Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Τα νέα για την υπόθεση της πτώσης του Airbus A320 - Αλαλούμ με το βίντεο επιβάτη


Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για τον Lubitz


O συγκυβερνήτης του Airbus A320 της εταιρείας Germanwings, που υπάρχουν υποψίες ότι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους παρασύροντας στον θάνατο άλλους 149 ανθρώπους στις γαλλικές Άλπεις, είχε ενημερώσει το 2009 το κέντρο εκπαίδευσης της Lufthansa ότι είχε υποστεί ένα «σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο», όπως ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία.

Η Lufthansa, θυγατρική της οποίας είναι η Germanwings, εξηγεί σε δελτίο Τύπου ότι παρέδωσε την 24η Μαρτίου στην εισαγγελία του Ντίσελντορφ, η οποία έχει αναλάβει τις έρευνες στη Γερμανία για τα αίτια του δυστυχήματος, «επιπλέον έγγραφα» που επιβεβαιώνουν ότι ο Lubitz είχε ενημερώσει τη σχολή πιλότων το 2009 ότι είχε υποστεί ένα «σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο», όμως κατόπιν είχε λάβει ένα ιατρικό έγγραφο που πιστοποιούσε ότι ήταν σε θέση να χειριστεί αεροσκάφος.

O διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας είχε υποστηρίξει τις προηγούμενες μέρες ότι δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με τα αίτια που ενδέχεται να οδήγησαν τον συγκυβερνήτη να προκαλέσει τη συντριβή του αεροσκάφους και ότι ο Lubitz ήταν 100% ικανός να πετάξει.

Σύμφωνα με τη Lufthansa ο Lubitz είχε διακόψει την εκπαίδευσή του για μία περίοδο αρκετών μηνών, κατόπιν ωστόσο πέρασε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις που επιβεβαίωναν ότι ήταν ικανός να πετάξει.

Όταν άρχισε ξανά την εκπαίδευση το 2009 είχε καταθέσει στη σχολή του ιατρικά έγγραφα που έδειχναν ότι είχε υποστεί "στο παρελθόν ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο", επισήμανε η Lufthansa επικαλούμενη την αλληλογραφία που αντάλλαξε ο Lubitz με τη σχολή πιλότων.

Η ανακοίνωση αναμένεται να εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες ελέγχου των πιλότων που εφαρμόζει η εταιρεία.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν ορισμένες από τις οικογένειες των θυμάτων της συντριβής του Airbus ζήτησαν οι κυβερνήτες να υποβάλλονται σε περισσότερες εξετάσεις.

-----------------

Διέρρευσε βίντεο από τις τελευταίες στιγμές στο μοιραίο Airbus

Το υλικό που καταγράφηκε από κινητό έφτασε σε ξένα ΜΜΕ.

Βίντεο από τα τελευταία λεπτά στο μοιραίο Airbus της Germanwings φέρεται να έχει διαρρεύσει σε ξένα ΜΜΕ.

Το βίντεο φέρονται να έχουν στην κατοχή τους η γερμανική Bild και το γαλλικό Paris Match και προέρχεται από τα τελευταία λεπτά της πτήσης 4U9525.

Το ντοκουμέντο βρέθηκε στα συντρίμμια από πηγή κοντά στις έρευνες, σημειώνει το Paris Match, το οποίο αν και δεν δημοσιεύει το υλικό, περιγράφει τα όσα διαδραματίζονται.

Εμφανής είναι, σύμφωνα πάντα με το γαλλικό περιοδικό, ότι το βίντεο έχει ληφθεί από κινητό τηλέφωνο, ενώ σύμφωνα με τη Bild βρέθηκε αποθηκευμένο σε κάρτα μνήμης η οποία δεν καταστράφηκε ολοσχερώς από τη συντριβή.

Η σκηνή είναι τόσο χαοτική ώστε είναι δύσκολο να αναγνωριστούν πρόσωπα, αλλά οι κραυγές των επιβατών δείχνουν ξεκάθαρα ότι γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί. Ένας από τους επιβάτες ακούγεται να φωνάζει «Θεέ μου» σε διάφορες γλώσσες. Στο βίντεο ακούγονται ακόμα πάνω από 3 φορές ήχοι κρούσης μετάλλου, που πιθανότατα να ήταν οι προσπάθειες του κυβερνήτη να ανοίξει την πόρτα του πιλοτηρίου με κάποιο βαρύ αντικείμενο.

Προς το τέλος του βίντεο, μετά από ένα έντονο ταρακούνημα, ισχυρότερο από όσα είχαν προηγηθεί, τα ουρλιαχτά γίνονται εντονότερα. Στη συνέχεια σιωπή…

-----------------

Παγκόσμιο σοκ από το βίντεο των τελευταίων λεπτών της μοιραίας πτήσης

Άπαντες αναμένουν το ντοκουμέντο για να ρίξει περισσότερο φως στην τραγωδία.

Στο βίντεο από τις τελευταίες στιγμές πριν τη φονική πρόσκρουση στις γαλλικές Άλπεις επικεντρώνεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την μοιραία πτήση του Airbus της Germanwings που στοίχισε τη ζωή στους 150 επιβαίνοντες. Το ντοκουμέντο αναμένεται να ρίξει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες το γερμανικό αεροσκάφος συνετρίβη στη νότια Γαλλία, αλλά και στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα για τον συγκυβερνήτη, Αντρέας Λούμπιτς.

Το επίμαχο βίντεο, το οποίο φέρεται να είναι τραβηγμένο από κινητό τηλέφωνο επιβάτη, ισχυρίζονται ότι έχουν στην κατοχή τους από την Τρίτη η γερμανική Bild και το γαλλικό Paris Match.

Το ντοκουμέντο βρέθηκε στα συντρίμμια από πηγή κοντά στις έρευνες, σημειώνει το Paris Match, το οποίο αν και δεν δημοσιεύει το υλικό, περιγράφει τα όσα διαδραματίζονται.

Σύμφωνα με τη Bild το βίντεο βρέθηκε αποθηκευμένο σε κάρτα μνήμης η οποία δεν καταστράφηκε ολοσχερώς από τη συντριβή.

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται για το βίντεο, σε αυτό αποτυπώνονται οι σκηνές απόλυτου χάους και τα ουρλιαχτά των επιβατών λίγο πριν το αεροσκάφος της Germanwings προσκρούσει στην πλαγιά των Άλπεων.

Το γαλλικό Paris Match σημειώνει ότι είναι δύσκολο να αναγνωριστούν πρόσωπα, αλλά οι κραυγές των επιβατών δείχνουν ξεκάθαρα ότι γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί. Ένας από τους επιβάτες ακούγεται να φωνάζει «Θεέ μου» σε διάφορες γλώσσες. Στο βίντεο ακούγονται ακόμα πάνω από 3 φορές ήχοι κρούσης μετάλλου, που πιθανότατα να ήταν οι προσπάθειες του κυβερνήτη να ανοίξει την πόρτα του πιλοτηρίου με κάποιο βαρύ αντικείμενο.

Προς το τέλος του βίντεο, μετά από ένα έντονο ταρακούνημα, ισχυρότερο από όσα είχαν προηγηθεί, τα ουρλιαχτά γίνονται εντονότερα, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η απόλυτη σιωπή.

-----------------

Διαψεύδει η γαλλική αστυνομία Bild και Paris Match για την ύπαρξη βίντεο

«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εντελώς λανθασμένοι».

Την ώρα που η είδηση για τη διαρροή βίντεο - ντοκουμέντο από τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης της Germanwings λίγο πριν συντριβεί στις γαλλικές Άλπεις κάνει το γύρο του κόσμου, αξιωματούχοι της αστυνομίας διαψεύδουν την ύπαρξή του.

Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι «εντελώς λανθασμένοι», απάντησε ο αντισυνταγματάρχης Ζαν-Μαρκ Μενισινί, της γαλλικής χωροφυλακής, όταν ρωτήθηκε από το CNN.

Διευκρίνισε ότι τα κινητά τηλέφωνα που συλλέχθηκαν από τον τόπο της συντριβής δεν έχουν «ακόμη αξιοποιηθεί» από τους ερευνητές και ότι θα πρέπει να σταλούν για ανάλυση στο Ινστιτούτο Εγκληματολογικών Ερευνών της εθνικής χωροφυλακής στο Ροσνί-σου-Μπουά, κοντά στο Παρίσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου.

Το αεροπορικό δυστύχημα στις γαλλικές Άλπεις στοίχισε τη ζωή 150 ανθρώπων, με τον συγκυβερνήτη του αεροσκάφους να θεωρείται ότι το προκάλεσε με τη θέλησή του.

-----------------

«Αν κάποιος έχει βίντεο πρέπει να το παραδώσει στις Αρχές»

Παρέμβαση του εισαγγελέα για το υποτιθέμενο βίντεο των Bild και Paris Match.

Ο γάλλος εισαγγελέας αρμόδιος για τη δικαστική έρευνα για τη συντριβή του A320 της Germanwings κάλεσε σήμερα οποιονδήποτε διαθέτει βίντεο σχετικό με την αεροπορική καταστροφή να το παραδώσει στους ερευνητές, διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι έχει στην κατοχή του τέτοιο υλικό.

«Αν υποτεθεί ότι ένα πρόσωπο έχει στην κατοχή του ένα τέτοιο βίντεο, πρέπει να το παραδώσει αμέσως στους ερευνητές» της χωροφυλακής, δήλωσε ο Μπρις Ρομπέν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο εισαγγελέας διέψευσε ότι "στην παρούσα φάση των ερευνών περιλαμβάνονται στην ανάλυση ένα ή περισσότερα βίντεο στα οποία έχει αποτυπωθεί η συντριβή του αεροσκάφους A320".

-----------------

Lufthansa: Θα πάρει πολύ καιρό για να εξακριβώσουν πως συνέβη η συντριβή του Airbus

Η Lufthansa ανακοίνωσε, σήμερα, ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός για να εξακριβωθούν τα περιστατικά που οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα στη συντριβή του αεροπλάνου της Germanwings.

«Μαθαίνουμε καθημερινά και περισσότερα για τις αιτίες του δυστυχήματος», ανέφερε ο επικεφαλής της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, σε δήλωση που έκανε σήμερα κοντά στον τόπο της συντριβής στη Γαλλία.

