Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Οι ερωτευμένοι αθλητές «σκοράρουν» καλύτερα!



Έχουν καλύτερες επιδόσεις από αυτούς που είναι μόνοι.

Όταν είναι ερωτευμένοι ή έχουν μία μακροχρόνια σχέση αγάπης οι αθλητές, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών ειδικών.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια είχαν ως δείγμα αθλητές, μερικοί από τους οποίους είχαν πάρει μέρος και σε Ολυμπιακούς Αγώνες, και τα συμπεράσματά τους ήταν αντίθετα με τη διαδεδομένη αντίληψη ότι οι σχέσεις αποσπούν την προσοχή του αθλητή και απορροφούν ενέργεια. Μεγαλύτερη βοήθεια στις επιδόσεις φαίνεται ότι παρέχει η ρομαντικού και συναισθηματικού τύπου σχέση διαρκείας και εμπιστοσύνης, παρά μια πρόσκαιρη σχέση πάθους. «Οι σχέσεις, στο μέτρο που είναι σχέσεις αγάπης, υγιείς και ευτυχισμένες, τείνουν να επηρεάζουν θετικά τις αθλητικές επιδόσεις», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.

Οι απεικονίσεις του εγκεφάλου ερωτευμένων ανθρώπων δείχνουν αυξημένη ροή αίματος σε εκείνες τις νευρωνικές περιοχές που σχετίζονται με τα κίνητρα και στην επίτευξη στόχων, κάτι που ενδιαφέρει άμεσα ένα αθλητή.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 400 αθλητών (265 γυναικών και 133 ανδρών), από τους οποίους το 55% δήλωσε ότι ο έρωτας και η αγάπη ευνοούν τις αθλητικές επιδόσεις τους, πράγμα που ισχύει για τους άνδρες ακόμη περισσότερο από ό,τι για τις γυναίκες.

Μεταξύ άλλων, οι αθλητές που έχουν μακρόχρονες σχέσεις αγάπης, αισθάνονται ότι μπορούν να βασίζονται στον ή στην σύντροφό τους για διάφορα ζητήματα της καθημερινότητας (όπως π.χ. το νοικοκυριό ή την φροντίδα των παιδιών, αν το ζευγάρι είναι παντρεμένο), ώστε οι ίδιοι να εστιαστούν στο άθλημά τους απερίσπαστοι.

Επίσης, το αίσθημα ευφορίας που δημιουργεί μια ευτυχισμένη σχέση, τείνει να «μεταφέρεται» στην άθληση και να λειτουργεί επωφελώς για τον αθλητή ή την αθλήτρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόσωπό μας «μαρτυρά» τα παιδικά μας χρόνια



Τι υποστηρίζει επιστημονική μελέτη.

Όσοι πέρασαν δύσκολα και στερημένα παιδικά χρόνια τείνουν να έχουν πιο ασύμμετρο πρόσωπο σε σχέση με αυτούς που κουβαλάνε πιο ευχάριστες αναμνήσεις από την τρυφερή τους ηλικία.

Το πρόσωπο αποτελεί «καθρέφτη» της ζωής μας και των εμπειριών μας, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Εδιμβούργο και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Economics and Human Biology».

Οι ερευνητές με τη βοήθεια εθελοντών, μελέτησαν 15 διαφορετικά χαρακτηριστικά του προσώπου, μάτια, αυτιά, μύτη ενώ οι εθελοντές έδωσαν λεπτομερείς πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης κατά την παιδική και την μέση ηλικία, όπως αν οι γονείς τους εργάζονταν ή όχι, πόσα άτομα έμεναν στο σπίτι τους κ.α.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι όσοι είχαν πιο ασύμμετρο πρόσωπο είχαν περάσει πιο δύσκολη και στερημένη παιδική ζωή. Με τον όρο στερημένη, εξηγούν οι επιστήμονες, «δεν εννοούμε μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο διατροφής, ασθενειών αλλά και έκθεσης σε περιβαλλοντικούς ρύπους όπως το τσιγάρο και η ατμοσφαιρική μόλυνση».

Σε ένα άλλο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η μελέτη είναι ότι οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες μετά την ενηλικίωση δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Έτσι, οι εθελοντές που είχαν γίνει πλούσιοι όταν μεγάλωσαν, αλλά μέχρι την ενηλικίωσή τους ζούσαν φτωχικά, είχαν πιο ασύμμετρα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με όσους ζούσαν πλουσιοπάροχα ως παιδιά, αλλά έγιναν φτωχοί μεγαλώνοντας.

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί μεταξύ άλλων γιατί διάσημοι που πέρασαν πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια, έχουν έντονα ασύμμετρα χαρακτηριστικά παρ’ ότι μεγαλώνοντας κατάφεραν να πλουτίσουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς «θεραπεύεται» το hangover;



Έξυπνα διατροφικά μυστικά.

Ένα πάρτι, ένας γάμος, ένα ωραίο δείπνο ή ακόμη και μία απλή έξοδος συνοδεύονται από κατανάλωση αλκοόλ.

Κάποιες φορές, δυστυχώς η ωραία και χαρούμενη ατμόσφαιρα «οδηγεί» σε κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μεγαλύτερη από την ανεκτή, με αποτέλεσμα τη μέθη.

Οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις από αυτήν την κατάχρηση είναι εμφανείς την επόμενη μέρα – πρόκειται για το γνωστό σε όλους «hangover».

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια διατροφικά μυστικά τα οποία αν τα γνωρίζετε μπορείτε να αποφύγετε τις άσχημες συνέπειες της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ.

1. Πίνετε περισσότερο νερό!

Για κάθε ένα αλκοολούχο ποτό που πίνουμε, το σώμα μπορεί να εξωθήσει τετραπλάσια ποσότητα υγρού. Η διουρητική δράση του αλκοόλ και η αφυδάτωση που προκαλείται ως αποτέλεσμα, συμβάλλουν στην δυσφορία της μέθης και στον πονοκέφαλο που τη συνοδεύει.

