Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Tηλεφωνική γραμμή της ΔΕΗ για τους πελάτες των Energa και Hellas Power



Οι νέες συμβάσεις θα πρέπει να συναφθούν μέχρι την προσεχή Δευτέρα 25 Ιουνίου.

Τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση των καταναλωτών - πρώην πελατών της Energa και της Hellas Power έθεσε σε λειτουργία η ΔΕΗ. Πρόκειται για τον αριθμό 214-214-2000 που θα λειτουργεί κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Η ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι οι συγκεκριμένοι καταναλωτές θα πρέπει να συνάψουν σύμβαση με προμηθευτή επιλογής τους (ΔΕΗ ή τρίτον), το αργότερο μέχρι την προσεχή Δεύτερα 25 Ιουνίου 2012. Σε αντίθετη περίπτωση, με βάση το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την αγορά, ο Διαχειριστής Δικτύου είναι υποχρεωμένος, χωρίς περαιτέρω ενημέρωσή τους, να εκκινήσει τη διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεών τους. Η τηλεφωνική γραμμή της ΔΕΗ θα δίνει πληροφορίες και για τη διαδικασία υπογραφής νέου συμβολαίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι πελάτες των δύο εταιριών που σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται στην αγορά επέστρεψαν στη ΔΕΗ η οποία για περιορισμένο χρονικό διάστημα αναλαμβάνει το ρόλο του προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Το SOS των γιατρών στον ΟΗΕ



Τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την αδυναμία πρόσβασης των ελλήνων ασθενών στα φάρμακά τους που λαμβάνει πλέον την διάσταση ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο ΙΣΑ έστειλε αναφορά στον ΟΗΕ στην οποία τονίζει ότι χιλιάδες Έλληνες ασθενείς βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, με την αδυναμία των νοσοκομείων να καλύψουν τη φαρμακευτική τους περίθαλψη και τα φαρμακεία, λόγω στάσης πληρωμών από τους Ασφαλιστικούς Φορείς, να αδυνατούν να χορηγήσουν πλέον φάρμακα στους ασφαλισμένους.



Ειδικότερα στην αναφορά του ΙΣΑ επισημαίνεται ότι:

«Μία κρίση χρέους μετατράπηκε αίφνης σε μία ανθρωπιστική κρίση, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο, αλλά και δεν θα πρέπει να επισφραγιστεί με την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Η στάση πληρωμών του αρμοδίου κρατικού φορέα σε συνδυασμό με την ανελαστική φαρμακευτική δαπάνη απειλεί την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Η κατάσταση απαιτεί συγκεκριμένες και στοχευμένες κινήσεις σωτηρίας.

Οι ασφαλισμένοι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εξαναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, λόγω οικονομικής αδυναμίας, καταδικάζονται σε μια αγωνιώδη αναμονή.

Οι αναποτελεσματικοί χειρισμοί των υπευθύνων, η έλλειψη πρόνοιας σε τοπικό, αλλά και η αδυναμία κατανόησης του προβλήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στον ευαίσθητο τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης, κινδυνεύουν πλέον να στοιχήσουν ανθρώπινες ζωές»



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ που έκαναν οι γιατροί στον Ο.Η.Ε.





Διαβάστε περισσότερα...

Κάνουν ουρές οι άνεργοι



Μέχρι το πεζοδρόμιο της Ροζάκη Αγγελή φτάνει η ουρά των ανέργων στα γραφεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ στην Λαμία δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων για μια θέση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας στην οδό Λεωνίδου, αφού οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προμηθευτούν από εκεί την βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνονται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Φθιώτιδα αλλά και σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Την ίδια ώρα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι άνεργοι της Στερεάς να στερηθούν του δικαιώματος συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι αύριο ξεκινά η διαδικασία για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας στα εργατικά Κέντρα Θήβας και Λιβαδειάς. Ταχυδρομικώς μπορούν να ξεκινήσουν να αποστέλλουν τις αιτήσεις τους από τις 25 του μήνα και μέχρι 4 Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες στην Εύβοια.

Οι άνεργοι που θα προσληφθούν θα απασχοληθούν για 5 μήνες σε 210 θέσεις στην Φθιώτιδα, 508 θέσεις στην Βοιωτία και 30 θέσεις στην Εύβοια. Αναμένεται η έγκριση του Προγράμματος και για τις Περιφερειακές Ενότητες Φωκίδας και Ευρυτανίας.

Οι καθαρές αποδοχές των ωφελούμενων θα ανέρχονται σε 625 ευρώ μηνιαίως.





Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς φάρμακα οι αιμορροφιλικοί



Χωρίς την επαρκή ποσότητα των φαρμάκων, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατ΄ οίκον θεραπεία, κινδυνεύουν να μείνουν οι αιμορροφιλικοί της Βόρειας Ελλάδας λόγω περικοπών των φαρμακευτικών δαπανών. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των αιμορροφιλικών γίνεται με παράγοντες πήξης αίματος καθώς και με άλλα παράγωγα αίματος.

Τη διάθεση των παραγόντων πήξης αίματος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα διαχειρίζονται τα δύο Κέντρα Αιμορροφιλικών, ενηλίκων και παίδων-εφήβων, του Ιπποκράτειου.

«Λόγω του υψηλού κόστους των παραγόντων πήξης δεν μπορούν πλέον να διατίθενται από το Ιπποκράτειο στους αιμορροφιλικούς ποσότητες που να αρκούν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να έρχονται κάθε μήνα και να παίρνουν τους παράγοντες πήξης που χρειάζονται. Θα μπορούσε όμως κάθε νοσοκομείο που έχει αιματολογικό κέντρο και ειδικούς αιματολόγους να διαθέτει στους αιμορροφιλικούς τους παράγοντες πήξης ώστε να αποφεύγουν οι ασθενείς αυτοί την ταλαιπωρία της μετακίνησης από μακρινές περιοχές» αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διοικητής του Ιπποκράτειου, Γιώργος Χριστιανόπουλος.

