Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ευρωπαϊκή στρατηγική 10ετίας για επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη


Ανοικτή πλατφόρμα διασφαλίζει τη μέγιστη διαφάνεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση για τη συμβολή των Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων (ταμεία ΕΔΕ) στην αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ, στο επενδυτικό σχέδιο και στις προτεραιότητες της Επιτροπής κατά την επόμενη δεκαετία. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με όλα τα κράτη μέλη για τις συμφωνίες εταιρικών σχέσεων, καθώς και τα προγράμματα και τις κύριες προκλήσεις ανά χώρα.

Ο κ. Jyrki Katainen, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, δήλωσε: «Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για συνδυασμό των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων και του επενδυτικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), αλλά οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές ίσως δεν το γνωρίζουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επίτροπος κ. Crecu και εγώ σύντομα θα εκδώσουμε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη συμπληρωματικότητα των ταμείων, ώστε τα κράτη μέλη να κάνουν πλήρη χρήση αυτών των νέων δυνατοτήτων.»

Η κ. Corina Crecu, επίτροπος αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική δήλωσε: «Τα ταμεία ΕΔΕ καθίστανται όλο και περισσότερο αναγκαία καθώς οι εθνικές και περιφερειακές επενδύσεις μειώνονται. Αυτά θα στηρίξουν σθεναρά την επιστροφή της Ευρώπης σε μια πορεία διαρκούς ευημερίας, στοχεύοντας τους πλέον υποσχόμενους τομείς, παρέχοντας περισσότερη συνοχή και σύγκλιση στην ΕΕ και βοηθώντας τις περιφέρειες και τις πόλεις να αξιοποιήσουν το ταλέντο και τις ιδέες των λαών τους. Εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη να διαχειριστούν αποτελεσματικά και να επενδύσουν τα κονδύλια των ταμείων, ώστε να καταστεί δυνατόν να επιτευχθούν οι στόχοι που παρουσιάζονται λεπτομερώς στην ανακοίνωση.»

Για παράδειγμα, κατά την περίοδο 2014-2020, τα ταμεία θα επενδύσουν 121 δισ. ευρώ στην έρευνα & την καινοτομία, στις ΤΠΕ και σε υποστήριξη προς τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Δύο εκατομμύρια εταιρίες θα υποστηρίζονται άμεσα από τα ταμεία ΕΔΕ για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αυξήσουν την ικανότητά τους για έρευνα και καινοτομία. Περίπου 15 εκατομμύρια νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας χάρη στο Ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ σχεδόν 20 εκατομμύρια άτομα σε αγροτικές περιοχές θα έχουν στη διάθεσή τους νέες ή βελτιωμένες υπηρεσίες ή υποδομές ΤΠΕ με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού γεωργικού ταμείου αγροτικής ανάπτυξης.

Τα ταμεία ΕΔΕ, έχοντας μεταρρυθμιστεί για την περίοδο 2014-2020, εστιάζουν σαφώς σε τέσσερις βασικούς τομείς που δημιουργούν ανάπτυξη: έρευνα & καινοτομία, ψηφιακές τεχνολογίες, υποστήριξη της οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στήριξη των μικρών επιχειρήσεων. Προσανατολισμένες στις επιδόσεις και σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, οι επενδύσεις των ταμείων ΕΔΕ θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ποιοτικών σχεδίων, για την άνθηση των επιχειρήσεων και για την βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, οδηγώντας σε ένα νέο ξεκίνημα στην Ευρώπη.

Κατά την περίοδο 2014-2020, 454 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ - 637 δισ. ευρώ μαζί με την εθνική συγχρηματοδότηση - θα επενδυθούν σε πόλεις και περιφέρειες της Ευρώπης μέσα από περισσότερα των 500 προγράμματα των ταμείων ΕΔΕ. Τα ταμεία ΕΔΕ αποτελούν σημαντική συνιστώσα των δημόσιων επενδύσεων στην ΕΕ: ανάμεσα στο 2014 και το 2016, τα ταμεία ΕΔΕ αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περίπου το 14 % των συνολικών δημόσιων επενδύσεων κατά μέσο όρο, και να φθάσουν έως το 70 % σε ορισμένα κράτη μέλη.

Όπως προβλέπεται από το άρθρο 16 του κανονισμού περί κοινών διατάξεων, η παρούσα ανακοίνωση παρουσιάζει τα κύρια αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών, των εταίρων τους, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών και τοπικών παραγόντων και της Επιτροπής για τις συμφωνίες εταιρικής σχέσης και τα προγράμματα. Το παράρτημα ΙΙ περιλαμβάνει μια γενική επισκόπηση των βασικών ζητημάτων για κάθε κράτος μέλος, ενώ το παράρτημα Ι επικεντρώνεται στα προγράμματα διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Για να εξασφαλισθεί η μέγιστη διαφάνεια για το κοινό, η Επιτροπή δρομολογεί σήμερα δημιουργήθηκε μια νέα ανοικτή πλατφόρμα δεδομένων για τα ταμεία ΕΔΕ για να δείξει την πρόοδο στην υλοποίηση των προγραμμάτων των ταμείων ΕΔΕ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζουν διαμαρτυρία οι κτηνοτρόφοι των Χανίων


Αντιδράσεις κατά των περικοπών στα ποσά των ενισχύσεων.

Ο κτηνοτροφικός σύλλογος Χανίων θα κάνει την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις περικοπές στα ποσά που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι από τις ενισχύσεις.

Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί έξω από το κτήριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητα Χανίων στην πλατεία δικαστηρίων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης ο γραμματέας του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Γιώργος Βενετάκης υποστήριξε πως είναι πολλές οι περιπτώσεις κτηνοτρόφων από τα Χανιά που είδαν τις επιδοτήσεις τους μειωμένες κατά πολύ εξαιτίας είτε προστίμων που είχαν επιβληθεί σε βάρος τους, είτε επειδή οι βοσκότοποι τους χαρακτηρίζονταν ως δασικές εκτάσεις. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων καλεί τους κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της Τετάρτης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα ξενοδοχείο από πάγο ανοίγει τις πύλες του


To πρώτο ξενοδοχείο από πάγο ανοίγει τις πόρτες του στους επισκέπτες του και είναι έτοιμο να υποδεχθεί κόσμο στις απίστευτες σουίτες του στη Σουηδία.

Το να κατασκευάζεις ένα μαγικό ξενοδοχείο κάθε χρόνο δεν είναι σίγουρα εύκολη υπόθεση. Για το συγκεκριμένο μάλιστα ξενοδοχείο χρειάζονται 5.000 τόνοι φυσικού πάγου. Όσο η θερμοκρασία πέφτει υπό του μηδενός, η κατασκευή του ξενοδοχείου ξεκινά και χρειάζεται περίπου 2 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Το ξενοδοχείο δεν στερείται σε τίποτα σε σχέση με τα παραδοσιακά ξενοδοχεία. Περιλαμβάνει εγκαταστάσεις όπως εστιατόρια, εκκλησία, υπερπολυτελή δωμάτια, μπαρ ,σάουνα ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια πληθώρα δραστηριοτήτων στους επισκέπτες του.

Δείτε τις φώτο εδώ:


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα τροπή με το θρίλερ της συντριβής του ρωσικού αεροπλάνου


Νέα τροπή παίρνει το θρίλερ της συντριβής του μοιραίου ρωσικού αεροπλάνου στο Σινά της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ρωσικό αεροπλάνο που συνετρίβη τον Οκτώβριο ήταν τρομοκρατική επίθεση.

Το νέο αυτό στοιχείο από τις αιγυπτιακές αρχές, σύμφωνα με τον Independent, έρχεται σε αντίθεση με τις ρωσικές και βρετανικές έρευνες που ισχυρίζονται ότι το αεροπλάνο συνετρίβη από βόμβα ή οποία πιστεύεται ότι τοποθετήθηκε από μέλη του Ισλαμικού Κράτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βερναρδάκης: Δε θα υπάρξει νέα μείωση στους μισθούς


«Το μισθολόγιο αυτό βάζει ένα τέρμα στην κατηφόρα της πενταετίας».

«Το μισθολόγιο αυτό βάζει ένα τέρμα στην κατηφόρα της πενταετίας», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στο διάστημα αυτό, μειώθηκε στο Δημόσιο το 35% των ονομαστικών αμοιβών και κατά 35% με 40% ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτό.

