Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Πρόγραμμα τουρισμού για την τρίτη ηλικία στη Ρόδο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διακοπές για ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Ένα νέο είδος τουρισμού αναπτύσσεται στη Ρόδο και αναμένεται να προσελκύσει πληθώρα επισκεπτών από τη Γερμανία και να δημιουργήσει επιπλέον θέσεις εργασίας στον ιατρικό κλάδο, ενισχύοντας παράλληλα την προσπάθεια για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά και αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους με ιατρικά προβλήματα (αλτσχάιμερ, άνοια, κινητικά προβλήματα). Στο πλαίσιο της έναρξης της υλοποίησής του, βρίσκονται ήδη στη Ρόδο οι 15 πρώτοι Γερμανοί τουρίστες, που ακολουθούν πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συνοδευόμενοι από 6 νοσηλευτές και δύο γιατρούς. Εξάλλου, στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται και σεμινάρια από γιατρούς και ειδικούς νοσηλευτές στη νοσηλευτική σχολή Ρόδου.

«Μιλάμε για μια νέα μορφή τουρισμού, που θα διευκολύνει άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα, αλλά και τους συγγενείς τους, να κάνουν διακοπές και να έχουν συγχρόνως την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται. Η Ελλάδα, η Ρόδος, έχουν ένα κλίμα υπέροχο όλο τον χρόνο, που λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία. Όπως, για παράδειγμα, σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος Αντρέας Φρέντριχ.

Σύμφωνα με τον γιατρό Παύλο Μπακίρη, που συντονίζει την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού στη Ρόδο, πρόκειται για πρόγραμμα που γίνεται για πρώτη φορά και έχει πολλαπλά οφέλη. «Καταρχάς παρατείνεται η τουριστική περίοδος. Τα άτομα αυτά θα έρχονται με τους συγγενείς τους και τα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας θα τους καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας για νοσηλευτές, βοηθούς νοσηλευτές και άλλους» σημείωσε ο κ. Μπακίρης και πρόσθεσε: «Επιπλέον δημιουργείται ένα νέο επαγγελματικό προφίλ, που αφορά στη γηριατρική νοσηλεία, μια εξειδίκευση που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Τα άτομα, που θα εκπαιδευτούν, θα πιστοποιηθούν με βάση τα γερμανικά δεδομένα και θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ασθενών αυτών».

«Προς το παρόν το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά και αναμένουμε το πρώτο γκρουπ τουριστών την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, που θα είναι περίπου 25 άτομα» ανέφερε ο κ. Μπακίρης.

Το ελληνογερμανικό αυτό έργο αναπτύχθηκε στο πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV). Για τον σκοπό αυτόν συνεργάζονται οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Ρόδου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, η διεύθυνση της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών της Ρόδου, καθώς και η εξωτερική υπηρεσία κατ΄οίκον νοσηλείας. Το «παρών» θα δώσουν και οι Γερμανοί εταίροι αυτής της δράσης, η Κλινική Bavaria, η εταιρεία XP Xpert Cooperation με έδρα τη Στουτγάρδη, καθώς και η DEKRA.

«Οι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας χρειάζονται φροντίδα συνεχώς. Το πρόγραμμα αυτό δίνει την ευκαιρία τόσο στους ίδιους να ξεκουραστούν και να αλλάξουν περιβάλλον, όσο και στους συγγενείς τους», δήλωσε η Πόπη Καλαϊτζή, γιατρός στην Κλινική Bavaria. «Θα μπορούν, δηλαδή, και οι συγγενείς τους να κάνουν κάπου διακοπές, έχοντας εξασφαλίσει για τους ηλικιωμένους που βρίσκονται υπό την προστασία τους, την αντίστοιχη περίθαλψη και φροντίδα που έχουν και στη χώρα από την οποία προέρχονται, δηλαδή τη Γερμανία» πρόσθεσε.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, επειδή θεωρείται σημαντική προσπάθεια στο πλαίσιο ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Πριν από λίγες μέρες είχε πραγματοποιηθεί για το θέμα συνάντηση στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Ι. Μαχαιρίδης, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Ελ. Φτακλάκη, ο επικεφαλής του προγράμματος τουρισμού υγείας από τη Γερμανία, Κ. Χέλλερ, ο εκπρόσωπος της κλινικής Μπαβάρια, Αντ. Φρέντριχ, και ο πρόξενος της Γερμανίας στην Ελλάδα, Δημήτρης Γιώρτσος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.