Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Διαβάστε σε ποιους καρκίνους η ασπιρίνη έχει αντικαρκινική δράση



Για τα οφέλη της ασπιρίνης, έχουν γραφτεί πολλά. Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες έρευνες ομιλούν για την αποτελεσματικότητα της ενάντια σε πολλές ασθένειες, μεταξύ άλλων, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στον καρκίνο. Μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων τονίζει για άλλη μια φορά την αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης

Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο είναι μικρότερος κατά 16% κατά μέσο όρο για όσους παίρνουν κάθε μέρα μία ασπιρίνη, όταν είναι ακόμα υγιείς, ενώ παράλληλα η καθημερινή λήψη ασπιρίνης φαίνεται πως επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου στους καρκινοπαθείς. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα μίας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία έρχεται μεν να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες, που είχαν κάνει ανάλογες διαπιστώσεις, όμως εκτιμά ότι η ωφέλεια της ασπιρίνης είναι τελικά μικρότερη από αυτήν (έως 37%) που είχαν βρει οι παλαιότερες έρευνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Έρικ Τζέικομπς της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας άνω των 100.000 ανδρών και γυναικών, χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρκίνου, που έπαιρναν καθημερινά μία χαμηλή δόση ασπιρίνης (75 μιλιγκράμ) για χρονικό διάστημα έως 11 ετών.

Οι θάνατοι από ορισμένες μορφές καρκίνου (εντέρου, στομάχου, οισοφάγου κ.α.) ήσαν σημαντικά μειωμένοι σε ποσοστό έως 40%, ενώ σε άλλους καρκίνους οι θάνατοι εμφάνιζαν μικρότερη μείωση, της τάξης του 12% κατά μέσο όρο. Συνολικά, η μέση μείωση των θανάτων ήταν περίπου 16% τόσο για όσους έπαιρναν την ασπιρίνη για πάνω από πέντε χρόνια, όσο και για εκείνους που το έκαναν για λιγότερα χρόνια.

Στον καρκίνο των πνευμόνων πάντως η ασπιρίνη δεν φαίνεται να έχει κάποια προστατευτική δράση, πιθανότατα επειδή η νικοτίνη του τσιγάρου ακυρώνει τα οφέλη της στους καπνιστές. Από την άλλη, η προστατευτική δράση της ασπιρίνης εμφανίζεται αρκετά μεγαλύτερη στους άνδρες (υπερδιπλάσια μείωση των θανάτων από καρκίνο) σε σχέση με τις γυναίκες.

Τον Μάρτιο, μία άλλη έρευνα, με επικεφαλής τον Πίτερ Ρόθγουελ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είχε αναφέρει ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο είναι μικρότερος κατά 37% κατά μέσο όρο για όσους παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών και περίπου 25% για όσους παίρνουν την ασπιρίνη για τρία χρόνια.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει μεν την επωφελή δράση της ασπιρίνης, όμως, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη σχετίζεται με μία σχετικά μικρότερη μείωση του κινδύνου, αν και επισημαίνει ότι ακόμα και μία μικρή προστατευτική δράση έχει νόημα.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι μέσω ποιου μηχανισμού η ασπιρίνη δρα προστατευτικά, αλλά υποθέτουν ότι βοηθά στην καταστολή των φλεγμονών στον οργανισμό ή επιβραδύνει τις προκαρκινικές μεταλλάξεις στα κύτταρα. Αν και συνεχώς νέες έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και σε χαμηλή δοσολογία η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, τόσο στους υγιείς, όσο και στους ασθενείς, οι γιατροί προς το παρόν διστάζουν να εισηγηθούν την ευρεία χρήση της ως προληπτικού αντικαρκινικού φαρμάκου. Μία αιτία είναι οι πιθανές στομαχικές παρενέργειές της (εσωτερική αιμορραγία) λόγω της τακτικής λήψης, οι οποίες είναι πιθανό να αποβούν θανατηφόρες σε σπάνιες περιπτώσεις, ιδίως σε άτομα άνω των 70 ετών.

Όπως είπε ο Έρικ Τζέικομπς, «είναι ακόμα πρόωρο να συστήσουμε στους ανθρώπους να αρχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη ειδικά κατά του καρκίνου. Ακόμα και μία χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για γαστρεντερική αιμορραγία. Οι αποφάσεις για τη χρήση της ασπιρίνης πρέπει να γίνονται ζυγιάζοντας τους κινδύνους σε σχέση με τα οφέλη, στο πλαίσιο του ιατρικού ιστορικού κάθε ξεχωριστού ατόμου. Οποιαδήποτε απόφαση για την καθημερινή λήψη ασπιρίνης πρέπει να λαμβάνεται μόνο μετά τη συμβουλή ενός γιατρού».


Διαβάστε περισσότερα...

Αποσύρρεται ο Μουάμπα!


Ο Φαμπρίς Μουάμπα ανακοίνωσε ότι σταματάει οριστικά την ποδοσφαιρική του καριέρα μετά από συμβουλή καρδιολόγου...

Ο 24χρονος μέσος της Μπόλτον υπέστη καρδιακή προσβολή στο ματς των Τρότερς με την Τότεναμ στις 17 Μαρτίου για το FA Cup και κατέρρευσε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο, η γρήγορη παρέμβαση των γιατρών κατάφερε να του σώσει τη ζωή και παρότι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση για κάποιο καιρό, κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Ο ίδιος διατηρούσε ελπίδες ότι θα καταφέρει να παίξει πάλι ποδόσφαιρο στο Reebok Stadium, ωστόσο οι γιατροί του... έκοψαν τον αέρα. Κατόπιν επίσκεψής του σε γνωστό καρδιολόγο του Βελγίου, ανακοίνωσε ότι κρεμμάει πρόωρα τα παπούτσια του, χωρίς ωστόσο να παραλείψει όσους τον βοήθησαν.

«Από τη στιγμή που έπαθα την καρδιακή προσβολή και βγήκα από το νοσοκομείο, περίμενα αισιόδοξος ότι κάποια στιγμή θα μπορούσα να συνεχίσω την ποδοσφαιρική μου καριέρα ξανά στη Μπόλτον. Ως μέρος της αποκατάστασής μου, την προηγούμενη βδομάδα ταξίδεψα στο Βέλγιο αναζητώντας ακόμα μία ιατρική συμβουλή από μεγάλο καρδιολόγο. Αλλά τα νέα που έλαβα προφανώς δεν ήταν αυτά που ήλπιζα και αυτό σημαίνει ότι πλέον ανακοινώνω την απόσυρσή μου από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Παρότι τα νέα είναι συντριπτικά, υπάρχουν πολλά για τα οποία είμαι ευγνώμων. Ευχαριστώ το Θεό που είμαι ζωντανός και ξανά αποτίω φόρο τιμής στα μέλη του ιατρικού τιμ που ποτέ δεν με εγκατέλειψαν. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με στήριξαν στην καριέρα μου και τους οπαδούς της Μπόλτον που ήταν εκπληκτικοί. Είμαι ευλογημένος που έχω τη στήριξη της οικογένειες και των φίλων μου αυτή τη στιγμή», ανέφερε η ανακοίνωση του παίκτη, που λίγο πριν την εκδώσει έγραψε στο twiiter: «Συνεχίστε να χαμογελάτε».

Ο Όυεν Κόιλ, προπονητής της Μπόλτον, τόνισε: «Μιλήσαμε με τον Φαμπ και ξέρει ότι πάντα τον υποστηρίζουμε, σε οτιδήποτε θέλει να κάνει και θα είμαστε πάντα εκεί για αυτόν. Είναι προφανώς τρομερά απογοητευμένος που δεν θα μπορεί να συνεχίσει την καριέρα του, αλλά όλοι έχουν δει τι μαχητής και δυνατό πρόσωπο είναι στο πνεύμα και το σώμα. Ξέρουμε ότι θα πετύχει σπουδαία πράγματα και μέσα σε όλη την απογοήτευση το πιο σημαντικό είναι ότι βρίσκεται εδώ, ζωντανός, σήμερα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: Κρίση & αυτοκτονίες


Το ποσοστό των αυτοκτονιών μπορεί να αυξηθεί από 8% ως 15% σε περίοδο οικονομικών δυσκολιών, δείχνουν έρευνες που έγιναν για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη Βρετανία και για την ξηρασία στην Αυστραλία.

Βρετανοί ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης των οποίων δημοσιεύονται σήμερα στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση μπορεί να έχει σχέση με τις περίπου 1000 επιπλέον αυτοκτονίες που έγιναν στη Βρετανία μεταξύ του 2008 και του 2010.
Το 2007 έγιναν 4.006 αυτοκτονίες, ενώ ο αριθμός των αυτοκτονιών εν γένει σημείωνε πτώση για περίπου είκοσι χρόνια. Ωστόσο, παράλληλα με μια αύξηση της ανεργίας, ο αριθμός των αυτοκτονιών ανέβηκε στις 4.292 το 2008 και στις 4.388 το 2009, προτού ξαναπέσει το 2010 στις 4.206, την ώρα που σημειώθηκε επίσης πτώση του ποσοστού ανεργίας.

"Υπολογίσαμε τη διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό αριθμό (των αυτοκτονιών) και αυτόν στον οποίο θα μπορούσαν να ανέρχονται αν η πτωτική τάση που είχε καθιερωθεί πριν από την κρίση συνεχιζόταν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Ντέιβιντ Στάκλερ, που ήταν ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές συμπέραναν ως εκ τούτου ότι μεταξύ του 2007 και του 2008 η αύξηση των αυτοκτονιών ανερχόταν σε 8% μεταξύ των ανδρών και σε 9% μεταξύ των γυναικών και ότι σε περίοδο τριών ετών 846 αυτοκτονίες μεταξύ των ανδρών και 155 μεταξύ των γυναικών θα μπορούσαν να μην έχουν γίνει αν δεν ερχόταν η οικονομική κρίση.

Επίσης συμπέραναν ότι ανάμεσα στο 2000 και το 2010, οποιαδήποτε ετήσια αύξηση 10% στον αριθμό των ανέργων συνδεόταν με μια αύξηση 1,4% των αυτοκτονιών μεταξύ των ανδρών.
"Υπάρχει ένας κίνδυνος το κόστος σε ανθρώπινες ζωές που θα έχει μια συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας να ξεπερνάει τα φερόμενα οφέλη των περικοπών στους προϋπολογισμούς", σημειώνουν οι Βρετανοί ερευνητές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα αντιοξειδωτικά του καλοκαιριού



Μάθετε για τις τροφές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνεται. Αυτήν την περίοδο λοιπόν, η προστασία του δέρματος είναι επιτακτικής σημασίας. Ευτυχώς, η τεχνολογία προσφέρει πληθώρα ειδικών προϊόντων για την προστασία της ανθρώπινης επιδερμίδας. Εκτός όμως από τα τεχνικά όπλα, η προνοητική φύση προσφέρει στον άνθρωπο μεγάλη ποικιλία φυσικών προστατευτικών μέσων. Μιλάμε για τροφές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που αφθονούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους συμμάχους στην προσπάθεια προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, C και E), που ενισχύουν την αντοχή του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, κυρίαρχο ρόλο στην αντηλιακή προστασία έχουν τα καροτενοειδή (π.χ. λουτεϊνη, β-καροτένιο, λυκοπένιο). Ποικίλα φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν την περίοδο του καλοκαιριού αποτελούν σημαντικές πηγές καροτενοειδών. Καρότα, βερίκοκα, ροδάκινα, πεπόνι και σπανάκι μας εφοδιάζουν με β-καροτένιο, τομάτα, κόκκινο γκρέιπφρουτ και καρπούζι είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ενώ το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών βρίθουν ζεα-ξανθίνης. Τέλος, σπανάκι, πράσινα φασόλια και λάχανο είναι πλούσια λουτεΐνη.