Επομένως, θα ήταν καλό να συνοδεύετε κάθε ποτό, με τουλάχιστον 1 ποτήρι νερό. Η επαρκής ενυδάτωση, μειώνει αρκετά τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ και εμποδίζει την αφυδάτωση που προκαλείται από αυτό. Αν, λοιπόν, ξυπνήσετε με πονοκέφαλο και έντονη δυσφορία, το πρώτο σας μέλημα θα είναι να αναπληρώσετε τα υγρά στον οργανισμό σας με την λήψη νερού, φυσικών χυμών φρούτων και λαχανικών και πράσινου τσαγιού.

2. Προτιμήστε τα ποτά με πάγο!

Όταν τα αλκοολούχα ποτά ή κοκτέιλ περιέχουν αρκετό πάγο, τότε τα παγάκια λιώνουν αργά και το αλκοόλ αραιώνεται όλο και πιο πολύ, με αποτέλεσμα το ποτό να έχει …μεγαλύτερη διάρκεια. Όσο πιο αργά πίνετε το ποτό, τόσο το καλύτερο για την αφομοίωσή του από τον οργανισμό.

Το σώμα απορροφά την αιθυλική αλκοόλη πιο γρήγορα από ό,τι την μεταβολίζει. Επομένως, όσο πιο γρήγορα πίνετε ένα ποτό, τόσο πιο πολλή ώρα οι τοξίνες του αλκοόλ θα επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανά σας, αλλά και πιο πολύ πονοκέφαλο θα νιώθετε το επόμενο πρωί.

Γενικά, οι περισσότεροι άνθρωποι μεταβολίζουν περίπου 1 ποτό ανά 1 ώρα. Όταν το ποτό μας είναι αραιωμένο με περισσότερο πάγο ή νερό ή σόδα, τότε αυξάνεται ο χρόνος που το καταναλώνουμε και επομένως μειώνεται η πιθανότητα μέθης.

3. Αποφύγετε τις φυσαλίδες.

Τα ανθρακούχα ποτά αυξάνουν τον ρυθμό απορρόφησης του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι το αέριο μέσα στις φυσαλίδες επιταχύνει τη διαδικασία. Θα ήταν προτεινόμενο να αντικαταστήσετε την σόδα ή το αναψυκτικό που ενός ποτού, με χυμό φρούτων ή νερό. Αν θέλετε να πιείτε κάτι αφρώδες, μπορείτε να εναλλάσσετε το ποτό με ένα μη αλκοολούχο ποτό.

Επίσης, μπορείτε να παραγγείλετε ένα ποτό που μοιάζει οπτικά με ένα οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, παράδειγμα αναψυκτικό σε ποτήρι σαμπάνιας ή Coca- cola χωρίς ουίσκι ή ρούμι ή σόδα με λεμόνι. Με αυτό τον τρόπο έχετε ένα ποτήρι στο χέρι σας και φαίνεται σαν να πίνετε ένα κανονικό ποτό, χωρίς όμως να βλάπτετε τον οργανισμό σας.

4. Πληρώστε …… κάτι παραπάνω!

Η παροιμία που λέει : Παίρνεις ό,τι πληρώνεις, ισχύει και στην περίπτωση του ποτού που επιλέγουμε. Οι ερευνητές έχουν βρει έναν σύνδεσμο μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και των πτητικών συστατικών, των ουσιών δηλαδή που συνεισφέρουν στην γεύση, στο άρωμα αλλά και στο χρώμα του ποτού. Γενικά, τα λευκά και διάφανη ποτά περιέχουν λιγότερες πτητικές ουσίες συγκριτικά με τα σκουρόχρωμα ποτά, αν και αυτός δεν είναι ο κανόνας.

Αυτό που θα πρότεινα είναι να πίνετε είναι ένα καλό και λίγο ακριβότερο ίσως ποτό παρά ένα φτηνό, το οποίο λόγω της χαμηλής ποιότητας γεύσης θα σας δημιουργήσει την ανάγκη να παραγγείλετε και δεύτερο…

5. Απολαύστε την κουβέντα με την παρέα σας…

Είναι πολύ βοηθητικό το γεγονός να χρησιμοποιείτε το στόμα σας περισσότερο για να μιλάτε… παρά να πίνετε! Απολαύστε την παρέα και τον διάλογο και δημιουργήστε θέματα συζήτησης, ώστε να είστε περισσότερο απασχολημένοι με την κουβέντα. Έτσι θα έχετε λιγότερο χρόνο για να πιείτε και επομένως και θα εισέλθει λιγότερο αλκοόλ στον οργανισμό σας.

6. Μην παραλείπετε το φαγητό!

Σίγουρα, η κατανάλωση φαγητού μειώνει την ποσότητα του ποτού που πίνετε, αλλά επιβραδύνει και την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό. Τα θρεπτικά συστατικά που ενδείκνυνται σε αυτή την περίπτωση, είναι τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες. Οι καλύτερες επιλογές τροφίμων είναι τα πλήρη δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πολυακόρεστα λιπαρά, όπως τα ω-3 λιπαρά που βρίσκουμε στα ψάρια, στα σπόρια και στους ξηρούς καρπούς.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι ΓΧΣ επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο Μογκαντίσου



Ανθρωπιστική αποστολή στη Σομαλία.

Αυτή την εβδομάδα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ανταποκρινόμενοι στην κρίση στη Σομαλία έστειλαν στο Μογκαντίσου ιατρικές ομάδες και τέσσερα αεροπλάνα με 55 τόνους ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα και θεραπευτική τροφή. Εκτιμάται ότι τις τελευταίες εβδομάδες 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη νότια και κεντρική Σομαλία και κατέφυγαν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου αναζητώντας βοήθεια. Εγκαθίστανται σε διάφορους καταυλισμούς μέσα και γύρω από το Μογκαντίσου, όπου έχουν περιορισμένη ή και καθόλου πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Οι ΓΧΣ ξεκίνησαν εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ιλαράς σε δεκάδες πρόχειρους καταυλισμούς όπου έχουν μαζευτεί χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα χωριά τους λόγω της ξηρασίας και της βίας που μαστίζουν πολλές περιοχές της χώρας. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου 3.000 παιδιά.

