνει για να συμφιλιωθεί με τους γονείς της. Η Γκρέις, είπε: «το κάνω για να συμφιλιωθώ με τον Θεό».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η νεαρή κοπέλα έχει μόνο λίγες εβδομάδες ζωής και παρόλο που είναι τελείως παράλυτη, θέλει να ζήσει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.


Διαβάστε περισσότερα...

Είστε στρεσαρισμένοι; Να τι σπορ πρέπει να κάνετε...



Τα πλέον χαλαρωτικά αθλήματα στην υπηρεσία καταπολέμησης του άγχους.

Είναι γνωστό ότι τα σπορ και τα χόμπι μάς χαλαρώνουν, ποια είναι όμως τα πλέον αναζωογονητικά;

Δεν μιλάμε βέβαια μόνο για «ξεθέωμα», ιδρώτα και κάψιμο θερμίδων, αλλά κυρίως για την απαραίτητη «ατμόσφαιρα» αποφόρτισης του άγχους...

Και για να μην είμαστε υπερβολικοί, κάθε φυσική δραστηριότητα είναι χαλαρωτική για την ψυχή, αλλά για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα δοκιμάστε τα τρία αυτά ανανεωτικά σπορ.

Μεικτές πολεμικές τέχνες



Το «ξύλο» είναι πάντα απελευθερωτικό. Γιατί να αφιερωθείτε ωστόσο σε μία μόνο πολεμική τέχνη, όταν η μείξη τους έχει να σας προσφέρει τα καλύτερα από καθεμιά τους; Οι μεικτές πολεμικές τέχνες έχουν πάρει τα πάνω τους τελευταία και μπορεί να τις δοκιμάσει ο καθένας, καθώς τα προγράμματα φτιάχνονται με βάση την αντοχή και τη σωματική ικανότητα του αρχάριου.

Κι όσο για την ανακούφιση, πόσο πιο χαλαρωτικό από το να σπάσεις κάποιον στο ξύλο (ή να σπάσει αυτός εσένα); Στα «μπόνους» του σπορ, η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση...

Μπάσκετ



Τα ομαδικά αθλήματα είναι κατά βάση καλύτερα για την εκτόνωση του στρες. Το ποδόσφαιρο είναι επίσης καλό, απλά χωρίς τον σωστό προστατευτικό εξοπλισμό μπορεί να γίνει κομματάκι επικίνδυνο. Για να αποφύγετε λοιπόν τη... διάσειση, το μπασκετάκι είναι εδώ. Δεν χρειάζεται εξοπλισμό, είναι εξίσου δυναμικό, ενώ το μόνο που πρέπει να βρείτε είναι ένα γήπεδο, μια μπάλα και καλή παρέα. Ακόμα και το «μονό» στο μισό γήπεδο καλό είναι κι αυτό.

Κι όσο για την εκτόνωση, αν τα πράγματα δεν αποφορτιστούν εντός γηπέδου, υπάρχουν πάντα οι ανανεωτικές μπιρίτσες μετά...

Τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων



Μπορεί να είπαμε ότι τα ομαδικά αθλήματα είναι γενικά καλύτερα ως αγχολυτικά, κάποιες φορές ωστόσο βοηθάει το να είσαι μόνος με τις σκέψεις σου. Και τίποτα δεν είναι καλύτερο για να αποστασιοποιηθείς από τα πράγματα όσο το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Θα το λέγαμε και «μαραθώνιο», αλλά δεν θέλουμε να τρομάξετε στην ιδέα.

Μπορείτε να τρέξετε κυριολεκτικά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και οπουδήποτε. Ο ρυθμικός βηματισμός, ο έλεγχος της αναπνοής και η αποφασιστικότητα να βγάλετε άλλο ένα χιλιομετράκι θα σας αποφορτίσουν αποτελεσματικά...


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα διαφορετικό «ελιξήριο» νεότητας



Ορός ομφάλιου λώρου στη «μάχη» κατά της γήρανσης.

Εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο από τις εταιρείες καλλυντικών λανσάροντας νέα προϊόντα με καινούργια κάθε φορά συστατικά που υπόσχονται να δώσουν τη λύση στη φθορά του χρόνου.

Όλες οι γυναίκες θέλουν να δείχνουν νέες. Και κάθε νέο μπουκαλάκι που υπόσχεται πως περιέχει το «ελιξήριο» της νεότητας παίρνει τη θέση του δίπλα σε όλα τα άλλα, στο ράφι του μπάνιου μας.

Τα συστατικά που χρησιμοποιούν οι εταιρείες είναι πολλά και κάθε φορά βγαίνουν νέα που υπόσχονται πως είναι αποτελεσματικότερα από τα προηγούμενα. Ρετινοειδή, πεπτίδια είναι μερικά από τα «διάσημα» συστατικά που αλλάζουν τον τρόπο που αναπτύσσονται και συμπεριφέρονται τα κύτταρα.

Κάποιες φορές χρησιμοποιούν πιο σπάνιες και ιδιαίτερες ουσίες. Για παράδειγμα βλαστικά κύτταρα από ελβετικά μήλα, δηλητήριο φιδιού και πλακούντα είναι μερικά από τα συστατικά καλλυντικών κρεμών που χρησιμοποιήθηκαν και προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις.

Το καινούργιο συστατικό που θα βγει σύντομα στην αγορά είναι από ανθρώπινο ομφάλιο λώρο. Επιστήμονες μεγάλης εταιρείας καλλυντικών δημιούργησαν μια νέα κρέμα αντιγήρανσης που περιέχει ορό ομφάλιου λώρου ο οποίος, ισχυρίζονται, πως ενεργοποιεί τους ινοβλάστες κι αυτοί με τη σειρά τους επιβραδύνουν τη γήρανση του δέρματος.

Πώς επηρεάζει αυτό το συστατικό τις ρυτίδες; Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αποτελείται από ανθρώπινους παράγοντες ανάπτυξης, πρωτεΐνες και κύτταρα τα οποία αυξάνουν και αναδομούν φυσικά το κολλαγόνο στο δέρμα, λειαίνοντας τις ρυτίδες, χαρίζοντας ελαστικότητα στο δέρμα.

Σύντομα οι καινοτόμες κρέμες που θα περιέχουν ορό ομφάλιου λώρου θα κατακλύσουν την αγορά. Μένει να δούμε εάν το νέο αυτό συστατικό θα κάνει τη διαφορά ή αν θα είναι άλλο ένα εμπορικό «παιχνίδι» σε ακριβό μπουκαλάκι των 50 γραμμαρίων.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το φθινόπωρο φέρνει... αλλεργίες



Τι πρέπει να προσέξετε.

Μπορεί να έχουμε συνδέσει την έξαρση των αλλεργιών με την άνοιξη δεν είναι όμως μόνο «ανοιξιάτικος ο πονοκέφαλος». Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να παρουσιάσουν τα ίδια συμπτώματα και το φθινόπωρο.

Το συνάχι που μπορεί να εμφανιστεί με την πρώτη δροσιά μπορεί να οφείλεται και σε εποχική αλλεργία. Το ίδιο και η φαγούρα είτε στο δέρμα είτε στο λαιμό, ο βήχας, η δακρύρροια, το φτέρνισμα.

Ένοχες πηγές φθινοπωρινών αλλεργιών

- Περδικάκι
Το κοινό αυτό αγριόχορτο φυτρώνει παντού, ακόμη και στις γλάστρες στο μπαλκόνι και προκαλεί όλα εκείνα τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας.

- Ακάρεα σκόνης
Βρίσκονται παντού και το φθινοπωρινό αεράκι τα «βοηθά» να τρυπώνουν σε περισσότερα σημεία. Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές ρινίτιδες και δερματοπάθειες.

- Μούχλα
Κρυμμένη τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους βρίσκει στο Φθινόπωρο το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί και να «ταξιδεύσει» με τον αέρα.

