Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα σοκαριστικό virtual παιχνίδι του σεξ


Οι παίκτες αγγίζουν ψεύτικα γυναικεία στήθη.

Η αμφιλεγόμενη αυτή εφεύρεση επιτρέπει στους χρήστες να φορούν προσαρμοσμένη στο κεφάλι μια οθόνη στην οποία προβάλλεται μια εικονική «φίλη» που έρχεται σετ με ένα ζευγάρι ψεύτικα στήθη που ο χρήστης μπορεί να αγγίξει.

Το σοκαριστικό αυτό παιχνίδι του σεξ κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα στην αγορά της Ιαπωνίας και ήδη έχει προκαλέσει συζητήσεις.

Οι παίκτες αγγίζουν τα ψεύτικα στήθη, τα οποία είναι κατασκευασμένα από αφρώδες υλικό, και η γυναίκα στην οθόνη αρχίζει τις κραυγές. Επιπλέον προσπαθεί να καλύψει το στήθος της με τα χέρια της και στρέφει το βλέμμα της στο πάτωμα.




Διαβάστε περισσότερα...

Τα λάθη, η παραπλάνηση και ο συνολικός χειρισμός στην ανακάλυψη της Αμφίπολης


Η αρχαιολόγος Όλγα Παλαγγιά και ο κοινωνιολόγος Γιάννης Σκαρπέλoς μιλούν στο newsbeast.gr.

Όσο η αρχαιολογική σκαπάνη προχωρά, τόσο η αγωνία της κοινής γνώμης κορυφώνεται. Τα σενάρια που ακούστηκαν πολλά, οι διεκδικητές του τάφου πολυάριθμοι. Εδώ και πάνω από ένα μήνα, η ανασκαφή στην Αμφίπολη μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κοινού, παραμένοντας σταθερά μεταξύ των πιο δημοφιλών ειδήσεων, αποσπώντας καθημερινά δεκάδες σχόλια διαδικτυακών αναγνωστών.


Παρά τις αρχικές δηλώσεις της πολιτείας για επιβεβαίωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας, με το πέρας των ημερών τα σενάρια του μακεδονικού τάφου αμφισβητούνται, ενώ σύμφωνα με νέες δηλώσεις συνιστάται να είμαστε «ψύχραιμοι, σοβαροί και λιγομίλητοι».

Ποια είναι όμως τα ευρήματα εκείνα που απομακρύνουν την εκδοχή του μακεδονικού τάφου, οδηγώντας στην εκδοχή του ρωμαϊκού, και ποιο το κόστος στη συλλογική μας συνείδηση αν διαψευσθούν οι μέχρι τώρα «μεγάλες» προσδοκίες;

To newsbeast.gr συνομίλησε με την αρχαιολόγο κ. Όλγα Παλαγγιά και τον κοινωνιολόγο κ. Γιάννη Σκαρπέλo, σε μια προσπάθεια ερμηνείας των μυστικών του τάφου και του «reality» που εξελίσσεται γύρω από αυτά.

Η αρχαιολογία ως «εθνοποιητική» επιστήμη για παραπάνω από δύο αιώνες συναρπάζει την εθνική φαντασία, ενώ η ανασκαφή, που μοιάζει τόσο πολύ με την αναζήτηση κρυμμένων θησαυρών, υπόσχεται μια κρυμμένη αλήθεια διεγείροντας ισχυρά τη συλλογική φαντασία, αναφέρει ο κ. Γιάννης Σκαρπέλος, κοινωνιολόγος και καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού και του διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Ψυχολογία και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Από την άλλη η κ Όλγα Παλαγγιά καθηγήτρια κλασσικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξειδικευμένη στην αρχαία γλυπτική, μιλώντας στοnewsbeast.gr, αναφέρει πως το εύρημα της Αμφίπολης είναι πολύ πιο σημαντικό απ' ό,τι μέχρι σήμερα πιστεύουμε, ακόμα κι αν δεν ανήκει στην μακεδονική περίοδο. Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η ελληνικότητα της Μακεδονίας έχει αποδειχτεί και «δεν περιμένουμε από ένα ακόμα μνημείο να μας επιβεβαιώσει κάτι ήδη τεκμηριωμένο».

Αναφερόμενη στη χρονολόγηση του μνημείου υποστηρίζει πως από τη μελέτη της γλυπτικής του, φαίνεται να ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο και να συνδέεται με τη μάχη των Φιλίππων.

«Από τα μέχρι τώρα αρχαιολογικά δεδομένα της ανασκαφής που γνωρίζουμε, μέσω των επίσημων ανακοινώσεων και των φωτογραφιών που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Πολιτισμού, βλέπουμε πως η είσοδος του μνημείου αποτελείται από έναν καμαροσκεπή διάδρομο, δύο μαρμάρινα πρόπυλα με γλυπτό διάκοσμο, τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες. Το γεγονός πως στις πόρτες δεν υπήρχαν θυρόφυλλα, καθώς και η ευρεία χρήση μαρμάρου Θάσου, είναι από τα πρώτα στοιχεία που προκαλούν εντύπωση. Το μάρμαρο δεν χρησιμοποιείτο στη μακεδονική αρχιτεκτονική, ενώ οι μακεδονικοί τάφοι που είχαν μαρμάρινα θυρόφυλλα, δεν χρησιμοποιούσαν μάρμαρο Θάσου».

Σύμφωνα με την κ. Παλαγγιά οι Καρυάτιδες είναι άλλο ένα στοιχείο που πιστοποιεί τη χρονολόγηση του μνημείου στη ρωμαϊκή εποχή. «Το λοξό ιμάτιο αρχαϊκών Κορών που φορούν οι Καρυάτιδες αλλά και ο καθαρά αρχαϊστικός χιτώνας σε συνδυασμό με τη φυσιογνωμία τους, παραπέμπει στην κλασική περίοδο. Η κόμμωσή τους, που είναι συνδυασμός υστεροκλασικών κυματιστών βοστρύχων, οι οποίοι όμως πέφτουν στους ώμους, σχηματίζοντας πλοκάμους περιστρεφόμενους, είναι γνωστή από τη ρωμαϊκή γλυπτική. Οι Καρυάτιδες δηλαδή μιμούμενες τις αρχαϊκές κόρες της Αμφίπολης, μοιάζουν να είναι αρχαϊστικές και το όλο στιλιστικό τους συνονθύλευμα δεν μας παραπέμπει στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των επιγόνων του, αλλά σε πολύ μεταγενέστερη», τονίζει η κ. Παλαγγιά, ενώ διευκρινίζει πως «πριν από τα μέσα του 1ου αιώνα π. Χ. δεν υπάρχουν τέτοιες αρχαϊστικές Καρυάτιδες στη μνημειώδη γλυπτική».

Παρόμοια είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν και από τις σφίγγες. «Από την περίοδο του Φειδία μέχρι και τον 1ο π.Χ. αιώνα, δεν έχουμε ούτε Σφίγγες στη μνημειώδη γλυπτική. Υπάρχουν μόνο αγαλματίδια Σφιγγών, ως εξαρτήματα θρόνων καθώς και μικρές σφίγγες αιγυπτιακού τύπου σε τάφους της Αλεξάνδρειας. Οι Σφίγγες της Αμφίπολης είναι κλασικής μορφής, μοιάζουν μορφολογικά με εκείνες του Οκταβιανού και παραπέμπουν στο σύμβολο, το οποίο χρησιμοποιούσε στη σφραγίδα του και τα νομίσματά του», αναφέρει η αρχαιολόγος.

Η δομή του τάφου απέχει από εκείνη των μακεδονικών τάφων

Τέλος συμπληρώνει πως και η ίδια η δομή του τάφου απέχει από εκείνη των μακεδονικών τάφων. «Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα στον τύμβο Καστά, η είσοδος του τύμβου, η οποία αποτελείται από έναν μακρόστενο καμαροσκεπή διάδρομο με τρία επάλληλα πρόπυλα - σε αντίθεση με τους μακεδονικούς τάφους οι οποίοι συνήθως αποτελούνται από έναν προθάλαμο και έναν κυρίως θάλαμο, χωρίς να έχουν διαδρόμους με πρόπυλα - ενισχύει την εκδοχή της ρωμαϊκής χρονολόγησης».

Άξια επισήμανσης, όπως συμπληρώνει, είναι και η ομοιότητα του Τύμβου Καστά με το Μαυσωλείο του Οκταβιανού στη Ρώμη, χτισμένο το 28 π.Χ. «Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου και τις φωτογραφίες βλέπουμε πως ο χρωματισμός των ιωνικών παραστάδων έγινε με επίχρισμα και όχι απευθείας στο μάρμαρο, άλλο ένα στοιχείο που μας οδηγεί στην υπόθεση της ρωμαϊκής μίμησης της αρχιτεκτονικής των μακεδονικών τάφων. Στους μακεδονικούς τάφους, οι χρωματισμοί γίνονταν με επίχρισμα».

Όσον αφορά τις δηλώσεις της συναδέλφου, επικεφαλής της ανασκαφής κ. Κατερίνας Περιστέρη, στο σύνολο των αρχαιολόγων, για προσεκτική εκφορά γνώμης, η κ. Παλαγγιά διευκρινίζει πως διατυπώνει απλώς μια υπόθεση ορμώμενη από τη ρωμαϊκή χρονολόγηση των Καρυάτιδων και την ιστορική μάχη των Φιλίππων.

«Το 42 χπ.Χ. συγκρούστηκαν δύο μεγάλοι ρωμαϊκοί στρατοί, από τη μία ο στρατός του Βρούτου και του Κάσιου, δολοφόνων του Ιουλίου Καίσαρα και από την άλλη του Μάρκου Αντώνιου και του Οκταβιανού, ανιψιού και κληρονόμου του Καίσαρα. Η έκβαση αυτού του εμφύλιου πολέμου άλλαξε θα μπορούσαμε να πούμε την πορεία του αρχαίου κόσμου. Ο νικητής Οκταβιανός, προσπάθησε να κατευνάσει τους αντιπάλους για να σταματήσει την διχόνοια, ενώ ο Βρούτος και ο Κάσιος αυτοκτόνησαν. Ειδικά ο Βρούτος τιμήθηκε από τους αντιπάλους του μετά θάνατον. Αν είχε νικήσει ο Βρούτος ίσως δεν είχε ιδρυθεί η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σ’ αυτά τα ιστορικά δεδομένα πρέπει να προσθέσουμε πως το στρατόπεδο του Μάρκου Αντώνιου και του Οκταβιανού ήταν στην Αμφίπολη ενώ του Βρούτου και του Κάσιου στην Καβάλα και το θησαυροφυλάκιό τους στη Θάσο».

