Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Γιατί οι άνδρες απατούν περισσότερο τις υψηλόμισθες γυναίκες;



Διαβάστε τι αποκαλύπτει η μελέτη.

Ευάλωτοι στην… απιστία είναι οι άνδρες που συμβιώνουν με γυναίκες που αμείβονται με περισσότερα χρήματα από ότι οι ίδιοι, λένε τώρα οι ειδικοί επιστήμονες.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν ερευνητές από το αμερικάνικο πανεπιστήμιο Κορνέλ, όσες βγάζουν περισσότερα έχουν περισσότερες πιθανότητες να απατηθούν από τους συζύγους ή τους συντρόφους καθώς οι άνδρες που κερδίζουν λιγότερα χρήματα είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν και αλλού ερωτική συντροφιά.

Οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου εξηγούν πως η απιστία ενδεχομένως να είναι μια μέθοδος για να αποκατασταθεί η ηγετική φυσιογνωμία ενός άνδρα.

Άλλωστε όπως περιγράφουν οι ειδικοί, όταν η γυναίκα αμείβεται με περισσότερα, οι άνδρες νοιώθουν πως απειλείται η αρσενική τους ταυτότητα, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να την ανακτήσουν και πάλι αναζητώντας συντροφιά σε ξένες αγκαλιές.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι γενικότερα οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία καθώς μετά από καταγραφή της ζωής συγκεκριμένων ζευγαριών διαπιστώθηκε σε ένα διάστημα έξι ετών, ότι το 6,7% των ανδρών απάτησε τη σύντροφό του, σε αντίθεση με το 3,3% των γυναικών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα γονίδια της γιαγιάς κάνουν τα μωρά χοντρά



Ένα παραλλαγμένο γονίδιο αυξάνει το βάρος των νεογνών.

Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν ένα γονίδιο που, σε μια συγκεκριμένη παραλλαγή του, αν έχει κληρονομηθεί στην μητέρα από τη δική της μητέρα, δηλαδή από τη γιαγιά του μωρού, αυξάνει έως 155 γραμμάρια το βάρος του νεογέννητου παιδιού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γκούντρουν Μουρ του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού στο University College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό ανθρώπινης γενετικής "American Journal of Human Genetics", σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι κανονικά το εν λόγω γονίδιο «φρενάρει» την ανάπτυξη του εμβρύου και άρα μειώνει το βάρος κατά τη γέννησή του. Όμως μια παραλλαγή, ειδικά όταν προέρχεται από τη γιαγιά, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στο μωρό.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη λειτουργία του γονιδίου PHLDA2 σε περίπου 9.500 δείγματα DNA που ελήφθησαν από τις μητέρες και τα μωρά τους. Η παραλλαγή RS1 του συγκεκριμένου γονιδίου φαίνεται πως αλλάζει τελείως τον τρόπο ενεργοποίησης του γονιδίου και τελικά προκαλεί αύξηση του βάρους του μωρού. Κατά μέσο όρο το βάρος του παιδιού αυξάνει κατά 93 γραμμάρια, όταν υπάρχει η εν λόγω γονιδιακή παραλλαγή, ενώ αν μάλιστα αυτή υπήρχε και στη γιαγιά, από όπου «πέρασε» μετά στην μητέρα, τότε το νεογέννητο μωρό θα ζυγίζει κατά μέσο όρο 155 γραμμάρια παραπάνω.

Η παραλλαγή RS1 εντοπίστηκε περίπου στο 13% των δειγμάτων DNA, ενώ η πολύ πιο κοινή παραλλαγή RS2 -που αναστέλλει την ανάπτυξη και μειώνει το βάρος του μωρού- υπάρχει στο 87%. Σύμφωνα με την Μουρ, η τελευταία αυτή πιο συνηθισμένη γενετική παραλλαγή, που υπάρχει μόνο στους ανθρώπους και όχι σε άλλα ζώα, πιθανότατα έχει προκύψει εξελικτικά, ώστε να δημιουργεί μικρότερου μεγέθους μωρά προκειμένου έτσι να βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης της μητέρας κατά τη γέννα.

Το γονίδιο PHLDA2 είναι ασυνήθιστο, επειδή είναι ενεργό μόνο το αντίγραφο που κληρονομείται από τη μητέρα στο παιδί, ενώ το αντίστοιχο αντίγραφο του πατέρα είναι ανενεργό. Αυτή η απενεργοποίηση του σχετικού πατρικού γονιδίου προκύπτει από μετέπειτα επιγενετικές μοριακές διαδικασίες στο DNA.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ποπ κορν κάνει καλό στην υγεία



Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Το ποπ κορν, αντίθετα με άλλα σνακ, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία, επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα από τις πολυφαινόλες, τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ο ερευνητής Τζόε Βίνσον του πανεπιστημίου του Σκράντον, στην Πενσιλβάνια, ειδικός στην ανάλυση τροφών από άποψη υγείας, παρουσίασε τα νέα δεδομένα στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας στο Σαν Ντιέγκο.

Όπως ανέφερε, οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο ποπκόρν, επειδή αυτό περιέχει μόνο 4% νερό, ενώ στα φρούτα και λαχανικά, όπου το νερό φθάνει το 90%, οι πολυφαινόλες είναι πιο διαλυμένες και άρα λιγότερο ευεργετικές.

Μάλιστα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φλούδα του ποπκόρν στην πραγματικότητα είναι το πιο υγιεινό μέρος, επειδή έχει περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών και ινών. Συνολικά, η νέα έρευνα έδειξε ότι το ποπκόρν περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από τους ξηρούς καρπούς και έως 15 φορές περισσότερες σε σχέση με τα τσιπ τορτίγια από πλήρη δημητριακά. Μια μερίδα ποπκόρν περιέχει έως 300 mg πολυφαινολών έναντι 114 mg μιας μερίδας γλυκού καλαμποκιού και 160 mg μιας μερίδας φρούτων (κατά μέσο όρο).

Όμως επέστησε την προσοχή ότι δεν είναι όλα τα ποπ κορν υγιεινά, καθώς έχει μεγάλη σημασία πώς αυτό παρασκευάζεται και σερβίρεται. Αν είναι μαγειρεμένο με πολύ λάδι ή με κακής ποιότητας βούτυρο, όπως συχνά συμβαίνει στους κινηματογράφους, και αν, επιπλέον, είναι βουτηγμένο στο αλάτι, τότε το ποπκόρν περιέχει άφθονα λίπη και θερμίδες και δεν κάνει καλό στην υγεία.

Σε καμία περίπτωση το ποπ κορν δεν αποτελεί υποκατάστατο των φρούτων και λαχανικών, τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να περιέχει μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς αυτά περιέχουν βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες, που δεν υπάρχουν στο ποπ κορν.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα αναπάντεχα οφέλη του αλκοόλ



Οι θετικές «παρενέργειες» του ποτού.

Ποιος είπε ότι το ποτό είναι επιβλαβές για την υγεία; Να κρεμαστεί παραδειγματικά...

Γιατί το ποτό είναι στην πραγματικότητα καλό για σένα! Εντάξει, δεν λέμε να γίνεσαι «λιάρδα» κάθε βράδυ, ένα-δυο ποτήρια όμως έχουν τα οφέλη τους για τον οργανισμό.

