Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ο γηραιότερος αθλητής του Βελγίου έκανε ευθανασία


Αφού γιόρτασε χθες με περισσότερους από 100 φίλους του, ένας Βέλγος 95 ετών που θεωρείτο «ο πιο γηραιός αθλητής» της χώρας, πέθανε σήμερα με ευθανασία.

Τα φλαμανδικά μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν πολλά άρθρα στην απόφαση του Εμίλ Πάουβελς, που δήλωσε χθες Δευτέρα ότι «δεν μετανιώνω που φεύγω. Δεν φοβάμαι καθόλου τον θάνατο». Ο Πάουβελς ήταν κλινήρης εδώ και μερικούς μήνες εξαιτίας του καρκίνου στο στομάχι σε τελικό στάδιο από τον οποίο έπασχε. Η υγεία του είχε επιδεινωθεί μετά το «τελευταίο του κατόρθωμα»: είχε κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στα 60 μέτρα στο πρωτάθλημα βετεράνων κλειστού στίβου τον Μάρτιο του 2013.





Στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα εμφανίζεται χαμογελαστός να πίνει με μέλη της οικογένειάς του, φίλους τους και μέλη του αθλητικού του ομίλου που είχαν συγκεντρωθεί στο σπίτι του. «Ήταν η πιο ωραία γιορτή της ζωής μου», δήλωσε ο Πάουβελς.

«Ποιος δεν θα ήθελε να φύγει με σαμπάνια και συνοδεία όλους τους δικούς του;», διερωτήθηκε. «Όταν ο γιατρός κάνει την ένεση θα φύγω από αυτό τον κόσμο με την αίσθηση ότι έχω ζήσει καλά», πρόσθεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Het Laatste Nieuws.



Ο Πάουβελς δέχθηκε σήμερα το πρωί την θανάσιμη ένεση στο σπίτι του, ενώ στο πλευρό του ήταν ο γιος του Έντι.

Δείτε τις φωτογραφίες από το τελευταίο του πάρτι






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

NASA: Στις 5 Φεβρουαρίου 2040 θα πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι


Επιστήμονες της NASA δήλωσαν ότι σε 30 χρόνια η Γη θα απειληθεί από σύγκρουση με έναν αστεροειδή 2011 AG5, το μέγεθος του οποίου είναι περίπου 150 μέτρα.

Η καταστροφή θα συμβεί την 5η Φεβρουαρίου 2040, με αρκετά μεγάλη πιθανότητα - 1 προς 625. Πιο ακριβή στοιχεία σχετικά με την πορεία της κίνησης του 2011 AG5 και την πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη, οι ερευνητές θα διαθέτουν τα επόμενα χρόνια, όταν το ουράνιο σώμα θα βρεθεί σε μια ικανοποιητική για παρατήρηση απόσταση από τη Γη.

Όπως αναφέρει η «Φωνή της Ρωσίας», η σύγκρουση του αστεροειδή 2011 AG5 με τη Γη θα οδηγήσει στον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς όμως να επιφέρει πλήρη εξαφάνιση της ανθρωπότητας, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη μη καταβολή της αποζημίωσης στην ΕΡΤ


Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα επειδή δεν καταβάλλει τις οφειλές αλλά και τις αποζημιώσεις στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τον καλεί να αποσύρει το νέο ανταποδοτικό τέλος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη παρανομία του Υπουργείου Οικονομικών να μην καταβάλλει στους εργαζόμενους της ΕΡΤ τα οφειλόμενα ποσά για το 2013 (άδεια, δεδουλευμένα, υπερωρίες κ.λπ.), ενώ με νομικίστικα τερτίπια και αυθαίρετες ερμηνείες εξακολουθεί να αρνείται την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης στο μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, από 1ης Ιανουαρίου 2014 επιβλήθηκε ένα νέο «κρυφό» χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στο όνομα του ανταποδοτικού τέλους για την υποτιθέμενη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (ΝΕΡΙΤ).

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί το Υπουργείο Οικονομικών, να πάρει πίσω την επιβολή του νέου χαρατσιού (3 ευρώ ανά λογαριασμό μηνιαίως) από το οποίο ένα μεγάλο μέρος (48%) προορίζεται για τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό, εξάλλου, έγινε σαφές με την ανακοίνωση του υφυπουργού κ. Παντελή Καψή, ότι από τα 191 εκατ. ευρώ ετησίως, τα 91,4 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρουν στο «πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014».

Είναι προφανές, με δεδομένο το χάος που εξακολουθεί να υπάρχει στο συνολικό θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ότι μοναδικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η είσπραξη δια της πλαγίας οδού ενός ακόμη φόρου, όπως τον περασμένο Ιούνιο ήταν η εξεύρεση 2.500 απολύσεων. Και όχι, δυστυχώς, η δημιουργία νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».



Διαβάστε περισσότερα...

Η εγκύκλιος για την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ


Εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας η εγκύκλιος για την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία.

"Με την έκδοση της παρούσης, καταργούνται οι υπ’ αριθμ. Πρωτ. Υ4α/οικ. 120068/31-12-2013, Υ4α/οικ.506/03-01-2014 καθώς και Υ4α/οικ.348/03-01-2014 εγκύκλιοι και δεν εισπράττεται το προβλεπόμενο ποσό των 25€ από τον ασθενή για την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο" αναφέρει η εγκύκλιος που υπογράφεται από τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποστέλλεται στους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Αεροδιακομιδή αγοριού στο Λονδίνο για να υποβληθεί σε επέμβαση


Το αγοράκι ενός έτους πάσχει από συγγενή διαφραγματοκήλη.

Αεροσκάφος EMBRAER-135 της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε σήμερα στο Λονδίνο αγοράκι ενός έτους προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση για την αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης. Το αγοράκι πάσχει από συγγενή διαφραγματοκήλη.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα, μετέβη στην Καβάλα απ' όπου παρέλαβε το αγοράκι και νωρίς το απόγευμα προσγειώθηκε στο Λονδίνο. Την εντολή για την αερομεταφορά έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ. Το μωρό συνόδευαν δύο ιατροί.

Τα έξοδα της πτήσης του αεροσκάφους, το οποίο επιστρέφει στην 112 Πτέρυγα Μάχης, καλύπτονται από το ΕΚΑΒ.



Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠ.ΕΣ: Λύση για την εκπρόθεσμη δήλωση γέννησης


Εντολή στις Υπηρεσίες του Υπουργείου να επιλυθεί άμεσα το κρίσιμο ζήτημα της διαδικασίας και των απαιτούμενων δικαιολογητικών σχετικά με τη δήλωση εκπρόθεσμης γέννησης, έδωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά την γνωστοποίηση της Έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) που διαπίστωσε σημαντικά στοιχεία κακοδιοίκησης.

Ο έλεγχος είχε ως αντικείμενο τη νομιμότητα της διαδικασίας καταχώρισης ληξιαρχικών πράξεων γέννησης κατά τα έτη 2011 – 2013, δεδομένου ότι από το Μάιο του 2012 εντοπίσθηκε ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των γεννήσεων που δηλώθηκαν εκπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα, από τις 545 περιπτώσεις εκπρόθεσμων δηλώσεων γέννησης και καταχώρισης ισάριθμων ληξιαρχικών πράξεων (2 για το έτος 2011, 163 για το έτος 2012 και 380 έως 23 Οκτωβρίου 2013), που εξετάστηκαν, διαπιστώθηκε ότι το Ληξιαρχείο προέβη στην έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, χωρίς προηγουμένως να έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την επαλήθευση των δηλωθέντων πραγματικών γεγονότων και στοιχείων, παρότι:

1. Σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων οι γονείς δήλωσαν και οι μάρτυρες βεβαίωσαν, ταυτόχρονα, με μία δήλωση έκαστος, περισσότερες από δύο γεννήσεις (ακόμη και επτά), που έλαβαν χώρα σε μακρύ χρονικό διάστημα (ακόμη και 17 έτη) πριν από την ημερομηνία της δήλωσης.