Η συνηθέστερη αντιμετώπιση είναι τα αντισταμινικά φάρμακα πιο χρήσιμο όμως θα ήταν να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο έτσι ώστε με τα κατάλληλα τεστ και εξετάσεις να εντοπίσει την πηγή της αλλεργίας αλλά και την κατάλληλη θεραπεία για να απαλλαγείτε μια και καλή από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Το φθινόπωρο άλλωστε είναι και η καταλληλότερη εποχή για να αντιμετωπίσετε τις εποχικές σας αλλεργίες είτε αυτές είναι ανοιξιάτικες είτε φθινοπωρινές.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιδόματα για αγρότες προαναγγέλλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης



Ποιοι το δικαιούνται.

Επίδομα σε πέντε χιλιάδες οικογένειες αγροτών προαναγγέλλει ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Τύπο της Κυριακής», επισημαίνει πως μετά την απόφασή του να μπει τέλος στις παράλογες, όπως τις χαρακτηρίζει, ενισχύσεις στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, τα χρήματα θα επιστραφούν εκεί που ανήκουν.

«Τις επόμενες ημέρες», είπε, «θα συναντηθώ με αρμόδιους φορείς, όπως οι σύλλογοι πολυτέκνων, ώστε να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για να υλοποιήσουμε αυτή την απόφαση.
Το επίδομα αυτό θα μπορεί να είναι της τάξης των χιλίων ευρώ ετησίως για περίπου πέντε χιλιάδες οικογένειες, ανάλογα με τα έσοδα του ΕΛΓΑ κάθε χρόνο».

Επίσης, ανέφερε ότι μετά την εξισωτική και την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, η επόμενη μεγάλη ένεση ρευστότητας σε αγρότες και κτηνοτρόφους είναι η προκαταβολή του 50%, ήτοι 1,1 δισ. ευρώ, της ενιαίας ενίσχυσης, των αγροτικών επιδοτήσεων δηλαδή, εντός του μηνός Οκτωβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζουν τις τιμές στα διόδια



Γενναίες μειώσεις των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα και σταδιακές αυξήσεις στα ολοκληρωμένα είναι οι βασικοί άξονες της νέας πολιτικής διοδίων στους τέσσερις «προβληματικούς» οδικούς άξονες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» το δημόσιο θα αναλάβει να καλύψει το κόστος των μειώσεων, δεν έχει ωστόσο διευκρινιστεί αν θα αναλάβει να καλύψει και τη διαφορά ανάμεσα στις αυξήσεις που θα πραγματοποιηθούν και τις αυξήσεις που θα έπρεπε –βάσει των συμβάσεων- να πραγματοποιηθούν.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των παραχωρησιούχων και του δημοσίου βρίσκονται στο τελικό στάδιο και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένονται ανακοινώσεις. Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί η «σωτηρία» του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου (Μαλιακός-Κλειδί) και της Νέας Οδού (Ιόνια οδός και τμήμα Μεταμόρφωσης-Σκάρφειας της ΠΑΘΕ), ενώ σε κρίσιμο στάδιο βρίσκονταν οι συζητήσεις για τις άλλες δύο παραχωρήσεις, την Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα-Πάτρα- Πύργος-Τσακώνα) και την κεντρική οδό (Ε65).



Διαβάστε περισσότερα...

Τον Δεκέμβριο η νομοθετική ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό



Δείτε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση και να καταθέσει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για το νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.

«Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πορείας θεσμικής αναδιαμόρφωσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι με τον τριμερή κοινωνικό διάλογο και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω», κατέληξε ο υπουργός.


Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών έχει ως εξής:

1.Το ζήτημα της δημιουργίας νέου μηχανισμού καθορισμού των αμοιβών σε εθνικό επίπεδο (αντικαθιστώντας την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) τέθηκε ήδη από την κυβέρνηση ως ζήτημα του κοινωνικού διαλόγου που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012. Ο διάλογος έχει οριστεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2012.

2. Μετά τη λήξη του κοινωνικού διαλόγου και συνεκτιμώντας τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο αυτού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, μέχρι τέλος του 2012, στη νομική προετοιμασία συγκεκριμένου «νέου μηχανισμού», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους

3.Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δημόσια και θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2012.

4. Μετά τη θεσμικά προβλεπόμενη κοινωνική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, η νομοθετική ρύθμιση για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013.
5.Η πρώτη εφαρμογή του «νέου μηχανισμού» θα γίνει τον Απρίλιο του 2013. Δηλαδή από τις αρχές Απριλίου του 2013 θα ισχύει κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση το «νέο μηχανισμό».



Διαβάστε περισσότερα...

8 χρόνια φυλάκισης σε οφθαλμίατρο



Ποινή οκταετούς φυλάκισης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων σε οφθαλμίατρο που υπηρετούσε στο νοσοκομείο του Αγρινίου την περίοδο 1997-2003, ο οποίος κατηγορείται ότι παρείχε ψευδείς βεβαιώσεις σε πολίτες, προκειμένου οι τελευταίοι να λαμβάνουν επιδόματα παρανόμως.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Γεγονός", ο γιατρός ήταν υπόλογος για 12 υποθέσεις, αλλά απαλλάχτηκε για τις έξι. Αφού άσκησε έφεση, αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, από το πενταμελές Εφετείο.Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο παραγραφής, αν η κατηγορία μετατραπεί από κακούργημα σε πλημμέλημα. Κάτι που θα συμβεί αν ο οφθαλμίατρος απαλλαγεί και για άλλες περιπτώσεις και η ζημία για το δημόσιο είναι μικρότερη των 150.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Πουλάει το νεφρό του για να ξεχρεώσει!


Σοκ προκαλεί η περίπτωση ενός άντρα από τη Ρόδο ο οποίος προτίθεται να πουλήσει το ένα του νεφρό προκειμένου να ξεχρεώσει μέρος των δανείων που έχει στην τράπεζα και να σώσει το σπίτι του!

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 50χρονο επιχειρηματία ο οποίος «βουλιάζει» στα χρέη.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, η παραπάνω είδηση δεν αποτελεί έκπληξη καθώς στο νησί φέρεται να υπάρχει και «ειδικός», που διευκολύνει ή δίνει πληροφορίες, για τέτοιου είδους διαδικασίες, φέροντας σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με κλινική του εξωτερικού που έχει αντικείμενο την ανίχνευση ιστοσυμβατότητας!

Οι τιμές που σύμφωνα με πληροφορίες, κυκλοφορούν ήδη στην «πιάτσα» κυμαίνονται στο ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ και πάνω, τα οποία ο δότης λαμβάνει πριν από την επέμβαση!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνεται η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες



Παγκόσμια ημέρα της καρδιάς η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της συχνότητας της στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες, με κυριότερους ενοχοποιητικούς παράγοντες το κάπνισμα και την παχυσαρκία κρούουν οι επιστήμονες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς, στην οποία είναι αφιερωμένη η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

Στις γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 60 ετών έχουν διπλασιαστεί οι περιπτώσεις διατοιχωματικού εμφράγματος του μυοκαρδίου και σε ηλικία κάτω των 50 ετών έχουν τριπλασιαστεί. Τα 3/4 των γυναικών αυτών που παθαίνουν έμφραγμα είναι καπνίστριες ενώ το 1995 καπνίστριες ήταν μόνο το 1/3. Επίσης η παχυσαρκία αυξήθηκε από 18% σε 27%.

