Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα εκατ. παιδιά πεθαίνουν την πρώτη μέρα της ζωής τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της UNICEF για την παιδική θνησιμότητα στην Ελλάδα.

Ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν την πρώτη μέρα της ζωής τους, κυρίως από αστοχίες των συστημάτων υγείας, αποκαλύπτει η UNICEF σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου για το 2014 με τίτλο «Δέσμευση για την Παιδική Επιβίωση: Η ανανέωση μιας υπόσχεσης» σχεδόν 2,8 εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν στις κρίσιμες πρώτες 28 μέρες της ζωής τους, ενώ ένα εκατομμύριο ζουν μόνο την πρώτη ημέρα της ζωής τους.

Όπως επισημαίνει η UNICEF σε σχετικό δελτίο Τύπου, πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν εύκολα να προληφθούν με απλές, χαμηλού κόστους παρεμβάσεις πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη γέννηση. Η ανάλυση των στοιχείων υποδεικνύει τις ελλείψεις στα συστήματα υγείας στο κρίσιμο χρονικό διάστημα γύρω από τον τοκετό και δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα και μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην αφομοίωση και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που είναι διαθέσιμες για τις έγκυες και τα μωρά τους.

Οι χώρες που εμφανίζουν κάποιους από τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων νεογνών εμφανίζουν επίσης μικρή κάλυψη μεταγεννητικής φροντίδας για τις μητέρες και είναι η Αιθιοπία (84.000 θάνατοι, 7% κάλυψη), το Μπαγκλαντές (77.000 θάνατοι, 27%), η Νιγηρία (262.000 θάνατοι, 38%) και η Κένυα (40.000 θάνατοι, 42%).

Ωστόσο, στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται ότι από το 1990 και μετά ο απόλυτος αριθμός των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών έχει μειωθεί στο μισό από 12,7 εκατομμύρια σε 6,3 εκατομμύρια. Το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα η παιδική θνησιμότητα στα παιδιά κάτω των πέντε ετών σημειώνει μείωση κατά 65% και ετήσιο ρυθμό μείωσης 4,5%. Η αντίστοιχη παγκόσμια μείωση είναι 49% και ο ετήσιος ρυθμός μείωσης 3%.

Τα στοιχεία της έκθεσης για την Ελλάδα δείχνουν χαμηλά ποσοστά και στη νεογνική και βρεφική θνησιμότητα σε σχέση με τα παγκόσμια ποσοστά. Όσον αφορά στη νεογνική θνησιμότητα, στην Ελλάδα σημειώθηκαν εννιά θάνατοι κατά τον πρώτο μήνα της ζωής ανά χίλια ζώντα νεογνά το 1990 και 3 το 2013. Τα αντίστοιχα παγκόσμια ποσοστά είναι 33 το 1990 και 20 το 2013.

Σχετικά με τη βρεφική θνησιμότητα σημειώθηκαν στην Ελλάδα 11 θάνατοι κατά το πρώτο έτος της ζωής ανά χίλια ζώντα βρέφη το 1990 και 4 το 2013. Τα αντίστοιχα παγκόσμια ποσοστά είναι 63 το 1990 και 34 το 2013.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.