Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Σαρωτικοί έλεγχοι πόθεν έσχες



Aπό το 2013 αρχίζει το καθολικό πόθεν έσχες στο πλαίσιο καταπολέμησης της εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Ουσιαστικά θα ισχύσει για εισοδήματα του 2012 και οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, τις καταθέσεις τους και το σύνολο των δαπανών τους.

Οι πρώτοι που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων.

Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω διασταυρώσεων που θα κάνει η γενική γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων ανατρέχοντας σε στοιχεία οικονομικών συναλλαγών.

Όπου παρουσιάζονται σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ δηλώσεων και δαπανών, θα ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων.



Στους παραβάτες θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα ενώ ενέχει και ο κίνδυνος ποινικών κυρώσεων.

Δείτε το βίντεο από το MEGA




Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται μπαράζ περικοπών



Στις απαιτούμενες περικοπές 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να έχει καταλήξει η κυβέρνηση μέχρι την Τρίτη οπότε και επιστρέφει στην Αθήνα η Τρόικα. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι το πλαφόν στις συντάξεις στα 2.200 ευρώ και το ψαλίδι σε κύρια και επικουρικά επιδόματα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ




Διαβάστε περισσότερα...

Υπέρβαροι γονείς κάνουν υπέρβαρα παιδιά



Τεράστιες οι πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

Αμαρτίες Ελλήνων γονέων παιδεύουσι τέκνα -όπως αποδεικνύεται- και στο θέμα της διαμόρφωσης του σωματικού βάρους, με τις πιθανότητες ενός παιδιού να γίνει υπέρβαρο ή και παχύσαρκο να τριπλασιάζονται όταν και οι δύο γονείς είναι οι ίδιοι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, έναντι των παιδιών, των οποίων οι γονείς έχουν φυσιολογικό βάρος.

Πρόσφατη μεγάλη πανελλαδική μελέτη, με την ονομασία GRECO (Greek Childhood Obesity), μελετά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη σύνδεση κοινωνικο-οικονομικών και δημογραφικών παραγόντων, με τον επιπολασμό της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι συγκλονιστικά, καθώς, για παράδειγμα, προκύπτει ότι ο δείκτης μάζας σώματος της μητέρας και του πατέρα συσχετίζεται άμεσα με τον δείκτη μάζας σώματος των παιδιών, στοιχείο που επαληθέυτηκε και στα δύο φύλα.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη GRECO, όταν ένας γονιός είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος οι πιθανότητες να έχει υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά είναι 162% υψηλότερες σε σύγκριση με τους γονείς με φυσιολογικό βάρος. Και μάλιστα τριπλασιάζονται, όταν και οι δύο γονείς είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σύγκριση με τους γονείς με φυσιολογικό βάρος.

Περαιτέρω, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας του πατέρα φαίνεται ότι επηρεάζει το φαινόμενο παιδικής παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις υπέρβαρων ή παχύσαρκων Ελληνόπουλων βρέθηκε ότι το 63% των πατεράδων τους είχαν απόλυτα καθιστική ζωή, προφανώς επηρεάζοντας και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας όλης της οικογένειας.

Η Ηλικία Καθοριστικός Παράγοντας

Εκτός από το ίδιο το βάρος των γονέων και η ηλικία τους (συγκεκριμένα η ηλικία της μητέρας) φαίνεται ότι επηρεάζει τη διαμόρφωση του σωματικού βάρους του παιδιού. Έτσι, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι πιθανότητες να αναπτύξουν τα παιδιά υπερβολικό βάρος μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία της μητέρας, με τους ερευνητές της μελέτης να εξηγούν ότι αυτό ερμηνεύεται -εν μέρει- από το γεγονός ότι οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο ευαισθητοποιημένες σε θέματα υγείας. Παράλληλα διαπιστώθηκε οτι νεαρότερες μητέρες που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιωτικοί υπάλληλοι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα, Καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και επιστημονικό υπεύθυνο της μελέτης, «τα δεδομένα της έρευνας πρέπει να αφυπνίσουν όχι μόνο τους γονείς αλλά και όσους εμπλέκονται στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της οικογένειας επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά. Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη διαμόρφωσης διατροφικής πολιτικής στη χώρα μας με σκοπό την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που να εμπλέκει διαφορετικούς τομείς του κράτους όπως η παιδεία, η υγεία, η ανάπτυξη και όχι απλά την οικονομία, με σκοπό τόσο τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών όσο και τη δημιουργία βοηθητικών δομών μέσα στην κοινότητα για τη στήριξη της οικογένειας στην προσπάθεια αυτή».

Η μελέτη GRECO διεξήχθη σε δέκα περιφέρειες (δεκατέσσερις νομούς) σε ολόκληρη τη χώρα (π.χ. Αττική, Μακεδονία, Πελοπόννησο, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Ήπειρος, Θεσσαλία, Θράκη, νησιά Αιγαίου, Ιόνια νησιά και την Κρήτη) και για την ολοκλήρωσή της χρησιμοποιήθηκε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.000 παιδιών, ενώ τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσίευσης προέκυψαν από 2315 οικογένειες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα λιπαρά ψάρια ωφελούν όσους πάσχουν από καρκίνο του προστάτη



Αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.

Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά ψάρια μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης εκείνων που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology όσοι ελάμβαναν μεγάλη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών από ψάρια είχαν 34-40% μεγαλύτερες πιθανότητες να μην πεθάνουν από την ασθένεια, από την οποία χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Αγγλία 10.000 άνδρες.

Η μελέτη, που διεξήγαγαν ερευνητές από το τμήμα δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ, κατέληξαν ακόμη στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας του καρκίνου που εμφάνισαν συγκριτικά με όσους περιόρισαν την κατανάλωσή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν «μαχαίρι» τις καθημερινές τους δαπάνες οι φοιτητές



Το 96,5% δηλώνει πως έχει πληγεί από την κρίση.

Αβεβαιότητα για το μέλλον τους λόγω της οικονομικής κρίσης βιώνει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων 20χρονων φοιτητών. Μάλιστα ο ένας στους δέκα θεωρεί βέβαιη τη μετανάστευσή του.

Όσο για τις περικοπές ακόμη και σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, αυτές πλέον δεν θα πρέπει να θεωρούνται είδηση.

Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους από την καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, ΄Ελση Ντολιοπούλου σε φοιτητές του ΑΠΘ, η πλειονότητά τους (98,6%) απάντησε ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει το μέλλον τους.

Μάλιστα είναι εντυπωσιακό, και εξίσου απαισιόδοξο, ότι είναι μόλις μικρότερο (96,5%) το ποσοστό όσων απάντησαν ότι η κρίση τούς έχει επηρεάσει τη ζωή τους σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο βασικός λόγος ανασφάλειας των νέων για το μέλλον πηγάζει από την ελληνική αγορά εργασίας που μοιάζει με κινούμενη άμμο. Οι περισσότεροι (36,6%) ανησυχούν λόγω της αδυναμίας να βρουν δουλειά.

Κάποιοι άλλοι (31,9%) υποστήριξαν ότι θα επηρεαστούν οι οικονομικές τους απολαβές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αυτονομηθούν από την οικογένειά τους, να επιλέξουν τον τόπο κατοικία τους και να αποκτήσουν οικογένεια και δική τους στέγη.

Μερικοί άλλοι (17,5%) ανέφεραν ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει τις σπουδές τους και την ψυχολογία τους. Επίσης, σε ποσοστό 5,4% οι φοιτητές δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν εργασία σχετική με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Από την άλλη, κάποιοι ήδη από τα 20 τους χρόνια το έχουν αποφασίσει: το 8,6% των φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι σκοπεύει να μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Από ανάλογη απαισιοδοξία διακατέχονται οι φοιτητές ως προς το μέλλον της οικογένειάς τους. Το 89,7% απάντησε ότι η οικογένειά τους θα επηρεαστεί. Οι περισσότεροι προβλέπουν ότι η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος θα αναγκάσει την οικογένειά τους, εκτός από τη λιτότητα, να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, να μετακομίσει σε οικονομικότερο σπίτι ή και στο χωριό, ενώ κάποιοι δεν απέκλεισαν τη μετανάστευση στο εξωτερικό.

Επίσης, το 6,6% απάντησε ότι η οικονομική κρίση και η πτώση του βιοτικού επιπέδου θα επηρεάσει την ψυχολογία της οικογένειάς τους και δεν αποκλείει να προκληθούν, εξ αυτού του λόγου, ένταση και συγκρούσεις μεταξύ συγγενών.

Ως προς τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καθημερινότητα των φοιτητών, σύμφωνα με την έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Σύγχρονη Εκπαίδευση», οι περισσότεροι φοιτητές (49,4%) ανέφεραν ότι περιέκοψαν προσωπικά έξοδα από την ψυχαγωγία, τα ταξίδια, την αγορά ρούχων, το κομμωτήριο ή και δραστηριότητες όπως η εκμάθηση ξένων γλωσσών και το γυμναστήριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Παραγωγός χάρισε τις ντομάτες του σε διερχόμενους οδηγούς



Τι τον οδήγησε σε αυτή την πράξη;
Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκε ένας παραγωγός ντομάτας από την Κρήτη, για να διαμαρτυρηθεί για τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων του.

