Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Αλληλεγγύη στους Ιάπωνες τυφλούς από την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών

Ο πρόεδρος της παγκύπριας οργάνωσης τυφλών χρίστος Νικολαίδης
Ο πρόεδρος της παγκύπριας οργάνωσης τυφλών χρίστος Νικολαίδης


Με αφορμή την πρόσφατη φυσική και πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών (ΠΟΤ) εκφράζει με επιστολή της προς την ομόλογή της ιαπωνική οργάνωση την βαθιά αλληλεγγύη της αλλά και την διάθεσή της να συνδράμει “σε οτιδήποτε χρειαστεί ” στα πλαίσια των δυνατοτήτων της.


Η επιστολή της ΠΟΤ απευθύνεται τόσο στον πρόεδρο της ομοσπονδίας τυφλών Ιαπωνίας, όσο και σε άλλους Ιάπωνες μέλη διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών της Παγκόσμιας Ενωσης Τυφλών, της ασιατικής ένωσης τυφλών και των τοπικών ενώσεων των τυφλών της ανατολικής Ασίας.

Σε χαρακτηριστικά διεθνιστικό πνεύμα, η επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΠΟΤ Χρίστο Νικολαίδη διαβεβαιώνει ότι “η ευημερία των τυφλών και με μειωμένη όραση συναδέλφων Γιαπωνέζων είναι από μας αντιληπτή και ως δική μας υπόθεση”.


Διαβάστε περισσότερα...

Εταιρείες δημόσιου τζόγου υπέρ της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με αναπηρία

Μνημόνιο συνεργασίας ευρωπαϊκού φόρουμ ΑμεΑ και ευρωπαϊκής ομοσπονδίας οργανισμών τυχερών παιγνίων




Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν την Τετάρτη 13 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημόσιων Οργανισμών Τυχερών Παιγνίων (EL) και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) αποσκοπεί να συμβάλλει – αντιγράφουμε από το σχετικό δελτίο τύπου – “στη βελτίωση της ζωής των 80 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών με αναπηρία”.

Σύμφωνα με τα περιεχόμενα στο Μνημόνιο, βάση για την συνεργασία είναι “τα σημαντικά οφέλη κάθε εθνικού οργανισμού τυχερών παιγνίων, που είναι σε θέση να συνεισφέρει στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη”. Επί της συγκεκριμένης βάσεως (δηλαδή των κερδών των Οργανισμών Τυχερών Παιγνίων), το EDFπου είναι ο θεσμικός φορέας εκπροσώπησης των ευρωπαίων αναπήρων και το ELδεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στους ακόλουθους τομείς:

- στη συμβολή στην απασχόληση των ατόμων με αναπηρίες

- στην πλήρη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία

- στην ανταλλαγή καλών πρακτικών από όλη την Ευρώπη

- στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με θέματα αναπηρίας

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις των επικεφαλής του EDFκαι του ΕLμετά την υπογραφή του Μνημονίου. Ο Ελληνας πρόεδρος του ευρωπαϊκού φόρουμ ΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης επισήμανε ότι “το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει συνεργασίες σε εθνικό επίπεδο, διότι είναι ζωτικής σημασίας για τις αναπηρικές οργανώσεις να συμμετέχουν στις αποφάσεις για το πώς οι οργανισμοί διαχείρισης των τυχερών παιγνίων μπορούν να ωφελήσουν τα άτομα με αναπηρία”.

Από την δική του πλευρά, ο Friedrich Stickler, πρόεδρος του EL, αποδίδοντας το οικονομικό μέτρο της όλης συνεργασίας εξήγησε ότι “από τα 20 και πλέον δισ. ευρώ ετησίως που τα μέλη μας συνεισφέρουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς για θέματα του γενικού συμφέροντος, γνωρίζουμε ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ χρηματοδοτεί έργα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία”. Εξειδικεύοντας τις δεσμεύσεις του προέδρου ο αντιπρόεδρος του ElChristophe Blanchard-Dignac επεσήμανε ότι “εμπνεόμενοι από το παράδειγμα που έθεσε το μέλος μας ONCE στην Ισπανία, έχουμε δεσμευτεί να παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα καλών πρακτικών για το πώς οι τυχερά παίγνια μπορούν να οδηγήσουν στη βελτίωση της πλήρους ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε όλη την Ευρώπη”.

H υλοποίηση στην χώρα μας του Μνημονίου συνεργασίας των αναπηρικών φορέων με τις εταιρείες δημόσιου τζόγου στα χρόνια του ... “άλλου” μεγάλου Μνημονίου που ευθύνεται για το ψαλίδισμα διαχρονικών προνοιακών παροχών, αν μη τι άλλο αναμένεται να χει πολυεπίπεδο ενδιαφέρον. Ιδεολογικό, πολιτικό, κοινωνικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για τη διατροφή του Πάσχα



Φάτε απ’ όλα χωρίς τύψεις

Όπως σε κάθε εορταστική περίοδο, έτσι και το Πάσχα οι περισσότεροι τρώμε περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως. Ας δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρουν τα πασχαλινά φαγητά και γλυκά, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τα εντάξει κανείς στη διατροφή αυτών των ημερών χωρίς να επηρεαστεί το βάρος και το λίπος του σώματός του.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο πασχαλινό τραπέζι κατέχει το κρέας: αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι. Αυτά τα είδη κρεάτων είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο, ταυτόχρονα όμως περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.

Το κατσίκι αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή από το αρνί, καθότι περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να καλύψουμε όλες τις επιλογές, καλό είναι το πασχαλινό πιάτο να φιλοξενήσει «λίγο απ’ όλα».

Έτσι κι αλλιώς η σπάνια κατανάλωση αυτού του συνδυασμού από υγιή άτομα δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία.

Όσον αφορά τον τρόπο μαγειρέματος, το ψήσιμο στα κάρβουνα από τη μία το κρέας γίνεται πιο νόστιμο, από την άλλη όμως το εμπλουτίζει με καρκινογόνες ουσίες γι’ αυτό και το ψήσιμο στο φούρνο υπερτερεί συγκριτικά από άποψη υγείας.

Μαγειρίτσα: Η κλασική συνταγή περιλαμβάνει εντόσθια αρνιού και διάφορα χορταρικά. Σαν σούπα είναι εύπεπτη και αποτελεί κατάλληλο γεύμα για την ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία. Τα εντόσθια κάθε άλλο παρά υγιεινά είναι, καθότι περιέχουν πολλά λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Ένα πιάτο μαγειρίτσα σε συνδυασμό με μια φέτα ψωμί είναι αρκετά για το βραδινό γεύμα της Ανάστασης.

Κόκκινα αβγά: Βάφονται κάθε Μεγάλη Πέμπτη σε κόκκινο χρώμα όπως και αυτό του αίματος. Το αβγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, γι’ αυτό και είναι αρκετά χορταστικό. Ένα βραστό αβγό έχει μόλις 80 θερμίδες, αλλά έχει και αρκετά κορεσμένα λιπαρά. Όσο για τα υψηλά ποσά χοληστερίνης μην ανησυχείτε, τα 2/3 περίπου της χοληστερίνης του αίματος τα παράγει ο ίδιος ο οργανισμός και σ’ αυτό παίζει ρόλο η συνολική ποιότητα της διατροφής σας. Μπορείτε να φάτε ένα κόκκινο πασχαλινό αβγό με ψωμί ή τσουρέκι για πρωινό ή απογευματινό, ή να κάνετε το βράδυ μια σαλάτα με 1-2 αβγά, λίγο τυρί και ψωμί.

Τσουρέκι: Σπιτικό ή αγοραστό είναι πεντανόστιμο! Υπάρχει σε διάφορες εκδοχές, απλό, με μαύρη ή λευκή σοκολάτα, με ξηρούς καρπούς κτλ. Όσο πιο απλό είναι το τσουρέκι, τόσο λιγότερες θερμίδες έχει. Γενικά όμως, 1-2 φετούλες μαζί με ένα ποτήρι γάλα για πρωινό ή απογευματινό είναι αρκετές, ώστε να μην ξεφύγετε θερμιδικά. Είναι υπερβολή να φάτε μισό τσουρέκι τη φορά, διότι πέρα από τις πολλές θερμίδες με τις οποίες θα επιβαρυνθείτε, δεν θα το απολαύσετε κιόλας καθώς μετά από τις πρώτες δαγκωνιές, η γεύση δεν έχει κάτι το διαφορετικό να σας προσφέρει…

Κουλουράκια Πασχαλινά: Σε κάθε σπίτι η συνταγή είναι διαφορετική. 2-3 μικρά κουλουράκια μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με 1 ποτήρι γάλα και να αποτελέσουν έτσι ένα διαφορετικό πρωινό, ή και σκέτα σαν απογευματινό.

Σοκολατένια αβγά: Λίγη σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία, ο λόγος όμως γίνεται για τη σοκολάτα υγείας που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο. Τα κλασικά σοκολατένια αβγά σπάνια ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, γι αυτό η θέση τους στο διαιτολόγιο είναι όπως και των άλλων γλυκών. Το καλό είναι ότι διατηρούνται για αρκετό καιρό εντός ή εκτός ψυγείου, επομένως δεν χρειάζεται να φάτε ένα ολόκληρο σοκολατένιο αβγό σε μία δόση.

