Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Τα νέα όρια ηλικίας για σύνταξη



Δείτε πότε παίρνουν σύνταξη, όλες οι κατηγορίες των ασφαλισμένων, σύμφωνα με την αύξηση στα όρια ηλικίας, στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ:

Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικός σκότωσε ανάπηρο άνδρα



Σοκ σε κέντρο φροντίδας αναπήρων στο Τέξας
.
Ένας αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν ανάπηρο άνδρα επειδή τον απείλησε με ένα... στυλό! Το συμβάν σημειώθηκε στο Χιούστον του Τέξας. Η αστυνομία είχε κληθεί σε ένα κέντρο φροντίδας αναπήρων, επειδή ένας από τους τροφίμους είχε επιτεθεί σε νοσοκόμα επειδή δεν του έδινε τσιγάρο.

Ο Μπράιαν Κλοντς απείλησε τη νοσηλεύτρια και άρχισε να ουρλιάζει, προκαλώντας αναστάτωση στο κέντρο.
Ο Κλοντς είχε χάσει το ένα χέρι και το ένα πόδι του σε ατύχημα και ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είχε παρουσιάσει και έντονα ψυχολογικά προβλήματα.

Όταν έφθασε η αστυνομία, ο Κλοντς κινήθηκε με το καροτσάκι εναντίον ενός αστυνομικού και, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τον στρίμωξε σε ένα τοίχο. Έπειτά επιχείρησε να τον καρφώσει με ένα αντικείμενο. Ο αστυνομικός νόμισε ότι ήταν χαρτοκόπτης και πυροβόλησε τον Κλοντς, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Όπως αποδείχθηκε, το «φονικό» αντικείμενο που κρατούσε ο Κλοντς ήταν ένα στυλό.


Διαβάστε περισσότερα...

Δώστε ό,τι μπορείτε και ρυθμίστε οφειλές



Οι τρεις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις της νέας ρύθμισης.

«Δώστε ό,τι μπορείτε». Αυτή θα είναι η βασική φιλοσοφία της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία βρίσκεται ήδη στο συρτάρι του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, μετά τη διαπίστωση ότι στον μακρύ κατάλογο των oφειλετών προστίθεται στρατιά φορολογουμένων οι οποίοι έχουν την πρόθεση αλλά δεν έχουν πραγματικά την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 900.000 φυσικών και νομικών προσώπων σε Εφορίες και τελωνεία ξεπερνούν πλέον τα 46 δισ. ευρώ, κάνοντας άλμα 10 δισ. ευρώ την τελευταία διετία, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις εφοριακών επτά στους δέκα φορολογούμενους που έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος προσέρχονται στις εφορίες, ακόμα και μετά την καθιέρωση επτά δόσεων για την εξόφληση των οφειλών τους, και ζητούν περαιτέρω διευκολύνσεις.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, περιγράφοντας στα «ΝΕΑ» τη φιλοσοφία της νέας ρύθμισης, αναδεικνύει τρεις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις που προηγήθηκαν:

-Χωρίς ελάχιστο ποσό δόσης. Μέχρι σήμερα, όσοι φορολογούμενοι έμπαιναν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα έπρεπε να πληρώνουν τουλάχιστον 300 ευρώ τον μήνα. Με τη νέα ρύθμιση θα δίνουν όσα μπορούν, ακόμα και 100 ευρώ τον μήνα.

- Πολλές δόσεις ακόμη και για μικρά χρέη. Εξαιρώντας την παράμετρο του ελάχιστου ποσού δόσης, ακόμα και μικρά χρέη θα μπορούν να «σπάνε» την οφειλή σε έως και 48 δόσεις.

- Χωρίς χρονικό περιορισμό. Η ρύθμιση θα είναι διαρκής. Οποτεδήποτε, οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει στην ώρα του, θα μπορεί να ζητά έως 48 δόσεις.

Μέχρι σήμερα οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών κάλυπταν χρέη που είχαν δημιουργηθεί μέχρι ενός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου (η τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου) εξαιρώντας με τον τρόπο αυτόν τρέχουσες υποχρεώσεις.
Στις καινοτομίες της νέας ρύθμισης συγκαταλέγεται και η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων.

Συνήθως σε ανάλογες ρυθμίσεις παρέχεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση διαγραφή των προσαυξήσεων θα κερδίζουν όλοι οι φορολογούμενοι, ακόμα κι αν επιλέξουν το μάξιμουμ των 48 δόσεων, αν ξεπληρώσουν δηλαδή τις οφειλές τους σε ορίζοντα τεσσάρων ετών.

Μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι η συνέπεια του φορολογούμενου. Αν πληρώνει ανελλιπώς τις δόσεις του, θα ξεπληρώσει πρώτα τη βασική οφειλή και όταν φτάσει στις προσαυξήσεις, αυτές θα διαγράφονται στο σύνολό τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Eναλλακτικές λύσεις για φθηνή θέρμανση



Πόσο κοστίζουν και τι αποδίδουν.

Eναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης αναζητούν οι καταναλωτές, καθώς η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στο 1,40 με 1,60 ευρώ το λίτρο καθιστά το κόστος δυσβάσταχτο.

Kαυσόξυλα, πέλετ, φυσικό αέριο για όσους έχουν δυνατότητα σύνδεσης, κλιματιστικά και κάθε άλλου είδους ηλεκτρική συσκευή επιστρατεύονται ως οικονομικότερες λύσεις για να βγει ο χειμώνας που όλοι εύχονται να αργοπορήσει και να είναι ήπιος.

Tο φυσικό αέριο- αισθητά φθηνότερο από το πετρέλαιο- είναι μία καλή λύση αλλά δεν διαθέσιμο σε όλους τους καταναλωτές. Δίκτυο φυσικού αερίου υπάρχει μόνο στον N. Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλία και στην Aττική και δεν καλύπτει ακόμη όλες τις περιοχές.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, την περσινή σεζόν (Oκτ. 2001-Aπρ. 2012) πρόσφερε μια εξοικονόμηση της τάξης του 19% κατά μέσο όρο, η οποία φέτος με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 35%. Mια κατοικία 100 τ.μ. στην Aττική για να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση φέτος θα χρειασθεί 1.800 με 1.900 ευρώ περίπου, ενώ με το φυσικό αέριο (με την τρέχουσα τιμή) το αντίστοιχο κόστος περιορίζεται στα 1.050 ευρώ. Tο κόστος εγκατάστασης εξοπλισμού φυσικού αερίου για μια μέση πολυκατοικία κυμαίνεται από 3.500- 4.000 ευρώ, πολύ συχνά όμως οι εταιρείες παροχής παρέχουν ειδικές προσφορές.

Tα πέλετ προσφέρονται ως ένα ακόμη εναλλακτικό καύσιμο που κερδίζει όλο και περισσότερο τους καταναλωτές. Tα σύμπηκτα ξύλου, όπως είναι η επίσημη ονομασία του πέλετ, έχουν ως πρώτη ύλη αγροτικά υπολείμματα από καθαρό ξερό ξύλο, χωρομολυντές και πρόσθετα. H τιμή του εξαρτάται σημαντικά από την ποιότητά του, ενώ λόγω της κατασκευής του έχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τα καυσόξυλα.

Έχουν τυποποιημένες διαστάσεις για εύκολη χρήση και αποθήκευση και διατίθενται σε σακούλες των 15 ή 50 κιλών και χύμα. Mπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τζάκι, όπου όμως η απόδοσή του είναι χαμηλή (20%), σε σόμπα για ξύλο ή πέλετ, σε ενεργειακό τζάκι (απόδοση 60%) και σε ειδικούς καυστήρες. Oι σόμπες για πέλετ έχουν απόδοση 80-90%, έχουν ευκολία στον προγραμματισμό και απαιτούν πολύ απλή συντήρηση.

Oι λέβητες για πέλετ μπορούν να συνδεθούν με θερμαντικά σώματα ή και να λειτουργούν συνδυαστικά με αέριο ή πετρέλαιο. H απόδοσή τους ξεπερνά το 90%, αλλά προϋποθέτουν χωριστό χώρο για τοποθέτηση. H συντήρησή τους είναι απαιτητική, καθώς χρειάζεται να γίνεται 4 φορές τον χρόνο για κάθε εστία και 1 φορά τον χρόνο για τον λέβητα και την καμινάδα. Σε ό,τι αφορά το κόστος, 1 κιλό πέλετ κοστίζει περίπου 0,30 ευρώ.

Mε τα σημερινά δεδομένα ένα λίτρο πετρελαίου σε ένα καλοσυντηρημένο καυστήρα αποδίδει 8.500 Kcal, ενώ ένα κιλό πέλετ 4.000 Kcal, που σημαίνει ότι ένα λίτρο πετρελαίου ισοδυναμεί σχεδόν με 2 κιλά πέλετ. H εξοικονόμηση είναι προφανής, αφού για την ίδια ποσότητα θέρμανσης απαιτούνται 1,40 ευρώ για την περίπτωση του πετρελαίου και μόλις 0,60 ευρώ για το πέλετ. Eνας καυστήρας πέλετ κοστίζει από 1.700 έως 4.000 ευρώ ενώ μια σόμπα πέλετ κοστίζει λιγότερο από 2.000 ευρώ και ένα ενεργειακό τζάκι μεταξύ 2.200 -4.500 ευρώ.

Μεγάλη ζήτηση

Tα παραδοσιακά για τη θέρμανση των Eλληνων καυσόξυλα διεκδικούν το δικό τους μερίδιο ως εναλλακτικό πλέον καύσιμο. H ζήτησή τους έχει αυξηθεί από πέρυσι κατακόρυφα και μαζί η παράνομη υλοτομία και διακίνηση και διάφορες μορφές εξαπάτησης του καταναλωτή, όπως το να τα βρέχουν για να αυξάνεται το βάρος τους. Για την προστασία των καταναλωτών τέθηκε σε διαβούλευση νέος Aγορανομικός Kώδικας που προβλέπει τη διακίνησή τους υποχρεωτικά ανά μονάδα όγκου (κυβικό μέτρο) αντί για βάρος (κιλά, τόνοι).

Τα καυσόξυλα πέρυσι κόστιζαν κατά μέσον όρο 0,20 ευρώ το κιλό. Eάν φέτος δεν υπάρξει σημαντική μεταβολή της τιμής τους, θα είναι κατά 60% φθηνότερα από το πετρέλαιο. Για το τρίμηνο Δεκέμβριος - Φεβρουάριος το κόστος με χρήση σόμπας με καυσόξυλα είναι κατά μέσο όρο 500 ευρώ έναντι 1.500 ευρώ που θα απαιτούσε για το ίδιο χρονικό διάστημα το πετρέλαιο θέρμανσης με τη φετινή τιμή.


Διαβάστε περισσότερα...