Περίπου 1.000 παιδιά εξετάστηκαν για υποσιτισμό. Πάνω από τα μισά από αυτά τα παιδιά είναι όντως υποσιτισμένα.

«Οι ΓΧΣ είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατάσταση των εκτοπισμένων, η οποία είναι κρίσιμη. Οι ΓΧΣ άρχισαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο Μογκαντίσου και να αξιολογούν τις συνθήκες σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα ούτως ώστε να ανταποκριθούν επαρκώς σε αυτή την κρίση,» τόνισε ο Δρ. Ούνι Καρουνακάρα, Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου των ΓΧΣ.

Μέσα από τη λειτουργία μίας κινητής ιατρικής μονάδας το προσωπικό των ΓΧΣ άρχισε να παρέχει ιατρική περίθαλψη σε περίπου 100 ασθενείς τη μέρα. Οι ομάδες διανέμουν επίσης είδη πρώτης ανάγκης, όπως είδη προσωπικής υγιεινής και πλαστικά καλύμματα για τη δημιουργία προσωρινών καταλυμάτων.

Εδώ και χρόνια οι ΓΧΣ παρέχουν ιατρική περίθαλψη στους κατοίκους της πρωτεύουσας σε δομές υγείας στο Νταιυνάιλ και στο Νταρκχελέυ, όπου την τελευταία εβδομάδα εξετάστηκαν 370 ασθενείς. Για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ιατρικές ανάγκες, οι ΓΧΣ πρόκειται να ανοίξουν μέσα στις επόμενες μέρες στο Μογκαντίσου θεραπευτικά επισιτιστικά κέντρα νοσηλείας, μία μονάδα θεραπείας για την ιλαρά καθώς και ένα κέντρο θεραπείας της χολέρας χωρητικότητας 50 κλινών.


Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ, Καναδάς και Ευρώπη αποφεύγουν σύνοδο για την αντιμετώπιση ασθενειών



Επικρίσεις για κωλυσιεργία από τις οργανώσεις υγείας.

Η έλλειψη διάθεσης χρημάτων είναι η κύρια αιτία που παρεμποδίζει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και άλλες, σύμφωνα με την Ένωση Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών (NCD), στην οποία υπάγονται περί τις 2000 οργανώσεις υγείας.

Με ανακοίνωση της η Ένωση κατηγορεί τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, επειδή δεν ακολουθούν τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών. «Ζητήσαμε να πραγματοποιηθεί σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να προωθηθεί κοινό παγκόσμιο πρόγραμμα. Ο κόσμος οδηγείται σε ένα μέλλον αρρωστημένο. Είναι καιρός να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις», είπε η Αν Κίλινγκ, επικεφαλής της Ένωσης Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών (NCD).

Τα πλούσια κράτη φοβούνται ότι θα διαθέσουν πολλά από τα χρήματά τους για να αντιμετωπίσουν επιδημίες που πλήττουν φτωχότερες χώρες. Γι αυτό, σύμφωνα πάντα με την Ένωση, τόσο οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αλλά και η Ευρώπη μπλοκάρουν πρόταση για σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβρη, που στόχο έχει να περιοριστούν κατά 25% οι προβλεπόμενες ασθένειες, μέχρι το 2025.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Γερμανία καταστρέφει 16 εκατ. δόσεις εμβολίου για τον H1N1



Λιγότερο από το 10% του πληθυσμού εμβολιάστηκε.

Στην αποτέφρωση περίπου 16 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου για τον ιό H1N1 που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, προχωράει η Γερμανία, αν και είχε δαπανήσει περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, που διαχειρίζεται τα αποθέματα των αντιγριπικών εμβολίων για λογαριασμό όλων των γερμανικών κρατιδίων, αναζητά μία εταιρεία επεξεργασίας απορριμμάτων.

Συνολικά η Γερμανία είχε αγοράσει 28 εκατομμύρια δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου προς 230 εκατομμύρια ευρώ.

Κάθε κρατίδιο διαχειρίστηκε άμεσα ένα μέρος των αποθεμάτων των εμβολίων και κάποια από αυτά έχουν ήδη απαλλαγεί από τα επιπλέον εμβόλια.

Η Γερμανία είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να πουλήσει ένα μέρος των αποθεμάτων της, όμως καμία χώρα δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον να τα αγοράσει.

Λιγότερο από το 10% του πληθυσμού της Γερμανίας δέχθηκε να εμβολιαστεί εξαιτίας κυρίως της μεγάλης δυσπιστίας προς το εμβόλιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Στην αντεπίθεση περνούν οι καπνοβιομηχανίες



Λόγω των νέων φωτογραφιών στα πακέτα.

Πέντε καπνοβιομηχανίες μήνυσαν την Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για ένα νέο νόμο που προωθεί, ο οποίος θα τις υποχρεώνει να τοποθετούν από το Σεπτέμβριο του 2012 στα πακέτα των τσιγάρων και των προϊόντων καπνού που διαθέτουν στην αμερικανική αγορά φωτογραφίες με αντικαπνιστικό περιεχόμενο.

Πρόκειται για φωτογραφίες με καρκινικούς όγκους, με πορτρέτα ετοιμοθανάτων καπνιστών, με εικόνες παιδιών παθητικών καπνιστών και με συμβολικές πλην προφανείς απεικονίσεις της σεξουαλικής ανικανότητας που προκαλεί το κάπνισμα.

Οι RJ Reynolds Tobacco, Lorillard Tobacco, Commonwealth Brands, Liggett Group και Santa Fe Natural Tobacco υποστηρίζουν ότι το νομοθέτημα που προωθεί η FDA παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς υποχρεώνει τις εταιρείες να προωθούν παρά τη θέλησή τους την αντικαπνιστική προπαγάνδα της κυβέρνησης.

Στην 41 σελίδων αναφορά τους, οι πέντε εταιρείες υποστηρίζουν ότι ωθούνται παρανόμως να τρομοκρατούν και να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν τα προϊόντα τους.

