Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά το πεπτικό σύστημα



Μάθετε για ποιες παθήσεις «ενοχοποιείται».

Ο καπνός προέρχεται από τα φύλλα του φυτού «Nicotiana Tabacum», που μπορεί να καλλιεργηθεί στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Ο καπνός περιέχει περισσότερες από 1200 διαφορετικές χημικές ουσίες(!) υπό μορφή μορίων και αερίων. Μεταξύ αυτών η πιο δηλητηριώδης θεωρείται η νικοτίνη, που προσβάλλει πολλά από τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Η νικοτίνη αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό ναρκωτικό: βελτιώνει τη διάθεση, ελαττώνει το άγχος και στα άτομα που είναι εθισμένα σε αυτήν αυξάνει την εγρήγορση. Το κάπνισμα ενός μόνο τσιγάρου φαίνεται να μικραίνει την ανθρώπινη ζωή κατά 5,5 λεπτά κατά μέσο όρο!!!

Σε ότι αφορά το πεπτικό σύστημα θα αναφερθούμε σε κάποια νοσήματα που φαίνονται να σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το κάπνισμα.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση:
Αν και από τις μελέτες δεν προκύπτει άμεση αιτιολογική σχέση καπνίσματος και παλινδρόμησης, το κάπνισμα επιβαρύνει την παλινδρόμηση με πολλούς μηχανισμούς: μειώνει την παραγωγή σιέλου (η σίελος περιέχει δικαρβονικά άλατα τα οποία εξουδετερώνουν την οξύτητα του παλινδρομούντος γαστρικού υγρού), διεγείρει την γαστρική έκκριση, μειώνει την πίεση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (ο σφιγκτήρας που εμποδίζει την γαστρική παλινδρόμηση) και μειώνει την κινητικότητα του στομάχου, με αποτέλεσμα να επιτρέπει την παραμονή της τροφής εντός του στομάχου για μεγάλο χρονικό διάστημα (αυξάνει έτσι την πιθανότητα για παλινδρόμηση).

Πεπτικό έλκος:
Τα έλκη του πεπτικού (στομάχου και δωδεκαδακτύλου) είναι συχνότερα στους καπνιστές που είναι θετικοί στην λοίμωξη από Helicobacter pylori (τον κύριο υπεύθυνο για την εμφάνιση έλκους παράγοντα). Επιπρόσθετα, τα έλκη στους ασθενείς που καπνίζουν φαίνεται να επουλώνονται βραδύτερα και έχουν την τάση να υποτροπιάζουν συχνότερα.

Καρκίνος στομάχου:
Aπό τα 4.000 χημικά που υπάρχουν στον καπνό, τουλάχιστον 43 έχουν αναγνωριστεί ως καρκινογόνα. Οι ουσίες δρουν τοπικά στο στόμα και στους πνεύμονες, αλλά και καταπίνονται με το σάλιο, για να δράσουν μέσα από την κυκλοφορία του αίματος. Η επίπτωση του καρκίνου του στομάχου είναι διπλάσια στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και αυτό έχει αποδοθεί στη μεγαλύτερη καπνιστική συνήθεια των ανδρών. Επίσης, η θνησιμότητα από καρκίνο του στομάχου είναι περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερη στους καπνιστές.

Καρκίνος ήπατος:
Από τις μελέτες φαίνεται ότι οι ασθενείς που καπνίζουν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για περισσότερο από 10 έτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με τους μη-καπνίζοντες που πάσχουν από χρόνια ηπατοπάθεια. Από τις μελέτες προκύπτει, ότι η διακοπή του καπνίσματος σε ασθενείς με χρόνια ηπατική βλάβη έχει ευεργετική επίδραση.

Καρκίνος παγκρέατος:
Ο κίνδυνος ενός καπνιστή να αναπτύξει καρκίνο του παγκρέατος είναι διπλάσιος έως τριπλάσιος του κινδύνου που αντιμετωπίζει ο γενικός πληθυσμός. Το κάπνισμα φαίνεται ότι επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του παγκρέατος καθώς αυτός εμφανίζεται σε νεότερα άτομα που καπνίζουν. Μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει τόσο την αρχική εκδήλωση όσο και την εξέλιξη του καρκίνου.

Ιδιοπαθείς Φλεγμνώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ):
Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), δηλαδή η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων. Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα σε αυτούς τους παρόγοντες έχει το κάπνισμα. Έτσι οι μη καπνιστές ή τα άτομα που έχουν διακόψει το κάπνισμα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας, ενώ οι καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Crohn. Από τις μελέτες φαίνεται ότι οι πρώην καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας, ενώ για τη νόσο του Crohn φάνηκε ότι στους ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό νόσου το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων σε μικρότερη ηλικία. Έτσι, για τους ασθενείς με νόσο του Crohn επιβάλλεται η διακοπή του καπνίσματος, ενώ για άτομα που έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό νόσου συνιστάται η αποφυγή της ούτως ή άλλως βλαβερής αυτής συνήθειας.

Καρκίνος παχέος εντέρου:
Οι καπνιστές φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και κυρίως καρκίνου του ορθού (του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου). Ο κίνδυνος αυτός εξαρτάται από τη διάρκεια και την ποσότητα του καπνίσματος και γίνεται ορατός μετά από 30–40 χρόνια χρήσης, ενώ φαίνεται να ελαττώνεται με την διακοπή του καπνίσματος. Την ίδια επιβάρυνση φαίνεται να έχει και το κάπνισμα καπνού με τη μορφή πούρου ή με πίπα. Μελέτες υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα μπορεί να λειτουργεί σαν παράγοντας έναρξης της νεοπλασματικής εκτροπής στον καρκίνο του παχέος εντέρου.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΕΚΑ: 29 βασικές απαντήσεις για τα αυθαίρετα



Απαντήσεις σε 29 βασικά ερωτήματα σχετικά με τη ρύθμιση των αυθαίρετων δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Διευκρινίζεται πως αυθαιρεσίες σε παραδοσιακούς οικισμούς δεν είναι δυνατόν να ρυθμιστούν με το νόμο των αυθαίρετων, αλλά υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησης τους με το νόμο των ημιυπαιθρίων.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι σε περίπτωση διαφωνίας ανάμεσα σε συνιδιοκτήτες σχετικά με το αν θα εκταθούν στη ρύθμιση αυθαίρετων αρκεί η συναίνεση του ενός, αλλά και ότι το κοινωνικό κριτήριο για τα ΑμΕΑ ισχύει μόνο αν συντρέχει 76% αναπηρία και το ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 8.000 ευρω (12.000 οικογενειακό).

Επίσης διευκρινίζεται ότι για αυθαίρετα που έχουν πληρωθεί ασφαλιστικές εισφορές δεν θα γίνει συμψηφισμός του ποσού στο τελικό πρόστιμο.

Όλες οι ερωτήσεις και απαντήσεις ΕΔΩ


Διαβάστε περισσότερα...

Γεράσιμος Φεσσιάν:«Οικονομική εξαθλίωση των Ατόμων με Αναπηρία»


Ανοικτή επιστολή στους βουλευτές της Δυτ. Ελλάδας.


