Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Επικίνδυνοι παράγοντες για έμφραγμα





Μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος που θα εκδηλωθεί το επεισόδιο;


Είναι απίστευτο, όμως είναι αληθινό. Όταν ρωτήσεις αρρώστους που πάσχουν από στεφανιαία νόσο τι φοβούνται περισσότερο, οι δύο στους τρεις θα σου πουν τις στενώσεις και τα βουλώματα των στεφανιαίων αρτηριών που τα βλέπουν στη στεφανιογραφία.


«“Η αρτηρία μου θα κλείσει τελείως και θα πάθω έμφραγμα γιατί είναι βουλωμένη κατά 90%». Έτσι συνήθως λένε. Αυτό είναι τελείως ανακριβές. Έχει περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία από τότε που αποδείχθηκε ότι ο βαθμός της στένωσης, το περίφημο βούλωμα της αρτηρίας, έχει την μικρότερη προγνωστική όσον αφορά την πιθανότητα να πάθει κάποιος έμφραγμα.


Αντίθετα, οι βλάβες εκείνες που προκαλούν έμφραγμα είναι οι μικρές στενώσεις που πολλές φορές είναι μόλις ορατές με τη στεφανιογραφία. Για κάθε μεγάλη στένωση που βλέπουμε στη στεφανιογραφία υπάρχουν τουλάχιστον 3-4 μικρότερες στενώσεις που μόλις μετά βίας είναι ορατές στην στεφανιογραφία. Η κάθε μία από αυτές έχει περισσότερη πιθανότητα να να σπάσει και να δημιουργήσει θρόμβο που μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να φράξει τελείως την αρτηρία και να προκαλέσει έμφραγμα.


Αυτές οι μικρές ασταθείς στενώσεις αποτελούνται από πυρήνα κυρίως από χοληστερίνη που περιβάλλεται από λεπτή ινώδη κάψα που εύκολα μπορεί να σπάσει.


Αντίθετα οι μεγάλες στενώσεις που φράζουν την αρτηρία σε ποσοστό άνω του 70% περιβάλλονται κατά κανόνα από παχιές ανθεκτικές ινώδεις κάψες που σπανιότερα μπορούν σπάσουν και να δημιουργήσουν ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο βασικότερος παράγοντας που καταστρέφει το τοίχωμα της αρτηρίας είναι η αθηροσκλήρωση.


Δηλαδή με απλά λόγια μία άτυπη φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος των αρτηριών, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις να εμφανισθούν οι λεγόμενες μικρές ευάλωτες αθηροσκληρωτικές στενώσεις. Η φλεγμονή θεωρείται βασικός παράγοντας για την εξασθένηση της προστατευτικής κάψας που περιβάλλει τον πυρήνα της αθηροσκληρωτικής πλάκας και την κάνει ευάλωτη για ρήξη (σπάσιμο).


Ένας άλλος αξιόλογος παράγοντας που συμβάλλει στη δημιουργία του εμφράγματος είναι τα αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια είναι συστατικά του αίματος που στον φυσιολογικό άνθρωπο βοηθούν στο να σταματήσει μία αιμορραγία που εκδηλώνεται οπουδήποτε (π.χ. τραύμα κλπ.) με δημιουργία θρόμβου γι’ αυτό λέγονται και θρομβοκύτταρα.


Όταν τα αιμοπετάλια έρχονται σε επαφή με οποιαδήποτε ανώμαλη επιφάνεια αρχίζουν να ενεργοποιούνται, να κολλούν το ένα με το άλλο και να σχηματίζουν δίκτυο πάνω στο οποίο σχηματίζεται ο θρόμβος. Στην περίπτωση των στεφανιαίων αρτηριών ανώμαλη επιφάνεια μπορεί να είναι το εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας όταν παρουσιάζει ακόμη και απλή διάβρωση ή η ίδια η αθηροσκληρωτική πλάκα.


Διάβρωση του εσωτερικού τοιχώματος μίας στεφανιαίας αρτηρίας παρατηρείται συνήθως στους βαρείς καπνιστές που μπορεί να πάθουν βαρύτατο έμφραγμα χωρίς να υπάρχουν σοβαρές στενώσεις στη στεφανιογραφία. Πέραν από τη ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, διαταραχές του μηχανισμού πήξεως που προδιαθέτουν στο να πήζει πιο εύκολα το αίμα δημιουργούν προϋποθέσεις εμφάνισης θρόμβου μέσα στην αρτηρία με επακόλουθο το έμφραγμα. Ακόμη και η κινητικότητα του αίματος μέσα στην στεφανιαία αρτηρία μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες εμφράγματος.


Εάν η κινητικότητα του τοιχώματος της αρτηρίας δεν είναι φυσιολογική, τότε η προώθηση του αίματος μέσα στην αρτηρία και η ταχύτητά του είναι βραδεία. Το αίμα κινείται με χαμηλή ταχύτητα οπότε υποβοηθείται η δημιουργία θρόμβου. Η κινητικότητα του τοιχώματος μιας αρτηρίας που στην επιστημονική γλώσσα ονομάζεται τόνος εξαρτάται από την καλή λειτουργία του ενδοθηλίου.


Το ενδοθήλιο είναι ο εσωτερικός χιτώνας κάθε αρτηρίας που παράγει ουσίες που προκαλούν αγγειοδιαστολή ή αγγειοσυστολή. Όταν το σύστημα αυτό λειτουργεί φυσιολογικά διασφαλίζεται η φυσιολογική κινητικότητα του τοιχώματος μιας αρτηρίας με αποτέλεσμα το αίμα να κινείται και να μην λιμνάζει. Η μονομερής υπερίσχυση των αγγειοσυσταλτικών ουσιών οδηγεί σε σπασμό (απότομο κλείσιμο της αρτηρίας) που εάν παραταθεί μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα.


Συμπερασματικά για να δημιουργηθεί έμφραγμα δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλοι οι παράγοντες του εμφράγματος. Έμφραγμα δημιουργείται ακόμη και όταν υπάρχει ένας μόνο παράγοντας, αρκεί ο παράγοντας αυτός να είναι ιδιαίτερα έντονος (π.χ. κάπνισμα 3-4 πακέτα τσιγάρα).


Πρακτικά είναι αδύνατον να προσδιορισθεί ακριβώς ο χρόνος που θα εκδηλωθεί ένα έμφραγμα. Είναι κάτι ανάλογο με τον ακριβή χρόνο προσδιορισμού ενός σεισμού. Εν τούτοις όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχουν οι βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες που ενισχύονται από την ύπαρξη υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία υπερλιπιδαιμία και απουσία άσκησης τότε υπάρχει σχεδόν βεβαιότητα για την επέλευση του εμφράγματος.




Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μέθοδος θεραπείας της αρτηριακής υπέρτασης





Εφαρμόστηκε για πρώτη φόρα στην Ελλάδα.


Μία νέα μέθοδος νεφρικής απονεύρωσης για τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Ευρωκλινική Αθηνών.


Η νέα μέθοδος βασίζεται στην επινόηση ενός καθετήρα, ο οποίος επιτυγχάνει τη νεφρική απονεύρωση, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πιέσεως και της ανάγκης χορηγήσεως μεγάλου αριθμού φαρμάκων.


Η συγκεκριμένη μέθοδος, μειώνει την ανάγκη συνεχούς αντι-υπερτασικής φαρμακευτικής αγωγής σε πολλούς ασθενείς, αφού επιφέρει άμεσα, σαφή βελτίωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.


Η πρωτότυπη αυτή μέθοδος εφαρμόσθηκε πρόσφατα με εξαιρετική επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική της Ευρωκλινικής Αθηνών υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Δημοσθένη Κατρίτση, καθώς και στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου. Η επέμβαση δεν είχε καμία επιπλοκή σε κανέναν ασθενή.


Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί μια σύγχρονη επιδημία και προσβάλλει περίπου το 25% του ενηλίκου πληθυσμού στις δυτικές κοινωνίες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 50% των ατόμων ηλικίας 60 έως 69 ετών και περίπου το 85% των ατόμων ηλικίας πάνω από 70 ετών, έχουν παρουσιάσει αρτηριακή υπέρταση. Ο ανεπαρκής έλεγχος της αρτηριακής υπέρτασης αποτελεί αυτή τη στιγμή τον κύριο προδιαθεσιακό παράγοντα για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα στη δυτική κοινωνία, όπου ευθύνεται για το 60% των εγκεφαλικών επεισοδίων και 90% περίπου των εμφραγμάτων, τα οποία οδηγούν σε επτά εκατομμύρια θανάτους ανά έτος.


Η αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης επιτυγχάνεται με μια ευρεία κατηγορία φαρμάκων, τα οποία φυσικά δεν στερούνται επιπλοκών. Σε πολλές δε κατηγορίες ασθενών, όπως οι διαβητικοί, απαιτείται σχυνά, ο συνδυασμός τεσσάρων ή και πέντε φαρμάκων προκειμένου να ελεγχθεί η αρτηριακή πίεση. Μέχρι τώρα δεν είχε παρουσιαστεί επεμβατικός τρόπος της νόσου αυτής.


Η νέα μέθοδος έχει ήδη δοκιμαστεί σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού και έχει συνοδευθεί από ανακοινώσεις σε σημαντικά ιατρικά περιοδικά. Η επέμβαση είναι τεχνικά εύκολη και μέχρι τώρα δεν έχει ακολουθηθεί από καμία παρενέργεια ή σοβαρή επιπλοκή. Το πρόγραμμα προβλέπεται να συνεχιστεί από την Α΄ Καρδιολογική Κλινική της Ευρωκλινικής Αθηνών με προσεκτική επιλογή των μελλοντικών ασθενών.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλλιεργήστε στο σπίτι σας θεραπευτικά βότανα





Υγιεινά και ανέξοδα!


Θεραπεύστε, χωρίς να ξοδευτείτε, το βήχα και τις κράμπες φυτεύοντας το δικό σας φαρμακείο στο περβάζι. Και οικονομικό και οικολογικό!


Δυόσμος
Ανακουφίζει από τη δυσπεψία, αναζωογονεί τους κουρασμένους μυς.
Η μέντα αναπτύσσονται γρήγορα. Φυτέψτε τη σε γλάστρα και μην αφήσετε το χώμα να στεγνώσει. Μαζεύετε πάντα τα νεαρά φύλλα.


Χρησιμοποιήστε το ως:
… παυσίπονο για το στομάχι
Εμπόοτίστε πέντε φύλλα για δέκα λεπτά σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Στραγγίξτε το και πίνετε μετά από κάθε γεύμα.
…λάδι για μασάζ για τους πονεμένους μυς
Βάλτε σε μια κανάτα φρέσκα φύλλα, γεμίστε τη με λάδι και αφήστε τη στον ήλιο για τρεις βδομάδες. Στραγγίξτε το λάδι με μουσελίνα ή τούλι. Φυλάξτε το σε μπουκάλια από σκουρόχρωμο γυαλί.


Θυμάρι
Ανακουφίζει από το βήχα.
Φυτέψτε φιντανάκια σε ένα ηλιόλουστο σημείο και αφήστε το λίπασμα σχεδόν να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα. Μπορείτε να μαζεύετε τα φύλλα ή τα βλαστάρια οποιαδήποτε στιγμή. Αν, όμως, θέλετε να τον αποξηράνετε, περιμένετε μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, πριν ανθίσει.


Χρησιμοποιήστε το ως:
…μείγμα για το βήχα
Εμποτίστε 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα βλαστάρια για δέκα λεπτά σε ένα φλιτζάνι νερό που μόλις βράσατε. Στραγγίξτε και πιείτε.


Φασκόμηλο
Χαρίζει υγιή μαλλιά, απαλύνει τον πονόλαιμο, ανακουφίζει από το πρήξιμο.
Η φασκομηλιά δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Απλώς χρειάζεται συχνό κλάδεμα για να δημιουργούνται νέα βλαστάρια και να μην ψηλώσει πολύ. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε φρέσκα φύλλα, αλλά μπορείτε να τα βάλετε σε σακουλάκια στην κατάψυξη.


Χρησιμοποιήστε το ως:
…για γαργάρες για τον πονόλαιμο
Περιχύστε 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα με βραστό νερό. Προσθέσθε μέλι και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Έπειτα, κάντε γαργάρες. Αν θέλετε μπορείτε να το καταπιείτε.
…για κατάπλασμα στα στραμπουλήγματα
Λιώστε μια χούφτα φύλλα με έναν μικρό πλάστη. Βάλτε τα σε ένα κατσαρολάκι, ρίξτε μηλόξυδο και σιγοβράστε τα μέχρι να μαλακώσουν. Στύψτε απαλά τα φύλλα, τυλίξτε τα σε ένα κομμάτι ύφασμα και βάλτε στην πονεμένη περιοχή όσο είναι ακόμα ζεστά.
…για να αποκαταστήσετε το χρώμα των σκούρων μαλλιών
Ξεπλύντε τα μαλλιά σας στο τέλος με τσάι φασκόμηλου, φτιαγμένο με 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα εμποτισμένα σε μισό λίτρο βραστό νερό για 10 λεπτά.


Αλόη βέρα
Ανακουφίζει από τα τσιμπήματα εντόμων και τα εγκαύματα (ηλιακά και μη).
Είναι εύκολη να καλλιεργηθεί από τους αρχάριους καθώς δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Βάλτε αλόη βέρα σε μια γλάστρα σε εξωτερικό χώρο, μακριά από το ηλιακό φως. Αφήστε το χώμα να στεγνώσει πριν ποτίσετε και μαζεύετε τα χαμηλά φύλλα.


Χρησιμοποιήστε τη ως:
…πάνω στο καμένο δέρμα
Κόψτε πρώτα ένα φύλλο κατά μήκος, χωρίστε το σε κομμάτια των 5 εκ., τυλίξτε το καθένα σε διάφανη μεμβράνη και βάλτε τα στην κατάψυξη. Όταν τα χρειαστείτε, ξετυλίξτε ένα κομμάτι και τρίψτε απαλά την πλευρά με τη γέλη πάνω στο δέρμα. Τα κομμάτια αντέχουν μέχρι και εννέα μήνες.


Βασιλικός
Αποκαθιστά τη συγκέντρωση.
Ο βασιλικός χρειάζεται πολλή ζέστη. Βάλτε έτοιμο το φυτό (τα φιντανάκια είναι δύσκολα) σε ένα ηλιόλουστο σημείο και φροντίστε να το ποτίζετε τακτικά ώστε να είναι πάντα υγρό το χώμα. Προσθέστε μικρή ποσότητα λιπάσματος κάθε μήνα για να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Μαζεύετε τα εξωτερικά φύλλα, που μπορείτε να βάλετε και στην κατάψυξη για αργότερα.


Χρησιμοποιήστε το ως:
…ως ενισχυτικό συγκέντρωσης
Κόψτε ένα φυλλαράκι, τρίψτε το ανάμεσα στα δάχτυλά σας και εισπνεύστε το άρωμά του.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλάτι... η «κρυφή» νοστιμιά





Μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία;


Το αλάτι, από την αρχαιότητα ακόμη, «νοστιμίζει» τη ζωή των ανθρώπων ως συστατικό του φαγητού, των θρησκευτικών τελετών και των παραδόσεων μέσα από μύθους και παραμύθια.


Μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία;
Η εξάπλωση του στις δυτικές κοινωνίες, μέσω της προσθήκης του σχεδόν σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα είτε ως αλάτι είτε ως νάτριο, γίνεται όλο και πιο «επικίνδυνη» αφού μαζί με αυτό αυξάνεται και ο κίνδυνος αυξημένης αρτηριακής πίεσης, δηλαδή υπέρτασης. Η υπέρταση, είναι μια ασθένεια που συνδέεται στενά με χρόνια προβλήματα υγείας όπως τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά, όπου τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται σε όλο και πιο νεαρές ηλικίες.


Για το λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αλλά και ο ΕΦΕΤ συστήνουν τον περιορισμό αλατιού, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, σε 5-6 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως.


Πρέπει να κόψω το αλάτι ακόμη κι αν δεν είμαι άρρωστος;
Σίγουρα όχι! Το αλάτι που προσθέτουμε στο μαγείρεμα καλύπτει μόλις το 10-15% της ημερήσιας ποσότητας αλατιού, ενώ το υπόλοιπο είναι «κρυμμένο» σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Αρκεί, λοιπόν, να καταναλώνουμε, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, σε ισορροπία, χρησιμοποιώντας τα με μέτρο και προσθέτοντάς τα με έξυπνο τρόπο στα φαγητά μας.


Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε αλάτι;
Καπνιστά και παστά προϊόντα. Το αλάτι και το νάτριο χρησιμοποιείται κυρίως ως συντηρητικό αυτών των τροφίμων. Μια γυναικεία παλάμη παστού ψαριού ή αλλαντικών περιέχει 2-6 γραμμάρια αλατιού! Προτιμήστε τα σε πολύ μικρές ποσότητες, μερικές φορές το μήνα. Όταν μαγειρεύεται τέτοια τρόφιμα, αποφύγετε να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό, αντί αυτού προσθέστε μυρωδικά.


Κονσέρβες λαχανικών, κρέατος και ψαριών. Αν και εύκολη λύση, οι κονσέρβες περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Όταν χρησιμοποιείται μανιτάρια, καλαμπόκι ή τόνο σε σαλάτες ή φαγητό αποφύγετε να προσθέσετε επιπλέον αλάτι. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε μπαχαρικά όπως το κύμινο, ο γλυκάνισσος, το σκορδοπίπερο, το κάρυ ή η πάπρικα που δίνουν πικάντικες γεύσεις στα φαγητά.


Τυριά
Τα πιο σκληρά τυριά είναι πλούσια σε αλάτι ή νάτριο για το λόγο αυτό προσπαθήστε να τα καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες, σε γεύματα που δεν περιέχουν άλλες πλούσιες πηγές αλατιού (πίτσες, ελιές, παστά ή τουρσί), όπως κάποια σαλάτα ή ένα τάκος.


Σάλτσες σόγιας, μπάρμπεκιου, τσιλι, κέτσαπ, μουστάρδα. Οι σάλτσες αυτές συνοδεύουν τρόφιμα πολύ πλούσια σε αλάτι όπως fast food, πατατάκια και αλλαντικά και χρησιμοποιούνται για να κάνουν πιο ελκυστικά τα τρόφιμα δίνοντας περισσότερη γεύση ή σκεπάζοντας άλλες. Όταν τρώτε έξω, αποφύγετε να επιβαρύνετε τα πιάτα σας με επιπλέον αλάτι. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε τέτοιες σάλτσες στο σπίτι κατά την προετοιμασία δικών σας πιάτων αντί αλατιού.


Η βιομηχανία τροφίμων, σε μια πρώτη προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού, αναγράφει την ποσότητα αλατιού ή νατρίου στις συσκευασίες τροφίμων με τη μορφή των νέων ετικετών, τα GDA’s. Τρόφιμα υψηλά σε νάτριο θεωρούνται αυτά που περιέχουν περισσότερο από 0,6 γραμμάρια νατρίου ή 1,5 γραμμάρια αλατιού στα 100 γραμμάρια.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στην Άσσηρο





Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.


Ενημερωτική ημερίδα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διοργανώνει την επόμενη Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου στην Άσσηρο ο δήμος Λαγκαδά.


Η ενημέρωση αφορά όλες τις γυναίκες από ηλικίες 18 έως 65 ετών, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί επί τόπου λήψη γυναικολογικής εξέτασης (ΤΕΣΤ ΠΑΠ) στο Αγροτικό Ιατρείο Ασσήρου.


Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10:00 στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στο πρώην δημαρχείο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκαν νέα γονίδια που συνδέονται με τον διαβήτη




Με τη συμμετοχή και Έλληνα ερευνητή.


Νέα γονίδια που σχετίζονται με τον διαβήτη ανακάλυψαν οι επιστήμονες αναλύοντας τα δεδομένα DNA δέκα χιλιάδων ασθενών. Η ανακάλυψη, που έγινε με τη συμβολή του ελληνικής καταγωγής ερευνητή Κωνσταντίνου Πολυχρονάκου, διευθυντή παιδιατρικής ενδοκρινολογίας του πανεπιστημίου Μακ Γκιλ του Καναδά και προσφέρει σημαντική γνώση για τα γονιδιακά δίκτυα που εμπλέκονται στην παθολογία της νόσου.


Οι ερευνητές ανέλυσαν και συνέκριναν (μετα-ανάλυση) δεδομένα DNA από έξι μεγάλες γενετικές βάσεις δεδομένων σχετικά με τον διαβήτη τύπου 1, τα οποία αφορούσαν περίπου 10.000 ασθενείς και 17.000 υγιείς για λόγους σύγκρισης.


Αυτές οι γενετικές βάσεις περιείχαν «πολυμορφισμούς μονών νουκλεοτιδίων» (SNPs), που εμφανίζονται όταν αλλάζει ένα μόνο νουκλεοτίδιο ή βάση (A, T, C, G) στην ακολουθία του γονιδιώματος, πράγμα που αποτελεί ένδειξη για την μετάλλαξη του γονιδίου που σχετίζεται με αυτά τα νουκλεοτίδια. Οι πολυμορφισμοί δεν συνιστούν κατ’ ανάγκη μεταλλάξεις που προκαλούν κάποια νόσο, αλλά συνήθως βρίσκονται σε γονιδιακές περιοχές που σχετίζονται με μια ασθένεια και, έτσι, όταν ανακαλύπτονται, ανοίγουν το δρόμο ως «οδοδείκτες» για τη διενέργεια νέων πιο αναλυτικών μελετών που θα εντοπίσουν μεταλλάξεις υπαίτιες για τις νόσους.


Η ανάλυση εντόπισε τρεις νέους τέτοιους πολυμορφισμούς (SNPs) που παραπέμπουν σε άγνωστα έως τώρα γονίδια υπεύθυνα για τον διαβήτη τύπου 1. Τα γονίδια αυτά εμπλέκονται στην αλληλεπίδραση των πρωτεϊνών, τις φλεγμονές και την κυτταρική δραστηριότητα.


Οι ασθενείς του διαβήτη υπολογίζονται σε περίπου 200 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2





Ποιες είναι οι συνέπειες στις ευπαθείς ομάδες που πάσχουν από την ασθένεια.


Σημαντικά στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με την ασθένεια του διαβήτη παρουσιάστηκαν κατά την 47η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα από τις 13 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου 2011.


Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 (ΣΔΤ2) σε ευπαθείς πληθυσμούς καθώς και η μελέτη της βιλνταγλιπτίνης που κατέδειξε την ουσία ως καλά ανεκτή και αποτελεσματική σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 με μέτρια ή σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία.


Ο διαβήτης τύπου 2 ή «μη ινσουλινοεξαρτώμενος» καθώς και «διαβήτης ενηλίκων», όπως μερικές φορές ονομάζεται, εμφανίζεται όταν η παραγόμενη ινσουλίνη δεν είναι αρκετή ή είναι λιγότερο αποτελεσματική στην απομάκρυνση της γλυκόζης από την κυκλοφορία. Είναι συχνότερος από τον διαβήτη τύπου 1 και αντιστοιχεί στο 90-95% των συνολικών περιστατικών διαβήτη.


