Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Τον Δεκέμβριο η νομοθετική ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Δείτε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση και να καταθέσει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για το νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.

«Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πορείας θεσμικής αναδιαμόρφωσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι με τον τριμερή κοινωνικό διάλογο και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω», κατέληξε ο υπουργός.


Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών έχει ως εξής:

1.Το ζήτημα της δημιουργίας νέου μηχανισμού καθορισμού των αμοιβών σε εθνικό επίπεδο (αντικαθιστώντας την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) τέθηκε ήδη από την κυβέρνηση ως ζήτημα του κοινωνικού διαλόγου που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012. Ο διάλογος έχει οριστεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2012.

2. Μετά τη λήξη του κοινωνικού διαλόγου και συνεκτιμώντας τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο αυτού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, μέχρι τέλος του 2012, στη νομική προετοιμασία συγκεκριμένου «νέου μηχανισμού», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους

3.Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δημόσια και θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2012.

4. Μετά τη θεσμικά προβλεπόμενη κοινωνική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, η νομοθετική ρύθμιση για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013.
5.Η πρώτη εφαρμογή του «νέου μηχανισμού» θα γίνει τον Απρίλιο του 2013. Δηλαδή από τις αρχές Απριλίου του 2013 θα ισχύει κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση το «νέο μηχανισμό».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.