Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Πόσο καθαρό είναι το αμάξι σας;



Περισσότερα μικρόβια έχει το τιμόνι από τη λεκάνη δημόσιας τουαλέτας

Την επόμενη φορά που θα σας έρθει η επιθυμία να κάνετε στάση με το αυτοκίνητο σας για να αγοράσετε κάτι να φάτε και δεν πλύνετε τα χέρια σας, ξανασκεφτείτε το.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έκαναν Βρετανοί επιστήμονες, το τιμόνι του αυτοκινήτου έχει εννιά φορές περισσότερα μικρόβια από τη λεκάνη μιας δημόσιας τουαλέτας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πολλά από αυτά τα μικρόβια είναι βλαβερά για την υγεία και συνιστούν στους οδηγούς να καθαρίζουν πιο συχνά το εσωτερικό του αυτοκινήτου τους, όπως καθαρίζουν και το σπίτι τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Μηχάνημα με βάρη για παιδιά τεσσάρων ετών




ΔΕΙΤΕ: Το μηχάνημα που προκάλεσε την αντίδραση των ειδικών


Την αντίδραση τους για την κατασκευή μηχανήματος με βάρη για παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών έχουν εκδηλώσει γιατροί στη Βρετανία καθώς εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να προκληθούν σωματικές βλάβες στα παιδιά.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας που κατασκεύασε το μηχάνημα δηλώνουν ότι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων ως οκτώ ετών.

Το μηχάνημα απαρτίζεται από το κάθισμα στο οποίο θα ξαπλώνουν τα παιδιά και βάρη τα οποία μπορούν οι γονείς να γεμίζουν με άμμο και νερό αν επιθυμούν επιπλέον βάρος.
Η τιμή του μηχανήματος είναι σχεδόν 80 λίρες.

Γιατροί ισχυρίζονται ότι είναι πολύ επικίνδυνο για τα παιδιά να σηκώνουν βάρη πριν την ηλικία των 16 ετών και συνιστούν στους γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους σε φυσικές δραστηριότητες εκτός σπιτιού.



Διαβάστε περισσότερα...

Μύθοι και αλήθειες για το hangover



Μάθετε πως να το αντιμετωπίσετε

Το hangover είναι το αποτέλεσμα μιας βραδιάς κατά την οποία καταναλώθηκε περισσότερο αλκοόλ από το επιτρεπόμενο για τον κάθε οργανισμό. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του είναι:

Δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος,
Ναυτία,
Δίψα,
Συμπτώματα κατάθλιψης,
Ευαισθησία στα φώτα και στους θορύβους.

Ο παράγοντας που το προξενεί είναι κυρίως η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ικανότητα του αλκοόλ, η οποία αυξάνει με την αύξηση της ποσότητας του αλκοόλ που λαμβάνουμε. Επίσης φυτικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά, μπορεί να προκαλούν τοξικότητα και να δημιουργούν τα ανάλογα συμπτώματα hangover.

Μύθοι για το hangover

Έχουν γίνει διάφορες αναφορές σχετικά με μεθόδους για μείωση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του hangover. Οι πιο διαδεδομένες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και σωστές.

Ο καφές είναι η θεραπεία

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, στην πραγματικότητα η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε μεγαλύτερη αφυδάτωση. Το σωστό είναι να αποφεύγονται ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη και να καταναλώνονται υγρά με ηλεκτρολύτες, για την ρύθμιση των υγρών που έχουν χαθεί.

Θα μου περάσει αν πάρω παυσίπονο πριν τον ύπνο

Το αλκοόλ διαταράσσει το ήπαρ και αν συνδυαστεί και με φάρμακα, είναι πιθανό να οδηγήσει φλεγμονή του ήπατος ή ακόμη και σε μόνιμη βλάβη. Καλό είναι λοιπόν, για λόγους ασφαλείας το παυσίπονο να ληφθεί το πρωί.

Δεν θα έχω πρόβλημα αν καταναλώσω ζυμαρικά πριν τον ύπνο

Η κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού πριν τον ύπνο, αν είστε ήδη μεθυσμένος / η, δεν βοηθά. Το σωστό είναι να έχετε γευματίσει πριν τη κατανάλωση αλκοόλ, κατά προτίμηση κάτι λιπαρό (μπριζόλα, πίτσα) γιατί το λίπος επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ.

Θα καταναλώσω ένα θαυματουργό κοκτέιλ στο πρωινό (bloody mary)

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο για την αντιμετώπιση του hangover, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να παρατείνετε τα συμπτώματα και να έχετε πονοκέφαλο όλη την ημέρα.

Το κρασί δεν προκαλεί hangover

Στην πραγματικότητα, το κρασί δεν είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά το κόκκινο κρασί που περιέχει ταννίνες. Οι ουσίες αυτές είναι υπεύθυνες για την πρόκληση πονοκεφάλων σε πολλούς ανθρώπους. Για να είστε ήσυχοι στο πρωινό σας ξύπνημα καταφύγετε στην κατανάλωση μπύρας ή άλλων καθαρών ποτών (τζιν, βότκα).

Η σειρά κατανάλωσης των ποτών δεν επηρεάζει τη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα

Η ποσότητα αλκοόλης στο αίμα εξαρτάται από την ποσότητα αλκοόλ που θα καταναλωθεί και όχι από τη σειρά των ποτών. Αν ξεκινήσετε με ένα βαρύ ποτό και μετά συνεχίσετε με μπύρα θα επιβραδύνετε την πρόσληψη του αλκοόλ. Αν όμως ξεκινήσετε με μπύρα και προχωρήσετε σε βαρύ ποτό είναι σίγουρο ότι θα μεθύσετε πιο γρήγορα.

