Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Έχασε 101 κιλά σε 18 μήνες για να βρει γυναίκα



Αλλά ακόμη περιμένει…
Ο 32χρονος Stephen Hodson κατάφερε να χάσει μέσα σε ενάμιση χρόνο 101 κιλά, αλλά αντί να είναι χαρούμενος με την αλλαγή στο σώμα και τη ζωή του, ο νεαρός άντρας νιώθει ακόμη πιο ανασφαλής και μη ελκυστικός εξαιτίας του… έξτρα δέρματος που «ξέμεινε».

Ο Stephen είχε ξεπεράσει τα 190 κιλά έχοντας περάσει πολλά χρόνια καταναλώνοντας φαγητό «απ’ έξω» και μπόλικα λίτρα μπύρα… φτάνοντας τις 6.000 θερμίδες τη μέρα!





Τον Αύγουστο του 2010 όμως αποφάσισε να κάνει μια στροφή στη ζωή του. Προσέλαβε έναν προσωπικό γυμναστή και ακολούθησε αυστηρό πρόγραμμα διατροφής 1.200 θερμίδων την ημέρα.



«Αν κρίνω μόνο την εξωτερική μου εμφάνιση, είναι το ίδιο ντροπιαστικό το να έχω παραπανίσιο δέρμα με το να έχω 100 κιλά έξτρα. Οι άνθρωποι δε με δείχνουν με το δάχτυλο πια στο δρόμο, αλλά εγώ ξέρω τι “συμβαίνει” κάτω από τα ρούχα μου και αυτό επηρεάζει την αυτοπεποίθησή μου. Είναι βαρύ και μου προκαλεί δυσφορία τόσο δέρμα και όταν είμαι γυμνός κρέμεται σαν μια τεράστια σακούλα μπροστά μου. Ήθελα να αδυνατίσω για να βρω την “κυρία τέλεια” και για να γίνω πιο υγιής» λέει ο ίδιος.










Διαβάστε περισσότερα...

Η στιγμή που έμαθε ότι νίκησε τον καρκίνο




Είχε διαγνωστεί με λέμφωμα Hodgkin τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο 28χρονος Τζέικ Μπούμα είχε διαγνωστεί τον περασμένο Φεβρουάριο με καρκίνο του λεμφατικού ιστού, αλλά αποφάσισε να καταπολεμήσει τη νόσο έχοντας στο πλευρό την αγαπημένη του σύζυγο, Λίμπι.

Το περασμένο Σάββατο, ο Τζέικ επισκέφθηκε τον ογκολόγο του μαζί με τη γυναίκα του και έναν φίλο του για να ακούσει τη πιο χαρούμενη είδηση της ζωής του: Νίκησε τον καρκίνο!

«Θεέ μου! Έφυγε», δήλωσε σοκαρισμένη και συγκινημένη η Λίμπι, όταν ο ιατρός τους ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα. «Νίκησα τον καρκίνο!», φώναζε τρισευτυχισμένος ο Τζέικ.

«Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη, την υποστήριξη και τις ευχές σας. Ήσαστε η πηγή της δύναμης μου. Χωρίς εσάς δεν θα τα είχα καταφέρει», δήλωσε ο 28χρονος στο προσωπικό του blog.

Τη στιγμή της ευχάριστης ανακοίνωσης κατέγραψε σε βίντεο ο φίλος του Τζέικ…


 


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
 
Διαβάστε περισσότερα...

Ιατρικό θαύμα με άρωμα Ελλάδας



Εναν όγκο σε μέγεθος ροδάκινου αφαίρεσαν από το στόμα ενός εμβρύου περίπου τεσσάρων μηνών εξειδικευμένοι χειρουργοί στο Μαϊάμι.

Μάλιστα, η επέμβαση έγινε χωρίς να κάνουν τομή στην κοιλιά της εγκύου. Πέντε μήνες αργότερα, το μωρό γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό και χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας. Η πρώτη παγκοσμίως επέμβαση του είδους έγινε στο Μαϊάμι και την υπογράφει η Ελληνίδα ειδικός κ. Ευτυχία Κοντοπούλου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασκευάζω κουζίνες για αμεα





Κατασκευάζω κουζίνες για ΑμεΑ.
Πλήρεις κουζίνες με μηχανισμούς κρεμαστών, που κατεβαίνουν στο ύψος του πάγκου εργασίας και με πάγκους με ρυθμιζόμενο ύψος. Όλα αυτά με επιστημονική μελέτη και σχεδιασμό αναγνωρισμένο από το τμήμα σχεδιασμού και τεχνολογίας ξύλου του ΤΕΙ Καρδίτσας.






KAΛΚΟ
Καλλής Ιγνάτιος
 6936620723 
www.kalkodesign.gr
contact@kalkodesign.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Μένουν νηστικοί οι ψυχασθενείς!


Σοκ προκαλεί η επιστολή του ψυχιατρικού νοσοκομείου της Λέρου προς το Υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους φορείς. Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι οι ασθενείς του νοσοκομείου υποσιτίζονται καθώς κανένας προμηθευτής δεν δέχεται να προμηθεύσει με τρόφιμα το νοσοκομείο λόγω των υψηλών χρεών του. 'Ολα αυτά την ώρα που ο ΕΟΠΠΥ χρωστάει ήδη ένα μεγάλο ποσό στο νοσοκομείο. Το έγγραφο που αποκάλυψε "pinakio.blogspot.gr" κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ,όπως αναφέρει,ήδη έχουν προκληθεί προβλήματα στην υγεία των ασθενών από τον υποσιτισμό τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πίνακας-Τόσο μειώθηκαν οι μισθοί




Ψυχρολουσία προκάλεσε στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η εικόνα που αντίκρισε στα οικονομικά των ταμείων και πριν καλά - καλά περάσει το πρώτο σοκ, για τον υπουργό Ιωάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Νίκο Νικολόπουλο, ήρθε και το δεύτερο, μόλις είδαν τα στοιχεία για το πώς εξελίσσονται οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ποπάι είχε δίκιο



Ο Ποπάι, ο διάσημος ήρωας των καρτούν, φαίνεται ότι ήξερε τι έκανε κι έτρωγε μανιωδώς σπανάκι για να μεγαλώσουν οι μύες του, καθώς μία νέα σουηδική επιστημονική έρευνα επιβεβαίωσε ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύουν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό φυσιολογίας "Journal of Physiology", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έκαναν πειράματα με ποντίκια, τα οποία διατρέφονταν με νιτρικά άλατα (βασικό συστατικό του σπανακιού κι ορισμένων άλλων λαχανικών), τα οποία ήσαν διαλυμένα στο νερό που έπιναν επί μία εβδομάδα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα εν λόγω πειραματόζωα μέσα μόνο εβδομάδα ανέπτυξαν ισχυρότερους μυς σε σχέση με μία δεύτερη ομάδα ποντικιών που, για λόγους σύγκρισης, δεν κατανάλωναν νιτρικά άλατα.

Η ποσότητα νιτρικών αλάτων που δόθηκε στα πειραματόζωα, ήταν ισοδύναμη με την κατανάλωση περίπου 200 - 250 γραμμαρίων σπανακιού την ημέρα από ένα άνθρωπο, άρα σχεδόν μία μερίδα. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μυϊκή βελτίωση δεν αφορά τόσο τις ομάδες μυών που χρησιμοποιούνται για μέτρια άσκηση κι αντοχή, όσο αυτές που εμπλέκονται στη δύναμη και τις πιο έντονες ασκήσεις.

Όσον αφορά τον εμπλεκόμενο βιολογικό μηχανισμό, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νιτρικά άλατα αυξάνουν την ποσότητα δύο πρωτεϊνών που υπάρχουν εκ φύσεως στους μυς και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και απελευθέρωση ασβεστίου, ενός χημικού στοιχείου που είναι ζωτικό για τη σύσπαση των μυών. Όσο αυξάνουν οι εν λόγω πρωτεΐνες, τόσο περισσότερο ασβέστιο απελευθερώνεται μέσα στους μυς και, κατά συνέπεια, αυτοί μπορούν να συσπαστούν πιο έντονα, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη δύναμη για την άρση βαρών ή το σπριντ σ’ ένα αγώνα ταχύτητας. Παράλληλα, όμως αυξάνει και η μυϊκή αντοχή, γιατί όταν οι μύες είναι ισχυρότεροι, δεν χρειάζεται να συσπώνται με την ίδια συχνότητα και άρα κουράζονται λιγότερο.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το σπανάκι και τα άλλα λαχανικά που περιέχουν νιτρικά άλατα, μπορεί να είναι ωφέλιμα όχι μόνο σε όσους αθλούνται ή γυμνάζονται εντατικά, αλλά σε κάθε άνθρωπο που έχει μυϊκή αδυναμία, πάσχει από μυϊκές ασθένειες ή από μυϊκή εξασθένηση λόγω γήρατος. Σύντομα, οι ερευνητές θα αρχίσουν ανάλογες έρευνες και σε ανθρώπους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνει την στρατιωτική θητεία;



Πιθανό είναι το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος μίλησε στον Alpha 98.9.

«Υπάρχει στο τραπέζι εισήγηση για αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες και θα την εξετάσουμε» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Η εντολή που έχω από τον πρωθυπουργό είναι ότι τα πάντα θα γίνονται με διαφάνεια και υπό τον έλεγχο των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής».