Να και τα 6 σημαντικότερα «υποπροϊόντα» του αλκοόλ, που καλό είναι να τα ξέρεις.

1. Καλύτερη εργασιακή απόδοση



Αν έχεις απουσιάσει από τη δουλειά σου εξαιτίας ενός μικρού hangover (ερασιτέχνης δηλαδή!), θα σοκαριστείς με τα νέα: οι περιστασιακοί πότες έχουν χαμηλότερο δείκτη «αδικαιολόγητων απουσιών» από κάθε άλλο είδος πότη!

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Epidemiology» έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν πίνουν καθόλου, έχουν κόψει πλέον το ποτό ή πίνουν την άμμο και τη θάλασσα κάθε βράδυ απουσίασαν από τον εργασιακό τους χώρο 1,2 φορές περισσότερο από αυτούς που απολαμβάνουν ένα-δυο ποτάκια το βράδυ και πάνε μετά για ύπνο.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι περιστασιακοί πότες έκαναν καλύτερη δουλειά και έπαιρναν και περισσότερα!

2. Καλύτερη πνευματική κατάσταση



Όταν πιεις κάνα-δυο ποτά, δεν σταματάς να έχεις επαφή με τον κόσμο. Απεναντίας, αρχίζεις να έχεις καλύτερη επαφή με τον κόσμο! Αυτό τουλάχιστον διατείνεται μελέτη του έγκριτου περιοδικού νευροεπιστήμης «Consciousness and Cognition».

Αποδείχτηκε λοιπόν με πειραματικές συνθήκες ότι το αλκοόλ «μπουστάρει» τη δημιουργικότητα! Πρακτική βέβαια που είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους καλλιτέχνες όλης της γης.

3. Καλύτερη μακροχρόνια νοητική πορεία



Δεν είναι μόνο η δημιουργικότητα που «ενθαρρύνεται» από το αλκοόλ, είναι και η γνωστική λειτουργία του μυαλού που παίρνει τα πάνω της! Ακόμα και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Μια ακόμα έρευνα λοιπόν, αυτή τη φορά στο «New England Journal Of Medicine», έδειξε ότι οι περιστασιακοί πότες είχαν αρτιότερη νοητική λειτουργία από αυτούς που δεν το βάζουν στο στόμα τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η έρευνα απέδειξε ότι οι τύποι που το τσούζουν λίγο παραπάνω δεν διέτρεχαν στατιστικά σημαντικότερο γνωσιακό κίνδυνο από τους μη-πότες.

Πάνε δηλαδή οι μύθοι ότι καις κύτταρα! Και κάτι ακόμα: δεν έχει σημασία τι πίνεις. Θες μπίρα; Πιες μπίρα. Θες ουίσκι; Πιες ουίσκι. Η επιστήμη λέει ότι οι εγκεφαλικοί χυμοί θα συνεχίσουν να ρέουν μια χαρά...

4. Περισσότερη αισιοδοξία



Καλά, αυτό το ξέρεις διαισθητικά: το χαμόγελο έρχεται με το πρώτο ποτό! Πολυάριθμες ωστόσο ψυχολογικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι άνθρωποι που δεν πίνουν καθόλου βιώνουν υψηλότερα επίπεδα μελαγχολίας και άγχους από τους περιστασιακούς χρήστες.

Θες και το σοκ; Οι μη-πότες είναι περισσότερο καταθλιπτικοί ακόμα και από τους πραγματικά αλκοολικούς!

5. Καλύτερη καρδιά



Θα το έχεις ακούσει, οι επιστήμονες τείνουν πλέον να συμφωνούν ότι ένα-δυο ποτά την ημέρα είναι καλά για το κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά! Και δεν μιλάμε απλώς για χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας από καρδιακά επεισόδια, αλλά για σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Θα αναρωτιέσαι βέβαια γιατί. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι έχει να κάνει με την επίδραση του αλκοόλ στη λεγόμενη «καλή χοληστερίνη». Όπως και να 'χει, το αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά, πάει και τέλειωσε!

6. Πολλά και διάφορα οφέλη υγείας



Για κάθε όφελος στην υγεία από το ποτό, υπάρχουν καμιά ντουζίνα επιστημονικών δεδομένων που το υποστηρίζουν, η ιατρική ωστόσο ακόμα δεν καταλαβαίνει τον λόγο. Π.χ. έρευνα του UCLA απέδειξε ότι μικρή ποσότητα αλκοόλ διπλασίασε το προσδόκιμο ζωής μικρών σκουληκιών, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το γιατί.

Υπάρχουν βέβαια και ακόμα πιο αισιόδοξες έρευνες, σαν αυτή του Catholic University of Campobasso, που βρήκε ότι ως 4 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα μειώνουν την πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέχρι και 18%!


Διαβάστε περισσότερα...

Γερή καρδιά μετά το έμφραγμα



Εντυπωσιακά ευρήματα από έρευνα σχετική με την έγχυση βλαστοκυττάρων.

Η έγχυση ενός εκατομμυρίου βλαστοκυττάρων σε μια αδύνατη καρδιά μπορεί να την κάνει και πάλι λειτουργική! Όπως προκύπτει από την πρώτη στα χρονικά έρευνα που έγινε σχετικά με την έγχυση βλαστοκυττάρων του ίδιου του ασθενούς στον καρδιακό του μυ ύστερα από έμφραγμα, η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική. Μάλιστα οι ίδιοι οι ερευνητές κάνουν λόγο για «τη μεγαλύτερη επανάσταση της σημερινής γενιάς στην καρδιαγγειακή Ιατρική».

Το καινοτόμο της συγκεκριμένης μεθόδου ήταν ότι τα κύτταρα ελήφθησαν από τα υγιή σημεία της «πληγωμένης» από το έμφραγμα καρδιάς του ασθενούς. Ο καθηγητής Ρομπέρτο Μπόλι του Πανεπιστημίου του Λουισβίλ και ο καθηγητής Πιέρο Ανβέρσα του νοσοκομείου «Brigham and Women’s», σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, πραγματοποίησαν την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet» και παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας στην Φλόριντα.

Σε αυτήν, που έφερε την κωδική ονομασία «Scipio», δεκατέσσερις ασθενείς που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια εξαιτίας εμφράγματος υποβλήθηκαν σε μετάγγιση με δικά τους καρδιακά βλαστοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά, αφού είχαν αφαιρεθεί από τα υγιή σημεία της καρδιάς τους κατά τη διάρκεια by-pass, υποβλήθηκαν σε επεξεργασία στο εργαστήριο, όπου καλλιεργήθηκαν μέχρι ο πληθυσμός τους να φτάσει το ένα εκατομμύριο.