Αν ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπλοκές, οι οποίες σχετίζονται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής, σημαντική νοσηρότητα και βεβαρημένη ποιότητα ζωής. Ορισμένοι ασθενείς από αυτό τον τύπο διαβήτη, είναι περισσότερο επιρρεπείς σε ορισμένες επιπλοκές. Στους ασθενείς αυτούς περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία, οι ασθενείς με υπέρταση καθώς και οι πάσχοντες όταν βρίσκονται σε περίοδο νηστείας.


Σχεδόν οι μισοί ασθενείς με ΣΔΤ2 έχουν ηλικία άνω των 65 ετών και το 20% περίπου των ηλικιωμένων θα εμφανίσει ΣΔΤ2 έως την ηλικία των 75 ετών. Η αντιμετώπιση της ασθένειας, ενέχει προκλήσεις λόγω της υψηλής συχνότητας εμφάνισης της ασθένειας, των παραγόντων κινδύνου και των συννοσηροτήτων, στις οποίες περιλαμβάνονται η διαταραγμένη νεφρική λειτουργία, η κατάθλιψη, οι διανοητικές διαταραχές, η σωματική αναπηρία και διάφορα γηριατρικά σύνδρομα (όπως είναι η αδυναμία), καθώς και ο αυξημένος κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών από τη λήψη πολλαπλών φαρμακευτικών αγωγών.


Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος), η οποία συχνά δεν εντοπίζεται λόγω των περιορισμένων γνώσεων των ασθενών για τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας καθώς και λόγω της πιθανότητας σύγχυσης των συμπτωμάτων (αποπροσανατολισμός, σύγχυση) με αυτά άλλων ιατρικών παθήσεων.


Η σοβαρή υπογλυκαιμία χαρακτηρίζεται από δυσμενή πρόγνωση και υψηλότερο βαθμό θνησιμότητας στους ηλικιωμένους ασθενείς. Τα σοβαρά περιστατικά μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική δυσφορία και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, πτώσεων και καταγμάτων.


Στους ασθενείς με ΣΔΤ2 ηλικίας άνω των 65 ετών, οι πτώσεις είναι η συχνότερη αιτία τραυματισμών και ενδονοσοκομειακής νοσηλείας λόγω τραυματισμού, και αιτιολογούν το 80% των καταγμάτων. Μια προοπτική μελέτη ασθενών ηλικίας άνω των 80 ετών με καλά ελεγχόμενο ΣΔΤ2 έδειξε ότι το 25% των σχετιζόμενων με τον διαβήτη εισαγωγών στο νοσοκομείο οφείλονταν σε σοβαρή υπογλυκαιμία.


Η Βιλνταγλιπτίνη παρουσίασε μετα-ανάλυση μελετών σε ασθενείς άνω των 75 ετών σύμφωνα με την οποία η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια χορήγησής της ήταν η ίδια όπως και στους νεώτερους ασθενείς.


Όσον αναφορά τους πάσχοντες από ΣΔΤ2 σε συνδυασμό με νεφρική δυσλειτουργία, αυτό παρατηρείται στο ένα τρίτο περίπου του συνολικού διαβητικού πληθυσμού. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας, οιδήματος (κατακράτησης υγρών) και καρδιακών συμβάντων.


Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία και ΣΔΤ2 είναι περιορισμένες, καθώς πολλά αντιδιαβητικά φάρμακα δεν συνιστώνται αυτή τη στιγμή για τη θεραπεία ασθενών με μέτρια ή σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία. Η διαβητική νεφροπάθεια, μια μορφή νεφρικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με διαβήτη, εμφανίζεται όταν οι νεφροί αρχίζουν να εμφανίζουν απώλεια πρωτεϊνών στα ούρα (Λευκοματουρία).


Το 77% των ασθενών με ΣΔΤ2 πάσχει από υπέρταση, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε σχεδόν 45 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Η υψηλή αρτηριακή πίεση εκτιμάται ότι προκαλεί έως και το 75% του συνόλου των διαβητικών καρδιαγγειακών επιπλοκών όπως καρδιοπάθεια, περιφερική αγγειοπάθεια (στένωση των αρτηριών) και εγκεφαλικό.


Η έρευνα δείχνει ότι η πλειοψηφία των ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, εμφανίζει υπερδραστηριότητα στο σύστημα ρενίνης – αγγειοτενσίνης - αλδοστερόνης (RAAS)19, ένα σύστημα το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στο ανθρώπινο σώμα. Όταν σημειώνεται αυξημένη δραστηριότητα στο RAAS, παράγονται υψηλότερα επίπεδα αγγειοτενσίνης II, τα οποία προκαλούν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και νεφροπαθειών του ατόμου. Ο επιθετικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα μέσα επιβράδυνσης της επιδείνωσης της διαβητικής νεφροπάθειας.


Οι ασθενείς με ΣΔΤ2, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Στους ασθενείς, η νηστεία αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής υπογλυκαιμίας κατά 7,5 φορές και τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω υπογλυκαιμίας κατά 5 φορές. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η βιλνταγλιπτίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας στους ασθενείς που βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας.


Αναφορικά με τη Βιλνταγλιπτίνη (Galvus) αποδείχθηκε ότι είναι καλά ανεκτή και αποτελεσματική σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 με μέτρια ή σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία. Το Galvus διαθέτει προφίλ ασφάλειας παρόμοιο με αυτό του εικονικού φαρμάκου όταν προστίθεται στην αντιδιαβητική θεραπεία ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και μέτρια ή σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία.


Η μελέτη της βιλνταγλιπτίνης, η οποία είναι η μεγαλύτερη μελέτη αναστολέα της διπεπτιδύλπεπτιδάσης-4 (DPP-4) σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και μέτρια ή σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία (n=515) έδειξε, επίσης, ότι η βιλνταγλιπτίνη προστιθέμενη στην τρέχουσα θεραπεία οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στον γλυκαιμικό έλεγχο. Η μελέτη συμπεριέλαβε 294 ασθενείς με μέτρια νεφρική δυσλειτουργία και 221 ασθενείς με σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία, ενώ αμφότερες οι ομάδες τυχαιοποιήθηκαν στη λήψη βιλνταγλιπτίνης ή εικονικού φαρμάκου.


Τέλος στα επιπλέον δεδομένα ενδιαφέροντος που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση, περιλαμβάνονταν τα ευρήματα μιας ομαδοποιημένης, αναδρομικής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Novartis σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς και αφορούσε 16 τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλές μελέτες, οι οποίες εξέταζαν τη δράση μείωσης της αρτηριακής πίεσης του Rasilez (αλισκιρένη) σε υπερτασικούς ασθενείς με διαβήτη. Η ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς με υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 υπό μονοθεραπεία με αλισκιρένη, εμφάνισαν σημαντικές δοσο-εξαρτώμενες μειώσεις στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, οι οποίες ήταν παρόμοιες με τις μειώσεις στην αρτηριακή πίεση που παρατηρήθηκαν στους ασθενείς με υπέρταση. Ο συνδυασμός διαβήτη και υπέρτασης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή καρδιαγγειακών και νεφρικών νοσημάτων. Σε πολλούς ασθενείς με διαβήτη και υπέρταση, το υπερδραστήριο σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης (RAAS) μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και να αυξήσει τον κίνδυνο για την καρδιά και τους νεφρούς.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα χάπι την ημέρα το... μεθύσι κάνει πέρα





Χημική ενίσχυση της αντοχής στο αλκοόλ.


Σε τρία χρόνια, σύμφωνα με Αυστραλό ερευνητή, θα διατεθεί στην αγορά χάπι που θα απευθύνεται κυρίως στα άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερη αντοχή στο αλκοόλ και μεθούν εύκολα και γρήγορα.


