Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Mε χρησιμοποιημένα βιβλία του χρόνου οι μαθητές των σχολείωνΌσα βιβλία έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, θα μοιραστούν στους νέους μαθητές το Σεπτέμβριο 2011, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για ανακύκλωση.

Για την επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων, μιλά η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με επιστολή της στα σχολεία, τα οποία καλεί να συμμετάσχουν ενεργά στο εθελοντικό πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων επιστρέφοντάς τα τη Δευτέρα 6 Ιουνίου.

Όπως επισημαίνει η υπουργός, «η δράση αποτελεί πανελλήνια προσπάθεια, με στόχο την ανάπτυξη στάσης σεβασμού για το δημόσιο αγαθό, αλλά και για την περιβαλλοντική, χρηστική και συναισθηματική αξία του βιβλίου.

Το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου 2011, τα σχολεία με το μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών βιβλίων θα βραβευθούν με παροχή εκπαιδευτικού υλικού από τον ΟΕΔΒ. Θα βραβευθεί, επίσης, το σχολείο που θα δημιουργήσει την καλύτερη αφίσα προώθησης του Προγράμματος, η οποία θα ανατυπωθεί και θα σταλεί σε όλα τα σχολεία».

Το σχόλιο μου: Κάποτε είχα ακούσει σε κουβέντα μεγάλων ανθρώπων σε ηλικία, πως χρόνια πριν - εκεί κοντά στην Χούντα - όταν κάποιο παιδί της ίδιας οικογένειας πήγαινε στην τάξη που θα πάει το μικρότερο έδινε το βιβλίο σε αυτό αλλιώς το επέστρεφε στο σχολείο. Τελικά από τα ηλεκτρονικά βιβλία πήγαμε στα δανεικά βιβλία...;;;
Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζουν οι εγγραφές σε δημοτικά και νηπιαγωγεία - Τι χρειάζεταιΑρχίζουν την Τετάρτη οι εγγραφές των μαθητών και των νηπίων για το σχολικό έτος 2011-12 και λήγουν την Τρίτη 21 Ιουνίου 2011.
Οι γονείς θα πρέπει να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να τα προσκομίσουν στα σχολεία μέσα στην προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας. Στο Νηπιαγωγείο εγγράφονται κατ' απόλυτη προτεραιότητα τα νήπια που συμπληρώνουν την ηλικία των 5 ετών (που γεννήθηκαν, δηλαδή, το έτος 2006), για τα οποία η φοίτηση είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση που παραμένουν κενές θέσεις μπορούν να εγγραφούν προνήπια (που γεννήθηκαν το έτος 2007), για τα οποία η φοίτηση είναι προαιρετική.

Στην Α΄ τάξη Δημοτικού εγγράφονται υποχρεωτικά τα παιδιά που συμπληρώνουν την ηλικία των έξι ετών (έτος γέννησης 2005). Η εγγραφή νηπίου στην Α΄ Δημοτικού, που δεν φοίτησε σε νηπιαγωγείο, εγκρίνεται από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική αίτηση των γονέων, στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι της μη φοίτησης, άλλως εγγράφεται και πάλι στο νηπιαγωγείο.

'Oσοι γονείς μαθητών ή νηπίων - προνηπίων επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους για να παρακολουθήσει την πρωινή ζώνη του ολοήμερου δημοτικού σχολείου - νηπιαγωγείου (07.00-8.00 π.μ.) θα πρέπει να το δηλώσουν με σχετική αίτησή τους κατά την περίοδο των εγγραφών (1-21 Ιουνίου). Αντίστοιχη αίτηση μπορούν να υποβάλουν και γονείς μαθητών μεγαλύτερων της Α΄ τάξης.

Για να λειτουργήσει η πρωινή ζώνη απαιτούνται 5 τουλάχιστον αιτήσεις ανά σχολική μονάδα, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 10 για τα δημοτικά σχολεία που θα λειτουργήσουν ως σχολικές μονάδες Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται βελτίωση της ουρικής αρθρίτιδας
Λονδίνο

Μέχρι και σε αναπηρία μπορεί να οδηγήσει η ουρική αρθρίτιδα ή κοινώς ποδάγρα. Πρόκειται για μια από τις συνηθέστερες και εκφυλιστικότερες μορφές αρθρίτιδας, η οποία προσβάλει συνήθως το 1-4% των ενηλίκων.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα επώδυνα επεισόδια στις αρθρώσεις του ποδιού (συχνότερα στο μεγάλο δάχτυλο), του γόνατος, της ποδοκνημικής, της άκρας χειρός και του καρπού. Συνήθως προσβάλλει μόνο μια άρθρωση στο 90% των ασθενών και αν δεν αντιμετωπιστεί, οι κρίσεις μπορεί να γενικευτούν, να γίνουν συχνότερες και να διαρκούν περισσότερο.

Ανακούφιση από τον πόνο και μικρότερο κίνδυνο νέων επεισοδίων υπόσχεται σε όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα η κανακινουμάμπη, ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα.

Τα δεδομένα των ερευνών, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ρευματολογίας EULAR, που διεξήχθη στο Λονδίνο, έδειξαν ότι η κανακινουμάμπη παρείχε καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο και μείωσε τον κίνδυνο νέων επεισοδίων σε ποσοστό έως και 68% έναντι των στεροειδών.

«Τα ευρήματα των μελετών δείχνουν ότι η κανακινουμάμπη μπορεί να συνιστά σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας για τα άτομα που δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες», επισήμανε ο καθηγητής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης Αλεξάντερ Σο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πρόσφατα ότι η κύρια αιτία του πόνου στην ουρική αρθρίτιδα είναι η ιντερλευκίνη-1 βήτα. Μέσω της ειδικής στόχευσης της ιντερλευκίνης-1 βήτα, οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι η κανακινουμάμπη μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα επώδυνα επεισόδια, παρατείνοντας το χρόνο έως την εμφάνιση νέου επεισοδίου.

Οι θεραπείες, οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής, λόγω των επεισοδίων της ουρικής αρθρίτιδας, όπως είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή η κολχικίνη, μπορεί να είναι ανεπαρκείς ή ακατάλληλες στους ασθενείς με συνοδά ιατρικά προβλήματα.

Τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο EULAR έδειξαν ότι το περίπου 90% των ασθενών με ουρική αρθρίτιδα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ πάσχει από τουλάχιστον ένα συνοδό νόσημα (όπως υπέρταση, διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο, χρόνια νεφροπάθεια), ένα ποσοστό εκ των οποίων μπορεί να μην είναι σε θέση να λάβει τις τυποποιημένες αυτές αντιφλεγμονώδεις θεραπείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, η κανακινουμάμπη μπορεί να αποτελέσει μια νέα εναλλακτική για τους ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα, για τους οποίους πολλές τυποιημένες αντιφλεγμονώδεις θεραπείες είναι ανεπαρκείς και ακατάλληλες.