Κυρίες, Κύριοι,

Ως άτομο με αναπηρία παρακολουθώ με οργή και θλίψη την προσπάθεια της Κυβέρνησης να στείλει στον Καιάδα τα Άτομα με Αναπηρία. Εάν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αυτή την Πέμπτη στην Εθνική Αντιπροσωπεία και έστω τώρα, την ύστατη στιγμή, δεν γίνει η προσπάθεια της θωράκισης του πλέον αδικημένου κομματιού του κοινωνικού ιστού, αναρωτιέμαι ποιό θα είναι το μέλλον μας. Πείτε την αλήθεια.

Όταν χρησιμοποιείται ως πρόσχημα ο διάλογος και συνεχίζετε η εξαθλίωση της κοινωνίας μέσω του Νομοθετικού έργου, τότε τι άλλο πρέπει να περιμένουμε. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ο φορέας που κοινωνικά υπερασπίζεται τα δικαιώματα μας και είναι ο κοινωνικός εταίρος της εκάστοτε Πολιτείας, κατέθεσε στην Επιτροπή των Οικονομικών τις αντιρρήσεις της και της προτάσεις της επί του Νομοσχεδίου. Ζήτησε από την Βουλή την εξαίρεση των ΑμεΑ με ποσοστό 80% από το πολυνομοσχέδιο. Η Κυβέρνηση εάν δεν θέλει να δει μαζί με όλους τους άλλους απεργούς και πορεία αναπηρικών αμαξιδίων, οφείλει έστω και τώρα να αλλάξει ρότα. Να δείξει την απαραίτητη ευαισθησία και κοινωνική αλληλεγγύη.

Όταν με την παρουσία μου, μέσω των τηλεοπτικών σποτ του Κινήματος για τις Ευρωεκλογές και τις Βουλευτικές Εκλογές στήριζα τον Γιώργο Παπανδρέου δεν φανταζόμουν ότι το ίδιο άτομο θα συμπεριφερόταν με αυτό τον βάναυσο και ιταμό τρόπο σε ότι εγώ αντιπροσώπευα εκείνη την στιγμή, δηλαδή τα Άτομα με Αναπηρία.

Χρειάζεται αλλαγή πολίτικης. Τους ανθρώπους δεν μπορείς και δεν πρέπει να τους διαχειρίζεσαι σαν δείκτες. Τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω ήδη βιώνουν το φάσμα της φτώχειας. Το 80% είναι άνεργοι. Το 64% ζει με το επίδομα της Πρόνοιας 600€ το δίμηνο. Εάν εσείς οι Βουλευτές, οι Εθνικοί Αντιπρόσωποι δεν σηκώσετε το ανάστημά σας και δεν ζητήσετε ομόφωνα την εξαίρεση των ΑμεΑ από το πολυνομοσχέδιο, τότε ποιος περιμένετε να το πράξει; Είναι καθήκον σας να προασπίσετε τον αδύναμο, για αυτό το λόγο έχετε ορκιστεί στο Σύνταγμα το οποίο ορίζει στο άρθρο 21 παρ. 6: «Τα άτομα µε αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.»

Έστω και τώρα αναρωτιέμαι. Μπορείτε να το πράξετε;

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Γεράσιμος Α. Φεσσιάν


Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπή ρεύματος σε ΑΜΕΑ θα σημάνει κοινωνική έκρηξη…




Επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ σχετικά με το τέλος ακινήτων:


«Για μια ακόμη φορά, η Πολιτεία στέκεται ανάλγητη απέναντι στα άτομα με αναπηρία, αφού αναγκάζει άτομα με βαριές αναπηρίες όπως ολική τύφλωση και βαριά κινητική αναπηρία να εμπλακούν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως αυτές ορίζονται σε σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για το ειδικό τέλος ακινήτων.

Παράλληλα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία προειδοποιεί ότι η διακοπή ρεύματος, σε οποιοδήποτε άτομο με αναπηρία, είτε συμπεριλαμβάνεται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την καταβολή μειωμένου τέλους, είτε όχι, θα σημάνει κοινωνική έκρηξη.

Στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για το ειδικό τέλος ακινήτων, τη μειωμένη καταβολή τέλους ακινήτων δικαιούνται μόνο οι έχοντες ολική τυφλότητα και βαριά κινητική αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Η διάταξη αυτή δεν προστατεύει άλλες βαριές κατηγορίες αναπηρίας που έχουν 80% και άνω όπως είναι τα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και άλλες αναπηρίες.

Ακόμα όμως και τους ολικά τυφλούς και βαριά κινητικά αναπήρους η Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν την 1η δόση και μετά να προσέλθουν στην εφορία για να καταβάλλουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση καταβολής μειωμένου τέλους.

Για μια ακόμη φορά δεν λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι αυτοί οι πολίτες ενδέχεται να αδυνατούν να καταβάλλουν χρήματα που είναι απολύτως αναγκαία όχι μόνο για να καλύψουν τις τρέχουσες βιοποριστικές ανάγκες, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες που απορρέουν από την ίδια την αναπηρία.

Η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία -που ζει πλέον σε συνθήκες φτώχειας, ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού- δεν θα μπορέσει να καταβάλει την πρώτη δόση, διακινδυνεύοντας να υποστεί τις όποιες συνέπειες.

Η Συνομοσπονδία, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, ΑΠΑΙΤΕΙ να βρεθεί η δόκιμη εκείνη λύση που θα αποτρέψει τα άτομα με αναπηρία να βιώσουν οικονομικό αδιέξοδο, ψυχική και σωματική ταλαιπωρία από την εφαρμογή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.»


ΠΗΓΗ: http://press-gr.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...

Με κεντρικό μήνυμα τον άνθρωπο οι εκδηλώσεις της EuroCharity





Η EuroCharity συνέβαλε για ακόμη μία φορά στην προώθηση του εθελοντισμού, της πράσινης ανάπτυξης, του ανθρωπισμού και της ενεργού συμμετοχής στα δρώμενα της κοινωνίας, μέσα από την υποστήριξη που παρείχε σε εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ 17 και 27 Σεπτεμβρίου 2011 και είχαν ως επίκεντρο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινωνίας και των εταίρων της.


Στη διάρκεια αυτών των δέκα ημερών, η EuroCharity υποστήριξε και έδωσε το παρόν σε τρεις εκδηλώσεις, τριών διαφορετικών κλάδων όπου δραστηριοποιείται, ευαισθητοποιώντας τα μέλη της, την επιχειρηματική αγορά και το ελληνικό κοινό.


Οι εκδηλώσεις ήταν:


10η Ημερίδα Εθελοντισμού (Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2011) – Πεζόδρομος Αποστόλου Παύλου στο Θησείο. Η EuroCharity ήταν Χορηγός Επικοινωνίας, υποστηρίζοντας το μήνυμα της ημερίδας: «Όλος ο κόσμος μια αγκαλιά!», όπου 50 εθελοντικοί οργανισμοί με τους εκατοντάδες εθελοντές τους, συμμετείχαν για 10η συνεχή χρονιά σε μια ανοιχτή γιορτή για τον Εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά. Οι ιδέες του Εθελοντισμού και της Αλληλεγγύης αποδεικνύονται το απαραίτητο στοιχείο για µία κοινωνία ζωντανή, υγιή και εξελισσόμενη. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο των εθελοντικών οργανώσεων.


