Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Παράταση ως 16/6 στο λουκέτο σε ΔΟΥ νησιών


Αφορά νησιά που διαθέτουν μια μόνο φορολογική μονάδα.

Τρίτη συνεχόμενη παράταση στη διαδικασία αναστολής λειτουργίας 20 εφοριών νησιών έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών δίνεται παράταση έως τις 17 Ιουνίου 2013 στη διαδικασία αναστολής λειτουργίας των ακόλουθων Δ.Ο.Υ των νησιών, στα οποία λειτουργεί μία μόνο φορολογική μονάδα:

1. Κέας
2. Άνδρου
3. Μήλου
4. Αίγινας
5. Πόρου
6. Ύδρας
7. Σπετσών
8. Κυθήρων
9. Σαλαμίνας
10. Καρπάθου
11. Καλύμνου
12. Λέρου
13. Θάσου
14. Παξών
15. Ιθάκης
16. Τήνου
17. Λήμνου
18. Σκιάθου
19. Σκοπέλου
20. Αγίου Κηρύκου

Η παράταση δίνεται προκειμένου, κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, να ολοκληρωθούν κρίσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αποτρέπουν την μετάβαση φορολογουμένων στις Δ.Ο.Υ, όπως η δυνατότητα πληρωμής μέσω Τραπεζών ή ΕΛΤΑ για ρυθμισμένες οφειλές.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει η τελική ρύθμιση για τα ενυπόθηκα δάνεια


Κυβέρνηση-τρόικα έχουν έλθει σε συνεννόηση για τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου.

Σήμερα σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν οι τελικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση των ενυπόθηκων δανείων υποχρεωμένων δανειοληπτών, αλλά και οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη.

Κυβέρνηση και τρόικα έχουν έλθει σε συνεννόηση για τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου. Ειδικά έχουν συμφωνήσει στα εξής:

-Θα υπάρξει τετραετής περίοδο χάριτος όπου ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόση ίση με το 30% του εισοδήματός του.

-Το επιτόκιο που θα πληρώνει θα ακολουθεί τις διακυμάνσεις του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

-Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα αξιολογείται το σύνολο της περιουσίας που του δανειολήπτη.

-Η αντικειμενική αξία των ακινήτων θα είναι πρέπει να είναι μέχρι 180.000 ευρώ.

-Η αντικειμενική αξία των ακινήτων για τους πολύτεκνους θα είναι 200.000 ευρώ.

-Τα δάνεια που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι τα ενυπόθηκα που αφορούν μόνο στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη.

-Ανά έτος θα επανεξετάζεται το καθεστώς υπαγωγής του δανειολήπτη στη ρύθμιση.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ράμπα σε παραλία για ΑμεΑ, ή… πάρκινγκ;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12.03.2013

Έτος 2013 μ.Χ. και ακόμη στην Ελλάδα, το παραπάνω ερώτημα δεν φαίνεται να έχει εύκολη απάντηση. Καταγγελία που κατατέθηκε στα γραφεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. δείχνει το βάθος και την έκταση των αρνητικών στερεοτύπων και των ρατσιστικών συμπεριφορών που διέπουν ακόμα ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας…

Γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία έχει φτάσει στο στάδιο της τετραπληγίας, κατέθεσε στις 26-11-2012 αίτηση προς το Δήμο Λαυρεωτικής για να της χορηγηθεί άδεια για κατασκευή ράμπας στην παραλία «Τουρκολίμανο» της Δημοτικής Ενότητας Κερατέας. Τα έξοδα μάλιστα τα ανέλαβε η ίδια!

Ο Δήμος Λαυρεωτικής ως όφειλε συμφώνησε και έθεσε και τις τεχνικές προδιαγραφές που θα έπρεπε να τηρηθούν: «Η ράμπα θα πρέπει να είναι κάθετα προς την ακτογραμμή, επιτρέποντας την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), με τις εξής προϋποθέσεις …» κλπ.

Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε με ίδια οικονομικά μέσα της ενδιαφερόμενης, όπως αναφέρεται στην καταγγελία που κατατέθηκε στα γραφεία της ΕΣΑμεΑ, τηρώντας τις τεχνικές προδιαγραφές που θέτουν οι ΚΥΑ για το θέμα.

Όμως το εν λόγω έργο σταμάτησε μετά από ενέργειες περιοίκων οι οποίοι έχουν στραφεί ακόμα και εναντίον της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λαυρεωτικής με το αιτιολογικό ότι «ενοχλούνται με το θέαμα και ότι με το άνοιγμα της ράμπας χάνεται μία θέση για να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους στην σκιά»!!!

Η ΕΣΑμεΑ καλεί τον Δήμο και όλους τους εμπλεκομένους να δώσουν εντολή για τη συνέχιση της κατασκευής της ράμπας προασπίζοντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία για την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Να σταθούμε όλοι ενάντια σε ιδιοτελή συμφέροντα που χαρακτηρίζονται από μικροψυχία και γίνονται τροχοπέδη στην άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία.

Τα στοιχεία και το φωτογραφικό υλικό είναι στη διάθεση της ΕΣΑμεΑ.

Η επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 128 KB)




Δείτε περισσότερα για το θέμα στο σχετικό άρθρο:
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Κοινοτική Οδηγία για προσβάσιμο Διαδίκτυο - Τι ζητά το αναπηρικό κίνημα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12.03.2013

Στις 3 Δεκεμβρίου 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια νομοθετική πρόταση σχετικά με την προσβασιμότητα των δημόσιων διαδικτυακών τόπων, όπως είναι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Δήμων, οι ιστοσελίδες για τις φορολογικές δηλώσεις, οι υπηρεσίες αναζήτησης εργασίας, δημόσιες ιστοσελίδες για την εκπαίδευση, την υγεία κλπ. Μετά την ανάλυση και εξέταση της πρότασης, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) παρουσίασε τη θέση του σχετικά με την πρόταση, καθώς και τις προτάσεις τους ώστε η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο να γίνει πραγματικότητα για τους 80 εκ. ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία.

Παρά τη δέσμευση που ανέλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ στη Ρίγα το 2006 και την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ( CRPD), που οποίο προβλέπει το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να έχουν πρόσβαση επί ίσοις όροις με το γενικό πληθυσμό σε όλες τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου, σήμερα το 2/3 των δημόσιων δικτυακών τόπων στην Ευρώπη εξακολουθούν να μην είναι προσβάσιμα. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια καλή ευκαιρία για την ΕΕ να εφαρμόσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και να εξετάσει πραγματικά τη δέσμευσή της. Για το σκοπό αυτό, το EDF πιστεύει ότι μόνο μια πρόταση με ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής και ένα δεσμευτικό μηχανισμό επιβολής θα φέρει πραγματική αλλαγή.

Τι περιμένει το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα

- Τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της πρότασης: Πιστεύουμε ότι το ισχύον πεδίο εφαρμογής της πρότασης είναι υπερβολικά περιοριστικό. Θα πρέπει να περιλαμβάνει δικτυακούς τόπους όλων των δημόσιων φορέων », που παρέχουν υπηρεσίες άμεσα στο κοινό, όπως είναι τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι βιβλιοθήκες, οι υπηρεσίες απασχόλησης, υγειονομικής περίθαλψης, οι αμοιβαίες υπηρεσίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Ένας μηχανισμός επιβολής: Πιστεύουμε ότι χωρίς έναν αποτελεσματικό μηχανισμό επιβολής και ένα αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης με τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους, η πρόταση αυτή δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την προσβασιμότητα των εν λόγω δικτυακών τόπων.
- Μια προσέγγιση της εσωτερικής αγοράς: Η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν θα πρέπει να εστιάζεται μόνο στις παροχές για τα άτομα με αναπηρία, αλλά και για τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη γενικότερα. Ο ρόλος των αγορών είναι, μεταξύ άλλων, η κοινωνική ένταξη, η ισότητα, η μη διάκριση και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Θέση του EDF http://www.edf-feph.org/Page_Generale.asp?DocID=13855&thebloc=32089


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Περισσότερες δόσεις για...


Περισσότερες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών προς τη ΔΕΗ για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού πρόκειται να παράσχει η ΔΕΗ.

Όπως ανακοινώθηκε απόψε, η επιχείρηση θα προχωρήσει σε συνολική επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση του πλαισίου παροχής διευκολύνσεων για την εξόφληση των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Το νέο πλαίσιο παροχής διευκολύνσεων πληρωμής, τονίζεται, θα απευθύνεται κυρίως σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και θα κινείται στην κατεύθυνση της παροχής περαιτέρω διευκολύνσεων.

Νωρίτερα, στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Α. Ζερβός ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για διακανονισμό των οφειλών για εξετάζονται από τοπικές επιτροπές ανά περιφέρεια ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέσχε το 2012 έγιναν 700.000 διακανονισμοί, έναντι 400.000 το 2011.

Η ΔΕΗ εφαρμόζει ήδη σύστημα διακανονισμών, ανάλογα με το ιστορικό του κάθε πελάτη αλλά και με κοινωνικά κριτήρια. Οι καταναλωτές που ήταν συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών ή έκαναν διακανονισμούς τους οποίους τήρησαν προβλέπεται δυνατότητα ρύθμισης του ληξιπρόθεσμου λογαριασμού έως και σε 4 διμηνιαίες δόσεις ενώ για τις περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί, αθέτηση διακανονισμών ή ακόμη και παραβιάσεις μετρητών, ρευματοκλοπές, κλπ. η ρύθμιση είναι πιο αυστηρή η απαιτείται η άμεση εξόφληση των χρεών προκειμένου να επανασυνδεθεί ο μετρητής.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στην φορολόγηση ΙΧ;


Αλλαγές στα κριτήρια φορολόγησης των ΙΧ αυτοκινήτων εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε πως υπάρχουν σκέψεις για αναπροσαρμογή στα κριτήρια φορολόγησης των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ενόψει της υιοθέτησης ενός νέου σταθερού φορολογικού νομοθετικού πλαισίου.

Ειδικότερα, ανάφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο το κριτήριο φορολόγησης των ΙΧ να μην βασίζεται αποκλειστικά στον κυβισμό του οχήματος αλλά και στην εργοστασιακή του αξία.

«Πολλές φορές τα κυβικά δεν έχουν σχέση με την εργοστασιακή αξία. Κι είναι ένα θέμα που εξετάζουμε για να δούμε αν μπορούμε σε αυτό το κομμάτι της νομοθεσίας να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές» τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού, ο κ. Μαυραγάνης παρέπεμψε για το μέλλον ενδεχόμενο επανεξέτασής τους με «ισοδύναμες προτάσεις».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα προσπάθησε να πουλήσει τα παιδιά της στο Facebook


Η 22χρονη συνελήφθη από τις αρχές της Oklahoma.