Εάν οι διατροφικές μας υπερβολές την περίοδο των εορτών γίνονται και αυτές «με μέτρο» και καλύτερα θα περάσουμε και θα διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό!

Καλό Πάσχα!
Διαβάστε περισσότερα...

Θα ζούμε όλο και πιο πολύ



Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 44 ημέρες το προηγούμενο έτος

Το προσδόκιμο ζωής εξελίσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς, που πλέον τα αδέλφια που γεννήθηκαν με ένα χρόνο διαφορά μπορεί να έχουν διαφορά μέχρι και έξι εβδομάδων στη διάρκεια ζωής τους. Ένα μωρό που γεννήθηκε φέτος θα ζήσει κατά μέσο όρο για περισσότερο από 90 χρόνια και εννέα μήνες

Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από 11 εκατ. άνθρωποι που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία (το 17,6% του πληθυσμού) θα ξεπεράσουν τα 100 χρόνια ζωής. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος οι υπεραιωνόβιοι θα είναι κατά 200.000 περισσότεροι.

Οι άνδρες, που είναι περισσότερο… «αδικημένοι» σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής, πέρυσι «έζησαν» κατά μέσο όρο 46 ημέρες παραπάνω συγκριτικά με το παρελθόν! Μέσα σε δύο δεκαετίες το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε όσο δεν είχε αυξηθεί τα προηγούμενα 70 χρόνια.

Τα στοιχεία αυτά έφερε ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εργασίας και Συντάξεων της Μεγάλης Βρετανίας, προβλέποντας μεταξύ άλλων ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους κάτω των 16 (σήμερα) θα ξεπεράσει τα… 100! Ενώ, πριν από 30 χρόνια το 25% των νεογέννητων αγοριών πέθαινε προτού «κλείσει» τα 65!

Η ταχεία αύξηση της… μακροζωίας είχε τεράστιες συνέπειες στις δημόσιες πολιτικές σε ό,τι αφορά διάφορους τομείς από την υγεία έως τις μεταφορές, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει ξανά η συζήτηση για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Εκατομμύρια εργαζόμενοι που περιμένουν να λάβουν σύνταξη, δε θα την εισπράξουν πριν τα 66 τους το 2020 και πριν τα 68 το 2046.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποτό… και ιδανική σιλουέτα



Για να πιείτε άφοβα… μέρες που είναι

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – συνήθως ορίζεται ως μια ή δύο μερίδες ημερησίως – μπορεί να αποτελέσει μια υγιή συνήθεια, ιδίως όσον αφορά την υγεία της καρδιάς. Αντίθετα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την υγεία.

Σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε πρόσφατα, η ελαφριά (έως μέτρια) κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά κόκκινου κρασιού, δεν είναι μόνο ευεργετική για τη γυναικεία καρδιά, αλλά και για την σωματική της γραμμή. Η νέα αυτή έρευνα, είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ από ένα άτομο με φυσιολογικό σωματικό βάρος και του κίνδυνου να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Η μελέτη ξεκίνησε με σχεδόν 20.000 γυναίκες, μέσης και μεγάλης ηλικίας. Με την πάροδο του χρόνου, οι γυναίκες που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ αύξησαν λιγότερο το σωματικό τους βάρος και είχαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες συγκριτικά με όσες δεν έπιναν καθόλου. Κάτι που φαίνεται πως ισχύει ακόμη και αν ληφθούν υπόψιν οι διάφορες στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές επιλογές, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν βάρος μιας γυναίκας.

Οι γυναίκες ήταν όλες τουλάχιστον 39 ετών, όταν άρχισε η μελέτη. Περίπου το 38% αυτών δήλωσε ότι δεν καταναλώνουν οινόπνευμα, 33% δήλωσε ότι έπινε λιγότερο από 5 gr/ μέρα (ένα πρότυπο ποτό έχει περίπου 10 γραμμάρια αλκοόλ), το 20% έπινε 5 gr/ μέρα έως λιγότερο από 15 gr/ μέρα, το 6% ήπιαν 15 gr/ μέρα έως λιγότερο από 30 gr/ μέρα και το 3% κατανάλωνε 30 gr αλκοόλ/ μέρα ή περισσότερο (περίπου 2 έως 3 ποτά την ημέρα ή περισσότερο).

Μετά από περίπου 13 χρόνια παρακολούθησης, οι γυναίκες κατά κανόνα αύξησαν το σωματικό τους βάρος. Ωστόσο, όσες απείχαν από το αλκοόλ πήραν περισσότερα κιλά, με την αύξηση αυτή του βάρους να μειώνεται όσο αυξάνει το ποσό του αλκοόλ, που καταναλώνεται. Οι γυναίκες που δεν έπιναν πήραν κατά μέσο όρο 4 κιλά, σε σύγκριση με τα 1,7 κιλά που πήραν όσες κατανάλωναν 30 gr ή περισσότερο αλκοόλ κάθε μέρα. Στο διάστημα των 13 αυτών χρόνων, 41% έγιναν υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Οι γυναίκες, που έπιναν από 15 έως και λιγότερο από 30 gr/ ημέρα, είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Ειδικότερα, η πιθανότητα υπέρβαρου ή παχυσαρκίας ήταν 30% μικρότερη στην τελευταία ομάδα σε σχέση με γυναίκες που δεν έπιναν αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι οι μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες, που έχουν κανονικό βάρος σώματος σε πρώτη φάση και καταναλώνουν μικρή έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ, θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος τους, χωρίς αυξάνουν περισσότερο το βάρος τους, σε σύγκριση με ανάλογες γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.
Επιπλέον, το κόκκινο κρασί φαίνεται πως βοηθά περισσότερο στον έλεγχο βάρους. Ωστόσο, και το λευκό κρασί, η μπύρα και άλλα οινοπνευματώδη ποτά, επίσης, είχαν κάποιο όφελος.

Οι γυναίκες που έπιναν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ ήταν γενικά περισσότερο δραστήριες σωματικά, ζυγίζονταν λίγο λιγότερο στην αρχή και ήταν ο πιο επιρρεπείς να καπνίζουν, σε σχέση με άλλες γυναίκες. Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και μικρότερης αύξησης του βάρους (αλλά και του μικρότερου κίνδυνου υπέρβαρου ή παχυσαρκίας) παρέμεινε ισχυρή ακόμα και όταν συμπεριλήφθηκαν αυτές οι παράμετροι. Κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος, ανεξάρτητα από τη σχέση του με τη… δίαιτα και τον τρόπο ζωής.

Γιατί όμως αυξήθηκε λιγότερο το βάρος στις γυναίκες που κατανάλωναν αλκοόλ; Στην τρέχουσα μελέτη, φάνηκε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ έτρωγαν τελικά και λιγότερο, κυρίως υδατάνθρακες – διαπίστωση που παρατηρήθηκε και σε άλλες μελέτες. Επιπλέον, οι γυναίκες τείνουν να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες εξισορρόπησης των… ατασθαλιών, μετά την κατανάλωση αλκοόλ - περισσότερο από εκείνες που απέχουν από το αλκοόλ.

Φαίνεται λοιπόν ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ από γυναίκες, σε μικρή έως μέτρια ποσότητα, μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη αύξηση βάρους, με την πάροδο των χρόνων.
Διαβάστε περισσότερα...

Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για συγχωνεύσεις νοσοκομείων



Αναγκαίες θεωρεί τις αλλαγές ο Α. Λοβέρδος
Η οριστική απόφαση για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων θα ληφθεί στα τέλη Ιουνίου και θα ανακοινωθεί την 1η Ιουλίου, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι και οι δύο προτάσεις των καθηγητών κ. κ. Λιαρόπουλου και Κυριόπουλου, που αφορούν στην αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της Αττικής, δεν είναι δεσμευτικές, καθώς αναμένονται προτάσεις και από πολλούς άλλους φορείς, προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καταλήξει οριστικά για τις αλλαγές που θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

Είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι τόσο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και οι υφυπουργοί θεωρούν αναγκαίες τις αλλαγές στο σύστημα, καθώς όπως εκτιμούν δεν θα μπορέσει να είναι βιώσιμο τα επόμενα χρόνια, αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την περιστολή της σπατάλης.

Η πρόταση Λιαρόπουλου, που βασίζεται στη δημιουργία εννέα διαφορετικών ομάδων-νοσοκομείων στην Αττική και προτείνει τη συγχώνευση αρκετών νοσοκομείων με άλλα, δεν βρίσκει σύμφωνους τους γιατρούς οι οποίοι δήλωσαν μέσω του προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Π.Παπανικολάου, ότι είναι εναντίον των συγχωνεύσων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γ.Κυριόπουλος, που παρουσίασε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει τα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία της Αττικής να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους ώστε να ανταγωνιστούν τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο κεντρικό άξονα της Βασιλίσσης Σοφίας, είπε στο ΑΠΕ σχολιάζοντας τις προτάσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, ότι "θα είναι δύσκολη η μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή του συστήματος Υγείας λόγω της οικονομικής συγκυρίας, γιαυτό και η εκτίμησή μου, είναι ότι όποιες συγχωνεύσεις γίνουν θα γίνουν με κύριο σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και την περιστολή δαπανών.

Σήμερα ο υπουργός Υγείας, εγκαινιάζοντας την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας στο Περιστέρι, λίγες βδομάδες πριν αρχίσει να λειτουργεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υγείας, έκανε λόγο για μια πρότυπη μονάδα, η οποία θα συνεργάζεται με το σύνολο των υγειονομικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή, και των ασφαλιστικών ταμείων.

