Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Πρεμιέρα με τρία ελληνικά μετάλλια στο πανευρωπαϊκό κολύμβησης αθλητών με αναπηρία

Έκαναν το θαύμα τους οι παραολυμπιονίκες μας που συμμετέχουν πληρώνοντας από τη τσέπη τους.


Αντι να πληρώνονται τις επιτυχίες τις πληρώνουν από τη τσέπη τους...Αντι να πληρώνονται τις επιτυχίες τις πληρώνουν από τη τσέπη τους...
Τρία μετάλλια - δύο ασημένια μετάλλια και ένα χάλκινο - ήταν η συγκομιδή της πρώτης μέρας για την ελληνική αποστολή που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης αθλητών με αναπηρία του Βερολίνου.

Τα τρία αυτά μετάλλια αλλά και όλα όσα αναμένονται τις επόμενες μέρες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχουν ιστορική σημασία. Είναι τα πρώτα στην ιστορία του Ελληνικού παραολυμπιακού αθλητισμού που κατακτώνται από αθλητές οι οποίοι πληρώνουν από τη τσέπη τους το κόστος διαμονής και συμμετοχής σε πανευρωπαϊκούς αγώνες.

Οι Ελληνες μεταλλιούχοι της πρώτης μέρας των αγώνων, άπαντες στα 50 μέτρα ελεύθερο, ήταν οι Χρήστος Ταμπαξής (δεύτερο σκαλί του βάθρου, κατηγορία S1 με χρόνο 1:25.48), Αριστείδης Μακροδημήτρης (επίσης δεύτερος, κατηγορία S2 με χρόνο 1:03.65) και Ιωάννης Κωστάκης (τρίτος στη κατηγορία S3 με 48.04)

Σε ότι αφορά τις λοιπές ελληνικές συμμετοχές σε τελικούς της πρεμιέρας είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

50μ. ελεύθερο S2 (τελικός) 4η θέση Μαρία Καλπακίδου 1:23.12

50μ. ελεύθερο S3 (τελικός) 7η θεση Σεμίχα Ριζάογλου 1:23.76 *( 1:22.72 στον προκριματικό)

50μ. πεταλούδα S5 (τελικός) 6η θέση Αντώνης Τσαπατάκης 47.35 * (48.69 στον προκριματικό)

50μ. ελεύθερο S1 (τελικός) 5η θέση Αλέξανδρος Ταξιλδάρης 1:52.91

Αποκλείστηκε ο Ανδρέας Κατσαρός (DSQ)

Στους ενδιαφερόμενους για όλες τις λεπτομέρειες των αγώνων, το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κολύμβησης σε μορφή .pdf στο παρακάτω link: http://www.ecswimming2011.com/cms/assets/files/download/inter/teams/Programme%202011%20ECh%20following%20second%20entries.pdf

Επίσης, στο επίσημο site της διοργάνωσης:http://www.ecswimming2011.com/cms/en/index-en.html μπορείτε να διαβάσετε όλα τα αναλυτικά αποτελέσματα των αγώνων.

Τέλος, ζωντανή μετάδοση του πρωταθλήματος γίνεται από το Paralympic Sport TV στο : www.youtube.com/paralympicsporttv


Διαβάστε περισσότερα...

Ραδιοταξί δίπλα στα άτομα με προβλήματα ακοής!
Τα ραδιοταξί Π1 (Πειραιάς 1) που καλύπτουν περιοχές σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής (Αθήνα - Πειραιά). Θα αναρωτηθεί κάποιος ποιο είναι το ξεχωριστό σε αυτό το ραδιοταξί που το κάνει να διαφέρει από τα άλλα. Πολύ απλά η δυνατότητα που δίνει στον οποιονδήποτε να κλείσει ραντεβού και να καλέσει ταξί πέρα από τον κλασσικό τρόπο καλώντας ένα νούμερο τηλεφώνου, αλλά και να στέλνεις ένα sms μήνυμα από το κινητό σου (δίνοντας λεπτομέρειες για το που θα σε παραλάβουν και το ποιος είσαι) ή να στείλεις ένα fax για τον ίδιο λόγο.Τα άτομα με προβλήματα ακοής λοιπόν, που αδυνατούν να καλέσουν και να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 18188 και 2104182333 με αστική χρέωση για να καλέσουν ένα ταξί, μπορούν στείλουν ένα sms στο 6983000788 ή να στείλουν ένα fax στο 2104185915. Την χρήση αυτής της υπηρεσίας βέβαια μπορούν να κάνουν και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι.

Ελπίζουμε τέτοια παραδείγματα να βρουν και άλλους αποδέκτες και μιμητές.
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ολιγοήμερη αναβολή εφαρμογής της εγκυκλίου του ΙΚΑ για τα αναπηρικά τεχνικά βοηθήματα

Ενώ οι αναπηρικοί φορείς ζητούν εύλογο χρόνο για σοβαρή επαναξιολόγηση της λίστας των τεχνικών βοηθημάτων.