Η Misty VanHorn, 22χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών από την Οκλαχόμα, συνελήφθη το περασμένο Σάββατο καθώς προσπάθησε να πουλήσει τα παιδιά της μέσα από το Facebook!

Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, η VanHorn προσπάθησε να πουλήσει τα παιδιά αρκετές φορές μέσω του κοινωνικού δικτύου, προσφέροντας το 10 μηνών κοριτσάκι της για 1.000 δολάρια ενώ ζητούσε 4.000 δολάρια για να δώσει και το 2 χρονών αγοράκι της μαζί.

Η VanHorn μάλιστα βρήκε αγοραστή, μία γυναίκα από το Fort Smith, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα NewsOK.

Η συνομιλία μεταξύ των δύο γυναικών δείχνει τη συμφωνία μεταξύ τους, με την VanHorn να δίνει οδηγίες στην άλλη γυναίκα λέγοντας της «απλά έλα στο Sallisaw, είναι μόλις 30 λεπτά μακρυά και θα σου όλα τις τα πράγματα και θα σε αφήσω να την έχεις για πάντα για 1.000 δολάρια».

Η ίδια υποστήριξε στις αρχές πως ήθελε τα χρήματα για να πληρώσει την εγγύηση του φίλου της. Πλέον, η εγγύηση για την ίδια αγγίζει τα 40.000 δολάρια, ενώ τα παιδιά της είναι υπό την προστασία της πολιτείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Φωτιά σε προκάτ αίθουσα δημοτικού σχολείου στον Εύοσμο


Από θερμαντικό σώμα ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Φωτιά ξέσπασε σε προκατασκευασμένη αίθουσα διδασκαλίας στο 25ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου, στην περιοχή της Νέας Πολιτείας.

Η φωτιά ξεκίνησε από θερμαντικό σώμα, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές.Τα παιδιά, ευτυχώς, είχαν σχολάσει από το μάθημα τους, λίγη ώρα πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παιδιά της Στ' τάξης του 25ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου θα κάνουν μάθημα στο γραφείο των δασκάλων, αφού και η άλλη προκατασκευασμένη αίθουσα, που έχει στηθεί στο χώρο του σχολείου για να καλυφθούν οι ανάγκες διδασκαλίας, κρίθηκε, επίσης, ακατάλληλη.




Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης στην Ελλάδα


Για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης στην Ελλάδα για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο καταγράφει η έρευνα προοπτικών απασχόλησης της Manpower για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2013.

Σύμφωνα με την έρευνα οι Έλληνες εργοδότες εκφράζουν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις από το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Παρά το ότι ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο για 13ο συνεχόμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Οι Προοπτικές Απασχόλησης βελτιώνονται σε 8 από τους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας, τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και με αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα στοιχεία της Έρευνας για το διάστημα Απρίλιος - Ιούνιος 2013 αποκαλύπτουν ότι το 13% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 16% μείωση, ενώ το 69% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -6%.

Ο Δείκτης καταγράφεται ενισχυμένος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η Έρευνα της Manpower πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.



Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάρια για άνεργους στα Χανιά


Το 81% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Με συμμετοχή 26 ανέργων ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων ατομικής συμβουλευτικής υποστήριξης που υλοποίησε το γραφείο πληροφόρησης και προώθησης της απασχόλησης του δήμου Χανίων.

Τα σεμινάρια έγιναν από τις 11 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει για την ανάπτυξη- ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των ανέργων.

Το 81% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, το 38,5% ήταν ηλικίας 20- 30 ετών και το 42,3% ήταν ηλικίας 31- 40 ετών. Το 50% ήταν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις σύγχρονες πρακτικές (τεχνικές και εργαλεία) αναζήτησης εργασίας και την κατάλληλη προετοιμασία στις ενότητες: Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και συστατικής επιστολής με βάση το ευρωπαϊκό πρότυπο, τεχνικές προσέγγισης της αγοράς εργασίας και ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αναζήτηση απασχόλησης.

«Μέσα από τα σεμινάρια δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε άνεργο να παρουσιάσει σωστά τα προσόντα του και να διεκδικήσει από καλύτερη θέση εργασία», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του δήμου Γαβριήλ Κουρής ανακοινώνοντας ότι ήδη προγραμματίζεται και ο δεύτερος κύκλος των σεμιναρίων καθώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έτυχε θετικής αποδοχής και αρκετοί άνεργοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωσε και επίσημα τη χορηγία του προς την Ελλάδα ο Σόρος


Προσφέρει 700.000 ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης.

Το πρόγραμμα αλληλεγγύης διάρκειας ενός έτους υλοποιεί το Open Society Foundations προσφέροντας 700.000 ευρώ για θέρμανση σε όσους έχουν ανάγκη στην Ελλάδα, με στόχο τη βελτίωση των δυσμενέστατων συνεπειών της επιδεινούμενης κρίσης.

Ειδικότερα, το Open Society Foundations προσφέρει 700.000 ευρώ (1 εκατ. δολάρια) στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε ιδιώτες και ιδρύματα καθ’ όλη της διάρκεια της χειμερινής περιόδου των ετών 2013 και 2014.

Το πρόγραμμα παροχής θέρμανσης θα ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη μέσω συνεργασίας με τον δήμο, προκειμένου να μπορέσουν να παραλάβουν πετρέλαιο θέρμανσης ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και ορφανοτροφείων. Το πρόγραμμα στοχεύει να επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και το Πέραμα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να εντοπίσει εκείνους που χρήζουν άμεσης στήριξης και βοήθειας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν οι ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ) και η ΑΡΣΙΣ.

Τον Οκτώβριο του 2012, το Open Society Foundations και ο ιδρυτής του, George Soros, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα για την ενίσχυση των προσπαθειών που ήδη υλοποιούνται και που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αναγκών σε ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση. Το πρόγραμμα αυτό, που ονομάζεται SolidarityNet («Δίκτυο Αλληλεγγύης»), έχει ως στόχο να λειτουργήσει Κέντρα Αλληλεγγύης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τους επόμενους μήνες. Τα Κέντρα Αλληλεγγύης θα λειτουργούν ως κόμβοι για τοπικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιούνται μέσα στα κέντρα αυτά, παρέχοντας μια σειρά υπηρεσιών, όπως ιατρικής βοήθειας, νομικής υποστήριξης σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο έξωσης ή χρεοκοπίας, καθώς και επαγγελματικής αποκατάστασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Εφαρμογή του iPhone για τυφλούς κατόχους


Το People Finder βοηθάει στα ραντεβού των ανθρώπων χωρίς όραση.

Για δύο ανθρώπους που διαθέτουν την αίσθηση της όρασης, το να δώσουν ραντεβού σε κάποιο σημείο και να ειδωθούν όταν φτάσουν εκεί είναι μία πολύ εύκολη και συνηθισμένη διαδικασία. Τι γίνεται όμως με αυτούς που έχουν χάσει την όρασή τους;

Η ομάδα Sendero Group και ο Mike May, προσπαθούν να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα με μία νέα εφαρμογή με το όνομα People Finder. Η νέα εφαρμογή, που βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, χρησιμοποιεί το GPS και το Bluetooth της συσκευής για να βοηθήσει τον κάτοχο της να αναγνωρίσει πότε κάποιος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Χρησιμοποιεί φωνητικές ειδοποιήσεις, όπως “κοντά” ή “μακρυά”, ενημερώνοντας τον χρήστη αν βρίσκεται κοντά και μακρυά αντίστοιχα από τον γνωστό ή φίλο που προσπαθεί να συναντήσει. Επίσης ενημερώνει και το άλλο άτομο για όταν πλησιάζετε σε αυτό ώστε να αρχίσει και αυτός να ψάχνει για εσάς.

Μέχρι στιγμής η εφαρμογή δοκιμάζεται από περίπου 100 άτομα, ενώ ο May είναι σε αναζήτηση χρηματοδότη για επεκτείνει την έρευνα και ανάπτυξη της εφαρμογής, προσθέτοντας επιπλέον λειτουργίες. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον May στο συνέδριο CSUN accessible technology conference.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικοι βίασαν ανήλικο και του έριξαν τσιμέντο στα μάτια


Τον βασάνισαν μέσα σε ένα υπόγειο.

Δύο αγόρια ηλικίας 16 και 17 ετών κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση και βασανισμό ενός συνομήλικού τους. Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο στο Gloucester.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όπως αναφέρει η Daily Mail οι ανήλικοι οδήγησαν το 17χρονο θύμα τους σε ένα υπόγειο όπου του επιτέθηκαν.

Τον χτύπησαν με ένα κομμάτι ξύλο, τον έδειραν και τον ανάγκασαν να τους ικανοποιήσει τις σεξουαλικές τους ορέξεις και σαν να μην έφταναν όλα αυτά στη συνέχεια του έριξαν τσιμέντο στα μάτια!

Οι αρχές συνέλαβαν τα δύο αγόρια ως ύποπτα για την κατηγορία του βιασμού. Ο 16χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στις αρχές του επόμενου μήνα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντικατάσταση του 75% του κρανίου με 3D εμφύτευμα


Σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση κρανιακών κακώσεων.

Μπορεί η τεχνολογία του 3D Printing να είναι πολύ πρόσφατη, όμως ήδη η χρήση της εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ειδικά στον τομέα της ιατρικής.

Πρόσφατα είχαμε διαβάσει για την πιθανή τρισδιάστατη εκτύπωση μοσχευμάτων, όμως πλέον η πρώτη πραγματική εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι γεγονός!

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Oxford Performance Materials κατάφερε να αποκαταστήσει το 75% του κρανίου ενός ασθενή, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μόσχευμα, προϊόν 3D εκτύπωσης.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται polytherketoneketone, με το εμφύτευμα να είναι σχεδιασμένο ώστε να δίνει τη δυνατότητα για μελλοντική ανάπτυξη κυττάρων και ιστού.



Στην έκθεση της εταιρείας δεν αναφέρεται σε πιο σημείο ακριβώς τοποθετήθηκε το μόσχευμα όμως γίνεται ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα κομμάτι που σταδιακά θα καταφέρει να ενσωματωθεί στον οργανισμό του ασθενούς και αποκτήσει όλες τις ιδιότητες ενός κανονικού οστού.

Όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι για την δημιουργία του 3D εμφυτεύματος, χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργήσουν το κατάλληλο, μελετώντας αναλυτικά την περιοχή τοποθέτησής του.

Μόλις λάβει την απαραίτητη έγκριση, η εταιρεία θα μπορεί να βοηθήσει περίπου 500 ασθενείς ανά μήνα, αποδεικνύοντας πως το 3D Printing είναι η επανάσταση στον τομέα της ιατρικής.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία με βρέφος στο Σικάγο


Το πυροβόλησαν πέντε φορές για να εκδικηθούν τον πατέρα της.