Ο Μαρξ Χάτσισον από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας υποστηρίζει πως το χάπι-που θα χορηγείται με ιατρική συνταγή- θα περιορίζει τις επιπτώσεις του αλκοόλ στα κύτταρα.


Σε πειράματα που διεξήγαγαν Αυστραλοί και Αμερικανοί ερευνητές σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι όσα έπαιρναν το χάπι και είχαν προηγουμένως καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ παρέμεναν νηφάλια και δεν αντιμετώπιζαν κινητικά προβλήματα, όπως π.χ. απώλεια ισορροπίας.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπαγιάτικα αποδεικνύονται πολλά «φρέσκα» τρόφιμα





Σωτήριες συμβουλές για το πιάτο σας!


Τα αποτελέσματα έρευνας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου, για το πόσο διάστημα περνά προκειμένου να φτάσουν τα φρέσκα τρόφιμα από τη συγκομιδή στο ράφι του σούπερ μάρκετ και από εκεί στο ψυγείο των καταναλωτών, σοκάρουν καθώς φανερώνουν ότι δεν πρόκειται για ημέρες, αλλά ακόμα και για αρκετές εβδομάδες.


Πιο παλιοκαιρισμένα είναι τα ξερά κρεμμύδια, τα μήλα, τα πορτοκάλια, το κουνουπίδι και οι πατάτες. Με τις τελευταίες μάλιστα είναι συχνό φαινόμενο να πωλούνται στο μανάβη ενώ έχουν ήδη πρασινίσει εξωτερικά από την παραγωγή σολανίνης, μιας τοξικής ουσίας που αναπτύσσεται στην πατάτα όταν αποθηκεύεται σε λάθος συνθήκες.


Ακόμα και τα φυλλώδη λαχανικά και τα μυρωδικά, όπως ο άνηθος ή ο μαϊντανός, δεν είναι ημέρας ή 48ώρου όταν τα αγοράζουμε, οπότε έχουν χάσει τη φρεσκάδα τους, αλλά την ξαναβρίσκουν χάρη σε ένα… ευεργετικό ψέκασμα με λίγο νεράκι. Όσο για τα αβγά, αν και «αντέχουν» έως και 40 ημέρες, φροντίστε να καταναλώσετε όσα αγοράζετε στο σούπερ μάρκετ εντός δύο εβδομάδων, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.


Οι συμβουλές της ειδικού


Δέστε το μαρούλι τις ρόκες και τα μυρωδικά (άνηθος, μαϊντανός, μέντα, δυόσμος) σε ματσάκια, τοποθετήστε τα σε ποτήρια με λίγο νερό και αφήστε τα στο ψυγείο. Έτσι, δεν θα μαραθούν ακόμα και αν τα κρατήσετε για μία εβδομάδα.


Αποφύγετε να αγοράζετε υπερβολικά ώριμα φρούτα γιατί εκτός του ότι χαλούν γρήγορα, δεν έχουν και τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών. Ειδικότερα, αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αποδίδουν περισσότερες θερμίδες, ενώ αλλοιώνεται και η γεύση τους. Αντί να αγοράζετε ώριμα φρούτα, όπως μπανάνες ή αβοκάντο που μαυρίζουν αμέσως, προμηθευτείτε τα ελαφρώς άγουρα και αφήστε τα μέσα σε μια χαρτοσακούλα του μανάβη με ένα μήλο κομμένο στη μέση για να ωριμάσουν πιο γρήγορα.


Αν οι ντομάτες σας κατέληξαν παραγινωμένες στο ψυγείο, μην τις πετάξετε. Κάντε τις πελτέ ή σάλτσα και νοστιμίστε τα φαγητά σας, εμπλουτίζοντας τα παράλληλα με αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου (και ευτυχώς δεν αλλοιώνεται με το τρίψιμο της ντομάτας στον τρίφτη, την πολτοποίησή της στο μπλέντερ και το μαγείρεμα).


Αν τα πορτοκάλια ωρίμασαν πολύ και έχασαν την όξινη γεύση τους, φτιάξτε τα υγιεινή μαρμελάδα με φρουκτόζη.


Εναλλακτικά, στύψτε τα στον στίφτη ή στον αποχυμωτή και προσθέστε το χυμό ενός λεμονιού ή ενός γκρέιπ-φρουτ για να φτιάξετε ένα δροσερό κοκτέιλ εσπεριδοειδών με ελαφρώς υπόξινη γεύση.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γελάστε κάνει καλό





«Φάρμακο» για τους ηλικιωμένους.


Το γέλιο μπορεί να αποτελέσει ένα καλό «φάρμακο» για τους ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια.


Ο αυστραλός θεραπευτής Ζαν-Πολ Μπελ εργαζόταν παλαιότερα ως θεραπευτής-κλόουν με παιδιά που έπασχαν από ανίατες νόσους, αλλά τώρα εργάζεται με τους ηλικιωμένους εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που αποκαλείται Play-Up.


«Όλη η ιδέα πίσω από το πρόγραμμα Play-Up και το Ινστιτούτο Τεχνών και Υγείας είναι να ενθαρρύνουμε (τους ηλικιωμένους) να παίζουν περισσότερο γιατί θεωρούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να παίζουμε μέχρι την τελευταία μας πνοή» λέει ο Μπελ.


Ο ίδιος ίδρυσε το εν λόγω ινστιτούτο για την εκπαίδευση του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για τη φροντίδα ηλικιωμένων ασθενών κυρίως όσων πάσχουν από άνοια.


Η μελέτη, την οποία ονόμασε SMILE (χαμόγελο), πραγματοποιήθηκε μέσα σε τρία χρόνια και εξέτασε 36 ιδρύματα για ηλικιωμένους και 400 ενοίκους τους.


Ντυμένος με ένα φωτεινό μπλε σακάκι με μεταλλικά κουμπιά και επωμίδες ο Μπελ χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό παιχνιδιών, αστείων και τραγουδιών, παίζοντας γιουκουλέλε (την παραδοσιακή χαβανέζικη τετράχορδη κιθάρα) για να κάνει τους ηλικιωμένους να γελάσουν.


Εκτός από περισσότερο χαρούμενοι οι συμμετέχοντες στο «πείραμα» ήταν και λιγότερο ταραγμένοι κατά 20%, δήλωσε ο ερευνητής Λι-Φέι Λόου του τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειωμένη η φαρμακευτική δαπάνη τον Αύγουστο





Χάρη στη διαδικασία ελέγχου των συνταγών.


Στο ποσό των 108.976.966 ευρώ, διαμορφώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη τον Αύγουστο του 2011, εμφανίζοντας μείωση 4,9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010, όπου η αντίστοιχη δαπάνη ήταν 114.568.154 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.


Τον Αύγουστο του 2010, είχε ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος των συνταγών με τη διαδικασία της σάρωσης, ενώ η αντίστοιχη φαρμακευτική δαπάνη του Αυγούστου 2009, όπου δεν εφαρμόζονταν η παραπάνω διαδικασία, ήταν 150.226.284 ευρώ.


Συνεπώς ο Αύγουστος του 2011 εμφανίζει μείωση κατά 28% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Σώστε τα Μεταναστευτικά Πουλιά»





Σήμερα και αύριο η «Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών» στη Θεσσαλονίκη.


Στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής (Πάρκο του Ήχου) πραγματοποιείται σήμερα η «Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών», που οργανώνεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Νεότητας Αθλητισμού και Εθελοντών.


Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 17.00, όπου οι επισκέπτες, εκτός από την παρατήρηση πτηνών θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και το ενημερωτικό περίπτερο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.


Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών πραγματοποιείται στις 1 και 2 Οκτωβρίου σε περισσότερες από 30 χώρες και συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία BirdLife International. Το κεντρικό σύνθημα για φέτος είναι «Σώστε τα Μεταναστευτικά Πουλιά».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να ταΐσετε το μωρό σας στα πρώτα του βήματα





Συμβουλές για αρχάριες μανούλες!