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από την υπερβολική συγκέντρωση ουρικού οξέος στο αίμα και στους ιστούς. Σε ορισμένους ανθρώπους, το ουρικό οξύ αυξάνεται υπερβολικά είτε επειδή ο οργανισμός το παράγει σε μεγάλες ποσότητες είτε επειδή λαμβάνει με την τροφή πολλές πουρίνες (ουσίες που αποτελούν συστατικό του DNA και μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ) ή επειδή οι νεφροί τους δυσκολεύονται να το αποβάλλουν. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μην διαλύεται πλέον στο αίμα, αλλά να αθροίζεται και να δημιουργεί κρυστάλλους, οι οποίοι επικάθονται στις αρθρώσεις και προκαλούν φλεγμονή, με συνέπεια έντονο πόνο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει από κακή ποιότητα ζωής μέχρι και σε αναπηρία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς με υπερουριχαιμία (αυξημένη ποσότητα ουρικού οξέος στο αίμα) αναπτύσσουν ουρική αρθρίτιδα. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 90% των ασθενών με υπερουριχαιμία δεν εκδηλώνει ποτέ επεισόδιο. Αντίθετα, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας, χωρίς αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέων. Ωστόσο, πιστεύεται ότι τα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας μπορούν να προληφθούν μόνο και με τη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι το 1,4% του πληθυσμού πάσχει από ουρική αρθρίτιδα, ενώ στις ΗΠΑ, το 3,9% του πληθυσμού πάσχει από τη συγκεκριμένη πάθηση. Η ουρική αρθρίτιδα είναι η συνηθέστερη μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας στους ενήλικες, με συχνότητα εμφάνισης συγκριτικά υψηλότερη από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία εκτιμάται ότι προσβάλλει το 0,5%-1% των ενηλίκων.

Η ουρική αρθρίτιδα, λόγω του πόνου, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και μειώνει την εργασιακή παραγωγικότητα. Μια αναδρομική μελέτη, που έγινε στις ΗΠΑ, έδειξε ότι οι υπάλληλοι με ουρική αρθρίτιδα πήραν διπλάσιες ημέρες άδεια και εμφάνισαν σχεδόν διπλάσια βραχυχρόνια αναπηρία σε σχέση με τους υπαλλήλους χωρίς ουρική αρθρίτιδα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η θρεπτική αξία του παγωτούΤι συμβουλεύουν οι διαιτολόγοι για τη δημοφιλέστερη καλοκαιρινή λιχουδιά.

Είναι η συνηθέστερη επιλογή όταν θέλουμε να δώσουμε μια νότα δροσιάς τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Αποτελεί την καλύτερη παρέα στην παραλία, ενώ συνδυάζεται υπέροχα με φρούτα, κέικ ή άλλα γλυκίσματα. Αναμφισβήτητα μιλάμε για τη δημοφιλέστερη καλοκαιρινή λιχουδιά, το παγωτό. Η σύστασή του εξαρτάται από το είδος και την ποιότητά του.

Σε γενικές γραμμές, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του είναι: γάλα, αβγά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, χυμοί φρούτων και πρόσθετα τροφίμων, όπως γλυκαντικές ουσίες, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές, χρωστικές και αρωματικές ύλες.

Δεν είναι λίγες οι φορές, όμως, που τα παγωτά εμπλουτίζονται με επιπρόσθετα συστατικά, μεταξύ των οποίων είναι κομμάτια ή σιρόπι σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπι καραμέλας και κομμάτια φρούτων.

Η ενεργειακή αξία ενός παγωτού κυμαίνεται από 75 έως 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και παρέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, καθώς επίσης και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης Α στον οργανισμό. Τα είδη των παγωτών που κυκλοφορούν στην αγορά διακρίνονται σε τυποποιημένα και χύμα.

Στην κατηγορία των τυποποιημένων ανήκουν αυτά που διατίθεται σε κυπελάκι, χωνάκι ή ξυλάκι, οι γρανίτες, τα σορμπέ φρούτων και αυτά που χαρακτηρίζονται ως διαιτητικά ή τύπου 0%.

Το παγωτό ξυλάκι έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το κυπελάκι, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας. Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της γραμμής τους, καθώς παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες γεύσεις παγωτού. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα διαιτητικά παγωτά ή τύπου 0% καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στα ψυγεία των καταστημάτων. Περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ ασπαρτάμη, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη) αντί για ζάχαρη και μικρή ή μηδενική (τύπου 0% + 0%) ποσότητα λίπους, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αγαπητά σε άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν μια καλλίγραμμη σιλουέτα.

Όσο αφορά τα παγωτά χύμα, εκείνα που έχουν γεύση σοκολάτας διαθέτουν υψηλότερη περιεκτικότητα λίπους σε σχέση με τη βανίλια, ενώ οι γεύσεις φρούτων αποδίδουν τις λιγότερες θερμίδες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα παγωτά τύπου παρφέ, τα οποία υπερτερούν σε λίπος και συνεπώς σε θερμίδες.

Αναλυτικότερα, η ενεργειακή αξία (Θερμίδες / 100 γραμμάρια) των κυριότερων τύπων παγωτού είναι:
Σοκολάτα: 235
Παρφέ: 220
Βανίλια: 180
Φρούτων: 130
Διαιτητικό ή τύπου 0%: 125
Γρανίτα: 105

Για να μην δημιουργηθούν, λοιπόν, προβλήματα με το σωματικό μας βάρος κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι επιστήμονες διαιτολόγοι σας συμβουλεύουν:

-Απολαύστε ένα δροσιστικό παγωτό κατά τους θερινούς μήνες, αλλά με μέτρο (1-2 φορές την εβδομάδα
-Προτιμήστε παγωτό με γεύση βανίλιας ή φρούτων αντί σοκολάτας
-Αποφύγετε την κατανάλωση παγωτού με επιπρόσθετα συστατικά, όπως ξηροί καρποί, κομμάτια σοκολάτας ή μπισκότου, σιρόπι καραμέλας κ.α.
-Οι γρανίτες, το παγωμένο γιαούρτι με μέλι ή φρούτα και το ζελέ με φρούτα αποτελούν εξίσου δροσιστικές και πιο υγιεινές επιλογές. Προτιμήστε τα!
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησαν από το δέρμα, κατέληξαν στον εγκέφαλοΚύτταρα δέρματος μετατράπηκαν για πρώτη φορά σε νευρώνες.

Σε λειτουργικά εγκεφαλικά κύτταρα, δηλαδή νευρώνες, κατάφεραν να μετατρέψουν για πρώτη φορά επιστήμονες στις ΗΠΑ ανθρώπινα κύτταρα δέρματος. Ουσιαστικά οι ερευνητές κατάφεραν να καθοδηγήσουν τη τη διαδικασία μέσω της οποίας το DNA μεταγράφεται μέσα στα εμβρυικά δερματικά κύτταρα, πετυχαίνοντας έτσι να δημιουργήσουν κύτταρα που συμπεριφέρονται πλέον σαν κανονικοί νευρώνες.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια έκαναν πρώτα επιτυχή πειράματα σε ποντίκια πριν πετύχουν κάτι ανάλογο με τα ανθρώπινα κύτταρα.

Στο μέλλον, η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, εκτός από την προώθηση της νευρολογικής έρευνας, για τη δημιουργία εγκεφαλικών κυττάρων προς μεταμόσχευση σε ασθενείς με διάφορες νευρολογικές παθήσεις. Επειδή οι νέοι νευρώνες θα προέρχονται από το δέρμα του ίδιου του ασθενούς, θα είναι πολύ καλύτερα ανεκτοί από τον εγκέφαλό του και θα υπάρχουν έτσι πολύ λιγότερες πιθανότητες να προκληθούν όγκοι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένους ιούς για να εισάγουν τέσσερις διαφορετικούς «μεταγραφικούς παράγοντες» σε εμβρυικά δερματικά κύτταρα. Οι παράγοντες αυτοί παίζουν ρόλο-κλειδί στην «ανάγνωση» του γενετικού υλικού (DNA) και την κωδικοποίηση των πρωτεϊνών μέσα στο κύτταρο.

Η εισαγωγή αυτών των «μεταγραφικών παραγόντων» είχε ως συνέπεια ένα μικρό ποσοστό των δερματικών κυττάρων να μετατραπούν σε κύτταρα που λειτουργούν όπως οι νευρώνες. «Δείξαμε ότι είναι δυνατό να μετατρέψουμε ανθρώπινα δερματικά κύτταρα απευθείας σε νευρικά κύτταρα, που μοιάζουν και συμπεριφέρονται σαν νευρικά κύτταρα, τα οποία συνήθως υπάρχουν μόνο στον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας, Μάριους Βέρνιγκ.