Τέσσερις μήνες μετά την αφαίρεσή τους από την καρδιά τα κύτταρα εγχέονται πάλι σε αυτήν. Από τις καταγραφές της δυναμικότητας άντλησης της καρδιάς πριν από την έγχυση των βλαστοκυττάρων και μετά προκύπτει ότι παρουσιάστηκε βελτίωση, ενώ ένα χρόνο μετά καταγράφηκε 12% αύξηση κατά μέσο όρο στην ικανότητα άντλησης της καρδιάς. Επιπλέον από απεικονιστικές εξετάσεις που έγιναν φάνηκε ότι οι περιοχές της καρδιάς με βλάβες από το έμφραγμα είχαν μειωθεί.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας “Scipio” εγείρουν νέα αισιοδοξία, επειδή η μελέτη βασίζεται σε αυστηρά στάνταρντ ποιότητας και τα οφέλη που καταγράφηκαν είναι μεγέθους κάθε άλλο παρά αναμενόμενου» σχολιάζει στο «Lancet» ο καθηγητής Gerd Heusch της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εσεν στη Γερμανία. Ωστόσο σπεύδει να προσθέσει ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα από περισσότερους ασθενείς που θα έχουν παρακολουθηθεί για μεγαλύτερο διάστημα προκειμένου να είναι απολύτως διασταυρωμένα τα συμπεράσματα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με ένα τσίμπημα θα προβλέπουν το έμφραγμα



Έγκαιρη πρόβλεψη υπόσχεται ένα νέο τεστ αίματος.

Οι δημιουργοί ενός νέου τεστ εκτιμούν ότι το τεστ θα είναι διαθέσιμο στο εμπόριο σε περίπου ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με το νέο τεστ, όσοι έχουν υψηλά επίπεδα μεγάλων και παραμορφωμένων ενδοθηλιακών κυττάρων στο κυκλοφορικό σύστημά τους (συχνά μάλιστα τα κύτταρα αυτά αναπτύσσουν πολλαπλούς πυρήνες αντί για έναν), πιθανότατα κινδυνεύουν άμεσα από έμφραγμα.

«Ποτέ ως τώρα δεν είχαμε ένα τρόπο να προβλέψουμε το έμφραγμα, όμως έχουμε πλέον στα χέρια μιας ένα καλό διαγνωστικό εργαλείο», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Έρικ Τόπολ, διευθυντής του Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Από τη μελέτη 50 ασθενών με έμφραγμα και 44 υγιών εθελοντών διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα των συγκεκριμένων ενδοθηλιακών κυττάρων στο αίμα μπορεί να εμφανίζουν αύξηση έως 400% σε όσους κινδυνεύουν άμεσα από έμφραγμα, σε σχέση με τους υγιείς.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα εν λόγω κύτταρα αρχίζουν να αυξάνουν σε ανιχνεύσιμα επίπεδα μία έως δύο εβδομάδες πριν το επικείμενο έμφραγμα. Αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, τότε οι γιατροί έχουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» να προλάβουν την θρόμβωση και το φράξιμο της αρτηρίας που οδηγεί στο έμφραγμα.

Το νέο τεστ μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, όταν γίνεται εισαγωγή ατόμων με πόνο στο στήθος, αλλά τα παραδοσιακά τεστ δείχνουν φυσιολογικά.

Ωστόσο άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί κατά πόσο το νέο τεστ αίματος θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα και ζητούν να υπάρξουν και άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν την εκ των προτέρων διαγνωστική ικανότητα του νέου βιοδείκτη.

Το κρίσιμο ερώτημα -για το οποίο οι ερευνητές ακόμα δεν έχουν σαφή απάντηση- είναι πότε τα συγκεκριμένα ενδοθηλιακά κύτταρα γίνονται μη φυσιολογικά σε σχέση με τον χρόνο του εμφράγματος.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι ρευματοπαθείς



Ανήσυχοι οι σύλλογοι ασθενών ζητούν διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους ρευματοπαθείς η νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ορίζει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε ποσοστό 10% για την προμήθεια των φαρμάκων κατά των περισσοτέρων και των πιο συχνών ρευματικών νοσημάτων.

Όπως ισχυρίζονται η ζωή τους είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πρόσβασή τους σε αυτά τα φάρμακα και μία τέτοια απόφαση αποτελεί ένα δυσβάσταχτο βάρος για τους ίδιους.

Η απόφαση ορίζει ότι η συμμετοχή δεν ισχύει για φάρμακα που προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από τα Κρατικά Νοσοκομεία, αλλά επειδή είναι ασαφής και με αρκετά κενά ως προς την εφαρμογή της, δεκάδες Σύλλογοι Ασθενών ζητούν με επιστολή τους άμεσα διευκρινίσεις από το Υπουργείο θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Οι ασθενείς ασφαλισμένοι εκτός ΕΟΠΥΥ (Τράπεζες, δημοσιογράφοι, ιατροί) θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν συμμετοχή 10% για τις θεραπείες τους;

2. Η απόφαση με την οποία οι ασφαλισμένοι για τα κυτταροστατικά και ανοσορρυθμιστικά φάρμακα με τα οποία υποβάλλονται σε θεραπεία, ανεξάρτητα της πάθησης από την οποία πάσχουν δεν καταβάλλουν συμμετοχή, παύει να ισχύει;(Εγκ. ΙΚΑ Α.Π. Γ55/749/26.3.2010)

Οι ρευματικές παθήσεις είναι στις περισσότερες περιπτώσεις χρόνια αυτοάνοσα νοσήματα. Τα περισσότερα νέας τεχνολογίας σκευάσματα για την αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων είναι ανοσσορρυθμιστικά φάρμακα, υψηλού κόστους και είναι αδύνατον να καλυφθεί η συμμετοχή από τους ασφαλισμένους. Τυχόν συμμετοχή του ασθενούς με 10% μπορεί να σημαίνει μια επιβάρυνση 86-189 ευρώ το μήνα, ένα βάρος δυσβάσταχτο για τους ασθενείς, οι οποίοι επιβαρύνονται ήδη με την καταβολή συμμετοχής στις συχνές μικροβιολογικές εξετάσεις αλλά και τις επισκέψεις στους γιατρούς.

Ωστόσο, είναι αναγκαία η πρόσβαση των ρευματοπαθών στις θεραπείες αυτές, καθώς με αυτές επιτυγχάνεται η μακρόχρονη ύφεση των συμπτωμάτων, η καταστολή των νοσημάτων τους και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, ώστε να είναι παραγωγικά άτομα με λιγότερες απουσίες από την εργασία τους. Εξασφαλίζει δε, τη μειωμένη δαπάνη νοσοκομειακής περίθαλψης και αποκατάστασης και τέλος τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων.

Τα δύο τελευταία χρόνια οι αλλαγές στο χώρο της υγείας έχουν επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωή των ρευματοπαθών. Οι ρευματοπαθείς, ως χρόνιοι ασθενείς, είναι ιδιαιτέρα ευαισθητοποιημένοι στην εξοικονόμηση πόρων στο χώρο της υγείας, στον εξορθολογισμό των δαπανών και στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Υποστηρίζουν επίσης, όλες τις αλλαγές που αποβλέπουν στον περιορισμό των άσκοπων δαπανών και της πολυφαρμακίας και στοχεύουν στην παροχή ασφαλούς, σύγχρονης περίθαλψης σε όφελος του ασθενούς. Πέρα από τη σύγχυση και τη συνεπακόλουθη γραφειοκρατία, αντιμετωπίζουν συχνά και την ταλαιπωρία της μετακίνησης ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο κατοικίας τους, προκειμένου να φτάσουν σε κάποιο κέντρο προμήθειας των φαρμάκων τους.