Ο Κάρστεν Σπορ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το τι γνώριζε η Lufthansa σχετικά με την ψυχική υγεία του Αντρέας Λούμπιτς, για τον οποίο οι ερευνητές πιστεύουν πως έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο.

Η Lufthansa ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως ο Λούμπιτς είχε ενημερώσει τη σχολή πιλότων για μια «περίοδο σοβαρής κατάθλιψης», έπειτα από ένα διάλειμμα στην εκπαίδευσή του.

-----------------

Η σοκαριστική προφητεία πιλότου για την τραγωδία στις Άλπεις

Φοβόταν για το τι θα γίνει αν βγει από το πιλοτήριο και τον κλειδώσουν έξω.

Αποδείχθηκε μια ανατριχιαστική προφητεία. Ένας Ολλανδός πιλότος, έγραψε δύο μήνες πριν από την τραγωδία με το αεροσκάφος της Germanwings, ότι φοβόταν να πάει στην τουαλέτα για το ενδεχόμενο να κλειδωθεί έξω από το πιλοτήριο.

Ο κυβερνήτης της Emirates Airlines, Jan Cocheret είχε τονίσει ότι τα υψηλής τεχνολογίας μέτρα ασφάλειας έχουν ως στόχο να κρατήσουν τους επίδοξους αεροπειρατές έξω από το κόκπιτ, αλλά επίσης, θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε αδίστακτους πιλότους να αναλάβουν ένα αεροσκάφος.

«Ελπίζω να μη βρεθώ σε μια κατάσταση όπου να πάω στην τουαλέτα και όταν επιστρέψω να βρω την πόρτα να μην ανοίγει», έγραψε στο Aviation News. «Σοβαρά, αναρωτιέμαι ποιος κάθεται δίπλα μου στο πιλοτήριο. Είτε τους γνωρίζετε ή μόλις τους έχετε συναντήσει μέσα στο κόκπιτ, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι μπορεί να τον ή την εμπιστευτώ;», γράφει.

-----------------

Διαψεύδουν τη γνησιότητα του βίντεο από το Airbus


Οι γαλλικές αρχές χαρακτηρίζουν ψεύτικο το βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους η γερμανική Bild και το γαλλικό περιοδικό Paris Match και στο οποίο έχουν καταγραφεί (;) οι τελευταίες στιγμές της μοιραίας πτήσης του Airbus A320 της Germanwings.

«Οι αναφορές αυτές είναι απόλυτα λάθος και δεν έχουν εξακριβωθεί πουθενά», τόνισε στο CNN ο εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων Jean-Marc Menichin. Παράλληλα επεσήμανε ότι τα κινητά που συνέλλεξαν οι διασώστες από το σημείο της συντριβής δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί για το τι περιέχουν.

Από την άλλη οι υπεύθυνοι της Bild και του Paris Μatch υπογραμμίζουν ότι είναι βέβαιοι για την αυθεντικότητα του βίντεο που έχουν στην κατοχή τους και το οποίο όπως υποστηρίζουν καταγράφηκε από κινητό που βρέθηκε στα συντρίμμια.




Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα νέα στην υπόθεση Γιακουμάκη


Νέα αποκάλυψη: Με πολύ αλκοόλ έβαλε τέλος στο μαρτύριό του ο Γιακουμάκης


Στοιχείο- "βόμβα" επεφύλασσαν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων του Βαγγέλη Γιακουμάκη, καθώς στα εργαστήρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων εντοπίστηκε σημαντική ποσότητα αλκοόλ στα σπλάχνα του.

Ο άτυχος σπουδαστής, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού ή μετά από αυτό, φαίνεται να έχει καταναλώσει σχετικά μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, πιθανόν τσικουδιά.

Αυτή η διαπίστωση δίνει νέα τροπή στις έρευνες, καθώς οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αναζητούν ξανά τους μάρτυρες που ήταν παρόντες στο εστιατόριο, για να εξακριβώσουν αν είχε πιει αλκοόλ κατα τη διάρκεια του γεύματος.

(Πατήστε επάνω στο δημοσίευμα για μεγαλύτερη ανάλυση):



------------------------

Στη ΓΑΔΑ η Ακρίτα για τον Γιακουμάκη


Κατάθεση στη ΓΑΔΑ έδωσε σήμερα η Έλενα Ακρίτα για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, όπως αποκάλυψε η ίδια μέσα από τον λογαριασμό της στο facebook.

"Για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη έδωσα κατάθεση σήμερα στην ΓΑΔΑ, στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής, μετά από πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Ιωαννίνων και των ανακριτικών αρχών. Εννοείται πως δεν αποκάλυψα τις πηγές μου" έγραψε χαρακτηριστικά η Έλενα Ακρίτα δημοσιεύοντας στη συνέχεια το κείμενο που είχε γράψει απαντώντας στον πρώην υπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη, σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός του, στην υπόθεση του άτυχου φοιτητή.

Η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα στο facebook



Όλο το κείμενο της Έλενας Ακρίτα:

1.) Το ιστορικό

Στην εφημερίδα 'Τα Νέα', (28/02/2015) σε άρθρο - ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης με τίτλο "Το παιδί απ' τα Γιάννενα, κύριε Πανούση" ερωτώ εάν έχει ακουστεί το όνομα κρητικού βουλευτή στην υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη.

ΔΕΝ φωτογραφίζω τον βουλευτή,
ΔΕΝ αναφέρω νομό
ΔΕΝ αναφέρω κόμμα
ΔΕΝ αναφέρω επάγγελμα.

Γράφω:
"Προσωπικά - μετά από δημοσιογραφική έρευνα - είμαι 90% βέβαιη για την ταυτότητα του: Το υπόλοιπο 10% δυστυχώς με εμποδίζει να το δημοσιοποιήσω.

Ο κ Γιάννης Πανούσης εμμέσως πλην σαφώς με επιβεβαιώνει και απαντά:
"Η εμπλοκή οποιουδήποτε πολιτικού και για οποιονδήποτε λόγο απόκρυψης είναι τόσο αποδοκιμαστέα ώστε θα έπρεπε για λόγους ηθικής τάξης και παραδειγματισμού ο αρχηγός του κόμματός του να τον αποβάλει από τη Βουλή. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να καταδικάζονται δημόσια πριν γίνουν καρκινογόνα."

2.) Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Ο πρώην βουλευτής Χανίων κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης - μετά από ημέρες σιωπής - χθες παραδέχεται ότι όντως το 2013 είχε επικοινωνήσει με τον Διευθυντή της Σχολής στα Γιάννενα. Και υμνεί το ήθος του Διευθυντή της Σχολής επειδή δεν εισάκουσε την παρέμβαση-ρουσφέτι του.
Ασχέτως που μια μέρα ο Διευθυντής αυτός είχε πει σε δελτίο ότι ουδέποτε είχε ενοχληθεί από οποιονδήποτε βουλευτή.
Εδώ λοιπόν, κάποιος από τους δυο δεν λέει την αλήθεια: Φαντάζομαι ότι αυτό θα ερευνηθεί πρωτίστως από τον Εισαγγελέα Ιωαννίνων με τον οποίον θα επικοινωνήσει ο πρώην βουλευτής.

Επιπλέον είμαι βέβαιη πως ο κ. Εισαγγελέας θα διερευνήσει ενδελεχώς αν ο Διευθυντής γνώριζε ή όχι τα βασανιστήρια στον Βαγγέλη Γιακουμάκη ο οποίος τελούσε υπό την προστασία του.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης δηλώνει πως μεσολάβησε για να μην αποβληθεί από την εστία σπουδαστής, ο οποίος μαζί με την παρέα είχε προκαλέσει φθορές στο δημόσιο κτίριο: Και - κατά τον κ. Μαρκογιαννάκης πάντα - "είχε προκαλέσει και άλλες ζημιές". Ζημιές μόνον υλικές;;; Που αντί να καλύψει ο σπουδαστής και η οικογένεια του, θα κάλυπτε ο Έλληνας φορολογούμενος - με μεσολάβηση του πρώην βουλευτή;

Τα ερωτήματα προς τον κ. Μαρκογιαννάκη

Άκουσα χτες Τετάρτη 04/03/2015 τον κ. Μαρκογιαννάκη στην ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Μπογδάνο.
Αν και ερωτήθηκε από τον συνάδελφο, αρνήθηκε όχι μόνο να αποκαλύψει το όνομα του ταραξία προστατευόμενου του - αλλά να αναφέρει ακόμα και το χωριό καταγωγής του.

Ερωτήματα:

- Γιατί δεν μας αναφέρει ποιος είναι;
- Γιατί δεν μας αναφέρει καν από που κατάγεται;
- Γιατί μεσολάβησε για να καλυφθεί μια κατάφωρη παραβίαση του Νόμου;
- Γιατί ζήτησε να μείνει ατιμώρητη μια έκδηλα παραβατική συμπεριφορά;
- Το άτομο αυτό είναι ακόμα σπουδαστής στην Σχολή;
- Αν όχι, μήπως είναι άλλοι από την ίδια 'παρέα';

Λέει ο κύριος Μαρκογιαννάκης:
«Αν πρόκειται για την ίδια ομάδα φοιτητών δεν το γνωρίζω, εγώ δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί που κατηγορούνται από την οικογένεια για bullying».

Βγαίνει σε όλα τα κανάλια ενώ - στο μεταξύ - δεν έχει πράξει το αυτονόητο; Να μάθει πρωτίστως τα ονόματα των εμπλεκόμενων ατόμων; Αυτή δεν θα ήταν λογική η αφετηρία της έρευνας του;
Και τέλος, εμπλέκεται το όνομα του ως του ατόμου που καλύπτει αυτή την συμμορία: Κι, αντί να πάει επί τόπου και να τους πάρει όλους ο διάολος, σωπαίνει τόσο καιρό;

Επί προσωπικού

Ο θείος του Βαγγέλη, κ. Γιάννη Γιακουμάκη - αε πρώτη επιστολή του μου επιτίθεται. Σε αμέσως ανασκευάζει τα πάντα: Ξαφνικά πρωτοβουλία μου είναι, όπως γράφει 'σεβαστή κι εκτιμητέα'. Θα το προσπεράσω και δεν θα σχολιάσω την 'μεταστροφή', σεβόμενη την οικογένεια του παιδιού.

