Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών



Των κλάδων ΠΕ70 και ΠΕ60.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 17 αναπληρωτών εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 5 του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών για το σχολικό έτος 2012-2013.

Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί θα απασχοληθούν σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας – Άξονας Προτεραιότητας 2» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007-2013, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Ελληνικό Δημόσιο.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στην αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου έως και την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012.

Οι πίνακες με τα ονόματα των προσλαμβανόμενων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι χρώμα έχουν τα όνειρα;



Εργαστήριο ζωγραφικής για παιδιά 8-11 ετών.

«Τι χρώμα έχουν άραγε τα όνειρα; Πώς μπορούμε να τα αποτυπώσουμε σε έναν καμβά;». Στο εργαστήριο ζωγραφικής που αρχίζει αυτό το Σάββατο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα παιδιά θα γνωρίσουν δυο ζωγράφους, τον Chagall και τον Παρθένη, που η ζωγραφική τους είναι σαν μια ονειρική αποτύπωση της ζωής και των ανθρώπων γύρω τους.

Θα μάθουν πως οι δυο αυτοί ζωγράφοι χειρίζονται το περίγραμμα και την φόρμα στα έργα τους και θα παρατηρήσουν πως χρησιμοποιούν το χρώμα για να αποδώσουν αυτή την μοναδική ατμόσφαιρα στις συνθέσεις τους. Χρησιμοποιώντας λοιπόν την φαντασία τους, θα δημιουργήσουν τις δικές τους παραμυθένιες και ονειρικές συνθέσεις με ξηρά παστέλ, λαδοπαστέλ και τέμπερα και θα τις μεταφέρουν σε καμβά.

Κύκλος 3 συναντήσεων (13/10 - 3/11)
Συμμετοχή για κάθε κύκλο 3 συναντήσεων: €45 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €40 το καθένα, παρέχονται τα υλικά)
Με τους Διονύση Καμπόλη και Γκέλλυ Τζαμουράνη
Η παρουσία των παιδιών (ηλικία 8-11 ετών) είναι απαραίτητη και στις τρεις συναντήσεις του κύκλου που θα παρακολουθήσουν.
Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αγγλόφωνα παιδιά
Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ. 210 7294220
Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τον Αρκτούρο



Τα παιδιά... φωτογραφίζονται με άγρια ζώα!

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υλοποιεί ο Αρκτούρος για τα παιδιά Δημοτικού στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της οργάνωσης για τα είκοσι χρόνια δράσης.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να διασκεδάσουν, να φωτογραφηθούν αφού μεταμορφωθούν σε άγρια ζώα και να λύσουν μυστήρια κουίζ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιούν από το 2008 ο Αρκτούρος και η Vodafone για την παρακολούθηση και προστασία της καφέ αρκούδας, μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της τελευταίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Α) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

1) 20 χρόνια ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ!

Τα παιδιά πληροφορούνται για τα 20 χρόνια δράσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον, τις αρκούδες, τους λύκους και τα δάση μέσα από μια σύντομη διαδραστική παρουσίαση.

Β) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΟΥΙΖ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΔΩΡΑ

2) Βρες τη φωτογραφία και κέρδισε αναμνηστικά δώρα ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Αρχίζει το παιχνίδι και η περιήγηση των παιδιών στην έκθεση φωτογραφίας. Το κάθε τμήμα καλείται να συμπληρώσει ένα διασκεδαστικό και γεμάτο γρίφους κουίζ. Πίσω από κάθε γρίφο κρύβεται μια φωτογραφία, μια δράση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και δεκάδες προσπάθειες για την προστασία της ελληνικής φύσης. Όσους πιο πολλούς γρίφους λύσει η κάθε τάξη τόσο αυξάνει τις πιθανότητες να κερδίσει αναμνηστικά σχολικά είδη ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Γ) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ

3) Βγες φωτογραφία με τον λύκο και την αρκούδα

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια φωτογράφιση-έκπληξη των παιδιών με την αρκούδα και τον λύκο. Κατά την έξοδό τους, θα συναντούν τα άγρια ζώα και θα φωτογραφίζονται με αυτά, για να απαθανατίσουν το ευχάριστο ραντεβού τους με την άγρια φύση.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε: Χαρούλα Κρομυάδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 2310555920, hkromiadou@arcturos.gr.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρομποτικό εξωσκελετό σχεδιάζει η NASA



Θα προορίζεται για χρήση στο διάστημα αλλά και στη Γη.

Σε συνεργασία με το Institute for Human and Machine Cognition της Florida και με την βοήθεια μηχανικών του Oceaneering Space Systems του Houston η NASA πρόκειται σύντομα να σχεδιάσει έναν ρομποτικό εξωσκελετό με κωδική ονομασία X1.

Πρόκειται για ένα ρομπότ με βάρος 23 κιλά το οποίο θα μπορέσει να «φορέσει» ένας άνθρωπος πάνω στο σώμα του προκειμένου να βοηθήσει ή ακόμα και να δυσκολέψει τις κινήσεις των ποδιών του. Ο σχεδιασμός του καθώς και η ιδέα του νέου αυτού εγχειρήματος προήλθε από ένα παλαιότερο project της NASA, το Robonaut. Το 2011 οι μηχανικοί της υπηρεσίας κατασκεύασαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ για την παροχή βοήθειας στους αστροναύτες.

Στην αρχική του μορφή, το νέο X1 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ασκήσεις στο διάστημα, με την μηχανή να παρέχει αντίσταση στις κινήσεις του χρήστη. Με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην Γη, δίνοντας την δυνατότητα σε ανθρώπους να περπατήσουν για πρώτη φορά, αλλά και για την ευκολότερη και γρηγορότερη αποκατάσταση τραυματισμών στα πόδια και την σπονδυλική στήλη.

«Η ρομποτική παίζει καθοριστικό ρόλο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και η χρήση της θα είναι κρίσιμης σημασίας για την μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος» δήλωσε ο Michael Gazarik, διευθυντής του Προγράμματος Τεχνολογίας της NASA. «Αυτό που είναι εκπληκτικό σχετικά με την διαστημική τεχνολογία και την δουλειά μας σε έργα όπως το Robonaut, είναι οι απρόσμενες δυνατότητες οι οποίες μπορεί να έχει η χρήση της τεχνολογίας αυτής και στην Γη».

Προς το παρόν το Χ1 βρίσκεται στο στάδιο έρευνας και ανάπτυξης, όπου ο πρωταρχικός στόχος της NASA είναι η ανάπτυξη, η αξιολόγηση και η βελτίωση της τεχνολογίας. Η αμερικάνικη υπηρεσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο το Χ1 να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση και την βελτίωση της υγείας του πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καθώς και κατά την διάρκεια μακρινών επανδρωμένων αποστολών στον Άρη ή σε κάποιο αστεροειδή.

Ως μηχανή άσκησης και χωρίς να καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο, το X1 κρίνεται ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της υγείας των αστροναυτών σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, όπου η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη. Επιπροσθέτως ο εξωσκελετός θα μπορεί να λαμβάνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και να τα στέλνει πίσω στην Γη, παρέχοντας στους γιατρούς καλύτερη εικόνα για την άσκηση και την υγεία του πληρώματος.

Διαβάστε περισσότερα...

Δύο χρόνια για να ξέρουν ποιοι δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας



Περισσότεροι από 70.000 πολίτες όμηροι του χρόνου αναμονής…

Οκτώ μήνες τουλάχιστον χρειάζεται να περάσουν για να πάρουν οι ανάπηροι τις γνωματεύσεις για τα επιδόματα ή τις συντάξεις αναπηρίας.

Κι αυτό συμβαίνει στην καλύτερη περίπτωση αφού πολλές καταγγελίες αναφέρουν ακόμη ότι ο χρόνος αναμονής φτάνει τον ενάμιση ή τα δύο χρόνια.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης με την ίδρυση των νέων Κέντρων Πιστοποίησης Αναπήρων άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2011. Τα εν λόγω κέντρα αντικαθιστούσαν τις υπάρχουσες επιτροπές των ασφαλιστικών ταμείων και τις υγειονομικές επιτροπές των περιφερειών. Αρμοδιότητά τους ήταν οι γνωματεύσεις για το ποιος δικαιούται αναπηρικές συντάξεις ή επιδόματα. Χρόνος αναμονής τότε το αργότερο δύο μήνες.

Οι καιροί όμως, όπως αποδεικνύεται, αλλάζουν ακόμη και μετά από ένα χρόνο. Κι αυτό διότι πλέον, οι δύο μήνες έχουν γίνει κάτι λιγότερο από δύο χρόνια…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Γιάννης Βαρδακαστάνης, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι τα ΚΕΠΑ είναι «τόπος αναξιοπρέπειας και βασανιστηρίου των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις».