Οσον αφορά τις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις, τόνισε πως «η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε κρίση εθνικής ασφάλειας», υπογραμμίζοντας ότι ήδη το υπουργείο επεξεργάζεται πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων χωρίς να πλήττεται το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.



Διαβάστε περισσότερα...

"Δώστε στον κόσμο φάρμακα"



Έκκληση στους επιχειρηματίες όλης της τροφοδοτικής αλυσίδας, από τον παραγωγό, τον διακινητή, τον φαρμακοποιό, να επανεξετάσουν τη στάση τους και να ξεκινήσουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, απευθύνει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

"Το κράτος δεν απαλλάσσεται από τις ευθύνες του" επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και συνεχίζει: "Αντίθετα το θέμα της καθυστέρησης πληρωμών από το δημόσιο, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη νέα κυβέρνηση άμεσα και αποτελεσματικά. Παράλληλα το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οφείλει να δώσει στήριξη στο μέτρο που το αφορά, στις επιχειρήσεις του κλάδου".


Διαβάστε περισσότερα...

Θερίζουν AIDS και ηπατίτιδα



Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει το AIDS μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, το τελευταίο διάστημα. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2012, οκταπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στο συγκεκριμένο πληθυσμό στην Αττική, ενώ διαστάσεις επιδημίας φαίνεται να λαμβάνει και η εξάπλωση της ηπατίτιδας C.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Χ. Πουλόπουλος, επικαλούμενος τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Κέντρο. Όπως είπε, «η κρίση φαίνεται να αυξάνει τον αριθμό των εξαρτημένων οι οποίοι διαβιούν στο δρόμο, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες». Οι άνθρωποι αυτοί -σημείωσε- είναι στην πλειονότητά τους αποκομμένοι από το κοινωνικό τους δίκτυο, τις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας ή άλλες πηγές βοήθειας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φαρμακεία χωρίς φάρμακα



Άδεια τα ράφια στον Πειραιά που δεν άντεξαν την αυξημένη ζήτηση.

Ξέμειναν χθες οι φαρμακοποιοί του Πειραιά από φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας. Οι παρατεταμένες κινητοποιήσεις των Αθηναίων συναδέλφων τους οδηγούν τους ασφαλισμένους του νέου Ταμείου στα φαρμακεία του Πειραιά όπου οι συνταγές εκτελούνται με πίστωση, όμως η ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση άδειασε τα ράφια.

Ετσι, χθες, κάποια από τα κεντρικά φαρμακεία του Πειραιά - κοντά στον σταθμό του Ηλεκτρικού και στην Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου - στέγνωσαν τις πρώτες κιόλας ώρες λειτουργίας από φάρμακα πρώτης γραμμής - αντιυπερτασικά, καρδιολογικά, πνευμονολογικά, σκευάσματα κατά της χοληστερίνης, ψυχοφάρμακα, ακόμη και αναλγητικά.

Οι ουρές είχαν σχηματιστεί από το πρωί από ασφαλισμένους οι οποίοι δεν αντέχουν να πληρώνουν πλέον από την τσέπη τους τα φάρμακα που τους συνταγογραφούν οι γιατροί.

Μάλιστα κάποιοι φαρμακοποιοί σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσουν και να αποφύγουν διαμαρτυρίες από τους ασφαλισμένους των οποίων τα όρια της υπομονής έχουν εξαντληθεί, μοίραζαν χειρόγραφα χαρτάκια προτεραιότητας.

Περιγράφοντας στα Νέα την κατάσταση που επικρατεί, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κώστας Κούβαρης επισήμανε ότι τα 600 φαρμακεία της περιοχής δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των περίπου 3 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που ζουν στην Αττική.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση τυφλών στον Σαμαρά



Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, έστειλε η Ένωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος "Ο Λουδοβίκος Μπράιγ" την οποία κοινοποιούν στον υπουργό Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Ανδρέα Λυκουρέντζο, αλλά και στους βουλευτές που έχουν εκλεγεί στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή με τον Νόμο 3918/11 "Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις", το ιστορικό ίδρυμα της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης "Ο Ήλιος" συγχωνεύτηκε με το αντίστοιχο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών που λειτουργεί στην Καλλιθέα Αττικής και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν:

"η συγχώνευση αυτή, αντί να επιλύει τα όποια προβλήματα υπήρχαν στο παρελθόν, μάλλον τα αυξάνει -χωρίς ασφαλώς αυτά να οφείλονται στην ενοποίηση των δύο φορέων αυτή καθαυτή αλλά περισσότερο στην ελλιπή διοίκηση".

Το πρόβλημα λοιπόν εντοπίζεται στο γεγονός ότι "η διεύθυνση ΚΕΑΤ Καλλιθέας, δέχεται αποκλειστικά άτομα με προβλήματα όρασης εώς 18 ετών. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ενήλικα άτομα με προβλήματα όρασης απευθύνονταν μέχρι τώρα στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης για την εκπαίδευσή τους. Δυστυχώς όμως "η τύφλωση και όλα τα προβλήματα όρασης δεν έχουν ηλικιακούς περιορισμούς".

"Η διοίκηση της Σχολής σήμερα, χωρίς ίχνος εκπαιδευτικής προσέγγισης καλεί τους τροφίμους (άνω των 18 ετών) για να τους ενημερώσει ότι από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, τον Σεπτέμβρη του 2012, δεν θα είναι δυνατή η διαμονή τους στο οικοτροφείο της Σχολής, καλώντας τους παράλληλα να φιλοξενηθούν άλλοι σε προνοιακές δομές για άτομα με βαριές αναπηρίες και άλλοι σε διαμερίσματα διάσπαρτα στη Θεσσαλονίκη." Σημειώνεται ως προς αυτό, πως "αν κάποιος ήταν σε θέση να ζήσει αυτόνομος νοικιάζοντας ένα διαμέρισμα, μάλλον θα το έκανε εξαρχής.

Αναφέρεται επίσης ότι μέχρι πρότινος, με αφορμή σχετική επερώτηση βουλευτή στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο πρώην υφυπουργός, κ. Μπόλαρης, διαβεβαίωνε ότι "δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από τη φιλοξενία στο οικοτροφείο του Ιδρύματος, άτομα και άνω των 18 ετών, τα οποία συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία".

Μέσω της επιστολής λοιπόν, κάνουν έκκληση στον πρωθυπουργό να "επιβάλλεται να περιλαμβάνεται εκτός από την εκπαίδευση και η φιλοξενία όλων των ατόμων με προβλήματα όρασης ανεξαρτήτως ηλικίας, στους χώρους του Ιδρύματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Ενοικιάζονται αγροτεμάχια στα Ιωάννινα



Δίνονται 86 στρέμματα για εκμετάλλευση.

Την 9η ανάρτηση αγροτεμαχίων δημόσιας γης προς μίσθωση έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων). Σύμφωνα με το Νόμο συνεχίζεται η ανάρτηση αγροτεμαχίων στην διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης.

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου αναρτήθηκαν για δεύτερη φορά αγροτεμάχια της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, που αφορούν 11 τεμάχια (3 αγροτικής χρήσης και 8 κτηνοτροφικής χρήσης) συνολικής έκτασης 86 στρεμμάτων. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης μίσθωσης γης για τα νέα αναρτημένα αγροτεμάχια είναι η 18/7/2012.

Οι αναρτήσεις από εδώ και στο εξής για όλο το καλοκαίρι θα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Πέμπτη.

Κλείνοντας είναι σημαντικό να καταγραφεί ότι η Περιφέρεια Αττικής ολοκλήρωσε τους διοικητικούς ελέγχους των διαθέσιμων αγροτεμαχίων ευθύνης της και ήδη διεξάγει επιτόπιους ελέγχους. Συνεπώς αναμένεται πολύ σύντομα να υπάρξει ανάρτηση αγροτεμαχίων και για την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής.


Διαβάστε περισσότερα...

4.703 νέες θέσεις εργασίας


Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν οι δήμοι να δημοσιεύουν τις προκηρύξεις τους προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των 4.703 υπαλλήλων που έχουν δημιουργηθεί στην καθαριότητα. Το νέο προσωπικό θα υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι και οκτώ μήνες.

Οι ειδικότητες που θα ζητηθούν είναι: καθαριστές, εργάτες σαρώματος και αποκομιδής, οδηγοί απορριμματοφόρων και φορτηγών οχημάτων καθαριότητας, οδηγοί ρυμουλκών οχημάτων, χειριστές σαρώθρων, χειριστές φορτωτών, ηλεκτροσυγκολλητές, τεχνίτες ελαστικών, μηχανικοί αυτοκινήτων, λαμαρινάδες αυτοκινήτων, οξυγονοκολλητές, βαφείς αυτοκινήτων και μηχανοτεχνίτες δικύκλων.

Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

3.000 υποψήφιοι για 80 θέσεις



Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διεξαγωγή των εξετάσεων για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 14-15 Ιουλίου.

Για τις 80 θέσεις στελεχών της δημόσιας διοίκησης θα διαγωνιστούν περίπου 3.000 υποψήφιοι απ' όλη την Ελλάδα. Αρχικά είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν 3.800 υποψήφιοι αλλά μετά τον έλεγχο των τυπικών προσόντων, απορρίφθηκαν περίπου 800 άτομα που είχαν καταθέσει αιτήσεις.