Ενδεχόμενη παραπλάνηση

Κι ενώ η χρονολόγηση των ευρημάτων εγείρει συζητήσεις και αμφισβητήσεις, ο τρόπος με τον οποίο η Πολιτεία προσεγγίζει τις αρχαιολογικές έρευνες στον τύμβο Καστά έχει διαφοροποιηθεί, εφιστώντας προσοχή και λιγότερα λόγια. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, οι πρώτες δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργείου οφείλονται σε ενδεχόμενη παραπλάνηση εξαιτίας «των μορφολογικών ομοιοτήτων του ευρήματος με την αρχιτεκτονική των μακεδονικών τάφων. Χαρακτηριστική ομοιότητα είναι εκείνη του μωσαϊκού με τους ρόμβους, στην είσοδο του μνημείου, που παραπέμπει σε ανάλογο μωσαϊκό ενός μακεδονικού τάφου από την Αμφίπολη, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μουσείο της Αμφιπόλεως».

Ωστόσο, τα αίτια του εντονότατου ενδιαφέροντος είναι δύσκολο να αποσαφηνιστούν: αφενός πρόκειται για ένα μοναδικό, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, μνημείο, εντυπωσιακό χάρη στο μέγεθος όσο και στον περίτεχνο διάκοσμό του. Αφετέρου ο τύμβος συνδέθηκε εξ’ αρχής με ζητήματα εθνικής ταυτότητας αφού -παρά τις παραινέσεις της επιστημονικής κοινότητας- προβλήθηκε ευρέως ως ο «τάφος του Αλεξάνδρου» ή έστω κάποιου κοντινού του προσώπου.

Η πρώτη ανασκαφή που πραγματοποιείται σχεδόν σε απευθείας μετάδοση

Ο κ. Σκαρπέλος Γιάννης, κοινωνιολόγος και καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, μιλώντας στοnewsbeast.gr αναφέρει πως «η εμμονή της κοινής γνώμης εξηγείται, εν μέρει, από την εμμονή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και από το γεγονός ότι η αρχαιολογική έρευνα συνδέθηκε με την πολιτική ηγεσία λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αμφίπολη, στα πρώτα στάδια της ανακάλυψης του τάφου». Παράλληλα, όμως επισημαίνει πως «επειδή η ανακάλυψη είναι σημαντική, είναι φυσικό να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού. Είναι, άλλωστε, η πρώτη ανασκαφή που πραγματοποιείται σχεδόν σε απευθείας μετάδοση. Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να αποδεχτούμε πως το ζήτημα της ταυτότητας είναι διαρκώς "παρών" στο δημόσιο λόγο εδώ και 15 χρόνια, με υποστηρικτές και αμφισβητίες. Για άλλη μια φορά, το συλλογικό "φαντασιακό" επιζητά υλικά τεκμήρια για να στηριχθεί στην αναδιαπραγμάτευση της ταυτότητας».

Εύλογη όμως είναι και η σύνδεση του τεράστιου ενδιαφέροντος για τα ευρήματα με την πολιτισμική και αξιακή κρίση που βιώνουμε, αφού μπορούν να ερμηνευτούν ως στήριγμα, ως θετικό σημάδι, ως υπόσχεση για το μέλλον. «Δεν είναι τόσο νοσταλγία για το "ένδοξο παρελθόν", αλλά αναζήτηση ενός υλικού στηρίγματος στο "άθλιο παρόν". Φοβάμαι όμως, πως όσο σημαντικά και αν είναι εν τέλει τα ευρήματα, η κρίση θα εξακολουθήσει να βαθαίνει και το αίσθημα ματαίωσης όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή θα γίνει εντονότερο», διευκρινίζει ο κύριος Σκαρπέλος.

Το ενδιαφέρον σε λάθος κατεύθυνση

Το λάθος στην προσέγγιση των αρχαιολογικών ερευνών τόσο από πλευράς πολιτείας, όσο και δημοσιογράφων, όπως λέει, είναι η ταύτιση της ανασκαφής με τα ευρήματα, δηλαδή της διαδικασίας με το σκοπό. «Η ανασκαφή, δηλαδή η διαδικασία, επιτρέπει στα μέσα και στην πολιτική να παράγουν αυτό που ονομάζουμε "επικοινωνιακό γεγονός". Αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στην τηλεθέαση, αλλά στρέφει το ενδιαφέρον σε λάθος κατεύθυνση, και σε κάποιο βαθμό δυσχεραίνει την έρευνα όταν γίνεται υπό την πίεση ενός ολόκληρου λαού που βιάζεται για αποτελέσματα», αναφέρει. Παράλληλα όμως το φαινόμενο της υπερβολικής έκθεσης με την προσπάθεια εντοπισμού της θέσης μας στο χάρτη, δεν σχετίζεται απαραίτητα. Όπως χαρακτηριστικά λέει «η επικοινωνιακή υπερ-προβολή της ανασκαφής δεν συνδέεται με την ανάγκη του λαού, ή του έθνους, να επανεγγραφεί στον παγκόσμιο χάρτη, αν και το τι συνιστά ανάγκη του λαού σε μεγάλο βαθμό το καθορίζουν μακροπρόθεσμα τα μέσα, διδάσκοντάς μας τι πρέπει να θέλουμε»

Εν τέλει όμως, οι επιπτώσεις των μεγάλων προσδοκιών του «φαινόμενου της Αμφίπολης» είναι δυσδιάστατες και μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα όπως αναφέρει ο κ. Σκαρπέλος. «Το να πεις "βρήκαμε έναν μοναδικό τάφο" είναι αρκετό για να προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το να παίζουμε στοίχημα, όμως, ποιος είναι μέσα στον τάφο δημιουργεί σχεδόν ποδοσφαιρικού τύπου προσδοκίες (κέρδη, δόξα). Αυτές οι προσδοκίες θα μπορούσαν μεσοπρόθεσμα να έχουν πολύ πιο αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα -και σίγουρα θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία- είτε επαληθευτούν, είτε όχι».



Διαβάστε περισσότερα...

Ο... 3 φιλενάδες του τον έκαναν “πρωτοσέλιδο”


0 20χρονος Steven Fisher, από το Hatfield Garden Village, έχει αδυναμία στο γυναικείο φύλο αλλά προφανώς το δείχνει με λάθος τρόπο. Διατηρούσε ταυτόχρονα σχέση με τρία κορίτσια, τη 17χρονη Becky την 19χρονη Lizzie και μια ακόμα που δεν θέλει να δημοσιεύσει τα στοιχεία της.

Η Becky ανακάλυψε μια μέρα στο τηλέφωνό του ένα μήνυμα από μια άλλη κοπέλα… που την οδήγησε στο λογαριασμό της στο Twitter και τελικά σε μια προσωπική συνάντηση.

Εντωμεταξύ τα δύο κορίτσια ανακάλυψαν ότι ο 20χρονος συναντούσε και μία ακόμα κοπέλα από την περιοχή τους, τη Lizzie.



Όταν ο Stephen έφυγε για διακοπές, οι τρεις κοπέλες αποφάσισαν να τον εκδικηθούν. Το πρώτο βήμα ήταν να τον περιμένουν όλες μαζί στο αεροδρόμιο κατά την επιστροφή του…

«Μόλις μας είδε και τις τρεις το πρόσωπό του κατέρρευσε. Του είπαμε ότι θέλουμε να του μιλήσουμε κι εκείνος προσπάθησε να μας αποφύγει.”Δεν έχεις τίποτα να πεις;” Τον ρώτησα κι εκείνος έφυγε τρέχοντας στη γιαγιά του…» λέει η Becky που μαζί με τις άλλες κοπέλες δημοσιοποίησαν στο διαδίκτυο τα στοιχεία του νεαρού για να τον έχουν στο νου τους οι υπόλοιπες κοπέλες και να τον αποφεύγουν!

Μάλιστα φρόντισαν το πάθημά τους να το κάνουν πρωτοσέλιδο ώστε να είναι σίγουρες ότι θα το δουν όλοι στην περιοχή τους!

Δείτε τις φωτογραφίες








Διαβάστε περισσότερα...

Η Βενεζουέλα ξέμεινε από εμφυτεύματα σιλικόνης


Σε απελπισία οι γυναίκες της χώρας που θεωρείται παράδεισος της πλαστικής ομορφιάς.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε εμφυτεύματα σιλικόνης στη Βενεζουέλα, έχουν σοβαρότατο αντίκτυπο στη χώρα που ανθεί η πλαστική χειρουργική. Ενας τομέας που κάνει χρυσές δουλειές μιας και οι ντόπιες έχουν κάτι παραπάνω από εμμονή με την πλαστική ομορφιά.

Είναι μάλιστα τέτοια η απελπισία των γυναικών εξαιτίας της έλλειψης, που πιέζουν όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ των New York Post τους γιατρούς τους να τους βάλουν εμφυτεύματα στήθους αμφιβόλου ποιότητας ή μικρότερα νούμερα από αυτά που επιθυμούν.

Κάποτε η Βενεζουέλα είχε εύκολη πρόσβαση σε εμφυτεύματα που είχαν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Αλλά τώρα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επέβαλε αυστηρούς ελέγχους στο συνάλλαγμα με αποτέλεσμα να έχουν πρόσβαση σε αυτό μόνο οι φιλικά διακείμενοι προς το καθεστώς επιχειρηματίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα εγκεκριμένα εμφυτεύματα στήθους να είναι αδύνατον να φτάσουν στη χώρα.

«Οι γυναίκες παραπονιούνται», λέει ο Ramon Zapata, πρόεδρος των πλαστικών χειρουργών της χώρας «οι γυναίκες της Βενεζουέλα ανησυχούν σοβαρά για την αυτοεκτίμησή τους»...



Διαβάστε περισσότερα...

Εστιατόριο σερβίρει τα τελευταία γεύματα θανατοποινιτών


Η επιχείρηση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Οι υπεύθυνοι πίσω από το εστιατόριο με θέμα τους θανατοποινίτες που αναμένεται να ανοίξει στο Λονδίνο, τώρα αναθεωρούν το όλο εγχείρημά τους μετά την τεράστια κατακραυγή.