Ένα κοριτσάκι έξι μηνών έχασε τη ζωή του σήμερα το πρωί από τα πυρά αγνώστων στο Σικάγο, που στόχο είχαν τον πατέρα της.

Πριν από λίγους μήνες το ίδιο μωρό, ως έμβρυο στην κοιλιά της μαμάς του είχε διαφύγει το θάνατο, όταν η μητέρα του τραυματίστηκε από πυρά ενώ ήταν έγκυος.

Η μικρή Jonylah Watkins δέχτηκε σφαίρες στα πνευμόνια, το συκώτι, το ένα της πόδι, τον έναν της ώμο και στην περιοχή της κοιλιάς, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ, την ώρα που ο πατέρας της της άλλαζε την πάνα.



Ο 29χρονος Jonathan Watkins, που ήταν ο στόχος της επίθεσης, δέχτηκε δύο σφαίρες. Επέζησε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της περιοχής.

Σύμφωνα με τις αρχές το περιστατικό συνδέεται με τη δράση των συμμοριών της περιοχής, ωστόσο οι ντετέκτιβ δεν έχουν εντοπίσει συγκεκριμένο κίνητρο για την επίθεση.

«Το μωρό βρισκόταν στο αυτοκίνητο με τον πατέρα του όταν πλησίασε κάποιος και πυροβόλησε και τους δύο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις», είπε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Μάικ Σάλιβαν.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα δικαιολογητικά που μειώνουν το φόρο εισοδήματος


Αναλυτικές πληροφορίες για τις δαπάνες που πρέπει να πληρώσουν φέτος στην εφορία οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι επιτηδευματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες και τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν για να μειώσουν στο ελάχιστο ή ακόμη και να μηδενίσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις στα εισοδήματα του έτους 2012 παρέχονται σε φορολογικό οδηγό του υπουργείου Οικονομικών.

Οι περισσότερες διατάξεις που προβλέπουν μειώσεις φόρου με βάση συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών θα ισχύσουν φέτος για τελευταία φορά, καθώς από το 2014, για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, προβλέπονται πολύ λιγότερες μειώσεις φόρου που θα ισχύσουν υπό ακόμη πιο αυστηρές προϋποθέσεις.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο έξυπνοι όσοι γυμνάζονται


Οι αρχαίο το έλεγαν: Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά από την ηλικία των 11 ετών, έχουν καλύτερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ, όταν πια έχουν φθάσει στην ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Άλεξ Νρέγκαν του King’s College του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 9.000 άτομα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν από την παιδική ηλικία τούς συμμετέχοντες σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ελέγχουν πόσο συχνά γυμνάζονταν (ομαδικό άθλημα, τρέξιμο, κολύμπι, γυμναστήριο κ.α.), ενώ παράλληλα τους υπέβαλαν σε περιοδικά τεστ μνήμης, προσοχής και μάθησης.

Όσοι είχαν ξεκινήσει να ασκούνται τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές τον μήνα ήδη από την ηλικία των 11 ετών, μετά από δεκαετίες είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν σωματικά, όταν ήταν παιδιά.

Οι ειδικοί γενικά συμβουλεύουν τους ενήλικες να γυμνάζονται τουλάχιστον 150 λεπτά (δυόμιση ώρες) την εβδομάδα.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αεροβική άσκηση κατά του λίπους


Περισσότερα οφέλη συγκριτικά με τις ασκήσεις με αντιστάσεις.

Εάν θέλετε να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η καρδιοαναπνευστική (αεροβική) άσκηση συγκριτικά με τις ασκήσεις με αντιστάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας 234 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες υπέρβαροι ή παχύσαρκοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Επί οχτώ μήνες τα άτομα της πρώτης ομάδας έκαναν αερόβια άσκηση συνολικά 133 λεπτά την εβδομάδα, τα άτομα της δεύτερης τρεις ώρες εβδομαδιαίως ασκήσεις με αντιστάσεις και εκείνα της τρίτης συνδυασμό αερόβιων ασκήσεων και προπόνησης με βαράκια σε χρόνο που αντιστοιχούσε στο άθροισμα του χρόνου των άλλων δυο ομάδων (δηλαδή πάνω από πέντε ώρες την εβδομάδα).

Συνολικά 119 άτομα κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα των οχτώ εβδομάδων. Ο μέσος όρος απώλειας βάρους στα άτομα της πρώτης ομάδας (αερόβια προπόνηση) ήταν 1,72 κιλά, ενώ σε εκείνα της συνδυαστικής ομάδας ήταν 1,63 κιλά. Στα άτομα που έκαναν βάρη αυξήθηκε ο μυϊκός ιστός μεν, αλλά δεν σημειώθηκε απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με την συντονίστρια της έρευνας Leslie Willis ψυχολόγο της άσκησης, από τον Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke «εάν ο στόχος μας είναι η απώλεια λιπώδους ιστού τότε η μέθοδος που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στο λιγότερο χρόνο είναι η καρδιοαναπνευστική άσκηση» (τρέξιμο, ποδηλασία, περπάτημα, κολύμπι κτλ.) Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Physiology.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες φοιτητές προτιμούν Ολλανδία


Ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν σε 14 πανεπιστήμια της Ολλανδίας σχεδόν τριπλασιάστηκε μέσα σε μία εξαετία, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν, αλλά και στο επίπεδο σπουδών.

Η ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα και το Ολλανδικό Ινστιτούτο πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση στο ΑΠΘ για τις σπουδές και την έρευνα στην Ολλανδία, με τη συμμετοχή πανεπιστημίων και πολυτεχνείων της χώρας, που παρείχαν συμβουλές σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές για προγράμματα σπουδών και δυνατότητες εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στα Πανεπιστήμια τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα, η Ολλανδία παρέχει περισσότερα από 1.500 αγγλόφωνα προγράμματα με χαμηλό κόστος διδάκτρων, συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ο μέσος όρος υπολογίζεται στα 1.800 ευρώ ετησίως για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά.

Οι Έλληνες φοιτητές είναι η τρίτη πολυπληθέστερη σπουδαστική ομάδα στη χώρα, μετά τους Γερμανούς και τους Κινέζους. Το 2006 υπολογίζονταν στους 450, ενώ το 2011 - 2012 ανήλθαν σε περισσότερους από 1.500, χωρίς στον αριθμό αυτό να λαμβάνονται υπόψη οι διδακτορικοί, όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής, όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα κ.λπ.

Οι σχολές προτίμησης είναι κυρίως Πολυτεχνεία, οικονομικά πανεπιστήμια, αλλά και θεωρητικές σχολές, όπως Νομική, Ψυχολογία, ή Σχολές Καλών Τεχνών και Ωδεία. "Πριν από τρία χρόνια, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπήρχε για τις μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά τώρα αναζητούν και προπτυχιακές σπουδές, πιθανώς επειδή υπάρχουν περισσότερα αγγλόφωνα τμήματα" εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η εκπαιδευτική και πολιτιστική ακόλουθος της ολλανδικής πρεσβείας στην Ελλάδα Μάρθα Τριανταφύλλου.

Η διαδικασία αποδοχής των φοιτητών εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που ζητά το κάθε πανεπιστήμιο, πάντως είναι σταθερά προαπαιτούμενα το απολυτήριο λυκείου και πτυχίο καλής γνώσης των αγγλικών. Για ακριβέστερα κριτήρια, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ανατρέχουν στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων. Τα προγράμματα σπουδών ξεκινούν το Σεπτέμβριο και οι αιτήσεις γίνονται δεκτές από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Για τη διαμονή του μπορεί κανείς να επιλέξει την ελεύθερη αγορά ή τις εστίες των πανεπιστήμιων, έναντι αμοιβής. Πάντως, στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να ξεκινήσει την αναζήτηση πολύ νωρίς, αφού η διαθεσιμότητα στέγασης είναι μικρή. Το κόστος ζωής διαφέρει από πόλη σε πόλη, με το κόστος του ενοικίου να παίζει βασικό ρόλο. Κατά μέσο όρο, ένας φοιτητής θα πρέπει να υπολογίζει ότι χρειάζεται από 900 - 1.200 ευρώ το μήνα για να καλύψει όλα του τα έξοδα, μαζί με το ενοίκιο.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιτροπές… για να κόβουν το ρεύμα


Με τοπικές επιτροπές, που θα συσταθούν στις περιφέρειες της χώρας στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα επιχειρήσει η ΔΕΗ να αντιμετωπίσει το κλιμακούμενο φαινόμενο αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών από τους καταναλωτές.

Έργο των τοπικών αυτών επιτροπών θα είναι να αποφαίνονται για τις διακοπές σύνδεσης που γίνονται για ληξιπρόθεσμα χρέη στη ΔΕΗ. Για το αν οφείλονται, δηλαδή, σε κακή τακτική των καταναλωτών ή αν οφείλονται πραγματικά σε αδυναμία πληρωμής και ανέχεια.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, όταν -ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για προμήθεια τεχνικού υλικού- βουλευτές τού έθεσαν θέμα με τις συνεχείς διακοπές ρεύματος καταναλωτών που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους. Ιδιαίτερα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος επισήμανε στον κ. Ζερβό ότι πλέον είναι δεκάδες χιλιάδες και ίσως φθάνουν τις 100.000 οι περιπτώσεις οριστικής διακοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ, με αφαίρεση της ασφάλειας του ρεύματος και ενδεχομένως και των μετρητών.

«Δεν νομίζω ότι είναι αυτά τα νούμερα που αναφέρατε αλλά το πρόβλημα είναι πράγματι υπαρκτό και άμεσα θα ανακοινώσουμε μέτρα», είπε ο κ. Ζερβός, σημειώνοντας ότι μόνο οι διακανονισμοί, από 400.000 που ήταν το 2011, έφθασαν τους 700.000 το 2012- και δεν είναι γνωστό ακόμη πού πάει το πράγμα το 2013. «Δεν θέλω να πιστεύω ότι τα στελέχη μας είναι ανάλγητα, απλώς έχουν ξεπεραστεί από τα πράγματα», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. «Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί δεν μπορεί να πληρώσει κάποιος. Αν το κάνει από ανέχεια ή είναι μπαταχτσής», είπε ο κ. Ζερβός και προανήγγειλε ότι θα συγκροτηθούν τοπικές επιτροπές σύντομα, γιατί τη διάκριση αυτή δεν μπορεί να την κάνει ένα μόνο άτομο από τη ΔΕΗ. Οι τοπικές αυτές επιτροπές θα γίνουν ανά περιφέρεια, προκειμένου να διαπιστώνεται πού είναι το πραγματικό πρόβλημα. «Υπάρχει βούληση να βοηθήσουμε και αυτό θα γίνει άμεσα. Όσες περιπτώσεις πάνε στα γραφεία τα δικά μας κοιτάμε να τις ρυθμίσουμε», είπε ο κ. Ζερβός.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρέβεζα: Χωρίς παιδίατρο το νοσοκομείο


Χωρίς παιδίατρο έμεινε το Σάββατο το βράδυ, τo νοσοκομείο Πρέβεζας αφού ο εφημερεύων γιατρός αρρώστησε!