Τα καροτενοειδή, όπως φανερώνουν οι μέχρι τώρα ενδείξεις, έχουν φωτοπροστατευτική δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή προστατεύουν από το ερύθημα, που προκαλείται από την έντονη έκθεση στη UVA και UVB ακτινοβολία, απορροφούν διάφορα μήκη κύματος της UV ακτινοβολίας και προφυλάσσουν το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί, η υπεριώδης ακτινοβολία.

Επίσης, φαίνεται πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί) και C (εσπεριδοειδή, μπρόκολο, κουνουπίδι, φράουλες, πιπεριές, τομάτες κ.α.) και η παράλληλη εφαρμογή αντηλιακών προϊόντων που περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, προστατεύει σημαντικά από την ηλιακή ακτινοβολία.

Πράσινο Τσάι

Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια καταπολέμησης των δυσάρεστων επιπτώσεων της έκθεσης στον ήλιο μπορεί να διαδραματίσει το πράσινο τσάι. Το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Η κύρια κατηγορία των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο πράσινο τσάι είναι οι πολυφαινόλες. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη τσαγιού (μαύρο, oolong), το πράσινο τσάι προσφέρει τη μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών. Από τις πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού, οι περισσότερο μελετημένες και συνδεδεμένες με την προστασία ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία είναι οι κατεχίνες και κυρίως η EGCG (epigallocatechin-3-gallate).

Η σύνδεση της UV ακτινοβολίας με διάφορες ασθένειες του δέρματος, όπως το μελάνωμα ή οι διάφοροι άλλοι τύποι καρκίνου του δέρματος, είναι αδιαμφισβήτητη. Πολλές έρευνες μελέτησαν στον αντίποδα, την επίδραση των πολυφαινολών του πράσινου τσαγιού ή συγκεκριμένα της EGCG, στην αναστολή όσων προκαλεί η έκθεση στη UV ακτινοβολία. Σε μία πρόσφατη ανασκόπηση ερευνών το 2010 αξιολογήθηκαν έρευνες που μελέτησαν την επίδραση διάφορων πολυφαινολών, ανάμεσά τους και αυτών του πράσινου τσαγιού. Διαπιστώθηκε, ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία ακόμα και από καρκίνο του δέρματος.

Μία άλλη έρευνα, η οποία μελέτησε την επίδρασή των πολυφαινολών στο ανθρώπινο δέρμα, είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Θεραπεία του ανθρώπινου δέρματος με EGCG, έδειξε επιβράδυνση του ερυθήματος που προκαλούσε η UVB ακτινοβολία. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού σχετίστηκαν αρνητικά με το καρκίνο του δέρματος.

Τέλος, μία ακόμη βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2009, φανέρωσε ότι το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του πράσινου τσαγιού, το οποίο οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχει, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο για την προστασία του ανθρώπινου δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στις διατροφικές συνήθειες. Εάν καταφέρετε να εφοδιάσετε το σώμα σας με τα απαιτούμενα αντιοξειδωτικά, σίγουρα θα το προστατεύσετε σημαντικά από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο. Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής. Η φύση, ούσα ιδιαιτέρως σοφή, φρόντισε τα περισσότερα από τα φρούτα και τα λαχανικά που ευδοκιμούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μην ξεχνάτε τη σημασία της ποικιλίας.

Σημαντικό όπλο στην προσπάθεια θωράκισής του σώματός σας με αντιοξειδωτικά αποτελεί και το πράσινο τσάι. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών μπορεί να συνεισφέρει και αυτή στην προστασία έναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.

Επιλέξτε κρύο πράσινο τσάι, που περιέχει διπλάσια ποσότητα κατεχινών, σε σύγκριση με το απλό πράσινο τσάι. Να θυμάστε, ότι τόσο τα φρούτα και τα λαχανικά, όσο και το τσάι, εξασφαλίζουν, ταυτόχρονα με την αντιοξειδωτική σας θωράκιση, τη σωστή ενυδάτωσή σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γλυκά που αγαπούν τα δόντια σας



Τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών.

Από μικρά παιδιά ακούμε ότι δεν πρέπει να τρώμε πολλά γλυκά γιατί «χαλάνε τα δόντια». Οι υδατάνθρακες, μεταξύ των οποίων και η ζάχαρη, συχετίζονται με την εμφάνιση τερηδόνας, ιδίως όταν παραμένουν για πολύ ώρα προσκολλημένοι στα δόντια, και κυρίως όταν δεν φροντίζουμε τα δόντια μας π.χ. με το βούρτσισμα. Συμβαίνει το ίδιο και με τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες; Επηρεάζουν αρνητικά ή προάγουν τη στοματική/ οδοντική υγεία;

Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες δεν επηρεάζουν αρνητικά τη στοματική και οδοντική υγεία και δεν σχετίζονται με τερηδόνα. Ενώ μοιάζουν στη γεύση με την ζάχαρη λόγω της γλυκύτητάς τους, στην πραγματικότητα δεν μεταβολίζονται με τον ίδιο τρόπο με αυτήν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην δίνουν «τροφή» στα βακτήρια του στόματος και επομένως να μην παράγονται οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και έτσι να προλαμβάνεται η τερηδόνα. Πολλές ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες χρησιμοποιούνται και σε τσίχλες, με τις οποίες φαίνεται ότι αυξάνεται η ροή του σάλιου και καθαρίζονται τα υπολείμματα των τροφών από το στόμα.

Όσον αφορά στις γλυκαντικές ύλες όγκου, ή αλλιώς πολυόλες, όπως η σορβιτόλη, η μαλτιτόλη, η ξυλιτόλη κ.α., ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να έχουν και ευεργετικό ρόλο στην καλή στοματική υγεία. Μάλιστα, η ξυλιτόλη (χρησιμοποιείται συχνά σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη) έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και προστατεύει από τους στρεπτόκοκκους που προκαλούν τερηδόνα και γενικότερα από μολύνσεις στη στοματική κοιλότητα. Η ίδια ουσία έχει επίσης προστατευτική δράση έναντι της ξηροστομίας, ενώ βελτιώνει την οσμή της αναπνοής.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα απαραίτητα των διακοπών



Τι... «οφείλετε» να έχετε στη βαλίτσα.

Ανήκετε στους τελευταίους εκδρομείς του Αυγούστου;

Ετοιμάστε λοιπόν τη βαλίτσα σας με τα απολύτως απαραίτητα…

Ποια είναι αυτά

Αρχικά, τα φορέματα είναι απαραίτητα στις διακοπές. Πάρτε λοιπόν διάφορα μαζί σας είτε πάτε για φαγητό, είτε για ποτό, είτε ακόμη και στην παραλία…

Μπορείτε επίσης να προτιμήσετε τα σορτσάκια και φυσικά να συνδυάσετε όλα τα ρούχα σας με πλατφόρμες.

Φυσικά, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας περισσότερα από ένα μαγιό αλλά και ένα καπέλο για να προστατευθείτε από τον ήλιο.

Μία μεγάλη τσάντα, να θυμάστε, επιβάλλεται για τις διακοπές. Όλο και κάτι θα βρείτε να ρίξετε μέσα…


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδας ηλικιωμένων» μαζί με πλήθος… περικοπών



ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΜΗΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».

Μια αξιοσημείωτη προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι ο ενδιαφερόμενος να είναι τουλάχιστον 78 ετών, πράγμα που δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης

Το τέλος του Σεπτεμβρίου θα σημάνει και το τέλος του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς ήδη εκδόθηκε υπουργική απόφαση προς εφαρμογή του νόμου και από τη 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει το πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδας ηλικιωμένων». Οι όροι και οι προϋποθέσεις του νέου προγράμματος δείχνουν πως θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ωφελούμενων, ενώ στον αέρα βρίσκονται οι 3.800 εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Η Βούλα Καμπανά πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο πρόγραμμα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, τόνισε πως δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση και ότι προσπαθούν να έχουν συνάντηση και με το υπουργείο Εργασίας και με το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα…

Ως γνωστόν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις, τελικά λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό απασχολούνται περίπου 3.800 εργαζόμενοι, ενώ οι ωφελούμενοι ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ ανέρχονται σε 130.000 περίπου. Με τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στον εφαρμοστικό νόμο, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός άλλου προγράμματος με την επωνυμία «κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων». Στις 24 Ιουλίου υπογράφτηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Βρούτση η απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος, που θα ξεκινήσει τη 1η Οκτωβρίου.

Αρχικά είχε ειπωθεί πως τα δυο προγράμματα θα λειτουργήσουν παράλληλα, αλλά αυτό δεν θα γίνει. Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «η παράταση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” εξασφαλίζεται με το νέο θεσμό της κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων, ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί και από την 1η Οκτωβρίου 2012 προβλέπεται και η έναρξη λειτουργίας του». Ο υφυπουργός είπε πως έγιναν οι απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες με τις οποίες προσδιορίστηκαν οι ωφελούμενοι – δικαιούχοι και δημιουργήθηκε και το Μητρώο Παρόχων που προσδιορίζει τους φορείς που θα παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές ενώ καθορίστηκαν και οι πόροι χρηματοδότησης του προγράμματος.

Το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία ήδη παρουσιάζουν εικόνα οικονομικής κατάρρευσης. Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του προγράμματος «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» σε πρώτη φάση θα γίνει από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, από το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Από τη 1η Σεπτεμβρίου θα παρακρατείται το 0,2% των εισφορών κύριας ασφάλισης για τη λειτουργία του προγράμματος και θα αφορά τους συνταξιοδοτούμενους μετά την 1/1/2015.

Μείωση του αριθμού των ωφελούμενων

Ο αριθμός των ωφελούμενων από το «Βοήθεια στο Σπίτι» ήταν μικρός σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν, αφού έχουμε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους άνω των 65 ετών, από τους οποίους το 27% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Με το νέο θεσμό μειώνεται παραπέρα ο αριθμός των ωφελούμενων, λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων που μπαίνουν.