Όσο για τον κ. Μαρκογιαννάκη ο οποίος μου προσάπτει ιδιοτελή κίνητρα...δημοσιότητας ένα θα πω:

Για το θέμα του παλικαριού, μου ζητήθηκε να μιλήσω σε όλα τα δελτία ειδήσεων, όλες τις ενημερωτικές εκπομπές, όλα τα δημοσιογραφικά μαγκαζίνο, όλες τις εφημερίδες, όλο τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Οι συνάδελφοι μου μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι αρνήθηκα να βγω γιατί - όπως πανομοιότυπα είπα σε όλους - "το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να θεωρηθεί καπηλεία μια τέτοια συμμετοχή".

Όσο για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχελογιαννάκη που βγήκε ωρυόμενος - του υπόσχομαι πως και οι συνάδελφοι μου και εγώ δεν θα ξανακάνουμε την παραμικρή κίνηση, χωρίς να του ζητήσουμε πρώτα την άδεια. Και μέχρι να νομοθετηθεί κιόλας αυτό, ας κάνει καμιά απεργία πείνας μασουλώντας τα παξιμαδάκια του.

Κλείνοντας

Κύριοι,

Όταν υπάρχει Amber Alert και σε περιπτώσεις ζωής και Θανάτου και γίνεται μεγάλη έρευνα πανελλαδικά για να βρεθεί η αλήθεια και να εντοπιστεί το παλικάρι - πρωτοετής Νομικής γνωρίζει ότι:

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
ΕΓΩ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΕΦΕΡΑ (ΩΣ ΟΦΕΙΛΑ) ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

Πιστεύω - ή θέλω να πιστεύω - πως, κάποια στιγμή, η αλήθεια θα βγει στο φως. Όπως και οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας.

Φτάνει μόνο να μην είναι αργά για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη!

------------------------


Τσούκαλης: Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί για το θάνατο του Γιακουμάκη

"Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεν έπινε αλκοόλ" δήλωσε ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης.

"Θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι όταν μια σορός βρίσκεται 35 με 37 μέρες σε προχωρημένη σήψη, τα ποσοστά του αλκοόλ ανεβαίνουν από τη σήψη. Οπότε δεν τίθεται θέμα αλκόολ. Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν ένα πάρα πολύ ήσυχο παιδί, σας διαβεβαιώνω ότι δεν έπινε. Ήταν ένα παιδί πρότυπο ευγένειας και καλοσύνης" δήλωσε ο Γιώργος Τσούκαλης.

"Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν ένα παιδί άψογο μακριά από ποτά και παραβατικότητα" τόνισε ο ιδιωτικός ερευνητής.

"Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη" σχολίασε.

Δείτε το βίντεο από τις ειδήσεις του Star:

Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες στο Μαραθώνα


Διοργανώνεται το Σάββατο με ελεύθερη είσοδο.

Μεγάλη συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες, ιδιαίτερα αγαπημένους στη νεολαία, διοργανώνει το Σάββατο, 4 Απριλίου, ο δήμος Μαραθώνα.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου, στις 18.00, στην Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου και είναι δωρεάν για όλους και όχι μόνο για τους κατοίκους του Μαραθώνα.

Μάλιστα, πρόσκληση για τη συναυλία απηύθυνε προσωπικά ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, μέσω του λογαριασμού που διατηρεί στο Instagram.

«Καλό μήνα! Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου που σας προσφέρουν εθελοντικά τα μεγαλύτερα είδωλα της νεολαίας!», έγραψε ο κ. Ψινάκης. «Η πρόσκληση είναι δωρεάν και ισχύει για όλους σας... όχι μόνο για τους κατοίκους του Μαραθώνα. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους καλλιτέχνες και στην PANIC για την ευγενική αυτή κίνηση τους. Σας περιμένουμε με τρέλα», συμπλήρωσε.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι παροχές σε είδος θα φορολογηθούν με τις φετινές δηλώσεις


Οι παροχές σε είδος που δόθηκαν το 2014 σε εργαζόμενους θα φορολογηθούν για πρώτη φορά με τις φετινές δηλώσεις, εφόσον υπερβαίνουν τα 300 ευρώ.

Πρόκειται για παροχές που αφορούν σε δαπάνες μέσω εταιρικών πιστωτικών καρτών, τη χρήση εταιρικών αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων κ.α., σύμφωνα με όσα ορίζει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Σε ότι αφορά τις παροχές σε είδος του 2015, σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου διευκρινίζεται ότι δεν θα υποβληθούν σε μηνιαία παρακράτηση φόρου και ότι, όπως και φέτος, ο φόρος υπολογισθεί και θα καταβληθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «όσον αφορά στις παροχές σε είδος, λόγω του ότι η αποτίμησή τους είναι δυσχερής έως και αδύνατη κατά τη στιγμή της χορήγησής τους γίνεται δεκτό ότι δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών αλλά ο οφειλόμενος φόρος υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, δεδομένου ότι η αξία τους (εφόσον αυτές φορολογούνται) προσαυξάνει το εισόδημα από μισθωτή εργασία των δικαιούχων. Σε περιπτώσεις που έχει ήδη διενεργηθεί παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών, ο φόρος αυτός θα συμψηφισθεί κατά την εκκαθάριση».

Μειωμένη κατά 30% η έκτακτη εισφορά

Στην εγκύκλιο της ΓΓΔΕ προβλέπεται ακόμη ότι:

- η μηνιαία παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς εισοδήματος από το 2015 θα πρέπει να είναι μειωμένη κατά 30%, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος ο οποίος ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

- ο παρακρατούμενος φόρος εισοδήματος από μισθωτή εργασία, θα πρέπει να αποδίδεται ακόμα και αν οι δεδουλευμένες αποδοχές δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" η Ελένη Λαζαρίδου


Πέθανε σήμερα σε ηλικία 83 ετών η Ελένη Λαζαρίδου, άνθρωπος σύμβολο της έννοιας του "φιλότεχνου" και ανιδιοτελή εργάτη της τέχνης και των δημιουργών στη Θεσσαλονίκη.



Δημοσιογράφος (ξεκίνησε απ' την εφημερίδα "Δράση" στις αρχές της δεκαετίας του '60), ραδιοφωνική παραγωγός (σειρά εκπομπών πολιτιστικού περιεχομένου πολυετούς διάρκειας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ -3 απ' τις αρχές της δεκαετίας του '80), συγγραφέας, ιδρυτικό μέλος φορέων πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη (από τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία "Τέχνη" στη δεκαετία του '60, μέχρι την ίδρυση του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), ιδρύτρια και η ακάματη "ψυχή" του Ιδρύματος Φίλων Μελίνας Μερκούρη, μέλος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ (στη δεκαετία του '80), διευθύντρια του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΘ, προσωπική φίλη της Μελίνας Μερκούρη και του Ζυλ Ντασσέν, της Δέσπως Διαμαντίδου και του συνόλου σχεδόν των λογοτεχνών και εικαστικών της πόλης.

Υπήρξε συγγραφέας σειράς πεζών κειμένων ("Το ταξίδι των θαυμάτων" Εκδ. Διαγωνίου, "Ντίνος Χριστιανόπουλος - μικρό πορτρέτο" 1987), συλλογής ποιημάτων ("Με στραμμένες τις ρίζες στον ουρανό"), "Πειραματική σκηνή της "Τέχνης -11 χρόνια θέατρο στη Θεσσαλονίκη" -1990 κ.α.

"Ήταν ο άνθρωπος που εξέφραζε με απόλυτη ανιδιοτέλεια την απόλυτη έννοια για την πόλη" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την Ελένη Λαζαρίδου, ο θεατρολόγος - καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραματικής σκηνής της "Τέχνης", Νικηφόρος Παπανδρέου, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως..."όταν κάποτε με ρώτησαν ποιον θα πρότεινα για δήμαρχο σ' αυτή την πόλη, απάντησα αβίαστα: Την Ελένη Λαζαρίδου, με μόνη αιτιολογία την συνεχή και απόλυτα ανιδιοτελή ανησυχία και δραστηριότητά της για τη Θεσσαλονίκη".

Άνθρωπος χαμηλών τόνων και υψηλών ιδανικών η Ελένη Λαζαρίδου - μορφή του ενεργούς πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη επί πέντε και πλέον δεκαετίες, έζησε και πέθανε μόνη προσφέροντας το σύνολο των όποιων οικονομικών στοιχείων απέκτησε εργαζόμενη επί 40 και πλέον χρόνια σε φορείς πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο (Πέμπτη 2 Απριλίου) στις 11.30 π.μ. από την εκκλησία Αναστάσεως του Κυρίου (κοιμητήρια Θέρμης).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η νέα ρύθμιση για οφειλές στον ΟΑΕΕ


Από την Πέμπτη 2 Απριλίου, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στη νέα ρύθμιση οφειλών και οι οφειλέτες του Οργανισμού Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Στη ρύθμιση υπάγονται οι ασφαλιστικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 2η Μαρτίου 2015.

Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ, ενώ ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών.

Ειδικότερα προβλέπεται:

Έκπτωση 100% για εφάπαξ καταβολή της οφειλής

Έκπτωση 80% για ρύθμιση έως 36 δόσεις

Έκπτωση 70% για ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις

Έκπτωση 60% για ρύθμιση από 51 έως 72 δόσεις και τέλος,

Έκπτωση 50% για ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις

Υπενθυμίζεται ότι μόνο για το ΙΚΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ και του ΙΚΑ, μέσα σε πέντε ημέρες έχουν κατατεθεί και εγκριθεί 7.690 αιτήσεις , ενώ ρυθμίστηκαν 523 εκατομμύρια ευρώ.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την εγκύκλιο πατήστε ΕΔΩ


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο έλεος του Στρυμόνα αμέτρητες καλλιεργήσιμες εκτάσεις


Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να συγκρατήσει τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα, που πλημμυρίζουν το ένα μετά το άλλο τα χωράφια στον νοτιοανατολικό κάμπο των Σερρών.

Η εικόνα θυμίζει... ντόμινο, με τα αναχώματα να σπάνε το ένα μετά το άλλο, ανοίγοντας νέες «πληγές» στους ήδη «τραυματισμένους» δήμους Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ν. Ζίχνης και Αμφίπολης.

Μέχρι αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βισαλτίας Γιώργο Μαυρίδη, περισσότερα από 25.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει σε Αχινό, Ίβηρα και Μαυροθάλασσα, αφού τα αναχώματα στο Πατρίκι και τον Αχινό δεν άντεξαν την πίεση του νερού και έσπασαν.

