Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η ευτυχία είναι στο χέρι σου!



Αρχίστε τεχνικές χαλάρωσης για να είστε ευτυχισμένοι.

Μια πρόσφατη έρευνα από τον ψυχολόγο Robert Epstein διαπίστωσε ότι το 25% της ευτυχίας μας, εξαρτάται από το πόσο μπορούμε να μειώσουμε το άγχος μας! Το επόμενο λογικό ερώτημα είναι, φυσικά, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε αυτό.

Στην ερεύνα αυτή συμμετείχαν 3.000 άτομα από 29 χώρες, τα οποία απάντησαν σε ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Οι εθελοντές ρωτήθηκαν μεταξύ των άλλων, για το πόσο ευχαριστημένοι είναι και πόσο επιτυχής ήταν η προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Επίσης, εάν χρησιμοποιούν συχνά τεχνικές αναπνοής για να χαλαρώσουν η κάνουν κάτι άλλο.
Η τεχνική διαχείριση του άγχους που λειτούργησε καλύτερα, σύμφωνα με την έρευνα ήταν ο σχεδιασμός. Με άλλα λόγια, «η καταπολέμηση του άγχους πριν καν αρχίσει αυτό, δηλαδή ο σχεδιασμός των πραγμάτων, πριν αυτά συμβούν».

«Αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζετε τη μέρα σας, το έτος και τη ζωή σας, έτσι ώστε το άγχος να ελαχιστοποιείτε στην σκέψη σας και τον προγραμματισμό σας». Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι σχεδόν το 25% της ευτυχίας μας σχετίζεται με την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε το άγχος, λέει ο Epstein.

Ωστόσο δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να μάθει κανείς ότι το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από αρνητικές συνέπειες, ψυχολογικά και σωματικά (όπως πονοκεφάλους, ζάλες, διάρροιες, αναποφασιστικότητα κα.)

Άρα λοιπόν χαλαρώνουμε, σκεφτόμαστε θετικά, ελέγχουμε τα γεγονότα γύρω μας και σχεδιάζουμε τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα !! Το 25% της ευτυχίας μας το έχουμε στο χέρι...!


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως να μειώσετε γρήγορα τη χοληστερίνη σας



Είναι πολύ πιο εύκολο απ' ό,τι νομίζετε.

Τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα αυξάνονται με την ηλικία και οι καρδιολόγοι προτείνουν ότι καθένας, από την ηλικία των 20 ετών και μετά, θα πρέπει μία φορά στα 5 χρόνια να ελέγχει τη χοληστερόλη του, εκτός κι αν έχει οικογενή υπερχοληστερολαιμία ή και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αν η χοληστερόλη νηστείας υπερβαίνει το επιθυμητό όριο των 200mg/dL ή η χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη (ή LDL ή «κακή χοληστερόλη») το 100, το να κατέβει σ’ ένα ασφαλέστερο επίπεδο είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι νομίζουμε. Με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και -αν κριθεί απαραίτητο- με την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή (ιδιαίτερα αν είναι οικογενής), μπορεί κάποιος να δει σημαντική μείωση της χοληστερίνης του μέσα σε έξι εβδομάδες. Μέσα σε μία περίοδο 10 εβδομάδων η χοληστερίνη σας μπορεί να μειωθεί, αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

1. Θέστε τον στόχο σας:
Γνωρίζετε ότι πρέπει να μειώστε τη χοληστερόλη σας, αλλά πόσο; Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού σε καρδιοπάθειες ή και άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Αν ο κίνδυνος εκτιμάται ως σοβαρός, θα πρέπει ο στόχος για την LDL να είναι κάτω του 70, αν είναι μέτριος κάτω από 130 κι αν είναι χαμηλός, κάτω από 160. Βέβαια το σημαντικότερο όλων είναι η πρόληψη.

2. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα:
Η τακτική φυσική δραστηριότητα, όπως το έντονο περπάτημα, εκτός του ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει και την καλή σας χοληστερόλη, έως και 10%. Τακτική άσκηση 4 με 5 φορές την εβδομάδα θα δείξει πολύ σύντομα τα αποτελέσματά της. Αν χρησιμοποιούσαμε βηματομετρητή, ο στόχος μας θα ήταν τα 10.000 βήματα την ημέρα.

Για παράδειγμα, αν η δουλειά σας είναι γραφείου, προσπαθήστε να σηκώνεστε και να περπατάτε για 5 λεπτά κάθε ώρα. Επιπλέον, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο μακριά από τη δουλειά ή πηγαίνετε στη δουλειά με τα πόδια, αν είναι σχετικά κοντά, κατεβείτε μία ή δύο στάσεις πριν από τον τελικό προορισμό σας και κάνετε την υπόλοιπη διαδρομή με τα πόδια, ανεβείτε στον όροφο που επιθυμείτε με τις σκάλες και όχι το ασανσέρ και πολλές άλλες πρακτικές καθημερινές λύσεις.

3. Δώστε έμφαση στην πρόσληψη υγιεινών λιπαρών και όχι στον ολικό αποκλεισμό τους: 
Αντίθετα με ό,τι πίστευαν παλιότερα, η μείωση της χοληστερόλης δεν θα προκύψει από την αποφυγή των αυγών και των θαλασσινών, επειδή έχουν πολλή χοληστερόλη. Η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ θα προέλθει από την κατανάλωση κατάλληλων ποσοτήτων ποιοτικών λιπαρών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο καθένας μας, αλλά πολύ περισσότερο αυτός που έχει αυξημένη χοληστερόλη και διατρέχει καρδιαγγειακό κίνδυνο, θα πρέπει να αποφεύγει τα υδρογονωμένα λίπη (trans λιπαρά οξέα), που βρίσκονται σε όλα τα έτοιμα φαγητά εκτός σπιτιού, θα πρέπει να καταναλώνει σε μειωμένες ποσότητες κορεσμένα λίπη, που υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ιδιαίτερα όσα είναι πολύ λιπαρά.

Χρειάζεται επίσης να προσέχει και να μειώσει την κατανάλωση των ω-6 λιπαρών οξέων, που υπάρχουν σε όλα τα έλαια φυτικής προέλευσης (εκτός από το ελαιόλαδο και το λάδι κανόλα), που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Από την άλλη, πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως το ελαιόλαδο, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε χρήση και τα ω–3 λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται στα λιπαρά ψάρια και τα οποία πρέπει να καταναλώνονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

4. Καταναλώστε περισσότερες διαιτητικές ίνες:
Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ωμοί ξηροί καρποί. Όσον αφορά στα φρούτα, προτιμήστε τα φρέσκα και εποχιακά. Όσον αφορά στα λαχανικά, αυξήστε την πρόσληψή τους και προτιμήστε τα ωμά, βρασμένα ή στον ατμό, με ελαιόλαδο. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πρέπει να περιλαμβάνει συνολικά 5 μερίδες σε καθημερινή βάση. Τα όσπρια επιτρέπονται όλα και θα πρέπει να τα καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, για να ρίξετε τη χοληστερόλη σας.

Σαν σνακ μπορείτε να καταναλώνετε ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, αλλά με μέτρο, όσον αφορά στις ποσότητές τους, γιατί περιέχουν αρκετές θερμίδες και δε βοηθάει η υπερκατανάλωσή τους στη μείωση βάρους. Όσον αφορά στα δημητριακά, αποκλείστε όλα τα επεξεργασμένα και αρχίστε να καταναλώνετε ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένα, όπως ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως και αναποφλοίωτο ρύζι.

