Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις στην Ελλάδα το 2012


Για πρώτη φορά μετά το 1941.

Για πρώτη φορά από το 1941 οι θάνατοι στην Ελλάδα ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις, μέσα στο 2012, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα ο επίκουρος καθηγητής Θεσσαλίας, Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Ραχιώτης. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2012 είχαμε 16 χιλιάδες περισσότερους θανάτους από γεννήσεις, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά το 1941 και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού.

Επεσήμανε δε, ότι η τάση μείωσης του πληθυσμού είχε διαφανεί από το 2011 όταν για πρώτη φορά, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό, διαπιστώθηκε ότι οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις. Όπως παρατήρησε, το γεγονός, μπορεί να αποδοθεί και στις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές των τελευταίων ετών.

Εξάλλου ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε ότι θα απαιτούνταν μακροχρόνιες μελέτες για να αποδείξουν πόσο επηρεάζει η κρίση τα δημογραφικά δεδομένα, ωστόσο όλες οι ενδείξεις προκαλούν άμεση συσχέτιση. Αναφέρθηκε πάντως ως παράδειγμα σε μελέτη του Αγγ. Χατζάκη καθηγητή Επιδημιολογίας στην Αθήνα όπου διαπιστώνεται εκτίναξη των κρουσμάτων AIDS μεταξύ των χρηστών ουσιών ενδοφλεβίως, στη σύγκριση προ και μετά κρίσης.

Οι επισημάνσεις αυτές, έγιναν στο πλαίσιο ανακοινώσεων σχετικά με το γεγονός ότι η Θεσσαλία θα μετάσχει σε δύο εθνικές μελέτες υγείας μέσα στο επόμενο εξάμηνο εκ των οποίων η μία αφορά στα χρόνια νοσήματα και η δεύτερη στα λοιμώδη. Στόχος των ερευνών οι οποίες θα εξελιχθούν και πανελλαδικά, είναι για πρώτη φορά να εκτιμηθεί το επίπεδο υγεία των πολιτών και να βελτιωθεί η διαδικασία πρόληψης. Στην έρευνα θα συμμετάσχουν 400 τυχαία επιλεγμένοι Θεσσαλοί πολίτες.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι μισές εταιρείες μείωσαν τις θέσεις εργασίας το 2013


Μηδενικές οι αυξήσεις στο 58% των επιχειρήσεων.

Μειωμένες θέσεις εργασίας και μηδενικές αυξήσεις από τις επιχειρήσεις το 2013 καταδεικνύει η γενική έρευνα αποδοχών και παροχών που ολοκλήρωσε η εταιρεία KPMG και έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα καταγράφει τις μισθολογικές τάσεις για 138 διαφορετικές θέσεις εργασίας σε 178 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την KPMG, ποσοστό 47% των εταιρειών μείωσαν τον αριθμό θέσεων εργασίας το 2012 ή/και το 2013. Ποσοστό 37% των εταιρειών του δείγματος παρέχουν υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης (Outplacement Services) στους εργαζομένους που αποχωρούν με απόφαση της εταιρείας, σημειώνοντας μικρή αύξηση έναντι του αντίστοιχου ποσοστού των εταιρειών για το 2012 (32%).

Επίσης ποσοστό 21% των εταιρειών του δείγματος στράφηκαν στη μερική ή πλήρη ανάθεση μίας ή περισσοτέρων δραστηριοτήτων σε τρίτους (outsourcing) το διάστημα 2012- 2013.

Όσον αφορά σε θέματα αποδοχών και παροχών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ποσοστό 58% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις για το 2013 σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων (για το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 67%).

Ποσοστό 11% των εταιρειών του δείγματος προχώρησε σε μειώσεις αποδοχών σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων (για το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 30%), ενώ ποσοστό 75% των εταιρειών που έχουν πολιτική χορήγησης πριμ απόδοσης, προχώρησαν στην καταβολή του το 2013 για τα αποτελέσματα του 2012. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 69%.

Σημειώνεται ότι σε κάθε έρευνα της KPMG γίνεται αναφορά στα επίπεδα αυξήσεων που προτίθεται να δώσουν οι επιχειρήσεις την επόμενη χρονιά. Για τις εταιρείες που έδωσαν αυξήσεις, οι συνολικές αυξήσεις που δόθηκαν το έτος 2013 κινήθηκαν στο 1,5% (διάμεσος), ενώ για το 2014 οι συνολικές αυξήσεις προβλέπεται να κινηθούν στο 2% (διάμεσος).

Το 11% του δείγματος προχώρησε σε μειώσεις αποδοχών τουλάχιστον σε μία κατηγορία εργαζομένων μέσα στο 2013 και η μέση μείωση ανήλθε στο 9,6%.

Όσον αφορά στις οικειοθελείς αποχωρήσεις, όλοι οι κλάδοι κινήθηκαν αυξητικά το 2012.

Τέλος αυξητική είναι η τάση κατάργησης θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια (από το 2008 έως και το 2013). Ειδικότερα το ποσοστό των εταιρειών που μείωσαν θέσεις εργασίας το 2008 ήταν 18% ενώ το 2013 ήταν 47%.