Το Κέντρο Υγείας είχε τον εξοπλισμό αλλά έπρεπε να αποκτήσει και προσωπικό για να λειτουργήσει, τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Σκοπός του κέντρου Υγείας αλλά και ανάλογων δομών, όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας, είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών, ανεξάρτητα σε ποιο ασφαλιστικό φορέα ανήκουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Στόχος να δοθεί βοήθεια στους καρκινοπαθείς




Έμφαση στην πρόληψη έδωσε ο Χ. Αηδόνης


Συγκρότηση και ενεργοποίηση των ογκολογικών επιτροπών των νοσοκομείων, θεσμοθέτηση θεραπευτικών φαρμακευτικών πρωτοκόλλων για τη θεραπεία του καρκίνου, δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας για τους απόρους καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους, οργάνωση Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, προμήθεια από το ΕΣΥ της κατάλληλης σύγχρονης Βιοϊατρικής Τεχνολογίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι οι δράσεις που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, το οποίο περιλαμβάνει πολύπλευρες παρεμβάσεις πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης και παρουσιάστηκαν σήμερα σε επιστημονική ημερίδα.

Τη δέσμευση της πολιτείας στην προαγωγή της Δημόσιας Υγείας και την πρόληψη των νόσων, και όχι μόνο στη θεραπεία της ασθένειας, επανέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που άνοιξε και τις εργασίες της ημερίδας.

«Οι δράσεις, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, θέτουν ως προτεραιότητα την ενιαία και ισότιμη αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών, τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας και ταυτόχρονα την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας», είπε κατά την ομιλία του στην ημερίδα Εξειδίκευσης για το Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Χρήστος Αηδόνης.

Ο κ. Αηδόνης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και αναφέρθηκε στον ρόλο της διατροφής και της άσκησης, επισημαίνοντας ότι κοινή συνιστώσα πρόσφατων ερευνών και επιδημιολογικών μελετών αποτελεί η διαπίστωση ότι η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή αποτελούν ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου. Σύμφωνα με μελέτες, ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο μειώθηκε σε όλες τις χώρες, όπου αυξήθηκε η φυσική δραστηριότητα των πολιτών. Επίσης, σημαντικά μεγαλύτερη είναι η μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο όσων ακολουθούν τη Μεσογειακή Διατροφή.

«Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τα εξαιρετικά ποιοτικά στοιχεία αυτού του είδους διατροφής και των διατροφικών συνδυασμών που αποδεικνύονται θαυματουργά» είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι η πρόληψη, μέσω της διατροφής και της άσκησης, θεωρείται σήμερα φθηνή, εφαρμόσιμη, αποδεκτή και προσιτή προσέγγιση στον έλεγχο και στη διαχείριση του καρκίνου.

Αμέσως μετά το Πάσχα, πρόκειται να ξεκινήσει καμπάνια πρόληψης του καρκίνου για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού στα προγράμματα πρόληψης, είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας,Αντώνης Δημόπουλος.

Για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του Προγράμματος Πληθυσμιακού (προσυμπτωματικού) Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, προβλέπεται η πρόσκληση 60.000 γυναικών σε 65 Κέντρα Υγείας της χώρας. Στο Εθνικό Πρόγραμμα, επίσης, συμμετέχουν σε πρώτη φάση έξι νοσοκομεία της χώρας, τα κυτταρολογικά εργαστήρια των οποίων θα εξετάζουν τα δείγματα. Στη δεύτερη φάση υλοποίησης των προγραμμάτων στόχος θα είναι η εξέταση του συνόλου των γυναικών της χώρας, του επιστημονικά προβλεπόμενου συγκεκριμένου ηλικιακού φάσματος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Παράλληλα, δίνεται βάρος, όπως τόνισε ο κ. Δημόπουλος, στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεδομένης και της ίδρυσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ώστε τα Κέντρα Υγείας, τα Ιατρεία του Ι.Κ.Α. να γίνουν πραγματικά κέντρα υγείας και πρόληψης και όχι κέντρα συνταγογράφησης. «Στόχος μας είναι η νέα, ενιαία, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σε στενή διασύνδεση και συντονισμό με τη Νοσοκομειακή Περίθαλψη και την Πρόνοια, να προσφέρει ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε όλους τους πολίτες», είπε.

Έργο εξαιρετικής σημασίας και προϋπόθεση για τη μελέτη της επιδημιολογίας του καρκίνου στην Ελλάδα και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης κατά της νόσου, θεωρείται η δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, που θα συνδεθεί με τον Υγειονομικό Χάρτη και τα Δίκτυα Αναφοράς.

Η δεύτερη δράση, που υλοποιείται, περιλαμβάνει το σύνολο των διαδικασιών και θεραπευτικών σχημάτων που αφορούν την αντιμετώπιση του καρκινοπαθούς ασθενούς, με αποτελέσματα την ενιαία και ισότιμη αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών, τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας με αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας, καθώς και τον έλεγχο των δαπανών.

Αναγκαία θεωρείται και η συγκρότηση Ογκολογικών Επιτροπών των Νοσοκομείων με έργο την παρακολούθηση εφαρμογής κλινικών πρωτοκόλλων, την επιδημιολογική παρακολούθηση των νεοπλασιών, τον έλεγχο της θεραπευτικής και μεταθεραπευτικής πορείας των ασθενών. Έως στιγμής έχουν συγκροτηθεί ογκολογικές επιτροπές σε 58 νοσοκομεία του ΕΣΥ και σε δύο ιδιωτικές κλινικές.

Τέλος, προχωρά η δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας στο συγκρότημα Γ΄του Προσφυγικού Συνοικισμού της Λ. Αλεξάνδρας για τους απόρους καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπύρα Viagra!



Πιείτε στην υγειά του Πρίγκιπα Ουίλιαμ

Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης ίσως υπάρχει και άλλη πιο κομψή και διακριτική λύση, από την κατάποση του μπλε χαπιού, ένα μπουκάλι μπύρας ίσως «κάνει» τη δουλειά. Μια βρετανική εταιρεία παρήγαγε μία μπύρα με μία ελαφριά δόση Viagra.

Η νέα μπύρα επονομαζόμενη Royal Virility Performance (Βασιλική Ανδρική Απόδοση), δημιουργήθηκε με αφορμή τον επικείμενο πριγκιπικό γάμο και φυσικά για τον εορτασμό αυτού, και αν και δημιουργήθηκαν αρκετές μπύρες με το συγκεκριμένο θέμα, αυτή θα κλέψει τις εντυπώσεις για ευνόητους λόγους.

Πίνοντας μόνο τρία μπουκάλια, άλλωστε γάμος χωρίς γλέντι.., ισοδυναμεί με τη δόση ενός χαπιού Viagra, το οποίο ως γνωστόν ενισχύει την ανδρική επίδοση στο σεξ.

Ο 7.5 τοις εκατό περιεκτικότητας σε αλκοόλ ξανθός ζύθος, περιέχει ακόμα κάποια επιπρόσθετα αφροδισιακά, μερικά εκ των οποίων είναι συστατικά από χορτάρι horny goat γνωστό για την αύξηση της λίμπιντο και σοκολάτα.
Οι δημιουργοί της μπύρας, BrewDog, έχουν στείλει αρκετά μπουκάλια στον πρίγκιπα Ουίλιαμ, για το γαμήλιο βράδυ.

Μόνο 40 μπουκάλια μπύρας θα παραχθούν αρχικά και θα δοθούν προς πώληση την ημέρα του πριγκιπικού γάμου, 29 Απριλίου δηλαδή, στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Όλα τα κέρδη θα πάνε για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο ίδρυμα Centrepoint, που έχει και την υποστήριξη του πρίγκιπα. Δυστυχώς ο κάθε αγοραστής θα έχει τη δυνατότητα αγοράς μόνος ενός μόνο μπουκαλιού εξαιτίας των «ισχυρών» αποτελεσμάτων της.

Εν τω μεταξύ μόλις το προηγούμενο μήνα, η Pfizer κυκλοφόρησε σε μορφή τσίχλας το μπλε χαπάκι, με την ονομασία Viagra Jet, και αυτό γιατί οι αγορές του Viagra σε Λατινική Αμερική και Βραζιλία είναι οι μεγαλύτερες. Η εν λόγω θαυματουργή τσίχλα, διατίθεται μόνο στο Μεξικό και πιθανότατα να διατεθεί και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονική «μύτη» ανιχνεύει τον καρκίνο



Έρευνες για την αξιοπιστία της συσκευής
Ένα τεστ αναπνοής που θα κάνει έγκαιρη διάγνωση μερικών μορφών του καρκίνου (στόματος, οισοφάγου, πνευμόνων κ.ά.), έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στη στιγμή της υλοποίησής του, καθώς ισραηλινοί επιστήμονες δημιούργησαν μια ηλεκτρονική «μύτη», που μπορεί να ανιχνεύσει τις χημικές «υπογραφές» της νόσου στην ανάσα των ασθενών.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι μια μέρα η νέα χημική μέθοδος θα χρησιμοποιείται ευρέως, όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετά ακόμη χρόνια ερευνών για να βεβαιωθεί ότι το τεστ είναι όντως αξιόπιστο και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς.