Το site του εστιατορίου Death Row Dinners, φιλοξενούσε μια σειρά από ασπρόμαυρα πορτραίτα θανατοποινιτών με το μενού γύρω από το λαιμό τους. Δίπλα στις φωτογραφίες, φιγουράρει το σλόγκαν: «φάτε σαν να είναι το τελευταίο σας γεύμα στη γη» και «ποιο θα ήταν το τελευταίο σας γεύμα;».

Οι επιχειρηματίες ήλπιζαν ότι οι Λονδρέζοι θα έβρισκαν θαυμάσια την ιδέα «χωρίς το δυσάρεστο κομμάτι της εκτέλεσης», όπως έγραφαν στην επίσημη σελίδα τους.

Πάντως το εστιατόριό τους που αναμένεται να ανοίξει στην χίπστερ γειτονιά του Χόξτον στο ανατολικό Λονδίνο αναγκάστηκε και κατέβασε τα εν λόγω πορτραίτα έπειτα από το διαδικτυακό σάλο. Αρκετοί χρήστες εξέφρασαν την οργή τους για την απόφαση των υπευθύνων να ανεβάσουν φωτογραφίες ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους.




Διαβάστε περισσότερα...

«Δημήτρια» σε... αναζήτηση ταυτότητας


Ξεκινά στις 25 Σεπτεμβρίου η 49η καλλιτεχνική διοργάνωση.

Σε ... αναζήτηση της ταυτότητάς τους βρίσκονται και πάλι φέτος -ένα χρόνο πριν τη συμπλήρωση μισού αιώνα νέων διοργανώσεων- τα 49α Δημήτρια, ο ιστορικός πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης.

Με 50 και πλέον εκδηλώσεις στις 34 μέρες της διάρκειάς της η φετινή 49η διοργάνωση με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ (υπερδιπλάσιο απ' τον περσινό των 38 εκδηλώσεων, διάρκειας 40 ημερών και προϋπολογισμού 158.000) επιχειρεί και πάλι – με νέα πρόσωπα στη διοργάνωση να εντοπίσει την ταυτότητα, το στόχο, τη θεματική της.



Αρωγοί στη νέα -αέναη αναζήτηση αυτής της ταυτότητας ορίστηκαν μια έρευνα που ανέλαβε να διεξάγει η Parallaxi, μια ημερίδα με θέμα τα φεστιβάλ (26/9 στη ΔΕΘ) και τις σύγχρονες στοχεύσεις τους, αλλά και τα “βραβεία κοινού” (το κοινό θα “ψηφίζει” τις εκδηλώσεις).

«Επιχειρούμε παραγωγή πολιτισμού κι όχι μια συγκέντρωση δάνειων εκδηλώσεων», τόνισε στη διάρκεια της σημερινής εν πλω παρουσίασης του προγράμματος η εικαστικός - αντιδήμαρχος πολιτισμού και Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε τη βούληση του δήμου «τα Δημήτρια να μην συνεχίσουν να είναι ένα γραφείο μετακλήσεων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων».

Ως «εργοτάξιο ιδεών και σκέψεων» χαρακτήρισε τη διοργάνωση η φετινή συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος ιστορικός της τέχνης Φούλη Μισιρλόγλου (καλλιτεχνικός σύμβουλος στον τομέα του θεάτρου ορίστηκε ο καθηγητής θεατρολογίας του ΑΠΘ Σάββας Παρτσαλίδης και σ' αυτόν της μουσικής ο μουσικός και συγγραφέας Σάκης Παπαδημητρίου).

Η εναρκτήρια εκδήλωση ορίστηκε για το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης 25 Σεπτεμβρίου στο... σκοτάδι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με τίτλο «Η ομορφιά γεννιέται στο σκοτάδι» εικαστικοί καλλιτέχνες και περφόρμερς και μουσικοί “ξεχύνονται” στον αστικό ιστό της πόλης (από τη Βίλα Πετρίδη στη δυτική είσοδο της πόλης, στην Εγνατία οδό, το παλιό εμπορικό κέντρο της οδού Βαλαωρίτου ως και την οδό Αριστοτέλους και την Ρωμαική αγορά) και με φωτιστικές προβολές εικαστικών έργων αναδεικνύουν κρυφές όψεις του δημόσιου χώρου.

Ακολουθεί – την επόμενη μέρα (26/9) η ημερίδα-έρευνα για τον εντοπισμό της... ταυτότητας των Δημητρίων («Τι είναι για σένα τα Δημήτρια-Αστικά και καλλιτεχνικά φεστιβάλ») στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης της ΔΕΘ).

Το ... παραληρηματικής καλλιτεχνικής έκφρασης και μουσικών-εικαστικών – θεατρικών προτάσεων 49ο φεστιβάλ των Δημητρίων, εξακολουθεί να αναζητεί την τελική του ταυτότητα με εκδηλώσεις θεάτρου όπου ...600+600 (για τις δύο βραδιές των παραστάσεων) κιλά πατάτες χρειάζονται για να στηθεί το σκηνικό για την παράσταση «The Notebook» της πολυβραβευμένης Αγκότα Κρίστοφ από τον Ουγγρικό θίασο Szkene thatre &Forte company (8 και 9 Οκτωβρίου στον διαμορφωμένο χώρο των παλιών Σφαγείων), η ...παραφροσύνη μοιάζει πλέον κανονικότητα μέσα από το έργο με τίτλο «X-Freunde» της Felicia Zeller η οποία καυτηριάζει τη σύγχρονη γερμανική ασθένεια του ...εθισμού στην εργασία που καταλήγει αυτοσκοπός (Δημοτικό θέατρο Άνετον 17 και 18/10), η Έλενα Πέγκα υπογράφει μια σύγχρονη αλληγορία για τον πολιτισμό και την αγριότητα με τίτλο «Γυναίκα και λύκος» (20 και 21/10). Ακόμα και το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη σύγχρονη εκδοχή της... αρχαίας (411 π.Χ) Αριστοφάνειας Λυσιστράτης με τη σύγχρονη Ελλάδα του μνημονίου (Lysistrata Project στις 15/10 στο Δημαρχιακό Μέγαρο), η Άντζελα Μπρούσκου και το θέατρο Δωματίου της παριστάνουν το παραληρηματικό έργο της Σάρα Κέιν «Ψύχωση» (θέατρο ΕΜΣ στις 16 και 17/10).

Κορυφαία – ίσως- εκδήλωση στη μουσική εκδοχή των φετινών “Δημητρίων” είναι οι δύο παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής σκηνής με τον “Ερωτευμένο Σοπέν” των Γιάνικ Μπόεν και Φρ. Σοπέν με τον Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη στο πιάνο (27 και 28.9 στο Μέγαρο Μουσικής), η όπερα «Κάρμεν» του Ζ. Μπιζέ (12,15 και 17 /10 στο Μέγαρο Μουσικής), υπάρχει και πρόβλεψη διοργάνωσης για αυτοσχεδιαζόμενη μουσική («Η τζαζ σήμερα» με τα σχήματα Terra Incognita και Grix στην Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας – στο «Παλλάς» στις 13/10), καθώς και διήμερο αφιερωμένο στη Νέα Ελληνική Ψυχεδελική Μουσική (27 και 28/9 στο χώρο του πρώην Maison Crystal στην παραλία).

Τα «Δημήτρια» ξεκίνησαν στην πολιτισμικά ακμάζουσα Βυζαντινή Θεσσαλονίκη του 12ου μ.Χ. αιώνα και είχαν αρχικά θρησκευτικό και εμπορικό χαρακτήρα. Η άνθιση ανακόπηκε τον 15ο αιώνα με την Οθωμανική κυριαρχία στην πόλη και «επέστρεψαν» στη Θεσσαλονίκη μόλις το 1966 αρχικό διοργανωτή τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και στη συνέχεια (από το 1973) το δήμο της πόλης.

Τα φετινά 49α Δημήτρια τα οποία ως «εργοτάξιο ιδεών και καλλιτεχνικής δημιουργίας μετατρέπουν - σύμφωνα με τους διοργανωτές - τον ιστορικό θεσμό σε εργαλείο, τους χώρους των εκδηλώσεων σε συμμετοχικές πλατφόρμες και δοκιμάζουν τα όρια της φεστιβαλικής εμπειρίας» θα διαρκέσουν φέτος από τις 25 Σεπτεμβρίου ως και τις 29 Οκτωβρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίπολη: Τα σκαλιά στον τύμβο δείχνουν τέταρτη πύλη


Στα προβλήματα στατικότητας, που εντοπίζονται στον τρίτο θάλαμο του τύμβου Καστά, οφείλεται η καθυστέρηση των ανασκαφών και της δημοσίευσης νέων ευρημάτων. Ωστόσο, οι φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού την Κυριακή πυροδότησαν νέα σενάρια αναφορικά με το τι κρύβεται πίσω από τον τοίχο του τρίτου θαλάμου.



Σε κάποιες από τις φωτογραφίες του τρίτου θαλάμου διακρίνεται μια ανάγλυφη κατασκευή σαν γείσο το οποίο ενδέχεται να είναι η τέταρτη πύλη που οδηγεί στο νεκρικό θάλαμο εφόσον έχει θυρόφυλλα. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, μπορεί να είναι και το γείσο μιας εσοχής στην οποία φιλοξενείται κάποιο σημαντικό γλυπτό.

Προς το παρόν τα ερωτήματα αυτά δεν μπορούν να απαντηθούν καθώς ο τρίτος θάλαμος του τάφου είναι καλυμμένος με χώμα, κάτι που οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σκάλες που οδηγούν σε χαμηλότερο επίπεδο.

Με την απομάκρυνση του χώματος, το ένα σενάριο που εξετάζουν οι αρχαιολόγοι είναι να διαπιστώσουν ότι ο τρίτος θάλαμος αποτελεί τον προθάλαμο του νεκρικού, ενώ ένα δεύτερο σενάριο είναι ο προθάλαμος του νεκρικού και το γείσο που διακρίνεται να είναι μια μεγάλη σφραγισμένη πύλη. Εξίσου πιθανό είναι ο τρίτος θάλαμος να είναι ο προθάλαμος του νεκρικού και να υπάρχει σκάλα που οδηγεί ένα επίπεδο πιο κάτω στο νεκρικό θάλαμο ενώ το τελευταίο ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι ο τρίτος θάλαμος να είναι και ο νεκρικός.