Διαβάστε περισσότερα...

Το τηλεκατευθυνόμενο των 300 χλμ.


Ο Νικ Κέις τεστάρει τα όρια της αυτοκίνησης στις υψηλές ταχύτητες με ένα… τηλεκατευθυνόμενο.

Ο Νικ κατασκεύασε μόνος του ένα τηλεκατευθυνόμενο-βολίδα, το οποίο λειτουργεί με μπαταρίες και όχι με καύσιμο, σπάζοντας το ατομικό του ρεκόρ –και παγκόσμιο ταυτόχρονα- των 188 μιλίων την ώρα, δηλαδή έπιασε 302 χιλιόμετρα.

Με αυτή την ταχύτητα, το τηλεκατευθυνόμενο του Νικ Κέις θα μπορούσε να προσπεράσει ένα Audi R8.

Στην πράξη ο Κέις κατασκεύασε σε κλίμακα 1:10 ενός αυτοκινήτου που έσπασε το ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά.

Δείτε την προσπάθεια του Νικ Κέις με το τηλεκατευθυνόμενο-βολίδα του.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τετράποδη... ευγνωμοσύνη


Σκύλος που διασώθηκε λέει το δικό του «ευχαριστώ» - Δείτε το βίντεο.
Είναι γνωστό πως οι σκύλοι διαθέτουν πλούτο συναισθημάτων και έχουν και πολύ ιδιαίτερους τρόπους για να τα δείχνουν. Πώς εκφράζεται η χαρά και η ευγνωμοσύνη, μπορεί κανείς να δει ολοκάθαρα στο βίντεο που ακολουθεί, με έναν σκύλο που έπεσε σε κανάλι στη Ρουμανία.

Μετά την αγωνιώδη μάχη του να σκαρφαλώσει και να βγει από το νερό, ανεπιτυχώς, ένας περαστικός βγάζει τα παπούτσια του και βουτά στο νερό για να τον σώσει. Τον βουτάει από το σβέρκο, όπως κάνουν τα θηλυκά στα κουτάβια τους, και τον απομακρύνει από το νερό.

Αλλά είναι αυτά που κάνει ο σκύλος μόλις πατά με ασφάλεια στο χώμα που δείχνουν την εκφραστικότητά του.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο όμορφοι Βοτανικοί κήποι στον κόσμο


Δείτε μοναδικές φωτογραφίες.

Η άνοιξη είναι στα καλύτερα της και οι ολάνθιστοι κήποι σε όλο τον κόσμο έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, που περνούν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς σε ένα πανέμορφο, σχεδόν παραμυθένιο σκηνικό.

Απολαύστε ένα μαγευτικό “ανθισμένο” υπερθέαμα σε μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς βοτανικούς κήπους του κόσμου.

Οι εικόνες θα σας ταξιδέψουν από την Βραζιλία στη Νέα Υόρκη και από την Ταϊλάνδη στη Γαλλία!

Jardim Botânico, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία



Brooklyn Botanic Garden, Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη



Βοτανικός Κήπος Na 'Aina Kai, Kauai, Χαβάη



Royal Botanic Gardens, Σίδνεϊ, Αυστραλία



Butchart Gardens, Βικτόρια, Βρετανική Κολούμπια, Καναδάς



Nong Nooch Τροπικός Βοτανικός Κήπος, Chonburi Province, Ταϊλάνδη



Koishikawa Korakuen Gardens, Τόκιο, Ιαπωνία



Monte Palace Tropical Garden, Funchal, Πορτογαλία



Κήποι του Κλοντ Μονέ, Giverny, Γαλλία



Kew Gardens, Λονδίνο, Αγγλία



Βοτανικοί Κήποι Ντένβερ, Ντένβερ, Κολοράντο



Εθνικός Βοτανικός Κήπος Kirstenbosch, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική



Βοτανικός Κήπος Μόντρεαλ, Μόντρεαλ, Κεμπέκ, Καναδάς




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας σύγχρονος… Νώε


Φτιάχνει την κιβωτό του στον κήπο του σπιτιού του - Δείτε τις φωτογραφίες.

Σε ένα ήσυχο προάστιο του Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια, ο σχεδιαστής Chris Robinson γίνεται ένας σύγχρονος Νώε και φτιάχνει με τα χέρια του τη δική του «Κιβωτό».

Η ιδέα γεννήθηκε μετά το τσουνάμι του 2011 που σάρωσε την Ιαπωνία και έκανε τον Robinson να αρχίσει να σκέφτεται πώς θα εξασφάλιζε την επιβίωση της οικογένειάς του σε ένα παρόμοιο συμβάν.

Στον πίσω κήπο του σπιτιού του παίρνει πλέον «σάρκα και οστά» το «tsunamiball», η σύγχρονη κιβωτός που μπορεί να εξασφαλίσει τους επιβάτες της επιπλέοντας στο νερό.

«Το 'Tsunamiball έχει στόχο να αντέχει ακριβώς σε αυτό που λέει το όνομά του, στο τσουνάμι», εξηγεί ο Robinson στη Daily Mail.