Η διατροφή στα αρχικά στάδια της ανθρώπινης ζωής αποτελεί μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία για πολλούς λόγους. Στην πρώτη βρεφική ηλικία (0-1 έτη) οι διαφοροποιήσεις στο διαιτολόγιο του νεογνού είναι πολλές κυρίως λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης που επιτελείται στο στάδιο αυτό.


Η ανάπτυξη
Το βρέφος διπλασιάζει το βάρος του και αυξάνει κατά 50% το αρχικό ύψος του μέσα στον πρώτο χρόνο. Επιπλέον το πεπτικό του σύστημα εξελίσσεται σταδιακά και έτσι οι τροφές πρέπει να εντάσσονται σταδιακά ώστε να αποφευχθούν δυσανεξίες και αλλεργικές αντιδράσεις.


Στο 1ο εξάμηνο…
Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο εξάμηνο το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με γάλα. Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αφορούν στον αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους για το διάστημα αυτό. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό γίνεται σε πολύ μικρό ποσοστό γεγονός που αποδίδεται σε ελλιπή ενημέρωση και οργάνωση σε όλα σχεδόν τα μαιευτήρια της Ελλάδας. Τα υποκατάστατα του μητρικού θηλασμού πρέπει να χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και μόνο μετά από σύσταση του παιδιάτρου ή του διαιτολόγου.


Στο 2ο εξάμηνο…
Στο 2ο εξάμηνο της ανάπτυξης συστήνεται από τον ΠΟΥ συνέχιση του μητρικού θηλασμού και σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφίμων στο διαιτολόγιο του βρέφους. Οι γονείς λοιπόν πρέπει σταδιακά και μετά από υπόδειξη του διαιτολόγου ή του παιδιάτρου, να εισάγουν μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους όλα τα τρόφιμα στο διαιτολόγιο του βρέφους ώστε το πεπτικό του να αποκτήσει τα κατάλληλα ένζυμα για την πέψη τους.


Η αρχή γίνεται με απλά ρευστά τρόφιμα όπως φρουτόκρεμες, ειδικά γιαούρτια και κρέμες δημητριακών. Η κάλυψη των αναγκών σε σίδηρο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη φάση αυτή γιατί τα αποθέματα του εμβρύου από την γέννα έχουν σχεδόν εξαντληθεί και οι τροφές που τον περιέχουν (κρέας, όσπρια κλπ.) αργούν να εισέλθουν στο διαιτολόγιο του βρέφους. Για το λόγο αυτό ο σίδηρος μπαίνει συμπληρωματικά σε όλα τα τρόφιμα που προαναφέρθηκαν αλλά και στα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος.


Η ανάπτυξη των δοντιών αλλά και των δεξιοτήτων μάσησης οδηγεί στο πέρασμα από τα ρευστά, στα ημίρρευστα και στερεά τρόφιμα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε σκληρά και δυσμάσητα τρόφιμα (όπως οι ξηροί καρποί, τα μήλα κ.α.) ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμονής.


Ένας καλός σχεδιασμός για ημερήσιο διαιτολόγιο βρέφους αυτής της ηλικίας περιλαμβάνει εκτός του θηλασμού, 1 φρουτόκρεμα ή 1 βρεφικό γιαούρτι ή μια κρέμα δημητριακών ως δεκατιανό, ένα κύριο γεύμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (κρέας, αμυλούχα, λαχανικά και ελαιόλαδο), και μια από τις επιλογές του δεκατιανού για το απογευματινό γεύμα.



Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η επίδραση των «μαγικών μανιταριών» διαρκεί ένα χρόνο





Αλλάζουν τη συμπεριφορά και τη διάθεση.


Μια νέα έρευνα έδειξε ότι μια «ισχυρή» δόση από «μαγικά μανιτάρια» μπορούν να αλλάξουν τη διάθεση ενός ατόμου, όχι μόνο για μερικές ώρες αλλά για τουλάχιστον… ένα χρόνο!


Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο κοινωνικοί και «ανοίγονται» πιο εύκολα.


Η «αλλαγή» μάλιστα της προσωπικότητάς τους ήταν ισοδύναμη με τις αργές αλλαγές που συμβαίνουν στα άτομα κατά τη διάρκεια δεκαετιών!


Μεγάλη δόση ψιλοκυβίνης, (ψυχοδραστικό συστατικό των αποκαλούμενων «μαγικών μανιταριών») που φυτρώνουν στη Μ. Βρετανία, το Μεξικό και την Ταϊλάνδη μπορούσε να επηρεάσει την προσωπικότητα ενός ατόμου για τουλάχιστον ένα χρόνο, σε περίπου 60% εκείνων που συμμετείχαν στην έρευνα.


Τη μελέτη διεξήγαγε ο καθηγητής ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς του τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Roland R. Griffiths.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνουν τα χρόνια ζωής σε ασθενείς με καρκίνο





Χάρη σε νέες μελέτες και συνδυασμούς φαρμάκων.


Νέες μελέτες και συνδυασμοί νεώτερων με παλαιότερα αντικαρκινικά φάρμακα αυξάνουν τα χρόνια ζωής σε ασθενείς με μεταστατικό κυρίως καρκίνο. Αυτή ήταν η κύρια διαπίστωση των επιστημόνων στο Ευρωπαϊκό Ογκολογικό Συνέδριο.


Η επανάσταση για τη θεραπεία του καρκίνου συντελείται αργά αλλά σταθερά, τόνισαν οι επιστήμονες στη Στοκχόλμη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η καλύτερη θεραπεία- προς το παρόν- για τον καρκίνο είναι οι προληπτικές εξετάσεις που φαίνεται ότι σώζουν ζωές όταν οι όγκοι εντοπιστούν σε αρχικό στάδιο.


Στόχος των ειδικών είναι να μετατρέψουν αρκετές μορφές καρκίνου σε χρόνιες, αρχίζοντας από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, κρίνεται σημαντική, αλλά όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, αναμένουν τα επόμενα 5 χρόνια τα αποτελέσματα από τις δοκιμές δεκάδων νέων πολλά υποσχόμενων φαρμάκων.


Πρόκειται για νέα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, αλλά και άλλα που βρίσκονται σε στάδιο κλινικής ανάπτυξης, και αφορούν μικρομοριακούς και βιολογικούς παράγοντες.


Αυτό που θέλουν να πετύχουν οι ογκολόγοι είναι να αυξήσουν την επιβίωση κυρίως σε ασθενείς στους οποίους ο καρκίνος κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα του σώματος.


Παρότι αυτό πριν από μια δεκαετία έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολο, σήμερα δείχνει να είναι πραγματικότητα, καθώς οι περισσότερες νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, αποδεικνύουν ότι οι συνδυασμοί φαρμάκων, αλλά και νέες ουσίες βοηθούν σημαντικά στην αύξηση της επιβίωσης ασθενών με καρκίνο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινιστική εγκύκλιος για τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης

Σημαντικές διευκρινήσεις για τις αλλαγές ως προς το δικαίωμα των ασφαλισμένων για αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης δίνει με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.






Οι διευκρινήσεις, αφορούν σε κατηγορίες ασφαλισμένων οι οποίες "εξαιρούνται" από τις νέες ρυθμίσεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι νέες ρυθμίσεις για την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, δεν μπορούν να εφαρμοσθούν για όσους κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 εφόσον δεν ισχύουν γι' αυτούς τα νέα όρια ηλικίας και για όσους συνταξιοδοτούνται με ρυθμίσεις, οι οποίες δεν τροποποιήθηκαν με τον Νόμο 3863/2000.


Για παράδειγμα, στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι αποχωρούν με 4.500 ημέρες σε ηλικία 65 ετών.