Διαβάστε περισσότερα...

Συμβολαιογραφικές πράξεις χωρίς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ


Απαλλάσσονται οι πολίτες από την υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ σε όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, οι οποίες έχουν συνταχθεί μέχρι και την 31/12/2013, ανεξάρτητα από το χρόνο μεταγραφής τους σύμφωνα με απόφαση της γενικής γραμματέως δημοσίων εσόδων, Κατερίνας Σαββαϊδου.

Στην απόφαση διευκρινίζεται επίσης ότι στις περιπτώσεις πράξης τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, που αφορά κοινόχρηστους χώρους ακινήτου, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού από όλους τους συνιδιοκτήτες, αλλά μόνο από αυτούς που έχουν μεταβολή στις οριζόντιες ιδιοκτησίες ή στα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο άστεγος που κοιμάται κάθε βράδυ με άλλη γυναίκα


Καταφέρνει και ζει... πλουσιοπάροχα χάρη στην δική του τακτική επιβίωσης.

Δε διαθέτει δικό του κατάλυμα, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει από το να βγαίνει καθημερινά και με διαφορετική γυναίκα.

Ο Joe από τη Βοστόνη, θεωρείται ένας… new age άστεγος μιας και καταφέρνει με την ιδιαίτερη τεχνική του να πείθει γυναίκες να τον φιλοξενούν στο σπίτι τους.

Ο 26χρονος ζει και επαιτεί στους δρόμους του Μανχάταν κερδίζοντας μέχρι και 150 δολάρια την ημέρα-ενώ όταν πέφτει η νύχτα, τα δεδομένα αλλάζουν. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο Elite Daily, ο μοναδικός του στόχος είναι να μη μοιάζει με άστεγο, καθώς θεωρεί ότι η εμφάνιση είναι μια τακτική επιβίωσης.

Έτσι, ξοδεύει τα χρήματά του σε ρούχα και αλκοόλ με ένα και μοναδικό σκοπό: να προσελκύσει όσες περισσότερες γυναίκες μπορεί. Και τα καταφέρνει!




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΗΕ: 1 στους 9 ανθρώπους υποσιτίζεται


Ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται παγκοσμίως μειώθηκε κατά το διάστημα 2012-2014 στα 805 εκατομμύρια από άνω του ενός δισεκατομμυρίου που ήταν το 1990-1992, ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή τους έκθεση τρεις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Παρά την μείωση κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια όμως που παρατηρήθηκε την τελευταία δεκαετία (και άνω των 200 εκατ. από το 1990-1992), ένας στους εννέα ανθρώπους εξακολουθεί να μην σιτίζεται επαρκώς, αναφέρουν στην κοινή τους έκθεση ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και για τη Γεωργία (FAO), το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διατροφής έχουν βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο να πλησιάσει στην επίτευξη του στόχου των Ηνωμένων Εθνών για την μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των υποσιτιζόμενων, αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο "Η Κατάσταση της Διατροφικής Ανασφάλειας στον Κόσμο".

Η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της προμήθειας τροφίμων σε χώρες όπως η Βραζιλία επηρεάζει θετικά την συνολική εικόνα, συγκαλύπτοντας όμως την δεινή κατάσταση που επικρατεί σε χώρες όπως η Αϊτή, όπου ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται αυξήθηκε από 4,4 εκατομμύρια το 1990-92 σε 5,3 εκατομμύρια το 2012-14, αναφέρει η έκθεση.

Κάποιες χώρες, περιλαμβανομένων της Βραζιλίας και της Ινδονησίας, έχουν ήδη επιτύχει τον αναπτυξιακό στόχο του ΟΗΕ μειώνοντας κατά το ήμισυ το ποσοστό του υποσιτιζόμενου πληθυσμού τους μέσω επενδύσεων και προγραμμάτων που υιοθέτησαν σε τομείς όπως η γεωργία ή η παιδεία (ιδίως τα σχολικά γεύματα).

Στην έκθεση απευθύνεται η έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες σε κάποιες περιοχές, ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική και στη νότια και δυτική Ασία, ώστε να μειωθεί μέχρι το τέλος του 2015 το ποσοστό των υποσιτιζόμενων στον πληθυσμό αναπτυσσόμενων χωρών σε 11,7% από 13,5% που είναι σήμερα.

Ο πιο φιλόδοξος στόχος της μείωσης κατά το ήμισυ του απόλυτου αριθμού των χρονίως υποσιτιζόμενων ανθρώπων μέχρι το 2015 έχει επιτευχθεί από 25 αναπτυσσόμενες χώρες από το 1990, αλλά δεν έχει υπάρξει αρκετός χρόνος για να επιτύχει τον στόχο αυτό ολόκληρος ο κόσμος, σημειώνεται στην έκθεση.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι έγινε με τον άτυχο φίλαθλο του Εθνικού


Δείτε τα σχετικά άρθρα με την υπόθεση του σοβαρού τραυματισμού του άτυχου φιλάθλου.

---------------------

«Τον χτυπούσε με σιδερογροθιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού»

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του τραυματισμού του 46χρονου φιλάθλου του Εθνικού.

Ο Κώστας Κέρβης πέρασε όλο το βράδυ της Κυριακής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο πλευρό του Κώστα Κατσούλη που έδινε σκληρή μάχη για να παραμείνει στη ζωή. Ηταν από τους οπαδούς του Εθνικού που έζησαν από κοντά όλα όσα έγιναν στο ματς με τον Ηρόδοτο και τα περιγράφει. Στην αρχή όλα κυλούσαν ήρεμα. «Ημασταν μαζί με 100 φιλάθλους του Ηρόδοτου, εμείς ήμασταν 30, αλλά δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα. Ούτε να μας πουν κάτσουμε κάτω, ούτε τίποτα. Ήταν όλα τέλεια».

Ωστόσο όλα άλλαξαν στα τελευταία λεπτά... «Δεν περίμενα ότι θα συμβεί αυτό. Ξαφνικά δύο άτομα ήρθαν από απέναντι και ζήτησαν τον λόγο για μια σημαία που είχε ένας παππούς από την Χίο. Είναι το γούρι, τη φέρνει μαζί του σε όποιο γήπεδο και να πάει. Εμείς πάντως, επειδή ξέραμε σε ποιο γήπεδο έχουμε πάει, δεν είχαμε τίποτα, ούτε διακριτικά ούτε τίποτα. Αυτούς τους έστειλαν από απέναντι να πάρουν τη σημαία. Πάει ο ένας να την πάρει από την παππού που δεν τη δίνει και μπαίνω εγώ στη μέση, του δίνω μία και φεύγει...»

Αυτό ήταν και το περιστατικό, που άναψε το φυτίλι σύμφωνα με τον οπαδό του Εθνικού. «Αυτά τα δύο άτομα ήρθαν επίτηδες να δημιουργήσουν μπάχαλο. ‘Όταν έγινε αυτό, μαζεύτηκαν 80 άτομα για να μας χτυπήσουν. Εάν δεν ήταν κοντά μας, οι υπόλοιποι φίλαθλοι του Ηροδότου που σας είπα και πριν, θα είχαμε πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς για να μην πω και τίποτα άλλο. Αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Ημασταν 12-13 άτομα και αυτοί ήταν τουλάχιστον 40 και ήθελαν να σκοτώσουν...»

Τότε έγινε η επίθεση στον 46χρονο φίλαθλο. «Τον βαρούσαν στο κεφάλι και τον χτυπούσαν και από πίσω. Τρία άτομα πάλευαν να τον κάνουν καλά, επειδή και ο Κώστας δεν είναι κανένα παιδάκι. Ένας από αυτούς τον χτυπούσε με σιδερογροθιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού με δύναμη, με μίσος. Κι όλα αυτά χωρίς να υπάρχει αστυνομία. Εγώ δεν είδα κανέναν. Όλα αυτά τα άτομα έκαναν έναν γύρο 300 μέτρων στις κερκίδες και δεν τους εμπόδισε κανείς. Εμείς από τους 25-30, οι 15 ήταν παππούδες και γυναικόπαιδα, δηλαδή ήμασταν μόνο 10 με 40- 50 άτομα απέναντι μας. Ο Κώστας έβαλε το στήθος μπροστά για να υπερασπιστεί τα γυναικόπαιδα στην κερκίδα. Τους έλεγε "παιδιά τι βαράτε κι εγώ Κρητικός είμαι". Εβαζε τα χέρια του για να αποκρούει τις μπουνιές και τις κλωτσιές χωρίς να δίνει καμία...»
Ο 46χρονος φίλαθλος δεν ήταν ο μόνος που γνώρισε το μίσος των ανεγκέφαλων οπαδών. «Υπήρχαν κι άλλοι δικοί μας που χτυπήθηκαν. Ο ένας έχει σπασμένη γνάθο από χτύπημα με σιδερογροθιά, ενώ έχει και σκίσιμο στο μέτωπο. Και εμείς, όμως, είμαστε γεμάτοι μελανιές.».

Τώρα το μόνο που σκέφτεται ο Κώστας Κέρβης, είναι ο φίλος του Κώστας που δίνει τη μάχη στο 401. «Είναι παλικάρι, θα τα καταφέρει...».


Πηγή: http://www.gazzetta.gr

---------------------


«Δεν υπάρχει ανεύρυσμα, από τα χτυπήματα η εγκεφαλική αιμορραγία»

Οι γιατροί του 401 υπέβαλαν τον 46χρονο φίλαθλο και σε τραχειοστομία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του.
Οι γιατροί του 401, επεμβαίνοντας στο κεφάλι του 46χρονου Κωνσταντίνου Κατσούλη, κατέληξαν στο ότι δεν υπάρχει, ούτε προκλήθηκε ανεύρυσμα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε λίγα λεπτά αργότερα και από την αγγειογραφία.