«Όλα άρχισαν από εποικοδομητικές συζητήσεις με τους φίλους μου και σχέδια για πιθανούς τρόπους επιβίωσης με την οικογένειά μου», προσθέτει.

Η ιδέα της κιβωτού ανήκει στη γυναίκα του και ο ίδιος δεν ήταν σίγουρος αν θα τα κατάφερνε να την υλοποιήσει. «Δεν είχα παρόμοια εμπειρία αλλά άρχισα τον Ιανουάριο του 2012. Ελπίζω πως στα τέλη του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί».

Δείτε τις φωτογραφίες










Διαβάστε περισσότερα...

Ο ψαράς που έπιασε με το καλάμι του ένα σφυροκέφαλο καρχαρία!


Το κήτος έκανε... βόλτες τον ψαρά με το καγιάκ του στη θάλασσα επί δυο ώρες.

Ένας 22χρονος φοιτητής που ψάρευε με το καγιάκ του στα νερά της Boynton Beach στη Φλόριντα, βρέθηκε αντιμέτωπος με... το ψάρι της ζωής του!

Ο φοιτητής του «Florida Atlantic University» είδε να τσιμπάει στο αγκίστρι του, ένας σφυροκέφαλος καρχαρίας μήκους σχεδόν 3,5 μέτρων!

Ο τεράστιος καρχαρίας έκανε κυριολεκτικά... σκι τον νεαρό ψαρά, που τον έκανε βόλτες στη θάλασσα με το καγιάκ του, επί δύο ολόκληρες ώρες.

Τελικά το κήτος κατάφερε να απελευθερωθεί και το μόνο που έμεινε στον νεαρό, είναι μια τεράστια λαχτάρα και η ιστορία της ψαριάς με την ατυχή κατάληξη, που θα την διηγείται για πολλά χρόνια.

Ο 22χρονος κατέγραψε την ψαρευτική του περιπέτεια στο βίντεο και το «ανέβασε» στο youtube, όπου έχει ήδη καταγράψει περισσότερες από 800.000 προβολές...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κυνηγοί μελιού του Νεπάλ


Ούτε τα συγκλονιστικά ύψη ούτε τα αφόρητα τσιμπήματα μπορούν να τους κάμψουν!
Το να αιωρείσαι από ένα σκοινί στους απόκρημνους βράχους των Ιμαλαΐων του Κεντρικού Νεπάλ, αντιπαλεύοντας τυφώνες και θυμωμένες μέλισσες, δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας.

Καλωσορίσατε στον θαυμαστό κόσμο των Gurung, των κυνηγών του χρυσού νέκταρ που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν πολύ μακριά για να το μαζέψουν.

Πρόκειται για μια τελετουργική παράδοση που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά, έλκοντας την καταγωγή της αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν.

Μπορεί όμως η μακραίωνη αυτή ιεροτελεστική διαδικασία να φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της, καθώς οι πληθυσμοί των μελισσιών έχουν μειωθεί δραστικά, με το εύθραυστο αυτό οικοσύστημα να απειλείται πλέον ανοιχτά από την κλιματική αλλαγή, την υψηλή τιμή του μελιού αλλά και ένα νέο ανταγωνιστικό είδος: τους τουρίστες.

Ο φωτογράφος Andrew Newey υπήρξε όσο πιο διακριτικός μπορούσε στο οδοιπορικό του να καταγράψει οπτικά την τελετουργία των Gurung το 2013. Οι ντόπιοι κυνηγοί μελιού δεν εκμεταλλεύονται τα μελίσσια για να βγάλουν χρήματα, την ίδια στιγμή που δεν αποκαλύπτουν για κανέναν λόγο τις μυστικές τοποθεσίες των «χρυσών» αυτών παραδείσων.



Σε ένα παράτολμο και συχνά μοιραίο τελετουργικό, χωρίς να φορούν συνήθως προστατευτικό εξοπλισμό, οι κυνηγοί μελιού σκαρφαλώνουν σε απόκρημνους βράχους, σε ύψος 50-100 μέτρων, αναζητώντας το πεντανόστιμο νέκταρ της Apis laboriosa, της μεγαλύτερης μέλισσας του κόσμου.



Με τη βοήθεια του καπνού για να ζαλίζονται τα μελίσσια, οι κυνηγοί έχουν μάθει να αντέχουν τα πολλαπλά τσιμπήματα καθώς προσπαθούν με τα μακριά ραβδιά τους, τα «tangos», να αποσπάσουν το πολυπόθητο μέλι.



Οι κυνηγοί μετακινούνται από βράχο σε βράχο στη διάρκεια του τριήμερου αυτού «σαφάρι» μελιού, πριν μαζέψουν τελικά τη λεία τους και επιστρέψουν στην επικράτεια του χωριού. Οι Gurung συνδέουν το τελετουργικό μάζεμα του μελιού με θρησκευτικές εκδηλώσεις, σε ένα ιδιαίτερο συνδυασμό τόλμης και παράδοσης...


















Διαβάστε περισσότερα...

Google: Οι χάκερ προτιμούν τους δημοσιογράφους


Είκοσι ένας από τους 25 μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς στον κόσμο έχουν υπάρξει στόχοι κυβερνοεπιθέσεων που πιθανόν να έχουν κυβερνητική εξουσιοδότηση, σύμφωνα με δύο μηχανικούς δικτύων που εργάζονται στην Google.