5. Απλοποιήστε τον τρόπο μαγειρέματός σας:
Αποκλείστε το τηγάνισμα, το φαγητό απ’ έξω και όλα τα fast food, καθώς και όλα τα τυροπιτοειδή και τα γλυκίσματα με βούτυρο. Αρχίστε να ψήνετε, να βράζετε και να μαγειρεύετε στον ατμό και μόνο με ελαιόλαδο.

6. Μειώστε το βάρος σας:
Η μείωση του βάρους έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης και την αύξηση της καλής χοληστερόλης.

7. Σταματήστε το κάπνισμα:
Το κάπνισμα μειώνει την καλή χοληστερόλη και επιδεινώνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν υιοθετηθούν οι παραπάνω διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής σας με μεγάλη πειθαρχία, θα δείτε σύντομα πολύ μεγάλες διαφορές τόσο στο βάρος σας, όσο και στη χοληστερόλη σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Λύση για τη μεταφορά 6.000 μαθητών της Αχαΐας



Προωθείται στη βουλή η νομοθετική ρύθμιση.

Μέσω της Βουλής αναμένεται να έλθει η λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των περίπου 6.000 μαθητών της Αχαΐας, από και προς τα σχολεία τους.

Ειδικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος επικοινώνησε σήμερα με τον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών, Πάρι Κουκουλόπουλο, σχετικά με την εκκρεμότητα εξόφλησης του υπεραστικού ΚΤΕΛ, για το έργο μεταφοράς μαθητών που είχε εκτελεστεί σε προηγούμενες περιόδους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφερειακής ενότητας, ο υφυπουργός ενημέρωσε τον αντιπεριφερειάρχη, ότι η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση είναι ήδη έτοιμη, προκειμένου να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή. Μάλιστα η νομοθετική ρύθμιση θα προωθηθεί στη Βουλή αμέσως μετά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση, εφόσον ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία, ακολουθεί η δημοσίευση της ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σχετικής διαπιστωτικής πράξης και την εξόφληση των οφειλών, το αργότερο έως το τέλος του έτους. Όπως αναφέρεται σχετικά, «το προβλεπόμενο ποσό, ύστερα από τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν από την Περιφέρεια, είναι ήδη εξασφαλισμένο και διαθέσιμο».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος απηύθυνε έκκληση προς την διοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ, ζητώντας να συνεχισθεί κανονικά το έργο της μεταφοράς των μαθητών. Και τούτο διότι το υπεραστικό ΚΤΕΛ είχε προειδοποιήσει, ότι θα σταματούσε από την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου την μεταφορά των μαθητών, αν δεν βρισκόταν λύση στο ζήτημα της εξόφλησης των οφειλών.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η δωρεάν διανομή τροφίμων στα Τρίκαλα



Θα επωφεληθούν 16.837 δικαιούχοι
.
Παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη ξεκίνησε σήμερα στα Τρίκαλα η δωρεάν διανομή τροφίμων, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, που με τη σειρά τους θα τα διανείμουν σε 16.837 δικαιούχους.

Στις εγκαταστάσεις των ψυγείων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων έγινε η διανομή 15 τόνων γραβιέρας, στους Συλλόγους Πολυτέκνων, αλλά και σε άλλους φορείς προκειμένου με τη σειρά τους να τα διανείμουν σε άτομα που χρίζουν βοήθειας. Εντός του Νοεμβρίου θα γίνει η διανομή ρυζιού και ζυμαρικών, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.

Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων αφορά άπορα άτομα και συγκεκριμένα αυτά που έχουν πραγματική ανάγκη και τα κριτήρια για τη συμμετοχή είναι εισοδηματικά (ανάλογα με το ύψος της φορολογικής δήλωσης).



Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο ελπιδοφόρα θεραπεία για τα προβλήματα δισκοκήλης



H μέθοδος της αποσυμπίεσης «χτυπά» το πρόβλημα στη ρίζα του.

Πάρα πολλοί συνάνθρωποι μας πάσχουν από οσφυϊκή ή αυχενική δισκική παθολογία και συνήθως μπαίνουν σε ένα ατέρμονο κύκλο θεραπειών με αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά, κατάκλιση, μασάζ κλπ.

Άλλοι έχουν χειρουργηθεί χωρίς μεγάλη επιτυχία ή η κήλη έχει υποτροπιάσει αρκετά γρήγορα, ή σε άλλο σπονδυλικό επίπεδο. Η δισκική παθολογία συνήθως είναι μια χρόνια κατάσταση με υφέσεις και εξάρσεις που ταλαιπωρούν τον ασθενή και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής του.

Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει από την Αμερική μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για το δισκικό πρόβλημα. Λέγεται αποσυμπίεση (spinal Decompression) και βοηθά το αίτιο του προβλήματος και όχι το σύμπτωμα.

Πρόκειται για μια επεμβατική μη χειρουργική θεραπεία με πολύ καλά δημοσιευμένα αποτελέσματα (βελτίωση μέχρι 80% των περιπτώσεων ανάλογα την ηλικία, τη σοβαρότητα και τη χρονιότητα του προβλήματος. Αυτή η θεραπεία πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους θεραπευτές που ξέρουν την εμβιομηχανική της σπονδυλικής στήλης και γνωρίζουν τις αντενδείξεις της θεραπείας.)

Λόγω της ιδιομορφίας του δίσκου (κακή αιμάτωση, πλούσια νεύρωση, αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου κλπ.) η θεραπεία κρατά γύρω στις 6 εβδομάδες με πλάνο 3 θεραπείες την εβδομάδα και μετά την 4η εβδομάδα 2 θεραπείες την εβδομάδα και έναρξη του σταδίου της σταθεροποίησης με ειδικές ασκήσεις για τους μυς γύρω από την σπονδυλική στήλη.

Επίσης τα συμπτώματα της δισκικής πίεσης στο ισχιακό νεύρο ή στο νωτιαίο σάκο φεύγουν σταδιακά:

σταδιακή μείωση του πόνου
ο μυϊκός σπασμός χαλαρώνει
η ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης αυξάνεται
η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται
ο ουλώδης ιστός διατείνεται
η πίεση στο ισχιακό νεύρο σταματά
η υδροστατικότητα του δίσκου βελτιώνεται
έχουμε ανάταξη της κήλης.

Η αποσυμπίεση είναι η πιο ελπιδοφόρα θεραπεία για τα προβλήματα δισκοκήλης σήμερα και μέσα από την επιστημονική έρευνα θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και στο μέλλον.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι τα χάπια αδυνατίσματος αποτελεσματικά;



Μάθετε αν τα συμπληρώματα διατροφής κάνουν ό,τι υπόσχονται.