"Ξεσκονίζουν" τους συνταξιούχους



Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διαβίβασε στους διευθύνοντες τις κατά τόπους Εισαγγελίες Εφετών της χώρας την υπόθεση με την ύποπτη λίστα των 1.040 συνταξιούχων του ΟΓΑ, οι οποίοι δεν είχαν απογραφεί στις Τράπεζες από τις οποίες ελάμβαναν τις συντάξεις τους.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στο έγγραφό του προς τους συναδέλφους του αναφέρει ότι τους διαβιβάζει την κατάσταση (λίστα) του ΟΓΑ στην οποία αναφέρονται οι «ύποπτες» συνταξιοδοτήσεις, επειδή οι δικαιούχοι δεν προσήλθαν να απογραφούν.

Ο Τέντες ζητά να ερευνηθούν τα στοιχεία που αναφέρονται στη λίστα και εφόσον διαπιστωθεί ότι οι δικαιούχοι συντάξεως είναι ανύπαρκτα πρόσωπα, να αναζητηθούν τόσο εκείνοι που χορήγησαν τη σύνταξη όσο και αυτοί που τις εισέπρατταν.

Επισημαίνει, ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ότι σε περίπτωση που οι δικαιούχοι του Οργανισμού έχουν αποβιώσει, πρέπει να αναζητηθούν εκείνοι που υπέκρυπταν το θάνατο και συνέχισαν να εισπράττουν τις συντάξεις. Επίσης, ο Τέντες ζητάει οι σχετικές δικογραφίες να περαιωθούν το ταχύτερο δυνατό.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από ένα χρόνο περίπου η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει τα συμπληρωματικά αυτά στοιχεία (όπως είναι τόπος διαμονής, επεξηγήσεις, κ.τ.λ.), τα οποία όμως διαβιβάστηκαν με καθυστέρηση.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσωπικά δεδομένα "τέλος"



Οι Δημόσιες, αλλά και οι ιδιωτικές υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, ασφαλιστικοί φορείς, κ.λπ.) είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στοιχεία από τα αρχεία τους στις Αστυνομικές αρχές για διωκόμενα άτομα σε βάρος των οποίων έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και δεν μπορούν να αρνηθούν τη χορήγηση τους επικαλούμενες το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Αυτό υπογραμμίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Παντελής σε γνωμοδότησή τους με αφορμή σχετικό ερώτημα του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τέθηκε το ερώτημα εάν υποχρεούνται οι φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να γνωστοποιούν στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές στοιχεία τα οποία τηρούν και αφορούν πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκκρεμούν καταδικαστικά έγγραφα (έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, κ.λπ.) και από τα οποία (στοιχεία) μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την σύλληψη των διωκομένων.

Ο κ.Παντελής στην γνωμοδότησή του επικαλείται το άρθρο 277 του Κώδικά Ποινικής Δικονομίας, το οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, μόλις τους επιδειχθεί το ένταλμα σύλληψης, οφείλουν να βοηθήσουν για τη σύλληψη χωρίς αναβολή και μέσα στα όρια της αρμοδιότητας τους.

Κατόπιν αυτών ο εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει ότι οι Δημόσιες υπηρεσίες και οι ιδιωτικοί φορείς (εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικοί φορείς, κ.λπ.) που τηρούν αρχεία σχετικά με τη διεύθυνση κατοικίας ή διαμονής διωκομένων ατόμων υποχρεούνται να γνωστοποιούν τα επίμαχα στοιχεία στην Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης.

Τυχόν δε άρνηση των αρμοδίων υπαλλήλων των φορέων να παρέχουν στοιχεία με την πρόφαση ότι απαγορεύεται η χορήγησή τους από το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, είναι παράνομη και αδικαιολόγητη.

Μάλιστα ο κ.Παντελής επισημαίνει ότι οι απαγορευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (Ν. 2472/1997) δεν εφαρμόζονται στην επεξεργασία δεδομένων από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, αλλά αντίθετα εφαρμόζονται οι δικονομικές ποινικές διατάξεις.

Κατά συνέπεια, καταλήγει ο εισαγγελικός λειτουργός, η χορήγηση των επίμαχων στοιχείων είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση άρνησης ο αρμόδιος υπάλληλος διαπράττει το αδίκημα της απείθειας και «υπό προϋποθέσεις το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ αναπνοής «διαβάζει» τους όγκους των πνευμόνων



Ερευνητές συνέλεξαν δείγματα εκπνεόμενου αέρα από ασθενείς.

Ένα τεστ ανάλυσης της αναπνοής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάκριση μεταξύ καλοήθων και κακοήθων πνευμονικών όζων, αναφέρει πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Καρκίνου του Πνεύμονα. Η μελέτη εξέτασε 74 ασθενείς που βρίσκονταν υπό έρευνα για πνευμονικά οζίδια και συμμετείχαν σε κλινικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Ερευνητές από το Ισραήλ και το Κολοράντο συνέλεξαν δείγματα εκπνεόμενου αέρα από κάθε ασθενή. Στη συνέχεια προχώρησαν σε ανάλυση των εκπνεόμενων πτητικών οργανικών ενώσεων με τη χρήση αέριας χρωματογραφίας και φασματομετρίας μάζας και μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν την καλοήθεια ή την κακοήθεια των όζων με τη βοήθεια χημικών στοιχείων που ανέπτυξε ο καθηγητής Hossam Haick και οι συνεργάτες του στο Technion-Israel Institute of Technology .

Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία της νέας μεθόδου με τον έλεγχο της αναπνοής, οι ίδιοι ασθενείς υποβλήθηκαν επίσης στην κλασική μέθοδο της βρογχοσκόπησης και/ ή λοβεκτομής από τον πνεύμονα. Οζίδια που είτε υποχώρησαν ή παρέμειναν σταθερά κατά τη διάρκεια μιας 24-μηνών θεωρήθηκαν καλοήθεις.

Το συμπέρασμα ήταν ότι και οι δύο τεχνικές κατέληξαν ακριβώς στην ίδια διάγνωση. Προσδιόρισαν με ακρίβεια ότι 53 πνευμονικά οζίδια ήταν κακοήθεις όγκοι και 19 ήταν καλοήθεις. Όμως, με τη νέα μέθοδο, μπορούσε, επιπλέον, να γίνει διάκριση μεταξύ αδενοκαρκινώματος και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, ήδη από τα πρώτα στάδια της νόσου και όχι σε προχωρημένο στάδιο.

Αυτό το είδος των δοκιμών θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων από τα προβλήματα που δημιουργούνται με την αξονική τομογραφία. Αν και ο κλασικός έλεγχος με αξονική τομογραφία έχει μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα κατά 20 τοις εκατό, πολλοί άνθρωποι πρέπει να υποβληθούν και σε επεμβατικές διαδικασίες προκειμένου να ταυτοποιηθεί ότι τα πνευμονικά τους οζίδια δεν είναι καρκινικά. Ο νέος, λοιπόν, έλεγχος, με τεστ αναπνοής, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δευτερεύον διαγνωστικό τεστ για τους ασθενείς οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν πνευμονικά οζίδια μετά την εξέταση με αξονική τομογραφία.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν: «η δοκιμασία αναπνοής σε αυτή τη μελέτη θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της περιττής εργαστηριακής έρευνας και τη μείωση του κινδύνου της διαδικασίας που σχετίζονται με τη νοσηρότητα και το κόστος. Επιπλέον, θα μπορούσε να διευκολύνει την ταχύτερη θεραπευτική παρέμβαση, αντικαθιστώντας τη χρονοβόρα κλινική παρακολούθηση».


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς σχετίζεται η χοληστερίνη με τον καρκίνο



Ευρήματα επιστημόνων μπορούν να ενισχύσουν την αντικαρκινική θεραπεία
.
Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Rochester ανακάλυψαν ένα νέο γενετικό συσχετισμό μεταξύ της χοληστερίνης και του καρκίνου, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες τα φάρμακα της χοληστερίνης να φανούν χρήσιμα στο μέλλον για την πρόληψη του καρκίνου ή στο πλαίσιο της ενίσχυσης της υπάρχουσας αντικαρκινικής θεραπείας.

Τα ερευνητικά δεδομένα δημοσιεύθηκαν online στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Reports και βρίσκονται σε συμφωνία με πρόσφατες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες τα άτομα που λαμβάνουν αγωγή για τη μείωση της χοληστερίνης (στατίνες) μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ αντίστοιχα ασθενείς με εξαιρετικά υψηλή χοληστερίνη φαίνεται ότι ίσως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Το ζήτημα του κατά πόσο υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της χοληστερίνης και του καρκίνου συζητείται τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα παρέχει και μια γενετική «απόδειξη» για την ύπαρξη αυτού του συσχετισμού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια της λειτουργίας ενός συγκεκριμένου γονιδίου (ABCA1) που εμπλέκεται στην κυκλοφορία της χοληστερίνης στον οργανισμό μπορεί να παίζει καταλυτικό ρόλο σε πολλές μορφές καρκίνου.
Παράλληλα προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι στατίνες χορηγούνται σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία τότε η αντικαρκινική αγωγή καθίσταται πιο αποτελεσματική.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της έρευνας Dr Hartmut Land τονίζει ότι «ο συσχετισμός ανάμεσα στην χοληστερίνη και τον καρκίνο είναι ξεκάθαρος, αλλά είναι πολύ πρώιμο να πούμε ότι οι στατίνες είναι η λύση».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλό πρωινό και υγιεινό κολατσιό για τον μαθητή



Μερικές επιλογές σχολικού σνακ.

Από τον Σεπτέμβρη, μέχρι το πέρας της σχολικής χρονιάς, εύκολα θα μπορούσε κανείς να κατατάξει τα παιδιά στην κατηγορία των «σκληρά εργαζόμενων». Έξι ώρες περίπου στο σχολείο, ύστερα στο σπίτι για φαγητό (όσα παιδιά προλαβαίνουν και δεν έχουν κάποια ενασχόληση -ξένη γλώσσα, αθλητισμός κ.ά.- κατά το μεσημέρι. Αργότερα, κάποιες ώρες προετοιμασία (διάβασμα, μελέτη) για την επόμενη σχολική ημέρα. Όση ελεύθερη ώρα έχουν, την αφιερώνουν στο παιχνίδι (ατομικό, συλλογικό), το οποίο μακάρι να περιλαμβάνει δραστηριότητα.

Για όλα τα παραπάνω, οι απαιτήσεις στη διατροφή είναι υψηλές, αν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για ανθρώπους που είναι στην ανάπτυξη. Ας κάνουμε λοιπόν ένα μικρό ταξίδι στη διατροφή του παιδιού, αναφερόμενοι στο πρωινό και το σχολικό τους κολατσιό:

Ένα καλό πρωινό

Είναι χιλιοειπωμένο ότι το καλό πρωινό προσφέρει πολλά οφέλη στον μαθητή. Διεγείρει τη μνήμη, τη διάθεση, την απόδοση, άρα προλαμβάνει την κόπωση (πνευματική, σωματική). Επίσης, το βελτιώνει την εικόνα της διατροφής, προσφέροντας θρεπτικά συστατικά και βοηθά στην αποσυμφόρηση της παρουσίας ανθυγιεινών τροφίμων στα ενδιάμεσα γεύματα. Αν δεν έχει προηγηθεί ένα καλό πρωινό, αυξάνεται η πιθανότητα το παιδί να καταφύγει σε λιπαρές επιλογές ή να φάει λαίμαργα μεγάλη ποσότητα τροφής στο σχολείο ή να μη φάει τίποτα και να γυρίσει «εξουθενωμένο» στο σπίτι.