Ενώ πολλοί χρήστες του Ίντερνετ δέχονται επιθέσεις μέσω email που έχουν στόχο να υποκλέψουν προσωπικά τους δεδομένα, οι δημοσιογράφοι προτιμώνται μαζικά από τους δράστες, δήλωσε ο Σέιν Χάντλεϊ, μηχανικός λογισμικού συστημάτων ασφαλείας της Google.

Τις επιθέσεις εξαπέλυσαν χάκερς, οι οποίοι είτε εργάζονται για κάποια κυβέρνηση, είτε υποστηρίζουν μία κυβέρνηση και βάζουν συγκεκριμένα στο στόχαστρό τους δημοσιογράφους, λέει ο Χάντλεϊ και ο έτερος μηχανικός δικτύων της Google, ο Μόργκαν Μαρκί-Μπουάρ.

Σχετική έκθεσή τους παρουσιάστηκε σήμερα σε σύνοδο των αποκαλούμενων Black Hat χάκερ στη Σιγκαπούρη (σ.σ "black hat" χάκερ αποκαλείται εκείνος που παραβιάζει την ασφάλεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών χωρίς άλλον λόγο πέραν του προσωπικού οφέλους. Αποκαλείται και "κράκερ", δηλαδή εκείνος που διεισδύει ή παραβιάζει την ακεραιότητα συστήματος απομακρυσμένων μηχανημάτων, με κακή πρόθεση).

Αμφότεροι οι ερευνητές αρνήθηκαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η Google παρακολουθεί τέτοιου είδους επιθέσεις, αλλά είπαν ότι "εντοπίζει τους δράστες που επιτίθενται στους χρήστες μας".

Οι παραλήπτες τέτοιων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email) στην υπηρεσία Gmail της Google συνήθως λαμβάνουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα.

Ο ερευνητής συστημάτων ασφαλείας Ασκάν Σολτανί αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ότι εννέα από τις 25 μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες χρησιμοποιούν την Google για την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρούν οι ασφαλιστές στην κατάργηση εισφοράς για το ταμείο τους


Ζητούν την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

Την απόσυρση διάταξης που καταργεί τις εισφορές υπέρ του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης - Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) και περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, ζητά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι «η διάταξη παρεμβαίνει στις εργοδοτικές εισφορές που έχουν συμφωνηθεί με τους εργοδότες, με αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο» με συνέπεια να οδηγηθεί το ταμείο σε «σημαντικότατη περικοπή των συντάξεών του».

Το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, είχε εξαιρεθεί μετά από αίτησή του και την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης από την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης σε Άτομα με Αναπηρία για το έτος 2014


Ανακοίνωση 28.03.14

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τη χορήγηση δελτίων μετακίνησης στα άτομα με αναπηρία για το 2014, η οποία και επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 121 KB)
Εγκύκλιος σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 93 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΣΑμεΑ - υπουργείου Τουρισμού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28.03.2014

Μια εποικοδομητική συνεργασία επισφραγίσθηκε σήμερα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη και της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, το οποίο έχει σκοπό την ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου, με τη βοήθεια του οποίου οι προαναφερόμενοι θα αναπτύξουν αμοιβαία δυναμική συνεργασία για την ποιοτική αναβάθμιση του εθνικού τουριστικού προϊόντος μέσω της αποτελεσματικής προώθησης του «Τουρισμού για Όλους». Στη σημερινή συνάντηση παρευρέθηκαν ο κ. Βαρδακαστάνης, η κ. Κεφαλογιάννη, η συνεργάτης της ΕΣΑμεΑ για θέματα Προσβασιμότητας μηχανικός ΕΜΠ Μαρίλυ Χριστοφή και ο γ.γ. Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων Ιωάννης Πυργιώτης.

Στη συνάντηση ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε: «Προσδοκούμε από εδώ να κινητοποιήσουμε και άλλους φορείς της Κυβέρνησης, όπως είναι τα υπουργεία Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και τις Περιφέρειες. Η υπόθεση της προσβασιμότητας στον Τουρισμό κατανοείτε πώς πρόκειται για αλυσίδα. Αν μια μονάδα είναι προσβάσιμη αλλά ο επισκέπτης δεν μπορεί να την προσεγγίσει το στοίχημα είναι χαμένο εξαρχής. Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια, βήμα- βήμα να χτίσουμε την εικόνα της χώρας, για τους Έλληνες με αναπηρία και δίχως αναπηρία και για όλο τον κόσμο. Ο Τουρισμός για Όλους ωφελεί την Κοινωνία και την Οικονομία μιας χώρας».

Από την πλευρά της η υπουργός τόνισε ότι η προώθηση του μνημονίου συνεργασίας δεν είναι θέμα ευαισθησίας αλλά θέμα σύγχρονου πολιτισμού. «Λόγω της έλλειψης προσβασιμότητας η χώρα χάνει επισκέπτες, είτε άτομα με αναπηρία, είτε ηλικιωμένους είτε οικογένειες με παιδιά. Η συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ και με την κινητοποίηση και άλλων φορέων μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της χώρας».