Κυκλοφορούν στην αγορά διάφορες διατροφικές κάψουλες – χάπια αδυνατίσματος και συμπληρώματα διατροφής – που ναι μεν αποτελούν μια νέα τάση για τη διατήρηση μιας καλλίγραμμης σιλουέτας αλλά, τελικά, κάνουν ό,τι υπόσχονται;

«Να εμπιστευτώ τα χάπια αδυνατίσματος που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα»;

Τα χάπια αδυνατίσματος (και δεν αναφέρομαι σε κάποια που έχουν την ουσία ορλιστάτη) είναι συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός σας για να έχει λείο δέρμα. Περιέχουν όμως ισχυρότερους συνδυασμούς φυτικών εκχυλισμάτων που βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία, διεγείρουν το μεταβολισμό, βοηθούν στην καύση των λιπιδίων και συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του τοπικού υποδόριου λίπους και την ελάττωση της εμφάνισης κυτταρίτιδας. Αυτά τα σκευάσματα (χάπια ή αφεψήματα κατά της κυτταρίτιδας και κάποια λιποτροπικά συμπληρώματα διατροφής) μπορεί να βοηθήσουν αρκεί να έχετε πάρει και τη σύμφωνη γνώμη ενός διατροφολόγου.

«Αν έχω πρόβλημα με το θυρεοειδή μπορώ να πάρω χάπια αδυνατίσματος»;

Γενικά, αν ακολουθείτε κάποια θεραπεία ή παίρνετε φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ωστόσο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τα σκευάσματα από εκχυλίσματα φυκιών: το υπερβολικό ιώδιο που περιέχουν μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

«Δεν γνωρίζω τα συστατικά στις ετικέτες κατά της κυτταρίτιδας. Τι πρέπει να γνωρίζω ώστε να επιλέξω σωστά;»

Μια σίγουρη επιλογή αποτελούν οι φόρμουλες που περιέχουν σε επάρκεια βιταμίνες, μέταλλα και λιπαρά οξέα ω-3. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες ουσίες ασφαλούς επιλογής όπως το πράσινο τσάι, το εκχύλισμα ροδιού και το εκχύλισμα πεύκου.

«Τα χάπια αδυνατίσματος όντως θα με αδυνατίσουν»;

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως αποκλειστικό μέσο για αδυνάτισμα και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, χωρίς δίαιτα και γυμναστική.

«Κάθε πότε πρέπει να τα παίρνω για να έχω καλύτερα αποτελέσματα;»

Ο γενικός κανόνας λέει ότι πρέπει να τα παίρνετε δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ (σε κάθε περίπτωση ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης του συγκεκριμένου προϊόντος).
Το μυστικό

Προτού καταφύγετε στην αγορά των σκευασμάτων αδυνατίσματος καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας και μόνον αυτού.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βιταμίνη C κατά της γήρανσης



Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Πολλές μελέτες της ιατρικής σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι ακόμα και χαμηλές δόσεις βιταμίνης C μπορούν να επιμηκύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή μας.

Σήμερα έχουμε τις πρώτες ακλόνητες αποδείξεις ότι η βιταμίνη C μπορεί να προσθέσει χρόνια στη διάρκεια της ζωής μας.

Από την άλλη, όταν κάποιος έχει ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης C στον οργανισμό του δίχως να το γνωρίζει, φθείρει άσκοπα την υγεία του, τα νιάτα του και περιορίζει τις δυνατότητές του για μακροζωία.

Φυσικά η βιταμίνη C καταπολεμά και τη γήρανση, χαρακτηρίζεται για την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της και θεωρείται απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου, τη φροντίδα του δέρματος αλλά και την προστασία του από τις ακτίνες του ήλιου.

Είναι γνωστή για τις επανορθωτικές ιδιότητες που έχει πάνω στη γήρανση της επιδερμίδας, λειαίνοντας τις ρυτίδες, ενισχύοντας την ελαστικότητα και χαρίζοντας φροντίδα και λάμψη.

Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά περιέχουν 200 έως 300 mg βιταμίνης C, ποσότητα αρκετή για να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Επίσης, η συγκεκριμένη βιταμίνη προσφέρει πλήρη προστασία στις αρτηρίες, αφού συμβάλλει στο να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, στο να παραμένουν νέες, καθαρές και ευλύγιστες, εμποδίζοντας τη μετατροπή της LDL χοληστερίνης του αίματος σε μια τοξική μορφή που επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών.

Η λήψη βιταμίνης C ημερησίως έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής των λεμφοκυττάρων, δηλαδή στρατιές από λευκά αιμοσφαίρια που αντιμετωπίζουν τους ξένους εισβολείς στο σώμα μας, όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί.

Γι’ αυτό πολλές φορές και ένα μικρό έλλειμμα βιταμίνης C μπορεί να εξασθενίσει την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Βρετανοί ερευνητές μάλιστα έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί ακόμα και να αναστρέψει τη γήρανση και το βιολογικό μας ρολόι, ανανεώνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα.

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που αιχμαλωτίζει και αφοπλίζει τις ελεύθερες ρίζες στο υδαρές μέρος των ιστών. Επιπλέον, αναγεννά την γλουταθειόνη και την βιταμίνη E που έχει εξαντληθεί, ενώ ενεργοποιεί τα ένζυμα που αναζητούν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.

Μην ξεχνάτε όμως ότι το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει την υδατοδιαλυτή βιταμίνη C, που σημαίνει ότι πρέπει να την καταναλώνουμε τακτικά, προκειμένου να τροφοδοτούμε συνέχεια τα κύτταρά μας με αυτήν.

Φροντίστε να καταναλώνετε πολλά πλούσια σε βιταμίνη C φρούτα και λαχανικά και τουλάχιστον πέντε μερίδες ημερησίως, μιας και η λήψη 250 έως 1.000 mg βιταμίνης C θεωρείται αρκετή για να καταπολεμήσει τη γήρανση και τις νόσους που σχετίζονται με αυτή.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και για μεγαλύτερη προστασία, καλό είναι να παίρνετε ένα συμπλήρωμα βιταμινών επιπρόσθετα και όχι ως υποκατάστατο των φρούτων και λαχανικών, μιας και τα τελευταία περιέχουν και πολλές άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην επιβράδυνση και την αναστολή της γήρανσης.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι γλυκές πιπεριές, η παπάγια, οι φράουλες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί φρούτων, το κίουι (kiwi), το μπρόκολο, οι τομάτες και ο τοματοπολτός.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι άνδρες πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση διαβήτη



Το αυξημένο λίπος στην κοιλιά είναι κύριος παράγοντας κινδύνου.

Οι άντρες αναπτύσσουν διαβήτη παίρνοντας λιγότερα κιλά απ’ ό,τι οι γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της νόσου.

Την σχετική έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, οι οποίοι ανακάλυψαν πως οι άντρες εκδηλώνουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν σωματικό βάρος σε κιλά, με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Φυσιολογικό θεωρείται το σωματικό βάρος όταν κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25.

Όταν κυμαίνεται από 25 έως 30, το άτομο είναι υπέρβαρο, ενώ από 30 και πάνω είναι παχύσαρκο, με τις τιμές άνω του 40 να σηματοδοτούν τη νοσογόνο (ή κακοήθη) παχυσαρκία.

Το νέο εύρημα εξηγεί γιατί τα κρούσματα διαβήτη είναι σε πολλές χώρες του κόσμου περισσότερα στους άντρες παρά στις γυναίκες.

«Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει πως οι μεσήλικες άντρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως διαβήτη σε σύγκριση με τις γυναίκες, και το εύρημά μας συνιστά πιθανή εξήγηση αυτού του φαινομένου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ναβίντ Σάταρ, από το Ίδρυμα Καρδιαγγειακών & Ιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 51.920 άντρες και 43.137 γυναίκες, ηλικίας άνω των 18 ετών, από τη Σκωτία, που έπασχαν από διαβήτη.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Diabetologia», ο μέσος ΔΜΣ των ανδρών πασχόντων ήταν 31,83, ενώ στις γυναίκες ήταν 33,69. Η διαφορά ήταν πιο έντονη στις νεώτερες ηλικίες.

