Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Η «Αποστολή» μοίρασε φάρμακα στον ακριτικό Έβρο



Συνεχίζεται το φιλανθρωπικό έργο στην άκρη της χώρας.

Στο ιστορικό ακριτικό χωριό Λάβαρα Σουφλίου βρέθηκε κλιμάκιο του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του ΙΣΑ με σκοπό την ενίσχυση των κατοίκων σε φαρμακευτικό και υγεινομικό υλικό.

Στο πλαίσιο της τέταρτης φάσης του οδοιπορικού υγείας η «Αποστολή» και ο ΙΣΑ στηρίζουν τους κατοίκους των άγονων γραμμών της Θράκης καλύπτοντας βασικές ελλείψεις των αγροτικών ιατρείων τους.

Ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής», Κωνσταντίνος Δήμτσας, συνάντησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, κ. Δαμασκηνό, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από το δήμαρχο Σουφλίου, κύριο Ευάγγελο Πουλίλιο και τους κατοίκους των Λαβάρων Σουφλίου.

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ανέφερε: «Η κεντρική διοίκηση μας έχει ξεχάσει. Η τοπική ηγεσία αγωνίζεται να κρατήσει όσα μπορεί. Ωστόσο, η παρουσία σας εδώ σηματοδοτεί τη φράση που έχω ακούσει από το ποίμνιο στο πρόσωπό μου ''Δε μας ξέχασες και εσύ''. Είναι πολύ σημαντικό να μη σε ξεχνά η κεντρική διοίκηση. Ο Έβρος, τα χωριά έχουν μείνει με τους μεγάλους ανθρώπους διότι οι περισσότεροι έχουν ξενιτευτεί. Μη μας ξεχνάτε, βιώνουμε την αδιαφορία και είναι πολύ άσχημο, δυστυχώς κάποιοι που αποφασίζουν στην Αθήνα δε λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου».

Ο Κ.Δήμτσας, από την πλευρά του, μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου, κ. Ιερωνύμου στους κατοίκους των Λαβάρων και ανέφερε: «Είμαστε σήμερα εδώ και η συναισθηματική φόρτιση είναι μεγάλη. Ο λόγος είναι οι ιστορικές στιγμές του παρελθόντος αλλά και ότι μας δίνεται η ευκαιρία να υποστηρίξουμε συνανθρώπους μας με εθνικό ανάστημα, με περηφάνεια , με πνευματική ανάταση.

Αύριο το κλιμάκιο της «Αποστολής» και του ΙΣΑ θα επισκεφθεί τον Κυπρίνο και τους Μεταξάδες σε συνέχεια του οδοιπορικού υγείας στη Θράκη.


Διαβάστε περισσότερα...

«Αυτοπυροβολήθηκα για να σταματήσω τις παραισθήσεις»



Τα «μαγικά μανιτάρια» κόντεψαν να σκοτώσουν 17χρονο.

Ο Στιβ Τίλμπερι βρέθηκε ένα βήμα πριν το θάνατο επειδή αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι για να σταματήσει τους εφιάλτες που του προκάλεσαν παραισθησιογόνα μανιτάρια.

Ο 17χρονος από τη Φλόριντα, έκανε χρήση των παραισθησιογόνων για πρώτη φορά, μαζί με φίλους του. Στη συνέχεια άρχισε να έχει παράξενα οράματα που τον τρέλαιναν. «Ήταν σαν να ζούσα κάτι εντελώς σουρεαλιστικό. Τίποτα γύρω μου δεν ήταν αληθινό».

Στην προσπάθειά του να γλιτώσει από αυτόν τον εφιάλτη, πήρε μία καραμπίνα, την ακούμπησε στο μέτωπό του και πάτησε τη σκανδάλη!

Ως εκ θαύματος, ο νεαρός όχι μόνο δεν έχασε τη ζωή του, αλλά διατήρησε και τις αισθήσεις του. Μάλιστα, προσπάθησε να καθαρίσει το δωμάτιό του από τα αίματα. Έπειτα, βγήκε αιμόφυρτος στο δρόμο και σταμάτησε έναν διερχόμενο οδηγό, ζητώντας του να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί αφαίρεσαν τα σκάγια από το πρόσωπο του νεαρού και του εξήγησαν ότι βρέθηκε πολύ κοντά στο θάνατο. Τελικά ο Στιβ βγήκε από το νοσοκομείο με έναν επίδεσμο στο κεφάλι και έχοντας υποσχεθεί στους γονείς του να μην ξαναπλησιάσει ποτέ τα μανιτάρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάψτε τα λίπη στο νερό



Απώλεια βάρους και πολλά οφέλη προσφέρει η υδρογυμναστική.

Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα γυμναστικής στο νερό και δείτε το σώμα σας να μεταμορφώνεται μέρα με τη μέρα, αφήνοντας πίσω το άγχος και το στρες.

H κολύμβηση είναι ιδανικό άθλημα για όλο το χρόνο, όμως ειδικά τώρα που ο καιρός έχει αρχίσει να ζεσταίνει η ιδέα για μια βουτιά στην πισίνα γίνεται ακόμα πιο δελεαστική. Εξάλλου τα οφέλη είναι πάρα πολλά για να τα αγνοήσει κανείς. Απευθυνθείτε στο πιο κοντινό σας κολυμβητήριο και ξεκινήστε.

Γιατί να διαλέξω την άσκηση στο νερό;

-Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα.
-Μειώνει την πιθανότητα τραυματισμών.
-Βοηθά στο αδυνάτισμα και μειώνει την κυτταρίτιδα.
-Δίνει την αίσθηση ελαφρότητας και ευκολία στην κίνηση.
-Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
-Ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση στα οστά και τις αρθρώσεις.
-Ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, ενισχύει την αντοχή μας και απομακρύνει την ένταση και το στρες.
-Βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
-Τονώνει το κυκλοφορικό και μειώνει τη φλεβίτιδα.

Πού απευθύνεται;

Η υδρογυμναστική ενδείκνυται για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ απευθύνεται ειδικά σε:

-Έγκυες γυναίκες.
-Παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα.
-Άτομα με καρδιοπάθειες, υπέρταση ή διαβήτη, ειδικές ικανότητες, αρθριτικά, πόνους στην πλάτη και τη μέση και κυκλοφορικά προβλήματα στα κάτω άκρα.
-Άτομα που παρουσιάζουν έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια της άσκησης ή βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης ύστερα από τραυματισμό ή επέμβαση.
-Νήπια και βρέφη.

Δείξτε προσοχή

-Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης στην πισίνα κάντε ένα τεστ κόπωσης για να βεβαιωθείτε ότι αντέχετε την πίεση του νερού.
-Άτομα με άσθμα και πρόβλημα καρδιάς πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν, ενώ άτομα με σοβαρά δερματικά προβλήματα ή μεταδιδόμενα νοσήματα δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στην πισίνα.
-Κίνδυνοι παραμονεύουν επίσης αν δεν υπάρχει σωστή χλωρίωση του νερού και αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
-Η άσκηση στο νερό ενδείκνυται για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, όχι όμως και για την αντιμετώπισή της.

Aqua aerobic

Το aqua aerobic περιλαμβάνει κινήσεις μέσα στο νερό όπως τρέξιμο, κλοτσιές, άλματα, ημικαθίσματα και χορευτικές κινήσεις με τη συνοδεία ή όχι μουσικής. Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με αυτό ανεξάρτητα από τη φυσική του κατάσταση, ενώ είναι εξαιρετική άσκηση για απώλεια βάρους και κάψιμο λίπους.

Παράλληλα αναπτύσσει τη δύναμη και την ευλυγισία, ενώ βοηθάει στην καλή λειτουργία του καρδιαναπνευστικού συστήματος.

Ασκήσεις στο νερό με όργανα

Το κύριο πλεονέκτημα αυτών των ασκήσεων είναι ότι προσφέρουν αντίσταση προς όλες τις κατευθύνσεις γυμνάζοντας ολόκληρο το σώμα.

Επιπλέον η χρήση ειδικών οργάνων όπως αλτήρες, βαράκια για τα πόδια, ποδήλατα, διάδρομοι κ.ά. έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση θερμίδων.

Κολύμβηση

Βασική προϋπόθεση καθόλη τη διάρκεια της άσκησης είναι να ελέγχετε την αναπνοή σας. Μην ξεχνάτε ότι, όταν αθλούμαστε στο νερό, πρέπει να εισπνέουμε από το στόμα και να εκπνέουμε από τη μύτη.

Χρήσιμο tip

Η ισορροπημένη διατροφή και η σωστή ενυδάτωση σε συνδυασμό με τη συχνή άσκηση συμβάλλουν στην καλή υγεία και ευεξία καθώς και τη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα συνδυάστε την υδρογυμναστική με τρέξιμο, ποδηλασία στη φύση ή προπόνηση με αντιστάσεις στο σπίτι ή το γυμναστήριο.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εχθροί των φαρμάκων ο ήλιος και η ζέστη



Ο κίνδυνος αλλοιώσεων παραμονεύει τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ζέστη δεν επηρεάζει μόνο τα τρόφιμα αλλά και τα φάρμακα. Γι’ αυτό, όσοι παίρνετε συστηματικά φάρμακα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη συντήρησή τους τώρα που κάνει ζέστη, ώστε να μην κινδυνεύσετε από τυχόν αλλοιώσεις τους.

Η προφύλαξη των φαρμάκων από τη ζέστη αναγράφεται στη συσκευασία τους. Όμως, υπάρχουν και κάποιο γενικοί κανόνες που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε...

Κανόνες προφύλαξης

Όλα τα φάρμακα –εκτός από εκείνα που λόγω της κατασκευής τους πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, π.χ., κάποια εμβόλια ή αντιβιοτικά– πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα λεγόμενα «θερμοευαίσθητα» φάρμακα, μια κατηγορία δηλαδή φαρμάκων τα οποία επηρεάζονται άμεσα από τις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Τα φάρμακα σε μορφή δισκίου ή κάψουλας δεν αλλοιώνονται εύκολα. Όσα είναι όμως σε υγρή μορφή, όπως τα σιρόπια, μπορούν εύκολα να αλλοιωθούν αν τα ξεχάσετε ανοιχτά ή αν δεν τα βάλετε στο ψυγείο.

Το αποτέλεσμα της αλλοίωσης από την αλλαγή των συνθηκών συντήρησης ενός φαρμάκου είναι να γίνει το φάρμακο αδρανές και αναποτελεσματικό, να χάσει δηλαδή τη θεραπευτική του ιδιότητα. Το αποτέλεσμα; Ο ασθενής να παίρνει κανονικά τη δόση του, αλλά χωρίς να βλέπει βελτίωση.

Ρωτάτε πάντα το φαρμακοποιό σας για το πώς πρέπει να διατηρείτε τα φάρμακά σας.

Ιδιαιτερότητες

Αλλαγή δόσης: Η δοσολογία ορισμένων φαρμάκων μπορεί να διαφοροποιηθεί τους μήνες του καλοκαιριού. Όπως, για παράδειγμα, τα διουρητικά φάρμακα που χορηγούνται στους υπερτασικούς, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σε μικρότερες δόσεις, λόγω της εφίδρωσης από τη ζέστη και της απώλειας υγρών από τη λήψη του φαρμάκου.