Το φύλο δεν έχει σημασία

Η γυναίκα έχει μικρότερο ποσοστό νερού στο σώμα της, σε σύγκριση με τον άντρα, ώστε να αραιώσει την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει. Έτσι όταν μια γυναίκα πιει την ίδια ποσότητα ή περισσότερο αλκοόλ από έναν άντρα, θα συσσωρευτεί για περισσότερο χρόνο στην κυκλοφορία του αίματός της.

Το αλκοόλ βοηθά στον ύπνο

Παρόλο που ένα βραδινό ποτό, θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα, υποβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου, αφού η ζάλη από το αλκοόλ δεν σας επιτρέπει να απολαύσετε έναν ήσυχο ύπνο.

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε hangover

Ισχύει αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ακόμη με δύο δόσεις αλκοόλ. Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στο αλκοόλ ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τη σύσταση του σώματός του.

Το hangover δεν είναι σοβαρή υπόθεση

Το hangover είναι η αντίδραση του σώματος στην κατανάλωση αλκοόλ. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αποδυναμωμένο και ο οργανισμός κινδυνεύει από αφυδάτωση. Σωστό λοιπόν είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αλήθειες για το hangover

Για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες συνέπειες του hangover καλό είναι:

Να μην ξεκινάτε την κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι,
Να είστε ξεκούραστοι και να έχετε κοιμηθεί καλά τις προηγούμενες μέρες,
Να αποφεύγετε τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, να μην αναμιγνύετε ποτά μεταξύ τους και να αραιώνετε το ποτό σας με νερό,
Να προσέχετε τη συνολική ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε. Η ημερήσια κατανάλωση για γυναίκες είναι 2 μερίδες, ενώ για τους άντρες 4 μερίδες.
Μετά την κραιπάλη, την επόμενη ημέρα είναι σημαντικό να αναπληρώσετε τα υγρά του οργανισμού σας καταναλώνοντας άφθονους χυμούς από φρούτα και λαχανικά. Ιδιαίτερα ευεργετικός είναι ο χυμός μήλου. Φάτε ελαφρά. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί με μέλι). Εξίσου θεραπευτικός είναι και ο ζωμός κότας με λαχανικά.
Αποφύγετε τον καφέ, το αλκοόλ και τα ποτά τύπου κόλα. Θα επιβαρύνουν το ήδη ταλαιπωρημένο πεπτικό σας σύστημα.
Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο ή βγείτε μια βόλτα να εισπνεύσετε καθαρό αέρα.

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, καλό είναι να γίνει ιατρική εξέταση, ώστε να αποκλειστούν σοβαρότερες παθολογικές καταστάσεις (π.χ. οξεία αλκοολική ηπατίτιδα).
Διαβάστε περισσότερα...

Διώξτε το στρες με… δοκιμασμένους τρόπους



Αποφύγετε το άγχος όταν αυτό έρχεται καταπάνω σας

Φτιάξτε το δικό σας σκηνικό. Χρειάζεται αρκετή εξάσκηση, αλλά αποτελεί πραγματικά έναν πολύ καλό τρόπο να ξεφύγετε τη στιγμή που το άγχος πάει να σας καταβάλλει. Καθίστε άνετα, κλείστε τα μάτια, πάρτε βαθιές ανάσες και τοποθετήστε νοερά τον εαυτό σας σε ένα περιβάλλον που σας ξεκουράζει. Χρησιμοποιήστε όλες σας τις αισθήσεις και όταν νιώσετε χαλαρωμένη, μετρήστε ανάποδα από το 20 κι επιστρέψτε στην πραγματικότητα. Θα τη δείτε με άλλο μάτι.

Κάντε γυμναστική Μπορεί να κάνει καλό στη σιλουέτα μας και στην υγεία μας, αλλά δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Η σωματική άσκηση είναι εκτόνωση, παίρνει το μυαλό μας από τα προβλήματα που μας αγχώνουν και αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, δηλαδή των ορμονών της ευχαρίστησης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, οι μορφές άσκησης όπως το kick-boxing, οι πολεμικές τέχνες ή οι ασκήσεις με βάρη, δρουν πολύ αποτελεσματικά στο να μετατρέπουν ένα αρνητικό συναίσθημα, όπως το άγχος, σε κίνητρο να προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Χαλαρώστε σταδιακά τους μυς σας Σφίγγοντας και χαλαρώνοντας όλους τους μυς του σώματός σας ανακουφίζει την ένταση και μέσα σε λίγα λεπτά θα αισθανθείτε πιο χαλαρά, χωρίς να χρειάζεστε κάποιο εξοπλισμό ή εκπαίδευση. Ξεκινήστε σφίγγοντας το πρόσωπό σας και μετρώντας μέχρι το 10, έπειτα το λαιμό σας, τους ώμους κ.ο.κ. Το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να το κάνετε παντού, όπου κι αν βρίσκεστε.

Ακούστε μουσική Οι μελωδίες δεν είναι μόνο για να διασκεδάζουμε, ούτε για να τις έχουμε σαν background όταν δουλεύουμε. Στην πραγματικότητα, η μουσική μπορεί να δράσει θεραπευτικά σε καταστάσεις άγχους, αλλά και έντονου θυμού. Η κατάλληλη μουσική μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση, να χαλαρώσει το σώμα μας και να «μαλακώσει» το μυαλό μας. Για να αφήσω το άγχος πίσω, προτιμώ συλλογές lounge με ήχους από θάλασσα ή ορχηστρικές. Κάντε κι εσείς την επιλογή που σας ταιριάζει, με χαλαρωτικές μελωδίες.

Ξεκινήστε τη γιόγκα Το κατάλληλο είδος γυμναστικής για σώμα και πνεύμα. Συνδυάζει διάφορες τεχνικές, όπως αναπνοές, διαλογισμό και κινησιολογία που δρουν ευεργετικά στη διαχείριση άγχους, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει ευλυγισία στο σώμα μας – κάτι που επίσης μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, σε αντίθεση με τη δυσκινησία, που μας τονώνει ακόμη περισσότερο το αίσθημα άγχους.