Μικρόπολις (21-25 Σεπτεμβρίου 2011) – «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων. Η EuroCharity μέσα από τη Χορηγία Επικοινωνίας, συνέβαλε στη διάδοση και την προβολή του μηνύματος της εκδήλωσης: «Μια πόλη θαύμα! «Εκπαιδεύοντας τους Πολίτες του Αύριο». Η μεγαλύτερη διοργάνωση για παιδιά προσπάθησε να μεταμορφώσει μια πόλη θαύμα για μικρούς ενεργούς πολίτες! Γεμάτες δράση και παιχνίδι, οι Γειτονιές της «Μικρόπολις 2011» εισήγαγαν παιδιά και γονείς στον κόσμο της προστασίας του περιβάλλοντος, της οδικής ασφάλειας, της μουσικής, της υγιεινής διατροφής, του αθλητισμού, της τεχνολογίας, των σχέσεων μέσα στην οικογένεια και της έννοιας της φροντίδας. Η Μικρόπολις στήριξε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας.


3ο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Economist (27 Σεπτεμβρίου 2011) – Royal Olympic Hotel, Αθήνα. Με κεντρικό θέμα: «Άτομα με αναπηρία και το δικαίωμα της ένταξης: Ποιος είναι ο ρόλος των ανθρωποκεντρικών εταιρειών;», η EuroCharity ανταποκρίθηκε στο μήνυμα του συνεδρίου δίνοντας το παρών με περίπτερο, ενώ παράλληλα ήταν Χορηγός Επικοινωνίας. Στο συνέδριο δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ευπαθείς ομάδες; Σε ποιο βαθμό διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους από την πολιτεία; Πώς ανταποκρίνονται οι επιχειρήσεις; Επίσης, συζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα θέματα της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης εν μέσω κρίσης, ο ρόλος του «Καλλικράτη» και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ευκαιρίες μέσα από τις νέες τεχνολογίες, καθώς και η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες όπως οι τουριστικές. Το συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).


Ο κ. Peter Michel Heilmann, δήλωσε σχετικά: «Η εταιρεία μας έχει υιοθετήσει την ενεργό και αποτελεσματική συμμετοχή σε εκδηλώσεις που αποτελούν την ιδανική πλατφόρμα για ανταλλαγή εμπειριών και την ανιδιοτελή συμμετοχή των πολιτών στις ανάγκες της κοινωνίας. Με τη συμμετοχή μας σε μια σειρά διαφορετικών πρωτοβουλιών, επιτύχαμε τη συμμετοχή των μελών μας, του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ αλλά και των κοινωνικών εταίρων, καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων της EuroCharity».


Η EuroCharity ολοκληρώνοντας την επιτυχημένη της παρουσία και στις τρεις δράσεις, ευχαριστεί θερμά τα μέλη της και τους επισκέπτες που την τίμησαν με την παρουσία τους. Είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να δουν από κοντά τις ιδέες του εθελοντισμού και της προσφοράς στην κοινωνία, που προωθεί η εταιρεία στην ελληνική και διεθνή αγορά.»




Πηγή: http://news.travelling.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Και οι τυφλοί στο στόχαστρο κυβέρνησης-Μνημονίου



Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 400 τυφλοί από όλη την Ελλάδα με την υποστήριξη της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΕΟΤ) πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με τελικό προορισμό το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται πως την Δευτέρα οι άλλες δύο κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματίσει άλλοι φορείς ματαιώθηκαν λόγω απεργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και της καταρρακτώδους βροχής.

Ωστόσο, οι τυφλοί, με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται η κατάστασή τους, έδωσαν το στίγμα του αγώνα τους έξω από το υπουργείο, παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες. "Η Δευτέρα ήταν μία πολύ δύσκολη μέρα, παρ' όλα αυτά ο φορέας μας κατάφερε να κάνει μία μεγαλειώδη διαμαρτυρία διεκδικώντας από την κυβέρνηση να μας προστατεύσει" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΤ, Νίκος Γιαλλούρης. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε τα λόγια των εκπροσώπων των τυφλών "γροθιά στο στομάχι του συστήματος", ενώ πρόσθεσε πως "υπάρχουν διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο που καταργούν σημαντικά δικαιώματα και κεκτημένα ετών".

Το στίγμα της βέβαια δεν παρέλειψε να δώσει και η αστυνομία που εν μέσω μπόρας έσπρωχνε τους τυφλούς, κάτι τέτοιο ωστόσο θα μπορούσε να εκληφθεί από κάποιους ως πρόοδος, αφού πριν ένα χρόνο τους είχαν ψεκάσει κιόλας κατά την διάρκεια πορείας "επικίνδυνοι" γαρ. Μάλιστα η αστυνομία δεν άφηνε καν τους συνοδούς των τυφλών να βρίσκονται δίπλα τους κατά την είσοδό τους στο υπουργείο. Στην συνέχεια πρυτάνευσε η λογική και οι αρμόδιοι συνειδητοποίησαν πως οι συνοδοί είναι απαραίτητοι στα άτομα με περιορισμένη όραση.

Λάδι στη φωτιά έριξε η επιμονή του ΚΚΕ να διατηρεί παράλληλη και ανταγωνιστική δομή στο χώρο των ΑμΕΑ, την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Η παρουσία 15 ατόμων μελών του "ΠΑΜΕ τυφλών" και η εκβιαστική απαίτησή τους να υποκαταστήσουν την Ομοσπονδία στην συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών δυναμίτισε την κατάσταση. Ως ένδειξη καλής θέλησης ωστόσο, η Ομοσπονδία δεν αρνήθηκε να παραστούν και τα μέλη της Επιτροπής του ΚΚΕ στην συνάντηση με τους αρμόδιους του υπουργείου.

Αγώνας γεμάτος αγωνία


Για "αγώνα γεμάτο αγωνία" έκανε λόγο η γενική γραμματέας της ΕΟΤ, του δευτεροβάθμιου σώματος και επίσημου κοινωνικού εταίρου της πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Παρασκευή Τσαβαλιά.
Οι τυφλοί διεκδίκησαν από τον αρμόδιο υπουργό και τους συναρμόδιούς του τη λήψη μιας σειράς προστατευτικών και διακριτών μέτρων για τους τυφλούς και εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, τα οποία θα έχουν ως γνώμονα επιστημονικά κριτήρια. Στην χώρα μας, άλλωστε, το υψηλότατο κόστος του να είναι κανείς ανάπηρος δεν υπολογίζεται, το μόνο κόστος που υπολογίζεται όποτε αυτό θεωρείται απαραίτητο με εξαιρετική ακρίβεια είναι το κόστος των "μαϊμού-αναπήρων", ενός απαράδεκτου όρου που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα μέσα και από την κυβέρνηση που στόχο έχει να δημιουργήσει εντυπώσεις και να άρει το όποιο συναίσθημα αλληλεγγύης στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Παράλληλα, στην χώρα μας, όπως άλλωστε αναφέρει και η προκήρυξη αγώνα του ΕΟΤ, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια επιστημονικής αποτίμησης του πρόσθετου κόστους διαβίωσης που επιφέρει η τυφλότητα στον άνθρωπο. Τα σκληρά οικονομικά μέτρα, με τα επιπλέον τέλη, τις εισφορές και τα χαράτσια, πλήττουν ακόμη περισσότερο τους τυφλούς, που είναι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα. Έτσι, ζητούν την διατήρηση της απαλλαγής των μισθών, των συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας τους από την φορολογία καθώς και την διατήρηση του αφορολόγητου στις 12.000 για τους ελάχιστους τυφλούς ελεύθερους επαγγελματίες και να εξαιρεθούν από την επιβάρυνση του τέλους επιτηδεύματος.