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των γονέων, όταν έφτασαν στα εξωτερικά ιατρεία, ενημερώθηκαν ότι θα έπρεπε να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο κοντινότερο νοσοκομείο είτε στην Άρτα είτε στην Λευκάδα.

Στο εν λόγω τμήμα υπηρετούν πλέον δύο γιατροί αφού ο τρίτος συνταξιοδοτήθηκε και το Σάββατο είχε κληθεί να καλύψει τη θέση γιατρός από το Κέντρο υγείας Θεσπρωτικού, η οποία όμως αρρώστησε.

Αποτέλεσμα ήταν φυσικά η ταλαιπωρία των παιδιών αλλά και η γενικότερη υποβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου καθώς η διοίκηση δεν ζήτησε να καλυφθεί η εφημερία, από άλλον παιδίατρο.

Οι γονείς είναι ανάστατοι και χαρακτήρισαν, μιλώντας στην δημοτική ραδιοφωνία Πρέβεζας την κατάσταση «δραματική».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

35 νέοι άνεργοι κάθε μέρα στην Κρήτη


Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Κρήτη με τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται δραματικά.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τις ροές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα η Περιφέρεια Κρήτης έχασε το έτος 2011 12.648 θέσεις, ποσοστό 8,11% των συνολικών 155.992 απολεσθέντων θέσεων Πανελλαδικά. Μεταφράζοντας τους αριθμούς, το 2011, έμεναν κάθε μέρα 35 νέοι άνεργοι στην Κρήτη.

Στο Δήμο Ηρακλείου η ανεργία τα τελευταία δυο χρόνια έχει αυξηθεί με μεγάλους ρυθμούς. Ενώ πριν την έναρξη της κρίσης η ανεργία ήταν πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας, τώρα είναι πολύ κοντά στα όρια του.

Στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ την 31/01/2012 οι άνεργοι στο Δήμο Ηρακλείου ανέρχονται σε 23.228 άτομα, δηλαδή το 68,10% των ανέργων της ΠΕ. Ηρακλείου και το 35,4% των ανέργων όλης της περιφέρειας Κρήτης. Από αυτά, οι 9.890 είναι άνδρες και οι 13.338 είναι γυναίκες. Η ηλικιακή ομάδα των 25-29 ετών αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Θεσσαλονίκη αποκτά αστικό αμπελώνα


Ο πρώτος ελληνικός αστικός αμπελώνας σε λίγο καιρό θα είναι γεγονός και θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο συγκεκριμένο αμπελώνα θα γίνει η φύτευση 480 φυτών με ποικιλίες λευκές και κόκκινες.

Η προμήθειά τους θα γίνει, μεταξύ άλλων, και μέσω της συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Εργαστήρι Αμπελουργίας του ΑΠΘ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το θαύμα της ζωής


Η φωτογραφία με το μωράκι μέσα στον αμνιακό σάκο, δευτερόλεπτα μετά την καισαρική κάνει τον γύρο του διαδικτύου, συγκινώντας γυναίκες και μητέρες ανά τον κόσμο με το θαύμα της ζωής! Η φωτογραφία ανέβηκε στην σελίδα του μαιευτήρα Άρη Τσιγκρή.

Διαβάστε τι έγραψε ο γιατρός δίπλα στην φωτογραφία:

«Μια σπάνια εικόνα… εξαιρετικά σπάνια θα έλεγα…. γέννηση μετά από καισαρική, με άθικτο τον σάκο, το μωράκι ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι γεννήθηκε… είναι σαν να βρίσκεται ακόμα μέσα στη μήτρα, είναι γνωστή σαν »πέπλο γέννησης» και είναι συνηθέστερη, αλλά εξίσου σπάνια στους πρόωρους τοκετούς, η πλήρης έγκλειση του νεογέννητου στον σάκο, δεν αφήνει το μωράκι να πνιγεί στο αμνιακό υγρό, γιατί αρχίζει να αναπνέει αμέσως μετά την αφαίρεση του «πέπλου», καθώς ο πλακούντας συνεχίζει να τροφοδοτεί το μωράκι με αίμα, η φύση ξεπερνά τον εαυτό της, αφήνοντας άφωνους ακόμα και τους μαιευτήρες».


Πηγή: nowdoctor.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος


Δεν υπάρχουν κανόνες που να εφαρμόζονται για όλους
.
Στο θέμα του «ιδανικού βάρους», είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από το ερώτημα τι θεωρείται ιδανικό. Πώς μπορεί να προσδιοριστεί αυτό; Πώς μπορεί να μετρηθεί; Με βάση ποια κριτήρια;

Σημείο 1ο: Κριτήριο σίγουρα δεν θεωρείται να μπορέσουμε να φορέσουμε κάποιο συγκεκριμένο νούμερο σε παντελόνι, ούτε το να αποκτήσουμε το σώμα κάποιας διάσημης ή κάποιου φιλικού μας προσώπου που μπορεί να έχουμε σαν πρότυπο.

Σημείο 2ο: Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Όπως τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας και τα στοιχεία του χαρακτήρα μας είναι μοναδικά και διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο, κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το σώμα μας. Ο καθένας μας έχει ένα συγκεκριμένο σωματότυπο και ένα συγκεκριμένο προκαθορισμένο σημείο βάρους (setpoint).

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να διατηρούν το βάρος τους μέσα σε ένα προκαθορισμένο (set point) εύρος το οποίο ποικίλει από άτομο σε άτομο ανεξάρτητα από άλλες ομοιότητες όπως το ύψος.

Το εύρος αυτό λοιπόν επηρεάζεται από κληρονομικούς παράγοντες. Άλλες μελέτες μέσα στη θεωρία προτείνουν ότι επηρεάζεται από τη δίαιτα και τον τρόπο ζωής, το κάπνισμα και το επίπεδο άσκησης. Για παράδειγμα η αερόβια άσκηση, προωθεί ένα χαμηλότερο προκαθορισμένο σημείο για όσο κάποιος γυμνάζεται, ενώ δίαιτες υψηλές σε λιπαρά και ζάχαρη φαίνεται να ενισχύουν ένα υψηλότερο set point. Και η δίαιτα φαίνεται να ενισχύει ένα υψηλότερο προκαθορισμένο σημείο (set point).

Επίσης, τα set points τείνουν να αυξάνουν με την ηλικία. Γι' αυτό είναι μη ρεαλιστικό και πιθανώς ανθυγιεινό να έχει κάποιος σαν στόχο τη διατήρηση του βάρους της εφηβείας, στα 30 και στα 40 του.

Το να προσπαθεί λοιπόν να φτάσει κάποιος κάτω από αυτό το προκαθορισμένο σημείο μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σωστή λειτουργία του οργανισμού αλλά και του μεταβολισμού του και επίσης εξηγεί πολλές φορές τον λόγο που κάποιος δεν μπορεί να διατηρήσει την απώλεια βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημείο 3ο: Μπορεί ακόμα 2 γυναίκες να έχουν ακριβώς το ίδιο ύψος, ακριβώς το ίδιο βάρος, ακριβώς την ίδια ηλικία, αλλά το σώμα της καθεμίας να δείχνει τελείως διαφορετικό.

Επίσης μια πολύ λεπτή γυναίκα ίσως να παρουσιάζεται λιπόβαρη, αλλά ίσως να έχει το κατάλληλο βάρος για το σώμα της, να είναι ακριβώς ή πάνω από το δικό της προκαθορισμένο σημείο.

Αυτό εξαρτάται από το σωματότυπο, αλλά και από το επίπεδο λίπους στο σώμα της καθεμίας. Είναι σημαντικό λοιπόν, να μην επικεντρωνόμαστε μόνο στην ένδειξη της ζυγαριάς, αλλά να συνυπολογίζουμε την αναλογία λιπώδους και άλιπης μάζας.

Σημείο 4ο: Μην προσπαθείτε να βρείτε το ιδανικό σας βάρος λοιπόν μόνοι σας με βάση τις εξισώσεις που προκύπτουν είτε από το Δείκτη Μάζας Σώματος είτε τον κανόνα «10 κιλά κάτω από τα εκατοστά του ύψους μου». Αυτοί οι τύποι είναι πολύ γενικοί.

Αναλογιστείτε ότι είναι οι ίδιοι για άντρες και γυναίκες, δεν λαμβάνουν υπόψιν την ηλικία, ούτε το σωματότυπο και τα επίπεδα λίπους του σώματος. Και σίγουρα δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες αλλά και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει κάποιος.

Οι εξισώσεις αυτές βγαίνουν με βάση μελέτες για το γενικό πληθυσμό και τους μέσους όρους που προκύπτουν από αυτόν.

Σημείο 5ο: Ιδανικό θεωρείται το βάρος στο οποίο αισθανόμαστε καλά και ο οργανισμός μας λειτουργεί «ιδανικά».

Είναι το βάρος στο οποίο διατηρούμαστε όταν ο οργανισμός μας προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ενέργειας (η οποία προέρχεται από την επαρκή πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών) και που άμα γίνει απώλεια κάτω από αυτό, οι μεταβολικές διεργασίες δεν θα γίνονται αποτελεσματικά και κατά συνέπεια δεν θα είμαστε υγιείς, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά (μην ξεχνάτε ότι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα, άγχος, έλλειψη συγκέντρωσης, εκνευρισμό, κτλ).

Τέλος είναι το βάρος που παράλληλα με τα παραπάνω μπορεί να είναι διατηρήσιμο. Δηλαδή να μπορούμε να το διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα, χωρίς να πρέπει να στερούμαστε για να το καταφέρουμε και να κάνουμε κάτι πέραν από αυτό που μας είναι εφικτό είτε σε επίπεδο διατροφής, είτε σε επίπεδο άσκησης.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για πρώτη φορά επιτεύχθηκε θεραπεία της νευρικής ανορεξίας


Μέσω βαθιάς διέγερσης του εγκεφάλου.

Για πρώτη φορά στον κόσμο, οι επιστήμονες κατάφεραν μέσω της τεχνικής της βαθιάς (ή «εν των βάθει») εγκεφαλικής διέγερσης να βοηθήσουν ασθενείς με σοβαρή και χρόνια νευρική ανορεξία, μια πάθηση που δύσκολα θεραπεύεται έως τώρα με άλλες μεθόδους, όπως η ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα.