Την ελάττωση της δόσης ενός φαρμάκου δεν πρέπει να την κάνετε μόνη σας, αλλά μετά από σύσταση του γιατρού σας.

Φάρμακα και αλκοόλ: Το καλοκαίρι αυξάνεται αρκετά η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και κυρίως της μπίρας.

Πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα, λοιπόν, όσοι παίρνετε φάρμακα καθώς ο συνδυασμός αλκοόλ και φαρμάκων αντενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις, γιατί ενισχύει τη δράση του φαρμάκου. Αποτέλεσμα; Υπνηλία ή μειωμένα αντανακλαστικά ή και χειρότερες συνέπειες για την υγεία.

Όσοι, μάλιστα, παίρνετε αγχολυτικά, ηρεμιστικά ή αντιβιοτικά πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή σας.

Κορτικοειδή: Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων με τα οποία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί το καλοκαίρι. Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ρευματικών, άσθματος, δερματικών παθήσεων ή σε διάφορες μορφές καρκίνου και μόνο με συνταγή γιατρού.

Παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες, όπως κατακράτηση νερού και άλατος στου ιστούς και ιδιαίτερα στην περιοχή του προσώπου. Αν κάποιος τα παίρνει για καιρό μπορεί να παρουσιάσει οιδήματα και έντονα πρηξίματα.

Για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες αυτές καλό είναι να περιοριστεί η δοσολογία τους, αν βέβαια το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του αρρώστου. Σε αντίθετη περίπτωση, η κατακράτηση νερού περιορίζεται, αν αφαιρεθεί το αλάτι από τη διατροφή.

Επίσης και η γυμναστική ωφελεί, εφόσον με αυτή καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια κι έτσι περιορίζεται και η αύξηση του βάρους. Για κάθε αλλαγή της δόσης και αυτών των φαρμάκων αρμόδιος είναι ο γιατρός.

Είναι το φάρμακο χαλασμένο ή όχι;

Εάν το φάρμακο είναι συσκευασμένο μέσα σε πλαστική κάψουλα (μπλίστερ) και υπάρχει διόγκωση στην επιφάνεια της ζελατίνης, σημαίνει ότι έχει αναπτυχθεί διοξείδιο του άνθρακα, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στη δραστικότητα του φαρμάκου.

Αν το φάρμακο είναι σε μορφή σιροπιού από την οσμή είναι συνήθως δύσκολο να καταλάβετε ότι είναι χαλασμένο.

Ένα σιρόπι είναι χαλασμένο όταν παρουσιάσει ίζημα (κατακάθι) στον πάτο του μπουκαλιού του ή αν έχει αλλάξει το χρώμα του.

Αν πρόκειται για αναβράζοντα σκευάσματα, κοιτάξτε αν έχουν διογκωθεί. Αν δείτε κάτι τέτοιο, οφείλεται στην έκκριση διοξειδίου του άνθρακα και σημαίνει ότι το φάρμακο έχει χάσει τη δραστικότητά του.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η χρήση της μαγειρικής σόδας κατά την άσκηση



Σε ποια αθλήματα ενδείκνυται η κατανάλωση διττανθρακικού νατρίου.

Η κόπωση κατά την διάρκεια οποιασδήποτε μορφής άσκησης είναι από τους πιο συνηθισμένους ανασταλτικούς παράγοντες στην απόδοση ενός αθλητή. Αθλητές, προπονητές αλλά και φαρμακοβιομηχανίες έχουν προσπαθήσει, με τη χρήση εργογόνων βοηθημάτων, να μειώσουν στο ελάχιστο την εμφάνιση της κόπωσης.

Οι πιθανοί παράγοντες που συνεισφέρουν στην κόπωση, κατά την διάρκεια της έντονης άσκησης, είναι η μειωμένη παραγωγή ενέργειας στους μύες, όπως και η συσσώρευση διαφόρων μεταβολιτών.

Σε άσκηση παρατεταμένης υπο-μέγιστης προσπάθειας, πολύ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει η εξάντληση των ενεργειακών υποστρωμάτων. Επιπρόσθετα, παράγοντες όπως η υπερθερμία, η αφυδάτωση και η διαταραχή της οξεοβασικής ισορροπίας των μυών, μπορούν να εντείνουν το αίσθημα κόπωσης σε έναν αθλητή.

Τι είναι η μαγειρική σόδα και ποιος ο μηχανισμός λειτουργίας της;

To διττανθρακικό νάτριο (κοινώς σόδα) είναι ένα αλκαλικό άλας που χρησιμεύει στη ρύθμιση της οξύτητας στον οργανισμό. Χρησιμοποιείται ευρέως στον πρωταθλητισμό και πιστεύεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αθλητική απόδοση, όταν λαμβάνεται σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες.

Σαν βασικό αποτέλεσμα αναφέρεται η καθυστέρηση της «μυϊκής κόπωσης». Θα μπορούσε όμως η χρήση του να λειτουργήσει βοηθητικά σε κάθε προσπάθεια, ανεξάρτητα από το επίπεδο του αθλητή.

Πολλοί αθλητές έχουν αναφέρει την εμφάνιση ανεπιθύμητων καταστάσεων από τη χορήγηση διττανθρακικού νατρίου και για τον λόγο αυτό αποφεύγουν τη χρήση του, θεωρώντας ότι δεν είναι κατάλληλο γι' αυτούς.

Ωστόσο, οι αθλητές αυτοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η επίδραση του διττανθρακικού νατρίου στην αθλητική απόδοση εξαρτάται από τη λελογισμένη χρήση του.

Σε έναν υγιή άνθρωπο, σε κατάσταση ηρεμίας, το pH του αρτηριακού αίματος είναι ελαφρώς αλκαλικό, περίπου 7.4 και το pH του μυός 7.

Μετά από έντονη άσκηση, το αρτηριακό pH μπορεί να μειωθεί σε 7.1, ενώ το pH του μυός σε 6.8. Η μείωση αυτή παρατηρείται λόγω της συσσώρευσης ιόντων υδρογόνου (Η+) στο εσωτερικό του μυός, που προκύπτει είτε λόγω αυξημένης παράγωγης γαλακτικού οξέος, είτε γιατί ο ρυθμός παραγωγής Η+ είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό απομάκρυνσής τους από τον μυ.

Η αύξηση των Η+ και η μεταβολική οξέωση, όμως, έχουν σαν αποτέλεσμα να εμφανίζεται γρηγορότερα μυϊκός κάματος και άρα να μειώνεται η απόδοση του αθλητή. Για τον λόγο αυτό, το σώμα μας έχει ομοιοστατικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν την ισορροπία παραγωγής και απομάκρυνσης Η+.

Το Διττανθρακικό Νάτριο ή Μαγειρική Σόδα είναι το πιο άμεσο και ισχυρό ρυθμιστικό σύστημα του αίματος, αφού με χημικές αντιδράσεις «εξουδετερώνει» την περίσσεια Η+ που σχηματίζονται κατά την άσκηση. Με βάση τα παραπάνω, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυξάνοντας την εξωκυτταρική ρυθμιστική ικανότητα του οργανισμού με την ενίσχυση των αποθεμάτων διττανθρακικών ιόντων, θα επιτρέψουν στα ιόντα υδρογόνου να εγκαταλείψουν γρηγορότερα τους ασκούμενους μυς, πριν η οξέωση αποτελέσει μέσα στα μυϊκά κύτταρα περιοριστικό παράγοντα.

Σε ποια αθλήματα ενδείκνυται η κατανάλωση διττανθρακικού νατρίου (σόδας);

Όπως έχει φανεί από πολλές επιστημονικές μελέτες, η εργογόνος δράση του διττανθρακικού νατρίου επηρεάζεται από την ένταση και τη διάρκεια της αγωνιστικής προσπάθειας.

Πιο συγκεκριμένα, τα αθλήματα που διαρκούν 3 έως 30 δευτερόλεπτα (π.χ. ακόντιο, σφυροβολία κλπ), απαιτούν λίγη ενέργεια αλλά μεγάλη ισχύ και χρησιμοποιούν την αμεσότερη πηγή ενέργειας των μυών (φωσφοκρεατίνη). Σε αυτά τα αθλήματα, η χορήγηση διττανθρακικού νατρίου δεν επιφέρει βελτιώσεις.

Σε αθλήματα που διαρκούν 1-7 λεπτά, αλλά απαιτούν μεγάλη ένταση, η ενέργεια παρέχεται με αναερόβια γλυκόλυση, μια διαδικασία που προκαλεί την παραγωγή γαλακτικού οξέος.

Τέτοια αθλήματα είναι το τρέξιμο (400-1500m), η κολύμβηση (100-400m), η ποδηλασία, η κωπηλασία κ.ά. Σε αυτά τα αθλήματα, η χορήγηση διττανθρακικού νατρίου φαίνεται να επιφέρει βελτιώσεις, αφού μειώνει την ενδοκυτταρική οξείδωση, ενώ αυξάνει τον χρόνο εξάντλησης και την μέγιστη παραγωγή δύναμης.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε αθλήματα που περιλαμβάνουν μικρά χρονικά διαστήματα υψηλής δύναμης και ταχύτητας, όπου χρησιμοποιείται το αναερόβιο σύστημα παραγωγής ενέργειας και παράγεται μεγάλη ποσότητα γαλακτικού οξέος, ενώ μεσολαβούν μικρά διαλείμματα ανάπαυσης.

Αναφερόμαστε δηλαδή σε επαναλαμβανόμενες δοκιμασίες υψηλής έντασης (π.χ. σειρά από επαναλαμβανόμενα ποδηλατικά σπριντ), αλλά και σε αθλήματα που έχουν χαρακτήρα παρατεταμένης διαλειμματικής άσκησης, όπως πολλά ομαδικά αθλήματα (π.χ. ποδόσφαιρο, υδατοσφαίριση κ.ά.).

Σε αθλήματα υψηλής έντασης, αλλά μεγάλης χρονικής διάρκειας που απαιτούν μεγάλη ενέργεια και μικρή ισχύ η χορήγηση διτανθρακικού νατρίου έχει δείξει αντιφατικά αποτελέσματα.

Σε μια μελέτη, 10 προπονημένοι ποδηλάτες εκτέλεσαν 14% περισσότερο έργο κατά τη διάρκεια 60λεπτης προσπάθειας μετά την κατανάλωση διαλύματος διττανθρακικού νατρίου σε δοσολογία 300 mg ανά kg σωματικής μάζας.

Η προπόνηση αντοχής υψηλής έντασης, παρόλο που είναι κυρίως αεροβικού τύπου, επιφέρει αύξηση γαλακτικού οξέος και ενδοκυτταρική οξέωση, γεγονότα τα οποία μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην απόδοση.