Θα ισχύσει από τις 15 Ιουλίου
Από αναβολή σε αναβολή η εφαρμογή της εγκυκλίου, χωρίς όμως καμμιά ουσιαστική διαβούλευση για αλλαγές επί του περιεχομένου τηςΑπό αναβολή σε αναβολή η εφαρμογή της εγκυκλίου, χωρίς όμως καμμιά ουσιαστική διαβούλευση για αλλαγές επί του περιεχομένου της

Με νέα του εγκύκλιο το ΙΚΑ αναβάλλει για τις 15 Ιουλίου την εφαρμογή της εγκυκλίου που μειώνει οριζόντια κατά 50% την αποδοτέα δαπάνη προμήθειας τεχνικών βοηθημάτων για τους ασφαλισμένους με αναπηρία.

Πρόκειται για την δεύτερη αναβολή εφαρμογής της εγκυκλίου. Η πρώτη είχε αποφασιστεί μετά την κατάληψη των κεντρικών του ΙΚΑ στις 7 Ιουνίου από την αυτοπροσδιοριζόμενη ως Κίνηση για τη Χειραφέτηση των ΑμεΑ και το κύμα συμπαράστασης υπέρ του αιτήματος απόσυρσης της εγκυκλίου. Τότε, ο επικεφαλής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος ανέστειλε την εφαρμογή μέχρι τις 1 Ιουλίου, δεσμευόμενος για διαπραγματεύσεις με στόχο αλλαγές σε περιπτώσεις σκαστών αδικιών εις βάρος των αναπήρων ασφαλισμένων.

Επί της ουσίας, ουδεμία σοβαρή διαπραγμάτευση ή διαβούλευση δεν πραγματοποιήθηκε από τις 7 Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου, ενώ από πλευράς της Κίνησης για τη Χειραφέτηση των ΑμεΑ προτάθηκε να διατεθεί εύλογος χρόνος ώστε οι όποιες αλλαγές να μην είναι σπασμωδικές αλλά προϊόν επεξεργασμένων μελετών. Την τελευταία μέρα του Ιουνίου, η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ έδωσε στη δημοσιότητα περιπτώσεις εξώφθαλμων αδικιών της εγκυκλίου, προτείνοντας παράλληλα τη δημιουργία ομάδας ειδικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τη δημιουργία μιάς δίκαιης για τους ασφαλισμένους με αναπηρία εγκυκλίου.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η διαθεσιμότητα εύλογου χρόνου είναι αντιληπτή ως αναγκαιότητα από όλους τους εμπλεκόμενους. Δυστυχώς, όμως, η δωδεκαήμερη δεύτερη παράταση εφαρμογής της εγκυκλίου από πλευράς διοίκησης του ΙΚΑ μόνο “εύλογος χρόνος” δεν μοιάζει να είναι, πόσο μάλλον όταν ολόκληρος ο Ιούνιος πέρασε αναξιοποίητος. Αντίθετα, μοιάζει σαν η διοίκηση του ΙΚΑ να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ώστε να επιβάλλει την αρχική εγκύκλιο που σφαγιάζει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων με αναπηρία μέσα στη καρδιά του Καλοκαιριού, επενδύοντας στην άμβλυνση των αντιδράσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Από τη τσέπη τους πληρώνουν τη συμμετοχή στο πανευρωπαϊκό κολύμβησης οι μετέχοντες Ελληνες πρωταθλητές

Πρωτοφανή ρεζιλίκια για τον παραολυμπιακό μας αθλητισμό...

Επιτυχίες στο νερό αναμένει η αθλητική ηγεσία, όμως ... στεγνή από χρήμα η εθνική αποστολή στο πανευρωπαϊκό κολύμβησηςΕπιτυχίες στο νερό αναμένει η αθλητική ηγεσία, όμως ... στεγνή από χρήμα η εθνική αποστολή στο πανευρωπαϊκό κολύμβησης

Οι 13 παραολυμπιακοί πρωταθλητές μας που στελεχώνουν την ελληνική αποστολή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης αθλητών με αναπηρία, ταξίδεψαν και θα παραμείνουν στο Βερολίνο καλύπτοντας τα έξοδα από την τσέπη τους!

Πρόκειται για πρωτόγνωρο ρεζιλίκι, πόσο μάλλον όταν: 1) Η παραολυμπιακή μας ομάδα κολύμβησης θεωρείται μιά από τις πιό δυνατές στην Ευρώπη, σχεδόν όλοι οι αθλητές της είναι μεταλλιούχοι των τελευταίων παραολυμπιακών διοργανώσεων, και 2) Την ίδια στιγμή που δεν διατίθενται για τη συγκεκριμένη ομάδα λίγες χιλιάδες ευρώ , σπαταλώνται εκατομμύρια για την ιδιωτική φιλανθρωπική διοργάνωση Special Olympics που δεν ανήκει στο διεθνές καλεντάρι των αναγνωρισμένων διοργανώσεων για αθλητές με αναπηρία.