«Δεν υπάρχει ανεύρυσμα, από τα χτυπήματα η εγκεφαλική αιμορραγία»

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η μεγάλη εγκεφαλική αιμορραγία στο 46χρονο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανεύρυσμα, μπορεί να έχει προκληθεί από χτύπημα στο κεφάλι, αποκλείοντας κατηγορηματικά την ύπαρξη ανευρύσματος ενώ ήδη για την εξέλιξη της υπόθεσης έχουν ενημερωθεί οι οικείοι του.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και η επεμβατική δράση που περιελάμβανε και αγγειογραφία, από ιατρική ομάδα του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Οι γιατροί διαπίστωσαν μεγάλη και εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία και ήδη υπέβαλαν τον ασθενή και σε τραχειοστομία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

---------------------


Ξέσπασαν οι γονείς του Κ. Κατσούλη

Στην αστυνομία το ερασιτεχνικό βίντεο από τη στιγμή του τραυματισμού του.
Μετά τη δήλωση του γιατρού Α. Μήτσου –αρχιάτρου στο 401 νοσοκομείο- ότι «δεν υπάρχει ανεύρυσμα, η αιμορραγία προήλθε από χτύπημα, η μητέρα του 46χρονου Κωνσταντίνου Κατσούλη ξέσπασε.

«Τελικά η αιμορραγία ήταν από χτύπημα, ούτε από ανεύρυσμα, ούτε από πίεση Αν και στην αρχή μας έλεγαν ότι η αιμορραγία προερχόταν από ανεύρυσμα, αποδείχθηκε ότι ήταν από χτύπημα», τόνισε τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας του τραυματία που βρίσκεται σε κώμα.

Το ερασιτεχνικό βίντεο λίγο μετά τον σοβαρό τραυματισμό του άτυχου Κωνσταντίνου Κατσούλη δόθηκε στην αστυνομία, η οποία έχει συλλάβει τρεις υπόπτους και αναζητά άλλον ένα.

Δείτε το βίντεο του Alpha:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν χορηγούσαν αναισθησία σε χειρουργεία παιδιών


Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη μετά από καταγγελίες για το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Τη χορήγηση αναισθησίας σε χειρουργεία παιδιών αποδέχτηκε τελικά το Νοσοκομείο Καλαμάτας, έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Όπως έγινε γνωστό, το διοικητικό συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας αποφάσισε τη χορήγηση αναισθησίας σε παιδιά, αφού προηγουμένως είχε καταγγελθεί στην ανεξάρτητη Αρχή ότι το εν λόγω νοσοκομείο, κατ' επανάληψη, είχε αρνηθεί τη χορήγηση αναισθησίας σε προγραμματισμένα χειρουργεία παιδιών, με αιτιολογία την έλλειψη εκπαίδευσης και την αδυναμία τήρησης των οδηγιών που προβλέπονται.

Αποτέλεσμα της άρνησης του χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου ήταν η αύξηση της ταλαιπωρίας των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους και η μεταφορά τους σε νοσοκομεία άλλων πόλεων για να μπορέσουν να χειρουργηθούν.

Ο Συνήγορος ζήτησε τη γνώμη του νοσοκομείου και τις έγγραφες απόψεις του αναισθησιολογικού τμήματος ως προς το θέμα ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έλαβε θέση για το πρόβλημα, ούτε πήρε μέτρα για την επίλυσή του.

Ο Αρχή επανήλθε ζητώντας από τη διοίκηση να ενεργήσει ώστε να υπάρξει εσωτερική συνεννόηση των τμημάτων του νοσοκομείου και να μην προγραμματίζονται χειρουργεία που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν υπήρξε και καμία άλλη θετική εξέλιξη στο θέμα των χειρουργείων, μολονότι έγγραφο της διευθύντριας του αναισθησιολογικού τομέα πληροφορούσε ότι οι συνθήκες, πλέον, είχαν αλλάξει και ο τομέας της ήταν σε θέση να παρέχει την προβλεπόμενη από τις οδηγίες παιδιατρική αναισθησία.

Επιπλέον, ο Συνήγορος του Πολίτη παρατήρησε ότι για δεύτερη φορά στο ίδιο νοσοκομείο δεν διερευνώνται σωστά οι καταγγελίες των πολιτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία εντοπισμού των προβλημάτων και λήψης των κατάλληλων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Ύστερα από αυτή την παρέμβαση της Αρχής, το διοικητικό συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας αποφάσισε τη χορήγηση αναισθησίας σε παιδιά, προκειμένου να αποφευχθεί εφεξής η οικονομική και ψυχική ταλαιπωρία των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους, που αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλο νοσοκομείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα εκατ. παιδιά πεθαίνουν την πρώτη μέρα της ζωής τους


Τι δείχνουν τα στοιχεία της UNICEF για την παιδική θνησιμότητα στην Ελλάδα.

Ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν την πρώτη μέρα της ζωής τους, κυρίως από αστοχίες των συστημάτων υγείας, αποκαλύπτει η UNICEF σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου για το 2014 με τίτλο «Δέσμευση για την Παιδική Επιβίωση: Η ανανέωση μιας υπόσχεσης» σχεδόν 2,8 εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν στις κρίσιμες πρώτες 28 μέρες της ζωής τους, ενώ ένα εκατομμύριο ζουν μόνο την πρώτη ημέρα της ζωής τους.

Όπως επισημαίνει η UNICEF σε σχετικό δελτίο Τύπου, πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν εύκολα να προληφθούν με απλές, χαμηλού κόστους παρεμβάσεις πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη γέννηση. Η ανάλυση των στοιχείων υποδεικνύει τις ελλείψεις στα συστήματα υγείας στο κρίσιμο χρονικό διάστημα γύρω από τον τοκετό και δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα και μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην αφομοίωση και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που είναι διαθέσιμες για τις έγκυες και τα μωρά τους.

Οι χώρες που εμφανίζουν κάποιους από τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων νεογνών εμφανίζουν επίσης μικρή κάλυψη μεταγεννητικής φροντίδας για τις μητέρες και είναι η Αιθιοπία (84.000 θάνατοι, 7% κάλυψη), το Μπαγκλαντές (77.000 θάνατοι, 27%), η Νιγηρία (262.000 θάνατοι, 38%) και η Κένυα (40.000 θάνατοι, 42%).

Ωστόσο, στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται ότι από το 1990 και μετά ο απόλυτος αριθμός των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών έχει μειωθεί στο μισό από 12,7 εκατομμύρια σε 6,3 εκατομμύρια. Το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα η παιδική θνησιμότητα στα παιδιά κάτω των πέντε ετών σημειώνει μείωση κατά 65% και ετήσιο ρυθμό μείωσης 4,5%. Η αντίστοιχη παγκόσμια μείωση είναι 49% και ο ετήσιος ρυθμός μείωσης 3%.

Τα στοιχεία της έκθεσης για την Ελλάδα δείχνουν χαμηλά ποσοστά και στη νεογνική και βρεφική θνησιμότητα σε σχέση με τα παγκόσμια ποσοστά. Όσον αφορά στη νεογνική θνησιμότητα, στην Ελλάδα σημειώθηκαν εννιά θάνατοι κατά τον πρώτο μήνα της ζωής ανά χίλια ζώντα νεογνά το 1990 και 3 το 2013. Τα αντίστοιχα παγκόσμια ποσοστά είναι 33 το 1990 και 20 το 2013.

Σχετικά με τη βρεφική θνησιμότητα σημειώθηκαν στην Ελλάδα 11 θάνατοι κατά το πρώτο έτος της ζωής ανά χίλια ζώντα βρέφη το 1990 και 4 το 2013. Τα αντίστοιχα παγκόσμια ποσοστά είναι 63 το 1990 και 34 το 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαγωνισμός για την ενίσχυση του «Silver Alert»


Στόχος η διατήρηση των 14 θέσεων εργασίας του προγράμματος.

Τηλεφωνικό διαγωνισμό, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του «Silver Alert», του προγράμματος έγκαιρης ειδοποίησης των πολιτών για περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων, διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γραμμή Ζωής».

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η διατήρηση των 14 θέσεων εργασίας του προγράμματος, προκειμένου να συνεχιστεί το κοινωνικό έργο που επιτελείται.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τηλεφωνούν στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό 9011-405417 και να ηχογραφήσουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο σταθερό ή κινητό). Η χρέωση από σταθερό είναι 2,46 ευρώ ανά κλήση και από κινητό 3,10 ευρώ ανά κλήση.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Ένας τυχερός θα κερδίσει ένα tablet. Η κλήρωση θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ «Γραμμή Ζωής» στην Αθήνα παρουσία συμβολαιογράφου.



Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση τιμών σε εκατοντάδες φάρμακα ζητούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις


ΣΦΕΕ: Θέμα χρόνου η εμφάνιση ελλείψεων σε φάρμακα στην αγορά.

Εκπρόσωπο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ζήτησαν σήμερα να διορθωθούν οι τιμές σε 277 φάρμακα και να αυξηθούν το πλαφόν της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014, από τα 2 δισ. ευρώ στα 2,3 δισ. ευρώ, και της δημοσίας νοσοκομειακής δαπάνης από τα 550 εκατ. ευρώ στα 700 εκατ. ευρώ.

Η υγεία υποχρηματοδοτείται δραματικά και ο χώρος του φαρμάκου γνωρίζει σήμερα τις πιο ακραίες συνθήκες των τελευταίων πέντε ετών, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής, που συμπλήρωσε ότι τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν, πλέον, πολύ σημαντικά φάρμακα για την υγεία των πολιτών, ενώ τα χαρακτήρισε «χώρους συνάθροισης ανθρώπων οι οποίοι πάσχουν».

Αναφερόμενος στον τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων τον οποίο εφαρμόζει ο ΕΟΦ, είπε ότι, όταν ένα λάθος διαιωνίζεται, γίνεται στρατηγική και αυτό έχει ως αποτέλεσμα 277 φαρμακευτικά σκευάσματα να έχουν τιμολογηθεί με τιμές παρανόμως χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.

Ο υπεύθυνοι του ΣΦΕΕ άφησαν να εννοηθεί ότι είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση ελλείψεων σε φάρμακα στην αγορά, οι πιθανές νέες απολύσεις στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και η προσφυγή των εταιρειών- μελών τους στη Δικαιοσύνη, εναντίον του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων και υπουργικών αποφάσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε κινητοποιήσεις την Πέμπτη οι λιμενεργάτες


Λένε «όχι» στην πώληση των λιμανιών.

Στάση εργασίας από τις 11 έως το τέλος πρωινής βάρδιας και συγκέντρωση στις 11:30 στην Πλατεία Καραϊσκάκη προκηρύσσει για την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ.