Και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή αναμένουν μια απάντηση για το αν δικαιούνται επίδομα, 70.000 πολίτες. «Το κράτος είναι ανίκανο, ανεπαρκές και ανέντιμο. Σε ένα μήνα θα έπρεπε να βγαίνει το πόρισμα και να αποδίδεται η σύνταξη στον δικαιούχο», έχει πει χαρακτηριστικά.

Πριν από κάποιες μέρες όμως είχε σταθεί στο θέμα και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας, Παναγιώτης Κοκκόρης, λέγοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να μπορέσουν τα άτομα με αναπηρία να πάρουν πιο γρήγορα τη σύνταξή τους.

Ο κ. Κοκκόρης ξεκαθάρισε ότι μέχρι τα τέλη του 2012 θα εξομαλυνθεί η διαδικασία και οι γνωματεύσεις θα δίνονται σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα.

Τουλάχιστον ένας χρόνος αναμονή

«Το χειρότερο είναι ότι αντί να παρατείνουν τις συντάξεις και τα επιδόματα μέχρι να λειτουργήσει το σύστημα με τα Κέντρα Πιστοποίησης, έκοψαν τις συντάξεις όλων εκείνων που έπρεπε να επανεξεταστούν», έχει πει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Ηλίας Μαργιόλας. Και έχει αναφερθεί στο διάστημα του ενός ή των δύο χρόνων που χρειάζεται κάποιος να περιμένει σε… ομηρία.

«Αν σκεφτείτε ότι στη Φλώρινα έχουν γίνει 4.500 αιτήσεις για αναπηρία και από αυτές εξετάζονται μόνο 20 κάθε εβδομάδα, τότε μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος», έχει πει.

Και θεωρεί ότι η ιστορία με τα μαϊμού επιδόματα έλαβε τεράστιες διαστάσεις για να μπορέσουν να κοπούν περισσότερες παροχές.

«Έτσι, λειτουργεί το καθεστώς ή παίρνεις πιστοποίηση ή σου κόβω τη σύνταξη. Όλα αυτά τη στιγμή που ο χρόνος για να πάρεις το χαρτί από τα ΚΕΠΑ ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας και της λογικής», ήταν μία ακόμη από τις δηλώσεις του.

Έτσι, τα φαινόμενα διαφθοράς που συνέβησαν στη Ζάκυνθο, στοχοποίησαν όλους τους ενδιαφερόμενους με αποτέλεσμα να χρειάζεται να περάσουν δύο χρόνια για να ξέρουν τι δικαιούνται και ποιοι…



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την Τρίτη η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στην Κόρινθο



Θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων.

Την προσεχή Τρίτη 16 Οκτωβρίου, θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων του δήμου Κορίνθου, σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του δήμου, το οποίο ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναλυτικά η "λυπητερή"


Δείτε, αναλυτικά, στις κάρτες της ΝΕΤ όλες τις αλλαγές που φέρνει ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα.












Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακα με το σταγονόμετρο


Ψαλίδι στα νέα ακριβά φάρμακα επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για καινοτόμα σκευάσματα, τα οποία αναμένουν τιμή, προκειμένου να κυκλοφορήσουν.

Επί δύο χρόνια, η κυβέρνηση κρατάει στο συρτάρι το δελτίο τιμών με τα συγκεκριμένα προϊόντα, εκτιμώντας ότι η διάθεσή τους στην αγορά θα αυξήσει τη φαρμακευτική δαπάνη.

Αντίθετα, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδώσει δελτίο τιμών γενοσήμων και φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους, τα οποία θα διατίθενται στο 40% της τιμής των πρωτοτύπων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα 1.000 ευρώ σε πολύτεκνες οικογένειες



Θα δοθεί σε όσες ζουν σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.

Για την απόφαση της κυβέρνησης να δίδονται, πλέον, σε πολύτεκνες οικογένειες - που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές - τα χρήματα με τα οποία επιχορηγούνταν από τον ΕΛΓΑ οι ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, ενημέρωσε τον πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), Βασίλη Θεοτοκάτο, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Όπως είπε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ. Χαρακόπουλος, υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 οικογένειες θα μπορούν από την επόμενη χρονιά να λάβουν επίδομα της τάξεως των 1.000 ευρώ και πρόσθεσε πως σήμερα ζήτησε τη συνδρομή της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων για την κατάρτιση της λίστας των δικαιούχων του επιδόματος.

«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία υποβάλλεται σε θυσίες, σε επώδυνα, πλην όμως, αναγκαία μέτρα, για να παραμείνει η χώρα όρθια, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων που μοχθούν στον πρωτογενή τομέα, όπως είναι οι πολύτεκνοι αγρότες και κτηνοτρόφοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Το «αυτόνομο» Nissan Leaf… εν δράσει



Κινείται, στρίβει και παρκάρει χωρίς οδηγό.

Η Nissan αποκάλυψε στη CEATEC το πρωτότυπο Leaf NSC-2015, το οποίο λειτουργεί αυτόνομα, ενώ μπορεί ο κάτοχος να ελέγχει το αυτοκίνητο μέσω μιας εφαρμογής του κινητού του. Το «αυτόνομο» NSC-2015 διαθέτει γύρω από το αμάξωμα κάμερες, προσφέροντας του την εικόνα που επικρατεί γύρω του, ενώ η συνδεσιμότητα που διαθέτουν μεταξύ τους, καθώς και με τον κάτοχο είναι μέσω ενός ταχύτατου δικτύου 4ης γενιάς (4G).

To σύστημα είναι σε δοκιμαστικό στάδιο ακόμα, ωστόσο το «2015» προμηνύει πιθανόν πως σε τρία χρόνια θα είναι έτοιμο για χρήση σε ρεαλιστικές καταστάσεις. Επίσης, η Nissan ανέφερε πως έχει την επιλογή ο κάτοχος του Leaf NSC-2015, όταν φτάνει στον προορισμό του να αποβιβάζεται και μέσω μιας εφαρμογής να μπορεί να «στείλει» το όχημα να παρκάρει μόνο του. Τέλος, οι κάμερες που βρίσκονται τοποθετημένες επάνω στο πρωτότυπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αντικλεπτικό σύστημα.




Πηγή: http://www.autotriti.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκε πρόγραμμα διανομής τροφίμων για τους απόρους της Ε.Ε.



Πόροι ύψους 500 εκατ. ευρώ για το 2013.

Η χορήγηση πόρων της ΕΕ, της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, για το πρόγραμμα διανομής τροφίμων στους απόρους το 2013, ψηφίστηκε σήμερα από την αρμόδια Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΕ.

Αναμένεται ότι πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι, σε 19 κράτη- μέλη της ΕΕ, θα επωφεληθούν από τον προϋπολογισμό των 500 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμος για τους απόρους.

Το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος εφαρμογής του προγράμματος με τη σημερινή μορφή του. Νέες προτάσεις για ευρύτερο, πιο ευέλικτο πρόγραμμα, που θα συνδέεται στενότερα με την πολιτική κοινωνικής συνοχής, πρόκειται να υποβληθούν εντός του τρέχοντος μηνός, υπό την ευθύνη του επιτρόπου Λάζλο Αντορ, αρμοδίου για τις κοινωνικές υποθέσεις της ΕΕ.

Ο επίτροπος Ντάσιαν Τσιόλος, αρμόδιος σε θέματα γεωργίας δήλωσε σήμερα: «Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού επί σειρά ετών, αλλά τώρα θα πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να συνεχίσουμε να ικανοποιούμε τις ανάγκες των απόρων στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή είναι σημαντική για την ΕΕ, ιδίως στην παρούσα περίοδο οικονομικής κρίσης, και περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα κατά το επόμενο έτος. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή πρότεινε να διατηρηθεί προϋπολογισμός 2,5 δισ. ευρώ για το διάδοχο πρόγραμμα βοήθειας στους απόρους στην πρόταση προϋπολογισμού 2014- 2020».


Διαβάστε περισσότερα...

Μνήμη ελέφαντα έχουν οι γυναίκες



Θυμούνται περισσότερο από τους άνδρες τις δυσάρεστες ειδήσεις.

Για περισσότερο καιρό σε σχέση με τους άνδρες θυμούνται τις δυσάρεστες ειδήσεις οι γυναίκες, που αντιδρούν με πιο πολύ στρες, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που έγινε σε μικρό δείγμα πληθυσμού.

Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τη Σόνια Λούπιεν του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, παρουσίασαν σε δύο ομάδες 60 εθελοντών ανδρών και γυναικών μια σειρά από ειδήσεις που προέρχονταν από πρόσφατα άρθρα εφημερίδων.