«Όποιος νομίζει ότι η μείωση αυτή λειτούργησε απελευθερωτικά για τον ιδιωτικό τομέα, ζει σε άλλη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Βερναρδάκης, είπε ότι δεν επέρχεται καμία περαιτέρω μείωση στους ήδη μειωμένους μισθούς, αντίθετα θα υπάρξει μέση αύξηση της τάξης των 92 ευρώ το μήνα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλεψη για διατήρηση της μισθολογικής διαφοράς. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για «αύξηση του δημοσιονομικού κόστους», τόνισε ότι «δεν υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού» και αν το «ξεπάγωμα των ωριμάνσεων» δεν γίνονταν τώρα, το κόστος θα έφθανε τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζοντας αναγνώρισε, ότι υπάρχει κάποια «μεροληψία» σε βάρος των εργαζομένων στο Δημόσιο που είναι απόφοιτοι στοιχειώδους και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προανήγγειλε διορθωτικές παρεμβάσεις όπως να δοθεί η δυνατότητα να διεκδικούν ορισμένες θέσεις ευθύνης καθώς και κίνητρα για εκπαίδευση.

Πρόσθεσε τέλος, ότι θα ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση οι προτάσεις για επανεξέταση της πρόβλεψης για περιορισμό των περιοχών στις οποίες καταβάλλεται το «επίδομα παραμεθορίου».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα «τορπίλη» στη ρευστότητα


Τη χαριστική βολή στη ρευστότητα των επιχειρήσεων αναμένεται να δώσει το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για αυτόματα παρακράτηση του ΦΠΑ, online, την ώρα που γίνεται η συναλλαγή μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται δύο εναλλακτικά σενάρια για την επιβολή του μέτρου, ώστε να τονωθούν τα δημόσια ταμεία και να περιοριστεί το φαινόμενο της αποφυγής απόδοσης ΦΠΑ.

Το πρώτο αφορά την παρακράτηση του συνόλου του αναλογούντος ΦΠΑ και το δεύτερο προβλέπει την απευθείας είσπραξη ποσού ύψους 80%, με το υπόλοιπο να αποδίδεται από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες στο Δημόσιο, στις εκάστοτε προθεσμίες που προβλέπονται για τις εκκαθαρίσεις.

Το κράτος ζητεί από επιχειρήσεις και επαγγελματίες να είναι συνεπείς, την ίδια ώρα που το ίδιο είναι απολύτως ασυνεπές στις δικές του υποχρεώσεις. Και αυτό γιατί οφείλει σε 5.996 επιχειρήσεις και επαγγελματίες 759,3 εκατ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ, καθυστερώντας ακόμα και τριάμισι χρόνια για να τον αποδώσει. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες ξεπέρασαν στο τέλος Οκτωβρίου τα 5,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το σχέδιο αναμένεται να εφαρμοστεί την επόμενη χρονιά, ταυτόχρονα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη χρήση του πλαστικού χρήματος, προκειμένου οι πολίτες να «χτίζουν» αφορολόγητο όριο.

Παράλληλα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έτσι ώστε να μπορεί το Δημόσιο να εισπράττει αυτόματα τον ΦΠΑ.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Οι σατανιστές με βοήθησαν να ξεπεράσω το θάνατο του γιου μου»


Μητέρα εξηγεί γιατί στράφηκε στον σατανισμό μετά την αυτοκτονία του ομοφυλόφιλου παιδιού της.

Ο γιος της αφαίρεσε την ίδια του τη ζωή, ανήμπορος να αντέξει τον κοινωνικό ρατσισμό και τον εκφοβισμό που δεχόταν ως ομοφυλόφιλος. «Ρίχνεις το φταίξιμο στην εκκλησία για ότι συνέβη;», τη ρωτά η δημοσιογράφος του CNN, Lisa Ling.

«Σίγουρα, κατηγορώ κάθε θρησκεία που υπαγορεύει το ποιον πρέπει να αγαπάς. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πονάνε από αυτές τις αντιλήψεις. Δεν θέλω άλλα παιδιά να περάσουν όλα αυτά που πέρασε ο γιος μου», λέει η γυναίκα συγκινημένη κοιτάζοντας φωτογραφίες του λατρεμένου της γιου που πέθανε σε ηλικία 21 ετών και εξηγεί γιατί στράφηκε για παρηγοριά στον σατανισμό. «Οι σατανιστές καταλαβαίνουν τον πόνο μου, τον θυμό μου… Είναι παθιασμένοι με τα δικαιώματα των ανθρώπων, απλά δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος έχει πρόβλημα με αυτό. Απλά θέλουν να προστατέψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για τις μελλοντικές γενιές, για να έχουν έλα λαμπρό μέλλον χωρίς αυτές τις γελοίες διακρίσεις που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν».

Το ρεπορτάζ, αποτελεί μέρος του αφιερώματος της εκπομπής «This is Life with Lisa Ling».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοί οι γονείς έκαναν το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο στα παιδιά τους!


Η 36χρονη μητέρα Courtney Solstad, η οποία μένει στο Ντάλας του Τέξας έκανε το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο στις κόρες της: υιοθέτησε μαζί με τον σύζυγό της ένα αγοράκι με το όνομα Nathan!

Και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα τρία κοριτσάκια θα θυμούνται για πάντα εκείνη την πρώτη συνάντηση με τον αδερφό τους, η Courtney και η σύζυγός της Steve, κατέγραψαν την γνωριμία με μια κάμερα και έφτιαξαν ένα πολύ συγκινητικό βίντεο το οποίο δείχνει τα τρία κοριτσάκια να ξεσπάνε σε δάκρυα ευτυχίας όταν πρωτοαντίζουν τον αδερφούλη τους κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο!



Η ίδια η Courtney δημοσίευσε το βίντεο στον λογαριασμό της στο Facebook, δηλώνοντας: «Τα κορίτσια μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήξεραν τίποτα για τον Nathan. Τους είπαμε απλά ότι το δώρο των Χριστουγέννων τους είναι κάτω από το δέντρο!».



Όπως είναι φυσικό, το βίντεο ξεπέρασε τις 400.000 προβολές και έγινε viral! Δείτε στο βίντεο τις μικρές Chloe, Emma και Maci τρελαμένες από ευτυχία για το νέο μέλος της οικογένειάς τους! Η μία μάλιστα ρωτά μήπως πρέπει να πλύνει τα χέρια της και αν μπορεί να αγγίξει τον αδερφούλη της!




Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια κάθειρξη αντί θανάτου για τη Γκου Καϊλάι


Μετατροπή της καταδίκης της συζύγου του Μπο Σιλάι.

Η καταδίκη σε θάνατο της Γκου Καϊλάι, συζύγου του πρώην ανώτατου στελέχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπο Σιλάι που έπεσε σε δυσμένεια για διαφθορά, μετατράπηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανωτάτου Λαϊκού Δικαστηρίου του Πεκίνου.

Ισόβια κάθειρξη αντί θανάτου για τη Γκου Καϊλάι

Η Γκου Καϊλάι είχε καταδικασθεί το 2012 σε θάνατο για τον φόνο του βρετανού επιχειρηματία και οικογενειακού φίλου Νιλ Χέιγουντ.

Η φυλακή στην οποία εκτίει την ποινή της ανακοίνωσε επίσης ότι η Γκου Καϊλάι «τήρησε τους κανόνες πειθαρχίας», παρακολούθησε με επιτυχία «ιδεολογικές, πολιτιστικές και τεχνολογικές σπουδές» και «ολοκλήρωσε εμπρόθεσμα τη χειρωνακτική της εργασία», οπότε πληροί τους όρους για τη μετατροπή της ποινής της.

Η υπόθεση Γκου Καϊλάι προκάλεσε σκάνδαλο και την πτώση του συζύγου της και χαρισματικού αλλά αμφιλεγόμενου πολιτικού Μπο Σιλάι. Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος και ηγέτης του Κόμματος στην Τσονγκτσίνγκ, ο Μπο εθεωρείτο κάποτε πολιτικός αντίπαλος του σημερινού προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Τον Σεπτέμβριο του 2013 καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για υπεξαίρεση χρημάτων, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, αφού έπεσε σε δυσμένεια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα social media έλυσαν το μυστήριο του νεκρού άνδρα μετά από 20 χρόνια


Ήταν στα αζήτητα από το 1995!