Πλην των κλασικών παραγόντων κινδύνου έχει ανακαλυφθεί επίσης, ότι τις γυναίκες επηρεάζουν περισσότερο το μεταβολικό σύνδρομο, το στρες, η κατάθλιψη και τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας και πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, (ΕΚΕ), Γεώργιο Παρχαρίδη, η στεφανιαία νόσος στις γυναίκες εκδηλώνεται με άτυπα ενοχλήματα όπως, πόνος στο λαιμό, στον ώμο, πίσω στην πλάτη και δυσφορία στην κοιλιά, δύσπνοια στην κόπωση, ναυτία ή έμετος, ιδρώτας, ζάλη, ανεξήγητη κόπωση. Πάντως τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν δυστυχώς την πρώτη αιτία θανάτου σε άνδρες και γυναίκες και είναι υπεύθυνα για πάνω από τους μισούς θανάτους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και Αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, Ιωάννης Καλλικάζαρος, τα καρδιαγγειακά προκαλούν πάνω από 4,35 εκατομμύρια θανάτους στα 52 κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής περιοχής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και περισσότερους από 1,9 εκατομμύρια θανάτους κάθε έτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά προκαλούν περισσότερους από 1 θάνατο κάθε 2 δευτερόλεπτα παγκοσμίως. Είναι όσοι θάνατοι προκαλούν μαζί το AIDS, η φυματίωση, ο διαβήτης και όλες οι μορφές καρκίνου και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Ο μεγαλύτερος αυτόνομος παράγων κινδύνου για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά είναι η αρτηριακή πίεση και σήμερα επηρεάζει περισσότερο από 1 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας και Γενικός Γραμματέας της ΕΚΕ Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Εκτιμάται ότι έως το 2025 το 1/3 των ενηλίκων άνω των 25 ετών θα έχει υπέρταση. Σήμερα υπολογίζεται ότι έχουμε παγκοσμίως 7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο από έμφραγμα του μυοκαρδίου και 5 εκατομμύρια από εγκεφαλικό επεισόδιο, με το 50% και το 70% αυτών, αντίστοιχα, να αποδίδονται άμεσα στην υπέρταση, επισήμανε ο κ. Τσιούφης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η συστολική πίεση (μεγάλη) δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 140mmHg και η διαστολική (μικρή) τα 90mmHg. Αλλά δυστυχώς, σήμερα, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι μη επαρκής και μόνο το ένα τρίτο των υπερτασικών επιτυγχάνει επίπεδα αρτηριακής πίεσης εντός του στόχου.

Ο κ. Τσιούφης αναφέρθηκε και στις νεότερες θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, όπως είναι η απονεύρωση του νεφρού. Πρόκειται για μια αποτελεσματική μέθοδο για τη θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης παρά τη λήψη πολλών φαρμάκων, που εφαρμόζεται και στη χώρα μας, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών. Μέχρι σήμερα η απονεύρωση έχει εφαρμοσθεί σε 28 ασθενείς με υψηλή πίεση (πάνω από 160 η μεγάλη παρά τη λήψη έως και έξι φαρμάκων) με πολύ καλά αποτελέσματα. Το 80% των ασθενών μείωσαν την πίεσή τους έως και 35mmHg. H μέθοδος γίνεται με τοπική αναισθησία, απαιτείται μία ημέρα νοσηλεία και δεν επηρεάζεται η νεφρική λειτουργία.

Γίνεται σε καλά οργανωμένα αιμοδυναμικά εργαστήρια με έμπειρους επεμβατικούς γνώστες της μεθόδου.

Οι επιστήμονες πάντως επαναλαμβάνουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι κατ' εξοχήν αποτρέψιμα και σ' αυτό επικεντρώνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό στην πρόληψη στο σπίτι και στην εργασία. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι μέτριες μειώσεις της αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας, της χοληστερόλης και της χρήσης του καπνού μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών στο ήμισυ της συχνότητάς τους. Χρειάζεται αλλαγή του τρόπου ζωής, λένε οι επιστήμονες, επιμένοντας στην άσκηση και τη μεσογειακή διατροφή.



Διαβάστε περισσότερα...

Η θετική στάση ζωής οδηγεί σε πιο υγιεινές επιλογές



Τι αποκάλυψε μελέτη επιστημόνων από την Αυστραλία.

Η προσωπικότητα και η στάση ζωής φαίνεται να παίζουν ρόλο όσον αφορά την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η θετική στάση ζωής οδηγεί σε πιο υγιεινές επιλογές, δηλώνουν Αυστραλοί ερευνητές.

Επιπλέον, όσοι πιστεύουν ότι έχουν υπό έλεγχο τη μοίρα τους είναι περισσότερο πιθανό να ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής, να ασκούνται περισσότερο, να καπνίζουν και να πίνουν λιγότερο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το αντίθετο είναι αλήθεια για ανθρώπους που πιστεύουν ότι το μέλλον τους βρίσκεται στα χέρια της μοίρας ή ότι στη ζωή σημασία έχει η τύχη.

Η ερευνήτρια Deborah Cobb-Clark, χρησιμοποίησε στοιχεία έρευνας για να εξετάσει το είδος διατροφής, άσκησης και τύπου προσωπικότητας περισσότερων των 7.000 ανθρώπων.

Η Cobb-Clark δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει άμεση σχέση μεταξύ του τύπου προσωπικότητας ενός ανθρώπου και του υγιεινού τρόπου ζωής.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό πολιτικών δημόσιας υγείας σε ορισμένες καταστάσεις όπως παχυσαρκία, υπέδειξαν οι ερευνητές.

Η Cobb-Clark εξήγησε ότι η κύρια απάντηση στην επιδημία παχυσαρκίας είναι η παροχή καλύτερων πληροφοριών, αλλά οι πληροφορίες μόνο είναι ανεπαρκείς για να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Η κατανόηση της ψυχολογίας που διέπει τις διατροφικές συνήθειες ενός ανθρώπου και οι συνήθειες άσκησης είναι κεντρικές στην κατανόηση της παχυσαρκίας.

Άντρες και γυναίκες φαίνεται επίσης να έχουν διαφορετικές απόψεις για τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αν και οι άντρες θέλουν σωματικά αποτελέσματα, γυναίκες εστιάζουν στην καθημερινή ευχαρίστησε που παίρνουν από το να ζουν υγιεινά, έδειξαν τα αποτελέσματα.

Η Cobb-Clark σημείωσε ότι αυτό που δρα σωστά στις γυναίκες μπορεί να μη δρα σωστά στους άντρες. Πρότεινε πρωτοβουλίες ανάλογα με το φύλο που να ανταποκρίνονται στους στόχους ώστε να είναι ιδιαίτερα βοηθητικές στην προαγωγή του υγιεινού τρόπου ζωής.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στο Melbourne Institute Working Paper Series.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυδώνι το... θαυματουργό



Ιδανικό για τη μείωση χοληστερόλης.

Το κυδώνι είναι ένα φρούτο το οποίο καλλιεργείται εδώ και αιώνες από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Οι αναφορές που γίνονται στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία για το κυδώνι είναι τεράστιες, όσον αφορά στις ιδιότητές του – δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται ως «χρυσό μήλο». Από εκείνη την εποχή συμβολίζει τη γονιμότητα και τον έρωτα, αφού λέγεται πώς το δώρισε ο Πάρις στη θεά Αφροδίτη, για να του δοθεί ως αντάλλαγμα η ωραία Ελένη και καθιερώθηκε ως έθιμο να δίνεται στη νύφη, την πρώτη ημέρα του γάμου. Καλλιεργείται πλέον, κυρίως σε Μεσογειακές χώρες, αυτή την εποχή.

Αποτελεί το μόνο είδος του γένους Κυδωνία και είναι κάτι μεταξύ μήλου και αχλαδιού. Οι διατροφικές του ιδιότητες θα μπορούσαν να το κατατάξουν στην καθημερινή μας διατροφή. Ένα κυδώνι μέτριου μεγέθους έχει μόνο 52 θερμίδες, περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι υψηλό σε βιταμίνη C, κάλιο, χαλκό και περιέχει βιταμίνη Α. Είναι ιδανικό για τη μείωση χοληστερόλης και για τους διαβητικούς, αφού ένα από τα κύρια συστατικά του είναι η πηκτίνη. Η πηκτίνη ανήκει στις φυτικές ίνες που διασπώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας την χοληστερόλη και καθυστερώντας την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα.