Ειδικότερα, οι μητέρες ανήλικων τέκνων, νέες ασφαλισμένες, (που ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και μετά) μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκότερων διατάξεων του ν. 3996/2011, (αναγνώριση έως τεσσάρων πλασματικών ετών φέτος για σπουδές ανατροφή παιδιών κ.λ.π.), από το έτος 2013 και εφεξής, καθώς από το έτος αυτό και εφεξής τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης αλλάζουν και διαμορφώνονται στο 60ο και 65ο έτος της ηλικίας, προκειμένου για τη θεμελίωση, αντίστοιχα, μειωμένης και πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.


Οι νέες ασφαλισμένες οι οποίες επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις για τις μητέρες ανηλίκων παιδιών, για τα έτη 2011 και 2012, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους πλασματικούς χρόνους του νέου νόμου, εφόσον κατά τα έτη αυτά δεν αλλάζουν οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση και παραμένουν τα υφιστάμενα όρια ηλικίας. Το ίδιο ισχύει και για τις παλαιές ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα με βάση τις ρυθμίσεις που ισχύουν έως και τις 3112//2010.


Παράδειγμα: Ασφαλισμένη στο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ το 1991, η οποία την 31/12/2010 είχε 19 έτη ασφάλισης και ανήλικο μπορεί: είτε να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη (ως μητέρα ανηλίκου με τουλάχιστον 18,5 έτη ή 5.500 ημέρες ασφάλισης) στην ηλικία των 55 ετών (50 για μειωμένη) -με διατάξεις ΙΚΑ- χωρίς, στην περίπτωση αυτή, να έχει δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης, είτε να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 25ετίας (με την προϋπόθεση ότι θα έχει ανήλικο παιδί κατά την ημερομηνία συμπλήρωσης του χρόνου αυτού) και σε ηλικία που προσδιορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3863/2010, π.χ. στο παράδειγμα αυτό, το 2016 και σε ηλικία 65 ετών (60 για μειωμένη). Αναγνωρίζοντας πλασματικό χρόνο 4 ετών το 2012, θα έχει 25 (πραγματικά και πλασματικά) έτη ασφάλισης και εφόσον έχει και ανήλικο παιδί κατά το έτος αυτό, μπορεί να δικαιωθεί πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της (του 53ου για μειωμένη).


Για τις ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2010, η εγκύκλιος αναφέρει, ότι μεταξύ των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση, εκτός από τις τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης και το 55ο έτος της ηλικίας, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει και τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία πριν το έτος συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας μειωμένης συνταξιοδότησης,


Για τους ασφαλισμένους των πρώην Ειδικών Ταμείων οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1.1.2011 παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων υπό προϋποθέσεις:


Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικούς χρόνους μόνο για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και εφόσον θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1/1/2011 και μετά με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από αυτή την ημερομηνία και μετά.


Η αναγνώριση χρόνου ασφάλισης είναι δυνατή και σε περίπτωση λήψης δεύτερης σύνταξης με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 1/1/2011 και μετά.


Επίσης αποκλείονται όσοι έχουν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 ή θεμελιώνουν από 1/1/2011 και μετά με διατάξεις που δεν τροποποιούνται (π.χ. γονείς ή σύζυγοι αναπήρων άνδρες που συνταξιοδοτούνται με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 65 ετών).


Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται τέλος, ότι η έννοια της κατοχύρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με την αναγνώριση πλασματικών χρόνων κατά το μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας, είναι το "κλείδωμα" των προϋποθέσεων χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, που απαιτούνται ανά έτος και τα οποία θα υπολογίζονται αθροιστικά, για τη θεμελίωση του συγκεκριμένου συνταξιοδοτικού δικαιώματος


Παράδειγμα: ασφαλισμένη του Ιδρύματος, η οποία συμπληρώνει 10.000 ημέρες ασφάλισης το έτος 2011 (είτε από πραγματική ασφάλιση είτε με αναγνώριση πλασματικών χρόνων), κατοχυρώνει ως προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τις 10.400 ημέρες ασφάλισης και το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας, για τη λήψη, αντίστοιχα, μειωμένης ή πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος. Η εν λόγω ασφαλισμένη θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης οποτεδήποτε, μελλοντικά, συμπληρώνει αθροιστικά τις εν λόγω τιθέμενες προϋποθέσεις.




Πηγή: http://www.newsit.gr

Ο νόμος 3996 του 2011 υπάρχει ολόκληρος εδώ.
Η εγκύκλιος υπάρχει εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα





Έξι απλές και φυσικές κινήσεις!


Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα πρόβλημα χρόνιο για πολλούς ανθρώπους, αλλά και παροδικό όπως στις εγκύους, σε άτομα που έχουν ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος ή λόγω της χρήσης συγκεκριμένων φαρμάκων.


Ανεξάρτητα όμως από το αίτιο, το πρόβλημα αυτό είναι αποδεδειγμένα αρκετά ενοχλητικό και επηρεάζει την καθημερινή μας διάθεση και ενέργεια. Ας δούμε μερικούς εύκολους, φυσικούς και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισής της.

• Αυξήστε τις φυτικές σας ίνες

Είναι απαραίτητες για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς βοηθούν στην αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας. Καταναλώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες (όπως μήλα, καρότα, φράουλες, εσπεριδοειδή, όσπρια, βρώμη), οι οποίες φαίνεται να συμβάλλουν ως ένα βαθμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος και κυρίως αδιάλυτες φυτικές ίνες (όπως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, σιτάρι, δαμάσκηνα και άλλα φρούτα).


Αν συνυπολογίσετε το γεγονός ότι ο σύγχρονος άνθρωπος σπάνια ξεπερνά τα 10-12 γρ ημερησίως, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι οι αλλαγές στη διατροφή μας θα πρέπει να είναι περισσότερο δραστικές. Σε περιόδους που το πρόβλημα ης δυσκοιλιότητας είναι έντονο, καθιερώστε τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης στο πρωινό σας, τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και όσπρια τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

• Καταναλώστε αρκετά υγρά

Μεταφέρουν τις άχρηστες ουσίες και κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά. Παράλληλα ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου, βοηθώντας το να κάνει περισταλτικές κινήσεις, ενεργοποιώντας έτσι την κένωση. Να θυμάστε ότι το σώμα μας χρειάζεται περίπου 2-2,5 λίτρα υγρών ημερησίως, τα οποία μπορείτε να προσλάβετε τόσο από το νερό όσο και από όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, όπως ο καφές, το γάλα, το τσάι, οι χυμοί και τα αναψυκτικά.

• Βάλτε το μέλι στη διατροφή σας

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα πρεβιοτικά συστατικά που περιέχει (ολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες, πίνετε κάθε πρωί ένα ποτήρι ζεστό (σχεδόν καυτό) νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει μισή κουταλιά του γλυκού μέλι.

• Βρείτε έναν χρήσιμο σύμμαχο στον βασιλικό

Είναι ευεργετικός ενάντια σε όλες τις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος γιατί περιέχει φλαβονοειδή συστατικά και αιθέρια έλαια που φαίνεται να ενεργοποιούν την κινητικότητα του εντέρου. Φτιάξτε ένα θεραπευτικό ρόφημα, κόβοντας μερικά φρέσκα φύλλα βασιλικού σε μικρά κομμάτια και προσθέτοντάς τα σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό. Εναλλακτικά, καταναλώστε μερικά τρυφερά φρέσκα φύλλα του με λίγο λάδι.

• Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μην το παραλείπετε λοιπόν από το διαιτολόγιό σας, ακόμα και αν ακολουθείτε δίαιτα αδυνατίσματος. Προσθέστε τουλάχιστον μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στη σαλάτα σας και θα εξασφαλίσετε ακόμη καλύτερη εντερική λειτουργία.