Θα πρέπει όμως να ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια, μεταξύ άλλων να γίνει η μέθοδος πιο αποδοτική, δηλαδή να οδηγεί στην παραγωγή περισσότερων νευρώνων από μια συγκεκριμένη ποσότητα δερματικών κυττάρων, αλλά επίσης να παράγεται ο κατάλληλος κάθε φορά τύπος εγκεφαλικών κυττάρων. Προς το παρόν, μόνο το 2% - 4% των δερματικών κυττάρων γίνονται ανθρώπινοι νευρώνες, έναντι προηγούμενου ποσοστού επιτυχίας 8% με τα πειραματόζωα.

Επιπλέον, όλοι οι νέοι νευρώνες (τα πρώην κύτταρα δέρματος) μπορούσαν μεν να επικοινωνούν μεταξύ τους δημιουργώντας συνδέσεις (συνάψεις), όμως μόνο με την χρήση μιας συγκεκριμένης χημικής ουσίας, του γλουταμινικού. Για αυτό το λόγο όμως, προς το παρόν, η νέα τεχνική δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον, η οποία χαρακτηρίζεται από προβλήματα στους νευρώνες που επικοινωνούν με αυτή τη χημική ουσία. Όμως, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα βρουν τρόπους τόσο για να αυξήσουν την αποδοτικότητα (το ποσοστό επιτυχούς μετατροπής των κυττάρων), όσο και για να επιτρέψουν στους νέους νευρώνες να επικοινωνούν και με άλλες χημικές ουσίες.

Στο παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να μετατρέψουν δερματικά κύτταρα άμεσα σε κύτταρα καρδιάς, αίματος και ήπατος, στο πλαίσιο ενός αναδυόμενου πεδίου που αποκαλείται «υπερ-διαφοροποίηση» και «αναγκάζει» τα κύτταρα να αποκτήσουν απευθείας νέες «ταυτότητες».

Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί εναλλακτική λύση σε σχέση με την πιο διαδεδομένη αλλά και πιο χρονοβόρα τεχνική του κυτταρικού αναπρογραμματισμού, κατά την οποία ένα ώριμο κύτταρο μετατρέπεται πρώτα σε πολυδύναμο βλαστικό κύτταρο και αυτό, με τη σειρά του, μετατρέπεται στον επιθυμητό τύπο εξειδικευμένου κυττάρου.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνδυάστε γυμναστική και εξόρμηση στη φύση
ΔΕΙΤΕ: Εναλλακτική πρόταση από τη «Sea Forest Training»

H «Sea Forest Training» ιδρύθηκε στις 15 Μαΐου του 2011για να προσφέρει σε αυτούς που αγαπούν την γυμναστική την δυνατότητα να ξεφύγουν απο την καθημερινότητα της πόλης, να γυμναστούν, να ψυχαγωγηθούν, να κοινωνικοποιηθούν και γενικότερα να νιώσουν την επίδραση της κίνησης στην ψυχή τους.

Δημιουργοί της είναι ο Δημήτρης Χάλαρης και ο Θάνος Χρυσαειδής.

Γυμναστείτε λοιπόν στο δάσος και στη θάλασσα, που τόσο αναζωογονούν! 

 

Διαβάστε περισσότερα...

Τα κορίτσια μεγαλώνοντας προσέχουν τη σιλουέτα τουςΤο ακριβώς αντίθετο κάνουν τα αγόρια.

Σε αρκετά καλά επίπεδα βρίσκεται στη χώρα μας ο δείκτης της ψυχικής και της σωματικής υγείας των παιδιών, με μόνο αρνητικό το φαινόμενο της παχυσαρκίας, το οποίο καταγράφει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σε πολύ καλά ποσοστά κυμαίνεται ο εμβολιασμός.

Η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού στην Ευρώπη, ανέφερε η αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη διεξαγωγή του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων και της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής (Royal Society of Medicine) του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27 - 28 Μαΐου στην Αθήνα. Η Καθηγήτρια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του εμβολιασμού στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου, ενώ αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού κατά του ιού HPV.

Όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, συνολικά, κάθε χρόνο 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο, εκ των οποίων περίπου 800.000 είναι παιδιά κάτω των 5 ετών.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κατά του ιού του HPV, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το εμβόλιο έναντι του ιού HPV αποτελεί εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών. Το εμβόλιο προσφέρει προστασία από μελλοντικές λοιμώξεις και στις μεγαλύτερες γυναίκες έως 26 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκτεθεί στον ιό ή όχι.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρύσα Τζουμάκα - Μπακούλα αναφέρθηκε στο θέμα της παιδικής παχυσαρκίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα. Παρουσίασε μελέτη των μεταβολών του Δείκτη Μάζας σώματος (ΔΜΣ) 3.000 παιδιών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη στην ηλικία των 7 ετών και η δεύτερη στην ηλικία των 18 ετών, και εξετάστηκαν οι παράγοντες που επιδρούν διαχρονικά στις μεταβολές αυτές από τη γέννηση μέχρι και την εφηβεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα στα δύο αγόρια που είναι υπέρβαρα/παχύσαρκα στην ηλικία των 7 ετών παραμένει υπέρβαρο/παχύσαρκο στο τέλος της εφηβείας (18 χρόνια), ενώ μόνο ένα στα τέσσερα κορίτσια της ίδιας ομάδας εξακολουθεί να είναι υπέρβαρο/παχύσαρκο στην ηλικία των 18 ετών.

Ο σωματότυπος των Ελληνοπαίδων στην ηλικία των 7 ετών βρέθηκε να είναι καθοριστικός για την κατάσταση του σωματικού βάρους τους στο τέλος της εφηβείας (18 ετών), δεδομένου ότι 7 στα 10 παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, παραμένουν στην ίδια ομάδα ταξινόμησης ως προς το ΔΜΣ μεταξύ της παιδικής και εφηβικής ηλικίας (παραμένουν δηλαδή ή κανονικού βάρους ή υπέρβαρα ή παχύσαρκα).

Ο ΔΜΣ των γονέων, με σημαντική την επίδραση του πατέρα στα αγόρια και της μητέρας στα κορίτσια, συνδέεται με αύξηση του ΔΜΣ των παιδιών από την ηλικία των 7 στα 18 έτη.

Τέλος, η Παιδίατρος - Αναπτυξιολόγος, Υπεύθυνη της Μονάδας Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», Παναγιώτα Περβανίδου, αναφέρθηκε στα προβλήματα συμπεριφοράς που εμφανίζει το 12% - 25% των βρεφών και νηπίων, και τα οποία αποτελούν ευρύ πεδίο μελέτης των παιδιάτρων. Είναι, ωστόσο, συχνά δύσκολο για τους παιδιάτρους και τους γονείς, όπως είπε, να ξεχωρίσουν τα προβλήματα συμπεριφοράς που έχουν κλινική σημασία από τις παραλλαγές του φυσιολογικού στην ανάπτυξη. Γενικά, τα προβλήματα συμπεριφοράς που έχουν σημασία είναι αυτά που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του παιδιού και που προκαλούν σημαντική δυσφορία στο παιδί και την οικογένεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό ανάλογο με εκείνο της ηρωίνηςΣοκαριστικά τα στοιχεία.

Εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος συνιστά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, για τη μείωση του τεράστιου αυτού ιατροκοινωνικού προβλήματος, όπως επισημαίνει. Πρόβλημα, που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους στη χώρα μας και δεκάδες εκατομμύρια διεθνώς, σε ετήσια βάση, και το οποίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα δαπανηρό ως προς την αντιμετώπισή του στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα:

Οι καπνιστές παθαίνουν 4-5 φορές συχνότερα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Σε προοπτική δεκαετίας, ο αντίστοιχος κίνδυνος είναι διπλάσιος στους καπνιστές άνω των 50 ετών και πενταπλάσιος στις ηλικίες κάτω των πενήντα.

Οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό ίσο με εκείνο της ηρωίνης.

Τα στοιχεία αυτά παραθέτουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.), καθηγητής Καρδιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Παρχαρίδης, ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε., συντονιστής - διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Ιωάννης Καλλικάζαρος και ο τ. πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Γεώργιος Γεννηματάς», Βλάσιος Πυργάκης.

Ο κ. Παρχαρίδης τόνισε ότι οι πλέον αποτελεσματικές πολιτικές για τη διακοπή του καπνίσματος είναι:

- Φορολογία: Έχει βρεθεί ότι η αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 25% έχει σαν αποτέλεσμα την ελάττωση του καπνίσματος κατά 10-15%.

- Απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους: μείωση του καπνίσματος κατά 5-10%.

- Περιορισμός της διαφήμισης: μείωση του καπνίσματος κατά 6%.

- Εκστρατεία με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης: μείωση του καπνίσματος κατά 5-10%.

Ένα επιχείρημα των καπνιστών είναι η εμφάνιση παχυσαρκίας μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Η απάντηση στο επιχείρημα αυτό είναι ότι η παχυσαρκία διαρκεί μόνο 6-12 μήνες και, επιπλέον, ο κίνδυνος από την παχυσαρκία είναι μικρότερος από το κάπνισμα. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. υπογράμμισε ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος διακοπής του καπνίσματος είναι η προσωπική θέληση. Για το λόγο αυτό, οι καπνιστές θα πρέπει να σταματήσουν να ψάχνουν γύρω τους για βοήθεια και θα πρέπει να στραφούν στον εαυτό τους, για να βρουν, έτσι, τη δύναμη να κόψουν το τσιγάρο. Εάν, όμως, πραγματικά χρειάζεται κάποιος βοήθεια, θα πρέπει να απευθυνθεί στα ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος, όπου εφαρμόζονται ατομικά ή ομαδικά προγράμματα, με ή χωρίς χρήση φαρμάκων.

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε. τόνισε ότι οι γυναίκες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων καπνού και να συμμορφώνονται περισσότερο με τις απαγορεύσεις καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, απ’ ότι οι άνδρες. Οι τελευταίοι, όμως, φαίνεται να ανταποκρίνονται ευκολότερα στις εκπαιδευτικές αντικαπνιστικές εκστρατείες απ’ ότι οι γυναίκες.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι και στα δύο φύλα οι καπνιστές ήταν πιο πολλοί στις ηλικίες άνω των 40 ετών, σ’ αυτούς με χαμηλή μόρφωση και στους διαζευγμένους ή μοναχικούς. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καταγραφεί τα τελευταία 25 χρόνια μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των γυναικών που καπνίζουν. Και είναι εκείνες που δυσκολεύονται περισσότερο στη διακοπή του καπνίσματος. Έχει φανεί ότι οι γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες νικοτίνης όταν χρησιμοποιούν σκευάσματα υποκατάστασης του καπνίσματος (όπως οι τσίκλες νικοτίνης ή τα αυτοκόλλητα), για να σταματήσουν το κάπνισμα. Το κάπνισμα μειώνει την καλή χοληστερόλη, αναιρώντας, έτσι, το προνόμιο αυτό των γυναικών, και έχει πολλαπλάσιο κίνδυνο θρομβώσεων όταν συνυπάρχει με λήψη αντισυλληπτικών.

Την ανάγκη για υποχρεωτική διακοπή του καπνίσματος στους διαβητικούς καρδιοπαθείς τόνισε και ο τ. πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., Βλάσιος Πυργάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) συνεχώς αυξάνεται τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην πατρίδα μας, ως αποτέλεσμα του ανθυγιεινού σύγχρονου τρόπου ζωής. Καταλήγοντας, ο κ. Πυργάκης υπογράμμισε ότι οι διαβητικοί άνδρες έχουν 2-3 φορές, και οι γυναίκες 3-5 φορές, μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ΣΔ από τους μη διαβητικούς συνομηλίκους τους.

Για τους διαβητικούς επιβάλλεται βέλτιστη δια βίου φροντίδα, δηλαδή ο καλύτερος δυνατός έλεγχος της γλυκόζης αίματος, καταπολέμηση των συνυπαρχόντων παραγόντων κινδύνου, υποχρεωτική διακοπή του καπνίσματος, σωματική άσκηση, έλεγχος του σωματικού βάρους και, φυσικά, δίαιτα. Πάντως, τόσο η συμβατική φαρμακευτική αγωγή, όσο και οι επεμβάσεις επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου έχουν τις ίδιες ενδείξεις σε διαβητικούς και μη διαβητικούς καρδιοπαθείς.


Διαβάστε περισσότερα...

Εμμηνόπαυση και Μεταβολικό Σύνδρομο


Διατροφικές συμβουλές για μία δύσκολη φάση της ζωής.
Από τις αρχές του περασμένου αιώνα οι επιστήμονες άρχισαν να συσχετίζουν μεταξύ τους διάφορους παράγοντες κινδύνου της καρδιαγγειακής νόσου, που απαρτίζουν σήμερα το επονομαζόμενο Μεταβολικό Σύνδρομο. Το 1988, ο Reaven ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να οριοθετήσει το σύνδρομο, που ονόμασε σύνδρομο Χ, εκτιμώντας την αντίσταση στην ινσουλίνη ως κοινό αιτιολογικό παράγοντα σε μία ομάδα ασθενειών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, διαταραχή των λιπιδίων του αίματος και αρτηριακή υπέρταση. Έκτοτε, διάφοροι ορισμοί του μεταβολικού συνδρόμου έχουν προταθεί, γεγονός που υποδηλώνει τη δυσκολία καθορισμού του. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες συμφωνούν πως το παθολογικό υπόβαθρο του συνδρόμου είναι η κεντρική παχυσαρκία και η αντίσταση στην ινσουλίνη, και πως το σύνδρομο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Εμμηνόπαυση


Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από σημαντικές ορμονικές και βιοχημικές μεταβολές και σηματοδοτεί μια περίοδο αυξημένου κινδύνου, για την εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, τα οιστρογόνα ασκούν προστατευτική δράση, καθώς προάγουν την περιφερική εναπόθεση του λίπους και έχουν ευεργετική δράση στα λιπίδια του αίματος και στα αγγειακά τοιχώματα. Κατά την εμμηνόπαυση, η απότομη μείωση των οιστρογόνων επιφέρει μεταβολικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν είτε να προκαλέσουν τηνεμφάνισητου Μεταβολικού Συνδρόμου ή να επιδεινώσουν την κλινική του εκδήλωση, εάν προϋπάρχει.

Οι μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες φαίνεται πως, ανεξάρτητα από την ηλικία, εμφανίζουν αυξημένη εναπόθεση κοιλιακού λίπους, υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης και μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, συγκριτικά με τις προεμμηνοπαυσιακές. Η μείωση των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση, έχει δυσμενή επίδραση στις επιμέρους παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου, οι οποίες αποτελούν παράλληλα και ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ως αποτέλεσμα, η συχνότητα των παθήσεων αυτών αυξάνει ραγδαία μετά την εμμηνόπαυση και πλησιάζει, με την πάροδο του χρόνου, εκείνη των ανδρών.

Η διατροφή στην εμμηνόπαυση


Η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (εξάψεις, μειωμένη ενεργητικότητα, αύξηση βάρους), αλλά και να προστατεύσει τη γυναίκα από τυχόν μεταβολικές διαταραχές που εκδηλώνονται στην διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο συνδετικός κρίκος των παραγόντων του Μεταβολικού Συνδρόμου είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ελάττωση του βάρους (5-10% του αρχικού) στις υπέρβαρες, οι υγιεινές επιλογές τροφίμων και η άσκηση, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί ή να μειωθεί η ινσουλινοαντίσταση, αλλά και αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και τα λιπίδια του αίματος, και να μειωθεί σημαντικά η εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου.