Ο Γ.Τερεζάκης φόρτωσε το φορτηγάκι του με τρεις τόνους ντομάτες, και άρχισε να τις μοιράζει σε διερχόμενους οδηγούς.

Ο ίδιος είπε ότι θέλησε να διαμαρτυρηθεί, αλλά το έκανε με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσει και τους συνανθρώπους του, οι οποίοι δέχθηκαν με μεγάλη χαρά το απρόσμενο δώρο του!


Διαβάστε περισσότερα...

Σημάδι μακροζωίας τα γκριζαρισμένα μαλλιά



Τα νέα δεν είναι καλά για τους κοκκινομάλληδες.

Το χρώμα των μαλλιών σας μπορεί να αποκαλύπτει «στοιχεία» για την υγεία σας, αναφέρουν οι ειδικοί.

Ισπανοί επιστήμονες μελέτησαν αγριογούρουνα και διαπίστωσαν ότι τα γκρίζα μαλλιά μπορεί να είναι σημάδι μακροζωίας.

Τα νέα δεν είναι το ίδιο καλά για όσους έχουν κόκκινα μαλλιά… τουλάχιστον στον κόσμο των αγριογούρουνων!

Τα αγριογούρουνα με κοκκινωπό τρίχωμα έχουν περισσότερα κατεστραμμένα κύτταρα συγκριτικά με εκείνα που έχουν διαφορετικό χρώμα, αναφέρουν οι ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Ιουλίου/Αυγούστου Physiological and Biochemical Zoology.

Αναφέρουν ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι για την παραγωγή «κόκκινης» χρωστικής «καταναλώνονται» αντιοξειδωτικά που θα μπορούσαν διαφορετικά να «κυνηγούν» τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, οι οποίες ευθύνονται για τις κυτταρικές βλάβες.

Στους ανθρώπους οι έρευνες δείχνουν ότι τα κόκκινα μαλλιά ή η μελανίνη στο δέρμα συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου.

«Δεδομένου ότι όλα τα ανώτερα σπονδυλωτά, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, μοιράζονται τους ίδιους τύπους μελανίνης στο δέρμα, τα μαλλιά και τα φτερά, τα αποτελέσματα αυτά αυξάνουν τη γνώση μας για τις φυσιολογικές συνέπειες της μελάγχρωσης» είπε ο επικεφαλής της μελέτης Ismael Galván.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ερωτικές σκηνές επηρεάζουν τη συμπεριφορά των εφήβων



Είναι περισσότερο επιπόλαιοι και έχουν πιο πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Τα παιδιά και οι έφηβοι που βλέπουν ταινίες ακατάλληλες για ανηλίκους μπορεί να γίνουν… σεξουαλικά ενεργά σε πιο μικρή ηλικία συγκριτικά με όσα δεν έχουν δει, αναφέρει νέα έρευνα.

Και δεν είναι απαραίτητο να είναι ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου, αλλά ακόμη και ερωτικές σκηνές όπως αυτή του Λεονάρντο ντι Κάπριο με την Κέιτ Γουίνσλετ στον Τιτανικό ή του Ρόμπερτ Πάτινσον και της Κρίστερ Στιούαρτ στο «The Twilight Saga: Breaking Dawn». Οι έφηβοι που «εκτίθενται» συχνά σε ερωτικές σκηνές έχουν αυξημένη περιέργεια για το σεξ.

Ακόμη μπορεί να καταλήξουν να έχουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους και να μην κάνουν χρήση προφυλακτικού, αναφέρει ο ερευνητής Ross O’Hara από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

«Οι σκηνές αυτές μπορεί να επηρεάσουν την προσωπικότητα ενός εφήβου και να τον κάνουν πιο επιρρεπή στο να παίρνει ρίσκο» ανέφερε ο O’Hara και πρόσθεσε: «Οι έφηβοι που “εκτίθενται” σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου ξεκινούν να κάνουν σεξ σε πιο μικρή ηλικία, έχουν περισσότερους συντρόφους και είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν προφυλακτικό με τους περιστασιακούς σεξουαλικούς τους συντρόφους».

«Οι ταινίες επηρεάζουν την ψυχολογία των εφήβων περισσότερο από την τηλεόραση ή τη μουσική» είπε ακόμη.
Ψυχολόγοι μελέτησαν1.228 παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών και αξιολόγησαν τη σεξουαλική τους συμπεριφορά τα επόμενα έξι χρόνια. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα οι έφηβοι χρησιμοποιούν ως «μπούσουλα»-συμπεριφοράς αυτά που βλέπουν στις ταινίες, ανάλογα με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν.

Και δεδομένου ότι για το 57% των αμερικανών εφήβων ηλικίας 14-16 ετών το κύριο μέσο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησής τους είναι τα μέσα ενημέρωσης, συχνά δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν αυτό που βλέπουν στην κινηματογραφική οθόνη από αυτό που αντιμετωπίζουν στην πραγματικότητα, ανέφερε ο Dr O’Hara.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους



Σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες.

Οι άνθρωποι που πίνουν ακόμα και μέτριες ποσότητες αλκοόλ, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μία αμερικανική και μία βρετανική, που έρχονται να θέσουν σε αμφισβήτηση την άποψη ότι το αλκοόλ με μέτρο μπορεί να κάνει καλό στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν υποστηρίξει ότι ένα-δύο ποτηράκια κρασιού ή άλλου αλκοόλ τη μέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, όμως οι νέες έρευνες δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Πάντως, καθώς δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά, από τυπικής απόψεως τα νέα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι τελικά δεν είναι το αλκοόλ που προκαλεί τα εγκεφαλικά προβλήματα στους ηλικιωμένους, αλλά ότι συχνά συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή όσοι ήδη δυσκολεύονται να θυμηθούν λόγω ηλικίας, μπορεί απλούστατα να το ρίχνουν στο ποτό για να…ξεχάσουν ακόμη περισσότερο.

Στην πρώτη έρευνα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τίνα Χόανγκ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας Βετεράνων του Σαν Φρανσίσκο, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου της Εταιρίας Αλτσχάιμερ στο Βανκούβερ του Καναδά, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν επί 20 χρόνια περίπου 1.300 γυναίκες άνω των 65 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι όσες έπιναν περισσότερο αλκοόλ, ήσαν εκείνες που μετά από 20 χρόνια εμφάνιζαν άνοια, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή. Όσες παλαιότερα δεν έπιναν και άρχισαν να το κάνουν στη διάρκεια της τρίτης ηλικίας, αύξησαν σημαντικά (κατά 200%) τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Αντίστροφα, όσες έπιναν περισσότερο στο παρελθόν από ό,τι στην τρίτη ηλικία, είχαν αυξημένο κίνδυνο, αλλά σε μικρότερο βαθμό (30%).

Όσες γυναίκες καθ' όλη την τρίτη ηλικία έπιναν σταθερά αλλά με μέτρο, δηλαδή επτά έως 15 ποτά με αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα, είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες (60%) να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης και άλλων νοητικών δυσλειτουργιών, που αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντική άνοια -και πιθανώς Αλτσχάιμερ.

Όπως είπε η Χόανγκ, «η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν δρα προστατευτικά. Οι γιατροί πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά πόσο πίνουν οι ηλικιωμένοι ασθενείς τους».

Καθώς η έρευνα αφορούσε μόνο γυναίκες, είναι αδύνατο να πει κανείς με βεβαιότητα αν τα ευρήματα ισχύουν εξίσου και για τους ηλικιωμένους άνδρες που πίνουν αλκοόλ.

Πάντως, αν και άλλες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία και να δράσει προστατευτικά ιδίως για την καρδιά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο εγκέφαλος γίνεται πιο ευάλωτος στο αλκοόλ όσο κανείς μεγαλώνει, γι' αυτό, άλλωστε, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα όρια ασφαλείας για την κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπεινα είναι πιο αυστηρά στην περίπτωση των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις των αμερικανικών Αρχών ποτό θεωρείται μία ποσότητα αλκοόλ 14 γραμμαρίων και οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν πάνω από δύο ποτά τη μέρα, ενώ οι γυναίκες μέχρι ένα.

Αντίστοιχα, οι βρετανικές Αρχές θεωρούν ως μερίδα ποτού ένα μικρό ποτήρι κρασί (125 ml) ή 25 ml άλλου αλκοόλ, και συστήνουν οι μεν άνδρες να μην πίνουν πάνω από τρεις έως τέσσερις μερίδες τη μέρα και οι γυναίκες πάνω από δύο έως τρεις.

Στο ίδιο συνέδριο, μία άλλη βρετανική ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον δρα Ίαν Λανγκ, παρουσίασε παρεμφερή ευρήματα σχετικά με τις συνέπειες της περιστασιακής κραιπάλης με αλκοόλ.

Μελετώντας τις περιπτώσεις περίπου 5.100 ανδρών και γυναικών επίσης άνω των 65 ετών, βρήκαν ότι όσοι μεθούσαν άγρια έστω και μία φορά το μήνα, ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης και άνοιας αργότερα.

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την πίεση και τη χοληστερόλη του αίματος, που με τη σειρά τους μπορούν να κάνουν ζημιά στα αγγεία που εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με αίμα, προκαλώντας αγγειακού τύπου άνοια.


Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο



Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία.

Επειδή στη χώρα µας δεν υπάρχει -σε επίσηµη βάση- διαπαιδαγώγηση των νέων για σεξουαλικά ζητήµατα, καλό είναι µια γυναίκα που σκοπεύει να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή να επισκεφτεί γυναικολόγο πριν από την πρώτη της επαφή, ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία βρίσκεται.

Με τον τρόπο αυτό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει µαζί του ορισµένα ζητήµατα που ενδεχοµένως θα τη βοηθήσουν να αποφύγει κάποιες σοβαρές συνέπειες σχετικές κυρίως µε σεξουαλικώς μεταδιδόµενα νοσήµατα (ΣΜΝ), για τη σηµασία και τη σωστή χρήση του προφυλακτικού κ.λπ.

Μετά την πρώτη επαφή πάντως πρέπει να κανονιστεί –σε ένα εύλογο χρονικό διάστηµα– και δεύτερη επίσκεψη ώστε να γίνει όχι µόνο συζήτηση για τη σωστή σεξουαλική συµπεριφορά αλλά και για να ξεκινήσει η γυναίκα τους επιβαλλόµενους τακτικούς ελέγχους.

Η πρώτη εξέταση

Η εξέταση στην οποία υποβάλλεται η γυναίκα την πρώτη φορά που επισκέπτεται γυναικολόγο είναι η συνήθης απλή γυναικολογική εξέταση (επισκόπηση έσω και έξω γεννητικών οργάνων, ψηλάφιση) και ένα υπερηχογράφηµα των έσω γεννητικών οργάνων.

Πρέπει να γίνει τεστ ΠΑΠ;

∆εν είναι πάντα απαραίτητο. Η εφαρµογή του τεστ ΠΑΠ εξαρτάται από την ηλικία έναρξης των σεξουαλικών σχέσεων και συνήθως αρχίζει από την ηλικία των 21 ετών.

Πάντως το να κάνει µια γυναίκα το τεστ πριν από αυτή την ηλικία, εφόσον έχει ήδη σεξουαλικές επαφές, δεν µπορούµε να πούµε ότι είναι λάθος.

Νιώστε άνετα

Η πρώτη φορά στον γυναικολόγο σίγουρα για τις περισσότερες είναι τουλάχιστον άβολη. Πώς µπορούµε να νιώσουµε καλύτερα; Μια καλή ιδέα είναι να πάµε µε παρέα. Συνήθως οι κοπέλες στην εφηβεία όταν επισκέπτονται γυναικολόγο εξαιτίας κάποιου προβλήµατος (πόνος, φαγούρα) συνοδεύονται από τη µητέρα τους.

Αν ωστόσο έχουν κάποιο θέµα (π.χ. φοβούνται ότι έχουν κάποιο ΣΜΝ ή ότι είναι έγκυοι) που δεν θέλουν να µάθει η µητέρα τους, πηγαίνουν κατά κανόνα µε µια φίλη τους.

Για οποιονδήποτε λόγο πάµε πάντως, το να έχουµε κάποιον µαζί µας µπορεί να µας βοηθήσει να αισθανθούµε πιο άνετα. Επίσης µπορεί κάποια να νιώθει καλύτερα µε γυναίκα γυναικολόγο, αλλά και αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς όπως φαίνεται οι περισσότερες προτιµούν άντρες (βέβαια οι άντρες γυναικολόγοι υπερτερούν και αριθµητικά, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αυξάνονται και οι γυναίκες).

Στο τέλος της επίσκεψης πάντως θα διαπιστώσετε ότι δεν είχατε κανέναν λόγο να ντρέπεστε ή να φοβάστε.

Η σωστή επιλογή

Πριν καταλήξετε για πρώτη φορά σε κάποιο γυναικολόγο, φροντίστε να έχετε ενηµερωθεί κατάλληλα. Ρωτήστε συγγενείς, φίλους και γνωστούς αν έχουν ιδιαίτερη εµπιστοσύνη σε κάποιον ή, ακόµα καλύτερα, τον οικογενειακό σας γιατρό.

Αν πάτε µε τη µητέρα σας, το πιο πιθανό είναι να πάτε στον γιατρό που εµπιστεύεται και εκείνη, οπότε θα έχετε µια ιδέα.

Αν πάτε µόνη σας ή µε κάποια φίλη, προσπαθήστε και πάλι να ενηµερωθείτε όσο καλύτερα µπορείτε για ό,τι µπορεί να σας ενδιαφέρει (τη φήµη του, τη σχέση µε τις ασθενείς κ.λπ.). Από κει και ύστερα θα καταλάβετε και µόνες σας αν ο γιατρός σας σάς ταιριάζει και αν τον εµπιστεύεστε αρκετά και θα κινηθείτε αναλόγως.

Έχω περάσει τα 21, αλλά δεν έχω κάνει σεξ. Πρέπει να πάω στον γυναικολόγο;

∆εν υπάρχει συγκεκριµένη ηλικία για την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο. Εποµένως, µια κοπέλα που δεν έχει ιδιαίτερα προβλήµατα και δεν έχει έρθει ποτέ σε σεξουαλική επαφή δεν είναι υποχρεωτικό να επισκεφτεί το γιατρό παρά µόνο συµβουλευτικά.

Ωστόσο µετά την ηλικία των 18-19 ετών ένα υπερηχογράφηµα των έσω γεννητικών οργάνων είναι χρήσιµο.

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο πρέπει να γίνει απαραιτήτως µετά την πρώτη σεξουαλική επαφή, ανεξάρτητα από την ηλικία της γυναίκας, ενώ καλό είναι να το συµβουλευτεί και πριν από αυτήν.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία



Οι επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν με ρομπότ.

Το ρομπότ είναι ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από δύο τμήματα: α) τη χειρουργική κονσόλα όπου κάθεται ο χειρουργός γυναικολόγος και β) το σύστημα των 4 βραχιόνων στους οποίους τοποθετούμε την κάμερα και 3 εργαλεία και το προσαρμόζουμε στην ασθενή μέσω 3-4 πολύ μικρών οπών στο δέρμα.

Η χειρουργική κονσόλα συνδέεται με το σύστημα των βραχιόνων με καλώδιο δια μέσω του οποίου μεταφέρονται οι κινήσεις του χειρουργού από την κονσόλα προς τους βραχίονες του ρομπότ και στη συνέχεια στις άκρες των εργαλείων, με αποτέλεσμα ό,τι ακριβώς κίνηση κάνει ο χειρουργός-γυναικολόγος από την κονσόλα, να μεταφέρεται τελικά στα εργαλεία με τα οποία χειρουργείται η ασθενής.

Τα ακόλουθα γυναικολογικά χειρουργεία μπορούν να γίνουν με το ρομπότ «Da Vinci»:

-Κύστεις ωοθήκης
-Υδροσάλπιγγα
-Εξωμήτριος κύηση
-Ινομυώματα
-Ενδομητρίωση
-Αφαίρεση μήτρας-Ολική ή μερική υστερεκτομή
-Λύση συμφύσεων μεταξύ μήτρας-σαλπίγγων-ωοθηκών-εντέρου
-Ουρογυναικολογικά χειρουργεία
-Κακοήθεις όγκοι της μήτρας και του τραχήλου


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν είναι ίδια όλα τα σπερματοζωάρια ενός άνδρα



Τι δείχνει νέα μελέτη.

Δεν είναι ίδια όλα τα σπερματοζωάρια ενός άνδρα. Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να αποκωδικοποιήσουν και να συγκρίνουν τον γενετικό κώδικα 91 ξεχωριστών σπερματοκυττάρων του ίδιου άνδρα και διαπίστωσαν ότι έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Το επίτευγμα, που δείχνει με ποιό τρόπο λαμβάνει χώρα με φυσικό τρόπο η γενετική ποικιλομορφία και μεταβολή στον ίδιο άνθρωπο, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση, διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανδρικής γονιμότητας.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφεν Κουέικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό βιολογίας «Cell» (Κύτταρο), σύμφωνα με το «New Scientist» και το «Scientific American», διάβασαν τα πλήρη γονιδιώματα των 91 διαφορετικών σπερματοκυττάρων, μέσω των οποίων οι πατέρες μεταδίδουν την κληρονομικότητά τους στα παιδιά τους.

Η μελέτη ρίχνει φως στη διαδικασία του ανασυνδυασμού του DNA μέσω της οποίας τα παιδιά αναπτύσσουν νέα γενετικά χαρακτηριστικά και συνεχώς αυξάνουν τη βιολογική ποικιλομορφία της ανθρώπινης φυλής.

Παράλληλα, η έρευνα ρίχνει φως και στα πιθανά προβλήματα του σπέρματος λόγω έλλειψης σε αυτό ορισμένων τμημάτων του γενετικού κώδικα, με συνέπεια την εμφάνιση δυσκολιών γονιμότητας αργότερα στους απογόνους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταφέρει να εκτιμήσουν τον ρυθμό του ανασυνδυασμού του DNA στ’ αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά κύτταρα μόνο σε συλλογικό επίπεδο ολόκληρων πληθυσμών, ενώ τώρα πια η ίδια διαδικασία φωτίζεται σε επίπεδο ατόμου.