Κάντε ασκήσεις αναπνοής Αυτό ίσως είναι ένας κανόνας που πρέπει πάντα να εφαρμόζετε σε οποιαδήποτε άβολη και αρνητική συναισθηματική κατάσταση βρίσκεστε. Οι βαθιές και αργές ανάσες ανακουφίζουν άμεσα τον οργανισμό μας από τις επιδράσεις του στρες, καθώς μεταφέρουν περισσότερο οξυγόνο στο αίμα, «ξυπνάνε» τον εγκέφαλο και χαλαρώνουν τους μυς και το μυαλό. Κάντε αργές εισπνοές από τη μύτη, μετρώντας μέχρι το 5 και βγάλτε τον αέρα από το στόμα, μετρώντας ως το 8. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί. Αντί να σηκώνετε τους ώμους, αφήστε τους κοιλιακούς σας μυς να διαστέλλονται και να συστέλλονται. Θα χαλαρώσετε περισσότερο.

Δοκιμάστε την αρωματοθεραπεία Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια για να καταπραΰνετε το αίσθημα του άγχους, όπως γιασεμί, λεβάντα, υλάνγκ-υλάνγκ, μανταρίνι, μελισσόχορτο, ροδόξυλο κ.ά. Πρέπει, όμως, να προσέξετε να είναι 100% αγνά και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν αρωματοθεραπευτή, καθώς κάποια από τα αιθέρια έλαια δεν ενδείκνυνται σε περιπτώσεις υπότασης, εγκυμοσύνης, υπέρτασης, αλλεργιών, αναπνευστικών προβλημάτων κ.λπ. Η χρήση των αιθέριων ελαίων συνήθως γίνεται στο μπάνιο (5-6 σταγόνες) ή ρίχνετε σε ένα χαρτομάντιλο 1-2 σταγόνες κι έπειτα εισπνέετε.

Το μυστικό

Φτιάξτε ένα μη στρεσογόνο περιβάλλον στο χώρο που εργάζεστε. Αν π.χ. το γραφείο σας είναι γκριζωπό και σκοτεινό, κολλήστε φωτογραφίες από αγαπημένα σας πρόσωπα ή όμορφες αφίσες στους τοίχους. Τοποθετήστε 1-2 μικρά γλαστράκια με λουλούδια και μην παραλείπετε να του δίνετε τη «νότα» της κάθε εποχής π.χ. μερικά πασχαλινά διακοσμητικά για αυτή την περίοδο. Η δική σας προσωπική νότα, θα μετατρέψει το γραφείο σε ένα χώρο που μπορεί να είναι επαγγελματικός, αλλά δεν χρειάζεται να είναι άσχημος και να σας δημιουργεί το αίσθημα της πίεσης. Προσέξτε, βέβαια, μην το παρακάνετε.
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν το στομάχι είναι βαρύ...




Μάθετε που οφείλετε η βαρυστομαχιά


Η ύπαρξη βάρους στην περιοχή του στομάχου είναι ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα κατά τη μαχόμενη κλινική πράξη. Το πρόβλημα μπορεί να εμφανίζεται οξέως, να είναι χρόνιο ή να υποτροπιάζει.

Αρκετοί ασθενείς παραπονούνται ταυτόχρονα για κάψιμο, φούσκωμα, πόνο, ναυτία, διαταραχές κενώσεων. Η βαρυστομαχιά μειώνει δραστικά την ποιότητα της ζωής του πάσχοντα και αρκετές φορές του προκαλεί άγχος και πανικό.

Η βαρυστομαχιά μπορεί να οφείλεται σε:

Εγκυμοσύνη
Παράγοντες της καθημερινότητας που αφορούν τη διατροφή, τις συνήθειες, τη χρήση φαρμάκων, το επάγγελμα του ατόμου.

Τα ακατάστατα γεύματα, τα λιπαρά γεύματα, το stress, η κατάχρηση αλκοόλ και ορισμένων ροφημάτων, η κατάχρηση φαρμάκων, είναι ορισμένοι από τους πιο κοινούς παράγοντες που προκαλούν βαρύ στομάχι στον Ελληνα ασθενή.

Οργανικά νοσήματα

Τα νοσήματα αυτά, δεν είναι αμιγώς νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως λανθασμένα και ευρέως δυστυχώς πιστεύει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Ο διαβήτης, οι φλεγμονές, νοσήματα στομάχου, χολής, παγκρέατος, εντερικά νοσήματα, η καρδιακή ισχαιμία, η αλλεργία, η νεφρική νόσος είναι ανάμεσα στα πιο κοινά νοσήματα που πλήττουν τον ‘Ελληνα ασθενή και προκαλούν βάρος στο στομάχι. Ιδιαίτερα συχνό σε παχύσαρκους και διαβητικούς ασθενείς είναι το άτυπο έμφραγμα του μυοκαρδίου, που εκδηλώνεται οξέως ως βαρυστομαχιά.

Λειτουργική δυσπεψία

Αποτελεί την πιο συχνή αιτία της χρόνιας βαρυστομαχιάς. Ποικίλοι παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αποτελούν την αιτία του συνδρόμου. Η αυξημένη σπλαγχνική ευαισθησία, η δυσανεξία σε συστατικά των τροφών, η καθυστερημένη προώθηση της τροφής και ψυχολογικοί παράγοντες είναι ανάμεσα στους παράγοντες αυτούς.

Κατά τη διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό και επαγγελματικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση κατευθύνουν την ορθή διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη δυσάρεστη αυτή παθολογική κατάσταση.
Διαβάστε περισσότερα...