Μέχρι τώρα για την ένταξη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» υπήρχαν ως κριτήρια επιλογής η ηλικία (65 χρόνων και πάνω), η οικογενειακή κατάσταση (ύπαρξη συζύγου, παιδιού ή ζούσε μόνος / η), το εισόδημα (είχαν τεθεί 3 κατηγορίες: 5.000 ευρώ, 8.000 ευρώ, 12.000 ευρώ), η ύπαρξη αναπηρίας (όλων των βαθμών αναπηρίας), τα οποία εφαρμόζονταν με σχετικά ελαστικό τρόπο. Κατά κανόνα γινόταν επιλογή με συνδυασμό κριτηρίων και όχι αν συμπλήρωναν όλα ταυτόχρονα τα κριτήρια.

Τώρα στο νέο θεσμό οι ωφελούμενοι πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια. Συγκεκριμένα για τους συνταξιούχους χωρίς αναπηρία πρώτη προϋπόθεση είναι να είναι 78 χρόνων και πάνω όταν το προσδόκιμο επιβίωσης είναι 77 χρόνια για τους άντρες και 82 για τις γυναίκες. Θα πρέπει να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο, να μην μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και να μην έχουν εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό μεγαλύτερο από αυτό της κλίμακας που προβλέπεται για την παροχή του ΕΚΑΣ.

Για τους συνταξιούχους με αναπηρία, πρώτη προϋπόθεση είναι να έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω ανεξαρτήτως ηλικίας. Από αυτούς αποκλείονται όσοι παίρνουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας ή εξωιδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα από τον ασφαλιστικό φορέα. Με βάση τα παραπάνω σημαίνει ότι πρακτικά αποκλείονται όλοι όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω, καθώς και ένας αριθμός με ποσοστό αναπηρίας 67%, διότι παίρνουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας.
Από τους υπόλοιπους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 67% - 79%, αποκλείονται από το πρόγραμμα αυτοί που παίρνουν κάποιο άλλο επίδομα ή το εισόδημά τους είναι πάνω από την κλίμακα παροχής του ΕΚΑΣ.

Καμιά ενημέρωση

Η Βούλα Καμπανά μιλώντας χθες το πρωί σε εκπομπή του «Στούντιο 7» ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν έχουν καμιά ενημέρωση για τη τύχη τους και εξέφρασε την εκτίμηση πως οι θέσεις εργασίας τους δεν είναι διασφαλισμένες. Μάλιστα υπενθύμισε δηλώσεις ότι με το νέο πρόγραμμα θα δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας…

Όπως είπε προσπαθούν να κλείσουν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, αλλά λόγω της επίσκεψης της τρόικας δεν το έχουν πετύχει ακόμα. Τοπικά – συνέχισε – έχουν υποβάλλει αίτημα να συναντηθούν με τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελιξήριο υγείας ο καφές



Συμβάλλει στη μακροζωία προστατεύοντας από ασθένειες
.
Τα ευρήματα νέων μελετών μάς προσφέρουν ισχυρό άλλοθι για να πίνουμε χωρίς τύψεις το καφεδάκι μας καθώς θα δείχνουν ότι όλα τα συστατικά του αγαπημένου μας ροφήματος, από τη διεγερτική καφεΐνη μέχρι τις αντιοξειδωτικές ουσίες και το μαγνήσιο, μας προστατεύουν από πληθώρα εκφυλιστικών ασθενειών.

Είναι ο καφές το σύγχρονο ελιξήριο της μακροζωίας; Η διαπίστωση αυτή έχει ήδη αποκτήσει θερμούς υποστηριχτές στη διεθνή αλλά και την ελληνική επιστημονική κοινότητα, ειδικά μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της μελέτης της Α’ Καρδιολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στην Ικαρία, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Η τελευταία έδειξε πως ένας από τους λόγους που οι Ικαριώτες περιλαμβάνονται στους μακροβιότερους πληθυσμούς του πλανήτη είναι πως πίνουν τουλάχιστον ένα με δύο φλυτζάνια ελληνικό καφέ την ημέρα στο καφενείο του χωριού τους, μετά την καθιερωμένη μεσημεριανή σιέστα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης η συστηματική κατανάλωση καφέ βελτιώνει την αγγειακή διατασιμότητα δηλαδή με απλά λόγια κάνει τα αγγεία πιο ελαστικά και συνεπώς προστατεύει από την αθηροσκλήρωη και τα εμφράγματα του μυοκαρδίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα σαλιγκάρια είναι οι μικροί φίλοι της νηστείας



Μπορούν να αντικαταστήσει το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Ευρήματα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση των σαλιγκαριών ξεκίνησε από την Παλαιολιθική εποχή και φυσικά συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αποτελούν κομμάτι της γαστρονομίας πολλών χωρών, αλλά κατέχουν ιδιαίτερη θέση στο διαιτολόγιο των Κρητικών, αφού πέρα από εκλεκτή γεύση, τα σαλιγκάρια έδιναν και δίνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που βοήθησαν τους ντόπιους να επιβιώσουν μέσα στις κακουχίες που αντιμετώπισαν κατά καιρούς αλλά και να ισορροπήσουν την διατροφή τους κατά τη διάρκεια των νηστειών που ακολουθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα σαλιγκάρια και το παρθένο ελαιόλαδο φαίνονται ότι είναι υπεύθυνα σε μεγάλο ποσοστό για την διάσημη μακροβιότητα των Κρητικών. Ο Πλίνιος τα αναφέρει σαν γιατροσόφι για τους πόνους στο στομάχι και τις αιμορραγίες, ενώ ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός τα συνιστούσαν για την υδρωπικία και την κήλη. Αργότερα, στον Μεσαίωνα, τα χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της βρογχίτιδας, της φυματίωσης, για την επούλωση πληγών, το σκορβούτο κ.ά. Για πρώτη φορά φαίνεται ότι εκτράφηκαν στην αρχαία Ρώμη, ενώ σήμερα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως παρουσιάζεται αύξηση της παραγωγής τους, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Οι περισσότεροι κοχλιοί ή χοχλιοί που καταναλώνονται έχουν συλλεχθεί από τη φύση και έχει βρεθεί ότι λόγω της κατανάλωσης φρέσκων χόρτων αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε α- λινολενικό οξύ (ω-3 λιπαρά οξέα). Τα σημαντικότερα είδη που υπάρχουν στην ελληνική ύπαιθρο, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μαγειρική είναι τα δίμυτα (Helix pomatia), οι χοχλιοί (Helix aspersa) και τα απόλυτα (Helix lactea).Η συλλογή τους στην ύπαιθρο μπορεί να χαρακτηριστεί στις μέρες μας σαν χόμπι και αγχολυτικό για τους ντόπιους. Είναι ευκαιρία να βρεθούν με φίλους, να γελάσουν αλλά ταυτόχρονα να μαζέψουν το αγαπημένο τους έδεσμα. Η διαδικασία μέχρι να καταλήξουν στην κατσαρόλα ή το τηγάνι είναι ωστόσο λίγο πολύπλοκη και διαρκεί αρκετό χρονικό διάστημα. Το καθάρισμά τους χρειάζεται σχολαστικότητα και προσοχή, γιατί μπορεί να εισέλθουν παράσιτα στο σώμα μας που να οδηγήσουν στην εμφάνιση μηνιγγίτιδας.

Τα σαλιγκάρια των εκτροφείων θεωρούνται εξίσου θρεπτικά, αφού τρέφονται με αγνές και φυσικές τροφές όπως σιτάρι, καλαμπόκι, σογιέλαιο, μαγιά, σκόνη άπαχου γάλακτος κ.ά.Στην ελληνική και ιδιαίτερα στην κρητική γαστρονομία εμφανίζεται αύξηση της κατανάλωσης των σαλιγκαριών στη διάρκεια της νηστείας. Ειδικά η Μεγάλη Παρασκευή, οπότε η θρησκεία επιβάλλει άλαδη διατροφή, δεν νοείται για τους Κρητικούς χωρίς την κατανάλωση βραστών σαλιγκαριών. Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μιας πληθώρας πιάτων, αφού τα σαλιγκάρια συνδυάζονται με πολλά λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, χόρτα, μάραθο, μελιτζάνες, γλιστρίδα, βότανα ή με πλιγούρι ή με πατάτα. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται σημαντικά η θρεπτική αξία του πιάτου.

Όταν θα κληθείτε να αποφασίσετε τον τρόπο μαγειρέματος, θα πρέπει να προσέξετε να μην αυξηθεί η προσλαμβανόμενη ποσότητα λιπαρών και αλατιού, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τους διάσημους μπουμπουριστούς χοχλιούς.Η διατροφική αξία των σαλιγκαριών είναι εξαιρετική, καθώς μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά τις ιδιαίτερες ανάγκες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Τα 100 γραμμάρια κρέατος σαλιγκαριού αποδίδει περίπου 90 kcal, περιέχει μόλις 1 γραμμάριο λίπους και 16,1 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα και η περιεκτικότητά του σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ψαριών.Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Δυστυχώς, πολλές φορές, εμφανίζεται ανεπάρκεια σε αυτήν την βιταμίνη, μετά από μία παρατεταμένη και μη ισορροπημένη νηστίσιμη περίοδο. Έτσι η κατανάλωση 100γραμμαριών σαλιγκαριών μπορεί να καλύψει κατά μέσο όρο το 7% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β6, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε (25% ΗΣΠ), που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο.Το δυνατό τους σημείο πρέπει όμως να θεωρηθούν τα ιχνοστοιχεία, τα οποία επίσης δεν καλύπτονται στη διάρκεια της νηστείας. Τα περίπου 3,5 mg σιδήρου που περιέχουν τα σαλιγκάρια μπορούν να καλύψουν έως και το 19% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης (ΗΣΠ)!Επίσης, ο φώσφορος και το ασβέστιο, δυο απαραίτητοι σύμμαχοι των οστών, μπορούν να καλυφθούν από τα σαλιγκάρια σε ποσοστό 27% και 1% της ΗΣΠ αντίστοιχα. Επίσης, μπορούν να μας εφοδιάσουν με το 62% ΗΣΠ σε μαγγάνιο, το 27% ΗΣΠ σε κάλιο, το 39% σε σελήνιο, 7% ΗΣΠ σε ψευδάργυρο και 20% σε χαλκό.

Συνοψίζοντας, τα σαλιγκάρια είναι μία άριστη τροφή, που μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας και όχι μόνο, αφού υπάρχει η σκέψη να αντικαταστήσει το κρέας στις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν την δυνατότητα κατανάλωσής του. Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους είναι εντυπωσιακά, αφού μπορούν να προστατεύσουν από καρδιοπάθειες και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και γενικότερα στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος.