Στο μέλλον, θα ήταν δυνατό να εντοπισθούν τα πιο υγιή σπερματοζωάρια που έχουν τις καλύτερες πιθανότητες γονιμοποίησης στο πλαίσιο των τεχνικών εξωσωματικών αναπαραγωγής.

Προς το παρόν, η νέα τεχνική, καταστρέφει τα σπερματοκύτταρα για να τα «διαβάσει», όμως σε πέντε περίπου χρόνια υπολογίζεται ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλινικά και να αποτελέσει ένα νέο «όπλο» στη μάχη κατά της υπογονιμότητας.

Τα περισσότερα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα έχουν δύο αντίγραφα από κάθε ένα από τα συνολικά 23 χρωμοσώματα, εκτός από τα αναπαραγωγικά κύτταρα. Στη διάρκεια της διαδικασίας της κυτταρικής «μείωσης» που παράγει τόσο το ανδρικό σπέρμα όσο και το γυναικείο ωάριο, αυτά αποκτούν μόνο από ένα αντίγραφο των χρωμοσωμάτων. Όταν τα δύο αυτά αναπαραγωγικά κύτταρα ενώνονται, τότε το γονιμοποιημένο ωάριο έχει ξανά δύο αντίγραφα των χρωμοσωμάτων και το DNA του νέου παιδιού είναι πλήρες.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, καθώς τα ζευγάρια των χρωμοσωμάτων ευθυγραμμίζονται δίπλα-δίπλα, τμήματά τους μερικές φορές ανταλλάσσονται με τυχαίο τρόπο, πράγμα που συντελεί στην αύξηση της γενετικής ποικιλομορφίας. Τα συγκεκριμένα σημεία του γενετικού υλικού όπου συμβαίνει αυτή η ανταλλαγή (ανασυνδυασμός DNA) και η συχνότητά της είναι μοναδικά για κάθε σπερματοζωάριο και ωάριο. Ποτέ έως τώρα, σε ατομικό επίπεδο, οι επιστήμονες δεν είχαν κατορθώσει να μελετήσουν στον ίδιο άνδρα αυτές τις μεταλλάξεις, που καθιστούν ελαφρώς διαφορετικό το DNA κάθε σπερματοζωαρίου (και τελικά κάθε απογόνου).

Αυτή η διαδικασία ανασυνδυασμού κατά καιρούς οδηγεί σε σημαντικές ελλείψεις -ακόμα και ολόκληρων χρωμοσωμάτων- στο σπέρμα, με συνέπεια την ανικανότητα γονιμοποίησης των ωαρίων της γυναίκας. Για παράδειγμα, όπως έδειξε η νέα μελέτη, από τα 91 σπερματοκύτταρα του ίδιου άνδρα, στα δύο έλλειπαν ολόκληρα χρωμοσώματα, ενώ εντοπίσθηκαν 25 έως 36 νέες μεταλλάξεις νουκλεοτιδίων («γραμμάτων» του γενετικού αλφαβήτου) σε κάθε σπερματοκύτταρο. Οι ανασυνδυασμοί (ανάμιξη γονιδίων από τα χρωμοσώματα πατέρα και μητέρας) ήσαν 23.


Διαβάστε περισσότερα...

Από μικρά στα… μέσα κοινωνικής δικτύωσης



Το 33% των ανηλίκων έχει δικό του λογαριασμό.

Το δικό τους προσωπικό προφίλ σε κάποιο δίκτυο διαθέτουν επτά στους δέκα εφήβους μεταξύ 13 και 16 ετών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του EU Kids Online, η οποία διενεργείται σε 25 χώρες της Ευρώπης.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δικό του λογαριασμό διαθέτει και το 33% των ανηλίκων ηλικίας μεταξύ 9 και 13 ετών, παρά το γεγονός ότι αυτό απαγορεύεται από τους όρους χρήσης των περισσότερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στην πλειονότητά τους οι έφηβοι στη χώρα μας αποδέχονται άκριτα τα αιτήματα φιλίας μέσω facebook (και άλλων κοινωνικών δικτύων), ακολουθώντας τα βήματα των Ευρωπαίων συνομηλίκων τους.

Η ανταλλαγή μηνυμάτων και φωτογραφιών, τα παιχνίδια και το «σκούντηγμα» είναι από τις πιο συνηθισμένες δραστηριότητες των Ελλήνων εφήβων μεταξύ 13 και 16 ετών. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι «ανοιχτό» προφίλ (προσβάσιμο δηλαδή από όλους τους χρήστες χωρίς απαραιτήτως να τους συνδέει «φιλική» σχέση με τον χρήστη) διατηρούν πάρα πολλά από τα παιδιά.

Οι ανήλικοι που επιτρέπουν την πρόσβαση στο προφίλ τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιοποιήσουν σε αυτές προσωπικά στοιχεία, όπως είναι το τηλέφωνο και η διεύθυνσή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Το 26% των παιδιών στην Ευρώπη διατηρεί ανοιχτό προφίλ, το 28% μερικώς ιδιωτικό, ενώ το 43% έχει σελίδα με πρόσβαση μόνο για τους φίλους του. Το δημόσιο προφίλ συναντάται συχνότερα σε παιδιά που δεν γνωρίζουν πώς να αλλάζουν τις προδιαγραφές ασφαλείας, στα αγόρια, στα παιδιά των οποίων οι γονείς απαγορεύουν τη διατήρηση λογαριασμού σε κοινωνικά δίκτυα και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχολογικές δυσκολίες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι χρήστες και ιδιαίτερα τα παιδιά θα πρέπει να μοιράζονται λίγες και προσεκτικές πληροφορίες μέσω ιστοσελίδων και ιδιαίτερα μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Η κυριότερη συμβουλή των ειδικών προς τους γονείς είναι η επέκταση της σχέσης τους και στο Διαδίκτυο.

Η ηλεκτρονική φιλία με τα παιδιά τους αποτελεί βασικό συστατικό για την ασφάλεια των ανηλίκων που διατηρούν λογαριασμούς καθιστώντας τα πιο προσεκτικά στη συνολική «διαδικτυακή» συμπεριφορά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα χρήματα των γυναικών δεν κάνουν ευτυχισμένους τους άντρες



Μειονεκτικά νιώθουν οι άντρες «ανατολίτες».

Τις επιπτώσεις από την αλλαγή στους ρόλους των δύο φύλων που έχει συντελεστεί τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες υπογραμμίζουν τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση με την ονομασία «Sex Roles».

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο Fordham των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παραδοσιακοί άντρες, που δημιουργούν σχέση με γυναίκες που βγάζουν περισσότερα χρήματα από αυτούς, αντιμετωπίζουν περισσότερα διαπροσωπικά προβλήματα εξαιτίας τους.

Αντιθέτως, οι άντρες που δεν είναι τόσο προσκολλημένοι στον ρόλο του άντρα-κουβαλητή, έχουν καλύτερης ποιότητας σχέση με τις συντρόφους που βγάζουν περισσότερα χρήματα.

Φαινόμενο, καθόλου σπάνιο σήμερα καθώς ολοένα περισσότερες γυναίκες κερδίζουν όσα χρήματα βγάζουν οι σύντροφοί τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το εισόδημά τους υπερβαίνει αυτό των ανδρών.

Η αλλαγή αυτή, έχει επιπτώσεις στον ανδρικό ψυχισμό. Μελέτη του 2010 έδειξε ότι οι οικονομικά εξαρτώμενοι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από εκείνους που βγάζουν περισσότερα χρήματα να απατούν τις συντρόφους τους, αν και οι ερευνητές δεν ξέρουν που ακριβώς οφείλεται αυτό.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 47 άνδρες που διατηρούσαν σχέση με γυναίκες υψηλότερου εισοδήματος από τους ίδιους.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια για τις απόψεις τους γύρω από τον ρόλο του άνδρα, για την ποιότητα της σχέσης τους και την σημασία του οικονομικού χάσματος μεταξύ των ιδίων και των συντρόφων τους.

Όπως διαπίστωσαν, όσο περισσότερο πίστευε ένας άνδρας στον παραδοσιακό ρόλο του, τόσο περισσότερο τον ενοχλούσε το οικονομικό χάσμα. Οι άνδρες αυτοί είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σχέση τους.

Αντιθέτως, οι άνδρες που δεν πίστευαν τόσο πολύ στον παραδοσιακό ρόλο τους, δεν νοιάζονταν τόσο πολύ που οι σύντροφοί τους έβγαζαν περισσότερα χρήματα από τους ίδιους, ενώ ήταν αυξημένες οι πιθανότητες να τα πηγαίνουν καλύτερα με την σύζυγο ή την κοπέλα τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Μοίρασε 3 τόνους ντομάτας



Παραγωγός οπωροκηπευτικών στα Χανιά, σταμάτησε το φορτηγό του στην άκρη του δρόμου και μοίρασε στους διερχόμενους οδηγούς 3 τόνους ντομάτες! Ο Γιώργος Τερεζάκης, από τον αγροτικό σύλλογο Πλατανιά Κισσάμου θέλησε με αυτό τον τρόπο να στείλει διπλό μήνυμα, από τη μία προσφοράς προς το συνάνθρωπο και από την άλλη διαμαρτυρίας προς την πολιτεία για τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων του. Μάλιστα, δε χρειάστηκε πάνω από μία ώρα για μην μείνει ούτε ντομάτα!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

2.500 οικογένειες ζητούν βοήθεια


Από το καλοκαίρι του 2009, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου της περιφέρειας Κρήτης, η αύξηση των οικογενειών που εξυπηρετούνται πλησιάζει το 300%. Σήμερα εξυπηρετούνται περισσότερες από 770 οικογένειες, ενώ η αυξητική τάση παραμένει και η υπηρεσία Πρόνοιας του Ηρακλείου κάνει έκκληση ανθρωπιάς για την κάλυψη των αναγκών.