2. Γονείς και μάρτυρες προέβαιναν κατ’ επανάληψη σε συμπληρωματικές δηλώσεις γέννησης τέκνων, που είχαν παραλείψει να δηλώσουν κατά την αρχική τους δήλωση, παρότι τα τέκνα είχαν ήδη γεννηθεί κατά το χρόνο της προηγούμενης ή αρχικής δήλωσής τους.

3. Δηλώθηκαν από γονείς και βεβαιώθηκαν από μάρτυρες με υπεύθυνες δηλώσεις, γεννήσεις από την ίδια μητέρα, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί χρονικό διάστημα μικρότερου του έτους ή υπολείπεται του μέσου χρόνου κύησης.

4. Ως τόπος γέννησης δηλώθηκαν: α) διευθύνσεις που δεν εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του δήμου Αθηναίων και συνεπώς δεν έπρεπε να καταχωρηθούν στο Ληξιαρχείο Αθηνών, β) ανύπαρκτες ταχυδρομικές διευθύνσεις, γ) διευθύνσεις επαγγελματικών κτιρίων (κτίρια γραφείων και εμπορικών καταστημάτων, κατάστημα τράπεζας, κέντρο διασκέδασης). Σημειώνεται ότι οι ως άνω ταχυδρομικές διευθύνσεις έχουν καταχωρηθεί και στις αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, ως τόπος κατοικίας των γονέων.

5. Η συντριπτική πλειονότητα των γονέων δεν ήταν δημότες Αθηναίων, αλλά δημότες άλλων δήμων της Αττικής ή της Επικράτειας.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΣΕΕΔΔ, πέραν των ανωτέρω, η ελεγχόμενη υπηρεσία, στο σύνολο σχεδόν των εκπρόθεσμων δηλώσεων γέννησης (ποσοστό 95%), δεν απαίτησε την υποβολή γραπτής υπεύθυνης δήλωσης της μητέρας ή του πατέρα, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, όταν δεν προσκομίζεται πιστοποιητικό ιατρού ή μαίας.

Επιπλέον, η υπηρεσία δεν επέδειξε την προσήκουσα επιμέλεια για την ορθή και πλήρη συμπλήρωση των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, καθώς εκδόθηκαν πράξεις χωρίς να περιλαμβάνονται τα οριζόμενα από το νόμο στοιχεία (π.χ. ώρα τοκετού, αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, υπογραφή του δηλούντος), ενώ σε πολλές περιπτώσεις, τα στοιχεία που βεβαιώνονται με τη ληξιαρχική πράξη, όπως ο τόπος κατοικίας και η οικογενειακή κατάσταση του δηλούντος, δεν προκύπτουν από τα αντίστοιχα υποβληθέντα δικαιολογητικά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ΣΕΕΔΔ, διατύπωσε προτάσεις για τη διασφάλιση της διαδικασίας καταχώρισης ληξιαρχικών πράξεων γέννησης. Το ΣΕΕΔΔ ζήτησε επιπλέον από τον δήμαρχο Αθηναίων να προβεί σε πειθαρχικό έλεγχο των υπεύθυνων υπαλλήλων του Ληξιαρχείου Αθηνών, ενώ διαβίβασε την έκθεση επιθεώρησης - ελέγχου στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, καθώς και στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών για τις δικές τους ενέργειες.

Οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών

Με αφορμή τα ανωτέρω η εντολή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου αναφέρεται σε σειρά ρυθμίσεων όπως:

A) Τη δυνατότητα επαναφοράς της ρύθμισης περί χορήγησης άδειας από τον αρμόδιο Εισαγγελέα σε περίπτωση καταχώρισης εκπρόθεσμης δήλωσης γέννησης, όπως προέβλεπε προϊσχύουσα διάταξη νόμου, σε συνδυασμό με την πρόταση Επιτροπής που συγκροτήθηκε με την υπ. αριθμ. 16157/2005(ΦΕΚ Β΄434) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που ο τοκετός έγινε χωρίς την παρουσία ιατρού ή μαίας η γέννηση να δηλώνεται μόνο κατόπιν άδειας του αρμοδίου εισαγγελέα ή ειρηνοδίκη.

Β) Την επαναφορά της προϊσχύουσας διαδικασίας ως προς τον τρόπο είσπραξης των προστίμων σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης δήλωσης της γέννησης, σύμφωνα με την οποία τα πρόστιμα εισπράττονται δια της υποβολής ισόποσων παραβόλων τα οποία επισυνάπτονται στη δήλωση της γέννησης στο Ληξιαρχείο, πριν την έκδοση της αντίστοιχης ληξιαρχικής πράξης.

Γ) Τη δυνατότητα εισαγωγής δικλείδων διασφάλισης της ορθότητας των στοιχείων που εισάγονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Ληξιαρχικών Πράξεων και

Δ) Τη διασφάλιση της τήρησης της υποχρέωσης ότι τόσο η παραλαβή όσο και η συμπλήρωση των ληξιαρχικών πράξεων, με πλήρη και ακριβή στοιχεία, θα γίνεται κατά τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες διατάξεις και θα εκπληρώνεται σε κάθε περίπτωση η υποχρέωση δειγματοληπτικού ελέγχου ως προς την εξακρίβωση της ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων .

Τέλος να επισημανθεί πως όπως έχει δηλώσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος στο προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα εισαχθεί διάταξη που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο της μητρότητας κάθε νεογέννητου παιδιού. Σε όσα μωρά γεννιούνται σε νοσοκομείο θα χρειάζεται, όπως προβλέπει ήδη ο νόμος, πιστοποίηση τόσο από τον γιατρό όσο και από το νοσοκομείο. Για όσα παιδιά γεννιούνται εκτός μαιευτηρίου θα απαιτείται η χρήση αδιαμφισβήτητων μέσων της τεχνολογίας, της ιατρικής και του Δικαίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Ιλίου «παγώνει» τα δημοτικά τέλη


Με την υπ’ αριθμ. 291/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου, τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για το έτος 2014 θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ιλίου το 2013 είχε προχωρήσει στη μείωση των δημοτικών τελών κατά 2,5% σε όλες τις κατοικίες και τους επαγγελματικούς χώρους. Επίσης, το 2013 για τις κατηγορίες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αναπροσάρμοσε τα εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο την ανακούφιση των δημοτών που έχουν ανάγκη, προκειμένου να ενταχθεί ακόμη μεγαλύτερος αριθμός πολιτών σε απαλλαγές και μειώσεις, οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις ήταν πλήρεις και σε άλλες 50%.

Οι παραπάνω μειώσεις και απαλλαγές συγκαταλέγουν τον Δήμο Ιλίου στους Δήμους με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, ο οποίος παράλληλα διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα καθαριότητας.



Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση-σταθμός για την ονοματοδοσία των παιδιών


Η υποχρεωτική ονοματοδοσία των παιδιών με το επώνυμο του πατέρα συνιστά διάκριση και παραβιάζει το δικαίωμα στο σεβασμό της οικογενειακής ζωής, αποφάνθηκε σήμερα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκδικάζοντας την προσφυγή ενός παντρεμένου ζευγαριού (Αλεσάντρα Γκουζάν και Λουίτζι Φάτσο), η επιθυμία του οποίου το πρώτο του παιδί να πάρει το επώνυμο της μητέρας προσέκρουσε στην άρνηση της ιταλικής δικαιοσύνης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, ότι η υποχρεωτική ονοματοδοσία του παιδιού με το επώνυμο του πατέρα παραβιάζει το άρθρο 14 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύει τις διακρίσεις και συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στο σεβασμό της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1999, όταν το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδί (κορίτσι) και ο κ. Φάτσο ζήτησε να καταχωρηθεί το παιδί του στα ληξιαρχεία με το επώνυμο της μητέρας του.