Οι εργαζόμενοι, με σύνθημα «Όχι στην πώληση των λιμανιών-Τα Λιμάνια είναι περιουσία του ελληνικού λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων» θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Μητροπολιτικό Ποδηλατόδρομο αποκτά η Αθήνα


Τι εξήγγειλαν Μανιάτης και Καμίνης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Την έναρξη της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Ποδηλατόδρομου της Αθήνας μήκους 27 χιλιομέτρων, που θα ξεκινάει από την Κηφισιά, θα διασχίζει την Αθήνα και θα καταλήγει στον Φαληρικό Όρμο, εξήγγειλαν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, ενώ η κατασκευή του θα ξεκινήσει με τον νότιο άξονα Γκάζι- Φάληρο μήκους 11 χιλιομέτρων, καθώς ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και το κόστος θα φτάσει στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το έργο του βόρειου άξονα Γκάζι- Κηφισιά, μήκους 16,5 χιλιομέτρων και κόστους 9 εκατ. ευρώ, αυτό βρίσκεται σε σημαντικό βαθμό ωριμότητας, καθώς έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι μελέτες όσο και η διαβούλευση με τους οκτώ δήμους και, τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να έχει κατακυρωθεί και ο διαγωνισμός.

Σημειώνεται ότι στους κεντρικούς άξονες του μητροπολιτικού ποδηλατοδρόμου πρόκειται να ενωθούν τα τοπικά δίκτυα ποδηλατοδρόμων των δήμων με τη μορφή «Τ». Ταυτόχρονα, πρόκειται να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της μετεπιβίβασης στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ποδηλατόδρομος διέρχεται πλησίον αρχαιολογικών χώρων, θα έχει ήπιες κλήσεις, ενώ βασικός στόχος είναι να συνδεθεί το κέντρο της Αθήνας και με μη προνομιούχες περιοχές.

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση στην αστική μετακίνηση, με στόχο να καταστήσουμε την Αθήνα βιώσιμη για όλους τους πολίτες» δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «η βιώσιμη αστική κινητικότητα αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα σε ζητήματα αστικού περιβάλλοντος».

«Δίνουμε μία σκληρή μάχη για την ανάκτηση του δημόσιου χώρου» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καθώς, όπως είπε, πληθαίνουν οι χρήστες ποδηλάτων και οι χρήστες εναλλακτικής μετακίνησης. Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των οδηγών, στην αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, αλλά και στην ποιότητα των δρόμων, καθώς επίσης και στη δημιουργία χώρων για δέστρες που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ποδηλάτων. Παράλληλα, τόνισε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες προκειμένου «να παραδοθούν τα πεζοδρόμια στους πεζούς». Ήδη έχουν απομακρυνθεί 110 περίπτερα, ενώ επίκειται να απομακρυνθούν άλλα 50, καθώς επίσης στύλοι και κολώνες, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης εξάπλωσης των τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιους χώρους.

Τέλος, ο διοργανωτής του Athens Bike Festival, Σπύρος Παπαγεωργίου επισήμανε τα πολλαπλά οφέλη της χρήσης ποδηλάτου σε επίπεδο σωματικής υγείας, ποιότητας ζωής, αλλά και αυτά που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, την τοπική οικονομία και τον τουρισμό. Το σύνθημα της φετινής εβδομάδας κινητικότητας είναι «Our streets our choice». Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, «το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει μία απλή λύση στα περίπλοκα προβλήματα της πόλης», καθώς ήδη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν 250 έως 300 χιλιάδες ποδήλατα, τα μισά εκ των οποίων μόνο στην Αθήνα.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ξεκινά από την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του μήνα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κρίσιμα θα είναι τα επόμενα 15 χρόνια για το κλίμα»


Έκκληση του ΟΗΕ για παγκόσμια στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Στροφή» στην οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συνιστά μια ομάδα ειδικών ενόψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα του ΟΗΕ σε μια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση ο κόσμος θα μπορέσει να κάνει αληθινή εξοικονόμηση πόρων εάν επιλέξει για τα επόμενα 15 χρόνια.

Η έκθεση επισημαίνει ότι τα 15 προσεχή χρόνια θα είναι κρίσιμα για μια μεγαλύτερη στροφή προς τις καθαρές πηγές ενέργειας, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εν μέσω αναδιαρθρώσεων και καταγράφονται δυσκολίες για την τήρηση του στόχου που είναι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά δύο βαθμούς Κελσίου, και κατά συνέπεια η μείωση των δαπανών για την υγεία. Η επιτάχυνση της αστικοποίησης θα προκαλέσει δαπάνη 90 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις νέες υποδομές την προσεχή 15ετία.

Η ομάδα, στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί κυβερνήσεων, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, οικονομολόγοι και άλλοι εμπειρογνώμονες και της οποίας προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, απευθύνει στην έκθεση αυτή έκκληση για ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ της υιοθέτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ανάσχεσης της αποψίλωσης των δασών και της ένταξης της έρευνας για τις πιο «καθαρές» τεχνολογίες, με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το ποσό σύμφωνα με το παρόν μοντέλο, που παράγει μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ή να επιλέξουμε ένα διαφορετικό μοντέλο», εξήγησε ο Καλντερόν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε.

Η μελέτη, που διεξήχθη στη διάρκεια της χρονιάς αυτής, ελαχιστοποιεί τα κόστη που πιθανόν να προκαλέσουν οι πράσινες επενδύσεις.

Δείχνει επίσης ότι πιο οικολογικές επενδύσεις πιθανόν να στοιχίσουν επιπλέον 270 δισ. δολάρια ετησίως, αλλά αυτές θα αντισταθμιστούν από τη μείωση άλλων δαπανών, όπως η μείωση των δαπανών για πετρέλαιο.

Η ιδέα ότι μια πολιτική για το κλίμα είναι υπερβολικά ακριβή, βασίζεται στη «παντελή έλλειψη κατανόησης των δυναμικών που διακυβεύονται στην παγκόσμια οικονομία μας. Στηρίζεται σε ένα αξίωμα που θέλει τις οικονομίες να είναι αμετακίνητες και αμετάβλητες και ότι το μέλλον δεν είναι παρά η συνέχιση των τάσεων του παρελθόντος».

«Το πως αναπτύσσονται οι μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου, θα είναι κρίσιμο για τη μελλοντική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το κλίμα», επισημαίνει η έκθεση που προτείνει μια στροφή προς τις «συμπαγείς πόλεις» (compact cities) που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και επενδύουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι πόλεις στεγάζουν το ήμισυ των 7,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη, παράγουν το 80% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της ενέργειας που έχει σχέση με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο πολλές αστικές περιοχές επεκτείνονται εκτός ελέγχου, τονίζει η έκθεση.

Η έκθεση υπενθυμίζει ότι τα προβλήματα υγείας και οι θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνιστούν μείζονα οικονομικό περιορισμό, εκτιμώντας ότι αυτό θα αποτελούσε μια σημαντική αλλαγή για την Κίνα καθώς επηρεάζει πάνω από το 10% του ΑΕΠ της.

Παντού στον κόσμο, οι κυβερνήσεις είναι αντιμέτωπες με άρσεις αποκλεισμών στις μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η έκθεση που συντάχθηκε από κοινού με τον βρετανό οικονομολόγο Νίκολας Στερν, ζητεί τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και την αναδάσωση 5.000 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης ως το 2030.

Επενδύσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μάλλον ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη παρά την επιβραδύνουν, όπως ευρέως εκτιμάται. Όμως ο χρόνος πιέζει, τονίζεται στην έκθεση.

«Είναι δυνατή η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα η οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Καλντερόν, επικεφαλής της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οικονομία και το Κλίμα. Πολλές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις φοβούνται εσφαλμένα ότι η λήψη μέτρων για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής θα υπονομεύσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Σχεδόν 200 χώρες εργάζονται για ένα σύμφωνο του ΟΗΕ που αναμένεται να συμφωνηθεί στο Παρίσι στα τέλη του 2015, για τον περιορισμό της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η πρόοδος στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι βραδεία παρά τις δύο δεκαετίες εργασιών.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ψηφιακά μαθήματα για όλους από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Ελεύθερη πρόσβαση από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Τι μπορεί να υπολογίσει ένας υπολογιστής, ανάλογα με την αρχιτεκτονική του; Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Θεωρία Παιγνίων ως μέσο ερμηνείας καταστάσεων του πραγματικού κόσμου; Πώς σχεδιάζεται μία ολοκληρωμένη στατιστική ανάλυση; Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δίνει απαντήσεις μέσα από ψηφιακά ακαδημαϊκά μαθήματα, σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, υποστηρίζοντας την επιθυμία κάθε ενδιαφερόμενου να διευρύνει το γνωστικό του πεδίο και τους πνευματικούς του ορίζοντες και μάλιστα δωρεάν και από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αποστολής του και της προσπάθειας ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα του το Πανεπιστήμιο συνεχίζει και τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά την ενδιαφέρουσα δράση, υπό τον τίτλο «Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα», η οποία ξεκίνησε πέρυσι και παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε ακαδημαϊκά μαθήματα, μέσω της ιδρυματικής πλατφόρμας «Opencourses» (http: //opencourses.uom.gr/).

Τα Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα είναι τα ίδια που διδάσκονται στα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και δημιουργοί τους είναι τα μέλη ΔΕΠ που τα διδάσκουν. Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο όπως σημειώσεις, διαφάνειες και διαλέξεις είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή, ενώ η πρόσβαση σε αυτό είναι ανοιχτή προς όλους, χωρίς κανέναν περιορισμό, ούτε και κάποια διαδικασία επιλογής των ατόμων που θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Προς το παρόν τα μαθήματα είναι πέντε και διατίθενται από τα τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, ενώ σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου, καθηγητή Μάνο Ρουμελιώτη, στόχος είναι η ανάπτυξη και διάθεση περίπου 284 Ανοικτών Μαθημάτων, εκ των οποίων στα 34 θα υπάρχουν καταγεγραμμένες οι διαλέξεις των Μαθημάτων σε μορφή βίντεο.

Μέσω του προγράμματος, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του έργου, προωθείται η γνώση που παράγεται στο Πανεπιστήμιο στο ευρύ κοινό και γίνεται πιο άμεση η επικοινωνία του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος με την κοινωνία, ενώ αναδεικνύεται το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε πρωτοπόρο, μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον ελεύθερης πρόσβασης σε Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα.