Επομένως, παρά τη σχετικά μικρή συμβολή του αναερόβιου μεταβολισμού σε τέτοιου είδους προσπάθειες, συγκριτικά με τη μικρή σε διάρκεια μέγιστη άσκηση, η πρόσληψη διττανθρακικού νατρίου πριν από την άσκηση θα μπορούσε να διευκολύνει την αποβολή του γαλακτικού οξέος και των ιόντων υδρογόνου και επομένως να βελτιώσει τη μυϊκή λειτουργία. Κατά συνέπεια, οι αθλητής μπορεί να αγωνιστεί σε υψηλότερες εντάσεις ή να παράγει μεγαλύτερο σωματικό έργο. Άλλες μελέτες, έχουν δείξει ότι η χορήγηση διττανθρακικού νατρίου σε συνεχή παρατεταμένη άσκηση οδηγεί σε μικρή μυϊκή αλκάλωση, χωρίς όμως να βελτιώνει την απόδοση σε καλά προπονημένους άντρες.

Ποια η σωστή δοσολογία για να υπάρχουν ευεργετικά αποτελέσματα;

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η απαραίτητη ανεκτή δόση διττανθρακικού νατρίου που θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση ενός αθλητή είναι 300mg διττανθρακικού νατρίου ανά κιλό σωματικού βάρους, 90 λεπτά πριν την άσκηση με κατανάλωση 1L νερό.

Έχει προταθεί, επίσης, για την αποφυγή παρενεργειών, η κατάποση του διττανθρακικού νατρίου σε 2 δόσεις πριν την άσκηση (100mg/κιλό 90 λεπτά πριν την άσκηση και 100mg/κιλό 30 λεπτά πριν την άσκηση).

Επίσης, αποτελεσματικό φάνηκε το πρωτόκολλο «φόρτισης διττανθρακικών», όπου χορηγήθηκε στους αθλητές 500mg συμπληρώματος/κιλό για 5 μέρες πριν τον αγώνα. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται ρύθμιση της οξύτητας του αίματος που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 24 ώρες, επιτρέποντας να σταματήσει η συμπληρωματική χορήγηση την ημέρα πριν τον αγώνα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος παρενεργειών.

Ένα άλλο πρωτόκολλο, πρότεινε την κατανάλωση διττανθρακικού νατρίου 3 φορές την εβδομάδα, πριν από προπόνηση, για 8 εβδομάδες.

Μελετήθηκε σε μέτρια προπονημένες γυναίκες και φάνηκε ότι η αύξηση στην ένταση της προπόνησης ήταν υπεύθυνη για τις βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν και όχι η χορήγηση διττανθρακικού νατρίου.Ωστόσο, εμφανίστηκε λίγο μεγαλύτερη βελτίωση στο γαλακτικό κατώφλι και στην απόδοση έπειτα από κατανάλωση διττανθρακικού νατρίου.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση μαγειρικής σόδας;

Η μαγειρική σόδα είναι ένα νόμιμο εργογόνο βοήθημα. Ωστόσο, έχει φανεί ότι μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετούς και διάρροιες. Το 10% των αθλητών που καταναλώνουν μαγειρική σόδα αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μία πρόταση για την αποφυγή των παρενεργειών του διττανθρακικού νατρίου, ήταν η αντικατάσταση του με κιτρικό νάτριο, ωστόσο το κιτρικό νάτριο δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικό, ενώ δεν απέκλεισε την εμφάνιση γαστρεντερικών προβλημάτων. Η πρώτη δοκιμή του συμπληρώματος συστήνεται να είναι σε προπόνηση και όχι πριν από κάποιο σημαντικό αγώνα.

Ποια είναι τελικά η σύσταση;

Τόσο τα ερευνητικά δεδομένα, όσο και οι εμπειρικές αναφορές αθλητών δείχνουν, ότι η χορήγηση μαγειρικής σόδας πριν από άσκηση μικρής (1-10 λεπτά) ή παρατεταμένης (30-60 λεπτά) διάρκειας υψηλής έντασης βελτιώνουν την απόδοση.

Είναι ένα συμπλήρωμα εύχρηστο, οικονομικό και διαθέσιμο, ωστόσο, συνιστάται προσοχή και σύνεση στην χορηγούμενη δόση και τον χρόνο χορήγησης του συμπληρώματος.

Είναι αναγκαίο, οι αθλητές σε συνεργασία με τους προπονητές τους να πειραματίζονται με την αναπλήρωση διττανθρακικών/κιτρικών σε προπονητικές συνθήκες που να προσομοιάζουν τον πραγματικό αγώνα, συμπεριλαμβανομένης και της εξάσκησης χορήγησης πολλαπλών δόσεων κατά τις προκριματικές και τις τελικές σειρές ενός αγώνα.

Ο κίνδυνος γαστρεντερικών παρενεργειών δεν μπορεί να αγνοηθεί, ωστόσο τα συμπτώματα αυτά φαίνεται ότι εμφανίζονται με μικρότερη συχνότητα και βαρύτητα από αυτήν που αρχικά πιθανολογείτο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης



Η ευεργετική δράση της φυσικής δραστηριότητας.

Ένα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, τα φουντώματα και οι εφιδρώσεις που παρουσιάζονται ξαφνικά και ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του κρατικού Πανεπιστημίου Penn υπάρχει μια σαφής βελτίωση στην ένταση, αλλά και τη συχνότητα των εξάψεων μετά από την άσκηση. Μάλιστα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ευεργετική δράση της άσκησης διαρκεί έως και 24 ώρες μετά την ολοκλήρωσή της.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 92 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατά τη διάρκεια 15 ημερών. Οι γυναίκες ήταν 40-59 ετών με δυο παιδιά κατά μέσο και δεν έκαναν ορμονοθεραπεία. Οι γυναίκες κατέγραφαν τη συχνότητα των εξάψεων, ενώ με ειδικά εργαλεία (βηματοτομετρητές) καταγραφόταν η φυσική τους δραστηριότητα.

Αν και οι ερευνητές πίστευαν ότι η άσκηση θα οδηγούσε σε έξαρση των συμπτωμάτων ουσιαστικά συνέβη το αντίθετο. Τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης ήταν αισθητά και για τις γυναίκες με πολλά περιττά κιλά ή σε κακή φυσική κατάσταση, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τις γυναίκες που ασκούνταν πιο συστηματικά.

«Οι γυναίκες με εξάψεις ήπιας και μέτριας έντασης, δεν υπάρχει λόγος να αποφύγουν τη φυσική δραστηριότητα φοβούμενες ότι θα χειροτερέψουν τα συμπτώματά τους. Αντιθέτως, η φυσική δραστηριότητα μπορεί να είναι επιβοηθητική και σίγουρα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την καλή κατάσταση της υγείας, καθώς μεγαλώνουμε» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Steriani Elavsky. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopaus.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αποφύγετε τους μύκητες στα πόδια



Τι πρέπει να προσέξετε.

Αισθάνεστε έντονη φαγούρα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας; Μήπως έχετε κοκκινίλες και τα νύχια σας αρχίζουν να ξεφλουδίζουν; Τότε, είναι πολύ πιθανό να έχετε κολλήσει μύκητες.

Μη φοβάστε όμως διότι με την κατάλληλη θεραπεία θα τους… εξολοθρεύσετε.

Το πιο σημαντικό πάντως για να προφυλαχθείτε, είναι να πλένετε πολύ καλά τα πόδια σας σε καθημερινή βάση. Επίσης, πρέπει να τα σκουπίζετε πολύ καλά για να μην υπάρχουν εστίες μολύνσεων ειδικά στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα.

Ειδικά αυτή την περίοδο που πηγαίνετε στην παραλία, πρέπει οπωσδήποτε, να καθαρίζετε τα πόδια σας από την άμμο διότι αυτή συσπειρώνει ομάδες μυκήτων.

Και όσο μπορείτε, καλό είναι να αποφεύγετε τα ντους στο γυμναστήριο και στα αποδυτήρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο υγιεινή... πίτσα



Επιστήμονες επιχειρούν να κάνουν τη μεγαλύτερη απόλαυση θρεπτική.

Ομάδα διατροφολόγων από τη Σκωτία συνεργάζεται με επιχειρηματία για να δημιουργήσουν την πρώτη πίτσα που θα είναι διατροφικά ισορροπημένη.

Οι πίτσες περιέχουν 30% της καθημερινής ποσότητας βιταμινών και μετάλλων που συστήνεται για τους ενήλικες.

Έχουν επίσης το ένα τρίτο της συνιστώμενης ποσότητες θερμίδων, πρωτεΐνης και υδατανθράκων.

Οι πίτσες δημιουργήθηκαν από τον Mike Lean, του πανεπιστημίου της Γλασκώβης και τον επιχειρηματία Donnie Maclean.

Ο καθηγητής Lean, δήλωσε ότι η ιδέα προήλθε από προβληματισμό. Αν πάμε σε σούπερ μάρκετ ή εστιατόριο και αγοράσουμε ένα γεύμα, κάποιος θα πρέπει να έχει σκεφτεί για αυτό από πλευράς θρεπτικότητας. Πρόσθεσε ότι μελέτησε πρόσφατα τα έτοιμα γεύματα που παράγουν τα 5 μεγαλύτερα σουπερ μάρκετ στη Σκωτία και ήταν μη ισορροπημένα διατροφικά.

Όπως δήλωσε, περιέχουν τόσο αλάτι όσο θα πρέπει να λαμβάνουμε όλη την ημέρα ή περισσότερο. Περιλαμβάνουν τόσα κορεσμένα όσα θα πρέπει να λαμβάνουμε σε μια μέρα ή περισσότερο. Ο θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι απούσες από αυτά τα γεύματα. Κανείς δεν σκέφτηκε για αυτό. Έτσι, αυτός με τον συνεργάτη του προσπαθούν να το κατορθώσουν.

Ο Mr Maclean βοήθησε τον καθηγητή Lean να σκεφτεί ασυνήθιστους τρόπους ενσωμάτωσης περισσότερων θρεπτικών ουσιών στην πίτσα. Όπως δήλωσε, έκανε έρευνα αγοράς και ανακάλυψε ότι τα φύκια ήταν ενδιαφέρον νέο συστατικό που χρησιμοποιείται στο ψωμί του φούρνου. Έτσι το χρησιμοποίησε ως τρόπο μείωσης του επιπέδου του αλατιού. Το περιεχόμενο νατρίου στο φύκι είναι περίπου 3,5% έναντι 40% στο αλάτι. Υπάρχει ιώδιο, βιταμίνη B12 και η γεύση είναι υπέροχη.

Η κόκκινη πιπεριά αναμειγνύεται επίσης με βάση ντομάτας για να δώσει στην πίτσα περισσότερη βιταμίνη C. Εκτός από τις συγκεκριμένες ουσίες, κάθε πίτσα περιέχει μαγνήσιο, ποτάσσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α.

Ο Mr Maclean, δήλωσε ότι με τον τρόπο που εκδίδονται οι οδηγίες, έχουμε το 20% των θρεπτικών ουσιών από το πρωινό, το 30% από το γεύμα, το 30% από το δείπνο και ακόμα 20% για σνακ. Εστίασε στην πίτσα ως επιλογή για γεύμα ή δείπνο. Κάθε πίτσα αποτελεί ολόκληρο γεύμα, με όλες τις θρεπτικές ουσίες σε αυτή, για το 30% της ημέρας.