Ακόμη, σε μία περίοδο που ο προνομιακός χάρτης συρρικνώνεται, με πρόφαση τόσο την κρίση όσο και την ρητορική του "ανάπηρου - μαϊμού" η πολιτεία θέλει να επιβάλει και εισοδηματικά κριτήρια για την απόδοση των επιδομάτων. Η ΕΟΤ στηρίζει την διαφάνεια και την δημιουργία ενός υγιούς μητρώου, ωστόσο αντιτάσσεται στην περικοπή των επιδομάτων που υπάρχουν ακριβώς για να καλύπτουν τις ολοένα αυξανόμενες ελλείψεις του συστήματος πρόνοιας.

Τα ΑμΕΑ και κυρίως οι τυφλοί δεν προστατεύονται ούτε από την ανεργία, αφού και οι ειδικοί νόμοι που υπάρχουν για την πρόσληψή τους σε περιορισμένες θέσεις ΔΕΚΟ τελματώνουν λόγω του ποσοστού 1 πρόσληψη προς 10 απολύσεις που επέβαλλε η κυβέρνηση. Έτσι, οι τυφλοί ζητούν την εξαίρεσή τους από το συγκεκριμένο μέτρο και την συνέχιση των προκηρύξεων για τις ήδη περιορισμένες θέσεις που τους επιτρέπεται να καλύπτουν.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε πως από το σύνολο των τυφλών που είναι ικανοί να εργαστούν, το 84% είναι άνεργοι, σύμφωνα με εκτίμηση της Π. Τσαβαλιά. Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης που αφορά στην μείωση των μισθών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων οι τυφλοί ισοπεδώνονται οικονομικά και διεκδικούν, έστω και την τελευταία στιγμή, επίδομα ειδικών συνθηκών ύψους 25% επί του καταβαλλόμενου μισθού και εξαίρεση τους από τις μειώσεις στις συντάξεις, καθώς το να είναι κανείς τυφλός σε μια χώρα που ουσιαστικά στερείται πρόνοιας έχει τεράστιο κόστος. Ωστόσο, οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης παραμένουν αισιόδοξοι, μάλιστα ο Π. Κουρουμπλής τονίζει πως "περιμένουμε πως και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τις προτάσεις μας. Όλα θα κριθούν την επόμενη εβδομάδα."

Η δύσκολη καθημερινότητα ενός τυφλού


"Δεν μας αρέσει να αποτελούμε εξαίρεση, αλλά για να μην είμαστε πλήρως αποκλεισμένοι από την κοινωνία έχουμε ανάγκη από κάποιες παροχές" επισημαίνει ο Ηλίας Μαριόλας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, και υποστηρίζει πως το κόστος διαβίωσης ενός ανθρώπου με πρόβλημα όρασης είναι τουλάχιστον 40% υψηλότερο από αυτό ενός κανονικού ανθρώπου. "Αν θες βέβαια να τον έχεις ακίνητο σε μία καρέκλα ενδεχομένως να μην χρειάζεσαι και καθόλου χρήματα". Ο Π. Κουρουμπλής επισημαίνει πως "το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος της αναπηρίας το υφίσταται η οικογένεια. Η κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να το λαμβάνει υπόψη της όταν προχωράει σε τέτοιες περικοπές".



Μετέπειτα, θα πρέπει να συμπληρώσει αυτό που οι τυφλοί αποκαλούν "μηχανογραφικό της ντροπής", βάσει του οποίου απαγορεύεται η εισαγωγή στο 34% των ΑΕΙ και στο 78% των ΤΕΙ στα ΑμΕΑ. Παράλληλα δεν υπάρχει κάποιο επαγγελματικό εργαστήρι για τυφλούς στο οποίο να μπορούν να μάθουν μια τέχνη.

Εξωφρενική και άνευ προηγουμένου είναι και η απαγόρευση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του μασέρ, που επιτρέπεται να ασκείται από τυφλούς σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική. Μάλιστα σύμφωνα με την ΕΟΤ το ΤΕΙ φυσιοθεραπείας διατείνεται πως "δεν έχει μέσο να διδάξει τους τυφλούς". Σημειώνεται πως το μόνο επάγγελμα που είναι κατοχυρωμένοι να κάνουν οι τυφλοί σε ΔΕΚΟ είναι αυτό του τηλεφωνητή και σε σπάνιες περιπτώσεις του νομικού συμβούλου.

Πρόκειται για μία κοινωνική ομάδα η καθημερινότητα της οποίας είναι εξ ορισμού δύσκολη, στην εποχή του Μνημονίου όμως η κυβέρνηση δεν ορρωδεί προ ουδενός. Το αίτημα των τυφλών παραμένει ίδιο με αυτό του κάθε πολίτη και συνοψίζεται σε μία λέξη: Αξιοπρέπεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Η οικονομική κρίση παχαίνει



Τρόποι για να προστατέψετε το πορτοφόλι σας σε περιόδους κρίσης.

Η οικονομική κρίση και η αύξηση των τιμών των αγαθών έχουν δραματικές επιπτώσεις στη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού και ιδιαίτερα του οικονομικά πιο αδύναμου. Κι ενώ αναμενόμενο θα ήταν να υπάρξει μείωση βάρους στο παγκόσμιο πληθυσμό, βλέπουμε τη παχυσαρκία να παίρνει διαστάσεις.

Πώς όμως θα μπορούσε ο καταναλωτής σε καιρό οικονομικής κρίσης να προστατέψει το πορτοφόλι του αλλά και την υγεία του κάνοντας τις σωστές αγορές τροφίμων; Απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, προϊσταμένη του τμήματος διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Μαρία Κοκκίνου λέγοντας:

«Η συμπεριφορά των καταναλωτών στο σούπερ μάρκετ έχει μεγάλη σημασία για τη διατροφή τους, το βάρος τους, το βιοτικό τους επίπεδο αλλά και για τη γενικότερη διαχείριση των οικονομικών τους. Ας αναλογιστούμε όλοι τι θα μπορούσε να συμβεί προγραμματίζοντας σωστά τη ζωή μας και τις αγορές μας. Για να μπορέσει ο καταναλωτής να κάνει σωστές επιλογές στις αγορές του και να υιοθετεί σωστή και ισορροπημένη διατροφή, περνώντας ακόμη και μέσα από τα πολυάριθμα ράφια των σούπερ μάρκετ με τους αμέτρητους πειρασμούς και τις μεγάλες προσφορές, και να προστατεύει το πορτοφόλι του, καλό θα ήταν όταν αγοράζει τρόφιμα να ακολουθήσει τις εξής πέντε κατευθύνσεις - στρατηγικές:

- Να μη πηγαίνει για αγορά τροφίμων πεινασμένος
- Να αποφασίσει τι είδη θα αγοράσει πριν πάει στο σούπερ μάρκετ
- Να ετοιμάσει μία λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας και να μη ξεφύγει από αυτή
- Να διαβάσει και να ερμηνεύει σωστά τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων
- Να κάνει τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας».


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωθείτε για το πεπτικό σύστημα από το Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας



Συμβουλές για να είστε πάντα υγιείς.

Με στόχο την προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης σχετικά με τις ασθένειες που «χτυπούν» το πεπτικό σύστημα έχει δημιουργηθεί το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.).

Σκοποί του ιδρύματος είναι η υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και κυρίως η διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών για νοσήματα του πεπτικού συστήματος και τις επιδράσεις της διατροφής, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών στην έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων και η ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγιεινής διατροφής ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης των νοσημάτων.