Οι εξετάσεις σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθούν στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου σε αίθουσες της Φιλοσοφικής και της Φυσικομαθηματικής Σχολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιτυχόντες θα αποτελέσουν την 22η σειρά εισακτέων από την ίδρυση της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και θα είναι μόνο 80 άτομα.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο, το προκαταρκτικό, στο οποίο θα συμμετάσχει το σύνολο των υποψηφίων, περιλαμβάνει γραπτή διαδικασία σε δύο μαθήματα ενώ κατά το τελικό στάδιο η εξέταση περιλαμβάνει γραπτή και προφορική εξέταση στο γνωστικό πεδίο Δημόσια Διοίκηση και σε ένα ακόμη γνωστικό πεδίο επιλογής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ουρά για δουλειά και στον Βόλο


Ουρές σχηματίζονται έξω από το Εργατικό Κέντρο Βόλου, προκειμένου να πάρουν σειρά άνεργοι του Νομού Μαγνησίας και να καταθέσουν αίτηση πρόσληψης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μετά την ανακοίνωση για πρόσληψη με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, 1237 ατόμων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.



Πηγή: http://www.enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Το 13% αφήνει το σχολείο



Το 13,1% των μαθητών στην Ελλάδα εγκαταλείπει το σχολείο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 13,5%.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να μειώσει το ποσοστό της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης στο 10%. Την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από τη χώρα μας υπογράμμισε η Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης Ανδρούλα Βασιλείου, αναφερόμενη στο θέμα μετά από σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου.

Η Κύπρια Επίτροπος επισήμανε ακόμη πως η πρόωρη σχολική εγκατάλειψη αποτελεί ένα μάλλον άκρως πολύπλοκο φαινόμενο και συχνά εξακολουθεί να λείπει μια ισορροπημένη και συνεκτική προσέγγιση από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπισή του. Σύμφωνα με την ίδια για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών, η Επιτροπή συνεχίζει την χαρτογράφηση και ανάλυση των υφιστάμενων συστημάτων με στόχο την διατύπωση συστάσεων προς τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και στην παροχή ενός εγχειριδίου ορθών πρακτικών.

Σε δηλώσεις του από την πλευρά του, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση, «ανάμεσα σε πολλές άλλες ιστορικές προκλήσεις» αναλαμβάνει και την ευθύνη να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των παιδιών που δεν καταφέρνουν να τελειώσουν το σχολείο. Επισήμανε ακόμη ότι η στήριξη της εκπαίδευσης και η επένδυση στην νέα γενιά αποτελούν «την πιο ασφαλή επιλογή για την μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάταξη της εθνικής μας οικονομίας, για την δημιουργία θέσεων εργασίας και για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλήνιες: Παράταση μέχρι την Παρασκευή για την απόκτηση κωδικού



Παράταση έως την Παρασκευή 29 Ιουνίου, για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού (password) και για την υπαγωγή σε ειδικές περιπτώσεις σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, αποφάσισε σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο, όλοι οι υποψήφιοι από Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο μέχρι και τις 5 Ιουλίου.

Όπως είναι γνωστό, για την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου απαιτείται ο οκταψήφιος κωδικός εξετάσεων και ο προσωπικός κωδικός ασφάλειας (password), που δημιούργησαν οι ίδιοι οι υποψήφιοι στο λύκειό τους. Επειδή κάποιοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή έχασαν τον προσωπικό τους κωδικό, μπορούν μέχρι και την Παρασκευή 29 Ιουνίου να απευθυνθούν στο ίδιο Λύκειο για να αποκτήσουν (νέο) προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password).

Μέσα σ' αυτή την προθεσμία, δηλαδή έως και την Παρασκευή 29 Ιουνίου, όσοι υποψήφιοι ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), οι οποίοι είτε δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους είτε επιθυμούν αλλαγή της ειδικής περίπτωσης, πρέπει στο ίδιο Λύκειο να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η παράταση που δίνεται είναι τελική, καθώς, μετά την Παρασκευή 29 Ιουνίου, τα Λύκεια κλείνουν λόγω λήξης του σχολικού έτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν ισχύουν τα σενάρια εμπορίας οργάνων στην Ελλάδα



Τι αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.

Πρακτικά και επιστημονικά αδύνατη είναι η λήψη οργάνων, με σκοπό την «εμπορία, ύστερα από απαγωγή ή εγκληματική ενέργεια και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, υπό τις συνθήκες αυτές, να πραγματοποιηθεί μεταμόσχευση» υπογραμμίζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), με αφορμή αναρτήσεις σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες ιστοσελίδες, για υποτιθέμενες απαγωγές και εγκληματικές ενέργειες, με σκοπό την «εμπορία ανθρωπίνων οργάνων».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο οργανισμός διευκρινίζει ότι ως «εμπόριο οργάνων» νοείται η αγοραπωλησία οργάνων, με την οικειοθελή παραχώρηση οργάνου από ζωντανό δότη, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Η ενέργεια αυτή λαμβάνει χώρα σε κράτη, όπου το νομικό τους πλαίσιο δεν την απαγορεύει ρητά.

Ο ΕΟΜ υπογραμμίζει ότι, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ κρούσμα μεταμόσχευσης οργάνου, προερχόμενου από εμπόριο οργάνων σώματος. Και αυτό, διότι στη χώρα μας οι μεταμοσχεύσεις, είτε από ζώντα είτε από πτωματικό δότη, πραγματοποιούνται μόνο σε μονάδες μεταμόσχευσης δημοσίων νοσοκομείων, υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην ανακοίνωση του, ο ΕΟΜ εξηγεί ότι οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται μέσα από τη συνεχή συνεργασία ενός δικτύου φορέων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου τα νοσοκομεία των δοτών, οι μονάδες μεταμόσχευσης των ληπτών, τα εργαστήρια που ελέγχουν την ιστοσυμβατότητα, η κατανομή με βάση την Εθνική Λίστα και η μεταφορά των μοσχευμάτων με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ, γίνονται υπό τον συνεχή έλεγχο και συντονισμό του ΕΟΜ, που λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως.

Η εμπορία οργάνων στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι παράνομη, επισημαίνει ο ΕΟΜ και εξηγεί ότι η νομοθεσία απαγορεύει ρητά κάθε είδους οικονομικό ή άλλο αντάλλαγμα στον δότη ή στην οικογένειά του ή στο ιατρικό και το λοιπό προσωπικό που συμμετέχει, ενώ απαγορεύεται ακόμη και η γνωστοποίηση της ανάγκης ή της διαθεσιμότητας, με σκοπό την ανταλλαγή.

«Όλες αυτές οι νομικές ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς και οι απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες που απαιτούνται για την αφαίρεση και μια επιτυχή μεταμόσχευση, μετά βεβαιότητας αποκλείουν την εμπορία οργάνων ή οποιοδήποτε άλλο "σενάριο". Επιπλέον, η μεταμόσχευση αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη ιατρική πράξη, όπου απαιτείται άρτια επιστημονική γνώση πολλών ειδικοτήτων, χειρουργική εξειδίκευση και υψηλής ασφάλειας υλικοτεχνικές υποδομές για να πραγματοποιηθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΕΟΜ υπενθυμίζει, επίσης, ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, σύμφωνα με την οποία «οι αναρτήσεις για απαγωγές παιδιών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αναστάσιος Χατζής, καλεί τους πολίτες «να μη λαμβάνουν υπόψη ανυπόστατες πληροφορίες, καθώς μοναδικό σκοπό έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και τον εκφοβισμό, χωρίς ωστόσο να έχουν κανένα βάσιμο υπόβαθρο».

«Η δωρεά οργάνων, μετά το τέλος της ζωής, αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, με μοναδικό κίνητρο την ανιδιοτέλεια, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο» καταλήγει η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Στην «κόψη του ξυραφιού» το ΚΕΘΕΑ



Η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση του οργανισμού.

Σε «οριακό σημείο» και αντιμέτωπο «με προβλήματα και δυσκολίες» βρίσκεται το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), σε μία εποχή που η οικονομική κρίση οδηγεί σε αύξηση της κατάθλιψης, των αστέγων, της παραβατικότητας και της χρήσης νόμιμων και παράνομων ουσιών. Αιτίες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ είναι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, η συρρίκνωση του απασχολούμενου προσωπικού, η απουσία εθνικού σχεδιασμού στον τομέα των εξαρτήσεων και η πολιτική πριμοδότησης των προγραμμάτων υποκατάστασης.

«Κατά τη διάρκεια του 2011, τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και η ακολουθούμενη πολιτική έφεραν τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ σε οριακό σημείο. Η κρίση δημιούργησε νέες ανάγκες στον πληθυσμό των χρηστών και στις οικογένειές τους, ωστόσο το ΚΕΘΕΑ και οι άλλοι φορείς απεξάρτησης και κοινωνικής φροντίδας, αντί να υποστηριχθούν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με προβλήματα και δυσκολίες, απόρροια μιας ισοπεδωτικής πολιτικής με πολλές αντιφάσεις, κενά και συνεχή αβεβαιότητα» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό του Κέντρου, για το 2011.