Οι παραολυμπιακοί πρωταθλητές μας που ταξίδεψαν στο Βερολίνο πληρώνοντας από την τσέπη τους τα έξοδα , θα διεκδικήσουν πέρα από μετάλλια και όρια πρόκρισης για συμμετοχή στους επικείμενους παραολυμπιακούς του Λονδίνου. Κάποιοι άλλοι, μη διαθέτοντας την οικονομική δυνατότητα κάλυψης των εξόδων ταξιδιού και παραμονής, πιθανότατα θα παρακολουθήσουν τους παραολυμπιακούς από το σπίτι τους. Σημεία των καιρών.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα των δεκατριών παραολυμπιακών πρωταθλητών που για πρώτη φορά στα παραολυμπιακά χρονικά θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε επίσημη διοργάνωση πληρώνοντας τα έξοδα από τη τσέπη τους. Είναι οι : Παναγιώτης Χριστάκης (50μ. ελεύθερο S6, 100μ. ελεύθερο S6, 200 μικτή SM6), Μαρία Καλπακίδου (50μ. ελεύθερο S2, 100μ. ελεύθερο S2, 200μ. ελεύθερο S2, 50μ. ύπτιο S2), Κωνσταντίνος Καραούζας (50μ. ελεύθερο S5, 50μ. πρόσθιο SB3), Ανδρέας Κατσαρός (50μ. ελεύθερο S1, 100μ. ελεύθερο S1, 200μ. ελεύθερο S1, 50μ. ύπτιο S1), Ιωάννης Κωστάκης (50μ. ελεύθερο S3, 50μ. ύπτιο S3, 100μ. ελεύθερο S3, 200μ. ελεύθερο S3, 50μ. πρόσθιο SB2, 150μ. μικτή SM3), Αριστείδης Μακροδημήτρης (50μ. ελεύθερο S2, 100μ. ελεύθερο S2, 200μ. ελεύθερο S2, 50μ. ύπτιο S2), Σεμίχα Ριζάογλου (50μ. ελεύθερο S3, 100μ. ελεύθερο S3, 200μ. ελεύθερο S3, 50μ. πρόσθιο SB2, 50μ. ύπτιο S3, 150μ. μικτή SM3), Χρήστος Ταμπαξής (50μ. ελεύθερο S1, 100μ. ελεύθερο S1, 200μ. ελεύθερο S1, 50μ. ύπτιο S1), Αλέξανδρος Ταξιλδάρης (50μ. ελεύθερο S1, 100μ. ελεύθερο S1, 200μ. ελεύθερο S1, 50μ. ύπτιο S1), Βασίλης Τσαγκάρης (50μ. πρόσθιο SB3, 150μ. μικτή SM4), Αντώνης Τσαπατάκης (200μ. μικτή SM5, 100μ. πρόσθιο SB4, 50μ. πεταλούδα S5), Νίκος Τσότρας (50μ. ελεύθερο S7, 100μ. ελεύθερο S7, 200μ. μικτή SM7, 50μ. πεταλούδα S7), Χρυσούλα Αντωνιάδου (50μ. ελεύθερο S6, 100μ. ελεύθερο S6, 100μ. πρόσθιο SB5).

Διαβάστε περισσότερα...

Τι κρύβουν τα αθλητικά σώματα;Επικίνδυνες οι ανορθόδοξες μέθοδοι αδυνατίσματος.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό, το επίπεδο του οποίου έχει ανέβει σημαντικά.

Για να μπορέσει μια γυναίκα να ξεχωρίσει, απαιτούνται πολλές ώρες σκληρής προπόνησης και, μερικές φορές, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των αθλητριών. Όπως είναι λογικό, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην γενικότερη υγεία και ευεξία των αθλητών και πολλές φορές επηρεάζει την απόδοσή τους, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο.

Σε αθλήματα όπως ο χορός, η ρυθμική γυμναστική και η ενόργανη γυμναστική απαιτούνται χαμηλά ποσοστά λιπώδη ιστού, έτσι ώστε οι αθλήτριες να έχουν καλύτερη εμφάνιση, αλλά και για να μπορούν να εκτελούν με μεγαλύτερη ευκολία την ποικιλία ασκήσεων που απαιτεί το άθλημά τους (ασκήσεις ευκαμψίας, αντίσταση με το βάρος του σώματος κ.ο.κ).

Στην προσπάθειά τους, όμως, να πετύχουν ένα χαμηλό σωματικό βάρος καταφεύγουν σε ανορθόδοξες μεθόδους αδυνατίσματος και απίσχνανσης, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν αμηνόρροια (διακοπή του φυσιολογικού έμμηνου κύκλου), απώλεια της οστικής μάζας και οστεοπόρωση. Αυτές οι τρεις διαταραχές (διαταραχή λήψης τροφής- αμηνόρροια- οστεοπόρωση) ονομάζονται «Γυναικεία Αθλητική Τριάδα» και είναι πολύ διαδεδομένες στην αθλητική κοινότητα.

Ποια αθλήματα επηρεάζονται
• Χορός, καλλιτεχνικό πατινάζ, καταδύσεις, ενόργανη, ρυθμική και αεροβική γυμναστική, μπαλέτο: Η επίδοση βαθμολογείται υποκειμενικά, ενώ απαιτείται καλή σωματική διάπλαση από την προεφηβική ηλικία και δίνεται έμφαση στο χαμηλό σωματικό βάρος.

• Πετοσφαίριση, κολύμβηση, καταδύσεις, στίβος: Απαιτούν αποκαλυπτικά ρούχα.

• Ιπποδρομίες, πάλη, κωπηλασία: Περιλαμβάνουν κατηγορίες ανάλογα με το σωματικό βάρος.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανάκληση προϊόντων λόγω E-coliΠροειδοποιήσεις από τον ΕΦΕΤ.

Συναγερμό έχει σημάνει ο ΕΦΕΤ, μετά τον εντοπισμό του βακτηρίου E-coli σε προϊόντα που πωλούνται στην ελληνική αγορά.