Το αίτημα απορρίφθηκε και το παιδί καταχωρήθηκε στα μητρώα με το επώνυμο του πατέρα του αλλά το ζευγάρι άσκησε έφεση στην εν λόγω απόφαση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη στην Ιταλική δικαιοσύνη, με την οποία να απαγορεύεται στην κόρη τους να φέρει το επώνυμο της μητέρας.

Παρά τις συνεχείς αρνήσεις των ιταλικών δικαστηρίων το ζευγάρι, ύστερα από έναν μακρύ δικαστικό αγώνα που κράτησε μέχρι το 2006, κατάφερε να υπάρξει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στην οποία σημειωνόταν ότι το σύστημα που ίσχυε και προέβλεπε την υποχρεωτική ονοματοδοσία των παιδιών με το επώνυμο του πατέρα βασίζονταν σε μία πατριαρχική αντίληψη περί οικογένειας και εξουσίας του πατέρα, είχε τις ρίζες του στο Ρωμαϊκό Δίκαιο και δεν ήταν πλέον συμβατό με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Την 14η Δεκεμβρίου 2012 και αφού το ζευγάρι είχε ζητήσει την παρέμβαση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών, ο νομάρχης του Μιλάνου εξουσιοδότησε εντέλει τους δύο συζύγους να αλλάξουν το επώνυμο του παιδιού τους.

Από την 13η Δεκεμβρίου 2006 ωστόσο το ζευγάρι είχε προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταδίκασε σήμερα την Ιταλία για παράβαση των διακρίσεων και για παραβίαση του δικαιώματος στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καπερνάρος ερώτηση για τα ΚΕΠΑ: Περιμένουν να εξεταστούν 6 μήνες


Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας κατέθεσε ο Βασίλης Καπερνάρος , με αφορμή καταγγελίες που έγιναν στον ίδιο για τον χρόνο αναμονής στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

"Επειδή εδώ και πολλούς μήνες η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να πείσει τον Ελληνικό λαό για το πρωτογενές πλεόνασμα κρύβοντας όλες τις απλήρωτες υποχρεώσεις της, καταθέτω ερώτηση βάσει καταγγελιών που έγιναν στο γραφείο μου για το χρόνο που πρέπει να περιμένουν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για να εξεταστούν από τα ΚΕ.Π.Α. ‘Ολοι οι ‘Ελληνες πρέπει να μάθουν γιατί άνθρωποι αυτών των κατηγοριών περιμένουν για περισσότερους από 6 μήνες για να εξεταστούν από τα ΚΕ.Π.Α προκειμένου να πιστοποιηθεί το ποσοστό αναπηρίας τους αλλά και να εγκριθούν τα προβλεπόμενα επιδόματα" επισημαίνει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προσθέτοντας: "Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αυτοδιαφημίζεται για τα οικονομικά της επιτεύγματα μόνο σε αριθμούς, αφήνοντας τον λαό της να πεινάει και να εξευτελίζεται περιμένοντας μία υπογραφή."


ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς κκ Υπουργούς
• Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
• Υγείας 


ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τις απάνθρωπες καταστάσεις που βιώνουν τα Άτομα με Αναπηρία και με Χρόνιες Παθήσεις » 


Σύμφωνα με καταγγελίες ατόμων με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις αλλά και με καταγγελίες αρμόδιων ιατρών, οι λίστες αναμονής στις επιτροπές των ΚΕΠΑ είναι τεράστιες, καθώς τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται σε αναμονή από έξι μήνες έως ενάμισι χρόνο. Υπολογίζεται πως με την έναρξη του νέου έτους, ήδη βρίσκονται σε αναμονή περίπου 50.000 άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, προκειμένου να εξεταστούν και να λάβουν το επίδομα τους, το οποίο για την συντριπτική πλειοψηφία των ως άνω ατόμων είναι το μοναδικό τους έσοδο. 


Λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων, τα επιδόματα και οι συντάξεις έχουν κοπεί για χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, τα οποία, πλέον, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. 

Περαιτέρω προβλήματα, δημιουργεί και το γεγονός ότι αυτήν την στιγμή απεργούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται ραντεβού, χωρίς να έχει γίνει σχετική πρόβλεψη για τον επαναπροσδιορισμό τους. Επιπρόσθετα, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού στις επιτροπές, ακυρώνονται καθημερινά εκατοντάδες ραντεβού, παρά το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, συνήθως μαζί με συγγενείς τους, αναμένουν στωικά την σειρά τους, η οποία, όμως, δεν έρχεται ποτέ. Σημειώνεται δε, ότι η παράταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, που έχει δώσει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο. 

Η ΕΣΑμεΑ όμως, γνωρίζοντας εκ των έσω πόσο αργά κυλούν οι διαδικασίες στις Επιτροπές, ζητά παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 ή έστω μέχρι να ολοκληρωθούν τα ραντεβού στα ΚΕΠΑ. Επιπλέον, έχουν γίνει καταγγελίες σχετικά με την έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων στις επιτροπές. Οι αρμόδιοι της ΕΣΑμεΑ υπογραμμίζουν την έλλειψη ψυχιάτρων, γεγονός που προκαλεί κωλύματα στην εξέταση ατόμων με νευρολογικά προβλήματα και ψυχικές παθήσεις. 

Επειδή, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις πρέπει να γίνονται αποδέκτες του σεβασμού μας και όχι της αδιαφορίας μας,
Επειδή, λόγω οικονομικής δυσπραγίας αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η κατάσταση τους,
Επειδή, πρέπει, επιτέλους, να οργανωθεί αυτό το Κράτος,

Ερωτάσθε:
1) Πόσα, ακριβώς, άτομα περιμένουν στην λίστα αναμονής για εξέταση από τις επιτροπές ΚΕΠΑ; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.
2) Πόσα, ακριβώς, άτομα έχουν περάσει από τις επιτροπές ΚΕΠΑ; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.
3) Ποιος ο ακριβής αριθμός ιατρών που εξυπηρετούν τα υπό εξέταση άτομα στα ΚΕΠΑ; Είναι επαρκής ο αριθμός τους; Ποιες οι ειδικότητες τους; Να κατατεθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.
4) Πότε υπολογίζετε ότι θα αποπερατωθεί η διαδικασία εξέτασης από τα ΚΕΠΑ;
5) Προτίθεστε να προσλάβετε περισσότερους ιατρούς και δη ψυχιάτρους, για ταχύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων Πολιτών;
6) Προτίθεστε να δώσετε παράταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης επ’ αόριστον, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις των ΚΕΠΑ; 


Αθήνα, 7/1/2013
Ο Ερωτών και Αιτών Βουλευτής
Βασίλειος Καπερνάρος


Διαβάστε περισσότερα...