Η αλήθεια για τη μαργαρίνη



Προς αποφυγή παρανοήσεων

Σε σχέση με το πλήθος των ανακριβειών και ανυπόστατων στοιχείων που αναφέρονται στις μαργαρίνες, σε e-mail που κυκλοφορεί ευρέως με τίτλο «Μαργαρίνη, μια πλαστική ουσία», εκ μέρους του Τμήματος Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας της Unilever, θα βρείτε παρακάτω διεξοδικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις, ώστε να μην επικρατεί παραπληροφόρηση για τη διατροφική αξία των μαργαρινών και να σταματήσει η δυσφήμιση καταξιωμένων ειδών διατροφής.

Η βασικότερη παρανόηση πάνω στην οποία έχει βασιστεί η συγγραφή αυτού του άρθρου είναι ότι προσδίδει στις μαργαρίνες αρνητικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες των trans λιπαρών, τα οποία εδώ και δεκαετίες έχουν εξαλειφθεί από κάθε μαλακή μαργαρίνη που καταναλώνουμε στα σπίτια μας.

1. Το βούτυρο και η μαργαρίνη έχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων.
Όχι. Το αγελαδινό βούτυρο έχει 74 θερμίδες ανά 10γρ. ενώ η μαργαρίνη, όπως το Βιτάμ Soft, 54 θερμίδες. Φυσικά υπάρχουν και μαργαρίνες με χαμηλότερα λιπαρά (light) που έχουν ακόμα λιγότερες θερμίδες. Για παράδειγμα το Becel pro-activ light έχει 22 θερμίδες ανά 10γρ.

2. Το βούτυρο έχει λίγα περισσότερα κορεσμένα σε ποσότητα 8 g σε σύγκριση με 5 g.
Δεν ισχύει. Η πραγματική διαφορά είναι 5-7g για το βούτυρο και 1,5-2g για τη φυτική μαλακή μαργαρίνη. Η διαφορά αυτή στην περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων (έμφραγμα ή εγκεφαλικό).

3. Τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνει (στις γυναίκες) κατά 53% τις πιθανότητες να προκαλέσει καρδιακή δυσλειτουργία. (πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD).
Η έρευνα αφορούσε την κατανάλωση trans λιπαρών. Τέτοια λιπαρά δεν υπάρχουν στις μαργαρίνες, ενώ αντιθέτως υπάρχουν στο βούτυρο.

4. Τρώγοντας βούτυρο αυξάνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τα αλλά φαγητά.
Αυτό ισχύει για όλα τα λιπαρά γιατί υπάρχουν βιταμίνες που είναι λιποδιαλυτές.

5. Το βούτυρο από την φύση του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα στοιχεία που του βάζουν.
Οι μαλακές μαργαρίνες παράγονται από επιλεγμένα φυτικά έλαια, τα οποία είναι από τη φύση τους πηγή ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών, που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη. Το βούτυρο δεν περιέχει τέτοια «καλά» ωμέγα-3, ενώ αντίθετα περιέχει περισσότερα «κακά» κορεσμένα και trans λιπαρά, τα οποία μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης.

6. Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει την γεύση των άλλων φαγητών.
Μία από τις «μαγικές» ιδιότητες των λιπαρών – ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, είτε πρόκειται για μαργαρίνη, είτε για βούτυρο – είναι ότι αναδεικνύουν τη γεύση στα φαγητά. Για λόγους υγείας, όμως συστήνεται όλα τα λιπαρά να καταναλώνονται με μέτρο και να προτιμάμε τα φυτικά λιπαρά αντί των ζωικών.

7. Το βούτυρο υπάρχει εδώ και αιώνες, ενώ η μαργαρίνη λιγότερο από 100 χρόνια.
Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας για την υγεία. Οι μαλακές μαργαρίνες είναι υγιεινές τροφές και με τη νέα τεχνολογία παραγωγής τροφίμων έχουν συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, παρέχοντας απαραίτητα λιπαρά, όπως Ω-3 και συμβάλλοντας στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, που αποτελούν γνωστό παράγοντα εμφάνισης καρδιοπάθειας.

8. Η μαργαρίνη αυξάνει την ολική και την LDL (κακή) χοληστερίνη και μειώνει την HDL (καλή) χοληστερίνη.
Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι μαργαρίνες περιέχουν Ω-3 λιπαρά, που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερίνης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αντίθετα το ζωικό βούτυρο περιέχει κορεσμένα και trans λιπαρά που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερίνης.

9. H μαργαρίνη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου έως και πέντε φορές.
Δεν ισχύει. Τα trans λιπαρά έχουν κατηγορηθεί για την πιθανότητα αύξησης του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι μαργαρίνες δεν έχουν trans, αντίθετα το βούτυρο έχει.

10. Η μαργαρίνη μειώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.
Δεν ισχύει. Οι μαλακές μαργαρίνες χωρίς trans λιπαρά αποτελούν άριστη επιλογή για μία υγιεινή διατροφή, καθώς περιέχουν απαραίτητα Ω-3 λιπαρά οξέα που είναι αναγκαία ειδικά στην περίοδο του θηλασμού.

11. Η μαργαρίνη μειώνει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού.
Δεν ισχύει. Η υγιεινή διατροφή αυξάνει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Η φυτική μαλακή μαργαρίνη αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

12. Η μαργαρίνη μειώνει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη.
Δεν ισχύει. Η μαργαρίνη συνιστάται συχνότερα από γιατρούς και διατροφολόγους, καθώς και από έγκριτους επιστημονικούς φορείς σε όλο τον κόσμο.