Γενικότερα, η πηκτίνη συμβάλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η φλούδα του κυδωνιού είναι σκληρή, με πικρή γεύση, γι’ αυτό και πολλοί δεν το καταναλώνουν φρέσκο, αλλά μαγειρεμένο. Είναι κατάλληλο για την παρασκευή μαρμελάδας, κομπόστα και γλυκό του κουταλιού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πηκτίνη, η οποία έχει την ιδιότητα να πήζει εύκολα και να δημιουργεί την υφή που μοιάζει με ζελέ. Επίσης, πολλοί από εμάς το έχουμε δοκιμάσει σε φαγητά κατσαρόλας ή στιφάδο, αφού συνδυάζεται υπέροχα με χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας. Το εξωτικό του άρωμα μπορεί να προσφέρει μια υπέροχη μυρωδιά στους χώρους του σπιτιού, αν το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 μέρες.

Το «χρυσό μήλο» είναι ένας θησαυρός της ελληνικής γης. Καλό θα ήταν να το εντάξουμε στη διατροφή μας, αφού τώρα είναι και η εποχή του, και να επωφεληθούμε από τις πολλαπλές ευεργετικές, γευστικές και αισθητικές του ιδιότητες. Γι’ αυτό όλοι αυτήν την εποχή αξίζει να αγοράσουμε κυδώνια!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σχολείο προσθέτει... χρόνια ζωής



Ανησυχητική τάση καταγράφεται σε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Μπορεί η ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, έως και το λύκειο, να μοιάζει χρονοβόρα διαδικασία, σίγουρα, όμως, δεν είναι χάσιμο χρόνων και, μάλιστα, προσδόκιμων χρόνων ζωής… Ακριβώς το αντίθετο.

Όσοι εγκαταλείπουν στα μισά τη βασική εκπαίδευση, φαίνεται ότι ζούνε λιγότερο!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο κατέληξαν στη διαπίστωση ότι όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχουν προσδόκιμο ζωής παρόμοιο με ενήλικες που έζησαν στη δεκαετία του 1950 και του 1960!

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επιδημιολογίας, Jay Olshansky, εξήγησε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου: «Φαίνεται πως όσοι έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, ζουν σε μια μηχανή του χρόνου».

Η μελέτη αποκάλυψε ακόμη μια ανησυχητική τάση: Σημερινές γυναίκες, κυρίως της Καυκάσιας φυλής, που εγκαταλείπουν το γυμνάσιο, πεθαίνουν έως και 5 χρόνια νωρίτερα, συγκριτικά με τις γυναίκες που εγκατέλειπαν νωρίς το σχολείο το 1990.

Αυτό σημαίνει ότι, παρά τις προόδους της ιατρικής τα τελευταία 20 χρόνια, αυτή η ομάδα των γυναικών έχει δει πραγματικά το προσδόκιμο ζωής τους να συντομεύει με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ερευνητές εικάζουν ότι οι λόγοι πίσω από το μειωμένο προσδόκιμο ζωής οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην αλόγιστη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, στα υψηλότερα ποσοστά του καπνίσματος, την αύξηση της παχυσαρκίας, αλλά και σε μια σταθερή αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν ασφάλιση υγείας .

Αντίθετα, και χωρίς αυτό να αποτελεί έκπληξη, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι μορφωμένοι απολαμβάνουν ολοένα αυξανόμενο προσδόκιμο όριο ζωής.

Ο καθηγητής Olshansky εξηγεί ότι η διαφορά μεταξύ του μορφωμένου και του πλημμελώς μορφωμένου ατόμου, έχει δημιουργήσει δύο διαφορετικές κοινωνίες, με τη μία να διαθέτει βαθιές ρίζες στο παρόν και την άλλη να έχει κολλήσει στο παρελθόν.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, μάλιστα, ότι για να καλυφθεί η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής, η δια βίου εκπαίδευση είναι επιτακτική ανάγκη.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το γυναικείο φύλο «προτιμά» η σκλήρυνση κατά πλάκας



Αυξήθηκαν τα κρούσματα παγκοσμίως.

Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και όπως αναφέρουν οι ειδικοί αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η διάγνωση σε πρωιμότερο στάδιο, η αυξημένη επαγρύπνηση και τα περισσότερο ευαίσθητα διαγνωστικά κριτήρια.

Η νόσος δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο γυναικείο φύλο, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα προσβάλλει σχεδόν διπλάσιο αριθμό γυναικών συγκριτικά με αυτόν των ανδρών. Έχει προταθεί ότι η επιρροή των γυναικείων ορμονών στο ανοσοποιητικό σύστημα ίσως παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η συνηθέστερη διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος σε νέους ενήλικες και επηρεάζει έως 2,5 εκατ. άτομα παγκοσμίως, ανέφερε ο διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Δήμος - Δημήτριος Μητσικώστας, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τον ένα χρόνο κυκλοφορίας στην Ελλάδα της φινγκολιμόδης, του πρώτου φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα και, όπως είπε ο κ. Μητσικώστας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών, μειώνοντας τη συχνότητα των υποτροπών και επιβραδύνοντας την εξέλιξη της αναπηρίας.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας ανέρχονται σε 500.000, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο 10.000 άτομα. Η σκλήρυνση κατά πλάκας γενικά προσβάλλει νεαρούς ενήλικες ηλικίας 20 έως 40 ετών και η υψηλότερη επίπτωση της νόσου εμφανίζεται μεταξύ των 25 και 29 ετών. Η μέγιστη επίπτωση, ωστόσο, εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 - 49 ετών τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.
Το θλιβερό είναι ότι αποτελεί την κυριότερη αιτία αναπηρίας σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας στον ανεπτυγμένο κόσμο, είπε ο κ. Μητσικώστας.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η πιο πιθανή αιτία πυροδότησης της νόσου είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών, γενετικών και ιογενών παραγόντων.



Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτο στις μονάδες απεξάρτησης;



Λουκέτο κινδυνεύει να μπει στις μονάδες χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ.

Ο Οργανισμός αργοπεθαίνει, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να μην έχει χρήματα να καλύψει τις ανάγκες του σε φάρμακα για τους τοξικομανείς, που βρίσκονται σε θεραπεία, αλλά ούτε καν για να πληρώσει πάγια έξοδα των δομών του, όπως μισθοδοσία εργαζομένων, νερό, φως και τηλέφωνο.

Ήδη, με επείγον έγγραφό της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να εφαρμοστεί η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΟΚΑΝΑ και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων(ΚΕΕΛΠΝΟ). Αυτή προβλέπει, ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναλάβει την υποχρέωση να χορηγήσει στον ΟΚΑΝΑ ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία και τη λειτουργία των νέων θεραπευτικών μονάδων του Οργανισμού στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ωστόσο, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει χορηγήσει στον ΟΚΑΝΑ μόνο 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εξαντληθεί για τις έως τώρα υποχρεώσεις του Οργανισμού.

