Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Κάθε μέρα πεθαίνουν 1.000 γυναίκες στη γέννα

Κάθε μέρα πεθαίνουν 1.000 γυναίκες στη γέννα

Το 15% των εγκύων κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από επιπλοκές.

Κάθε μέρα πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού ή εξαιτίας επιπλοκών που συνδέονται με την εγκυμοσύνη περίπου 1.000 γυναίκες, την ώρα που αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν, όπως και εκείνοι των νεογνών, αναφέρει η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

«Σε όλο τον κόσμο το 15% των εγκύων κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από επιπλοκές που μπορούν να τις οδηγήσουν στο θάνατο» είπε η Κάρα Μπλάκμπερν, υπεύθυνη για την υγεία των γυναικών των MSF.

«Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές μαιευτικές υπηρεσίες είτε ζουν στο Σίδνεϊ, το Πορτ-ο-Πρενς ή το Μογκαντίσου» υπογράμμισε η Μπλάκμπερν.

Σε έκθεσή της με τον τίτλο «Μητρική θνησιμότητα: μία κρίση που μπορεί να αποφευχθεί» η οργάνωση αναφέρει πώς η παροχή έκτακτων μαιευτικών υπηρεσιών σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων μπορεί να σώσει ζωές.

Σύμφωνα με τους MSF η λύση περνά από την εφαρμογή επαρκών προγραμμάτων κυρίως για τις περιπτώσεις επιπλοκών στη γέννα, την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού, την πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό και το κατάλληλο ιατρικό υλικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζετε για το διαβήτη

Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζετε για το διαβήτη

Απλές συμβουλές προς τους ασθενείς.

Δέκα απλά μυστικά για να μπορέσουν οι ασθενείς με διαβήτη να εξοικειωθούν με την ασθένεια τους.

- Άτομα που έχουν διαβήτη μπορούν να τρώνε γλυκά αρκεί να είναι σε λογικές ποσότητες! Ακόμα και τα sugar - free προϊόντα έχουν θερμίδες που μπορεί να επηρεάσουν τη γλυκόζη στο αίμα

- Τα παπούτσια πρέπει να είναι καλά. Δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα ορθοπαιδικά, αρκεί να είναι άνετα, γιατί οι διαβητικοί μπορεί να αγνοήσουν έναν ερεθισμό ή μια πληγή στα δάχτυλα του ποδιού αλλά είναι πιο επιρρεπείς στις μολύνσεις.

- Δεν πρέπει να τρώνε μόνο φρούτα! Τα πολλά φρούτα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. 'Ενα ολόκληρο φρούτο είναι προτιμότερο από ένα χυμό.

- Προσοχή στα κρυολογήματα και τις ιώσεις! Μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης και να προκαλέσουν επιπλοκές

- Οι γυναίκες που έχουν διαβήτη μπορούν να κάνουν παιδιά χωρίς να έχουν πρόβλημα. Με καλή διατροφή και σε συνεργασία πάντα με ένα γιατρό θα γεννηθεί ένα υγιές μωρό χωρίς προβλήματα στην εγκυμοσύνη.

- Η σωματική άσκηση βοηθά. Δε χρειάζονται υπερβολές όμως. Αρκεί η γυμναστική να διαρκεί περίπου 50 λεπτά για τρεις φορές τη βδομάδα.

- Προσοχή στο σωματικό βάρος. Τα επιπλέον κιλά μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις.

- Δε χρειάζεται να αποφεύγουν το αλάτι, απλά να είναι μικρότερη η κατανάλωση. Περίπου 2/3 του κουταλιού της σούπας είναι αρκετή ποσότητα ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

- Προσοχή στη στοματική υγιεινή. Ο διαβήτης ευνοεί τις βακτηριακές μολύνσεις γι 'αυτό ένα καλό βούρτσισμα δύο φορές τη μέρα είναι αρκετό.

- Οι πληγές και τα τραύματα θέλουν προσοχή γιατί είναι πιο δύσκολο να επουλωθούν. Ένα τραύμα πρέπει να είναι καλυμμένο με κάποιον επίδεσμο για να επουλωθεί πιο γρήγορα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο για αλλαγή συσκευασίας φαρμάκων που διατίθενται εκτός νοσοκομείων



Για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των μεγάλων συσκευασιών.

Σχέδιο για την αλλαγή της συσκευασίας φαρμάκων που διατίθενται εξωνοσοκομειακά, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των μεγάλων συσκευασιών με ποσότητες φαρμάκων, που δεν είναι πάντοτε αναγκαίες για τους ασθενείς.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, τα σενάρια που μελετώνται περιλαμβάνουν αλλαγή συσκευασιών, ώστε να υπάρχουν επιλογές στις αναγκαίες ποσότητες κάθε φαρμάκου ή ακόμη και χορήγηση φαρμάκων από βάζα που θα υπάρχουν στα φαρμακεία και ο φαρμακοποιός θα βάζει όσα χρειάζεται σε δική του συσκευασία προσθέτοντας την απαιτούμενη ετικέτα. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, το σχέδιο δεν θα προλάβει να πάει στη Βουλή λόγω εκλογών, αλλά εκείνος έχει δώσει εντολή να προετοιμαστεί ώστε να το βρει έτοιμο όποιος τον διαδεχθεί στο υπουργείο.

Στην κατεύθυνση της αλλαγής του πλαισίου για τις συσκευασίες κινείται το υπουργείο, μετά από εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι κάθε χρόνο πετιούνται στα σκουπίδια φάρμακα αχρησιμοποίητα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ. Μόνο στη Θεσσαλονίκη που είχε δημιουργηθεί δίκτυο διαχείρισης ληγμένων φαρμάκων διαπιστώθηκε ότι κάθε χρόνο πετιούνται 15 τόνοι φάρμακα.

Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τις επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για το πρόγραμμα φύλαξης, διαχείρισης και καταστροφής οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσης. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ήδη και θα υλοποιηθεί από τα φαρμακεία. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 7.500 κάδοι υποδοχής φαρμάκων που είτε έχουν λήξει είτε δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μέσα στις επόμενες ημέρες οι κάδοι θα ανέλθουν σε 10.000 συνολικά σε 10.000 διαφορετικά φαρμακεία. Από εκεί τα φάρμακα μεταφέρονται στην αποθήκη του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα και όλο αυτό το υλικό θα εξάγεται στη Γερμανία επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργοστάσιο καταστροφής.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο επικίνδυνές οι πατάτες από τα χάμπουργκερ!

Πιο επικίνδυνές οι πατάτες από τα χάμπουργκερ!

Κύριες υπεύθυνες για την παχυσαρκία σύμφωνα με επιστήμονες.

Οι πατάτες μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνες για την υγεία, ακόμη και από τα χάμπουργκερ που τρώμε σε αλυσίδες fastfood, υποστηρίζουν οι επιστήμονες!

Στο στόχαστρο ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μπήκε το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων καθώς, τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, φανέρωσαν μεγαλύτερες πιθανότητες παχυσαρκίας εάν καταναλώνουμε καθημερινά πατάτες.

Μάλιστα, ανεξάρτητα από τη μορφή που καταναλώνονται, θεωρούνται ο κύριος υπεύθυνος για το πρόβλημα της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ.

Η έρευνα των επιστημόνων έγινε σε δείγμα 120.000 ανθρώπων, και όπως υποστήριξαν εάν η κατανάλωση είναι σε καθημερινή βάση, τότε είναι πιο επικίνδυνες από το junk food, τα αναψυκτικά ή τα γλυκά! Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι τα παραπάνω διατροφικά προϊόντα δεν δημιουργούν προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η μείωση του συγκεκριμένου φαγητού δεν είναι εύκολη υπόθεση μιας και είναι ιδιαιτέρως εθιστικές!


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα στα τέσσερα παιδιά τραυλίζει



Μια πάθηση που «χτυπάει» και τους ενήλικες.

Ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας (5%) εμφανίζουν για κάποιο χρονικό διάστημα δυσχέρεια στη ροή της ομιλίας και κάποια από αυτά μπορεί να εδραιώσουν έναν μόνιμο τραυλισμό, ο οποίος να τα συνοδεύει σε όλη τους τη σχολική και ενήλικη ζωή. Ο τραυλισμός δεν αφορά μόνο τα παιδιά παιδιά, αλλά και τους ενήλικες.

Ο τραυλισμός εκδηλώνεται λεκτικά κυρίως με επαναλήψεις συλλαβών, λέξεων και φράσεων, επιμηκύνσεις φθόγγων και ορισμένες φορές με αντανακλαστικές συσπάσεις (τικ) των μυών του προσώπου και του σώματος.

Συναισθηματικά ο τραυλισμός εκδηλώνεται με αισθήματα ντροπής και απόρριψης, φόβο και αποφυγή της λεκτικής επικοινωνίας. Τα πρόσωπα που τραυλίζουν μπορεί να γίνουν αντικείμενο κοροϊδίας, απομονώνονται ή αποκλείονται από επαγγελματικές θέσεις.

Στις 6 Μαρτίου εορτάστηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας και σε αυτό το πλαίσιο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών διοργανώνει έως και το τέλος του μήνα σειρά δραστηριοτήτων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη επιτυχία για το «κίνημα της πατάτας» στη Λάρισα



«Έφυγαν» 25 τόνοι μέσα σε δυόμιση ώρες.

Το «κίνημα της πατάτας» έφτασε σήμερα στη Λάρισα, όπου περί τους 25 τόνους πατάτες Νευροκοπίου διατέθηκαν από παραγωγούς σε 560 πολίτες σε λιγότερο από δυόμιση ώρες.