Στην ταλαιπωρία αυτή, που για αρκετούς με σοβαρά κινητικά προβλήματα είναι σχεδόν άθλος, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την απώλεια σε ώρες εργασίας των ίδιων των ασθενών αλλά και των μελών των οικογενειών τους που τους συνοδεύουν, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση των ήδη μειωμένων οικογενειακών εισοδημάτων.

Η καθιέρωση τρίμηνων συνταγών για τους χρόνιους ασθενείς ήταν ένα θετικό βήμα ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ασθενών, δυστυχώς όμως υπάρχει διστακτικότητα τόσο από τους γιατρούς στην εφαρμογή όσο και από τα κέντρα προμήθειας των φαρμάκων στην εκτέλεσή τους.

Η πρόοδος της ρευματολογίας και τα νέα φάρμακα έδωσαν στους ρευματοπαθείς τη δυνατότητα να έχουν μία φυσιολογική ζωή, μακριά από το βασανιστικό πόνο, τη δυσκινησία και τη δυσκολία στην αυτοεξυπηρέτηση ακόμα και την αναπηρία. Η πρόσβαση των ασθενών σε αυτά τα φάρμακα δεν ανταλλάσσεται και δεν διαπραγματεύεται, καταλήγουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι προκαλεί τον πονόλαιμο;



Μάθετε πότε τα συμπτώματα είναι ανησυχητικά.

Συνήθως, ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις που πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε όμως και λόγος ανησυχίας, αφού συνήθως το σύμπτωμα υποχωρεί μετά από 3-4 μέρες. Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα επιμένουν και συνδυάζονται με άλλα, ενδεχομένως ο πονόλαιμος να οφείλεται σε μικρόβιο, οπότε μπορεί να μιλάμε για στρεπτοκοκκική φαρυγγολαρυγγίτιδα που χρήζει αντιβίωσης.

Τι πρέπει να κάνω;


Σε κάθε περίπτωση, ενημερώνουμε τον παιδίατρο. Αν μάλιστα ο πονόλαιμος συνοδεύεται από δυσκολίες στην αναπνοή ή την κατάποση, η επικοινωνία με τον γιατρό δεν πρέπει να καθυστερήσει καθόλου.

Ο παιδίατρος το πιθανότερο είναι να προχωρήσει σε καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος (με ένα εργαλείο που στην άκρη του έχει βαμβάκι, θα ακουμπήσει ελαφρά τις αμυγδαλές του παιδιού). Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα (ένα με δυο 24ωρα), ενδεχομένως να κάνει το γρήγορο τεστ για στρεπτόκοκκο, τα αποτελέσματα του οποίου θα επιβεβαιώσει με καλλιέργεια και αν είναι η τελική απάντηση είναι θετική θα χορηγήσει αντιβίωση.

Πώς μπορώ να προφυλάξω το παιδί μου;


Κρατάμε το παιδί μακριά από άτομα που γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουν κάποια λοίμωξη του φάρυγγα ή των αμυγδαλών. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα άτομα μπορούν να μεταδώσουν το μικρόβιο προτού καν εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα. Έστι, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τρόπος ουσιαστικής προφύλαξης.


Πηγή: hhttp://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 205 χιλιάδες ασφαλισμένοι υπήχθησαν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις



Για εξόφληση οφειλών από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Σε 205.165 ανέρχονται οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που υπήχθησαν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις διατάξεων που ισχύουν από το 2010, με κεφαλαιοποιημένο ποσό 1.574.153.613,15 ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 23 Μαρτίου.

Μέχρι σήμερα έχουν εξοφλήσει μόλις 17.239 ασφαλισμένοι το ποσό των 68.878.808,68 ευρώ και όπως επισημαίνει ο κ. Κουτρουμάνης τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα θα οριστικοποιηθούν μετά τη λήξη των προθεσμιών εξόφλησης που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις.

Στο έγγραφο του υπουργού για την είσπραξη οφειλών από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές αναφέρεται ότι:

-Ο Τομέας Υγειονομικών του ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ) δεν είναι σε θέση να επεξεργασθεί και να εισπράξει τις απαιτήσεις του από διάφορους υπόχρεους (ασφαλισμένους και εργοδότες) λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού

-Ο Τομέας Υγείας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης δεν προέβη μέχρι σήμερα στην εφαρμογή των διατάξεων περί αναγκαστικής είσπραξης καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών

-Ο Τομέας Υγείας Δικηγόρων Πειραιά έχει ενημερώσει το υπουργείο ότι μεγάλος αριθμός οφειλετών του ΕΤΑΑ-Τομέας Υγείας Δικηγόρων Πειραιά έχει ανταποκριθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, ωστόσο, η ρύθμιση μερικές φορές δεν τηρείται λόγω οικονομικής δυσχέρειας των ασφαλισμένων.

Ο υπουργός Εργασίας διαβιβάζει στοιχεία της Διεύθυνσης Ασφάλισης Αγροτών και Ανασφάλιστων Ομάδων της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, από τα οποία προκύπτει ότι με τις ευνοϊκές διατάξεις του Ν. 3943/2011 (εξόφληση μέχρι 20 τριμηνιαίες δόσεις με μικρότερο ποσό δόσης τα 150 ευρώ), υπέβαλαν αίτηση για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους μέσα στο Β΄εξάμηνο του προηγούμενου έτους, 30.610 οφειλέτες του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ.

Από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών (46.825 παλαιές και νέες ρυθμίσεις) εισπράχθηκαν μέσα στο εξάμηνο αυτό 28.575.909,67 ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με παλαιότερες ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί 18.369 οφειλέτες, εισπράχθηκαν 12.253.111,14 ευρώ μέσα στο Α΄ εξάμηνο του 2011.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά θα υποβληθεί φέτος το έντυπο Ε9



Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι.

Ηλεκτρονικά έως τις 31 Ιουλίου 2012 θα υποβληθεί εφέτος το έντυπο Ε9 για τα ακίνητα που είχαν οι φορολογούμενοι στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2012.

Χθες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση απόφασης βάσει της οποίας καθορίζονται το νέο έντυπο Ε9 καθώς και τα δικαιολογητικά έγγραφα που υποβάλλονται με αυτό.

Η δήλωση υποβάλλεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις στην Εφορία σε δύο αντίτυπα και υπογράφεται από τον υπόχρεο και τη σύζυγο, εφόσον έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, ή από τον πληρεξούσιο που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γι' αυτό.

Στις παρατηρήσεις της δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποχρεωτικά αναγράφεται:

- Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής του που έχει δηλωθεί σε προηγούμενα έντυπα Ε9, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης, καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

- Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο ΑΦΜ ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος, καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

- Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2011, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαστογραφία στο δήμο Κορδελιού



Το Σάββατο 31 Μαρτίου και την Κυριακή 1η Απριλίου.

Την εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού επαναλαμβάνει η αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας του δήμου Κορδελιού σε συνεργασία με την κοινωνική οργάνωση «Αγάπη», διοργανώνοντας δωρεάν μαστογραφία.