Η δε κτηνοτροφική μονάδα στον Αχινό μοιάζει σαν... χάρτινο σπίτι στη μέση μιας λίμνης, με την πρόσβαση να είναι εφικτή μόνο με βάρκα. "Χθες απομακρύναμε περίπου 60 ζώα από τη μονάδα, ενώ το απόγευμα μεταβήκαμε με βάρκες στο σημείο προκειμένου να μεταφέρουμε τροφή στα άμοιρα ζώα" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαυρίδης.

Οι κάτοικοι του δήμου Βισαλτίας, όπου το ανάχωμα του Ψυχικού έσπασε και το ανάχωμα στο Πεθελινό είναι σπασμένο σε δύο σημεία, δεν μπορούν να πιστέψουν το κακό που τους βρήκε.

Στην περιοχή παραμένει ο Στρατός, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και αστυνομική δύναμη, που αποτρέπει τη διέλευση αγροτών από πρώην αγροτικούς δρόμους, ενώ τα νερά του παραποτάμου Μπέλιτσας που «εισβάλλουν» με δύναμη στον Στρυμόνα απειλούν κτηνοτροφική μονάδα που βρίσκεται στο Παραλίμνιο με 300 ζώα.

«Στήνουμε συνέχεια αναχώματα, τα μηχανήματα δεν σταματούν ούτε το βράδυ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Γιώργος Στόικος, τονίζοντας ότι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι να προστατέψει την κτηνοτροφική μονάδα του Παραλιμνίου και να διατηρήσει τον αγροτικό δρόμο πρόσβασης ανοιχτό, καθώς κάθε μέρα ο κτηνοτρόφος μεταφέρει δύο τόνους γάλα. «Αν δεν τον προστατεύσουμε, θα καταστραφεί» εξήγησε ο κ. Στόικος.

Σύμφωνα δε, με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ στις Σέρρες Κωνσταντίνο Στέφο, «τα νερά του ποταμού Στρυμόνα σήμερα θα φτάσουν στο Μύρκινο, με το βαθύ σπάσιμο στο ανάχωμα του Θολού του δήμου Ν. Ζίχνης να δυσχεραίνει την κατάσταση, ενώ η συνάντηση του ποταμού Αγγίτη με τον Στρυμόνα στην περιοχή του Δραβίσκου θα προκαλέσουν και άλλες πλημμύρες».

Πέφτει η στάθμη των νερών στην Κερκίνη

Στα βόρεια του νομού, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που στέλνει η Κερκίνη, καθώς σύμφωνα με τον κ. Στέφο, η στάθμης της λίμνης πέφτει καθημερινά. «Έχει πέσει ήδη εννέα εκατοστά, ενώ αναμένουμε να πέσει κι άλλο. Αν είμαστε τυχεροί θα καταφέρουμε, μέσα σε δέκα μέρες, η στάθμη της λίμνης να πέσει κάτω από 35 μέτρα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα συναντάται, σήμερα, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας, με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση προκειμένου να τού ζητήσει οικονομική υποστήριξη, ύψους 380.000 ευρώ, για την άμεση κατασκευή των κατεστραμμένων από την πλημμύρα αρδευτικών δικτύων και αντλιοστασίων στην περιοχή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η λίστα με τα μέτρα Βαρουφάκη


Επανέρχεται η 13ης σύνταξη στους χαμηλόμισθους - Τι προβλέπεται για φορολογία.

Μια νέα λίστα με μεταρρυθμίσεις έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες η οποία περιλαμβάνει μέτρα για τη συγκέντρωση 6 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.

Το επίμαχο ντοκουμέντο, 26 σελίδων, περιήλθε στην κατοχή των Financial Times, με τον αρθρογράφο Πίτερ Σπίγκελ να κάνει λόγο για την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια της Αθήνας, ώστε να «ξεκλειδωθούν» τα 7,2 δισ. ευρώ και να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα παρουσίασε ένα κείμενο 27 σελίδων και όχι 26, όπως σημειώνουν οι FT.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η λίστα βασίζεται κυρίως σε διάφορα σχέδια να παταχθεί η φοροδιαφυγή και προσπάθειες να ενισχυθούν τα έσοδα από τα νέα μέτρα. Εκεί περιλαμβάνονται και 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους υπεράκτιων τραπεζικών εμβασμάτων και 600 εκατ. ευρώ από το νέο σύστημα λαχείων στις αποδείξεις.

Παρά τις απαιτήσεις από την Αθήνα ότι θα έπρεπε να της επιτραπεί η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, σύμφωνα με το έγγραφο, τα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο αισιόδοξο σενάριο, σε ένα πλεόνασμα στα 3,9% του ΑΕΠ.

Επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους


Στο έγγραφο περιλαμβάνονται παροχές ύψους 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία, περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή της 13ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους, από το Δεκέμβριο του 2015.

Τι προβλέπεται για τη φορολογία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:


- Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) θα συνδυάζει τα τραπεζικά εμβάσματα με βάσεις δεδομένων για τη φορολογική δήλωση, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ στην κατεύθυνση καταπολέμησης της διαφθοράς.

Τα βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:


- Ενίσχυση του τραπεζικού τομέα με τεχνικές εξόρυξης δεδομένων και βελτίωση του ισχύοντος συστήματος ανάλυσης κινδύνου υπό την καθοδήγηση των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ της ελληνικής κυβέρνησης .

- Η Γενική Γραμματεία Εσόδων εντόπισε ένα σύνολο από 5 συμπληρωματικά μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι λεπτομέρειες αυτών των πρωτοβουλιών είναι άμεσα διαθέσιμες για συζήτηση με τα θεσμικά όργανα.

- Αυτή η πολιτική αποτελεί μέρος των νομοσχεδίων - δράσεων - διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί το συντομότερο προς ψήφιση.

Μεταξύ άλλων, στην εκτενή λίστα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:


- Κινητοποίηση λοιπών δημοσίων εσόδων:
Αύξηση εσόδων από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, από την αδειοδότηση διαδικτυακών εταιρειών στοιχηματισμού και από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών).

- Αποκρατικοποιήσεις:
Συνολικά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ.

- Διαχείριση δημοσίων οικονομικών:
Μεταρρύθμιση της διοίκησης εσόδων, αυξημένη επίβλεψη των δημοσίων οικονομικών, σχέδιο «πόντων πολίτη» για τους νομοταγείς φορολογούμενους, μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες, ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

- Δημόσια διοίκηση:
Πλήρης ψηφιοποίηση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και διαδικασιών, συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία).

- Κρατικές επιχειρήσεις:
Ενίσχυση της επίβλεψης και των διαδικασιών αξιολόγησης των κρατικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

- Επιχειρηματικό περιβάλλον και ανταγωνισμός:
Μεταρρύθμιση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων για κάθε συναλλαγή των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύνδεση του Εθνικού Κτηματολογίου με το μητρώο ακινήτων.

- Αντιμετώπιση κρίσιμων ελλείψεων του τραπεζικού τομέα:
Στρατηγικό πλαίσιο για τη σταθεροποίηση και τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αυξημένη ανεξαρτησία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενίσχυση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος, συνεισφορά των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, συγκεκριμένα κριτήρια για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ανάπτυξη νέου θεσμικού πλαισίου για τη μεταρρύθμιση και την επέκταση του δικτύου των συνεταιριστικών και περιφερειακών τραπεζών.

- Ενέργεια και Περιβάλλον:
Ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, μεταρρυθμίσεις στη δασική νομοθεσία.

- Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη:
Εισαγωγή ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διαμεσολάβηση, εισαγωγή ψηφιακής αρχειοθέτησης.

- Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας:
Μέτρα για τη μείωση της αδήλωτης εργασίας, μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις, τη διαμεσολάβηση και τη διαιτησία, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

- Μεταρρυθμίσεις Κοινωνικής Πρόνοιας:
Βελτίωση της νομοθεσίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επέκταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν ως τις 28 Φεβρουαρίου του 2016, αναστολή της αυτόματης αναπροσαρμογής των συντάξεων, αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αλλαγή του υπολογισμού των εφάπαξ, διάλογος για τους όρους χορήγησης του ΕΚΑΣ, επαναφορά της 13ης σύνταξης για χαμηλοσυνταξιούχους, συντόμευση της διαδικασίας για την καταβολή της σύνταξης σε νέους συνταξιούχους, αλλαγές στη λειτουργία των ΚΕΠΑ, δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Οφειλετών, επανεξέταση των σχεδίων εθελοντικής εξόδου, συγχωνεύσεις ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Ανοικοδόμηση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας:
Σειρά μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας.

Ανθρωπιστική κρίση:
Κουπόνια σίτισης, επανασύνδεση ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά, επιδότηση ενοικίου, επανασχεδιασμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Πρωτοδικείο διατάσσει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων στην ΕΡΤ


Το δικαστήριο θεωρεί παράνομες τις 2.915 απολύσεις.

Απόφαση Βόμβα του Πρωτοδικείου Αθηνών διατάσσει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων της ΕΡΤ στον διάδοχο φορέα, που σχηματίστηκε μετά το «λουκέτο» που μπήκε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με πρόεδρο των πρωτοδίκη Χριστόφορο Λινό εξέδωσε μια απόφαση η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία το περασμένο έτος έκρινε ότι οι απολύσεις στην ΕΡΤ δεν υπάγονται στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις (για την οποία αναφέρει πως δεν είναι δεσμευτική για τα πολιτικά δικαστήρια) .

Το δικαστήριο θεωρεί παράνομες τις ομαδικές απολύσεις των 2.915 εργαζομένων που έγιναν τον Ιούνιο του 2013 και κρίνει πως υποχρεούται ο διάδοχος φορέας στην άμεση επαναπασχόλησή τους με την απειλή χρηματικής ποινής 100 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης και για κάθε εργαζόμενο.

Στο Πρωτοδικείο προσέφυγαν 198 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι οι απολύσεις είναι παράνομες ως αντίθετες στην Ευρωπαϊκή (Οδηγίες 75/129/ΕΟΚ, 92/56/ΕΟΚ και 98/59/ΕΚ) και την Ελληνική νομοθεσία (νόμος 1387/1983) για τις ομαδικές απολύσεις.