Οι αιμορροφιλικοί της Βόρειας Ελλάδας ζητούν να δοθεί τέλος στη ταλαιπωρία που υφίστανται κατά τον εφοδιασμό των παραγόντων πήξης για την κατ΄ οίκον θεραπεία και την παραμονή των αποθεμάτων των παραγόντων στο φαρμακείο του Ιπποκράτειου στα επίπεδα πριν τη μείωσή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

«Καίνε» τα εκκαθαριστικά της Εφορίας



Bαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι φορολογούμενοι.

Επτά στους δέκα φορολογουμένους που θα λάβουν φέτος εκκαθαριστικό από την Εφορία θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα στείλει τις επόμενες ημέρες τη δεύτερη κατά σειρά παρτίδα με 480.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ενώ μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει δήλωση περίπου 980.000 φορολογούμενοι.

Από το σύνολο των παραπάνω δηλώσεων προκύπτει για 650.000 χρεωστικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης με συνολικό ποσό πρόσθετου φόρου περίπου 945 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πρόσθετος φόρος ανά δήλωση 1.450 ευρώ.

Από την άλλη, για 87.000 φορολογουμένους προέκυψε επιστροφή φόρου (πιστωτικό εκκαθαριστικό) 574 ευρώ, ενώ 245.000 φορολογούμενοι ούτε θα λάβουν επιστροφή αλλά ούτε θα πληρώσουν επιπλέον φόρο καθώς το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Άγρια επίθεση σε άστεγο αλλοδαπό



Οι γιατροί αναγκάστηκαν να του αφαιρέσουν το νεφρό.

Θύμα αγνώστων έπεσε ένας 25χρονος άστεγος Αιγύπτιος στην περιοχή του Ξενία στην πλατεία Τάλω στα Χανιά.

Η επίθεση που δέχτηκε ο μετανάστης ήταν τόσο βίαιη, που οι γιατροί στο νοσοκομείο Χανίων αναγκάστηκαν να του αφαιρέσουν το νεφρό, καθώς κινδύνευε η ζωή του, σύμφωνα με το flashnews.gr.

Ο ξυλοδαρμός, που έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής, δημιουργεί ξανά προβληματισμό, αφού είναι η δεύτερος στη σειρά μετά την επίθεση με σιδερολοστούς σε βάρος δύο Αλγερινών από τέσσερα άτομα στην παραλία της Νέας Χώρας.


Διαβάστε περισσότερα...

"Κάτι...παίζει" για όλους



Το ΠΕΚ/ΑμεΑ (Πειραϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία) επιστρέφει δυναμικά και διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ενημέρωσης & Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία.

“ΚΑΤΙ… ΠΑΙΖΕΙ”, το μεγαλύτερο ίσως event του καλοκαιριού!

Την Παρασκευή 29 (ώρες 17:00-22:00) και το Σάββατο 30 Ιουνίου 2012 (ώρες 10:00-22:00), στο κέντρο του Πειραιά, στην πλατεία Κοραή, δημιουργείται από το ΠΕΚ/ΑμεΑ, με την υποστήριξη του Βρετανικού Πανεπιστημίου University of Plymouth και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, ένα πάρκο δημιουργικού παιχνιδιού και χαράς κατά των προκαταλήψεων για τα άτομα με νοητική υστέρηση.

Παίζουμε παιχνίδια, παλιά και αγαπημένα, και απευθυνόμαστε σε άτομα κάθε ηλικίας και νοητικού επιπέδου!
- Στόχος της εκδήλωσης είναι η κοινωνικοποίηση και η ομαλή ένταξη των ενηλίκων με νοητική υστέρηση στην κοινωνία.
- Μέσω της εκδήλωσης γνωστοποιούμε τη δράση του ΠΕΚ/ΑμεΑ στην κοινότητα.
- Ενισχύεται οικονομικά το ΠΕΚ/ΑμεΑ, μέσω των εσόδων από την πώληση προϊόντων του Bazaar.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Κέντρου.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει :
- Διαδραστικά παιχνίδια (φιδάκι, twister, σκακιέρα, ψάρεμα, μουσικά στεφάνια, παιχνίδι αφής) και Μαραθωνίους παιχνιδιών
- Workshops (χειροποίητες κατασκευές, κολάζ, μουσικοκινητικό σκετς και ένα workshop-έκπληξη από μέλη του συγκροτήματος Encardia!)
- Μουσικοχορευτικό δρώμενο (χορευτική παράσταση των Εκπαιδευομένων του ΠΕΚ/ΑμεΑ)

Την εκδήλωση στηρίζουν αφιλοκερδώς με την εμφάνισή τους οι καλλιτέχνες (με σειρά εμφάνισης) :
The 18 Birds, Lexicon Project, ο ΚΟΜΗΣ Χ και η X-BANND!
Special Guest ο ΓΙΑΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΑΚΗΣ!

Εσείς θα μείνετε έξω από το παιχνίδι;

ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ατόμων με Αναπηρία
Αχαρνών 27 & Δωδεκανήσου, ΤΚ 185 41, Καμίνια – Πειραιάς
Τηλ. 210-4223033 * Fax 210-4223034
www.pek-amea.gr * pekamea@gmail.com





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Οροφή» 2.400 ευρώ στις συντάξεις η πρόταση του ΚΕΠΕ



Θα εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ.

Τα στελέχη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ολοκληρώνουν την επισκόπηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο 2013 -2016 προκειμένου να την καταθέσουν στην επόμενη Κυβέρνηση.

Η μελέτη του ΚΕΠΕ θα ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 -2016 το οποίο περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΕΠΕ προτείνει μεταξύ άλλων πλαφόν 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων. Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών υπολογίζει ότι από το πλαφόν στις συντάξεις θα εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ, ενώ 1 δισ. ευρώ μπορεί να εξοικονομηθεί από λειτουργικές και άλλες δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 1,2 δισ. ευρώ από την κεντρική διοίκηση.