Ο Τουρισμός για Όλους ως βασική φιλοσοφία σχεδιασμού τουριστικών πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων προωθεί μέτρα που απαιτούνται για την ανεμπόδιστη και ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην πολιτιστική ζωή, την αναψυχή, τον ελεύθερο χρόνο και τον αθλητισμό στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η συμφωνία στοχεύει στην ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μεταξύ των δύο Μερών, καθώς και στην από κοινού προώθηση και εφαρμογή καλών πρακτικών και δράσεων σε εθνικό επίπεδο.

Το κείμενο του Μνημονίου επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 100 KB)
Κείμενο μνημονίου σε ηλεκτρονική μορφή (application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document, 16 KB).



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα τουρισμού για την τρίτη ηλικία στη Ρόδο


Διακοπές για ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Ένα νέο είδος τουρισμού αναπτύσσεται στη Ρόδο και αναμένεται να προσελκύσει πληθώρα επισκεπτών από τη Γερμανία και να δημιουργήσει επιπλέον θέσεις εργασίας στον ιατρικό κλάδο, ενισχύοντας παράλληλα την προσπάθεια για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά και αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους με ιατρικά προβλήματα (αλτσχάιμερ, άνοια, κινητικά προβλήματα). Στο πλαίσιο της έναρξης της υλοποίησής του, βρίσκονται ήδη στη Ρόδο οι 15 πρώτοι Γερμανοί τουρίστες, που ακολουθούν πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συνοδευόμενοι από 6 νοσηλευτές και δύο γιατρούς. Εξάλλου, στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται και σεμινάρια από γιατρούς και ειδικούς νοσηλευτές στη νοσηλευτική σχολή Ρόδου.

«Μιλάμε για μια νέα μορφή τουρισμού, που θα διευκολύνει άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα, αλλά και τους συγγενείς τους, να κάνουν διακοπές και να έχουν συγχρόνως την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται. Η Ελλάδα, η Ρόδος, έχουν ένα κλίμα υπέροχο όλο τον χρόνο, που λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία. Όπως, για παράδειγμα, σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος Αντρέας Φρέντριχ.

Σύμφωνα με τον γιατρό Παύλο Μπακίρη, που συντονίζει την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού στη Ρόδο, πρόκειται για πρόγραμμα που γίνεται για πρώτη φορά και έχει πολλαπλά οφέλη. «Καταρχάς παρατείνεται η τουριστική περίοδος. Τα άτομα αυτά θα έρχονται με τους συγγενείς τους και τα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας θα τους καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας για νοσηλευτές, βοηθούς νοσηλευτές και άλλους» σημείωσε ο κ. Μπακίρης και πρόσθεσε: «Επιπλέον δημιουργείται ένα νέο επαγγελματικό προφίλ, που αφορά στη γηριατρική νοσηλεία, μια εξειδίκευση που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Τα άτομα, που θα εκπαιδευτούν, θα πιστοποιηθούν με βάση τα γερμανικά δεδομένα και θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ασθενών αυτών».

«Προς το παρόν το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά και αναμένουμε το πρώτο γκρουπ τουριστών την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, που θα είναι περίπου 25 άτομα» ανέφερε ο κ. Μπακίρης.

Το ελληνογερμανικό αυτό έργο αναπτύχθηκε στο πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV). Για τον σκοπό αυτόν συνεργάζονται οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Ρόδου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, η διεύθυνση της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών της Ρόδου, καθώς και η εξωτερική υπηρεσία κατ΄οίκον νοσηλείας. Το «παρών» θα δώσουν και οι Γερμανοί εταίροι αυτής της δράσης, η Κλινική Bavaria, η εταιρεία XP Xpert Cooperation με έδρα τη Στουτγάρδη, καθώς και η DEKRA.

«Οι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας χρειάζονται φροντίδα συνεχώς. Το πρόγραμμα αυτό δίνει την ευκαιρία τόσο στους ίδιους να ξεκουραστούν και να αλλάξουν περιβάλλον, όσο και στους συγγενείς τους», δήλωσε η Πόπη Καλαϊτζή, γιατρός στην Κλινική Bavaria. «Θα μπορούν, δηλαδή, και οι συγγενείς τους να κάνουν κάπου διακοπές, έχοντας εξασφαλίσει για τους ηλικιωμένους που βρίσκονται υπό την προστασία τους, την αντίστοιχη περίθαλψη και φροντίδα που έχουν και στη χώρα από την οποία προέρχονται, δηλαδή τη Γερμανία» πρόσθεσε.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, επειδή θεωρείται σημαντική προσπάθεια στο πλαίσιο ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Πριν από λίγες μέρες είχε πραγματοποιηθεί για το θέμα συνάντηση στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Ι. Μαχαιρίδης, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Ελ. Φτακλάκη, ο επικεφαλής του προγράμματος τουρισμού υγείας από τη Γερμανία, Κ. Χέλλερ, ο εκπρόσωπος της κλινικής Μπαβάρια, Αντ. Φρέντριχ, και ο πρόξενος της Γερμανίας στην Ελλάδα, Δημήτρης Γιώρτσος.