Συγκεκριμένα, η κρατική επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ μειώθηκε κατά 21%, από το 2009 έως το 2011, ενώ περαιτέρω μείωση προβλέπεται για το 2012. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, το 2009, η επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ ήταν 24 εκατ. ευρώ, ενώ, το 2011, η εγγεγραμμένη επιχορήγηση ήταν 23 εκατ. ευρώ, με την καταβληθείσα να είναι ακόμα χαμηλότερη (18.870.000 ευρώ). Για το 2012, η επιχορήγηση είναι 18,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει εάν θα καταβληθεί στο σύνολό της.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, η τελευταία έγκριση προσλήψεων για το ΚΕΘΕΑ έγινε το 2006, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζομένων να υφίσταται συνεχείς μειώσεις. Το 2011 απασχολήθηκαν 511 εργαζόμενοι, συνολικά 31 λιγότεροι σε σχέση με το 2010. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, εκκρεμούν περισσότερα από 15 αιτήματα προς το ΚΕΘΕΑ για νέες μονάδες, που είναι δύσκολο να υλοποιηθούν εξαιτίας της αδυναμίας στελέχωσής τους.

Προβλήματα στον τομέα των εξαρτήσεων δημιουργεί, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ και η απουσία εθνικού σχεδιασμού, με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων πριν από δύο χρόνια, να μην έχει εφαρμοστεί. «Αντιθέτως, εδώ και ένα χρόνο, η στρατηγική του υπουργείου στον τομέα των ναρκωτικών φαίνεται να εξαντλείται στην επέκταση των προγραμμάτων υποκαταστάτων και τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία, βιαστικά, χωρίς σχέδιο, χωρίς προδιαγραφές, χωρίς μέριμνα να καλυφθούν οι πολύπλευρες ανάγκες των χρηστών», όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία διανύει μια περίοδο οικονομικής κρίσης, «οι δραματικές συνέπειες της οποίας στη σωματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού και την κοινωνική συνοχή είναι πλέον αδιαμφισβήτητες. Η ανεργία και η σημαντική μείωση των εισοδημάτων έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών, των αστέγων, των ανθρώπων που υποσιτίζονται, της παραβατικότητας, της κοινωνικής έντασης και της χρήσης νόμιμων και παράνομων ουσιών», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Μπάμπης Πουλόπουλος.

Το 2011, το ΚΕΘΕΑ παρείχε υπηρεσίες σε 2.000 χρήστες στον δρόμο, μέσω ειδικών παρεμβάσεων, σε 3.200 χρήστες νόμιμων και παράνομων ουσιών στα Συμβουλευτικά Κέντρα, σε 1.500 άτομα στις μονάδες ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, σε 2.300 φυλακισμένους και αποφυλακισμένους με πρόβλημα χρήσης και σε 6.000 μέλη οικογενειών που αντιμετωπίζουν στους κόλπους τους πρόβλημα χρήσης.

Ωστόσο, η πολιτική πριμοδότησης των προγραμμάτων υποκαταστάτων, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχουν οδηγήσει, από τα τέλη του 2011, σε μείωση της προσέλευσης στα «στεγνά προγράμματα»- στα οποία δεν χορηγούνται υποκατάστατα ουσιών- κατά περίπου 200 άτομα, η οποία φαίνεται να συνεχίζεται και το 2012.

Παρά τις δυσχέρειες, το ΚΕΘΕΑ υλοποιεί σχέδιο με στόχο την αντιμετώπιση, στο κέντρο της Αθήνας, φαινομένων, όπως η εγκληματικότητα και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών περίθαλψης και φροντίδας των εξαρτημένων που είναι άστεγοι ή διαβιούν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης, προϋπολογισμού 950.000 ευρώ, στην περιοχή της Ομόνοιας και τη λειτουργία δύο νέων κινητών μονάδων street-work (προγράμματα προσέγγισης χρηστών στον δρόμο) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τρία χρόνια, προϋπολογισμού 1.387.660 ευρώ.

Το προφίλ του χρήστη

Το προφίλ του χρήστη δεν είχε σημαντική διαφορά το 2011, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πλειονότητα των χρηστών που προσέγγισαν, πέρυσι, τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ είναι άνδρες ελληνικής υπηκοότητας, με μέση ηλικία τα 29,5 χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό προσήλθε στις μονάδες με δική του πρωτοβουλία. Περισσότεροι από έξι στους δέκα είναι άνεργοι. Οι μισοί είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ ένας στους πέντε δεν είχε ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Κύρια ουσία κατάχρησης παραμένει η ηρωίνη και τα οπιοειδή, παρατηρείται ωστόσο σταδιακή μείωση της χρήσης τους τα τελευταία χρόνια. Η ηπατίτιδα C αποτελεί την επικρατέστερη μολυσματική ασθένεια, με έναν στους τέσσερις χρήστες να γνωρίζει ότι πάσχει, ενώ ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες (B και C) ή τον HIV.

Παγκόσμια Ημέρα κατά Ναρκωτικών

Το ΚΕΘΕΑ υποδέχεται την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών με πλήθος εκδηλώσεων, σε όλη την Ελλάδα, και κεντρικό μήνυμα «Στην κρίση, είμαστε όλοι μαζί. Στην κρίση, απαντάμε με αλληλεγγύη». Θα πραγματοποιηθούν, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, αθλητικοί αγώνες, ενημερωτικές δράσεις και παρεμβάσεις ενημέρωσης- υποστήριξης για τους χρήστες, στον δρόμο και σε σωφρονιστικά καταστήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιρνε παράνομα σύνταξη ως τυφλός και πουλούσε λαχανικά στις λαϊκές




Αόοοομματος...

Ακόμα ένα περιστατικό προστέθηκε στη μακρά λίστα με τις συντάξεις-μαϊμού σε δήθεν τυφλούς.

Αυτή τη φορά «πρωταγωνιστής» ήταν ένας 56χρονος, ο οποίος πιάστηκε στην τσιμπίδα της οικονομικής αστυνομίας, διότι τα τελευταία οκτώ χρόνια έπαιρνε παράνομα σύνταξη ως τυφλός, αν και η όρασή του ήταν άριστη, από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής του ΙΚΑ Άργους, ο 56χρονος είχε ποσοστό αναπηρίας 100% και μάλιστα θα χρειαζόταν για όλη τη ζωή βοήθεια από τρίτο πρόσωπο.

Ο… τυφλός εντοπίστηκε να πουλά οπωροκηπευτικά προϊόντα σε λαϊκή αγορά του Περιστερίου και να οδηγεί φορτηγό!

Στον έλεγχο που του έγινε βρέθηκε να έχει πάνω του άδεια οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας στο όνομά του.

Το ύψος της συνολικής ζημιάς που προκλήθηκε στον ΟΓΑ από την παράνομη καταβολή της σύνταξης, ανέρχεται στις 70.794 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Αόοοομματος, ελεήστε τον αόμματο... όπως έλεγε και ο Μίμης Φωτόπουλος στην «Κάλπικη λίρα».

Ας θυμηθούμε το περιστατικό, το οποίο όπως φαίνεται είναι διαχρονικό!






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπήκε σε φέρετρο για να διαμαρτυρηθεί!



Δείτε τη σοκαριστική κίνηση καρκινοπαθούς στη Θεσσαλονίκη.

«Η υγεία πεθαίνει και μαζί της πεθαίνουμε κι εμείς» φώναξε μέσα από το φέρετρο στο οποίο είχε μπει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης Περσεφόνη Μήτα έξω από το ΙΚΑ της οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει οι καρκινοπαθείς οι οποίοι μη μπορώντας πλέον να προμηθευτούν τα φάρμακά τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη.

«Στερούμαστε τα φάρμακα που θα πρέπει να παίρνουν δωρεάν όλοι οι καρκινοπαθείς. Δεν μπορούμε να κάνουμε πια τις χημειοθεραπείες μας στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία που πάμε να πάρουμε τα φάρμακά μας μάς δίνουν ένα χαρτί που γράφει "στερείται" με το οποίο πρέπει να πάμε στον ΕΟΠΥΥ για να τα προμηθευτούμε, αλλά ούτε εκεί υπάρχουν. Τα φαρμακεία έχουν κόψει την πίστωση στα ασφαλιστικά ταμεία και πρέπει να πληρώνουμε και υπάρχουν φάρμακα που κοστίζει ίσως και 4.000 ευρώ η δόση. Αλλά ακόμη κι αν έχουμε να πληρώσουμε υπάρχει έλλειψη φαρμάκων διότι οι εταιρείες, λόγω των χρεών των ταμείων, έχουν σταματήσει τις εισαγωγές. Εμείς όμως τι χρωστάμε; Πληρώναμε χρόνια ολόκληρα τις εισφορές μας στα ταμεία. Γιατί θα πρέπει να υφιστάμεθα αυτή τη ταλαιπωρία;» είπε η κ Μήττα.






Διαβάστε περισσότερα...

Μάχεται τον καρκίνο με τη διατροφή



Η ιστορία της 44χρονης που είπε «όχι» στη συμβατική θεραπεία.