Από νωρίς το πρωί ήταν σταθμευμένες στον χώρο της σκεπαστής αγοράς της Λάρισας δύο μεγάλες νταλίκες φορτωμένες με δεκάδες τσουβάλια πατάτες. Η οργάνωση των μελών του κινήματος «Ενεργοί πολίτες» της Λάρισας, που ανέλαβε και την πρωτοβουλία για τη διάθεση του προϊόντος, ήταν άρτια, οπότε δεν υπήρχε ούτε αναμονή ούτε ταλαιπωρία για κανέναν. Τουλάχιστον 50 άτομα, εθελοντές του κινήματος μετείχαν στη διάθεση του προϊόντος.

Το κίνημα «Ενεργοί πολίτες» θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στη διάθεση και άλλων προϊόντων, όπως ρύζι από τη χαλάστρα Χαλκιδικής, λάδι, μήλα Αγιάς, μέλι και άλλα, ενώ υπάρχει η σκέψη για επέκταση και σε άλλες κοινωνικές δράσεις.

Αρωγοί στην προσπάθεια ήταν σήμερα η Οικολογική Ομάδα η «Γη μας», οι μαθητές της Αβερωφείου Γεωργικής σχολής και η Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Λάρισας.

Διάθεση πατάτας στη Λάρισα θα γίνει και το επόμενο Σάββατο, καθώς ήταν αρκετοί οι πολίτες που προσήλθαν χωρίς να έχουν δηλώσει εκ των προτέρων συμμετοχή και δεν κατάφεραν να προμηθευτούν το προϊόν.


Διαβάστε περισσότερα...

Μικρά «μυστικά» για μια καλύτερη ποιότητα ζωής



Αποκτήστε ευεξία αλλάζοντας ορισμένες από τις καθημερινές σας συνήθειες.

Μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουμε, μπορούμε να επιτύχουμε αλλάζοντας ορισμένες καθημερινές μας συνήθειες.

Όσο ασήμαντες φαίνονται οι αλλαγές αυτές, άλλα τόσο σημαντικές είναι για την υγεία.

Οι επιστήμονες της υγείας Χρήστος Πίτσαβος, Νίκος Παπαϊωάννου και Αντώνης Καφάτος δίνουν τις συμβουλές τους για τις αλλαγές που θα μπορούσαμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, χαρίζοντάς μας ευζωία.

Αφαιρέστε ένα γραμμάριο αλάτι την ημέρα από το φαγητό


Έρευνα από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λίβερπουλ, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σαν Φραντσίσκο, έδειξε ότι περισσότερες από 21.000 άνθρωποι στη Βρετανία θα επιβίωναν από τη στεφανιαία νόσο αν έτρωγαν μόνο ένα γραμμάριο λιγότερο αλάτι την ημέρα, προσέθεταν ένα φρούτο στην καθημερινή τους διατροφή και αντικαθιστούσαν το 1% της προσλαμβανόμενης ενέργειας από κορεσμένα λίπη (ζωικά) ή υδρογονωμένα λίπη, με ακόρεστα (φυτικά).

Να θυμάστε ότι με κάθε αναποδογύρισμα της μέσης αλατιέρας πέφτει στο φαγητό ποσότητα αλατιού έως μισό γραμμάριο, ενώ κάθε κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι περίπου 5 γραμμάρια.

Αντικαταστήστε τα μυτερά παπούτσια με στρογγυλά ή τετράγωνα


Οι καλύτεροι πελάτες των ορθοπεδικών γιατρών είναι οι γυναίκες που φορούν μυτερά παπούτσια! «Τα παπούτσια με τριγωνική μύτη παραμορφώνουν τα δάκτυλα και προκαλούν στις γυναίκες τα επώδυνα κότσια (την παραμόρφωση του μεγάλου βλαισού δακτύλου)», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Να φοράτε αντηλιακό το χειμώνα ή τις συννεφιασμένες ημέρες


«Τα αντηλιακά δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι και την ηλιοφάνεια», υπογραμμίζει ο δερματολόγος Νικ Λόουι, σύμβουλος στο Νοσοκομείο University College στο Λονδίνο. «Η UVA ακτινοβολία, ο ύπουλος εχθρός του δέρματος, είναι παρούσα όλο τον χρόνο και διαπερνά σύννεφα και γυαλιά. Γι' αυτό, να φοράτε κάθε μέρα αντηλιακό (που θα καλύπτει την UVA ακτινοβολία), το χειμώνα με δείκτη προστασίας 15 και το καλοκαίρι με δείκτη προστασίας 30».

Να τρώτε τροφές με διάφορα χρώματα


Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που θωρακίζουν την υγεία, καθώς και θρεπτικά συστατικά που δρουν συνεργικά με άλλα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C από τα φρούτα ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι. Καθημερινά, λοιπόν, σκεφθείτε αν φάγατε κάτι με χρώμα πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

Μειώστε τις ημερήσιες θερμίδες σας κατά 250 την ημέρα


Θα χάνετε ένα περιττό κιλό τον μήνα, απλώς αφαιρώντας από τη διατροφή σας π.χ. ένα ντόνατς (218 θερμίδες), μισή σοκολάτα γάλακτος (265 θερμίδες), μια γκοφρέτα (203 θερμίδες), δύο αναψυκτικά (129 θερμίδες το ένα), αλλάζοντας τα δύο πλήρη γαλακτοκομικά γιαούρτια (212 θερμίδες το απλό και 230 το στραγγιστό) με άπαχα (82 θερμίδες το ένα), αντικαθιστώντας την τυρόπιτα στο κολατσιό (280 θερμίδες) με ένα μήλο (71 θερμίδες), ένα αχλάδι (49 θερμίδες), ένα ροδάκινο (66 θερμίδες), 20 κεράσια (24 θερμίδες) ή 10 φράουλες (27 θερμίδες).

«Η μείωση του σωματικού βάρους κατά 5 κιλά, μπορεί να ελαττώσει την κακή χοληστερόλη (LDL) κατά περίπου 5%-8%, ενώ για κάθε κιλό που χάνετε αυξάνεται η καλή χοληστερόλη (HDL) κατά 0,35 μονάδες», λέει ο κ. Πίτσαβος.

«Επιπλέον, η βελτίωση του δείκτη μάζας σώματος και η απόκτηση του ιδανικού (για το ύψος και τις σωματικές δραστηριότητες κάθε ατόμου) βάρους επαναφέρει τη συστολική και διαστολική πίεση στα φυσιολογικά επίπεδα».

Μη φοράτε τελείως ίσια παπούτσια


«Μια μικρή ανύψωση (τακούνι 1,5 - 3 εκατοστά) είναι απαραίτητη για τη στατική του σώματος», λέει ο κ. Παπαϊωάννου. «Έτσι, κατανέμεται το βάρος του σώματος σε όλη την επιφάνεια του πέλματος και όχι μόνο στις φτέρνες και δεν ταλαιπωρείται η μέση σας».

Μην τρώτε ένα μόνο γεύμα την ημέρα


«Τα γεύματά μας κατά τη διάρκεια μίας ημέρας δεν πρέπει να υπερβαίνουν συνολικά τα πέντε ή να είναι λιγότερα από τρία, για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας», εξηγεί ο κ. Πίτσαβος.

«Να τρώτε τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο μικρότερα στα μεσοδιαστήματα (κατά προτίμηση ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι)», σημειώνει.

Μοιράστε λοιπόν το φαγητό της ημέρας, για να έχετε ομοιόμορφη απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα και επομένως αύξηση της σωματικής και διανοητικής αντοχής και αποφυγή της υπνηλίας.

Να δουλεύετε στη σωστή εργονομική θέση

Η κακή στάση μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή καταπονεί τον αυχένα, τη σπονδυλική στήλη και τους καρπούς, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πόνοι στη μέση και το σβέρκο καθώς και φλεγμονές.

«Η οθόνη πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών για να μη σκύβετε», συμβουλεύει ο κ. Παπαϊωάννου. «Κάτω από τον καρπό πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλαράκι (pad), για να μην προκαλούνται τενοντίτιδες. Η ράχη πρέπει να στηρίζεται καλά στην καρέκλα. Η καρέκλα πρέπει να είναι περιστρεφόμενη, ώστε να μη στρέφουμε το σώμα μας προς την οθόνη».

Κάνετε ασκήσεις ενώ βλέπετε τηλεόραση


Καθώς βλέπετε τηλεόραση, μπορείτε να ξαπλώστε στο χαλί για διατάσεις του κορμού (πολύ ανακουφιστικές μετά την καθιστική δουλειά στο γραφείο) και μερικές ασκήσεις κοιλιακών μυών, οι οποίοι δεν γυμνάζονται με τις καθημερινές εργασίες.

Μπορείτε επίσης να κάνετε μερικές ασκήσεις με μπάλα γυμναστικής, είτε πατώντας τα πόδια στο πάτωμα και τεντώνοντας προσεκτικά την πλάτη στην επιφάνειά της είτε κάνοντας κυκλικές κινήσεις με τους γοφούς ενώ κάθεστε πάνω στην μπάλα.

Μια άλλη ιδέα είναι να κάθεστε όρθιοι στο ένα πόδι για ένα λεπτό (κάνοντας εναλλαγή με το άλλο πόδι την επόμενη φορά) ενώ πλένετε τα δόντια σας. Είναι μια καλή άσκηση ισορροπίας.

Να τρώτε 5-6 καρύδια την ημέρα


«Σας δίνουν την επαρκή ποσότητα των ω-3 λιπαρών οξέων (α-λινολεϊκού οξέος) για πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου και των εγκεφαλικών επεισοδίων», εξηγεί ο κ. Καφάτος.

Πλένετε τα χέρια σας μόλις μπείτε στο σπίτι


«Πολλοί ιοί μπορεί να περάσουν πολύ εύκολα από τα χέρια σας στον οργανισμό σας. Έτσι, το χερούλι της πόρτας, του δημόσιου κτιρίου ή οι χειρολαβές στο μετρό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να πιάσετε», λέει ο καθηγητής Ρον Εκλις, διευθυντής του Κέντρου Κοινού Κρυολογήματος στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

«Προσπαθώ πάντα να έχω τα χέρια στην τσέπη μου ή να διαβάζω στο τρένο ένα βιβλίο και όταν γυρνώ στο σπίτι πλένω τα χέρια μου με πολύ σαπούνι και ζεστό νερό», εξηγεί ο καθηγητής.