Η μία ομάδα εκτέθηκε μόνο σε ουδέτερες ειδήσεις όπως πρεμιέρες κινηματογραφικών έργων και η άλλη μόνο σε κακές ειδήσεις, που αφορούσαν, για παράδειγμα, δολοφονίες, σοβαρά δυστυχήματα κ.α.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ, ενώ παράλληλα, μέσω της λήψης σάλιου, μετρήθηκε το επίπεδο της κύριας ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Όπως διαπιστώθηκε, αν και η ανάγνωση των αρνητικών ειδήσεων δεν φάνηκε να αυξάνει άμεσα το στρες σε κανέναν από τους συμμετέχοντες, σε ορμονικό επίπεδο, η αντίδραση των γυναικών ήταν πιο αισθητή.

Όσες γυναίκες είχαν διαβάσει άσχημες ειδήσεις, είχαν στη συνέχεια περισσότερη κορτιζόλη στον οργανισμό τους τόσο σε σχέση με τους άνδρες που είχαν διαβάσει τις ίδιες αρνητικές ειδήσεις, όσο και σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν διαβάσει τις ουδέτερες ειδήσεις. Έτσι, οι γυναίκες εμφάνιζαν υπεραντίδραση και σε επόμενες αγχώδεις καταστάσεις. Τα επίπεδα κορτιζόλης των ανδρών ουσιαστικά δεν επηρεάστηκαν.

Επιπλέον, μια ημέρα μετά το τεστ, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από ό,τι οι άνδρες να θυμούνται τις κακές ειδήσεις και να νιώθουν αρνητικά συναισθήματα γι αυτές.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεχής έκθεση των ανθρώπων σε αρνητικές ειδήσεις αποτελεί παράγοντα πρόκλησης στρες, είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνονται τέτοιες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, τόσο στο επίπεδο του στρες, όσο και της ανάμνησης μιας κακής είδησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Online οδηγός χρήσης του Διαδικτύου



Για μαθητές από 6 έως 12 ετών.

Έναν νέο online οδηγό ασφάλειας για παιδιά από 6 έως 12 ετών δημιούργησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Ο οδηγός εστιάζει σε τέσσερα βασικά θέματα (ασφάλεια, επικοινωνία, ηλεκτρονική παρενόχληση, διασκέδαση και κατέβασμα αρχείων).

Στην online πλατφόρμα του οδηγού τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους θα βρουν συμβουλές, χρυσούς κανόνες, κουίζ, παζλ και παιχνίδια, μέσω των οποίων αποκτούν τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου επισημαίνει, ιδιαίτερα, ότι ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για τη δημιουργία δραστηριοτήτων μέσα στην τάξη.

Οι χρήστες έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» στον υπολογιστή τους τον ειδικό Οδηγό Ασφάλειας σε μορφή PDF, ο οποίος περιλαμβάνει δύο βιβλιαράκια ασφαλείας για το Διαδίκτυο - τον οικογενειακό οδηγό διασκέδασης και τον οδηγό για γονείς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι εκπαιδευτικοί - μαζί με 12 κάρτες περιπτώσεων γύρω από θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, τις οποίες μπορούν να κόψουν τα παιδιά και στη συνέχεια να διαβάσουν και να συζητήσουν μαζί με τους γονείς ή τους δασκάλους τους.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές μπορούν να βρουν τον online οδηγό στη διεύθυνσηwww.esafetykit.net.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ο online οδηγός έχει δημιουργηθεί σε έντεκα ευρωπαϊκές γλώσσες, ως αποτέλεσμα της γνώσης του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο, Insafe, με πρωτοβουλία του European Schoolnet, συντονιστή του Δικτύου Insafe.

Στην ελληνική γλώσσα, o online οδηγός υλοποιήθηκε από τη δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση φαρμάκων το Σάββατο στο δήμο Ζωγράφου



Με την πρωτοβουλία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού θα γίνει το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στην πλατεία Αλεξανδρή (Γαρδένια) του δήμου Ζωγράφου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όλοι Μαζί μπορούμε και στην Υγεία». Οι πολίτες μπορούν να φέρουν όσα φάρμακα και υγειονομικά είδη διαθέτουν στο σπίτι τους και δεν τους χρειάζονται. Τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό θα μεταφερθούν στη συνέχεια στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, όπου θα γίνει η διαλογή.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, το οποίο ίδρυσαν για ανασφάλιστους πολίτες η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής λειτουργεί στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στην οδό Σεβαστουπόλεως 113, Δευτέρα - Παρασκευή, από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι.

Στο Ιατρείο, ανασφάλιστοι πολίτες μπορούν να εξετασθούν και να πάρουν τα φάρμακά τους. Οι ανασφάλιστοι είναι απαραίτητο να προσκομίζουν μαζί τους: ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ώστε να αποδεικνύεται η ταυτότητά τους, βιβλιάριο Υγείας που έχει λήξει και κάρτα ανεργίας που έχει λήξει. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-3847374.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα απόφαση δικαστηρίου υπέρ δανειολήπτη



Ειρηνοδικείο στην Αιτωλοακαρνανία «έσβησε» χρέη αγρότη κατά 69,79% προς τις τράπεζες
.
Νέα σημαντική απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, απόφαση του Ειρηνοδικείου Σολλίου στον Μύτικα διέγραψε τα χρέη αγρότη – κτηνοτρόφου κατά 69,79%

Συγκεκριμένα, για χρέος στις τράπεζες συνολικού ποσού 119.837,48 Ευρώ θα καταβάλει τελικά το ποσό των 36.198,72 Ευρώ, ως εξής: τα 4 πρώτα χρόνια θα καταβάλει το συνολικό ποσό των 19.199,52 Ευρώ και τα επόμενα 10 έτη θα καταβάλει το συνολικό ποσό των 16.999,20, δηλαδή θα απαλλαγεί κατά 83.638,76 Ευρώ.

Αξιοσημείωτο δε είναι ότι διασώζει την κύρια και πρώτη κατοικία του, ένα αγροτεμάχιο, καθώς και το αυτοκίνητο που διαθέτει, λαμβάνοντας υπόψιν την αξία του ακινήτου με βάση την αντικειμενική αξία και όχι την εμπορική.

Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης απηλλάγη από οφειλές στις οποίες ενεχόταν είτε ως οφειλέτης είτε ως εγγυητής.


Πηγή: http://www.agriniopress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο και Σχολή Γονέων από το δήμο Χανίων



Εγγραφές από τις 15 έως τις 24 Οκτωβρίου.

Δύο δράσεις που αφορούν τους πολίτες θα αναπτύξει και το φετινό χειμώνα ο δήμος Χανίων, όπως ανακοινώθηκε χθες.

Μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας, ο Δήμος υλοποιεί τη λειτουργία τού Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου και της Σχολής Γονέων.

Όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος τού Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής, Χρύσα Χαριτάκη, το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο θα λειτουργεί με τη μορφή εισηγήσεων-διαλέξεων σε εβδομαδιαία βάση από καθηγητές των πανεπιστημίων της χώρας μας, μπορεί δε να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγελματικής ενασχόλησης, που επιθυμεί να διευρύνει τα πνευματικά του ενδιαφέροντα και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του πάνω σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα από αξιόλογους επιστήμονες-ακαδημαϊκούς.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας τού Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.

Όπως ανακοινώθηκε, ο πρώτος κύκλος σπουδών θα διεξαχθεί από 24 Οκτωβρίου έως 12 Δεκεμβρίου 2012, με θέμα «Πανεπιστήμιο για γονείς» και περιλαμβάνει έξι δίωρα μαθήματα.

Ο δεύτερος κύκλος θα διεξαχθεί από 16 Ιανουαρίου έως 27 Φεβρουαρίου 2013, με θέμα «Η ευτυχία στην ωριμότητα» και περιλαμβάνει 6 δίωρα μαθήματα.

Ο τρίτος κύκλος θα διεξαχθεί από 20 Μαρτίου έως 29 Απριλίου, θα έχει θέμα «Υγεία εν γνώσει» και περιλαμβάνει 6 δίωρα μαθήματα. Παράλληλα με τον πρώτο και τρίτο κύκλο σπουδών θα υλοποιηθούν και εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου σπουδών, σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα διεξαχθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Προσωπική ανάπτυξη και σχολείο», απευθυνόμενο στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου σπουδών, σε συνεργασία με την επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννα Παγοροπούλου, θα διεξαχθεί «σεμινάριο εκπαίδευσης φροντιστών και επαγγελματιών της τρίτης ηλικίας».