Ο καθηγητής Lean, δήλωσε ότι για πολλά χρόνια προσπαθούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν εύκολους τρόπους για ισορροπημένη διατροφή. Πρόσθεσε ότι ο πιο εύκολος τρόπος είναι να ακολουθούν μια θρεπτική διατροφή. Επί του παρόντος τα έτοιμα γεύματα της αγοράς δεν είναι ισορροπημένα θρεπτικά.

Οι πίτσες θα είναι κατεψυγμένες, καθώς οι δοκιμές έδειξαν ότι οι θρεπτικές ουσίες διατηρούνταν καλύτερα με αυτό τον τρόπο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το καρπούζι και οι ευεργετικές του ιδιότητες



Από το 2.500 π.Χ. οι Αιγύπτιοι το μετέφεραν μαζί τους ως πηγή νερού.

Πόσες φορές το καλοκαίρι δεν έχετε ξυπνήσει από τη μεσημεριανή σιέστα από τη φωνή του πλανόδιου πωλητή καρπουζιών; Πόσες φορές δεν έχετε ξανακαθαρίσει την κουζίνα ή το καθιστικό από κάποια ξεχασμένα κουκούτσια καρπουζιού;

Η βιβλιογραφία λέει ότι οι Αιγύπτιοι (2.500πΧ) το μετέφεραν μαζί τους σαν μια πηγή νερού. Δεν είχαν άδικο γιατί το καρπούζι περιέχει 92% νερό. Αποτελεί ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα.

Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και καροτίνης (αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές ιδιότητες).

Είναι μια αξιόπιστη πηγή βιταμίνης Β6, ουσίας σημαντικής για την ομαλή λειτουργία του Νευρικού Συστήματος (συμβάλει στη σύνθεση σεροτονίνης, ντοπαμίνης, μελατονίνης).

Η παρουσία λυκοπενίου προσδίδει στο καρπούζι ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά την πρόληψη καρκίνου του προστάτη, αλλά και την προστασία της καρδιάς.

Όσον αφορά την πεποίθηση ότι το καρπούζι περιέχει πολύ ζάχαρη, καταρρίπτεται αν σκεφτούμε ότι 100γρ καρπούζι περιέχουν 7γρ υδατ/κων, ενώ 100γρ μήλο (χωρίς φλούδα) 8,5γρ υδατ/κων.

Σύσταση καρπουζιού/ 100γρ:

Θερμιδεσ:31 KCAL

Καροτινη (προδρομοσ βιτ. Α):230 μικρογρ

Μαγνησιο: 8mg

Βιταμινη C: 8mg

Bitaminh b6: 0.14mg

Χτυπήστε το ελαφρά στη μεση, στον κούφιο ηχο μάλλον είναι καλο, στο συμπαγή ήχο, τότε μάλλον είναι ..μάπα το καρπούζι .

Τον Ιούλιο είναι η καλύτερη περίοδος να απολαύσουμε το ελληνικό καρπούζι. Τρώγεται ωμό και καθαρισμένο από τη φλούδα. Επίσης, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Χτυπημένο στο μπλέντερ δίνει ωραίες γρανίτες. Υπάρχει η «καρπουζένια» την οποία μπορεί να βρει κανείς στην αγαπημένη Φολέγανδρο.

100γρ καρπούζι έχουν 7γρ υδατ/κων. Δεν περιέχει πολλές θερμίδες, αλλά πολλές φορές το παρακάνουμε στην ποσότητα...


Πηγή: 
http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα εκτελούνται οι ηλεκτρονικές συνταγές



Λόγω της πολυήμερης απεργίας έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τον τεράστιο όγκο των συνταγών.

Ενόψει της ιδιαίτερης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω της πολυήμερης κινητοποίησης των φαρμακοποιών, σε συνδυασμό με τον τεράστιο όγκο που δέχεται το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, γεννάται ζήτημα με τις συνταγές οι οποίες είχαν εκδοθεί κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα και για τις οποίες έχει παρέλθει το εκ του νόμου οριζόμενο πενθήμερο.

Σε συνέχεια των ανωτέρω σας γνωστοποιούμε εγκύκλιο εκδοθείσα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ δυνάμει της οποίας όσες συνταγές έχουν εκδοθεί για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιουνίου 2012, θα μπορούν να εκτελεστούν στα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των πέντε ημερών από την ημέρα έκδοσής τους.

Η απόφαση αυτή ισχύει για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή πίστωσης στα ιδιωτικά φαρμακεία και για πέντε εργάσιμες ημέρες μετά τη λήξη αυτής.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο καθώς και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών, γνωρίζοντας την ευαισθησία που επιδεικνύουν, όπως ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους, προκειμένου να ξεπεράσουμε συλλογικά την αδυναμία ορθής λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και να αποφευχθεί η εκ νέου ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και των γιατρών, οι οποίοι καλούνται να συνταγογραφήσουν να επανεκδώσουν την ίδια συνταγή, διαδικασία η οποία είναι απίστευτα χρονοβόρα.

Συγχρόνως ο ΙΣΑ θα πράξει τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου τα οριζόμενα στην προαναφερθείσα εγκύκλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ να συμπεριληφθούν άμεσα σε σχετική Υπουργική Απόφαση.


Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος αυτισμού για τα πρόωρα βρέφη



Δεν ισχύει το ίδιο για το σύνδρομο Asperger.

Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού έχουν τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα, παρόλο που ο κίνδυνος αυτός παραμένει μικρός. Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, που κυμαίνονται από το ήπιο σύνδρομο Asperger έως την οξεία πνευματική καθυστέρηση και ανικανότητα του παιδικού αυτισμού, διαγνώσκονται σε περίπου ένα στα 88 παιδιά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με φιλανδική μελέτη του Πανεπιστημίου Τουρκού στη Φινλανδία, υπάρχει αυξημένος κίνδυνο αυτισμού αλλά όχι συνδρόμου Asperger στα πρόωρα βρέφη και στα παιδιά που είχαν μικρά σωματομετρικά χαρακτηριστικά κατά τον τοκετό.

Όσα δηλαδή ζύγιζαν λιγότερο από 1.500 γραμμάρια κατά τον τοκετό είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτισμό.
Ωστόσο, επειδή ο αυτισμός είναι σχετικά σπάνιος, τα περισσότερα παιδιά που γεννιούνται πολύ μικρά τελικά δεν εκδηλώνουν αυτισμό.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί κάποια παιδιά εκδηλώνουν διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλούνται από μια αλληλεπίδραση μεταξύ των γονιδίων και του περιβάλλοντος, όπως οι λοιμώξεις ή άλλα ιατρικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε στοιχεία σχεδόν δύο δεκαετιών που αφορούσαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά στην Φινλανδία, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν γράφουν χειρόγραφες συνταγές



Να απέχουν από οποιαδήποτε χειρόγραφη συνταγογράφηση, από τη Δευτέρα 9 Ιουλίου, καλεί όλους τους γιατρούς, μέλη του, ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας. Ο ΙΣΑ αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση:

"Έπειτα από την από 05.07.2012 ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αναφορικά με την αναστολή οιασδήποτε χειρόγραφης συνταγογράφησης από όλους τους ιατρούς, η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προς τα μέλη του είναι να μην προβαίνουν από την Δευτέρα 09.07.2012 σε χειρόγραφες συνταγογραφήσεις ακόμα και στην περίπτωση που το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παρουσιάσει το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ο ιατρικός κόσμος έχει φτάσει στα όρια των αντοχών του. Ο ΙΣΑ κατέβαλλε αλλεπάλληλες προσπάθειες προκειμένου να ανακληθεί άμεσα η υπ΄ αριθμ. πρωτ. Υ3Γ/ΓΠ 5547/30.05.2012 υπουργική απόφαση που ορίζει επιβολή προστίμου ύψους 1 ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή από τους γιατρούς, με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιουλίου 2012, χωρίς δυστυχώς έως σήμερα να λάβει κάποια ανταπόκριση.

Καλούμε όλα τα μέλη μας όπως συμμορφωθούν με την ανωτέρω απόφαση του Δ.Σ του ΙΣΑ".



Διαβάστε περισσότερα...

Η απιστία σε 21...βήματα!



Πολλές φορές, το ένστικτο λειτουργεί και άλλες υπολειτουργεί. Άλλες φορές η φαντασία οργιάζει και άλλες η ζήλια δεν είναι καλός σύμβουλος! Τελικά, υπάρχει απιστία ή εμείς έχουμε δημιουργήσει την εικόνα;

Μπορεί ο σύντροφός μας να είναι αθώος, μπορεί και όχι.

Απομακρυνθείτε απ΄ όλα αυτά και επικεντρωθείτε στα σωστά σημάδια, που υποδεικνύουν ότι υπάρχει απιστία.Είναι 21 σημάδια! Δεν μπορεί, κάποιο θα αναγνωρίσετε.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν επιστημονικές μελέτες. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα σημάδια;

1. Λαμβάνει ή κάνει τηλεφωνήματα, μόνο όταν βρίσκεται μόνος του/της. Όταν βρίσκεται ανάμεσα σε κόσμο και απομακρύνεται, πρέπει να σας βάλει σε υποψίες.

2. Διαγράφει το ιστορικό των κλήσεων από το κινητό του/της. Δεν μπορεί όλη μέρα να μην έχει κάνει ή να μην έχει δεχτεί κλήση.

3. Έχει πολλούς λογαρισμούς σε Facebook, twitter και μειλ.

4. Αποφεύγει τις συγκεντρώσεις με φίλους και συγγενείς.

5. Περνάει πολύ χρόνο με ένα άτομο που δεν γνωρίζετε.

6. Αρχίζει να προσφέρει δώρα ή να βοηθάει κάποιον άλλον σε καθημερινή βάση.

7. Αλλάζει άρωμα.

8. Δεν σας αγγίζει συχνά.

9. Ντύνεται διαφορετικά.

10. Λείπει περισσότερες ώρες από το σπίτι.



11. Πυροδοτεί καυγάδες.

12. Έχει γίνει πολύ μυστικοπαθής.

13. Έχει αλλάξει η συναισθηματική σχέση μεταξύ σας.

14. Έχει γίνει νευρικός/ή

15. Ξαφνικά αυξάνεται ο όγκος δουλειάς.

16. Ξοδεύει ασυνήθιστα πολλά χρήματα για την εμφανισή του.

17. Είναι υπερβολικά αμυντικός/ή.

18. Αλλάζει το στιλ του, όπως τα μαλλιά του.

19. Αλλάζει η συμπεριφορά του.

20. Αποκτά αυτοπεποίθηση.

21. Χρησιμοποιεί περισσότερο το "εγώ" από το "εμείς".



Διαβάστε περισσότερα...

Κρούσμα του ιού του δυτικού Νείλου


Το πρώτο κρούσμα της νόσου του δυτικού Νείλου, εντοπίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο.

Η άτυχη γυναίκα, η οποία προσβλήθηκε από τον ιό, νοσηλεύεται στον "Ερυθρό Σταυρό".