Ο καθηγητής Σάταρ εκτιμά πως η διαφορά στον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβήτη σχετίζεται με την κατανομή του σωματικού λίπους. Οι άντρες συνήθως συσσωρεύουν τα περιττά κιλά τους στην περιοχή της κοιλιάς (εξ ου και ο όρος «ανδρικού τύπου παχυσαρκία»), ενώ οι γυναίκες συνήθως τα συσσωρεύουν παντού στο σώμα.

Το αυξημένο λίπος στην κοιλιά είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Μετατροπή δέρματος στη μάχη κατά του καρκίνου



Έφτιαξαν κύτταρα ανοσοποιητικού από κύτταρα δέρματος.

Επιστήμονες άνοιξαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά το δέρμα του ίδιου του ασθενούς με καρκίνο στη μάχη κατά των όγκων του.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης μετέτρεψαν κύτταρα δέρματος σε κύτταρα ανοσοποιητικού, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να οδηγήσουν σε κυνήγι του καρκίνου.

Η δοκιμή πέτυχε μόνο στο εργαστήριο, όχι σε ανθρώπους, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε θεραπεία απέχει χρονικά.

Ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανή μελλοντικά.

Η χρησιμοποίηση της δύναμης του ανοσοποιητικού αποτελεί πεδίο που ακολουθείται από ερευνητές του καρκίνου, όπως στην έρευνα για εμβόλια κατά της νόσου.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Gene Therapy», εστίασε σε δενδριτικά κύτταρα, που οργανώνουν μέρος της αντίδρασης του ανοσοποιητικού.

Δείχνοντας δείκτες εντοπισμού - ή αντιγόνα - δίνουν οδηγίες στο ανοσοποιητικό πού να επιτεθεί. Αν εμφανιστούν καρκινικοί δείκτες, τότε καρκινικά κύτταρα γίνονται στόχος.

Ο Dr Paul Fairchild, από το Oxford Stem Cell Institute, δήλωσε ότι δοκιμές σε δενδριτικά κύτταρα από το αίμα ασθενούς έγιναν και στο παρελθόν αλλά ενεργοποίησαν μέρος μόνο του ανοσοποιητικού.

Η ομάδα του χρησιμοποίησε εξελίξεις στην τεχνολογία βλαστοκυττάρων για να δημιουργήσει νέα δενδριτικά κύτταρα από το δέρμα ασθενούς. Αυτά προορίζονταν να προκαλέσουν επίθεση σε μελανώματα χρησιμοποιώντας τον δείκτη Melan A,που είναι μοναδικός στον καρκίνο.

Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα δενδριτικά κύτταρα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν κύτταρα του ανοσοποιητικού που παράγουν αντισώματα και αυτά που εξουδετερώνουν άλλα κύτταρα.

Ο Dr Fairchild δήλωσε ότι ο ασθενής θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τα δικά του κύτταρα του ανοσοποιητικού για να επιτεθεί στον όγκο του.

Η θεραπεία αποτελεί μακρινό στόχο. Το κόστος και μια ασφαλής μέθοδος παραγωγής βλαστικών κυττάρων είναι δυο από τα εμπόδια.

Ακόμα και τότε, εικάζει ότι η αγωγή - που απαιτεί πολύ κόπο για να ανακαλυφτεί- θα είναι παράλληλη παρά θα αντικαθιστά άλλες θεραπείες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα δείχνετε μετά από μια πλαστική επέμβαση;



Ένα νέο 3D scanner σας επιτρέπει να δείτε τον εαυτό σας ψηφιακά.

Προτού τους κόψει το ιατρικό νυστέρι, οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να υποβληθούν σε κάποια αισθητική επέμβαση μπορούν να δουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα μια γυναίκα μπορεί να… δοκιμάσει να δει τον εαυτό της με διαφορετικό μέγεθος στήθους!

Χάρη σε ένα νέο 3D scanner οι γυναίκες μπορούν να δουν πώς θα δείχνει το σώμα τους μετά από μια επέμβαση στο στήθος τους. Ακόμη, μπορούν να δουν το ψηφιακό αποτέλεσμα μιας ρινοπλαστικής, μιας λιποαναρρόφησης και μιας προσθήκης εμφυτευμάτων στο πηγούνι, αρκεί να διαθέσουν 235 ευρώ.


Το μηχάνημα Vectra 3-D προς το παρόν υπάρχει διαθέσιμο μόνο στην κλινική Simply Better Breasts στο Λονδίνο και στο Center for Aesthetic Plastic Surgery στη Νέα Υόρκη και ήδη οι γυναίκες έχουν αρχίσει να το δοκιμάζουν, ανάμεσα στις οποίες και η 29χρονη σταρ του The Only Way Is Essex, Chloe Sims, η οποία το «συμβουλεύτηκε» ως προς την αλλαγή του μεγέθους των γλουτών της!



Οι γιατροί ισχυρίζονται ότι οι περισσότεροι ασθενείς τελικά κατέληξαν να διαλέγουν μικρότερα μεγέθη, αφού είδαν το ψηφιακό αποτέλεσμα και προσθέτουν ότι οι περισσότερες γυναίκες κατέληγαν να αυξάνουν το στήθος τους κατά ένα ή δύο μεγέθη το πολύ.



«Όταν κάνουμε τις αλλαγές με τη βοήθεια του υπολογιστή μπορούμε να έχουμε μια πολύ ακριβή και αληθοφανή εικόνα του πώς θα είναι ο ασθενής μετά την επέμβαση. Μπορούμε να δούμε το σώμα από διαφορετικές γωνίες και βοηθούμε τον ασθενή να πάρει τη σωστή για τον ίδιο απόφαση» λέει η χειρουργός Miles Berry.


Διαβάστε περισσότερα...

Σουβλάκι ή πίτσα;



Σε αυτή τη μάχη υπάρχει νικητής;

Ποιο να επιλέξουμε για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό και τη διατροφή μας; H απάντηση λοιπόν στο ποια είναι η καλύτερη επιλογή είναι... και τα δύο! Ναι καλά διαβάσατε…

Το σουβλάκι


Μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα εάν διαλέξουμε την πιο ‘light’ εκδοχή του. Συγκεκριμένα το καλαμάκι κοτόπουλο έχει λιγότερο λίπος άρα και θερμίδες από το χοιρινό και φυσικά από το γύρο (είτε κοτόπουλο είτε χοιρινό). Εάν δε η πίτα είναι αλάδωτη μάς γλιτώνει από πολλές περιττές θερμίδες αλλά και από trans λιπαρά που μάλλον υπάρχουν στο λάδι που χρησιμοποιείται και είναι ζημιογόνα.