Με την υπ΄ αριθμ. 820/2015 απόφασή του το Πρωτοδικείο κρίνει ότι εμπίπτουν στην νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και επομένως έπρεπε να έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου 1387/1983. Δηλαδή ο εργοδότης «οφείλει, πριν προχωρήσει σε αυτές, να προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προς το σκοπό αποφυγής ή μείωσης των σχεδιαζόμενων απολύσεων, παρέχοντας σε αυτούς κάθε χρήσιμη πληροφορία, αλλά και ανακοινώνοντάς τους, τους λόγους του σχεδίου απολύσεων, τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων και των απασχολούμενων εργαζομένων, το χρονικό διάστημα στο οποίο πρόκειται να γίνουν απολύσεις, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των εργαζομένων που πρόκειται να απολυθούν».

Σύμφωνα με την απόφαση η ΕΡΤ «συνιστούσε πέραν πάσης αμφιβολίας επιχείρηση υπαγόμενη στη νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων, αφού παρείχε μεν δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία, πλην όμως δεν αποτελούσε οργανισμό δημοσίου δικαίου». Δηλαδή, η ΕΡΤ «δεν συνδεόταν με την άσκηση δημόσιας εξουσίας, ως τέτοιας προφανώς νοούμενης της αρμοδιότητας εκείνης να θεσπίζει μονομερώς κανόνες δικαίου», έτσι ώστε να εξαιρείται από την νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων. Η ΕΡΤ «διέθετε και κερδοσκοπικό χαρακτήρα, δοθέντος ότι είχε τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τις παραγόμενες από την ίδια ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές της και να αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω των θυγατρικών της, ενώ εισέπραττε έσοδα από διαφημίσεις και από κάθε άλλη πηγή και επομένως δρούσε σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, όπως άλλωστε έχει γίνει δεκτό και με την 12/2013 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου». Επικαλέστηκε μάλιστα το Πρωτοδικείο για ενίσχυση της κρίσης του και σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δικαστήριο κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς τους 198 απολυμένους της συγκεκριμένης απόφασης. Δηλαδή σε περίπτωση μη άμεσης επαναπασχόλησής τους, υποχρεούται ο διάδοχος φορέας να πληρώνει για κάθε έναν από αυτούς 100 ευρώ για κάθε ημέρα άρνησης επαναπασχόλησής τους.

Δικηγόροι των εργαζομένων ήταν η Λέκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών Φωτεινή Δερμιτζάκη και ο Δημήτριος Βασιλείου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολύτεκνος ζητά από το ΣτΕ αφορολόγητο όριο


Το ανώτατο δικαστήριο καλείται να απαντήσει εάν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.

Απάντηση στο ερώτημα αν παραβιάζεται το Σύνταγμα από τη μη πρόβλεψη από το κράτος αφορολογήτου ορίου των πολύτεκνων οικογενειών, το οποίο υπέβαλε πολύτεκνος από τη Θεσσαλονίκη, καλείται να δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε δίκη-πιλότο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά το οποίο στηρίζεται στον ισχυρισμό του ότι «στερείται της φοροδοτικής ικανότητας για το ποσό εισοδήματος μέχρι του ύψους των 31.652,24 ευρώ», επειδή το ποσό αυτό δαπανήθηκε αποκλειστικά για τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης της οικογένειας του και ζητεί το ποσό αυτό να κριθεί ως «εξατομικευμένο αφορολόγητο όριο».

Ο πολύτεκνος έχει προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και ζητεί να ακυρωθεί ο προσδιορισμός του φόρου του που εκδόθηκε σύμφωνα με τη δήλωση φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014.

Το ΣτΕ έκανε δεκτό το επίμαχο αίτημα του αφού αφορά γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα, αυτό «της συνταγματικότητας (παράβαση των άρθρων 2 παρ. 1, 4 παρ. 5 και 21 παρ. 2 του Συντάγματος) της παράλειψης του νομοθέτη να λάβει ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, υπό τη μορφή είτε θεσπίσεως αφορολογήτου ορίου στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υπέρ των οικογενειών αυτών είτε προβλέψεως διαδικασίας για την απόδειξη της φοροδοτικής τους ικανότητας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προφυλακίστηκε η 24χρονη για τη δολοφονία έξω από το νεκροταφείο Αχαρνών


Ενώπιον της ανακρίτριας αρνήθηκε τη δολοφονία που αρχικά ομολόγησε στους αστυνομικούς.

Στροφή 180 μοιρών έκανε η νεαρή κατηγορούμενη για τη δολοφονία 33χρονου έξω από το νεκροταφείο Αχαρνών στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η 24χρονη απολογούμενη, άλλαξε την προανακριτική της ομολογία ότι δολοφόνησε τον πρώην φίλο της γιατί την εξέδιδε και βίαζε τις αδελφές της και υπέδειξε ως δράστη του φονικού έναν άγνωστο άνδρα. Ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας η νεαρή γυναίκα ισχυρίστηκε πως το μοιραίο βράδυ ο 33χρονος είχε ραντεβού με έναν άνδρα με τον οποίο καυγάδισε.

«Δεν τον σκότωσα εγώ. Βρέθηκαν στο νεκροταφείο με έναν γνωστό του και άρχισαν να μαλώνουν. Ο 33χρονος μου ζήτησε να φύγω, όπως και έπραξα. Όταν τον αναζήτησα μετά στο τηλέφωνο δεν μου απαντούσε και ανησύχησα. Δεν ξέρω τα στοιχεία του άνδρα που τον σκότωσε» φέρεται να είπε στην ανακρίτρια. ¨Όταν η κατηγορούμενη ρωτήθηκε από την δικαστική λειτουργό για ποιο λόγο ομολόγησε ένα έγκλημα που δεν είχε κάνει η 24χρονη, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε ότι ήθελε να προστατέψει τα μέλη της οικογένειας της γιατί φοβήθηκε ότι θα έμπαιναν στο στόχαστρο των αρχών ως ύποπτοι.

Οι ισχυρισμοί της νεαρής κατηγορούμενης δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα οι οποίες της «έδειξαν» το δρόμο για τη φυλακή καθώς την έκριναν προφυλακιστέα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η… πρωταπριλιά στα ΜΜΕ του κόσμου


Πρωταγωνιστές ο Γιάννης Βαρουφάκης, το CERN, ο Τζέρεμι Κλάρκσον και το... εστιατόριο της ΕΚΤ.

Από την οριστική λύση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας και τα τραμπολίνο στα σουπερμάρκετ για να φτάνουν οι καταναλωτές στα πάνω ράφια, μέχρι και το γραφικό εστιατόριο «Η Δύση του Ευρώ», εφημερίδες, ιστότοποι αλλά και εταιρείες επινόησαν ευφάνταστες «ειδήσεις», προς τέρψη του αναγνωστικού τους κοινού, για να τιμήσουν για άλλη μια χρονιά το έθιμο της Πρωταπριλιάς.

Στο πνεύμα των ημερών, η Commerzbank ανέφερε ότι βρέθηκε η λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας: ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε να επιβληθεί μια εφάπαξ ειδική άδεια χρήσης, ύψους 1 ευρώ, στους χρήστες του... Πυθαγόρειου Θεωρήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα έσοδα, από την 1η Απριλίου 570 μέχρι σήμερα, με επιτόκιο 4%, θα ανέλθουν στα 107.443.980.002.362.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Commerzbank.

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung από την πλευρά της δημοσιεύει ένα «ρεπορτάζ» για το εστιατόριο που προτίθεται να ανοίξει η... Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα ονομάζεται "Η Δύση του Ευρώ" και θα προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης στους φτωχούς της νότιας Ευρώπης.

Βγαλμένο από την επικαιρότητα ήταν και το πρωταπριλιάτικο αστείο της βρετανικής εφημερίδας Guardian: ο Τζέρεμι Κλάρκσον, ο πασίγνωστος δημοσιογράφος, πρώην παρουσιαστής της εκπομπής αυτοκινήτου Top Gear, που έγινε διάσημος για το ιδιαίτερο, πολιτικώς «ανορθόδοξο» ύφος του αλλά και την προτίμησή του στα ενεργοβόρα πετρελαιοκίνητα οχήματα, έκανε μεταστροφή και έγινε ακτιβιστής για την προστασία του περιβάλλοντος. Ελπίζει, λέει η εφημερίδα, να ανακτήσει έτσι την εμπιστοσύνη του βρετανικού κοινού και να αφοσιώσει τον χρόνο και τις οικονομίες του στον αγώνα για «την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, την οδική ασφάλεια και την αμοιβαία κατανόηση και ανοχή μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς».

Μια παραπλήσια ιστορία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα National του Άμπου Ντάμπι μάλλον προκάλεσε απορία, παρά γέλια, στους κατοίκους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να απαγορεύσουν όλα τα αυτοκίνητα SUV και 4x4 και να τα αντικαταστήσουν με άλλα, φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Η Metro του Λονδίνου δημοσίευσε τη φωτογραφία μιας γυναίκας που πηδά σε τραμπολίνο για να φτάσει στα πάνω ράφια ενός σουπερμάρκετ Tesco.

Μια ανακάλυψη για Νόμπελ έγινε στο CERN. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών έγραψε στον ιστότοπό του ότι χάρη στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων οι επιστήμονες διαθέτουν πλέον ακλόνητες αποδείξεις για την ύπαρξη της «Δύναμης»: ο θεωρητικός (και ανύπαρκτος) φυσικός Μπεν Κενόμπι του Πανεπιστήμιου Μος Έιζλι, του Τατουίν είπε ότι «η Δύναμη είναι αυτή που χαρίζει σε έναν πυρηνικό φυσικό τις ικανότητές του». Η είδηση βεβαίως δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στους φαν του «Πολέμου των Άστρων».

Η βρετανική εφημερίδα Sun κατήργησε τη βασίλισσα Ελισάβετ από τα χαρτονομίσματα: στο εξής, στο χαρτονόμισμα των 5 λιρών θα εικονίζεται ο επιτυχημένος μουσικός παραγωγός Σάιμον Κάουελ, σε αυτό των δέκα ο πρώην ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ (χωρίς τη Βικτόρια) και, προς τιμή της βασίλισσας, το χαρτονόμισμα των 20 λιρών θα κοσμεί η φωτογραφία της Έλεν Μίρεν, της ηθοποιού που έχει υποδυθεί τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Όσο για την ποδοσφαιρική ομάδα Άρσεναλ, αυτή αποφάσισε, σε συνεργασία με την εταιρεία αθλητικών ειδών Puma, να ρίξει στην αγορά μια πρωτοποριακή μπάλα για... αριστεροπόδαρους παίκτες. «Ο Σάντι Καθόρλα, ο Μεσούτ Εζίλ, ο Νάτσο Μονρεάλ και ο Εκτόρ Μπελερίν ήταν οι πρώτοι που δοκίμασαν τη νέα μπάλα και τα αποτελέσματα ήταν απίστευτα», διαβεβαίωσε στην ανακοίνωσή της η ομάδα.