Η ισραηλινή συσκευή, που αποκαλείται «νανο-τεχνητή μύτη», ανιχνεύει τα μόρια που υπάρχουν στις περιπτώσεις καρκίνου, όμως, η αξιοπιστία της πρέπει να δοκιμαστεί σε πολύ μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Οι καρκίνοι του στόματος, οισοφάγου, λάρυγγα κλπ συχνά τυγχάνουν καθυστερημένης διάγνωσης και γι' αυτό το λόγο θεραπεύονται πιο δύσκολα.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο επικεφαλής των Ισραηλινών ερευνητών Χοσάμ Χάϊκ.


Διαβάστε περισσότερα...

O πρόωρος τοκετός σύμμαχος της υπερκινητικότητας



Διαταράσσεται η ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου

Όσο πιο πρόωρα γεννιέται ένα μωρό, τόσο πιο πιθανό είναι αργότερα να διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και να χρειαστεί να ακολουθήσει τη σχετική φαρμακευτική αγωγή , σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι σουηδοί επιστήμονες συστήνουν σε όσες γυναίκες σχεδιάζουν να γεννήσουν πρόωρα με καισαρική, να αναθεωρήσουν τον προγραμματισμό τους, προκειμένου να γεννήσουν όσο γίνεται πιο κοντά στην κανονική ημερομηνία, δηλαδή στην 40ή εβδομάδα της κύησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννιούνται μέχρι τρεις εβδομάδες πρόωρα σε σχέση με την κανονική ημερομηνία γέννησής τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη διαταραχή. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να εστιάσουν την προσοχή τους σε μια εργασία ή να ελέγξουν την παρορμητική συμπεριφορά τους, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο και στα μαθήματά τους. Περίπου το 3% έως 5% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Άλλοι παράγοντες, όπως το μειωμένο βάρος του μωρού κατά τη γέννα, οι συνήθειες της εγκύου μητέρας (κυρίως αν καπνίζει), αλλά και γενετικές αιτίες, παίζουν επίσης ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΔΕΠΥ. Η φυσιολογία που στην πραγματικότητα προκαλεί τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι, όταν ένα παιδί γεννιέται πρόωρα, διαταράσσεται η ομαλή σταδιακή ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Επειδή οι γιατροί έχουν καταφέρει να κρατούν στη ζωή όλο και πιο πρόωρα μωρά, το πρόβλημα της ΔΕΠΥ αναμένεται να γίνει συχνότερο διαχρονικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Η νηστεία… παχαίνει



Ποια τρόφιμα να επιλέξετε
Πολλοί παραπονιούνται πως κατά τη διάρκεια της νηστείας... παχαίνουν, παρόλο που θεωρητικά η περίοδος αυτή είναι συνώνυμη του περιορισμού και της στέρησης διαφόρων τροφών. Έτσι, αντίθετα με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η Σαρακοστή μπορεί για αρκετά άτομα να συνδέεται με αύξηση του σωματικού τους βάρους κι όχι αδικαιολόγητα.

Στέρηση;
Βλέπετε, αφενός η εσφαλμένη αντίληψη ότι «τα νηστίσιμα δεν παχαίνουν» και το γενικότερο αίσθημα της στέρησης, αφετέρου ο μικρότερος κορεσμός που φέρουν τα τρόφιμα που δεν περιέχουν πρωτεΐνη και τέλος η αυξημένη κατανάλωση ελαιόλαδου, ψωμιού, λαδερών και ζυμαρικών (τρώμε παραπάνω και τα συνδυάζουμε με «παπαρίτσες»), κάνουν τη ζημιά. Έτσι εάν ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο δεν είναι καλά σχεδιασμένο, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού και του κορεσμού- σε πρωτεΐνη και θρεπτικά στοιχεία, με μικρά συχνά αλλά και πλήρη γεύματα, κάπου θα ξεφύγουμε.

Σχεδιασμός
Τα τρόφιμα που επιτρέπονται στη νηστεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, αλλά ορισμένα πλούσια και σε θερμίδες και… στην προσπάθειά μας να χορτάσουμε περισσότερο, το παρακάνουμε -πολλές φορές και με λάθος επιλογές-. Εν ολίγοις χρειάζονται συνδυασμοί τροφών στο πιάτο μας (π.χ αρακά με πατάτες με λίγο λάδι, φακόρυζο με λίγο λάδι, μαυρομάτικα φασόλια στη σαλάτα με λίγο λάδι να συνοδεύουν τα μακαρόνια κτλ.) αλλά και υγιεινά σνακ με λίγες θερμίδες. Άλλα έξυπνα γεύματα θεωρούνται αυτά που συνδυάζουν τα μανιτάρια (π.χ πλευρώτους), μιας και αυτά δίνουν πρωτεΐνες καλής βιολογικής αξίας (άρα και κορεσμό) με λίγες θερμίδες. Με ανάλογα τρικ θα πρέπει να διαχειριζόμαστε και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, όπως το πρωινό, τα σνακ κτλ. Σε κάθε περίπτωση ωφέλιμη θεωρείται και η βοήθεια από έναν ειδικό διαιτολόγο στην κατάρτιση ενός προγράμματος στα μέτρα του καθενός.

Προσοχή!
Καλό θα είναι επίσης να προσέχουμε την κατανάλωση σε θαλασσινά. Μπορούν να υποκαταστήσουν το κρέας προσφέροντας στον οργανισμό μας πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, αλλά όχι τηγανιτά, καθώς σε αυτή τη μορφή έχουν απορροφήσει περιττές ποσότητες λίπους. Τα καλαμάρια, οι σουπιές, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα καβούρια μπορούν να συμπεριληφθούν στο διαιτολόγιο της νηστείας σε συνδυασμό με ρύζι, ζυμαρικά ή λαχανικά, συμβάλλοντας στην επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης και το αίσθημα κορεσμού, σε προσεγμένες πάντα ποσότητες.

Προσοχή χρειάζεται επίσης και στην κατανάλωση του χαλβάς. Παρασκευάζεται από το ταχίνι το οποίο προέρχεται από το σπόρο του σουσαμιού. Αποτελεί πηγή των «καλών» μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσιος στις βιταμίνες Β και Ε. Όμως, η υψηλή διατροφική του αξία συνοδεύεται από πολλές θερμίδες, αφού μία λεπτή φέτα χαλβά ίση με δύο σπιρτόκουτα (60 gr) περιέχει γύρω στις 300 θερμίδες. Καλό είναι, λοιπόν, να καταναλώνεται με σύνεση και παράλληλα να αποφεύγεται στη μορφή με προσμίξεις άλλων υλικών, όπως η σοκολάτα και οι ξηροί καρποί, αφού έτσι αυξάνονται ακόμη περισσότερο οι θερμίδες που περιέχει.

Εξίσου δημοφιλής είναι και η ταραμοσαλάτα, ένα τρόφιμο που παρασκευάζεται από τον ταραμά και είναι πλούσια σε ενέργεια, αφού τα 100gr ταραμά προσδίδουν γύρω στις 400 θερμίδες. Χρειάζεται, λοιπόν, μέτρο και στην περίπτωση της ταραμοσαλάτας, η υψηλή κατανάλωση της οποίας μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Τέλος οι ελιές είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL χοληστερόλη). Επίσης, περιέχουν σε υψηλές ποσότητες τις βιταμίνες Α και Ε και πολυφαινόλες γνωστές για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση. Μην ξεχνάτε, ωστόσο, πως περιέχουν και αρκετές θερμίδες, αφού οι 3 μεγάλες ή 5 μικρές ελιές δίνουν 45 θερμίδες.

Λίγα λόγια
Με λίγα λόγια καλό θα είναι η πνευματική «αποτοξίνωση» που επιφέρει η νηστεία να ακολουθείται και από τη σωματική. Θα είναι κρίμα μια τέτοια προσπάθεια να επιφορτίσει το σώμα μας με περίσσεια βάρους, καθαρά από κακή διαχείριση. Σίγουρα λοιπόν, όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να λείπουν από το σαρακοστιανό τραπέζι, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή ούτως ώστε να απολάβετε μόνο τα οφέλη τους χωρίς συνέπειες στο σωματικό σας βάρος.
Διαβάστε περισσότερα...

Μικροί μπροστά στην τηλεόραση, μεγάλοι στο... νοσοκομείο



Πρωτοποριακή έρευνα Αυστραλών επιστημόνων

Αν τα παιδιά σας παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους καρδιακά νοσήματα, υπέρταση ή διαβήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυστραλιανής έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, ηλικίας 6 έως 7 ετών, που παρακολουθούν υπερβολικά τηλεόραση, διαμορφώνουν στενότερες αρτηρίες πίσω από τα μάτια, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για καρδιακά νοσήματα, υπέρταση και διαβήτη, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, την πρώτη του είδους που παρουσιάζεται.

«Οι γονείς οφείλουν να παρακινούν τα παιδιά τους σε άλλες δραστηριότητες για να απομακρύνονται από τον καναπέ» δήλωσε ο δρ. Μπαμίνι Γκοπινάθ, επικεφαλής της έρευνας.

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά που εξετάσθηκαν περνούσαν 1,9 ώρα ημερησίως μπροστά στην τηλεόραση και αφιέρωναν μόνο 36 λεπτά σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σωματική άσκηση.

Όσα παιδιά αφιέρωναν περισσότερο χρόνο σε φυσικές δραστηριότητες, μία ώρα ημερησίως ή περισσότερο, είχαν αισθητά φαρδύτερες αρτηρίες από αυτά που αφιέρωναν λιγότερο χρόνο στη σωματική άσκηση.

«Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι συμπεριφορές λιγότερο επωφελείς για την υγεία μπορούν να επηρεάσουν τη μικροκυκλοφορία από πολύ νωρίς και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης αργότερα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, προσθέτοντας ότι η καθήλωση μπροστά από την τηλεόραση συνοδεύεται και από κακές διατροφικές συνήθειες και αύξηση του βάρους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο καρκίνος των ωοθηκών ξεκινά από τις σάλπιγγες



Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 115.000 γυναίκες

Αμερικανοί ερευνητές αναπαρέστησαν τη διαδικασία ανάπτυξης του καρκίνου των ωοθηκών στο εργαστήριο, παρέχοντας ισχυρές ενδείξεις ότι οι όγκοι δεν πρωτοεμφανίζονται στις ωοθήκες, αλλά στις σάλπιγγες.

Τα ευρήματα μπορούν πιθανόν να παράσχουν στοιχεία σχετικά με την καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών, που συχνά δεν προκαλεί αρχικά συμπτώματα και που στη διάγνωση έχει εξαπλωθεί πολύ ώστε οι όγκοι να μη μπορούν να αναχαιτιστούν.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο πέμπτος θανατηφόρος καρκίνος στις γυναίκες και επηρεάζει 200.000 παγκοσμίως, ενώ κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 115.000.

Αρκετές έρευνες υπέθεταν ότι ο καρκίνος μπορεί να δημιουργείται σε άλλο μέρος του οργανισμού, αλλά η νέα έρευνα επιστημόνων του Ινστιτούτου Dana-Farber στη Βοστόνη, δείχνει ότι πρωτοδημιουργείται στον ιστό των σαλπίγγων.

Ο Ronny Drapkin, σημειώνει στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, ότι προηγούμενες εξετάσεις του ιστού από σάλπιγγες που ελήφθησαν από γυναίκες με γενετική προδιάθεση στον καρκίνο ωοθηκών έδειξαν κομμάτια κυττάρων που αποτελούσαν προγόνους σοβαρών καρκίνων.

Ερευνητές αποφάσισαν να προσπαθήσουν να αναπαραστήσουν τη διαδικασία ανάπτυξης του καρκίνου στο εργαστήριο. Έλαβαν κύτταρα από σάλπιγγες και άλλαξαν το γενετικό τους προγραμματισμό ώστε να διαιρούνται σαν τα καρκινικά κύτταρα. Η έρευνα αναφέρει ότι όπως και τα αληθινά κύτταρα του όγκου τα συγκεκριμένα τεχνητά καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονταν γρήγορα και μπορούσαν να εγκαταλείψουν τον ιστό που τα φιλοξενούσε και να αναπτυχθούν αλλού. Όταν μεταμοσχεύτηκαν σε ζώα οδήγησαν σε ανάπτυξη όγκων που ήταν παρόμοιοι, δομικά και γενετικά, καθώς και η συμπεριφορά τους, με σοβαρό καρκίνο ωοθηκών στον άνθρωπο.

Ο Drapkin δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα κύτταρα των σαλπίγγων είναι η πηγή του καρκίνου των ωοθηκών και προσφέρουν στοιχεία για μελλοντική θεραπεία.
Διαβάστε περισσότερα...

Αδυνατίστε νηστεύοντας



Tη Δευτέρα ξεκινά η Μεγάλη εβδομάδα και πολλές από εσάς θα προβληματιστείτε αν πρέπει να νηστέψετε ή όχι. Σύμφωνα με τις θρησκευτικές παραδόσεις, οι πιστοί πρέπει να «εξαγνίσουν» τον οργανισμό τους, για να γιορτάσουν και να τιμήσουν τη γέννηση του Κυρίου.

Οι θρησκευτικές και ηθικές αξίες που ενδυναμώνει η νηστεία περιλαμβάνουν την εγκράτεια, την εξάσκηση της θέλησης, την αποχή από πειρασμούς, καταχρήσεις, άσχημες σκέψεις και θυμό.

Και όσο και αν αυτά σε κάποιες από εμάς ακούγονται παλιομοδίτικα, καλό είναι –εκτός από το σεβασμό που πρέπει να τρέφουμε στα θρησκευτικά «πιστεύω» του καθενός- να δούμε τη νηστεία ως μια εναλλακτική και παραδοσιακή δίαιτα.

Και αυτό γιατί η περιοδική φυτοφαγία της νηστείας, χωρίς ακρότητες, είναι μια καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού από την κρεατοφαγία και την υπερβολική κατανάλωση άλλων μορφών ζωικής προέλευσης προϊόντων.

Έχει, δε, αποδειχθεί ότι η νηστεία σε τακτά χρονικά διαστήματα βοηθά και στην απώλεια βάρους.

Δοκιμάστε το. Μπορεί και να σας αρέσει.


Διαβάστε περισσότερα...

Βιολογικά προϊόντα. Μόδα ή ανάγκη;



Ολοένα και περισσότερες γυναίκες, κυρίως τον τελευταίο καιρό, στρέφονται σε βιολογικά προϊόντα, ελπίζοντας ότι, εκτός από θρεπτικότερα και καλύτερα για το περιβάλλον, είναι και ασφαλέστερα για την υγεία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ως βιολογικά τρόφιμα και προϊόντα ορίζονται αυτά που προκύπτουν από μεθόδους και διαδικασίες βιολογικής και οργανικής παραγωγής και θεωρητικά δεν περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα ή χημικά λιπάσματα. 




Επίσης, περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας. Έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά στοιχεία να βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα εδώδιμα μέρη των φυτών. Είναι λιγότερο επεξεργασμένα και συνεπώς πιο αγνά. Η ακτινοβόληση καθώς και άλλες διεργασίες απαγορεύονται, ενώ δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Στη βιολογική γεωργία απαγορεύεται η χρήση συστατικών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Έχουν λιγότερα πρόσθετα, αφού πολλά πρόσθετα που είναι επικίνδυνα για την υγεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα βιολογικά προϊόντα.

Τα ζώα βιολογικής εκτροφής αναπτύσσονται σε συνθήκες που έχουν στόχο να μεγιστοποιήσουν την υγεία και την ευημερία των ζώων μέσω της διατήρησης υψηλής ποιότητας και ισορροπημένης διατροφής, καθώς και σε ένα περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Τα ζώα βιολογικής εκτροφής έχουν καλύτερη υγεία, με αποτέλεσμα να απαιτούνται λιγότερα κτηνιατρικά φάρμακα και να μειώνεται ο κίνδυνος μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια.

Υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι προφανές γιατί ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές τα προτιμούν, ιδίως για τα μικρά παιδιά. Έγκειται όμως στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στην ευσυνειδησία του κάθε παραγωγού και κτηνοτρόφου, εάν τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται.


Διαβάστε περισσότερα...

Κατάθλιψη και παχυσαρκία


Αυξημένες έως και 25% είναι οι πιθανότητες μιας γυναίκας να εμφανίσει κατάθλιψη, εάν είναι παχύσαρκη. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται Ιταλοί επιστήμονες που μελέτησαν κατά πόσο το αυξημένο βάρος επηρεάζει αρνητικά την ψυχική μας υγεία.

Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν χαμηλό αυτοσεβασμό, αφού η εικόνα που βλέπουν στον καθρέφτη δεν τις ικανοποιεί. Αυτό, αν συνδυαστεί με επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους, τότε είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές.


Οι Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν πως η υψηλότερη κατανάλωση φαγητού συνδέεται με ανθρώπινα συναισθήματα όπως η ανία, η κατάθλιψη, ο θυμός και η ευχαρίστηση, ενώ με συναισθήματα φόβου και λύπης η κατανάλωση τροφής μειώνεται.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αποφύγετε λάθη στη φορολογική δήλωση μέσω TAXISnet

Απαντήσεις σε 27 κρίσιμα ερωτήματα των φορολογούμενων, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωσή τους μέσω TAXISnet, παρέχει με ειδικό ενημερωτικό οδηγό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Διαβάστε τον οδηγό σωστής συμπλήρωσης



Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων άρχισε από την περασμένη Δευτέρα, κατ’ αρχήν για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και οι «οδηγίες προς ναυτιλομένους» της ΓΓΠΣ, έχουν ως εξής:

* Κατά την επιβεβαίωση των σταθερών στοιχείων της Δήλωσης εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης το μήνυμα

«Αποκλεισμός αναδυόμενου παραθύρου. Το αναδυόμενο παράθυρο έχει αποκλειστεί. Για να δείτε αυτό το αναδυόμενο παράθυρο ή περαιτέρω επιλογές, κάνετε κλικ εδώ.." (Pop-up blocked. To see this pop-up or additional options click here...).

* Τι πρέπει να κάνω; Κάνετε κλικ και επιλέξτε: Να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από αυτή την τοποθεσία πάντοτε... (Always Allow Pop-ups from This Site...).

Εμφανίζεται παράθυρο που ρωτάει: Θέλετε να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από την τοποθεσία 'www1.gsis.gr'; (Would you like to allow pop-ups from 'www1.gsis.gr';). Επιλέξτε ΝΑΙ (YES) Επιλέξτε Επανάληψη (Retry)».