«Η κυβέρνηση μπορεί δίχως αμφιβολία να δημοσιοποιεί προειδοποιήσεις και μηνύματα, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώνει τις εταιρείες να μετατρέπουν κάθε πακέτο τσιγάρων σε μικρή διαφημιστική πινακίδα για να προωθούν την αντικαπνιστική εκστρατεία της», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος των καπνοβιομηχανιών Φλόιντ Αμπραμς.

Το 2009 νόμος για τον Έλεγχο των Προϊόντων Καπνού και την Πρόληψη του Καπνίσματος στις Οικογένειες υποχρεώνει τις εταιρείες του κλάδου να καλύπτουν το επάνω μισό του μπροστινού και του πίσω μέρους των πακέτων τσιγάρων με φωτογραφίες που δείχνουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Υποχρεώνουν επίσης τις εταιρείες να καλύπτουν με αντικαπνιστικά μηνύματα και φωτογραφίες το 20% των διαφημίσεων τσιγάρων και προϊόντων καπνού σε έντυπα.

Τον Ιούνιο η αμερικανίδα υπουργός Υγείας Καθλίν Σιμπέλιους είχε δηλώσει ότι τα νέα πακέτα με τις φωτογραφίες θα αποθαρρύνουν πολλούς ανήλικους από την έναρξη του καπνίσματος και θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους καπνιστές να το κόψουν.

Στον Καναδά, που εφαρμόζεται το μέτρο, οι καπνιστές μειώθηκαν μέσα σε μια τετραετία από το 24% στο 20% του πληθυσμού.

Η υποχρέωση της εκτύπωσης πάνω στα πακέτα των τσιγάρων αποκρουστικών φωτογραφιών εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η Κομισιόν με σχετική οδηγία έχει υποχρεώσει εδώ και χρόνια όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναγράφουν στα πακέτα των τσιγάρων την προειδοποίηση «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ».

Στην Ελλάδα, όμως, τα πακέτα προειδοποιούν με λιγότερο κατηγορηματικό τρόπο ότι «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ». Ευλόγως, έτσι, ο έλληνας καπνιστής σκέπτεται ότι μπορεί και να τη γλιτώσει...


Διαβάστε περισσότερα...

«Επικίνδυνο» το πολύ αδύνατο σώμα!



Για όλα «φταίει» ένα γονίδιο.

Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι το πάχος σκοτώνει και όλοι ζηλεύουν τους τυχερούς αδύνατους που δεν έχουν τοπ άγχος των κιλών και πώς να απαλλαγούν από αυτά.

Επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι «κινδυνεύουν» περισσότερο ο αδύνατοι και ιδίως οι κοκαλιάρηδες.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε πως το γονίδιο που κάνει μερικούς ανθρώπους να είναι πολύ αδύνατοι, αυξάνει παράλληλα τις πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη και καρδιοπάθεια.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, το να έχει κανείς πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, τον θέτει σε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει προβλήματα, όπως αποβολή, πνευμονοπάθεια και υπογονιμότητα έως και βαριά κατάθλιψη.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κάνω δίαιτα, θα πάρω μια σαλάτα»



Τι παγίδες κρύβει αυτή η επιλογή;
Το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που κάνουν δίαιτα όταν γευματίζουν έξω, προτιμούν την κατανάλωση κάποιας σαλάτας με την ιδέα ότι είναι η πιο διαιτητική επιλογή. Αυτό όμως είναι λάθος. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως υπάρχουν σνακ που δεν είναι τόσο αθώα.

Επιλέγοντας μια σαλάτα, πιστεύοντας πως είναι η πιο υγιεινή επιλογή και θεωρώντας ότι θα σας χορτάσει χωρίς να σας παχύνει, θα χαλάσετε την δίαιτά σας και θα δείτε την ζυγαριά σας να παίρνει την ανηφόρα.

Κι αυτό γιατί, παρόλο που τα λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες, τα υπόλοιπα υλικά που περιέχονται σε ορισμένες σαλάτες, όπως τα αλλαντικά, οι ξηροί καρποί, τα ζυμαρικά, τα κρουτόν και οι διάφορες σος, αυξάνουν την θερμιδική τους αξία και τις καθιστούν επιζήμιες ακόμα και για την υγεία, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε αλάτι και σε λιπαρά.

Ο βασικός κανόνας που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για μια ισορροπημένη διατροφή είναι ότι δεν πρέπει να ξεπερνάτε την κατανάλωση 6 γραμμαρίων αλατιού, 20 γραμμαρίων κορεσμένων λιπαρών και 50 γραμμαρίων ζάχαρης ημερησίως.

Οι πιο συχνές επιλογές σε σαλάτα από εστιατόρια είναι:


• Η σαλάτα του σεφ, η οποία κατά προσέγγιση περιέχει: 2 γραμμάρια αλάτι, 25 γραμμάρια λιπαρά, 3 γραμμάρια ζάχαρη και η θερμιδική της αξία υπολογίζεται σε 400 θερμίδες περίπου. Δυστυχώς σε εστιατόριο δεν μπορείτε να βρείτε σαλάτα του σέφ που να περιέχει τυρί ή σος με λίγα λιπαρά, συνήθως οι σαλάτες αυτές περιέχουν λιπάρα κίτρινα τυριά, ζαμπόν και μαγιονέζα, συστατικά που ανεβάζουν τα λιπαρά αλλά και τις θερμίδες που λαμβάνετε. Έτσι, το λίπος που περιέχει το γεύμα αυτό ξεπερνά ένα απλό σάντουιτς με μαγιονέζα.

• Η σαλάτα του Καίσαρα, η οποία κατά προσέγγιση περιέχει 2,5 γραμμάρια αλάτι, 19 γραμμάρια λιπαρά, ελάχιστη ζάχαρη και η θερμιδική της αξία υπολογίζεται σε 300 θερμίδες περίπου.