Η προσθήκη λαχανικών μάς προσθέτει επιπλέον θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες και ανόργανα συστατικά) και κάνει το γεύμα μας πιο πλήρες αλλά και χορταστικό. Οι τηγανιτές πατάτες όπως και οι διάφορες σος μπορούν να πολλαπλασιάσουν τις θερμίδες καθώς έχουν σαν βασικό συστατικό τη μαγιονέζα και πολλά μάλλον ‘κακά’ λιπαρά. Αναζητήστε ακόμα πίτες ολικής αλέσεως μιας και είναι σίγουρα αλάδωτες, πιο χορταστικές και η νέα ‘μόδα’ σε πολλά σουβλατζίδικα. Δίνει υπέροχη, διαφορετική γεύση, φυτικές ίνες και... χορταίνει! Αντιθέτως, ένα σουβλάκι με πίτα αλάδωτη, γύρο χοιρινό, σος και πατάτες τηγανιτές μπορεί να υπερβαίνει και τις 700 θερμίδες! Και το πραγματικό πρόβλημα (όπως π.χ και με την πίτσα) είναι ότι θεωρούμε πως προσέχουμε, αφού ‘φάγαμε μόνο ένα σουβλάκι’...

Από την άλλη πλευρά, το σουβλάκι κοτόπουλο σε πίτα με λαχανικά αποτελεί ένα πλήρες γεύμα γιατί έχει τημ πρωτεΐνη (κοτόπουλο), τον υδατάνθρακα (πίτα) και λίγο (έως πολύ αν δεν προσέξουμε) λίπος. Έτσι η βασική (και διαιτητική) του εκδοχή έχει περίπου 270-300kcal, σίγουρα τις μισές από ένα ‘απρόσεχτο’ σουβλάκι!

Η πίτσα


Μπορεί εξίσου να θεωρηθεί θρεπτική και light εάν τη ζητήσουμε με διάφορες παραλλαγές. Συγκεκριμένα, η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ λεπτή και εάν είναι εφικτό να είναι σικάλεως. Τα υλικά που θα ζητήσουμε να μας προσθέσουν πρέπει να είναι περιορισμένα και προσεκτικά επιλεγμένα, δηλαδή καλό είναι να αποφύγουμε τα αλλαντικά (σαλάμι, λουκάνικο, μπέικον κ.α.) καθώς είναι πλούσια σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, αλλά και βλαβερές ουσίες όπως οι νιτροζαμίνες. Το τυρί επίσης είναι πλούσιο σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, έτσι είναι σημαντικό να ζητάμε να μας βάλουν μικρότερη ποσότητα (ή light), όπου αυτό είναι εφικτό. Από την άλλη πλευρά, η σάλτσα ντομάτας, αποτελεί άριστη πηγή του αντιοξειδωτικού ‘λυκοπένιο’ -το οποίο μάς προστατεύει από χρόνιες παθήσεις- οπότε ζητάμε να έχει η πίτσα μας αρκετή σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λαχανικά που αποτελούν πηγή βιταμινών και επιπλέον αυξάνουν το μέγεθος του κορεσμού μας.

Έτσι η πίτσα «vegetarian» ή του αγρότη αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Όμως εάν θέλουμε να προσέχουμε το βάρος μας καλό είναι να αρκεστούμε σε 2 ή 3 κομμάτια καθώς το κάθε κομμάτι τέτοιου τύπου πίτσας δίνει περίπου 150-200kcal, ενώ ένα κομμάτι πίτσας special μπορεί να ξεπεράσει και τις 350! Και την πατάμε έτσι όπως και με ένα ‘απλό’ αλλά απρόσεκτο σουβλάκι...

Τέλος, κρατείστε στο μυαλό σας πως μαζί με την πίτσα ή το σουβλάκι καλό είναι να τρώμε και μια πράσινη σαλάτα για να χορτάσουμε πιο εύκολα. Έτσι και την αγαπημένη σας ατασθαλία θα ευχαριστηθείτε και δεν θα υπερβάλλετε επιβαρύνοντας τον οργανισμό σας (και πιθανότατα τη ψυχολογία σας). Άλλωστε η απόλαυση δεν είναι ανάλογη της ποσότητας! Έτσι δεν είναι;


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πέντε «σωματοφύλακες» της καρδιάς



Προστατέψτε την καρδιά σας και «θωρακίστε» την υγεία σας.

Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, πέντε είναι οι βλαβερές συνήθειες – εχθροί που προαναγγέλλουν τον ερχομό των καρδιακών παθήσεων. To κάπνισμα, η αδράνεια – μειωμένη δραστηριότητα, τα παραπάνω κιλά, η κακή διατροφή και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Λειτουργούν χωριστά ή από κοινού και δημιουργούν προβλήματα στο αγγειακό σύστημα (αρτηριοσκλήρυνση κλπ) και διαταράσσουν τους δείκτες της υγείας. Ανεβάζουν επίσης, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα. Πολύ συχνά, το τελικό αποτέλεσμα αυτών των πέντε συνηθειών είναι μια καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριοπάθεια, πρόβλημα βαλβίδας, ανεύρυσμα αορτής, ή καρδιακή ανεπάρκεια. Οι αλυσιδωτές ζημιές που προκαλούν δεν περιορίζονται στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά επεκτείνονται στα νεφρά, τα οστά, και τον εγκέφαλο.

Ενεργοποιήστε τους προσωπικούς σας «ιππότες»…!

Προστατέψτε την καρδιά, τις αρτηρίες και την υγεία σας. Θα αισθανθείτε καλύτερα και θα φαίνεστε καλύτερα, γεμάτοι υγεία. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε.

Αποφύγετε το κάπνισμα

Ο καπνός από τα τσιγάρα, τα πούρα, τις πίπες κλπ δεν βλάπτει μόνο τους πνεύμονες αλλά και την καρδιά και τις αρτηρίες σας. Το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας και την υγεία σας είναι να διακόψετε το κάπνισμα άμεσα. Το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης τοξικό. Αποφεύγετε τους χώρους που η ατμόσφαιρα δεν είναι καθαρή, όσο είναι δυνατόν.

Να είστε δραστήριοι

Η σωματική άσκηση είναι το πιο άμεσο, εύκολο και αποτελεσματικό όπλο κατά των καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων. Οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από την αδράνεια. Αρκούν 30 λεπτά την ημέρα συνεχόμενης άσκησης, πχ περπάτημα.

Στόχος το ιδανικό βάρος

Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι; Έχετε μεγάλη κοιλιά; Εάν ναι, τότε έχετε αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα και να σας προκύψει διαβήτης. Σκεφτείτε ότι εάν είστε υπέρβαροι, χάνοντας μόλις 5% έως 10% του αρχικού βάρους σας μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη διαφορά στην αρτηριακή σας πίεση και στο σάκχαρο του αίματός σας.

Βελτιώστε τη διατροφή σας

Προσθέστε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ακόρεστα λιπαρά, καλή πρωτεΐνη (από τα φασόλια, καρύδια, ψάρια και πουλερικά) και βότανα. Αφαιρέστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλάτι, τους υδατάνθρακες (από το άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, πατάτες, τα γλυκά και τα παρόμοια), το κόκκινο κρέας και τη σόδα ή άλλα αναψυκτικά.

Πίνετε αλκοόλ με μέτρο (αν όχι καθόλου)

Περιορίστε το αλκοόλ σε ένα ή δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες αρκεί ένα ποτό το πολύ.

Για την επιτυχία…


Εάν έχετε μια ή περισσότερες συνήθειες που λειτουργούν ενάντια στην υγεία σας, τώρα είναι κατάλληλη στιγμή να αλλάξετε την πορεία σας για μια ποιοτικότερη ζωή.