Επιλογές πρωινού:

Ένα φλιτζάνι δημητριακά με κομμάτια φρέσκων φρούτων και ένα ποτήρι γάλα
Χτυπημένο (ή αχτύπητο) αυγό, ψωμί ολικής αλέσεως και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό
2 φέτες ψωμί με μέλι και λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη και ένα ποτήρι γάλα
Τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, με τυρί και ένα ποτήρι φρέσκο χυμό
Μια αραβική πίτα με κοτόπουλο (που μπορεί να σας είχε «μείνει» από την προηγούμενη), τυρί χαμηλό σε λιπαρά και λαχανικά
1-2 μουστοκούλουρα και ένα ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά

Συζητώντας για την υγιεινή διατροφή

Όσοι φροντίζουν ένα παιδί αποτελούν έναν καλό σύμβουλο. Συζητήστε μαζί του πόσα οφέλη προσφέρει η υγιεινή διατροφή. Αναφέρετε ορισμένους διαπιστωμένους συσχετισμούς υγείας και διατροφής (π.χ. ότι «τα πολλά γλυκά οδηγούν στην τερηδόνα και στα μαύρα δόντια», ότι «τα φρούτα περιέχουν βιταμίνες», «είναι τυχαίο που ο Ποπάυ έτρωγε σπανάκι;»). Γενικά χρησιμοποιήστε ατάκες που λειτουργούν εύηχα και δίνουν θετικά μηνύματα στο παιδί.

Δώστε το «καλό παράδειγμα»

Ωραίο να συζητάτε για υγιεινή διατροφή (βλέπε 2), αλλά αν αυτό δε συνδυαστεί με το να είστε το διατροφικό παράδειγμα, αυξάνετε την πιθανότητα να πάνε στον «βρόντο» οι συμβουλές σας. Φαίνεται ότι το «προσωπικό παράδειγμα» είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διδάσκει κανείς το οτιδήποτε, αλλά συνάμα και ο πιο δύσκολος. Την επόμενη φορά που θα φάτε μαζί με το παιδί εξηγήστε του γιατί προτιμάτε το τοστ σας να έχει τομάτα, μαρούλι και όχι λουκάνικο ή πάριζα, ή γιατί προτιμάτε να έχετε μαζί σας δύο φρούτα και όχι κρουασάν όταν πάτε στη δουλειά σας. Τα παιδιά είναι «σφουγγάρια», εκμεταλλευτείτε το!

Συζητήστε μαζί του για τα τρόφιμα που πωλούνται στο σχολικό κυλικείο

Καθίστε αναπαυτικά και όχι βιαστικά και ανοίξτε κουβέντα για το «μενού» του σχολείου. Μπορείτε να το συμβουλεύσετε για το ποιες επιλογές είναι υγιεινότερες, αλλά και να του υπενθυμίσετε για τη σπουδαιότητα των φρούτων ως σχολικό σνακ. Αν δεν του αρέσει τίποτα από αυτά που πωλούνται στο κυλικείο, τότε φροντίστε για την προετοιμασία του κολατσιού από το σπίτι.

Μερικές επιλογές σχολικού σνακ:

Τοστ (τυρί)
Φρούτα
Φρέσκος χυμός ή συσκευασμένος 100% χυμός
Ψωμί με τυρί και ένα φρούτο
Γάλα
Αποξηραμένα φρούτα
Για «υγιεινό γλυκό»: παστέλι, μικρή σοκολάτα υγείας ή γάλακτος, μπισκότα χωρίς γέμιση (καλύτερα με αλεύρι ολικής αλέσεως), χαλβάς

Όλα αυτά, εφόσον διασφαλιστεί η ενυδάτωση του παιδιού (1-2 μικρά μπουκάλια νερού ή 0,5-1 λίτρο νερού)

Αν θεωρείτε ότι το σχολικό «μενού» δεν είναι εναρμονισμένο με τις ανάγκες των παιδιών, λάβετε μέτρα!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ιδιοκτήτη του σχολικού κυλικείου ή με τον υπεύθυνο από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Είναι γνωστό ότι υπάρχει νομοθεσία σχετικά με το τι πρέπει να πωλείται στο σχολικό κυλικείο. Είναι όμως πολύ σημαντικό αυτή τη νομοθεσία να τη βοηθήσετε τόσο με το να είστε το «καλό παράδειγμα» (βλέπε 3), αλλά και με τη θετική παρέμβαση σας. Χωρίς καταγγελτική διάθεση το σχολικό κυλικείο μπορεί πολύ εύκολα να γίνει εργαλείο Διατροφικής Αγωγής, αν συνεργαστούν αρμονικά ο Σύλλογος Καθηγητών ή Δασκάλων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο Σύλλογος των Μαθητών. Υπάρχουν πολλά θετικά παραδείγματα ανάδειξης του σχολικού κυλικείου σε εργαλείο Προαγωγής Υγείας. Τότε και οι πωλήσεις προϊόντων θα είναι υψηλές (καλό για τον υπεύθυνο του Κυλικείου), αλλά κυρίως η διατροφή των παιδιών θα ανέβει επίπεδο βοηθώντας τα στη συνολική υγεία, την ανάπτυξη και την επίδοση στα μαθήματα!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μισοί Αμερικανοί θα είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2030



Κατακόρυφη αύξηση των ποσοστών προβλέπει μελέτη δύο ιδρυμάτων.

Αν δεν αλλάξουν ραγδαία οι διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών και επιπλέον συνεχίσουν να αποφεύγουν την άσκηση, οι ιστορικοί του μέλλοντος δεν αποκλείεται να θεωρήσουν ότι οι αρχές του 21ου αιώνα ήταν μια χρυσή εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι ήταν... αδύνατοι.

Η πιο πρόσφατη από τις εκθέσεις για την επιδημία παχυσαρκίας στις ΗΠΑ παρουσιάζει την συνηθισμένη ζοφερή εικόνα: το 35,7% των ενηλίκων και το 16,9% των παιδιών ηλικίας από 2 έως 19 ετών είναι υπέρβαρο.

Για πρώτη φορά όμως η μελέτη του Ταμείου για την Υγεία στην Αμερική και του Ιδρύματος Ρόμπερτ Γουντ Τζόνσον (η ένατη που έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα) χρησιμοποιεί ένα είδος «χρονομηχανής» για να ερμηνεύσει τα στοιχεία. Με βάση πληθυσμιακά και άλλα στοιχεία η έκθεση προβλέπει ότι μέχρι το 2030, αν δεν αλλάξει τίποτα, οι μισοί ενήλικοι Αμερικανοί θα είναι παχύσαρκοι.

Στηριζόμενη σε στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) η έκθεση υποστηρίζει ότι το ποσοστό των υπέρβαρων θα φτάσει στο 44% και μάλιστα σε 13 Πολιτείες θα ξεπεράσει το 60%.

Δεδομένου ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, όπως του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου του ενδομητρίου, αυτό σημαίνει ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα παρουσιάζουν προβλήματα και το ιατροφαρμακευτικό κόστος θα εκτοξευθεί στα ύψη.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται 1,9 εκατ. νέα κρούσματα διαβήτη τύπου 2 σε ετήσια βάση αλλά η έκθεση προβλέπει ότι τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν στα 7,9 εκατομμύρια. Τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι χρόνιες καρδιοπάθειες ενδέχεται να φτάσουν τα 6,8 εκατ. κρούσματα από 1,3 εκατ. σήμερα. Το ιατρικό κόστος για ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία θα αυξηθεί κατά 66 δισ. δολάρια ετησίως, από 147 δισ. δολάρια που είναι σήμερα. Συνολικά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δαπανώνται σήμερα 2,7 τρισ. δολάρια.



Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή για ενίσχυση της μνήμης



Πολύτιμες τροφές για μνήμη... ελέφαντα.

Η ηλικία σε συνδυασμό με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής που οδηγούν σε αυξημένο άγχος και υποβάθμιση της ποιότητας της διατροφής συντελούν στον περιορισμό της μνήμης. Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να προσπαθείτε να θυμηθείτε ονόματα ανθρώπων που γνωρίζετε καλά ή μερών που επισκέπτεστε συχνά και να μην μπορείτε;

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα ανθρώπινα κύτταρα και συμβάλλουν στην πρόκληση της γεροντικής άνοιας. Μια μέτρια ντομάτα περιέχει 4-7mg λυκοπένιου. Συνεπώς η κατανάλωση ντομάτας σε καθημερινή βάση είτε ως σαλάτα είτε ως σάλτσα στα φαγητά, συντελεί στην προστασία της μνήμης.

Μούρα

Τα μούρα είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C που βελτιώνει την πνευματική διαύγεια. Τα 100γρ μούρων περιέχουν 181mg βιταμίνης C που είναι περισσότερο από το διπλάσιο της συνιστώμενης ημερίσιας πρόσληψης. Συνίσταται η κατανάλωση μούρων ή χυμού μούρων σε εβδομαδιαία βάση.

Κολοκυθόσποροι ή αλλιώς…. πασατέμπος

Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο, ένα ιχνοστοιχείο πολύτιμο για την ενίσχυση της μνήμης αλλά και της ικανότητας αναλυτικής σκέψης. Τα 100γρ κολοκυθόσπορων περιέχουν 7,5mg ψευδάργυρου που αποτελεί το 95% της συνιστώμενης ημερίσιας πρόσληψης. Μια μικρή χούφτα μέρα παρά μέρα αρκεί για να μας δώσει τα απαιτούμενα οφέλη!

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλλα, το σκουμπρί, ο σολωμός, ο φρέσκος τόνος και ο κολιός είναι πλούσια σε ω 3 λιπαρά οξέα που δρούν προστατευτικά ενάντια στο Alzheimer και την απώλεια μνήμης. Επιπλέον περιέχουν ιώδιο που συμβάλλει στην πνευματική καθαρότητα. Η κατανάλωση 2 μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα είναι σημαντική για τη βελτίωση της μνήμης μας.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Η κατανάλωση προ’ι’όντων ολικής άλεσης (μακαρόνια ολικής άλεσης, άγριο ρύζι, ψωμί, φρυγανιές και παξιμάδια ολικής άλεσης). Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε βιταμίνες Β6, φυλλικό οξύ και Β12 που αποδεδειγμένα μειώνουν το επίπεδο της ομοκυστε’ί’νης στο αίμα και προστατεύουν από την άνοια.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία βελτιώνει την πνευματική λειτουργία.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει την βραχυπρόθεσμη μνήμη. Η κατανάλωση 20-30γρ ξηρών καρπών (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια) 3-5 φορές στην εβδομάδα προτείνεται για να θυμάστε καλύτερα!