Έξωση στους αθίγγανους κάνει το εμπορικό κέντρο Ηρακλείου


Συμβιβαστική λύση επιθυμεί η Δημοτική Αρχή
.
Νέος κύκλος εντάσεων προβλέπεται στον καταυλισμό των αθιγγάνων στο Ηράκλειο, καθώς ήδη η Δημοτική Αρχή, έχει παραχωρήσει το χώρο του καταυλισμού σε ιδιώτη, προκειμένου να φτιάξει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει σε επίπεδο διενέργειας διαγωνισμού και ορισμού του αναδόχου, αλλά δεν έχουν μπει ακόμα οι τελικές υπογραφές, που αναμένονται ωστόσο μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Από τη στιγμή που μπουν οι υπογραφές, οι αθίγγανοι θα πρέπει να φύγουν από τον καταυλισμό, αφού η παραχώρηση του οικοπέδου συνολικής έκτασης 120 στρεμμάτων, θα αρχίσει να αξιοποιείται.

Η Δημοτική Αρχή παρ’ όλα αυτά, επιθυμεί μια συμβιβαστική λύση με τους αθίγγανους προκειμένου να μη γίνει η βίαιη απομάκρυνση τους.

Γι' αυτό έχει βάλει ρήτρα ότι ο ανάδοχος για το πρώτο διάστημα τριετίας θα πληρώνει ένα χαμηλότερο ενοίκιο, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον το θέμα με τον καταυλισμό λυθεί, η περιοχή θα αναβαθμιστεί αισθητά και θα μετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο χώρο εμπορίου και ψυχαγωγίας.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν σταματούν να κλέβουν δίκυκλα στην Πάτρα


Πολλά τα περιστατικά τα τελευταία 24ωρα.

Μπαράζ κλοπών και βανδαλισμών σε δίκυκλα σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Πάτρα, κυρίως σε περιοχές του κέντρου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του thebest.gr.

Άγνωστοι που δρουν κατά κανόνα τις νυχτερινές ώρες «σηκώνουν» ολόκληρα δίκυκλα ενώ σε πολλές περιπτώσεις, όταν δεν μπορούν να παραβιάσουν τις κλειδαριές τους, τα «ξεγυμνώνουν» με προτίμηση στις μπαταρίες τους και στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Σήμερα το πρωί μια τέτοια κλοπή δικύκλου καταγγέλθηκε στην Αστυνομία από κάτοικο της περιοχής του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος μιλώντας στο thebest.gr περιέγραψε την έκπληξη αλλά και την οργή του όταν πηγαίνοντας να πάρει το δίκυκλο για να πάει στη δουλειά του το βρήκε... μισό.

Χαρακτηριστικό της θρασύτητας των διαρρηκτών είναι ότι δρουν ακόμα και μέσα σε πιλοτές πολυκατοικιών αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να γίνουν αντιληπτοί από τους ενοίκους.

Η Αστυνομία με βάση και τις καταγγελίες που έχει στη διάθεση της εντείνει τις περιπολίες της στις «επίμαχες» περιοχές με σκοπό τον εντοπισμό των δραστών.



Διαβάστε περισσότερα...

Η έκπτωση στο ρεύμα αφορά πάνω από το 85% των νοικοκυριών της χώρας


Οι ωφελημένοι μπορούν να μειώσουν το κόστος τις μέρεςμε αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα μέτρα έκπτωσης στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θεσπίστηκαν με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια, αναμένεται να ωφελήσουν πάνω από το 85% των νοικοκυριών της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν σήμερα κορυφαίες πηγές του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από 2000 κιλοβατώρες, που είναι το όριο που έχει θεσπιστεί προκειμένου να ισχύει η έκπτωση. Στην πράξη εκτιμάται ότι, αν εξαιρεθούν οι περιοχές (πχ νησιά) όπου δεν αντιμετωπίζεται πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης οι δικαιούχοι κυμαίνονται σε 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων από εστίες καύσης, παρέχεται έκπτωση στο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας ίση με το 70% του οικιακού τιμολογίου για την αντίστοιχη περιοχή, σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWh για αριθμό ημερών ίσο με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων.

Το κόστος που προκύπτει από την έκπτωση αυτή θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η έκπτωση του 70% εφαρμόζεται στο ανταγωνιστικό μέρος του τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στο σύνολο των χρεώσεων για το ρεύμα (που περιλαμβάνει και τις χρεώσεις για τα δίκτυα κλπ) η έκπτωση διαμορφώνεται κοντά στο 50%.

Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με δωρεάν λειτουργία ενός κλιματιστικού επί 7 ώρες και η λογική με την οποία θεσπίστηκε το μέτρο είναι η στροφή των νοικοκυριών από τα τζάκια στα ηλεκτρικά μέσα θέρμανσης προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση που ήδη ισχύει, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), που κατοικούν στην περιοχή εφαρμογής των μέτρων και για διπλάσιο αριθμό ημερών, η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του ΚΟΤ είναι μηδενική.

Εξάλλου, ήδη παρέχεται αντίστοιχη έκπτωση 70% στις προνοιακές δομές των δήμων, των περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εξάλλου η διαδικασία επανασύνδεσης φτωχών νοικοκυριών που για διάφορους λόγους δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ. Συνολικά έχουν επανασυνδεθεί 5.124 νοικοκυριά, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές επιτροπές σε 173 δήμους στις οποίες εξακολουθούν να υποβάλλονται αιτήματα επανασύνδεσης με ρυθμό 100-120 την ημέρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ, οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στον τομέα ενέργειας και περιβάλλοντος περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με συγκράτηση του ενεργειακού κόστους αλλά και η συνέχιση της ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Στις 22 Ιανουαρίου η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την πολιτική ενέργειας και περιβάλλοντος ως το 2030.

Σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο θα τεθούν επίσης οι δυνατότητες ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ από εναλλακτικές πηγές και οδεύσεις (Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου, αγωγός ΤΑΡ κλπ), η προοπτική τροφοδοσίας της ΕΕ από τα κοιτάσματα της νοτιανατολικής Μεσογείου καθώς και οι εξελίξεις αναφορικά με τη διερεύνηση του ελληνικού υπεδάφους.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ράμπο» στο ΠΑΓΝΗ


Ψάχνουν γιατρό που καταγγέλλεται ότι έπαιρνε φακελάκια.

Έφοδο πραγματοποίησαν παραμονή των Φώτων στο ΠΑΓΝΗ αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ελέγξουν την καταγγελία που έγινε πριν από τρεις μήνες και αφορούσε την υπόθεση για φακελάκι που ζήτησε χειρουργός του νοσοκομείου. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο γιατρός ζήτησε 7.000 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση.

Λόγω της σοβαρότητας της καταγγελίας κρίθηκε σκόπιμο το κλιμάκιο των αξιωματικών να έρθει στην Κρήτη να ελέγξει το περιστατικό και να μιλήσει τόσο με τον καταγγέλλοντα όσο και με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ προκειμένου να διαπιστώσει τι έχει συμβεί.

Από την πρώτη στιγμή της καταγγελίας η οποία έγινε μέσω τοπικής τηλεοπτικής εκπομπής ο διοικητής του νοσοκομείου έδωσε εντολή να διενεργηθεί ΕΔΕ για την υπόθεση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μέτρα εναντίων των μεγάλων φοροφυγάδων


Θα δεσμεύονται οι καταθέσεις και το περιεχόμενο θυρίδων.

Αυστηρότερα θα είναι τα μέτρα με τα οποία θα έρχονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα θα επιβάλλονται η απαγόρευση μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων, η δέσμευση του 50% των καταθέσεων, καθώς και του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων και παρακαταθηκών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η φορολογική διοίκηση απαγορεύεται να παραλαμβάνει ή να χορηγεί κάθε έγγραφο που απαιτείται για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, όπως δηλώσεις, συμφωνητικά, βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά, και δεσμεύεται το 50% των καταθέσεων των πάσης φύσεως λογαριασμών, των χρηματικών παρακαταθηκών και του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων του παραβάτη στα λειτουργούντα στην Ελλάδα πιστωτικά ιδρύματα και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.