"Καθημερινά δίνουμε μάχη για να καλύψουμε την ανάγκη αυτών των οικογενειών που έρχονται σε εμάς για βοήθεια", δηλώνει ο διευθυντής της υπηρεσίας, Σπύρος Επιτροπάκης. "Η ανάγκη του κόσμου είναι τεράστια. Κάνουμε ότι μπορούμε για να δώσουμε ελπίδα σε εκατοντάδες οικογένειες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα συμπληρώνει".

Η ανάγκη απόρων οικογενειών να βρουν στήριγμα επιβίωσης, αποτυπώνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου που αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών μιας κοινωνίας που ταλανίζεται από τα μέτρα λιτότητας. Μέσα σε διάστημα δύο ετών το φαινόμενο των νεόπτωχων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και σήμερα 2.500 χιλιάδες οικογένειες χρήζουν βοήθειας στο Ηράκλειο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια αγκαλιά του έσωσε τη ζωή



Όταν οι γιατροί του νοσοκομείου Royal Shrewsbury τους είπαν να τον αποχαιρετήσουν, δε φανταζόταν κανείς πως ο γεννημένος πρόωρα Finley θα επανερχόταν στη ζωή...

O μικρούλης Finley Anderson, γεννημένος κατά 15 εβδομάδες νωρίτερα από το φυσιολογικό, ήρθε στη ζωή πριν δύο μέρες με τις λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Όταν τα επίπεδα οξυγόνου του έπεσαν κάτω από το 30%, οι γιατροί προέτρεψαν τους γονείς του, James (στρατιωτικός, 26 ετών) και Emma (22 ετών), να τον αποχαιρετήσουν.

Και τότε συνέβη το θαύμα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την σφιχτή αγκαλιά των γονιών του, ο μικρούλης Finley άρχισε, κατά κάθε νόμου και λογικής, να ανεβάζει κάθετα τα επίπεδα οξγόνου του, μέχρι που έφτασαν στο 80%.







Διαβάστε περισσότερα...

Τι κυταρρίτιδα έχετε;



Κι όμως, δεν υπάρχει μόνο ένα είδος.

Η κυτταρίτιδα, ως γνωστόν, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των γυναικών. Όμως, κάποιες γυναίκες έχουν καταφέρει να την κρύψουν. Όχι, δεν έχουν εφεύρει κάποιο μαγικό συστατικό, απλώς, δεν έχουν ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα.
Οι ειδικοί λένε ότι η κυτταρίτιδα χωρίζεται σε τέσσερις τύπους.

Πώς θα βρείτε σε ποιο τύπο ανήκετε

Εάν ανήκετε στον πρώτο τύπο, τότε θα παρατηρήσετε μικρά λακκάκια στους γλουτούς, όταν τσιμπάτε το δέρμα.
Εάν ανήκετε στο δεύτερο τύπο, τότε θα παρατηρήσετε μεγάλα λακκάκια στους γλουτούς, όταν τσιμπάτε το δέρμα σας.

Στον τρίτο τύπο, τα μικρά λακκάκια είναι εμφανή χωρίς να χρειάζεται να τσιμπάτε το δέρμα σας. Και στον τέταρτο τύπο, τα μεγάλα λακκάκια υπάρχουν χωρίς να τσιμπάτε το δέρμα σας.

Οι θεραπείες κυτταρίτιδας μπορούν να είναι αποτελεσματικές, μόνο όταν είναι κατάλληλες για την κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, εάν έχετε τον 3ο τύπο κυτταρίτιδας και προσπαθείτε να την εξαλείψετε με μασάζ, δυστυχώς δε θα τα καταφέρετε εύκολα. Αντίθετα, εάν έχετε τον πρώτο τύπο, τότε τα αποτελέσματα του μασάζ θα σάς καταπλήξουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι περιλαμβάνουν τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού



Παρέχουν πλήθος πληροφοριών και συμβουλών για την εγκυμονούσα.

Η εγκυμοσύνη είναι όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Την πρώτη φορά οι μητέρες είναι γεμάτες από ανησυχία , αναρίθμητα ερωτήματα και φόβο για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους, για τον τοκετό αλλά και για το άγνωστο που βρίσκεται μπροστά τους.

Ωστόσο η αντίληψη του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού διαφέρει ανάμεσα στους ανθρώπους. Ειδικά, για πρώτη φορά μητέρες, χρειάζονται την κατάλληλη προετοιμασία μέσω προγεννητικής παροχής συμβουλών όσον αφορά την καλή θρεπτική διατροφή, προγεννητικές ασκήσεις και τη φυσιολογία του σώματος πριν, κατά τη διάρκεια του τοκετού και μετά.

Διαβάστε τι περιλαμβάνουν τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού ώστε να κρίνετε αν τα χρειάζεστε...

-Αναλυτική ενημέρωση λειτουργίας γυναικείου οργανισμού.

-Αλλαγές στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της κύησης, ανάπτυξη εμβρύου.

-Συμβουλές για τη διατροφή, την άσκηση, τον ύπνο και τον τρόπο ζωής της εγκύου.

-Ανατομία και φυσιολογία τοκετού.

-Αναγνώριση συμπτωμάτων έναρξης τοκετού.

-Διδασκαλία διαχείρισης άγχους.

-Διδασκαλία μιας σειράς ασκήσεων προκειμένου η μέλλουσα μητέρα να γνωρίσει καλύτερα το σώμα της και με τη βοήθεια της αναπνοής της να εκπαιδευτεί ώστε να ελέγχει τους μύες του σώματος που συμμετέχουν στον τοκετό.

-Επεξήγηση σύγχρονων μεθόδων αναισθησίας.

-Ασκήσεις επαναφοράς της φυσικής κατάστασης του σώματος της μητέρας μετά τον τοκετό.

-Συμβουλές για το θηλασμό.

-Προσαρμογή νεογέννητου στην εξωμήτρια ζωή και τρόποι φροντίδας.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο άνδρας ο πολλά βαρύς πρέπει να βγάζει... πιο πολλά



Δεν αντέχει στην ιδέα ότι η σύντροφός του κερδίζει περισσότερα χρήματα.

Για τον άντρα τον «πολλά βαρύ» η ιδέα η σύντροφός του να βγάζει περισσότερα χρήματα από τον ίδιο μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση στη σχέση τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Fordham στις ΗΠΑ σε άντρες με «παραδοσιακές ιδέες» για τη σχέση των αντρών και των γυναικών, οι άντρες υπέφεραν αν η γυναίκα τους κέρδιζε περισσότερα λεφτά από εκείνους.

Όσοι δεν είχαν τόσο «παραδοσιακή σκέψη» δεν είχαν κανένα πρόβλημα με αυτό και με το να παίρνουν χρήματα από αυτές.

Σε γενικές γραμμές οι πιο «προοδευτικοί» άντρες ήταν πιο χαρούμενοι στις σχέσεις τους, ανέφεραν οι ερευνητές.
Καθώς πλέον στα ζευγάρια εργάζονται και τα δύο φύλα, η κατάσταση η γυναίκα να κερδίζει το ίδιο ή και περισσότερο από τον άντρα είναι όλο και πιο συχνή, με αποτέλεσμα οι άντρες που έχουν μεγαλώσει με την ιδέα ότι εκείνοι «φέρνουν τα λεφτά στο σπίτι και κερδίζουν το ψωμί της οικογένειας» να μη μπορούν να την ανεχτούν και να τη διαχειριστούν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διαδικτυακό περιοδικό Springer's journal Sex Roles.


Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα γαλακτοκομικά για λιγότερα εγκεφαλικά



Οι Σουηδοί που καταναλώνουν πολλά έχουν 12% λιγότερα επεισόδια.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αντιπροσωπεύουν το 17% των καρδιαγγειακών νόσων και τα ποσοστά θανάτου από εγκεφαλικό είναι 35% υψηλότερα στους έγχρωμους από ό,τι στους λευκούς. Η πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικά, τα οποία προκαλούνται από θρόμβους αίματος ή άλλα σωματίδια στα αγγεία του εγκεφάλου. Ένα πολύ μικρότερο ποσοστό των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι αιμορραγικά, εδώ τα αιμοφόρα αγγεία έχουν είτε διαρροή αίματος μέσα είτε στον υποσκληρίδιο χώρο είτε στους ιστούς, ασκώντας πιέσεις στα κύτταρα και τελικά προκαλείται δυσλειτουργία.

Η Αμερικανική καρδιολογική εταιρεία και η Αμερικανική εταιρεία εγκεφαλικών δίνουν κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη του πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου εντοπίζοντας 10 σημαντικούς παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, έξι ιατρικούς (υπέρταση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, κολπική μαρμαρυγή, διαβήτης, σχετικούς με τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, υπερβολική χρήση αλκοόλ, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και κακή διατροφή).