Τα κρουτόν και η παχυντική σος στη σαλάτα του Καίσαρα θα γεμίσουν το διαιτολόγιο σας με λιπαρά. Η σαλάτα αυτή θα αποτελέσει καλή επιλογή, αν το κοτόπουλο είναι από το στήθος και βραστό και στη θέση της σος να μπει μια υγιεινή σος με 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο, 1 κουταλάκι μουστάρδα, 1 κουταλιά λάδι και λίγο αποξηραμένο σκόρδο.

• Η σαλάτα ζυμαρικών με πέστο και κοτόπουλο, η οποία κατά προσέγγιση περιέχει 4 γραμμάρια αλάτι, 30 γραμμάρια λιπαρά, 1,5 γραμμάρια ζάχαρη και η θερμιδική της αξία υπολογίζεται σε 500 θερμίδες περίπου.

Γενικά οι έτοιμες σαλάτες ζυμαρικών περιέχουν ποικιλία υλικών. Οι περισσότερες περιέχουν μεγάλες ποσότητες λαδιού, παρμεζάνας και μαγιονέζας. Επίσης, το πέστο από μόνο του, ανεβάζει τα λιπαρά στα ύψη ενώ τα ζυμαρικά είναι συνήθως λευκά και όχι ολικής άλεσης. Είναι προτιμότερο να φτιάξετε τη δική σας σαλάτα με ζυμαρικά ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγιονέζα λάιτ ή σπιτικό πέστο.

Από τα παραπάνω μπορείτε να συμπεράνετε ότι προκειμένου να καταφύγετε σε μια τέτοια σαλάτα, είναι προτιμότερο να έχετε οργανωθεί από το σπίτι σας και να έχετε την σαλάτα της επιλογής σας σε μια πολύ υγιεινότερη εκδοχή, από αυτήν που θα σας σέρβιραν σε κάποιο εστιατόριο. Αν δεν σας εξυπηρετεί κάτι τέτοιο, τότε καλό θα ήταν να καταφύγετε σε μια πιο απλή επιλογή σαλάτας όπως:

• Χωριάτικη σαλάτα,

• Ντάκο με παξιμάδι ολικής, τομάτα και ανθότυρο,

• Σαλάτα εποχής (μαρούλι, λάχανο, καρότο, λόλα, ρόκα, κ. ά.)

Αν πάλι δεν σας ικανοποιεί μια τέτοια επιλογή, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξετε να καταναλώσετε μια μερίδα άπαχο κρέας σχάρας (κοτόπουλο, γαλοπούλα ή ψάρι) και αντί για τηγανητές πατάτες και ρύζι, να ζητήσετε ως συνοδευτικό βραστά λαχανικά.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε πως, αν και μία σαλάτα μπορεί να αποτελεί πλήρες γεύμα, πρέπει να προσεχθεί πάρα πολύ το περιεχόμενό της, για να θεωρηθεί διαιτητική και μη επιβλαβής για την υγεία σας. Όταν ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, η σαλάτα σας πρέπει να περιέχει φρέσκα λαχανικά, τυρί χαμηλών λιπαρών αντί για πλούσια σε λιπαρά τυριά, άπαχο κρέας και όσπρια αντί για αλλαντικά και ελαιόλαδο αντί για μαγιονέζα.

Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίστε το στρες στον εργασιακό χώρο



Απλές και λειτουργικές συμβουλές.

Το στρες που συνδέεται με τον εργασιακό χώρο επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά και μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην προσωπική ζωή. Επομένως, το να μάθει κάποιος να ελέγχει το στρες στον εργασιακό του χώρο μπορεί να τον βοηθήσει στο σπίτι και στην εργασία.

Η κλινική Cleveland υποδεικνύει πώς να ρυθμίσουμε το στρες στην εργασία:

• Διατηρήστε μια τρέχουσα λίστα προτεραιοτήτων

• Μην βάζετε τα προβλήματα εκτός διαστάσεων

• Αφήστε στο γραφείο τα προβλήματα της δουλειάς και μην τα μεταφέρετε στο σπίτι

• Σχεδιάστε μικρά διαλείμματα, ιδιαίτερα όταν αρχίζετε να αγχώνεστε πολύ

• Διατηρήστε το γραφείο σας τακτικό και καθαρό

• Να ασκείστε τακτικά και να κοιμάστε επαρκώς

• Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για μια δουλειά που κάνατε καλά

• Να αναγνωρίσετε πότε είναι καιρός να αναζητήσετε νέα δουλειά

Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα και καλοκαίρι



Τέσσερις απειλές για την υγεία.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες του καλοκαιριού, από τον καιρό μέχρι τον τρόπο ζωής μας, συχνά κρύβουν και κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, ειδικά για τις γυναίκες.

Ευτυχώς, στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζονται εύκολα, όμως υπάρχουν και κάποια προληπτικά μέτρα που βοηθούν πολύ. Ποια είναι αυτά και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για να απολαύσουν ξένοιαστες τις διακοπές τους;

Ζούμε στην Ελλάδα, σε μια γωνιά της Γης, η οποία στη συνείδηση πολλών κατοίκων αυτού του πλανήτη είναι συνδεδεμένη με τις καλοκαιρινές διακοπές, τη θάλασσα, την ψυχική και σωματική ευεξία που μπορεί να προσφέρει αυτός ο κατακλυσμός των αισθητηριακών κέντρων του ανθρώπου με τόσο θετικές και πρωτόγνωρες προσλαμβάνουσες παραστάσεις.

Στόχοι αυτού του σύντομου άρθρου είναι αφενός να επισημάνει τους συχνότερους παθογόνους μικροβιακούς παράγοντες οι οποίοι μπορεί να δυσκολέψουν τη ζωή μιας γυναίκας και να χαλάσουν τη μαγεία των καλοκαιρινών δια κοπών και αφετέρου να βοηθήσει στην πρόληψή τους.

• Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι αδιαμφισβήτητα η πιο συχνή λοίμωξη που εμφανίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλοί λόγοι ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων στον κατώτερο γεννητικό σωλήνα, όπως ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας στην ευαίσθητη περιοχή, η εντονότερη εφίδρωση, η παραμονή αρκετές ώρες με βρεγμένο μαγιό, η χρήση ταμπόν και η κολύμβηση σε μη σωστά χλωριωμένες πισίνες.