Σοκολάτα, πράσινο τσάι και σταφύλια

Η σοκολάτα, το πράσινο τσάι και τα σταφύλια είναι πλούσια σε επικατεχίνη, η οποία σύμφωνα με μελέτες έχει βελτιώσει τη μνήμη σε ποντίκια. Σύμφωνα με τον ερευνητή Salk ποντίκια που κατανάλωναν σοκολάτα, πράσινο τσάι και σταφύλια σε καθημερινή βάση είχαν καλύτερη μνήμη από εκείνα που δεν περιείχαν αυτές τις τροφές στη διατροφή τους. Μένει να αποδειχθεί και στους ανθρώπους η οφέλιμη δράση της επικατεχίνης. Ωστόσο συνετή κατανάλωση σοκολάτας (50-80γρ την εβδομάδα), καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού (1-2 κούπες) και τακτική κατανάλωση σταφυλιών (12-15 ρόγες ανά μερίδα) δεν θα έβλαπταν κανένα.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίνουν δωρεάν καυσόξυλα


Από τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου θα δέχεται το Δασαρχείο Πολυγύρου στη Χαλκιδική αιτήσεις πολιτών για να διαθέσει δωρεάν ξύλα σε πολίτες.

Κάθε οικογένεια της περιοχής θα μπορεί υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση, να λαμβάνει από το Δασαρχείο, δωρεάν, 2,5 χωρικά (περίπου 1,5 τόνο) ξύλα, τα οποία όμως θα πρέπει να φροντίσει να κόψει και να τα μεταφέρει από σημείο που θα υποδείξει το Δασαρχείο.

Το δασαρχείο μάλιστα είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει και ελέγχους ώστε να εξασφαλίσει ότι τα ξύλα δεν θα διατεθούν από όσους τα πάρουν σε τρίτους έναντι αμοιβής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σχολικό κουδούνι προκαλεί άγχος στους γονείς



Ο άγνωστος Χ στη σχολική προσαρμογή.

Λίγο ανάμεσα από το πρωινό ξύπνημα και τη διαδρομή για τη δουλειά, το σχολικό κουδούνι σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από μια εκπαιδευτική διαδικασία.

Γονείς στο κυνήγι του χρόνου, επιφορτισμένοι με προσωπικές προσδοκίες, άγχη και φοβίες, είναι έτοιμοι να εκτοξεύσουν την προσωπική τους διάθεση, αν το παιδί τους τούς χαρίσει, στην πόρτα του παιδικού, ένα όμορφο χαμόγελο και αντίθετα να «κομματιαστούν» ψυχολογικά μόνο από ένα του δάκρυ.

Το φαινόμενο του άγχους των γονέων κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει πολλές φορές παραμεληθεί στο βωμό του άγχους του αποχωρισμού που βιώνουν συχνά τα παιδιά. Κάθε άλλο όμως παρά ασήμαντο είναι καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να «προβληθεί» στα παιδιά, εισχωρώντας στο σχολικό περιβάλλον και τον παιδικό ψυχισμό.

«Πρόκειται για φυσιολογική αντίδραση, την οποία όμως οι γονείς τις περισσότερες φορές δεν συνειδητοποιούν. Συνήθως την αντιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί που υποδέχονται τα παιδιά και επιβεβαιώνουν ότι το άγχος, ο φόβος και οι ενοχές των γονέων προκύπτουν από την αδυναμία τους να διασφαλίσουν απόλυτα και να προβλέψουν τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στο νέο περιβάλλον όπου θα κινείται το παιδί τους», εξηγεί στο ΑΜΠΕ η σχολική ψυχολόγος, Μαρία Κυριακίδου, αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου πρόληψης «Πυξίδα».

Ως παραδείγματα τέτοιων αντιδράσεων αναφέρει τις φοβίες των γονιών ότι τα παιδιά τους θα κλαίνε στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο, τη στεναχώρια τους που τα αποχωρίζονται, τις επιφυλάξεις τους για τη φροντίδα των παιδιών τους και τις υπηρεσίες του προσωπικού.

Αφετηρία και κομβικό σημείο για την αντιμετώπισή τους, κατά την κ. Κυριακίδου, είναι η αναγνώριση του άγχους από την πλευρά των γονιών. «Η δική μας πρόθεση είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους. Αυτή είναι η πρώτη μας ενέργεια που είναι πιθανό να διασφαλίσει, και από μόνη της, την αλλαγή στη συμπεριφορά του γονιού» αναφέρει, με αφορμή την σχετική πρωτοβουλία της «Πυξίδας» για τη διοργάνωση ομάδων γονέων για το ζήτημα αυτό (www.pyxida.org.gr).

Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό οι γονείς να διαχωρίσουν το δικό τους άγχος από εκείνο των παιδιών και να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι είναι αυτό που τους φοβίζει. Το να μπουν οι ίδιοι στη θέση του παιδιού ίσως να τους βοηθήσει, φέρνοντας στην επιφάνεια προσωπικές τους εμπειρίες από τη δική τους παιδική ηλικία αλλά μπορεί και να μπερδεύει, αν αποδώσουν στο παιδί συναισθήματα που δεν είναι δικά του.

Στη συνέχεια, η συμβουλευτική που απευθύνουν οι ειδικοί της «Πυξίδας» εστιάζει την προσοχή της στη συζήτηση με το παιδί ώστε να γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα συναντήσει σε μια σχολική τάξη σε ό,τι αφορά το πλήθος των παιδιών, το πρόγραμμα μιας ημέρας, τις ρουτίνες διατροφής, εκπαίδευσης και παιχνιδιού. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η ενθάρρυνση των παιδιών στην έκφραση συναισθημάτων και η ενίσχυσή τους ώστε να λαμβάνουν πρωτοβουλίες τους στο γνωστικό κομμάτι του σχολείου και στη δημιουργία σχέσεων με συνομηλίκους καθώς και η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων του παιδιού για αυτοπροστασία σε περιπτώσεις που δέχεται επιθετικότητα. Αυτό σημαίνει, κατά την αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου πρόληψης, ότι ένα παιδί θα πρέπει να ενθαρρύνεται να εκφράζει το πρόβλημα με τα λόγια και όχι με πράξεις, να αναζητεί βοήθεια και να ανακαλύπτει μόνο του τις λύσεις στις σχέσεις του με συνομηλίκους.

Μια τέτοια ενεργητική στάση από την πλευρά των γονιών είναι σε θέση να μειώσει το δικό τους άγχος με θετικά μόνο αποτελέσματα και στην παρουσία των παιδιών τους στο σχολείο. Άλλωστε, σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, το δάκρυ ενός παιδιού μπαίνοντας στην τάξη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στη σχολική προσαρμογή αλλά ότι ενδεχομένως έχει δομήσει ένα επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας καθώς αποχωρίζεται ένα γνωστό και οικείο περιβάλλον που αγάπησε (στο σπίτι ή το προηγούμενο σχολείο) για να ενταχθεί σε ένα νέο πλαίσιο που ακόμη δεν έχει προλάβει καν να γνωρίσει.

Η αλλαγή πλαισίου είναι και ο λόγος που οι μεγαλύτερες δυσκολίες παιδιών και γονιών εντοπίζονται σε φάσεις μετάβασης από τη μια βαθμίδα της εκπαίδευσης στην άλλη. Πολλές φορές, μάλιστα, τέτοιες δυσκολίες υπάρχουν ακόμη και στο Λύκειο, ακόμη και στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου. Σε κάθε περίπτωση οι ψυχολόγοι της «Πυξίδας» υπογραμμίζουν ότι πρωταρχική έγνοια γονιών και ειδικών πρέπει να είναι όχι ένας καλός μαθητής αλλά ένα χαρούμενο παιδί, με συναισθηματική ωριμότητα και ψυχολογική ανάπτυξη.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα μοναχοπαίδια κινδυνεύουν από παχυσαρκία



Παίζουν λιγότερο έξω και έχουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους.

Αυξημένο κίνδυνο πάνω από 50% να γίνουν υπέρβαρα ή και παχύσαρκα αντιμετωπίζουν τα μοναχοπαίδια, σε σχέση με όσα παιδιά έχουν αδέρφια, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος IDEFICS, μελέτησαν περίπου 12.700 παιδιά ηλικίας δύο έως εννέα ετών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότερα από 22 εκατ. παιδιά στην Ευρώπη εκτιμάται ότι έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό για την ηλικία και το ύψος τους. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η παιδική παχυσαρκία γενικότερα είναι τριπλάσια στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος κ.α.) σε σχέση με τις βορειοευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες.

Το πρόβλημα είναι πιο συχνό μεταξύ των παιδιών χωρίς αδέλφια κι αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμβαίνει άσχετα από άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως το βάρος του μωρού κατά τη γέννησή του, το φύλο, το βάρος των δύο γονιών του κ.α.

Οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού, το πόσες ώρες βλέπει τηλεόραση ή παίζει στον υπολογιστή, καθώς και ο χρόνος που αφιερώνει για παιχνίδι και άλλες δραστηριότητες εκτός σπιτιού, είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος του.

«Η μελέτη δείχνει ότι τα μοναχοπαίδια παίζουν λιγότερο συχνά έξω από το σπίτι τους και είναι πιο συνηθισμένο να έχουν τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρά τους. Ακόμα, όμως, αν ληφθούν υπόψη τέτοιου είδους παράγοντες, παραμένει ισχυρή η σχέση ανάμεσα στα μοναχοπαίδια και στα παραπανίσια κιλά. Το να είναι κανείς μοναχοπαίδι, φαίνεται πως από μόνο του αποτελεί παράγοντα κινδύνου για να γίνει υπέρβαρο», δήλωσε η ερευνήτρια Μόνικα Χουνσμπέργκερ της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του σουηδικού πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας εξελίσσεται σε πανδημία



Νέες προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες.

Για πρώτη φορά στα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, η διεθνώς αναγνωρισμένη ιατρική επιθεώρηση LANCET ασχολήθηκε εκτεταμένα με τις συνέπειες της υποκινητικότητας που μαστίζει το λεγόμενο αναπτυγμένο ή αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σε ειδική έκδοση, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο, έγιναν αναφορές σε κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το φλέγον αυτό θέμα, τις συνέπειες του οποίου εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Δρ. Νίκος Ζουρμπάνος από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας, αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο κ. Ζουρμπάνος, επισημαίνοντας πως οι ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες από το 1950, αν και πολλούς αιώνες πριν, ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (460 π.Χ.) πολύ σωστά διετύπωσε ότι « το φαγητό από µόνο του δεν αρκεί για την υγεία. Πρέπει να υπάρχει και άσκηση… Αν υπάρχει κάποια έλλειψη τροφής ή άσκησης το σώµα θα ασθενήσει».

«Φτάσαμε λοιπόν στο 2012 για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου το έγκριτο ιατρικό περιοδικό LANCET της Βρετανία δημοσιεύοντας μια σειρά άρθρων για την σημασία της σωματικής δραστηριότητας, μόλις μια εβδομάδα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Πολύ εύστοχα το περιοδικό αναφέρει ότι για αυτούς που η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας δεν είναι και κάτι σημαντικό και η αγάπη για τον καναπέ αποτελεί μονόδρομο, τα μηνύματα για το μέλλον δεν είναι και τόσο ευοίωνα» επισημαίνει ο Έλληνας επιστήμονας.