Αν και οι παράγοντες κινδύνου ποικίλλουν σε ισχύ για τους δύο τύπους των εγκεφαλικών επεισοδίων, όλοι συμβάλλουν στον κίνδυνο. Η κατανάλωση γάλακτος ή ασβεστίου (Ca), καλίου (Κ) και μαγνησίου (Mg), τα τρία μέταλλα που βρέθηκαν σε μεγάλες ποσότητες στο γάλα, επηρεάζουν θετικά, βελτιώνοντας τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς τους 10 παράγοντες, δηλαδή, την αρτηριακή πίεση, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και τις αθηρωματικές διαδικασίες.

Μελέτες

Έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα κάποιες μελέτες για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης γαλακτοκομικών και συχνότητας εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πολύ λίγα και τα ευρήματα των ερευνών σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αντιφατικά.

Πιο αναλυτικά, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Χονολουλού αναφέρει ότι οι άνδρες ιαπωνικής καταγωγής ηλικίας 55-68 ετών που δεν έπιναν γάλα είχαν διπλάσια πιθανότητα από τους άνδρες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα ποτήρια των 240ml γάλα την ημέρα, να παρουσιάσουν θρομβοεμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο (7,9 έναντι 3,7 περιπτώσεις ανά 100, αντίστοιχα) σε 22 χρόνια παρακολούθησης.

Παρά το γεγονός ότι η πρόσληψη του διατροφικού ασβεστίου συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, η πρόσληψη ασβεστίου από μη γαλακτοκομικές πηγές δεν συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι κι άλλα συστατικά του γάλακτος εκτός από το ασβέστιο, μπορεί να είναι σημαντικά (πιθανώς το κάλιο).

Επίσης, ο Iso και οι συνεργάτες του στη Nurses’ Health Study βρήκαν ότι τα τρία ιχνοστοιχεία, Ca, K και Mg, που υπάρχουν στο γάλα, ήταν κάθε ένα σχετιζόμενο με μειωμένο κίνδυνο από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά όχι από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Απ’ την άλλη, σε μια 8ετή προοπτική μελέτη ανδρών, ο Ascherio και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι φυτικές ίνες, το Κ, και το Mg ήταν το κάθε ένα αντίστροφα σχετιζόμενο με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, ισχυρίστηκαν ότι ούτε η συνολική πρόσληψη ασβεστίου, ούτε η πρόσληψη γαλακτοκομικών συσχετίστηκε με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε αυτή η μελέτη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να συνδεθεί κάθε ένα μεταλλικό στοιχείο που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα με το εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή είναι σημαντική η κατάλληλη ισορροπία στο μεταβολισμό και των τριών ιχνοστοιχείων (Ca, Mg και Κ). Στη συγκεκριμένη έρευνα, μολονότι το K έχει προφανώς τη μεγαλύτερη επίδραση, και τα τρία μέταλλα ενδεχομένως να συμβάλλουν στην μείωση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επίσης, βρέθηκε ότι η κατανάλωση πλήρων γαλακτοκομικών τροφίμων σχετίζονταν αντιστρόφως με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε μια ιαπωνική μελέτη κοορτή, αλλά όχι σε μια μελέτη Φιλανδών ανδρών ή ολλανδών ανδρών και γυναικών. Ο λόγος για τα αντιφατικά αποτελέσματα σ’ όλες αυτές τις έρευνες είναι ασαφής, αλλά μπορεί να σχετίζεται με το μικρό αριθμό των περιπτώσεων εγκεφαλικού επεισοδίου σε ορισμένες μελέτες, που οδηγούν σε αστάθεια της εκτίμησης του κινδύνου.

Επιπλέον, οι διαφορές στην ποσότητα και το είδος των γαλακτοκομικών τροφίμων που καταναλώνονται σε διαφορετικούς πληθυσμούς μπορεί εν μέρει να παίζει ρόλο για αυτά τα αντιφατικά ευρήματα. Οι πληθυσμοί στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής καταναλώνουν παραδοσιακά πολύ περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα από άλλους πληθυσμούς.

Η Σουηδία είναι μεταξύ των κορυφαίων 5 χωρών στον κόσμο με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Σε πληθυσμό της Σουηδίας που κατανάλωνε γαλακτοκομικά, εξετάστηκαν τα άτομα που κατανάλωναν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (με μέσο όρο τέσσερις μερίδες την ημέρα) και βρέθηκε ότι είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν καμιά κατανάλωση.

Εν ολίγοις, σύμφωνα με τις παραπάνω έρευνες, η πρόσληψη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν φαίνεται να είναι επιβλαβής, αλλά αν η σχέση γαλακτοκομικών και εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πραγματικά αντίστροφη, δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως και από όλες τις μελέτες. Σίγουρα, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες προκειμένου να καθοριστεί καλύτερα η απόδειξη της σχέσης μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η σωστή προσέγγιση τέτοιων ζητημάτων δεν θα πρέπει να είναι μονοδιάστατη. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι μια γενικότερα ισορροπημένη διατροφή, αποτελεί το κλειδί για την προστασία του αγγειακού μας συστήματος.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστήμονες στη μάχη κατά του AIDS



Μία ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο προετοιμάζει νέα θεραπεία.

Μια ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο προετοιμάζει μια νέα στρατηγική προκειμένου να ανακαλύψει τη θεραπεία για το AIDS, μια προσπάθεια εμπνευσμένη από την εκπληκτική ιστορία ενός Αμερικανού ασθενή, του Τίμοθι Ρέι Μπράουν, ο οποίος θεραπεύτηκε από την νόσο.

Η θεραπεία του Μπράουν, που έγινε σε νοσοκομείο του Βερολίνου, περιελάμβανε την «καταστροφή» του ανοσοποιητικού του συστήματος και τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από δότη με μια σπάνια γενετική ανωμαλία, η οποία αντιστέκεται στη μόλυνση από τον ιό HIV. Η διαδικασία όμως είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και δύσκολη να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει αντί να προσπαθήσουν να μιμηθούν την αγωγή που χορηγήθηκε στον Μπράουν, να ανακαλύψουν μια παρόμοια λύση, η οποία θα είναι λιγότερο δαπανηρή και πιο εύκολη στην εφαρμογή της.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν τρώνε για να μπορούν να… πιουν αλκοόλ



Τι είναι το φαινόμενο της «drunkorexia».

Οι νέες γυναίκες βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων, για να διατηρούνται στο επιθυμητό για τις ίδιες βάρος, επιλέγοντας να… κόψουν το φαγητό προκειμένου να μπορούν να πιουν αλκοόλ στις εξόδους τους, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως «drunkorexia» είναι πιο κοινό στις γυναίκες που σπουδάζουν, οι οποίες «πιέζονται» ψυχολογικά επειδή βγαίνουν έξω συχνά για ποτό, αλλά θέλουν να διατηρούνται και λεπτές.

Γνωρίζοντας ότι «πρέπει» να πιουν όταν βγαίνουν έξω… για να ταιριάζουν με την παρέα, αλλά επειδή δε θέλουν να παχύνουν από την κατανάλωση αλκοόλ, επιλέγουν να αποφεύγουν… γεύματα!

Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι, διεξήγαγαν έρευνα ανάμεσα σε φοιτητές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 16% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα ακολουθούν αυτή τη «μέθοδο». Ωστόσο, η πρακτική αυτή είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες, οι οποίες δήλωσαν ότι θέλουν να χάσουν βάρος και να μην ξοδέψουν πολλά λεφτά για να μεθύσουν!


 

Η επίκουρος καθηγήτρια δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου του Μιζούρι, Victoria Osborne, δήλωσε ότι η «μέθοδος» αυτή είναι ένας «τοξικός συνδυασμός» που μπορεί να προκαλέσει σωματική και ψυχική βλάβη στις γυναίκες, θέτοντάς τις και απέναντι στον κίνδυνο του αλκοολισμού.

«Εκτός του ότι στερούν από τον εγκέφαλο και τον οργανισμό τους τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται, ο συνδυασμός αυτός με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνος, καθώς μπορούν να προκληθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως δυσκολία στη συγκέντρωση, τη μελέτη και τη λήψη αποφάσεων» πρόσθεσε η ίδια.

Εκτός αυτού, οι γυναίκες μεταβολίζουν με διαφορετικό τρόπο από τους άντρες το αλκοόλ και είναι πιο επιρρεπείς σε βλάβες των ζωτικών τους οργάνων.



Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που γεννάνε μεγάλου βάρους μωρά



Τι στοιχεία αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Οι γυναίκες που γεννάνε μεγάλου βάρους μωρά στην πρώτη γέννα τους, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού αργότερα, σύμφωνα με μία νέα αμερικανο-νορβηγική επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά κάνει αυτή τη συσχέτιση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας Ράντεκ Μπουκόφσκι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τέξας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό "PLos ONE", εκτιμούν ότι η γέννηση ενός μεγαλόσωμου μωρού (πάνω από 3,75 κιλά) φαίνεται να σχετίζεται κατά την εγκυμοσύνη με υψηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων ορμονών στο αίμα της μητέρας (οιστρογόνων και άλλων), καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα άλλων ορμονών (των αντι-οιστρογόνων). Ο συνδυασμός αυτός γενικά αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου σε επόμενο στάδιο.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες με τα βαρύτερα νεογέννητα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα κατά 25% να έχουν αυξημένες τις ορμόνες που επηρεάζουν τόσο το βάρος του μωρού, όσο και τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Όπως είπε ο Μπουκόφκσι, «αυτό που συμβαίνει κατά την εγκυμοσύνη, έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία μίας γυναίκας». Τόνισε, πάντως, ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει πως κατ’ ανάγκη υπάρχει άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος και, έτσι, οι γυναίκες που γεννάνε μεγαλόσωμα πρώτα μωρά, δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα των τοκετών περίπου 25.000 γυναικών και βρήκαν ότι όσες γυναίκες γέννησαν τα πιο μεγάλα μωρά, είχαν κατά μέσο όρο δυόμιση φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με όσες γέννησαν τα μικρότερα μωρά. Ο αυξημένος κίνδυνος για την μητέρα είναι άσχετος με το βάρος της ίδιας και ανεξάρτητος σε σχέση με τους λοιπούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, όπως η ηλικία της γυναίκας κατά τον πρώτο τοκετό, η ηλικία της όταν είχε έμμηνο ρύση για πρώτη φορά και η ηλικία της που επήλθε η εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές, οι οποίοι επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν κι άλλες μεγαλύτερες έρευνες πάνω στο ζήτημα, ώστε να επιβεβαιωθούν ή όχι τα συμπεράσματά τους, ευελπιστούν ότι η μελέτη τους θα βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των γυναικών που κινδυνεύουν από τη νόσο, ακόμα και τέσσερις δεκαετίες προτού εμφανιστεί ο καρκίνος.
Ο θηλασμός του μωρού, η απόκτηση περισσότερων παιδιών από ένα, ο έλεγχος του βάρους της γυναίκας, η υγιεινή διατροφή της και η σωματική άσκηση είναι παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της επικίνδυνης ασθένειας. Η γέννηση του πρώτου παιδιού πριν την ηλικία των 30 ετών και η έλλειψη οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του μαστού αποτελούν σημαντικούς παράγοντες προστασίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Άγνοια και στιγματισμός εμποδίζουν τον αγώνα ενάντια στην Ηπατίτιδα



Στην Ελλάδα πάσχουν από ηπατίτιδα B ή C 400.000 άνθρωποι.

Άγνοια και στιγματισμός των ασθενών, αποτελούν τη μέγιστη απειλή για τον αγώνα ενάντια στην ηπατίτιδα. Η άγνοια οδηγεί τους ανθρώπους να υποθέσουν ότι δεν κινδυνεύουν, τους αποτρέπει από το να υποβληθούν σε εξετάσεις και να αρχίσουν θεραπεία και αποσπά την προσοχή της κοινής γνώμης από τα μηνύματα ευαισθητοποίησης, επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, στις 28 Ιουλίου, ο Στυλιανός Καραταπάνης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), διευθυντής Α' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου.

Έτσι, αφενός μεν αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης της λοίμωξης, αφού οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι απληροφόρητοι για τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης, αφετέρου δε, ενισχύεται ο στιγματισμός των φορέων και των πασχόντων.

Δυστυχώς κάθε χρόνο 1.500.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ηπατίτιδα, ενώ 500.000.000 πάσχουν από ηπατίτιδα Β και C, παγκόσμια, δηλαδή, 1 στους 12 ανθρώπους. Στη χώρα μας, 400.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

«Ηπατίτιδα: Είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις. Γνώρισέ την. Αντιμετώπισέ την. Εξετάσου». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας, που διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με σκοπό τον αποστιγματισμό, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, ώστε να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου.

Η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΕΜΗ, αποτελεί μια παγκόσμια επιδημία, που επηρεάζει τους πάντες, παντού, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε φυλή, ηλικία και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ηπατίτιδα, η Παγκόσμια Κοινότητα Ασθενών, καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλούν τις κυβερνήσεις να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του στιγματισμού με συνεχόμενες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Σε διαφορετική περίπτωση, υποστηρίζουν, όλες οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και της ίδιας της επιβίωσης των ασθενών θα πάνε χαμένες.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα το 81% των χωρών με χαμηλά εισοδήματα, δεν έχουν χρηματοδοτήσει καμία καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, ενώ 85% δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για μείωση ή αντιμετώπιση του στιγματισμού των ασθενών.

Η Χρόνια Ιογενής Ηπατίτιδα, ανέφεραν οι επιστήμονες, είναι ένα νόσημα που αντιμετωπίζεται και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ιαθεί πλήρως, εφόσον βέβαια υπάρξει έγκαιρος εντοπισμός των ασθενών και χορήγηση της κατάλληλης αντιικής αγωγής.

Στη θεραπευτική προσέγγιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β, βασικός στόχος είναι η επίτευξη μακροχρόνιας ιολογικής ύφεσης, ενώ στη χρόνια ηπατίτιδα C στόχος της θεραπείας είναι η εκρίζωση του ιού.

Δυστυχώς όμως, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, στην Ελλάδα σήμερα, η οικονομική κρίση δυσχεραίνει την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες, διότι αρκετοί δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ασφαλιστική κάλυψη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκε η δημιουργία και στην Ελλάδα Συλλόγου Ασθενών με Ηπατίτιδα. Ο Γιώργος Καλαμίτσης, ιδρυτικό μέλος, τόνισε ότι βασικός στόχος του Συλλόγου είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την Ηπατίτιδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Αμνηστία για τα «μαύρα» εισοδήματα



Μια τελευταία ευκαιρία δίνει στους φορολογουμένους το υπ. Οικονομικών.

Με διαδικασίες εξπρές και μέσω ειδικής ρύθμισης η κυβέρνηση σκοπεύει να παράσχει φορο-αμνηστία. Με ένα χαμηλό τίμημα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν στην Εφορία αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, όπως καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές και ομόλογα ακόμη και χρυσό ή κοσμήματα και έργα τέχνης μεγάλης αξίας που αποκτήθηκαν από μη νόμιμα κεφάλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει την επιβολή ενός χαμηλού «ελκυστικού» φόρου στα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν.

Επίσης, όπως αναφέρει το Έθνος, με τα κεφάλαια που θα δηλωθούν οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν όχι μόνο το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα κληθούν να δηλώσουν καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με εισοδήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από αυτά που είχαν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών.

Η νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζεται δεν θα περιλαμβάνει τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ δεν θα αφορά τους πολιτικούς, καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.



Διαβάστε περισσότερα...

Έως 1.300 θανάτους και 2.500 καρκίνους μπορεί να προκαλέσει η Φουκουσίμα



Τι αναφέρουν νέες εκτιμήσεις.

Η ραδιενεργή ακτινοβολία από το καταστροφικό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία μπορεί τελικά να προκαλέσει συνολικά έως 1.300 πρόωρους θανάτους και έως 2.500 περιστατικά καρκίνου στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις αμερικανών επιστημόνων, που υπολόγισαν τις συνέπειες για την παγκόσμια υγεία από το περυσινό συμβάν.

Ως πιο πιθανή μέση πρόβλεψη είναι να υπάρξουν 130 θάνατοι και 180 καρκίνοι, δηλαδή ένας σχετικά περιορισμένος αριθμός.

Οι περισσότεροι θάνατοι και οι περισσότεροι καρκίνοι αναμένεται να υπάρξουν στην ίδια την Ιαπωνία, ενώ πολύ λίγοι θάνατοι αναμένονται στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Τζέικομπσον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα ενέργειας και επιστήμης του περιβάλλοντος «Energy and Environment Science». Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, προβλέπεται ότι μακροπρόθεσμα θα έχουν 0 έως 12 θανάτους και 0 έως 30 καρκίνους από την ακτινοβολία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόκειται για την πιο πλήρη μέχρι σήμερα εκτίμηση του πώς μπορεί η ιαπωνική πυρηνική καταστροφή να αφήσει το στίγμα της στην υγεία των ανθρώπων τα επόμενα χρόνια, αν και οι εκτιμήσεις, που βασίζονται σε μοντέλα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι θάνατοι εκτιμώνται από 30 έως 1.300 (με καλύτερη πρόβλεψη τους 130) και οι καρκίνοι από 24 έως 2.500 (με καλύτερη πρόβλεψη τους 180).

Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται μάλλον να θέσουν σε αμφισβήτηση προηγούμενες ορισμένες υπεραισιόδοξες επιστημονικές αναφορές ότι η ραδιενέργεια, που απελευθερώθηκε στην περιοχή της Φουκουσίμα μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011, δεν θα είχε τελικά άξιες λόγου επιπτώσεις για την υγεία των Ιαπώνων.