Η ιστορία αποτελεί μια απόδειξη της δύναμης του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων που ολοένα αυξάνεται. Είκοσι χρόνια πριν, ο άνδρας στις φωτογραφίες είχε σκοτωθεί σε τροχαίο με αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε μάλλον έπειτα από ωτοστόπ, ακολουθώντας περιοδεία του συγκροτήματος Grateful Dead τον Ιούνιο του 1995.

Τα μόνα πράγματα που είχε μαζί του ήταν τα εισιτήριά του για τις συναυλίες (μία που πήγε και άλλη μία που θα πήγαινε), δύο κολιέ και τα ρούχα του ενώ στο δέρμα του υπήρχε και ένα τατουάζ. Ωστόσο ήταν τόσο σοβαρά τραυματισμένος ώστε η αστυνομία δεν μπορούσε να δημοσιοποιήσει κάποια φωτογραφία με το πρόσωπό του για να αναζητηθεί και να βρεθούν οι οικείοι του. Η αστυνομία δημιούργησε μέσω υπολογιστή μια φωτογραφία με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει πραγματικά, με το μπλουζάκι που φορούσε, και τη δημοσιοποίησε με τα προσωπικά του αντικείμενα και ένα χαρτάκι που βρέθηκε δίπλα του το οποίο έγραφε «Jason, συγγνώμη που έπρεπε να φύγουμε, τα λέμε» μαζί με έναν αριθμό τηλεφώνου. Η ανακοίνωση μάλιστα ανέφερε ότι ο άνδρας ήταν ηλικίας 15 έως 22 ετών.



Η υπόθεση ωστόσο «πάγωσε» και ποτέ κανείς δεν απάντησε στο τηλέφωνο ενώ η περιγραφή του άνδρα δεν ταίριαζε με κανέναν στους φακέλους ανθρώπων που αναζητούνταν. Οι ντετέκτιβ δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν κανέναν οικείο του αφού κανείς δεν φαινόταν να τον αναζητά.

Και κάπου εκεί μετά από χρόνια το διαδίκτυο και τα social media παρεμβαίνουν. Ενώ το Facebook, το Reddit και το Igmur αρχίζουν να γίνονται δημοφιλή, κάποιοι άνθρωποι σκέφτηκαν, σύμφωνα με τη βρετανική Metro, να ξαναδημοσιεύσουν τη φωτογραφία του άνδρα. Μάλιστα τον είχαν ονομάσει «Grateful Doe» από το όνομα του συγκροτήματος και το Doe που αναφέρεται συχνά όταν κάποιος είναι αγνώστων στοιχείων ή ονόματος. Οι χρήστες των social media άρχισαν να μοιράζονται τη φωτογραφία και να ρωτούν αν κάποιος είχε πάει στην ίδια συναυλία ή αν τον είχε δει ποτέ ή αν τον γνώριζε.



Οι χρήστες του Reddit μάλιστα δημιούργησαν ένα θέμα ώστε να γράφει όποιος ήξερε κάποια πληροφορία. Έλεγξαν εκ νέου τα άτομα που αναζητούνταν αλλά ο νεαρός δεν υπήρχε αφού όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων η μητέρα του δεν είχε ανοίξει φάκελο στην αστυνομία να τον αναζητήσει επειδή ταξίδευε συνέχεια και δεν ήξερε πότε ακριβώς εξαφανίστηκε.

Η φωτογραφία μοιράστηκε τόσο πολύ στα τοπικά μέσα ώστε τελικά δύο άνδρες δήλωσαν ότι τον γνώριζαν και ήταν από τη Νότια Καρολίνα. Στη συνέχεια έστειλαν τη φωτογραφία στα τοπικά μέσα εκεί και έτσι έφτασε και στα αυτιά της μητέρας του νεκρού άνδρα. Την επόμενη μέρα άνοιξε φάκελο αναζήτησης στην αστυνομία για να κινηθούν οι διαδικασίες για εξακρίβωση μέσω DNA και επιβεβαιώθηκε πριν από λίγες μέρες ότι ήταν γιος της.



Τον έλεγαν Jason Callahan και είχε γεννηθεί το 1977. Οι εθελοντές που βοήθησαν στον εντοπισμό των οικείων του δημοσιοποίησαν στα social media την εξέλιξη της ιστορίας και έστειλαν το μήνυμα ότι αν υπάρχει κάποιος που αναζητά κάποιο αγαπημένο πρόσωπο να προσπαθήσει να τον ψάξει ακόμα και αν έχουν περάσει πολλά χρόνια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διεθνής πρωτιά για μαθητές από την Κέρκυρα


Νικήτρια σε διαγωνισμό η εφαρμογή «Neverlost» που δημιούργησαν.

Νικήτρια στον φετινό διεθνή διαγωνισμό «Πρόσωπα της Πληροφορικής - Faces of Computing» στην κατηγορία Γυμνάσια, ανακηρύχτηκε η συνεργατική εφαρμογή του Γυμνασίου Αμφιπαγιτών Κέρκυρας, για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android με την ονομασία «Neverlost».

Στις 11 Δεκεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, η Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Computer Science Teachers Association - CSTA) ανακοίνωσε τους νικητές και έδωσε το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Γυμνάσια», στην εφαρμογή «Neverlost».

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Η Πληροφορική για το κοινό καλό» και επιλέχθηκε επειδή προτρέπει τους μαθητές να δείξουν την ευαισθητοποίησή τους, σε θέματα έκτος της καθημερινότητάς τους και τον τρόπο που η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος.



Η εφαρμογή NeverLost δημιουργήθηκε από μαθητές σχολείων, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κέρκυρας, με αποκλειστικό σκοπό να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλα τα παιδιά της Ελλάδας. Το κίνητρο τους, όπως είχαν αποκαλύψει πριν από μερικούς μήνες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν να βοηθήσουν παιδιά με ειδικές ικανότητες, νοητική υστέρηση και πολυαναπηρίες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κέρκυρας. Ο προβληματισμός τους αρχικά ήταν, πώς θα μπορούσαν αυτά τα παιδιά, με την κατοχή ενός κινητού τηλεφώνου, να καλέσουν σε βοήθεια, κάνοντας όσο το δυνατό λιγότερες κινήσεις. Για αυτό το λόγο, σκέφτηκαν και δημιούργησαν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με την οποία ένα παιδί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , μπορεί με 2 μόνο κινήσεις, 2 κλικ, να καλέσει ένα τηλεφωνικό αριθμό, να στείλει ένα μήνυμα SMS, να δει τη θέση του σε χάρτη, να στείλει τη διεύθυνση που βρίσκεται, ή να στείλει το χάρτη της θέσης του.

Για την υλοποίηση αυτής της εφαρμογής συνεργάστηκαν μαθητές από το Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών το ΕΠΑΛ Κ. Κορακιάνας, το 2ο και το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας, με υπεύθυνους τους καθηγητές πληροφορικής Σ. Φωτίου, Ν. Αλεξάκη, Ε. Σιώτο και Σ. Θύμη.

Ο καθηγητής Πληροφορικής Σωτήρης Φωτίου του Γυμνασίου Αμφιπαγιτών συγχαίρει όλους τους μαθητές που συνεργάστηκαν για την εφαρμογή και επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η ιδέα ήταν των παιδιών και εμείς φροντίσαμε να τους δείξουμε τον τρόπο και τα εργαλεία με τα οποία θα μπορέσουν να κάνουν την ιδέα τους πράξη. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και ακόμα και σήμερα λαμβάνουμε μηνύματα γονιών από την Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό όπου μας συγχαίρουν για την εφαρμογή μας. Το δημόσιο σχολείο έδειξε ότι μπορεί να φθάσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και αυτές τις δύσκολες μέρες για όλους μας».

Οι μαθητές, από την πλευρά τους, νιώθουν μεγάλη χαρά γιατί μπόρεσαν να προσφέρουν κάτι χρήσιμο σε όσους το έχουν ανάγκη.

Ο 15χρονος μαθητής Κωνσταντίνος Μουζακίτης δήλωσε με ένα μεγάλο χαμόγελο: «Αυτή η βράβευση σημαίνει πολλά για εμένα, αισθάνομαι πολύ χαρούμενος για αυτό το κατόρθωμα γιατί δουλέψαμε όλοι μαζί πολύ σκληρά και καταφέραμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας».

