Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Νέα ολιγοήμερη αναβολή εφαρμογής της εγκυκλίου του ΙΚΑ για τα αναπηρικά τεχνικά βοηθήματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ενώ οι αναπηρικοί φορείς ζητούν εύλογο χρόνο για σοβαρή επαναξιολόγηση της λίστας των τεχνικών βοηθημάτων.

Θα ισχύσει από τις 15 Ιουλίου




Από αναβολή σε αναβολή η εφαρμογή της εγκυκλίου, χωρίς όμως καμμιά ουσιαστική διαβούλευση για αλλαγές επί του περιεχομένου τηςΑπό αναβολή σε αναβολή η εφαρμογή της εγκυκλίου, χωρίς όμως καμμιά ουσιαστική διαβούλευση για αλλαγές επί του περιεχομένου της

Με νέα του εγκύκλιο το ΙΚΑ αναβάλλει για τις 15 Ιουλίου την εφαρμογή της εγκυκλίου που μειώνει οριζόντια κατά 50% την αποδοτέα δαπάνη προμήθειας τεχνικών βοηθημάτων για τους ασφαλισμένους με αναπηρία.

Πρόκειται για την δεύτερη αναβολή εφαρμογής της εγκυκλίου. Η πρώτη είχε αποφασιστεί μετά την κατάληψη των κεντρικών του ΙΚΑ στις 7 Ιουνίου από την αυτοπροσδιοριζόμενη ως Κίνηση για τη Χειραφέτηση των ΑμεΑ και το κύμα συμπαράστασης υπέρ του αιτήματος απόσυρσης της εγκυκλίου. Τότε, ο επικεφαλής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος ανέστειλε την εφαρμογή μέχρι τις 1 Ιουλίου, δεσμευόμενος για διαπραγματεύσεις με στόχο αλλαγές σε περιπτώσεις σκαστών αδικιών εις βάρος των αναπήρων ασφαλισμένων.

Επί της ουσίας, ουδεμία σοβαρή διαπραγμάτευση ή διαβούλευση δεν πραγματοποιήθηκε από τις 7 Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου, ενώ από πλευράς της Κίνησης για τη Χειραφέτηση των ΑμεΑ προτάθηκε να διατεθεί εύλογος χρόνος ώστε οι όποιες αλλαγές να μην είναι σπασμωδικές αλλά προϊόν επεξεργασμένων μελετών. Την τελευταία μέρα του Ιουνίου, η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ έδωσε στη δημοσιότητα περιπτώσεις εξώφθαλμων αδικιών της εγκυκλίου, προτείνοντας παράλληλα τη δημιουργία ομάδας ειδικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τη δημιουργία μιάς δίκαιης για τους ασφαλισμένους με αναπηρία εγκυκλίου.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η διαθεσιμότητα εύλογου χρόνου είναι αντιληπτή ως αναγκαιότητα από όλους τους εμπλεκόμενους. Δυστυχώς, όμως, η δωδεκαήμερη δεύτερη παράταση εφαρμογής της εγκυκλίου από πλευράς διοίκησης του ΙΚΑ μόνο “εύλογος χρόνος” δεν μοιάζει να είναι, πόσο μάλλον όταν ολόκληρος ο Ιούνιος πέρασε αναξιοποίητος. Αντίθετα, μοιάζει σαν η διοίκηση του ΙΚΑ να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ώστε να επιβάλλει την αρχική εγκύκλιο που σφαγιάζει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων με αναπηρία μέσα στη καρδιά του Καλοκαιριού, επενδύοντας στην άμβλυνση των αντιδράσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.