Η διατροφή φαίνεται πως έχει ανεξάρτητα αποτελέσματα από την απώλεια βάρους και υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σιτηρά ολικής άλεσης, μειώνει τον κίνδυνο Μεταβολικού Συνδρόμου. Η μέτρια καθημερινή σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά (π.χ. περπάτημα), φαίνεται να επιφέρει επίσης, σημαντικά οφέλη.

Διατροφικές συμβουλές


1. Φροντίστε να τρώτε πάντα πρωινό και άλλα δύο κύρια γεύματα. Στα ενδιάμεσα των γευμάτων, καταναλώστε ένα ελαφρύ σνακ όπως φρούτο ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Η κατανάλωση τακτικών γευμάτων, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και βελτιώνει τη διάθεση και την ενεργητικότητα.

2. Προτιμήστε προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης ή πολύσπορα (ψωμί, δημητριακά πρωινού, ρύζι κ.ά.) σε κάθε γεύμα σας, που ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της κακής LDL χοληστερόλης στο αίμα. Τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες, όπως οι μαργαρίνες ή κάποια ροφήματα γιαουρτιού, θα μπορούσαν, συνεργιστικά, να μειώσουν τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης στο αίμα.

3. Συνοδεύετε πάντα τα γεύματά σας με λαχανικά, π.χ. σαλάτα εποχής ή βρασμένα λαχανικά. Περιέχουν φυτικές ίνες, που βοηθούν στον κορεσμό, βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα.

4. Καταναλώνετε καθημερινά 2-3 μέτρια φρούτα. Παρέχουν άφθονες φυτικές ίνες, πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης και του σακχάρου, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, παρέχοντας προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο και την καρδιαγγειακή νόσο.

5. Στην εμμηνόπαυση, τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων οδηγούν σε αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τα οστά. Στοχεύστε στην πρόσληψη 3 μερίδων γαλακτοκομικών καθημερινά π.χ. 1 ποτήρι ημι-άπαχο γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και ένα κομματάκι τυρί (1 φέτα ή ένα σπιρτόκουτο). Ασβέστιο υπάρχει επίσης στα μικρά ψάρια και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

6. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα και επιλέγετε πάντα ψαχνό άπαχο κρέας. Καταναλώνετε πιο συχνά πουλερικά χωρίς δέρμα, ψάρια και όσπρια. Φροντίστε να καταναλώνετε 1-2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, τσιπούρα, σολομό, σκουμπρί, γαύρο κ.ά), γιατί περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, που παρέχουν προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο. Χρήσιμα στην πρόσληψη της απαιτούμενης ποσότητας ω-3 λιπαρών οξέων, θα μπορούσαν να είναι και διάφορα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Μαργαρίνες και κράκερ είναι μερικά μόνο από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

7. Στο μαγείρεμα χρησιμοποιήστε αποκλειστικά ελαιόλαδο.

8. Περιορίστε την κατανάλωση του αλατιού. Προσπαθήστε να μην προσθέτετε αλάτι στο τραπέζι, αποφύγετε τα αλμυρά τρόφιμα (π.χ. παστά, αλμυρά τυριά, κονσέρβες) και σνακ (π.χ. πατατάκια).

9. Φροντίστε να προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα υγρών. Ένας καλός οδηγός είναι η πρόσληψη 1 λίτρου υγρών για κάθε 30 κιλά σωματικού βάρους. Αποφύγετε ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά και τους χυμούς, που περιέχουν πολλή ζάχαρη.

10. Ελέγχετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Μην πίνετε περισσότερο από 1-2 ποτήρια κρασί την ημέρα, ανάλογα πάντα με τις υποδείξεις του γιατρού.
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαλείφθηκε η «πανώλη των βοοειδών» από τη ΓηΗ ασθένεια ήταν γνωστή στην Ευρώπη από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Την «εξάλειψη της πανώλης των βοοειδών από την επιφάνεια της Γης», ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων.

Οι χώρες μέλη του Οργανισμού ενέκριναν απόφαση η οποία αναγγέλλει επισήμως ότι σε 198 χώρες και εδάφη στον κόσμο, οι ζωικοί πληθυσμοί των οποίων είναι ευάλωτοι στην πανώλη των βοοειδών παραμένουν απρόσβλητοι.

Η πανώλη των βοοειδών ήταν γνωστή Ευρώπη από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η ασθένεια, η οποία δεν πλήττει απευθείας τον άνθρωπο, εξολόθρευσε τεράστιους πληθυσμούς βοοειδών και βουβαλιών, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο αριθμό λιμών.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε το 1957 και επέτρεψε την έναρξη της εκστρατείας για την εξάλειψη της ασθένειας.

«Είναι μία στιγμή μεγάλης υπερηφάνειας στην ιστορία του επαγγέλματός μας», δήλωσε ο Μπιλ Τέιλορ, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που παρουσίασε με την ευκαιρία της 79ης γενικής συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ζώων έκθεση για τα τελευταία στάδια της εκστρατείας εξάλειψης της ασθένειας. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η οικονομική µας αναπηρία
«Η οικονοµική κρίση στην Ελλάδα είναι γεγονός αναµφισβήτητο, που έχει ανατρέψει πολλές σταθερές της ζωής µας. Αλλο τόσο συχνά όµως χρησιµοποιείται ως πρόσχηµα για να καταργηθούν θεσµοί χρήσιµοι, θεσµοί υγιείς, θεσµοί που κοιτάζουν προς το µέλλον, την ίδια στιγµή που άλλοι χρηµατοδοτούνται πλουσιοπάροχα». Τάδε έφη Μαρία Χατζηµιχάλη - Παπαλιού, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Emotion Pictures, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την κατάργηση του φεστιβάλ λόγω ελλείψεως χρηµατοδότησης. Είναι λίγα τα χρήµατα, όπως λέει, και πολλή βέβαια η συγκίνηση, αφού το φεστιβάλ – που φιλοξενήθηκε για τέσσερα χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη– πρόβαλε ντοκιµαντέρ µε κεντρικό άξονα την αναπηρία. Επειδή το φεστιβάλ εκπροσωπήθηκε µε προβολή ταινιών σε ειδικό αφιέρωµα στις Κάννες, η δήλωση – εκεί – της Μαρίας Παπαλιού περί κατάργησης προκάλεσε αντιδράσεις και δηλώσεις υποστήριξης από 40 κινηµατογραφικά φεστιβάλ αλλά και µεγάλα ονόµατα του κινηµατογράφου, όπως οι Ρίτσαρντ Γκιρ, Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Βιµ Βέντερς, Τζέιµς Αϊβορι, Ντάνι Μπόιλ, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Πατρίς Λεκόντ κ.ά.

∆εν ξέρουµε πόσο λίγα είναι τα χρήµατα που χρειάζεται ένα τέτοιο φεστιβάλ, η αλήθεια είναι πάντως ότι είναι σηµαντικό και πρωτότυπο µε διεθνή κριτήρια. Από την άλλη, όπως όλοι ξέρουµε, ολόκληροι θεσµοί, πολύ µεγαλύτεροι από αυτόν, κρέµονται συνεχώς από µια κλωστή. Είναι πραγµατικά κρίµα που µας «έτυχε» τώρα αυτή η µεγάλη οικονοµική κρίση, γιατί, ό,τι και να πεις, ο αριθµός – αλλά πολλές φορές και η ποιότητα – των καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών είχε ανέβει κατακόρυφα. Και γι’ αυτό η προσγείωση είναι πολύ πιο ανώµαλη...Διαβάστε περισσότερα...