«Προσέξτε, επίσης, αν είστε κουρασμένοι, να μην τρίψετε τα μάτια σας με άπλυτα χέρια, είναι ένα σημείο εισόδου για κάθε ιό», προσθέτει.

Μην πίνετε πάνω από 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα


«Κατά προτίμηση, ο καφές να είναι φίλτρου ή ελληνικός», συνιστά ο κ. Πίτσαβος. «Η κατάχρηση στην κατανάλωση καφέ αυξάνει την αρτηριακή πίεση και αυτή, τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο».

Μη μιλάτε για δουλειές και προβλήματα όταν βγαίνετε για ψυχαγωγία


Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε όταν βγαίνετε για διασκέδαση είναι να μιλάτε για προβλήματα, σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ Κάρι Κούπερ.

«Νομίζετε ότι κάτι κάνετε για το πρόβλημά σας, αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνετε τίποτα», λέει. «Αντίθετα, ένας καφές ή μια βόλτα με ένα φίλο χωρίς δυσάρεστες συζητήσεις είναι η καλύτερη στρατηγική για να αντιμετωπίσετε το στρες».

Προσθέστε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο καθημερινό γεύμα σας


«Η κατανάλωση αλκοόλ καθημερινά και σε μικρές ποσότητες (1-2 μικρά ποτήρια) έχει αποδειχθεί ότι δρα προστατευτικά και βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και όλων των αγγείων», λέει ο κ. Πίτσαβος. «Ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες».

Μην παρακοιμάστε τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες


Πολλές ημικρανίες αναφέρονται και ως «πονοκέφαλοι του weekend», γιατί συχνά εμφανίζονται τα πρωινά του Σαββάτου ή της Κυριακής, σύμφωνα με τον δρ. Αντριου Ντόουσον, κλινικό διευθυντή του PCT στο Κεντ.

«Οι αλλαγές στο ωράριο του ύπνου έχουν θεαματικό αποτέλεσμα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνες για την ισορροπία των ορμονών, που μπορεί να πυροδοτήσουν πονοκεφάλους. Γι' αυτό, προσπαθήστε να ακολουθείτε κατά το Σαββατοκύριακο, το ίδιο περίπου ωράριο με τις καθημερινές. Αν πάλι αισθάνεστε κουρασμένοι, μπορείτε να κοιμηθείτε για λίγο το μεσημέρι».

Να κάνετε εντατική γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα επί 10 λεπτά


Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Physiology», η εναλλαγή σύντομων εκρήξεων έντονης άσκησης με μικρές περιόδους αδράνειας δίνει καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερο χρόνο και κόπο.

«Κάνοντας εντατικά δέκα μονόλεπτα π.χ. στο ποδήλατο γυμναστικής και διακόπτοντας για ένα λεπτό, επί τρεις φορές την εβδομάδα, έχει τα ίδια αποτελέσματα για τους μυς με πολλές ώρες συμβατικής άσκησης η οποία δεν γίνεται το ίδιο εντατικά», λέει ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά, Μάρτιν Γκιμπάλα.

Η καλύτερη στιγμή για αγορά νέων παπουτσιών είναι κατά το τέλος της ημέρας


«Επειδή τα πόδια πρήζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, το μέγεθος το πρωί είναι συνήθως διαφορετικό από το βράδυ και αν αγοράσετε παπούτσια τις πρωινές ώρες, αυτά θα ταλαιπωρήσουν τα πέλματά σας και θα παραμορφώσουν τα δάκτυλά σας», σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου.

Να αναπνέετε όπως τα μωρά


«Το στρες λειτουργεί αθροιστικά, γι' αυτό βρείτε μικρά “παράθυρα χρόνου” κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποσυμπιέζεστε από το άγχος με λίγες καλές αναπνοές», λέει ο δρ. Νιλ Σαχ, διευθυντής της βρετανικής εταιρείας Διαχείρισης του Στρες.

«Το στρες προκαλεί μικρές αναπνοές που αφήνουν το διάφραγμα ακίνητο με αποτέλεσμα να κάνουν όλη τη δουλειά οι μύες του θώρακα. Ο μύες αυτοί γίνονται ολοένα στενότεροι και στο τέλος μιας ημέρας με έντονο στρες, αισθάνεστε τους ώμους σας να έχουν φθάσει στα… αυτιά σας!»

Να παίρνετε λοιπόν βαθιές αναπνοές σαν να έχετε μια μπάλα που φουσκώνει κάτω από την κοιλιά. Να κρατάτε την αναπνοή αυτή για 5 - 6 δευτερόλεπτα και να εκπνέετε αργά από τη μύτη.

«Αν επαναλαμβάνετε τη διαδικασία δέκα φορές κάθε δύο ώρες θα αισθάνεστε διαφορετικός άνθρωπος στη δουλειά», λέει ο δρ. Σαχ. «Το αποκαλώ αναπνοή μωρού, γιατί όλοι γεννιόμαστε με καλή αναπνοή».


Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η χρόνια νεφρική νόσος



Ποια είναι τα συμπτώματα και τί πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς.

Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι η κατάσταση εκείνη όπου οι νεφροί έχουν υποστεί βλάβη με αποτέλεσμα τη βαθμιαία μείωση της ικανότητάς τους να λειτουργούν σωστά (να αποβάλλουν τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού) και να μας διατηρούν υγιείς.

Το γεγονός ότι οι νεφροί μας δεν λειτουργούν σωστά διαπιστώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων.

Στο αρχικό στάδιο της νόσου οι ασθενείς δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα που θα μπορούσε να τους ευαισθητοποιήσει, ώστε να ζητήσουν τη συμβουλή γιατρού.

Κατά την εξέλιξη της νόσου μπορεί να εμφανιστούν νυκτουρία ( συχνή ούρηση τη νύχτα), αρτηριακή υπέρταση, αδυναμία, ανορεξία, καταβολή, ναυτία, εμετοί, αναιμία, οιδήματα (δηλαδή πρηξίματα – ιδίως στα πόδια) αλλά και βλάβες σε άλλα όργανα, όπως στα κόκαλα, στα νεύρα (νευροπάθεια) στην καρδιά και τα αγγεία.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι μάλιστα η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ).


Διαβάστε περισσότερα...

Υγειονομική βόμβα τα σκουπίδια στην Άνδρο



Συμβουλές για τους κατοίκους του νησιού - Τι γίνεται με την κομποστοποίηση.

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Άνδρο. H λειτουργία ΧΥΤΥ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) αργεί ακόμη και ας μην ξεχνάμε ότι εκεί θα πηγαίνουν μόνο τα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται ή κομποστοποιούνται.

Η προσωρινή μεταφορά των σκουπιδιών στην Αθήνα για νομικούς λόγους δεν επιτρέπεται και είναι άλλωστε πανάκριβη. Στο μεταξύ, σε πολλές περιοχές του νησιού τα σκουπίδια έχουν αρχίσει να μαζεύονται πάλι στους κάδους, αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τα νερά και το περιβάλλον.

Με μία σειρά απλών μεθόδων μπορούμε να περιορίσουμε τον όγκο των σκουπιδιών και να συμβάλλουμε στην καλύτερη διαχείρισή τους.



Τι πρέπει να κάνουμε:

- Ανακύκλωση όλων των συσκευασιών και υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που έχουν τοποθετηθεί για το σκοπό αυτό σε ολόκληρο το νησί και

Αναλυτικότερα:

α) Στους κίτρινους κάδους ρίχνουμε το χαρτί και το χαρτόνι ,δηλαδή εφημερίδες, περιοδικά, χαρτοκιβώτια και όλες τις χάρτινες συσκευασίες. Οι μεγάλες συσκευασίες πρέπει να
συμπιέζονται.

β) Στους μπλε κάδους ρίχνουμε τις γυάλινες συσκευασίες όπως μπουκάλια και βαζάκια. Πρέπει να τις έχουμε
ξεπλύνει και να έχουμε αφαιρέσει τα καπάκια.

γ) Στους γκρι κάδους ρίχνουμε πλαστικά μπουκάλια από γάλα, αναψυκτικά, νερό απορρυπαντικά και λάδι, κονσέρβες, αλουμινένια κουτιά από μπύρα και αναψυκτικά, πλαστικές συσκευασίες από διάφορα τρόφιμα, αλουμινόχαρτο, πλαστική μεμβράνη, πλαστικές σακκούλες, και συσκευασίες τύπου
tetra-pack (συσκευασίες φρέσκου γάλατος και χυμών) . Πρέπει να είναι ξεπλυμένα και συμπιεσμένα, ώστε να μη
γεμίζουν οι κάδοι γρήγορα.

δ) Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μικρές και
μεγάλες επίσης ανακυκλώνονται.

- Κομποστοποίηση όλων των υπολειμμάτων φαγητού & κλαδεμάτων (οργανικά). Όλα τα ζωικά και φυτικά σκουπίδια
(αποφάγια, φλούδες κλπ), όπως και τα κλαδέματα, μπορούν
να πηγαίνουν στα ζώα ή στο χωράφι.

Για όσους δεν έχουν ζώα ή τη δυνατότητα να τα θάβουν στη γη, ο Δήμος Άνδρου διαθέτει πλέον – με την ευγενή και
σημαντική προσφορά ιδιώτη- έναν κομποστοποιητή (μηχάνημα που μετατρέπει αυτά σε λίπασμα) που μπορεί να
καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων.

- Ανακύκλωση των τηγανόλαδων που γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε στα
τηλέφωνα επικοινωνίας του Δήμου & Ανακύκλωση των λαδιών των οχημάτων που γίνονται σε συνεργεία αυτοκινήτων και βενζινάδικα.