Η παρουσίαση της προόδου που έχει συντελεστεί από την έναρξη του προγράμματος καθώς και οι προοπτικές που υπάρχουν για την μελλοντική του εξέλιξη, θα γίνει σε ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου, στη Θεσσαλονίκη.



Διαβάστε περισσότερα...

Φωτογραφήθηκε ως νύφη για να «ξορκίσει» το χαμό του αρραβωνιαστικού της


Ο αγαπημένος της πέθανε 52 μέρες πριν το γάμο.

Η θλίψη της ήταν ανείπωτη. Ο χρόνος μπορεί να είναι «γιατρός», αλλά δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τη δυνατότητα να περιμένουν να περάσει για να απαλυνθεί ο πόνος τους. Κάποιοι βρίσκουν πιο… ριζοσπαστικές λύσεις, όπως μια Αμερικανίδα που ντύθηκε νύφη και φωτογραφήθηκε «ξορκίζοντας» έτσι το χαμό του αγαπημένου της.

Η Τζανίν έκανε τις απαραίτητες ετοιμασίες για το γάμο της με τον Τζόνι. Μόλις 52 ημέρες πριν την τελετή, την 1η Μαΐου, ο αρραβωνιαστικός έφυγε από τη ζωή αφήνοντας τη με ένα τεράστιο κενό στην ψυχή της και τίποτα να περιμένει πλέον. Ένιωθε ότι για εκείνη όλα είχαν τελειώσει και πως η ζωή της δεν είχε κανένα νόημα πλέον. Μόνο που η Τζανίν δεν επέλεξε τη λύση της αργής λήθης ή της ψυχοθεραπείας, όπως της έλεγε ο περίγυρος της να κάνει.

Διάλεξε έναν τρόπο, εκείνον που θεωρούσε η ίδια ότι θα τη λύτρωνε από το μαρτύριο που βίωνε. Επέλεξε να φορέσει το νυφικό -που θα τη «συνόδευε» στην εκκλησία σε λίγο καιρό αν η ζωή δεν τα έφερνε διαφορετικά- και να ταξιδέψει στη Ριβιέρα Μάγια του Μεξικό και να γίνει η… ηρωίδα μιας διαφορετικής φωτογράφισης. Ζήτησε από τον φωτογράφο Matt Adcock of Del Sol να της δώσει τη δυνατότητα να ξεχάσει. Όταν εκείνος τη ρώτησε πως θα το πετύχαινε αυτό με μερικά «κλικ» της μηχανής, του εξήγησε πως με αυτό τον τρόπο θα έλεγε το «αντίο» της στον Τζόνι. Ένιωθε πως έτσι θα απελευθερωνόταν και, απ’ ότι λέει, το κατάφερε.

Θα τη δείτε να ποζάρει με τη φωτογραφία του πρώην μνηστήρα της αγκαλιά και σε όλες τις υπόλοιπες να… ξεφεύγει. Μέχρι και να βουτά στη θάλασσα με το νυφικό. «Μόλις τελείωσε (η φωτογράφιση) ένιωσα πιο ζωντανή από ποτέ, ιδίως από την 1η Μαΐου που έχασα τον Τζόνι. Ειλικρινά αισθάνθηκα ότι με κοιτούσε από ψηλά και μου χαμογελούσε όση ώρα φωτογραφιζόμουν. Πλέον μπορώ να δω τη ζωή με αισιοδοξία, αλλά δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ για ποιο λόγο ήρθα εδώ. Θέλω όμως να προχωρήσω, να ταξιδέψω, να γνωρίσω κόσμο. Μετά τη φωτογράφιση νιώθω ότι μπορώ να τα κάνω όλα αυτά». Ελευθερώθηκε…

Δείτε τη φωτογράφιση της...



Με τη φωτογραφία του αγαπημένου της Τζόνι στην αγκαλιά της, λίγο πριν βρεθεί στην παραλία για τις υπόλοιπες πόζες.




















Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονική εγγραφή φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών


Η δυνατότητα δίνεται σε πρωτοετείς 12 τμημάτων.

Δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής προσφέρεται σε πρωτοετείς φοιτητές 12 τμημάτων του Πανεπιστήμιου Πατρών, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

1. Βιολογίας

2. Διοίκησης Επιχειρήσεων

3. Επιστήμης των Υλικών

4. Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

5. Θεατρικών Σπουδών

6. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών

7. Οικονομικών Επιστημών

8. Φιλολογίας

9. Φιλοσοφίας

10. Φυσικής

11. Χημικών Μηχανικών

12. Φαρμακευτικής

Η διαδικασία εγγραφής μπορεί να ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά, εφόσον ο φοιτητής ακολουθήσει όλα τα στάδια που προβλέπονται και αναρτήσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα.

Στην περίπτωση αυτή, ο φοιτητής θα χρειαστεί να επισκεφθεί τη γραμματεία του τμήματός του σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν, έχοντας μαζί του τον κωδικό αίτησης που λαμβάνει από το σύστημα και την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά του στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης, προκειμένου να παραλάβει τα πιστοποιητικά/έντυπα που αναφέρονται παρακάτω.

Στην περίπτωση που ο φοιτητής δεν ολοκληρώσει όλα τα προβλεπόμενα στάδια και δεν αναρτήσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα, θα χρειαστεί να επισκεφθεί τη γραμματεία του τμήματός του σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν, προκειμένου να καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να ολοκληρώσει την εγγραφή του με το αρμόδιο προσωπικό.

Σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής πρόσβασης, οι φοιτητές μπορούν να εξυπηρετηθούν στο υπολογιστικό κέντρο του τμήματος εισαγωγής τους.

Ειδικά, για τους φοιτητές που έχουν εισαχθεί με τις ειδικές κατηγορίες (έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αλλοδαποί-αλλογενείς και απόφοιτοι Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής, επιτυχόντες με διάκριση σε Επιστημονικές Ολυμπιάδες) η διαδικασία ηλεκτρονικής εγγραφής ολοκληρώνεται υποχρεωτικά, με την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και τον έλεγχό τους, στη γραμματεία του τμήματος (βλέπε εγκύκλιο Φ.251/139377/Β6). Όπου αυτό απαιτείται, εντός 20 ημερών από τη λήξη της ημερομηνίας εγγραφής, εκδίδεται σχετική απόφαση από τη συνέλευση του τμήματος, η οποία ανακοινώνεται από τη γραμματεία του τμήματος αρμοδίως.

To εγχειρίδιο χρήσης και η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής είναι διαθέσιμα εδώ από την Παρασκευή 12/09 και ώρα 15:00.

Για υποστήριξη σχετικά με την ηλεκτρονική εγγραφή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν τις ώρες 9.00-15.00 στα τηλέφωνα: 2610997974 και 2610997980, όλες τις εργάσιμες ημέρες από 15/9 έως και 26/9.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία στα στοιχεία επικοινωνίας που θα βρουν εδώ επιλέγοντας το τμήμα εισαγωγής τους.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η προθεσμία των εγγραφών σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας καθορίζονται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και κοινοποιούνται στις γραμματείες με σχετική εγκύκλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Σύμφωνα με τη φετινή εγκύκλιο Φ.251/139377/Β6 οι εγγραφές των επιτυχόντων ακαδ. έτους 2014-2015 στα Πανεπιστήμια, θα γίνουν από τη Δευτέρα, 15 μέχρι και την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις γραμματείες των τμημάτων.

Την εγκύκλιο και τα δικαιολογητικά εγγραφής θα τα αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι εδώ.

Παρακάτω αναφέρονται τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούνται, αλλά επισημαίνεται ότι προβλέπονται επιπλέον κατά περίπτωση δικαιολογητικά, ανάλογα με την κατηγορία και τον τρόπο εισαγωγής του κάθε φοιτητή:

- Τίτλο απολύσεως: Ευκρινές φωτοαντίγραφο απολυτηρίου ή πτυχίου ή αποδεικτικού του σχολείου από το οποίο αποφοίτησε. Σε περίπτωση που υποβάλλεται ο πρωτότυπος τίτλος απολύσεως (απολυτήριο ή πτυχίο), αυτός μπορεί να αποσυρθεί, όταν ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει αντίστοιχο αποδεικτικό ή φωτοαντίγραφο.

- Βεβαίωση του αποφοίτου από το Λύκειο με τους βαθμούς πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

- Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Πιστοποιητικό Γεννήσεως, όπου θα αναγράφεται το Μητρώο Αρρένων, ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά στοιχεία του και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

- Πιστοποιητικό διαγραφής εφόσον το προηγούμενο ακαδ. έτος είχε εγγραφεί σε άλλο τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ ή ΤΕΙ).

- Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένος/η σε άλλη σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

- Τέσσερις φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας (δεν αναρτώνται, υποβάλλονται στη γραμματεία του τμήματος).

Προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή εξυπηρέτηση όλων των πρωτοετών φοιτητών, ενδέχεται η γραμματεία του τμήματός να καλεί τους νεοεισαχθέντες φοιτητές σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες (εντός της προθεσμίας εγγραφών), με αλφαβητική σειρά.

Για το λόγο αυτό, προτείνεται να επισκεφθούν τον ιστότοπο του τμήματός τους και να αναζητήσουν τη σχετική ανακοίνωση. Για να αναζητήσουν πληροφορίες από τη γραμματεία τους, οι πρωτοετείς μπορούν να βρουν τα στοιχεία επικοινωνίας της εδώ επιλέγοντας το τμήμα εισαγωγής τους.

Σε κάθε περίπτωση η τακτική πλοήγηση στον ιστότοπο του τμήματός εισαγωγής και του Πανεπιστημίου Πατρών είναι απαραίτητη για να είναι ενημερωμένοι οι πρωτοετείς για τα θέματα που αφορούν στις σπουδές τους.

Πιστοποιητικά/έντυπα που θα παραλάβουν οι πρωτοετείς:

Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής η γραμματεία του τμήματός χορηγεί τα εξής:

- Τέσσερα πιστοποιητικά εγγραφής για κάθε νόμιμη χρήση. Σε περίπτωση που χρειάζεσαι περισσότερα από τα παραπάνω ή πιστοποιητικό για συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να ζητηθούν με αίτηση την ίδια μέρα στη γραμματεία. Για το χρόνο και τον τρόπο παραλαβής θα ενημερώσει η Γραμματεία.