Ακόμη, βοηθούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τέλος, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και σε πρόσφατες έρευνες απομονώθηκαν στο είδος Helic Pomatia, οι χημικές ουσίες που ονομάζονται λεκτίνες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόβλεψη και την έγκαιρη διάγνωση των μεταστάσεων σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών, του οισοφάγου, του εντέρου και του προστάτη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα χειρουργική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας γόνατος



Μειώνεται η παραμονή στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και γενικότερα η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις που πλήττουν το δυτικό πληθυσμό, δεύτερη σε συχνότητα μετά τη στεφανιαία νόσο της καρδιάς.

Αφορά στην καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, του προστατευτικού δηλαδή εκείνου ιστού που παρεμβάλλεται μεταξύ των οστών της άρθρωσης και στόχο έχει να αμβλύνει τις τριβές. Η φθορά του αρθρικού χόνδρου οδηγεί βαθμιαία σε δυσλειτουργία της άρθρωσης, στην προκειμένη περίπτωση του γόνατος, με αποτέλεσμα χωλότητα, δυσκαμψία, πόνο κατά την κίνηση και κατά τη διάρκεια της νύχτας, παραμόρφωση, υποτροπιάζον οίδημα και γενικότερα σοβαρό επηρεασμό της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής του πάσχοντος.

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος προσβάλλει περίπου το 10-12% του πληθυσμού και πλήττει κυρίως ηλικίες 60-65 ετών. Τα αίτια της δεν είναι απολύτως διευκρινισμένα, ποικίλουν και συνήθως προκύπτουν από ένα συνδυασμό παραγόντων. Σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, γενετικοί παράγοντες, η διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η βαριά χειρωνακτική εργασία, ενώ η εμφάνισή της σε μικρές ηλικίες συνδέεται κυρίως με μετατραυματικά αίτια (ρήξη μηνίσκων, συνδεσμική αστάθεια γόνατος, κατάγματα πέριξ του γόνατος κλπ).

Δυστυχώς η οστεοαρθρίτιδα είναι μία πάθηση προοδευτικά επιδεινωμένη και η συντηρητική αντιμετώπισή της με φαρμακευτικά σκευάσματα και φυσικοθεραπεία έχει ένδειξη μόνο στα αρχικά της στάδια.

Η θεραπεία τελικά είναι χειρουργική και αποβλέπει στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας του γόνατος με την τοποθέτηση μιας νέας άρθρωσης (αρθροπλαστική) που αποτελείται από κράμα μετάλλων και πολυαιθυλένιο (πλαστικό). Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μία επέμβαση που εφαρμόζεται ευρέως την τελευταία 20ετία σε ασθενείς πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα γόνατος και γενικά τα αποτελέσματά της είναι καλά πλην όμως έχει παρατεταμένο χρόνο αποκατάστασης. Με την εξέλιξη της ορθοπαιδικής, προ 5ετίας ξεκίνησε στη Μεγ. Βρετανία και στις Η.Π.Α. μία νέα επέμβαση τοποθέτησης αρθροπλαστικής γόνατος γνωστή ως αρθροπλαστική ελάχιστης επεμβατικότητας (M.I.K. minimally invasive knee) με στόχο να βελτιώσει τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος ξεκίνησε και στην Αθήνα προ εξαμήνου από τον ορθοπαιδικό χειρουργό κο Κουκάκη Αθανάσιο και την ομάδα του με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η διαφορά της M.I.K. από την κλασική αρθροπλαστική γόνατος έγκειται κυρίως στη γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενούς με την πρώτη. Η M.I.K. βασίζεται στη χρησιμοποίηση ειδικού εξοπλισμού με τον οποίο η εμφύτευση της αρθροπλαστικής στο γόνατο γίνεται μέσω μικρής τομής 8-10 εκ, με ελάχιστη διατάραξη βασικών για την κίνηση του γόνατος μαλακών μορίων (μύες-επιγονατίδα-τένοντες), ενώ με την παραδοσιακή τεχνική η τομή δέρματος φθάνει τα 20-25εκ με μεγαλύτερη διάνοιξη των μαλακών μορίων.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο αισθητικό. Ο ασθενής που υποβάλλεται στη M.I.K. βιώνει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, αποκαθιστά την κίνηση του γόνατος και επιστρέφει στις δραστηριότητες του γρηγορότερα, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος και αποφεύγεται στο πλείστον των περιπτώσεων η ανάγκη μεταγγίσεως.

Επιπλέον μειώνεται δραματικά η παραμονή στο νοσηλευτικό ίδρυμα από 8-10 ημέρες σε 3-4 ημέρες, ενώ μειώνεται και ο χρόνος τελικής αποκατάστασης, φυσικοθεραπείας και εξάρτησης από βοηθητικά μέσα (μπαστούνι κα). Επίσης πολύ μικρότερος με τη M.I.K. είναι ο κίνδυνος μετεγχειρητικής δυσκαμψίας, εφόσον ο ασθενής από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά την επέμβαση λυγίζει το γόνατο του στις 90 μοίρες.

Η M.I.K. μπορεί επίσης - σε επιλεγμένες περιπτώσεις - να συνδυασθεί με ρομποτικό σύστημα (MIK + CAOS computer assisted orthopaedic system), ενώ με παρόμοια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας διενεργείται και η αρθροπλαστική του ισχίου. Η M.I.K. θεωρείται πλέον απολύτως αξιόπιστη επέμβαση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από πληθώρα έγκυρων ορθοπαιδικών περιοδικών και ιστοσελίδων που ο αναγνώστης μπορεί να βρει εύκολα σε αναζήτηση στο διαδίκτυο, ενώ αυξάνεται συνεχώς σε ΗΠΑ και Ευρώπη ο αριθμός των εξειδικευμένων κέντρων.

Το 80 - 90% των ασθενών που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος μπορούν να χειρουργηθούν με τη M.I.K. Εξαιρούνται μόνο ασθενείς με βλαισό γόνατο και ασθενείς με προηγούμενο κάταγμα ή οστεοτομία πέριξ του γόνατος. Βεβαίως εφιστάται στους ασθενείς η προσοχή στην τελική επιλογή, η οποία θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με έμπειρο και εξειδικευμένο στη μέθοδο M.I.K. ορθοπαιδικό χειρουργό, ώστε να αποφεύγεται η πολλές φορές λανθασμένη ενθάρρυνση ή αναίτια αποθάρρυνση του ασθενούς προς αυτήν.


Τα Υπέρ Της Νέας Μεθόδου
MIKΠαραδοσιακή αρθροπλαστική TKR
3-4 ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο8-10 ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο
Μήκος τομής 8-10 εκΜήκος τομής 20-25 εκ
Ελάχιστη επέμβαση στα μαλακά μόρια με διατήρηση του εκτατικού μηχανισμούΕυρεία διάνοιξη των μαλακών μορίων
Μικρή απώλεια αίματοςΜεγάλη απώλεια αίματος
Συντομότερος χρόνος αποκατάστασηςΜεγαλύτερος χρόνος αποκατάστασης
10-14 ημέρες εξάρτησης από πατερίτσα, μπαστούνι30-40 ημέρες εξάρτησης
Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνοςΙσχυρός μετεγχειρητικός πόνος
Μικρότερος κίνδυνος δυσκαμψίαςΣυχνότερη η δυσκαμψία

Διαβάστε περισσότερα...

Εύκολη πρόσβαση στην παραλία του Άγιου Σπυρίδωνα, παρεμβάσεις στην παιδική χαρά και στο γήπεδο μπάσκετ στο Αυλάκι.



Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος Μαρκοπούλου, προχώρησαν σε παρεμβάσεις, στο παραλιακό μέτωπο του Πόρτο Ράφτη. Οι παρεμβάσεις αφορούν έργα συντήρησης κοινόχρηστων χώρων και εγκατάσταση υποδομής υποστήριξης ΑμεΑ, στην παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ριζική ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε στην Παιδική Χαρά, δίπλα στο Αθλητικό Κέντρο Αυλακίου. Ένας χώρος παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς, που απευθύνεται εξ’ ορισμού σε μικρά παιδιά, έχει παραδοθεί, για την απρόσκοπτη διασκέδαση των μικρών μας φίλων.

Τοποθέτηση περίφραξης πραγματοποιήθηκε στο Γήπεδο Μπάσκετ του Οικισμού Κορώνης, στο Πόρτο Ράφτη, για την ασφάλεια και διατήρηση του χώρου, με στόχο την αντιμετώπιση απαράδεκτων περιστατικών βανδαλισμού του, που είχαν σημειωθεί στο παρελθόν. Η δημοτική περιουσία είναι κτήμα όλων μας και απαιτεί το σεβασμό του συνόλου των πολιτών.

Για την εν λόγω δράση, ο Εξωραϊστικός & Ναυτικός Σύλλογος Κορώνης Μεσογαίας, απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή προς τον Δήμο Μαρκοπούλου, για την αποκατάσταση των ζημιών του γηπέδου, τονίζοντας ότι: «τέτοιες ενέργειες ενθαρρύνουν και προωθούν το ενδιαφέρον της νεολαίας μας στον Αθλητισμό, σε μια εποχή που κυριαρχεί η οικονομική αναιμία των ΟΤΑ».

Στα πλαίσια υποστήριξης του έργου της Περιφέρειας Αττικής, τοποθετήθηκε διάταξη «SEATRAC» για ΑμεΑ, στην παραλία Αγ. Σπυρίδωνα Πόρτο Ράφτη.

Συνάνθρωποί μας με ειδικές ανάγκες, ή κινητικά προβλήματα, έχουν πλέον τη δυνατότητα, να διασχίσουν αυτόνομα και με ασφάλεια, τη δύσβατη άμμο της παραλίας και να προσεγγίσουν το νερό.

Αυτό επιτυγχάνεται, μέσω της παραπάνω διάταξης «SEATRAC», που περιλαμβάνει θέση για ένα άτομο, τοποθετημένη επάνω σε ειδική ράγα, η οποία κινείται ηλεκτροκίνητα με κατεύθυνση από και προς τη θάλασσα, με τον απλό έλεγχο ενός χειριστηρίου, από τον ίδιο τον χρήστη.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει τοποθετήσει ξύλινο διάδρομο, από το πλησιέστερο περίπτερο της παραλίας του Αγ. Σπυρίδωνα, μέχρι και τη διάταξη. Για οποιαδήποτε βοήθεια, οι χρήστες της συγκεκριμένης διάταξης μπορούν να απευθύνονται επιτόπου στη ναυαγοσώστρια της παραλίας (10.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.).

Γραφείο Τύπου Δήμου Μαρκοπούλου









Διαβάστε περισσότερα...

Θα κλείνουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους



Λουκέτο θα μπαίνει στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Το μέτρο θα προβλέπεται μεταξύ άλλων στα νέα μέτρα κατά της ανασφάλιστης εργασίας του υπουργείου
.