Η Δήμητρα Μπαντούνου νιώθει περήφανη που είχε την ευκαιρία να συμβάλει σε κάτι τόσο σημαντικό, όσο η εφαρμογή αυτή που δημιούργησαν όλοι μαζί. «Είναι κάτι το ιδιαίτερο, το οποίο έχει ήδη βοηθήσει κάποια παιδιά. Η βράβευση αυτή με έκανε να νιώσω χρήσιμη για την κοινωνία» λέει χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση των βραβείων της CSTA, το μέλος της Laura Blankenship αναφέρει: «Οι μαθητές δεν είναι μόνο καταναλωτές της τεχνολογίας αλλά και οι δημιουργοί της. Το να δείχνεις στους μαθητές, την αξία και τα πλεονεκτήματα της πληροφορικής είναι εξέχουσας σημασίας. Οι μαθητές θέλουν συχνά να βλέπουν την πληροφορική ως κάτι περισσότερο από το να δημιουργήσουν το επόμενο Angry Birds ή Minecraft. Θέλουν να αισθάνονται ότι με την επιστήμη της Πληροφορικής, μπορούν να βοηθήσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Στην κατηγορία Λύκεια, πρώτο βραβείο πήρε σχολείο από το Phoenix των Η.Π.Α. Το βίντεο που δημιούργησαν δείχνει, πως η πληροφορική άλλαξε τη ζωή του αδερφού μιας μαθήτριας του σχολείου, ο οποίος έχει αυτισμό.

Στην κατηγορία Δημοτικά, πρώτο βραβείο πήρε η εφαρμογή από το Δημοτικό σχολείο του Kac στη Σερβία. Οι μαθητές του, σχεδίασαν ένα ρομπότ που ανταποκρίνεται στις φωνητικές οδηγίες, ώστε να βοηθήσουν τυφλά παιδιά στην εκπαίδευση.

Η εφαρμογή Neverlost μπορεί να κατέβει δωρεάν, από το Google Play Store, ενώ πληροφορίες για την εφαρμογή υπάρχουν στην σελίδα που δημιούργησαν οι μαθητές: epalkerkyras.com/neverlost.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιστοσελίδα φιλοξενεί βίντεο και μηνύματα για… μετά θάνατον υπηρεσίες


Οι οικείοι αποκτούν πρόσβαση μόνο όταν ο εγγεγραμμένος πεθάνει.

Μια νέα, ευφάνταστη και κάπως μακάβρια ιστοσελίδα επιτρέπει στους ανθρώπους που ανησυχούν για το πότε θα αποχαιρετίσουν τον μάταιο τούτο κόσμο να αφήσουν μηνύματα προς τους αγαπημένους τους.

Ήδη 2000 άνθρωποι έχουν ήδη εγγραφεί στις υπηρεσίες του σάιτ OnceIveGone.com, που προσφέρει διάφορες επιλογές για εκείνη τη δύσκολη ώρα, από το να οργανώσεις ο ίδιος την κηδεία σου μέχρι να φτιάξεις τη δική σου «bucket list»- με σκοπό να βοηθήσεις την οικογένειά και τους φίλους σου να διαχειριστούν τα πράγματα μετά το πέρασμα στη ζωή μετά.

Τα μηνύματα και τα βίντεο αποθηκεύονται σε μια online κρυψώνα στην οποία η οικογένεια και οι φίλοι του ενδιαφερόμενου θα αποκτήσουν πρόσβαση με έναν ειδικό κωδικό μόνο μετά τον θάνατό του.

Δεν είναι μόνο ηλικιωμένοι ή βαριά ασθενείς που επιλέγουν την υπηρεσία αυτή: σύμφωνα με τη Daily Mail είναι πολλοί οι Βρετανοί στα 40 ή στα 50 τους που επιθυμούν να προλαμβάνουν καταστάσεις- ακόμα και αυτή του αιφνίδιου θανάτου τους. Για πολλούς, αυτό τους δίνει ηρεμία.



Ένας από τους χρήστες άφησε ένα μήνυμα για την 5χρονη σήμερα κόρη του, στο οποίο της περιγράφει την τωρινή ζωή τους κι εύχεται εκείνη να δει το βίντεο «πολύ αργότερα, στο μέλλον».

«Μπορεί τώρα να έχεις και δικά σου παιδιά οπότε εγώ είμαι παππούς. Έτσι σκέφτηκα να σου αφήσω κάτι, μπορεί να έχω πολλά μηνύματα στο μέλλον αλλά ήθελα να σου αφήσω αυτό για τώρα. Ελπίζω πως θα βελτιωθώ και σε αυτό, σε αγαπώ πολύ», της λέει στο βίντεο.

Ένας 48χρονος από το Ντέβον, που δεν ήθελε να γνωστοποιηθεί το όνομά του, χρησιμοποίησε την ιστοσελίδα για να αφήσει ένα βίντεο- μήνυμα στα παιδιά του.

«Δυστυχώς ο μπαμπάς μου πέθανε πρόσφατα και μας άφησε με πολλές απορίες σχετικά με τις τελευταίες του επιθυμίες. Έκτοτε ανέβασα τη διαθήκη μου και τις δικές μου επιθυμίες κι άφησα προσωπικά μηνύματα στη γυναίκα και στα παιδιά μου για να τα διαβάσουν όταν θα έχω πεθάνει κι ελπίζω αυτό να τους παρηγορήσει στις δύσκολες ώρες. Θέλω να είναι ξεκάθαρη σε όλους η αγάπη μου και πώς θα ήθελα να διαχειριστούν την ιδιοκτησία μου», εξηγεί.

Η 52χρονη Jackie Haining από το Μπρίστολ έχει επίσης εγγραφεί στο σάιτ βιντεοσκοπώντας ένα μήνυμα για τα παιδιά και τα εγγόνια της.

«Τους λέω να περνούν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν μαζί και πάντα να αγαπούν ο ένας τον άλλο. Τους είπα επίσης τι μουσική θέλω στην κηδεία μου- Eva Cassidy και Adele – και πως θέλω και πολλά λουλούδια!»


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία το 15% των νέων θέσεων εργασίας στην ευρωζώνη


Πέντε εκατομμύρια λιγότεροι εργαζόμενοι σε διάστημα 5 ετών.

Η αύξηση της απασχόλησης στην ευρωζώνη απασχολεί άρθρο στο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ διαπιστώνει πως τα δύο τρίτα περίπου των νέων θέσεων εργασίας στην ευρωζώνη, από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 έως το καλοκαίρι του 2015, δημιουργήθηκαν στην Ισπανία και τη Γερμανία.

Το άρθρο με τον τίτλο: «Τι βρίσκεται πίσω από την αύξηση της απασχόλησης στην ευρωζώνη», επισημαίνεται επίσης ότι στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία αντιστοιχεί συνολικά το 15% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν, ενώ ανάλογο ποσοστό αντιστοιχεί συνολικά στη Γαλλία και την Ιταλία.

Το άρθρο αναφέρει ότι μετά από πέντε χρόνια που ο αριθμός των εργαζομένων στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 5,5 εκατομμύρια άτομα, η κατάσταση σταθεροποιήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και έκτοτε ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 2,2 εκατομμύρια. Παρά ταύτα, το επίπεδο απασχόλησης παραμένει περίπου 2% κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση. Ο αριθμός των απασχολουμένων στην Ισπανία και τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 724.000 και 592.000 άτομα, αντίστοιχα.

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της πρόσφατης βελτίωσης ήταν οι σημαντικές αυξήσεις στην απασχόληση σε αρκετές από τις οικονομίες που είχαν αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση, όπου η απασχόληση επλήγη ιδιαίτερα από την κρίση. Ωστόσο, αν και η βελτίωση στην Ισπανία φαίνεται εξαιρετικά ισχυρή, η αύξηση των θέσεων εργασίας αντιστοιχεί μόλις στο ένα πέμπτο των απωλειών στην απασχόληση που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στη χώρα. Αντίθετα, στη Γερμανία η απασχόληση αυξανόταν σταθερά μετά την ύφεση το 2008 και είναι σήμερα κατά 5% υψηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ στην Ισπανία παραμένει 15% χαμηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα.