«Από τον Οκτώβριο του 2012 και μετά, ο ΟΚΑΝΑ, με την επιχορήγηση που λαμβάνει, δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε δαπάνες προμήθειας φαρμάκων υποκατάστασης για τους ασθενείς, πάγιες δαπάνες (ΔΕΗ, τηλεφωνία), καταβολής εισφορών και κρατήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, της μισθοδοσίας του προσωπικού, καθώς και χρέη που έχουν ήδη δημιουργηθεί στον Οργανισμό», επισημαίνει στο έγγραφό της με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 2012 η κ. Μαλλιώρη, χωρίς ωστόσο να έχει πάρει μέχρι σήμερα απάντηση από το υπουργείο Υγείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Φωτιά" στο πετρέλαιο θέρμανσης


Στο 1.48 με 1,50 ευρώ το λίτρο, αναμένεται να κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, όταν πέρυσι είχε ξεκινήσει με εύρος τιμών από 0,90 με 0,92 ευρώ το λίτρο. Η φετινή επιβάρυνση αποδίδεται στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης. Δηλαδή ο ΕΦΚ, από τα 60 ευρώ ανά χίλια λίτρα, να ανέβει στα 330 ευρώ και όχι στα 412 ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής, το κόστος θέρμανσης στην Αττική και σε νότιες περιοχές της χώρας, στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα είναι σε σχέση με πέρυσι υψηλότερο από 116 ευρώ για μία οικογένεια που μένει σε γκαρσονιέρα, μέχρι και 4.060 ευρώ για τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας στην Αθήνα. Η αντίστοιχη επιβάρυνση για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας θα είναι από 208 ευρώ μέχρι 7.308 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα και ανά τύπο κατοικίας, ένα νοικοκυριό στην Αττική που διαμένει σε τριάρι, για κατανάλωση πετρελαίου, τον χειμώνα, 650 λίτρων θα πληρώσει από 962 ευρώ μέχρι 975 ευρώ, δηλαδή 377 ευρώ περισσότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Για την Θεσσαλονίκη, το κόστος θέρμανσης για 1.170 λίτρα είναι από 1.731 ευρώ μέχρι 1.755 ευρώ.

Όσοι κατοικούν σε τεσσάρι διαμέρισμα στην Αττική ή τη Νότια Ελλάδα εκτιμάται ότι τη χειμερινή περίοδο θα καταναλώσουν περίπου 800 λίτρα. Και θα πληρώσουν από 1.184 ευρώ μέχρι και 1.200 ευρώ, δηλαδή 464 ευρώ περισσότερα. Οι καταναλώτες που μένουν σε αντίστοιχο διαμέρισμα της Β. Ελλάδας θα πρέπει να διαθέσουν από 2.131 ευρώ μέχρι 2.160 ευρώ, δηλαδή 835 ευρώ παραπάνω.

Δείτε τους πίνακες:







Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης


Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων στα όρια συνταξιοδότησης όλων των ενδιάμεσων περιπτώσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το όριο ηλικίας για την καταβολή μειωμένης σύνταξης θα αυξηθεί από τα 60 στα 62 έτη. Ανάλογη θα είναι η αύξηση σε όλα τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας, ενώ συζητείται μόνο η «διάσωση» όσων ασφαλισμένων θεμελιώνουν εφέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να παρατείνει τον εργασιακό βίο για 70.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι πιθανότατα θα υποχρεωθούν να παραμείνουν δύο επιπλέον έτη για να συνταξιοδοτηθούν.

Ο ακριβής αριθμός όσων θα «πληγούν» από τη ρύθμιση δεν είναι εφικτός πριν από την αποσαφήνιση του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος. Ωστόσο η πρόβλεψη για εξοικονόμηση που έχει κάνει η κυβέρνηση αναφέρεται σε 1,1 δισ. ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το πρώτο έτος της εφαρμογής του το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι χαμηλότερο καθώς πολλοί ασφαλισμένοι θα σπεύσουν να αποχωρήσουν από την εργασία τους προκειμένου να αποφύγουν τον «εγκλωβισμό» για δύο ακόμη έτη.

Το μέτρο προτάθηκε ως «αντίβαρο» για να αποφευχθούν απολύσεις στο Δημόσιο και ανατροπές στα εργασιακά. Πάρα ταύτα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ειδικό καθεστώς στον δημόσιο τομέα ώστε να αποχωρήσουν με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς όσοι έχουν τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ρύθμιση - εφόσον τελικώς εφαρμοστεί – προβλέπει την αύξηση της ηλικίας σε δύο δόσεις: στο 66ο έτος από 1ης Ιανουαρίου του 2013 και στο 67ο έτος από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Στην περίπτωση αυτή η αύξηση θα αφορά τους παλαιούς όσο και τους νέους ασφαλισμένους, ενώ δεν θίγονται όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Σήμερα στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλεται σύνταξη σε ηλικία 65 ετών, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Η ρύθμιση αυτή ισχύει ανεξαρτήτως του έτους ασφάλισης, ωστόσο υπάρχουν μια σειρά διατάξεις που επιτρέπουν την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη.
Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος, αγγίζει το σύνολο των νέων ασφαλισμένων που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.

Επίσης επηρεάζει και τους ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993 αλλά δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα. Στον δημόσιο τομέα η θεμελίωση γίνεται με τα 25 έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικό καθεστώς ενδέχεται να υπάρξει μόνο για τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αύξηση κατά μία διετία πιθανότατα θα υπάρξει και στα ειδικά όρια συνταξιοδότησης που επιτρέπουν την έξοδο πριν από το 65ο έτος της ηλικίας. Συνεπώς επηρεάζονται και θα λάβουν μειωμένη σύνταξη, όπως και όσοι συνταξιοδοτούνται με 35 έτη ασφάλισης.

Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους προ του 1983, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Δείτε τους πίνακες:














Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάσεις στο Δημοτικό Σχολείο


Εξετάσεις στη Γ’ και στη ΣΤ’ τάξη, του δημοτικού, μελετά να καθιερώσει το υπουργείο Παιδείας για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των «κενών» στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Οι εξετάσεις θα είναι διαγνωστικού χαρακτήρα με στόχο να λειτουργούν ως συναγερμός για επεμβάσεις ενισχυτικής διδασκαλίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» τα «κενά του Δημοτικού» ενοχοποιούνται για τη σχολική αποτυχία στο Γυμνάσιο και το Λύκειο σπρώχνοντας κάθε χρόνο έξω από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση περίπου 70.000-80.000 μαθητές, αριθμοί που υπερβαίνουν το 10% του μαθητικού πληθυσμού στη δημόσια εκπαίδευση. Από τους μαθητές που εμφανίζονται στο «κάδρο» της σχολικής αποτυχίας, περίπου 40.000 εγκαταλείπουν το σχολείο και χάνονται σε άγνωστες κοινωνικές διαδρομές, όπου δεν μπορούν να τους εντοπίσουν οι επίσημες στατιστικές. Οι υπόλοιποι είναι όσοι κάθε χρόνο «κόβονται» και βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από το σχολείο, αναγκασμένοι να επαναλάβουν την τάξη. Αν τα καταφέρουν, υπάρχουν πιθανότητες να συνεχίσουν το σχολείο. Οι στατιστικές λένε ότι όσοι απορρίπτονται για δεύτερη φορά συνήθως ρίχνουν πίσω τους μαύρη πέτρα.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας προσκρούει στη χρηματοδότηση. Τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας έχουν σταματήσει, επειδή έχει κλείσει η στρόφιγγα των κοινοτικών πόρων. Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, αναζητείται έξοδος μέσω του ΕΣΠΑ, καθώς «η αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας και η συγκράτηση της μαθητικής διαρροής είναι μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει, επίσης, να πείσει τους εκπαιδευτικούς ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων στη μέση και το τέλος του Δημοτικού δεν θα χρησιμοποιηθούν ως ποσοτικοί δείκτες για την αξιολόγηση που έχει δρομολογηθεί. Επιτροπή υπό τον καθηγητή Παιδαγωγικής, Ηλία Ματσαγγούρα, έχει αναλάβει να καταρτίσει το πλαίσιο της αξιολόγησης δασκάλων και καθηγητών. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προγραμματίζεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, με στόχο να εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά. Ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει διαβεβαιώσει τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ότι τα αποτελέσματα των πάσης φύσεως εξετάσεων δεν θα λαμβάνονται υπ’ όψιν για την αξιολόγηση των δασκάλων και των καθηγητών. Πλην, όμως, το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών έχει ήδη διαταραχθεί με αφορμή ερωτηματολόγιο που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Παιδείας, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να απαντήσουν μεταξύ άλλων εάν συμφωνούν να συνδέεται η αξιολόγησή τους με τους μισθούς και τις προαγωγές τους, όπως προβλέπει για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων ο γενικός νόμος του ενιαίου μισθολογίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Οδοντιατρείο και Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης στη Θεσσαλονίκη



Για άπορα και οικονομικά ευπαθή άτομα.