Ξεσκονίζουν όλες τις αναπηρικές συντάξεις
Στόχος, να εξοικονοµηθούν 600 εκατ. ευρώ έως το 2015

Από κόσκινο περνάει το υπουργείο Εργασίας τις αναπηρικές συντάξεις µε στόχο την εξοικονόµηση 600 εκατ. ευρώ έως το 2015. Εντός της εβδοµάδας ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων ώστε να διαµορφωθεί το νέο πλαίσιο εξέτασης των συντάξεων αναπηρίας µε τη σύσταση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ενώ παράλληλα θα εκδοθεί και ο Ενιαίος Κανονισµός Προσδιορισµού Ποσοστού Αναπηρίας.

Στόχος είναι ο περιορισµός στο 8%-9%, που είναι ο µέσος όρος της Ε.Ε., του αριθµού των αναπηρικών συντάξεων, από 14,5% που είναι σήµερα. Εκτιµάται ότι σήµερα περίπου 60.000 µε 70.000 ανάπηροι - µαϊµούδες παίρνουν αναπηρικές συντάξεις. Συνολικά, οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων υπολογίζονται στις 350.000 και το υπουργείο Εργασίας ευελπιστεί να τις µειώσει στις 160.000, µέσω του επανελέγχου που θα αναλάβει το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Τονίζεται ότι το νέο σύστηµα εξέτασης των συντάξεων αναπηρίας θα ξεκινήσει από την 1.9.2011 ενώ θα επαναξεταστούν και οι υπάρχουσες συντάξεις αναπηρίας που δεν είναι οριστικές. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό:

1. Θεσπίζεται ενιαίος Κανονισµός Προσδιορισµού Ποσοστού Αναπηρίας. Το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωµατική ή ψυχική ή πνευµατική εξασθένηση ή η συνδυασµένη εµφάνιση τέτοιων παθήσεων ή βλαβών ή εξασθενήσεων, καθώς και οι υποτροπές αυτών, προκαθορίζεται για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και το ∆ηµόσιο µε εκατοστιαία αναλογία σε Ενιαίο Κανονισµό Προσδιορισµού Ποσοστού Αναπηρίας που εκδίδεται ύστερα από γνώµη ειδικής επιστηµονικής επιτροπής. 2. Στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ δηµιουργείται Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), υπαγόµενο στη ∆ιεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της ∆ιοίκησης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονοµικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισµό του βαθµού αναπηρίας των ασφαλισµένων όλων των φορέων, συµπεριλαµβανοµένου του ∆ηµοσίου, καθώς και των ανασφάλι στων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας. Στο ΚΕΠΑ υπάγεται το Ειδικό Σώµα Ιατρών Υγειονοµικών Επιτροπών Αναπηρίας, εντάσσονται και ιατροί των λοιπών ΦΚΑ του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ, µόνιµοι και Ι∆ΑΧ, οποιασδήποτε ειδικότητας, εξαιρουµένων παιδιάτρων, ακτινολόγων, µικροβιολόγων και οδοντιάτρων.

Ο αναπλ. υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουµάνης τόνισε για το ίδιο θέµα: «∆εν καταργούµε τις αναπηρικές συντάξεις, όπου θα πρέπει να σας πω ότι είµαστε πρωταθλητές, κάθε άλλο. Αλλά οφείλουµε να νοικοκυρέψουµε τη σηµερινή κατάσταση».

Το υπουργείο εκτιµά ότι σήµερα δηλώνονται περίπου 70.000
ανάπηροι - µαϊµούδεςΑρχή το φθινόπωροΤο νέο σύστηµα επανεξέτασης των συντάξεων αναπηρίας θα ξεκινήσει από την 1.9.2011, ενώ θα ελεγχθούν και οι νυν χορηγούµενες που δεν είναι οριστικέςΜε αναπηρική το 25% των ασφαλισµένων
Ένας στους τέσσερις ασφαλισµένους παίρνει σήµερα αναπηρική σύνταξη σε ορισµένες πόλεις της Ελλάδας! Παρά τη µείωση τα τελευταία χρόνια των αναπηρικών συντάξεων, το ποσοστό τους επί του συνόλου των συντάξεων παραµένει υψηλό σε σχέση µε τον µέσο όρο της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης (8%). Μάλιστα τα ποσοστά σε ορισµένες περιοχές αγγίζουν ακόµη και το 50%. Η έρευνα-επανεξέταση για τις µη οριστικές αναπηρικές συντάξεις θα γίνει σε όσες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν δυσανάλογα υψηλά ποσοστά αναπήρων (έως 25% στα Χανιά, 24,7% στο Ρέθυµνο και στη Λευκάδα). Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αναπηρικές συντάξεις αποτελούν το 7%-11% του συνόλου των συντάξεων.

Τυφλός... παίζει τάβλι!

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ προς το υπουργείο Εργασίας για αναπήρους - µαϊµούδες βρίσκονται στην ηµερήσια διάταξη. Στη Λακωνία συνταξιούχος πήρε σύνταξη το 1993 από τον ΟΓΑ µε 67% αναπηρία και το 1997 µε 100% αναπηρία οι συγχωριανοί του τον βλέπουν στο Γύθειο να πίνει τα ουζάκια του. Στο ίδιο χωριό ένας τυφλός που έπαιρνε 1.000 ευρώ τον µήνα εντοπίστηκε από τον ΟΓΑ να παίζει τάβλι στο καφενείο!Διαβάστε περισσότερα...

Λανθασμένα και ανακριβή τα γενετικά τεστ;

Δεν λαμβάνουν υπόψη σημαντικούς παράγοντες, τονίζουν οι επιστήμονεςΛανθασμένα και ανακριβή τα γενετικά τεστ;
Ελλιπή ή ακόμη και λανθασμένα μπορεί είναι τα αποτελέσματα των, κατά τα άλλα, ακριιβοπληρωμένων γενετικών τεστ υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών

Ρότερνταμ 
Λίγα προσφέρουν τα εξατομικευμένα γενετικά τεστ στους καταναλωτές ισχυρίζονται τώρα ολλανδοί ειδικοί, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη σημαντικούς παράγοντες εκτός του DNA που επηρεάζουν την υγεία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ως προς τις υπηρεσίες και τα αποτελέσματα που προσφέρουν τα εξατομικευμένα τεστ, οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Εράσμους, στο Ρότερνταμ, διαπίστωσαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ιατρικές προβλέψεις για την υγεία των ατόμων που είχαν αγοράσει τα ακριβοπληρωμένα πακέτα εξετάσεων παίζονταν κορώνα-γράμματα.
Τα προσωπικά γενετικά τεστ αναλύουν χιλιάδες γονιδιακές παραλλαγές που συνδέονται με την εμφάνιση διάφορων ασθενειών, σηματοδοτώντας έτσι την προδιάθεση του κάθε οργανισμού να παρουσιάσει μια νόσο.
Γενετικά τεστ στο μικροσκόπιο
Η ομάδα των ολλανδών επιστημόνων συνέκρινε τα αποτελέσματα γενετικών τεστ δύο ανταγωνιστικών, μεταξύ τους, εταιρειών. Είδε λοιπόν ότι τα περισσότερα τεστ των δύο εταιρειών έδιναν διαφορετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορούσε τον κίνδυνο εμφάνισης της ίδιας νόσου!  Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ίσως αυτό συμβαίνει γιατί οι εταιρείες διαφωνούν ως το πόσο συχνά εμφανίζονται στον γενικό πληθυσμό συγκεκριμένες ασθένειες.
Άλλο ένα σημαντικό λάθος που εντόπισαν οι επιστήμονες, ήταν το γεγονός ότι τα γενετικά τεστ επικεντρώνονταν μόνο στους γενετικούς παράγοντες, τη στιγμή που ως γνωστόν σημαντικό έως και πρωταρχικό ρόλο για την εμφάνιση κάποιων ασθενειών  παίζουν επίσης το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής.
Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια ενός προηγμένου λογισμικού οι ειδικοί προχώρησαν στην προσομοίωση γενετικών πληροφοριών που αφορούσαν συνολικά 100.000 άτομα. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τη φόρμουλα των εταιρειών deCODEme και 23andME, για να προβλέψουν τον κίνδυνο εμφάνισης οκτώ κοινών ιατρικών προβλημάτων – μεταξύ αυτών συγκαταλέγονταν το έμφραγμα, ο καρκίνος του προστάτη, η κοιλιοκάκη, η εκφύλιση της ώχρας κηλίδας και ο διαβήτης. 
«Όταν είδαμε αναλυτικά τα αποτελέσματα ως προς τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε ο κάθε εθελοντής, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν τεράστιες διαφορές μεταξύ των δύο εταιρειών» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης και επιδημιολόγος δρ Σεσίλ Γιάνσενς.
Μονόπλευρες και ανακριβείς οι γενετικές εξετάσεις;
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα συγκεκριμένα τεστ είναι ότι δεν λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες που ενδεχομένως να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ασθενειών, όπως π.χ. η ηλικία, η διατροφή, η σωματική άσκηση, το ενδεχόμενο κάποιος να είναι καπνιστής. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι παράγοντες ευθύνονται για την αύξηση του κινδύνου» εξηγεί η ειδικός.
«Μάλιστα στην περίπτωση πιο περίπλοκων ασθενειών, εάν παραληφθούν οι μη-γενετικοί παράγοντες, τότε μιλάμε για ένα πολύ περιορισμένο μέρος της γενικής εικόνας της υγείας του ασθενούς και χάνουμε το γενικό νόημα» καταλήγει η δρ Γιάνσενς.  
Τα νέα ευρήματα αναμένεται να οδηγήσουν στην ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα και ελέγχους γύρω από τη νέα «μόδα» των εξατομικευμένων αυτών εξετάσεων, των οποίων η τιμή σε κάποιες περιπτώσεις εκτοξεύεται στα ύψη.
Ήδη αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα γενετικά τεστ είναι «χάσιμο χρημάτων» καθώς προσφέρουν παραπλανητικά αποτελέσματα ως προς το μέλλον της υγείας των καταναλωτών.

Διαβάστε περισσότερα...

Πλατεία Παραδεισίου, εξαιρούνται τα ΑμεΑ

Εξηγήσεις ζητούν οι βουλευτές Δ. Παπαδημούλης και Η. Διώτη


Δύσκολος και ανηφορικός ο δρόμος για την πλατεία Παραδεισίου...

Δύσκολος και ανηφορικός ο δρόμος για την πλατεία Παραδεισίου...

Σε πανηγυρική ανακοίνωσή του ο δήμος Γαλατσίου, μέσω της οποίας επιχαίρει για την επικείμενη ολοκλήρωση μεγάλης πλατείας που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των δημοτών, δεν διστάζει να ομολογήσει δημόσια ότι η πλατεία είναι απροσπέλαστη στους δημότες με κινητική αναπηρία.Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική με την επικείμενη ολοκλήρωση της πλατείας Παραδεισίων ανακοίνωση «λόγω μεγάλης υψομετρικής διαφοράς (κλίσης) του εδάφους στην πλατεία Παραδεισίων (Καραγιαννέικα) ήταν αδύνατη η κατασκευή ράμπας για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ».Η συγκεκριμένη πλατεία, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου έχει κοστίσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500.000 ευρώ, δεν υπάρχει παγκόσμιο “αντίστοιχο” πλατείας τέτοιου οικονομικού κόστους, όπου η κατακευή μιάς ράμπας κρίθηκε ως οικονομικά (διότι περί αυτού πρόκειται) αδύνατη. Εκτός από ανυπόστατος, ο ισχυρισμός έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την Υπουργική Απόφαση Αρ. Οικ. 52488 (ΦΕΚ Β’/18/15.01.2002) «Ειδικές Ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών» αλλά και το άρθρο 28 «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες» του Ν. 2831/2000. Επιπλέον, η μη πρόβλεψη τρόπου πρόσβασης ΑμεΑ στην πλατεία, αντιβαίνει στους προβλεπόμενους σχεδιασμούς του Προγράμματος Προσβασιμότητας στους Δήμους του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στο οποίο υπάρχει μέριμνα για διασφάλιση προσβασιμότητας στους εξωτερικούς χώρους των ΟΤΑ, και συγκεκριμένα σε πεζοδρόμια, πλατείες, χώρους πρασίνου κ.λ.π.

Κοντολογίς, η πλατεία Παραδεισίων στο Γαλάτσι μόνο παραδεισένια δεν είναι για τους δημότες με αναπηρία. Ο λόγος στους αρμόδιους υπουργούς – το θέμα ήδη τους έχει τεθεί με επερώτηση των βουλευτών Η. Διώτη και Δ. Παπαδημούλη – που καλούνται να απαντήσουν αν 1) Θα εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην περίπτωση της πλατείας Παραδεισίων στο Δήμο Γαλατσίου; και 2) Θα παραπέμψουν αρμοδίως το θέμα στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται τα θύματα από το βακτήριο των λαχανικών