Διαβάστε περισσότερα...

Διακόπηκε η δίκη για την επιμέλεια της μικρής Μαρίας


Συνέχεια αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Διακόπηκε, σήμερα το πρωί, για την ερχόμενη Τρίτη, η εξέταση από το δικαστήριο Εκούσιας Δικαιοδοσίας του Πρωτοδικείου Λάρισας, του αιτήματος του Εισαγγελέα περί ανάκλησης της επιμέλειας της μικρής Μαρίας από τους αθιγγάνους, με τους οποίους διέμενε στον καταυλισμό στα Φάρσαλα.

Τη διακοπή ζήτησε η υπεράσπιση του ζεύγους των αθίγγανων προκειμένου να εξεταστεί η πιθανή μεταγωγή της «μητέρας» από τις φυλακές Κορυδαλλού στη Λάρισα ώστε να είναι παρούσα στην εξέταση της υπόθεσης αλλά και προκειμένου να αξιολογηθούν νέα στοιχεία.

Εξάλλου, η υπεράσπιση των αθίγγανων έχει εκ νέου υποβάλει αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του ζεύγους, η οποία δεν αναμένεται να εξεταστεί πριν από την πάροδο τουλάχιστον ενός μήνα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Επανεξετάζεται το όλο νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε κατάδικους»


Αθανασίου: Η άδεια δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μέσο αμφισβήτησης των θεσμών.

Επανεξετάζεται το όλο νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε κατάδικους και ειδικά για εκείνους που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις, κ.λπ., τόνισε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά τη μη εμφάνιση του κρατουμένου Χριστόδουλου Ξηρού στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, κατά τη διάρκεια της άδειας που είχε λάβει από το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού.

«Το ευεργέτημα της άδειας των κρατουμένων, που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς σωφρονιστικούς κανόνες και τον Σωφρονιστικό Κώδικά μας, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μέσο αμφισβήτησης των θεσμών της χώρας και υπονόμευσης της αντεγκληματικής πολιτικής της. Επανεξετάζουμε το όλο νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε κατάδικους και ειδικά της συγκεκριμένης κατηγορίας κρατουμένων» δήλωσε ο κ. Αθανασίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας πριν από την έναρξη των Αγώνων του Σότσι


Αυξάνονται οι φόβοι για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πρωτοφανή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μέτρα ασφαλείας τέθηκαν από σήμερα σε ισχύ στη Ρωσία, έναν μήνα πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, τη στιγμή που αυξάνονται οι φόβοι για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις μετά τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Η είσοδος αυτοκινήτων στο Σότσι ελέγχεται αυστηρά, καθώς απαγορεύεται η είσοδος στην πόλη των 350.000 κατοίκων για τα οχήματα που δεν έχουν ειδική άδεια.

Οι δυνάμεις ασφαλείας που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και τα όρη του Καυκάσου ενισχύθηκαν από σήμερα , ακριβώς έναν μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων (7-23 Φεβρουαρίου) και θα παραμείνουν μέχρι και μία εβδομάδα μετά τη λήξη τους.

Περί τους 37.000 αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού ξηράς θα επιφορτισθούν με την ασφάλεια των Αγώνων, το μεγαλύτερο διεθνές γεγονός που οργανώνεται από τη Ρωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 και στο οποίο έχει επενδύσει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποσκοπώντας να καταστήσει τους Αγώνες του Σότσι βιτρίνα της Ρωσίας.

Οι «Αγώνες του Πούτιν»

Πολλοί δυτικοί ηγέτες σκοπεύουν «να σνομπάρουν» το διεθνές αθλητικό ραντεβού, που πολλοί αποκαλούν «Αγώνες του Πούτιν». Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Γερμανίας θα απουσιάζουν από την τελετή έναρξη στις 7 Φεβρουαρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Η λήψη εκτάκτων μέτρων ασφαλείας έχει αποφασισθεί εδώ και πολύ καιρό, κυρίως μετά την πρόσκληση που διατύπωσε ο ισλαμιστής ηγέτης των ανταρτών του Καυκάσου Ντοκού Ουμάροφ τον περασμένο Ιούλιο «να εμποδισθεί με κάθε τρόπο η πραγματοποίηση των Αγώνων». Όμως η πραγματοποίηση των δύο επιθέσεων αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 34 ανθρώπων, οδήγησαν στην απόφαση για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος Πούτιν ενέδωσε στις πιέσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και έδωσε τελικά άδεια για την οργάνωση διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια των Αγώνων, αλλά σε «ειδική ζώνη», υπαναχωρώντας στην αρχική του απόφαση για την πλήρη απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στο Σότσι και η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας τελούν υπό τον έλεγχο της πανίσχυρης Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, του FSB, διαδόχου της KGB.

Τα μέτρα είναι αυστηρότερα από εκείνα που εφαρμόσθηκαν στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Από τις 7 Ιανουαρίου, όλες οι μονάδες που έχουν επιφορτισθεί με την ασφάλεια των συμμετεχόντων και των προσκεκλημένων στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι έτοιμες να επέμβουν οποιαδήποτε στιγμή, δήλωσε χθες ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Βλαντίμιρ Πουτσκόφ, χωρίς να δώσει στοιχεία για τον αριθμό των δυνάμεων που έχουν επιστρατευθεί.

Η παρακολούθηση της περιοχής θα γίνεται και από αέρος μέσω δορυφορικού συστήματος, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι τα θέματα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων θα διευθετούνται πλέον στο «υψηλότερο επίπεδο».

Εκτός της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, από σήμερα ελέγχεται αυστηρά και η ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο ρωσικός στρατός ξηράς θα συμμετάσχει επίσης στην επιχείρηση ασφαλείας, αφού οι προετοιμασίες και η τέλεση των Αγώνων περιλαμβάνονται στις νέες του αποστολές, στο πλαίσιο των «νέων απειλών εσωτερικής ασφαλείας», είχε δηλώσει πρόσφατα ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγός Βλαντίμιρ Τσιρκίν.

Ο στρατός θα έχει στη διάθεσή του στο Σότσι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Pantsir-S, πυραύλους εδάφους-αέρος νέας γενιάς.

Η Ρωσία θα παρακολουθεί το σύνολο των τηλεπικοινωνιών χάρις σε ένα σύστημα που επιτρέπει στο FSB να έχει πρόσβαση σε όλες τις τηλεφωνικές και ιντερνετικές επικοινωνίες, η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε το 2013 από δύο ρώσους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν τη Ρωσία στην ασφάλεια των Αγώνων «εάν διατυπωθεί ανάλογο αίτημα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μπορούσε να μυρίσει το δέρμα της να καίγεται»


Λεπτομέρειες που σοκάρουν από την επίθεση με οξύ εναντίον 21χρονης.

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση με οξύ που είχε δεχτεί η 21χρονη Naomi Oni από συνομήλική της, το Δεκέμβριο του 2012.

Όπως ακούστηκε στο δικαστήριο τις προηγούμενες μέρες, η Mary Konye έριξε οξύ στη νεαρή κοπέλα επειδή τη ζήλευε για την εμφάνισή της. Το θύμα ούρλιαξε και μπορούσε να μυρίσει το δέρμα της και τα μαλλιά της να καίγονται. Έτρεξε σπίτι, όπου η οικογένειά της προσπάθησε να ξεπλύνει το οξύ.

Ωστόσο, από την επίθεση έχασε εκτεταμένα τμήματα του δέρματός της, ενώ ουλές έμειναν και στο σώμα της.

Από τη μεριά της, η Mary Konye αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε την επίθεση και πως ζήλευε.