Η αλλαγή του μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο, το καλό σιδέρωμα των εσωρούχων, η αποφυγή των αρωμάτων, καθώς και η λελογισμένη χρήση αντιβιοτικών με παράλληλη χορήγηση προβιοτικών παραγόντων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μυκητίασης.

• Οι ουρολοιμώξεις επίσης ταλαιπωρούν το γυναικείο φύλο ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί στους ήδη υπάρχοντες προδιαθεσικούς παράγοντες (ανατομικοί, όπως μικρότερο μήκος ουρήθρας, στενή γειτνίαση της ουρογεννητικής περιοχής με το ορθό) έρχονται να προστεθούν η έντονη αφυδάτωση, η κατάχρηση αλκοόλ με ταυτόχρονη αποφυγή της ούρησης, η έκπτωση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω κόπωσης και η σεξουαλική υπερδραστηριότητα.

Η τακτική και πλήρης κένωση της ουροδόχου κύστεως ιδιαίτερα μετά τη σεξουαλική πράξη, η επαρκής λήψη υγρών και οι καλές συνθήκες υγιεινής θα βοηθήσουν στην αποφυγή ουρολοιμώξεων.

• Μία μεγάλη κατηγορία λοιμώξεων που εμφανίζουν αύξηση την περίοδο του καλοκαιριού είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως οι ερπητικές λοιμώξεις, η σύφιλη, η γονόρροια, οι χλαμυδιακές λοιμώξεις, οι λοιμώξεις που προκαλούν οι ιοί HPV, οι ηπατίτιδες B και C και ο ιός HIV.

Μερικές από αυτές τις λοιμώξεις θεραπεύονται εύκολα αν διαγνωστούν έγκαιρα, κάποιες άλλες όμως μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας που αφορούν τόσο στη γυναικεία γονιμότητα (γονόρροια, χλαμύδια) όσο και στη γενικότερη υγεία (HIV, ηπατίτιδα).

Η χρήση προφυλακτικού, αν και δεν προστατεύει 100%, η αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ ή εθιστικών ουσιών που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και η προσοχή στην εναλλαγή συντρόφων μπορούν να δράσουν προληπτικά.

• Τέλος, επιβάλλεται να αναφερθούμε στην κλινική οντότητα του συνδρόμου του τοξικού σοκ (TSS). Είναι πολύ σπάνια, αλλά δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια η οποία προκαλείται από μία βακτηριακή τοξίνη.

Διαφορετικές βακτηριακές τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο τοξικού σοκ, κυρίως όμως αυτές που παράγονται από τα βακτήρια Staphylococcus aureus και Streptococcus pyogenes. Η παρατεταμένη χρήση κολπικού ταμπόν είναι καλά αναγνωρισμένη αιτία TSS και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 50% των περιπτώσεων που οφείλονται σε σταφυλοκοκκική τοξίνη.

Οι συνθήκες που δημιουργούνται στον κόλπο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως είναι ιδανικές για την ανάπτυξη των σταφυλόκοκκων και την παραγωγή τοξίνης.

Τυχόν μικρές ρωγμές του κολπικού βλεννογόνου, που προκαλούνται είτε από το ίδιο το υλικό του ταμπόν είτε από τις σεξουαλικές επαφές, αποτελούν την πύλη εισόδου της τοξίνης στη συστηματική κυκλοφορία και συντελούν στην εμφάνιση του συνδρόμου στα ευαίσθητα άτομα.

Τα υλικά που έχουν ενοχοποιηθεί από το CDC έχουν εξαιρεθεί από τις εταιρείες που κατασκευάζουν ταμπόν, παρ’ όλα αυτά συνιστάται η χρήση τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα, λιγότερο από 6 ώρες.

Διαβάστε περισσότερα...

Προειδοποίηση του ΕΟΦ για συμπληρώματα διατροφής



Περιέχουν την απαγορευμένη ουσία σιβουτραμίνη.

Νοθευμένα με τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη είναι τα προϊόντα Slimforte Slimming caps, Slimforte Slimming Coffee και Meizitang Botanical Slimming Softgel, τα οποία διακινούνται ως συμπληρώματα διατροφής που προορίζονται για απώλεια βάρους, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ.

Η δραστική ουσία σιβουτραμίνη αποσύρθηκε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.
Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, επισημαίνει ο Οργανισμός.


Διαβάστε περισσότερα...

Έξι διατροφικές ανησυχίες και... ένας διαιτολόγος



Οι καλύτερες συμβουλές για τα παιδιά!

Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά επηρεάζει τόσο την υγεία τους ως ενήλικες όσο και την ποιότητα ζωής τους. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανάπτυξη.

Στην αντίπερα όχθη, η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών οδηγεί στην υπέρμετρη αύξηση βάρους και την εμφάνιση χρόνιων προβλημάτων υγείας (υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, σάκχαρο) από πολύ μικρές ηλικίες.

Ο ρόλος του γονέα πλέον γίνεται ακόμη πιο καθοριστικός εφόσον πρωταρχική του ευθύνη είναι να παρέχει ένα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και όχι απλές και μαθημένες εντολές. Τι θα απαντούσε ένας διαιτολόγος στις πιο συχνές ανησυχίες των γονιών;

1. Τρώει όσο χρειάζεται;

Το φαγητό αποτελεί σαφώς μία απόλαυση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα παρέχει και ενέργεια. Η υπερβολή οδηγεί στην παχυσαρκία, ενώ η έλλειψη στον υποσιτισμό, δυο καταστάσεις εξίσου επικίνδυνες για την υγεία. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να τρώνε μόνο όταν πεινούν και μέχρι εκείνο το σημείο στο οποίο νιώθουν ικανοποιημένα και όχι να έχουν σκάσει.