Τον επικίνδυνο ιό μεταφέρουν μολυσμένα κουνούπια ή σκνίπες.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία



Τι θα ισχύσει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


- Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου
- Ένας φόρος στα ακίνητα, καταργούνται πρόστιμα και ποινές
- Τι θα ισχύσει για τις φοροαπαλλαγές
- Στα χέρια της τρόικας το σχέδιο της κυβέρνησης


Η τρόικα πιέζει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο φορολογικό και η κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο 10 σημείων για να το παρουσιάσει στους δανειστές.

Επί της ουσίας, προωθείται η δημιουργία νέου φορολογικού τοπίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Η αρχή θα γίνει από την εστίαση.
Προβλέπεται επίσης σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου, ένας φόρος στα ακίνητα, κατάργηση των φορολογικών προστίμων και ποινών αλλά και κατάργηση φοροαπαλλαγών και προτιμησιακών καθεστώτων, γράφει Το Έθνος.

Το σχέδιο βρίσκεται ήδη στο τραπέζι της τρόικας και γίνονται συνεχείς συσκέψεις.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης. Μάλιστα, συστήνεται ειδική ομάδα δράσης στο υπουργείο Οικονομικών, για να επεξεργαστεί στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει το δημοσίευμα, οι εκπρόσωποι της τρόικας θέτουν την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων καθώς και την πλήρη αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού ως απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσουν οι μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.

Ζητούν επίσης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Και θέτει ως όρο να γίνουν οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να ανάψει το "πράσινο φως" στη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος και την αύξηση του αφορολόγητου.

Ιδιαίτερη θέση στο νομοσχέδιο θα έχει και η πάταξη της φοροδιαφυγής, ένας τομέας που η τρόικα μας βγάζει... "κόκκινη κάρτα".

Μείωση ΦΠΑ= ανάσα για τα νοικοκυριά
Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης από το 23% στο 13% και εκτιμάται πως αυτό θα φέρει μειώσεις τιμών στα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά κτλ) και αναμφίβολα θα δώσει "ανάσα" στον τουρισμό.
Σταδιακά θα επιδιωχθεί και η μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από το 13% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5%. Επίσης, έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να μειωθεί ο ΦΠΑ και στα αγροτικά προϊόντα.

Το αφορολόγητο
Η προγραμματική συμφωνία προβλέπει αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όσους, με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, κυρίως για τους μισθωτούς. Αν η πρόταση "περάσει" από την τρόικα, τότε το αφορολόγητο θα επιστρέφει στις 8.000€ από τις 5.000€ που είναι σήμερα. Αυτό, βέβαια, δεν το καλοβλέπουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Γι' αυτό υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο: να πάει στις 8.000€ ευρώ σταδιακά, έως το 2015. Αν πάρουμε το ΟΚ από την τρόικα, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο.

Το τρίτο μέτρο της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της φορολογικής ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Εξετάζεται μια νέα κλίμακα, με 4 ή το πολύ 5 κλιμάκια.

Ενιαίος φόρος στα ακίνητα
Προωθείται η αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων (χαράτσι). Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι αυτό θα γίνει από 1/1/2013. Μαζί με το χαράτσι θα καταργηθεί και ο ΦΑΠ. Στη θέση τους, θα καθιερωθεί ένα ενιαίο τέλος ακινήτων, το οποίο θα επιβαρύνει ΚΑΙ τις εκτός σχεδίου εκτάσεις αλλά και εκτάσεις που ανήκουν σε επαγγελματίες αγρότες. Το νέο ΕΤΑΚ θα έχει αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα συντελεστών.

Ηλεκτρονικό ποθεν έσχες και περιουσιολόγιο
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν μια αναλυτική κατάσταση των περιουσιακών τους στοιχείων και μετά κάθε χρόνο να δηλώνουν τις αλλαγές. Πρέπει να δηλωθούν ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και όλα τα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας.
Προτείνεται επίσης υποχρεωτική ηλεκτρονική αναλυτικής δήλωσης με στοιχεία για όλες τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης και κυρίως τις δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

Φοροαπαλλαγές τέλος
Η πρόταση προβλέπει να κοπούν οι πρόσθετες φοροαπαλλαγές για ανάπηρους, όσους έχουν 1 ή 2 προστατευόμενα παιδιά, τρίτεκνους, πολύτεκνους. Προτείνεται επίσης η εξάλειψη όλων των διατάξεων που προβλέπουν έκπτωση 10% ορισμένων προσωπικών δαπανών (ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων δωρεές, χορηγίες, διατροές κτλ). Στη θέση τους προτείνεται να χορηγούνται επιδόματα.

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες
Μια από τις προτάσεις είναι να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης επιχειρήσεων από το 20% στο 15%. Εξετάζεται επίσης η μείωση φορολογίας στα μερίσματα από τα 25% στο 20% ή 15%.
Προτείνεται επίσης η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η αντικατάστασή τους με άλλους πιο απλούς κανόνες απεικόνισης των συναλλαγών. Καθιερώνεται επίσης ένα φορολογικό point system, ενώ για πρώτη φορά θεσπίζονται κίνητρα συμμόρφωσης. Το νέο ποινολόγιο φέρει ελαστικότερα μέτρα, ειδικά για τις τυπικές παραβάσεις.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται η εφαρμογή αυστηρών επαγγελματικών κριτηρίων προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού φόρου εισοδήματος για όλους τους μικρομεσσαίους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα κριτήρια μπορεί να είναι πραγματικές επαγγελματικές δαπάνες, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, η μισθωτική αξία της επαγγελματικής στέγης, τα έτη άσκησης του επαγγέλματος.

Τέλος, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αυτοτελή φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή (20%) όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια, τόκους, μερίσματα ή υπεραξίες από πώληση περιουσιακών στοιχείων. Προτείνεται τα εισοδήματα αυτά να υπόκεινται αυτοτελώς σε φόρο από το πρώτο ευρώ, δηλαδή να μην αθροίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα των ιδιοκτητών και να μη φορολογούνται με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος, στην οποία προβλέπεται αφορολόγητο όριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Παιδικός σταθμός έκλεισε την πόρτα σε μητέρα ΑμεΑ



Ο 3,5 ετών γιος της πληροί τις προϋποθέσεις εγγραφής.

Την ώρα που οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί της χώρας ξεμένουν από προσωπικό, μετά τη διακοπή των συμβάσεων πολλών εργαζομένων, μια μητέρα ΑμεΑ, η οποία επιχείρησε να εγγράψει το παιδί της στο Δημοτικό Σταθμό της περιοχής της στο Ίλιον, έρχεται αντιμέτωπη με την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας.

Στην Ελλάδα του ΔΝΤ, γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, οι προνοιακές υπηρεσίες γυρνούν καθημερινά την πλάτη σε πολίτες οι οποίοι τις δικαιούνται. Η επιβεβαίωση έρχεται μέσα από την πεισματική άρνηση του 6ου Παιδικού Σταθμού του Δήμου Ιλίου να δεχτεί το 3,5 ετών αγοράκι μιας οικογένειας παρότι το παιδί πληροί τα κριτήρια για την εγγραφή του.

Ο μικρός έχει διαγνωστεί από την Παιδιατρική Κλινική του «Αττικόν» με μια νευρολογική διαταραχή, που δεν του δημιουργεί πρόβλημα στην κίνηση ούτε στη συναναστροφή του με άλλα παιδιά και όλες οι γνωματεύσεις των γιατρών επισημαίνουν ότι το παιδί θα ωφεληθεί με το να κοινωνικοποιηθεί πηγαίνοντας σε παιδικό σταθμό.

Το χειρότερο είναι, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι οι προφάσεις που επικαλείται η πρόεδρος του Δ.Σ. του Δημοτικού Κέντρου Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ιλίου, δεν έχουν νομικό έρεισμα. Ενδεικτική είναι η επιστολή της που αναφέρει πως το αγοράκι δε γίνεται δεκτό επειδή η μητέρα του είναι άνεργη, ενώ βασική προϋπόθεση για την εγγραφή του παιδιού αποτελεί το να είναι εργαζόμενη η μητέρα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει βάσει νόμου, εφόσον η μητέρα είναι ΑμεΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Έκπτωση στα ΚΤΕΛ για τρίτεκνους



Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης προχωρά σε έκπτωση σε τρίκτεκνους. Η κίνηση αυτή ακολουθεί το μέτρο που ισχύει εδώ και χρόνια για τα ΑΜΕΑ και τους πολύτεκνους.

Όπως ανακοινώθηκε, η ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. προσχώρησε εθελοντικά στην παροχή έκπτωσης 50% και στους τρίτεκνους. Πρόκειται για μια κοινωνική προσφορά της εταιρείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Με απέλυσαν επειδή μοιάζω με Αιγύπτια»



Το δράμα μιας 28χρονης καθαρίστριας στην Αγγλία.

Η 28χρονη Francine Siddaway απολύθηκε από το νοσοκομείο Addenbrooke του Κέιμπριτζ, στο οποίο εργαζόταν τα τελευταία τρία χρόνια ως καθαρίστρια, επειδή το μακιγιάζ της «ήταν υπερβολικό και θύμιζε αιγύπτια βασίλισσα».

Η Francine είναι σήμερα άνεργη και ορκίζεται πως δεν θα αλλάξει την εμφάνιση της για κανέναν. Η ίδια χαρακτηρίζει το μακιγιάζ ως τη «πανοπλία» της και την κάνει να νοιώθω όμορφη.

«Μου αρέσει το αιγυπτιακό μακιγιάζ. Μου έλεγαν οι εργοδότες μου ότι είναι προσβλητικό, αλλά οι συνεργάτες μου, μου έκαναν συνέχεια κομπλιμέντα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τους ενοχλούσε τόσο. Αισθάνομαι πως έπεσα θύμα, επειδή τόσα χρόνια δούλευα πολύ σκληρά και η εξωτερική μου εμφάνιση δεν έπαιζε κανένα ρόλο στη δουλειά μου», είναι τα λόγια της 28χρονης.

Η Francine αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον του νοσοκομείου, καθώς θεωρεί ότι κρύβονται άλλοι λόγοι πίσω από την απόλυση της.

«Όταν πήγα στη συνέντευξη για τη δουλειά φορούσα το ίδιο μακιγιάζ. Και με δέχτηκαν. Πως γίνεται, λοιπόν, ύστερα από τρία χρόνια να έχουν πρόβλημα; Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν δικαιολογία. Έπεσα και εγώ θύμα των περικοπών εν μέσω των σκληρών μέτρων λιτότητας», δηλώνει καταληκτικά.





Διαβάστε περισσότερα...

Πως επιστρέφονται τα χαράτσια



Με συμψηφισμό οφειλών, αναμένεται να γίνει η επιστροφή των 200 εκατομμυρίων ευρώ, σε απαλλασσόμενους από το τέλος ακινήτων, που όμως αναγκάστηκαν να πληρώσουν το χαράτσι, υπό το φόβο της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", η εξέλιξη αυτή προκαλεί "οικονομικό πονοκέφαλο" στο επιτελείο της κυβέρνησης, αφού θα πρέπει να εκταμιεύσει ποσό, γύρω στα 200 εκ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι είναι κυρίως βιοτέχνες ανάπηροι, άνεργοι και ιδιοκτήτες που επιβαρύνθηκαν με το ειδικό τέλος για κοινόχρηστους χώρους. Η πρώτη σκέψη της κυβέρνησης, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, είναι ο συμψηφισμός των προς επιστροφή ποσών, σε όσες περιτπώσεις υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολουμένων.