Όσες γυναίκες το επιθυμούν μπορούν να πάνε το Σάββατο 31 Μαρτίου και την Κυριακή 1η Απριλίου στο Α’ ΚΑΠΗ Ευόσμου (στη συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Πλάτωνος) και να εξεταστούν από τις 10:00-14:00 και από τις 16:00-20:00.

Εξειδικευμένοι γιατροί θα κάνουν δωρεάν κλινική εξέταση και ψηλάφηση μαστού, ενώ στην Κινητή Μονάδα του Θεαγενείου Νοσοκομείου θα γίνονται δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάρια για την εκπαίδευση νέων εθελοντών στη Θεσσαλονίκη



Γνωρίστε το πρόγραμμα «Νέοι και Εθελοντισμός».

Σεμινάρια για την εκπαίδευση νέων εθελοντών διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο του 2012. Στόχος του προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Νέοι και Εθελοντισμός» είναι η εκπαίδευση νέων ηλικίας 18-30 ετών στις έννοιες της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού.

Το πρόγραμμα καταρτίστηκε από την Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, έλαβε την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει τις παρακάτω, τρεις ενότητες:

1. Την εκπαίδευση νέων εθελοντών στους τομείς: εμψύχωση ομάδας, διαφορετικότητα-πολυπολιτισμικότητα, γνωριμία με τις τέχνες, οργάνωση εθελοντικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων στην κοινότητα.

2. Την οργάνωση ψυχαγωγικών δράσεων για νέους με αναπηρίες, με τη συμμετοχή των εκπαιδευόμενων εθελοντών.

3. Τη δημιουργία και υλοποίηση παραστάσεων και καλλιτεχνικών δράσεων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των εκπαιδευομένων εθελοντών.

Όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου, «το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την προετοιμασία-εκπαίδευση νέων εθελοντών, ηλικίας 18-30 ετών, μέσα από διαδραστικά σεμινάρια που βασίζονται στις αρχές της βιωματικής και μη τυπικής μάθησης».

«Οι νέοι που θα συμμετέχουν θα αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις, θα αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, θα προσεγγίσουν νέα γνωστικά αντικείμενα, θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες και θα δημιουργήσουν οι ίδιοι πρωτότυπα εθελοντικά προγράμματα και κοινωνικές παρεμβάσεις στην πόλη», εξηγεί.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση «Σχεδία στην πόλη» και η διάρκεια υλοποίησης του είναι από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο του 2012.

Συμφωνά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα σεμινάρια θα γίνονται σε τακτές εβδομαδιαίες και μηνιαίες συναντήσεις, από παιδαγωγούς, ψυχολόγους, εμψυχωτές ομάδων, κοινωνικούς λειτουργούς, εικαστικούς, θεατρολόγους, ηθοποιούς, μουσικούς, ειδικούς επιστήμονες και συνεργάτες με εμπειρία στη βιωματική προσέγγιση μάθησης σε ομάδες νέων, σε εγκαταστάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Έξι εβδομάδες... ανάποδα για να σώσει το αγέννητο μωρό της



Φωτογραφίες της 26χρονης που είναι σήμερα ευτυχισμένη μαμά.

Άλλοι περνούν το μήνα του μέλιτος στο… κρεβάτι με το σύντροφό τους. Η 26χρονη Ria Scarr τον πέρασε μόνη της, σε κρεβάτι νοσοκομείου και κτά κάποιο τρόπο «ανάποδα», με τα πόδια της πιο ψηλά από το κεφάλι της, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να κρατήσει το έμβρυο που κυοφορούσε.

Ο τράχηλος της μήτρας της 26χρονης δεν μπορούσε να κρατήσει το βάρος του εμβρύου και η νεαρή γυναίκα είχε ήδη δύο αποβολές. Έτσι, μόλις μία εβδομάδα μετά το γάμο της με τον David Scarr, αναγκάστηκε να καθηλωθεί στο κρεβάτι του νοσοκομείου και με κλίση 45μοιρών για να περιορίσει την πίεση στη μήτρα της.



Ο υπέρηχος είχε δείξει πως στον πέμπτο μήνα της κύησης το έμβρυο είχε κατέβει πολύ χαμηλά. Με την επίβλεψη ειδικού για τις πολλαπλές αποβολές, η Scarr πέρασε έξι εβδομάδες στο νοσοκομείο, ενώ σηκωνόταν μόνο για να πάει στην τουαλέτα. Έπρεπε να τρώει, να διαβάζει και να βλέπει τηλεόραση με την κλίση των 45 μοιρών!



«Ήταν μία κόλαση αλλά στο τέλος άξιζε!», λέει η Ria. Είχε ήδη χάσει δύο μωρά λόγω πρόωρου τοκετού κι έτσι όταν ξαναέμεινε έγκυος αποφάσισε να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σώσει το αγέννητο μωρό της.

Στην 22η εβδομάδα της κύησης παντρεύτηκε τον αγαπημένο της αλλά τα σχέδιά τους για μήνα του μέλιτος σε θέρετρο της Αιγύπτου ματαιώθηκαν. «Όταν έμαθα πως ήμουν και πάλι έγκυος δεν ήταν ο ενθουσιασμός το πρώτο συναίσθημά μου, λόγω όσων είχαν προηγηθεί», περιγράφει η Ria. «Ένιωσα αγωνία για το τι θα συνέβαινε. Αγωνιούσα ακόμα και την ημέρα του γάμου μου, μήπως μπω σε πρόωρο τοκετό. Χορέψαμε με τν άνδρα μου τον πρώτο μας χορό και μετά έπρεπε να περάσω όλη την υπόλοιπη νύχτα καθιστή…»


Έπειτα από έξι εβδομάδες στο νοσοκομείο η 26χρονη πήρε εξιτήριο αλλά έπρεπε να κάθεται με τα πόδια της ψηλά.

Στις 22 Δεκεμβρίου έφερε στον κόσμο ένα υγιές κοριτσάκι! Τέλος καλό όλα καλά...



Διαβάστε περισσότερα...

Βρείτε τη χρυσή τομή στον ύπνο και σώστε την καρδιά σας



Ο λίγος και ο πολύς ύπνος μπορεί να προκαλέσει καρδιολογικά προβλήματα.

Όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς μας πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή στο θέμα του ύπνου, ώστε να την προστατεύσουμε από πιθανές βλάβες.

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικες που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες και αυτοί που κοιμούνται περισσότερο από οκτώ ώρες το βράδυ, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιολογικά προβλήματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Ρόχιτ Αρόρα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Σικάγο, ανέφεραν ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα. Από την άλλη, ο πολύς ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για στηθάγχη και στεφανιαία νόσο, δηλαδή στένωση των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν αίμα και οξυγόνο στην καρδιά.

Ο αυξημένος κίνδυνος λόγω ανεπαρκούς ή υπερβολικού ύπνου ισχύει ακόμα και όταν απομονωθούν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ελλιπής ύπνος συνδέεται με υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, διαβήτη, φλεγμονή, αύξηση στις ορμόνες του στρες, υψηλότερη αρτηριακή πίεση κ.α. Οι αιτίες που ο πολύς ύπνος επίσης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην καρδιά, είναι λιγότερο σαφείς και απαιτούν περαιτέρω έρευνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Στην εγκυμοσύνη της έπινε δώδεκα κουτιά μπύρας τη μέρα!