Σύμφωνα με την μελέτη 6 εκατ. ευρώ μπορεί να εξοικονομήσει το κράτος εάν κλείσει το κανάλι της Βουλής, εάν καταργηθούν οι θέσεις συμβούλων των αιρετών θα εξοικονομηθούν 130 εκατ. ευρώ ενώ εάν μειωθούν κατά 50% τα επιδόματα γραφείων και κατοικίας των βουλευτών και καταργηθούν οι αποζημιώσεις για συμμετοχή σε επιτροπές , το όφελος υπολογίζεται σε 6,5 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΟΠΑΠ εξοπλίζει το νοσοκομείο των Μολάων



Νέα υπερσύγχρονα μηχανήματα για το ακτινοθεραπευτικό τμήμα.

Σε δοκιμαστική τρίμηνη λειτουργία, πριν την οριστική του παραλαβή από τους προμηθευτές, έχει τεθεί ο νέος προηγμένος ψηφιακός εξοπλισμός, τον οποίο δώρισε στο νοσοκομείο των Μολάων στη Λακωνία ο ΟΠΑΠ.

Πρόκειται για έναν έγχρωμο υπερηχοτομογράφο γενικής χρήσης, ένα ορθοπαντογράφο, καθώς και ένα ψηφιακό ακτινοδιαγνωστικό τηλεχειριζόμενο συγκρότημα, αξίας 311.436 ευρώ, που εξυπηρετούν καθημερινά 30-40 ασθενείς.

Ο εξοπλισμός νοσοκομείων στο κέντρο και την περιφέρεια είναι ένας από τους τομείς που έχει επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΟΠΑΠ ΑΕ,. Με τις δωρεές της επιδιώκει να μεγιστοποιήσει το κοινωνικό όφελος, ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας, με την εξασφάλιση σύγχρονου διαγνωστικού και επεμβατικού εξοπλισμού, σκοπό για τον οποίο έχει διαθέσει από το 2009 έως σήμερα πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάδοι ανακύκλωσης ρούχων στην Καλαμάτα



Στόχος η ενίσχυση των αναξιοπαθούντων με νέα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Είκοσι ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, για συλλογή μεταχειρισμένων ρούχων και παπουτσιών τοποθετούνται σήμερα σε ισάριθμα κεντρικά σημεία στην πόλη της Καλαμάτας, από ιδιωτική εταιρεία, προκειμένου οι πολίτες να πηγαίνουν και να αποθέτουν εκεί τα ρούχα που δεν χρειάζονται. Στη συνέχεια τα ρούχα που συγκεντρώνονται, θα οδηγούνται σε ανακύκλωση.

Το πρόγραμμα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και σύμφωνα με το Δήμο Καλαμάτας έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού η εταιρεία, που θα τοποθετεί τους κάδους και θα συλλέγει τα ανακυκλώσιμα, θα προσφέρει καινούργια ρούχα και παπούτσια τα οποία μέσω του δημοτικού παντοπωλείου, θα πηγαίνουν σε οικονομικά αδύνατες κι αναξιοπαθούσες οικογένειες της πόλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: Μέχρι τις 29 Ιουνίου - καλώς εχόντων των πραγμάτων - τα προνοιακά επιδόματα



Ο Δήμος Πατρέων και ειδικότερα η αρμόδια Αντιδημαρχία Υγείας- Πρόνοιας είναι έτοιμη να κινήσει τις διαδικασίες, για να καταβληθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους, το Υπουργείο Εσωτερικών όμως μέχρι σήμερα, δεν έχει αποστείλει τα χρήματα στο ταμείο του Δήμου, για να μπορέσει και αυτός με τη σειρά του, να τα καταθέσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ο Αντιδήμαρχο Υγείας –Πρόνοιας, κ. Χαράλαμπος Στανίτσα, σε νέα του δήλωση, τόνισε ότι το Υπουργείο, την Παρασκευή 8 Ιουνίου, απέστειλε έγγραφο στον Δήμο, με το οποίο ζητούσε τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων και το αντίστοιχο ποσό χρημάτων που αναλογεί για τα επιδόματα. «Η Αντιδημαρχία, άμεσα –επισημαίνει ο κ. Στανίτσας- την Δευτέρα, 11 Ιουνίου, έστειλε το έγγραφο με τις πληροφορίες που ζητούσε το Υπουργείο και από κει και πέρα, ανέμενε την αποστολή των χρημάτων. Παρά τη συνεπή στάση της Διεύθυνσης Υγείας –Πρόνοιας, του Δήμου Πατρέων, αποστέλλοντας όλα τα έγγραφα, το Υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι σήμερα Παρασκευή 15 του μήνα, δεν έχει στείλει στον Δήμο ούτε ένα ευρώ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με το Υπουργείο, υπήρξε η δέσμευση, ότι τα χρήματα θα σταλούν, την Τρίτη 19 Ιουνίου. Από εκείνη την ημέρα, απαιτούνται 8 εργάσιμες ημέρες, προκειμένου να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να παραλάβουν οι δικαιούχοι τα προνοιακά επιδόματα.

Συνεπώς, αν το Υπουργείο, τηρήσει τη δέσμευσή τότε τα επιδόματα θα δοθούν στις 29 Ιουνίου».





Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπαθαν και έμαθαν




Ξεκινά τον Ιούλιο η διανομή των σχολικών βιβλίων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας. Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας προετοιμάζονται για τη διανομή των σχολικών βιβλίων προκειμένου να αποφευχθούν τα σοβαρότατα προβλήματα που υπήρξαν πέρυσι, όταν χιλιάδες μαθητές έμειναν χωρίς βιβλία.