Μετά την ανάκληση κατεψυγμένων προϊόντων κρέατος, ο ΕΦΕΤ προχώρησε και σε προληπτική ανάκληση προϊόντος σπόρων τριγωνέλλας, αιγυπτιακής προέλευσης, οι οποίοι πιθανόν να έχουν επιμολυνθεί από το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli Ο104.

Το προϊόν έχει την εμπορική επωνυμία «Bockshornklee- Saat», προέλευσης Αιγύπτου και διακινήθηκε στην Ελλάδα από την επιχείρηση «Παραδοσιακή Ολύμπου ΑΒΕΕ» (Τσαλδάρη 8, Κατερίνη), μέσω της γερμανικής εταιρείας «Davert GmbH». Το προϊόν διατίθεται σε συσκευασίες των 125gr, με δύο ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας: 19.01.2012 και 24.05.2012. Τα προϊόντα είχαν διακινηθεί στην Ελλάδα στις 13.08.2010 και στην 01.12.2010 αντίστοιχα. Η συνολική ποσότητα διακίνησης ήταν 24 τεμάχια.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν για προληπτικούς λόγους να μην το καταναλώσουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος-θάνατος τα φάρμακα που πωλούνται στο InternetΠροειδοποίηση από την Αυστραλία.

Σοβαρή απειλή για την υγεία μπορεί να αποτελούν τα φάρμακα που πωλούνται παράνομα μέσω του Ίντερνετ. Αυτό τονίζει ο ομογενής πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αυστραλίας, Κώστας Σκλάβος, λέγοντας ότι τα φθηνά φάρμακα που πωλήθηκαν από το Διαδίκτυο, περιείχαν συστατικά τα οποία έχουν απαγορευτεί, επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη πρακτική και οι φτωχοί ασθενείς που καταφεύγουν σ’ αυτήν, παίζουν ρωσική ρουλέτα με τη ζωή τους.

Μερικά από τα φάρμακα αυτά ελκύουν άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος ή έχουν πρόβλημα στύσης, υπάρχουν όμως και άλλα φάρμακα ψυχιατρικής αγωγής την αγορά των οποίων καταφεύγουν εκείνοι οι οποίοι δεν επιθυμούν να αποκαλύψουν ότι υποφέρουν από κάποια ψυχασθένεια.

Ο πρόεδρος του εν λόγω οργανισμού κ. Σκλάβος, αναφέρει ότι «το να αγοράζει κανείς φάρμακα από το διαδίκτυο είναι εντελώς διαφορετικό από το να αγοράζει ένα ζευγάρι παπούτσια. Παρ’ ότι ενδέχεται να εξοικονομήσει μέχρι και 80% από ορισμένα φάρμακα, αυτή η πρακτική είναι πολύ επικίνδυνη».


Διαβάστε περισσότερα...

Γαστρίτιδα, μια συχνή φλεγμονήΜία από τις συχνότερες παθήσεις που μας οδηγεί στον παθολόγο.

Η γαστρίτιδα αποτελεί φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου, που χαρακτηρίζεται από κινητοποίηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κλινική συμπτωματολογία είναι κοιλιακός πόνος, δυσπεψία, ρέψιμο, ξινίλα, αυξημένα αέρια στομάχου. Η γαστρίτιδα αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις που οδηγεί τον πάσχοντα στον παθολόγο.

Σε υλικό, που λαμβάνεται κατά την ενδοσκόπηση από τον γαστρεντερολόγο, ο βλεννογόνος του στομάχου διηθείται από φλεγμονώδη κύτταρα, με ποικίλη συμμετοχή λεμφοκυττάρων, πλασματοκυττάρων, ουδετεροφίλων. Πολλοί παράγοντες, που δρουν τοξικά στον γαστρικό βλεννογόνο είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση.

Οι πιο κοινές μορφές γαστρίτιδας είναι:

Λοιμώξεις από μικρόβια


Το πιο σύνηθες από τα μικρόβια που προκαλούν λοιμώδη γαστρίτιδα είναι το ελικοβακτηρίδι (helicobacter pylori).

Το ελικοβακτηρίδιο είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη έλκους, γαστρικού καρκινώματος και λεμφώματος σε ευαίσθητα άτομα. Σπανιότερα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και ασθενείς με καταστολή του ανοσοποιητικού, μικρόβια όπως στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι, κολοβακτηρίδιο, πρωτέας, αιμόφιλος και ιοί προκαλούν γαστρική φλεγμονή. Προσβολή του στομάχου από ποικίλα μικρόβια μπορεί να προέλθει και από ιατρικούς χειρισμούς (π.χ. αφαίρεση πολυπόδων στομάχου με κακώς αποστειρωμένα εργαλεία).

Γαστρίτιδα από αυτοαντισώματα


Στην περίπτωση της γαστρίτιδας από αντισώματα, στους πάσχοντες υπάρχει διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος, που οδηγεί σε αυτοάνοση καταστροφή γαστρικού βλεννογόνου, φλεγμονή και ατροφία. Το τοιχωματικό κύτταρο, που περιέχεται στο γαστρικό αδένα, είναι σημαντική θέση προσβολής σε αυτή τη μορφή γαστρίτιδας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αχλωρυδρίας. Στο αίμα συχνά ανευρίσκονται αντισώματα έναντι διαφόρων ιστών του ίδιου του πάσχοντα (αυτοαντισώματα), κατάσταση που συνδέεται με ορμονικές ανεπάρκειες, αυξημένη επίπτωση καρκινωμάτων και αυτοάνοσων. Η ατροφική γαστρίτιδα αποτελεί ένα πολυσυστηματικό νόσημα, διότι συνδέεται πολλές φορές με κακή απορρόφηση ζωτικών βιταμινών, φαινόμενο που προκαλεί συχνά διαταραχές στην λειτουργία μιας ποικιλίας οργάνων. Συστηματικά συμπτώματα όπως ατονία, λιποθυμία, ωχρότητα, μουδιάσματα, κάψιμο στο σώμα, αστάθεια, μειωμένη αντίσταση στo stress, ανορεξία, διαταραχές συμπεριφοράς, εμφανίζονται.