- Τα υπολείμματα σφαγής ζώων θάβονται προσεκτικά στο χωράφι και γίνονται λίπασμα

- Ό,τι σκουπίδια περισσεύουν, τα κλείνουμε καλά σε μεγάλους σάκους απορριμμάτων.




Διαβάστε περισσότερα...

Το αλάτι συνδέεται με τις εξαρτήσεις

Το αλάτι συνδέεται με τις εξαρτήσεις

Ευρήματα έρευνας μπορούν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Duke και Αυστραλοί επιστήμονες ξεκινώντας από την υπόθεση ότι η εξάρτηση μπορεί να σχετίζεται με τον μηχανισμό των ενστίκτων μελέτησαν το πώς οι λειτουργίες του υποθαλάμου σχετίζονται με την εξάρτηση. Τα αποτελέσματά τους υποδεικνύουν ότι οι ομάδες γονιδίων που διεγείρονται για την όρεξη για αλάτι είναι οι ίδιες που διεγείρονται στην περίπτωση εξάρτησης από κοκαΐνη ή ηρωίνη.

Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν τις διόδους που σχετίζονται με την εξάρτηση ελαττωνόταν και την επιθυμία για λήψη αλατιού. Φαίνεται ότι η εξάρτηση ως μηχανισμός χρησιμοποιεί τους ίδιους μηχανισμούς με τα ένστικτα γι’ αυτό άλλωστε η αναζήτηση της ουσίας ή της συμπεριφοράς στην οποία το άτομο είναι εξαρτημένο λειτουργεί τόσο έντονα.

Τα αποτελέσματα αυτά εξηγούν εν μέρει και το γιατί τα έτοιμα φαγητά που έχουν πάρα πολύ αλάτι λειτουργούν ως εθισμός για πολλούς ανθρώπους.Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω έρευνα που πιθανόν να οδηγήσει τόσο σε καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της εξάρτησης αλλά και σε νέες θεραπείες για τα εξαρτημένα άτομα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Χαλάνδρι προσφέρει προϊόντα της ελληνικής γης



Τρόφιμα σε τιμές παραγωγού για τους δημότες.
Στο χορό του «κινήματος της πατάτας» και άλλων προϊόντων ο Δήμος Χαλανδρίου εγκαινιάζει το πρόγραμμα «Η ελληνική Γη στο Χαλάνδρι».

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Χαλανδρίου, αναφέρει ότι «με στόχο να συμβάλει στις γενικότερες προσπάθειες που γίνονται για τη στήριξη τωνπολιτών στις μέρες της κρίσης, απευθύνθηκε σε παραγωγούς και συνεταιρισμούς της χώρας ώστε να συλλέξει και να αξιολογήσει μια σειρά από πιστοποιημένα αγροτικά ελληνικά προϊόντα.

Εξασφάλισε εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο από τη Λακωνία) καθώς και ικανές ποσότητες οσπρίων (φακές, ρεβίθια, φασόλια) από τους παραγωγούς των Φαρσάλων, σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές για τους δημότες του Χαλανδρίου».

Οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευθούν:
Ελαιόλαδο, σε συσκευασία των 5 λίτρων, με τιμή 15 ευρώ
Φακές, σε συσκευασία των 6 κιλών, με τιμή 10 ευρώ
Ρεβίθια, σε συσκευασία των 6,5 κιλών, με τιμή 10 ευρώ
Φασόλια, σε συσκευασία των 7 κιλών, με τιμή 10 ευρώ

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου, «τα παραπάνω αποτελούν την αρχή μιας σειράς προϊόντων, σε τιμές παραγωγού, που στοχεύει να διοχετεύσει ο Δήμος στους δημότες του. Σύντομα ο Δήμος θα κοινοποιήσει και άλλα προϊόντα προς διάθεση».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την παραγγελία τους συμπληρώνοντας την φόρμα
παραγγελιών που θα βρουν στα κάτωθι σημεία:
- Ισόγειο του Δημαρχείου (Αγίου Γεωργίου 30 και Αριστείδου)
- Κ.Ε.Π. Κεντρικής Πλατείας Χαλανδρίου (Γρ. Γυφτοπούλου 2, πρώην Μεσολογγίου)
- Κ.Ε.Π. ΜΕΤΡΟ (Σταθμός Μετρό «Χαλάνδρι»)
- Κ.Ε.Π. Κάτω Χαλάνδρι (Ιθώμης 34)
- Κ.Α.Π.Η. Κεντρικού Χαλανδρίου (Καραολή και 25ης Μαρτίου)
- Κ.Α.Π.Η. Κάτω Χαλανδρίου (Ιλιάδος 23)
- Κ.Α.Π.Η. Τούφας (Ταϋγέτου και Μεσσηνίας)

Επίσης οι δημότες μπορούν να υποβάλουν και ηλεκτρονικά την παραγγελία τους, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Χαλανδρίου www.halandri.gr, αλλά και τηλεφωνικά καλώντας στα τηλέφωνα 213 2023906, 213 2023926 και 210 6801634 (08:00-15:00) ή αποστέλλοντας φαξ στο 213 2023925.

Οι αιτήσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 και θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 16 Μαρτίου. Ο χώρος και ο χρόνος διανομής των παραγγελιών θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνεται το ποσοστό της κακοποίησης ηλικιωμένων



Εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται σωματική βία, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το φαινόμενο της κακοποίησης ηλικιωμένων σε όλον τον κόσμο παίρνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς υφίστανται σωματική βία, απειλούνται, καθυβρίζονται, καταπιέζονται προκειμένου να αλλάξουν τις διαθήκες τους, υφαρπάζονται οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και βιάζονται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι υπάρχουν 600 εκατ. άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2025 και να ξαναδιπλασιαστεί ως το 2050. Εξάλλου λόγω της δημογραφικής γήρανσης το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσει το 2050 στο 12%. Η γήρανση του πληθυσμού έχει ως συνέπεια όλο και περισσότεροι άνθρωποι να εξαρτώνται από την φροντίδα συγγενών ή εξειδικευμένου προσωπικού και να είναι ευάλωτοι σε φαινόμενα παραμέλησης ή κακοποίησης.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται σε ανακοινώσεις ειδικών στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Νομικά και κοινωνικά θέματα στην άνοια» την οποία διοργανώνουν από σήμερα ως την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων και η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών.

Έρευνες, τις οποίες επικαλείται σε ανακοίνωσή της η κοινωνική λειτουργός Ιωάννα Τσοκανάρη, αναφέρουν ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των ατόμων τρίτης ηλικίας στην ΕΕ, τα οποία υφίστανται κάποια μορφή κακοποίησης ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό των ηλικιωμένων που κακοποιούνται κυμαίνεται μεταξύ 4-6% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ηλικιωμένοι είναι θύματα μειωμένης φροντίδας, παραμέλησης και κακοποίησης, ενώ σχεδόν το ήμισυ των πολιτών της ΕΕ (47%) θεωρούν το φαινόμενο πολύ διαδεδομένο στη χώρα τους και η πρόκληση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη καθώς η δημογραφική γήρανση πλήττει ήδη την Ευρώπη.

Όπως έδειξε πρόσφατα η ευρωπαϊκή έρευνα ABUEL (Abuse of Elderly in Europe) οι γυναίκες και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (80-84 ετών) είναι οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από όλες τις μορφές βίας ιδιαίτερα στις χώρες του νότου. Και η βία δεν είναι μόνο σωματική, αλλά διακρίνεται σε ψυχολογική, σωματική κακοποίηση, οικονομική εκμετάλλευση, σεξουαλική κακοποίηση, εγκατάλειψη και περιθωριοποίηση.

«Από έρευνες συμπεραίνεται ότι η οικονομική κακοποίηση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη κακοποίησης και συχνά συνοδεύεται και από άλλες μορφές κακοποίησης. Οι ηλικιωμένες γυναίκες κακοποιούνται πιθανότατα δύο με τρεις φορές περισσότερο από ό,τι οι ηλικιωμένοι άνδρες και οι γιοί και οι κόρες είναι πιθανότατα οι υπεύθυνοι για την κακοποίηση. Εντούτοις έρευνες έχουν συμπεράνει ότι το πιο πιθανό είναι να διαπραχθεί κακοποίηση από κάποιο κοντινό συγγενή», επισημαίνει η κ Τσοκανάρη.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η κακοποίηση είναι συχνά το αποτέλεσμα της αδυναμίας στρεσαρισμένων και υπεραπασχολούμενων φροντιστών να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας παρά την πρόθεσή τους να εκμεταλλευτούν ή να κακοποιήσουν ευπαθείς ηλικιωμένους.

Αναφερόμενη στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κακοποίησης των ηλικιωμένων, βάσει συμπερασμάτων ερευνών, η ψυχολόγος Γεωργία Μπατσίλα συνοψίζει ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν προβλήματα μνήμης ή κάποια μορφή άνοιας ή κατάθλιψη, ή που είναι απομονωμένοι ή σωματικά εξαρτώνται από άλλους, κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν θύματα κακοποίησης ή κακομεταχείρισης.

Επίσης κινδυνεύουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι τους οποίους φροντίζουν άτομα που είναι υπερβολικά στρεσαρισμένα και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο βάρος των ευθυνών τους ή που έχουν υψηλού βαθμού συναισθηματική ή οικονομική εξάρτηση από τον ηλικιωμένο ή άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένους με ιστορικό χρήσης ή κατάχρησης ουσιών ή κακομεταχείρισης άλλων.