Με στρατηγικές μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά και τις συνήθειές σας. Αυτές θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε πιο θετικά για τον εαυτό σας. Δείτε μερικές:

Βάλετε στόχους.
Είναι η βασική στρατηγική για την επιτυχία αρκεί να είναι συγκεκριμένοι και επιτεύξιμοι. Στόχοι που αφορούν συμπεριφορές πχ. ‘θα φάω τρεις μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης ή φρούτων και λαχανικών την ημέρα’ τείνουν να λειτουργούν καλύτερα από άλλους στόχους όπως: ‘Θα μειώσω τη χοληστερίνη μου’.

Παρακολουθήστε την πρόοδό σας.
Εκατοντάδες μελέτες δείχνουν ότι ο αυτοέλεγχος και η αυτοπαρακολούθηση αποτελούν χαρακτηριστικό των επιτυχημένων αλλαγών. Μπορείτε να παρακολουθείτε την άσκησή σας, να καταγράφετε ότι κάνετε καθημερινά, σε ένα σημειωματάριο, ή σε έναν υπολογιστή, ή σε ένα smartphone ή όπου θέλετε. Επίσης, κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας διαθέτουν εφαρμογές μέτρησης αποστάσεων και βημάτων δίνοντας ακόμα και δεδομένα αξιολόγησης της έντασης και της κατανάλωσης θερμίδων.

Κίνητρα.
Είναι ευκολότερο να αλλάξετε τρόπο ζωής ή μια συμπεριφορά ή μια κακή συνήθεια, εάν έχετε έναν καλό λόγο γι΄ αυτό. Το κίνητρο μπορεί να είναι κάτι μεγάλο, ή κάτι μικρό, πχ. να μπείτε στα ρούχα που φορούσατε πριν 5 ή 10 χρόνια, ή να καταφέρετε να τρέξετε και να τερματίσετε στον γύρο της Αθήνας, ή κάτι άλλο που σας ενθουσιάζει. Να θυμάστε, ότι όσο πιο προσωπικό είναι το κίνητρο, τόσο το καλύτερο.

Ζητήστε υποστήριξη.
Πολλές φορές έχουμε αποφασίσει να κάνουμε αλλαγές, όμως αυτές περνούν και από τις διαθέσεις των άλλων, πχ. οικογένεια. Η στήριξη λοιπόν από την οικογένεια και τους φίλους είναι μια σημαντική βοήθεια. Επίσης, ένας γιατρός, ή ένας πτυχιούχος γυμναστής, ή κάποιος άλλος ειδικός, ανάλογα με την περίσταση μπορούν να σας δώσουν την ώθηση που χρειάζεστε. Προσέχετε όμως, μην κάνετε το λάθος να περιμένετε από τους άλλους αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς…!


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζήστε καλά ... με τα χρόνια σας!



Ποτέ δεν είναι αργά για ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

Αν κοιτάζοντας στον καθρέφτη ξαφνικά βρούμε μερικές …ρυτίδες και τις πρώτες άσπρες τρίχες είναι τα πρώτα σημάδια ότι μεγαλώνουμε! Ο οργανισμός μας αλλάζει.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι τα παρακάτω:

Καρδιαγγειακό σύστημα:
Το τοίχωμα των φλεβών και των αρτηριών (αγγεία) γίνεται λιγότερο ελαστικό. Η φυσική απώλεια της ελαστικότητας, σε συνδυασμό με την αθηροσκλήρωση, κάνει τις αρτηρίες σας πιο σκληρές, «προκαλώντας» την καρδιά σας να εργαστεί ακόμη πιο σκληρά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
Τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό: Φάτε πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, ασκηθείτε και κόψτε το κάπνισμα.

Τα οστά, οι μύες και οι αρθρώσεις των οστών μας φτάνουν στη μέγιστη μάζα τους, μεταξύ των ηλικιών 25 και 35. Όπως περνάει ηλικία, τα οστά μας συρρικνώνονται σε μέγεθος και σε πυκνότητα. Σταδιακή απώλεια της πυκνότητας αποδυναμώνει τα οστά μας και τα καθιστά πιο επιρρεπή σε κατάγματα.
Τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό. Συμπεριλάβετε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D στη διατροφή σας. Προστατεύστε επίσης τις αρθρώσεις σας από τους τραυματισμούς.

Ο εγκέφαλος και το νευρικό σας σύστημα:
με την αύξηση της ηλικίας μειώνεται η μνήμη σας και γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.
Τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό: Για να διατηρήσετε τη μνήμη σας σε καλή σχετικά κατάσταση, ασκηθείτε και τρώτε μια υγιεινή διατροφή. Μείνετε διανοητικά και κοινωνικά ενεργός. Εάν ανησυχείτε για την απώλεια μνήμης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Δέρμα, νύχια και μαλλιά:
Με την ηλικία, το δέρμα σας λεπταίνει και γίνεται λιγότερο ελαστικό και πιο εύθραυστο. Τα νύχια σας μεγαλώνουν με ρυθμό στο μισό από ότι στο παρελθόν. Τα μαλλιά σας μπορεί να γίνουν γκρι και λεπτά. Το δέρμα σας γερνάει π.χ. από την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια των ετών. Το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα καταστροφής του δέρματος και την εμφάνιση των ρυτίδων.
Τι μπορείτε να κάνετε: Σταματήστε το κάπνισμα και αρχίστε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά για να παίρνετε τις αναγκαίες βιταμίνες.

Σωματικό Βάρος: Θερμίδες που παλαιότερα ο οργανισμός τις χρησιμοποιούσε για τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες σας, τώρα αποθηκεύονται ως λίπος. Επιπλέον το επίπεδο δραστηριότητας μπορεί να μειωθεί, με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη αύξηση βάρους.
Τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό: Αρχίστε να αθλείστε συστηματικά και να τρώτε υγιεινά!

Η σεξουαλικότητα: Με την ηλικία, οι σεξουαλικές ανάγκες και οι επιδόσεις μπορεί να αλλάξουν. Οι κόλποι των γυναικών συρρικνώνονται και τα τοιχώματα γίνονται λιγότερο ελαστικά. Η κολπική ξηρότητα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Όλα αυτά μπορούν να κάνουν το σεξ, επίπονο. Η στυτική δυσλειτουργία γίνεται όλο και πιο συχνή στους άνδρες, καθώς γερνούν. Από τη στιγμή που είναι 65 ετών και πάνω, έως και ένας στους τέσσερις άνδρες έχουν δυσκολία να διατηρήσουν τη στύση σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό: Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με το σύντροφό σας και μιλήστε με το γιατρό σας. Μην ντραπείτε! Μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις όπως, η χρήση κρέμας οιστρογόνου για την κολπική ξηρότητα ή φάρμακα από το στόμα για τη στυτική δυσλειτουργία.

Θυμηθείτε ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι επιλογές μας καθορίζουν τί είμαστε και αυτό ισχύει ακόμα και για το σώμα μας!


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι φυτικές ίνες «θωρακίζουν» τους εφήβους



Μπορούμε και χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα.

Oι έφηβοι που καταναλώνουν συχνά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως π.χ. λαχανικά, μαύρο ψωμί ή άλλα προϊόντα ολικής άλεσης, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες συνολικά 2.000 εφήβων ηλικίας 12-19. Επιπλέον, έλαβαν υπόψη τους παράγοντες κινδύνου (π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και λιπαρών στο αίμα, χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL) και μεγάλη περιφέρεια μέσης) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο.