«Θα ξεκινήσω από το νομό μου, τις Κυκλάδες. Θα κλείσω επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους» είπε μιλώντας στο “Βήμα” ο κ. Βρούτσης που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο ελέγχων και τις ποινές για όλους όσοι απασχολούν ανασφάλιστους.

Οι αποφάσεις θα προβλέπουν εξοντωτικές χρηματικές ποινές και πρόστιμα για την πρώτη φορά που θα συλληφθεί επιχείρηση ή επεγγελματίας να απασχολεί ανασφάλιστο στην εργασία του ενώ για τη δεύτερη φορά η ποινή θα είναι το προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης.

Στη συνέχεια και όταν η επιχείρηση επαναλειτουργήσει ο υπότροπος θα τιμωρείται με οριστικό κλείσιμο και αφαίρεση της άδειας της επιχείρησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Η χρήση της θερμότητας «όπλο» κατά του καρκίνου



Νέα έρευνα είδε το φως της δημοσιότητας.

Έρευνα του Bangor University εντόπισε μια μεταβολή σε κύτταρα, που μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην εξουδετέρωση όγκων με τη θερμότητα.

Ο καρκίνος του προστάτη και άλλοι τοπικοί όγκοι μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με συνδυασμό θερμότητας και αντικαρκινικού φαρμάκου που προκαλεί βλάβη σταγονίδια.

Πίσω από την καινοτόμο θεραπεία βρίσκεται η αινιγματική ικανότητα της θερμότητας να κλείνει ζωτικούς μηχανισμούς επιβίωσης σε ανθρώπινα κύτταρα. Αν και η θερμοθεραπεία χρησιμοποιείται περισσότερο ευρέως τώρα, οι υποβόσκουσες βάσεις είναι ακόμα ασαφείς.

Στο περιοδικό Journal of Cell Science ερευνητές αναφέρουν τώρα ότι η θερμότητα ρυθμίζει αυτά τα συστήματα επιβίωσης προάγοντας την παραγωγή μιας πρωτεΐνης. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη παράγεται μόνο όταν αυξημένες θερμοκρασίες ενεργοποιούν ένα γονίδιο που κρύβεται μέσα σε άλλο.

Ο επικεφαλής του Genome Biology group, Dr Thomas Caspari, δήλωσε ότι η ανακάλυψη θυμίζει τις Μπάμπουσκες, όπου ένα σετ από μικρότερες ξύλινες φιγούρες βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη κούκλα. Η ύπαρξη τέτοιων κρυμμένων γονιδίων μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει πολύ μικρότερο αριθμό γονιδίων από ότι αναμενόταν.

Η έρευνα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου με θερμότητα προς όφελος των ασθενών.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για καλή φυσική κατάσταση από Ολυμπιονίκες



Δηλώνουν ότι και ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει το σώμα τους.

Μυώδη πόδια, πλάτες, χέρια, κοιλιακοί … εμφανή στοιχεία σώματος αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων που έχει σμιλευτεί προσεκτικά για δύναμη, ταχύτητα και αντοχή. Τι χρειάζεται για να αποκτήσετε σώμα σαν αυτό των Ολυμπιονικών; Μπορεί ο μέσος άνθρωπος να κατορθώσει να αποκτήσει τέτοιο σώμα;

Βέβαια, δηλώνει ο Sam Callan, φυσιολόγος άσκησης, αρκεί να είναι διατεθειμένος να ξοδέψει χρόνο.

Αν είστε έτοιμοι να σμιλέψετε το σώμα σας, δείτε πώς μπορείτε να αρχίσετε.

Γνωρίστε τον σωματότυπό σας

Ορισμένοι από μας έχουμε φτιαχτεί για ταχύτητα, ενώ άλλοι για αντοχή, δηλώνει ο Callan.Το να καταλάβετε τι μοιάζει φυσικό για σας και σε τι είστε καλύτερος θα σας βοηθήσει να καθορίσετε ποιος τύπος άσκησης θα έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σας.

Σας αρέσει να πηδάτε, να τρέχετε, να ξοδεύετε το χρόνο σας στο διάδρομο; Καθένας έχει μοναδική σύσταση σώματος και η σύσταση του τύπου των μυϊκών ινών που έχετε καθορίζει αν θα έχετε περισσότερη αντοχή ή ταχύτητα και δύναμη.

Όλοι γεννιόμαστε κάπου σε αυτό το συνεχές, αλλά όση άσκηση και να κάνουμε θα μετακινηθούμε λίγο, μόνο, εξηγεί ο Callan.

Καθορίστε τους στόχους σας

Θα είστε καλύτεροι σε ορισμένα αθλήματα σε σχέση με άλλα, έτσι, επιλέξτε ένα ή δυο που σας ταιριάζουν και σας ευχαριστούν. Έτσι είναι πολύ πιθανότερο να μείνετε προσηλωμένος σε αυτό και να δείτε επιτυχία.

Θέλετε να αδυνατίσετε; Εστιάστε στη διατροφή και σε ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης για την αντοχή του καρδιαγγειακού με μικρές παρεμβολές ταχύτητας. Αν θέλετε να χτίσετε την αντοχή του καρδιαγγειακού δοκιμάστε κολύμπι, τρέξιμο ή ποδήλατο. Αν αποζητάτε την ταχύτητα δοκιμάστε να προσθέσετε γρήγορο τρέξιμο στο συνηθισμένο πρόγραμμα. Και αν έχετε περιορισμένο χρόνο δοκιμάστε σειρά ασκήσεων αντίστασης που εκτελείται η μια μετά την άλλη με ελάχιστη ανάπαυση.

Ωστόσο, αν έχετε ασθενή σημεία μη διστάσετε να τα αντιμετωπίσετε με ειδική εκπαίδευση.

Να τρώτε υγιεινά

Η Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση Brooke Bennett, το 1996 και 2000, δηλώνει ότι η διατροφή πρέπει να αποτελεί τον πρώτο στόχο για κάποιον που επιθυμεί να βελτιώσει τη σωματική του κατάσταση.

Η διατροφή είναι σημαντική στη ζωή όλων είτε είναι επαγγελματίες αθλητές είτε δουλεύουν σε ένα γραφείο, δηλώνει η Bennett, προσωπική γυμνάστρια και διαιτολόγος. Αποτελεί το 80% του τρόπου ζωής μας.

Η πρώην αθλήτρια των Ολυμπιακών πιστεύει ότι το περιεχόμενο, όχι οι θερμίδες θα πρέπει να είναι ο στόχος οποιασδήποτε δίαιτας για ‘ολυμπιακό σώμα’. Εκτός από το προφανές, φρούτα, λαχανικά, αργούς υδατάνθρακες και λεπτές πρωτεΐνες, ο Callan επίσης συνιστά να προσέχετε πόση ζάχαρη περιέχουν οι τροφές που καταναλώνετε.

Οι άνθρωποι ανησυχούν σχετικά με το περιεχόμενο θερμίδων των πρωτεϊνών αλλά θα πρέπει να ανησυχούν σχετικά με τη ζάχαρη, δηλώνει η Bennett. Η ζάχαρη έχει υψηλό επίπεδο θερμίδων αλλά μεταβολίζεται γρήγορα. Και αν δεν καίτε τη ζάχαρη με την άσκηση, θα τη μεταβάλετε σε βάρος.

Να τρώτε συχνά συνδυάζοντας πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα

Το σώμα σας χρειάζεται σταθερή προσφορά καυσίμων αν πρόκειται να λειτουργήσει με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Το να τρώει κάποιος συχνά, επίσης αυξάνει το μεταβολισμό του οργανισμού, που σημαίνει ότι θα κάψει περισσότερες θερμίδες.

Οι αθλητές των Ολυμπιακών τρώνε 5 έως 6 γεύματα την ημέρα, με πρωτεΐνη στο καθένα για να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα και να διατηρήσουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Έτσι, σχεδιάστε να τρώτε μικρότερα γεύματα. Το ιδανικό είναι να έχουν απόσταση 2,5 έως 3 ώρες μεταξύ τους.

Θέλετε να συνεχίσει το σώμα σας να ‘τρέχει’ τόσο αποτελεσματικά που οτιδήποτε χρησιμοποιείτε μετατρέπεται σε ενέργεια και το σώμα σας δεν αποθηκεύει τίποτα, εξηγεί η Bennett.

Η ιδέα του να τρώτε κάθε λίγες ώρες με συνδυασμό πρωτεΐνης και υδατανθράκων σε κάθε γεύμα είναι σημαντική.

Κοιτάξτε τον καθρέφτη, όχι τη ζυγαριά

Η Bennett δηλώνει ότι ακόμα και αν ο στόχος σας είναι η απώλεια κιλών, η πιο υγιεινή δίαιτα εστιάζει στο να μειωθεί το σωματικό λίπος και να αυξηθεί η μυϊκή μάζα, όχι σε ένα συγκεκριμένο νούμερο στη ζυγαριά.

Αντί να ζυγίζεστε, συνιστά να έχετε κάποιον να σας μετρά κάθε δυο εβδομάδες και να ελέγχετε το σωματικό λίπος μια φορά το μήνα, πράγμα που θα αποτελέσει μέτρο για το πόσο λίπος χάνετε πραγματικά.

Πίνετε αρκετό νερό

Το σώμα είναι φτιαγμένο κατά 60% από νερό, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζεται τακτικό εφοδιασμό για να επιβιώσει. Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των Σπορ των ΗΠΑ, η απώλεια υγρών ακόμα και 2% του σωματικού βάρους θα επηρεάσει τις λειτουργίες του κυκλοφορικού και θα μειώσει την απόδοση.

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται κάθε άνθρωπος ποικίλλει με βάση πολλούς παράγοντες, όπως η ιατρική κατάσταση, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και το περιβάλλον. Το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ γενικά συνιστά περίπου 91 ουγγιές νερού συνολικά (από τροφές και ποτά) κατά μέσον όρο την ημέρα για γυναίκες και 125 για άντρες. Το περισσότερο νερό που καταναλώνουμε προέρχεται από ποτά αλλά περίπου 20% από τροφή. Το πολύ νερό μπορεί να είναι επιβλαβές.

Δοκιμάστε σιγά- σιγά τις νέες ασκήσεις

Αν μεταπηδήσετε από ποδηλάτης σε σπρίντερ ή από σπρίντερ σε ποδηλάτη μπορεί να είστε σε φόρμα αλλά οι μυς ή ο σκελετός σας μπορεί να μην είναι έτοιμοι για το νέο άθλημα. Έτσι, αρχικά ξεκινήστε σιγά σιγά και μην το παρακάνετε.

Ασκηθείτε τακτικά και συστηματικά

Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση τόσο πιθανότερο είναι να φτάσετε το δυναμικό σας, σύμφωνα με τον Callan. Δεν θα βρείτε κάποιον αθλητή Ολυμπιακών που να μην είναι πάρα πολύ γυμνασμένος. Οι αθλητές αυτοί περνούν ώρες και ώρες ασκούμενοι, με άσκηση όλων των ειδών.