Η επίθεση θυμίζει αυτή που δέχτηκε επίσης με οξύ το μοντέλο Katie Piper το 2008 και είχε σαν αποτέλεσμα να σημαδευτεί άσχημα και να τυφλωθεί από το αριστερό μάτι.

Ο κατήγορος Gareth Patterson είπε απευθυνόμενος στους ενόρκους: «Η Naomi θα σας πει για τη φιλία της με την ενάγουσα. Θα σας πει πως στο παρελθόν είχαν τις αναταράξεις στις σχέσεις τους και πως η κατηγορούμενη είχε απειλήσει να πετάξει οξύ στη Naomi».

«Υπήρχε λόγος για τον οποίο η κατηγορουμένη είχε επιλέξει να προβεί σε μια τέτοια ασυνήθιστη απειλή. Στο παρελθόν οι δυο τους είχαν συζητήσει για μια νεαρή γυναίκα που ονομάζεται Katie Piper. Η Naomi και η κατηγορουμένη το είχαν συζητήσει αυτό και φαίνεται πως η κατηγορουμένη ήξερε πως η Naomi είχε συγκινηθεί ιδιαίτερα από τη δοκιμασία της Katie Piper», συμπλήρωσε.

Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε την περιγραφή του περιστατικού: πώς η Naomi έφευγε από τη δουλειά της και πώς μια φιγούρα ντυμένη με μουσουλμανικό νικάμπ την πλησίασε. «Ξαφνικά η Naomi ένιωσε ένα υγρό να πετιέται στο πρόσωπό της. Ούρλιαξε και ένιωσε το πρόσωπό της να καίγεται. Μπορούσε να μυρίσει το δέρμα και τα μαλλιά της να καίγονται».






Διαβάστε περισσότερα...

Σώθηκε το εξάμηνο και στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών


Αυξάνονται σε 21 τα τμήματα όπου θα πραγματοποιηθεί το χειμερινό εξάμηνο.

Αυξάνονται τα τμήματα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου λαμβάνονται αποφάσεις για τη διάσωση του εξαμήνου. Μετά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των καθηγητών του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ο αριθμός των τμημάτων όπου έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη διάσωση του εξαμήνου ανέρχεται σε 21.

Συγκεκριμένα με απόφαση της ΓΣ του Τμήματος Πληροφορικής το πρόγραμμα διδασκαλίας και εξετάσεων μαθημάτων, μέχρι την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους, διαμορφώνεται ως εξής:

Πρόγραμμα διδασκαλίας και εξετάσεων μαθημάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14

Χειμερινό εξάμηνο (13 εβδομάδες): 11/12/13 – 25/3/14

Εξετάσεις (για όλα τα μαθήματα για το ΠΠΣ): 26/3/14 - 15/4/14

Εαρινό εξάμηνο (13 εβδομάδες): 23/4/14 – 22/7/14

Εξετάσεις (για όλα τα μαθήματα για το ΠΠΣ): 23/7/14 – 2/8/14

Πρόγραμμα εξετάσεων περιόδου Σεπτεμβρίου 2014

Εξετάσεις για όλα τα μαθήματα : 8/9/14 – 3/10/14

Έναρξη διδασκαλίας μαθημάτων ακαδημαϊκού έτους 2014-2015: 5/10/14

Επισημαίνεται ότι τυχόν ανατροπή του πιο πάνω χρονοδιαγράμματος μπορεί να οδηγήσει σε σύμπτυξη ή και ακύρωση εξεταστικής περιόδου ή και εξαμήνου εφόσον η διδασκαλία των 13 εβδομάδων καταστεί ανέφικτη.

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται τα χρονικά πλαίσια διδασκαλίας των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου. Στα άλλα τμήματα δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις.


Τμήμα
Μαθήματα χειμερινού εξαμήνου
1.    Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
11/12/2013 έως 25/3/2014
2.    Ιατρική
16/12/2013 έως 21/3/2014
3.    Φυσικής Αγωγής
27/11/2013 έως 7/3/2014
4.    Εκπαίδευσης Αγωγής Προσχολική Ηλικία
16/12/2013 έως 21/3/2014
5.    Τουρκικών Σπουδών
16/12/2013 έως 14/3/2014
6.    Οικονομικό
16/12/2013 έως 30/3/2014
7.    Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
16/12/2013 έως 21/3/2013
8.    Θεολογία
16/12/2013 έως (αναμένεται)
9.    Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση
17/12/2013 έως  Μάρτιο (αναμένεται)
10.  Φιλοσοφική Σχολή (12 τμήματα)
16/12/2013 έως 28/3/2013

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποσυνδέεται η υποβολή των δηλώσεων από την άμεση πληρωμή τους


Στόχος είναι ο φορολογούμενος να δηλώνει άμεσα την φορολογητέα ύλη με εμπρόθεσμη δήλωση.

Με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014 αποσυνδέεται η υποβολή όλων των δηλώσεων από την άμεση πληρωμή τους.

Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι ο φορολογούμενος να δηλώνει άμεσα την φορολογητέα ύλη με εμπρόθεσμη δήλωση ανεξαρτήτως της δυνατότητάς του για άμεση πληρωμή.

Ο φορολογούμενος που θα υποβάλλει την δήλωσή του θα παίρνει Ταυτότητα Οφειλής για να πληρώνει στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ, ήτοι με τη διαδικασία αυτή καταργείται το διπλότυπο και η πληρωμή στο ταμείο της εφορίας.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, σε περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων προβλέπεται εκτιμώμενος προσδιορισμός φόρου, ακόμα και πριν γίνει έλεγχος, με σκοπό να προσέλθει ο φορολογούμενος να υποβάλλει δήλωση. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προσέλθει μετά την κοινοποίηση του εκτιμώμενου φόρου και κάνει δήλωση τότε ο προσωρινός προσδιορισμός του φόρου θα ακυρώνεται.

Έτσι, εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει μία δήλωση ΦΠΑ για μία συγκεκριμένη φορολογική περίοδο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα μπορεί να προσδιορίσει τον ΦΠΑ μονομερώς και να καλέσει τον φορολογούμενο να τον καταβάλει. Μόλις ο φορολογούμενος προσέλθει και κάνει δήλωση τότε ο εκτιμώμενος προσδιορισμός αυτός δεν θα ισχύει.



Διαβάστε περισσότερα...

Από τις 8 έως τις 10 Ιανουαρίου διορθώσεις και ανακλήσεις αιτήσεων μετεγγραφών


Όσοι επιθυμούν διορθώσεις πρέπει να μεταβούν σε Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Από τις 8 έως 10 Ιανουαρίου όσοι υποψήφιοι οριστικοποίησαν τις αιτήσεις τους για μετεγγραφή έως και τις 7 Ιανουαρίου θα μπορούν μεταβαίνοντας στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την ταυτότητα τους να προχωρήσουν σε διορθώσεις ή και σε ανάκληση της αίτησής τους. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που επιθυμούν να κάνουν κάποιες αλλαγές θα πρέπει να οριστικοποιήσουν την αίτησή τους από τις 8 έως και τις 10 Ιανουαρίου. Πιο αναλυτικά το Υπουργείο αναφέρει τα εξής:

Κατόπιν αιτημάτων υποψηφίων που εκ παραδρομής καταχώρισαν λανθασμένα στοιχεία κατά τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησής τους για τη μεταφορά θέσεων εισαγωγής, ανακοινώνεται ότι παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης ή διόρθωσης μέσω του πληροφοριακού συστήματος των δηλωθέντων σε αυτές στοιχείων. Η δυνατότητα αυτή αφορά αποκλειστικά όσες αιτήσεις έχουν οριστικοποιηθεί εμπρόθεσμα μέχρι και την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014.