Ηωσινοφιλική γαστρίτιδα


Χαρακτηρίζεται από έντονη διήθηση με ηωσινόφιλα. Τα προσβεβλημένα άτομα παρουσιάζουν συχνά αλλεργίες, ενίοτε επικίνδυνες. Προεξέχουσες πτυχές του στομάχου μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη και εμέτους.

Γαστρίτιδα από λεμφοκύτταρα


Χαρακτηρίζεται από έντονη διήθηση με λεμφοκύτταρα, άγνωστης αιτιολογίας. Ορισμένοι λοιμώδεις παράγοντες (π.χ. ελικοβακτηρίδιο), πιθανόν να έχουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της γαστρίτιδας.

Γαστρίτιδα από κοκκιώματα


Τα κοκκιώματα είναι μορφώματα που χαρακτηρίζονται από μία ειδική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που παράγει κοκκιώματα. Ποικίλα αίτια οδηγούν σε αυτή την ειδική απάντηση (π.χ. φυματίωση, σύφιλη, κάντιντα, σαρκοείδωση, νόσος CROHN).

Βλάβη του στομάχου με ανάπτυξη διαβρώσεων και αιμορραγικών εστιών, χωρίς την κλασική εμφάνιση φλεγμονής κατά την ιστολογική εξέταση, μπορεί να προκαλέσουν ποικίλοι παράγοντες της καθημερινότητας με πιο κοινά αίτια το αλκοόλ, το stress, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (π.χ. ασπιρίνη).


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινδύνους για την υγεία εγκυμονούν τα πλυντήρια πιάτωνΜύκητες βρίσκουν καταφύγιο στο λάστιχο της πόρτας.

Το υγρό και θερμό περιβάλλον που υπάρχει στο εσωτερικό των πλυντηρίων πιάτων, λειτουργεί ως ιδανικός βιότοπος για δύο είδη επικίνδυνων μυκήτων, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνα στη Σλοβενία βρήκαν ότι, στο 62% των πλυντηρίων πιάτων, στην περιοχή του λάστιχου της πόρτας της συσκευής, υπάρχουν οι μύκητες Exophiala dermatitis και E. Phaeomuriformis, όπου και οι δύο είναι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία.

Εμφανίζουν αξιοσημείωτη αντοχή στη θερμότητα, στις υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων, στα επιθετικά απορρυπαντικά, αλλά και στο οξύ ή αλκαλικό νερό. Όλα τα παραπάνω μπορούν να εξηγήσουν και το γιατί επιβιώνουν από τη χρήση των καθαριστικών, των αλάτων, αλλά ακόμα και από τις υψηλές θερμοκρασίες που κυριαρχούν στα πλυντήρια πιάτων.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτές είναι εξαιρετικά περίεργες ιδιότητες, που μέχρι σήμερα δεν είχαν παρατηρηθεί σε μύκητες. Η «εισβολή» τους στα σπίτια, φαίνεται να προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, που θεωρούν ότι αποτελούν ένα δυνητικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί κάποια λύση σε αυτό το πρόβλημα που ανέκυψε, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται με σκοπό την αντιμετώπισή του το συντομότερο δυνατό.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεράπευσαν τον διαβήτη χωρίς φάρμακα!Με αυστηρή δίαιτα βρετανοί επιστήμονες απάλλαξαν από τη νόσο επτά στους έντεκα ασθενείς.

Ένα εύρημα το οποίο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για εκατομμύρια ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ ανακοινώθηκε στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη, την εβδομάδα που πέρασε: βρετανοί επιστήμονες πέτυχαν να θεραπεύσουν τη νόσο υποβάλλοντας τους ασθενείς σε αυστηρότατη δίαιτα, διάρκειας οκτώ εβδομάδων. Και αν η λέξη «δίαιτα», και μάλιστα αυστηρότατη, δεν ακούγεται και πολύ ευχάριστα, μη βιαστείτε να εξαγάγετε συμπεράσματα για το ακατόρθωτο του πράγματος! Οι βρετανοί επιστήμονες ήθελαν με αυτό τον τρόπο να αποδείξουν ότι ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι μια αναστρέψιμη νόσος, αρκεί κάποιος να ελέγξει το ενεργειακό του ισοζύγιο.