Αν και η αύξηση των θέσεων απασχόλησης στην ευρωζώνη ήταν σημαντική την τελευταία διετία, παραμένει κάπως χαμηλότερη από την αύξηση που σημειώθηκε στις ΗΠΑ. Εν μέρει, αυτό αντανακλά πιθανότατα την πιο ευέλικτη αμερικανική αγορά εργασίας, χάρη στην οποία υπήρξε ταχύτερη και πιο σημαντική προσαρμογή της απασχόλησης στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης, αναφέρεται στο άρθρο. «Η μικρότερη αύξηση που σημειώθηκε στην ευρωζώνη είναι πιθανόν να αντανακλά την ασθενέστερη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητάς της, τον υψηλότερο βαθμό προστασίας της απασχόλησης και την ασθενέστερη συμβολή της αύξησης της παραγωγικότητας για τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος», σημειώνεται.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Eίναι αυτό το πραγματικό πρόσωπο του Ιησού;


Ένας ιατροδικαστής ξαναδημιούργησε το πρόσωπο του Ιησού, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της νέας τεχνολογίας. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν ένα πρόσωπο που απέχει πολύ από αυτό που είχαμε μέχρι στιγμής στο μυαλό μας. Συγκεκριμένα, η εικόνα του «νέου προσώπου» του Ιησού δε θυμίζει σε τίποτα την εικόνα του ψηλού Καυκάσιου άνδρα με τα καταστανόξανθα μαλλιά και τα ανοιχτόχρωμα μάτια.

Τα χαρακτηριστικά του πραγματικού Ιησού σύμφωνα με την έρευνα είναι όμοια με τα χαρακτηριστικά ενός κοινού άνδρα που προέρχεται από την Γαλιλαία και εν γένει το βόρειο Ισραήλ.

Η εικόνα δημιουργήθηκε από τον Ρίτσαρντ Νίβ, έναν ανθρωπολόγο - καλλιτέχνη από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος χρησιμοποίησε τα μεθοδολογικά εργαλεία της εγκληματολογίας και της ανθρωπολογίας προκειμένου να δημιουργήσει το πορτραίτο.

Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει επίσης τα πορτραίτα του Φίλιππου Β’, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και του βασιλιά της Φρυγίας, Μίδα.

Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου προσώπου βασίστηκε τόσο στα λεγόμενα του Ιούδα του Ισκαριώτη, ο οποίος πριν τη Σταύρωση περιέγραψε στους στρατιώτες ποιος ήταν ο Ιησούς προκειμένου να τον ξεχωρίσουν από τους μαθητές του.

Ο Νιβ και η ερευνητική του ομάδα επίσης βασίστηκαν σε ευρήματα από τα κρανία Εβραίων. Έχοντας ως δεδομένο τον μέσο Εβραίο άνδρα, υπέθεσαν ότι ο Ιησούς πρέπει να ήταν κάπως έτσι…

Δείτε τη φώτο εδώ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται αύξηση φορολογίας στα ενοίκια


Στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει η αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει τη σχετική τροπολογία μέσα στις επόμενες ώρες στο νομοσχέδιο των 13 προαπαιτούμενων. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η τροπολογία προβλέπει αναδρομική εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2015.

Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα ενοίκια αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο του μνημονίου το οποίο αναφέρεται ρητά στην επιβολή:

- Συντελεστή 15% (από 11%) στα ενοίκια που φτάνουν σε ετήσια βάση μέχρι τα 12.000 ευρώ και

- Στο 35% για τα εισοδήματα από ενοίκια που ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταστρώσει διάφορα σχέδια για ενσωμάτωση των εισοδημάτων από ενοίκια στη φορολογική κλίμακα ώστε να είναι δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί για τα ενοίκια του 2015. Το θέμα θα εξεταστεί στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία ήδη έχει μεταφερθεί για τις αρχές του χρόνου. Μένει όμως η εκκρεμότητα η οποία υπάρχει και σε επίπεδο προϋπολογισμού. Μέσα στο 2016, πρέπει να εισπραχθούν 142 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου επί των ενοικίων σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Για να εισπραχθεί αυτό το ποσό μέσα στο 2016, θα πρέπει οι συντελεστές να αφορούν στα εισοδήματα του 2015 έτσι ώστε ο φόρος να πληρωθεί με τις δηλώσεις του 2016.

Η αύξηση των συντελεστών έτσι όπως περιγράφεται στο μνημόνιο είναι «οριζόντιο» μέτρο που σημαίνει ότι θα αγγίξει όλους τους έχοντες εισοδήματα από ενοίκια. Πρόκειται συνολικά για 1,7 εκατομμύρια άτομα εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, περίπου 1,6 εκατομμύρια άτομα δηλώνει ετήσια εισοδήματα από ενοίκια κάτω από 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Το μόνο που μένει να φανεί αν η κυβέρνηση θα καταλήξει στην πολιτική απόφαση να περάσει με αυτό το νομοσχέδιο την τροπολογία προκειμένου να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα ή θα μπορέσει σε συνεννόηση με τους δανειστές να εξασφαλίσει μια ακόμη αναβολή μερικών εβδομάδων.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόγραμμα σίτισης ''Διατροφή'' συνεχίζεται και φέτος σε απομακρυσμένες & αγροτικές περιοχές


50.000 δωρεάν υγιεινά γεύματα σε 1030 μαθητές από 13 σχολεία σε ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης και Ημαθίας θα διανεμηθούν μέχρι και τον Ιανουάριο 2016 στο πλαίσιο του έργου «Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής –ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Υλοποίηση σε Απομακρυσμένες και Αγροτικές Περιοχές».



Το έργο υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis με τη στήριξη του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες».

Το ποσοστό των οικογενειών που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια στα συγκεκριμένα σχολεία προσεγγίζει κατά μέσο όρο το 83% και το ποσοστό των οικογενειών που αντιμετωπίζει πείνα το 53%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους πέντε μαθητές των σχολείων αυτών είναι λιποβαρής, ενώ στο 41% των οικογενειών κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει εισόδημα.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο Prolepsis κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015 εμφανίζουν τη διασπορά του προβλήματος που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 2.050 σχολεία που έχουν υποβάλει αίτηση το τρέχον σχολικό έτος για την ένταξη στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ βρίσκονται σε 71 από τις 74 περιφερειακές ενότητες και σε 276 από τους 324 δήμους της χώρας.

Στις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης και Ημαθίας οι αιτήσεις των σχολείων προς ένταξη στο Πρόγραμμα φτάνουν τις 176, οι οποίες αντιστοιχούν σε 15.541 μαθητές.

Το έργο της επέκτασης του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Η οικονομική βοήθεια που έχει προσφέρει ο χρηματοδοτικός μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Προγράμματος Είμαστε όλοι Πολίτες είναι ιδιαίτερα σημαντική και παράγει, αποδεδειγμένα, απτά αποτελέσματα στη μείωση, κατά 20%, του ποσοστού επισιτιστικής ανασφάλειας για τις οικογένειες μαθητών που φοιτούν σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας όπου υλοποιείται το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ» αναφέρει η κα Αθηνά Λινού, MD, MPH, PhD, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, ενώ προσθέτει: «Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει τεράστιο και διαρκώς διογκώνεται. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους, τα αρμόδια υπουργεία, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, και την ιδιωτική πρωτοβουλία να συστρατευθούν στον μεγάλο μας στόχο ώστε να μην υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ».

Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά από το Ινστιτούτο Prolepsis με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχοντας διαθέσει από το 2012 περισσότερα από 11 εκατομμύρια γεύματα σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Φέτος το Πρόγραμμα καλύπτει 8.800 περίπου μαθητές σε σχολεία που βρίσκονται στις πιο ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά περιοχές της χώρας, ενώ οι αιτήσεις σχολείων για καθημερινή σίτιση φτάνουν τις 2.050 με 258.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες http://diatrofi.prolepsis.gr και www.prolepsis.gr, ή να επικοινωνήσετε με τον κ. Γιάννη Κουτελίδα στο 210-6255700 (εσωτ. 120) ή στο 6936631702.

*Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος, με πρωταρχικό στόχο την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού και τη διαμόρφωση σχετικών πολιτικών, συμβάλλει τα τελευταία 25 χρόνια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των πολιτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι συμβαίνει με τα Nurofen; - Γιατί αποσύρονται από την Αυστραλία


Η αυστραλιανή δικαιοσύνη διέταξε σήμερα τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό Reckitt Benckiser να αποσύρει από την αγορά ορισμένα κουτιά του δημοφιλούς του παυσίπονου Nurofen λόγω ψευδούς διαφήμισης.