Οι εγγραφές για το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου έως και την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου.

Σχολή Γονέων

Στη Σχολή Γονέων μπορούν να συμμετέχουν οι γονείς που έχουν παιδιά στην προσχολική, σχολική και εφηβική ηλικία.

Βασικός στόχος των σεμιναρίων αυτών είναι η ενημέρωση, η ενδυνάμωση και η στήριξη των γονέων, προκειμένου να ενισχυθούν στο ρόλο τους ως γονείς, αλλά και να ενημερωθούν σωστά γύρω από θέματα που αφορούν στην ανατροφή και την ανάπτυξη των παιδιών τους.

Μέσα στην ομάδα δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να εκφραστούν και σταδιακά να διαφοροποιηθούν, ώστε με τη διαπαιδαγώγηση να επιδιώκουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν κρίση, στόχους, πρωτοβουλία, φαντασία, ευαισθησία, δημιουργικότητα και ενδιαφέρον στο «κοινωνικό γίγνεσθαι». Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 15-20 άτομα και θα δουλεύει με βιωματικό τρόπο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι ομάδες που πρόκειται να δημιουργηθούν είναι:

Ομάδα γονέων-παιδιών προσχολικής-σχολικής ηλικίας. Ομάδα γονέων-παιδιών που βρίσκονται στην εφηβεία. Ομάδα μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και ομάδα γονέων - παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Για τη Σχολή Γονέων οι αιτήσεις συμμετοχής θα είναι από 10 Οκτωβρίου έως και 20 Οκτωβρίου 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Μολυσμένο νερό… η αιτία του κακού για Γκαλέτι



Ιός κατέστρεψε το νεφρό του Αργεντινού.

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις έκανε ο Λουτσιάνο Γκαλέτι σε ότι αφορά το πρόβλημα στο νεφρό του που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, δήλωσε ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε το 1997 όταν ήπιε σόδα με μολυσμένο νερό στο Μεξικό ενώ παραδέχθηκε ότι στο τελευταίο παιχνίδι του με τους Πειραιώτες, αγωνιζόταν με 20 πίεση!

«Το 1997 βρισκόμουν με την εθνική ομάδα U-20 της Αργεντινής στο Μεξικό. Ήπιαμε σόδα με πάγο, όμως το νερό ήταν μολυσμένο. Ταλαιπωρήθηκα από ίωση ενώ με πονούσε έντονα ο λαιμός μου κάτι που κατέληξε σε νεφρική ανεπάρκεια», αποκάλυψε ο Αργεντινός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο που καταπολέμησε το πρόβλημα και για το 2009 όταν αυτό επιδεινώθηκε:

«Για να αποφύγω τον κίνδυνο να υποστώ ρήξη νεφρού αποφάσισα να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Με το που ολοκληρώθηκε το ματς, την επόμενη μέρα κατάλαβα πως δεν θα μπορούσα να ξαναπαίξω. Στο τελευταίο παιχνίδι που αγωνίστηκα (σ.σ. κόντρα στη Λάρισα τον Ιανουάριο του 2010) είχα 20 πίεση κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο».

Μετά την μεταμόσχευση νεφρού με δότη τον πατέρα του ο Γκαλέτι εμφανίζεται πολύ πιο αισιόδοξος. «Οι γιατροί με ενθαρρύνουν για να αγωνιστώ ξανά. Μου έδωσαν κίνητρο για την χειρουργική επέμβαση. Θα προσπαθήσω να επανέλθω σε ένα μήνα. Αυτό θα συμβεί σίγουρα με την Εστουδιάντες», τόνισε.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άφησαν νήπια χωρίς θέρμανση


Έκπληκτοι έμειναν οι γονείς των παιδιών του 13ου ολοήμερου νηπιαγωγείου Πάτρας, που βρίσκεται Παπαναστασίου και Ευβοίας, όταν άκουσαν τις δασκάλες των παιδιών τους να τους ζητούν να συμβάλουν οικονομικά για την λειτουργία του σχολείου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ τους ζήτησαν ν’ αγοράσουν τρία ηλεκτρικά καλοριφέρ με 22 φέτες το καθένα καθώς, όπως υποστήριξαν, λόγω της μειωμένης επιχορήγησης από την πολιτεία δεν θα υπάρχουν χρήματα για ν’ αγοραστεί αρκετό πετρέλαιο!

Πέραν αυτού τους ζήτησαν να πηγαίνουν στο σχολείο χαρτί υγείας για την τουαλέτα και μελάνι για το φωτοτυπικό μηχάνημα. Όταν οι γονείς αντέδρασαν οι νηπιαγωγοί τους παρέπεμψαν στη διεύθυνση του σχολείου που υπάγεται στο 53ο Δημοτικό.

Υποστήριξαν δε ότι όσα τους μεταφέρουν είναι οδηγία της Διεύθυνσης, προσθέτοντας ότι τα χρήματα που θα διατεθούν φέτος για το πετρέλαιο θα επαρκούν μόνο για το δημοτικό σχολείο και όχι για το ολοήμερο νηπιαγωγείο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόληψη του εμφράγματος


Ένα βήμα μπροστά στην πρόληψη του εμφράγματος έκανε διεθνής ομάδα επιστημόνων, αναγνωρίζοντας 21 νέα γονίδια που συνδέονται με τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος συνδέονται με τη μετατροπή της "καλής" (HDL) χοληστερίνης σε "κακή" (LDL).

Διαπίστωσαν, μάλιστα, ότι κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι πιθανότερο να εμφανιστούν στους άνδρες, παρά στις γυναίκες.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά φέτος το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους



Από το 2013 θα κοπεί.

Κανονικά θα καταβληθεί φέτος το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στη τηλεόραση του Antenna.

«Το δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά φέτος στους συνταξιούχους. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από του χρόνου», τόνισε ο κ. Βρούτσης, αποσαφηνίζοντας με αυτό τον τρόπο πως το φετινό δώρο Χριστουγέννων θα είναι και το τελευταίο που θα λάβουν οι συνταξιούχοι.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεκαπεντάχρονη έβαλε τέλος στη ζωή της στον Καναδά



Το βίντεο- κραυγή της Amanda Todd στο οποίο έλεγε την ιστορία της.

Νεκρή βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης η 15χρονη Amanda Todd από τον Καναδά, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου είχε ανεβάσει στο YouTube ένα βίντεο για τη μάχη που έδινε με τον διαδικτυακό –και όχι μόνο- εκφοβισμό.

Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά πιστεύεται πως πρόκειται για αυτοκτονία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου της είχε συνδεθεί με αρκετά παιδιά από τότε που μεταφέρθηκε στο σχολείο στα μέσα της περασμένης χρονιάς. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τη βοηθήσουμε», είπε.

Στις 7 Σεπτεμβρίου η Amanda ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο εξηγούσε την ιστορία της και τον εκφοβισμό που δεχόταν και παραδεχόταν πως είχε δύο φορές επιχειρήσει να βάλει τέλος στη ζωή της.

Κρατώντας κάρτες με τα μηνύματά της, η 15χρονη εξηγούσε πώς όλα ξεκίνησαν όταν φωτογράφησε το στήθος της και κοινοποίησε τη φωτογραφία σε «φίλους» που είχε κάνει στο ίντερνετ. Η φωτογραφία κυκλοφόρησε και άγνωστοι άνθρωποι άρχισαν να την παρενοχλούν.

Αφού άλλαξε πόλη και σχολείο, συνέβη άλλο ένα περιστατικό που την κλόνισε: έπειτα από μία ρομαντική σχέση με έναν μεγαλύτερο άνδρα που είχε άλλη σύντροφο, η Amanda δέχθηκε επίθεση από την κοπέλα μπροστά στους νέους της συμμαθητές οι οποίοι της φώναζαν να την «αφήσει σε ένα χαντάκι»…







Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυστηρή τήρηση της σειράς προτεραιότητας στη χορήγηση των συντάξεων



Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Εντολή για έκδοση οδηγίας από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία αφορά την τήρηση της σειράς προτεραιότητας στη διαδικασία χορήγησης των συντάξεων έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Η οδηγία έχει ως εξής:

«Ο νόμος και η ηθική επιβάλλουν την διεκπεραίωση των φακέλων των υποψηφίων προς συνταξιοδότηση πολιτών, εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τήρηση της σειράς προτεραιότητας.
Η θέση του Αναπληρωτή Υπουργού επί του θέματος αυτού είναι απόλυτη.

Υπενθυμίζεται ότι η αδικαιολόγητη προώθηση νεότερων υποθέσεων εις βάρος παλαιοτέρων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο θα ελέγχεται ο υπάλληλος, σύμφωνα με το άρθρο 107 παρ. 1 περίπτ. ιδ' του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα (Ν.3528/2007).