- Δελτίο ή ταυτότητα φοιτητή.

- Λογαριασμό πρόσβασης στις υπηρεσίες τηλεματικής του Πανεπιστημίου Πατρών και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ευδόξου και απόκτησης ακαδημαϊκής ταυτότητας.

- Οδηγό σπουδών του τμήματός.

- Ενημερωτικά έντυπα/αιτήσεις και πληροφοριακό υλικό των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Πατρών (Σίτιση, Διαμονή, Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης, Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, Χορωδία, Χορευτικός Σύλλογος, κ.ά)



Διαβάστε περισσότερα...

Διαχωρισμός σκουπιδιών από τον ΧΥΤΑ Πολυγύρου


Η δράση γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σκουπίδια μέσα από τον ΧΥΤΑ Πολυγύρου θα ξεθάψουν επιστήμονες, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, προκειμένου να γίνει εκ νέου διαχωρισμός των υλικών σε πλαστικό, χαρτί και μέταλλο.

Πρόκειται για μία δράση που θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δρομολογείται στο πλαίσιο του Έργου LIFE+ reclaim της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013, με σκοπό την κατασκευή μιας προσωρινής πιλοτικής εφαρμογής, σε παραγωγική κλίμακα, προκειμένου να γίνει εξόρυξη απορριμμάτων από υφιστάμενα μέρη του ΧΥΤΑ, να διαχωριστούν τα χρήσιμα υλικά και να παραχθούν από τα σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα, κατάλληλα προϊόντα τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν μια μεταλλουργική μονάδα.

»Από τον προσεχή Ιανουάριο και για περίπου 3 μήνες, θα ξεθάψουμε από τον, εν λειτουργία, ΧΥΤΑ Πολυγύρου, 1000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών και θα διαχωρίσουμε τα χρήσιμα υλικά ενώ παράλληλα, θα διεξαχθούν κοινωνικοοικονομικές μελέτες με στόχο η δράση μας να γίνει πιλότος και για μελλοντικές χρήσεις» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου εξόρυξης αποβλήτων» που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, η Ζωή Γαϊτανάρου από την εταιρία «ENVECO Α.Ε.» η οποία συντονίζει το έργο.

Σημειώνεται ότι, η επεξεργασία των αποβλήτων που θα εξορυχτούν, θα γίνεται από μια προσωρινή πιλοτική μονάδα η οποία θα στηθεί στο χώρο του ΧΥΤΑ.

Ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου βρίσκεται στη θέση «Καστρί» που ανήκει διοικητικά στο δήμο Πολυγύρου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και εξυπηρετεί περίπου 14.000 κατοίκους που το καλοκαίρι διπλασιάζονται.

Προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων ενώ, εδώ και ένα χρόνο, υλοποιούμε πρόγραμμα ανακύκλωσης από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης που τοποθέτησε 450 ειδικούς κάδους» αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ο Γιώργος Διαμαντουλάκης από το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης συσκευασιών του δήμου Πολυγύρου. «Ωστόσο», συνεχίζει, «αν και η χρονική διάρκεια του ΧΥΤΑ υπολογίζεται στα 21 έτη, επειδή καταλήγουν πλέον εκεί απορρίμματα και από άλλους δήμους, έχει μειωθεί ο χρόνος «ζωής» του στα 8 χρόνια».



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλείται κούνια από τα ΙΚΕΑ


Πιθανό πρόβλημα με τις αναρτήσεις.

Στην ανάκληση παιδικής κούνιας με την Gunggung προχωράει το ΙΚΕΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (κωδικός προϊόντος 702-439-72).

Η ανάκληση στην Ελλάδα αφορά 168 τεμάχια και έχει προληπτικό χαρακτήρα με σκοπό την αποφυγή περιστατικών.

H IKEA έχει δεχτεί τέσσερις αναφορές μεμονωμένων περιστατικών στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, που περιγράφουν ότι τα εξαρτήματα της ανάρτησης πιθανώς να μην είναι σύμφωνα με τις ποιοτικές προδιαγραφές της, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος.

Η ΙΚΕΑ καλεί τους καταναλωτές που διαθέτουν παιδικές κούνιες Gunggung να σταματήσουν τη χρήση τους και να επισκεφθούν το κοντινότερο κατάστημα ΙΚΕΑ ή να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών στο τηλέφωνο 801 11 22 722 (από κινητό στο 210 35 43 403) άμεσα, ώστε να επιστρέψουν τα προϊόντα και να αποζημιωθούν πλήρως για το κόστος της αγοράς τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι κυβερνήσεις πιέζουν τη Google να δώσει στοιχεία χρηστών


Κατά 150% αυξήθηκαν μέσα στην τελευταία πενταετία τα αιτήματα των κυβερνήσεων του πλανήτη προς τη Google να τους δώσει στοιχεία σχετικά με χρήστες της, οι οποίοι θεωρούνται εμπλεκόμενοι σε διάφορες εγκληματικές ή αντεθνικές δραστηριότητες. Τα αιτήματα αφορούν τις αναζητήσεις των χρηστών, το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το YouTube κ.α.

Την αποκάλυψη έκανε η ίδια η αμερικανική εταιρεία, στο πλαίσιο της «έκθεσης διαφάνειας» που δημοσιοποιεί ανά εξάμηνο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους New York Times. Ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Google Ρίτσαρντ Σαλγάδο δήλωσε ότι «υπήρξε μια αύξηση (αιτημάτων) κατά 15% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και μια αλματώδης άνοδος κατά 150% από τότε που αρχίσαμε να δημοσιοποιούμε τα σχετικά στοιχεία το 2009».

Από τις ΗΠΑ ειδικά, τα αντίστοιχα αιτήματα αυξήθηκαν κατά 19% και 250%, χωρίς να υπολογίζονται τα σχετικά μυστικά αιτήματα εκ μέρους του FBI ή αμερικανικών ειδικών δικαστηρίων για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η Google έκανε γνωστό ότι δέχτηκε συνολικά 31.698 αιτήματα από διάφορες κυβερνήσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014, τα οποία αφορούσαν περίπου 48.000 λογαριασμούς χρηστών. Τα περισσότερα (12.539 ή περίπου το 40%) προέρχονταν από τις ΗΠΑ και ακολουθούσαν Γερμανία (3.338) και Γαλλία (3.002). Η εταιρεία ανταποκρίθηκε θετικά -εν όλω ή εν μέρει- στο 65% των περιπτώσεων. Εννέα χώρες ζήτησαν στοιχεία για πρώτη φορά, μεταξύ των οποίων η Αλβανία, η Αίγυπτος και το Λουξεμβούργο.

H Google, καθώς και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Microsoft και το Facebook, εκδηλώνουν την προθυμία τους να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αιτήματα των κυβερνήσεων, καθώς θέλουν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των χρηστών τους, μετά τις απανωτές αποκαλύψεις για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης του διαδικτύου από τις μυστικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών.

Στο στόχαστρο ο μυστικός αλγόριθμος

Εξάλλου, σύμφωνα με τους Financial Times η γερμανική κυβέρνηση θέλει να «στριμώξει» τη Google για να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την περίφημη μυστική «φόρμουλα» (αλγόριθμο), που βρίσκεται πίσω από τις αναζητήσεις της εταιρείας. Η πρωτοβουλία αυτή ασφαλώς θα χαροποιήσει τους ανταγωνιστές της Google, αλλά η αμερικανική εταιρεία αναμένεται να αρνηθεί πεισματικά.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τόνισε ότι η Google πρέπει να γίνει «πιο διαφανής» σχετικά με τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί για να κατατάσσει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων των χρηστών, καθώς η κατάταξη αυτή έχει σημαντικές θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις για έναν χρήστη, μια εταιρεία ή μια χώρα.

Η γερμανική σκληρή στάση συμβαδίζει με -και υποδαυλίζει- την ανάλογη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δεν δείχνει διάθεση συμβιβασμού με την Google, στη διαμάχη που έχει ξεκινήσει μαζί της, κατηγορώντας την ότι εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση που έχει αποκτήσει στην online αγορά διεθνώς.

«Σε τελευταία ανάλυση, το όλο θέμα έχει να κάνει με το πόσο διαφανείς είναι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί η Google για να ταξινομεί τα αποτελέσματα των ερευνών της. Όταν μια μηχανή αναζήτησης έχει πια τέτοια επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διευθετήσουμε», δήλωσε ο Χάικο Μάας, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την προστασία των καταναλωτών. «Όλοι χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και ξέρουμε ότι όποιος δεν βρίσκεται στην κορυφή των αποτελεσμάτων των αναζητήσεων, είναι σαν να μην υπάρχει», πρόσθεσε.

Οι επικριτές της Google θεωρούν ότι το μυστικό «όπλο» της Google, οι αλγόριθμοι αναζήτησης, «χειραγωγούνται» έτσι ώστε να πλήττουν τους ανταγωνιστές της, γι' αυτό ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια. Η Google αντιτείνει ότι κάτι τέτοιο θα εξέθετε την μηχανή αναζήτησής της σε έναν κατακλυσμό από ανεπιθύμητες επιρροές (spam), ενώ επιμένει ότι δεν είναι δυνατό να παραδώσει δωρεάν στους αντιπάλους της τα εμπορικά μυστικά της.

Η Google έχει μερίδιο 90% έως 95% στην αγορά αναζητήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 68% στις ΗΠΑ. Γι' αυτό, όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, «η δύναμη της Google πάνω στους καταναλωτές και τους παράγοντες της αγοράς είναι εντυπωσιακή. Πρέπει να εξετάσουμε ποιά προληπτικά μέτρα πρέπει να ληφθούν, ώστε αυτή η εξουσία να μην γίνεται εργαλείο κατάχρησης». Ο Χάικο Μάας έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι ως «έσχατη λύση» μπορεί να εξεταστεί η διάσπαση της Google.

Μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν (και όχι μόνο) σχετικά με την διαδικτυακή κατασκοπεία και στην Ευρώπη εκ μέρους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (κυρίως της NSA), η γερμανική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προωθήσει αυστηρότερους κανονισμούς στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων χρηστών και των ευρωπαϊκών κρατικών μυστικών.



Διαβάστε περισσότερα...