Βέβαια, οι άνθρωποι ανταποκρίνονται με διαφορετικούς ρυθμούς και τρόπους, πράγμα που σημαίνει ότι ο Callan διστάζει να πει πόση άσκηση χρειάζεται κάποιος για να είναι σε φόρμα. Άλλος παράγοντας είναι το πώς έχει σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα.

Να έχετε ποικιλία στην άσκηση και μην ξεχνάτε τα βάρη

Οι αθλητές των Ολυμπιακών περνούν πολύ χρόνο με την κύρια αθλητική τους δραστηριότητα αλλά για τους περισσότερους η ποικιλία στην άσκηση μειώνει την πλήξη και χρησιμοποιεί μια γκάμα μυών που αλλιώς δεν μπορούν να δουλέψουν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Callan, η δύναμη που έρχεται από ασκήσεις αντίστασης είναι σημαντικό συστατικό οποιουδήποτε αθλήματος. Η άσκηση με βάρη επίσης θα μειώσει την απώλεια μυϊκής μάζας που συμβαίνει συχνά με το πέρασμα των χρόνων.

Σκεφτείτε να προσλάβετε προσωπικό γυμναστή

Μπορεί να σκεφτείτε την πιθανότητα να γυμνάζεστε με προσωπικό γυμναστή. Σύμφωνα με τη Bennett εκτός από ατομική άσκηση στα μέτρα σας παρέχει και ανταμοιβή.

Οι άνθρωποι είναι διστακτικοί στην αρχή να ξοδεύουν χρήματα σε προσωπικό γυμναστή, αλλά μετά από ένα μήνα βλέπουν πράγματι τα αποτελέσματα.

Αν δεν μπορείτε να έχετε γυμναστή βρείτε κάποιον που είναι το ίδιο αφοσιωμένος με σας στο θέμα της υγείας και γυμναστείτε μαζί. Ακόμα και οι προσωπικοί γυμναστές χρειάζονται παρέα στην άσκηση για να γυμνάζονται πιο σωστά. Βοηθά να έχετε κάποιον να σας δίνει ώθηση.

Πάνω από όλα, λένε οι ειδικοί, ευχαριστηθείτε το ταξίδι. Και μην ξεχνάτε… να παρεκτρέπεστε.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ύπνος στον... 21ο αιώνα



Στη σύγχρονη εποχή είμαστε πιο κουρασμένοι από ποτέ.

Το 2010, ο πιλότος της Air India Express κοιμήθηκε στο... τιμόνι ενώ οδηγούσε ένα αεροσκάφος με 166 επιβαίνοντες. Αποτέλεσμα: Μια εξαιρετικά ανώμαλη προσγείωση της οποίας επιβίωσαν μόλις 8 εκ των επιβαινόντων.

Τι έδειξε το πόρισμα των ερευνών; Ο πιλότος έπασχε από διαταραχές ύπνου και γι' αυτό αποκοιμήθηκε την ώρα της πτήσης.

Και δεν είναι μόνο αυτό! Το 20% των αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων που συμβαίνουν κάθε χρόνο οφείλονται σε κάποιο οδηγό που κοιμήθηκε την ώρα που οδηγούσε, σύμφωνα με το Αμερικανικό Center for Disease Control and Prevention.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο ύπνος ήταν ίσως το τελευταίο πράγμα για το οποίο χρειαζόταν να ανησυχούμε: η τεχνολογία μίκραινε τις αποστάσεις παγκοσμίως, οι χρόνοι εκτέλεσης ενεργειών και εργασιών έτειναν προς ταχύτητες δευτερολέπτων, τα όρια ημέρας και νύχτας γίνονταν αδιόρατα.

Κάτι αυτό, κάτι οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής έκαναν τον ύπνο μια πολυτέλεια, ένα αναγκαίο «χάσιμο χρόνου» που προσπαθούσαμε να περιορίσουμε όλο και περισσότερο.

Όπως δείχνουν όμως οι έρευνες οι δυσλειτουργίες που αφορούν στον ύπνο είναι μια από τις σύγχρονες πανδημίες. Και φυσικά, ως συνέπεια, η βιομηχανία των υπνωτικών χαπιών γνωρίζει τη χρυσή της εποχή.

Οι ειδικοί κρούουν κώδωνα κινδύνου! Ενώ η λίστα με τις συνέπειες του κακού ύπνου είναι ατελείωτη.

Όπως επισημαίνουν, ωστόσο, ο ύπνος είναι τόσο αναγκαίος για τον άνθρωπο που είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι νομίζουμε να αποκατασταθούν οι διαταραχές που τον πλήττουν.


Διαβάστε περισσότερα...

"Δωρεάν" φάρμακα, τέλος



Τέλος τα δωρεάν φάρμακα από αύριο 16 Αυγούστου στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία της Κρήτης, της Μαγνησίας και της Κορινθίας, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε αυτά της Εύβοιας και της Φλώρινα που ήδη έχουν διακόψει την πίστωση.

Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας, ο ένας μετά τον άλλο αποφασίζουν την αναστολή της πίστωσης φαρμάκων, διαμαρτυρόμενοι για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο τους. Ετσι, μετά τους φαρμακοποιούς της Εύβοιας και της Μαγνησίας, στους φαρμακευτικούς συλλόγους που αποφάσισαν να χορηγούν μόνο τοις μετρητοίς φάρμακα στου ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προστίθενται και αυτοί της Κρήτης, της Μαγνησίας και της Κορινθίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους φαρμακοποιούς 117 εκατ. ευρώ για τις ιατρικές συνταγές που εκτελέστηκαν τον περασμένο Μάιο και άλλα 145 εκατ. ευρώ για τις συνταγές του Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ στις 25 Αυγούστου συγκαλείται η γενική συνέλευση του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με θέμα την έναρξη συστηματικών κινητοποιήσεων για την πληρωμή των ποσών που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ.



Διαβάστε περισσότερα...

Εφάπαξ: Αυτοί το ζητούν πίσω


Το υπουργείο Εργασίας φέρεται αποφασισμένο να ζητήσει πίσω από χιλιάδες συνταξιούχους μέρος του εφάπαξ που έχουν λάβει, ως αχρεωστήτως καταβληθέν. Πρόκειται κυρίως για δικαιούχους 21 ταμείων που σε ποσοστό από 2 έως και 83% έλαβαν χρήματα τα οποία δεν είχαν πληρώσει ποτέ σε όλη τη διάρκεια της εργασίας-ασφάλισής του.

Τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν με τμηματικές παρακρατήσεις των συντάξεων σε διάστημα δύο ή τριών ετών με βάση τα νέα πλαφόν που θα οριστούν στο μεταξύ.Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ήταν σαφής για τις προθέσεις τους όταν έλεγε χθες «είναι μακριά από τις πεποιθήσεις μου η λογική τού όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν».

Το πρόβλημα εντοπίζεται, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα ΝΕΑ σε 21 Ταμεία.

Πρόκειται για:

Εταιρειών Μετάλλου (2,12%), Εταιρειών Τσιμέντου (17,35%), Προσωπικού Ιπποδρομιών (18,38%), Ξενοδοχοϋπαλλήλων (46,63%), Φαρμακευτικών Εργασιών (63,91%), Δημοσίων Υπαλλήλων (22,67%), Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (42,29%), Κληρικών (36,94%), Προσωπικού Ταμείου Νομικών (52,12%), Δημοτικών – Κοινοτικών Υπαλλήλων (40,31%), Εφημεριδοπωλών Αθηνών (8,21%), Εφημεριδοπωλών Θεσσαλονίκης (28,41%), ΤΑΠ – ΔΕΗ (7,94%), ΕΡΤ – Τουρισμού (41,48%), Πρώην Ιονικής Λαϊκής Τράπεζας (41,17%), Μηχανικών Δημοσίων Εργων (17,42%), Δικηγόρων Αθηνών (32,8%), Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (83%), Αστυνομικών (1,94%), Υπαλλήλων αστυνομίας Πόλεων (45,49%), Υπαλλήλων ΙΚΑ (40,93%).



Διαβάστε περισσότερα...

Ένας υπέροχος πατέρας


Ο Ρικ Βαν Μπικ από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ είναι ένας αφοσιωμένος πατέρας.

Ο 39χρονος ολοκλήρωσε το Τρίαθλο έχοντας στο πλευρό του την 13χρονη ανάπηρη κόρη του καθώς όπως αναφέρει το αγγελούδι του δεν αγαπά να μένει κλεισμένο μέσα στο σπίτι.

Ο Μπικ έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον 70 αθλητικές δραστηριότητες, έχοντας τη Μάντισον πάντα δίπλα του.

Η αγάπη του για την κόρη του μάλιστα είναι τέτοια που η μικρή κοινότητα στην οποία ζει ο 39χρονος τον έχρισε ως τον «καλύτερο πατέρα του αιώνα».







Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι θα φοράνε GPS...


Πράσινο φως για την παροχή στοιχείων που προκύπτουν μέσω της χρήσης συσκευών γεωεντοπισμού σε πρόσωπα με προβλήματα υγείας και ανηλίκους έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Οι εταιρείες που διαθέτουν τις συσκευές αυτές και παρέχουν υπηρεσίες 24ωρης παρακολούθησης μέσω ειδικού κέντρου, θα μπορούν να δίνουν στοιχεία στους συνδρομητές τους στη βάση όσων αυτοί προσδιορίζουν.

Οι συνδρομητές μπορεί να είναι άλλα πρόσωπα από τους φέροντες τη συσκευή και μπορεί να ειδοποιούνται μέσω SMS, Διαδικτύου ή τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε περίπτωση κατά την οποία ο φέρων τη συσκευή εξέλθει από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, αν διαπιστωθεί πτώση του ή υπέρβαση ταχύτητας.

Οι συσκευές παρέχονται σε άτομα με προβλήματα υγείας, σε όσους αναλαμβάνουν τη φροντίδα ατόμων με προβλήματα υγείας και σε γονείς ανηλίκων, έχουν τη μορφή κουτιού ή ρολογιού και διαθέτουν κύκλωμα κινητής τηλεφωνίας, σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης (GPS) και κουμπί πανικού.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, σε περίπτωση κατά την οποία ο συνδρομητής των υπηρεσιών και ο φέρων τη συσκευή είναι διαφορετικά πρόσωπα, πρέπει ο δεύτερος να δώσει τη συγκατάθεσή του, ενώ αν στερείται δικαιοπρακτικής ικανότητας απαιτείται έγγραφη συγκατάθεση από τον δικαστικό συμπαραστάτη.