Με ασθενείς οι οποίοι έπασχαν από σχετικά νεοδιαγνωσμένο διαβήτη τύπου ΙΙ εργάστηκαν οι βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ (Νewcastle) με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόι Τέιλορ (Roy Τaylor). Οπως περιγράφεται στο σχετικό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης Diabetologia (9 Ιουνίου 2011), οι ασθενείς- δύο γυναίκες και εννέα άνδρες, ηλικίας από 35 ως 65 ετών- είχαν διαγνωστεί με διαβήτη στη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων ετών. Επτά από αυτούς ελάμβαναν μετφορμίνη (φάρμακο επιλογής για αρχόμενο διαβήτη), η χορήγηση της οποίας διακόπηκε μία εβδομάδα πριν από τη μελέτη. Το βάρος των ασθενών εμφάνιζε μεγάλο εύρος: υπήρχαν από ελαφρώς υπέρβαροι μέχρι παχύσαρκοι ασθενείς.

Αφού υποβλήθηκαν σε ενδελεχείς εξετάσεις, οι οποίες είχαν στόχο να ελεγχθεί τόσο η παγκρεατική όσο και η ηπατική λειτουργία, καθώς επίσης και η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μια... ακραία δίαιτα 600 θερμίδων ημερησίως. Η δίαιτα προέβλεπε τη λήψη τρεις φορές την ημέρα ενός υγρού γεύματος που περιείχε 46,6% υδατάνθρακες, 32,5% πρωτεΐνη και 20,1% λίπος, ενώ ήταν εμπλουτισμένο με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αυτή η φαρμακευτική δίαιτα παρείχε στους ασθενείς 510 θερμίδες ημερησίως, ενώ οι υπόλοιπες 90 παρέχονταν από την κατανάλωση (και πάλι σε τρεις δόσεις) μη αμυλούχων λαχανικών. Με την υπόδειξη να πίνουν δύο λίτρα νερό ημερησίως και να συνεχίσουν τις κανονικές δραστηριότητές τους, οι ασθενείς εστάλησαν μεν στα σπίτια τους, αλλά όπως σημειώνεται και στο άρθρο « είχαν συνεχή συμπαράσταση και ενθάρρυνση» από την επιστημονική ομάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθειά τους και να μην εκτραπούν από το δύσκολο διατροφικό πρόγραμμα.

Τα αποτελέσματα αυτής της σκληρής ομολογουμένως προσπάθειας διερευνήθηκαν μία εβδομάδα, τέσσερις εβδομάδες και οκτώ εβδομάδες μετά την έναρξη του προγράμματος. Ηδη από την πρώτη εβδομάδα φάνηκε η θετική επίδραση της δίαιτας: η γλυκόζη νηστείας των συμμετεχόντων έπεσε στα κανονικά επίπεδα και το ίδιο συνέβη και με όλους τους δείκτες της ηπατικής και παγκρεατικής λειτουργίας. Με άλλα λόγια, μία εβδομάδα αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου ήταν αρκετή για να αρχίσει η μετατόπιση της ισορροπίας της γλυκόζης προς τα κανονικά επίπεδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Βήμα», τα θεαματικά αποτελέσματα παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση και σταθεροποιήθηκαν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, αφού πρώτα έλαβαν συμβουλές άσκησης και σωστής διατροφής, επέστρεψαν στις καθημερινές τους ασχολίες. Δώδεκα εβδομάδες αργότερα, η επανεξέτασή τους έδειξε τα εξής: επτά από αυτούς δεν ήταν πλέον ασθενείς! Τρεις επανεμφάνισαν τη νόσο, ενώ μία ασθενής δεν εξετάστηκε διότι νοσηλευόταν (υποβλήθηκε σε επέμβαση για αφαίρεση κύστης από τις ωοθήκες, η οποία αποδείχθηκε καλοήθης).


Διαβάστε περισσότερα...

Είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση και γέννησε ένα υγιέστατο μωρόΜαμά και κόρη χαίρουν άκρας υγείας.

Πριν από 19 χρόνια οι γιατροί είχαν διαγνώσει στη Γ.Γ. την ασθένεια της αυτοάνοσης ηπατίτιδας και προκειμένου να συνεχίσει να ζει έπρεπε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση στη Γαλλία

Με τη δύναμη της θέλησης προσαρμόστηκε στην καινούργια της ζωή της, ξεπέρασε το ψυχολογικό της μεταμόσχευσης και τα κατάφερε.

Η 35χρονη, σήμερα, μητέρα γέννησε χθες ένα κοριτσάκι 2.730 γραμμαρίων. Μαμά και κόρη χαίρουν άκρας υγείας. Τώρα η μητέρα στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας και ισχυρής θέλησης.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Μαιευτηρίου «ΡΕΑ», Σταύρος Φωτόπουλος «οι μεταμοσχευθέντες είναι αγωνιστές, έχουν πείσμα, επιμένουν και τα καταφέρνουν».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας, πρόσθεσε ακόμη ότι: «Δυστυχώς, η χώρα μας αν και πρώτη στα τροχαία ατυχήματα, βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων. Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη ώστε ως λαός να κατανοήσουμε τη σημασία της δωρεάς οργάνων και να την κάνουμε πραγματικότητα. Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς».


Διαβάστε περισσότερα...

Εντερική μικροχλωρίδα: Έχει σχέση με την παχυσαρκία;Το ενεργειακό ισοζύγιο εξηγεί τη διατήρηση και την απώλεια βάρους.