* Συμπληρώνοντας την δήλωση Ε1 μου εμφανίζονται ερωτηματικά ;;;; σε διάφορα πεδία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείται λογιστικό πρόγραμμα, το οποίο δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων της ΓΓΠΣ».

*Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;

«Θα επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ», θα πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου και μετά θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων (φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της ΔΟΥ με την μεταβολή)».

*Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;

«Θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου. Μετά από αυτό, θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων σας (φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της ΔΟΥ με τη μεταβολή)».

* Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τον σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;

«Θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ» θα πληκτρολογήσετε τον δικό σας ΑΦΜ. Στη συνέχεια, θα πατήσετε «Επιβεβαίωση στοιχείων». Μετά από αυτή τη διαδικασία, θα μπορέσετε να προχωρήσετε στη συμπλήρωση της φορολογικής σας δήλωσης (φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της ΔΟΥ με τη μεταβολή)».

* Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;

«Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν και τον πίνακα 3 με τον αριθμό των μελών».

* Πώς καταχωρώ περισσότερες από 4 εγγραφές στον πίνακα 4.β4 (εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις με βάση το αντικειμενικό σύστημα);

«Συμπληρώνετε αναλυτικά τις 3 πρώτες γραμμές, στην 4η γράφετε ως συνημμένη κατάσταση και στον κωδικό 915 γράφετε το σύνολο του γεωργικού εισοδήματος που προκύπτει από τις ενδείξεις του υποπίνακα αυτού».

* Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2010, πώς το δηλώνω;

«Εάν αυτές εμφανίζονται στον πίνακα, χαρακτηρίστε και τις δύο ως κύριες, κάντε μεταφορά στη δήλωση, επιλέξτε την τελευταία κύρια κατοικία και κάνετε ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο».

* Θέλω να συμπληρώσω τον πίνaκα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο εμφανίζονται όλα τα ακίνητα που έχω στην κατοχή μου. Ποια θα δηλώσω;

«Δηλώνετε όποια ακίνητα θεωρείτε ότι ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύουσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές) και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση».

* Θέλω να συμπληρώσω τον πίνακα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο δεν εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων που θέλω να δηλώσω.

«Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα καταχωρήσετε τα στοιχεία των ακινήτων που θέλετε, θα τα χαρακτηρίσετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύουσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές) και τέλος θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση».

* Αδυναμία συμπλήρωσης της ένδειξης "Φιλοξενούμενος" στο πεδίο "Ονοματεπώνυμο Εκμισθωτή". Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

«Σε περίπτωση φιλοξενίας , αναγράψτε στον κωδικό 801 τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί, χωρίς να συμπληρώσετε τους κωδικούς 091, 097 και 811. Η συμπλήρωση του ονοματεπωνύμου ή της επωνυμίας του εκμισθωτή, γίνεται αυτόματα με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ στο σχετικό κωδικό (801, 802 κ.λπ.)».

* Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα

«Α) Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.

Β) Αυτός που το κατοικεί , το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 ( δωρεάν παραχωρημένη κατοικία)».

* Δεν συμφωνώ με κάποια από τα στοιχεία των αυτοκινήτων που εμφανίζονται στον πίνακα 5.1γ. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το θέμα;

«Τα στοιχεία αυτοκινήτων έχουν συμπληρωθεί με βάση τα αρχεία της υπηρεσίας μας. Εάν διαφωνείτε, επιλέξτε το αντίστοιχο πλαίσιο των κωδικών (750,751,752,753) για διαγραφή, τροποποίηση ή προσθήκη αυτοκινήτου. Οι τροποποιήσεις αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1. Για την ενημέρωση του αρχείου των οχημάτων που τηρείται στην υπηρεσία μας, πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ. Στον πίνακα 5.1γ επιλέγετε το κίτρινο πλαίσιο και καταχωρείτε με την σειρά όλα τα αυτοκίνητα, τα οποία σας ανήκουν και στη συνέχεια μεταφορά στη δήλωση. Στις τρεις πρώτες γραμμές θα εμφανισθούν αναλυτικά τα στοιχεία των τριών αυτοκινήτων και οι δαπάνες που αντιστοιχούν σε αυτά και στην 4η γραμμή το λεκτικό «ΛΟΙΠΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ» και στον κωδικό 857-858 η αντικειμενική δαπάνη των λοιπών αυτοκινήτων».

* Πώς μπορώ να τροποποιήσω- διαγράψω στοιχεία του πίνακα 5γ (αυτοκινήτων);

«Για οποιαδήποτε τροποποίηση- διαγραφή θέλετε να πραγματοποιήσετε, θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία που θέλετε και τέλος μεταφορά στη δήλωση. Για να τροποποιήσετε στοιχεία από τα εμφανιζόμενα αυτοκίνητα, πρώτα κάντε Διαγραφή της εγγραφής, και στη συνέχεια εισαγωγή Νέας Εγγραφής με τα σωστά στοιχεία. Εάν τροποποιήσετε στοιχεία αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειές σας, επιλέξτε Μεταφορά στη Δήλωση. Εάν ΔΕΝ έχετε τροποποιήσει κανένα στοιχείο, επιλέξτε Επιστροφή στη Δήλωση».

* Πώς δηλώνει εταίρος- διαχειριστής- διευθύνων σύμβουλος τα αυτοκίνητα που τον βαρύνουν;

«Στις περιπτώσεις εταίρων ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμων ή αστικών καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους ΕΙΧ Ιδ. Χρήσης, η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λπ. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της Εταιρίας. Από την κατάσταση των αυτοκινήτων, θα πρέπει να μεταφερθεί στη δήλωση, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη, ενώ τα υπόλοιπα διατηρούνται στο αρχείο σας. Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρίας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει».

* Πώς καταχωρώ στον πίνακα 6.9 ( ενοίκιο εγκατάστασης ατομικής επιχείρησης )όταν έχω περισσότερους από 2 εκμισθωτές;

«Στην 1η γραμμή καταχωρείτε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή με το μεγαλύτερο μίσθωμα και το ποσό στον κωδικό 793. Στη 2η γραμμή στο πεδίο ονοματεπώνυμο, γράφετε ως συνημμένη κατάσταση, το πεδίο ΑΦΜ εκμισθωτή το αφήνω κενό και στον κωδικό 615 γράφετε το άθροισμα των υπολοίπων».

* Πώς συμπληρώνονται στοιχεία εργοδότη σε περίπτωση πολλών εργοδοτών;

«Εφόσον είστε μισθωτός και οι εργοδότες σας κατά το προηγούμενο έτος ήταν περισσότεροι από πέντε (5), γράψτε στις πρώτες τέσσερις γραμμές τους 4 εργοδότες που σας κατέβαλαν τα μεγαλύτερα ποσά εισοδήματος και στην πέμπτη γραμμή την ένδειξη «ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ» με ποσό το σύνολο του υπολειπόμενου εισοδήματός σας».

* Υπέβαλα την δήλωση Ε1 οριστικά και ξέχασα να συμπληρώσω κάποιον κωδικό. Τι κάνω;

«Ενημερωθείτε από τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης, και εάν ο κωδικός που ξεχάσατε επιδέχεται τροποποίηση, απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ για να κάνετε τροποποιητική δήλωση».

* Θέλω να συμπληρώσω στοιχεία στον πίνακα 10 και το σύστημα δεν με αφήνει.

«Οι κωδικοί 901 και 902 θα συμπληρωθούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων»

* Πώς μπορώ να υποβάλω τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος;

«Η υπηρεσία TAXISnet δεν δέχεται τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ με την εκτύπωση της ηλεκτρονικά υποβληθείσας δήλωσης σας. Σημειώνεται ότι η ΔΟΥ θα μπορεί να προχωρήσει στην εκκαθάριση της τροποποιητικής /συμπληρωματικής σας δήλωσης, μετά την ενημέρωση του συστήματος TAXIS σχετικά με την εκκαθάριση της δήλωσής σας. Για τον λόγο αυτό είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τη ΔΟΥ σας για την υποβολή της τροποποιητικής /συμπληρωματικής σας δήλωσης, μετά την παραλαβή του Εκκαθαριστικού σας Σημειώματος μέσω των ΕΛΤΑ».

* Τι γίνεται στην περίπτωση που η είσπραξη επιστροφής φόρου είναι πάνω από 1.500 ευρώ;

«Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, εάν η επιστροφή φόρου σας ανέρχεται σε ποσό μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ τότε, με σχετική σημείωση στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα σας σταλεί από τη ΓΓΠΣ, θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε τη δήλωσή σας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ, για τον έλεγχο του επιστρεφόμενου ποσού».

* Είναι έγκυρο το εκκαθαριστικό σημείωμα που εκτυπώνεται μέσω του Τaxisnet;

«Το Εκκαθαριστικό Σημείωμα που μπορείτε να εκτυπώσετε αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσής σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιστοποιητικό. Η επιστροφή ή εξόφληση του πιστωτικού ή χρεωστικού ποσού φόρου γίνεται, με τη γνωστή σας διαδικασία, μετά την αποστολή από τη ΓΓΠΣ του εκκαθαριστικού σημειώματος, το οποίο θα λάβετε ταχυδρομικώς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σημειώνουμε ότι, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε φορέας- αποδέκτης του Εκκαθαριστικού σας Σημειώματος αμφισβητήσει την εγκυρότητά του, μπορείτε να του υποδείξετε να επισκεφθεί το δικτυακό μας τόπο (www.gsis.gr) και να ακολουθήσει τη διαδρομή:

On line Υπηρεσίες

Υπηρεσίες προς Πολίτες / Επιχειρήσεις / Υπηρεσίες προς Δημόσια Διοίκηση

Εγκυρότητα Φορολογικών Στοιχείων

Εγκυρότητα Στοιχείων Εκκαθαριστικού

Στη σελίδα αυτή, ο ενδιαφερόμενος φορέας έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων του Εκκαθαριστικού που τον ενδιαφέρει».