«Συνέπειες της κακοποίησης/κακομεταχείρισης είναι η παρουσία υψηλών ποσοστών κατάθλιψης, άγχους και έντονης ψυχολογικής πίεσης στα ηλικιωμένα θύματα, οι διαταραχές ύπνου και η αυξημένη χρήση φαρμάκων ή και αλκοόλ και τέλος ο μικρότερος χρόνος ζωής συγκριτικά με τα άτομα που δεν κακοποιούνται» τονίζει η κ Μπατσίλα

Η αναγνώριση της κακοποίησης δεν είναι δύσκολη σε ορισμένες περιπτώσεις πχ όταν έχει ασκηθεί σωματική βία, αλλά η κατάσταση περιπλέκεται όταν η κακοποίηση είναι αμυδρή ή όταν δεν έχει άμεση συνέπεια στη ζωή του θύματος. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η οικονομική εκμετάλλευση των ηλικιωμένων, πολύ συχνά χωρίς οι ίδιοι να έχουν γνώση.

«Αυτό το είδος κακοποίησης υπολογίζεται ότι είναι το δεύτερο κατά σειρά σε συχνότητα και κυμαίνεται από 20% -30% όλων των μορφών κακοποίησης σε βάρος ηλικιωμένων» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ψυχολόγος Δέσποινα Λιάπη υπογραμμίζοντας πως το γεγονός ότι αρκετοί ηλικιωμένοι έχουν δικά τους σπίτια, αποταμιεύσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία, τους καθιστά στόχο οικονομικής εκμετάλλευσης.

Επικαλούμενη στοιχεία έρευνας αμερικανών επιστημόνων για την οικονομική κακοποίηση ηλικιωμένων αναφέρει ότι οι αυτουργοί αυτού του είδους κακοποίησης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τους «ευκαιριακούς» δράστες (πχ περιθάλποντας, λογιστής, εργολάβος, ιερέας, γείτονας, δικηγόρος), τα μέλη της οικογένειας και τους επαγγελματίες απατεώνες.

Οι ειδικοί πάντως συνοψίζουν ότι η έρευνα για το πού, πότε και πόσο συχνά εμφανίζεται η κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι ανεπαρκής και ανολοκλήρωτη. Παράλληλα τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής για την προστασία των ηλικιωμένων από την κακοποίηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Για μια κοινωνία όπου όλοι θα αισθάνονται χρήσιμοι



Έκθεση ζωγραφικής από το Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους.

Ο Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, στοχεύοντας στη θεμελίωση μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς, διοργανώνει για 4η συνεχόμενη χρονιά την ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής «Αποτυπώματα 2012», σε συνεργασία με το Μουσείο Βορρέ.

Η Έκθεση παρουσιάζει έργα παιδιών και νέων με αναπηρίες από ειδικά σχολεία – κοινωνικούς φορείς – ιδρύματα, σε συνεργασία με μαθητές γενικής εκπαίδευσης και φοιτητές.

Έτσι, 4.500 νέοι από 104 σχολεία και κοινωνικούς φορείς ζωγράφισαν μαζί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2011 – 2012.

Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια είχαν ως κύριο στόχο τη δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων και όχι μόνο το εικαστικό αποτέλεσμα. Όλοι οι νέοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μέσω της τέχνης, χωρίς επικοινωνιακές «συνταγές», χωρίς «πρέπει» και κυρίως χωρίς προκαταλήψεις, με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου όλοι θα αισθάνονται χρήσιμοι.

Η φιλοσοφία του Σ.Κ.Ε.Π. αντανακλά την απόλυτη ανάγκη για υπερβατικές αντιλήψεις και σύγχρονες νοοτροπίες, με στόχο να βοηθήσει την κοινωνία να γνωρίσει το διαφορετικό, να καταρρίψει προκαταλήψεις και να προσφέρει την δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως να αισθάνονται χρήσιμοι.

Όλα τα έσοδα της πώλησης των έργων διατίθενται αποκλειστικά στα ειδικά σχολεία, στους κοινωνικούς φορείς και στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης περιοχών με αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 και ώρα 19.00, στο Μουσείο Βορρέ.

Διάρκεια έκθεσης: 16/3 έως τις 25/3 2012.

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Σχετικά με τον Σ.Κ.Ε.Π.:
Ο Σ.Κ.Ε.Π - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2008, με στόχο: να δώσει φωνή και βήμα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες νέων και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει όσους δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας, συνδέοντας παιδιά και νέους με αναπηρίες και νέους σε αντίξοες συνθήκες διαβίωσης μαζί με μαθητές γενικής εκπαίδευσης καθώς και φοιτητές.

Μουσείο Βορρέ: πάροδος Διαδόχου Κωνσταντίνου 1, Παιανία 19002 – Τηλ: 210 6644771

Χορηγοί της Έκθεσης

Δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μεγάλοι Χορηγοί
• ΟΤΕ
• COSMOTE
• Merck A.E.

Υποστηρικτές
• Ελληνικά Πετρέλαια
• S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.
• Ίδρυμα Λέοντος και Ασπασίας Λεμού
• Εικονοληπτική


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται ο «Μεγάλος Αδελφός» της περιουσίας



Πώς θα γίνεται το φακέλωμα.

H Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει στο «φακέλωμα» των φορολογούμενων. Στόχος της υπηρεσίας είναι να ξέρει ανά πάσα στιγμή, τα ποσά που έχουν, αλλά και πού τα έχουν, για να μπορεί χωρίς δεύτερη κουβέντα να προχωρά σε ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων, μετρητών και ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν οι οφειλές τους στο Δημόσιο.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Άποψη», τις επόμενες εβδομάδες οι φορολογούμενοι θα λάβουν τα «μπιλιετάκια» του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία θα τους ζητούν να δηλώσουν τα πάντα στο νέο έντυπο περιουσιολογίου.

Ένας «Μεγάλος Αδελφός», θα αντλεί συνεχώς στοιχεία από τράπεζες και εφορίες και θα ανταλλάσσει πληροφορίες με την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Έτσι, η ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών θα έχει τους πάντες φακελωμένους και όχι μόνο θα ξέρει πόσα έχουν και πού τα έχουν, αλλά θα μπορεί να διατάζει ρευστοποιήσεις στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.



Διαβάστε περισσότερα...

«Γιατί ο ΟΑΕΔ δεν μου ανανεώνει την κάρτα ανεργίας;»



Τι καταγγέλλει αποκλειστικά στο newsbeast.gr 29χρονη που βρέθηκε στα μεγάλα επεισόδια του Συντάγματος.

Απίστευτο κι όμως… πραγματικό! Ο ΟΑΕΔ δεν ανανεώνει την κάρτα ανεργίας σε πολίτη, επειδή έχει προσωρινά σπασμένο πόδι.

Η 29χρονη Αθηνά Μπιρμπάκου καταγγέλλει αποκλειστικά στο newsbeast.gr ότι ο ΟΑΕΔ την διέγραψε από το μητρώο ανέργων μόνο και μόνο επειδή τόλμησε να… αρρωστήσει.

«Είμαι άνεργη τέσσερα χρόνια τώρα», λέει. Και αρχίζει να διηγείται την περιπέτειά της «Είχα πάει στη διαδήλωση στο Σύνταγμα στις 12 Φεβρουαρίου. Στριμώχτηκα πάρα πολύ, όταν έπεσαν τα πρώτα δακρυγόνα και από την πίεση, προκειμένου να μην ποδοπατηθώ, αναγκάστηκα να πηδήξω από τη Γεωργίου Α΄ κάτω στην πλατεία Συντάγματος, με αποτέλεσμα να σπάσω το δεξί μου πόδι», αναφέρει η 29χρονη.

Λίγες ημέρες μετά την περιπέτεια της υγείας της, έπρεπε να πάει, όπως λέει, στον ΟΑΕΔ Πειραιά για να ανανεώσει την κάρτα ανεργίας της. Κι επειδή της ήταν δύσκολο να περπατήσει, έστειλε αρχικά τον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος ενημερώθηκε από τις υπαλλήλους ότι δεν μπορεί να γίνει ανανέωση της κάρτας της επειδή υπάρχει νόμος που ορίζει ότι όσοι είναι τραυματίες είναι ανίκανοι προς εργασία.

Όταν λοιπόν η κυρία Μπιρμπάκου ενημερώθηκε ότι δεν της έγινε ανανέωση, πήγε με τις πατερίτσες στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ προκειμένου να ενημερωθεί και να ζητήσει ανανέωση καθώς ο γύψος που είχε στο πόδι της, σε λίγο καιρό θα έβγαινε.


Στη φωτογραφία η 29χρονη καταγγέλλουσα

«Πήγα λοιπόν στον ΟΑΕΔ να ανανεώσω την κάρτα ανεργίας μου και μου είπε η υπάλληλος ότι επειδή έχω το γύψο στο πόδι, θεωρούμαι ανίκανη προς εργασία», λέει και συνεχίζει: «Δηλαδή, κατά τον ΟΑΕΔ όποιος αρρωστήσει ή όποιος τολμήσει να πάθει κάτι, δεν έχει δικαίωμα ούτε κάποιο χαρτί να προσκομίσει λέγοντας ότι δεν είναι καλά ούτε τίποτα».

Και περιγράφει τα όσα εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στον ΟΑΕΔ Πειραιά. «Εγώ, όταν άκουγα, ότι με αποκαλούν ανίκανη, έγινα έξαλλη. Και τους έλεγα: “Είναι δυνατόν να με βγάζετε ανίκανη προς εργασία επειδή χτύπησα το πόδι μου”; Τότε η υπάλληλος φωνάζοντάς μου, μου έλεγε: “Όχι, εγώ έχω εξουσία και δεν σου ανανεώνω την κάρτα”. Έτσι, απευθύνθηκα στην ανώτερή της και μου είπαν ότι είμαι ανίκανη προς εργασία. Εγώ έκλαιγα, φώναζα με την αδικία και ο κόσμος γύρω μου να τους παρακαλεί να μου ανανεώσουν την κάρτα».