Στη Βρετανία τα πρωταπριλιάτικα ψέματα, ιδίως στον Τύπο, έχουν μακρά παράδοση. Την 1η Απριλίου 1957 το BBC μετέδωσε ένα «ρεπορτάζ» για τη συγκομιδή των... σπαγγέτι στη νότια Ελβετία — και δέχτηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα από αφελείς τηλεθεατές που ήθελαν να μάθουν πώς θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν και οι ίδιοι τα δικά τους ζυμαρικά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Θετικά αποτελέσματα από τη συνάντηση με τον Δ. Στρατούλη


Δελτίο Τύπου 01.04.2015


Αρ. Πρωτ.: 749

Πολύωρη συνάντηση για σοβαρά συνταξιοδοτικά θέματα αλλά και για το ΚΕΠΑ είχε χθες 31 Μαρτίου αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη με τον Δ. Στρατούλη, Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Συζητήθηκαν ζητήματα συνταξιοδότησης των ατόμων με αναπηρία και αποκατάστασης των εισοδημάτων των συνταξιούχων ατόμων με αναπηρία και γονέων/κηδεμόνων ατόμων με βαριές αναπηρίες, καθώς και η λήψη επειγόντων μέτρων θεσμικού και διαδικαστικού χαρακτήρα για το ΚΕΠΑ. Τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά εδώ και εδώ.

Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και συμφωνήθηκαν τα παρακάτω:

• Ο υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα της ΕΣΑμεΑ να υπάρχει εκπρόσωπός της στο ΔΣ του ΙΚΑ, που έχει στην ευθύνη του την οργάνωση και λειτουργία του ΚΕΠΑ και θα προχωρήσει νομοθέτηση

• Ο υπουργός δέχτηκε ότι πρέπει να υπάρξει ισότητα μεταξύ των συνταξιούχων ΑμεΑ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα: οι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα για λόγους αναπηρίας εξαιρέθηκαν από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων του δεύτερου μνημονίου, βάσει του άρθρου 1 της Π.Ν.Π. του ν. 4111/13. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 34 του ιδίου νόμου, από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων του ιδιωτικού τομέα δεν εξαιρέθηκαν οι συνταξιούχοι αναπηρίας/γήρατος/θανάτου, εκτός των συνταξιούχων που είναι δικαιούχοι του εξωιδρυματικού επιδόματος. Με νομοθετική ρύθμιση εντός του 2015 αυτό παύει για τους συνταξιούχους με αναπηρία 80% και άνω και η ισότητα στις εξαιρέσεις από τις μειώσεις θα ισχύσει από 1/1/2016. Με παρόμοια νομοθετική ρύθμιση και στους ίδιους χρόνους θα επαναχορηγηθούν τα δώρα εορτών και αδείας σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας /γήρατος/θανάτου του ιδιωτικού τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί για λόγους αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω.

• Από 1/1/2016 επαναχορηγείται και το ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την ψήφιση του ν. 4093/12.

• Έγινε δεκτό το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος για ενοποίηση των προϋποθέσεων για την παροχή σύνταξης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσα διαφορετικά κριτήρια για τη συνταξιοδότηση ατόμων με αναπηρία, ακόμα και ατόμων που ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες αναπηρίας. Παραδείγματος χάρη οι ασφαλισμένοι με ποσοστό αναπηρίας 50% δικαιούνται συντάξεως μερικής αναπηρίας μόνο από τον ασφαλιστικό οργανισμό του ΙΚΑ.

• Ο κ. Στρατούλης δέχθηκε επίσης το πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ για την κατάργηση της παρ. 5 της υποπαραγράφου ΙΑ6 του ν. 4093/2012, σύμφωνα με την οποία η χορήγηση της σύνταξης υπερηλίκων του ΟΓΑ διακόπτεται, όταν το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους, υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι (4.320) ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάμων, των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα (8.640) ευρώ. Στο ανωτέρω εισοδηματικό κριτήριο προσμετρούνταν και τα αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται από την πρόνοια, παρόλο που τα αναπηρικά επιδόματα είναι απαλλασσόμενα από το φόρο και δεν λογίζονται ως εισόδημα που διατίθεται για βιοποριστικούς λόγους. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου 2015.

• Επίσης, άμεσα, μετά το Πάσχα, καταργείται η απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση που τέθηκε πρώτη φορά σε ισχύ με την σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ (αρ. Σ38/17 Αρ.39), με την οποία διακόπτεται το εξωιδρυματικό επίδομα κατά τη διάρκεια νοσηλείας του δικαιούχου. Το εξωιδρυματικό επίδομα είναι αδιανόητο να διακόπτεται σε άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες (παραπληγία - τετραπληγία, ακρωτηριασμοί) που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, στα οποία δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας τους, όπως και οι στοιχειώδεις προσβάσιμες υποδομές.

• Μετά το Πάσχα και με διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ θα κατατεθούν οι απαραίτητες τροπολογίες που θα ρυθμίσουν θέματα του ΚΕΠΑ.

• Ο υπουργός δεσμεύτηκε επίσης ότι θα μελετηθεί το πλαίσιο συνταξιοδότησης για λόγους αναπηρίας, για τα άτομα που η αναπηρία τους είναι προϋπάρχουσα της ένταξής τους στην εργασία: είναι τόσο ασαφές που έχει ως αποτέλεσμα συντάξεις ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια (π.χ. αιμοκαθαρόμενοι, θαλασσαιμικοί κ.λπ.) να μένουν εκτός συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ παράλληλα δεν έχουν καμία δυνατότητα να επανενταχθούν σε νέα θέση εργασίας, σύμφωνα με το μορφωτικό τους επίπεδο και τις ανάγκες της αναπηρίας τους.

• Άμεσα θα ανασυγκροτηθεί και θα ξεκινήσει τις εργασίες της η ειδική επιστημονική Επιτροπή για τις μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις.


• Στο άμεσο χρονικό διάστημα θα υπάρξει επόμενη συνάντηση του υπουργού με την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ, όπου θα συζητηθούν βελτιώσεις διατάξεων του άρθρου 37 του ν. 3996/2011, που αφορά τη συνταξιοδότηση συζύγων/ γονέων/ αδερφών ατόμων με αναπηρία.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η συνάντηση είχε θετικά αποτελέσματα και συμφώνησαν σε τακτικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις, για την αποκατάσταση των αδικιών που υφίστανται τα τελευταία χρόνια τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (138.54 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Μήπως και ελευθερωθούν το πεζοδρόμιο και η ράμπα…


Δελτίο Τύπου 01.04.2015


Αρ. Πρωτ.: 748

Συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση του θεσμού του «αστυνομικού της γειτονιάς» στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρία, στο πλαίσιο των επιταγών της νέας Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, κατέθεσε με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούση.

Η ΕΣΑμεΑ προτείνει την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του «αστυνομικού της γειτονιάς» έτσι ώστε να περιληφθεί σε αυτές και ο έλεγχος τήρησης των προβλέψεων για την προσβασιμότητα και η απονομή των προβλεπόμενων προστίμων σε περιπτώσεις π.χ. καταλήψεων ελεύθερου πλάτους όδευσης πεζοδρομίων, οδηγών τυφλών και ραμπών σε διαβάσεις, θέσεων οχημάτων ατόμων με αναπηρία κ.λπ., με στόχο τη διασφάλιση της δυνατότητας ισότιμης συμμετοχής των πολιτών με αναπηρία στη ζωή της γειτονιάς.

Είναι ευρέως γνωστό ότι παρότι η εθνική νομοθεσία περιλαμβάνει πλήθος προβλέψεων για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, στοχεύοντας - παρά τα όποια προβλήματα εφαρμογής- στην αυτόνομη κίνησή τους, εν τούτοις η άγνοια, η αναλγησία, η επικράτηση της λογικής του κέρδους, η ελλιπής αστυνόμευση κ.λπ. καθημερινά συντελούν στον πολλαπλασιασμό των εμποδίων και ουσιαστικά τον αποκλεισμό των πολιτών αυτών από βασικές δραστηριότητες με παράλληλη «ακύρωση» των νομοθετικών προβλέψεων περί δικαιωμάτων και μη διάκρισης.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, στόχος είναι ο «αστυνομικός της γειτονιάς» να καταστεί αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας και να συμβάλλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους, μέσα από διαδικασίες κοινωνικής διαμεσολάβησης. Με την υιοθέτηση της πρότασης της ΕΣΑμεΑ μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί ποιοτικά και η καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών με αναπηρία των πόλεων.

Η επιστολή επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.1 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικη έγραψε στο διαδίκτυο πως θα αυτοκτονήσει


Άμεση η επέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Άλλη μία περίπτωση πρόθεσης αυτοκτονίας, η οποία εκδηλώθηκε από χρήστη του διαδικτύου απέτρεψε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε πρόσφατα μέσω του «Cyber Alert», σχετικά με εκδήλωση πρόθεσης ατόμου να αυτοκτονήσει, ύστερα από ανάρτηση που πραγματοποίησε σε προφίλ που κατέχει σε διαδικτυακό ιστότοπο.

Ακολούθησε διαδικτυακή - αστυνομική έρευνα, για τον εντοπισμό των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων του ατόμου, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό του και τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας και σωματικής του ακεραιότητας. Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν η ταυτοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών του και ο γεωγραφικός εντοπισμός της κατοικίας του.

Σε επικοινωνία και συνεργασία με το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ανήλικη ημεδαπή, η οποία εντοπίστηκε καλά στην υγεία της εντός της οικίας, που διαμένει με τους γονείς της.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας και θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Για την κοινωνική πρόνοια και τον ν.2643 στην Θ. Φωτίου


Δελτίο Τύπου 01.04.2015


Αρ. Πρωτ.: 750

Με την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, για να συζητηθούν θέματα κοινωνικής πρόνοιας και τροποποιήσεις - βελτιώσεις του ν.2643/98.