H σωματική δραστηριότητα αποτελεί ζωτικής σημασίας παράγοντα για τον άνθρωπο κι έναν φθηνό τρόπο για να καταπολεμήσει πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες μέσω της πρόληψης.


«Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και την κακή συνήθεια του καπνίσματος αποτελούν τις κύριες αιτίες πρώιμου θανάτου στο σύγχρονο άνθρωπο.

Διεθνείς οργανώσεις, εθνικά κέντρα και ινστιτούτα που ασχολούνται με θέματα υγείας έχουν εκδώσει σχετικές οδηγίες και αναφέρουν ότι η συχνή σωματική δραστηριότητα προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, μερικές μορφές καρκίνου, υπέρταση, παχυσαρκία, κλινική κατάθλιψη και άλλες χρόνιες ασθένειες» εξηγεί ο κ. Ζουρμπάνος.
Έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι αν και οι μηχανές έχουν κάνει τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου πιο εύκολη, έχουν εν τούτοις μείωσαν τους ρυθμούς μιας άλλης μηχανής, η οποία φτιάχτηκε για να κινείται, δηλαδή αυτής του ανθρώπινου σώματος. Καθημερινά το σώμα μας αδρανεί σε σκελετικό, μυϊκό, μεταβολικό αλλά και σε καρδιαναπνευστικό επίπεδο.

Τι μπορεί να γίνει; Το κυριότερο, όπως αναφέρει το LANCET, είναι να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή από την πολιτεία στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αγγλία και στην Ελβετία για τις ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ξοδεύονται ετησίως ανά άτομο από 28, 4 έως και 334,4 δολάρια. Αλλά και σε ατομικό επίπεδο μπορούν να γίνουν πολλά αναθεωρώντας ορισμένες καθημερινές πρακτικές.

Το σώμα μας είναι κάτι πολύτιμο και όπως φροντίζουμε για το μυαλό και το πνεύμα μας διαβάζοντας ένα βιβλίο, μπορούμε να χαρίσουμε και στο σώμα μας μερικά λεπτά άσκησης ημερησίως. Σύμφωνα με το LANCET, 30 λεπτά την ημέρα μέτριας έντασης άσκησης 5 ημέρες την εβδομάδα ή 20 λεπτά την ημέρα υψηλής έντασης άσκησης 3 ημέρες την εβδομάδα είναι αρκετά.

Για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να συνεχίζουν να ασκούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, και όχι μόνο για έναν μήνα πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, θα πρέπει να διαλέγουν οι ίδιοι τον τύπο και την ένταση της άσκησης ώστε να μην αισθάνονται δυσάρεστα, αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής εργοφυσιολογίας και πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ Γιάννης Κουτεντάκης.

Για παράδειγμα, εξηγεί, τα ψώνια είναι συνήθως μια ευχάριστη διασκέδαση για τις γυναίκες. «Περπατήστε έντονα με συνεχόμενο ρυθμό τουλάχιστον για 30 λεπτά προτού σταματήσετε στην πρώτη βιτρίνα που θα δείτε κάτι ενδιαφέρον. Χρησιμοποιήστε τη σκάλα και όχι το ασανσέρ και δοκιμάστε διάφορες δραστηριότητες (χορό, ποδήλατο, βόλτα με το σκύλο, περπάτημα), ώστε να μην αισθάνεστε τη μονοτονία της άσκησης» προτείνει ο κ. Κουτεντάκης.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (www.pe.uth.gr) με τους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών και τα πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα πρωτοπορεί στη χώρα μας σε θέματα σωματικής δραστηριότητας σε διάφορους πληθυσμούς. Παράλληλα, αποτελέσματα μελετών που έχουν ολοκληρωθεί στο Τμήμα υιοθετήθηκαν από διεθνείς φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ΕΣΥ της Σκωτίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από αύριο οι νέες ταυτότητες για τους φοιτητές



Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για την δωρεάν έκδοση της νέας φοιτητικής ταυτότητας ξεκινά αύριο Δευτέρα 24 του μήνα.

Οι νέες ταυτότητες αφορούν σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές όλων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας.

Η νέου τύπου ταυτότητα διαθέτει ισχυρά χαρακτηριστικά μηχανικής αντοχής, καθώς και ασφάλειας έναντι πλαστογραφίας. Επιπλέον έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει ισχύ για όσα έτη διαρκεί η φοιτητική ιδιότητα, και να καλύπτει πολλαπλές χρήσεις, επιπλέον του φοιτητικού εισιτηρίου (πάσο).

Για τους πρωτοετείς φοιτητές, ειδικότερα :

• η αίτηση θα υποβάλλεται έπειτα από την ολοκλήρωση της εγγραφής τους και αφού παραλάβουν τους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιδρύματος.

• oι αιτήσεις θα εγκρίνονται ηλεκτρονικά από τις Γραμματείες των Τμημάτων και θα διαβιβάζονται κατόπιν στον ανάδοχο ( που έχει επιλεγεί με διεθνή διαγωνισμό) για την εκτύπωση, συσκευασία και διανομή στους δικαιούχους φοιτητές.

Οι φοιτητές θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για έκδοση νέας φοιτητικής ταυτότητας, από τη διεύθυνση: http://academicid.minedu.gov.gr.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις


Eβδομάδα δωρεάν κλινικών εξετάσεων και ενημέρωσης του κοινού, αφιερωμένη στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, διοργανώνει η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (25 Σεπτεμβρίου).

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την εβδομάδα 24 - 28 Σεπτεμβρίου, καλώντας στα τηλέφωνα 210-6972985, 6972 876 και 6972000 από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ..

Η εξέταση από καρδιολόγους και το ηλεκτροκαρδιογράφημα παρέχονται δωρεάν. Κάνοντας χρήση του ασφαλιστικού τους φορέα (ΕΟΠΥΥ) και χωρίς να έχουν συμμετοχή στο κόστος οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλονται στις ακόλουθες εξετάσεις:

-Holter Ρυθμού
-Triplex καρδιάς
-Δοκιμασία κόπωσης επί ενδείξεων
-Στεφανιογραφία επί ενδείξεων
-Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου

Σημειώνεται ότι σε όσους δεν έχουν ασφαλιστικό φορέα θα γίνεται έκπτωση 50%. Στις επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις ή επεμβατικές πράξεις, που θα κριθούν απαραίτητες θα ισχύσει έκπτωση 50% στους ιδιώτες, ενώ με τη χρήση του ασφαλιστικού φορέα του ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται χωρίς συμμετοχή.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατρός δεν «αντιλήφθηκε» εγκυμοσύνη



Σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών για σωματική βλάβη από αμέλεια καταδικάστηκε μια γυναικολόγος η οποία δεν αντιλήφθηκε ότι ασθενής της βρισκόταν σε ενδιαφέρουσα!

Η ιατρός υπηρετούσε ΙΚΑ Ζαρουχλεΐκων στην Ηλεία και σήμερα έχει μετατεθεί στα Γρεβενά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η γυναικολόγος δεν αντιλήφθηκε ότι η ασθενής που την είχε επισκεφθεί στις 8 Μαρτίου του 2005 στο ραντεβού στο ΙΚΑ ήταν έγκυος.

Η ασθενής της είχε παραπονεθεί ότι το τελευταίο δίμηνο είχε διαταραχθεί ο κύκλος της έμμηνος ρύσης της και η γιατρός της έδωσε αγωγή που προκάλεσε αιμορραγία. Το αποτέλεσμα ήταν η γυναίκα να μεταβεί μετά από ένα μήνα στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν έξι μηνών έγκυος. Αναγκάστηκαν με καισαρική να βγάλουν το έμβρυο, που στη συνέχεια απεβίωσε, και τελικά η γυναίκα αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση μήτρας!

Η γιατρός της έκανε τεστ ούρων για να διαπιστώσει εάν η γυναίκα ήταν έγκυος, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Σε νέα επίσκεψη με τη γιατρό στις 16 Μαρτίου του 2005 η κατηγορουμένη χορήγησε στην ασθενή την ουσία «δυδρογεστερόνη» με σκοπό να της προκληθεί έμμηνος ρύση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλεγχοι για λαθρεπιβίβαση



Από αύριο τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Άμεσος στόχος είναι να έχει περιορισθεί η εισιτηριοδιαφυγή κατά 50% μέχρι το τέλος του 2012.
Το υπουργείο σημειώνει ότι ήδη προγραμματίζεται το κλείσιμο των σταθμών μέσων σταθερής τροχιάς με μπάρες. Οι εργασίες αυτέςπεριλαμβάνονται στο φυσικό αντικείμενο του διαγωνισμού για το ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσω ΣΔΙΤ, ο οποίος θα κατακυρωθεί στα μέσα του 2013 και αφορά το σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται στη Β΄ Φάση καθως έχει εγκριθείαπό το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ειδικότερα, τα μέτρα είναι τα εξής :


Μέσα σταθερής τροχιάς:


Από αύριο οι έλεγχοι σε επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς και σταθμούς μετεπιβίβασης θα διπλασιαστούν σε διάρκεια, προσωπικό και ένταση. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ελεγκτών θα αυξηθεί στους 80, από 35 που διενεργούσαν μέχρι σήμερα ελέγχους. Οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί από ομάδες ελεγκτών που θα εργάζονται σε 2 βάρδιες ημερησίως ( 8 ώρες). Εκτός από τις ώρες αιχμής θα ενισχυθεί ηπαρουσία τους κατά τις νυχτερινές ώρες

Σύστημα οδικών μεταφορών:

-Οι έλεγχοι θα ενισχυθούν με την ενεργοποίηση των εθελοντών ελεγκτών και σε συμφωνία με τις διοικήσεις και τα σωματεία εργαζομένων ο αριθμός των ελεγκτών σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα αυξηθεί στους 80. Επίσης προοδευτικά θα καθιερωθεί επιβίβαση των επιβατών από την μπροστινή πόρτα των οχημάτων με επίδειξη εισιτηρίου ή κάρτας στον οδηγό.
-προοδευτική εισαγωγή εισιτήριου στο λεωφορείο που θα πωλείται από τον οδηγό.
Βραχυπρόθεσμα μέτρα (τέλος Οκτώβριου).
- Δωρεάν παροχή στον επιβάτη ενός εισιτηρίου για κάθε δέκα ίδιας αξίας ακυρωμένα εισιτήρια που επιστρέφει μόνο σταεκδοτήρια του Ομίλου για να αποφεύγεται το φαινόμενο της μεταβίβασης εισιτηρίων μεταξύ των χρηστών.
- Δυνατότητα έκπτωσης του επιβληθέντος προστίμου όταν πραγματοποιείται άμεση καταβολή επί τόπου ή εντός 10 ημερών.
- Έκδοση πολλαπλού εισιτηρίου (δεσμίδα των 10 εισιτηρίων) με έκπτωση επί της αξίας του κομίστρου.
-Ενημερωτική καμπάνια για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης καθώς και για χαρακτηριστικά ασφαλείας των γνήσιων εισιτηρίων ώστε να αποφεύγεται η πλαστογράφηση εισιτηρίων.
-Πιστοποίηση των καταστημάτων πώλησης εισιτηρίων με ειδικό σήμα που θα επικολλάται στην προθήκη του καταστήματος και ενημερωτική καμπάνια για τα πιστοποιημένα σημεία διάθεσης.
-Δημιουργία ειδικής ομάδας ελεγκτών η οποία θα διενεργεί ελέγχους πλαστότητας των εισιτηρίων σε επιβάτες και σημεία πώλησης(περίπτερα, καταστήματα ψιλικών).