Η αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Κατανάλωσης (ACCC) είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη τον Μάρτιο, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι το Nurofen διατίθεται στο εμπόριο υπό διάφορες συσκευασίες που ενδείκνυνται για διαφορετικά είδη πόνου, ενώ η δραστική ουσία του είναι η ίδια.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας έκρινε ότι η πολυεθνική που εδρεύει στη Βρετανία είναι ένοχη για εξαπάτηση καθώς το Nurofen διαθέτει στην αγορά το ίδιο προϊόν υπό διαφορετικές συσκευασίες ανάλογα με τον τύπο του πόνου, οι οποίες περιέχουν όλες το ίδιο συστατικό, 342 χιλιοστόγραμμα ιβουπροφαίνης λυσίνης.

Το δικαστήριο έδωσε εντολή για την απόσυρση εντός τριών μηνών κουτιών Nurofen που πωλούνταν ως παυσίπονα κυρίως κατά του πόνου στην πλάτη, του πονοκεφάλου τάσης, της ημικρανίας, των πόνων περιόδου.

"Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι όλα είναι το ίδιο", δήλωσε φαρμακοποιός της αλυσίδας Priceline Pharmacy στο Σίδνεϊ. "Συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να αγοράζουν το κλασικό παυσίπονο που είναι φθηνότερο". Τα ειδικά παυσίπονα Nurofen πωλούνται σε σχεδόν διπλάσια τιμή από το κλασικό παυσίπονο Nurofen, σύμφωνα με τρία φαρμακεία στο Σίδνεϊ.

Ο όμιλος αρνήθηκε ότι επεδίωξε να παραπλανήσει τον καταναλωτή και δήλωσε ότι συμμορφώνεται με την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Το "Nurofen συνεργάστηκε με την ACCC σε αυτές τις διαδικασίες και θα συμμορφωθεί με την απόφαση που εξέδωσε σήμερα το δικαστήριο", δήλωσε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος του φαρμάκου, Μόντσε Πένα.

Σε ανακοίνωση, η ACCC κατηγορεί την πολυεθνική ότι επωφελείται από την άγνοια των καταναλωτών για να αποκομίζει κέρδη. "Η ACCC κίνησε δικαστικές διώξεις γιατί ανησύχησε καθώς μερικοί καταναλωτές αγοράζουν τα προϊόντα αυτά σύμφωνα με αυτά που αναγράφει η συσκευασία τους, πιστεύοντας ότι θεραπεύουν ορισμένους τύπους πόνου, ενώ αυτό δεν συμβαίνει. Η διασφάλιση της τήρησης της αλήθειας στις διαφημιστικές εκστρατείες και ενημέρωσης των καταναλωτών στον τομέα της υγείας είναι μία από τις προτεραιότητες της ACCC", δήλωσε ο πρόεδρός της, Ροντ Σιμς.

Η Αυστραλία φαίνεται να είναι η πρώτη χώρα που κινείται δικαστικά εναντίον των ειδικών παυσίπονων Nurofen, τα οποία πωλούνται επίσης στη Νέα Ζηλανδία και τη Βρετανία.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο καταδίκασε επίσης την Reckitt Benckiser να αναλάβει τα δικαστικά έξοδα της ACCC και τη δημοσίευση της απόφασης αυτής. Μεταγενέστερη δικάσιμος θα καθορίσει το ποσό του προστίμου που θα επιβληθεί στον βρετανικό όμιλο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το χριστουγεννιάτικο δώρο του Πούτιν σε μια 12χρονη από το Καζακστάν


Ένα χάσκι έκανε δώρο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια 12χρονη που ζει στο χωριό Βely Yar στη Ανατολική Σιβηρία. Η οικογένεια της Olga Marushenko μετακόμισε στη Ρωσία από το Καζακστάν και δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει το κουτάβι που τόσο ήθελε. Έγραψε λοιπόν ένα γράμμα στον Πούτιν ζητώντας του το χάσκι ως χριστουγεννιάτικο δώρο, με την υπόσχεση να το προσέχει και να είναι και καλή μαθήτρια. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν της χάλασε το χατίρι και έστειλε μέσω εκπροσώπου του το χάσκι στην μικρή.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την Τετάρτη ανοίγει η εφαρμογή για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης


Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να ανοίξει η εφαρμογή του Taxisnet για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Όσοι κάνουν αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και διασταυρωθούν τα τιμολόγια θα πληρωθούν στις 2 Φεβρουαρίου, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων.

Σημειώνεται πως η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης υπογράφηκε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 και η οποία προβλέπει νέα αυστηρότερα κριτήρια για τους δικαιούχους.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΕΕ: Στις 21 Δεκεμβρίου οι συντάξεις Ιανουαρίου


Νωρίτερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου από τον ΟΑΕΕ.

Με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ενημερώνει τους συνταξιούχους του ότι η πληρωμή των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2015 αντί στις 4 Ιανουαρίου 2016.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτή επιστολή της Greenpeace στον Τσίπρα


Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα απέστειλε η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι από 196 χώρες, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για στροφή της Ελλάδας στην καθαρή ενέργεια, καθώς όπως επισημαίνει: «Πλέον επισήμως τα ορυκτά καύσιμα βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Ανοιχτή επιστολή της Greenpeace στον Τσίπρα

Ειδικότερα, μέσω της επιστολής, η οποία υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκο Χαραλαμπίδη, ζητείται από τον Έλληνα πρωθυπουργό να λάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες και να αλλάξει την κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, καλώντας τον ταυτόχρονα, να ευθυγραμμίσει την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας με τη Συμφωνία στο Παρίσι για τερματισμό των ορυκτών καυσίμων ως το 2050.

Επιπλέον ζητείται από τον κ. Τσίπρα να ανακοινώσει την ακύρωση των προγραμματισμένων κατασκευών νέων λιγνιτικών και πετρελαϊκών μονάδων, αλλά και την οριστική στροφή της χώρας στην εκμετάλλευση του πραγματικού της πλούτου: των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Αναλυτικότερα, μέσω της επιστολής η Greenpeace αναφέρει: «Κύριε Πρωθυπουργέ, να είστε σίγουρος ότι σε αυτήν την απόφαση θα βρείτε μπροστά σας τη λυσσαλέα αντίδραση από τα εγχώρια λόμπι των ορυκτών καυσίμων, που έχουν συνηθίσει να καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Εδώ όμως βρίσκεται το πρόβλημα. Αναλογιστείτε μόνο τα πεπραγμένα του τελευταίου χρόνου: Η Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης εξακολουθεί να προωθεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε ξεπερασμένες τεχνολογικά μονάδες λιγνίτη, πετρελαίου και φυσικού αερίου και όχι στην ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών μας και στην αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας. Αναγκάζει τους χιλιάδες μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ να επιδοτήσουν την ενεργοβόρο και ρυπογόνο βαριά βιομηχανία (νόμος διακοψιμότητας) και όχι το αντίθετο. Η ΔΕΗ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την κλιματική πολιτική της χώρας αιτήθηκε εξαίρεση από το μοναδικό εργαλείο κλιματικής πολιτικής της Ευρώπης (αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης), κάτι που το Υπουργείο Ενέργειας υποστήριξε».

«Ωστόσο σήμερα η Συμφωνία στο Παρίσι σας παρέχει τη μοναδική ιστορική ευκαιρία να το αλλάξετε αυτό. Έχετε την ευκαιρία να γίνετε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα ανακοινώσει το τέλος των ορυκτών καυσίμων και θα ανακατευθύνει τα διαθέσιμα κονδύλια της χώρας σε επενδύσεις πραγματικού εκσυγχρονισμού της οικονομίας σε νέες και καθαρές τεχνολογίες. Επενδύσεις που έχουν στο επίκεντρο τους πολίτες και τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και όχι τα συμφέροντα μίας ξεπερασμένης βιομηχανίας με ημερομηνία λήξης.

Σε αυτήν την απόφαση δεν θα είστε μόνος. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών ζητά φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης στην Ελλάδα, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα διεκδικούν τη στροφή της χώρας στην ηλιακή οικονομία που προστατεύει τα συμφέροντα των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι «αποδεδειγμένα η σημερινή οικονομική συγκυρία δεν αποτελεί εμπόδιο για τη λήψη φιλόδοξων κλιματικών πολιτικών. Αντιθέτως, η γρήγορη έξοδος της χώρας από την ύφεση και η προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από την ενεργειακή φτώχεια επιβάλλουν την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας».