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση, κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των δομών της πρόνοιας: Η ενίσχυση των δομών πρόνοιας έχει πολλαπλό κοινωνικό όφελος, αφού συντελεί στην κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ, στην εισοδηματική ενίσχυση των οικογενειών τους, στην ενίσχυση της απασχόλησης λόγω του ότι απελευθερώνουν άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος των ΑμεΑ από τη φροντίδα τους και διευκολύνουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, και γενικά προωθούν το κοινωνικό κράτος λόγω του ότι τέτοιου τύπου Δομές αποτελούν θεμελιώδη λίθο του.

Παράλληλα συζητήθηκαν ζητήματα του ν.2643/98, του μοναδικού νόμου που παρέχει μια στοιχειώδη προστασία στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, μεσούσης της οικονομικής κρίσης και της αλματώδους αύξησης της ανεργίας. Ο κανόνας ότι τα άτομα με αναπηρία είναι τα πρώτα που απολύονται και τα τελευταία που προσλαμβάνονται ισχύει βέβαια πολλά περισσότερα χρόνια.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι παρακάτω προτάσεις:

• Μεταφορά των ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) στην Πρόνοια και ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών της χώρας. Τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που δημιουργήθηκαν με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών αποθεραπείας, αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης ΑμεΑ τείνουν να αφανιστούν μετά την υπαγωγή τους στα Νοσοκομεία και τη μετονομασία τους σε ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ, αφού όπως φαίνεται δεν αντιμετωπίζουν μόνο την έλλειψη στελέχωσης επιστημονικού προσωπικού, αλλά και την καταπάτηση των χώρων τους από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

• Προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στις γνωματεύσεις που εκδίδονται από τα ΚΕΠΑ για την ένταξη των δικαιούχων στα προνοιακά επιδόματα.

• Άμεση έκδοση νέων δελτίων μετακίνησης σε όλους τους δικαιούχους Α.μεΑ. για το έτος 2015. Έχει δοθεί παράταση στα δελτία του 2014, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί νέα δελτία για να καλύψουν το σύνολο των Α.μεΑ.

• Άμεση έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων και εγκυκλίων που αφορούν στην ανάθεση υλοποίησης του Κατασκηνωτικού Προγράμματος ΑμεΑ, στην πρόσληψη προσωπικού, στη χρηματοδότηση, στην κατανομή κατασκηνωτικών χώρων και στον έγκαιρο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχή υλοποίησή του, καθώς επίσης και άμεση υπογραφή της τριμερούς προγραμματικής Σύμβασης (Υπουργείο Εργασίας, Ε.Σ.Α.μεΑ, Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ). Οι παραπάνω διαδικασίες είναι προαπαιτούμενες για την υλοποίηση του προγράμματος και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τέλη Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση, το κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΑμεΑ κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί για το 2015, με αποτέλεσμα 3.000 άτομα με αναπηρία, από τα οποία 500 περίπου διαβιούν σε ιδρύματα, να μην απολαύσουν το αγαθό της αναψυχής και της ψυχαγωγίας.

• Συνέχιση της χρηματοδότησης της λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.), των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Α.μεΑ. (Κ.Δ.Α.Π.Α.) μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, όπως ακριβώς συνέβη και κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (μέσω της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007 - 2013).

• Άμεση προώθηση των επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς τα Ν.Π.Ι.Δ. που λειτουργούν Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με βαριά αναπηρία (νοητική υστέρηση, αυτισμός, σύνδρομο down, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες).

• Ενίσχυση του θεσμού των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.)που είναι η μόνη αξιόπιστη λύση στο μεγάλο ζήτημα του αποϊδρυματισμού και της αποασυλοποίησης.

• Θέσπιση νόμου για την δημιουργία Κέντρων Ανεξάρτητης Διαβίωσης ΑμεΑ, τα οποία δεν θα πρέπει να τα συγχέουμε με τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ. Εν αντιθέσει με τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης εντός των οποίων διαβιούν τα άτομα με αναπηρία που δεν έχουν οικογένειες, τα Κέντρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης έχουν σκοπό την εκπαίδευση και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία που διαβιούν με την οικογένειά τους, προκειμένου να κατακτήσουν το μέγιστο της αυτονομίας τους και να αναπτύξουν ενεργό ρόλο μέσα στην οικογένειά τους και κοινότητα.

• Διασφάλιση της λειτουργίας του προγράμματος διερμηνείας νοηματικής γλώσσας.

• Αναμόρφωση και τροποποίηση του ν.2643/98 ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος νόμος αποκλειστικός για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία. Συμπερίληψη των θέσεων που αντιστοιχούν στο ν.2643/98 στις γενικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ ώστε να βγαίνει ενιαία προκήρυξη και κατάργηση της κάρτας ανεργίας των ΑμεΑ ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στις προκηρύξεις. Επίσης άμεση έκδοση των θέσεων του Ν.2643/98 που έχουν παρακρατηθεί από τις γενικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ από το 2008 έως σήμερα. Αν και προκηρύχθηκαν οι περισσότερες θέσεις πρόσφατα από τον ΟΑΕΔ, υπάρχουν και άλλες θέσεις που είναι σε εκκρεμότητα.

Με το πέρας της πολύωρης συνάντησης, που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, αποφασίστηκε να υπάρξει μία ακόμη αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ αποφασίστηκε να συμμετέχει εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ στις επιτροπές που εποπτεύει η κ. υπουργός.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (138.64 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ουδέποτε συζητήθηκε το φορολογικό καθεστώς των ναυτικών»


Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά δημοσιεύματα.

Διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο Οικονομικών ότι υπάρχει θέμα αλλαγής του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, «στο πλαίσιο των συζητήσεων του Brussels Group, ουδέποτε τέθηκε ή συζητήθηκε το θέμα του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών».

Το υπουργείο προχώρησε στη διάψευση, μετά από δημοσιεύματα που ήθελαν την επανεξέταση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης των αμοιβών των ναυτικών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταπτυχιακό για εκπαιδευτικούς χωρίς εξετάσεις


Στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και το University College London.

Μέχρι τις 8 Μαΐου κατατίθενται αιτήσεις για το κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και του University College London, Institute of Education (ΙΟΕ).

Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις:

Η εισαγωγή στο εν λόγω μεταπτυχιακό πραγματοποιείται χωρίς εξετάσεις αφού η διαδικασία εισαγωγής προβλέπει εξέταση φακέλου του υποψηφίου και ακολούθως συνέντευξη.

Αριθμός εισακτέων:

Για το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 16 προβλέπεται η εισαγωγή 30 φοιτητών

  • δεκαπέντε (15) θα φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Institute of Education (ΙΟΕ) του University College London
  • δεκαπέντε (15) θα φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών


Κάθε υποψήφιος/α μπορεί να καταθέσει αίτηση μόνο στη μία εκ των δύο παραπάνω επιλογών.

Τίτλος:

Το Κοινό ΠΜΣ «Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» οδηγεί στη χορήγηση μεταπτυχιακών τίτλων ως εξής:

α) στους φοιτητές που εγγράφονται, φοιτούν και εκπονούν επιτυχώς τις προβλεπόμενες εργασίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί δύο τρίμηνα φοιτούν και εκπονούν επιτυχώς τις προβλεπόμενες εργασίες στο Institute of Education, χορηγείται ενιαίος μεταπτυχιακός τίτλος από κοινού από τα δυο πανεπιστήμια.

β) στους φοιτητές που φοιτούν και εκπονούν επιτυχώς τις προβλεπόμενες εργασίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χορηγείται χωριστός μεταπτυχιακός τίτλος από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με αναφορά στο συνεργαζόμενο Ίδρυμα.

Δίδακτρα

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές συμβάλλουν στη λειτουργία του ΠΜΣ καταβάλλοντας δίδακτρα ως εξής:

α. Οι φοιτητές του Κοινού Προγράμματος κατά το α΄ έτος σπουδών καταβάλλουν τέλος εγγραφής 100 ευρώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα προβλεπόμενα δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Κατά το β έτος καταβάλλουν τέλος εγγραφής 100 ευρώ και δίδακτρα 900 ευρώ.

β. Οι φοιτητές του Χωριστού Προγράμματος καταβάλλουν για κάθε έτος σπουδών τέλος εγγραφής 100 € και δίδακτρα 900 € στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτα μέτρα για την έξοδο του Πάσχα


Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών από τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου.

Διαρκής θα είναι η παρουσία της Τροχαίας στις εθνικές οδούς με στόχο την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων του Πάσχα.

Τα φορτηγά με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν ως εξής:

Τη Μ. Πέμπτη 9 Απριλίου για το ρεύμα εξόδου από 15.00 έως 22.00 και την Μ. Παρασκευή 10 Απριλίου για το ρεύμα εξόδου από 06.00 έως 16.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

-Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.

-Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

-Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

-Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

- Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο χλμ (χ.θ. 11+340) έως την χ.θ. 97+650 (μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα).

Τη Δευτέρα 13 Απριλίου για το ρεύμα εισόδου στα Αστικά Κέντρα από 15.00 έως 22.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

-Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.

-Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (χ.θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

-Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

-Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

-Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι την διασταύρωση Ρεντίνας.

-Την Τρίτη 14 Απριλίου για το ρεύμα εισόδου από 11.00 έως 21.00, θα ισχύουν απαγορεύσεις:

-Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.

Την ημέρα του Πάσχα Κυριακή 12 Απριλίου δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

-Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

-Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

-Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

-Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

-Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών από τα διόδια Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

- Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

-Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

-Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού Οργανισμού «Το χαμόγελο του Παιδιού».

-Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.

-Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.

-Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών μετά από αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπον αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.

-Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν εκλογικό υλικό, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από παραστατικά έγγραφα.

-Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα, τα οποία προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων γραμμών εξωτερικού, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά (συνήθη εμπορικά και τελωνειακά έγγραφα) στα οποία αναφέρεται το όνομα του πλοίου, για το οποίο προορίζονται, καθώς και το λιμάνι ελλιμενισμού του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο αέρας παρασύρει αεροπλάνο κατά την προσγείωση


Δείτε το βίντεο.

Παρά... τρίχα γλίτωσαν οι επιβάτες αεροπλάνου που προσπάθησε να προσγειωθεί στο Μάντσεστερ.