Το ειδικό τέλος ακινήτων θα πληρωθεί κανονικά για το 2012, με το ενδεχόμενο να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, να είναι ανοικτό. Ενδέχεται επίσης οι δημινιαίες δόσεις να αυξηθούν σε 6, από 5.


Διαβάστε περισσότερα...

90.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα



Πενταπλασιάστηκαν μέσα σε ένα πεντάμηνο, τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα.

Τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν 6.978 διακοπές ρεύματος, ενώ τον περασμένο Μάιο εκτοξεύθηκαν στις 30.000!

Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" μόνο το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2011, οι εκδοθείσες εντολές διακοπής ρεύματος αριθμούσαν τις 909.782, έναντι 734.219 το 2010.

Τα οφειλόμενα των καταναλωτών χαμηλής τάσης από ανεξόφλητους λογαριασμούς εκτοξεύτηκαν στα 668,1 εκ. ευρώ τον Μάιο, από 388,9 εκατ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, εκδόθηκαν 12.600.000 λογαριασμοί, συνολικού ύψους 2.547.000.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.300.000 καταναλωτές. Από αυτές περίπου ένα εκατομμύριο καταναλωτές δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι, αξίας 372 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η μετατροπή του αυτοκινήτου σε υγραεριοκίνητο



Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη μετατροπή στα ελληνικά δεδομένα.

Ξαναείδατε το κόστος μετατροπής από την πρώτη φορά; Γιατί έχουν πέσει πολύ. Ξαναείδατε τις τεχνολογίες; Γιατί έχουν αλλάξει πολύ. Τώρα τι σας κρατάει από το να αλλάξετε το καύσιμο από βενζίνη σε υγραέριο;

Το υγραέριο ξεκίνησε λίγο περίεργα στην Ελλάδα. Από τη μία η βροχή νέων μέτρων που έκανε τη βενζίνη ακριβότερη, από την άλλη η ίδια βροχή μείωνε εισοδήματα και έκανε το γέμισμα του ρεζερβουάρ σχεδόν αδύνατο. Μπορεί η τεχνολογία του υγραερίου να χρησιμοποιείται χρόνια στο εξωτερικό, όμως στην Ελλάδα φάνηκε πως ήρθε απότομα, σχεδόν όσο απότομα ήρθε και η βροχή των μέτρων.

Σα να ήταν το υγραέριο μία σπασμωδική κίνηση αντίδρασης απέναντι στην αυξανόμενη δυσκολία αγοράς βενζίνης στο πρατήριο. Και αλήθεια είναι πως τις πρώτες μέρες η μετατροπή ενός βενζινοκινητήρα να καίει υγραέριο ήταν και ακριβή και περίπλοκη. Πολλοί αποθαρρύνθηκαν στο πρώτο εκείνο κύμα, φεύγοντας από τα συνεργεία δύσπιστοι ή απογοητευμένοι.

Όμως από τις πρώτες μέρες του υγραερίου στην Ελλάδα έχουν περάσει αρκετές. Έτσι έχουν έρθει πλέον όλες οι τεχνολογίες μετατροπής για κάθε κινητήρα. Δεν υπάρχουν «πειραματισμοί» και «πατέντες» αφού η άνεση του χρόνου επέτρεψε στους εγκαταστάτες να δοκιμάσουν τις λύσεις για συγκεκριμένους κινητήρες και οι ίδιοι και να καταλήξουν στο τι δουλεύει και με ποιόν τρόπο.

Συγχρόνως οι νέες τεχνολογίες εξελίχθηκαν μαζί με τους κατασκευαστές και έτσι κάθε πιθανό πρόβλημα εξαλείφτηκε στα πρώτα στάδια και δεν έμεινε να «δοκιμαστεί» στο αυτοκίνητο του πελάτη. Τα συνεργεία στην Ελλάδα είχαν χρόνο να εκπαιδευτούν καλύτερα, το προσωπικό τους να λάβει μέρος σε σεμινάρια και να αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να καλύπτει όλες τις τεχνολογίες και τους κινητήρες.

Από την άλλη τα συστήματα υγραεριοκίνησης εξελίχθηκαν αρκετά ώστε να γίνουν αυτόματα, να μη απαιτούν δηλαδή καμία εμπλοκή από τον οδηγό, και έτσι να ρυθμίζουν τη λειτουργία του κινητήρα για βέλτιστη απόδοση και ελάχιστη δυνατή κατανάλωση. Η αναλογία και η χρήση καυσίμου ρυθμίζεται μόνη της και το μοτέρ διατηρείται πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που αυξήθηκε η εμπιστοσύνη και η αυτοπεποίθηση των συνεργείων με αποτέλεσμα από τη μία οι εγκαταστάσεις να γίνονται σε λιγότερο χρόνο και από την άλλη να δίνονται εγγυήσεις καλής λειτουργίας.

Και μετά είναι το κόστος. Σε σχέση με ένα χρόνο πριν η τιμή εγκατάστασης έχει μειωθεί σημαντικά, κάτι που σημαίνει ότι η απόσβεση τώρα γίνεται ταχύτερα. Και δεδομένου ότι παρά τις ταραχές στην οικονομία η τιμή του υγραερίου δεν έχει αλλάξει σε σχέση με αυτή της βενζίνης, η εμπιστοσύνη στο ότι το σύστημα θα αποδώσει και οικονομικά έχει επίσης αυξηθεί.

Με αυτά τα δεδομένα, εσάς τι σας κρατάει και δεν αλλάζετε καύσιμο στο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο; Είναι η τιμή; Έχει πέσει, και υπάρχουν αρκετά χρηματοδοτικά προγράμματα; Είναι ο φόβος της αύξησης της τιμής του υγραερίου; Τα δείγματα μέχρι στιγμής είναι ότι δεν υπάρχει φόβος αλλαγής στη σχέση του με αυτό της βενζίνης;

Είναι η εμπειρία των συνεργείων; Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν; Μήπως είναι καιρός να ξαναδείτε το θέμα του υγραερίου με φρέσκια ματιά; Τι λέτε;


Πηγή: http://www.autotriti.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η 12χρονη που είναι αναίσθητη στον πόνο




Οι γονείς της μίλησαν για τις δυσκολίες της σπάνιας διαταραχής.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η διάγνωση της συγγενούς αναισθησίας στον πόνο με ανίδρωση (CIPA) αποτελεί ουσιαστικά μια θανατική ποινή, καθώς αυτή η εξαιρετικά σπάνια πάθηση σκοτώνει τους περισσότερους πάσχοντες προτού φτάσουν την ηλικία των τριών ετών.

Ωστόσο, η 12χρονη Ashlyn Blocker δεν άφησε την ασθένεια να της καταστρέψει τη ζωή, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς ομορφιάς και βοηθώντας άλλα παιδιά με την ίδια νόσο να την ξεπεράσουν.

Οι Tara και John Blocker, γονείς της Ashlyn, μίλησαν σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή των ΗΠΑ για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην ανατροφή της κόρης τους.

«Καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την κόρη μας όταν ήταν οκτώ μηνών. Δεν έκλαψε όταν γεννήθηκε, όταν πεινούσε ή όταν χτυπούσε. Μια φορά είχε ερεθιστεί το μάτι της και δεν παραπονιόταν. Την πήγαμε στον οφθαλμίατρο, ο οποίος έμεινε άφωνος. Είχε μια μεγάλη εκδορά του κερατοειδούς στο μάτι της και όλοι μείναμε έκπληκτοι που δεν πονούσε», ήταν τα λόγια του πατέρα της.

«Σύντομα μάθαμε ότι η κόρη μας ήταν αναίσθητη στον πόνο. Τρομάξαμε στην αρχή, επειδή γνωρίζαμε πως προσβάλλονται μονάχα 100 άτομα στις ΗΠΑ ετησίως και πρόκειται για μια ασθένεια που καταλήγει θανατηφόρα», τόνισε η μητέρα της.

«Για παράδειγμα εάν πάθει σκωληκοειδίτιδα, δεν θα το καταλάβει επειδή δεν θα νοιώθει πόνο. Ή κάποια λοίμωξη των οστών. Τότε οι συνέπειες θα είναι τραγικές», συνεχίζει η μητέρα της 12χρονης, Tara.

Τα χρόνια μετά τη διάγνωση ήταν αρκετά δύσκολα για την οικογένεια Blocker, καθώς η Ashlyn αυτοτραυματιζόταν συνεχώς, δαγκώνοντας τα χέρια της, καίγοντας τα δάχτυλα της και προκαλώντας γενικά αρκετές πληγές στο σώμα της.

Οι γονείς της αναγκάζονταν αρκετές φορές να δένουν τα δάχτυλα της κόρης τους με ταινία για να μην τραυματίζεται.

Δεδομένου ότι η διαταραχή επηρεάζει τη μετάδοση ερεθισμάτων με τη μορφή ηλεκτρικών παλμών του κεντρικού νευρικού συστήματος, η Ashlyn συνεργάζεται με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα για την ανάπτυξη θεραπείας της πάθησης.


 
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν διάθεση κηπευτικών σε όσους έχουν ανάγκη



Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιεράπετρας.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας θα αναλάβει δράση, ώστε να επεκταθεί η πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού ‘Ανατολή’, να λάβουν μέρος κι άλλοι συνεταιρισμοί και σε άλλα προϊόντα, έτσι ώστε να δοθούν ορισμένες δωρεάν ποσότητες των κορυφαίων τοπικών προϊόντων, σε ένδειξη αλληλεγγύης σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη. Πιστεύω πως το παράδειγμα θα βρει κι άλλους μιμητές», δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Σήφης Αναστασάκης, που επισκέφθηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού «Ανατολή», προκειμένου να συγχαρεί τον πρόεδρο και τα μέλη του συνεταιρισμού, για την πρωτοβουλία τους να διαθέσουν δωρεάν κηπευτικά σε διάφορες πόλεις και σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε επίσης, τους εκπροσώπους του συνεταιρισμού που διέθεσαν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιεράπετρας έναν τόνο περίπου κηπευτικά - μελιτζάνες, πιπεριές και ντομάτες - η διάθεση των οποίων θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Ιεράπετρας έχει προσφέρει δεκάδες τόνους κηπευτικών στην Αθήνα και την Κρήτη σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Τέλος όπως ανακοίνωσε ο συνεταιρισμός «Ανατολή» κατέληξαν σε συμφωνία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για οργανωμένη διάθεση των προϊόντων στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας Η διαδικασία διάθεσης των προϊόντων θα ξεκινήσει την Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012, και θα δοθεί προτεραιότητα σε συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως έχουν ήδη καταγραφεί από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τυφλός μαθητής πήρε 20 σε όλα τα μαθήματα και βραβεύτηκε

Τυφλός μαθητής πήρε 20 σε όλα τα μαθήματα κατεύθυνσης




Άξιος θαυμασμού ο μαθητής από τη Μυτιλήνη.