Διαβάστε περισσότερα...

Άρωμα Θεσσαλονίκης στις Βρυξέλλες


Έκθεση φωτογραφίας από 7-11 Απριλίου.

Έκθεση φωτογραφιών με θέμα «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών» σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Απριλίου, στον χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Την έκθεση διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεννόηση με την ευρωβουλευτή Χρυσούλα Παλιαδέλη και έχει ως στόχο την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης σε αξιωματούχους και υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τρόπο ώστε να συνειδητοποιήσουν την ιστορικότητα, τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και την αξία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ελλάδα.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από φωτογραφίες μνημείων της Θεσσαλονίκης, από πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου και από σημαντικά φεστιβάλ. Η έγκρισή της θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αναμένεται να συμμετάσχει με ομάδα ηθοποιών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στα εγκαίνια της έκθεσης ένα θεατρικό δρώμενο.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς ανέτρεφαν οι γονείς του Μεσαίωνα τα παιδιά τους


Από τα επτά τους χρόνια στέλνονταν ως εργάτες σε ξένα σπίτια.

Στις μέρες μας πολλοί πιστεύουν ότι οι Ασιάτες γονείς είναι πολύ αυστηροί με τα παιδιά τους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τις γυμναστικές επιδείξεις που γίνονται στην Κίνα από παιδάκια ηλικίας κάτω των 5-8 ετών.

Πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, όμως, και η βόρεια Ευρώπη ακολουθούσε μια «σκληρή γραμμή», σε ό,τι αφορούσε την ανατροφή των παιδιών, τα οποία στέλνονταν να ζήσουν σε άλλα σπίτια, ως εργάτες.

Γύρω στο 1500, ένας βοηθός του Ενετού πρέσβη στην Αγγλία, παραξενεύτηκε από την περίεργη αυτή πρακτική, που συναντούσε στα ταξίδια του, γράφει ο William Kremer στο BBC World Service.

Ο ίδιος έγραψε στα αφεντικά του στη Βενετία, ότι οι Άγγλοι κρατούσαν τα παιδιά τους στο σπίτι «μέχρι την ηλικία των επτά, ή το πολύ μέχρι τα εννιά τους χρόνια και στη συνέχεια τα έστελναν –τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια- ως εργάτες στην υπηρεσία τρίτων, σε άλλα σπίτια, όπου δεσμεύονταν για τα επόμενα επτά ή εννιά χρόνια της ζωής τους».

Μάλιστα, το ίδιο ίσχυε για όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική θέση του καθενός. «Έστελναν τα παιδιά τους σε άλλους, και υποδέχονταν στο σπίτι τους παιδιά τρίτων».

Υποστήριζαν ότι αυτό γινόταν για το καλό των παιδιών, όμως ο ίδιος υποψιαζόταν –όπως έγραψε- ότι οι Άγγλοι προτιμούσαν να έχουν τα παιδιά άλλων στο νοικοκυριό τους, επειδή μπορούσαν να τα ταΐζουν λιγότερο και να τα αναγκάζουν να δουλεύουν περισσότερο.

Οι παρατηρήσεις του ρίχνουν φως στο σύστημα ανατροφής παιδιών, που επικρατούσε σε ολόκληρη τη βόρεια Ευρώπη κατά τη μεσαιωνική και νεότερη περίοδο, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Πολλοί γονείς, όλων των κοινωνικών τάξεων, έστελναν τα παιδιά τους μακριά από το σπίτι, να δουλέψουν ως υπηρέτες ή μαθητευόμενοι. Μόνο μια μικρή μειοψηφία λάμβανε εκπαίδευση, ή πήγαινε στο πανεπιστήμιο.

Βέβαια, σύμφωνα με την Barbara Hanawalt από το πανεπιστήμιο του Οχάιο, οι αριστοκράτες αποχαιρετούσαν κάποιες φορές τα παιδιά τους από την ηλικία των επτά ετών, ωστόσο η πλειοψηφία δεν το έκανε μέχρι να φτάσουν τα 14 τους χρόνια.

Μέσα σε γράμματα και ημερολόγια, που έχουν διασωθεί από τη μεσαιωνική εποχή, αποτυπώνεται η φυγή αυτή ως τραυματική εμπειρία για τα παιδιά.

«Όλα όσα αποτελούσαν ευχαρίστηση για μένα, όταν ήμουν παιδί, από τα 3 μου μέχρι τα 10 μου χρόνια… όταν με πρόσεχαν ο πατέρας και η μητέρα μου, έγιναν βάσανα και πόνος» είχε γράψει ένα παιδί.

Όσα ήταν αναλφάβητα δεν είχαν κανένα τρόπο, για να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους και παρότι δε στέλνονταν σε πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις –λόγω των δυσκολιών στις μετακινήσεις εκείνη την εποχή- τις περισσότερες φορές ένιωθαν εντελώς απομονωμένα και αποκομμένα από τις οικογένειές τους.

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην εφαρμογή κι εξάπλωση του συστήματος αυτού

Οι φτωχοί είχαν ένα προφανές οικονομικό κίνητρο, καθώς θα είχαν λιγότερα στόματα να θρέψουν.