Κοινωνικό οδοντιατρείο και Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για άπορα και οικονομικά ευπαθή άτομα θα λειτουργήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το Κοινωνικό Οδοντιατρείο θα λειτουργήσει άμεσα από τον επόμενο μήνα στην οδό Δαναϊδων 9, σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης με εθελοντές οδοντίατρους οι οποίοι θα προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη.

Επιπλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται οι διαδικασίες για τη λειτουργία Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) στην έδρα της Δημοτικής Επιχείρησης στην οδό Καρακάση 1, ώστε από το επόμενο έτος 2013, τα προγράμματα που θα προσφέρονται να είναι πιστοποιημένα και να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοτελής φόρος 20% στα έσοδα από τα ενοίκια



Το σχέδιο επιβαρύνει περίπου 1.000.000 μικροϊδιοκτήτες.

Φοροεπιδρομή και εις βάρος των μικροϊδιοκτητών ακινήτων σχεδιάζουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα, προωθώντας ρύθμιση που προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%.

Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» η ρύθμιση αυτή σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα που προέρχονται αποκλειστικά από ακίνητα θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα!

Θύματα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από 1.000 έως 35.000 ευρώ το χρόνο προερχόμενα από εκμισθώσεις ακινήτων, δηλαδή περίπου 1.000.000 μικροϊδιοκτήτες. Τη ρύθμιση αυτή είχε εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με σχετικές εκθέσεις που είχαν υποβάλει τα τεχνικά κλιμάκια του διεθνούς οργανισμού τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011.

Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση:

• Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων χωρίς παιδιά και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα αφορολόγητος, θα πληρώνει φόρο εισοδήματος που θα φθάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 55% με την επιβολή προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους. Συνεπώς, η τελική φορολογική επιβάρυνση κάθε ιδιοκτήτη με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια μέχρι 5.000 ευρώ θα φθάνει τα 1.550 ευρώ.

• Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων με ένα παιδί και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα αφορολόγητος, θα πληρώνει φόρο εισοδήματος που θα φθάνει μέχρι και τα 1.400 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 55% με την επιβολή προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους, οπότε η τελική φορολογική επιβάρυνση κάθε ιδιοκτήτη με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα από ενοίκια μέχρι 7.000 ευρώ θα φθάνει μέχρι και τα 2.192 ευρώ.

• Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων με δυο παιδιά και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα αφορολόγητος, θα πληρώνει φόρο εισοδήματος που θα φθάνει μέχρι και τα 1.800 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 55% με την επιβολή προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους. Συνεπώς, τελική φορολογική επιβάρυνση κάθε ιδιοκτήτη με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα από ενοίκια μέχρι 9.000 ευρώ θα φθάνει μέχρι τα 2.700 ευρώ!

Προσαυξήσεις

• Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων με τρία παιδιά και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητος, θα πληρώνει φόρο εισοδήματος που θα φθάνει μέχρι και τα 2.400 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 55% με την επιβολή προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους, οπότε η τελική φορολογική επιβάρυνση κάθε ιδιοκτήτη με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ θα φθάνει τα 3.720 ευρώ.

• Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων με τέσσερα παιδιά και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα αφορολόγητος, θα πληρώνει φόρο εισοδήματος που θα φθάνει μέχρι και τα 3.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 55% με την επιβολή προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους, οπότε η τελική φορολογική επιβάρυνση κάθε ιδιοκτήτη με 4 παιδιά και ετήσιο εισόδημα από ενοίκια μέχρι 15.000 ευρώ θα φθάνει τα 4.650 ευρώ.

• Οι ιδιοκτήτες χωρίς παιδιά και με ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα κυμαίνονται από 680 έως και 1.780 ευρώ.

• Οι ιδιοκτήτες με 1 παιδί και με ετήσια εισοδήματα πάνω από 7.000 ευρώ και μέχρι 35.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα κυμαίνονται από 130 έως και 1.980 ευρώ.

• Οι ιδιοκτήτες με 2 παιδιά και με ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.000 ευρώ και μέχρι 35.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα κυμαίνονται από 330 έως και 2.180 ευρώ.

• Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ετήσια εισοδήματα πάνω από 35.000 ευρώ θα ωφεληθούν με φοροελαφρύνσεις που θα είναι μεγαλύτερες όσο υψηλότερα είναι τα εισοδήματά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα μακρύνουν γρήγορα τα μαλλιά



Απαραίτητες προϋποθέσεις η σωστή διατροφή, η περιποίηση και η προστασία της τρίχας.

Ένα από τα όνειρα των περισσότερων γυναικών είναι να έχουν μακριά και λαμπερά μαλλιά. Η επιθυμία τους αυτή μεγαλώνει ιδίως όταν προκύπτουν ειδικές περιστάσεις, στις οποίες θέλουν να κάνουν μια ιδιαίτερη εμφάνιση.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσατε να μακρύνετε πιο γρήγορα τα μαλλιά σας, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θα συμβεί καμιά δραματική αλλαγή μέσα σε μια νύχτα.

Ας δούμε διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορείτε για να κάνετε τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και σε συντομότερο χρονικό διάστημα από τον αναμενόμενο φυσικό ρυθμό ανάπτυξης τους.

Ξεκινήστε μια υγιεινή διατροφή

Για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν με ένα πιο γρήγορο ρυθμό, πρώτα απ' όλα θα πρέπει να τρώτε υγιεινά. Η καλή και ισορροπημένη διατροφή είναι το μυστικό για μια πιο υγιή και μακριά τρίχα, μιας και το σώμα σας λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Το κύριο συστατικό της τρίχας είναι η κερατίνη, ένα είδος πρωτεΐνης που θα πρέπει να καταναλώνετε αρκετά και βρίσκεται περισσότερο στα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, τα φασόλια και τα καρύδια Βραζιλίας.

Παράλληλα με τις βιταμίνες και τις πρωτεΐνες, θα πρέπει να λαμβάνετε καροτένιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και τροφές πλούσιες σε αμινοξέα. Πιείτε ένα ποτήρι γάλα πριν πάτε για ύπνο και βοηθήστε με αυτό τον τρόπο τα μαλλιά σας να μακρύνουν γρηγορότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Προσπαθήστε επίσης να υιοθετήσετε γενικότερα έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας το καπνίσμα, το αλκοόλ και τις αυστηρές δίαιτες, καθώς αυτές οι συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρότητα της τρίχας και ενδεχομένως σε τριχόπτωση.

Θεραπεία με ζεστά έλαια

Αυτή η θεραπεία αποτελεί μια παλιά και δοκιμασμένη μέθοδο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας, έλαιο σταφυλιού, έλαιο δενδρολίβανου, καστορέλαιο ή αμυγδαλέλαιο, αφού πρώτα το ζεστάνετε σε μπεν μαρί σε θερμοκρασία σώματος. Εφαρμόζετε στον τριχωτό της κεφαλής σας το έλαιο και κάνετε ελαφρύ μασάζ με τις άκρες των δακτύλων σας.

Κάνοντας τακτικά μασάζ στον τριχωτό της κεφαλής με λάδι, διεγείρετε τους θύλακες που με τη σειρά τους βοηθούν στην ταχύτερη ανάπτυξη της τρίχας.

Επίσης, είναι καλό γενικά να κάνετε ένα απαλό μασάζ στο κεφάλι σας 2-3 φορές την ημέρα για 5-10 λεπτά, καθώς με αυτό τον τρόπο επιτρέπετε την καλή κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.