* Πώς υποβάλλεται το Ε2 από τη σύζυγο σε περίπτωση εγγάμων;

«Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητα που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2, είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου / συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».

* Συμπληρώνω σωστά την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων και εμφανίζεται μήνυμα <<το πεδίο δέχεται μόνο αριθμητικούς χαρακτήρες>> . Τι πρέπει να κάνω;

«Στο πεδίο που αναγράφετε το ποσοστό συνιδιοκτησίας, θα πληκτρολογήσετε μόνο το ποσοστό που σας αναλογεί και όχι το σύμβολο %».

* Πώς υποβάλλεται το Ε3 από την επιτηδευματία σύζυγο σε περίπτωση εγγάμων;

«Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος είναι επιτηδευματίας, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3 με τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης και όχι με τους κωδικούς του υπόχρεου / συζύγου, με τους οποίους υποβάλλεται κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1). Σε τέτοια περίπτωση, εάν το Ε3 της συζύγου είναι το πρώτο έντυπο που θα υποβληθεί, η σύζυγος πρέπει να επιβεβαιώσει την έγγαμη σχέση (με υπόχρεο τον σύζυγό της)».

* Πώς υποβάλλονται τα συμπληρωματικά έντυπα Ε2 και Ε3;

«Εφόσον υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής συμπληρωματικών εντύπων (Ε2 ή/ και Ε3), αυτά πρέπει να υποβληθούν πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), ακόμη και στην περίπτωση που είναι μηδενικά. Μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), τυχόν συμπληρωματικά έντυπα μπορούν να υποβληθούν ΜΟΝΟ στην αρμόδια ΔΟΥ, με συμπληρωματική δήλωση, μετά την παραλαβή του οριστικού εκκαθαριστικού σημειώματος μέσω ταχυδρομείου».

* Προσπαθώ να υποβάλλω ηλεκτρονικά το Ε9 και δεν μου δίνεται η δυνατότητα αυτή. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Η δήλωση Ε9 θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στο διάστημα από 1/6/2011-30/6/2011».


Πηγή: http://news247.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αγορά Κατοικίας: Πέντε λάθη της τελευταίας στιγμής




Ενημερωθείτε και προλάβετε


Έπειτα από αναζήτηση μηνών βρήκατε το καινούργιο σπίτι. Δώσατε τα χέρια με τον ιδιοκτήτη. Πήρατε την έγκριση για το δάνειο και περιμένετε τα συμβόλαια για την εκταμίευση. Όλα καλά λοιπόν! Ναι, εκτός και αν κάνετε κάποια λάθη της τελευταίας στιγμής τα οποία μπορεί να ανατρέψουν τα πάντα. Ποιά είναι αυτά;

1.Μην αφήσετε τη διεκπεραίωση σε άλλους

Αν και έχετε καταλήξει σε συμφωνία με τράπεζες και ιδιοκτήτη μην αφήσετε την επιμέλεια της καλής εκτέλεσης των συμφωνιών που έχετε κλείσει σε τρίτους. Μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτα προβλήματα και να χρειαστεί άμεσα η παρέμβαση σας. Ακόμα και αν χρειαστεί να φύγετε για μερικές μέρες κρατήστε επαφή με όλους.

2. Αλλαγή θέσεων εργασίας

Μέχρι να υπογράψετε την δανειακή σύμβαση μην κάνετε για κανένα λόγο οποιαδήποτε αλλαγή στην εργασία σας. Μπορεί αυτό να προκαλέσει πρόβλημα με την τράπεζα. Ακόμα αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας καλό είναι να μην πάρετε κάποιο νέο δάνειο στην επιχείρηση σας. Όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν την πιστωτική σας αξιολόγηση.

3. Μην κάνετε μεγάλες αγορές

Είστε έτοιμος να πάρετε ένα καινούριο σπίτι, οπότε γιατί να μην χρησιμοποιήσετε τη πιστωτική σας κάρτα και να αγοράσετε ένα νέο στεγνωτήριο, πλυντήριο πιάτων και ψυγείο... ή ίσως, να συνάψετε ένα δάνειο για ένα νέο αυτοκίνητο; Μην το κάνετε γιατί αυτό μπορεί να ανατρέψει την εικόνα που έχει η τράπεζα για τη σχέση «χρέος προς έσοδα». Μπορεί δηλαδή την παραμονή της υπογραφής να ζητήσουν κάποια σχετικά στοιχεία και εσείς να μείνετε στον αέρα.

4. Πληρωμή λογαριασμών

Αν είστε έτοιμος να κλείσετε δεν θα θέλατε να καταστρέψετε το πιστωτικό αποτέλεσμά σας λίγο πριν το δάνειό σας εγκριθεί και εκταμιευτεί. Για αυτό συνεχίστε κανονικά όλες τις πληρωμές σας.

5. Άνοιγμα / κλείσιμο πιστωτικών καρτών

Το άνοιγμα των νέων πιστωτικών καρτών ή το κλείσιμο παλαιών λίγο πριν το κλείσιμο για το νέο σπίτι σας θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την πιστωτική θέση σας. Κάντε αυτές τις κινήσεις μέχρι το δάνειο γίνει πραγματικότητα.
Διαβάστε περισσότερα...

Ρομπέι: «Ξεχάστε το κοινωνικό κράτος όπως το ξέρατε έως σήμερα»



Μήνυμα προς την κυβέρνηση να συνεχίσει «εγκαίρως και αποτελεσματικά» την υλοποίηση των «θαρραλέων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί» και στους Eλληνες πολίτες ότι η E.E. βοηθάει για τη διαφύλαξη του μέλλοντος της Eλλάδας, έστειλε ο πρόεδρος της E.E., Xέρμαν βαν Pομπέι.

Της Nαταλίας Δαφνή και της Κατερίνας Γαλανού

«H αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στην ατζέντα. Kάτι τέτοιο αποκλείεται, καθώς θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ΄ όσα θα επέλυε», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Xέρμαν βαν Pομπέι, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Iδρυμα Eυρωπαϊκής και Eξωτερικής Πολιτικής (EΛIAMEΠ), με τίτλο: «Eλλάδα και Eυρώπη: Kτίζοντας το Mέλλον σε Δύσκολους Kαιρούς». Eπισήμανε πως οι Έλληνες πρέπει να ξεχάσουν το κράτος κοινωνικής πρόνοιας όπως το γνωρίζαμε.

«Eίναι μεγάλο το εύρος των μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν υπάρχει άλλη οδός», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Pομπέι, προσθέτοντας πως η πραγματική οικονομία χρειάζεται πραγματικές οικονομικές προσαρμογές και πως οι ανεύθυνες πρακτικές του παρελθόντος πρέπει να ξεχαστούν.

Παρατήρησε, ωστόσο, πως θα περάσει κάποιο διάστημα ώσπου να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα: «Tο γνωρίζω από την εμπειρία μου ως υπουργός Προϋπολογισμού στο Bέλγιο, όταν καταφέραμε να συρρικνώσουμε το δημόσιο χρέος από 130% του AEΠ το 1995 στο 114% το 1999». Ένας από τους τρόπους με τους οποίους επιτεύχθηκε αυτός ο στόχος, πρόσθεσε, ήταν η απόφαση της βελγικής κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το 2007 την κρατική επιχείρηση τηλεπικοινωνιών και τις κρατικές τράπεζες.


O Eυρωπαίος αξιωματούχος είπε πως οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, πως ήδη παρατηρείται μια αύξηση των εξαγωγών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί, να ενισχυθεί το φορολογικό σύστημα και να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, και να ξεχαστεί το κράτος πρόνοιας όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Aυτό δεν πρέπει να γίνει μόνο για χάρη του ευρώ ή μιας ισχυρής Eυρώπης, αλλά είναι προς όφελος των πολιτών, ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλιστεί βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση.

Ηράκλειος άθλος
O κ. Pομπέι αναγνώρισε πως πρόκειται για μια οδυνηρή διαδικασία για το λαό, μίλησε μάλιστα για επώδυνους ηράκλειους άθλους, αλλά εξήγησε πως ο τρόπος κατανομής των βαρών του προγράμματος είναι ευθύνη των κυβερνήσεων των κρατών-μελών. Tέλος ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ των κρατών-μελών, επισημαίνοντας όμως παράλληλα, πως πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη συλλογική αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα κάθε κράτους - μέλους. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε πως όσο δύσκολο ήταν για τους λαούς να αποδεχθούν τα μέτρα λιτότητας, τόσο δύσκολο ήταν και για τις κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών να πείσουν την κοινή γνώμη να προσφέρουν τα κονδύλια.

Κ. Παπούλιας: Υποφέρουν οι αδύναμοι
Tο «δούναι και λαβείν» των... μηνυμάτων άρχισε από τη συνάντησή του με τον K. Παπούλια, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Pομπέι για την ευμενή στάση που έχει τηρήσει απέναντι στην Eλλάδα, φρόντισε να του επισημάνει πως «τα ασθενέστερα στρώματα του ελληνικού λαού υποφέρουν» και δημιουργείται πρόβλημα κοινωνικής συνοχής.