Ωστόσο, οι γονείς πίστευαν ότι βοηθούσαν τα παιδιά τους και πως το έκαναν για το καλό τους, καθώς αν ήταν καλοί κι εργατικοί θα μπορούσαν να εξαγοράσουν τη μαθητεία τους σε κάποιον.

Τα «προγράμματα» αυτά συνήθως διαρκούσαν επτά χρόνια, αλλά μπορούσαν να επεκταθούν μέχρι και για μια δεκαετία.

Το 1350 ο «Μαύρος Θάνατος» (επιδημία της πανώλης) μείωσε σχεδόν στο μισό τον πληθυσμό της Ευρώπης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος των εργατικών χεριών και να μειωθεί το κόστος του φαγητού… επομένως, οι εργάτες/υπηρέτες που ζούσαν στα σπίτια των αφεντικών, ήταν μια «καλή λύση».

«Οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι γονείς μπορούν να διδάξουν κάποια πράγματα στα παιδιά τους, όμως κάποιος τρίτος μπορούσε να τους διδάξει διαφορετικά πράγματα και να τους προσφέρει κι άλλες εμπειρίες» ανέφερε ο Jeremy Goldberg από το πανεπιστήμιο του Γιορκ.

Ίσως και να ήταν ένας τρόπος, για να «ξεφορτωθούν» οι γονείς τα άτακτα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την κοινωνική ιστορικό Shulamith Shahar, ήταν πιο εύκολο στους ξένους να μεγαλώνουν παιδιά άλλων –μια πεποίθηση που ίσχυε και σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας.

Ένας έμπορος του 14ου αιώνα από τη Φλωρεντία, που ονομαζόταν Paolo of Certaldo, έλεγε: «Αν έχετε ένα γιο που δεν προσφέρει τίποτα/δεν κάνει τίποτε καλά… παραδώστε τον χωρίς σκέψη στα χέρια ενός εμπόρου, ο οποίος θα τον στείλει σε μια άλλη χώρα. Ή στείλτε τον εσείς στο σπίτι κάποιου καλού σας φίλου… Δε μπορείτε να κάνετε τίποτε άλλο μαζί του. Όσο παραμένει μαζί σας, δε θα βελτιωθεί».

Με αυτόν τον τρόπο, πολλά παιδιά αναγκάζονταν να… συμμορφωθούν.

Το 1396 ένας νεαρός μαθητευόμενος, με το όνομα Thomas, υπόγραψε συμβόλαιο με ένα χαλκουργό από το Northampton, που τον έλεγαν John Hyndlee, έχοντας ως μάρτυρα το δήμαρχο.

Ο Hyndlee ανέλαβε το ρόλο του φύλακα του νεαρού, υποσχόμενος ότι θα του δίνει φαγητό, θα του μάθει την τέχνη του και δε θα τον τιμωρεί πολύ αυστηρά για τα λάθη του.

Ο Thomas, από την πλευρά του, υποσχόταν να μη φεύγει χωρίς να έχει πάρει άδεια, να μην κλέβει, να μην τζογάρει, να μην πηγαίνει στις πόρνες και να μην παντρευτεί.

Αν «έσπαγε» με κάποιο τρόπο τη συμφωνία, η διάρκεια της μαθητείας του θα διπλασιαζόταν και θα γινόταν 14 χρόνια.

Βέβαια, τα σχεδόν δέκα χρόνια… αγαμίας για τα νεαρά αγόρια, πολλές φορές ήταν πολύ δύσκολο να τηρηθούν, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητευόμενοι να συχνάζουν σε ταβέρνες και να επιδίδονται σε… έκφυλες συμπεριφορές.

Σε κάποια μέρη της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Σκανδιναβίας επιτρέπονταν κάποιου είδους σεξουαλικές επαφές μεταξύ έφηβων ανδρών και γυναικών.

Παρότι αυτές οι «παραδόσεις», γνωστές ως «νυχτερινά φλερτ», περιγράφονται σε αναφορές από το 19ο αιώνα, οι ιστορικοί εκτιμούν ότι χρονολογούνται από τα χρόνια του Μεσαίωνα.

«Το κορίτσι μένει στο σπίτι και ένα αγόρι της ηλικίας της πηγαίνει να το βρει. Επιτρέπεται να περάσει τη νύχτα μαζί της. Μπορεί ακόμη και να κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι μαζί της. Όμως κανένας από τους δύο δεν επιτρέπεται να βγάλει τα ρούχα του. Δε μπορούσαν να κάνουν τίποτε παραπάνω, πέρα από μερικά χαϊδολογήματα» αναφέρει η Colin Heywood από το πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ.

Σε κάποιες παραλλαγές αυτής της πρακτικής, τα νεαρά αγόρια έπρεπε να κοιμούνται επάνω από τα κλινοσκεπάσματα, ή στην άλλη πλευρά του κρεβατιού, με μια ξύλινη σανίδα να τα κρατά μακριά από τα κορίτσια.

Επίσης, αυτού του είδους τα «φλερτ» δεν οδηγούσαν απαραίτητα σε αρραβώνα ή γάμο.