Χρησιμοποιείτε κατάλληλα προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Αν θέλετε να δείτε τα μαλλιά σας να μακραίνουν με γρήγορους ρυθμούς, εκτός των άλλων θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα σαμπουάν και ένα κοντίσιονερ που να ταιριάζει με τον τύπο των μαλλιών σας.

Θα πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα μαλλιών με χημικές ουσίες, επιλέγοντας κάποια φυτικά, με βότανα κλπ.

Φροντίστε πάντα να λούζετε τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό και όχι ζεστό, γιατί μπορεί να μπλοκάρουν οι πόροι.

Αποφύγετε τα προϊόντα styling μαλλιών

Αν θέλετε να μακρύνετε τα μαλλιά σας σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποφύγετε εντελώς τα προϊόντα και τις συσκευές styling μαλλιών, αφήνοντας τα μαλλιά σας να μακρύνουν φυσικά. Τα προϊόντα styling μαλλιών μπορεί να βλάψουν την ποιότητα της τρίχας, αποτρέποντας έτσι τη σωστή ανάπτυξή της.

Επίσης, αποφύγετε τις συσκευές θέρμανσης, καθώς η θερμότητα που παράγεται από αυτές μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας αδύναμα.

Φροντίστε για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής

Η καλή φροντίδα των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σας αποτελεί σπουδαίο παράγοντα για τη σωστή ανάπτυξη της τρίχας. Κάνοντας συχνά μασάζ και βουρτσίζοντας τα μαλλιά σας, βοηθάτε στην καλή κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της συντελεί στην ταχύτερη ανάπτυξη της τρίχας.

Διατηρείτε τον τριχωτό της κεφαλής σας καθαρό και απαλλαγμένο από την πιτυρίδα και άλλα συσσωρευμένα υπολείμματα.

Απαλλαχτείτε απ' την ψαλίδα

Κόβοντας τις άκρες των μαλλιών σας δεν επηρεάζετε τα θυλάκια του τριχωτού της κεφαλής, αυτό δηλαδή που καθορίζει το πόσο γρήγορα και πόσο πολύ τα μαλλιά σας μεγαλώνουν. Τα μαλλιά μας μεγαλώνουν κατά μέσο όρο 1,27 εκατοστά κάθε μήνα-είτε τα κόβουμε είτε όχι.

Παρόλα αυτά, όταν κόβετε τακτικά τις άκρες των μαλλιών σας, τα κάνετε να δείχνουν λίγο πιο μακριά, και αυτό γιατί εξαφανίζοντας την ψαλίδα από τα μαλλιά σας, μειώνετε το σπάσιμο της τρίχας, την αιτία δηλαδή που κάνει τα μαλλιά σας να φαίνονται λεπτότερα στις άκρες και επομένως πιο κοντά.

Κάθε 8 έως 12 εβδομάδες, ζητήστε από τον κομμωτή σας να πάρει από τα μαλλιά σας το ελάχιστο που απαιτείται για την εξάλειψη της ψαλίδας.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

- Βουρτσίζετε τα μαλλιά σας πολύ απαλά με μια καλή βούρτσα. Το ίδιο κάντε και πριν λουστείτε, γιατί εκτός του ότι αυτό βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος του τριχωτου της κεφαλής, αποφεύγετε και το υπερβολικό μπλέξιμο κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

- Προστατέψτε τα μαλλιά σας όταν βρίσκεστε έξω στον ήλιο ή όταν έχει κρύο και θυελλώδεις ημέρες, φορώντας ένα καπέλο ή ότι άλλο προτιμάτε.

- Κατά τη διάρκεια του ύπνου, χρησιμοποιείτε πάντα μεταξωτή μαξιλαροθήκη, γιατί μπορεί και προστατεύει τα μαλλιά σας από το σπάσιμο.

- Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια μαλλιών. Επομένως, προσπαθήστε να παραμείνετε χαλαρές και μακριά από εντάσεις.

- Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε μάσκες μαλλιών, οι οποίες με τα πολύτιμα συστατικά τους βοηθούν στην θρέψη της τρίχας.

- Μη δένετε τα μαλλιά σας πολύ σφιχτά, καθώς με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνετε τις ρίζες τους και κάνετε πιο εύκολο το σπάσιμο της τρίχας. Επιλέξτε καλύτερα ένα άνετο και χαλαρό στυλ χτενίσματος.

- Καρδιαγγειακές και αερόβιες ασκήσεις έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν ορισμένες ορμόνες που βοηθούν επίσης στο γρηγορότερο ρυθμό ανάπτυξης της τρίχας.


Πηγή: http://www.antigiransi.com
Διαβάστε περισσότερα...

Σας ταλαιπωρούν οι μαύροι κύκλοι;



Βελτιώστε τη διατροφή σας.

Οι μαύροι κύκλοι είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες. Τι όμως τους προκαλεί και πώς αντιμετωπίζονται; Η περιοχή κάτω από τα μάτια είναι η πιο λεπτή απ' όλο μας το σώμα,περίπου 0,5mm σε σχέση με τα 2mm που είναι το δέρμα στο υπόλοιπο πρόσωπο. Αυτό την καθιστά και πιο ευαίσθητη. Πολλές φορές οι μαύροι κύκλοι είναι εμφανή αιμοφόρα αγγεία του δέρματος.

Στην εμφάνιση των μαύρων κύκλων παίζει μεγάλο ρόλο η κληρονομικότητα. Εάν το δέρμα είναι λεπτό φαίνονται πιο πολύ οι μαύροι κύκλοι όπως επίσης η δομή των οστών στο πρόσωπο επηρεάζει, αν δηλαδή το κόκκαλο κάτω από το μάτι είναι πιο βαθύ. Οι μαύροι κύκλοι μπορεί να δημιουργηθούν και από τροφικές αλλεργίες που κάνουν το δέρμα κάτω από τα μάτια να φαίνεται πιο σκούρο.

Μια άλλη αιτία δημιουργίας μαύρων κύκλων είναι και διάφορα φάρμακα που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα μάτια και κάνουν την περιοχή να μαυρίζει. Άλλη μια αιτία είναι και η διατροφή. Η έλλειψη σιδήρου πιστεύεται ότι προκαλεί μαύρους κύκλους. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της περιόδου μπορεί επίσης να δημιουργηθούν μαύροι κύκλοι λόγω της αυξημένης ανάγκης για σίδηρο. Μια άλλη σοβαρή αιτία είναι η κούραση και η έλλειψη ύπνου.

Επίσης με την πάροδο του χρόνου το δέρμα χάνει το κολλαγόνο του, γίνεται πιο λεπτό και δημιουργούνται μαύροι κύκλοι. Mπορεί επίσης να είναι σημάδι αφυδάτωσης ή υπερβολικής έκκρισης μελανίνης.

Όσο για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο συχνού προβλήματος, αν και δεν υπάρχει μια θεραπεία η οποία να δίνει εντελώς τη λύση, υπάρχουν πολλοί τρόποι βελτίωσης. Ας τοποθετήσουμε σακουλάκια τσαγιού, αφού τα αφήσουμε να κρυώσουν, ή ωμή πατάτα ή αγγούρι.

Αν δεν έχετε κανένα από τα πιο πάνω στο σπίτι και ένα βρεγμένο βαμβάκι το οποίο πρώτα έχετε βάλει για 10 λεπτά στην κατάψυξη θα βοηθήσει. Κρέμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, εμπλουτισμένες με βιταμίνη Κ και ρετινόλη βοηθούν στην απομάκρυνση των μαύρων κύκλων.