Υπεύθυνοι για την τήρηση των ανωτέρων θα είναι και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων.
Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για περιπτώσεις για τις οποίες συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας (ανικανότητα 67% για τον/την υποψήφιο/α προς συνταξιοδότηση, για τον/την σύζυγο ή για παιδί).

Οι περιπτώσεις αυτές θα βεβαιώνονται από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή. Ψευδής ή καταχρηστική χρήση πιστοποιητικών θα επισύρει τις από το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο Γενικός Διευθυντής θα ενημερώνει εγγράφως (ανά μήνα) τον Αναπληρωτή Υπουργό για τις περιπτώσεις αυτές. Η συμβολή όλων στην εμπέδωση της αξιοπιστίας μεταξύ πολιτών και κράτους αναμένεται να είναι απόλυτη.

Καλούνται οι Προϊστάμενοι όλων των οργανικών μονάδων της Γενικής Διεύθυνσης να μεριμνήσουν ώστε οι υπάλληλοι να λάβουν ενυπόγραφα γνώση του παρόντος εγγράφου».


Διαβάστε περισσότερα...

Όλα τα σενάρια για τον ενιαίο φόρο


Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αγροτεμαχίων από το επόμενο έτος, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προωθεί έναν ενιαίο φόρο στα ακίνητα που θα καταργήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Ο νέος φόρος θα πρέπει να αποδώσει έσοδα περίπου 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.


Στα βασικά σενάρια που εξετάζει αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:

•Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 200.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στο σύνολο της ατομικής περιουσίας

•Την ύπαρξη ενός αφορολόγητου ορίου που εξετάζεται να είναι στις 100.000 ευρώ ή στις 150.000 ευρώ σε συνδυασμό με ένα όριο επιφάνειας του ακινήτου για παράδειγμα των 80 τ.μ. Από αυτό το όριο και πάνω η ακίνητη περιουσία θα υπάγεται σε φορολόγηση ανάλογα με την κλίμακα.

Τώρα η νέα φορολογική κλίμακα για τον ενιαίο φόρο αναμένεται να είναι όμοια με την κλίμακα για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, να περιλαμβάνει αρκετά κλιμάκια και να διαθέτει συντελεστές που θα κυμαίνονται από το 0,1% έως το 3% ή το 4% για τα μεγαλύτερα ακίνητα.

Για παράδειγμα για ένα ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ με όσα ισχύουν σήμερα ο ιδιοκτήτες πληρώνει 300 ευρώ για το χαράτσι της ΔΕΗ και καθόλου φόρο ακίνητης περιουσίας.

Με το νέο σύστημα θα κληθεί να καταβάλλει 500 ευρώ εάν ισχύσει τελικά ο χαμηλότερος συντελεστής του 0,1%.

Το πλέον δύσκολο εγχείρημα αναμένεται να είναι η καταγραφή και η φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Ειδικά για τους αγρότες εξετάζεται να επιβληθούν κλίμακες για την φορολόγηση των καλλιεργιών με στόχο να εξαιρεθούν οι αγρότες που καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει για τα ληγμένα


Η νέα αγορανομική διάταξη που επιτρέπει στα σούπερ μάρκετ να πουλούν ληγμένα προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Στο «Πρωινό ΑΝΤ1» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, υποστήριξε ότι έχει σοβαρές ενστάσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι χρειάζονται και άλλες διαβουλεύσεις.

Δείτε το βίντεο.




Διαβάστε περισσότερα...

Θα τρώμε και δεν θα πληρώνουμε;




Το ενδεχόμενο, αν δεν προσκομίζεται απόδειξη λιανικής, να μην έχει υποχρέωση ο πελάτης να πληρώνει κανένα ποσό σε χώρους εστίασης, εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 91 εκπαιδευτικών


Από αύριο μέχρι και την Τρίτη 16 Οκτωβρίου οφείλουν να παρουσιαστούν στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι 91 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ04.04, ΠΕ04.05 που προσελήφθησαν για τις ανάγκες της σχολικής χρονιάς 2012-2013.

Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Μαριλένα και το σύνδρομο του δημοσίου



Το σύνδρομο Οκαμότο είναι μία πολύ σπάνια πάθηση. Πρόκαλει δυσλειτουργίες σε βασικά όργανα, υποτονία και ψυχοκινητική καθυστέρηση. Σήμερα στον πλανήτη ζουν δύο παιδιά με το σύνδρομο Οκαμότο. Ένα στην Ιαπωνία και ένα στην Ελλάδα. Δεν έχω ιδέα σε τι κατάσταση βρίσκεται το παιδί στην Ιαπωνία. Όμως γνωρίζω-και εσείς μπορείτε να φανταστείτε-τι αντιμετωπίζει το παιδί που ζει στην Ελλάδα. Λογικά είναι η πρώτη φορά που μαθαίνετε για το σύνδρομο Οκαμότο. Οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν πριν από τρία χρόνια. Όμως κάνουν ότι δεν ακούν. Διότι, απλούστατα, για το ελληνικό σύστημα υγείας η οκτάχρονη Μαριλένα Γερογιάννη πάσχει από μία αρρώστια που δεν υπάρχει.

Εδώ και τρία χρόνια οι γονείς της Μαριλένας διεκδικούν την υποστήριξη που δικαιούται το παιδί τους και αξίζει ο αγώνας που ίδιοι κάνουν κάθε μέρα. Στέλνουν επιστολές και βρίσκουν επιτροπές. Παίρνουν αόριστες απαντήσεις και μετά βλέπουν το θέμα τους να χάνεται στο βάθος μίας σκληρής και αδιάφορης γραφειοκρατίας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Παρά το ενδιαφέρον που επέδειξε το πρωθυπουργικό γραφείο τα πάντα σταματούν στην υπέρτατη ελληνική αρχή που δεν είναι άλλη από κάποια επιτροπή. Δεν έχει σημασία πως λέγεται και τι κάνει. Αρκεί που είναι επιτροπή. Και από δίπλα υπηρεσιακοί παράγοντες, στελέχη υπουργικών γραφείων που χάνονται μέσα σε χιλιάδες έγγραφα και τηλεφωνήματα που βρίσκουν ντουβάρι.

Η Μαριλένα, λοιπόν, είναι 8 χρονών και είναι η 4η περίπτωση παγκοσμίως που διαγνώσθηκε,με το σύνδρομο Οκαμότο. Παρουσιάζει προβλήματα στα νεφρά (υδρονέφρωση), στένωση πνευμονικής αρτηρίας και ανοιχτό βοτάλιο (καρδιολογικό) έχει κορμική υποτονία, σχιστία υπερώας (λυκόστομα), μικροκεφαλία, ψυχοκινητική καθυστέρηση (δεν μασάει, δεν μιλάει κλπ) και άλλα. Επιπλέον έχει στοιχεία αυτισμού (χωρίς να είναι όμως αυτιστική), σοβαρό πρόβλημα στο έντερο, δυσπλαστικό και χαμηλής λειτουργίας νεφρό, πρόβλημα ισχίου.Έχει ήδη υποβληθεί σε δέκα χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι επεμβάσεις δεν καλύφθηκαν από το ασφαλιστικό σύστημα (ορισμένες είχαν μία κάλυψη 10%). Και δεν καλύπτονται ούτε οι ανάγκες περιφερειακής υποστήριξης του παιδιού, κοινώς συνεδρίες με ειδικούς, λογοθεραπείες, θεραπευτική ιππασία κ.λ.π. Επίσης οι γονείς δεν δικαιούνται να ανοίξουν έναν λογαριασμό για να ζητήσουν ενίσχυση. Δεν μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό ενίσχυσης για μία ασθένεια που δεν υπάρχει.

Η οικογένεια άρχισε από το 2010 να γράφει επιστολές στο Μαξίμου, στα υπουργεία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν έλαβε απάντηση. Το καλοκαίρι απευθύνθηκε στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά. Δεν πήρε απάντηση, αλλά το θέμα προωθήθηκε στο υπουργείο Υγείας. Στις 4 Σεπτεμβρίου δέχθηκε το πρώτο τηλεφώνημα από το υπουργείο. Ήταν η κ. Χαρά Τσεκούρα που τη διαβεβαίωσε ότι την επομένη θα επικοινωνήσει μαζί της. Δεν επικοινώνησε. Στις 12 Σεπτεμβρίου δέχθηκε νέο τηλεφώνημα από το υπουργείο Υγείας. Ήταν η κ. Βασιλοπούλου. Της είπε ότι αναλαμβάνει αυτήν την υπόθεση της. Όμως η οικογένεια της Μαριλένας δεν είχε κανένα νέο. Η μητέρα επικοινώνησε πάλι με την κ. Βασιλοπούλου. Της απάντησε ότι την υπόθεση την ανέλαβε ο κ. Συνοδινός, από το γραφείο του υπουργού. Όμως ο κ. Συνοδινός δεν ήξερε τίποτα. Πάλι πίσω στην κ. Βασιλοπούλου. Τελικώς επιβεβαιώθηκε ότι πρέπει να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές για να γνωμοδοτήσουν και μετά η ασθένεια να πάρει την υπογραφή του υπουργού και να είναι πια αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος. Πότε θα συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές; Είναι άγνωστο.