«Σας αναφέρουμε ενδεικτικά την απολύτως υλοποιήσιμη πρόταση της Greenpeace για την παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά, τα οποία θα μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα, να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την Επιχείρηση και να βγουν από την ενεργειακή ένδεια κερδίζοντας πίσω την αξιοπρέπειά τους. Ο λόγος που κάτι τέτοιο είναι εφικτό οφείλεται, εν πολλοίς, στο τεράστιο ηλιακό δυναμικό της χώρας, στο οποίο - πιστεύουμε θα συμφωνείτε μαζί μας - κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση πρέπει να έχει πρόσβαση».

Καταλήγοντας, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κ. Πρωθυπουργέ, η Συμφωνία στο Παρίσι επικύρωσε με κάθε επισημότητα την αρχή του τέλους για τη βρώμικη ενέργεια. Για τη χώρα μας το μέλλον ανήκει στον ήλιο και όχι στο κάρβουνο. Σας καλούμε να αποφασίσετε σε πια πλευρά της ιστορίας θα εντάξετε την Ελλάδα».

Απ’ την Greenpeace υπενθυμίζεται τέλος ότι το περασμένο Σάββατο 196 χώρες του ΟΗΕ στο Παρίσι υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία για το κλίμα, με την οποία θέτουν στόχο συγκράτησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους επικίνδυνους 2°C, και, αν είναι δυνατόν, στον 1,5°C. Για πρώτη φορά στην ιστορία, όλες οι χώρες αποφάσισαν από κοινού τον μηδενισμό των επικίνδυνων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου (εκ των οποίων τα 2/3 περίπου προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων) κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό του αιώνα. Επί της ουσίας, τα παραπάνω σημαίνουν ότι για πρώτη φορά οι χώρες έδωσαν την έγκρισή τους για τερματισμό της χρήσης των ορυκτών καυσίμων περίπου μέχρι τα μέσα του αιώνα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει η σχετική επιστημονική έκθεση του ΟΗΕ ότι απαιτείται για επίτευξη του στόχου του 1,5°C.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σπίρτζης: Με εισιτήριο 1,40 ευρώ θα αγοράζεις 90 λεπτά διαδρομών


Στα 90 λεπτά της ώρας, από τα 70 που είναι σήμερα, αυξάνεται η διάρκεια του εισιτηρίου για τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, ενώ παραμένει ίδια η τιμή της κάρτας απεριορίστων διαδρομών, όπως ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή στον Realfm 97,8.

Με αφορμή το γεγονός ότι από 1/1/2016 το κόμιστρο αυξάνεται στο 1,40 ευρώ, ο υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι «τα εισιτήρια, παρότι αυξάνονται, λόγω του ΦΠΑ και όχι γιατί αυξάνουμε τα εισιτήρια -άρα το κόστος λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών- μένει σταθερή η κάρτα, την οποία χρησιμοποιεί ο κόσμος που πηγαίνει στο μεροκάματό του. Μένει ανέγγιχτη η πρόβλεψη που είχαμε κάνει για τη μετακίνηση των ανέργων δωρεάν. Και αυτό είναι σωστό. Και το τρίτο και σημαντικότερο είναι ότι ενώ ανεβαίνει λόγω του ΦΠΑ, θα αυξηθεί και ο χρόνος, θα επανέλθουμε εκεί που ήταν το εισιτήριο πριν μειωθεί, όπου μειώθηκε και ο χρόνος, βέβαια. Με αυτό το άλλοθι μειώθηκε ο χρόνος και μειώθηκε και το εισιτήριο. Και τώρα δεν είναι η τιμή του εισιτηρίου, είναι ο ΦΠΑ».

Στην επισήμανση ότι αυτό, το οποίο ενδιαφέρει εκείνον που μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι ότι θα πληρώσει πιο ακριβά το εισιτήριο, ο ίδιος είπε: «Αυτός που μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθημερινά, στις περισσότερες διαδρομές του δεν θα αυξηθεί, γιατί θα έχει κάρτα απεριόριστων διαδρομών».

Ακούστε το ηχητικό:

 


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία με λεωφορείο της αστυνομίας στην Αργεντινή


Ξέφυγε από την πορεία του, έπεσε από γέφυρα και σκοτώθηκαν 41 άνθρωποι.

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν όταν ένα λεωφορείο της αστυνομίας έπεσε από μια γέφυρα στο βορειοδυτικό τμήμα της Αργεντινής, γνωστοποίησαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

Τραγωδία με λεωφορείο της αστυνομίας στην Αργεντινή

«Ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 41 και 10 αστυνομικοί έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο όπου τέσσερις εξ αυτών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση» δήλωσε ο Φραντσίσκο Μαρινάρο, ο διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής ασφαλείας στην επαρχία Σάλτα, μια ορεινή περιοχή όπου σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα.

Για άγνωστη προς το παρόν αιτία, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος, το λεωφορείο παρεξέκλινε της πορείας του, έπεσε από ύψος 15 μέτρων από μία γέφυρα και συνετρίβη στην ξερή κοίτη ενός ποταμού, σύμφωνα με τις αρχές.

Στο όχημα επέβαιναν 60 αστυνομικοί. Πολλοί άνθρωποι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια του λεωφορείου για ώρες.

Ο δήμαρχος του Ροζάριο ντε λα Φροντέρα στην επαρχία Σάλτα, Γουστάβο Σολίς υποστήριξε ότι η τραγωδία προκλήθηκε από την κακή κατάσταση του δρόμου.

«Όσοι γνωρίζουν καλά την περιοχή προσπαθούν να αποφεύγουν τον δρόμο τη νύχτα» τόνισε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επαίνους σε φυλακισμένους μαθητές θα επιδώσει ο Παρασκευόπουλος


Στις φυλακές Αυλώνα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αύριο Τρίτη, ημέρα εορτασμού του Αγίου Ελευθερίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, θα επισκεφθεί τις φυλακές νέων Αυλώνα και θα επιδώσει τους επαίνους στους μαθητές του σχολείου που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Να σημειωθεί ότι η εορτή του Αγίου Ελευθερίου είναι μια ημέρα που σηματοδοτεί την ελευθερία και δείχνει το βλέμμα προς την αποφυλάκιση και την επανένταξη των κρατουμένων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου η ημέρα αυτή να είναι ξεχωριστή για τους κρατουμένους, πέραν της βελτίωσης στο συσσίτιο και της διεύρυνσης στο ωράριο των επισκεπτηρίων, αναλαμβάνει και τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων, ψυχαγωγικού ή καλλιτεχνικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των δράσεων αυτών περιλαμβάνεται η δυνατότητα στους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της φυλακής Κορυδαλλού να συμμετάσχουν στην παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Με τις δράσεις αυτές, επιδιώκεται η ενίσχυση της επανένταξης, μέσα από το άνοιγμα της φυλακής στην κοινωνία, την επαφή των κρατουμένων με την ευρύτερη κοινότητα, καθώς και την ενδυνάμωση των υφιστάμενων δεσμών επικοινωνίας, σημειώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δραματική εξέλιξη στην υπόθεση της αποπλάνησης 9χρονης στη Θεσσαλονίκη


Για συνέργεια κατηγορείται ο πατέρας της που κλήθηκε σε απολογία.

Στη 2η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης καλείται να λογοδοτήσει μετά τα Χριστούγεννα ο πατέρας της 9χρονης, η οποία έπεσε θύμα αποπλάνησης από τον 56χρονο υπάλληλο τηλεοπτικού σταθμού της Θεσσαλονίκης, υπόθεση που αποκαλύφθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα και προκάλεσε αίσθηση στο πανελλήνιο.

Η κατηγορία για την οποία θα δώσει εξηγήσεις είναι αυτή της «απλής συνέργειας στην αποπλάνηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του, από κοινού», ύστερα από ποινική δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Φωτεινή Κρεωνίδου.

Προηγήθηκε σχετική εισήγηση της ανακρίτριας, που -μελετώντας το υλικό της δικογραφίας- έκρινε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να ασκηθεί η συγκεκριμένη δίωξη.