Για τους ανηλίκους η συγκατάθεση δίνεται από τους ασκούντες τη γονική μέριμνα και εφόσον πρόκειται για παιδιά άνω των 14 ετών απαιτείται να συνεκτιμηθεί η γνώμη του ανηλίκου για τη χρήση ή μη της συσκευής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκάρουν τα λόγια μιας μάνας


Η ανέχεια των καιρών έχει φτάσει πολύ κόσμο στο έσχατο σημείο. Δείτε το βίντεο από την πρωινή εκπομπή του Mega και ακούστε πώς σοκάρει με τα λόγια της μια μάνα...


Διαβάστε περισσότερα...

1.000 συντάξεις-μαϊμού του ΟΓΑ



Στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έστειλε η διοίκηση του ΟΓΑ, προς περαιτέρω διερεύνηση, αρχείο με 1.014 περιπτώσεις μη απογραφέντων συνταξιούχων.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, είχε δώσει εντολή τις προηγούμενες ημέρες στις διοικήσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων, μέχρι τις 17 Αυγούστου να έχουν αποσταλεί στη δικαιοσύνη όλες οι ύποπτες περιπτώσεις παράνομης συνταξιοδότησης.

Σημειώνεται ότι παρά τους χιλιάδες συνταξιούχους που δεν απογράφησαν κατά τις διαδικασίες των ασφαλιστικών οργανισμών, μόλις 13 υποθέσεις έχουν καταλήξει στη δικαιοσύνη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανάσα για άπορες οικογένειες



Ούτε 10, ούτε 20, αλλά 3.000 άπορες οικογένειες σιτίζονται χάρη σε πρωτοβουλία του δήμου Αθηνών...

Δείτε το βίντεο από το Mega.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο κακός λύκος παραμονεύει στο Facebook;






Ένα ενημερωτικό βίντεο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο Facebook.

Η κοκκινοσκουφίτσα πέφτει στην παγίδα του κακού λύκου κάνοντας απλώς αποδοχή στο αίτημα φιλίας που της είχε στείλει.

Διαβάστε περισσότερα...

Η γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο



Πολλές οι εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

Η γιορτή της Παναγίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχει ένα διαφορετικό τελετουργικό για τον εορτασμό της.

Ακολουθούν οι πιο σημαντικές γιορτές...

Τήνος - Παναγία της Τήνου
Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί που είναι απόλυτα ταυτισμένο με την Παναγιά του, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί, όχι μόνο από την Ελλάδα, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στην Εκκλησία της Μεγαλόχαρης και ν' αποθέσουν τα τάματά τους.

Η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας γίνεται όπως στον Επιτάφιο του Χριστού, τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους χιλιάδες πιστούς να ακολουθούν με αναμμένα κεριά.
Το πανηγύρι διαρκεί έως τις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα δηλαδή της Παναγίας, ενώ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στο νησί γιορτάζεται και η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού Έλλη από τους Ιταλούς, που έγινε λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με τους Ιταλούς, τον δεκαπενταύγουστο του 1940.

Πάρος - Παναγία Εκατονταπυλιανή
Ο παλαιοχριστιανικός ναός της Εκατονταπυλιανής, βρίσκεται στην Παροικιά και είναι από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς.

Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε εξαιτίας ενός τάματος της Αγίας Ελένης. Πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνονται εδώ τον Δεκαπενταύγουστο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής και να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Μετά την καθιερωμένη περιφορά του επιταφίου, ξεκινά το μεγάλο πανηγύρι των ανθρώπων, που το γλεντάνε μέχρι τις πρωινές ώρες, με παραδοσιακή μουσική, παριανό κρασί και ντόπιους μεζέδες. Την ίδια ώρα, στο λιμανάκι της Νάουσας της Πάρου η νύχτα γίνεται μέρα, όταν δεκάδες καΐκια προσεγγίζουν την προβλήτα με αναμμένα δαδιά.

Ημαθία (Καστανιά) - Παναγία Σουμελά
Κοντά στο χωριό Καστανιά, στις πλαγιές του Βερμίου, βρίσκεται η πασίγνωστη Παναγία Σουμελά. Εκεί πηγαίνουν κάθε χρόνο αρκετοί πιστοί.

Η εκκλησία κτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, στη μνήμη της ιστορικής ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που είναι φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Μετά τον μέγα εσπερινό της παραμονής γίνεται η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και στη συνέχεια ακολουθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ποντιακά συγκροτήματα, ενώ ανήμερα της Παναγίας γίνεται η περιφορά της Αγίας Εικόνας, την οποία ακολουθούν πιστοί.

Στο αποκορύφωμα της μεγάλης γιορτής, ποντιακά συγκροτήματα από την Μακεδονία προσφέρουν μοναδικές στιγμές με παραδοσιακούς σκοπούς και πολύωρο γλέντι.

Κοζάνη Σιάτιστα - Παναγία Μικρόκαστρου
Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών πηγάζει από την τουρκοκρατία.

Τον Δεκαπενταύγουστο όλη η περιοχή γλεντά. Αυτή τη μέρα, οι καβαλάρηδες από νωρίς το πρωί ξεκινούν με σκοπό να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας στο φερώνυμο Μοναστήρι που βρίσκεται στο Μικρόκαστρο.

Το γλέντι συνεχίζεται στις πλατείες της Χώρας και της Γεράνειας, στην πλατεία του δημαρχείου και στις γειτονιές της Σιάτιστας.

Έβρος Φέρες-Παναγία Κοσμοσωτήρα
Το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου με επίκεντρο την εκκλησία της Παναγίας της Κοσμοσώτηρας τελείται μεγάλος πανηγυρικός εσπερινός.

Από το ναό αρχίζει μια από τις πιο συγκινητικές λιτανείες της ιερής εικόνας, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι πολύ καλές.

Ιωάννινα (Ζαγοροχώρια)

Πολύ γνωστά είναι τα πανηγύρια της Παναγίας που γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο στα Ζαγοροχώρια. Σε χωριά όπως η Βίτσα και το Τσεπέλοβο, οι εκδηλώσεις στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου διαρκούν τρεις μέρες. Τις πρώτες δύο μέρες το γλέντι είναι ανοιχτό για όλους ενώ την τρίτη, το λόγο έχουν οι ντόπιοι.

Ιωάννινα (Παλαιόπυργος Πωγωνίου) - Κοίμηση της Θεοτόκου
Στον Παλαιόπυργο, το πανηγύρι οργανώνει Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Το μεσημέρι, μετά το φαγητό, το οποίο γίνεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ακολουθούν τα «ντολιά», ένα έθιμο το οποίο γίνονταν και παλιά και συνεχίζεται και σήμερα.

Κατά το έθιμο η εντολή ντολή -ντολιά δίνεται από τον «ντολή πασά» που ορίζεται κάποιος από τους μεγαλύτερους, και παίρνοντας το ποτήρι του με το κρασί θα το τσουγκρίσει με έναν παρευρισκόμενο (κάποιο ξένο καλεσμένο, τον παπά κ.α.). Θα πιεί τρία ποτήρια ή τρείς φορές και θα τα αφιερώσει κάθε φορά και σε διάφορους ζητώντας από τους οργανοπαίκτες να παίξουν ένα τραγούδι.

Ύστερα οι υπόλοιποι με την σειρά που ορίζει ο «ντολή πασάς» αφιερώνουν τις ευχές τους όπου θέλει ο καθένας ζητώντας και από ένα τραγούδι.

Το βράδυ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι με τοπικές ενδυμασίες και Πωγωνήσιους χορούς.

Καβάλα, Θάσος-Παναγία Θάσου
Μετά τη λιτάνευση της εικόνας, που συνοδεύεται από πολυμελή μπάντα, όλοι μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας για το παραδοσιακό γλέντι που ακολουθεί.

Μαγνησία Σκιάθος- Επιτάφιος Παναγίας
Στο νησί της Σκιάθου το Δεκαπενταύγουστο, χιλιάδες προσκυνητών συρρέουν από ολόκληρο το νησί.

Λέσβος Αγιάσος-Παναγία Αγιασώτισσα
Με επίκεντρο την εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, οι πιστοί απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του ανατολικού Αιγαίου.

Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου και διανυκτερεύουν.

Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα απ' τη καθιερωμένη λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.

Κουφονήσια - Με τα καΐκια στην Παναγιά
Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Παναγία στο εκκλησάκι της στο Κάτω Κουφονήσι. Μετά τη λειτουργία προσφέρεται φαγητό από τους κατοίκους και κατόπιν μεταφέρονται με τα καΐκια τα οποία κάνουν αγώνες για το ποιος θα περάσει τον άλλο στο Πάνω Κουφονήσι.

Με την επιστροφή ντόπιοι και ξένοι το γλεντάνε μέχρι πρωίας στα μαγαζιά του νησιού.

Κάρπαθος - Παναγία στην Όλυμπο
Στην Όλυμπο,οι λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει αυτή την συγκυρία για τον Χριστιανισμό και το αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία όταν ακούγεται ο Κάτω Χορός.

Αρχικά, οι άντρες κάθονται στο τραπέζι και με ένα κομμάτι βασιλικό στο πέτο, τραγουδούν και πίνουν, με τη συνοδεία λαούτου και λίρας. Στη συνέχεια αρχίζει ο χορός, στον οποίο μπαίνουν, σιγά-σιγά, και οι γυναίκες ντυμένες με τις εκπληκτικής ομορφιάς και λαμπρότητας παραδοσιακές γιορτινές φορεσιές τους.

Πάτμος - Επιτάφιος Παναγίας
Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.

Κάσος- Κοίμηση της Θεοτόκου
Στην τοπική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου τηρούνται, κάθε χρόνο, όλα τα πατροπαράδοτα έθιμα κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

Πλήθος κόσμου φτάνει στο νησί για να γλεντήσει με τα πατροπαράδοτα έθιμα και να δοκιμάσουν κασιώτικα ντολμαδάκια και πιλάφι.

Kεφαλονιά - Παναγία η Φιδούσα
Κάθε Δεκαπενταύγουστο τα μικρά φιδάκια εμφανίζονται στο καμπαναριό και η εκκλησιαστική επιτροπή τα μεταφέρει στο προαύλιο του Iερού Nαού.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια φέρνουν καλή τύχη στο νησί και αν δεν εμφανιστούν, ο οιωνός είναι κακός, όπως έγινε, για παράδειγμα, την χρονιά των μεγάλων σεισμών, μερικές δεκαετίες πριν.


Διαβάστε περισσότερα...

Η θερμότητα κατά του καρκίνου



Έρευνα του Bangor University εντόπισε μια μεταβολή σε κύτταρα, που μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην εξουδετέρωση όγκων με τη θερμότητα.

Ο καρκίνος του προστάτη και άλλοι τοπικοί όγκοι μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με συνδυασμό θερμότητας και αντικαρκινικού φαρμάκου που προκαλεί βλάβη στα γονίδια.

Πίσω από την καινοτόμο θεραπεία βρίσκεται η αινιγματική ικανότητα της θερμότητας να κλείνει ζωτικούς μηχανισμούς επιβίωσης σε ανθρώπινα κύτταρα. Αν και η θερμοθεραπεία χρησιμοποιείται περισσότερο ευρέως τώρα, οι υποβόσκουσες βάσεις είναι ακόμα ασαφείς.