Η συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα


Σύμφωνα με την κυρία Μπιρμπάκου, λίγο αργότερα ήρθε η αστυνομία. «Ήρθε το 100, πήγαμε στο τμήμα και ζήτησα να υποβάλλω μήνυση για προσβολή προσωπικότητας και έκθεση σε κίνδυνο καθώς οι υπάλληλοι έλεγαν στον υπεύθυνο σεκιούριτι να με πετάξει έξω από τον ΟΑΕΔ. Εκείνος τους απάντησε ότι δεν αγγίζει μία χτυπημένη γυναίκα. Και το θέμα έληξε όταν η υπάλληλος υποσχέθηκε να πάμε την επόμενη μέρα στον ΟΑΕΔ για να διευθετηθεί το θέμα». Και γι’ αυτό δεν έκανε μήνυση η καταγγέλλουσα.

«Πήρα λοιπόν την επόμενη μέρα τηλέφωνο και μου είπαν ότι δεν θα μου ανανεώσουν την κάρτα γιατί ο νόμος μας καλύπτει. Μου είπαν να μιλήσω με την κυρία Μακρή. Την πήρα τηλέφωνο και μου ζήτησε κάποια παραπάνω στοιχεία μου για να δει ποιο είναι το θέμα. Έτσι, όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο δικαιολόγησε τη συμπεριφορά των υπαλλήλων της και μου ανέφερε ότι πλέον δεν θα εξυπηρετηθώ ξανά από τον ΟΑΕΔ Πειραιά γιατί με ξέρουν όλοι μετά το θέμα μου».

Το θέμα είναι όμως όπως αναφέρει η κυρία Μπιρμπάκου ότι ο γύψος της θα βγει σε λίγο καιρό. «Όμως, χάνω το δικαίωμα του πιο φτηνού φαγητού και των συνταξιοδοτημένων μου χρόνων. Η συνεχόμενη ανεργία κάποια στιγμή συνυπολογίζεται από τη στιγμή λοιπόν που μου την έσπασαν, τι θα κάνω; Κατά τον ΟΑΕΔ κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να αρρωσταίνει, πρέπει να είναι όλοι ενεργοί. Μάλιστα, μου είχε πει η υπάλληλος ότι σε περίπτωση που με καλούσε για δουλειά, έπρεπε να πάω. Της είπα ότι δε μπορώ και μου απάντησε “γι’ αυτό είσαι ανίκανη”. Και δε μου ανανέωσε την κάρτα».

Η απάντηση του ΟΑΕΔ


Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τη διευθύντρια συντονισμού και περιφερειακής Αττικής και νήσων, κυρία Μακρή. «Υπάρχει νόμος που ορίζει ότι όποιοι είναι τραυματίες, δεν μπορούν να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας τους. Έχουμε μιλήσει και με το γενικό διευθυντή. Η κυρία αυτή τη στιγμή είναι ανίκανη προς εργασία και έκανε μία απίστευτη ιστορία στην υπηρεσία. Ανθρωπιστικά και μόνο να θέλαμε να τη βοηθήσουμε, πώς να το κάνουμε; Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι μια ένσταση στη διεύθυνση Συντονισμού για Θεραπεία Κάρτας Ανεργίας για να περάσει από την Επιτροπή Επίλυσης ώστε να δει αν θα δεχτούν το θέμα της», αναφέρει η κυρία Μακρή.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιο αποδοτική η πρωινή γυμναστική



Γυμναστείτε το πρωί για τρεις φορές καλύτερα αποτελέσματα.

Έχετε μείνει πίσω στους στόχους σας; Πιστεύατε ότι θα έχετε χάσει περισσότερα κιλά μέχρι τώρα αλλά αυτό δεν έχει συμβεί και ο χρόνος σας πιέζει; Οι διακοπές πλησιάζουν αλλά αντί να σας χαλαρώνει η ιδέα τους σας γεμίζει άγχος η προοπτική ότι ούτε και φέτος θα φτάσετε τα κιλά που θέλετε;

Κι όμως προλαβαίνετε. Γυμναστείτε το πρωί πριν πάρετε το πρωινό σας και κάψτε έως 30% περισσότερες θερμίδες από οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας. Παράλληλα, με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής η αερόβια άσκηση το πρωί μπορεί να κάνει ένα μικρό θαύμα και να σας δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να βγείτε στην παραλία.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση το πρωί, πριν το πρώτο γεύμα της ημέρας έχει καλύτερα αποτελέσματα. Το πρωί τα επίπεδα του γλυκογόνου στο σώμα μας βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι από το τελευταίο κύριο γεύμα το οποίο έχει καταναλωθεί το προηγούμενο μεσημέρι και από το ελαφρύ βραδινό έχουν μεσολαβήσει αρκετές ώρες, το σώμα μας έχει χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες που έχουμε προσλάβει, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα το πρωί να ξοδεύει ενέργεια από τις αποθήκες του λίπους του. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αφού οι καύσεις του λίπους μπορεί να είναι έως και 3 φορές περισσότερες τις πρωινές ώρες τις ημέρας.

Τα πλεονεκτήματα από την πρωινή άσκηση ωστόσο συνεχίζονται και μετά το τέλος της. Το σώμα μας συνεχίζει να ξοδεύει περισσότερη ενέργεια για αρκετές ώρες, ακόμη κι αν η εργασία μας είναι καθιστική.Αυτό σημαίνει ότι αν δεν φάμε αμέσως πρωινό, αλλά έπειτα από μισή έως μια ώρα, το σώμα μας συνεχίζει να ξοδεύει λίπος. Ακόμη και αν πάρουμε το πρωινό μας αμέσως μετά, μεγάλο μέρος των προσλαμβανόμενων θερμίδων θα ξοδευτεί με ταχύτερους ρυθμούς.Το τρίτο πλεονέκτημα της πρωινής προπόνησης έχει να κάνει με τη διάθεση.

Όσοι γυμνάζονται συστηματικά νιώθουν ένα αίσθημα ευεξίας και αναζωογόνησης. Αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι με την άσκηση εκκρίνονται ενδορφίνες, ορμόνες που μπορούν να μειώσουν την επίδρασή του πόνου.Η πρωινή άσκηση θα σας χαλαρώσει από το στρες, θα σας φτιάξει τη διάθεση και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την πίεση της καθημερινότητας με χαμόγελο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η νόσος Αλτσχάιμερ εξακολουθεί να θεωρείται στίγμα



Τι αποκάλυψε έρευνα σε τρία Κέντρα Ημέρας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πάθηση που φοβίζει περισσότερο τους ανθρώπους, μετά τον καρκίνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Value of Knowing» που σχεδιάστηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Alzheimer Europe» και πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Πολωνία).

Τι θα κάνατε, όμως, στην περίπτωση που η διάγνωση του γιατρού σας έδειχνε ότι πάσχετε από Αλτσχάιμερ; Θα θέλατε να σας αποκαλύψει ο γιατρός τη διάγνωση; Η συντριπτική πλειονότητα (94-98%) των 2.678 ερωτηθέντων στο πλαίσιο της έρευνας απάντησε ότι θα επιθυμούσε να του ανακοινωθεί η διάγνωση.

Στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2010-2011 σε τρία Κέντρα Ημέρας της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, ενώ πολλά άτομα με άνοια θέλουν να γνωρίζουν τη διάγνωσή τους, οι συγγενείς τους και οι επαγγελματίες υγείας παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στάσεων ως προς την αποκάλυψή της στους ασθενείς.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ανακοίνωση της νευρολόγου-ψυχιάτρου και προέδρου της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών Παρασκευής Σακκά, η οποία θα παρουσιαστεί στη διημερίδα, με θέμα «Νομικά και Κοινωνικά Θέματα στην Άνοια», που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσιάζοντας στοιχεία της ελληνικής έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 233 οικογενειακών φροντιστών ανοϊκών ασθενών που παρακολουθούσαν τα προγράμματα των τριών κέντρων Ημέρας της Εταιρείας Νόσου και Συναφών Διαταραχών και η οποία είχε στόχο να εξερευνήσει τις απόψεις σχετικά με την αποκάλυψης της διάγνωσης ανάμεσα στους φροντιστές των ατόμων που πάσχουν από άνοια, η κ. Σακκά αναφέρει ότι: το 52% των φροντιστών δεν επιθυμούσαν να αποκαλύψουν στους ασθενείς τη διάγνωση, ενώ το 48% το είχε ήδη κάνει. «Εντούτοις- και σε αντίθεση με τα παραπάνω- το 96% των Ελλήνων φροντιστών ήθελαν να ξέρουν τη ακριβή διάγνωση, αν οι ίδιοι έπασχαν από άνοια!» τονίζει.

«Η έρευνα μας επίσης έδειξε ότι σε σημαντικό ποσοστό η νόσος Αλτσχάιμερ εξακολουθεί να θεωρείται στίγμα και οι οικογένειες αρνούνται τη γνωστοποίηση του προβλήματος, ολικά ή μερικά. Αρκετοί επαγγελματίες υγείας, επίσης, αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ιατρικούς όρους, όπως ‘άνοια’ ή ‘νόσος Αλτσχάιμερ’, και περιγράφουν συμπτώματα και καταστάσεις και αυτή η επιφυλακτικότητα επιβεβαιώνεται στις αναφορές των φροντιστών» προσθέτει η κ. Σακκά.

Όσον αφορά την αποκάλυψη της διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται με διακριτικότητα και να συνοδεύεται με παροχή πληροφοριών για τις συνέπειες και την εξέλιξη της νόσου, καθώς και χρήσιμες επαφές με την τοπική ή την παγκόσμια εταιρεία Αλτσχάιμερ. Σε χώρες όπου προβλέπεται από την νομοθεσία , οι γιατροί μπορούν να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να δώσουν οδηγίες σε σχέση με τη μελλοντική θεραπεία τους και τις προτιμήσεις τους όσον αφορά τη φροντίδα τους.