Για να αποφύγει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού η 44χρονη Vicky Sewart από τη Βρετανία αρνήθηκε, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, τα ισχυρά φάρμακα που της πρότειναν οι γιατροί και επέλεξε αντί αυτών μία δίαιτα με καυτερές γεύσεις και χαμηλά λιπαρά.

Η Sewart φοβόταν τις παρενέργειες από τη λήψη των φαρμάκων κι έτσι προτίμησε να βάλει στη ζωή της άσκηση και ειδικά επιλεγμένες τροφές, συμπεριλαμβανομένης της κουρκούμης, για την οποία η ίδια λέει πως «κάνει τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκτονούν».

Οι ειδικοί προειδοποίησαν πως υπάρχουν λίγες επιστημονικές ενδείξεις για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς της. Αλλά η Sewart πιστεύει πως η δίαιτα που ακολούθησε μετά τη χημειοθεραπεία, τις ακτινοβολίες και το χειρουργείο αποτελεί βασικό μέρος της ανάρρωσής της.

Η εμπειρία της θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο επιστημονικής μελέτης για το πώς ο τρόπος ζωής επηρεάζει την απόκριση του σώματος στον καρκίνο.

Μετά τη διάγνωση, η 44χρονη έκανε μία μικρή έρευνα ως προς το ποιες τροφές μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην ανάρρωσή της. Μετά την επέμβαση αφαίρεσης μαστού και λεμφαδένα, πριν από τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε στους γιατρούς πως δεν ήθελε να λάβει το Tamoxifen αλλά θα ακολουθούσε τη δική της «αντι-καρκινική» δίαιτα.

«Είναι πολύ ασυνήθιστο ένας ασθενής με καρκίνο του μαστού να μην λαμβάνει το φάρμακο. Όταν το είπα στους γιατρούς με συμβούλεψαν απλά να κρατήσω τα οιστρογόνα μακριά από τον οργανισμό μου, αυτό που πρακτικά κάνει και το φάρμακο. Έχουν περάσει από τότε τέσσερα χρόνια και πιστεύω πως οι πεποιθήσεις αλλάζουν κάπως κι έτσι οι ιδέες σαν τη δική μου κινούνται παράλληλα με τις πιο συνηθισμένες θεραπείες. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη πως η διατροφή μου βοήθησε στην ανάρρωσή μου», λέει η ίδια.

Η 44χρονη άρχισε αποκλείοντας από τη διατροφή της όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επιλέγοντας σούπερ-τροφές και κάνοντας μέτρια άσκηση. «Φρέσκα φρούτα, λαχανικά και χυμοί είναι όλα καταπληκτικά, και τα παγωμένα μούρα το ίδιο. Η κουρκούμη είναι θαυματουργή και το τζίντζερ και το σκόρδο είναι φανταστικά στη μαγειρική», λέει.

Τα τέσσερα αυτά χρόνια η Sewart- που μέσα στο 2012 σχεδιάζει να παντρευτεί- έδινε τακτικά δείγματα αίματος και ούρων και συμπλήρωνε ερωτηματολόγια στο πλαίσιο μιας εθνικής έρευνας για το πώς ο τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού έπειτα από χειρουργική επέμβαση.

Η έρευνα είναι η μεγαλύτερο του είδους της στον κόσμο, περιλαμβάνει 56 νοσοκομεία σε όλη τη Βρετανία και συμμετέχουν 3.400 ασθενείς. Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν του χρόνου.

Περιγράφοντας την εμπειρία της με τον καρκίνο η 44χρονη είπε: «οι άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν ή να επιστρέψουν και να απολαμβάνουν τη ζωή. Πρέπει απλά να είσαι ευγνώμων που είσαι ακόμα εδώ».

Ειδικοί, ωστόσο, απευθύνουν έκκληση σε άλλους καρκινοπαθείς να μην εγκαταλείψουν τις συμβατικές μεθόδους θεραπείας.

Ο Δρ Steve Kelly που ειδικεύεται στον καρκίνο του μαστού στο Νοσοκομείο Derriford στο Plymouth δήλωσε: «Οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού μειώνονται εδώ και είκοσι χρόνια χάρη στις επεμβάσεις, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Ωστόσο υπάρχουν τρία πράγματα που οι ασθενείς μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους: δεν εγγυώνται την επιβίωση αλλά βοηθούν. Πρώτον να ασκούνται για μισή ώρα τρεις φορές την εβδομάδα. Δεύτερον να μην πάρουν βάρος και τρίτον να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών».






Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η επισκληρίδιος αναισθησία



Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιτυχία της μεθόδου.

Σήμερα η επισκληρίδιος αναισθησία θεωρείται η αποτελεσματικότερη μέθοδος για την απαλλαγή της επιτόκου από τις ωδίνες του τοκετού. Το γεγονός ότι η γυναίκα είναι ξύπνια , με απόλυτη συναίσθηση του γεγονότος του τοκετού και συγχρόνως εντελώς χαλαρωμένη χωρίς πόνους, επιδρά πολύ θετικά, σωματικά και ψυχολογικά στην ίδια και το έμβρυο.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η επισκληρίδιος αναισθησία παίζει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση του τοκετού ως θετικής εμπειρίας.

Η οσφυϊκή επισκληρίδιος αναισθησία επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενός λεπτού και εύκαμπτου καθετήρα στον επισκληρίδιο χώρο και την έγχυση μέσω αυτού τοπικών αναισθητικών. Η επιτυχία της μεθόδου βασίζεται σε ορισμένες προυποθέσεις, όπως είναι η καλή συνεργασία επιτόκου και αναισθησιολόγου, η εμπειρία του ιατρού και η τήρηση των κανόνων αντισηψίας.

Αντενδείξεις για την εφαρμογή της μεθόδου είναι:

Η άρνηση της επιτόκου
Διαταραχές της πηκτικότητας και θρομβοπενία
Τοπική φλεγμονή
Ορισμένες νευρολογικές παθήσεις
Ολιγαιμία ή αιμορραγία

Βέβαια υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν επιπλοκές, οι συχνότερες των οποίων είναι:

Υπόταση (είναι ακίνδυνη και μπορεί να αντιμετωπισθεί άμεσα)
Ρίγος που περνάει αυτόματα μέσα σε 5 έως 10 λεπτά της ώρας
Τρώση της μήνιγγος και πονοκέφαλος που συμβαίνει σε ένα ποσοστό 1-2% και αντιμετωπίζεται χωρίς να αφήσει κατάλοιπα.
Άλλες νευρολογικές επιπλοκές είναι σήμερα σπανιότατες.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα Γολγοθά βιώνουν οι ασφαλισμένοι



Ψάχνουν τα φάρμακα τους στα φαρμακεία του Πειραιά και δεν τα βρίσκουν.

Μετά την απόφαση του Συλλόγου Πειραιά να εκτελεί συνταγές, όλοι οι ασφαλισμένοι Αττικής και Πειραιά σπεύδουν στην περιοχή για να προμηθευτούν τα φάρμακα τους, όμως τα φαρμακεία αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση.

Οι ουρές είναι ατέλειωτες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι δεν βρίσκουν τα φάρμακα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα φαρμακείο, ο φαρμακοποιός μοίρασε χαρτάκια προτεραιότητας και έφτασε μέχρι το νούμερο 140, στις 10 το πρωί.

Άνθρωποι με προβλήματα υγείας αναγκάζονται να κάνουν δρομολόγια μέσα στην ζέστη και στη συνέχεια να στήνονται σε ουρές για να προμηθευτούν τα φάρμακα τους, αν είναι τυχεροί. Πολλές φορές οι συνταγές περιέχουν περισσότερα από ένα φάρμακα, όμως το φαρμακείο δεν μπορεί να την καλύψει ολόκληρη καθώς διαθέτει μόνο το ένα φάρμακο, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία του ασφαλισμένου να συνεχίζεται.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζεται από την επόμενη Δευτέρα 2 Ιουλίου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε περίπτωση που δεν τους καταβληθούν μέσα στην εβδομάδα 120 εκατ. ευρώ που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ και αφορούν και στις συνταγές του περασμένου Απριλίου.

«Στηρίζουμε όσο μπορούμε, αλλά εάν μέχρι την Παρασκευή δε δοθούν χρήματα που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ, τότε από την ερχόμενη Δευτέρα και οι φαρμακοποιοί του Πειραιά θα σταματήσουν να δίνουν φάρμακα», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κούβαρης.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές που καίνε τα λίπη



Αναλυτική λίστα των λιποδιαλυτικών τροφίμων.

Κανένα τρόφιμο δεν διαθέτει την ιδιότητα να αδυνατίζει χωρίς δίαιτα. Ωστόσο, στο πλαίσιο της κατάλληλης διατροφής και της συστηματικής γυμναστικής, κάποιες τροφές μπορούν να προσφέρουν αυτό το «κάτι παραπάνω». Δείτε ποιες είναι αυτές...

1. Γαλακτοκομικά: Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μέσω γαλακτοκομικών μειωμένων λιπαρών και επίσης χαμηλών σε νάτριο συμβάλει στην προστασία του μυϊκού ιστού και στην αναλογικά μεγαλύτερη απώλεια λίπους.

2. Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα αδρά επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και αμυλούχων υδατανθράκων, τα οποία, επειδή απορροφώνται πιο αργά, διατηρούν το σάκχαρο του αίματος πιο σταθερό.