2. Τι πρέπει να τρώει;

Φροντίστε η καθημερινή δίαιτα του παιδιού να έχει ποικιλία, παρέχοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες του Μεσογειακού προτύπου διατροφής. Θυμηθείτε πως τα τρόφιμα από την ομάδα των φρούτων, των λαχανικών, αμυλούχα και δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά πρέπει να καταναλώνονται κάθε ημέρα.

3. Κάθε πότε πρέπει να τρώει;

Πέρα από το γεγονός ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε 4-6 γεύματα ημερησίως, είναι εξίσου σημαντικό αυτά να είναι κατανεμημένα σε συγκεκριμένες ώρες στη διάρκεια της ημέρας.

4. Πρέπει να φάει οπωσδήποτε πρωινό;

Το πρωινό αποτελεί το πλέον σημαντικό γεύμα της ημέρας, αφού τα θρεπτικά συστατικά του θα βοηθήσουν στο ξεκίνημα της ημέρας. Η παράλειψη του πρωινού οδηγεί σε κατανάλωση υπερβολικά μεγάλου μεσημεριανού, ενώ συνδέεται με αδυναμία συγκέντρωσης τις πρωινές ώρες στο σχολείο.

5. Τα λίπη μόνο παχαίνουν!

Τα κορεσμένα και τρανς λίπη που βρίσκονται κυρίως σε τηγανητά φαγητά, σφολιάτες, λιπαρές σάλτσες και παχιά κρέατα (αρνί, κατσίκι, πρόβατο) αν καταναλώνονται συχνά, μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και καρδιαγγειακά προβλήματα στο μέλλον. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι το ελαιόλαδο αποτελεί λίπος και μάλιστα καλό. Θεωρείται το καλύτερο λάδι παγκοσμίως γιατί περιέχει μεγάλα ποσά βιταμίνης Ε και άλλα συστατικά, στα οποία αποδίδονται προστατευτικές ιδιότητες.

6. Πρώτη προτεραιότητα: διάβασμα και υπολογιστής

Τα παιδιά πρέπει να ασκούνται σχεδόν καθημερινά για παραπάνω από 1 ώρα. Αυτό είναι μάλλον απίθανο στη σημερινή εποχή, εφόσον τα περισσότερα παιδιά είναι συνήθως στριμωγμένα από το διαβάσματα, τηλεόραση και υπολογιστή. Τόσο το διάβασμα όσο και οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι απαραίτητες για την πρόοδο των παιδιών. Σημαντικό για την υγεία τους είναι να δώσουμε την ευκαιρία να τρέξουν, να παίξουν, να εκτονωθούν μέσα από την άσκηση ακόμα κι αν αυτό σημαίνει λιγότερες ώρες διαβάσματος.

Θυμηθείτε πως σημαντικός βοηθός στη «δουλειά» αυτή του γονέα είναι ένας πτυχιούχος διαιτολόγος ο οποίος μπορεί να λύσει απορίες και ανησυχίες των γονέων αλλά και να τους εκπαιδεύσει, σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε περισσότερα...

Χαρίστε στον εαυτό σας τρία χρόνια ζωής



Μόνο με 15 λεπτά καθημερινή άσκηση.

Μία απλή άσκηση όπως ένα γρήγορο βάδισμα ή ένας περίπατος, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά άνδρες και γυναίκες σύμφωνα με ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας της Ταϊβάν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν συστηματικά για 13 χρόνια πάνω από 416.000 άτομα αναλύοντας στην πορεία την κατάσταση της υγείας τους σε σχέση με το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό, κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι 15 λεπτά καθημερινής σωματικής άσκησης μπορούν να «κάνουν τη διαφορά» και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής κατά τρία ολόκληρα χρόνια.

Επιπλέον, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή φυσική άσκηση αποτελεί ιδανική συνταγή για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος και η καρδιά.

Φυσικά, όσο αυξάνει ο χρόνος άσκησης, τόσο μεγαλώνουν και τα οφέλη. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε 15 πρόσθετα λεπτά άσκησης καθημερινά, μειώνεται κατά ένα πρόσθετο 4% ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Στον αντίποδα, μια άλλη βρετανική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αθλητικής ιατρικής «British Journal of Sports Medicine», κατέληξε στη διαπίστωση ότι όσοι κάθονται μπροστά στην τηλεόραση για έξι ώρες την μέρα, «κόβουν» από τη ζωή τους πέντε χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Καφεΐνη: εχθρός του ήλιου



Προστατεύει από τον καρκίνο.

Η καφεΐνη μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα που έχουν υποστεί ζημιά από την ηλιακή ακτινοβολία, προστατεύοντας το δέρμα από τον καρκίνο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στη δημιουργία νέου τύπου πιο αποτελεσματικών αντηλιακών που θα περιέχουν καφεΐνη, όμως οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν πως αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι πίνουν πολλούς καφέδες, απολαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η καφεΐνη αλλάζει τη δραστηριότητα του γονιδίου ATR που εμπλέκεται στην καταστροφή των κυττάρων, τα οποία έχουν υποστεί βλάβη στο DNA και έτσι είναι πιθανότερο να μετατραπούν σε καρκινικά.

Όταν στον οργανισμό κυκλοφορούν αυξημένα μόρια καφεΐνης, τότε αναστέλλεται η δράση του γονιδίου ATR και με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται ο θάνατος των δυνητικά επικίνδυνων κυττάρων με το μεταλλαγμένο DNA.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η έρευνα πάνω στην αντικαρκινική δράση της καφεΐνης είναι στα πρώτα στάδιά της.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει ο δρόμος για διαγνωστικό τεστ του καρκίνου του προστάτη



Γενετική ανακάλυψη γεννά ελπίδες.

Μια ανακάλυψη σχετικά με το γενετικό υπόβαθρο του καρκίνου του προστάτη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη ενός νέου αιματολογικού τεστ, το οποίο θα μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει τους επικίνδυνους από τους αθώους όγκους.