Στα Δημοτικά, τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Σχολές η διανομή των βιβλίων θα αρχίσει τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και θα έχει ολοκληρωθεί ώς τις 10 Σεπτεμβρίου το αργότερο, ώστε να τα βρουν οι μαθητές, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζάκυνθος: Μειώθηκε κατά 50% το ποσό των προνοιακών επιδομάτων



Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν από την έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ζακύνθου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, αφού εκεί αναφέρθηκε ότι το ποσό που δίνεται πλέον για τα προνοιακά επιδόματα στη Ζάκυνθο έχει μειωθεί κατά 50% περίπου, μιας και από 944.000 ευρώ που το κράτος κατέβαλλε στο παρελθόν, τώρα θα αποστέλλει 492.000 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα τόσο των ελέγχων που γίνονται με εισαγγελική παραγγελία, όσο, όμως, και της απογραφής, αφού πολλοί δεν ακολούθησαν αυτή τη διαδικασία και διεγράφησαν αυτομάτως από τον κατάλογο της πληρωμής, ενώ είναι βέβαιο ότι η υπόθεσή τους θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, προκειμένου να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες.


Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή τις ημέρες του καύσωνα



Σωστές θερμίδες και σωστή κατανάλωση υγρών διατηρούν τον οργανισμό μας.

Το καλοκαίρι ήρθε.. και μαζί του ξεκίνησαν να εμφανίζονται και οι πρώτοι καύσωνες.. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κατά 50-70% από νερό. Αυτό σημαίνει πως οι πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο υδάτωσης του οργανισμού και παράλληλα την υγεία μας.

Παρακάτω φαίνονται οι δυσάρεστες συνέπειες της αφυδάτωσης η οποία προκύπτει από την απώλεια υγρών:

Αφυδάτωση που οδηγεί σε απώλεια σωματικού βάρους 1-2%: Δίψα, αδυναμία, ανορεξία, κόπωση.

Αφυδάτωση που οδηγεί σε απώλεια σωματικού βάρους 3-4%: Ξηροστομία, μειωμένη ούρηση, κοκκινισμένο δέρμα, ανυπομονησία, απάθεια.

Αφυδάτωση που οδηγεί σε απώλεια σωματικού βάρους 5-6%: Δυσκολία συγκέντρωσης, πονοκέφαλος, αϋπνία, πρόβλημα στη ρύθμιση θερμοκρασίας σώματος.

Αφυδάτωση που οδηγεί σε απώλεια σωματικού βάρους 7-10%: Ζαλάδα, παραλήρημα, μυϊκός σπασμός, εξασθένηση, κατάπτωση.


Πόσο σημαντική είναι η διατροφή μας στην πρόληψη των δυσάρεστων συνεπειών που μπορεί να προκύψουν μέσω του καύσωνα;

1. Με τις κατάλληλες επιλογές μπορούμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή ενυδάτωση.
Η κατάλληλη ενυδάτωση προλαμβάνει τα παραπάνω φαινόμενα. Στους ενήλικες η σύσταση για την ημερήσια πρόσληψη υγρών αντιστοιχεί σε 1 ml/kcal, αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος ο οποίος καταναλώνει 2000kcal/ημέρα θα χρειαστεί περίπου 2 λίτρα υγρών. Σε αυτή την ποσότητα θα πρέπει όμως να προσθέσουμε και τις επιπλέον απώλειες που μπορεί να υπάρχουν μέσα στην ημέρα (π.χ. ένα άτομα που θα ασκηθεί και παράλληλα θα ιδρώσει θα πρέπει να αναπληρώσει και τις επιπλέον απώλειες μέσω του ιδρώτα).

Πώς θα πετύχετε;

-Αυξήστε την κατανάλωση νερού.

-Εκτός από το νερό στην ενυδάτωση συμβάλλουν και άλλα ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι, τα οποία όμως θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο καθώς η υψηλή πρόσληψη καφείνης μέσω των ποτών αυτών μπορεί να οδηγήσει στο ακριβώς αντίστροφο αποτέλεσμα, δηλαδή στην αφυδάτωση. Αποφύγετε το αλκοόλ καθώς συνδέεται με αφυδάτωση.

-Το νερό όμως δεν το συναντούμε μόνο σε όσα προαναφέραμε αλλά και σε πολλά τρόφιμα, μέσα από τα οποία μπορούμε να καλύψουμε και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό. Τέτοια τρόφιμα είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά και πιο συγκεκριμένα: φράουλες, πεπόνι, μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, χυμός φρούτων, μήλα, σταφύλια, πορτοκάλια, καρότα. Το γάλα και το γιαούρτι επίσης αποτελούνται κατά μεγάλο ποσοστό από νερό.
Προτιμήστε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά καθώς το λίπος της τροφής δεν συμβάλλει καθόλου στην ενυδάτωση.
Μην παραλείπετε το αλάτι από το φαγητό σας (χρησιμοποιείστε το με μέτρο βέβαια/ προτιμήστε ακατέργαστο αλάτι), καθώς συμβάλλει στην αναπλήρωση του νατρίου που χάνεται μέσω του ιδρώτα και στην εξοικονόμηση υγρών γενικότερα.

2. Με τις κατάλληλες επιλογές μπορούμε ακόμη να αποφύγουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σώματος που μπορεί να προέλθει μέσω της τροφής (κυρίως μέσω των μεγάλων γευμάτων).

Πώς θα πετύχετε;

Μικρά και συχνά γεύματα: με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε το θερμιδικό περιεχόμενο και θα έχετε πολύ ενέργεια όλη μέρα.

Αποφυγή πολύ λιπαρών τροφών και γλυκών. Προκειμένου να ικανοποιήσετε την διάθεση σας για γλυκό επιλέξτε μία μικρή ποσότητα παγωτού και συνδυάστε το με φρούτο.

Αποφύγετε τα πολύ μεγάλα γεύματα τις μεσημεριανές ώρες.

Επιλέξτε πιο δροσερά φαγητά, π.χ. μπορείτε να προτιμήσετε μία κρύα σούπα από μία ζεστή και φυσικά μην ξεχνάτε τις σαλάτες και τα φρούτα!

Τελειώντας, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού όπως βρέφη, παιδιά, εγκυμονούσες, θηλάζουσες, ηλικιωμένοι.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερις στις δέκα Βρετανίδες κάνουν one night stand



Η ηθική τους χαλαρώνει στις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι Βρετανίδες κάτω των 30 ετών παραδέχονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία φορά one-night stand στις διακοπές του, αναφέρει νέα έρευνα.