Το σωματικό βάρος και η σύσταση του σώματος ενός ατόμου, καθορίζεται από την αλληλεπίδραση του γενετικού προφίλ και των κοινωνικών, πολιτιστικών, συμπεριφοριστικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Το ενεργειακό ισοζύγιο είναι πλέον θεμελιωμένο αξίωμα και εξηγεί την αύξηση, τη διατήρηση και την απώλεια βάρους. Για να διατηρηθεί σταθερό το σωματικό βάρος, πρέπει η ενέργεια που λαμβάνουμε από τις τροφές, να είναι ίση με την ενέργεια που δαπανάμε.

Το 1994 ανακαλύφθηκε το πρώτο γονίδιο που σχετίστηκε με την παχυσαρκία. Από τότε έχουν βρεθεί περίπου 50 γονίδια, που συμμετέχουν στον τρόπο μεταβολισμού του λίπους και τη διάθεση των αποθηκών ενέργειας. Εξαιτίας κάποιων γονιδίων, κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι και επιρρεπείς στην οσμή ή στη θέα του φαγητού ή είναι λιγότερο ικανοί να νιώσουν κορεσμό.

Όσο όμως και αν έχουμε κατανοήσει τις συμπεριφοριστικές και γενετικές αιτίες της παχυσαρκίας, μερικές περιπτώσεις παραμένουν ανεξήγητες, όπως αυτή των ομοζυγωτικών διδύμων που, ενώ μοιράζονται το ίδιο γενετικό υλικό και τρώνε το ίδιο, το βάρος τους μπορεί να διαφέρει.

Η υπερφαγία ευθύνεται για το αυξημένο βάρος ενός ανθρώπου, όχι όμως για όλους. Η αυξημένη κατανάλωση φαγητού, δεν εξηγεί όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις παχύσαρκων ατόμων που οι μέχρι τώρα γνώσεις μας στέκονται αδύναμες να εξηγήσουν.

Οι ερευνητές που ασχολούνται με την παχυσαρκία, τελευταία έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς μια εξήγηση, που δεν είναι κοινότυπη.

Ο ασυνήθιστος παράγοντας που ερευνάται τελευταία, είναι ένας μικρόκοσμος που ζει μέσα σε όλους μας και είναι η μικροχλωρίδα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα κάθε ανθρώπου «ζει» ένας ολόκληρος μικρόκοσμος από μικροοργανισμούς. Στο παχύ έντερο ενός ενήλικα υπάρχουν 10 13 μικροβιακά κύτταρα, τα οποία περιέχουν γενετικό υλικό 100 φορές περισσότερο από αυτό του ανθρώπου. Συνεπώς, η εντερική μικροχλωρίδα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ξεχωριστό «μεταβολικό» όργανο.

Με τη γέννησή μας ερχόμαστε σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και ο γαστρεντερικός σωλήνας αποικίζεται από μικροοργανισμούς. Η σύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας συνεχώς αλλάζει, μέχρι την ενηλικίωση.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί δεν είναι άνευ σημασίας. Αντίθετα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων, τη θρέψη και τον μεταβολισμό. Τα άπεπτα μόρια της τροφής, που καταλήγουν στο παχύ έντερο, μεταβολίζονται από τον μικροβιόκοσμο, τροφοδοτώντας τα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου με ενέργεια, διασπούν ουσίες τοξικές για τον άνθρωπο, παράγουν βιταμίνη Κ και εκτελούν πολλές άλλες λειτουργίες, σημαντικές για τον άνθρωπο.

Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι αυτή η μικροβιακή κοινότητα μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο και στην παχυσαρκία.

Τα δεσπόζοντα γένη της χλωρίδας του εντέρου είναι τα Baceriodetes και τα Firmicutes.

Τα πρώτα δεδομένα έρχονται από μελέτες σε πειραματόζωα όπου διαπιστώθηκε ότι σε παχύσαρκα πειραματόζωα υπερίσχυαν τα Firmicutes έναντι των Baceriodetes ανεξάρτητα από τη δίαιτα που κατανάλωναν. Όταν μελετήθηκε επίσης η μικροχλωρίδα παχύσαρκων ενηλίκων βρέθηκε να υπερισχύει η ομάδα των Firmicutes ενώ μετά από πρόγραμμα απώλειας βάρους η ομάδα Bacteriodetes αυξανότανε και υπερίσχυε.

Ποιοι όμως είναι οι μηχανισμοί με τους οποίους η «κακή» μικροχλωρίδα παίζει ρόλο στην παχυσαρκία.
Μια από τις λειτουργίες των μικροοργανισμών στο έντερο είναι να εκμεταλλεύονται την ενέργεια των άπεπτων υλικών που καταλήγουν στο έντερο και να την επιστρέφουν στο ανθρώπινο σώμα για μελλοντική χρήση. Σε μελέτες με πειραματόζωα φάνηκε ότι οι μικροοργανισμοί που υπερτερούν σε παχύσαρκα ποντίκια έχουν πιο ισχυρή τη δυνατότητα να μεταβολίζουν τα άπεπτα στοιχείων τροφών και να τα επιστρέφουν για αποθήκευση στο λίπος του ανθρώπινου σώματος.

Τα νέα αυτά ευρήματα δημιουργούν την πιθανότητα η μικροχλωρίδα να παίζει ρόλο στη ρύθμιση του βάρους και μπορεί να συμμετέχει στην αιτιπαθογένεια της παχυσαρκίας.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι εάν η αλλαγή της μικροχλωρίδας του εντέρου αποτελεί μια μελλοντική πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την παχυσαρκία. Σίγουρα μέχρι να φτάσουμε στο παραπάνω συμπέρασμα απαιτούνται πολλές κλινικές δοκιμές.