«Η αποκάλυψη της διάγνωσης της άνοιας είναι ένα σύνθετο ηθικό και πρακτικό θέμα. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα γνώσης της διάγνωσης σαν απόλυτο δικαίωμα για τους ασθενείς χωρίς πιθανές εξαιρέσεις και οι περισσότερες νομοθεσίες επιτρέπουν στο γιατρό να μην αποκαλύπτει τη διάγνωση, αν κάτι τέτοιο κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον του ασθενούς ή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στη σωματική ή ψυχική του υγεία. Εντούτοις, βαθμιαία διαμορφώνεται συναίνεση προς την κατεύθυνση της αποκάλυψης της διάγνωσης στον ασθενή, όταν ακόμη αυτός είναι σε καλή γνωστική κατάσταση. Έχει αποδειχθεί με έρευνες ότι αυτό αυξάνει την αυτονομία και πρωτοβουλία του ασθενούς, παρέχοντας πληροφορίες απαραίτητες για τη λήψη αποφάσεων και τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται και η συναίνεσή του για συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η κ. Σακκά.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποια η σχέση της ημικρανίας με τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας



Οι χρόνιοι πονοκέφαλοι έχουν πολλαπλό κόστος στην υγεία.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από συχνούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν σεξουαλικές διαταραχές, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι πάνω από το 90% των γυναικών που επιζητούν θεραπεία για ημικρανίες, παρουσιάζουν χαμηλότερη σεξουαλική ορμή και το 29% εξ αυτών δηλώνει ότι ανησυχεί για τη κατάσταση.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι πονοκέφαλοι αυξάνουν τα αίσθημα του άγχους, ενώ οι ημικρανίες προκαλούν σωματικό πόνο και μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Παβίας στην Ιταλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι συχνές ημικρανίες μεταξύ των γυναικών συνδέονται άμεσα με σεξουαλικές διαταραχές».

Στη μελέτη συμμετείχαν 100 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για χρόνιους πονοκεφάλους, με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη.

Οι περισσότερες εξ αυτών υπέφεραν από ημικρανίες ή χρόνιους πονοκεφάλους (που σημαίνει ότι υποφέρουν από πονοκέφαλο περισσότερο από 15 ημέρες το μήνα).

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν νευρολογικές εξετάσεις στις γυναίκες και αξιολόγησαν το ιατρικό ιστορικό τους. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν, επίσης, ερωτηματολόγια σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή.

Από τις 100 γυναίκες, οι 91 εξ αυτών παρουσίασαν διαταραγμένη σεξουαλική ζωή και τα αποτελέσματα ξεπερνούσαν το φυσιολογικό πλαίσιο.

Το 20% παρουσίασε χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, η οποία μάλιστα προκαλεί και αναπαράγει το άγχος. Το 17% των γυναικών ανέφερε ότι είχε χαμηλή σεξουαλική ορμή.


Διαβάστε περισσότερα...

Τις παράνομες συνταγογραφήσεις ερευνά ο ΕΟΠΠΥ



Γιατροί στο Ηράκλειο είχαν γράψει σε ασφαλισμένους 7.000 μέρες αναρρωτική.

Σε περαιτέρω έρευνες προχωρά ο ΕΟΠΥΥ για την υπόθεση των γιατρών που είχαν συνταγογραφήσει 7.000 ημέρες αναρρωτικής άδειας σε συγκεκριμένους ασφαλισμένους στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Όπως αναφέρει αποψινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, με απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, από τους γιατρούς που αναφέρονται στο πόρισμα αφαιρέθηκε το δικαίωμα της συνταγογράφησης και απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντα τους, ενώ μετά το πόρισμα του ΙΚΑ, κλιμάκιο του ΕΟΠΥΥ μετέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου και διέταξε έρευνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μπλογκ προώθησης προϊόντων από μαθητές της Τρίπολης



Διαδικτυακές αγορές χωρίς μεσάζοντες.

Τρίπολη: Μαθητές δημιούργησαν ιστοσελίδα διακίνησης αγροτικών προϊόντων της περιοχής

Με πηγή έμπνευσης το δίκτυο πολιτών που δημιουργήθηκε στην Πιερία για τις πατάτες, μαθητές και καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ Τρίπολης, δημιούργησαν ένα blog, προκειμένου να φέρουν σε επαφή παραγωγούς τοπικών προϊόντων της Μαντινείας, μήλων πατάτας, κερασιών, αχλαδιών κ.α. με τους καταναλωτές.

Στο ιστολόγιο, με διεύθυνση http://koinoniatripolis.blogspot.com που δημιούργησε η μαθητική κοινότητα του 2ου ΕΠΑΛ Τρίπολης, μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί για τις προσφορές των παραγωγών, τα προϊόντα και τα σημεία συνάντησης και πώλησης.

Οι παραγγελίες γίνονται αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά, μέσω e-mail, στη διεύθυνση που δίνει το blog, αναφέροντας το είδος και την ποσότητα που επιθυμούν οι καταναλωτές να παραγγείλουν, οι οποίες προωθούνται στους παραγωγούς της περιοχής με σειρά προτεραιότητας.

Οι τιμές για των Μαντινειακών προϊόντων που διακινούνται μέσω της ιστοσελίδας που δημιούργησαν μαθητές και καθηγητές, είναι για τα μήλα 0,75 ευρώ το κιλό (Στάρκιν- Ντελίσιους ΠΟΠ) με ελάχιστη ποσότητα τα 5 κιλά, αχλάδια 1 ευρώ το κιλό (Κρυστάλλι) με ελάχιστη ποσότητα τα 5 κιλά και πατάτα 0,35 ευρώ το κιλό (Τρίπολης Σπούντα) με ελάχιστη ποσότητα τα 20 κιλά.


Διαβάστε περισσότερα...

Σχεδιάζουν κέντρο υγείας αστικού τύπου στην Καλαμάτα



Συνεργασία δήμου και νοσοκομείου.

Η δημιουργία κέντρου υγείας αστικού τύπου στην ανατολική πλευρά της Καλαμάτας μέσω ΕΣΠΑ, προωθείται τόσο από το δήμο όσο και από τη διοίκηση του νοσοκομείου κι εξετάστηκε σε συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές στο δημαρχείο της πόλης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης παραχώρησης οικοπέδου 7,5 στρεμμάτων από το Δήμο Καλαμάτας στο νοσοκομείο, με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία κέντρου υγείας αστικού τύπου.

Επισημάνθηκε ότι η κατασκευή του κέντρου υγείας κρίνεται επιβεβλημένη, διότι θα σταματήσει οριστικά την ταλαιπωρία των πολιτών που χρόνια τώρα είτε για περιστατικά που χρήζουν παροχής πρώτων βοηθειών, είτε για θέματα συνταγογράφησης αναγκάζονται να προσέρχονται στο νοσοκομείο που βρίσκεται έξω από την πόλη, ενώ ταυτόχρονα θα αποσυμφορήσει το νοσοκομείο και θα παράσχει τη δυνατότητα για καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ηράκλειο



Την Κυριακή 11 Μαρτίου.

Ανοιχτή πρόσκληση στην εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Μαρτίου από τις 10 π.μ. έως 13.30 μ.μ. στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου «Άξιον Εστί» στο Κοκκίνη Ηρακλείου, καλούν οι διοργανωτές:

-Σύλλογος «Αιματοκρίτης»
-Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο του Κοκκίνη Χάνι
-Πνευματικό Κέντρο και Ενορία «Άξιον Εστί»
-Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Κοκκίνη Χάνι.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η διάδοση του «κινήματος της πατάτας»



Συμμετέχουν όλο και περισσότεροι Δήμοι.

Μαζική διάθεση εκατοντάδων τόνων πατάτας Νευροκοπίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στην Αττική. Οι παραγγελίες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και οι πατατοπαραγωγοί θα βρεθούν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

Μόνο στο Δήμο Παλλήνης οι αιτήσεις από τους κατοίκους ξεπέρασαν τις 5.000, ενώ με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η διάθεση και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

΄Ήδη, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», έχουν διατεθεί 2.000 τόνοι πατάτας και σταδιακά προστίθενται και άλλα είδη στο «κίνημα».

Σήμερα και αύριο θα διατεθούν πατάτες σε 12 δήμους της Αττικής και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Επιπλέον, σε δήμους όπως ο Άλιμος, θα διατίθεται και λάδι.


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαίωση δανειολήπτη από το Ειρηνοδικείο Θηβών



Μείωση χρέους κατά 78%.

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Θηβών διαγράφεται κατά το μεγάλο ποσοστό του 78% το χρέος μίας οικογένειας. Το μέσο οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα των αιτούντων ανέρχεται στο ύψος των 1.788,43 Ευρώ ενώ οι συνολικές οφειλές του αιτούντος προς τις Τράπεζες αγγίζουν τις 234.665,22 ευρώ και της αιτούσας συζύγου του τις 232.093,97 ευρώ αντίστοιχα.

Η Ειρηνοδίκης έκρινε ότι το μοναδικό αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο των αιτούντων που μπορεί να εκποιηθεί είναι η κύρια κατοικία τους, η οποία για να διασωθεί πρέπει να καταβληθεί από τους αιτούντες το 85% της εμπορικής της αξίας, διασώζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία, τα οποία κρίθηκαν μη πρόσφορα προς εκποίηση.

Αφού λήφθηκαν υπόψιν τα εισοδήματα των αιτούντων και οι βασικές προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες το Δικαστήριο όρισε μηνιαίες καταβολές για τέσσερα χρόνια στον αιτούντα ύψους 200 ευρώ και στην αιτούσα 100 ευρώ. Για τη διάσωση της κύριας κατοικίας τους θα καταβάλλουν έκαστος το ποσό των 236,11 ευρώ για 15 χρόνια και η πρώτη δόση θα καταβληθεί μετά τη λήξη της τριετούς περιόδου χάρητος από τη δημοσίευση της απόφασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα ανθρωπιάς από φοιτητές του ΑΠΘ



Στέκονται στο πλευρό των οικονομικά ασθενέστερων συμφοιτητών τους.