Πολλοί ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες του νομού Λέσβου που ξεχώρισαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Υπάρχει όμως και μια περίπτωση μαθητή που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς.

Ο Στρατής Εγγλέζος, τυφλός μαθητής του Λυκείου Παμφίλων, «έγραψε» 20 σε όλα τα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης των πρόσφατων πανελλαδικών εξετάσεων και διεκδικεί μια θέση στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Ο Στρατής, ωστόσο, ήθελε να σπουδάσει Γεωπόνος, αφού η αγάπη του για τη φύση είναι μεγάλη. «Το Γεωπονικό ήταν πρώτη επιλογή μου, επειδή μου άρεσε να ασχολούμαι από μικρός με το χώμα, τα λουλούδια και τα λαχανικά, αλλά δεν με δέχονταν», λέει. «Θα σπουδάσω Παιδαγωγική. Δεν περιμένω να δυσκολευτώ σε κάτι, αφού ξέρω και άλλα παιδιά σαν εμένα που σπουδάζουν εκεί και τα έχουν καταφέρει».

Ο Στρατής υποστηρίζει ότι δεν αντιμετώπισε δυσκολίες. Ήταν πάντα μαθητής του "άριστα", πετυχαίνοντας βαθμολογίες πάνω από το 19, και όλη τη χρονιά αφιέρωσε πολλές ώρες για μελέτη και προετοιμασία.

Σήμερα, ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστου Κορδώνη, υποδέχθηκε στο γραφείο του τον Στρατή Εγγλέζο, τον οποίο συνεχάρη θερμά για τη σπουδαία αριστεία του, αλλά και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του Λυκείου Παμφίλων.

Τον άριστο μαθητή συνόδευαν οι γονείς του, Βασίλης και Ταξιαρχούλα, και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παμφίλων Βαγγέλης Λυκαρδόπουλος, στους οποίος ο δήμαρχος Λέσβου ανακοίνωσε ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 11 Ιουλίου 2012, θα προτείνει τη βράβευση του Στρατή, καθώς επίσης και να υποστηριχθεί η υποψηφιότητά του για βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών, λόγω και της ιδιότητάς του ως ΑΜΕΑ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.




--------------

Βραβείο στον αριστούχο τυφλό μαθητή




Αρίστευσε παίρνοντας βαθμό 20 σε όλα τα μαθήματα και εισάγεται σε ΑΕΙ! Ο λόγος για τον Στρατή Εγγλέζο, μαθητή από τη Λέσβο, η προσπάθεια του οποίου προκαλεί τον θαυμασμό καθώς είναι τυφλός…

Ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, συνεχάρη το αριστούχο, αλλά και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του Λυκείου Παμφίλων και την ερχόμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της 11ης Ιουλίου, του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, εισηγείται πρόταση να βραβευτεί ο Στρατής Εγγλέζος, από το Δημοτικό Συμβούλιο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκότωσαν μωρό εννιά μηνών με... ναρκωτικά!



Εξέπνευσε στα χέρια εκείνων που το «πρόσεχαν»...
Κατηγορίες για το φόνο ενός αγοριού μόλις εννέα μηνών αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι που υποτίθεται πως το πρόσεχε αλλά αντί φροντίδας του έκανε ενέσεις με ηρωίνη και κοκαΐνη με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατό του.

Ο 24χρονος Oscar Sanchez-Rivera και η 27χρονη Viameri Santana-Berrios έκαναν baby sitting όταν ο μικρός Milton Rojas εξέπνευσε από υπερβολική δόση…

Ο γιατρός που κλήθηκε στο σπίτι όταν το μωρό έχασε την επαφή με το περιβάλλον δήλωσε στο δικαστήριο πως αναγνώρισε όλα τα σημάδια που έχουν συνήθως οι ναρκομανείς.

Ο Dale Schroder είπε πως η Santana-Berrios τον οδήγησε στο υπνοδωμάτιο όπου είδε το μωρό γυμνό πάνω σε μία πετσέτα, στο κρεβάτι.

Ο άτυχος μικρός ήταν χλωμός και κρύος και δεν ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες του Schroeder για ανάνηψη.

Το αγοράκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Philadelphia όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η αυτοψία έδειξε οκτώ σημάδια από βελόνα στα χέρια και τα πόδια του ενώ στο στομάχι του μωρού βρέθηκε ηρωίνη και κοκαΐνη.

Ο γιατρός που το παρέλαβε στο νοσοκομείο είπε πως δεν είχε ξαναδεί ποτέ τόσο υψηλά επίπεδα ναρκωτικών σε παιδί.

Δείτε τις φωτογραφίες










Διαβάστε περισσότερα...

Κοπέλα αυτοκτόνησε μέσα σε περιπολικό



Με το όπλο του αστυνομικού.

Μια 20χρονη γυναίκα από το Μισούρι των ΗΠΑ, η οποία έπασχε από διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη), αυτοκτόνησε με σε ένα περιπολικό , πυροβολώντας τον εαυτό της στο κεφάλι με το όπλο του αστυνομικού που την συνόδευε.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης, όταν η 20χρονη Stephanie Hicks βγήκε από το σπίτι της και κατευθυνόταν προς το νοσοκομείο Christian Northeast, το οποίο απείχε 15 περίπου χιλιόμετρα μακριά από την οικία της.

Ενώ βρισκόταν πάνω στη γέφυρα Clark, πάνω από τον ποταμό Μισισιπή, την εντόπισε ένας αστυνομικός και την ρώτησε εάν μπορούσε να την βοηθήσει. Η 20χρονη του είπε πως ήθελε να πάει στο νοσοκομείο και κάθισε στο κάθισμα του συνοδηγού, επειδή στα πίσω καθίσματα κάθονται μόνο οι κρατούμενοι.

Αν και δεν συνηθίζεται οι αστυνομικοί να προσφέρουν «κούρσες» στους πολίτες, ο συγκεκριμένος αστυνομικός ζήτησε την άδεια από τον διοικητή του και την πήρε.

Λίγα λεπτά αργότερα, η κοπέλα άρπαξε το όπλο του αστυνομικού και πυροβολήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη στο κεφάλι. Έκθαμβος ο αστυνομικός, μετέφερε αμέσως την 20χρονη στο νοσοκομείο Barnes-Jewish Hospital, όπου υπέκυψε στα τραύματα της.

Ο αστυνομικός που συνόδευε την Hicks εργάζεται τα τελευταία 13 χρόνια στο αστυνομικό τμήμα του Άλτον. Του αφαιρέθηκε το σήμα εν αναμονή της έρευνας και ο διοικητής δηλώνει σίγουρος για την αθωότητα του.

Ωστόσο, οι συγγενείς του θύματος εκφράζουν την οργή τους προς την αστυνομία, διερωτούμενοι πως γίνεται μια μικρόσωμη κοπέλα με ύψος 1.52 να αρπάξει το όπλο ενός αστυνομικού και να αυτοκτονήσει μέσα στο περιπολικό.

«Είμαι πολύ θυμωμένη. Είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη», δηλώνει η μητέρα της.


Διαβάστε περισσότερα...

Δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο χωρίς μπάνιο έμεινε ανάπηρη!



Καμία φροντίδα σε ηλικιωμένη ασθενή.

Μία ηλικιωμένη γυναίκα με αναπηρία βρέθηκε αντιμέτωπη με την αδιαφορία των εργαζομένων σε νοσοκομείο της Βρετανίας όπου χρειάστηκε α νοσηλευτεί για δύο εβδομάδες. Το διάστημα αυτό δεν μπόρεσε να κάνει ούτε μία φορά μπάνιο ή να λουστεί- κάτι για το οποίο θα ήθελε τη βοήθεια των νοσηλευτών – ενώ κόλλησε και το μικρόβιο MRSA.

Η οικογένεια της 77χρονης Dorothy Middleton κάνει λόγο για απολύτως φρικτή συμπεριφορά εκ μέρους του προσωπικού του νοσοκομείου. Η 54χρονη κόρη της Dorothy Snowden κατήγγειλε το νοσοκομείο Pinderfields όπου είχε αρχικά μεταφερθεί με πόνους στον ώμο στις 12 Ιουνίου.

Η 77χρονη έχει παραλύσει μερικώς έπειτα από ένα εγκεφαλικό πριν από 20 χρόνια και πάσχει από διαβήτη. Η 54χρονη υποστηρίζει πως δεν έκανε ούτε μία φορά μπάνιο στο διάστημα των δύο εβδομάδων που νοσηλεύτηκε και πως ενώ οι νοσοκόμες χτύπησαν το γόνατό της στο κρεβάτι, όταν παραπονέθηκε για τον πόνο της είπαν πως ήταν από την αρθρίτιδα.

Το παράξενο είναι, σύμφωνα με την Dorothy Snowden, πως ενώ η μαμά της έβγαλε ακτινογραφίες στο στομάχι, το γόνατο και τον γοφό, κανείς δεν ασχολήθηκε με τον πόνο στον ώμο.

Της ζητήθηκε επίσης να φέρει την ινσουλίνη της μητέρας της από το σπίτι (!) επειδή το προσωπικό δεν μπορούσε να βρει ινσουλίνη στο νοσοκομείο.

Την ημέρα που η 77χρονη πήρε εξιτήριο η κόρη της μίλησε με την προϊσταμένη των νοσοκόμων η οποία απολογήθηκε για το επίπεδο της φροντίδας και παραδέχθηκε πως η ηλικιωμένη ασθενής δεν έκανε ούτε ένα μπάνιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Τηλεφώνησε στη μητέρα της λίγα λεπτά προτού πεθάνει



Παρουσίασε δυσκολία στην αναπνοή και έπαθε κρίση άσθματος.

Μια έφηβη κοπέλα από την Αγγλία πέθανε από κρίση άσθματος λίγα λεπτά αργότερα αφού είχε τηλεφωνήσει στη μητέρα της και της είχε πει ότι δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

Η 18χρονη Bianca Hart απολάμβανε μια βραδινή έξοδο στο Χέρεφορντ την περασμένη Πέμπτη, όταν άρχισε να παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή. Η φοιτήτρια αισθητικής και εργαζόμενη ως μπαργούμαν γιόρταζε την αποφοίτηση της μαζί με τους φίλους.

Κάλεσε τη μητέρα της και της είπε «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Οι φίλοι της την μετέφεραν αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου άφησε και την τελευταία της πνοή. Η νεαρή κοπέλα είχε χάσει τις αισθήσεις της προτού την εξετάσουν οι ιατροί.

«Η Bianca έζησε τη ζωή στο έπακρο και ήταν πολύ αγαπητή στον περίγυρο της. Φρόντιζε πολύ τους φίλους και την οικογένεια της. Ήταν πολύ όμορφη και γεμάτη αυτοπεποίθηση», είναι τα λόγια της 20χρονης αδελφής της.

Οι γονείς της, Micky, 45 ετών, και Andrew, 46 ετών, σχεδιάζουν να καθιερώσουν ένα ετήσιο βραβείο με το όνομα της κόρης τους, για τον καλύτερο σπουδαστή της σχολής αισθητικής, όπου φοιτούσε η κόρη τους.