Βρετανίδα ζητεί το κράτος να πληρώσει για γαστρικό μπαϊπάς.

Ζυγίσει σχεδόν 210 κιλά. Για να αποκτήσει φυσιολογικό βάρος η 43χρονη Sara Agintas, που ομολογεί πως δεν μπορεί πια να δουλέψει, θέλει να υποβληθεί σε γαστρικό μπαϊπάς και ζητεί το κράτος να πληρώσει για την επέμβαση αυτή που θα κοστίσει περίπου 17.000 ευρώ.

Η Agintas παραδέχεται πως έπινε 12 κουτάκια μπίρας όταν ήταν έγκυος (!) αλλά όπως λέει έπαιρνε βάρος έπειτα από κάθε εγκυμοσύνη γιατί της φαινόταν πολύ δύσκολο να κάνει δίαιτα και η άσκηση είναι επίπονη
Η 43χρονη ξόδευε 240 ευρώ την εβδομάδα σε έτοιμο φαγητό!



Πλέον δεν μπορεί να δουλέψει γιατί δεν χωράει σε καρέκλα γραφείου και γιατί μπορεί να σταθεί όρθια μόνο δύο λεπτά.
Ένας από τους λόγους που η Agintas θέλει να αδυνατίσει είναι γιατί θέλει ν πάει διακοπές αλλά χρειάζεται… δύο θέσεις στο αεροπλάνο.

Μητέρα έξι παιδιών λαμβάνει μαζί με τον σύζυγό της επιδόματα ύψους 20.000 ευρώ το χρόνο.



Η Agintas έμεινε έγκυος για πρώτη φορά στα 17 της. Ήταν τότε περίπου 95 κιλά με ύψος 1,80. Εκείνη την περίοδο άρχισε να λαχταρά junk food και είδε τη ζυγαριά της να εμφανίζει μεγαλύτερα νούμερα, ειδικά μετά τις επόμενες πέντε εγκυμοσύνες της.

«Έτρωγα ένα βάζο με πίκλες τη μέρα, τρία κέικ και τρία πακέτα τσιπς. Για δείπνο έτρωγα δύο κομμάτια κοτόπουλο με λαχανικά και δύο μεγάλα γεύματα από fast food. Έτρωγα για δύο!», λέει.

Οι διατροφικές της συνήθειες βγήκαν εκτός ελέγχου στη δεύτερη εγκυμοσύνη της. Έτρωγε τρεις συσκευασίες Noodles, δύο λουκανικόπιτες και τέσσερα πακετάκια τσιπς!

Στο τρίτο της παιδί έτρωγε τέσσερις φέτες ψωμί με πολύ βούτυρο για πρωινό. Μία φορά έπεσε όταν σκαλοπάτι στο σπίτι της έσπασε και χρειάστηκαν εργασίες ενίσχυσης του δαπέδου! Ζύγιζε πλέον 177 κιλά.

Η Agintas παραδέχεται πως οι γιατροί επέμεναν να περιορίσει το φαγητό της και να αλλάξει τις συνήθειές της αλλά εκείνη δυσκολευόταν.

Δυστυχώς και τα παιδιά μεγάλωσαν τρώγοντας junk food. «Έτρωγαν ότι κι εγώ. Μου ήταν πιο εύκολο να παραγγείλω απ’ έξω παρά να μαγειρέψω, τους έδινα πατατάκια τέσσερις φορές την εβδομάδα», λέει.

Με τον νυν σύζυγό της η 43χρονη γνωρίστηκε το 1996 κι έπειτα από σχέση έξι μηνών αποφάσισαν να παντρευτούν. Αλλά η γυναίκα δεν έβρισκε νυφικό να τη χωράει κι έτσι φόρεσε ένα παντελόνι και μία μπλούζα.

Τότε άρχισε να παραγγέλνει φαγητό πέντε βράδια την εβδομάδα, ξοδεύοντας 240 ευρώ!

Το 1998 κι ενώ ζύγιζε 241 κιλά έφερε στον κόσμο το τέταρτο παιδί της. Στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της έτρωγε ένα πακέτο με 24 μπάρες σοκολάτες την ημέρα.

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής της οδήγησε σε υπέρταση παρότι στις εγκυμοσύνες της δεν είχε καθόλου επιπλοκές.

Τότε άρχισε να πηγαίνει και στο γυμναστήριο αλλά η άσκησή της διαρκούσε πέντε λεπτά. Μετά επέστρεφε σπίτι και έτρωγε. Ωστόσο έχασε με τον τρόπο αυτό σχεδόν 38 κιλά!

Το 1999 πήρε περίπου δεκατρία κιλά όταν γέννησε το πέμπτο της παιδί και η έκτη εγκυμοσύνη της την άφησε στα 216 κιλά. Στη διάρκειά της έπινε 12 κουτάκια μπύρας τη μέρα αλλά επιμένει πως ήταν ασφαλές αυτό διότι την αραίωνε με πάγο!



Η Agintas ενθαρρύνει τώρα την οικογένειά της να τρώει πιο υγιεινά αλλά για την ίδια τα πράγματα είναι δύσκολα: πάσχει από αρθρίτιδα, διαβήτη και άσθμα και πιστεύει πως η μόνη της σωτηρία θα είναι το γαστρικό μπαϊπάς.

«Δεν μπορώ να πληρώσω personal trainer ή επέμβαση για την απώλεια βάρους, ζητώ βοήθεια από τους φορολογούμενους. Το ξέρω πως είναι δικό μου λάθος που είμαι παχιά αλλά η όρεξή μου στις εγκυμοσύνες μου με έκαναν να μην μπορώ να σταματήσω να τρώω», λέει.


Διαβάστε περισσότερα...

Βιοκλιματικές παρεμβάσεις σε περισσότερα από 300 σχολεία



Θα χρηματοδοτηθούν από το υπ. Περιβάλλοντος.

Περί τις 200 προτάσεις έργων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας σε περίπου 300 σχολεία της χώρας, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Ειδικότερα, πρόκειται για 197 προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους δήμους, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και το Υπουργείο Παιδείας, σε ανταπόκριση σχετικής πρόσκλησης του ΕΠΠΕΡΑΑ.

Όπως ανακοινώθηκε, εξάλλου, από το υπουργείο ο υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου, υπέγραψε νέα πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης από το ΕΠΠΕΡΑΑ μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία περισσοτέρων από 300 βιοκλιματικών σχολείων σε 172 ελληνικούς δήμους και συγκεκριμένα:

- Μονώσεις στεγών και τοιχωμάτων (κέλυφος κτιρίων).

- Αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα πιστοποιημένα, με θερμοδιακοπή.

- Αντικατάσταση / αναβάθμιση καυστήρα / λέβητα.

- Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και εγκατάσταση διάταξης ελέγχου φωτισμού.

- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (κυρίως Φ/Β, γεωθερμία, βιομάζα).

- Ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά την παρέμβαση.