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση - βόμβα για τις αποζημιώσεις απόλυσης



Στους 4 μήνες για μισά λεφτά μειώνεται ο χρόνος προειδοποίησης.

Πρόταση - βόμβα για μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης κατά 16,67% με τον υπολογισμό των μισθών χωρίς την προσαύξηση των δώρων (δηλαδή σε 12μηνη και όχι 14μηνη βάση) βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και τρόικας, ταυτόχρονα με τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης στον 1 έως τους 4 μήνες.

Σήμερα, όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, ανεξάρτητα από το αν προηγείται προειδοποίηση ή όχι απόλυσης, η αποζημίωση υπολογίζεται ως εξής: μισθός x 14/12.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η αποζημίωση θα υπολογίζεται σε δωδεκάμηνη βάση, δηλαδή μισθός x 12/12.
Για παράδειγμα, ένας μισθωτός που απολύεται έπειτα από 20 χρόνια υπηρεσίας και έχει μισθό 3.000 ευρώ, δικαιούται ως αποζημίωση 8 μισθούς x 14/12, δηλαδή 28.000 ευρώ.

Με την κατάργηση της προσαύξησης των δώρων από τη βάση υπολογισμού της αποζημίωσης, θα πάρει 24.000 ευρώ (8 x 12/12).

Στην περίπτωση μάλιστα που συνδυαστεί με τη μείωση των χρόνων προειδοποίησης, τότε οι απολύσεις θα γίνουν όχι μόνο φθηνότερες αλλά και πιο γρήγορες για τις επιχειρήσεις που θα επιδιώξουν να διώξουν υπαλλήλους.


Διαβάστε περισσότερα...

Στον αέρα η μεταφορά των μαθητών



Σταματούν τα δρομολόγια λόγω οφειλών.

Την απόφασή τους να σταματήσουν τα δρομολόγια των μαθητών ανακοίνωσαν οι ιδιοκτήτες πούλμαν, εξαιτίας των παλιών οφειλών που δεν καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, παρά τις διαβεβαιώσεις από την Περιφέρεια Αττικής ότι θα προχωρήσει σε άμεση προκαταβολή του 30% των οφειλομένων από τη μεταφορά μαθητών και θα εξοφληθούν έως το τέλος του χρόνου, το Ελεγκτικό Συνέδριο επιστρέφει τα εντάλματα της Περιφέρειας και αρνείται να τα αποπληρώσει αν δεν μειωθούν κατά ποσοστό 20%.

O περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας, από τους οποίους ζητά να δώσουν άμεσα διευκρινίσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και να προχωρήσουν την εκκαθάριση των οφειλών για να συνεχιστεί η μεταφορά.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα νέα όρια ηλικίας για τους ασφαλισμένους



Κινδυνεύει η 35ετία χωρίς όριο ηλικίας για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983.

Μεταβατικό διάστημα στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη από την 1/1/2013 εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση, ώστε να μη θιγούν όσοι έχουν ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2013 (πιθανώς και το 2014).

Αυτό προβλέπει το «σχέδιο για σύνταξη στα 67» που ήδη άρχισαν να επεξεργάζονται υπηρεσιακά στελέχη με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια θα επηρεάσει όχι μόνο το γενικό όριο εξόδου που είναι το 65ο έτος, και πάει στο 67ο, αλλά και όλα τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας, με βάση τα οποία συνταξιοδοτείται η πλειονότητα των ασφαλισμένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι επιπτώσεις και ποιοι τελικά θα «πληρώσουν» τη σύνταξη στα 67 θα εξαρτηθούν από τη μεταβατικότητα που θα αποφασίσει να δώσει η κυβέρνηση, με στόχο αφενός να μην τσακίσει δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν πάνω από 25 χρόνια εργασίας και αφετέρου να πετύχει τα έσοδά της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ που ενέταξε στο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη.

Το παζάρι και το γράψε-σβήσε για τα θεμελιωμένα δικαιώματα έχουν ήδη αρχίσει και τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας κρατούν μικρό καλάθι για το αν και κατά πόσο είναι εφικτό να γλιτώσουν την αύξηση κατά 2 έτη κάποια από τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας.

Από τη στιγμή που τα 65 γίνουν 67 το 2013, θα επέλθει αναπόδραστα η αύξηση κατά 2 έτη και στα χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (δηλαδή τα 58 θα γίνουν 60, τα 59 θα πάνε στα 61 κ.ο.κ.).

Κορυφαίο στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είπε στην εφημερίδα ότι εξετάζεται η μετάβαση στα 67 για τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας να γίνει σταδιακά με την προσθήκη εξαμήνων στα υφιστάμενα όρια συνταξιοδότησης.

Αυτό, για παράδειγμα, σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ κ.α.) που είναι 58 ετών και δεν έχει τις 10.500 ημέρες ασφάλισης μέσα στο 2012, θα επιβαρυνθεί με αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 2 έτη, από το 2013, δηλαδή θα βγει στη σύνταξη στα 60. Εκείνο που μένει ανοιχτό προς διαπραγμάτευση είναι αν η μετάβαση στα 60 θα γίνει μια κι έξω ή αν θα γίνει με την προσθήκη έξι μηνών κατ’ έτος στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το ίδιο θα συμβεί και με όσους δεν έχουν φέτος την 25ετία, που είναι η θεμελίωση δικαιώματος για τις περισσότερες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Το «επικίνδυνο» πεδίο όμως στις επερχόμενες αλλαγές αφορά κυρίως τους παλιούς ασφαλισμένους, δηλαδή όσους έχουν ασφαλιστεί μέχρι τις 31-12-1982 και αυτό γιατί στην πλειονότητά τους βγαίνουν στη σύνταξη με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας. Όσοι δεν έχουν φέτος την 35ετίας είναι πολύ πιθανό να εγκλωβιστούν στις αλλαγές και το χειρότερο θα ήταν να επιβληθεί η σύνδεση της συνταξιοδότησής τους με όριο ηλικίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Όχι στην κοινωνική ευθανασία των ΑμεΑ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21.09.12

Όχι στην κοινωνική ευθανασία των ΑμεΑ - Ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση
Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη 27/9 και ώρα 10 το πρωί, πλατεία Ομονοίας

Μπροστά στο μεγάλο, πανελλαδικό συλλαλητήριο του αναπηρικού κινήματος την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί στην Ομόνοια, η ΕΣΑμεΑ δημοσιεύει ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.

Το πλαίσιο των αιτημάτων αυτής της διαμαρτυρίας δεν αφορά μόνο στην προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από τα νέα επώδυνα, για τη ζωή της πλειονότητας των ελλήνων πολιτών, δημοσιονομικά μέτρα. Με αυτό το πλαίσιο αιτημάτων, αρχής γενομένης της προστασίας των αναπηρικών επιδομάτων, συντάξεων και μισθών, το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί το σχεδιασμό ενός εθνικού σχεδίου προστατευτικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους από την οικονομική κρίση.

Η αδιαμφισβήτητη οικονομική εξαθλίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους συνδέεται άμεσα με πολιτικές αποδιοργάνωσης αντί αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής φροντίδας και με πολιτικές που καταργούν στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές που λάμβαναν μέχρι σήμερα, όπως το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, επιδότησης ενοικίου, ευνοϊκών στεγαστικών δανείων κ.λπ. Η οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων με αναπηρία με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους εξαρτάται άμεσα από τη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας και από το σχεδιασμό ενός συστήματος παροχών που δεν εγγυάται την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες. Η δραματική αυτή εικόνα συμπληρώνεται με τις ανεπαρκείς πολιτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία. Αυτό το ζοφερό σκηνικό σε συνδυασμό με τη διαρκή λήψη επαχθών δημοσιονομικών μέτρων διακινδυνεύει την κοινωνική επιβίωση αυτού του χώρου.

Οι ελληνίδες και έλληνες με αναπηρία δεν προσφέρονται για κοινωνική ευθανασία. Τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών τους, οι συμπολίτες μας, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 στην Πλατεία Ομονοίας και στου δρόμους της Αθήνας θα διατρανώσουν ότι τα άτομα με αναπηρία και τα προβλήματα τους δεν προσφέρονται για δημαγωγική και, δυστυχώς, για κοινωνική και πολιτική διαπόμπευση.

Η επιστολή με τα αιτήματα προς την κυβέρνηση επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν οφείλεται σε ιό



Ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση των πιθανών αιτίων.

Οι επιστήμονες προβληματίζονται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τα αίτια του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Τα τελευταία χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι το σύνδρομο προκαλείται από ιούς. Μάλιστα ορισμένοι γιατροί συνταγογραφούσαν έως και αντιικά φάρμακα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του συνδρόμου.

Η άποψη περί των ιών που προκαλούν το σύνδρομο προβλήθηκε και ενισχύθηκε χάρη σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2009 στο επιστημονικό έντυπο Science. Το 2010 μια ακόμη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την «ιική θεωρία» δεδομένου ότι ανίχνευσε συγκεκριμένους ιούς σε ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Οι έρευνες που ακολούθησαν δεν κατόρθωσαν να ανιχνεύσουν την παρουσία αυτών των ιών (XMRV, pMLV) στους ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Προκειμένου να λυθεί οριστικά το ζήτημα του κατά πόσο το εν λόγω σύνδρομο οφείλεται σε ιό ή όχι το αμερικανικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων το οποίο ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) διεξήγαγε μια μεγάλης έκτασης έρευνα σε 293 ασθενείς τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο mBio.

Η έρευνα διεξήχθη από το τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Coolumbia. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στους οποίους μάλιστα συμμετείχαν και εκείνοι που είχαν δημοσιεύσει την έρευνα περί της ιικής θεωρίας στο Science δεν ανιχνεύτηκαν ίχνη των ιών XMRV ή pMLV στο αίμα των συμμετεχόντων. Επομένως η υπόθεση περί ιών που προκαλούν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν ευσταθεί και τίθεται στο επιστημονικό περιθώριο, ανοίγοντας το δρόμο για την διερεύνηση των πιθανών αιτίων του συνδρόμου.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές στο φορολογικό



Όλοι θυμόμαστε το Ζάππειο 1, 2 και 3 με τον κ. Σαμαρά να αναγγέλλει μείωση της φορολογίας των εταιριών και των φυσικών προσώπων, όταν θα έβγαινε κυβέρνηση. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες την περίοδο αυτή για μείωση της φορολογίας αλλά όχι και τη νέα φορολογική πολιτική για τις εταιρίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες του άρθ. 48 του ν.2238/94 καθώς και τους εμπόρους με ατομικές επιχειρήσεις ή Ο.Ε./Ε.Ε. που αποτελούν 800.000 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση που έχει κάνει ο Υφυπουργός κος Μαυραγάνης προς τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά προβλέπει:

α) Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου,
β) Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών,
γ) ενιαίο φορολογικό συντελεστή 30% από το πρώτο ευρώ.
Αυτό θα επιφέρει την εξαθλίωση των μικρών επιχειρήσεων, που είναι εκατοντάδες χιλιάδες ενώ ταυτόχρονα ευνοεί τα πολύ μεγάλα εισοδήματα.

Αναφέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα:

Παράδειγμα 1

Οικογένεια με 2 παιδιά, ο σύζυγος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και η σύζυγος είναι έμπορος. Δηλώνουν καθαρό εισόδημα 20.000 € έκαστος.

Βάση του άρθρου 38, παρ. 2, ν.4024/11 που τροποποιεί την κλίμακα του άρθρου 9 του ν. 2238/94 και ισχύει σήμερα, ο φόρος που προκύπτει είναι 2.020 € για τον σύζυγο και 2.420 € για τη σύζυγο, σύνολο 4.440 € φόρος και για τους δύο.

Με τη νέα πρόταση για φορολόγηση με συντελεστή 30% θα έχουμε:
20.000 € x 30% = 6.000 € φόρος έκαστος x 2 = 12.000 € οικογενειακός φόρος.

Δηλαδή πρόσθετοι φόροι 7.560 € ή αλλιώς αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 170%.

Στην περίπτωση αυτή το εναπομείναν εισόδημα είναι 28.000 € χωρίς να υπολογίσουμε:
α) το τέλος επιτηδεύματος 1.000 € και για τους δύο
β) το ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ)
γ) την ειδική εισφορά αλληλεγγύης
δ) το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
ε) την έκτακτη εισφορά για αυτοκίνητα πάνω από 1.800 cc κτλ.

Παράλληλα, αν σκεφτούμε ότι και οι δύο είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ άρα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές γύρω στις 8.000 € συνολικά, τότε το τελικό εναπομείναν οικογενειακό εισόδημα πέφτει κάτω από 17.000 €.

Δηλαδή, από τις 40.000 € καθαρό εισόδημα, 23.000 € πληρώνουν σε φόρους και ασφαλιστικά ταμεία ή για να το εκφράσουμε σε ποσοστά, για τις 20.000 € του καθενός, το 57,5% πηγαίνει σε φόρους και ασφαλιστικά ταμεία και του απομένει μόνο το 42,5%.

Παράδειγμα 2

Ο.Ε. με 2 εταίρους (ποσοστά 50%, 50%) και Καθαρά Κέρδη 50.000 €.

Φορολογείται μέχρι στιγμής ως εξής:
50.000 x ½ = 25.000 € x 20% = 5.000 € φόρος εταιρίας και
50.000 x ½ = 25.000 € : 2 = 12.500 € δηλωθέντα στην κλίμακα του άρθ. 9 του ν.2238/94, όπου αναλογεί φόρος 790 € στο καθένα.
Συνολικός φόρος: 6.580 €.

Με τη νέα πρόταση του υφυπουργού θα πληρώνει:
50.000 € x 30% = 15.000 €
Πρόσθετοι φόροι 8.420 €, δηλαδή μια αύξηση κατά 128%.

Εναπομείναν εισόδημα για έκαστο 17.500 € για τον καθένα και αν αφαιρέσουμε τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές και όλους τους φόρους που προαναφέραμε στο προηγούμενο παράδειγμα μας, το εναπομείναν εισόδημα για τον καθένα θα είναι κάτω από 11.000 €, δηλαδή ούτε 1.000 € το μήνα.

Το κυριότερο είναι ότι η πρόταση δε λαμβάνει υπόψη την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου. Ένας άγαμος, χωρίς παιδιά και με ιδιοκατοίκηση θα πληρώσει τον ίδιο φόρο (άρα θα του απομείνει το ίδιο εισόδημα) με έναν που πληρώνει ενοίκιο και έχει και τρία παιδιά.

Και ρωτάμε:
Με 11.000 € ετησίως, δηλαδή 900 € το μήνα, μπορεί να ζήσει οικογενειάρχης με 3 παιδιά ο οποίος θα πληρώνει και ενοίκιο ή δόσεις αγοράς σπιτιού;

Αξιοσημείωτες παρατηρήσεις

- Με το ν. 3842/10, στο 1ο παράδειγμα ο σύζυγος δε θα πλήρωνε φόρο (με το αφορολόγητο λόγω 2 παιδιών και την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών) και η σύζυγος θα πλήρωνε περί τα 700 €. Δηλαδή σε σύγκριση του συστήματος το 2010 με το προτεινόμενο σύστημα, αντί των 700 € τώρα θα πληρώσουν 12.000 € οικογενειακό φόρο.
- Εάν πάμε ακόμα παλαιότερα και συγκρίνουμε με το φόρο που προέκυπτε από τις διατάξεις του άρθ. 9 του ν. 3522/2006, ο οποίος ίσχυε για τα έτη 2007-2009:

στο 1ο παράδειγμα θα πλήρωναν 0 € φόρο και οι δύο και

στο 2ο παράδειγμα θα πλήρωναν 5.000 € αντί των 15.000 € που θα προκύψει τώρα, και μάλιστα χωρίς έκτακτες εισφορές κτλ.

Παράδειγμα 3

Εισόδημα 150.000 €, που έχει ένας μεγαλογιατρός, ένας μεγαλοδικηγόρος ή μια ατομική εμπορική επιχείρηση (παρότι μπορεί να αποκρύπτουν τεράστια ποσά).

Ο κύριος φόρος βάση κλίμακας όπως ισχύει σήμερα είναι 54.920 €.
Με τη νέα πρόταση θα πληρώνει: 150.000 € x 30% = 45.000 €.
Δηλαδή θα έχει και ένα όφελος 9.920 €.

Εδώ βλέπουμε τη διαφορά:
Την επιβάρυνση μέχρι εξαθλίωσης των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων που τους φτάνει στα όρια της φτώχειας και από την άλλη το όφελος που έχουν τα υψηλά εισοδήματα.

Από το πανεπιστήμιο ακόμα ο πρωτοετής φοιτητής μαθαίνει από το φορολογικό δίκαιο ότι ο καθένας πληρώνει φόρους ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα. Αυτό έχει κατοχυρωθεί και στο Σύνταγμα. Πουθενά στα παραπάνω παραδείγματα για το νέο προτεινόμενο σύστημα δε φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, με το νόμο αυτό οι οικογενειακές επιχειρήσεις (Ο.Ε., Ε.Ε.) που μετέχουν οι δύο σύζυγοι, αφού δε θα έχουν πια κανένα όφελος από την εταιρική μορφή και πληρώνοντας και οι δύο ασφαλιστικές εισφορές είναι λογικό να θελήσουν να τις μετατρέψουν σε ατομικές, να κερδίζει τουλάχιστον ο ένας τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΕ (ή αντίστοιχου ταμείου).

Μας έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών τη λίστα με τα δηλωθέντα εισοδήματα κατά κατηγορία επαγγέλματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Κομμωτήρια: μέσο δηλωθέν εισόδημα 3.900 €

Μπαρ: μέσο δηλωθέν εισόδημα 4.500 €.

Χρησιμοποιούν τα παραδείγματα ανάλογων επαγγελμάτων που δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα ως δικαιολογία για το σκεπτικό του νέου συστήματος, ώστε να πληρώσουν και αυτοί κάποιο φόρο. Αυτό εξοργίζει τους συνεπείς φορολογούμενους ακόμα περισσότερο διότι πάλι αυτοί θα την πληρώσουν. Κυρίως όμως τα μέτρα αυτά δείχνουν την ανικανότητα του φορολογικού μηχανισμού να συλλάβει τη διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη.

Οι άνθρωποι ή άσχετοι είναι ή πολύ σχετικοί για να εξαθλιώσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακόμα και να τις κλείσουν. Και οι δύο περιπτώσεις συνιστούν εγκληματική συμπεριφορά και ειδικά η δεύτερη.

Σε άλλο άρθρο μας θα αναλύσουμε και τη συνολική επιβάρυνση με όλους τους φόρους (έκτακτη εισφορά, Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ειδικό τέλος ακινήτων κτλ) για να καταλήξουμε στο παρακάτω συμπέρασμα, που ίσως η έκφραση που θα χρησιμοποιήσω είναι βαριά:

Ενώ είχαμε τους ληστές με τα μαύρα, τώρα έχουμε τους ληστές με τα άσπρα κολάρα, οι οποίοι οδηγούν με την πολιτική τους συνολικά, εκτός των άλλων, σε εκατοντάδες αυτοκτονίες συμπολιτών μας. Και γι’ αυτό μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε ως ηθικούς αυτουργούς.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες



Μείωση στο 30% του ανώτατου συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενιαίο φόρο 30% στους επαγγελματίες και 30% συνολική φορολόγηση των επιχειρήσεων, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με το «Έθνος».

Με τις επικείμενες αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές, το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει ελαφρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά βάζει στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί τον φόρο που αναλογεί, για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, με την εφαρμογή που ενιαίου συντελεστή του 30%.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αθωώθηκε λόγω βάρους



Ζυγίζει περίπου μισό τόνο!

Η ιστορία της Mayra Rosales από το Τέξας είναι ιδιαίτερη, όπως και η κατάστασή της.

Η 31χρονη γυναίκα καταδικάστηκε για το φόνο του μόλις 2 ετών ανιψιού της αλλά στη πορεία διαπιστώθηκε ότι λόγω του υπερβολικού πάχους της ήταν αδύνατον να διαπράξει το έγκλημα!

Σύμφωνα με τη νέα ετυμηγορία, η Mayra ήταν ανίκανη να χτυπήσει στο κεφάλι το άτυχο παιδί καθώς δε μπορεί να σηκώσει καν το χέρι της λόγω βάρους!

Το δίχρονο αγοράκι πέθανε τον Μάρτιο του 2008, την ημέρα που η 31χρονη θεία του εκτελούσε χρέη babysitting.



Η ίδια ισχυρίστηκε στην αστυνομία ότι ο θάνατός του οφείλεται σε ατύχημα ενώ όπως διαπιστώθηκε αργότερα η υπέρβαρη γυναίκα κάλυπτε την αδελφή της η οποία είχε χτυπήσει με ένα ξύλινο αντικείμενο το γιο της την ημέρα του θανάτου του.