Και μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, οι πιθανότητες ήταν μεγαλύτερες όταν έκαναν διακοπές κάπου στο εξωτερικό, παρά στη χώρα τους.

Το 10% αυτών ομολόγησε ότι είχε πέντε ή και περισσότερους εραστές μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ το 48% αυτών έβρισκε το «ταίρι» του σε νυχτερινά κέντρα και μπαράκια.

Στην έρευνα, που διεξήγαγε το site γνωριμιών MissTravel.com, συμμετείχαν 30.000 Βρετανίδες, οι οποίες απάντησαν σε δέκα ερωτήσεις για τις σεξουαλικές τους… «συνήθειες» κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Οι συμμετέχουσες έκριναν ότι οι πιο σέξι άντρες για εκείνες ήταν οι Ιταλοί σε ποσοστό 33%, ενώ το 40% αυτών πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι ένας πολύ ρομαντικός προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου με διαλογισμό

Αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου με διαλογισμό

Ερευνητές παρατήρησαν την επίδραση του διαλογισμού.

Μόλις ένας μήνας εκπαίδευσης στην τεχνική του διαλογισμού αλλάζει τα «κυκλώματα» του εγκεφάλου με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για νέες θεραπείες ψυχικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν την επίδραση του διαλογισμού σε δυο ομάδες φοιτητών. Μετά από μόλις τέσσερις εβδομάδες – ή αλλιώς από συνολικά 11 ώρες διαλογισμού – οι εξετάσεις (μαγνητικές τομογραφίες) των φοιτητών έδειξαν αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Αυξήθηκαν οι συνάψεις μεταξύ των νευρώνων, καθώς και η μυελίνη, το προστατευτικό στρώμα λίπους που επενδύει τα νεύρα. Οι αλλαγές παρατηρήθηκαν σε περιοχές του εγκεφάλου που συμβάλλει στη ρύθμιση της συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, η αδύναμη δραστηριότητα των νευρώνων σ’ αυτές τις περιοχές συνδέεται με μια σειρά ψυχικών και νοητικών διαταραχών, όπως η αδυναμία συγκέντρωσης, το σύνδρομο υπερκινητικότητας και διάσπασης της προσοχής, η άνοια, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Επίσης, οι φοιτητές ανέφεραν βελτίωση της διάθεσής τους, μειωμένα επίπεδα θυμού, κατάθλιψης, ανησυχίας και κούρασης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθηγητή Michael Posner από το Πανεπιστήμιο του Oregon αυτή η έρευνα παρέχει μια πιο αποκαλυπτική εικόνα του τι ακριβώς αλλάζει στο μυαλό μας όταν το «δουλεύουμε» αρκετά, κάτι που συμβαίνει με την τεχνική του διαλογισμού.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προστατευτείτε από τις λοιμώξεις του καλοκαιριού



Το καλοκαίρι δεν μας αφήνει μόνο μαύρισμα και αναμνήσεις αλλά και ευκαιριακές λοιμώξεις. Οι περισσότερες γυναίκες κάνουν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο τον Σεπτέμβρη, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα που δεν έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερα συμπτώματα.

Η συχνότερη λοίμωξη που ταλαιπωρεί τις γυναίκες όλες τις εποχές του χρόνου είναι η μυκητίαση - αιδοιοκολπίτιδα. Είναι μύθος ότι η πισίνα και η θάλασσα προκαλούν κολπίτιδες. Εάν το νερό είναι καθαρό το πρόβλημα είναι η υγρασία που παραμένει μετά το μπάνιο στο αιδοίο. Ο κύριος παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων είναι η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή. Κατά συνέπεια, τα μέτρα προφύλαξης είναι κυρίως η αλλαγή του μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο, το σιδέρωμα των εσωρούχων και η αποφυγή αρωμάτων.

Η ουρολοίμωξη επίσης ταλαιπωρεί πολύ τις γυναίκες μετά το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται στη χρήση ακάθαρτων τουαλετών, στο γεγονός ότι οι γυναίκες αποφεύγουν να ουρήσουν το βράδυ, ιδιαίτερα μετά από κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο δρα ως διουρητικό. Για να προλάβουμε, λοιπόν, τέτοια προβλήματα ουρούμε τακτικά, κάτω από καλές συνθήκες υγιεινής και δεν καταπιέζουμε τον εαυτό μας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα οξυτενή κονδυλώματα, παρότι είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, εμφανίζουν έξαρση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές γιατί πολλοί αλλάζουν ερωτικούς συντρόφους. Αν και η χρήση του προφυλακτικού δεν προστατεύει 100%, είναι απαραίτητη ωστόσο η χρήση του σε περίπτωση μη μόνιμης σχέσης. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την λοίμωξη από τον ιό HPV και τις μετέπειτα θεραπείες με laser, διαθερμία κ.λπ..


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ρίγανη σκοτώνει τον καρκίνο του προστάτη




H ρίγανη είναι ένας αρωματικό θαμνώδες φυτό που αφθονεί στην ελληνική φύση. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κουζίνα, ενώ φημίζεται και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Τα προτερήματα όμως της ρίγανης δεν περιορίζονται στο να δίνει νοστιμιά και στο να καταπολεμά τα βακτήρια: ένα συστατικό της θεωρείται ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Έρευνα που δημοσιεύεται από την Ένωση Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας υποστηρίζει πως ένα από τα βασικά συστατικά της ρίγανης, η καρβακρόλη, καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη.

Η επικεφαλής της έρευνας Σουπρίγια Μπαβαντεκάρ, καθηγήτρια φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ δηλώνει πως «η καρβακρόλη ήταν γνωστή για την αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της», αλλά τα πειράματα έδειξαν πως έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την ανάπτυξη όγκων του προστάτη.