Διατροφή και μεταβολικό σύνδρομο


Σε γενικές γραμμές, διαπίστωσαν ότι περίπου το 6% του συνόλου των παιδιών έπασχε από μεταβολικό σύνδρομο.

Από τα παιδιά που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες φυτικών ινών (δηλαδή λιγότερο από τρία γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες) το 9% εμφάνιζε το εν λόγω σύνδρομο, συγκριτικά με το μόλις 3% όσων η διατροφή συμπεριλάμβανε καθημερινά μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών (δηλαδή από 11 γραμμάρια και πάνω ανά 1.000 θερμίδες).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Τζο Κάρλσον είναι σημαντικό για τον κόσμο να γνωρίζει ότι το μεταβολικό σύνδρομο δεν αποτελεί νόσο, ωστόσο αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση νόσων όπως π.χ. ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Γνωρίζουμε ότι η συχνή κατανάλωση κορεσμένων ή τρανς λιπαρών, τείνει να αυξάνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της γενικής χοληστερόλης στον οργανισμό» αναφέρει ο ειδικός. «Για τον λόγο αυτό είναι καλύτερα να έχουμε ως στόχο μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης» καταλήγει.

«Όχι» στα επεξεργασμένα τρόφιμα


Αν και οι επιστήμονες δεν εντόπισαν ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του μεταβολικού συνδρόμου και των ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών που κατανάλωναν τα παιδιά, παρόλα αυτά φάνηκε ότι η κατανάλωση φυτικών ινών τους χάριζε προστασία απέναντι στους παράγοντες κινδύνου.

«Εάν με ρωτάτε τι θα πρέπει να τρώμε, τότε σίγουρα θα πρέπει να είναι κάτι που προέρχεται από το έδαφος ή κάτι που έτρεχε τριγύρω» σχολιάζει χαριτολογώντας ο δρ Λάρυ Ντιμπ, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας. «Καλό είναι να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα» υπογραμμίζει.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσθετος φόρος για όσους δεν έχουν αποδείξεις



Στο μικροσκόπιο μπαίνουν έσοδα, δάνεια, δαπάνες και καταθέσεις.

Με πρόσθετη φορολογία κινδυνεύουν χιλιάδες φορολογούµενοι που θα εµφανίσουν το 2012 λιγότερες δαπάνες, αγορές και καταθέσεις από τα ετήσια πραγµατικά εισοδήµατά τους και τα δάνεια που πιθανόν να λάβουν. Το υπουργείο Οικονοµικών έχει αποφασίσει να εφαρµόσει το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» µε τη συµπλήρωση ενός ειδικού εντύπου µε τον κωδικό Ε10. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες του «Βήµατος της Κυριακής», το νέο έντυπο θα περιλαµβάνει τις εξής βασικές κατηγορίες οικονοµικών στοιχείων του φορολογουµένου και της συζύγου στην περίπτωση των εγγάµων: από τη µία µεριά τα έσοδα και τα δάνεια που εµφανίζονται και από την άλλη οι δαπάνες, οι αγορές και οι καταθέσεις.

Στην περίπτωση που η διαφορά των συνολικών εσόδων µε το σύνολο των δαπανών και των καταθέσεων είναι µεγαλύτερη του 10% του συνόλου των εσόδων τότε θα επιβαρυνθεί ο φορολογούµενος µε πρόσθετη φορολογία 10%.

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονοµικών ουσιαστικά επιδιώκει να τιµωρήσει τους φορολογουµένους εκείνους που εµφανίζουν εισοδήµατα αλλά δεν µπορούν να δικαιολογήσουν πού βρίσκονται τα ει σοδήµατα που απέµειναν µετά την αφαίρεση των πραγµατικών δαπανών µε αποδείξεις ή των καταθέσεών τους σε τραπεζικό λογαριασµό. Μέχρι σήµερα η Εφορία εντόπιζε φορολογουµένους που εµφάνιζαν στις φορολογικές δηλώσεις υψηλότερες δαπάνες από έσοδα. Η διαδικασία εντοπισµού τους γινόταν µέσω του ελέγχου «πόθεν έσχες», δηλαδή αν οι δαπάνες π.χ. για την αγορά ενός ακινήτου, ενός αυτοκινήτου, ενός έργου τέχνης κτλ. καλύπτονταν από τα πραγµατικά εισοδήµατα που είχαν δηλωθεί τα προηγούµενα χρόνια στην Εφορία. Με το νέο σύστηµα το υπουργείο Οικονοµικών βάζει ως στόχο να εντοπίσει επί πραγµατικών εισοδηµάτων δαπάνες για τις οποίες δεν έχει ζητηθεί ούτε µία απόδειξη. Κλασικό παράδειγµα είναι η καταβολή υπέρογκων ενοικίων για ακίνητα τα οποία εµφανίζονται στην Εφορία να εκµισθώνονται για πολύ χαµηλό αντίτιµο. Είναι προφανές ότι αν κάποιος, για παράδειγµα, καταβάλλει ετησίως 10.000 ευρώ ενοίκια και στην Εφορία εµφανίζει µόλις 3.000 ευρώ ως δαπάνη από τη συγκεκριµένη διαδικασία τότε η Εφορία θα του επιβάλει εφόσον εµπίπτει στις παραπάνω προϋποθέσεις φορολογία 700 ευρώ (10.000 - 3.000 = 7.000 ευρώ Χ 10%).

Ετσι, µε αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές ευελπιστούν ότι θα ασκήσουν πίεση στους πολίτες να ζητούν από µόνοι τους αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών ώστε να µην κινδυνεύσουν να φορολογηθούν πρόσθετα. Κάτι αντίστοιχο εφαρµόζεται το τελευταίο διάστηµα και στους φορολογουµένους που εµφανίζουν χαµηλά εισοδήµατα αλλά την ίδια στιγµή υψηλές καταθέσεις στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση όσοι δεν µπορέσουν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρηµάτων που βρίσκονται σε κάποιον καταθετικό λογαριασµό θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο, σαν οι καταθέσεις αυτές να ήταν δηλωθέν εισόδηµα.

Τι γίνεται όµως στην περίπτωση που κάποιος δεν επιθυµεί τη διαφορά του εισοδήµατος σε σύγκριση µε τις δαπάνες που έχει πραγµατοποιήσει να τις καταθέσει στην τράπεζα αλλά να τις κρατήσει στο σπίτι του; Αυτός είναι ένας γρίφος που πρέπει να λυθεί σύντοµα από το υπουργείο Οικονοµικών Είναι προφανές ότι εφόσον εφαρµοστεί το νέο σύστηµα σύγκρισης ετήσιων εσόδων-εισοδηµάτων και δαπανών (αγορές, αποδείξεις, καταθέσεις κτλ.), τότε ο φορολογούµενος θα µπορεί να συµπεριλάβει στις αποδείξεις δαπανών και αυτές που έως σήµερα εξαιρούνται, όπως είναι για παράδειγµα οι δαπάνες για ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο (κινητή και σταθερή τηλεφωνία), τα εισιτήρια µεταφορικών µέσων (πλοίων, αεροπλάνων, τρένων κτλ.) και άλλων δαπανών. Πλέον στο καλάθι των αποδείξεων θα περιλαµβάνονται όλες οι δαπάνες που πραγµατοποιεί ένα νοικοκυριό, από την αγορά ενός πακέτου τσιγάρα µέχρι και ενός αεροπλάνου!