3. Ινώδη λαχανικά και χόρτα: Είναι ενεργειακά αραιά τρόφιμα, πλούσια σε νερό, φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Γεμίζουν το στομάχι με λίγες θερμίδες, προκαλώντας έτσι ταχύτερα την αίσθηση του κορεσμού.

4. Όσπρια: Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, αυξάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον κορεσμό της πείνας και συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

5. Ξηροί καρποί και σπόροι: Παρότι είναι ενεργειακά πυκνά τρόφιμα και αποδίδουν αρκετές θερμίδες, έχουν ευεργετική επίδραση στον έλεγχο της πείνας και στο μεταβολισμό του λίπους, εφόσον δεν υπερκαταναλώνονται.

6. Ψάρια και θαλασσινά: Περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, οι οποίες αυξάνουν τη θερμογένεση και ενισχύουν τις καύσεις. Τα πιο παχιά ψάρια είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη δραστικότητα της ινσουλίνης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι καυτερά μπαχαρικά και γεύματα, άπαχες ζωικές πρωτεΐνες, καφές, τσάι και το παγωμένο νερό μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση των καύσεων.

Ποια τρόφιμα βοηθούν να χάσουμε περισσότερο λίπος;

Λαχανικά και χόρτα

Αγκινάρα, Βλίτα, Γλιστρίδα, Κάρδαμο, Καρότο, Κολοκύθα, Κολοκυθάκι, Κουνουπίδι, Κρεμμυδάκι, Κρεμμύδι, Λαχανάκια, Λάχανο, Μαϊντανός, Μανιτάρια, Μαρούλι, Μπάμιες, Μπρόκολο, Παντζάρι, Πιπεριές (ιδίως οι καυτερές, Πράσα, Ραδίκια, Ραπανάκι, Ρόκα, Σέλινο, Σκόρδο, Σπανάκι, Σπαράγγι, Σταμναγκάθι, Τσουκνίδα, Φασολάκια

Πηγές υδατανθράκων και φυτικών ινών

Αρακάς, Βρόμη, Γλυκοπατάτα, Ζυμαρικά ολικής αλέσεως, Καλαμπόκι, Κεχρί, Κινόα, Κολοκάσι, Κριθάρι, Μούσλι (άψητο), Ξινόχοντρος, Όσπρια (καλή πηγή πρωτεϊνών), Παξιμάδι κριθαρένιο, Πλιγούρι, Ρύζι καστανό, Σίκαλη, Τραχανάς, Φύτρες δημητριακών, Χαρούπι, Ψωμί πιτυρούχο

Ζωικές πηγές ασβεστίου (Χαμηλά σε λιπαρά και νάτριο)

Γάλα Γιαούρτι. Κεφίρ Ξινόγαλο, Σαρδέλες και ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα

Λίπη και έλαια

Αβοκάντο, Βούτυρο αμυγδάλου, Βούτυρο καρύδας, Έλαιο MCT, Ελαιόλαδο ωμό, Ελιές ανάλατες, Iχθυέλαιο, Κρόκος αβγού, Λινέλαιο ωμό, Σησαμέλαιο, Ταχίνι, Φιστικοβούτυρο

Φρούτα

Ακτινίδιο, Ανανάς, Αχλάδι, Βατόμουρα, Βερίκοκο, Γκρέιπφρουτ, Δαμάσκηνο, Κεράσι, Κράνα, Λεμόνι, Μάνγκο, Μήλο, Πορτοκάλι, Ρόδι, Σταφίδα μαύρη, Φράουλα

Πηγές πρωτεϊνών

Ασπράδι αβγού, Θαλασσινά, Πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey), Ρεβίθια, Σόγια, Φάβα, Φακές, Φασόλια, Ψάρια (ιδίως: τόνος βακαλάος, σαρδέλες, σκουμπρί και σολομός), Ψαχνό πουλερικών και κόκκινων κρεάτων (προτιμότερο από ζώα ελεύθερης βοσκής ή βιολογικής εκτροφής)

Ροφήματα

Αφεψήματα βοτάνων (λουίζα, σημύδα κ.ά.), Ζωμοί και χυμοί λαχανικών (π.χ. παντζαριού), Κακάο, Καφές, Τσάι, Χυμός βατόμουρων, Χυμός γκρέιπφρουτ, Χυμός ροδιού

Ξηροί καρποί και σπόροι

Αμύγδαλα, Ηλιόσπορος, Καρύδια, Κολοκυθόσπορος, Κουκουνάρι, Λιναρόσπορος, Σουσάμι, Σπόροι Chia, Φιστίκια

Διάφορα

Ανθοί λουλουδιών, Βανίλια, Δεντρολίβανο, Κανέλα, Κρόκος (ζαφορά), Μαστίχα, Μουστάρδα, Μπούκοβο, Ξύδι άσπρο, Πάπρικα καυτερή, Πιπέρι καγιέν, Ρίγανη, Σάλτσα τσίλι και Τζίντζερ!


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταμόσχευση ήπατος αποκλειστικά από ρομπότ



Χρησιμοποιήθηκε για την αποκοπή τμήματος του οργάνου του δότη.

To ιταλικό κέντρο μεταμοσχεύσεων ISMETT του Παλέρμο ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στην πρώτη μερική μεταμόσχευση ήπατος χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ένα ρομπότ για την αποκοπή τμήματος του οργάνου του δότη.
«Μόνο οι βραχίονες του ρομπότ εισήλθαν στην κοιλιακή χώρα του δότη για να πραγματοποιήσουν την εγχείρηση. Κατά το παρελθόν ορισμένες επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρησιμοποίηση ρομπότ, αλλά με τη βοήθεια ενός χειρουργού που με το χέρι του εντός της κοιλιακής χώρας πραγματοποιούσε μαζί με το ρομπότ την εγχείρηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ISMETT.

Κατά την εγχείρηση, το ρομπότ απέκοψε τμήμα του ήπατος ενός 44χρονου που ήθελε να βοηθήσει τον 46χρονο αδελφό του που έπασχε από κίρρωση.

Η ανακοίνωση του κέντρου μεταμοσχεύσεων, το οποίο εδρεύει στο Παλέρμο, δεν διευκρινίζει την ημερομηνία της εγχείρησης και αναφέρει ότι ο δότης βγήκε από το νοσοκομείο έπειτα από εννέα ημέρες και επέστρεψε στην εργασία του, ενώ ο μεταμοσχευμένος ασθενής παρέμεινε επί λίγες εβδομάδες κι έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

Η ιατρική ομάδα του κέντρου πραγματοποίησε την μεταμόσχευση με τη βοήθεια του ρομπότ «Da Vinci SHDI», με μορφή χταποδιού και πολλούς βραχίονες, το οποίο κατασκευάσθηκε το Κέντρο Ρομποτικής Χειρουργικής της Πίζας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η γευστική μνήμη επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά



Ποια είναι η διαδικασία της «αναγνώρισης» της φύσης της γεύσης.

Είναι γνωστό ότι η γεύση είναι από τις κυρίαρχες αισθήσεις που φθάνουν στον εγκέφαλο δημιουργώντας, τις περισσότερες φορές, ευφορία και αγαλλίαση. Το να γευθείτε κάτι ιδιαίτερο νόστιμο είναι μια στιγμή ευτυχίας που χαράσσεται ανεξίτηλα στο φιλμ της μνήμης. Αν θεωρήσουμε ότι η φωτογραφική μνήμη λειτουργεί ως «κλέφτης της στιγμής», τότε η γευστική μνήμη είναι σίγουρα «συνεργός στην κλοπή»!

Επομένως, η μνήμη της γεύσης είναι η ικανότητα συγκράτησης, αποθήκευσης και επαναφοράς των γευστικών γνώσεων, η οποία φαίνεται να είναι η δυνατότερη και η πιο μακροχρόνια. Πάντως είναι δύσκολο και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια το να εκφράσετε τις αισθήσεις με λέξεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για οσμές και γεύσεις.

Ποια είναι όμως είναι η διαδικασία της «αναγνώρισης» της φύσης της γεύσης;

Οτιδήποτε καταναλώνεται ως τροφή διεγείρει αρχικά τις θηλές της γλώσσας και εν συνεχεία κινητοποιεί μια σειρά βιολογικών μηχανισμών στον οργανισμό που αφυπνίζουν τις αισθήσεις και τονώνουν τις φυσιολογικές λειτουργίες.

Έπειτα, ο εγκέφαλος συγκρίνει τη λαμβανόμενη πληροφορία με τις ήδη καταγεγραμμένες στη μνήμη του πριν διερευνήσει και πριν αποφανθεί για την αντίληψη, την αναγνώριση, την ανάμνηση ή την άγνοια της φύσης της διέγερσης.

Μάλιστα, το εγκεφαλικό σύστημα του ανθρώπου είναι με τέτοιο τρόπο φτιαγμένο, ώστε να του αρέσουν τα γλύκα και τα αλμυρά, γιατί «κάνουν καλό», και να αποφεύγει τα πικρά και τα ξινά, ως πιθανά επιβλαβή, καθώς οι αισθητήρες της γλώσσας τα μεταφράζουν ως τοξικά – δηλητηριώδη.