Η ξεκούραση και ο 8ωρος ύπνος είναι βασική θεραπεία για τους μαύρους κύκλους. Ελαττώστε και το αλάτι. Επίσης το κάπνισμα δημιουργεί και επιδεινώνει την κατάσταση. Τέλος η σωστή διατροφή (καρότα και βατόμουρα) και ενυδάτωση του οργανισμού. Γι' αυτό πίνετε πολύ νερό. Αν όμως θέλετε απλώς να τους καλύψετε με μακιγιάζ, προτιμήστε concealer με κίτρινη βάση, γιατί το ροζ το κάνει χειρότερο!


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι άστεγοι παίζουν μπάλα


Με στόχο να αφυπνίσει την παγκόσμια κοινότητα, στο πρόβλημα των αστέγων σε όλο τον κόσμο, ξεκίνησε χθες στο Μεξικό, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Αστέγων. Συμμετέχουν 500 άστεγοι από όλες τις χώρες, με 14 ομάδες γυναικών και 60 ομάδες ανδρών. Στον πρώτο αγώνα, το Μεξικό νίκησε τη Νότια Αφρική με 7-4.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ: 





Διαβάστε περισσότερα...

Τα πολλά παυσίπονα προκαλούν πονοκέφαλο



Μην κάνετε κατάχρηση των αναλγητικών.

Το πρώτο πράγμα που κάνεις κάθε φορά που αισθάνεσαι κάποιο πόνο είναι να το ρίχνεις σε «κοκτέιλ» αναλγητικών φαρμάκων; Μήπως αυτά ευθύνονται για τους συχνούς πονοκεφάλους σου;

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το 50% των πονοκεφάλων μπορεί να προκαλούνται από τη συχνή χρήση αναλγητικών.
Μάλιστα, ο κίνδυνος εμφάνισης συχνών ημικρανιών και πονοκεφάλων, είναι υψηλότερος για όσους λαμβάνουν με το παραμικρό αναλγητικά όπως οι ασπιρίνες ή σκευάσματα με παρακεταμόλη και ιβουπροφαϊνη.

Η συχνή λήψη αναλγητικών μπορεί δηλαδή να δημιουργήσει ιδιαίτερη ευαισθησία στον εγκέφαλο, κάνοντας σε πιο επιρρεπή στον πόνο. Κι αυτό φυσικά οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο φαρμάκων – πονοκεφάλων, αφού ο πόνος γίνεται όλο και συχνότερος όπως και η λήψη σκευασμάτων στην προσπάθειά σου να απαλλαγείς.

Προσπάθησε λοιπόν να μην παίρνεις φάρμακα με το παραμικρό και να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου. Εννοείται, βέβαια, πως δε θα υποφέρεις σε περίπτωση ασθένειας, αλλά παν μέτρον άριστον και το να παίρνεις αναλγητικά με καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση σίγουρα δεν είναι το καλύτερο για τον οργανισμό!

Με μέτρο λοιπόν τα αναλγητικά και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών…


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η φλεγμονή ενισχύει τα ψυχολογικά προβλήματα



Σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η ακμή σε έφηβους.

«Δεν μπορούσα ούτε να βγω από το σπίτι! Ξυπνούσα το πρωί και καθόμουν στο κρεβάτι πριν σηκωθώ αγγίζοντας το πρόσωπό μου για να προετοιμαστώ γι' αυτό που θα αντικρίσω».

Πρόκειται για τα λόγια διάσημης ηθοποιού για την ποιότητα της ζωής της στα 25 της, όταν έπασχε από ακμή. Αλλά και λόγια που θα μπορούσαν να ειπωθούν από πολλούς εφήβους σήμερα που πάσχουν από την ίδια νόσο.

Παρά το γεγονός ότι η ακμή είναι συνηθισμένο φαινόμενο κατά την εφηβεία (προσβάλει το 80% των εφήβων, αγόρια και κορίτσια) και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι σχετικά ήπιες, στο 10-20% των περιπτώσεων η ακμή μπορεί να καταστεί παραμορφωτική.

Πρόκειται για φλεγμονή που εντοπίζεται σε πρόσωπο, ράχη και θώρακα.

Επιβαρυντικοί παράγοντες στην εξέλιξη της νόσου θεωρούνται οι ορμονικοί (παρατηρείται έξαρση πριν την έμμηνο ρύση και σε άτομα με πολυκυστικές ωοθήκες), η έντονη εφίδρωση και η παρέμβαση του ίδιου του ασθενούς στις βλάβες.

Η έκθεση στον ήλιο βελτιώνει την ακμή ενώ η διατροφή δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την πορεία της.

Είναι γνωστό ότι το πρόσωπο αποτελεί το «παράθυρο» που συνδέει τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου με το εξωτερικό περιβάλλον και νόσοι που επηρεάζουν την εμφάνισή του, περισσότερο από κάθε άλλο σημείο του σώματος, επηρεάζουν συναισθηματικά και ψυχολογικά το άτομο.

Είναι προφανές λοιπόν ότι σ’ αυτήν την ευαίσθητη, όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση, και συναισθηματικά ευάλωτη κοινωνική ομάδα των εφήβων, η ακμή δημιουργεί προβλήματα στην ατομική, κοινωνική και σεξουαλική τους συμπεριφορά.

Όλες οι μελέτες σε άτομα με ακμή στην παγκόσμια βιβλιογραφία επιβεβαιώνουν την αύξηση έως και στο διπλάσιο της τάσης για κατάθλιψη και συναισθηματικές διαταραχές σε σχέση με άτομα χωρίς ακμή.

«Υπάρχει στενή και σταθερή σχέση μεταξύ των προβλημάτων ακμής και των συμπτωμάτων κατάθλιψης ή προβλημάτων ψυχικής υγείας», δήλωσε ο Τζον Αντερς Χαλβόρσεν του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Όσλο, επικεφαλής μελέτης σε 3.775 Νορβηγούς, ηλικίας 18 έως 19 χρονών.

Συνήθως η βαρύτητα της κατάθλιψης έχει άμεση σχέση με τη βαρύτητα της νόσου και η κλινική βελτίωση οδηγεί σε μείωση των ψυχολογικών προβλημάτων.

Επίσης, η ακμή προδιαθέτει σε αντικοινωνική συμπεριφορά και τάση αυτοκτονίας. Η μείωση της αυτοεκτίμησης, σε συνδυασμό με αρνητικά σχόλια από το περιβάλλον των ασθενών, οδηγεί σε απομόνωση και αντικοινωνική συμπεριφορά. Τα άτομα διακρίνονται για τον έντονο θυμό τους προς τους άλλους αλλά και τον ίδιο τον εαυτό τους.

Άτομα με ακμή έχουν αυξημένη τάση όχι μόνο να σκέφτονται την ιδέα της αυτοκτονίας αλλά και πραγματικά να αυτοκτονούν.

Σύμφωνα με το British Journal of Dermatology, η επίπτωση της τάσης αυτοκτονίας υπολογίστηκε σε 5,6 - 7,2% σε άτομα με κοινή ακμή σε σχέση με 1,4 - 3,3% στον γενικό πληθυσμό.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σκευάσματα που περιέχουν την ουσία ισοτρετινοίνη και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής έχουν ενοχοποιηθεί ως υπαίτια για την αυξημένη επίπτωση των αυτοκτονιών, χωρίς όμως οι μέχρι τώρα μελέτες να το έχουν επιβεβαιώσει.

Είναι σίγουρο ότι άτομα με ιστορικό κατάθλιψης και διαταραχών συμπεριφοράς θα πρέπει να συμβουλεύονται ειδικό πριν λάβουν οποιαδήποτε θεραπεία.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε στα παιδιά μας αλλαγές συμπεριφορών και να έχουμε υπόψη μας ότι και ήπια συμπτώματα ακμής μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή συναισθηματική διαταραχή.

Δεδομένου της πληθώρας των θεραπευτικών τρόπων αντιμετώπισης των ασθενών με ακμή, ακόμα και των επιπλοκών της (ουλές) κρίνεται σημαντική η αναζήτηση συμβουλής ειδικού, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...