Διαβάστε περισσότερα...

«Κούρεμα» στα κονδύλια των σχολικών επιτροπών



Νέα εκπαιδευτικά δεδομένα την εποχή της τρόικας.

Σχολεία που λειτουργούν χωρίς θέρμανση, καθηγητές που φέρνουν αναλώσιμα από το σπίτι, παιδιά που μπαίνουν για μάθημα πεινασμένα, αίθουσες χωρίς φως... Επιστροφή στο κρυφό σχολειό ή προσαρμογή στα νέα εκπαιδευτικά δεδομένα τροϊκανής έμπνευσης;

Η κατακόρυφη μείωση των κονδυλίων που προορίζονται για τις σχολικές επιτροπές, αρμόδιες για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων, αποτελεί γεγονός με πολλά παρεπόμενα και δυσάρεστες εκπλήξεις για όλους τους εμπλεκόμενους. Οι υπουργικές εξαγγελίες περί «διά βίου μάθησης» και «πειραματικών σχολείων» πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα όπως καταγράφεται στην καθημερινότητα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

«Τα χρήματα είναι μειωμένα κατά 2/3 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή δόση. Τα 246 χιλιάδες ευρώ έγιναν 86 χιλιάδες. Υποτίθεται ότι θα "καλύψουν" ανάγκες 9 νηπιαγωγείων, 10 δημοτικών, 4 γυμνασίων, 3 λυκείων και ενός πολυκλαδικού! Αν και έφτασαν στο δήμο αρχές Σεπτέμβρη έχει επιδειχθεί απερίγραπτη ολιγωρία στην προώθησή τους προς τις σχολικές επιτροπές» καταγγέλλει ο διευθυντής του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Φιλαδέλφειας Μανώλης Φουλεδάκης.

Αποτέλεσμα; «Κανένα σχολείο της περιοχής δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, για να αγοράσουν πετρέλαιο και να κάνουν απολυμάνσεις. Οι ευθύνες μετακυλίονται στους γονείς», συμπληρώνει. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει απαντήσει σε έγγραφο των διευθυντών σχολείων της Ν. Φιλαδέλφειας.

Οπως σημειώνει ο Γιάννης Ζαμπετάκης, μέλος του συλλόγου γονέων του 7ου Δημοτικού, «πριν από ένα μήνα τελείωσαν απαραίτητα είδη για την υγιεινή των παιδιών του νηπιαγωγείου. Αναγκαστήκαμε να δώσουμε από το δικό μας απόθεμα. Είναι πλέον 800 ευρώ».

Αλλού η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ορίων. Στο 19ο Λύκειο Αθήνας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η ΔΕΗ επιχείρησε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο παρέμενε απλήρωτο. Σε σχολείο της Γκράβας έκοψαν το φυσικό αέριο για τους ίδιους λόγους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει θέρμανση. Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα θέρμανσης στη βόρεια Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Κοντός, αντιπρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΜΕ), υπογραμμίζει ότι «καταγγελίες διδασκόντων κάνουν λόγο για παιδιά που μπαίνουν σε παγωμένες αίθουσες, ελλείψει χρημάτων για πετρέλαιο. Φανταστείτε τι θα γίνει όταν πιάσει πολύ κρύο»...

Οπως σημειώνει η Χρύσα Χατζηιωάννου, καθηγήτρια Βιολογίας στο συγχωνευμένο 8ο-47ο Γυμνάσιο Λύκειο Αθήνας, «δεν συζητάμε αν μας φτάνουν τα χρήματα αλλά αν έχουν κατανεμηθεί τα ήδη μειωμένα. Στο ένα από τα σχολεία τελείωσε το μελάνι του φωτοτυπικού και αναγκαζόμαστε να πάμε στο άλλο κτίριο, δύο τετράγωνα μακριά. Ζητήσαμε από το κληροδότημα του σχολείου να μας στείλουν αναλώσιμα, μολύβια, χαρτί, μελάνια κ.λπ.».

Περισσότερο από 50% μειωμένη είναι και η δόση που θα πάει στις σχολικές επιτροπές δημοτικών διαμερισμάτων της Αθήνας. «Το 5ο δημοτικό διαμέρισμα έπαιρνε 310 χιλιάδες και τώρα θα πάρει 120 χιλιάδες ευρώ. Σε σχολεία 320 μαθητών υπάρχει μία καθαρίστρια αντί για δύο. Περίπου 20 ολοήμερα στο 5ο διαμέρισμα χρειάζονται τραπεζοκόμους. Οπου υπάρχουν τους πληρώνουν οι γονείς. Αλλού δίνουν μόνο... ξηρά τροφή» σημειώνει ο Ανδρέας Θεολόγος, μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθαίνουν γράμματα σε... κοντέινερ



Τα μαθήματα σε πολλά σχολεία της Αττικής γίνονται σε αίθουσες προκάτ.

Συνθήκες καταλύματος επικρατούν σε χιλιάδες σχολεία της χώρας μας, με τα «προσωρινά» κοντέινερ και τις προκάτ αίθουσες να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της προσωρινής έλλειψης χώρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», σχολείο με... βιτρίνα είναι το 2ο δημοτικό Σχολείο Πικερμίου, το οποίο συστεγάζεται με το 2ο Νηπιαγωγείο, σε ένα ενοικιαζόμενο κτίριο παλιάς βιοτεχνίας στη Μαραθώνος.

«Από την αρχή που λειτούργησαν αυτά τα σχολεία, από το 2004, είχαν μπει τα λυόμενα» δηλώνει ο Γιώργος Χριστόπουλος, δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου.

«Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, καθώς δεν είναι μόνο τα λυόμενα, αλλά και οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων» τονίζει η αντιδήμαρχος και εκπαιδευτικός Ηλέκτρα Παπαδημητρίου.

Σε λυόμενα κάνουν μαθήματα οι μαθητές στο 3ο δημοτικό Ραφήνας και πιο συγκεκριμένα σε μια προκατασκευασμένη αίθουσα που «κοσμεί» το προαύλιο χώρο του σχολείου.

Την ώρα που οι γονείς και τα παιδιά δείχνουν ανοχή, το υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται να συγκινείται ιδιαίτερα. «Έχουμε κάνει συναντήσεις με τις υπουργούς, αλλά, ενώ στην αρχή ήταν αισιόδοξες, τελικά δεν απέδωσαν. Από αυτά που μας υποσχέθηκαν, πραγματοποίησαν ελάχιστα» δηλώνει ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου.

Ούτε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Λιοσίων ξέφυγε από την «κατάρα» των κοντέινερ, καθώς έχει τρεις λυόμενες αίθουσες. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας αναφέρει «Οι αίθουσες είναι εξαιρετικά στενές. Τα παιδιά είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο και δεν μπορούμε να κάνουμε, όχι τις δράσεις του νέου σχολείου που μας λένε, αλλά απολύτως τίποτα».



Το σχόλιό μας: Βέβαια υπάρχουν και σχολεία σε άλλες περιοχές, επίσης σεισμόπληκτες, που ακόμα τα παιδιά κάνουν μάθημα σε προκάτ. Όπως για παράδειγμα το 2ο Ενιαίο Λύκειο Αιγίου, που από το σεισμό του 1995, οι μαθητές κάνουν τα μαθήματά τους σε κοντέινερ. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, λένε και έχουν δίκιο.
Διαβάστε περισσότερα...