Χθες η μητέρα της Μαριλένας έστειλε νέα επιστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού. Λογικά κάποιος πάλι θα ενδιαφερθεί. Και θα την προωθήσει στο υπουργείο Υγείας. Και μετά η μητέρα της Μαριλένας ίσως ξαναμιλήσει με την κ. Τσεκούρα και ύστερα με την κ. Βασιλοπούλου, για να φτάσει στο γραφείο του υπουργού.



Πηγή: http://www.protagon.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητής πονούσε λόγω ασιτίας


Αναστάτωση επικράτησε χθες το πρωί σε Λύκειο του Ηρακλείου όταν μαθητής ζήτησε την άδεια να φύγει επειδή τον πονούσε το στομάχι του, όπως είπε στον καθηγητή του. Διαπιστώθηκε τελικά ότι το παιδί ήταν νηστικό πάνω από 24 ώρες!

Λίγο πριν τις 12 χθες το μεσημέρι ο μαθητής παρουσιάστηκε στον καθηγητή του ζητώντας να φύγει και να πάει στο σπίτι του επειδή όπως είπε, πονούσε το στομάχι του.

Μετά όμως από σχετικές ερωτήσεις του καθηγητή, διαπιστώθηκε ότι ο μαθητής δεν είχε βάλει το παραμικρό στο στόμα του για πάνω από μια ημέρα, λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικογένεια του.

Μετά από συνεννόηση που έγινε με τον μαθητή, του δόθηκαν χρήματα προκειμένου να ψωνίσει και να φάει. Παράλληλα γίνεται μια διακριτική έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι γονείς του μαθητή αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, έτσι ώστε να υπάρξει βοήθεια με την χορήγηση τροφίμων σε επίπεδο πρώτης παρέμβασης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομογενείς δίνουν το παράδειγμα


Ένας Ελληνοαμερικανικός φορέας συνεχίζει, συντονισμένα και αθόρυβα, να προσφέρει βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες του ελληνικού λαού, ευαισθητοποιώντας παράλληλα την Ομογένεια για να συμμετέχει σε προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας, σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα.

Πρόκειται για το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης (Hellenic Relief Foundation), το οποίο ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Ιανουάριο από άτομα ελληνικής καταγωγής. Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο συντονιστής του Ιδρύματος, Στέλιος Τακετζής, «μέχρι σήμερα, έχουν διανεμηθεί γύρω στα 2,750 δέματα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης» και «έχουν συγκεντρωθεί 51,000 δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα συναυλίας, την περασμένη Παρασκευή, που αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10,000 δολάρια». Το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης υποστηρίζεται από πολλούς ομογενείς, καθώς και ομογενειακούς φορείς και επιχειρήσεις.

«Ελληνική Μουσική Περιπέτεια»

Η συναυλία έφερε το όνομα «Ελληνική Μουσική Περιπέτεια» και πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Χιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, στην Αστόρια. Την παρακολούθησαν περισσότερα από 450 άτομα και συμμετείχαν ο γνωστός στην Ομογένεια ερμηνευτής Γρηγόρης Μανινάκης με την ορχήστρα «Μικρόκοσμος», ενώ τραγούδησαν επίσης η Μακαρία Ψιλιτέλη, η Λίνα Ορφανού, η Άννα Ηλιοπούλου και η Έλενα Τουμαρά. Όλοι οι καλλιτέχνες έλαβαν μέρος στη συναυλία αφιλοκερδώς.

Ο κ. Τακετζής, σε σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τους υποστηρικτές του προγράμματος αποστολής βοήθειας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «σκοπός όλων των μελών και των φίλων του Ιδρύματος είναι η έμπρακτη στήριξη συμπατριωτών μας στην πατρίδα που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα για την επιβίωσή τους, ελπίζοντας ότι μπορούμε και εμείς να κάνουμε διαφορά για ένα καλύτερο μέλλον του ελληνικού λαού». Τέλος, αναγνώρισε την παρουσία του προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ευάγγελου Κυριακόπουλου και της γενικής προξένου της Κύπρου, Κούλας Σοφιανού.

Ο κ. Τακετζής ανέφερε ότι το Ίδρυμα συνεργάζεται με το Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, εθελόντριες του οποίου συσκευάζουν και μοιράζουν τα δέματα σε αποδεδειγμένα αναξιοπαθούντες. Επίσης, συνεργασία υπάρχει και με το «boroume.gr». Οι περισσότερες διανομές γίνονται από τη στέγη του Μερόπειου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος. Δέματα έχουν διανεμηθεί σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπως σε Πέραμα, Νίκαια, Ταύρο, Αιγάλεω και Φάληρο και τώρα γίνονται προσπάθειες επέκτασης της διανομής στην ελληνική επαρχία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης


Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Βενζινοπωλών στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη, τη Δευτέρα δεν θα διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης. Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.





Διαβάστε περισσότερα...

Χαμός με τα ληγμένα


Μεγάλη κουβέντα έχει ξεσπάσει σχετικά με το νέο αγορανομικό νόμο που επιτρέπει να πωλούνται ληγμένα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές στα Σουπερ Μάρκετ. Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.





Διαβάστε περισσότερα...

Ο μύθος του «απαγορευμένου» ψωμιού στη δίαιτα



Η κατανάλωση υδατανθράκων συμβάλει στην απώλεια βάρους
.
Μέχρι πρόσφατα, τα δημητριακά και συγκεκριμένα τα μακαρόνια, το ρύζι και το ψωμί χαρακτηριζόντουσαν ως «απαγορευμένα τρόφιμα» σ’ ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος. Τώρα πια όμως, ο αποκλεισμός των υδατανθράκων από ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους έχει καταρριφθεί.

Ένα διαιτολόγιο, για είναι ισορροπημένο, πρέπει να περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου σε θρεπτικά συστατικά.

Η κατανάλωση των παραπάνω υδατανθρακούχων τροφίμων, δεν σημαίνει ότι θα αυξηθεί το σωματικό βάρος. Αντίθετα, μπορεί να μας βοηθήσει και στην απώλειά του. Δεν παχαίνει το ψωμί, αλλά ο συνδυασμός του με βούτυρο, λιπαρά αλλαντικά, τυριά.

Ομοίως, δεν συνιστά απαγορευμένο πιάτο μια μακαρονάδα με μία ελαφριά σάλτσα λαχανικών. Προσοχή όμως στις λιπαρές σάλτσες που έχουν ως βάση τους την κρέμα γάλακτος, το μπέικον και τα τυριά.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας στην ανθρώπινη διατροφή. Έχουν ως βάση τους τη γλυκόζη, δηλ. το κύριο καύσιμο κάθε κυττάρου και οργανισμού, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στο ατομικό μας διαιτολόγιο.

Είναι κατανοητό, ότι δεν είναι όλα τα υδατανθρακούχα τρόφιμα ευεργετικά - ειδικά οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν ωφελούν καθόλου τον οργανισμό. Καλό είναι όταν κάνουμε μία προσπάθεια αδυνατίσματος τα υδατανθρακούχα τρόφιμα (όπως και αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες ή λιπαρά) να περιέχονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο στις σωστές ποσότητες και αναλογίες, έτσι ώστε να επιτύχουμε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και την επιθυμητή απώλεια βάρους.

Τρόφιμα με κύριο συστατικό τούς υδατάνθρακες, που ωφελούν τον οργανισμό και συμβάλλουν στον σκοπό του αδυνατίσματος είναι τα εξής:

Το ψωμί ολικής αλέσεως: Παρασκευάζεται από αλεύρι που προέρχεται από ολόκληρο τον καρπό και δεν έχει υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, γι’ αυτό και υπερτερεί σε σχέση με το άσπρο ψωμί, παρόλο που έχουν σχεδόν το ίδιο θερμιδικό περιεχόμενο.

Το ολικής αλέσεως ψωμί περιέχει περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και βέβαια φυτικές ίνες που, εκτός από τη συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, έχουν την ιδιότητα να προκαλούν ένα αίσθημα κορεσμού. Έτσι δεν κινδυνεύουμε να φάμε περισσότερο.