Η διαδικασία

Για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται με την Αστυνομική Ταυτότητα ή το Διαβατήριο τους από την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014 έως και την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014 σε μία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας προκειμένου να καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνουν την επιθυμία τους να αρθεί η οριστικοποίηση της αίτησής τους. Σχετικό υπόδειγμα της συγκεκριμένης υπεύθυνης δήλωσης θα αναρτηθεί από την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 στην ιστοσελίδα http://solon.it.minedu.gov.gr.

Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα εισέρχονται άμεσα σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή προκειμένου να θέτουν τις συγκεκριμένες αιτήσεις για τις οποίες υποβλήθηκε σχετική υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση σε κατάσταση προσωρινής αποθήκευσης, δηλαδή σε κατάσταση που θα επιτρέπει την εκ νέου επεξεργασία των ανωτέρω αιτήσεων. Ακολούθως, οι υποψήφιοι θα δύνανται να προβαίνουν στις αναγκαίες τροποποιήσεις ή διορθώσεις στοιχείων μέσω της ιστοσελίδας http://solon.it.minedu.gov.gr με την υποχρέωση να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους αποκλειστικά στο χρονικό διάστημα από την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014 έως και την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014.

Τονίζεται ότι στην περίπτωση ΜΗ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ των αιτήσεων (για αυτές που εκτελέστηκε άρση της οριστικοποίησης) από τους υποψηφίους, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, οι αιτήσεις θα θεωρούνται ως ΜΗ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΕΣ και δε θα ληφθούν υπόψη στην επιλογή για τη μεταφορά θέσεων επιτυχίας.

Η ίδια διαδικασία είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί και από τους υποψηφίους που έχουν υποβάλει αίτηση μεταφοράς θέσης αλλά επιθυμούν να την ανακαλέσουν. Στην περίπτωση αυτή, αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν κατά τα ανωτέρω τη σχετική υπεύθυνη δήλωση και στη συνέχεια να μην προβούν στην οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής αίτησής τους.

Επισημαίνεται ότι στο Πληροφοριακό Σύστημα για την μεταφορά θέσεων δεν παρέχεται η δυνατότητα εισαγωγής νέων αιτήσεων, παρά μόνο η διόρθωση των καταχωρημένων αιτήσεων που έχουν οριστικοποιηθεί εμπρόθεσμα (μέχρι και την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014) και έχει υποβληθεί από τον υποψήφιο η σχετική υπεύθυνη δήλωση για την άρση της οριστικοποίησης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.



Διαβάστε περισσότερα...

Η «συνταγή της επιτυχίας» για την πολυπόθητη εύρεση εργασίας


«Admission is possible» για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το να βρίσκει ένας 30χρονος δουλειά σήμερα, μέσω συνέντευξης, σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία που διατηρεί γραφεία στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να θεωρηθεί σπάνια περίπτωση και να αποδοθεί στη «θεά τύχη». Κι, όντως, ο Στέφανος Τεντολούρης αναγνωρίζει ότι στάθηκε τυχερός, αφού, όπως λέει, όταν μια μεγάλη εταιρεία δέχεται χιλιάδες βιογραφικά, το να κερδίσει κάποιος μια θέση εργασίας σε αυτήν είναι σαν να... κερδίζει το λαχείο.

Ωστόσο, μέσα από μια ενδελεχέστερη συζήτηση μαζί του καθίσταται σαφές ότι δεν είναι απλώς θέμα τύχης. Μάλιστα, ο ίδιος αποκαλύπτει τη «συνταγής της επιτυχίας» για τους νέους και τις νέες που, εν μέσω κρίσης και υψηλών ποσοστών ανεργίας, αναζητούν δουλειά. Στη περίπτωση του Στέφανου, αλλά και της 22χρονης Δέσποινας Γκούβα, σημείο-κλειδί ήταν η ευκαιρία που δόθηκε από το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο διοργάνωσε το καλοκαίρι μια διαδικασία ανοιχτών συνεντεύξεων υπό το αισιόδοξο μήνυμα «admission is possible». Το σλόγκαν, που παραφράζει γνωστή κινηματογραφική παραγωγή, αποδείχτηκε αληθές για κάποιους από τους συνεντευξιαζόμενους καθώς κατάφεραν να ξεχωρίσουν είτε γιατί οι εταιρείες βρήκαν στο πρόσωπό τους τις κατάλληλες δεξιότητες είτε γιατί οι υποψήφιοι είχαν ετοιμαστεί κατάλληλα γι΄ αυτή τη στιγμή.

«Ήμουν προετοιμασμένος» λέει ο 30χρονος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξηγεί ότι εδώ και καιρό είχε κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του ώστε να αδράξει την ευκαιρία όταν αυτή παρουσιαστεί. «Ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής και δούλευα ως λογιστής. Είχα στόχο και τον κυνηγούσα. Κάποια στιγμή έμαθα ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργάνωνε τις εν λόγω συνεντεύξεις και έστειλα e-mail για να δηλώσω συμμετοχή. Έτσι ήρθα 'πρόσωπο με πρόσωπο' με τους εκπροσώπους της Price Water House Coopers, μιας εταιρείας που ασχολείται με ελεγκτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες» σημειώνει και συνιστά σε όσους αναζητούν εργασία να μην το βάζουν κάτω. «Πρέπει ο καθένας να είναι εξωστρεφής, να συμμετέχει σε διαδικασίες επικοινωνίας με την αγορά εργασίας, να προβάλλει τον εαυτό του, να ψάχνει κάθε ευκαιρία με πάθος» τονίζει και υπογραμμίζει ότι και στη δική του περίπτωση η προετοιμασία έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Τη διαδικασία των συνεντεύξεων τη χαρακτηρίζει πολύ σημαντική καθώς, όπως λέει, χάρη στην άρτια οργάνωσή της δόθηκε ευκαιρία σε εκατοντάδες παιδιά να έρθουν σε επαφή με πολλές εταιρείες που αναζητούν προσωπικό είτε για άμεση είτε για μελλοντική απασχόληση. «Ακόμη και για εκείνους που τελικά δεν κατάφεραν να κερδίσουν το πολυπόθητο 'εισιτήριο' για μια δουλειά, η εμπειρία της συνέντευξης ήταν πολύ χρήσιμο εφόδιο καθώς πρόσφερε έναν βαθμό εξοικείωσης κάθε υποψήφιου με τη σωστή παρουσίαση του εαυτού του» σημειώνει και προσθέτει: «δεν πρέπει ποτέ κανείς να τα παρατά. Πρέπει να αγωνίζεται για να 'ξεχωρίσει από το σωρό' και να κυνηγά κάθε ευκαιρία που εμφανίζεται».

«Μέσω της διοργάνωσης των συνεντεύξεων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας στον ευρύτερο τομέα και μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε ποιες είναι αυτές, να ψάξουμε καλύτερα τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, να διαπιστώσουμε αν αυτό που ζητείται είναι... στα μέτρα μας» σχολιάζει, από την πλευρά της, η Δέσποινα Γκούβα. Η ίδια εργάζεται στην εταιρεία b-open που κατασκευάζει λογισμικό για cloud εφαρμογές (εφαρμογές υπολογιστικού νέφους) και δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από την εξέλιξη αυτή καθώς ασχολείται με το αντικείμενο που της αρέσει.

Εξίσου ικανοποιημένος είναι και ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ανδροκλής Μαυρίδης που επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, μέσω των συνεντεύξεων, δόθηκε η ευκαιρία σε νέα άτομα να δοκιμαστούν και να μπουν στην παραγωγική διαδικασία, ενώ και η ίδια η εταιρεία επέλεξε στο «πρόσωπο» της Δέσποινας τον κατάλληλο άνθρωπο προκειμένου να ασχοληθεί με το χώρο του μάρκετινγκ για εφαρμογές λογισμικού.