Οι καναδοί γιατροί εμφύτευσαν μια μικρή συσκευή σαν βηματοδότη στον εγκέφαλο έξι σοβαρά ανορεξικών γυναικών ηλικίας 24 έως 57 ετών, οι οποίες είχαν την πάθηση επί τέσσερα έως 37 χρόνια. Οι ερευνητές πέτυχαν ώστε οι μισές από τις ασθενείς να αυξήσουν το βάρος τους και να βελτιώσουν την ψυχική διάθεσή τους, ενώ με άλλες θεραπείες στο παρελθόν δεν είχε επιτευχθεί ανάλογη πρόοδος.

Οι ερευνητές του Κέντρου Νευροεπιστήμης Κρέμπιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροχειρουργικής του πανεπιστημίου του Τορόντο Αντρες Λοζάνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, επεσήμαναν ότι επρόκειτο για μια μικρή πιλοτική μελέτη, που στόχο πρωτίστως είχε να διαπιστώσει την ασφάλεια της πρωτοποριακής θεραπευτικής τεχνικής. Μεγαλύτερες έρευνες στο μέλλον, τόσο σε αριθμό ασθενών όσο και σε χρονική διάρκεια, θα επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου για τη νευρική ανορεξία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η σοβαρή ανορεξία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας (έως 15%) μεταξύ των ψυχικών διαταραχών και θεωρείται συχνή στα κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σκόπιμη απώλεια βάρους, για την οποία επιμένει ο ασθενής σε βάθος χρόνου. Οι έως τώρα ψυχοθεραπείες εστιάζουν στην αλλαγή των νοητικών στάσεων και συμπεριφορών του ανορεξικού ατόμου, όμως περίπου το 20% των ασθενών δεν δείχνουν καμία βελτίωση και κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο.

Η τεχνική της «εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης» (Deep Brain Stimulation) χρησιμοποιείται ήδη για διάφορες νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η θεραπεία του χρόνιου πόνου, την κατάθλιψη, την επιληψία κ.α. Είναι η πρώτη όμως φορά που δοκιμάστηκε στην περίπτωση της νευρικής ανορεξίας.

Η εισαγωγή της συσκευής στον εγκέφαλο του ασθενούς προϋποθέτει μια μικρή νευροχειρουργική επέμβαση και είναι αναστρέψιμη ως διαδικασία, αν κάτι δεν πάει καλά. Οι καναδοί ερευνητές στόχευσαν για τη διέγερση μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην κατάθλιψη. Σε αυτήν εισήχθησαν τα ηλεκτρόδια του εγκεφαλικού «βηματοδότη», που συνδέθηκαν με μια μικρο-γεννήτρια κάτω από το δέρμα, στο πάνω μέρος του θώρακα.

Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές με την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των ηλεκτροδίων, καταγράφοντας τις μεταβολές στη ψυχική διάθεση των ασθενών, ώστε να βρουν το κατάλληλο επίπεδο εγκεφαλικής διέγερσης. Αρχικά και οι έξι ανορεξικές γυναίκες έχασαν βάρος, όμως μετά από τρεις μήνες θεραπείας, το βάρος μερικών ασθενών άρχισε να αυξάνεται. Τελικά, μετά από εννέα μήνες, τρεις γυναίκες ζύγιζαν περισσότερο από ό,τι στην αρχή της θεραπείας, ενώ παράλληλα ακόμα και όσες ασθενείς δεν αύξησαν το βάρος τους, απέκτησαν καλύτερη ψυχολογία και λιγότερο ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.

Όπως είπε ο Λοζάνο, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς η βαθιά εγκεφαλική διέγερση φαίνεται να επέφερε ένα μονιμότερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε μερικές ασθενείς, οι οποίες δεν έχασαν ξανά τα κιλά που είχαν πάρει.

Από την άλλη όμως, η συγκεκριμένη τεχνική ενέχει και πιθανές παρενέργειες. Μία ασθενής έπαθε επιληπτική κρίση δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εγκεφαλικής διέγερσης και άλλη μία υπέστη κρίση πανικού κατά την επέμβαση για την εισαγωγή των ηλεκτροδίων. Τέλος, μια τρίτη ανορεξική ασθενής δεν εμφάνισε την παραμικρή βελτίωση, είτε στο βάρος είτε στη διάθεσή της, ούτε με τη νέα θεραπεία. Γι' αυτό το λόγο, οι καναδοί ερευνητές προειδοποίησαν ότι η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς.

Η ερευνητική ομάδα του Λοζάνο ήταν, εξάλλου, η πρώτη στον κόσμο που πρόσφατα ξεκίνησε μια ανάλογη δοκιμή βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και ήδη έδειξε ότι μπορεί να βελτιωθεί η μνήμη τους. Η κλινική δοκιμή πέρασε πλέον στη δεύτερη φάση της και άρχισε να δοκιμάζεται και σε άλλα ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνας μετανάστης-ήρωας στη Γερμανία


Όρμησε στις φλόγες χωρίς να σκεφτεί τον κίνδυνο, δίνοντας προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές.

Πρόκαιται για τον μετανάστη Χρήστος Κύρογλου, ο οποίος έσωσε τη ζωή μια γυναίκας και δυο παιδιών από την Τουρκία μετά από πυρκαγιά στην πόλη Μπάκνανγκ της Στουτγάρδης στη Γερμανία.

Τα σχόλια τόσο του γερμανικού όσο και του τουρκικού Τύπου είναι κάτι παραπάνω από εγκωμιαστικά.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ:





Διαβάστε περισσότερα...

Σαλμάς: Στον εισαγγελέα ο φάκελος με την κομπίνα στα φάρμακα


Στον εισαγγελέα θα δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, τον φάκελο με την μεγάλη κομπίνα στα φάρμακα, όπως είπε στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή, στον Real fm.

Ο κ. Σαλμάς είπε για το θέμα: «Παρουσιάστηκαν ελλείψεις σε 75 φάρμακα και κάναμε σχετικούς ελέγχους. Φαρμακοβιομηχανίες έδιναν στα φαρμακεία απευθείας τα φάρμακα. 700 φαρμακεία, σε όλη την Ελλάδα, ξαναπουλούσαν αυτά τα φάρμακα σε φαρμακαποθήκες και αυτές με τι σειρά τους πουλούσαν τα φάρμακα στο εξωτερικό.

Και ο κ. Σαλμάς συνέχισε: «Βάλαμε πρόστιμα σε 8 φαρμακοβιομηχανίες για πρώτη φορά. Θα υπάρξουν και ποινές για τους φαρμακοποιούς που παρανόμησαν. Παρουσίασα τα στοιχεία πριν από λίγο στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Αμπατζόγλου και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντο. Έμειναν με το στόμα ανοικτό. Υποσχέθηκαν ότι θα περάσουν από το πειθαρχικό, όσους φαρμακοποιούς παρανόμησαν.  Εγώ τον φάκελο θα τον δώσω στον εισαγγελέα. Θα κάνουμε προσπάθεια να κρατήσουμε χαμηλές τις τιμές στα φάρμακα».

Ακούστε το ηχητικό: 




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

195.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν το 2013


Περισσότερες από 195.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν το 2013.

Εκτιμάται ότι 55.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο μέσα στο τρέχον έτος εκ των οποίων οι 20.000 από τον κλάδο του εμπορίου. Η οικονομική κρίση όλο και βαθαίνει και πλέον το 33% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών εκτιμά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη νωρίτερα από το 2020.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα που παρουσίασε σήμερα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και αφορά την εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις (0-49 άτομα προσωπικό οι οποίες αποτελούν το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων) την υποχώρηση της απαισιοδοξίας αλλά και την ένταση της αποεπένδυσης.

Η έρευνα είναι η πρώτη για το 2013 που διεξάγει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE και έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.201 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 21 έως 28 Ιανουαρίου 2013 .

Σύμφωνα με την έρευνα οι προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2013 παραμένουν δυσοίωνες καθώς οι προσδοκίες είναι αρνητικές για τις 6 στις 10 επιχειρήσεις.

Μάλιστα το 45,2% των επιχειρηματιών εκτιμούν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 δεν θα προβούν σε καμία επένδυση, ενώ ένα επιπρόσθετο ποσοστό της τάξης του 41,5% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων.

Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις οδηγεί περίπου 170.000 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο (64.000 στον κλάδο του εμπορίου).

Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων για αυτό το χρονικό διάστημα θα είναι 55.000 (από αυτές οι 20.000 ανήκουν στον κλάδο του εμπορίου), ενώ εάν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας 195.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Από τις χαμένες θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας θα πλησιάσουν τις 69.000.

Το 2012 όπως προκύπτει από την έρευνα κάθε μια πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούσε με 4 απολύσεις , ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι προχώρησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2012 τόσο σε μείωση ωρών εργασίας, όσο και σε μείωση αποδοχών. Επίσης το 47,7% των επιχειρήσεων που διαθέτει προσωπικό έχει προχωρήσει σε έμμεση μείωση του μισθολογικού κόστους, μειώνοντας ώρες ή ημέρες εργασίας όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν το 2010 και το 2011 30%

Τέλος το περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας στο οποίο βρίσκονται οι επιχειρήσεις οδηγεί την 1 στις 3 να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα το 33,8% έχει οφειλές προς τους προμηθευτές, 30% σε ενοίκια , τράπεζες και ΔΕΚΟ ενώ 4 στους 10 έχει όφειλες προς τον ΟΑΕΕ. Μάλιστα κατά 25% αυξήθηκαν οι επιχειρηματίες που χρωστούν στην εφορία ενώ η μια στις δυο επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία το 2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Bloomberg: 150.000 απολύσεις για τη δόση


«Εγκλωβισμένη είναι η Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της, για τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Δημόσιο, προκειμένου να διασφαλίσει τη ροή της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό διάσωσης» αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, ενώ σημειώνει ότι δεν «βλέπει» συμφωνία για τις απολύσεις στο Δημόσιο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας.

«Η δημιουργία ενός συστήματος που θα οδηγήσει περίπου 150.000 δημοσίους υπαλλήλους σε υποχρεωτική έξοδο μέχρι το 2015, αποτελεί την προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να λάβει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου» σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι περικοπές θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα είναι ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος καθώς και ένα από τα πιο δύσκολα σημεία από πολιτικής άποψης», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. «Για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει δύο κεντροαριστερά κόμματα, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοσθούν πραγματικά αυτές οι περικοπές θέσεων εργασίας. Φοβάμαι ότι αυτό θα παραμείνει πιθανότατα ένα σημείο διαφωνίας και θα υπάρχει επανεξέταση μετά από επανεξέταση μετά από επανεξέταση», πρόσθεσε ο κ. Schmieding.

Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σχεδόν το ήμισυ των γενικών κρατικών δαπανών στην Ελλάδα πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις. «Η χώρα την 1η Οκτωβρίου είχε 667.733 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ένας αριθμός που δεν περιλαμβάνει το προσωπικό των ΔΕΚΟ» τονίζει το Bloomberg.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίκαλα: Επιστολή-σοκ διευθύντριας σχολείου


Η Αικατερίνη Νικολαϊδου, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων στα Τρίκαλα, αναφέρεται σε υποσιτισμένους μαθητές σχολείων της περιοχής και απευθύνει έκκληση για δράση, πριν θρηνήσουμε θύματα από την πείνα!

Μέσω μιας δραματικής επιστολής προς όλους τους συναδέλφους της εκπαιδευτικούς, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα μικρών παιδιών που καταρρέουν μέσα στις σχολικές αίθουσες, η Αικατερίνη Νικολαϊκου προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία.

Στην εν λόγω επιστολή μιλά για «ένα σκελετωμένο, μικρό παιδί, ηλικίας 6 χρόνων, που μετά από απουσία πολλών ημερών εμφανίστηκε στο σχολείο σε άθλια κατάσταση. Αδυνατισμένο, καχεκτικό, με τρέμουλο σε όλο του το σώμα.

Οι γονείς αυτού του μικρού παιδιού είναι άνεργοι. Ζουν σε μια τρώγλη. Τους λείπει ακόμη και το ψωμί. Κυριολεκτικά πεινούν. Το διαπίστωσα και η ίδια μετά από επίσκεψη στο σπίτι τους. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το παιδί που υποσιτίζεται» τονίζει.

Ζητά άμεσα την παρέμβαση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και την ενεργοποίηση όλων των φορέων της περιοχής.

Η επιστολή:

«Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Η οικονομική πτώχευση και η κρίση της πατρίδας μας, έχει χτυπήσει εδώ και καιρό τις πόρτες όλων μας και έχει μπει μέσα στη ζωή μας άγρια, αδυσώπητη, στιβαρή, απάνθρωπη.

Οι κυβερνώντες μας βλέπουν ως αριθμούς. Ως πηγή εσόδων μονάχα. Η αξιοπρέπεια , η δικαιοσύνη, η ισότητα, είναι ανύπαρκτες στο μυαλό και στις πράξεις τους.

Επενδύουν μονάχα εκεί απ΄ όπου μπορούν να απορροφήσουν έσοδα και κέρδη. Εκεί όπου τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα.

Γι΄ αυτούς λοιπόν, η εκπαίδευση δεν μετρά. Τα αποτελέσματά της είναι ποιοτικά. Δεν είναι ποσοτικά. Η εκπαίδευση δεν είναι στους στόχους τους.

Εδώ και χρόνια οι μισθοί μας μειώνονται συνεχώς. Είμαστε η ‘εύκολη λεία’ του φοροεισπρακτικού κράτους μας. Από την άλλη γίνεται συστηματική απαξίωση του έργου μας. Ζητούν την αξιολόγησή μας. Αδιαφορούν για τα σχολειά που κρυώνουν. Για τους μισθούς πείνας. Για τη συνεχή επιμόρφωσή μας. Για την ανυπαρξία ικανού κοινωνικού δικτύου που θα βοηθά στο δύσκολο έργο μας( ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές κ.λπ.).

Ναι, γνωρίζω πόσο δύσκολα τα βγάζουμε πέρα με τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις. Με την πληρωμή των φόρων.

Εδώ και λίγες μέρες όμως ενημερώθηκα από φίλη Νηπιαγωγό για το οικογενειακό δράμα που παίχτηκε και παίζεται στην τάξη της, τη θέα ενός σκελετωμένου μικρού παιδιού, ηλικίας 6 χρόνων, που μετά από απουσία πολλών ημερών εμφανίστηκε στο Νηπιαγωγείο σε άθλια κατάσταση. Αδυνατισμένο, καχεκτικό, με τρέμουλο σε όλο του το σώμα.

Οι γονείς αυτού του μικρού παιδιού είναι άνεργοι. Ζουν σε μια τρώγλη. Τους λείπει ακόμη και το ψωμί. Κυριολεκτικά πεινούν. Το διαπίστωσα και η ίδια μετά από επίσκεψη στο σπίτι τους. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το παιδί που υποσιτίζεται. Πολλά ακόμη παιδάκια που φοιτούν σε σχολεία και Νηπιαγωγεία, κυρίως του κέντρου των Τρικάλων, ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες.

Φίλοι μου, ήρθε νομίζω η ώρα να αφήσουμε στην άκρη για λίγο τα δικά μας προβλήματα και να ‘δούμε’ πιο προσεκτικά αυτές τις περιπτώσεις.

Δεν είμαστε απλοί υπάλληλοι που κάνουμε τη γραφική δουλειά μας και κάπου εκεί τελειώνουμε.

Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε άλλο πια.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο πια.

Είμαστε δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ! Θα επιτρέψουμε να καταστραφούν αυτά τα παιδιά; Θα επιτρέψουμε να χαθεί το μέλλον της πατρίδας μας; Θα αδιαφορήσουμε;

Προτείνω κάποιες δράσεις σ΄ αυτό το σημείο. Όμως θεωρώ ότι εδώ καθοριστικό και συντονιστικό ρόλο μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να παίξει ο Σύλλογος Δασκάλων- Νηπιαγωγών του νομού μας.

Έτσι: 1). Να γίνει με απόλυτη εχεμύθεια και προσοχή μια πρώτη καταγραφή και διασταύρωση πληροφοριών για όλα τα παιδιά που κυριολεκτικά πεινούν, μετά από συνεργασία Διευθυντών – Συλλόγων Διδασκόντων.

2). Οι Σύλλογοι Δασκάλων – Νηπιαγωγών να συλλέξουν αυτά τα στοιχεία και στη συνέχεια να δημιουργηθεί μια ομάδα εκπαιδευτικών, η οποία να μπορεί να έρθει σε επαφή με διάφορους φορείς και οργανισμούς για τη συνεχή βοήθεια αυτών των παιδιών. Π.χ, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τους εμπορικούς συλλόγους, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο, την Εκκλησία, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Νομαρχία, τους Δήμους, το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης, την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Ο καθένας μας μόνος του ΔΕΝ μπορεί να σηκώσει το βάρος της βοήθειας που χρειάζεται να δοθεί προς αυτούς τους συνανθρώπους μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ όμως, οργανωμένα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα πετυχημένο και αποτελεσματικό δίκτυο παροχής, φροντίδας και συναισθηματικής στήριξης αυτών των παιδιών.

Αυτές είναι οι δικές μου προτάσεις και σκέψεις. Περιμένω όμως και τις δικές σας.

ΠΟΛΛΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΛΛΕΣ ΙΔΕΕΣ

Με εκτίμηση

Νικολαϊδου Αικατερίνη

Διευθύντρια Σχολείου Γόμφων».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φόρο στις πλαστικές σακούλες επιβάλλει η Ε.Ε.


Σειρά μέτρων αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το προσεχές διάστημα μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης ή και την κατάργηση των πλαστικών σακουλών, ενώ ήδη έχει διατυπώσει προτάσεις για την επιβολή «φόρου» στις πλαστικές σακούλες με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Ειδικότερα, ο Janez Potocnik, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, δημοσίευσε την Πέμπτη Πράσινη Βίβλο σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων και δεσμεύτηκε για την ενίσχυση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

«Το πλαστικό συχνά θεωρείται φθηνό και διαθέσιμο υλικό στην κοινωνία μας όπου όλα απορρίπτονται και οι ρυθμοί ανακύκλωσης είναι χαμηλοί. Τα μισά από τα απόβλητα που παράγονται συνολικά στην Ευρώπη καταλήγουν στις χωματερές», δήλωσε ο κ. Potocnik.

«Δεδομένου ότι δεν πληρώνουμε σχεδόν τίποτα για πλαστικά αντικείμενα όπως σακούλες και μπουκάλια, δεν τους δίνουμε καμία αξία», προσέθεσε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος προωθεί τη θέσπιση νέας νομοθεσίας στην ΕΕ με στόχο την άρση των εμποδίων που αποτρέπουν τις εθνικές κυβερνήσεις από την κατάργηση των πλαστικών σακουλών ή την επιβολή φορολογικών επιβαρύνσεων στους καταναλωτές που επιλέγουν να τις χρησιμοποιούν.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει εντυπωσιαστεί από το μοντέλο της Ιρλανδίας, που το 2002 φορολόγησε τις πλαστικές σακούλες, μειώνοντας τη χρήση τους κατά 90%.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπλόκο σε 18.228 «μαϊμού» συντάξεις


«Αιμορραγία» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προκαλούν οι παράνομες συντάξεις που χορηγούν επί σειρά ετών τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης προχωρά σε προσωρινή αναστολή της καταβολής 18.228 συντάξεων που δεν έχει γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων ΑΦΜ και ΑΜΚΑ των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ακόμα και μετά τις αυτοπρόσωπες απογραφές διαπιστώθηκε, μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΗΔΙΚΑ), ότι από το σύνολο των 4.412.797 συντάξεων, ένα ποσοστό 0,4%, δηλαδή 18.228 συντάξεις, δεν διαθέτει ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ.

Συγκεκριμένα τα ταμεία όπου εμφανίζονται μη έγκυρες καταγραφές ΑΦΜ και ΑΜΚΑ είναι στο ΙΚΑ 8.577, στο Δημόσιο 3.266, στον ΟΓΑ 2.874, στο ΕΤΕΑΜ 2.129, ΤΑΔΚΥ 325.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατά την διάρκεια της συνάντησης με την τρόικα, επισήμανε ότι ήδη έχουν κοπεί 60.000 συντάξεις που καταβάλλονταν σε συνταξιούχους -«φαντάσματα», οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν κατά τις απογραφές και την εφαρμογή του συστήματος Αριάδνη. Η ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 475 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι: «Τα ευρήματα, δυστυχώς, είναι πολύ μεγάλα και σημαντικά και αποδεικνύουν το μέγεθος της ανομίας, είτε από παραλείψεις είτε από σκοπιμότητες, που υπήρχαν για χρόνια. Για την υπόθεση των αταυτοποίητων συντάξεων που θα ανασταλούν οι πληρωμές, έχει ήδη δημιουργηθεί στην ΗΔΙΚΑ, ειδικός λογαριασμός όπου θα παρακολουθούνται μία προς μία και οι 18.228 περιπτώσεις έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Όπου εντοπιστούν ευθύνες, απ’ όπου και αν προέρχονται, αυτές θα αποδοθούν άμεσα. Άλλωστε με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε στη Βουλή όλοι θα καταλάβουν ότι τα ψέματα τελείωσαν».