Το ίδρυμα προσφέρει επίσης υποτροφίες και ενισχύει τους νέους ερευνητές προάγοντας με αυτό τον τρόπο τη γαστρεντερολογία.

Η στενή συνεργασία με φορείς, οργανώσεις και ιδρύματα της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού που έχουν ανάλογες ευαισθησίες και σκοπούς, προάγουν το έργο του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ. και θέτουν ως στόχο τη συμμετοχή στις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού για θέματα υγιεινής διατροφής.

Για αυτό το σκοπό, κυκλοφορεί το διμηνιαίο περιοδικό «Ευεξία & Διατροφή», πλήθος ενημερωτικών φυλλαδίων και διοργανώνονται εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μαζικών φορέων, για την ενημέρωση του κοινού στα σημαντικά νοσήματα του πεπτικού και στη σημασία της υγιεινής διατροφής.

Στο www.eligast.gr υπάρχουν ενημερωτικά άρθρα για θέματα που αφορούν το πεπτικό σύστημα και την υγιεινή διατροφή, καθώς παρέχονται και online συμβουλές από τους επιστημονικούς συνεργάτες του ιδρύματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Επέμβαση με ρομποτική ακρίβεια



Ριζική ογκολογική επέμβαση με τη βοήθεια ρομπότ.

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή, είναι μια ριζική ογκολογική επέμβαση με στόχο την ίαση ασθενών, που πάσχουν από εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη.

Η μέθοδος χρησιμοποιεί ελαχιστοποιημένη πρόσβαση- δηλαδή μικρή χειρουργική τομή- και εκμεταλλευόμενη την ακρίβεια του ρομποτικού συστήματος δίνει τη δυνατότητα να αφαιρεθεί ριζικά το πάσχον όργανο ελαχιστοποιώντας τις βλάβες των παρακείμενων δομών.

Το ρομποτικό σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα ανακατασκευής του κατώτερου ουροποιητικού με χειρουργική ακρίβεια η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες του χεριού και έχει ως αποτέλεσμα εντυπωσιακά υψηλότερα ποσοστά λειτουργικής αποκατάστασης του ασθενούς στους τομείς που αφορούν την εγκράτεια και τη στυτική λειτουργία.

Επέμβαση λαπαροσκοπικής ρομποτικά υποβοηθούμενης ριζικής προστατεκτομής, με απευθείας μετάδοση εικόνας από τα χειρουργεία του Ιατρικού Διαβαλκανικού, θα παρουσιαστεί στις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 8ου Μακεδονικού Ουρολογικού Συμποσίου οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα και σε πραγματικό χρόνο θα αναλύονται οι εντυπωσιακές δυνατότητες της ρομποτικής.

Τη ρομποτική επέμβαση θα διενεργήσουν ο προσκεκλημένος του συμποσίου, χειρουργός ουρολόγος και από το 1997, πρωτοπόρος παγκοσμίως στην ουρολογική λαπαροσκοπική χειρουργική, Jean-Marie Herve και ο χειρουργός ουρολόγος εξειδικευμένος στη λαπαροσκοπική χειρουργική και πιστοποιημένος χειρουργός ρομποτικής, Ανδρέας Ανδρέου.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό



Σοβαρές οι επιπτώσεις στην υγεία.

Οι σεξουαλικές επαφές χωρίς προστασία είναι μία συνήθεια των Ελλήνων που μπορεί να αποβεί καταστροφική για την υγεία τους.

Απόδειξη; Όσοι έχουν εμφανίσει κονδυλώματα ή νοσούν από AIDS, παραδέχονται πως σπάνια επισκέπτονται το φαρμακείο για να αγοράσουν προφυλακτικά! Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε η Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας, ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών που ζητούσαν ενημέρωση για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι τα 30 χρόνια και αντίστοιχα των γυναικών τα 33,2 χρόνια.

Η ανησυχία τους αναφορικά με ασθένειες που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής που μοιράστηκαν με τους ειδικούς της Συμβουλευτικής γραμμής, αφορούσε τα κονδυλώματα (46%), το Aids(35%), την Ηπατίτιδα Β (7%), την Ηπατίτιδα Cκαι τον έρπη (4%), καθώς επίσης και την σύφιλη (2%). Έκπληξη ωστόσο, προκαλεί το γεγονός πως παρά το φόβο τους για την πιθανή εμφάνιση ή για τις επιπτώσεις των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στην γενικότερη υγεία τους και στη σεξουαλική ζωή τους, μόλις το 27,8% των ατόμων που κάλεσαν τη Συμβουλευτική γραμμή, είπαν ότι χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό κατά τις επαφές τους… Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 36,6% απαντά ότι δεν έχει πάρει ποτέ προφυλάξεις!

Όσο, για το υπόλοιπο 36,6% αναφέρει ευκαιριακή χρήση. Παρήγορο, ωστόσο, χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το γεγονός πως οι νεότεροι φαίνεται να είναι πιο συνειδητοποιημένοι αναφορικά με τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Ειδικότερα, οι νέοι άνδρες ηλικίας 20 – 30 ετών αναφέρουν σε ποσοστό 38,5% ότι χρησιμοποιούν πάντοτε προφυλακτικό, ενώ το ποσοστό μειώνεται σε 26,5% στην επόμενη δεκαετία της ζωής τους 31 – 40 ετών.

Αντίστοιχα, είναι τα ευρήματα και για τις γυναίκες που στην δεκαετία των 20 – 30 αναφέρουν ότι πάντα χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά 40%, ενώ στην επόμενη δεκαετία της ζωής τους το ποσοστό φτάνει στο 20,5%.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γλουτένη μπορεί να γίνει «εχθρός» του εντέρου



Απαραίτητη η δίαιτα χωρίς την πρωτεΐνη αν διαγνωστεί κοιλιοκάκη.

Η κοιλιοκάκη, γνωστή και ως εντεροπάθεια από γλουτένη είναι πανάρχαια ασθένεια. Οφείλεται στη βλαπτική επίδραση που ασκούν στο βλεννογόνο μικρά πεπτίδια πλούσια σε γλουταμίνη, που περιέχονται στη γλουτένη.

Η γλουτένη είναι ένα μείγμα πολλών πρωτεϊνών και κύριο συστατικό στο αλεύρι του σιταριού, της σίκαλης, του κριθαριού και λιγότερο της βρώμης. Τροφές που περιέχουν γλουτένη, όπως αλεύρι ή άλλα προϊόντα των παραπάνω δημητριακών, είναι τοξικές για το έντερο. Αντίθετα, το καλαμπόκι και το ρύζι δεν περιέχουν γλουτένη και δεν είναι βλαπτικά.

Η συχνότητά που εμφανίζεται η κοιλιοκάκη στην Ελλάδα δεν είναι γνωστή, αλλά φαίνεται να έχει την ίδια συχνότητα με της Ιταλίας και προσβάλλει πιο συχνά γυναίκες. Η νόσος έχει γενετικό υπόστρωμα και είναι κληρονομική, αλλά σε μικρό βαθμό, σύμφωνα με τον Γεράσιμος Ι. Μάντζαρης, συντονιστή διευθυντή της Α' Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού.