Οι ερευνητές στη Νέα Υόρκη εντόπισαν μια κρίσιμη διαφορά ανάμεσα σε ένα μεταστατικό όγκο που εξαπλώνεται γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματος και σε ένα αργά αναπτυσσόμενο όγκο που δεν είναι μεταστατικός.

Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε ένα τεστ που θα ανιχνεύει τους επικίνδυνους όγκους και, παράλληλα, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τα οποία θα εμποδίζουν την μετάσταση.

Οι άνδρες που που θα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη, θα γνωρίζουν πλέον κατά πόσο η περίπτωσή τους ανήκει όντως στις επικίνδυνες και, αν όχι, θα αποφεύγουν να προχωρούν σε περιττές θεραπείες.

Το νέο διαγνωστικό τεστ θα μπορούσε να βασίζεται είτε σε ανάλυση αίματος είτε σε βιοψία από δείγμα του προστατικού αδένα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στο ΕΚΑΣ για εισοδηματίες... χαμηλοσυνταξιούχους

Με 7 νέες προϋποθέσεις θα χορηγηθεί, από φέτος, το ΕΚΑΣ στους πραγματικά χαμηλοσυνταξιούχους. Τις αλλαγές που έχουν στόχο να «κόψουν» την καταβολή ΕΚΑΣ από εισοδηματίες - χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και από αλλοδαπούς που δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη.


Με 7 νέες προϋποθέσεις θα χορηγηθεί, από φέτος, το ΕΚΑΣ στους πραγματικά χαμηλοσυνταξιούχους. Τις αλλαγές που έχουν στόχο να «κόψουν» την καταβολή ΕΚΑΣ από εισοδηματίες - χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και από αλλοδαπούς που δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη. Με βάση την εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες και τίθεται σε άμεση εφαρμογή σύμφωνα με το νέο νόμο για το ΣΕΠΕ (ν. 3996/11):
  • Θα συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια τα ποσά που απαλλάσσονται ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο (π.χ. από ενοίκια, καταθέσεις κ.ά.).
  • Τίθεται ως προϋπόθεση για την καταβολή του ΕΚΑΣ η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.
  • Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη θα εισπράττουν τα 2/3 του ΕΚΑΣ (-33,35%).
  • Καθιερώνεται ΕΚΑΣ ύψους 30 ευρώ για εισοδήματα από 8.472,10 μέχρι 9.200 ευρώ.
  • Αναπροσαρμόζονται τα εισοδηματικά κριτήρια (με αύξηση 1,4%) ενώ από το 2012 προβλέπεται η αύξησή τους, ανάλογα με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
  • Επιβάλλεται ποινή (παρακρατούνται όσα αχρεωστήτως έχουν καταβληθεί στο διπλάσιο από το ποσό της κύριας σύνταξης και σε 6 μηνιαίες δόσεις) σε όσους εισπράττουν ΕΚΑΣ από 2 ταμεία.
  • Αναδρομικά από την 1η Μαΐου κάθε χρόνου θα «κόβεται» η καταβολή του ΕΚΑΣ σε όσα πρόσωπα διαπιστώνεται ότι δεν το δικαιούνται.

Οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις για την καταβολή του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (πλην ΟΓΑ και ΝΑΤ) είναι, σε ό,τι αφορά το όριο ηλικίας και τα εισοδηματικά κριτήρια (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2010, δηλ. εισοδήματα του 2009) οι παρακάτω:

1. Να έχουν συμπληρώσει την 1/1/2011 το 60ό έτος της ηλικίας, αν είναι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου (δεν απαιτείται η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας στις περιπτώσεις συνταξιούχων αναπηρίας και παιδιών που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους). Σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος την 1/1/2011, το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου συμπλήρωσαν το 60ό έτος.

2. Να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

3. Να έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς , ημερομίσθια και επιδόματα έως και 8.472,09 ευρώ. Αφαιρούνται μόνο ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, η ισόβια σύνταξη και τα προνοιακά βοηθήματα του υπουργείου Υγείας. Αντιθέτως, συνυπολογίζονται το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το επίδομα παραπληγίας - τετραπληγίας, το καθαρό ποσό από μισθούς και συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης και τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου.

4. Να έχουν συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 9.884,11 ευρώ.

5. Να έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 15.380,90 ευρώ.

6. Να μην υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης μαζί με τα επιδόματα (εκτός από τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας).

7. Για τη χορήγηση του νέου ΕΚΑΣ των 30 ευρώ, θα πρέπει το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς , ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να είναι από 8.472,10 ευρώ μέχρι 9.200,00 ευρώ, το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, το ποσό των 13.500 ευρώ.

Μειωμένο ΕΚΑΣ
Τα παραπάνω ποσά ΕΚΑΣ χορηγούνται σε όσους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Αν λαμβάνουν σύνταξη μειωμένη (είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο του πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο εκείνου που προβλέπεται για χορήγηση ολόκληρης της σύνταξης) το ΕΚΑΣ το οποίο θα καταβάλλεται θα είναι τα 2/3 των πλήρων ποσών ΕΚΑΣ.


Παραδείγματα
  • Αν ο συνταξιούχος έχει συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 65 και δικαιούται ΕΚΑΣ 230 ευρώ, θα εισπράττει 153 ευρώ.
  • Αν δικαιούται ΕΚΑΣ 57,50 ευρώ, θα εισπράττει 38,33 ευρώ.
  • Αν δικαιούται το ΕΚΑΣ των 30 ευρώ, θα εισπράττει 20 ευρώ.
  • Ειδικά για τις περιπτώσεις συντάξεων αναπηρίας, αν ο συνταξιούχος με αναπηρία σε ποσοστό 80% - δικαιούχος ΕΚΑΣ επανακριθεί από τις υγειονομικές επιτροπές τον Οκτώβριο του 2011 με νέο ποσοστό αναπηρίας 67%, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει πλήρες ποσό ΕΚΑΣ το τρέχον έτος και η μείωση, κατά το 1/3 του δικαιούμενου ποσού, θα γίνει για το ΕΚΑΣ του 2012.

Διαβάστε περισσότερα...