13. Η μαργαρίνη διαφέρει κατά ένα μόριο από το πλαστικό.
Δεν ισχύει. Τα πλαστικά είδη έχουν τελείως διαφορετική μοριακή δομή. Έτσι κι αλλιώς, όμως, το επιχείρημα είναι ανόητο γιατί πολλές ουσίες μπορεί να υποστηριχθεί ότι απέχουν ένα μόριο από κάτι τοξικό ή δυσάρεστο. Το αλάτι διαφέρει ένα μόριο από το αέριο χλώριο. Το νερό έχει ένα μόριο διαφορά από το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ο άνθρακας έχει ένα μόριο διαφορά από το μονοξείδιο του άνθρακα κλπ. Η καταστρατήγηση των νόμων της χημείας και της επιστήμης με σκοπό την άκριτη δημιουργία επικοινωνιακών τρικ μόνο ανησυχητική και ύποπτη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η φυτική μαλακή μαργαρίνη περιέχεται στις τελευταίες διατροφικές συστάσεις των περισσότερων φορέων διατροφής και καρδιολογίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Τα «μυστικά» της φορολογίας ακινήτων



Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους φόρους σε αγορές-μεταβιβάσεις

Πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα μυστικά, σχετικά με τα ακίνητα, περιλαμβάνει ο τροποποιημένη φορολογική νομοθεσία. Από τη μελέτη του προκύπτει, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα που παρέχεται στους φορολογούμενους να αποκτήσουν ακίνητο, αξίας μέχρι 200.000 ευρώ και έκτασης έως 120 τ.μ., χωρίς η εφορία να εξετάσει την προέλευση των χρημάτων. Παραθέτουμε απαντήσεις στα συνήθη προβλήματα των φορολογούμενων.

Ποια είναι η αρμόδια ΔΟΥ. για την υποβολή της δήλωσης;
Για κάθε μεταβίβαση ακινήτου οι συμβαλλόμενοι υποχρεούνται πριν από τη σύνταξη του συμβολαίου, να επιδώσουν κοινή δήλωση ΦΜΑ προς τον αρμόδιο Προϊστάμενο ΔΟΥ της περιφέρειας στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Πώς καταβάλλεται ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων;
Στις περιοχές που εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, κατά την υποβολή της δήλωσης Φ.Μ.Α., ο φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράφει σε αυτήν την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, βάσει της οποίας καταβάλλει εφάπαξ το φόρο που αναλογεί. Σε περίπτωση που το τίμημα είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας, ο φόρος υπολογίζεται επί του τιμήματος.

Ποιοι είναι οι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΦΜΑ;
8% για το μέχρι είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και 10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιοχή.

Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%.

Για να γίνει κατανοητό αυτό, παρατίθενται τα ακόλουθα παραδείγματα:

α) Ο Α’ αγοράζει οικόπεδο αξίας 8.800 ευρώ. Ο αναλογών φόρος μεταβίβασης θα υπολογισθεί με συντελεστή 8%.

β) Ο Α’ αγοράζει οικόπεδο αξίας 22.000 ευρώ. Ο αναλογών φόρος θα υπολογισθεί για το μέχρι των 20.000 ευρώ τμήμα της αγοραίας αξίας με συντελεστή 8%, για το άνω δε των 2.000 ευρώ τμήμα με συντελεστή 10%.

Οι ανωτέρω συντελεστές εφαρμόζονται σε μεταβιβάσεις ακινήτων, η φορολογική υποχρέωση των οποίων γεννιέται από τις 23-4-2010 και μετά.

Τα πρόστιμα

α) Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 2,5% επί του φόρου, την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε ο υπόχρεος λόγω μη υποβολής της δήλωσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης.

β) Σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης, επιβάλλεται στον υπόχρεο πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 2% επί του φόρου, την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε, για κάθε μήνα καθυστέρησης.

γ) Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του φόρου που οφείλεται με τη δήλωση, για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Απαλλαγές

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της απαλλαγής από το ΦΜΑ για αγορά πρώτης κατοικίας;
Η απαλλαγή παρέχεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα (έγγαμα ή άγαμα), εφόσον κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα ή προτίθενται να εγκατασταθούν σε αυτή το αργότερο εντός δύο ετών από την αγορά

- Για αγορά κατοικίας: από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 200.000 ευρώ, από άγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ,
από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ ενώ από έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 275.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

- Για αγορά οικοπέδου: από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 50.000 ευρώ από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή χορηγείται μέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία οφείλεται ΦΜΑ με συντελεστή 10%.

Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται σε αγορές πρώτης κατοικίας, η φορολογική υποχρέωση των οποίων γεννιέται από τις 23-4-2010 και μετά.

Υπάρχει δικαίωμα απαλλαγής για δεύτερη φορά;
Η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης για αγορά κατοικίας ή οικοπέδου παρέχεται μια φορά.
Απαλλαγή παρέχεται και για κάθε νέα αγορά ακινήτου, εφόσον:

α) τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά το χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους, δεν πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους και

β) ο αγοραστής υποβάλει την οικεία δήλωση και καταβάλει εφάπαξ το φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου που έτυχε της απαλλαγής.

Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία που έχει αυτό κατά το χρόνο της νέας απαλλαγής. Για τον υπολογισμό του φόρου γίνεται χρήση των συντελεστών που ίσχυαν κατά το χρόνο χορήγησης της πρώτης απαλλαγής και καταβάλλεται εφάπαξ, εκτός εάν ο φόρος που αναλογεί στην αξία του ακινήτου ή στο καταβληθέν τίμημα κατά το χρόνο χορήγησης της πρώτης απαλλαγής είναι μεγαλύτερος, οπότε καταβάλλεται ο μεγαλύτερος αυτός φόρος.

