Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

«Νέος με υγείαν αρίστην» στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αρχαία αντικείμενα από τη Μακεδονία εκτίθονται από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Συμβολικά ή απλώς... χρηστικά οι διοργανωτές της ομότιτλης έκθεσης στη Θεσσαλονίκη επέλεξαν την πρώτη στροφή (του δεύτερου στίχου) -που αναφέρει «Νέος με υγείαν αρίστην...»- από το «απόλυτα» πολιτικό ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Ας φρόντιζαν» - 1930 για να τιτλοφορήσουν την έκθεση αντικειμένων από τη Μακεδονία των αρχαϊκών ως και ρωμαϊκών χρόνων, την οποία περιγράφουν στον υπότιτλο ως «Όψεις της ζωής των νέων στην αρχαία Μακεδονία».

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, θα αναπτυχθεί στον χώρο του Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Θεσσαλονίκη- Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.

Περιλαμβάνει δε, σειρά αρχαίων αντικειμένων- ευρημάτων σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή της Μακεδονίας, που αφορούν την καθημερινή ζωή, το περιβάλλον, την αθλητική, κοινωνική, ερωτική δραστηριότητα των νέων κ.ά.

Η διάρθρωση της έκθεσης εμπερικλείει οκτώ θεματικές ενότητες (πνευματικό και θρησκευτικό περιβάλλον της αρχαίας Μακεδονίας, η έννοια του αρχαίου κάλλους, εκπαίδευση και αθλητική αγωγή των νέων, μετάβασή τους στη ζωή των ενηλίκων κ.λπ.), που αναπτύσσονται μέσα από 140 επιλεγμένα αρχαιολογικά αντικείμενα ποικίλων κατηγοριών (πήλινα ειδώλια, μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, μαρμάρινα αγάλματα, μεταλλικά αντικείμενα κ.ά.).

Τα εκθέματα ουσιαστικά «περιγράφουν» και σκιαγραφούν βασικές πτυχές της φυσιογνωμίας της νεότητας, τις επιλογές, τις προτιμήσεις, τις κοινωνικές συνήθειες και αντιλήψεις, την αισθητική και τις πεποιθήσεις των αρχαίων νέων Μακεδόνων, ενώ θα δίνονται επίσης πληροφορίες για τον ελεύθερο χρόνο και τη διασκέδαση των νέων, την ενδυμασία και τον καλλωπισμό τους, τους αθλητικούς αγώνες και τη θέση του έρωτα στη ζωή τους.

Το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς στη Θεσσαλονίκη (υπόγειο Μουσείο, που αναπτύσσεται στο τέλος της Κρυπτής Στοάς -cryptoporticus- στο βορειοδυτικό άκρο της Αρχαίας Αγοράς) ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το 2010. Λίγες μέρες μετά τα εγκαίνιά του διέκοψε τη λειτουργία του (ελλείψει υπαλλήλων-φυλάκων) και επαναλειτούργησε δύο χρόνια αργότερα.

Σήμερα, είναι ανοιχτό καθημερινά (Τρίτη -Κυριακή) από τις 8 π.μ- 8μ.μ., ωράριο κατά το οποίο θα είναι ανοιχτή και η έκθεση, με τον τίτλο «Νέος με υγείαν αρίστην» ως και τις 19 Δεκεμβρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.