Μία εθελοντική πρωτοβουλία υποστήριξης και προσφοράς σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, κινδυνεύοντας ακόμη και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, γεννήθηκε στους κόλπους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι δράσεις της βρήκαν σε ελάχιστο διάστημα σημαντική ανταπόκριση στον φοιτητικό κόσμο, με αποτέλεσμα, σήμερα, να αριθμεί 100 μέλη, ενώ εξακολουθεί να διευρύνεται με ταχείς ρυθμούς.

Πρόκειται για την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και Συνεργασίας που συστήθηκε μόλις πριν δύο εβδομάδες από 15 φοιτητές (Νομικής, Πολυτεχνείου, Οικονομικό, Χημικό, Φιλοσοφική) και προορίζεται για φοιτητές.

Η Εθελοντική Πρωτοβουλία στηρίζεται στην αυτό-οργάνωση μέσω του διαδικτύου, από όπου συντονίζονται τα μέλη της και γίνονται οι ενημερώσεις των δράσεών της, ενώ απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά και να κινητοποιηθούν υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά συμφοιτητών τους.

Χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και Συνεργασίας βρίσκει φοιτητές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, τους φέρνει σε επαφή και προωθεί την συστέγασή τους σε κοινό σπίτι, επαναφέροντας και πάλι την «ξεχασμένη» κουλτούρα της συγκατοίκησης.

Ωστόσο, η Πρωτοβουλία αναλαμβάνει δράση και στο θέμα της σίτισης και της ανταλλαγής προϊόντων. Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η δράση της παροχής οικονομικού μενού στους φοιτητές, μέσω του Student Food Festival (Φεστιβάλ Φαγητού Φοιτητών). Στη δράση αυτή θα συμμετέχουν οι Σύλλογοι Ιδιοκτητών Χώρων Εστίασης (εστιατόρια και καφέ) της πόλης, ώστε να προσφέρουν μία συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας, μενού σε πολύ χαμηλό κόστος, σε φοιτητές με την επίδειξη του πάσο. Σχετική πρόταση για τον συντονισμό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα απευθύνει η Πρωτοβουλία Φοιτητών στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, σε ένα μήνα θα λειτουργήσει και το μπαζάρ ανταλλαγής προϊόντων του δικτύου των φοιτητών, σε συγκεκριμένο χώρο εντός του πανεπιστημίου (σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές), που θα ανακοινωθεί μέσω του διαδικτύου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει την Πέμπτη το Κοινωνικό Παντοπωλείο στα Χανιά



Βοήθεια στους πολίτες που την έχουν ανάγκη.

Με την τελετή αγιασμού, την Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, ξεκινά η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Χανίων.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργεί στην οδό Περίδου 27 και σε χώρο ο οποίος παραχωρήθηκε απο την Ι.Μ. Γουβερνέτου.

Η λειτουργία του εντάσεται στην προσπάθεια του Δήμου Χανίων για άσκηση αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής και δημιουργίας δομών για την υποστήριξη των κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή γάλακτος σε σχολεία του δήμου Πειραιά και πατάτας σε περιοχές του Πειραιά



Διανομή γάλακτος.

Περίπου 5.400 κουτιά γάλα, του 1,5 λίτρου, διανεμήθηκαν στα σχολεία του Πειραιά, με πρωτοβουλία του δήμου και μετά από πρόταση προσφοράς εταιρείας γάλακτος.

Στόχος της δημοτικής αρχής, είναι να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες, που στηρίζουν ουσιαστικά τις οικογένειες, οι οποίες πλήττονται από την κρίση και στέλνουν ηχηρό μήνυμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης.

Σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει στον δήμο Γραφείο Εθελοντισμού που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Διανομή πατάτας στο Κερατσίνι.
Στο μεταξύ 1.000 σακιά πατάτες Θηβών, 30 κιλών το καθένα, διανέμει σήμερα στους δημότες έως τις 3 μετά το μεσημέρι ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στην Πλατεία Κύπρου από τους ίδιους τους παραγωγούς. Τα 30 κιλά κοστίζουν 5 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Τους μεσάζοντες παρακάμπτει και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών



Θα διαθέσει στους καταναλωτές βασικά προϊόντα διατροφής σε χαμηλές τιμές.

Σειρά βασικών προϊόντων διατροφής απευθείας από τους παραγωγούς θα διαθέσει στους καταναλωτές, ο δήμος Νεάπολης - Συκεών.

Θα διατεθούν πατάτες Νευροκοπίου σε τιμή 5 ευρώ τα 20 κιλά και 7,5 ευρώ τα 30 κιλά, αλεύρι από τη Θεσσαλία προς 12 ευρώ τα 25 κιλά, ρύζι από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης από 3,55 έως 4,85 ευρώ τα 5 κιλά, ανάλογα με την ποικιλία, και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Λακωνίας, προς 14,5 ευρώ τα πέντε λίτρα.

Σε ανακοίνωση του δήμου τονίζεται ότι τα προϊόντα αυτά έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί για την άριστη ποιότητά τους.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο παραγγελίας που θα βρουν στην ιστοσελίδα του δήμου www.sykies.gr και να το αποστείλουν ηλεκτρονικά στο symbouleutikos.sykies@n3.syzefxis.gov.gr (θα ακολουθήσει τηλεφωνική επιβεβαίωση), ή να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 16 Μαρτίου

Κάθε έντυπο παραγγελίας δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις ακόλουθες ποσότητες: Πατάτες: 60 κιλά - Αλεύρι: 50 κιλά - Ρύζι:10 κιλά ανά ποικιλία - Λάδι: 20 λίτρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η διανομή μικρογευμάτων σε άπορους μαθητές



Με πρωτοβουλία του υπ. Υγείας σε 11 σχολεία της Αττικής.

Μικρογεύματα άρχισαν να διανέμονται σε μαθητές έντεκα σχολείων της Αττικής, που δεν διαθέτουν κυλικεία, με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας και ευθύνη του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Το πρόγραμμα αφορά σχολεία περιοχών χαμηλού βιοτικού επιπέδου και περιλαμβάνει τη διανομή, στους μαθητές, 1.146 σάντουιτς ημερησίως έως τη λήξη της σχολικής χρονιάς, στις 15 Ιουνίου, πλην των διακοπών του Πάσχα και των επίσημων αργιών.

Καθώς στα συγκεκριμένα σχολεία δεν υπάρχουν κυλικεία, το υπουργείο ανέθεσε σε εταιρεία να παράγει και να διανέμει το κολατσιό των παιδιών. Για τη συγκεκριμένη δαπάνη δεν είχε γίνει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους κι έτσι, το ποσό θα καλυφθεί με ισόποση επιχορήγηση από το υπουργείο Παιδείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων για άπορους



Στη διάθεση της Εκκλησίας τα στρατιωτικά πρατήρια των ενόπλων δυνάμεων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται αρωγός στην πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδας για την ανακούφιση των ασθενέστερων ελλήνων πολιτών, που πλήττονται από την κρίση, θέτοντας στη διάθεση της Εκκλησίας τα 27 στρατιωτικά πρατήρια για τη συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων από τους ένστολους και το πολιτικό προσωπικό, που τα επισκέπτονται.

«Η ανταπόκριση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται σε μία στιγμή κατά την οποία η δημοσιονομική συγκυρία ασκεί μεγάλη πίεση πάνω τους, παρ' όλα αυτά, όπως διαχρονικά έχει αποδειχθεί, oι Ένοπλες Δυνάμεις έχοντας σαν οδηγό το εθνικό καθήκον δεν αφήνουν σε δεύτερη μοίρα το κοινωνικό καθήκον τους» παρατήρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσφωνώντας τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, στο Πεντάγωνο.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν τον πλέον κοντινό προς την Εκκλησία οργανωμένο φορέα της Πολιτείας, παρατήρησε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας», ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και εκτίμησε «ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και αυτήν τη δοκιμασία».

Τον συντονισμό της προσπάθειας έχει ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, με το πρόγραμμα κοινωνικής δράσης «Όλοι μαζί μπορούμε».


Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή λαδιού απευθείας στους καταναλωτές στη Σπάρτη



Την παράκαμψη των μεσαζόντων εξετάζουν και κτηνοτρόφοι Πελοποννήσου.

Μετά το κίνημα της πατάτας, ήρθε το κίνημα του ελαιολάδου. Η Κοινοπραξία Αγροτικών συνεταιρισμών Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας μόνο στο δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής, έχει συμφωνήσει μέχρι αυτή τη στιγμή, να παραδώσει 20 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ οι παραγγελίες συνεχίζονται, αφού η πρώτη παράδοση, θα γίνει το επόμενο Σάββατο 17 Μαρτίου στις 9.00 το πρωί στο πάρκινγκ του γηπέδου της Νέας Ιωνίας.

Το λάδι παραδίδεται σε συσκευασίες των πέντε λίτρων, έναντι 3,00 ευρώ ανά λίτρο, γεγονός που χαροποιεί του Λάκωνες παραγωγούς, οι οποίοι έχουν αδιάθετους χιλιάδες τόνους στις αποθήκες, διότι με την παράκαμψη των μεσαζόντων κερδίζουν περίπου ένα ευρώ ανά λίτρο.

Κερδισμένοι όμως είναι και οι καταναλωτές που προμηθεύονται εξαιρετικό ελαιόλαδο, έξτρα παρθένο, στο 50% περίπου της τιμής που πωλείται στα καταστήματα τροφίμων.

Λακωνικό αλλά και μεσσηνιακό ελαιόλαδο μπορούν να παραγγείλουν οι καταναλωτές και σε άλλους δήμους της Αττικής, όπως στο Νέο Ηράκλειο, αλλά και σε πολλούς δήμους της Βόρειας Ελλάδας.

Την παράκαμψη των μεσαζόντων εξετάζουν τώρα και κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Πελοποννήσου, ενόψει της πασχαλινής περιόδου, αν και όπως δηλώνουν είναι δυσκολότερη η διακίνηση.


Διαβάστε περισσότερα...