Η απαλλαγή αυτή παρέχεται και σε πρόσωπα τα οποία έτυχαν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης για απόκτηση στέγης μέχρι 14.7.1980, καθώς και σε πρόσωπα τα οποία έτυχαν απαλλαγής από το φόρο κληρονομιάς ή γονικής παροχής για απόκτηση πρώτης κατοικίας, εφόσον για τα πρόσωπα αυτά συντρέχουν οι προϋποθέσεις απαλλαγής και καταβληθεί ο οικείος φόρος κατά περίπτωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Απατεώνες κάνουν ψεύτικους εράνους



Εκμεταλλεύονται το κλίμα των ημερών

Aπατεώνες, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα των ημερών, περιφέρονται στην πόλη της Ρόδου και διενεργούν εράνους, παρουσιαζόμενοι ως εκπρόσωποι του συλλόγου ατόμων με ειδικές ανάγκες!

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωση του ο σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες, ζητώντας μάλιστα από τους πολίτες να καταγγέλλουν τους διενεργούντες τέτοιους εράνους.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν τα εξής:

«Επειδή κυκλοφορούν διάφοροι και χρησιμοποιούν το όνομα του συλλόγου ζητώντας διάφορα ποσά ανακοινώνουμε ότι ο σύλλογος μας καμία σχέση έχει με αυτούς.

Κανένα έρανο δεν κάνει. Είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα που αυτοί μαζεύουν δεν πάνε στα άτομα με αναπηρίες. Ούτε ο σύλλογος ατόμων με αναπηρίες επαρχίας Ρόδου ούτε η Περιφερειακή Ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία Δωδεκανήσου ούτε η ΑΣΑΜΕΑ κάνουν έρανο».
Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν νέο μνημόνιο για τα «κλειστά» επαγγέλματα




Αμφισβητείται η ικανότητα της κυβέρνησης για εφαρμογή του νόμου


Σοβαρό ενδεχόμενο νέων ανατροπών στο καθεστώς άσκησης επαγγέλματος δικηγόρων, συμβολαιογράφων, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ορκωτών λογιστών και πάνω από 350 άλλων επιτηδευματιών και εταιρειών παροχής υπηρεσιών προκαλεί η αμφισβήτηση των κοινοτικών αρχών για το νόμο που ψήφισε τον προηγούμενο Δεκέμβριο η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», ο νόμος αποτελεί δέσμευση του μνημονίου και πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή έως τον Ιούνιο. Όμως πλέον όχι μόνο αμφισβητείται από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα η δυνατότητα της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει έγκαιρα το νόμο, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων που διαπιστώνονται, αλλά τίθεται και θέμα επάρκειας των δρομολογούμενων αλλαγών.

Μάλιστα, κοινοτικά στελέχη εκτιμούν ότι ο νόμος δεν «άνοιξε» τα 5 «κραταιά» κλειστά επαγγέλματα, απλά άλλαξε τους περιορισμούς κάνοντάς τους πιο χαλαρούς ώστε να δοθεί τέλος στο ζήτημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει η μερική απασχόληση



Κατά 45% μειωμένες οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης

Μισή δουλειά, μισό μεροκάματο. Εν μία νυκτί Βολιώτες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μετατρέπονται σε μερικής απασχόλησης, χάνοντας σημαντικά εργασιακά δικαιώματα.

Υποθηκεύονται έτσι ουσιαστικά το εργασιακό τους μέλλον αλλά και η συνταξιοδότηση. Μία στις δύο προσλήψεις το πρώτο τρίμηνο του 2011 είναι μερικής απασχόλησης και με αποδοχές που δεν ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση τα 500 ευρώ.

Μέσα στο 2010 αντίστοιχα είχε υπολογιστεί ότι περίπου επτά χιλιάδες εργαζόμενοι στο Βόλο είχαν ήδη ενταχθεί στο καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με παράγοντες της Επιθεώρησης Εργασίας το 50% των νέων προσλήψεων γίνεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ σημαντική αύξηση έχει σημειωθεί και στην εκ περιτροπής εργασία, με μικρότερες αποδοχές. Ανησυχητικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η μετατροπή αφορά σε εργαζόμενους που έχουν απασχοληθεί στην ίδια επιχείρηση για περισσότερο από 10 χρόνια και τώρα καλούνται να είναι παραγωγικοί σε ένα άλλο μοντέλο απασχόλησης.

Η μερική απασχόληση στο Βόλο πλέον έχει πάρει διαστάσεις μόνιμης εργασιακής σχέσης. Η 4ωρη απασχόληση συνήθως ξεχειλώνει σε πέντε και έξι ώρες, με την πληρωμή να παραμένει στις τέσσερις ώρες.

«Βασίλειο» για τη μερική απασχόληση αποτελούν οι τομείς της μεταποίησης, οι εμπορικές επιχειρήσεις, τα σούπερ μάρκετ, αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης, διανομής έτοιμου φαγητού, ιατρεία, δικηγορικά γραφεία.

Η νομοθεσία πλέον δίνει το δικαίωμα ακόμη και μονομερούς μετατροπής των συμβάσεων από τον εργοδότη και αυτό έχει οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στην πόρτα της Επιθεώρησης Εργασίας στο Βόλο.

Από τις νέες συμβάσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν οι πλήρους απασχόλησης είναι μειωμένες κατά 45,08% σε σχέση με τον ίδιο διάστημα του 2010, ενώ αύξηση περίπου 20% καταγράφεται στις συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

Αυξημένες σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 50% εξάλλου είναι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης, με τα συνδικάτα και τους θεσμικούς φορείς να φοβούνται ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη πιο δραματικό.
Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομία στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων



Δεν ανανεώνουν τα συμβόλαια οι οδηγοί

Οικονομία και στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου τους κάνουν πλέον οι Έλληνες με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στο δρόμο περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανασφάλιστα ΙΧ.