Ως αποτέλεσμα της τοξικής επίδρασης της γλουτένης στο λεπτό έντερο μειώνεται η απορροφητική επιφάνειά του και προκαλείται δυσαπορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών, όχι μόνο των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και του λίπους, αλλά και του σιδήρου και των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων (πχ μαγνησίου).

Παράλληλα, ο ασθενής χάνει στο έντερο μέσω διάρροιας πλούσια θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να εμφανίζει πρησμένα πόδια (περιφερικά οιδήματα), υγρό στην κοιλιά (ασκίτη), λιπώδη διαρροϊκά κόπρανα, αναιμία από έλλειψη σιδήρου και βιταμινών, αιμορραγίες από τα ούλα, έντονη κόπωση, εξαφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου του (πχ οι άντρες ατροφία όρχεων και γυναικομαστία), άφθες στο στόμα, γλωσσίτιδα, γωνιακή χειλίτιδα, βαρειά οστεοπόρρωση, ενώ ένα ποσοστό από τους ασθενείς μπορεί να εμφανίσει μια χαρακτηριστική δερματοπάθεια που μοιάζει με έρπητα, την ερπητοειδή δερματίτιδα. Οι εκδηλώσεις όμως αυτές παρατηρούνται σε μικρό ποσοστό των ασθενών.

Στους πιο πολλούς ασθενείς η νόσος εκδηλώνεται με άτυπο τρόπο όπως φουσκώματα στην κοιλιά και δυσπεψία, άφθες στο στόμα, καταθλιπτικές αντιδράσεις, ανεξήγητη ευερεθιστότητα, αδικαιολόγητη σιδηροπενική αναιμία που δεν διορθώνεται με χορήγηση σιδήρου, αύξηση των τρανσαμινασών (ηπατικά ένζυμα, που ανιχνεύονται σε τυχαία και συνήθως για άλλο λόγο εξέταση), λιπώδη διήθηση στο συκώτι σε ασθενή που δεν πίνει και δεν είναι υπέρβαρος, κλπ.

Ο γιατρός δεν πρέπει να ξεχνά ότι η κοιλιοκάκη μπορεί να συνυπάρχει με μια σειρά από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερ- και ο υποθυρεοειδισμός, η νόσος του Addison, η ελκώδης κολίτιδα, η κατά πλάκας σκλήρυνση, η νόσος του Sjogren και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, κλπ Από αυτή την άποψη, η κοιλιοκάκη δεν αφορά μόνο τον γαστρεντερολόγο ως αίτιο δυσαπορρόφησης αλλά και άλλες ειδικότητες, όπως τον αιματολόγο, το δερματολόγο, το ρευματολόγο, τον ψυχίατρο, ακόμη και το μικροβιολόγο ή τον βιοχημικό.

Αν ο ασθενής διαγνωστεί με κοιλιοκάκη θα πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος. Αν τα αποτελέσμα βρουν κάτι παθολογικό ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε γαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση για να ληφθούν βιοψίες προκειμένου να τεκμηριωθεί η νόσος, να επιβεβαιωθεί η βαρύτητά της και να αποκλειστούν επιπλοκές.

Εκτός από άτομα με τυπική ή άτυπη κλινική εικόνα χρειάζεται να ελεγχθούν οι συγγενείς ασθενών, ιδίως 1ου βαθμού, τα παιδιά που έχουν σακχαρώδη διαβήτη (η θεραπεία της κοιλιοκάκης ρυθμίζει καλύτερα το διαβήτη), σύνδρομο Down, αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια ή ηπατίτιδα, εκλεκτική IgA ανοσοανεπάρκεια και μικροσκοπική κολίτιδα. Ο μαζικός έλεγχος του πληθυσμού δεν έχει νόημα και είναι αντιοικονομικός.

Αν η νόσος τεκμηριωθεί χρειάζεται θεραπεία δια βίου με δίαιτα χωρίς γλουτένη. Στα αρχικά στάδια τουλάχιστο χρειάζεται και να αποφεύγεται και η λακτόζη επειδή ο ασθενής δεν έχει λακτάση. Η δίαιτα πρέπει να είναι αυστηρή γιατί μπορεί μεν ο ασθενής να μη έχει συμπτώματα, όπως διάρροια, κοιλιακό πόνο, κλπ, αλλά θα υπολείπεται η θρέψη του, θα έχει χρόνια κόπωση και αναιμία, καταθλιπτικές ενδεχομένως αντιδράσεις, οστικά άλγη από οστεοπόρρωση, χρόνια κακή υγεία, και, το πιο ανησυχητικό, κινδυνεύει από την εμφάνιση πολύ επιθετικού λεμφώματος του λεπτού εντέρου.

Το μυστικό είναι ο ασθενής να μη τρώει ό,τι περιέχει γλουτένη και να αποφεύγει τρόφιμα αν δεν είναι σίγουρος ότι δεν περιέχουν γλουτένη. Στην αγορά κυκλοφορούν ταχείες δοκιμασίες ανίχνευσης γλουτένης στην τροφή ώστε ο ασθενής να είναι βέβαιος ότι δεν θα καταναλώσει γλουτένη αλλά στερούνται πρακτικότητας για καθημερινή χρήση.


Διαβάστε περισσότερα...

Μύθοι και αλήθειες για την τροφική δυσανεξία



Αντιδράσεις μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Στην τροφική δυσανεξία ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και να τα χρησιμοποιήσει φυσιολογικά για τις καθημερινές του λειτουργίες.

Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάσχει από κάποιου είδους τροφική αλλεργία, μόλις το 2-3% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από αυτές. Από αυτές, οι πλέον συνηθισμένες είναι η αλλεργία στο γάλα (50%), στα αβγά (73%), στα φιστίκια (49%), στη σόγια (28%), στα ψάρια (55%) και στο σιτάρι (22%), όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Παρασκευάς Παπαχρήστος.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως σοβαρή αντίδραση σε κάποια τροφή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ανεξάρτητα από το ιστορικό. Ένας άνθρωπος δεν γεννιέται πάντα με μια αλλεργία, μπορεί να την αποκτήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως, βέβαια, υπάρχει κάποιο συνοδό-γεγονός που πυροδοτεί αυτή την αντίδραση του οργανισμού.

Τα άτομα, όμως, που κινδυνεύουν περισσότερο από αναφυλακτικές θανατηφόρες αντιδράσεις είναι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες με άσθμα, που έχουν αλλεργία σε θαλασσινά και ξηρούς καρπούς (φιστίκι, καρύδι, κ.λπ.).

Αν εξετάσουμε αντίστροφα τις τροφικές αλλεργίες, ένα παιδί που εμφανίζει κάποια ευαισθησία σε τρόφιμα ενδέχεται μεγαλώνοντας να το ξεπεράσει. Συγκεκριμένα, το 85% των παιδιών που παρουσιάζουν αλλεργία στο γάλα, στο αβγό, στα σιτηρά ή στη σόγια ξεπερνούν το πρόβλημα μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Αντίθετα, οι αλλεργίες στο ψάρι και τους ξηρούς καρπούς δεν φαίνεται να υποχωρούν με την ηλικία.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι η τροφική αλλεργία δεν είναι το ίδιο με τη τροφική δυσανεξία. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι το γάλα: πολλοί πιστεύουν ότι έχουν αλλεργία στο γάλα, ενώ έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Η διαφορά έγκειται στο ότι στην τροφική αλλεργία ο αλλεργιογόνος παράγοντας είναι κυρίως η καζεΐνη, αλλά και τα άλλα πρωτεϊνικά συστατικά του γάλακτος, ενώ αντίθετα, στη δυσανεξία στη λακτόζη, ο οργανισμός δυσκολεύεται με την πέψη των σακχάρων του γάλακτος, της λακτόζης.