- Ευαισθητοποίηση / Ενημέρωση των μαθητών και του ευρέως κοινού, με έντυπο υλικό, ανάπτυξη ιστοσελίδων, διαλέξεις και σεμινάρια.

Με τη συγκεκριμένη δράση το ΥΠΕΚΑ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, του μαθητικού πληθυσμού αλλά και των οικογενειών τους για τη σπουδαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας, της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της Ευρώπης 2020.

«Πάνω από 300 σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για να γίνουν βιοκλιματικές παρεμβάσεις. Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη 110 εκ. ευρώ θα δοθούν σε όλα αυτά τα σχολεία για να βελτιώσουμε τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι μαθητές, να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση των σχολείων και να δείξουμε έμπρακτα τι σημαίνει δράσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη, δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους επιχειρηματίες του τουρισμού



Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

Ακόμη περισσότερο τσιμέντο στα ελληνικά νησιά προβλέπουν ρυθμίσεις που περνούν μέσα σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών. Οι ρυθμίσεις που τελικά προωθούνται είναι:

- σε νησιά με επιφάνεια 70-200 τ. χλμ. η διατιθέμενη έκταση για την ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων θα μπορεί να φτάνει το 1% της επιφάνειάς τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό ήταν 0,15 έως 0,2% και αφορούσε νησιά από 90 τ. χλμ.. Για τους οργανωμένους τουριστικούς υποδοχείς που αναπτύσσονται στα νησιά αυτά, ο μεικτός συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,05.

- σε νησιά με επιφάνεια μεγαλύτερη των 200 τ. χλμ. η διατιθέμενη έκταση υπολογίζεται σε ποσοστό 1% για το τμήμα της επιφάνειάς τους έως 200 τ. χλμ. και σε ποσοστό 0,5% για το άνω των 200 τ. χλμ. τμήμα της επιφανείας τους. Το ποσοστό στο Ειδικό Χωροταξικό ήταν 0,1% Οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής δεν εφαρμόζονται στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Εύβοια.

- Προωθείται ακόμη περισσότερο η τουριστική κατοικία. Εφόσον στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα περιλαμβάνονται γήπεδο γκολφ 18 οπών τουλάχιστον και εφόσον ο συντελεστής δόμησης δεν υπερβαίνει το 0,05 τότε το ποσοστό των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών που μπορούν να εκμισθωθούν μακροχρονίως ή να πωληθούν προσαυξάνεται σε 75% της συνολικά δομούμενης επιφάνειας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος...

- Για ξενοδοχειακά καταλύματα τα οποία αποτελούν τμήμα σύνθετου τουριστικού καταλύματος μπορεί να υπάγονται σε καθεστώς χρονομεριστικής μίσθωσης. Το ποσοστό του ξενοδοχείου που επιτρέπεται να υπαχθεί σε τέτοιο καθεστώς μπορεί να φτάνει το 70% της συνολικής σε κλίνες δυναμικότητάς του. Εφόσον πρόκειται για υφιστάμενο ξενοδοχείο που μετατρέπεται σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα το ποσοστό θα μπορεί να φτάνει το 49%.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το νερό στους «Γιατρούς του Κόσμου»



Καθυστέρησαν να πληρώσουν λογαριασμό.

Χωρίς νερό είναι τα γραφεία που στεγάζονται οι «οι Γιατροί του Κόσμου», αφού η ΕΥΔΑΠ, προχώρησε σε διακοπή μετά την καθυστέρηση πληρωμής λογαριασμού. H ΕΥΔΑΠ δεν έβαλε την οργάνωση σε ειδικό κοινωνικό τιμολόγιο που προβλέπεται για Οργανώσεις Αρωγής με την αιτιολογία ότι οι Γιατροί του Κόσμου δεν αποτελούν με βάση το νόμο φιλανθρωπική οργάνωση.

Σε ανακοίνωσή τους «οι Γιατροί του Κόσμου» αναφέρουν ότι: «Η ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε ξαφνική διακοπή της υδροδότησης της Οργάνωση των ΓτΚ χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση λόγω καθυστέρησης πληρωμής του τελευταίου λογαριασμού νερού του κτιρίου που εδρεύει στην οδό Σαπφούς 12, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Οργάνωσης αλλά και τα 2 μεγαλύτερα προγράμματα του φορέα, το Ανοιχτό Πολυϊατρείο και ο Ξενώνας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο.

Η αδυναμία πληρωμής του εν λόγω λογαριασμού οφείλεται αποκλειστικά στην μεγάλη καθυστέρηση καταβολής του ποσού που λαμβάνουν οι Γιατροί του Κόσμου ως χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα ενός Ξενώνα.

Ως επακόλουθο αυτού του γεγονότος είναι η προσωρινή διακοπή λειτουργίας τόσο του ξενώνα όπου φιλοξενούνται 70 άτομα μεταξύ των οποίων και 20 ανήλικα παιδιά όσο και του Ανοιχτού Πολυιατρείου των ΓτΚ, το οποίο περιθάλπει ημερησίως 100-150 ασθενείς.

Σημειώνουμε επιπρόσθετα πως η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αρνήθηκε την υπαγωγή των ΓτΚ σε ειδικό κοινωνικό τιμολόγιο που προβλέπεται για Οργανώσεις Αρωγής με το τυπικό πρόσχημα πως οι Γιατροί του Κόσμου δεν αποτελούν με βάση το νόμο φιλανθρωπική οργάνωση.

Οι ΓτΚ εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας για αυτή την πρωτοφανή και ανάλγητη πράξη που στερεί – έστω και προσωρινά - την Αθήνα από ένα Κοινωνικό Ιατρείο που προσφέρει στους πιο ευπαθείς και αδύναμους πληθυσμούς δωρεάν Ιατρική και Φαρμακευτική περίθαλψη από εθελοντές Γιατρούς, αλλά και που καταδικάζει απροστάτευτα παιδιά και μητέρες να παραμείνουν στο κέντρο της Αθήνας χωρίς ένα βασικό κοινωνικό αγαθό όπως είναι το νερό».


Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικές ράμπες για ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη



«Πράσινο φως» έδωσε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Την έγκρισή του προκειμένου να κατασκευαστούν ειδικές ράμπες για την απρόσκοπτη κίνηση των ΑμεΑ σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης ειδικές προεξοχές στα πεζοδρόμια προκειμένου να διαμορφωθούν εσοχές στάθμευσης αυτοκινήτων, έδωσε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

«Η περιοχή επέμβασης περιλαμβάνει όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα σημεία επέμβασης του έργου αναφέρονται στην Τεχνική Περιγραφή της συνημμένης μελέτης, αλλά μπορεί να προστεθούν και άλλα με απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και της Υπηρεσίας επίβλεψης, σύμφωνα με τα αιτήματα των δημοτών και τις ανάγκες που προκύπτουν», σημείωσε αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.

Το έργο προβλέπεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το έτος 2012 και μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραπέμπεται στην Οικονομική Επιτροπή για την έγκριση δαπάνης σε πρώτη φάση ποσού 100.000 ευρώ και την διάθεση ισόποσης πίστωσης στο σκέλος των εξόδων του προϋπολογισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για το οικονομικό έτος 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Καρφώνουν τους «μαϊμού» ανάπηρους



Πάνω από 300 οι καταγγελίες στο υπ. Υγείας.