Από τα νέα αυτά δεδομένα προκύπτουν και άλλα πολλά ερωτήματα όπως :

* Είναι αιτία ή αποτέλεσμα της παχυσαρκίας η διαφορετική σύσταση της χλωρίδας.
* Εάν είναι αιτία θα μπορούσε η αλλαγή της σύστασης της μικροχλωρίδας να αποτελεί μέρος της θεραπείας της παχυσαρκίας?
* Μπορεί η σύνθεση της χλωρίδας να εξηγήσει όλες ή μερικές περιπτώσεις παχυσαρκίας ?
* Τέλος μπορεί να εξηγήσει όλο το υπερβάλλον βάρος ή ένα μικρό μέρος του όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον θυρεοειδή.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα , το μόνο σίγουρο μέχρι σήμερα, είναι ότι η μικροχλωρίδα εντέρου παχύσαρκων και φυσιολογικού βάρους ανθρώπων διαφέρει. Τα αίτια και οι συνέπειες της πραγματικότητας αυτής, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω με κλινικές μελέτες.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ένα πρόγραμμα αλλαγής τρόπου ζωής και συμπεριφοράς και τα μακροχρόνια οφέλη που προσφέρει, δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Τα νέα ευρήματα, εφόσον διερευνηθούν και κατανοηθούν πλήρως, ίσως προσθέσουν ένα ακόμη σύμμαχο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πρέπει να τερματιστούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας της ολιγοπωλειακής αγοράς αναπηρικών βοηθημάτων»

Παρέμβαση της Κίνησης για τη Χειραφέτηση των ΑμεΑ σχετικά με την «εγκύκλιο της ντροπής» του ΙΚΑ.

"Απαιτείται εύλογος χρόνος για σοβαρή δουλειά επί της εγκυκλίου" τονίζει η Κίνηση για τη χειραφέτηση των ΑμεΑ τρεις και κάτι εβδομάδες μετά την κατάληψη διαμαρτυρίας των "κεντρικών" του ΙΚΑ
"Απαιτείται εύλογος χρόνος για σοβαρή δουλειά επί της εγκυκλίου" τονίζει η Κίνηση για τη χειραφέτηση των ΑμεΑ τρεις και κάτι εβδομάδες μετά την κατάληψη διαμαρτυρίας των "κεντρικών" του ΙΚΑΤρεις εβδομάδες και κάτι μετά την κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ στις 6 Ιουνίου, η αυτοπροσδιοριζόμενη ως “Κίνηση για την Χειραφέτηση των ΑμεΑ” ομάδα πολιτών με αναπηρία, με επιστολή της προς τον διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο επαναλαμβάνει το αίτημα για απόσυρση της εγκυκλίου που περικόπτει κατά 50% τα αποδοτέα στους ασφαλισμένους με αναπηρία ποσά για τη χορήγηση τεχνικών βοηθημάτων.


Οι της Κίνησης επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι μετά την μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στην κατάληψη της 6ης Ιουνίου και το μπαράζ πολιτικών παρεμβάσεων και κοινοβουλευτικών ερωτήσεων ανεστάλη προσωρινά μέχρι την επερχόμενη 1η Ιουλίου η κατάπτυστη εγκύκλιος 37/2011 ώστε να επανεξεταστεί, βελτιωθεί δραστικά και επανακατατεθεί. Στη συνέχεια, αναφέρονται σε συνάντηση εκπροσώπου τους με τον διοικητή του ΙΚΑ στις 17 Ιουνίου και στη διατύπωση από μέρους του της άποψης ότι “το χρονικό περιθώριο που τέθηκε για την επανεξέταση της εγκυκλίου δεν επαρκεί για την ουσιαστική και σε βάθος επεξεργασία του περιεχομένου της, συνυπολογιζομένης της κρισιμότητας των υπό ρύθμιση ζητημάτων”.

Το “διά ταύτα” της θέσης της Κίνησης για την Χειραφέτηση των ΑμεΑ, είναι ότι απαιτείται εύλογος χρόνος για την επαναξιολόγηση της εγκυκλίου από μηδενική βάση, με απαραίτητη την συμμετοχή στις σχετικές διαδικασίες των ενδιαφερόμενων ομάδων πίεσης, προεξαχόντων των ανθρώπων με αναπηρία. Επιχειρώντας να νοηματοδοτήσει τις προτεινόμενες διαδικασίες η Κίνηση “ρίχνει το γάντι” στο ΙΚΑ και τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς καλώντας τους να “αντιμετωπίσουν επιτέλους τα βαθύτερα αίτια που έχουν εδραιώσει το φαινόμενο των υπερτιμολογήσεων των αναπηρικών ειδών και βοηθημάτων, τερματίζοντας τις δυσλειτουργίες και τα φαινόμενα ακραίας συχνά κερδοσκοπίας της επί χρόνια επιβληθείσας ολιγοπωλειακής αγοράς”. “Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος”, καταλήγουν, “ώστε να μην κληθούν να πληρώσουν ανυπέρβλητο κόστος οι άνθρωποι με αναπηρία και να μην παραβιαστεί η κόκκινη γραμμή της κοινωνικής τους αξιοπρέπειας”.


Διαβάστε περισσότερα...