Στο περιοδικό Journal of Cell Science ερευνητές αναφέρουν τώρα ότι η θερμότητα ρυθμίζει αυτά τα συστήματα επιβίωσης προάγοντας την παραγωγή μιας πρωτεΐνης. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη παράγεται μόνο όταν αυξημένες θερμοκρασίες ενεργοποιούν ένα γονίδιο που κρύβεται μέσα σε άλλο.

Ο επικεφαλής του Genome Biology Group, Dr Thomas Caspari, δήλωσε ότι η ανακάλυψη θυμίζει τις Μπάμπουσκες, όπου ένα σετ από μικρότερες ξύλινες φιγούρες βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη κούκλα. Η ύπαρξη τέτοιων κρυμμένων γονιδίων μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει, γιατί το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει πολύ μικρότερο αριθμό γονιδίων από ότι αναμενόταν.

Η έρευνα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου με θερμότητα προς όφελος των ασθενών.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωφελής εργασία για ανέργους


Προσλήψεις 3.273 ατόμων που θα καλύψουν θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε φορείς του νομού Θεσσαλονίκης προκηρύσσει το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ.

Οι προσλήψεις θα καλυφθούν με τρεις προκηρύξεις οι οποίες είναι ήδη έτοιμες και από τις 16 Αυγούστου θα δημοσιεύονται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.inegsee.gr


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάτι να γυαλίζει στη χλωμή Ελλάδα της κρίσης



Τα βήματα προς τα πίσω που κάνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν, ακολούθησε και ο ελληνικός αθλητισμός στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Με δύο χάλκινα μετάλλια επιστρέφουν από το Λονδίνο οι συμπατριώτες μας, καταγράφοντας την πιο «φτωχή» συγκομιδήστην κορυφαία διοργάνωση του κόσμου από το 1988, όμως τοsport-fm.gr δεν βλέπει τα πράγματα τόσο άσχημα όσο φαίνονται.

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Οι μέρες της προηγούμενης δεκαετίας, του ευδαιμονισμού, της επίπλαστης ευημερίας και του διψήφιου αριθμού μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες (13 στο Σύδνεϋ, 15 στην Αθήνα) ανήκουν σε ένα παρελθόν που μοιάζει πολύ πιο μακρινό από όσο πραγματικά είναι.

Η επιτυχία είναι κάτι που όλοι (ή σχεδόν όλοι επιζητούν), αρκετοί είναι εκείνοι μάλιστα, που είναι έτοιμοι να τη διεκδικήσουν με έμμεσους τρόπους. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε αθλητές, για την ακρίβεια, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των αγώνων συνήθως έχουν το μικρότερο ρόλο σε τέτοιου είδους διαστρεβλώσεις.

Για να μην ξύνουμε παλιές πληγές όμως, ας έρθουμε στο σήμερα κι ας δούμε τα κατορθώματα των Ελλήνων αθλητών στο Λονδίνο. Μπορεί η συγκομιδή των δύο χάλκινων μεταλλίων από τον Ηλιάδη στο τζούντο και τις Τσιάβου/Γιαζιτζίδου στην κωπηλασία να υπολείπεται κατά πολύ προηγούμενων εμφανίσεων, αν το σκεφτούμε όμως, λίγο καλύτερα, ίσως συνειδητοποιήσουμε πως σε αυτά τα ομολογουμένως δύσκολα χρόνια, κάθε επιτυχία παίρνει άλλη διάσταση και σημασία μιας κι έρχεται σε μια εποχή που, όπως και το πλαστικό ή δανεικό χρήμα που επίπλωσε τα όνειρά μας, έτσι και το… ανώτερο ελληνικό DNA που χάριζε μετάλλια, αποτελούν –ευτυχώς για κάποιους- παρελθόν.

Ας δούμε λοιπόν τους Έλληνες που ξεχώρισαν στο Λονδίνο

Ηλίας Ηλιάδης (Τζούντο, χάλκινο μετάλλιο στα 90 κιλά)

Η ιστορία του, λίγο-πολύ γνωστή, υιοθετημένος από την εφηβεία του από τον σημερινό προπονητή του, δεν υπήρξε ποτέ… επαγγελματίας πατριώτης, ούτε πούλησε εθνικοφροσύνη. Μετά το χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα πριν 8 χρόνια- και αφού ακολούθησε ένας γάμος, δύο παιδιά και μια ζωή που ποτέ δεν προκάλεσε, κατάφερε να ξανανέβει στο βάθρο Ολυμπιακών Αγώνων (γιατί από το κλαμπ των μεγάλων δεν έλειψε ποτέ), επικρατώντας με yuko στο μικρό τελικό. Η κίνησή του να φιλήσει το εθνόσημο αμέσως μετά, οι δηλώσεις του αργότερα αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του, εκτός από παράδειγμα ήθους, απέδειξε ακόμη ένα πράγμα:Πως Έλληνας μπορείς όχι μόνο να γεννηθείς, αλλά και να γίνεις…

Χριστίνα Γιαζιτζίδου-Αλεξάνδρα Τσιάβου (Κωπηλασία, χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ)

Το πρώτο μετάλλιο για Ελληνίδες στην κωπηλασία ήρθε από τα δύο κορίτσια από την Καστοριά και τα Ιωάννινα αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας την άνοδο του αθλήματος τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Μια ανάπτυξη που δεν «έσκασε» ξαφνικά σαν πυροτέχνημα, αλλά ήρθε μέσα από σοβαρό προγραμματισμό, σκληρή δουλειά και πολύ ιδρώτα. Οι Τσιάβου και Γιαζιτζίδου στο Λονδίνο σήκωσαν την Ελλάδα στις πλάτες τους και τη σημαία της πατρίδας μας ψηλά.

Σπύρος Γιαννιώτης (Κολύμβηση, 4ος στα 10χλμ ανοιχτής θάλασσας)

Ίσως την πιο συγκλονιστική στιγμή των αγώνων από ελληνικής πλευράς, μας την πρόσφερε ο 32χρονος πρωταθλητής. Έχοντας μόλις αγγίξει ένα μετάλλιο και τερματίζοντας στην 4η θέση του αγωνίσματός του, απέδειξε πως ακόμη και οι γίγαντες κλαίνε, απενοχοποιώντας παράλληλα τα δάκρυα που πολλοί από εμάς ένοιωσαν να κυλούν στα μάγουλά τους παρακολουθώντας τις προσπάθειες όχι μόνο του Γιαννιώτη, αλλά κάθε αθλητή που έχει βαλθεί να ανακαλύψει τα όριά του και να τα ξεπεράσει.

Στέργιος Παπαχρήστος, Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας, Γιάννης Χρήστου (Κωπηλασία, 4οι τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου)

Τα έβαλαν με τα «θηρία» και βγήκαν ζωντανοί. Στο τέλος έμειναν με το παράπονο πως έφτασαν μια ανάσα από το μετάλλιο και δεν το κατέκτησαν. Ίσως στη δική τους περίπτωση να μπορούσαμε να μιλήσουμε ακόμη και γιααδικία, αφού κοινή διαπίστωση όσων ασχολούνται με το άθλημα είναι πως στο συγκεκριμένο αγώνα, οι διαδρομές που βρίσκονται πιο κοντά στη στεριά, έχουν πλεονέκτημα. Οι Έλληνες την τελευταία στιγμή «βγήκαν» από την 5η και μάλλον από τα μετάλλια.

Τον τίτλο του Ολυμπιονίκη φέρουν μετά την εμφάνισή τους στο Λονδίνο και οι Βασίλης Τσολακίδης καιΒύρωνας Κοκκαλάνης. Κατετάγησαν ο καθένας στην 6η θέση στο αγώνισμά του (δίζυγο και RS-X αντίστοιχα) και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Ο πρώτος παραδεχόμενος πως δεν ανέβηκε στο βάθρο από δικό του λάθος κατά την (μη) εκτέλεση μιας άσκησης και ο δεύτερος επειδή δεν έψαξε να βρει καμιά δικαιολογία.

Εξαιρετικές παρουσίες στο στίβο είχαν και δύο νεαροί αθλητές με όλο το μέλλον μπροστά τους. Ο Σπύρος Λεμπέσης στον ακοντισμό και ο Κώστας Φιλιππιδης στο άλμα επί κοντώ, μπήκαν στους τελικούς των αγωνισμάτων τους, μας έκαναν να καρδιοχτυπήσουμε και κατάφεραν –πάνω από όλα- να χαρούν τη συμμετοχή τους. Επιπλέον, η 7η θέση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν παύει να είναι σημαντική επιτυχία.

Η Βάσω Βουγιούκα στην ξιφασκία θα μπορούσε να έχει γυρίσει στην Ελλάδα με ένα μετάλλιο. Τελικά, μετά από μια παράξενη συγκυρία, έχασε την ευκαιρία να το διεκδικήσει και μαζί με αυτό, δύο δόντια σε προηγούμενο αγώνα της. Δεν αποκλείεται η φοιτήτρια οδοντιατρικής να πάρει το «αίμα» της πίσω σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις και να προχωρήσει πολύ περισσότερο από την οκτάδα.

Για να συμπληρώσουμε το παζλ της εξαιρετικής παρουσίας της Ελλάδας στην κωπηλασία, σε ένα άθλημα δηλαδή που μοιάζει συμβατό με τα χαρακτηριστικά της χώρας μας, γεγονός που κάνει τις επιτυχίες να μοιάζουν (και να είναι) πολύ πιο φυσιολογικές από άλλα που εν μία νυχτί έγιναν το φόρτε μας και έτσι όπως ήρθαν, έφυγαν από το προσκήνιο, οφείλουμε να αναφερθούμε και σε δύο ακόμη περιπτώσεις. Στον Λευτέρη Κόνσολα και τον Παναγιώτη Μαγδανή, οι οποίοι κατέλαβαν την 8η θέση στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών και τους Απόστολο και Νίκο Γκουντούλα, οι οποίοι κατετάγησαν 9οι στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου.

Τέλος, άξιες αναφοράς είναι και οι προσπάθειες των Δέσποινα Σολωμού και Ευαγγελίας Πλατανιώτη στη συγχρονισμένη κολύμβηση, οι οποίες κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό και να καταλάβουν την 8η θέση, όπως και στα κορίτσια του ανσάμπλ. Η Ελένη Δοϊκα, η Αλεξία Κυριαζή, η Ευδοκία Λουκάγκου, η Σταυρούλα Σαμαρά και η Μαριάνθη Ζαφειρίου έμειναν στην 9η θέση και εκτός τελικού μια απόφαση των κριτών που αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες από το κοινό, το οποίο τις χάρισε το πιο ζεστό του χειροκρότημα…














Διαβάστε περισσότερα...