Το σώμα δεν παράγει αρκετή λακτάση, ένα ένζυμο που διασπά τη λακτόζη σε απλά σάκχαρα (γλυκόζη και γαλακτόζη), προκαλώντας πεπτική ενόχληση. Απ’ την άλλη πλευρά, στην αλλεργία στο γάλα ο οργανισμός αποκρίνεται ανοσολογικά στην παρουσία της καζεΐνης και αντιδρά με τις συνήθεις αλλεργικές αντιδράσεις, που όλοι γνωρίζουμε.
Οι πάσχοντες από δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι ανάγκη να σταματήσουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Απλώς θα πρέπει να ξέρουν να διαχειρίζονται το πρόβλημά τους. Στην πραγματικότητα, το 80% των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν ένα ποτήρι γάλα, χωρίς καμία ενόχληση.

Άλλοι τρόποι κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων περιλαμβάνουν την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών σε τακτά διαστήματα, την κατανάλωση γάλακτος μαζί με το φαγητό, την κατανάλωση γιαουρτιού ή τυριού προς αντικατάσταση του γάλακτος. Οι πάσχοντες από δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν, επίσης, να καταναλώσουν γάλα χωρίς λακτόζη, γάλα σόγιας ή να πάρουν δισκία λακτάσης.

Ένας μύθος που υπάρχει γύρω από τις τροφικές δυσανεξίες και τις αλλεργίες, είναι ότι «αλλεργιογόνες» τροφές, μπορούν να προσθέσουν στο άτομο κιλά. Υπάρχουν, φυσικά, τρόφιμα, αλλά και διατροφικές συνήθειες (κατάποση αέρα, τρώγοντας με άγχος, τρώγοντας γρήγορα κ.τ.λ.) που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα ή και κοιλιακά άλγη, δίνοντας την αίσθηση αυξημένου βάρους ή περιφέρειας, σε καμία, όμως, περίπτωση τα «κατηγορούμενα» αυτά τρόφιμα δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αύξηση του βάρους, λόγω κάποιας αντίδρασης που γίνεται στον οργανισμό.

Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει πολύ την τελευταία δεκαετία, και φυσικά έχουν αναπτυχθεί αξιόπιστα τεστ, που είναι σε θέση να ανιχνεύσουν ορισμένες τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες. Τα τεστ δυσανεξίας ή αλλεργίας θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται μόνο για κλινικές περιπτώσεις. Δηλαδή, όταν το άτομο παρουσιάζει κάποιο δερματικό, πεπτικό (φούσκωμα, έμετος, διάρροια, ναυτία, αέρια κ.λπ.) ή άλλου τύπου σύμπτωμα (π.χ. φλεγμονή), όπως γίνεται στη δυσανεξία στη λακτόζη ή σε τροφικές αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς και όχι για καιροσκοπικές θεραπείες της παχυσαρκίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε μέλη των ΚΑΠΗ, στον Πειραιά



Θα πραγματοποιείται δύο φορές το μήνα.

Δωρεάν πρόγραμμα ιατρικής φροντίδας σε ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ, προσφέρουν εθελοντές γιατροί δύο φορές το μήνα και εκ περιτροπής τις ημέρες Τετάρτη και Πέμπτη, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά.

«Η φροντίδα της τρίτης ηλικίας και η αναβάθμιση του θεσμού των Κ.Α.Π.Η. είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος και ευχαρίστησε τους γιατρούς για την προσφορά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τυφλός στην Αμερική = Φτωχός!




Πώς ένας τυφλός άντρας μπορεί να βρει τη διαφορά μεταξύ ενός χαρτονομίσματος των πενήντα και του ενός δολαρίου στις ΗΠΑ; Σε αυτό το βίντεο, ο τυφλός Tommy Έντισον παρουσιάζει τη μέθοδό του.

Καταρχήν πρέπει να εμπιστευθεί τον πωλητή, γιατί διαφορετικά είναι βέβαιο πως θα τον κοροϊδέψει και θα του δώσει λιγότερα ρέστα από αυτά που δικαιούται.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι Αμερικανοί με ειδικό νόμο ανικανοτήτων, ανάγκασε όλες τις επιχειρήσεις να διαθέτουν εκείνα τα μέσα που είναι κατάλληλα για για να φιλοξενήσει ΑΜΕΑ . Ο νόμος όμως δεν προβλέπει κάποιο τρόπο ώστε τα τυφλά άτομα να μπορούν να αναγνωρίσουν με την αφή την αξία των χαρτονομισμάτων με σιγουριά, αντίθετα με το ευρώ που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.





Διαβάστε περισσότερα...

Προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία



Είκοσι παραλίες στο Νότιο Αιγαίο, πρόκειται να διαμορφωθούν και να εξοπλιστούν, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία. Το μεγάλο έργο το οποίο ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη, εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης, τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η πρόταση αφορά την εγκατάσταση στις παραλίες συστημάτων προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία.

Συγκεκριμένα κάθε μια από τις είκοσι παραλίες σε 17 νησιά της Περιφέρειας, πρόκειται να εξοπλιστεί με δύο αμφίβια αμαξίδια, ειδικό διάδρομο για την κίνηση του αμαξιδίου και την πρόσβαση του λουόμενου στη θάλασσα, τις ομπρέλες και τα αποδυτήρια, καθώς και ειδικό χώρο (καμπίνα) Αποδυτηρίων-Αποχωρητηρίων.
“Είναι καθήκον όλων μας να στηρίξουμε την προσπάθεια και να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση των ατόμων αυτών στην κοινωνία”, τονίζει ο Αντιπεριφεριάρχη Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο οποίος θέτει ως στόχο να καταστεί το Νότιο Αιγαίο η Περιφέρεια με τις περισσότερες προσβάσιμες παραλίες.

Μετά την υποβολή πρότασης για τον πλήρη εξοπλισμό των Σχολείων Ειδικής Αγωγής του Νοτίου Αιγαίου, η Περιφέρεια δείχνει για άλλη μια φορά το κοινωνικό της πρόσωπο.

Πρότυπο της συγκεκριμένης δράσης αποτελεί η παραλία της Βάρης στη Σύρο, στην οποία έχουν εγκατασταθεί από το 2009 από τον τέως δήμο Ποσειδωνίας συστήματα προσβασιμότητας, τόσο σε άτομα με κινητικά προβλήματα, όσο και σε άτομα με απώλεια μερικής ή ολικής όρασης. Μάλιστα το φετινό καλοκαίρι η συγκεκριμένη παραλία αποτέλεσε πόλο έλξης ομάδας τουριστών με προβλήματα όρασης από την Παλαιστίνη συμβάλλοντας στην αύξηση των επισκεπτών, στην παράτασης της τουριστικής περιόδου και στη διεθνή προβολή της χώρας μας.

Οι παραλίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν επιλογή με βάση τις παρακάτω προϋποθέσεις:

• είναι χαρακτηρισμένες ως «πολυσύχναστες παραλίες» (σύμφωνα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 23/2000 (ΦΕΚ 18 Α΄/7-2-2000) και το άρθρο 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα αριθ.: 20 (ΦΕΚ 444 Β΄/26-4-99)
• ή έχουν βραβευθεί με τη «Γαλάζια Σημαία» για το έτος 2011 σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
• Επιπλέον διαθέτουν την κατάλληλη μορφολογία εδάφους (μικρές κλίσεις, απουσία σκαλοπατιών και υψομετρικών διαφορών), καθώς και Ναυαγοσώστη ή Επόπτη Παραλίας.