Έτσι, η καταγραφή της γευστικής μνήμης φαίνεται να διαφέρει ανάλογα με το είδος του γευστικού ερεθίσματος ενώ είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην ανίχνευση νέων και δυνητικά επικίνδυνων γευστικών προκλήσεων. Η ανίχνευση, λοιπόν, του κινδύνου ορίζεται ως σημαντικότερη από την απλή αναγνώριση ενός τροφίμου. Υπό αυτή την έννοια, το γεγονός ότι οι αισθητήρες της γλώσσας μας είναι πιο ευαίσθητοι στα πικρά και τα ξινά, που είναι αυτά που «δηλητηριάζουν» τον οργανισμό, βοηθά στην άμεση αποφυγή τους, σε αντίθεση με τα τρόφιμα εκείνα που προσφέρουν απλά απόλαυση ή ηδονή. Σε αυτό συνηγορούν πολλές μελέτες, οι οποίες αναφέρουν ότι «οι κοντινές αισθήσεις», οσμή, γεύση και αφή αντιδρούν άμεσα στον κίνδυνο σε αντίθεση με τις «μακρινές αισθήσεις», όραση και ακοή στις οποίες παίρνει χρόνο για να εντοπίσουν και να αντιδράσουν στον κίνδυνο.

Γεύση και μνήμη

Σε συνολικό επίπεδο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους κυρίως η διαφορά στη γεύση σε ένα γνώριμο για αυτούς φαγητό, γίνεται αμέσως εμφανής, ακόμη και όταν υπάρχει μόνο μια μικρή διαφορά μεταξύ τους. Αυτή είναι μια πραγματική πρόκληση, μεταξύ άλλων και για τη βιομηχανία τροφίμων, δεδομένου ότι κάθε αλλαγή στη γεύση των προϊόντων ενέχει τον κίνδυνο της μη θετικής αποδοχής από τον καταναλωτή. Συνήθως, η αλλαγή ή η αλλοίωση της γεύσης των δημοφιλών προϊόντων διατροφής είναι ιδιαίτερα αντιπαθής από τους καταναλωτές.

Από την άλλη πλευρά, σε προσωπικό επίπεδο, δοκιμάζοντας ένα τρόφιμο μπορούν να συμβούν δύο πράγματα:

α. υποσυνείδητα να ανακαλείται, από τις θυρίδες της μνήμης, η αίσθηση της πρώτης έκθεσης ή

β. να δημιουργηθεί μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία που αποτυπώνεται στο γευστικό χάρτη.

Αν το αίσθημα της γεύσης είναι εξαίσιο, μοναδικό και ταιριάζει απόλυτα στις γευστικές σας προτιμήσεις τότε δημιουργείται μια μορφή γευστικού εθισμού που σας συντροφεύει για πάντα. Η γευστική μνήμη φαίνεται ότι επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά και συνήθεια καθώς λειτουργεί ως πυξίδα στα μελλοντικά γευστικά ταξίδια.

Είναι διακριτή πλέον η άρρηκτη σύνδεση της γεύσης με τη μνήμη. Και συχνά ακούτε για την γευστική μνήμη που σας συνδέει με την παιδική σας ηλικία και με τα συναισθήματα όταν τρώτε κάποιο φαγητό που σας ετοίμασε κάποιο αγαπημένο συγγενικό πρόσωπο. Πράγματι, η γεύση της αθωότητας ξεκινά από μικρή ηλικία (ακόμη και από την εμβρυική περίοδο) και είναι η γευστική μνήμη η οποία εγκλωβίζει όλα τα ωραία πιάτα που στιγμάτισαν θετικά τους γευστικούς σας κάλυκες στο «μαύρο κουτί» της μνήμης. Και όχι άδικα, οι γευστικές αναμνήσεις θεωρούνται από τις πιο γλυκές αναμνήσεις των παιδικών χρόνων. Μεγαλώνετε μαγειρεύοντας και απολαμβάνοντας το φαγητό με αγαπημένα πρόσωπα δημιουργώντας γευστικά ίχνη που παραμένουν ανεξίτηλα. Η μυρωδιά, η όψη, το άρωμα και η γεύση του φαγητού ξυπνούν τις αναμνήσεις, φέρνουν στο νου εικόνες που σας μεταφέρουν στο χωρόχρονο του παρελθόντος, βιώνοντας ξανά ξεχωριστές στιγμές.

Έτσι, η δημιουργία μιας πρωτότυπης λίστας αγαπημένων φαγητών των παιδικών χρόνων είναι αναπόφευκτη, η οποία ενώ εσείς μεγαλώνετε, εκείνη μεταλλάσσεται σε μια «τράπεζα γευστικών δεδομένων» όπου προστρέχετε κάθε φορά που δοκιμάζετε ένα τρόφιμο. Συνήθως στην καθημερινή ζωή, δεν δίνετε καθόλου σημασία και προσοχή στο φαγητό σας αν δεν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο σε αυτό ή να διαφέρει αισθητά από τις προσδοκίες σας. Αν πραγματικά όμως σας εντυπωσίασε, τότε μόνο αποθηκεύεται αυτόματα στις θυρίδες της γευστικής τράπεζας.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφική αξία του μπρέτσελ



Προτιμήστε αυτά που δεν έχουν επιπλέον χοντρό αλάτι.

Το μπρέτσελ είναι ένα ιδιαίτερο κουλούρι, αλμυρό, με ηλιοκαμμένη όψη και κόκκους αλατιού πάνω του, σε σχήμα χαλαρού κόμπου, που έφτασε και στην Ελλάδα από τη Γερμανία. Σήμα και σύμβολο για την αρτοποιία της χώρας του. Αγαπητό πλέον σε μικρούς και μεγάλους και με μακρά παράδοση στη χώρα που το γέννησε. Τώρα πλέον, το μπρέτσελ ψήνεται στους φούρνους όλου του κόσμου και τρώγεται ευχάριστα σκέτο, με βούτυρο ή με γέμιση σαν σάντουιτς. Ό,τι είναι για τους Έλληνες το σουσαμένιο κουλούρι, είναι για τους Γερμανούς το μπρέτσελ.

Κι όμως, πρωταθλητές στην κατανάλωσή του είναι μάλλον οι Αμερικανοί καθώς στην Αμερική παράγονται και πωλούνται πάνω από 150 εκατ. κιλά μπρέτσελ κάθε χρόνο.

Σήμερα, υπάρχουν πολλά είδη μπρέτσελ. Συναντάμε σκληρά μπρέτσελ, μαλακά, πολύσπορα, «ολλανδικά» με ζύμη από μπίρα, τυρί, σίκαλη, με βούτυρο, σε σχήμα σπίρτου, σε σχήμα μπαστουνιού, σαν μπουκιές, μπρέτσελ-πίτσα και μπρέτσελ με διάφορες γεύσεις, όπως σοκολάτα, κανέλα, μέχρι παρμεζάνα ή το παραδοσιακό χοντρό αλάτι. Τα μαλακά πρέπει να καταναλωθούν αμέσως, γιατί η ζύμη τους σκληραίνει γρήγορα. Τα σκληρά έχουν μεγαλύτερη αντοχή. Αντέχουν τουλάχιστον για μία εβδομάδα κλεισμένα σε πλαστική σακούλα, προτού χάσουν την τραγανή υφή τους.

Το κλασικό μπρέτσελ παρασκευάζεται από αλεύρι, αυγό, γάλα, νερό, μαγιά, ζάχαρη και αλάτι. Υπάρχει ποικιλία συνταγών για να τα παρασκευάσει κάποιος μόνος του στο σπίτι.

Ένα μεγάλο μαλακό μπρέτσελ περιέχει 483 θερμίδες και ένα σκληρό μπρέτσελ (περίπου 60γρ) περιέχει 228 θερμίδες, αριθμοί που ποικίλουν ανάλογα με τα υλικά που περιέχουν, τον τρόπο παρασκευής τους αλλά και το μέγεθός τους. Ένα ιδανικό σνακ θα πρέπει να περιέχει 100 έως 200 θερμίδες. Επίσης, ένα μεγάλο μαλακό μπρέτσελ περιέχει 4 γρ. λίπους και περίπου 99γρ. υδατανθράκων που καλύπτει το 33% της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης σε υδατάνθρακες. Διάφορες μελέτες αναφέρουν ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως αυτοί που βρίσκονται στα μαλακά μπρέτσελς, πιθανόν να αυξάνουν τις πιθανότητες για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη σε μεγαλύτερο βαθμό από τα κορεσμένα λίπη.

Επιπλέον, ένα μαλακό μπρέτσελ περιέχει 12 γρ. πρωτεϊνών, δηλαδή, 21,4%-26% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των 50γρ. κατά μέσο όρο για ένα ενήλικο άτομο. Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα μαλακά μπρέτσελς θεωρούνται ατελείς, δεν περιέχουν δηλαδή ένα ή περισσότερα από τα απαραίτητα αμινοξέα. Αν προσθέσουμε φυστικοβούτυρο στο μπρέτσελ, μπορούμε να έχουμε τις πλήρεις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε. Το μαλακό μπρέτσελ περιέχει 30% του σιδήρου που χρειάζεται ο οργανισμός μας καθημερινά και μπορεί να μας προστατεύσει ενάντια στην αναιμία που μας κάνει να νιώθουμε άτονοι και κουρασμένοι και 3% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε ασβέστιο.