Γ. Παπανδρέου: Οι κόποι των Ελλήνων αποδίδουν
O Tα δικά του μηνύματα προς κυβέρνηση και κοινωνία έστειλε ο κ. Pομπέι μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο οποίος του επισήμανε ότι η προσπάθεια των Eλλήνων είναι δύσκολη, αλλά με κόπους και θυσίες αποδίδει καρπούς. «Eίναι αναπόφευκτες οι αλλαγές και θα έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού. Δεν πρέπει να θεωρείται η Eυρώπη υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση. Tο αντίθετο η Eνωση βοηθάει για τη διαφύλαξη του μέλλοντος της Eλλάδας», αντέτεινε ο πρόεδρος της E.E. και κατέληξε: «Aντιλαμβάνομαι ότι αυτό το μήνυμα δεν είναι πάντα κατανοητό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια». Yποστήριξε και «το έργο που επιτελέστηκε και για εκείνο που πρόκειται να γίνει» και χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις «απαραίτητες, ώστε η Eλλάδα να καταστεί πιο ανταγωνιστική, πιο σύγχρονη και πιο ικανή να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό και να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στο μέλλον».

Eπειδή όπως είπε οι θυσίες που καλείται να κάνει η ελληνική κοινωνία είναι μεγάλες, είναι «ύψιστης σημασίας» η δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών και «ζωτικής σημασίας» την καταπολέμηση της απάτης, της γραφειοκρατίας, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Στη συνάντηση, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα έως το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Iουνίου, καθώς και τους τρόπους αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου κεφαλαίου του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) μέχρι το 2013 και του μονίμου (ESM), μετά 2013. «Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και όλοι πρέπει να κάνουμε την Eυρώπη πιο δυνατή για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, με αφορμή το αίτημα της Πορτογαλίας για ένταξη στο Mηχανισμό Στήριξης που επιβεβαιώνει, όπως είπε, τις μεγάλες προκλήσεις της E.E.

Αντ. Σαμαράς: Χρειάζεται τώρα αλλαγή πολιτικής
Tα ραντεβού Pομπέι έκλεισαν με τον Aντ. Σαμαρά που επανάλαβε πως υπάρχει διέξοδος και λύση, αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικής με περισσότερη ανάπτυξη και υπευθυνότητα. Eπισήμανε μάλιστα προς την κυβέρνηση ότι η αλλαγή πολιτικής δεν σημαίνει ήττα, αλλά « ήττα είναι να επιμένεις στο ίδιο λάθος». Ωστόσο, ο αρχηγός της NΔ τόνισε ότι και η Eυρώπη πρέπει να δείξει περισσότερο ρεαλισμό και περισσότερη αλληλεγγύη σε χώρες όπως η Eλλάδα.

K. Γαλανού


Διαβάστε περισσότερα...

Πάσχα δεν σημαίνει λαμπάδα με ήρωα από καρτούν




Παραδοσιακά στεφάνια για τον Επιτάφιο και διακοσμητικές πασχαλίτσες έφτιαξαν χθες δεκάδες παιδάκια στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, που παρακολούθησαν μαζί με τους γονείς τους τις εκδηλώσεις του Δήμου, εν όψει των εορτών του Πάσχα, αρχής γενομένης από το Παραδοσιακό χωριό «Γυναίκα και παράδοση.
Τα παιδάκια καθοδήγησαν οι δάσκαλοι των εικαστικών τμημάτων των Λεσχών Πολιτισμού, ενώ, μετά την τελετή έναρξης της λειτουργίας του 10ου Παραδοσιακού Χωριού, χορευτικά συγκροτήματα των Λεσχών Πολιτισμού του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Λαρισαίων παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Η βραδιά έκλεισε με γλέντι.

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα αλλάξουν τα νοσοκομεία και ποιά συγχωνεύονται




- Θα δημιουργηθούν εννέα κύκλοι νοσοκομείων σε όλη την Αττική
- Κάποια νοσοκομεία αλλάζουν αντικείμενο νοσηλείας - Πχ το Σωτηρία μετατράπεται σε ογκολογικό
- Μεταξύ των ανακοίνωσεων ήρθαν και απολύσεις στο Αλεξάνδρας για τις εφημερίες
- Αναλυτικά όλες οι συγχωνεύσεις


Στην αναδιάρθρωση των νοσοκομείων της χώρας προχωρεί, από ό,τι φαίνεται, με ταχύτατους ρυθμούς, το Υπουργείο Υγείας. Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, παρουσίασε σήμερα στη σύσκεψη για την αναδιάταξη του εθνικού συστήματος υγείας, το σχέδιο των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων της Αθήνας. 

Με βάση το σχέδιο δημιουργούνται στην Αττική εννέα μεγάλοι κύκλοι νοσοκομείων, που θα αναλάβουν τη διοίκηση των υπολοίπων 34 υπαρχόντων σήμερα νοσοκομείων. 

Κάθε κύκλος θα έχει κοινή διοίκηση, έναν διοικητή και δύο υποδιοικητές, κοινές κεντρικές υπηρεσίες, μηχανοργάνωση, σχεδιασμό, προμήθειες κ.α. Ένα κεντρικό νοσοκομείο, που καθορίζεται με χωροταξικά κριτήρια, θα «ασκεί» διοίκηση και στα υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να αλληλοκαλύπτονται. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Λιαρόπουλου, στο εξής δημιουργούνται οι παρακάτω κύκλοι νοσοκομείων στην Αττική: 
1. Ευαγγελισμός (συγχωνεύονται στον Ευαγγελισμό τα νοσοκομεία Πολυκλινική, Έλενα Βενιζέλου, Οφθαλμιατρείο, Πολυκλινική) 

2. Λαϊκό (Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Αλεξάνδρα, Ευγενίδειο, Ιπποκράτειο και ΝΙΜΤΣ) 

3. Αγ. Σάββας (Ελπίς και Σπηλιοπούλειο, το οποίο γίνεται μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας) 

4. ΚΑΤ (Αμαλία Φλέμινγκ, Σισμανόγλειο) 

5. Παίδων (λειτουργούν κάτω από ενιαία διοίκηση τα τρία Παίδων, Αγ. Σοφία, Αγλαϊα Κυριακού και Πεντέλης) 

6. Γιώργος Γεννηματάς (Ερρίκος Ντυνάν, Ερυρθός Σταυρός, Σωτηρία, το οποίο εξελίσσεται σε ογκολογική μονάδα) 

7. Νέας Ιωνίας Αγ. Όλγα (Πατησίων, Άγιοι Ανάργυροι, Παμμακάριστος) 

8. Νίκαιας (Ασκληπιείο, Μεταξά, Τζάνειο, Ωνάσειο) 

9. Αττικόν (Αγία Βαρβάρα, Θριάσιο)

Μεταξύ των ανακοινώσεων, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε το γεγονός πως απολύεται η επικεφαλής και ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου μετά το τέλος της ΕΔΕ για την υπόθεση της αναίτιας αναστολής εφημερίας. 


«Πρέπει όσοι με έναν τρόπο θα τον έλεγα απερίσκεπτο, αλλά και όσοι για λόγους δικών τους συμφερόντων, με έναν τρόπο δόλιο, προσπαθούν να σταματήσουν την απόπειρα εξορθολογισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, επισπεύδουν και επιταχύνουν το μοιραίο για τη δημόσια υγεία του τόπου, δηλαδή να μην μπορεί το κράτος να αντεπεξέλθει στις δαπάνες του 40% των δομών του συστήματος υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη σύσκεψη, και πρόσθεσε: «Χρειάζεται, λοιπόν, πάρα - πάρα πολύ προσοχή, χρειάζεται σύνεση, χρειάζεται περίσκεψη, χρειάζεται συνεννόηση για να προχωρήσουμε όπως πρέπει». 

Από την πλευρά του, ο κ. Λιαρόπουλος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, με βάση τις απόψεις όσων χρησιμοποιούν το σύστημα υγείας, ότι αυτό βρίσκεται στα ...τελευταία του. Μάλιστα, εξήγησε ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν 28 νοσοκομεία ανά 1 εκατομ. πληθυσμού, όταν η μέση αναλογία για τον ΟΟΣΑ είναι 20 νοσοκομεία ανά 1 εκατομ. πληθυσμού. 

Πιο ήπια εφαρμογή των συγχωνεύσεων ζήτησε ο Ηλίας Μόσιαλος, επί κεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Εμπειρογνωμόνων του τομέα Υγείας. Έκανε λόγο για 5ετή ήπια προσαρμογή και αλλαγές, που δεν θα επιφέρουν σοκ στο σύστημα υγείας, ενώ πρότεινε, οι συγχωνεύσεις να αρχίσουν μέσα από τα ίδια τα νοσοκομεία με τη συγχώνευση κλινικών ίδιων ειδικοτήτων. 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Ιωάννης Κυριόπουλος, επισήμανε ότι «δεν έχουμε προετοιμάσει το ΕΣΥ για τις δημογραφικές και οικονομικές αλλαγές των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα να πάσχει βαθιά».


Πηγή: http://www.newsit.gr



Δείτε επίσης: 

6 ερωτήσεις - απαντήσεις και παραδείγματα για τις αποδείξεις












Διαβάστε περισσότερα...