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες αποδείξεις δικαιολογούνται στην εφορία


Διευκρινίσεις σχετικά τις δαπάνες που οδηγούν σε μείωση του φόρου εισοδήματος και τις αποδείξεις που πρέπει να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι με τη φετινή φορολογική τους δήλωση δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.

Η εγκύκλιος εστάλη σε όλες τις εφορίες ενόψει της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει από τον Απρίλιο.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων συνυποβάλλονται κατά περίπτωση τα εξής δικαιολογητικά από τα οποία αποδεικνύεται η πραγματοποίηση από το φορολογούμενο των δαπανών, τις οποίες αυτός επικαλείται για μείωση του φόρου που προκύπτει στο εισόδημα του. Αυτά είναι: ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ Αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από τον εκμισθωτή ή το νόμιμο εκπρόσωπό του. Αντί των οικείων αποδείξεων καταβολής ενοικίου, ο φορολογούμενος δικαιούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, από την οποία να προκύπτει το ποσό του ενοικίου που καταβλήθηκε από αυτόν για κύρια κατοικία του ιδίου και της οικογένειάς του, ως και τα στοιχεία των δικαιούχων στους οποίους το κατέβαλε και ο αριθμός του φορολογικού μητρώου των εκμισθωτών. Ποσοστό 10% της δαπάνης ενοικίου, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, μειώνει το συνολικό φόρο. Τα ίδια ισχύουν και για το μίσθωμα που καταβάλλει ο φορολογούμενος που μισθώνει κατοικίες για τις στεγαστικές ανάγκες των τέκνων του που σπουδάζουν σε πόλη που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Η μείωση αυτή αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας αρχικής (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή. Αν πρόκειται για εκμισθωτές που δεν κατοικούν ούτε διαμένουν στην Ελλάδα, μπορεί να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πληρεξουσίου ή του νόμιμου εκπροσώπου τους. Για τους ανήλικους εκμισθωτές, που δεν έχουν ΑΦΜ, αναγράφεται ο ΑΦΜ του προσώπου που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου.

Όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα, ανεξάρτητα από το ύψος του, δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή. Ομοίως, δε δικαιούνται τη μείωση αυτή οι φορολογούμενοι, όταν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ή τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν πλήρη κυριότητα ή κατοχή (επικαρπία, δικαίωμα οίκησης) εξολοκλήρου, σε οικία με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με εκείνη της μισθωμένης κύριας κατοικίας, η οποία βρίσκεται στον ίδιο νομό με τη μισθωμένη. Το ίδιο ισχύει και όταν η πιο πάνω οικία ανήκει εξ αδιαιρέτου είτε στο φορολογούμενο και στη σύζυγό του είτε στο φορολογούμενο και στα τέκνα που τους βαρύνουν είτε στη σύζυγό του και στα τέκνα που τους βαρύνουν.

ΔΑΠΑΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των ασφαλίστρων, με βάση τις οικείες ασφαλιστικές συμβάσεις, απαιτείται απόδειξη είσπραξης του ποσού των ασφαλίστρων ή σχετική βεβαίωση, από τις οποίες προκύπτει το είδος της ασφαλιστικής κάλυψης και το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό των ασφαλίστρων, χωριστά από τυχόν οποιαδήποτε άλλη σχετική επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Επίσης, τα στοιχεία του συμβαλλομένου και των ασφαλιζόμενων προσώπων, καθώς και ο αριθμός και η ημερομηνία της σχετικής σύμβασης.

Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 Euro για άγαμο και τα 2.400 Euro για οικογένεια, μειώνει το συνολικό φόρο. Το ποσό της δαπάνης μειώνει το φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη).

ΔΑΠΑΝΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ Για την απόδειξη της καταβολής των διδάκτρων για ιδιαίτερα, κατ' οίκον, μαθήματα και για φροντιστήρια απαιτείται απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ποσό της αμοιβής, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (πλέον Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά. Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ μειώνει το συνολικό φόρο.

Επιπλέον, για την απόδειξη καταβολής των δαπανών ασφαλίστρων ζωής ή θανάτου και διδάκτρων που καταβάλλει ο διαζευγμένος γονέας για τα τέκνα του που δεν βαρύνουν αυτόν, αλλά τον άλλο γονέα τους με τον οποίο συγκατοικούν, απαιτείται και υπεύθυνη δήλωση ότι τα τέκνα είναι προστατευόμενα του άλλου γονέα με βάση το άρθρο 7 του ΚΦΕ, καθώς και τα στοιχεία των τέκνων και του άλλου γονέα (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, έτος γέννησης, διεύθυνση κατοικίας ΑΦΜ και ΔΟΥ).

ΔΑΠΑΝΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών σε ταμεία ασφάλισης του υπόχρεου, απαιτείται η σχετική βεβαίωση ή απόδειξη του ασφαλιστικού φορέα από την οποία προκύπτει το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο, χωριστά από τυχόν άλλα ποσά για εκπρόθεσμη κτλ.

Καταβολή των εισφορών.

Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής μειώνει το συνολικό φόρο. ΔΑΠΑΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ Έξοδα ιατρικής περίθαλψης Ως έξοδα ιατρικής περίθαλψης θεωρούνται οι αμοιβές που καταβάλλονται στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή σε ιατρούς φυσικά πρόσωπα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, οι αμοιβές σε οδοντιάτρους για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική. Επίσης, περιλαμβάνονται οι δαπάνες για φυσιοθεραπεία, λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία και για επισκέψεις σε ψυχολόγο. Στις παραπάνω δαπάνες δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες που γίνονται για τους ίδιους λόγους σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρικά κέντρα κλπ. καθώς και για δαπάνες διαρκούς κάλυψης ιατρικών αναγκών.

Για την απόδειξη της καταβολής απαιτείται διπλότυπη απόδειξη, η οποία εκδίδεται από τον ιατρό κατά την είσπραξη της αμοιβής σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως ισχύουν κάθε φορά. Για την αναγνώριση της δαπάνης για λογοθεραπεία και για ψυχολόγο, εκτός από τη γνωμάτευση του γιατρού απαιτείται και βεβαίωση του γιατρού ότι έλαβε υπόψη του τα πορίσματα του ψυχολόγου ή λογοθεραπευτή για την παροχή των τελικών υπηρεσιών του. Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης Ως έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται οι πιο κάτω δαπάνες, για την απόδειξη της καταβολής των οποίων απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά: Α. Προκειμένου για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές: α) Διπλότυπη απόδειξη της κλινικής, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης, για τη νοσηλεία του ασθενή. Για την έκδοση αυτής της απόδειξης εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

β) Βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής για το χρόνο νοσηλείας του ασθενή και το ποσό των εξόδων αυτής, αναλυτικά κατά είδος εξόδου.

B. Προκειμένου για νοσήλια σε κρατικά και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα: α) Διπλότυπη απόδειξη είσπραξης του νοσηλευτικού ιδρύματος, από την οποία να προκύπτει το ποσό της δαπάνης, για τη νοσηλεία του ασθενή.

(β) Βεβαίωση του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, για το χρόνο νοσηλείας του ασθενή και το ποσό των εξόδων αυτής, αναλυτικά κατά είδος εξόδου.

Στις πιο πάνω υποπεριπτώσεις, όταν στην οικεία απόδειξη είσπραξης αναγράφεται ο χρόνος της νοσηλείας και αναλυτικά τα έξοδα της κατά είδος εξόδου, δεν απαιτείται η πιο πάνω ιδιαίτερη, βεβαίωση του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, νοσοκομείου ή κλινικής.

Γ .Έξοδα για την απασχόληση νοσοκόμου α) Βεβαίωση του θεράποντα ιατρού, με την οποία να βεβαιώνεται το είδος της νόσου από την οποία πάσχει ο ασθενής, η διάρκειά της, καθώς και η ανάγκη απασχόλησης νοσοκόμου, λόγω της σοβαρότητας της νόσου.

β) Απόδειξη είσπραξης της αμοιβής από το πρόσωπο που πρόσφερε υπηρεσίες ως νοσοκόμος, στην οποία πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμό του, το όνομα του πατέρα του, ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ταυτότητας, η διεύθυνση της κατοικίας του και η χρονική διάρκεια παροχής των υπηρεσιών του, νόμιμα υπογραμμένη.

Δ. Έξοδα σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων και προσώπων που πάσχουν από κινητική αναπηρία, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα.

α) Διπλότυπη απόδειξη παροχής υπηρεσιών, η οποία εκδίδεται από τη επιχείρηση που εισπράττει την αμοιβή σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

β) Βεβαίωση του διευθυντή ή του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης για τον ακριβή χρόνο της περίθαλψης του προσώπου που κατέβαλε ή για το οποίο καταβλήθηκε η δαπάνη, καθώς και το ποσό αυτής κατά κατηγορία δαπάνης.

Ε. Έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα του ασθενή και αντικατάστασης μελών του σώματός του με τεχνητά.

Σε περίπτωση που η σχετική δαπάνη αποτελεί μέρος των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης, απαιτούνται τα δικαιολογητικά που προαναφέρθηκαν στην πιο πάνω περίπτωση. Σε περίπτωση που ο ίδιος ο ασθενής προμηθεύεται τα όργανα ή τα τεχνητά μέλη από το ελεύθερο εμπόριο, απαιτείται απόδειξη λιανικής πώλησης. Η απόδειξη αυτή, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.),, πρέπει να περιέχει, εκτός από τα στοιχεία που ορίζουν αυτές οι διατάξεις και το ονοματεπώνυμο του αγοραστή, καθώς και το είδος του πωλούμενου πράγματος.

Σε περίπτωση αγοράς γυαλιών όρασης ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοίας, εκτός από την απόδειξη που προβλέπει ο ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), απαιτείται και βεβαίωση γιατρού, η οποία παραμένει στο φάκελο του φορολογουμένου και ισχύει ως δικαιολογητικό αγοράς γυαλιών όρασης, φακών επαφής και ακουστικών βαρηκοίας (για μια πενταετία). ΣΤ. Ειδικές δαπάνες περίθαλψης ανάπηρων παιδιών.

α) Διπλότυπη απόδειξη είσπραξης, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

β) Βεβαίωση του διευθυντή της σχολής ή του θεραπευτηρίου από την οποία να προκύπτει ότι το τέκνο του υπόχρεου πάσχει από ανίατο νόσημα ή είναι τυφλό ή κωφάλαλο ή έχει διανοητική καθυστέρηση, ο ακριβής χρόνος της φοίτησης ή της περίθαλψης, γενικά, του ανάπηρου τέκνου, για το οποίο καταβλήθηκε η αμοιβή, καθώς και το ποσό της, αναλυτικά, κατά κατηγορία δαπάνης.