Η οικονομική πίεση των καταναλωτών, σε συνδυασμό με τις τελευταίες μεγάλες αυξήσεις των ασφαλίστρων, ωθούν τους οδηγούς ΙΧ στο να μην ανανεώνουν τα συμβόλαια.

Το τελευταίο διάστημα το ποσοστό των ανασφάλιστων ΙΧ έχει αυξηθεί πάνω από το 17%.

Αυτό ανέφεραν, υψηλόβαθμα στελέχη ασφαλιστικής εταιρίας και τονίζουν ότι το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί.

Το φαινόμενο αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα στις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν ήδη πληγεί από την οικονομική κρίση.


Διαβάστε περισσότερα...

Νικήστε τον χρόνο με μέλι!



Μια τροφή με πολλαπλά θρεπτικά συστατικά

Η αμβροσία ήταν η τροφή των αθάνατων και δεν είναι τυχαίο ότι η βάση της ήταν το μέλι.

Οι πολλές ευεργετικές ιδιότητές του και τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά το καθιστούν σήμερα μια εξαιρετικά αντιγηραντική τροφή με πολυδιάστατα οφέλη για τον οργανισμό, το ανοσοποιητικό, την επιδερμίδα και τη γενικότερη υγεία μας, κρατώντας το χρόνο και τη φθορά μακριά μας.
Τα συστατικά του

Βιταμίνες: Περιέχει πλήθος βιταμινών, όπως βιταμίνη Β6, θειαμίνη, νισασίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ.

Μέταλλα: Στο μέλι βρίσκουμε επίσης απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, νάτριο και κάλιο. Τα σκουρότερα μέλια μελιτωμάτων είναι πλουσιότερα σε ιχνοστοιχεία από τα ανοιχτόχρωμα μέλια των λουλουδιών.

Νερό: Το 16% του μελιού αποτελείται από νερό, που περιέχεται στο νέκταρ το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες.

Αμινοξέα: Αν και δεν θεωρείται κύρια πηγή αμινοξέων, το μέλι παρ’ όλ’ αυτά περιέχει προλίνη, λυσίνη, γλουτανιμικό, αλανίνη και άλλα αμινοξέα.

Οργανικά οξέα: Βουτηρικό, γλουκονικό, κιτρικό, οξαλικό, φορμικό, οξικό, μυρμηκικό είναι κάποια από τα οργανικά οξέα του μελιού.

Υδατάνθρακες: Τα σάκχαρα του μελιού είναι αρκετά, όπως φρουκτόζη, μαλτόζη, μελεζιτόζη, ραφινόζη, τρεχαλόζη, καλοβιόζη και απορροφούνται άμεσα και εύκολα από τον οργανισμό σε αντίθεση με την απλή ζάχαρη.
Οι ευεργετικές του ιδιότητες

Βοηθά στην καταπολέμηση φλεγμονών, μολύνσεων και έχει αντιβακτηριδιακή δράση χάρη στα αντιοξειδωτικά του.

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και σε σχέση με πολλά φρούτα φαίνεται να έχει παραπλήσια ποσότητα αντιοξειδωτικών.

Βελτιώνει την αντοχή, μειώνει την μυϊκή κόπωση και αυξάνει την απόδοσή μας στην άσκηση, λόγω της άμεσης πρόσληψης υδατανθράκων που παρέχει.

Βοηθά την κινητικότητα του εντέρου σε συνδυασμό με χλιαρό νερό και λεμόνι και καθαρίζει τις τοξίνες, ενώ η χολίνη που περιέχει καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

Είναι φυσικό γλυκαντικό. Αν και 1 κουταλιά μέλι περιέχει 65 θερμίδες, περιέχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τη ζάχαρη.

Καταπολεμά τον πονόλαιμο ειδικά όταν καταναλώνεται με ζεστό νερό και λεμόνι ή με οποιοδήποτε ζεστό ρόφημα.

Βοηθά στην αϋπνία, αν το συνδυάσετε με χαμομήλι ή με ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

Προστατεύει το δέρμα από την έκθεση στον ήλιο όταν περιέχεται σε κρέμες και άλλα καλλυντικά. Βοηθά το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο και σε συνδυασμό με το γάλα κρατάει την επιδερμίδα μας νεανική.

Απορροφά τις ακαθαρσίες από τους πόρους του δέρματος και αποτελεί ένα καλό συστατικό για τον καθαρισμό του προσώπου.

Είναι «φάρμακο» για το hangover Σε 80 ml χυμού πορτοκαλιού, ρίξτε μια κουταλιά της σούπας μέλι και λίγο γιαούρτι. Πιείτε το και αποφύγετε τον πονοκέφαλο της επόμενης ημέρας, τη δυσκολία στον ύπνο και όλα τα… παρελκόμενα του αλκοόλ.
Τα είδη του

Θυμαρίσιο μέλι: Έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Μέλι πορτοκαλιάς: Έχει καλλυντικές ιδιότητες, είναι αγχολυτικό και καταπραϋντικό.

Μέλι φλαμουριάς: Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.

Μέλι καστανιάς: Αντιμετωπίζει γαστρεντερικές διαταραχές.

Μέλι πεύκου: Καταπολεμά τις παθήσεις του λαιμού.

Μέλι ελάτου: Κάνει καλό στο στομάχι και στο έντερο.

Ρεικόμελο: Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.

Το μυστικό

Τονώστε την επιδερμίδα σας με μέλι και μήλο. Ξεφλουδίστε ένα μήλο, κόψτε το και προσθέστε το στο μπλέντερ με 1 κουταλιά της σούπας μέλι. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, τοποθετήστε το στο πρόσωπό σας, αφήστε το για 15 λεπτά και ξεβγάλτε.