Χτύπημα που αποδείχθηκε και μοιραίο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Νέο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο, όπως ανέφερε σήμερα στη ΝΕΤ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς. Ο κ. Σκορδάς, είπε ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο το αμέσως χρονικό διάστημα και θα έχει αλλαγές, κυρίως σε ότι αφορά τις περιπτώσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού. Για τις υψηλές τιμές της βενζίνης, ο υφυπουργός είπε ότι, η εξομοίωση του φόρου του πετρελαίου κίνησης με αυτό του θέρμανσης, θα εξισορροπήσει κάπως τις τιμές, ενώ σχεδιάζεται και η εγκατάσταση του συστήματος εισροών εκροών στα βενζινάδικα.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ:




Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΕ: Οδηγίες για τις παροχές υγείας


Οδηγίες για τις παροχές υγείας των νέων συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, παρέχει εγκύκλιος του Οργανισμού.
Ειδικότερα οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (τ. ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) που καθίσταντο συνταξιούχοι μέχρι 31/12/2011, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, λάμβαναν παροχές υγείας από τον Κλάδο Ασθενείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους λάμβαναν βιβλιάριο ασθενείας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Προς τούτο αποδίδετο στο ΙΚΑ ποσοστό 10% της μηνιαίας σύνταξης (4% σε βάρος του συνταξιούχου και 6 % σε βάρος του φορέα). Από 01/01/2012 τέθηκαν σε ισχύ οι διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τις οποίες τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι συνταξιούχοι του Οργανισμού υπάγονται:

• Ως προς τις παροχές σε είδος στον Κλάδο Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

• Ως προς τις παροχές σε χρήμα στον Λογαριασμό Παροχών σε Χρήμα του ΟΑΕΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ.80000/οίκ.32115/2009/28.12.2011, οι ασφαλιζόμενοι των εντασσόμενων στον ΕΟΠΥΥ φορέων θα εξακολουθούν να προσέρχονται για θέματα παροχών ασθενείας σε είδος, στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ από τις οποίες εξυπηρετούντο μέχρι σήμερα.

Κατόπιν όμως της αριθμ. 58/05-09-2012 Εγκυκλίου και του αριθμ. Γ99/595/17.9.2012 Γενικού Εγγράφου ΙΚΑ και προκειμένου να μην μείνουν χωρίς παροχές οι νέοι συνταξιούχοι, μετά από απόφαση Δ.Σ. του Οργανισμού, από λήψεως της παρούσης και μέχρι την ένταξη ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΟΑΕΕ στον ΕΟΠΥΥ για εξυπηρέτηση σε παροχές υγείας, ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Οι συνταξιούχοι του Οργανισμού (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) για τους οποίους έχει ήδη εκδοθεί βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ, θα εξακολουθήσουν να εξυπηρετούνται από το ΙΚΑ και το βιβλιάριό τους παραμένει σε ισχύ.

2. Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού για τους οποίους εκδίδεται συνταξιοδοτική απόφαση από την ημερομηνία λήψεως της παρούσης, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ όπως οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι.

3. Επίσης, οι συνταξιούχοι του Οργανισμού για τους οποίους είχε εκδοθεί συνταξιοδοτική απόφαση θα αντιμετωπίζονται όπως οι συνταξιούχοι της περίπτωσης (2) με παράταση της ισχύος του βιβλιαρίου ασθενείας ΟΑΕΕ.

4. Οι συνταξιούχοι, κατέχοντες βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ σε ισχύ το οποίο όμως ακυρώθηκε, θα ενημερώνονται ότι θα πρέπει να επανέλθουν στις Υπηρεσίες ΙΚΑ για επαναφορά σε ισχύ του ακυρωμένου βιβλιαρίου.

5. Οι συνταξιούχοι κατέχοντες βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ με συγκεκριμένη διάρκεια μετά τη λήξη ισχύος του βιβλιαρίου ασθενείας, θα προσέρχονται στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ για έκδοση νέου βιβλιαρίου ασθενείας.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι να προσέχουμε σε μία δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες



Η υπέρμετρη πρόσληψη μπορεί να επηρεάσει το μεταβολικό ρυθμό.

Η πρωτεΐνη είναι από τα πιο βασικά θρεπτικά συστατικά. Η κυριότερη λειτουργία της να είναι το να δομεί και επανορθώνει τους ιστούς, να συνθέτει ορμόνες, ένζυμα και άλλες σημαντικές ενώσεις του οργανισμού, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σημαντική πηγή ενέργειας κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Η συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη (ΣΔΠ) πρωτεΐνης βασίζεται στο σωματικό βάρος του ατόμου και η ποσότητα που χρειάζεται ανά μονάδα σωματικού βάρους είναι μεγαλύτερη κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία από την ενήλικη ζωή. Η ΣΔΠ για τους ενήλικες είναι 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 12% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες ενός υγιούς οργανισμού.

Επειδή η πρωτεΐνη είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται στον σχηματισμό όλων των ιστών του σώματος, ο ρόλος της είναι πάρα πολύς σημαντικός σε περιόδους ραγδαίας ανάπτυξης, όπως η παιδική και η εφηβική ηλικία. Οι αθλητές που προσπαθούν να αυξήσουν τον μυϊκό τους ιστό χρειάζονται τουλάχιστον επαρκή και αρκετές φορές περισσότερη πρόσληψη πρωτεΐνης, σε σχέση με ένα άτομο χαμηλής φυσικής δραστηριότητας, για να δημιουργούν ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο.

Επίσης η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη στη ρύθμιση του μεταβολισμού, αφού χρησιμοποιείται στον σχηματισμό σχεδόν όλων των ενζύμων, πολλών ορμονών και άλλων ενώσεων που ελέγχουν τις σωματικές λειτουργίες. Η ινσουλίνη, η αιμοσφαιρίνη και τα οξειδωτικά ένζυμα των μιτοχονδρίων είναι όλα πρωτεΐνες. Άλλοι σημαντικοί ρόλοι της πρωτεΐνης είναι η διατήρηση του ισοζυγίου των υγρών, η ρύθμιση της πήξης του αίματος, η πρόληψη των μολύνσεων κ.ά.

Η υπέρμετρη πρόσληψη πρωτεϊνών είναι σε θέση να επηρεάσει τον μεταβολικό ρυθμό του ατόμου, καθώς επιβαρύνει τη λειτουργία κάποιων οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά και να προκαλέσει αυξημένη αποβολή νερού, βιταμινών και ασβεστίου από τα ούρα, εμφανίζοντας πολλές φορές και σημάδια πρόωρης κόπωσης.

Πολλές φορές, όσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό της ημερήσιας πρόσληψης των πρωτεϊνών –ζωικών κυρίως, σε συνάρτηση με το σωματικό βάρος του ατόμου, τόσο υψηλότερος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με αυτό.

Ζωικές πηγές πρωτεϊνών που έχουν αυξημένες τιμές περιεκτικότητας σε πουρίνη, χοληστερίνη και κορεσμένο λίπος είναι ικανές να αυξήσουν πέραν των φυσιολογικών ορίων το ουρικό οξύ και να θεωρηθούν υπεύθυνες για τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά και αλάτων στις αρθρώσεις, καθώς και για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η πρωτεΐνη δεν αποτελεί κύρια πηγή ενέργειας για τους ανθρώπους, όμως μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοια κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Σε περιόδους αυστηρής ή μερικής νηστείας ,όπου δεν επαρκούν οι υδατάνθρακες και τα λίπη για την παραγωγή ενέργειας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαιτητική ή ακόμη και η αποθηκευμένη πρωτεΐνη, για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού, επειδή η παραγωγή ενέργειας-και άρα η επιβίωση του οργανισμού- προηγείται έναντι του σχηματισμού ιστών.

Από την άλλη μεριά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το πλεόνασμα της διαιτητικής πρωτεΐνης μπορεί να μετατραπεί σε λίπος ή υδατάνθρακες και να αποθηκευτεί με αυτήν την μορφή.

Επειδή το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ικανοποιητικό σύστημα απέκκρισης του πλεονάσματος αζώτου, η κατανάλωση έως και της διπλάσιας ποσότητας πρωτεΐνης φαίνεται να είναι ασφαλής. Όμως ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι η πρωτεΐνη στις τροφές συχνά συνοδεύεται από σημαντικές ποσότητες κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης.

Έτσι, θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός στο είδος της πρωτεϊνικής τροφής που καταναλώνει και όταν θέλει να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης να προτιμά προϊόντα φυτικής προέλευσης και ζωικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών. Επίσης, τα άτομα με ατομικό η οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων ήπατος και νεφρών είναι ευπαθή στην υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης.

Το πλεόνασμα πρωτεΐνης θα πρέπει να μετατραπεί σε υδατάνθρακες ή λίπος για να αποθηκευτεί και το άζωτο σε ουρία για να αποβληθεί μέσω των νεφρών. Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη θα οδηγήσουν σε επιπλέον παραγωγή κετονών που θα πρέπει επίσης να αποβληθούν από τους νεφρούς για ν’ αποφευχθεί η αύξηση της οξύτητας του αίματος, γνωστή ως κέτωση. Έτσι, τα άτομα με νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα θα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω της συσσώρευσης ουρίας και κετονών στο αίμα.

Λόγω του ότι οι διαβητικοί είναι ευάλωτοι σε νεφρικές διαταραχές, συνιστάται η κατανάλωση όχι παραπάνω από την ημερήσια ΣΔΠ πρωτεΐνης. Άλλωστε η αποβολή ουρίας και κετονικών σωμάτων από τους νεφρούς συνοδεύεται από υπερβολική απώλεια υγρών και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Δύο ακόμα σημαντικά στοιχεία είναι, η ουρική αρθρίτιδα η οποία επιδεινώνεται σημαντικά από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και ή αυξημένη αποβολή ασβεστίου στα ούρα, που οδηγεί σε μείωση της οστικής πυκνότητας και οστεοπόρωση.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι ο βασικός ρόλος της πρωτεΐνης δεν είναι η παραγωγή ενέργειας. Μπορεί ο οργανισμός να είναι σε θέση να προσαρμοστεί, ώστε να επιβιώσει σε συνθήκες έλλειψης υδατανθράκων και λίπους, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να χρησιμοποιεί σαν καύσιμο μόνο υδατάνθρακες και η στέρησή τους έχει σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό όπως είναι το αίσθημα κόπωσης, ζαλάδες, υπνηλία, ευερεθιστότητα κ.ά.

Η αφυδάτωση που προκαλείται όταν ένα άτομο ακολουθεί δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ούτε επιθυμητή είναι, ούτε θα πρέπει να συγχέεται με την απώλεια κιλών σωματικού λίπους που είναι και το επιθυμητός στόχος.

Η επιτυχημένη δίαιτα για απώλεια βάρους θα πρέπει να στηρίζεται στην μείωση των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων και το 50% της θερμιδικής πρόσληψης θα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια και βιταμίνες και να λειτουργεί ο μεταβολισμός σωστά, ώστε να μπορεί η πρωτεΐνη να παίξει τον ρόλο της σαν δομικό συστατικό.

Η επιτυχία ενός διατροφικού προγράμματος θα πρέπει να στηρίζεται στην εκπαίδευση και την μόνιμη αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς του ενδιαφερόμενου ατόμου και όχι σε στρεσογόνες για τον οργανισμό δίαιτες, τις οποίες ο ενδιαφερόμενος δεν θα μπορεί να ακολουθήσει εφ’ όρου ζωής.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...