Πιο συγκεκριμένα, σε μικρής διάρκειας βίντεο που ενσωματώθηκε στη δικογραφία, εμφανίζεται ο πατέρας να παρακολουθεί τον 56χρονο ομογενή και να επιδοκιμάζει τις ενέργειες του βασικού κατηγορούμενου σε βάρος της ανήλικης κόρης του. Η παραπάνω δίωξη στρέφεται κι εναντίον άγνωστου προσώπου που φαίνεται να τραβάει το επίμαχο βίντεο.

Επίκληση στο υλικό αυτό είχε κάνει κι ο 56χρονος, που, απολογούμενος στην ανακρίτρια, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας επιδοκίμαζε τις πράξεις αποπλάνησης του ιδίου, τονίζοντας ότι αμφότεροι βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σημειώνεται ότι ο 56χρονος έχει ήδη προφυλακιστεί για την υπόθεση, ενώ λίγες μέρες μετά την προφυλάκισή του, οι εισαγγελικές Αρχές της Θεσσαλονίκης εξέδωσαν διάταξη, χρονικής διάρκειας 30 ημερών, με την οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα το ονοματεπώνυμό του, όπως επίσης φωτογραφίες του.

Σύμφωνα με τη διάταξη πρόκειται για τον Αρσένιο Σερασίδη, εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη για βιασμό, αποπλάνηση ανηλίκου, κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας και παραβίαση του νόμου περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος μιλά για τη μάχη του κατά της κατάθλιψης


«Πέρασαν 10 χρόνια για να το καταλάβω».

«Υπάρχει ένα ιστορικό στην οικογένεια, ο παππούς μου αυτοκτόνησε, ο πατέρας μου πέρασε μια μεγάλη κρίση κατάθλιψης, ίσως όλα αυτά να σχετίζονται και με το δικό μου πρόβλημα ως προς το κομμάτι της κληρονομικότητας. Πλέον παίρνω τα φάρμακά μου και έχω μάθει να διαχειρίζομαι την κατάθλιψή μου», εξομολογείται ο Αντώνης Καφετζόπουλος, σε συνέντευξή του στο «Έθνος».

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος μιλά για τη μάχη του κατά της κατάθλιψης

Όπως σημειώνει ο ίδιος για τη μάχη του κατά της κατάθλιψης, «κάποια στιγμή κατάλαβα ότι ήμουν ένας άλλος άνθρωπος σε σχέση με το παρελθόν και τα βιώματα που κουβαλούσα. Υπήρχαν περίοδοι που αποζητούσα την απομόνωση, ακόμη και όταν ήμουν σε νεαρή ηλικία. Ωστόσο, όλα αυτά τα θεωρούσα φυσιολογικά. Πίστευα ότι έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία ενός ανθρώπου και η ενασχόλησή μου με τα καλλιτεχνικά ήταν το τέλειο καμουφλάζ, το τέλειο άλλοθι για τη μη παραδοχή της πραγματικότητας».

«Είχα έντονες, δυσάρεστες στιγμές, αλλά τότε ήταν δύσκολο να το εξηγήσω και να το αποδεχτώ σαν πρόβλημα», αναφέρει και συνεχίζει: «Δεν γνώριζα πολλά πράγματα. Αυτό το κομμάτι της απομόνωσης, της αυτοκατηγορίας ήταν κάτι το τρομερό. Πέρασαν δέκα χρόνια για να καταλάβω ότι δεν πήγαινε άλλο... Αυτό το εσωτερικό μαστίγωμα που έκανα στον εαυτό μου, ότι για όλα φταίω, το αίσθημα απαισιοδοξίας που είχα για τα πάντα ήταν οι χαριστικές βολές...

Ήταν εκείνη η στιγμή της ζωής μου που απευθύνθηκα σε έναν ψυχίατρο. Η διάγνωση ήταν κατάθλιψη».


Πηγή: http://www.newsbeast.g
Διαβάστε περισσότερα...

Μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό ζητά το Μεσόγειος SOS


Πρόταση με αφορμή τη Συμφωνία για το Κλίμα στο Παρίσι.

Την απαραίτητη ανάγκη για τη σύνταξη ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού για την Ελλάδα, προτείνει ως άμεση προτεραιότητα το δίκτυο Μεσόγειος SOS, με αφορμή τη σύναψη της συμφωνίας για το Κλίμα στο Παρίσι από 196 χώρες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, που προβλέπει να «κρατηθεί» η αύξηση της θερμοκρασίας «αρκετά κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου με ταυτόχρονες «προσπάθειες» για να περιοριστεί αυτή στον 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το δίκτυο, για την Ελλάδα, όπου δυστυχώς κάθε συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή απουσιάζει εκκωφαντικά, είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκπόνηση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που θα αντιστοιχεί σε σχεδόν μηδενισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων για το σύνολο της οικονομίας το 2050 και νωρίτερα για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Επιπλέον, προτείνει την εγκατάλειψη κάθε σκέψης για αναγέννηση του λιγνίτη και κατασκευή νέων λιγνιτικών σταθμών, την επανεξέταση των σχεδίων για αγωγούς, εξορύξεις και εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων, και ζητάει τη διαμόρφωση μιας ουσιαστικής στρατηγικής και σχεδίων δράσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και την εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων απέναντι στις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες του πλανήτη.

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συνεργάτης του δικτύου Μεσόγειος SOS για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Τάσος Κρομμύδας, «υπό το φως της παγκόσμιας συμφωνία που προέκυψε από τη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι, όλες οι χώρες πλέον αναγνωρίζουν πως η εποχή των ορυκτών καυσίμων ουσιαστικά πρέπει να τελειώσει μέσα στα επόμενα 50 χρόνια», επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας πρέπει να καταλήξει σε ένα μακρόπνοο ενεργειακό μοντέλο με βάση τις ανάγκες κατανάλωσης, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας που έχουν να κάνουν με τις ΑΠΕ, αλλά και την εξοικονόμηση». Επιπλέον, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναπαυτεί στους στόχους που έχει θέσει ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών, την ενεργειακή εξοικονόμηση, και τη διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς αυτοί ενδέχεται και απαιτείται να επικαιροποιηθούν και να γίνουν περισσότερο φιλόδοξοι στο μέλλον. «Η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει μονομερώς στη χάραξη μίας θαρραλέας ενεργειακής πολιτικής πέρα από τους στόχους που θέτει η ΕΕ, καθώς αυτό θα είναι προς όφελός της στο μέλλον», αναφέρει ο κ. Κρομμύδας.

Για το δίκτυο Μεσόγειος SOS, πέρα από τις βασικές θετικές εξελίξεις που σηματοδότησε η συνδιάσκεψη στο Παρίσι, «η Συμφωνία δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες, νομικά δεσμευτικές και στέρεες δεσμεύσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την έκκληση οι παγκόσμιες εκπομπές να αρχίσουν να μειώνονται "το συντομότερο δυνατόν", σε μεγάλο βαθμό επαφίενται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών, ενώ παράλληλα απουσιάζουν αναφορές στη διάσταση της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, δηλαδή στη δεδομένη ανάγκη το μεγαλύτερο τμήμα των γνωστών αποθεμάτων τους να παραμείνει ανεκμετάλλευτο, με παράλληλο πάγωμα ερευνών για νέα κοιτάσματα».

«Δυστυχώς, πέρασαν δυο χαμένες δεκαετίες στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, ως αποτέλεσμα των πιέσεων των λόμπι των ορυκτών καυσίμων και της αδυναμίας των κυβερνήσεων να αναδείξουν στους πολίτες και στον δημόσιο διάλογο την επιτακτικότητα της ανάγκης για μια πράσινη στροφή στην οικονομία, και πλέον το περιθώριο που έχουμε για επίτευξη του στόχου 1,5 βαθμούς Κελσίου είναι πάρα πολύ μικρό και χάνεται κυριολεκτικά με κάθε μήνα που περνάει», όπως υπογραμμίζει η οργάνωση.

«Το μεγάλο ζητούμενο τώρα είναι οι κυβερνήσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι επιχειρήσεις, να επιταχύνουν άμεσα τις προσπάθειες και τα συγκεκριμένα μέτρα τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στο πνεύμα και στη φιλοδοξία της Συμφωνίας», καταλήγει το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...