Βρώμη: Είναι ένα είδος δημητριακού που διακρίνεται για τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε διαλυτές ίνες, αλλά και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι ιδανικό για να συνοδεύσει το γάλα στο πρωινό γεύμα. Αντικαταστήστε στις συνταγές σας το απλό αλεύρι με αλεύρι βρώμης.

Πλιγούρι: Είναι το χονδροαλεσμένο σιτάρι, το οποίο αποτελεί πολύ καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, που επιφέρουν γρήγορο κορεσμό και οδηγούν στην μειωμένη κατανάλωση τροφής. Είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κατάλληλη για κατανάλωση από άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι: Καλό είναι να εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας αυτά τα τρόφιμα 1-2 φορές την εβδομάδα.

Περιέχουν 2-3 φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τα επεξεργασμένα τρόφιμα (άσπρα ζυμαρικά και ρύζι), προάγοντας έτσι την καλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλοντας στη ρύθμιση του επιπέδου σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα, χωρίς να υπολείπονται σε γεύση.

Φρούτα και λαχανικά: Κύριο συστατικό τους είναι οι υδατάνθρακες. Περιέχουν ελάχιστη πρωτεΐνη και καθόλου λίπος, ενώ διακρίνονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν προσφέρουν πολλές θερμίδες.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη βάση της μεσογειακής μας διατροφής, γι’ αυτό συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων από αυτά. Τα λαχανικά συνοδεύουν τα γεύματά μας ή αποτελούν το κύριο γεύμα μας, ενώ τα φρούτα αποτελούν ιδανική λύση ως σνακ ή ως επιδόρπιο γεύματος.

Εκτός από τις παραπάνω υγιεινές επιλογές υδατανθρακούχων, καλό είναι να προσέξουμε κάποιες παγίδες τροφίμων που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.

Άτομα που λατρεύουν τους υδατάνθρακες, συχνά λατρεύουν και τα γλυκά. Όμως τα γλυκά συνήθως διακρίνονται για την αυξημένη περιεκτικότητά τους σε λίπος, λόγω του βουτύρου, του αυγού και της κρέμας γάλακτος που περιέχουν.

Επειδή το λίπος, και ιδιαίτερα το κορεσμένο, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την υγεία του ατόμου, καλές επιλογές γλυκών που δεν περιέχουν λίπος είναι ένα λουκούμι, μία μερίδα γλυκό του κουταλιού, ζελέ φρούτων και τα αποξηραμένα φρούτα.

Γενικότερα, για να επιτύχουμε την απώλεια σωματικού βάρους, έχοντας πάντα στο διαιτολόγιο μας τους αγαπημένους μας υδατάνθρακες, ιδανικό είναι να τους συνοδεύουμε πάντα με λαχανικά ή φρούτα.

Παράλληλα, ο περιορισμός της κατανάλωσης λίπους και η κατανάλωση του σωστού μεγέθους μερίδας φαγητού, ανά κατηγορία τροφίμου συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου μας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η λύση της μεταφοράς


Θα διατεθεί το ποσό των 140 εκατ. ευρώ.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, δεσμεύθηκε ότι θα επιλύσει το πρόβλημα της πληρωμής των μεταφορικών των μαθητών το σχολικό έτος 2012-2013 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Τη σχετική απόφαση διαβίβασε ο διευθυντής του γραφείου του κ. Στουρνάρα, σε δημάρχους της ανατολικής Αττικής, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης.

Όπως ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφορά ποσό 140 εκατ. ευρώ για τη χρονιά 2012-2013. Όμως η συνολική ετήσια δαπάνη για όλη την Ελλάδα είναι 180 εκατ. ευρώ και με την έκπτωση (που επιδιώκεται εδώ και καιρό) μειώνεται στα 155 εκατ. ευρώ. 'Αρα, παρουσιάζεται επιπλέον έλλειμμα 15 εκατ. ευρώ. Όμως, δεν υπήρξε καμία δέσμευση από πλευράς υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στις περσινές οφειλές προς τις εταιρείες μεταφορών.

Η απόφαση του υπ. Οικονομικών, που εκφράσθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με υποχρεωτική έκπτωση 20% στις περσινές οφειλές προς τους μεταφορείς, είναι αυτή εξάλλου που πυροδότησε και την άρνηση των μεταφορέων να συνεχίσουν τη μεταφορά μαθητών φέτος.

Το πρόβλημα είναι πλέον πολύ έντονο σε πολλά μέρη της Ελλάδας και είναι πολύ εντονότερο -όπως σημείωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού Π. Φίλιππου- από τη στιγμή που το κλείσιμο σχολείων σε όλη τη χώρα αύξησε τις αποστάσεις για πολλούς μαθητές. «Η κ. Διαμαντοπούλου μας είχε διαβεβαιώσει ότι το πρόβλημα της απόστασης θα καλυφθεί από τους μεταφορείς», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Φιλίππου.


Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα για τα φάρμακα


Συμπληρωματική δέσμη μέτρων ζητεί από το υπουργείο Υγείας η τρόικα για τα φάρμακα, λόγω του εκτροχιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει σαν αποτέλεσμα «μαύρη τρύπα» ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.

Έτσι, όπως αναφέρουν τα Νέα, η τρόικα απαιτεί το «μάτι» της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να αποτελέσει το εργαλείο ελέγχου των συνταγών που γράφουν οι γιατροί.

Αν η μηνιαία απόκλιση συνεχίζει να αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ – όπως ισχύει έως και σήμερα – αναμένεται να οριστεί πλαφόν στην αξία των συνταγών ανά γιατρό.

Εκκρεμότητα αποτελεί και η εισαγωγή επιπλέον ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, ενώ στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται και η έκδοση του νέου δελτίου τιμών των φαρμάκων, που έχει καθυστερήσει τέσσερις μήνες. Στελέχη του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν ότι η έκδοση του δελτίου είναι θέμα ημερών.

Επιτάχυνση, όμως, απαιτείται και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση
έχει δεσμευτεί στη μείωση των κλινικών κατά 661, όμως το σχετικό χρονοδιάγραμμα βρίσκεται εκτός στόχων.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για δωρεάν τρόφιμα



Σε άσχημη οικονομική κατάσταση οι πολίτες της Ξάνθης.

Διπλάσιες σε σχέση με πέρσι -στις 16.000- είναι οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι αιτήσεις, που υποβλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, προωθήθηκαν υπηρεσιακά στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι ενδεικτικό της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται αρκετοί πολίτες της Ξάνθης.

Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιείται στην Ξάνθη με τη συνδρομή κοινωνικών φορέων και ιδρυμάτων όπως: η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ξάνθης, οι Σύλλογοι Τριτέκνων και Πολυτέκνων, ο Σύλλογος Νεφροπαθών, ο Σύλλογος Ποντίων, το Γηροκομείο, το Ψυχολογικό Κέντρο, καθώς και η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής έστειλε όλες τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά στα τέλη Σεπτεμβρίου στο υπουργείο και αναμένει την απόφαση του ορισμού των δικαιούχων που θα παραλάβουν τα τρόφιμα. Η υπηρεσία επιφορτίζεται με την αρμοδιότητα να ελέγχει τα φορτηγά που θα φτάσουν στις αποθήκες των φορέων και ιδρυμάτων, να πιστοποιήσει ότι οι ποσότητες είναι οι αναγραφόμενες στα παραστατικά και να παραδώσει τα τρόφιμα στους φορείς για να τα διανείμουν στους δικαιούχους του προγράμματος.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με τη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη δωρεάν διανομή τροφίμων για το έτος 2012, ύψους 23,3 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθούν σε περισσότερους από 745.000 δικαιούχους σε ολόκληρη την Ελλάδα, κυρίως σε πολίτες παραμεθόριων και ορεινών περιοχών.

Φέτος θα διανεμηθούν γραβιέρα, τυρί, ρύζι, ζυμαρικά και για πρώτη φορά ελαιόλαδο.



Διαβάστε περισσότερα...

Με ηλεκτρικά ποδήλατα η δημοτική αστυνομία Καβάλας



Θέλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα στους κατοίκους.

Στην προμήθεια τριών ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων προχώρησε ο Δήμος Καβάλας, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν δημοτικοί αστυνομικοί.