Σε κάθε περίπτωση, η νέα μελέτη καθησυχάζει τους φόβους που είχαν εκφραστεί σε άλλες χώρες, πέρα από την Ιαπωνία, ότι η καταστροφή ίσως είχε εκτεταμένες επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων τους, κάτι που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Οι εκτιμώμενοι μελλοντικοί θάνατοι θα πρέπει να προστεθούν στους περίπου 600 θανάτους, οι οποίοι συνέβησαν κυρίως λόγω στρες και κόπωσης (ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων) κατά τη διαδικασία εκκένωσης μετά το συμβάν, το χειρότερο στην ιστορία των πυρηνικών αντιδραστήρων μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία το 1986.
Οι αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα παγκόσμιο ατμοσφαιρικό μοντέλο για να προβλέψουν τη διασπορά του ραδιενεργού υλικού και ένα δεύτερο μοντέλο για να εκτιμήσουν τις συνέπειες για την υγεία όσων εκτέθηκαν στην ακτινοβολία σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Αν και η ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το ατύχημα της Φουκουσίμα, μόλυνε μια «νεκρή ζώνη» αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τις κατεστραμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις, χαμηλά μόνο επίπεδα ραδιενεργών υλικών ανιχνεύθηκαν στην Ευρώπη και την Αμερική. Η περισσότερη ραδιενέργεια έπεσε στον Ειρηνικό ωκεανό και μόνο το 19% υπολογίζεται ότι έπεσε σε ξηρά, αντίθετα με το Τσερνομπίλ, όταν η περισσότερη ραδιενέργεια είχε πέσει στο έδαφος της Ρωσίας, της Ουκρανίας και άλλων γειτονικών χωρών.

Στην περίπτωση της Φουκουσίμα, εκτός από 10-12 εργαζόμενους, που έχασαν τη ζωή τους μέσα στα ίδια τα πυρηνικά εργοστάσια, δεν έχουν αναφερθεί ακόμα θάνατοι πολιτών που να έχουν προέλθει άμεσα από την έκθεση στη ραδιενεργή ακτινοβολία.

Όμως, σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες, οι συνέπειες για την υγεία θα χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες εωσότου εκδηλωθούν. Ο κίνδυνος είναι αναλογικά μεγαλύτερος για τα παιδιά που έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Το δεύτερο εξυπνότερο πλάσμα



Τον τίτλο του «δεύτερου εξυπνότερου πλάσματος στον πλανήτη», δίνουν στο δελφίνι οι επιστήμονες, το θηλαστικό που «μοιράζεται» με τους ανθρώπους γονίδια και βασικά εξελικτικά χαρακτηριστικά. Ο εγκέφαλος των δελφινιών μοιάζει πολύ με του ανθρώπου, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Γενετικής Ιατρικής και Εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Ντιτρόιτ.

Το μεγάλο μέγεθος του εγκεφάλου και στα δύο είδη είναι το πρώτο κοινό στοιχείο, ενώ τους ειδικούς εντυπωσιάζει η παρόμοια εξέλιξη των γονιδίων του νευρικού συστήματος καθώς και του μεταβολισμού. Τα δελφίνια επίσης διαθέτουν γονίδια που στον άνθρωπο σχετίζονται με την ευφυΐα και τις γνωσιακές ικανότητες.

«Ξέρουμε εδώ και καιρό ότι τα δελφίνια συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο έξυπνα θηλαστικά και ότι μπορούν να κάνουν πολλά από αυτά που κάνουν οι ανθρωποειδείς πίθηκοι, όπως ότι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, επικοινωνούν ή μιμούνται τους ανθρώπους. Οι εγκέφαλοί τους είναι ξεχωριστοί και διαφορετικοί», λέει ο Μάικλ Μαγκάουεν, ερευνητής στο επιστημονικό Κέντρο και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B».

Ο Μαγκάουεν και οι συνεργάτες του συνέκριναν 10.000 γονίδια που παράγουν πρωτεΐνες από το γονιδίωμα του δελφινιού με αντίστοιχα γονίδια από άλλα ζώα (αγελάδα, άλογο, σκύλος, ποντίκι, ελέφαντας, κότα) και από τον άνθρωπο.

Διέκριναν, έτσι, ότι οι περισσότερες ομοιότητες εντοπίζονται ανάμεσα στα δελφίνια, στους ελέφαντες και στους ανθρώπους, τα τρία είδη που ξεχωρίζουν για την εξυπνάδα τους και το μεγάλο μέγεθος του εγκεφάλου τους και σύμφωνα με τους επιστήμονες, διαθέτουν γονίδια που παρουσιάζουν εξελικτικά καθυστερημένη μοριακή ανάπτυξη.


Πηγή:
Διαβάστε περισσότερα...

Σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος από τη Continental



Στόχος η αποφυγή πολλαπλών συγκρούσεων.

Η γερμανική ADAC Accident Research σε πρόσφατη έρευνά της αποφάνθηκε πως το ένα τέταρτο των συνολικών δυστυχημάτων που καταλήγουν σε τραυματισμούς, οφείλεται στις λεγόμενες δευτερεύοντες ή πολλαπλές συγκρούσεις.

Μια σύγκρουση στο διαχωριστικό του δρόμου ή ένα χτύπημα στον μπροστινό μας ακόμα και με σχετικά χαμηλή ταχύτητες δεν ακούγεται τόσο τρομαχτικό εκ πρώτης όψεως.

Στην πραγματικότητα όμως, η αδυναμία του οδηγού να ελέγξει το όχημά του στα δευτερόλεπτα που ακολουθούν της σύγκρουσης, λόγω σοκ ή αδυναμίας φρεναρίσματος, μπορεί να γίνει η αιτία να προκληθεί δεύτερο ατύχημα, η σοβαρότητα του οποίου σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει αυτή της αρχικής σύγκρουσης.

Η γερμανική εταιρεία Continental Automotive Systems ανακοίνωσε ένα σύστημα ασφαλείας που σχεδιάστηκε για να προλαμβάνει τέτοιου είδους ατυχήματα, μειώνοντας τον κίνδυνο τόσο για τους επιβάτες του οχήματος όσο και για τους υπόλοιπους οδηγούς.

Το σύστημα αυτό ονομάζεται «Post Crash Braking Technology» και ενεργοποιείται μετά την αρχική σύγκρουση, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον αερόσακο του αυτοκινήτου. Εφόσον ανιχνεύσει σύγκρουση μειώνει αυτόματα και όσο πιο γρήγορα γίνεται την ταχύτητα του οχήματος, αφαιρώντας όσο περισσότερη κινητική ενέργεια μπορεί από αυτό προτού ο οδηγός χάσει τον έλεγχο.



Σημαντικό χαρακτηριστικό επίσης είναι πως το σύστημα θα απενεργοποιείται αυτόματα εάν ο οδηγός πατήσει γκάζι ή φρένο μετά την πρώτη σύγκρουση.

Δεν είναι ακόμα γνωστό πότε η συγκεκριμένη τεχνολογία θα ενσωματωθεί και θα εμφανιστεί στα οχήματά μας. Η Continental σημειώνει πως η τεχνολογία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με ένα γερμανικό κατασκευαστή αυτοκινήτων, χωρίς όμως να αποκαλύπτει ποιον.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ρήγμα διώχνει τους κατοίκους


SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι της Μαυροπηγής στην Πτολεμαΐδα λόγω του ρήγματος που απειλεί το χωριό.

Από τους 350 κατοίκους της Μαυροπηγής τους τελευταίους 12 μήνες έχουν αποχωρήσει ήδη οι 100 και έπονται και άλλοι.

Η κατάσταση του ρήγματος χειροτερεύει και επεκτείνεται αφού το γεωλογικό αυτό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πλέον μέσα στο χωριό.

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί μέσα στα σπίτια από τις μετακινήσεις των εδαφών αυξάνονται και οι κάτοικοι όπως δηλώνουν δεν ξέρουν που θα εγκατασταθούν καθώς υπάρχουν αντιρρήσεις για την τοποθεσία που επιλέχθηκε.



Διαβάστε περισσότερα...

Φοροαπαλλαγές τριών ταχυτήτων



Ποιες εκπτώσεις δαπανών μπαίνουν στο στόχαστρο.

Σχέδιο για περικοπές και καταργήσεις εκατοντάδων ρυθμίσεων που προβλέπουν φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των διαδικασιών που έχει ήδη δρομολογήσει για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδους 2012 - 2016, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές φθινόπωρο θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση φορολογικών εσόδων τουλάχιστον κατά 3 δισ. ευρώ από τον περιορισμό και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, μεταξύ αυτών που θα καταργηθούν είναι οι εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής κ.α. για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια οικογενειακά εισοδήματα πάνω από ένα όριο.

Θα καταργηθεί επίσης η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τα τεκμαρτά μισθώματα από ιδιοκατοίκηση. Ουσιαστικά θα επιβληθεί φόρος σε μη πραγματικά εισοδήματα, τα οποία, ωστόσο, η εφορία θεωρεί ότι «αποκτούν», όσοι φορολογούμενοι μένουν σε δικά τους σπίτια, με την έννοια ότι έχουν κάποιο οικονομικό όφελος, επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο.

Το «όφελος» αυτό ονομάζεται από την εφορία «τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση» και ο υπολογισμός του γίνεται με πολλαπλασιασμό του ποσοστού 3,5% επί την τιμή ζώνης ανά τ.μ. της περιοχής του ακινήτου, επί το «συντελεστή παλαιότητας» και επί έναν ακόμα ειδικό συντελεστή κλιμακούμενο ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ.

Επίσης, τα σχέδια του υπ. Οικονομικών προβλέπουν μεταξύ άλλων κατάργηση των μειώσεων στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους. Θα καταργηθούν ακόμη οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές και συγκεκριμένα η πρόσθετη μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο, η οποία προβλέπεται για φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα και προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές.


Διαβάστε περισσότερα...