Η δημιουργία συνθηκών για την παροχή ίσων ευκαιριών σε ΑμεΑ ακόμα και στον τομέα του παραθερισμού, η παράταση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση της επισκεψιμότητας, η διεθνής προβολή και η εν γένει αναβάθμιση και εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της δράσης.

Καλλιεργώντας τη συνείδηση της ευαισθητοποίησης και της συμπαράστασης στο συνάνθρωπο με αναπηρίες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα εξακολουθήσει να προωθεί τέτοιες δράσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

"Ύποπτες" 60.000 αναπηρικές συντάξεις



Από «κόσκινο» θα περάσουν οι αναπηρικές συντάξεις, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο καταβάλλονται σε αναπήρους–μαϊμού. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μέσα στην επόμενη τετραετία το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων να πέσει από το 14% στο 9%, δηλαδή να προσεγγίσει τον κοινοτικό μέσο όρο.


Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο θα βρεθούν 60.000 ύποπτες συντάξεις, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο καταβάλλονται σε αναπήρους μαϊμού. Σημειώνεται πως το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις στους διάφορους νομούς της χώρας, γεγονός που πιστοποιεί τη δράση συγκεκριμένων κυκλωμάτων.

Για να μπει τέλος σε ανάλογα φαινόμενο καθιερώνεται ενιαίο σύστημα χορήγησης συντάξεων και άλλων παροχών (π.χ. επιδομάτων) στα άτομα με αναπηρία. Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν στο σύνολο των ασφαλισμένων ανεξαρτήτως του που εργαζόμενου (δημόσιο, ιδιωτικό τομέα κ.α.).

Συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Συνολικά σε 45 σημεία στη χώρα θα λειτουργούν υγειονομικές επιτροπές, οι οποίες θα είναι τριμελείς και θα στελεχώνονται από γιατρούς. Οι επιτροπές αυτές θα πιστοποιούν τη πάθηση, θα καθορίζουν το ποσοστό αναπηρίας καθώς και τη χρονική διάρκεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή διαμαρτυρίας για την μη τοποθέτηση των επιτυχόντων ΑμεΑ του «προστατευτικού» νόμου 2643

ΕΣΑμεΑ προς Ρέππα: Εξωθείτε εκατοντάδες ανθρώπους σε απόγνωση.

Στα όρια της απόγνωσης...Στα όρια της απόγνωσης...

Την έντονη διαμαρτυρία της για τον μη διορισμό των εκατοντάδων επιτυχόντων ΑμεΑ της τελευταίας προκήρυξης του Ν. 2643/98 και της ειδικής προκήρυξης το 2010 για τυφλούς εκφράζει με επιστολή της προς τον Δ. Ρέππα η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ.Στην επιστολή επισημαίνεται με έμφαση η “δραματική στα όρια της απόγνωσης κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιτυχόντες, αφού αναμένουν το διορισμό τους στις θέσεις εργασίας τους, βάσει των τελικών αποτελεσμάτων που έχουν αναρτηθεί στον ΟΑΕΔ εδώ και μήνες”.Υπενθυμίζεται ότι ως λόγος της καθυστέρησης προβάλλεται από κυβερνητικής πλευράς η εφαρμογή της αναλογίας 1/10 προσλαμβανομένων και αποχωρούντων για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα του έτους 2011. Η ΕΣΑμεΑ αντιτείνει ότι “η εφαρμογή του 1/10 και στις τοποθετήσεις των επιτυχόντων του ν. 2643/98 αφήνει απροστάτευτη την ευπαθή κοινωνική ομάδα των ΑμεΑ που πλήττεται διαχρονικά από την ανεργία” και αξιώνει επιτακτικά “άμεσες ενέργειες για το διορισμό των επιτυχόντων”.

Διαβάστε περισσότερα...

Δήμος Βόλου: Στο πλευρό των ατόμων με ειδικές ανάγκες




Σε σημαντικές παρεμβάσεις στην πόλη θα πρέπει να προχωρήσει η δημοτική αρχή Βόλου για να διευκολύνει τους πολίτες με προβλήματα όρασης.

Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζεται ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί».

Χθες η υπεύθυνη κοινωνικών θεμάτων του ενιαίου Δήμου Βόλου Κατερίνα Μπαρμπουδάκη συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Σωματείου Λάμπρο Παρασκευά και συζήτησαν το θέμα.
Σε πρώτη φάση, όλα τα μέλη του σωματείου θα έχουν την υποστήριξη του τμήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας του Δήμου και του τμήματος αγωγής και προαγωγής της υγείας, τα οποία απαρτίζονται από ιατρό, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και νοσηλεύτρια.

Ο πρόεδρος του σωματείου ευχαρίστησε την κα Μπαρμπουδάκη για την άμεση ανταπόκριση και ευαισθησία της, τονίζοντας της ότι η Κοινότητα των Τυφλών της πόλης και γενικότερα οι ανάπηροι αναμένουν πολλά από τον κοινωνικό τομέα του Δήμου. Από την πλευρά της η κα Μπαρμπουδάκη ανέφερε-μεταξύ άλλων- ότι έχει τη διάθεση να συμβάλλει για την βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ν. Νικολόπουλος: "Η εφεδρεία τραυματίζει την κοινωνική συνοχή"



Ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, συγκάλεσε σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος για το θέμα των επιπτώσεων της Εργασιακής Εφεδρείας στις οικογένειες των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βουλευτής Αχαΐας, κ. Νίκος Νικολόπουλος, η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων κα Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, ο Γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων κ. Γιάννης Μανώλης και ο Γραμματέας Πολιτών με Αναπηρία κ. Σπύρος Σταυριανόπουλος.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκος Νικολόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εφεδρεία και οι αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις και απολύσεις που φέρνει, αναστατώνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό και τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή.

Οι ανάπηροι και οι εργαζόμενοι γονείς παιδιών με αναπηρία πρέπει να εξαιρεθούν ρητά από τις ρυθμίσεις για την Εργασιακή Εφεδρεία.

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε, ήδη, επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για να αποφύγουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους τις επιπτώσεις της Εργασιακής Εφεδρείας, που μεθοδεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».


Διαβάστε περισσότερα...

Διαβούλευση για τα δικαιώματα ΑμεΑ στα αεροπορικά ταξίδια



Σε Δημόσια Διαβούλευση έως τις 23 Οκτωβρίου θέτει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων επί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος σχετικά με την «Ρύθμιση θεμάτων για την εφαρμογή του κανονισμού (EK) 1107/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς.

Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος α) ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του Κανονισμού 1107/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς και ειδικότερα προσδιορίζονται τα όργανα για την παροχή της συνδρομής, και η δημόσια αρχή που είναι υπεύθυνη για την επιβολή εφαρμογής του Κανονισμού και β) θεσπίζονται ή εξειδικεύονται διοικητικές διαδικασίες και προβλέπονται κυρώσεις.

Παρατηρήσεις, σχόλια, ιδέες και προτάσεις μπορούν να υποβληθούν στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/yme/?p=2107


Διαβάστε περισσότερα...