Η καρβακρόλη προκαλεί απόπτωση -ή “αυτοκτονία κυττάρων”- στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Παρότι τα πειράματα δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας της καρβακρόλης, οι επιστήμονες επιχειρούν να κατανοήσουν πώς η ουσία εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος του προστάτη είναι το δεύτερο πιο θανατηφόρο είδος καρκίνου στις ΗΠΑ, με τα διαγνωσμένα περιστατικά να εκτιμώνται σε 240000 ως το τέλος του 2012.

Στην Ελλάδα ο καρκίνος του προστάτη προκαλεί τον θάνατο σε 1200 άτομα το χρόνο, ενώ τα άτομα που επιβιώνουν με αυτή τη διάγνωση μπορεί να είναι ακόμα και δεκαπλάσια.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι μακροχρόνια και συχνά περιέχει πολλές μεθόδους. Οι πιο συχνές μορφές αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη είναι:

*Ολική προστατεκτομή: με χειρουργική αφαίρεση που είναι η λύση που επιλέγεται πιο συχνά ως πρώτης γραμμής θεραπεία του καρκίνου του προστάτη
*Ακτινοθεραπεία: εναλλακτική ή πρόσθετη στην προστατεκτομή (πιθανόν με λιγότερες παρενέργειες)
*Κρυοθεραπεία (χρησιμοποιείτε λιγότερο συχνά)
*Βραχυθεραπεία (χρησιμοποιείτε λιγότερο συχνά)
*Ορμονοθεραπεία (χορηγείται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς)


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Παρεμβάσεις για παιδιά με σύνδρομο Down, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες



Παιδιά με σύνδρομο Down, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες βρίσκονται στο επίκεντρο παρεμβάσεων που προωθούν η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αντίστοιχων προγραμματικών συμβάσεων, θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα έργα στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης, θα χρηματοδοτηθούν δράσεις της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, ενώ θα ανεγερθεί μονάδα για παιδιά με σύνδρομο Down σε οικόπεδο που δώρισε ο δήμος Καλαμαριάς.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται η ανέγερση κέντρου διημέρευσης - ημερήσιας φροντίδας και στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης παιδιών με σύνδρομο Down, σε τμήμα οικοπέδου, μεταξύ των οδών Ροδοπόλεως και Πόντου. Το κέντρο διημέρευσης - ημερήσιας φροντίδας θα είναι δυναμικότητας 51 ατόμων, ενώ στις οκτώ στέγες διαμερισμάτων υποστηριζόμενης διαβίωσης θα φιλοξενούνται άλλα 16.

Η δημιουργία και λειτουργία των έργων αυτών θεωρούνται, άλλωστε, ιδιαίτερα κρίσιμες, δεδομένης της αύξησης του αριθμού των ατόμων με σύνδρομο Down και της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης παροχής υπηρεσιών προς τις οικογένειές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στο Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος, τουλάχιστον τριάντα μονογονεϊκές οικογένειες (στην περιοχή της Θεσσαλονίκης) με μέλη ανθρώπους άνω των 75 ετών. Τα γεγονός αυτό δημιουργεί ζητήματα φροντίδας των ατόμων με σύνδρομο Down, σε περίπτωση νοσηλείας ή απώλειας κάποιου γονέα.

Εκτός από τις παραπάνω παρεμβάσεις, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης προωθεί την έγκριση προγραμματικής σύμβασης για την επέκταση της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων Χαρίσειου Γηροκομείου. Το γηροκομείο βρίσκεται στα όρια της Άνω Τούμπας, δίπλα στα Νεκροταφεία της Μαλακοπής και κάτω από την Περιφερειακή Οδό και έχει δυναμικότητα 65 κλίνες.

Εξάλλου το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα προγραμματική σύμβαση με τον Σύλλογο «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης» για την εκτέλεση προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας και επαγγελματικής κατάρτισης Α.Μ.Ε.Α. της «Μέριμνας του Παιδιού». Σκοπός της σύμβασης θα είναι ακριβώς η μέχρι τώρα δραστηριότητα του Σωματείου και κυρίως η εφαρμογή προγράμματος πρώιμης διάγνωσης, συμβουλευτικής στήριξης και ενημέρωσης των οικογενειών των αναπήρων ατόμων, παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών φροντίδας και κοινωνικής αποκατάστασης, προεπαγγελματικής και επαγγελματικής τους κατάρτισης. Απώτερη επιδίωξη θα είναι η λειτουργική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία και η ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.
Διαβάστε περισσότερα...

Με σκλήρυνση κατά πλάκας διαγνώστηκε ο Τζακ Όζμπορν



Τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση της κόρης του.

Στα 26 του χρόνια, ο γιός του πασίγνωστου τραγουδιστή Ozzy Osbourne, Τζακ, διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, τρεις μόλις εβδομάδες αφού έγινε πατέρας. «Θα προσαρμοστώ και θα το ξεπεράσω», δηλώνει ο ίδιος.

«Μόλις είχα γίνει πατέρας και η δουλειά μου πήγαινε πολύ καλά. Γιατί τώρα; Σκέφτηκα στην αρχή με θυμό. Στεναχωρήθηκα, αλλά θα το ξεπεράσω», τόνισε ο τηλεπαρουσιαστής.

Ο Τζακ ανακάλυψε ότι πάσχει από την αυτοάνοση ασθένεια, όταν έχασε τη μισή του όραση από το δεξί του μάτι. Η διάγνωση έγινε το περασμένο μήνα στο νοσοκομείο του Λος Άντζελες, όπου είδε τη κόρη του, Περλ, να γεννιέται.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί μια χρόνια νευρολογική, αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας απομυελίνωση.

«Μακάρι να το πάθαινα εγώ. Ο Τζακ είναι πολύ καλός άνθρωπος», δήλωσε ο 63χρονος Ozzy Osbourne.

«Σκέφτομαι συνέχεια ότι είναι δικό μου το λάθος. Τι δεν έτρωγα ή έπινα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;», δήλωσε η 59χρονη μητέρα του, Σάρον.


Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώνονται οι πανελλαδικές την Κυριακή



Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών.

Συνεχίζονται και σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, με τους υποψήφιους να εξετάζονται στο μάθημα της Αρμονίας.