Κανένας κίνδυνος για την Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας
Στους 16 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων στην Ευρώπη από το βακτήριο των λαχανικών Ε.Coli. Εκατοντάδες άλλοι έχουν νοσήσει από αυτό, την ώρα που επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Η πηγή της μόλυνσης παραμένει άγνωστη, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας του κρατιδίου του Αμβούργου, Κορνέλια Πρίφερ Στορκς.
"Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα περιστατικά θα μειωθούν όμως πολύ φοβόμαστε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει", δήλωσε στο BBC ο Ολιβέρ Γκριβ της πανεπιστημιακής κλινικής Schleswing - Holstein όπου νοσηλεύονται οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν νοσήσει από το εντεροαιμορραγικό Ε. Coli.
Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Λοιμώξεων της Γερμανίας, επιβεβαίωσε 329 περιστατικά ασθενών στη χώρα, ενώ άλλες αναφορές ανεβάζουν τον αριθμό σε 1.200 περιστατικά.
Στο μεταξύ ένα πιθανό κρούσμα διατροφικής δηλητηρίασης από το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli (Eceh) καταγράφηκε στην Ισπανία σε ένα 40χρονο άνδρα που επέστρεψε από τη Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο Ντονίστια στο Σαν Σεμπαστιάν της βόρειας Ισπανίας.
Το νοσοκομείο  υπογραμμίζει ότι "όσο δεν διαθέτουμε οριστικά αποτελέσματα, δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι πρόκειται για μια διατροφική λοίμωξη από το βακτηρίδιο E.coli".
Την ίδια ώρα η Ισπανίδα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ρόζα Αγκιλάρ κατηγόρησε σήμερα τη Γερμανία ότι ενοχοποιεί τα ισπανικά αγγούρια μετά τους θανάτους που προκάλεσε η κατανάλωσή τους και ζήτησε μια ευρωπαϊκή λύση στην πτώση των πωλήσεων των φρέσκων λαχανικών. Μίλησε για "εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση", με απώλειες που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια την εβδομάδα.
"Η επιδημία έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις. Συνήθως καταγράφονται σχεδόν 1.000 κρούσματα ετησίως, αλλά εδώ έχουμε 1.200 κρούσματα σε 10 ημέρες", δήλωσε ο καθηγητής Γιαν Γκάλε, διευθυντής της νεφρολογικής κλινικής στο Λούντενσαϊντ. Οι γερμανικές αρχές, είναι αντιμέτωπες με το χειρότερο κύμα λοιμώξεων από το βακτηρίδιο Eceh που έχει παρατηρηθεί ποτέ στη χώρα και με μια από τις χειρότερες στον κόσμο, εκφράζουν δε φόβους ότι επίκειται κλιμάκωση της επιδημίας, λόγω της επώασης του βακτηριδίου που μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χαρακτήρισε την εξάπλωση του ιού ως πολύ σοβαρή και οξεία και κάλεσε τις χώρες της Ε.Ε. να συνεργαστούν προκειμένου να βρουν την πηγή της μόλυνσης και να περιορίσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων.
Οι αρχές στη Σουηδία εξετάζουν 36 ύποπτα περιστατικά και οι ασθενείς όπως έχει γίνει γνωστό είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία. Μία 50χρονη Σουηδή που προσβλήθηκε από το βακτήριο κατά τη διαμονή της στη Γερμανία, πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο κοντά στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Πρόκειται για το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα εκτός Γερμανίας.
Περιπτώσεις ασθενών έχουν αναφερθεί στην Ελβετία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία.
Οι υποψίες για την εξάπλωση του ιού αποδίδονται σε βιολογικά αγγουράκια που εισήχθησαν στη Γερμανία από την Ισπανία. Συγκεκριμένα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πιθανές πηγές μόλυνσης είναι οι πόλεις της Αλμερίας και της Μάλαγα.
Αρκετές είναι οι χώρες που αποφάσισαν προσωρινή διακοπή των εισαγωγών λαχανικών.
Η Ρωσία απαγόρευσε την εισαγωγή ντομάτας, αγγουριού και σαλάτας που παρασκευάζεται στη Γερμανία και την Ισπανία και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την εισαγωγή κάθε είδους λαχανικού προερχόμενου από την Ευρώπη.
Στην Τσεχία και τη Γαλλία αρκετοί ήταν αυτοί που "κατέβασαν" από τα ράφια των καταστημάτων ισπανικά προϊόντα.
Η Αυστρία απαγόρευσε την εισαγωγή αγγουριών και άλλων λαχανικών που εισάγονται μέσω Γερμανίας και Βελγίου. Το Βέλγιο απαγόρευσε επίσης την εισαγωγή αγγουριών από την Ισπανία.
Η Ολλανδία, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς αγγουριών διεθνώς με ετήσια παραγωγή 1,6 δισ., τα μισά εκ των οποίων εξάγονται στη Γερμανία, αποφάσισε τη διακοπή όλων των εξαγωγών προς τη Γερμανία.
Γρήγορο τεστ για το βακτηρίδιο Eceh
Παράλληλα ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίνστερ στη δυτική Γερμανία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέπτυξαν ένα γρήγορο τεστ για την αναγνώριση σε ασθενείς του επικίνδυνου βακτηριδίου E.coli (Eceh), μέσα σε λίγες ώρες, με διαδικασία μοριακής βιολογίας.
► Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας από τα μολυσμένα λαχανικά που εντοπίστηκαν στη Γερμανία, διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας, το οποίο ωστόσο επισημαίνει ότι γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και υπάρχει επαγρύπνιση από όλες τις αρχές αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο υφυπουργός Υγείας Χρ. Αηδόνης είπε ότι το υπουργείο ενημερώνεται από την προηγούμενη Πέμπτη για το θέμα, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έχουν γίνει εισαγωγές κανενός είδους από τα λαχανικά της συγκεκριμένης εταιρείας στη χώρας μας.


Διαβάστε περισσότερα...

Θανατηφόρο το κάπνισμα για 6 εκατ. ανθρώπους στον κόσμο

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

ΠΟΥ: Από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως


Το κάπνισμα θα σκοτώσει σχεδόν έξι εκατομμύρια ανθρώπους φέτος, συμπεριλαμβανομένων 600.000 μη καπνιστών, σύμφωνα με τις στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ, ο οποίος καταγγέλλει ότι οι κυβερνήσεις δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να πείσουν τον κόσμο να σταματήσει τη συνήθεια αυτή ή να προστατεύσει αυτούς που δεν καπνίζουν από το παθητικό κάπνισμα.
Μέχρι το 2030, ο αριθμός των θανάτων που θα οφείλονται στο κάπνισμα μπορεί να φτάνει τα 8 εκατ. ετησίως, τονίζει ο ΠΟΥ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση ώστε περισσότερες κυβερνήσεις να υπογράψουν και να εφαρμόσουν τη συνθήκη του για τον έλεγχο του καπνίσματος και προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει έως και ένα δισεκατομμύριο θανάτους τον 21ο αιώνα. Πρόκειται για δραματική αύξηση από τα 100 εκατομμύρια θανάτους που είχε προκαλέσει τον προηγούμενο αιώνα.

Μέχρι στιγμής 172 χώρες και η ΕΕ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος (FCTC) του ΠΟΥ, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2005 και τις υποχρεώνει να πάρουν μέτρα για τη μείωση των ποσοστών των καπνιστών, τον περιορισμό της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και την καταστολή της διαφήμισης και προώθησης των προϊόντων καπνού.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει κάποιες ενθαρρυντικές πρόσφατες κινήσεις, όπως της Ουρουγουάης, η οποία αξιώνει τώρα οι προειδοποιήσεις για την υγεία να καλύπτουν το 80% της επιφάνειας των πακέτων των τσιγάρων ή των άλλων προϊόντων καπνού, καθώς και της Κίνας, η οποία έθεσε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όπως τα εστιατόρια και τα μπαρ.

"Δεν είναι αρκετό να συμμετέχεις στην  FCTC", δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν. "Οι χώρες πρέπει επίσης να υιοθετήσουν ή να ενισχύσουν την απαραίτητη υποχρεωτική νομοθεσία και στη συνέχεια να τη θέτουν αυστηρά σε ισχύ", σημείωσε.

Το κάπνισμα σκοτώνει έως και τους μισούς από τους καπνιστές και περιγράφεται από τον ΠΟΥ ως "μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος". Προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων, ο οποίος είναι θανατηφόρος και άλλα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Αποτελεί επίσης έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, το Παγκόσμιο Πνευμονολογικό Ίδρυμα (WLF) δημιούργησε ιστότοπο με γραφικά και εικόνες για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, τα οποία μπορούν να κατεβάζουν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι για να χρησιμοποιηθούν ως προειδοποιήσεις στα πακέτα τσιγάρων ή άλλων προϊόντων καπνού.

Διαβάστε περισσότερα...

Απαγορευτικό στα μπιμπερό με δισφαινόλη Α

Αποσύρονται από την αγορά όλα τα δοχεία φαγητού που περιέχουν την ουσία.
Την απαγόρευση από αύριο όλων των μπιμπερό που περιέχουν την ουσία δισφαινόλη Α (BPA) ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, θα αποσυρθούν από την αγορά όλα τα πλαστικά δοχεία φαγητού που φέρουν τη χημική ουσία.

Ήδη, τον περασμένο Μάρτιο η Ε.Ε. είχε απαγορεύσει στα κράτη μέλη την κατασκευή μπιμπερό με αυτή την ουσία.

Σύμφωνα με έρευνες, πολύ μικρές ποσότητες δισφαινόλης Α μπορούν να περάσουν από ένα πλαστικό δοχείο που έχει ζεσταθεί σε υψηλή θερμοκρασία στα τρόφιμα. Το μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης έχουν τα βρέφη, ηλικίας έως έξι μηνών, αφού τρέφονται κυρίως με γάλα από μπιμπερό.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) απεφάνθη τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η χημική ουσία δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για την υγεία αν η ημερήσια δόση δεν ξεπερνάει τα επιτρεπόμενα επίπεδα. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η δισφαινόλη Α διαταράσσει το ενδοκρινολογικό σύστημα.Διαβάστε περισσότερα...