• Αυξήστε την πρόσληψη προβιοτικών

Το γιαούρτι και ακόμα περισσότερο το ξυνόγαλο, περιέχει προβιοτικούς οργανισμούς (κυρίως μπιφιδοβακτήρια και λακτοβάκιλλους) που συμμετέχουν καθοριστικά στη διατήρησης της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας. Συνδυάστε το με λίγο μέλι και ωμά αμύγδαλα ή με δημητριακά ολικής άλεσης και θα σύντομα θα αισθανθείτε τη βελτίωση.


Εναλλακτικά, μπορείτε να προσλάβετε συνδυασμό προβιοτικών συστατικών με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο, επιλέγοντας συμπληρώματα προβιοτικών που βοηθούν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου και στην επαναφορά της εντερικής χλωρίδας.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πλαφόν» σε επίδομα τοκετού, γάζες και… βελόνες





Λιτότητα και στην πρωτοβάθμια φροντίδα.


Γενναίες περικοπές στο επίδομα τοκετού και στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που χρησιμοποιούν οι ασθενείς, προβλέπει ο ενιαίος κανονισμός παροχών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).


Στο φορέα θα ενταχθεί σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, δημόσιο και ΟΓΑ), οι οποίοι θα έχουν το ίδιο (χαμηλότερο) επίπεδο παροχών.


Συγκεκριμένα, το επίδομα τοκετού, από 1.765 ευρώ που είναι σήμερα, μειώνεται στα 900 ευρώ και μπορεί να φτάσει το πολύ στα 1.600 ευρώ στις πολύδυμες κυήσεις.


Μειώσεις και «πλαφόν» προβλέπονται στις γάζες, τις ταινίες μέτρησης ζαχάρου και τις βελόνες, ενώ μειώνονται και τα ποσά για κάλυψη αποκλειστικής νοσοκόμας (εγκρίνονται μόνο σε δημόσια νοσοκομεία).


Μειωμένα είναι και τα ποσά για μεταφορά νεφροπαθών και μεταγγιζομένων από την οικία τους στο νοσοκομείο, τα πάσης φύσεως επιδόματα (λογοθεραπείας, φυσιοθεραπείας και αεροθεραπείας) ακόμη και για παιδιά.



Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείξε μου το φαρμακείο σου να σου πω ποιος είσαι





Τι δείχνει το ντουλαπάκι των φαρμάκων για εσάς;


Αν θέλετε το πιστεύετε, αλλά το περιεχόμενο του ντουλαπιού φαρμάκων σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για εσάς. Τα αντικείμενα που περιέχονται σε αυτό προσφέρουν ‘μια κλεφτή ματιά’ στην ταυτότητα, τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις σας.


Συγκρίνετε το ντουλάπι φαρμάκων σας με τα παραδείγματα παρακάτω και ακολουθήστε τις βασικές συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κρατήσετε, τι πρέπει να ξεφορτωθείτε και τα άκρως απαραίτητα προϊόντα για ένα σύγχρονο ντουλάπι φαρμάκων.


Τύπος 1: μινιμαλιστής
Αν το ντουλάπι φαρμάκων σας είναι λιτό, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ένα πολυάσχολο, δραστήριο τρόπο ζωής και δε σας μένει ελεύθερος χρόνος για αναπλήρωση των προμηθειών μόλις εξαντληθούν. Κινδυνεύετε, όμως, να μειώσετε τους ρυθμούς σας, εάν δεν έχετε διαθέσιμα τα άκρως απαραίτητα . Κοιτάξτε τον παρακάτω κατάλογο και δείτε ποια προϊόντα αξίζει ίσως να έχετε άμεσα διαθέσιμα!


Τύπος 2: Ανήσυχος
Υπάρχει καθόλου κενός χώρος στο ντουλάπι σας; Αν η απάντηση είναι ‘όχι’, τότε ίσως ανήκετε σε αυτή την κατηγορία. Μάλλον έχετε μια ποικιλία λοσιόν και φαρμάκων που δεν ξέρετε καν γιατί τις αγοράσατε. Έχετε σκεφτεί να κάνετε ένα γενικό ξεκαθάρισμα ώστε να μην ελλοχεύουν κίνδυνοι μεταξύ των αμέτρητων παλιών μπουκαλιών χαπιών;


Τύπος 3: Το κορίτσι των πάρτι
Σε αυτό το ντουλάπι φαρμάκων, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις νύχτες ξεφαντώματος του κοριτσιού των πάρτι. Το παυσίπονο θα το έχει στην τσάντα της, στο ντουλάπι θα βρούμε το κονσίλερ, το σαμπουάν και την ενυδατική κρέμα νυκτός, έτοιμα προς χρήση κατά την επιστροφή της. Το περιποιημένο στυλ της σημαίνει ότι κρύβει διακριτικά τα προφυλακτικά σε ένα χαριτωμένο, κοριτσίστικο νεσεσέρ.


Τύπος 4: Σούπερ μαμά
Αυτό το τεράστιο απόθεμα αντίδοτων για παιδικά χτυπήματα στο κεφάλι και μώλωπες προδίδει τη σούπερ μαμά. Τα ψηφιακά θερμόμετρα ταχείας ένδειξης και το παυσίπονο για παιδιά θα είναι τα πρώτα της όπλα κατά του πόνου και του πυρετού. Είναι επίσης πιθανό να διατηρεί αποθέματα αντηλιακού με δείκτη προστασίας 30 για να προστατεύονται τα παιδιά της από τον ήλιο.


Τύπος 5: Ο εργένης
Η προτεραιότητα ενός άνδρα είναι να έχει καλή εμφάνιση και – αν είστε τυχερή – να μυρίζει ωραία. Το ντουλάπι στο μπάνιο θα περιέχει τα προϊόντα περιποίησης της αρεσκείας του και τα απολύτως απαραίτητα, όπως οδοντόκρεμα και ανταλλακτικά για ξυραφάκι. Είναι πιθανό να μη βρείτε κανένα φάρμακο εδώ, κάτι που εξηγεί ίσως γιατί ένας άνδρας είναι ανήμπορος όταν έχει γρίπη.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι έλληνες και ιρλανδοί γιατροί κάνουν πολλές υπερωρίες





Η Επιτροπή ζητά από τις δύο χώρες να συμμορφωθούν.


Την πλήρη συμμόρφωσή με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ιρλανδία και την Ελλάδα, σχετικά με τα όρια του χρόνου εργασίας για γιατρούς στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.


Tο αίτημα της Επιτροπής διατυπώθηκε, με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας.


Η Ιρλανδία και η Ελλάδα έχουν πλέον δύο μήνες προθεσμία να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα μέτρα που έχουν λάβει για την εναρμόνιση της νομοθεσίας τους με τη νομοθεσία της ΕΕ. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ιρλανδία και την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.


Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι γιατροί που εργάζονται σε κρατικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, πρέπει συχνά να εργάζονται κατά μέσο τουλάχιστον 64 ώρες την εβδομάδα και πάνω από 90 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς να υπάρχει νόμιμο μέγιστο όριο.


Σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν υπάρχει νόμιμο ανώτατο όριο, όσον αφορά τον αριθμό των συνεχόμενων ωρών, που μπορεί να τους ζητηθεί να εργαστούν στη θέση εργασίας και συχνά πρέπει να εργάζονται, χωρίς τα δέοντα διαλείμματα ανάπαυσης και ύπνου.


Η Επιτροπή θεωρεί την κατάσταση αυτή σοβαρή παράβαση της οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τον χρόνο εργασίας.


Υπερβολικές ώρες εργασίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη ελάχιστης ανάπαυσης, αποτελούν ευρέως αναγνωρισμένους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.


Επίσης, γιατροί με υπερκόπωση διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν λάθη, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τους ασθενείς τους.


Προειδοποιητική επιστολή έχει αποσταλεί στην Ιρλανδία τον Νοέμβριο του 2009 και στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2008.


Μολονότι, είχαν ως συνέπεια την πραγματοποίηση μικρών αλλαγών, η εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι η συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά στην πράξη.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...