γ) Στοιχεία, από τα οποία να αποδεικνύεται ότι τα τέκνα είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας και ότι το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ. Νοσήλια που καταβάλλονται στην αλλοδαπή ΔΑΠΑΝΗ ΔΩΡΕΩΝ Για την απόδειξη της καταβολής του ποσού των δωρεών ή χορηγιών, απαιτούνται τα ακόλουθα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά: Α) Προκειμένου για δωρεά ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία Ν.Π.Ι.Δ. που επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό: - Βεβαίωση του δωρεοδόχου ότι έγινε αποδεκτή η δωρεά.

- Αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης - παραλαβής. - Σε περίπτωση αγοράς και άμεσης παράδοσης των δωρούμενων αντικειμένων, το νόμιμο στοιχείο που προβλέπεται από τον ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.), από το οποίο προκύπτει η αξία τους.

Σε περίπτωση που ο δωρητής κατείχε από πριν τα δωρηθέντα αντικείμενα, η αξία τους προσδιορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Β) Προκειμένου για δωρεά χρηματικών ποσών στο Δημόσιο τους Ο.Τ.Α., το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τους Ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία Ν.Π.Ι.Δ. που επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων: - Διπλότυπη απόδειξη ή γραμμάτιο είσπραξης του ποσού της δωρεάς ή χορηγίας, η οποία εκδίδεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του δωρεοδόχου.

- Βεβαίωση ή αντίγραφο της οικείας πράξης του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει η αποδοχή της δωρεάς και η καταχώρηση του ποσού αυτής στα επίσημα βιβλία του δωρεοδόχου.

Σε περίπτωση δωρεάς χρηματικών ποσών με όρο, βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει το ύψος του καθαρού προϊόντος που περιέρχεται στο δωρεοδόχο.

Γ) Προκειμένου για δωρεά χρηματικών ποσών στα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με υπηρεσίες εκπαίδευσης, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα Ν.Π.Ι.Δ.

με κοινωφελείς σκοπούς κλπ, και χορηγίες στα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. με σκοπούς πολιτιστικούς: - Διπλότυπη απόδειξη ή γραμμάτιο είσπραξης του ποσού της δωρεάς ή χορηγίας, η οποία εκδίδεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του δωρεοδόχου.

- Βεβαίωση ή αντίγραφο της οικείας πράξης του νόμιμου εκπροσώπου του δωρεοδόχου από την οποία να προκύπτει η αποδοχή της δωρεάς και η καταχώρηση του ποσού αυτής στα επίσημα βιβλία του δωρεοδόχου.

Όταν τα ποσά των ανωτέρω δωρεών ή χορηγιών, με εξαίρεση τις δωρεές που καταβάλλονται στους δωρεοδόχους της περ. Β', υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ετησίως, κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό του δωρεοδόχου ή του αποδέκτη της χορηγίας, που έχει ανοιχθεί σε τράπεζα ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών, απαιτείται και το οικείο γραμμάτιο είσπραξης της Τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο οποίο πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 2238/1994.

Αν το πρωτότυπο έχει δοθεί στο δωρεοδόχο για την είσπραξη του ποσού που δωρήθηκε, υποβάλλεται αντίγραφο του γραμματίου, κυρωμένο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή την Τράπεζα, από την οποία εκδόθηκε.

Για τα χρηματικά ποσά που καταβάλατε για πολιτιστικές χορηγίες του ν.3525/2007 στο Δημόσιο, ΟΤΑ, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες του άρθρου 741 Α.Κ. που επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς, απαιτείται επικυρωμένο αντίγραφο της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού με την οποία χαρακτηρίζεται η χορηγία ως πολιτιστική, τα πρωτότυπα αποδεικτικά καταβολής των ποσών εάν η χορηγία είναι χρηματικό ποσό και την Υπουργική Απόφαση για την εκτίμηση της αξίας της χορηγίας εάν αυτή έγινε σε είδος ή άυλα αγαθά ή υπηρεσίες, καθώς και το αποδεικτικό παράδοσης και παραλαβής της χορηγίας. Για την απόδειξη της καταβολής των δωρεών χρηματικών ποσών υπέρ κρατικών φορέων και παρεμφερών κοινωφελών νομικών προσώπων (οργανισμών, ιδρυμάτων, κ.λπ. ), εγκατεστημένων σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) / Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που ορίζονται στο Κεφάλαιο ΣΤ του άρθρου 6 της 1017701/306/Α0012/ΠΟΛ.1040/19.2.2001 (ΦΕΚ 232 Β') απόφασης του Υπουργού Οικονομικών. Εάν από τα δικαιολογητικά αυτά δεν προκύπτει ο μη κερδοσκοπικός και κοινωφελής χαρακτήρας των προσώπων αυτών, απαιτείται βεβαίωση αυτών, στην οποία θα αναγράφεται ότι είναι νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκουν κοινωφελή σκοπό. Όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά πρέπει να είναι μεταφρασμένα νόμιμα.

Ποσοστό 10% αυτών των δαπανών μειώνει το φόρο. Η μείωση αυτή γίνεται εφόσον τα ποσά των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 10% του συνολικού εισοδήματος.

ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΚΩΝ Για την απόδειξη της καταβολής των τόκων, απαιτείται, προκειμένου για: α) Στεγαστικά δάνεια, σχετική βεβαίωση της Τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή άλλου πιστωτικού οργανισμού, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για στεγαστικό δάνειο για απόκτηση πρώτης κατοικίας (αγορά ή ανέγερση ή αποπεράτωση), ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν, το ποσό μόνο των δεδουλευμένων συμβατικών τόκων (ληξιπρόθεσμων και απαιτητών) που όφειλε και κατέβαλε αυτός μέσα στο έτος 2012, καθώς και το έτος σύναψης του δανείου.

β) Νέα δάνεια που λαμβάνονται για εξόφληση παλιών στεγαστικών δανείων που είχαν ληφθεί για αγορά πρώτης κατοικίας, βεβαίωση της Τράπεζας ή γενικά του φορέα που χορήγησε το νέο δάνειο, από την οποία να προκύπτει ότι πρόκειται για νέο δάνειο για εξόφληση παλιού στεγαστικού δανείου, που είχε ληφθεί για αγορά πρώτης κατοικίας με υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βάρυναν, το ανεξόφλητο ποσό του παλιού δανείου και ο χρόνος λήξης του, ότι οι δεδουλευμένοι τόκοι που καταβλήθηκαν το έτος 2012 αφορούν το τμήμα του νέου δανείου που καταβλήθηκε για εξόφληση του υπόλοιπου ποσού του παλιού δανείου που δεν είχε εξοφληθεί μέχρι τη σύναψη του νέου δανείου, καθώς και ότι έχει εγγραφεί και για το νέο δάνειο υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν.

γ) Στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους, βεβαίωση αυτών που να περιλαμβάνει τα στοιχεία που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση α'.

δ) Προκαταβολές που έχουν χορηγηθεί από τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, σχετική βεβαίωση αυτών, από την οποία να προκύπτει ότι ο φορολογούμενος είναι βοηθηματούχος του αντίστοιχου Ταμείου, ότι η προκαταβολή χορηγήθηκε σ' αυτόν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν.δ. 398/1974 (Φ.Ε.Κ. 116 Α') για απόκτηση πρώτης κατοικίας, το ποσό των τόκων, καθώς και ότι οι τόκοι αυτοί είναι δεδουλευμένοι και καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2012.

ε) Δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια και λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς στο φορολογούμενο για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων, καθώς και κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηριζόμενες ως παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή ως παραδοσιακοί οικισμοί, βεβαίωση αυτών που να περιλαμβάνει το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που καταβλήθηκαν μέσα στο έτος 2012, καθώς και επικυρωμένο αντίγραφο της οικείας απόφασης για χαρακτηρισμό των κτισμάτων ως διατηρητέων ή σημείωση για την κανονιστική πράξη με την οποία χαρακτηρίσθηκε η περιοχή, που βρίσκονται τα κτίσματα, ως παραδοσιακό τμήμα πόλεως ή ως παραδοσιακός οικισμός.

Στις πιο πάνω περιπτώσεις αν, εκτός από τους τόκους που είναι δεδουλευμένοι, καταβλήθηκαν τόκοι υπερημερίας, τα ποσά αυτών των τόκων πρέπει να αναφέρονται χωριστά στην οικεία βεβαίωση, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Στη βεβαίωση καταβολής των τόκων στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, θα αναγράφεται η συνολική επιφάνεια της κατοικίας, που αποκτιέται, σε τετραγωνικά μέτρα, καθώς και το ποσό του δανείου. Εάν το δάνειο έχουν λάβει οι σύζυγοι από κοινού, στη βεβαίωση του καθενός θα αναγράφεται το ποσό του δανείου που του αναλογεί.

ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ Για την απόδειξη της δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3614/2007 ή και για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που θα προκύψουν μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3661/2008 και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του, απαιτούνται τα νόμιμα δικαιολογητικά, που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.). Οι δαπάνες αυτές αφορούν στα ακόλουθα: α) την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων.

β) την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.

γ) την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας.

δ) την αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης - θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών.

ε) τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτήρια με τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/κουφωμάτων (συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα, παντζούρια και ρολά) και τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος ή/και στην οροφή (δώμα ή στέγη).

στ) τη δαπάνη για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από αρμόδιο επιθεωρητή. Ποσοστό 10% της δαπάνης για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου αφαιρείται από το φόρο και το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δε μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

- Σε ότι αφορά τις δαπάνες που συνδέονται με τη χορήγηση του αφορολόγητου ποσού της φορολογικής κλίμακας ισχύουν τα ακόλουθα: Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για την αγορά και λήψη υπηρεσιών, εφόσον προσκομιστούν τα νόμιμα στοιχεία όπως ορίζονται από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ (πλέον Κ.Φ.Α.Σ.). Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των Ε.Λ.Τ.Α., εταιρειών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο κλπ), όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά).

Όταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι, δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα δεν λαμβάνονται υπόψη: α) οι δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κλπ.

β) οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κλπ.

γ) οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ' οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, κλπ.

δ) οι δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

Επίσης, δε λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (πχ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ) και η δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

Από το ποσό των ανωτέρω δαπανών, εξαιρούνται τα ποσά των δαπανών που συλλέχθηκαν μέσω της «Κάρτας Αποδείξεων». Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου, του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 Euro.


Διαβάστε περισσότερα...