Συγγενείς, εν διαστάσει σύζυγοι και γείτονες άρχισαν να «καρφώνουν» στις αρχές γνωστά τους πρόσωπα που λαμβάνουν «μαϊμού» προνοιακά επιδόματα.

Στο υπουργείο Υγείας έχουν φτάσει ήδη περισσότερες από 300 καταγγελίες για απατεώνες απογραφέντες δικαιούχους.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:




Διαβάστε περισσότερα...

Γενετική διαταραχή κλέβει το μέλλον της 5χρονης Evie



Φωτογραφίες του κοριτσιού που δεν ξέρει τίποτα...

Όπως όλα τα παιδιά, η 5χρονη Evie Read μιλά για το τι θέλει να κάνει όταν μεγαλώσει, κυρίως όταν «γίνει μαμά» και όταν μάθει «να οδηγεί αυτοκίνητο». Στους περισσότερους γονείς τα σχέδια αυτά θα έφερναν χαμόγελα αλλά στην Emily και τον Toby Read προκαλούν μεγάλη θλίψη γιατί ξέρουν πως η κόρη τους, χωρίς ένα ιατρικό θαύμα, δεν πρόκειται να ζήσει τέτοιες στιγμές.

Αν δει κανείς την Evie να παίζει με τον 3χρονο αδελφό της πιστεύει πως είναι ένα υγιές παιδί. Μέχρι πρόσφατα το ίδιο πίστευαν και οι γονείς της καθώς δεν υπήρχε κανένα σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά. Αναπτυσσόταν φυσιολογικά και το περπάτημά της που ήταν κάπως ασταθές αποδόθηκε από έναν παιδίατρο σε υπερκινητικότητα και δεν την εμπόδισε να τρέχει και να παίζει με τους φίλους της.



Οκτώ μήνες πριν όμως, οι γονείς της έμαθαν πως η Evie έχει ataxia-telangiectasia (A-T), μία γενετική διαταραχή που προκαλεί σταδιακή απώλεια της ικανότητας της να περπατά, να μιλά, ακόμα και να καταπίνει.

Πολλά παιδιά με τη διαταραχή αυτή καθηλώνονται σε αναπηρικά αμαξίδια στην ηλικία των δέκα ετών και έως τα 12 μπορεί να χρειάζεται να τρώνε με σωληνάκι… Η διαταραχή επηρεάζει και το ανοσοποιητικό τους.


Το προσδόκιμο ζωής για ένα παιδί με A-T είναι τα 25 χρόνια...

Θεραπεία μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί.

Πότε θα επιδεινωθεί η κατάσταση της μικρής κανείς δεν ξέρει. Αλλά ήδη υπάρχουν σημάδια αλλαγής: πριν από δύο μήνες άρχισε να δυσκολεύεται να κατέβει τα σκαλιά στο σπίτι της και όταν περπατά αναζητεί το χέρι του μπαμπά και της μαμάς της.

Οι γονείς της παλεύουν να διαχειριστούν το σοκ και δεν της έχουν πει κάτι για την ασθένειά της παρά μόνο πως μπορεί κάποιοι άνθρωποι να έχουν ασταθή πόδια, όπως τα λέει η ίδια, και πως κι εκείνη ανήκει σε αυτούς.




Διαβάστε περισσότερα...

Εμβολιασμός Ρομά από την Περιφέρεια Ηπείρου



Την Παρασκευή 30 Μαρτίου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» και το «Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνουν την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 από τις 09:00 εμβολιασμό μετακινούμενου πληθυσμού (ROMA) στην περιοχή, ο οποίος έχει ήδη καταγραφεί.

Παράλληλα θα δοθούν τρόφιμα και ρούχα, τα οποία θα προσφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού».


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στο δήμο Ναυπλιέων

Εθελοντική αιμοδοσία στο δήμο Ναυπλιέων

Στόχος να καλυφθούν οι ανάγκες μεταγγίσεων από οικογένεια του δήμου
.
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνεται στο δήμο Ναυπλιέων και τη δημοτική ενότητα Μιδέας, την Τετάρτη 28 Μαρτίου.

Η προσπάθεια γίνεται με στόχο να καλυφθεί μέρος των μεγάλων αναγκών μεταγγίσεων οικογένειας από το συγκεκριμένο δήμο, με εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή που διοργανώνεται σε συνεργασία με το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών «Δεσμοί Αίματος», μπορούν να προσέλθουν στο πνευματικό κέντρο Αγίας Τριάδας από τις 17.00 το απόγευμα, μέχρι τις 21.00.

Χρειάζονται εθελοντές αιμοδότες από όλες τις ομάδες αίματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Σίτιση μαθητών και οικογενειών που έχουν πληγεί από την κρίση



Σε τροχιά υλοποίησης η δράση του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας.

Αρχίζουν οι διαδικασίες για την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους, που έχουν πραγματικά ανάγκη αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης, στο πλαίσιο δράσης την οποία ανέπτυξαν σε σημερινή τους συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου με τους μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιο, Σύρου Δωρόθεο και Ιλίου Αθηναγόρα.

Στόχος της συζήτησης ήταν ο συντονισμός της δράσης συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Στη συνάντηση μετείχαν ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, ο ειδικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχ. Κοντογιάννης και παράγοντες της Εκκλησίας.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, «στόχος της συνεργασίας είναι η περαιτέρω ενεργοποίηση και ο συντονισμός των φορέων (δήμοι, μητροπόλεις) για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, των προβλημάτων σίτισης και των εν γένει προβλημάτων κοινωνικού αποκλεισμού, λόγω της κρίσης».

Ήδη, βρίσκεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα σίτισης για σχολεία που ανήκουν στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, ενώ εντείνονται και προχωρούν και άλλες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών που έχουν ανάγκη.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε μετά το τέλος της συζήτησης: «Η συνεργασία μας σε τομείς κοινωνικής προσφοράς και ενίσχυσης είναι μια ανοιχτή πρόσκλησή μας προς την Εκκλησία. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κατά τη συνάντηση εργασίας που έγινε προ μηνός εδώ, τόσο το συγκεκριμένο όσο και άλλα ζητήματα. Με αφορμή εκείνη τη συζήτησή μας και επειδή τα λόγια οφείλουμε να τα κάνουμε πράξεις, σήμερα προχωρώ σε ένα ακόμα βήμα όχι μόνο προς την διοικούσα Εκκλησία, αλλά και προς τον απλό κληρικό, που γνωρίζει την ενορία του. Τον κληρικό που γνωρίζει τις οικογένειες της περιοχής του και ποιες από αυτές έχουν πραγματικά ανάγκη ενίσχυσης. Όπως ο δάσκαλος, γνωρίζει τον κάθε μαθητή στην τάξη του. Να αποτελέσουν παράλληλα και οι δυο, εκπαιδευτικός και κληρικός, τον πυρήνα που θα απαλύνει τις δυσκολίες των συμπολιτών μας σε περιόδους κρίσης».


Διαβάστε περισσότερα...