Η οικογένεια της άτυχης κοπέλας


Διαβάστε περισσότερα...

Ταφόπλακα καταπλάκωσε και σκότωσε παιδί



Χρειάστηκαν τρεις άνδρες για να την μετακινήσουν από πάνω του.

Μία τεράστια ταφόπλακα έπεσε και επάνω σε ένα 4χρονο αγόρι και σκότωσε. Το μακάβριο περιστατικό εκτυλίχτηκε στην περιοχή Utah των ΗΠΑ, σε ένα μεγάλο πάρκο μέσα στο οποίο βρίσκεται ένα ιστορικό νεκροταφείο.

Η πλάκα αποσπάστηκε από τη βάση της και χτύπησε το άτυχο παιδάκι. Ζύγιζε εκατοντάδες κιλά και ήταν περίπου 4 εκατοστά παχιά.

Χρειάστηκαν τρεις άνδρες για να την μετακινήσουν την πλάκα πάνω από τον Carsnon Dean, ο οποίος τελικά ανασύρθηκε νεκρό. Την ώρα του δυστυχήματος οι γονείς του έβγαζαν φωτογραφίες λίγο πιο μακριά από το σημείο που βρισκόταν.

Ο Carsnon Dean υπέστη θανατηφόρα τραύματα στο κεφάλι και το στήθος. Το νεκροταφείο διαθέτει πολλούς τεράστιους τάφους που σχετίζονται με θανάτους που προκλήθηκαν σε ορυχεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματά του κάποιος άνεργος



Χείρα βοηθείας από δύο ψυχολόγους αφιλοκερδώς στη Θεσσαλονίκη.

Η οικονομική κρίση πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους ωθώντας τους στην ανεργία. Και η ανεργία φέρνει μαζί της το άγχος ,την κατάθλιψη, την χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε ορισμένες περιπτώσεις και την ιδέα της αυτοκτονίας.

Η ζωή όμως συνεχίζεται, και η ανεργία δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Πως όμως μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματά του κάποιος που ξαφνικά μένει άνεργος;

Χέρι βοήθειας σε ανθρώπους που βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι προσπάθησαν να δώσουν αφιλοκερδώς δυο ψυχολόγοι από τη Θεσσαλονίκη, η Νένα Κουνατίδου και η Φιλαρέτη Τζάλλα, οι οποίες ξεκίνησαν πέρσι μια πρωτοβουλία υποστήριξης ανέργων προσφέροντας δωρεάν συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε ο τρίτος κύκλος αυτών των συνεδριών για τα αποτελέσματα των οποίων μίλησε στο ΑΜΠΕ η Νένα Κουνατίδου.

«Από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση αρχίσαμε να βλέπουμε αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και των αυτοκτονιών. Επειδή η ανεργία πλήττει την ψυχική υγεία σκεφτήκαμε, ως μία κίνηση εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έμειναν άνεργοι και εμφάνισαν κατάθλιψη και άγχος.

Έτσι ξεκινήσαμε συνεδρίες ψυχοθεραπείας για ανέργους πέρσι τον Οκτώβριο, που πραγματοποιήθηκαν σε δύο κύκλους και συνεχίστηκαν μέχρι το Φεβρουάριο, ενώ φέτος το Μάρτιο έγινε ένας τρίτος κύκλος ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Στις ομάδες αυτές μετείχαν 7-8 άνεργα άτομα και των δύο φύλων.

Κάποιοι νόμιζαν ότι θα λυθεί το πρόβλημα τους και ότι θα τους βρούμε δουλειά. Αυτοί δεν βοηθήθηκαν γιατί σκοπός των συνεδριών αυτών δεν ήταν να τους λύσουμε εμείς τα προβλήματα αλλά να τους βοηθήσουμε να βρουν τον τρόπο να τα λύσουν μόνοι τους.

Κάποιοι άλλοι κατάλαβαν ότι δεν είναι μόνοι, ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που είναι άνεργοι. Αυτοί βοηθήθηκαν. Κατάλαβαν ότι η ανεργία είναι κοινωνικό φαινόμενο για το οποίο δεν ευθύνονται οι ίδιοι και ότι δεν πρέπει να κατηγορούν τον εαυτό τους.

Έμαθαν ότι πρέπει να διεκδικούν και ότι η προσπάθεια ανταμείβεται. Κοινωνικοποιήθηκαν και άρχισαν να συζητούν με τους άλλους, έμαθαν να μην είναι αυστηροί με τον εαυτό τους» επισήμανε η κ Κουνατίδου.

Ανάμεσα στα άτομα που μετείχαν σε αυτές τις συνεδρίες ήταν και κάποιος που είχε ιδέες αυτοκτονίας. Μιλώντας για το θέμα της αυτοκτονίας η κ Κουνατίδου τονίζει: «Συνήθως αυτοί που στρέφονται στην αυτοκτονία έχουν πολλά προβλήματα τα οποία αντί να τα λύσουν προτιμούν να μη τα βλέπουν και τα κρατούν «κλειδωμένα στο ντουλάπι» .

Η ανεργία επιβαρύνει την κατάσταση των ατόμων αυτών που έχουν συσσωρευμένα προβλήματα και έτσι γεννιέται η ιδέα της αυτοκτονίας.

Στην περίπτωση του ατόμου που μετείχε στις συνεδρίες και είχε ιδέες αυτοκτονίας είδαμε ότι είχε πολλά άλλα προβλήματα τα οποία έβγαιναν στην επιφάνεια με αφορμή την ανεργία. Δεν ευθυνόταν η ανεργία για την ιδέα της αυτοκτονίας. Η ανεργία ήταν το κερασάκι στην τούρτα».

Τι συμβουλές θα έδινε μία ψυχολόγους στους ανέργους;

«Συνιστούμε να μη κλείνονται στον εαυτό τους και αντί για την απομόνωση να προτιμήσουν να κοινωνικοποιηθούν. Μέσα από τη δημιουργία σχέσεων με άλλους ανθρώπους δημιουργούνται οι προϋποθέσεις της ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και νέες ιδέες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Συνιστούμε να συζητούν και τα εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους γιατί έτσι μειώνεται το άγχος και ελαφραίνει το βάρος.

Να μη κατηγορούν τον εαυτό τους για την κατάσταση τους, να μη δίνουν βάρος στον οικονομικό παράγοντα και να μη συνδέουν τα πάντα με το χρήμα.

Να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν και για τα οποία δεν χρειάζεται να ξοδέψουν χρήματα πχ να κάνουν μια βόλτα με φίλους, να έρθουν σε επαφή με τη φύση , να διαβάσουν ένα βιβλίο, να κάνουν γυμναστική συμμετέχοντας σε δωρεάν προγράμματα που προσφέρονται για ανέργους, να πηγαίνουν σε δωρεάν ξεναγήσεις στην πόλη.

Να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό γιατί έτσι θα έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά τους και ίσως και οι ίδιοι βοηθηθούν από κάποιους άλλους. Να διεκδικούν τα δικαιώματά τους όσο αναζητούν εργασία και τέλος να προσαρμοστούν σε αυτά που έχουν, να δώσουν στην εαυτό τους χρόνο και προπάντων να αγαπήσουν τον εαυτό τους» λέει η κ Κουνατίδου.



Διαβάστε περισσότερα...

Δήμος θα πληρώσει το ρεύμα για ένα ζευγάρι υπερηλίκων



Η οφειλή έφτασε στο συνολικό ποσό των 948 ευρώ σε σπίτι στην Ηγουμενίτσα.

Συνεργείο ιδιώτη εργολάβου που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας έκοψε το ρεύμα σε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων 96 και 95 ετών. Το ζευγάρι ζει επί χρόνια σε ένα φτωχικό σπίτι που τους έχει παραχωρηθεί από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας Ηγουμενίτσας σύμφωνα με το epiruspost.gr.

Τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού έχουν τραβήξει το δρόμο της μετανάστευσης εδώ και καιρό. Το ζευγάρι, προσπαθεί να επιβιώσει με την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ: 340 ευρώ.

Μια σύνταξη που όπως είναι φυσικό δεν αρκεί για να πληρωθούν ούτε οι βασικές ανάγκες διατροφής, πόσο μάλλον οι λογαριασμοί με τα χαράτσια!

Κάπως έτσι, μετά την έκδοση του τελευταίου λογαριασμού της ΔΕΗ η οφειλή έφτασε στο συνολικό ποσό των 948 ευρώ.

Και ο ιδιώτης εργολάβος, προχώρησε όπως έλεγαν άλλωστε οι καταστάσεις του, που δεν περιέχουν ανθρώπους, παρά μόνο ψυχρούς αριθμούς, στη διακοπή του ηλεκτρικού.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι γείτονες και επικοινώνησαν με τη ΔΕΗ, περιγράφοντας την κατάσταση εξαθλίωσης την οποία υπομένουν καθημερινά οι υπέργηροι αυτοί συμπολίτες.

Ο Προϊστάμενος της ΔΕΗ κ. Μπότος Σπυρίδωνας, επίσης άμεσα και βάζοντας την ανθρωπιά του πάνω από τους... υπηρεσιακούς κανονισμούς, έδωσε εντολή να επανασυνδεθεί το ρεύμα...

Και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιώργος Κάτσινος, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, διαβεβαίωσε πως ο Δήμος θα βρει τρόπο να καλύψει την οφειλή των 948 ευρώ των ηλικιωμένων αυτών κατοίκων, ώστε να μη ζουν με την αγωνία και το φόβο του σκοταδιού.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: 55χρονος καρδιοπαθής μένει στο αυτοκίνητό του εδώ και 11 μήνες!




Η κρίση του άλλαξε τη ζωή από τη μία στιγμή στην άλλη και του στέρησε αυτό που για πολλούς ανθρώπους είναι δεδομένο, ένα κανονικό σπίτι.
Ο 55χρονος Κωνσταντίνος από τη Θεσσαλονίκη, άνεργος και καρδιοπαθής, μην έχοντας τα χρήματα για να εξασφαλίσει στον εαυτό του ένα σπίτι, έκανε σπίτι του το αυτοκίνητο.

Από ιχθυοπώλης μέχρι συμβασιούχος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με τρεις εγχειρήσεις bypass στην καρδιά του και με αναπηρία που φτάνει το 67%, δεν είχε άλλη επιλογή.

Μάλιστα, δεν ζήτησε ποτέ από το κράτος επίδομα αναπηρίας, καθώς δούλευε. Πλέον όμως δεν έχει δουλειά και νιώθει κατεστραμμένος. Όπως ο ίδιος δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ:

«Η ζωή μέσα σε 1,5 τ.μ. είναι δύσκολη. Ευτυχώς που μας δίνουν ένα πιάτο φαγητό από τα συσσίτια. Μόνο αυτό έχω«.

Ο Κωνσταντίνος ζει στο αυτοκίνητο του εδώ και 11 μήνες κι απ’ ότι φαίνεται αυτή η συνθήκη δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα.



Διαβάστε περισσότερα...