Στο Λονδίνο, οι διάφορες συντεχνίες χωρίζονταν σε «φυλές» και εμπλέκονταν σε βίαιες διαμάχες. Το 1339 οι ιχθυοπώλες ενεπλάκησαν σε σοβαρές μάχες στους δρόμους με τους χρυσοχόους.

Κατά το 15ο και 16ο αιώνα, οι διαμάχες των μαθητευόμενων στο Λονδίνο άρχισαν να γίνονται όλο και πιο κοινές, με τους αλλοδαπούς να γίνονται πιο συχνός στόχος των συμμοριών.

«Εκείνη την εποχή η πόλη είχε γεμίσει με μαθητευόμενους και οι ενήλικες δυσκολεύονταν να τους ελέγξουν. Επιπλέον, οι θάνατοι από μολυσματικές ασθένειες είχαν αρχίσει να γίνονται πιο σπάνιοι, με αποτέλεσμα οι μαθητευόμενοι να αναγκάζονται να περιμένουν πολλά χρόνια, για να πάρουν τη θέση των αφεντικών τους» ανέφερε ακόμη η Barbara Hanawalt.

Ο Michael Behaim πήγε στα 12 του χρόνια ως μαθητευόμενος σε έναν έμπορο στο Μιλάνο. Τη δεκαετία του 1520 έγραψε στη μητέρα του, παραπονούμενος ότι δε μαθαίνει τίποτε για το εμπόριο ή τις αγορές, αλλά αντίθετα σφουγγαρίζει πατώματα, εκφράζοντας επιπλέον φόβους ότι θα αρρωστήσει από την πανώλη.

Ένα άλλο αγόρι, ο 14χρονος Friedrich, σε ένα γράμμα στους γονείς του παραπονιόταν για το φαγητό, ζητούσε να του στέλνουν ρούχα για να μοιάζει με τους συνομηλίκους του και αναρωτιόταν ποιος θα του πλένει τα ρούχα.

Η μητέρα του, του έστειλε τρία πουκάμισα μέσα σε ένα σάκο, καθώς κι ένα μήνυμα που έλεγε ότι ίσως είναι ακόμη υγρά και θα έπρεπε να τα κρεμάσει για να στεγνώσουν. Επίσης, του έλεγε να χρησιμοποιήσει το σάκο για να βάζει μέσα τα άπλυτά του…



Διαβάστε περισσότερα...

Βραζιλιάνες γδύθηκαν γιατί «δεν αξίζουν να βιαστούν»


Πρωτότυπη διαμαρτυρία στο Facebook με αφορμή ανησυχητική έρευνα - Δείτε τις φωτογραφίες.

Οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι θεωρούν πως μια γυναίκα που φοράει προκλητικά ρούχα «αξίζει» να βιαστεί, αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα μια έρευνα προκαλώντας την οργή των φεμινιστριών και της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Κυβερνητικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (IPEA), 65,1% των 3.810 προσώπων και των δύο φύλων που ρωτήθηκαν, συμφώνησαν με την πρόταση: «Οι γυναίκες οι οποίες φορούν ρούχα που αφήνουν να φανεί το σώμα τους, αξίζουν το βιασμό».

Προς την ίδια κατεύθυνση, 58,5% των ερωτηθέντων θεωρούν πως «αν οι γυναίκες συμπεριφέρονταν καλύτερα, θα υπήρχαν λιγότεροι βιασμοί».

Η δημοσίευση αυτής της δημοσκόπησης προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από πολίτες και ακτιβιστές, οι οποίοι καταδίκασαν στα κοινωνικά δίκτυα το γεγονός ότι αποδίδεται στη γυναίκα η ευθύνη για τη σεξουαλική βία που η ίδια υφίσταται.

Η Ρούσεφ έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter ότι η μελέτη αποδεικνύει πως «η βραζιλιάνικη κοινωνία έχει πολύ δρόμο να κάνει» και κάλεσε «την κυβέρνηση και την κοινωνία να εργασθούν μαζί εναντίον της βίας κατά των γυναικών».

Από την πλευρά της, η φεμινίστρια δημοσιογράφος Νανά Κεϊρόζ οργάνωσε μια ηλεκτρονική διαδήλωση στο Facebook καλώντας τις γυναίκες να ανεβάσουν φωτογραφίες τους στις οποίες να φορούν λίγα ρούχα, με το σύνθημα «Δεν αξίζω να με βιάσουν». Στη 01:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα, περίπου 20.000 γυναίκες ανέβασαν ταυτόχρονα φωτογραφίες τους στο ίντερνετ.

«Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι επιτρέπεται να γδύνεσαι στη διάρκεια του καρναβαλιού, αλλά όχι στην πραγματική ζωή», επισημαίνει η δημοσιογράφος υπογραμμίζοντας το παράδοξο της Βραζιλίας, μιας χώρας όπου η λατρεία του αισθησιασμού και του σώματος αντιβαίνει στον κυρίαρχο συντηρητικό καθολικισμό.

Ακολουθούν φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο πλαίσιο της πρωτότυπης ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας...


















Διαβάστε περισσότερα...