Στόχος του δήμου να τονώσει την οικολογική συνείδηση των πολιτών και να δώσει παράδειγμα για τη χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς στο κέντρο της πόλης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

«Στόχος της προμήθειας των ποδηλάτων είναι να μειώσουμε το κόστος μετακίνησης των δημοτικών αστυνομικών μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, δίνοντας ταυτόχρονα ένα καλό παράδειγμα στους Καβαλιώτες, ώστε να χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα μεταφοράς εκτός από τα παραδοσιακά όπως αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης.

Το ποδήλατο διαθέτει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία, αυτονομίας 25 χιλιομέτρων, η φόρτιση της οποίας μπορεί να γίνει σε μια απλή πρίζα.

«Με τη χρήση των ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων», συνεχίζει ο κ. Μιχαλάκης, «ελπίζουμε να παρακινήσουμε τους πολίτες ν’ αποκτήσουν οικολογική συνείδηση, να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο, μολονότι η πόλη της Καβάλας δεν προσφέρεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη λόγω της μορφολογίας της. Τα συγκεκριμένα ποδήλατα έχουν την υποβοήθηση της ηλεκτρικής ενέργειας, κάνοντας πιο εύκολη τη χρήση του πετάλ. Πάντως ο ποδηλάτης μπορεί να κινηθεί αρκετά γρήγορα μέσα στην πόλη με την προϋπόθεση ότι θα βοηθούν σε αυτό και οι καιρικές συνθήκες».



Διαβάστε περισσότερα...

Φόρος σε όλα τα ακίνητα


Την επιβολή ενιαίου φόρου για κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα ακόμα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης η οικισμού με κλιμακωτούς συντελεστές και με χαμηλό αφορολόγητο όριο προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

Επίσης σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και με απαλλαγή των μικρών εκτάσεων.

Στόχος είναι ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας να αποφέρει στο δημόσιο έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ όσα δηλαδή αποδίδουν και οι δύο φόροι μαζί.

Το σχέδιο που εξετάσθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και των εκπρόσωπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση (Α. Βεσυρόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά) προβλέπει:

-Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας Εξετάζονται δυο προτάσεις:

- Μείωση του αφορολογήτου ορίου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για το ΦΠΑ στις 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας. Η εν λόγω μείωση κρίνεται από αρκετούς υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου «οριζόντια και άδικη», καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη σημαντικά στοιχεία ενός ακινήτου.

- Να εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80 ή 100 τ.μ.). Από κει και πέρα όλη η υπόλοιπη αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να υπόκειται σε φόρο.

-Φορολογική κλίμακα. Η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του νέο φόρου ακινήτων θυμίζει κατά πολύ αυτή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Θα έχει πολλά κλιμάκια ενώ στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% και να φθάνουν ακόμη μέχρι και 3% ή 4% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

-Αγροτεμάχια. Εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ενός ξεχωριστού φόρου στα αγροτεμάχια. Όπως διαπίστωσε το υπουργείο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ορθά και έγκαιρα ο υπολογισμός των φορολογητέων αξιών των εκτός σχεδίου εδαφικών εκτάσεων με βάση τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2012 με συνέπεια να θεωρείται προς το παρόν αδύνατη πρακτικά η ένταξη των συγκεκριμένων ακινήτων στον ενιαίο φόρο. Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται προσωρινά, τα συγκεκριμένα ακίνητα να φορολογούνται ξεχωριστά με συγκεκριμένα ποσά φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο γης, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι το είδος της εδαφικής έκτασης (π.χ. αγρός, αγροτεμάχιο, βοσκότοπος κ.λπ.), η απόστασή της από τη θάλασσα, το εάν η έκταση είναι αρδευόμενη ή όχι, το εάν έχει πρόσοψη ή προσόψεις σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο και το εάν έχει εντός της επιφανείας της και ανεγερθέντα κτίσματα.

-Αγρότες: το σενάριο προβλέπει ότι δεν θα εξαιρεθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά θα ισχύσουν συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγηση τους όπως η εφαρμογή κλίμακας ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.

Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα πουλάνε τα ληγμένα φθηνότερα


Σύμφωνα με καινούργια αγορανομική διάταξη τα ληγμένα προϊόντα θα πωλούνται φθηνότερα στα Σουπερ Μάρκετ. Για το θέμα μίλησε στο «Πρωινό ΑΝΤ1» ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός. Δείτε το βίντεο.



Διαβάστε περισσότερα...

Γυναικεία υπόθεση το… στρες


Το στρες χτυπάει «κόκκινο» στις γυναίκες! Έτσι αποφάνθηκαν άλλωστε επιστήμονες από τον Καναδά επισημαίνοντας επιπλέον οτι οι γυναίκες που διαβάζουν δυσάρεστες ειδήσεις τις θυμούνται για περισσότερο καιρό σε σχέση με τους άνδρες

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, παρουσίασαν σε δύο ομάδες 60 εθελοντών ανδρών και γυναικών μια σειρά από ειδήσεις που προέρχονταν από πρόσφατα άρθρα εφημερίδων.

Η μία ομάδα εκτέθηκε μόνο σε ουδέτερες ειδήσεις όπως πρεμιέρες κινηματογραφικών έργων και η άλλη μόνο σε άσχημες ειδήσεις, που αφορούσαν, για παράδειγμα, δολοφονίες, σοβαρά δυστυχήματα κ.α.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ, ενώ παράλληλα, μέσω της λήψης σάλιου, μετρήθηκε το επίπεδο της κύριας ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

Όπως διαπιστώθηκε, αν και η ανάγνωση των αρνητικών ειδήσεων δεν φάνηκε να αυξάνει άμεσα το στρες σε κανέναν από τους συμμετέχοντες, σε ορμονικό επίπεδο η αντίδραση των γυναικών ήταν πιο αισθητή.

Όσες γυναίκες είχαν διαβάσει άσχημες ειδήσεις, είχαν στη συνέχεια περισσότερη κορτιζόλη στον οργανισμό τους τόσο σε σχέση με τους άνδρες που είχαν διαβάσει τις ίδιες αρνητικές ειδήσεις, όσο και σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν διαβάσει τις ουδέτερες ειδήσεις.

Έτσι, οι γυναίκες εμφάνιζαν υπεραντίδραση και σε επόμενες αγχώδεις καταστάσεις. Τα επίπεδα κορτιζόλης των ανδρών ουσιαστικά δεν επηρεάστηκαν.



Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανοί οι πιο γερασμένοι


Τον πιο γερασμένο πληθυσμό της Ευρώπης και τον δεύτερο στον κόσμο πίσω από την Ιαπωνία έχει πλέον η Γερμανία, η οποία εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογεννητικότητας. Αυτο ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis, δίνοντας στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της.
"Είμαστε οι πιο ηλικιωμένοι της Ευρώπης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Destatis Ρόντεριχ Έγκελερ, σε συνέντευξη Τύπου.
Το 2010 μόνο το 13,5% του πληθυσμού της χώρας ήταν ηλικίας κάτω των 15 ετών. "Μόνο η Ιαπωνία έχει ακόμη μικρότερο ποσοστό παιδιών, με 13,4%", εξήγησε ο Έγκελερ.
Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, η Γερμανία μοιράζεται την δεύτερη θέση στον κόσμο μαζί με την Ιταλία: το 20,4% του πληθυσμού αυτών των χωρών είναι άνω των 65 ετών. Στην Ιαπωνία το ποσοστό αυτό είναι 22,7%.

Σήμερα γεννιούνται στη χώρα μόνο οκτώ παιδιά ανά 1.000 κατοίκους και αυτή η αναλογία είναι η χαμηλότερη παγκοσμίως, σύμφωνα με την Destatis. Το 1964 γεννήθηκαν 1,4 εκατ. παιδιά αλλά το 2011 καταγράφηκαν μόνο 663.000 γεννήσεις.
"Εδώ και περίπου 40 χρόνια οι γεννήσεις δεν επαρκούν για να αναπληρωθεί η γενιά των παππούδων", τόνισε ο Έγκελερ. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν να αντιστοιχούν 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, στόχος που για τη Γερμανία φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί. Σήμερα σε κάθε μητέρα αντιστοιχούν 1,4 παιδιά. Η τάση γήρανσης του πληθυσμού της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας θα επιταθεί γιατί από γενιά σε γενιά μειώνεται ο αριθμός των γυναικών σε ηλικία τεκνοποίησης.
Την ίδια στιγμή, το προσδόκιμο ζωής των Γερμανών αυξάνεται, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Για τις γυναίκες το προσδόκιμο ζωής είναι τα 83 χρόνια, ενώ για τους άνδρες τα 78 χρόνια. Σημειώνεται, ότι ο πληθυσμός της Γερμανίας στα τέλη του 2010 ανερχόταν στα 81,8 εκατομμύρια κατοίκους.



Διαβάστε περισσότερα...