Αύριο οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στο μάθημα «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων», ενώ οι εξετάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εξέταση στο Γραμμικό Σχέδιο.

Ως το τέλος Ιουνίου θα έχουν δημοσιοποιηθεί οι επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ συνεχίζεται η υποβολή, με ηλεκτρονικό τρόπο, των μηχανογραφικών δελτίων.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας προετοιμάζονται για τη διανομή των σχολικών βιβλίων στα σχολεία. Όπως ήδη έχει ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας, τα βιβλία γυμνασίων και λυκείων προγραμματίζεται να διατεθούν από 1ης έως τέλος Ιουλίου, ενώ για τα Δημοτικά, Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές, από το τελευταίο διάστημα του Αυγούστου ως τις 10 Σεπτεμβρίου, το αργότερο, ώστε να τα βρουν έτοιμα οι μαθητές, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.



Διαβάστε περισσότερα...

Παραγωγή ενέργειας από... κουκούτσια!



Ένα καινοτόμο κοντέινερ εκμεταλλεύεται τα γεωργικά υπολείμματα.

«Καίτε μια περιουσία και απλά δεν το ξέρετε, ενώ επιβαρύνετε το περιβάλλον άνευ λόγου και αιτίας» λένε στους Έλληνες αγρότες επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο μηχανολόγος μηχανικός Θεόδωρος Χατζαυγουστής. Οι επιστήμονες προτείνουν στους αγρότες μία καινοτόμο λύση για την αντιμετώπιση των ενεργειακών τους αναγκών και, μάλιστα, από τα «σκουπίδια» που παράγουν!

Πρόκειται, όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ. Χατζαυγουστής, για το «SMARt-CHP biomass energy», ένα κοντέινερ που έχει τη δυνατότητα να παράγει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, αξιοποιώντας τα υπολείμματα στις αγροτικές περιοχές.

Το κοντέινερ αυτό, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς με γερανό, βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία και μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί 1.500 κιλά κουκούτσια από ροδάκινο και ισάριθμα κουκούτσια από ελιές, ενώ την τρέχουσα περίοδο επιχειρείται να αξιοποιηθούν τα κουκούτσια από τα σταφύλια.

Στο πλαίσιο του συστήματος αυτού, σύμφωνα με τον κ. Χατζαυγουστή, καταναλώνονται 5-5,5 κιλά βιομάζας ανά ώρα- δηλαδή 35 τόνοι ετησίως- η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια έχει υπολογιστεί στα 33 MW/h και η θερμική στα 86 MW/h, με την ολική απόδοση να ανέρχεται στο 89%.

Είναι «έξυπνο» και αποδίδει

Το «SMARt-CHP biomass energy», που θα είναι δυνατό να διατεθεί και για εμπορική χρήση, αποτελεί κατ’ ουσίαν μία φορητή μονάδα παραγωγής ενέργειας μικρής κλίμακας, για την ενεργειακή αξιοποίηση αγροτικών παραπροϊόντων, τα οποία παράγονται σε αγροτικές περιοχές, όπου είναι διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων βιομάζας.

Αυτή η μονάδα καθιστά δυνατή τη λειτουργία κοντά στον τόπο προέλευσης της πρώτης ύλης και οδηγεί ακόμα και στην ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς και logistics.

Η μονάδα, αποτελείται από έναν αντιδραστήρα αεριοποίησης, συζευγμένο με μηχανή εσωτερικής καύσης, τροποποιημένη, ώστε να λειτουργεί με το παραγόμενο αέριο, προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, πετυχαίνοντας έτσι υψηλή ενεργειακή και περιβαλλοντική απόδοση.

Η χρήση του κοντέινερ μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα αγροτικά υπολείμματα, να κάνει πιο εμπορικές μικρής κλίμακας αποκεντρωμένες μονάδες, να προωθήσει σε τοπικό επίπεδο τις αγροτικές δραστηριότητες κτλ.

Οι καινοτόμες πλευρές του έργου

Η ιδέα του «SMARt-CHP» συνδυάζει δύο καθιερωμένες τεχνολογίες: την αεριοποίηση βιομάζας και την ηλεκτροπαραγωγή από κινητήρες αερίου, για να παράγει μία καινοτόμα μονάδα, ικανή να λειτουργεί σε διάφορες τοποθεσίες, παράγοντας θερμότητα και ηλεκτρισμό με υψηλή θερμοδυναμική απόδοση.

Η θερμική χρήση της βιομάζας πραγματοποιείται σε έναν αντιδραστήρα ρευστοποιημένης κλίνης, όπου παράγεται αέριο καύσιμο. Ο αεριοποιητής είναι συζευγμένος με έναν κινητήρα αερίου, ο οποίος είναι κατάλληλα τροποποιημένος και βελτιστοποιημένος ώστε να λειτουργεί με το αέριο χαμηλού ενεργειακού περιεχομένου του αεριοποιητή. Η ψύξη του αερίου είναι απαραίτητη πριν την εισαγωγή του στον κινητήρα. Μία καινοτόμα πτυχή του έργου είναι η χρήση του θερμικού περιεχομένου του παραγόμενου αερίου, προς ξήρανση των εισαγόμενων αγρο-υπολειμμάτων στην επιθυμητή ποσότητα περιεχόμενης υγρασίας.

Το έργο ξεκίνησε να τρέχει την 1η Μαΐου του 2010 και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου φέτος, με το κόστος του να ανέρχεται στα 919.557 ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 450.143 ευρώ αφορούν σε ευρωπαϊκή συμμετοχή μέσω του κοινοτικού προγράμματος Life+, για τη διατήρηση και προστασία περιβάλλοντος.

Στο έργο συμμετέχουν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα Εργαστήρια Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής και Τεχνολογίας Χημικών Εγκαταστάσεων του ΑΠΘ και η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας.

Σήμερα, θα γίνει επιδεικτική λειτουργία του έργου στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου της ΕΑΣ Αμυνταίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία κατά των ναρκωτικών σήμερα στην Τεχνόπολη



Η Μονάδα «18 ΑΝΩ» στέλνει το δικό της μήνυμα.