Χάρη στο αλάτι που περιέχεται στη ζύμη του μπρέτσελ αλλά και στο χοντρό αλάτι με το οποίο συνήθως το γαρνίρουν, ένα μεγάλο μαλακό μπρέτσελ περιέχει περίπου το 85% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε νάτριο. Προτιμήστε τα μπρέτσελ που δεν έχουν επιπλέον χοντρό αλάτι επάνω. Το αλάτι δίνει γεύση στα τρόφιμα, αλλά λόγω υψηλής περιεκτικότητάς του σε νάτριο, συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Για να θεωρείται η διατροφή σας χαμηλή σε αλάτι, η πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2400 mg την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε μια κουταλιά του γλυκού. Εάν όμως τρώτε αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι δύσκολο να διατηρήσετε την ημερήσια ποσότητα πρόσληψης νατρίου στα 2400mg/ημέρα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 5.000 άνεργους πτυχιούχους έως 35 ετών




Ευκαιρία να εργαστούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα έχουν 5.000 άνεργοι πτυχιούχοι έως 35 ετών, που θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Ήδη η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα ξεκίνησε από την Τετάρτη 6 Ιουνίου και αφορά πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής και να αντιμετωπίζουν δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας ή να διανύουν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε δουλειές περιστασιακές και υποαμοιβόμενες.
Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν τους ανέργους θα επιχορηγηθούν για 24 μήνες με τη δέσμευση ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για 27 μήνες.

Η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και 25 ευρώ/ ημέρα για ανέργους άνω των 24 ετών.

Δικαιούχοι – Επιχειρήσεις
Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.

Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελουσίας εξόδου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Στο πρόγραμμα δεν υπάγονται:
Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν. 2190/94 (ΦΕΚ 28/Α/03.03.1994) και του ν. 3812 (ΦΕΚ 234/Α/28.12.2009).
Τα νυχτερινά κέντρα
Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.
Οι εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους.
Οι έμμεσοι εργοδότες
Οι επιχειρήσεις για τους εργαζομένους τους που απασχολούνται από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωινή (λήξη ωραρίου).
Ατομικές επιχειρήσεις για άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με α’ βαθμού συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον επιχειρηματία.
Οι Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., και Ε.Π.Ε. για τους ομόρρυθμους εταίρους στις Ο.Ε. και Ε.Ε., για τα μέλη του Δ.Σ. στις Α.Ε., για τους εταίρους στις Ε.Π.Ε.,
Οι συνεταιρισμοί για τα μέλη τους.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας (από την πρωτογενή αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια έως την τελική διάθεση και εμπορία των προϊόντων της στην αγορά π.χ. ιχθυοπωλεία), στον τομέα του άνθρακα (π.χ. εταιρείες εξόρυξης, ορυχεία), στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (φυτικών και ζωικών), οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους και η επιχορήγηση μετακυλύει στους παραγωγούς, άμεσα ή έμμεσα [οι δραστηριότητες στη γεωργική εκμετάλλευση (φυτικό και ζωικό κεφάλαιο), οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να προετοιμασθεί το προϊόν για την πρώτη πώληση (π.χ. συγκομιδή, κοπή και αλώνισμα των σιτηρών, συσκευασία των αβγών)].
Όταν το αντικείμενο εργασιών μίας επιχείρησης είναι σύνθετο και το ένα από τα αντικείμενα εξαιρείται του προγράμματος.
επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων εκκρεμεί ανάκτηση προηγούμενων κρατικών ενισχύσεων
Οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.
Κατανομή θέσεων ανά Περιφέρεια
Η κατανομή του έργου σε περιφερειακό επίπεδο ορίζεται ως εξής:
Άξονας Προτεραιότητας για τις οκτώ κύριες Περιφέρειες (Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος): ποσό 41.328.000 ευρώ για τη δημιουργία 2.753 θέσεων εργασίας.
Άξονας Προτεραιότητας για τις τρεις Περιφέρειες (Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία): ποσό 31.390.000 ευρώ και δημιουργία 2.092 θέσεων εργασία
Άξονας Προτεραιότητας σε Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα: ποσό 2.282.000 ευρώ και δημιουργία 155 θέσεων εργασίας.
Η μέγιστη συνολική δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 75.000.000 ευρώ.

Αιτήσεις
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ στη διεύθυνση www.oaed.gr (όπου επίσης περιγράφονται αναλυτικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά) και την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων http//ait.oaed.gr/ στο ΚΠΑ2 στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης.
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Τα ωφελούμενα άτομα που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει:
Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα (από την αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ.) που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο για τις ανάγκες του προγράμματος (πτυχιούχοι οι οποίοι ασφαλίζονται σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία πλην ΙΚΑ, κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος όπου απαιτείται, -Γιατροί, Μηχανικοί, Φαρμακοποιοί κλπ.).
Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
Να είναι πτυχιούχοι σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα), έως και 35 ετών (να διανύουν δηλαδή έως και το 35ο έτος της ηλικίας τους).
Οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από το ΔΟΑΤΑΠ.
Οι πτυχιούχοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέτουν: βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από το ΔΟΑΤΑΠ στην περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του πτυχίου, βεβαίωση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων στην περίπτωση που υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του πτυχίου, σύμφωνα με το Π.Δ. 38 (ΦΕΚ 78/Α΄/25-5-2010) και γενικότερα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Προϋποθέσεις
Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή στο πρόγραμμα:
Για τα άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υπαγωγής τους στο πρόγραμμα, είχαν απασχοληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.
Για τα άτομα που απασχολούνταν στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα.
Για άτομα που τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν. 2643/98.
Για άτομα που θα προσληφθούν για την κάλυψη συμβατικών υποχρεώσεων της επιχείρησης όπως της δημιουργίας θέσεων εργασίας από επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται σε άλλο καθεστώς ενίσχυσης, που αφορά σε μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των προσληφθέντων.
Για άτομα που θα απασχοληθούν με μίσθωση – σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή.
Tα άτομα για τα οποία δικαιούται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση υποδεικνύονται από την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ.
Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση χορηγείται βάσει του Κανονισμού της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε 5 «βήματα», ο Η5Ν1 μπορεί να γίνει φονική μάστιγα για τον άνθρωπο



Ο φόβος των επιστημόνων είναι ότι κάποια στιγμή θα μπορεί να μεταδίδεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αρκούν μόλις πέντε μεταλλάξεις του ιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να προσαρμοστεί σε μορφή τέτοια που να του επιτρέπει να εξαπλώνεται ραγδαία από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μάλιστα δύο από τις πέντε γενετικές αλλαγές έχουν ήδη εντοπιστεί σε στελέχη του ιού που κυκλοφορούν σε άγρια πουλιά. Είναι ακόμα άγνωστο πόσο πιθανό είναι να συμβούν όλες αυτές οι μεταλλάξεις στον ιό, ώστε να γίνει φονικός για τους ανθρώπους.

Αυτή την προειδοποίηση απηύθυναν οι επιστήμονες που δημοσίευσαν τελικά στο περιοδικό «Science» και τη δεύτερη από τις δύο επίμαχες έρευνες πάνω στις μεταλλάξεις του ιού. Οι δύο μελέτες είχαν από το Νοέμβριο του 2011 τεθεί σε «εμπάργκο» δημοσιοποίησης λόγω των φόβων -κυρίως εκ μέρους των ΗΠΑ- ότι μελλοντικοί βιο-τρομοκράτες θα μπορούσαν να αποκτήσουν την αναγκαία τεχνογνωσία για να επιφέρουν μόνοι τους τις φονικές μεταλλάξεις. Είχε προηγηθεί, τον Μάιο, η δημοσίευση στο περιοδικό «Nature» της πρώτης επίμαχης παρεμφερούς αμερικανικής έρευνας με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής Γιοσιχίρο Καβαόκα του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον.

Οι ερευνητές, του Ιατρικού Κέντρου Έρασμος της Ολλανδίας, σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Nature», εκτιμούν ότι αυτές οι πέντε μεταλλάξεις δεν είναι δυνητικά απίθανο να συμβούν μόνες τους στη φύση.

Ο ιός Η5Ν1 είναι υπεύθυνος για τον θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων πουλιών μέχρι σήμερα, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν σφαγιαστεί προληπτικά για να εμποδίσουν την εξάπλωσή του. Ο ιός είναι φονικός και για τους ανθρώπους, αλλά προς το παρόν μεταδίδεται μόνο από τη στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά, γι' αυτό έως τώρα λίγοι μόνο άνθρωποι έχουν πεθάνει (332 από το 2003, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

Όμως ο μεγάλος φόβος των επιστημόνων είναι ότι κάποια στιγμή μία μεταλλαγμένη μορφή του ιού θα μπορεί να μεταδίδεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του αέρα. Αν αυτό συμβεί και με δεδομένο ότι οι άνθρωποι δεν θα διαθέτουν τα κατάλληλα αντισώματα, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να πεθάνουν σε όλο τον κόσμο. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ένας τέτοιος φονικός ιός είναι δυνατό να υπάρξει και εκτιμά ποιες είναι οι γενετικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ιό για να αποκτήσει αυτή τη φονική ικανότητα.


Διαβάστε περισσότερα...