Το περιστατικό συνέβη χθες. Όπως φαίνεται στο βίντεο το αεροπλάνο πλησιάζει στον διάδρομο και ισχυροί άνεμοι το χτυπούν. Μάλιστα ενώ βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από το έδαφος ισχυρές ριπές ανέμου το χτυπούν και το αεροπλάνο πλαγιάζει επικίνδυνα... Τελικά ο πιλότος τελευταία στιγμή καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να το προσγειώσει και σηκώνει πάλι το αεροσκάφος.

Δείτε το βίντεο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη αστυνομικού με κανιβαλιστικές τάσεις στη Γερμανία


Δικαστήριο της Δρέσδης τού επέβαλε ποινή κάθειρξης 8,5 ετών.

Σε 8,5 χρόνια κάθειρξη καταδικάσθηκε σήμερα από δικαστήριο της Δρέσδης ένας γερμανός αστυνομικός επειδή σκότωσε και κατατεμάχισε έναν άνδρα που είχε συναντήσει σ' έναν ιστότοπο αφιερωμένο στον κανιβαλισμό, κατά τα φαινόμενα έπειτα από αίτημα του θύματος.

«Κρίθηκε ένοχος για φόνο και για προσβολή νεκρού», ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μπρίγκιτ Βίγκλαντ.

Το Νοέμβριο του 2013, ο Ντέτλεφ Γκίντσελ, 57 ετών, πατέρας τριών ενήλικων παιδιών, σκότωσε στο σπίτι του τον Βόιτσεχ Στέμπνιεβιτς, έναν πολωνικής καταγωγής 59χρονο σύμβουλο. Στη συνέχεια κατατεμάχισε το πτώμα του και έθαψε τα κομμάτια στον κήπο του σπιτιού του στο Χάρτμανσντορφ-Ράιχεναου, ένα μικρό χωριό που βρίσκεται κοντά στα τσεχικά σύνορα.

Ο Γκίντσελ και το θύμα του είχαν γνωριστεί ένα μήνα πριν συναντηθούν, μέσω ενός ιστότοπου στον οποίο οι χρήστες μοιράζονταν τις κανιβαλιστικές φαντασιώσεις τους.

Στη διάρκεια της δίκης, η υπέρασπιση του Γκίντσελ υποστήριξε ότι το θύμα, το οποίο είχε από καιρό εκφράσει την επιθυμία του να πεθάνει, αυτοκτόνησε με απαγχονισμό στο υπόγειο του κατηγορουμένου, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι και μετά ένα ηλεκτρικό πριόνι για να κατατεμαχίσει το πτώμα.

Οι ερευνητές κατέθεσαν πως δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν με βεβαιότητα τα αίτια του θανάτου εξαιτίας της κατάστασης του πτώματος του θύματος.

Αυτή η μακάβρια υπόθεση που εκδικάζεται από το τέλος Αυγούστου στη Δρέσδη (ανατολική Γερμανία), είχε προσελκύσει την προσοχή σ' ολόκληρο τον κόσμο όταν είχε αποκαλυφθεί το 2013.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για ασφαλείς πασχαλινές αγορές


Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής πριν κάνει οποιαδήποτε αγορά.
Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας μάς δίνει συμβουλές ενόψει των εορτών του Πάσχα καθώς επίσης και οδηγίες για ασφαλείς αγορές τροφίμων και παιχνιδιών. Συγκεκριμένα, ο καταναλωτής πριν προχωρήσει σε αγορές οφείλει:

- Να ιεραρχήσει τις ανάγκες του, να κάνει λίστα αγορών και να παρακολουθεί διαχρονικά τις τιμές των κυριότερων αγαθών που αγοράζει, ώστε να εντοπίζει «αδικαιολόγητες» ανατιμήσεις.

- Να κάνει επισταμένη έρευνα τιμών και ποιότητας, σε ομοειδή προϊόντα και να μην διστάζει να επιλέξει ανταγωνιστικό προϊόν, όταν αυτό επιβάλλεται από την σύγκριση.

- Να μην αγοράζει δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτεται αν μόνο το ένα του είναι χρήσιμο, με απλά λόγια να διαχωρίσει «το θέλω από το χρειάζομαι».

- Να ελέγχει την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.

- Να ελέγχει τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες –ψυγεία, εάν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.

- Να ελέγχει την υγιεινή του προσωπικού του καταστήματος και την καθαριότητα αυτού, που ασχολείται με ευαλλοίωτα προϊόντα, ζωικά τρόφιμα (π.χ. κρέατα, τυροκομικά κ.α.)

- Να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και εμπορευμάτων που κάτι έχουν να πουν (συστατικά, προέλευση, επωνυμία κλπ).

- Να προσέχει και να υπολογίζει τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης ορισμένων προϊόντων (αυγά, συσκευασμένα αλλαντικά κ.α.)

- Να μην αγοράζει φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής, που συνήθως είναι βλαβερά για την υγεία, ακριβά και άνοστα.

- Να αποφεύγει τις πιστωτικές κάρτες και να πληρώνει μετρητοίς γιατί το «πλαστικό» χρήμα αυξάνει το κόστος.

Προσοχή στην αγορά τροφίμων

Σε ό,τι αφορά στην αγορά τροφίμων, η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας συνιστά στους καταναλωτές όταν αγοράζουν κρέας πρέπει θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται σε εμφανή πινακίδα η επισήμανσή του, δηλαδή το είδος του ζώου, το βάρος του κρέατος και η χώρα προέλευσης.

Επίσης, το κρέας να προέρχεται από σφάγιο που έχει σφραγίδες υγείας και κατηγορίας, πράγμα που δείχνει ότι τα κρέατα ελέγχθηκαν από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Επισημαίνεται ότι τα ολόκληρα σφάγια αμνοεριφίων δεν πρέπει οι καταναλωτές να τα αγοράζουν αν δεν έχουν τις παραπάνω σφραγίδες και ιδιαίτερα να αποφεύγουμε ν’ αγοράζουμε αμνοερίφια που η σφαγή τους γίνεται σε υπαίθριους χώρους, οι οποίοι δεν παρέχουν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Η σάρκα του κρέατος πρέπει να είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή (όχι γλίτσιασμα). Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος και όχι οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση.

Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία ( από 2 – 4ο C ) και όχι να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί τα κρέατα αυτά εύκολα μολύνονται από σκόνες, έντομα κ.ά.

Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι πακεταρισμένα, να αναγράφουν την ημερομηνία κατάψυξης, την ημερομηνία λήξης και να συντηρούνται στους -18ο C.

Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του καταστήματος. Το κατάστημα να είναι καθαρό, το προσωπικό να φορά καθαρές μπλούζες και όπου χρειάζεται να φέρει σκούφο και τα εργαλεία και μηχανήματα κοπής να είναι καθαρά.

Χρήσιμο είναι επίσης οι καταναλωτές να ξέρουν και τις σφραγίδες οι οποίες είναι πάνω στα κρέατα, ώστε να γνωρίζουν τι ψωνίζουν. Έτσι λοιπόν σε όλα τα σφάγια υπάρχουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου. Αναλυτικά ισχύουν τα εξής :

- Ζώα που γεννήθηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τιρκουάζ και η μία σφραγίδα να αναγράφει την λέξη «Ελλάς».

- Ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες (δηλαδή εκτός Ε.Ε.) και εσφάγησαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος καστανού και η μία σφραγίδα αναφέρει το όνομα της χώρας γέννησης.

- Ζώα που γεννήθηκαν στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας) και εσφάγισαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τιρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.

Ειδικότερα για τα αυγά η Ένωση επισημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ωοσκοπημένα, να μην κουνιέται ο κρόκος και να είναι καθαρά και όχι ραγισμένα.

Οι νοικοκυρές που θα βάψουν αυγά τα οποία συντηρούνται στο ψυγείο, για ν’ αποφεύγουν τα ραγίσματα, πρέπει 24 ώρες πριν το βάψιμο να βγάλουν τα αυγά από το ψυγείο για να πάρουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Τα σοκολατένια αυγά και τα άλλα είδη σοκολατοποϊίας πρέπει να έχουν ετικέτα που να αναγράφεται η σύνθεσή τους καθώς και η ημερομηνία λήξης τους. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών γιατί αν αποτελείται από μικρά παιχνίδια, αυτά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή και πνιγμό σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Προσοχή στα παιχνίδια

Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας εφιστά την προσοχή στους γονείς ενόψει των εορτών, στις αγορές παιχνιδιών. Τα παιδιά, σύμφωνα με την Ένωση, είναι οι περισσότερο ευάλωτοι καταναλωτές. Γι’ αυτό το λόγο αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους ενήλικες.

Η Ένωση προτείνει στους καταναλωτές να αποτρέψουν τα παιδιά από τις διαφημίσεις, γιατί αυτή η τεχνική προώθησης πωλήσεων διαμορφώνει ανάγκες, μετατρέπει συνήθειες και διεγείρει επιθυμίες.

Ειδικότερα, προτείνει τα παιχνίδια που αγοράζουν να έχουν την ένδειξη «CE», που σημαίνει ότι τηρούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε.

Τα παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν αιχμηρές μύτες, βελόνες και διάφορα άλλα εξαρτήματα που μπορούν να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ατυχήματα και επίσης δεν πρέπει να μοιάζουν με τρόφιμα, ούτε να μυρίζουν σαν αυτά, γιατί το παιδί μπορεί να τα καταπιεί.

Επίσης, συνιστά στους καταναλωτές να μην αγοράζουν ποτέ μεταχειρισμένα παιχνίδια( ανοικτές συσκευασίες) και παιχνίδια από τους διάφορους πλανόδιους «εμπόρους» καθώς τα περισσότερα είναι άγνωστης προέλευσης και κατασκευής γι’ αυτό είναι και φθηνότερα.

Επίσης, συνιστά να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις .

Τα παιχνίδια δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες, που συνήθως είναι καρκινογόνες. καλό είναι να έχουν την ένδειξη «non toxic»

Επίσης, το παιχνίδι πρέπει να εναρμονίζεται με την ηλικία του παιδιού (αναγραφή ηλικιών στην συσκευασία) και δεν πρέπει να επιδρά αρνητικά στην ψυχοσύνθεσή του, στην ψυχική του ισορροπία και να διαταράσσει τις σχέσεις του με το οικογενειακό περιβάλλον.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...