Πηγή: omorfamistika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: «Πιο πολλές αυτοκτονίες στα ευτυχισμένα μέρη»





Αυξημένο ποσοστό αυτοκτονιών παρατηρείται στις χώρες που επικρατεί ευημερία, καθώς και στις πιο ευτυχισμένες πολιτείες των Η.Π.Α., σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Warwick, του Κολεγίου Hamilton της Νέας Υόρκης και της ομοσπονδιακής αποθεματικής τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο.

Η νέα έρευνα έχει εκδοθεί και τιτλοφορείται «Σκοτεινές Αντιθέσεις: Το παράδοξο των αυξημένων αυτοκτονιών σε ευτυχισμένα μέρη».

Για την εκπόνησή της, χρησιμοποιήθηκαν διεθνή δεδομένα που αντικατοπτρίζουν τους αριθμούς των αυτοκτονιών.

Το συμπέρασμα της έρευνας έρχεται στο αποκορύφωμά του, στην περίπτωση της Δανίας.

Ακόμα πολλά κράτη, όπως ο Καναδάς, οι Η.Π.Α., η Ισλανδία, η Ιρλανδία και η Σουηδία παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ευτυχίας και όμως σε αυτές σημειώνονται και υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό το παράδοξο φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί αν ληφθούν υπόψη ιδεολογικά κριτήρια σχετικά με τον τρόπο που οι άνθρωποι διεξάγουν συγκρίσεις μεταξύ τους.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Warwick, Andrew Oswald τόνισε πως «δυσαρεστημένοι άνθρωποι σε ένα ευτυχισμένο μέρος, ίσως νιώθουν πιο αδικημένοι από τη ζωή».

Η σύγκριση με τους γύρω τους είναι αναπόφευκτη, οδηγώντας τους πολλές φορές σε «μαύρες» σκέψεις που ίσως καταλήξουν στην αυτοκτονία.

Ο καθηγητής Stephen Wu του Κολεγίου Hamilton πρόσθεσε πως «τα συμπεράσματα της έρευνας συσχετίζονται και με μια άλλη έρευνα που καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι κρίνουν την ευτυχία τους σε σχέση με την ευτυχία των συνανθρώπων τους».


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η καθαριότητα φέρνει κατάθλιψη!





Με συμπτώματα κατάθλιψης φαίνεται να συνδέεται η υπερβολική καθαριότητα αφού όταν κάνουμε δουλειές τα εγκεφαλικά κύτταρα που συνδέονται με την ευτυχία είναι σε «λήθαργο», σύμφωνα με νέες αμερικανικές μελέτες.

Το να είναι κάποιος «εθισμένος» στην καθαριότητα, σε υπερβολικό όμως σημείο, μπορεί να τον οδηγήσει σε κατάθλιψη, σύμφωνα με τον δρ Άνδριου Μίλερ, ψυχιάτρου από την Ατλάντα.

Γιατί συμβαίνει αυτό όμως;
Οι υπερβολικά καθαροί εσωτερικοί χώροι, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν εξασκείται στο να «πολεμά» εχθρούς όπως τα βακτήρια και τελικά οδηγείται σε προβληματική λειτουργία κάποιων κυττάρων του εγκεφάλου.

Όταν κάποιος από μικρή ηλικία είναι εκτεθειμένος σε ελάχιστα μικρόβια (λόγω της συνεχούς καθαριότητας του χώρου του) είναι λογικό να επηρεάζεται η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματός του. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζονται μη φυσιολογικές ανοσολογικές αποκρίσεις και να αναπτύσσονται αλλεργίες και άσθμα, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες.

Τα χημικά της «ευτυχίας» υπολειτουργούν
Τελικά η υπερβολική καθαριότητα οδηγεί σε κατάθλιψη, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Molecular Psychiatry». Τα πιο αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα δείχνουν υπερβολική αντίδραση σε αλλεργιογόνα όπως η σκόνη με αποτέλεσμα να εμφανίζονται φλεγμονώδεις αντιδράσεις και αλλεργίες οι οποίες με τη σειρά τους επιβραδύνουν την παραγωγή από τον εγκέφαλο των χημικών της «ευτυχίας», όπως η σεροτονίνη.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 27 άτομα τα οποία εκτέθηκαν σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C (η επιλογή των συγκεκριμένων φαρμάκων βασίζεται στο ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις), σύμφωνα με το Βήμα.
«Εάν κάποιος εκτεθεί σε περισσότερα βακτήρια και παράσιτα, είναι σε θέση να ελέγξει καλύτερα τις φλεγμονές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Μίλερ.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κλάμα δεν βγήκε από τον παράδεισο





Το υπερβολικό κλάμα στα μωρά πιθανόν να σχετίζεται με προβλήματα συμπεριφοράς που θα παρουσιάσει το παιδί στο μέλλον, όπως διαπίστωσε μία νέα διεθνής επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, τα μωρά που κλαίνε πολύ, τρώνε και κοιμούνται δύσκολα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, το άγχος αλλά και η επιθετική συμπεριφορά.

Βρετανοί, Γερμανοί και Ελβετοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντίτερ Βόλκε της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Γουόργουικ, που δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο παιδιατρικό περιοδικό «Archives of Disease in Childhood», σύμφωνα με το BBC, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου ένα στα πέντε μωρά (ποσοστό 20%) παρουσιάζει τέτοια συμπτώματα.

Οι επιστήμονες έκαναν εκτενή και συγκριτική αξιολόγηση 22 σχετικών, μέχρι σήμερα, επιστημονικών ερευνών, που αφορούσαν σχεδόν 17.000 παιδιά.

Επεσήμαναν, πάντως, ότι οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά, καθώς το κλάμα είναι φυσικό στα παιδιά, όμως μερικά κλαίνε πάρα πολύ μετά την ηλικία των τριών μηνών, για αιτίες πέρα από τα στομαχικά προβλήματά τους.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...