Απευθυνόμενη στους νέους ανθρώπους που αναζητούν μια θέση εργασίας, η κ. Γκούβα τους συνιστά να κυνηγούν αυτό που θέλουν, να έχουν όρεξη να μάθουν και να προσπαθούν συνέχεια να αποκτούν και νέα εφόδια. «Δεν παίρνουμε γνώσεις μόνο μέσα από την εργασία μας. Σεμινάρια, ξένες γλώσσες ή άλλες διαδικασίες απόκτησης δεξιοτήτων πρέπει διαρκώς να εμπλουτίζουν την εμπειρία μας» λέει και προσθέτει: «ακόμη και εν μέσω κρίσης υπάρχουν δυνατότητες- ίσως και μεγαλύτερες από πριν -καθώς εμφανίζονται νέες προκλήσεις. Σε αυτές μπορούμε να αντεπεξέλθουμε εξελίσσοντας τα ταλέντα μας σε προσωπικό επίπεδο ώστε στη συνέχεια να κατακτήσουμε και την αγορά».

Η επόμενη διαδικασία ανοιχτών συνεντεύξεων προγραμματίζεται για την περίοδο του Πάσχα, ενώ οι εταιρείες που επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες στο www. uom.gr/career και να επικοινωνήσουν με το γραφείο διασύνδεσης στο career@uom.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στα 25 ευρώ εισιτήριο στα νοσοκομεία


Αποφασίστηκε ισοδύναμο μέτρο η επιβάρυνση 5 λεπτών στην τιμή τσιγάρων-καπνού.
Η κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία ανακοινώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε μεταξύ του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση ελήφθη κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ως ισοδύναμο μέτρο αποφασίστηκε η επιβάρυνση των 5 λεπτών σε τσιγάρα και καπνό, που περιλαμβάνεται σε τροπολογία που σύμφωνα με πληροφορίες κατατίθεται απόψε.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει σε Δημόσιο και ειδικά ταμεία για σύνταξη στα 58


Δωρεάν έως 5 χρόνια μπορούν να πάρουν οι ασφαλισμένοι για να συμπληρώσουν την 35ετία, αρκεί να έχουν αποκτήσει παιδιά μετά το 2000. Ενώ στην περίπτωση που απέκτησαν τέκνα πριν από το 2000, μπορούν να αναγνωρίσουν ως 5 χρόνια λόγω τέκνων με εξαγορά.

Προσοχή όμως, γιατί τα δωρεάν χρόνια για παιδιά που αποκτήθηκαν μετά το 2000 δεν μπορούν πλέον να δοθούν για να συμπληρωθεί η 35ετία το 2010, αλλά από το 2011 και μετά, και αυτό γιατί η σχετική διάταξη του νόμου 3996/11 προέβλεπε ότι στην περίπτωση που δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για σύνταξη με προϋποθέσεις του 2010, τότε το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου θα έπρεπε να ασκηθεί μέχρι τις 31/12/2013.

Δείτε τους πίνακες






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα εξάγει και… μπουζούκια στην Αυστραλία


Ελληνική εταιρεία διαθέτει μπαγλαμάδες και τζουράδες.

Τα μπουζούκια είναι ένα από τα λίγα μουσικά όργανα που εξάγει η Ελλάδα στην Αυστραλία.

Η εταιρία «Μύθος» του μουσικοσυνθέτη Παντελή Βολάρη εισάγει εδώ και 45 χρόνια μπουζούκια, μπαγλαμάδες και τζουράδες από την Ελλάδα και τα διαθέτει στην Αυστραλία.

Υπάρχει επίσης άλλη μια εταιρία στο Σίδνεϊ που ασχολείται με την εισαγωγή μουσικών οργάνων από την Ελλάδα.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα στην αγορά μπήκε και η μεγάλη αυστραλιανή αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών JB HIFI που έφερε μεγάλες ποσότητες μπουζουκιών από την Ελλάδα.

Όπως λέει ο Παντελής Βολάρης «η αυστραλιανή αγορά είναι μικρή αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης».



Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε χρόνια χωρίς την Μαρία Δημητριάδη


Η Μαρία Δημητριάδη υπήρξε ερμηνεύτρια που συνδέθηκε από νωρίς με το πολιτικό τραγούδι. Γεννήθηκε στον Ταύρο το 1951. Ξεκίνησε την καριέρα της στη δισκογραφία με το "Ένα Πρωινό (Άνναμπελ)", ένα ερωτικό τραγούδι που ακουγόταν στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο», με τον Γιάννη Βόγλη και την Αν Λόμπεργκ. Ήταν βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και του Θάνου Μικρούτσικου. Ήταν από τις πρώτες τραγουδίστριες του Γιάννη Μαρκόπουλου. Στη δεκαετία του 80 επέστρεψε στη δισκογραφία ερμηνεύοντας έργα διαφορετικού ύφους, όπως Μάνο Χατζιδάκι και Στέφανο Κορκολή.



Η Μαρία Δημητριάδη ήταν αδερφή της Αφροδίτης Μάνου και πρώτη σύζυγος του παρουσιαστή και μουσικού Ανδρέα Μικρούτσικου, με τον οποίο γνωρίστηκε κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Πολυτεχνείου όντας και οι δύο μέλη του παράνομου τότε ΕΚΚΕ. Μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Στέργιο, χάριν του οποίου είχε αποσυρθεί από τη δισκογραφία. Υπήρξε επίσης στη δεκαετία 70 δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ταύρου. Απεβίωσε στις 7 Ιανουαρίου του 2009 στο νοσοκομείο '"Ευαγγελισμός", όπου είχε εισαχθεί για σπάνια πνευμονική νόσο. Επιθυμία της ήταν να μην ταφεί και να αποτεφρωθεί.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποπληρωμή φόρων σε 24 δόσεις - Παραδείγματα


Την αποπληρωμή όλων των φόρων σε 12 ή ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα έχουν ελάχιστο ύψος 15 ευρώ η κάθε μία, επιτρέπει από την 1η Ιανουαρίου 2014 απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επεκτείνεται το μοντέλο της "πάγιας ρύθμισης" για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και εφαρμόζεται πλέον και σε όλες τις μη ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:

α) Επιβάλλονται τόκοι στα υπόλοιπα των οφειλών που καθίστανται εκ των υστέρων ληξιπρόθεσμα, αλλά η επιβάρυνση είναι μικρή, ιδίως αν συγκριθεί με τη διευκόλυνση που παρέχεται στους φορολογούμενους.

β) Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ (εφόσον είναι επιτηδευματίες) της τελευταίας 5ετίας.

γ) Σε 24 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν μόνο οφειλές προερχόμενες από έκτακτη αιτία, δηλαδή χρέη από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής κτλ.

Κάνε κλικ για μεγέθυνση:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παροιμίες για τον... Γιάννη


Η γιορτή του Αγίου Ιωάννη που εορτάζεται σήμερα (7 Ιανουαρίου), μας θύμισε ότι στην ελληνική παράδοση υπάρχουν πολλές παροιμίες και εκφράσεις που αναφέρονται στο συγκεκριμένο όνομα.

Σαράντα πέντε Γιάννηδες ενός κοκκόρου γνώση.

Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει.

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.

Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα.

Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω.

Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη.

Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε.

Να σε κάψω Γιάννη, να σʼ αλείψω λάδι.

Πότε ο Γιάννης δεν μπορεί, πότε ο κ..ος του πονεί.

Όχι Γιάννης… Γιαννάκης.

Δεν είναι κάθε μέρα τ’ Αγιαννιού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...