Εκδήλωση-συναυλία στο πλαίσιο του μήνα κατά των ναρκωτικών διοργανώνουν σήμερα η «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων και η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» με τους: Υπόγεια Ρεύματα, Domenica, Ρους, GAD, Transistor, Dilemma.

Η συναυλία αρχίζει στις 20:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής είναι το μεγαλύτερο δημόσιο «στεγνό» πρόγραμμα του ΕΣΥ στην Ελλάδα. Από το 1987 έως σήμερα, η μονάδα του 18 ΑΝΩ αναπτύσσεται διαρκώς σε τομείς πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης. Παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες χωρίς υποκατάστατα, για τοξικομανείς, γυναίκες και μητέρες τοξικομανείς, οικογένειες, εφήβους, μετανάστες, άτομα «διπλής διάγνωσης» και άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα διατροφικών διαταραχών και προβληματικής χρήσης διαδικτύου. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν αξιοποιήσει τις υπηρεσίες μας περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.

Πρόκειται για ένα αγώνα ζωής, που έχει ανάγκη όχι μόνο τους θεραπευτές της απεξάρτησης αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Το 18 Άνω, στις δύσκολες ώρες που περνά, στη δύσκολη εποχή που ζούμε, χρειάζεται όλους στο πλευρό του και καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις τον Ιούνιο, μήνα κατά των ναρκωτικών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται μειωμένο ωράριο εργασίας



Τι αναφέρει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Μειωμένο ωράριο εργασίας, χωρίς περικοπή των αποδοχών, δικαιούνται εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν σύζυγο με αναπηρία 100% τον οποίο συντηρούν.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δύναται να τύχει εφαρμογής μειωμένο κατά 1 ώρα την ημέρα ωράριο εργασίας, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών, σε περιπτώσεις υπαλλήλων, τακτικών ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α., οι οποίοι έχουν σύζυγο με αναπηρία 100% τον οποίο συντηρούν.


Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι απόψε αγάπη μου… διαβάζω»



Οι γυναίκες προτιμούν να διαβάζουν για το σεξ από το να κάνουν!

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση στα ποσοστά πωλήσεων μυθιστορημάτων ερωτικού περιεχομένου και μάλιστα το πιο εντυπωσιακό είναι ότι περίπου οι μισές γυναίκες προτιμούν να διαβάζουν ένα βιβλίο ανάλογου περιεχομένου από το να… κάνουν σεξ!

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε το site Dotty Bingo το 44% των γυναικών προτιμούσε να διαβάζει βιβλία «ερωτικής περιπέτειας» από το να… κάνει πράξη αυτά που διάβαζε!

Από τις 400 γυναίκες (ηλικίας 25 έως 50 ετών) που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, το 43% αυτών δήλωσε ότι η ανάγνωση τέτοιων βιβλίων έκανε την ερωτική τους ζωή να μοιάζει βαρετή.

Έκαναν λόγο για έλλειψη φαντασίας, ενέργειας και πάθους στην κρεβατοκάμαρά τους, συγκρίνοντας τις προσωπικές τους σεξουαλικές συνευρέσεις με αυτές στις σκηνές που διάβαζαν στα μυθιστορήματα.

Το 91% αυτών παραδέχτηκε ότι έχει διαβάσει τουλάχιστον ένα βιβλίο τέτοιου περιεχομένου, ενώ τα δύο τρίτα (ποσοστό 68%) δήλωσαν ότι θα ήθελαν να το κάνουν πιο συχνά.


Διαβάστε περισσότερα...

Η θαυματουργή αγάπη της μητέρας



Ήταν στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία, αλλά τη στιγμή που η μητέρα της τραγούδησε ένα κομμάτι της Adele, ξύπνησε από θαύμα.

Ο λόγος για την επτάχρονη, Charlotte Neve, η οποία βρισκόταν στο νοσοκομείο σε κώμα, έπειτα από ξαφνική εγκεφαλική αιμορραγία.

Οι γιαροί δεν μπορούσαν να σταματήσουν την αιμορραγία της μικρής και συμβούλευσαν την μητέρα της να την αποχαιρετήσει.

Όταν η μητέρα της Charlotte, Leila, πήγε στο νοσοκομείο, πήρε μαζί της ένα ραδιόφωνο, της έβαλε το τραγούδι, Rolling in the Deep, της Adele, το οποίο άκουγαν συνέχεια στο σπίτι και άρχισε να το τραγουδά

Και τότε συνέβη το θαύμα. Στο άκουσμα του τραγουδιού η επτάχρονη ξύπνησε από το κώμα. Άνοιξε τα μάτια της και άρχισε να χαμογελά στην μητέρα της. Λίγες μέρες μετά, άρχισε να μιλά και κατάφερε να σηκωθεί από το κρεβάτι της.

''Πρόκειται για ένα θαύμα. Δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι θα έχανα το κοριτσάκι μου. Όταν μου χαμογέλασε δεν μπορούσα να το πιστέψω. Από εκείνη την μέρα, η υγεία της πήγαινε όλο και καλύτερα'', λέει η μητέρα της Charlotte.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξαρτημένος από το...κινητό



Του ανέβηκε η... πίεση όταν είδε τον φουσκωμένο λογαριασμό του κινητού του. Κι αυτό γιατί χωρίς να το γνωρίζει , ο 12χρονος γιος του, Oscar, που βλέπετε στη φωτογραφία, καλούσε από το κινητό του την 13χρονη κοπέλα του και της μιλούσε επί ώρες!

Ο μπαμπάς του Oscar έχασε τα λογικά του, όταν ήρθε ο λογαριασμός, αφού έπρεπε να πληρώσει 2.100 ευρώ! Ο 12χρονος πάντως δήλωσε πως δεν γνώριζε τις ακριβείς χρεώσεις των τηλεφωνημάτων και πως νιώθει πολύ άσχημα για αυτό που έκανε.



Διαβάστε περισσότερα...