Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Nέος θάνατος - σοκ αθλήτριας



Για ανακοπή κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες.

Λίγες ώρες μετά το θάνατο του ποδοσφαιριστή της Λιβόρνο Μοροζίνι, η 26χρονη παίκτρια του βόλεϊ Βερόνικα Γκόμεζ έφυγε από τη ζωή, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για καρδιακή ανακοπή.

Η αθλήτρια από την Βενεζουέλα άφησε την τελευταία της πνοή ενώ βρισκόταν στην χώρα της όπου ανάρρωνε από χειρουργική επέμβαση στον αχίλλειο τένοντα.

Η Γκόμεζ αγωνιζόταν με τη Λοκομοτίβ Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν και ο αιφνίδιος θάνατός της έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά απροσδόκητων απωλειών στο χώρο του αθλητισμού, με τελευταία αυτή του Ιταλού ποδοσφαιριστή της Λιβόρνο Μοροζίνι, ενώ πριν λίγες εβδομάδες είχε φύγει μέσα στο τερέν ο Ιταλός βολεϊμπολίστας Βίγκορ Μποβολέντα.

Την φετινή χρονιά η Γκόμεζ είχε πανηγυρίσει το χρυσό μετάλλιο στο Challenge Cup με την ομάδα του Μπακού, ενώ το 2009 ήταν πρωταθλήτρια Ρουμανίας. Το 2007 είχε ψηφιστεί MVP στο πρωτάθλημα Βελγίου.

Τις επόμενες ημέρες, ο ιατροδικαστής θα εξετάσει τη σωρό της και θα αποφανθεί για τα ακριβή αίτια του θανάτου της.


Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα έπνιξε την 13χρονη ΑμΕΑ κόρη της και επιχείρησε να αυτοκτονήσει στο Ρέθυμνο!

Μια απίστευτη τραγωδία εκτυλίχθηκε πριν λίγες μέρες (5/4) στο Ρέθυμνο όταν μία 35χρονη έπνιξε την 13χρονη κόρη της!

Η σύγχρονη «Μήδεια» ξετύλιξε το «κουβάρι» του δράματος στο σπίτι της οδού Σταμαθιουλάκη στο Ρέθυμνο, όταν, περίπου στις 13.30, για άγνωστους λόγους έπνιξε το άτυχο κορίτσι, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν παιδί με ειδικές ανάγκες.

Η γυναίκα, από την Αλβανία, επιχείρησε στη συνέχεια να αυτοκτονήσει με μαχαίρι. Η 35χρονη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Όλα συνέβησαν στο σπίτι όπου διέμενε η οικογένεια, την ώρα που ο πατέρας της κοπέλας βρισκόταν στην εργασία του.

Επιστρέφοντας περίπου στις 13.30 το μεσημέρι, μαζί με το μικρότερο παιδί της οικογένειας, βρέθηκε μπροστά στο άψυχο σώμα της κόρης του και τη βαριά τραυματισμένη σύζυγό του.

Ο άτυχος πατέρας ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία, η οποία ερευνά την υπόθεση και τους λόγους που οδήγησαν την 36χρονη να αφαιρέσει τη ζωή της ίδιας της, της κόρης.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 36χρονη αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαινιάζεται το 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς



Το νέο σύγχρονο κατασκευαστικά διδακτήριο, που βρίσκεται στην περιοχή του Βότση και συγκεκριμένα επί της οδού Ανατολικής Θράκης 10, αποπερατώθηκε και... δόθηκε σε χρήση. Διαθέτει δώδεκα αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία διευθυντή, υποδιευθυντή και δασκάλων, βιβλιοθήκη, αίθουσα υπολογιστών, φυσικής και χημείας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βοηθητικούς χώρους, χώρους υγιεινής/ΑΜΕΑ , αποθήκη - κυλικείο καθώς επίσης και μια αίθουσα για τις στεγαστικές ανάγκες του Συλλόγου Γονέων. Το κτίριο είναι προσβάσιμο στα ΑΜΕΑ. Παράλληλα διαμορφώθηκε ο αύλειος χώρος με διαγράμμιση τριών γηπέδων, μπάσκετ, βόλεϊ και χάντ μπώλ, ενώ κατασκευάστηκαν κερκίδες και καθιστικοί χώροι. Το νέο σχολικό κτίριο καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες 276 μαθητών και λειτουργεί με τη μορφή του ολοήμερου σχολείου.

Παράλληλα την ίδια μέρα θα εγκαινιαστεί και ή έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Μιχαηλίδου, μέλους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με θέμα «΄Ανθρωποι του κόσμου». Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 6 Μαΐου 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημήτρης Στρατούλης: "Στον Καιάδα ρίχνουν τα άτομα με αναπηρίες"



Σχετικά με την εγκατάλειψη των Κέντρων Ημερησίας Φροντίδας για άτομα με αναπηρίες, ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει σε γραπτή δήλωσή του:

"Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. θέτει ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας και όχι την επιβίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, που τους αφήνει απλήρωτες τις δαπάνες θεραπείας οδηγώντας σε τραγική οικονομική κατάσταση τους ίδιους και σε οικονομικό αδιέξοδο τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας τους και τα κέντρα παροχής σε αυτούς υπηρεσιών Υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από την κυβέρνηση και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ την άμεση πληρωμή των δαπανών θεραπείας των ατόμων με αναπηρία και την οριστική λύση αυτού του προβλήματος που κρατάει σε οικονομική ομηρεία τους ίδιους και τις οικογένειές τους".


Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φωνή αγανάκτησης από άτομο με αναπηρία 80%, που του καθυστερούν το προνοιακό επίδομα!



Ο Βαγγέλης Παππάς, που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, καθηλωμένος σε καροτσάκι, έχει αναπηρία 80%, η οποία προήλθε από ιατρικό λάθος. Είναι και οικογενειάρχης και δύο παιδιά! Του καθυστερούν εδώ και αρκετές ημέρες την καταβολή του διμηνιαίου προνοιακού εισοδήματος. Και αγανακτισμένος ο άνθρωπος, αναρωτιέται "πώς θα ζήσει". Λέει με παράπονο: "Δεν έχω εναλλακτική λύση και περιμένω αυτά τα χρήματα, που είναι απαραίτητα για μένα και την οικογένειά μου. Η γυναίκα μου είναι άνεργη, οι κόρες μας είναι μικρές και η μόνη πηγή συντήρησής μας

είναι το κράτος". Ο Βαγγέλης είναι ένα πολύ συνειδητοποιημένο άτομο. Που την παλεύει με νύχια και με δόντια τη ρημάδα τη ζωή. Χωρίς να το βάζει κάτω. Πάντα αξιοπρεπής και με το κεφάλι ψηλά. Όπως όλα σχεδόν τα άτομα, που είναι πραγματικά ανάπηρα. Γιατί, υπάρχουν και οι ανάπηροι μαϊμού... Λοιπόν, όποιος και αν είναι ο λόγος, που το επίδομα δεν καταβάλλεται το επίδομα, ο Βαγγέλης δεν φταίει σε τίποτε να του στερούν αυτά που δικαιούται...


Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη στο ΚΗΦΑΑΜΕΑ



Τη στήριξή του στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας - Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΗΦΑΑΜΕΑ) εξέφρασε σε χθεσινή επίσκεψή του ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Κώστας Γύπαρης. Eίναι, όπως επισημαίνει, το πρώτο Κέντρο που ιδρύθηκε πανελλαδικά το 1995 και το μοναδικό στα Χανιά για πολυανάπηρα άτομα.
«Η αδυναμία του κράτους και των Ασφαλιστικών Ταμείων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους δημιουργεί προβλήματα καθημερινής επιβίωσης για το Κέντρο. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες του Δ.Σ., η αποπεράτωση του νέου υπερσύγχρονου και μεγαλύτερης δυναμικότητας ιδιόκτητου κτηρίου, σε οικόπεδο που δώρισε η Ι.Μ. Χρυσοπηγής, προχωρά με αργά βήματα», επεσήμανε.

Ο κ. Γύπαρης δήλωσε ότι η τοπική κοινωνία και οι φορείς έχουν στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν με μεγαλύτερη ένταση (ιδιαίτερα σ? αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο) τις δραστηριότητες του Κέντρου και την αποπεράτωση των καινούργιων κτηριακών υποδομών.
Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται από το επίπεδο της αλληλεγγύης που επιδεικνύει σ? εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη, όπως είναι τα ΑΜΕΑ. Είναι αυτονόητη η δέσμευση όλων μας, από όποιο πόστο κι αν βρίσκεται ο καθένας, για ενεργή στήριξη τόσο σημαντικών δράσεων για την τοπική κοινωνία.


Διαβάστε περισσότερα...

Χανιά: Αδιάβατη πόλη για πεζούς και ΑμεΑ



Καθημερινό Γολγοθά αποτελεί για πεζούς, άτομα με κινητική αναπηρία και ηλικιωμένους η κίνηση στους δρόμους των Χανίων, αλλά και πανελλαδικά, εξαιτίας της ιδιότυπης 'κατοχής' δημόσιων χώρων και πεζοδρομίων από αυτοκίνητα, όπως και της παντελούς έλλειψης σεβασμού από πολλούς οδηγούς των τροχοφόρων.

Οι δυσκολίες για όσους επιλέγουν να μετακινηθούν με τα πόδια ή όσους δεν έχουν άλλη επιλογή, όπως για παράδειγμα μητέρες με καροτσάκια ή άτομα με αναπηρία, είναι μεγάλες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ασφαλής μετακίνηση καθίσταται αδύνατη, αφού τα πεζοδρόμια είναι αδιάβατα λόγω των παρκαρισμένων αυτοκινήτων.

Συνέπεια αυτού οι πεζοί αναγκάζονται συχνά πυκνά να κατεβαίνουν μέσα στον δρόμο, αλλά και -κυρίως- τα άτομα με αναπηρία να αισθάνονται ανεπιθύμητα μέσα στην πόλη που ζουν.

Οι συγκοινωνιολόγοι κάνουν λόγο για έλλειμμα παιδείας και δημοκρατίας της ελληνικής κοινωνίας που αντανακλάται στους δρόμους, ενώ προσδοκούν ότι η κρίση θα επιβάλει μια αλλαγή προς το καλύτερο στις μετακινήσεις, αναγκάζοντας τους πολίτες να στραφούν στο περπάτημα και σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Από την πλευρά τους μέλη του αναπηρικού κινήματος επισημαίνουν ότι αυτό που απουσιάζει είναι ο σεβασμός προς οποιονδήποτε δεν μετακινείται με αυτοκίνητο με συνέπεια τα άτομα αυτά να βιώνουν καθημερινά τον κίνδυνο και την ταλαιπωρία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να αλλάξει η κατάσταση απαιτείται να υπάρξει, μεταξύ άλλων, και πολιτική βούληση με στόχο να ενθαρρυνθούν οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης μέσα στην πόλη, αλλά και να καλλιεργηθεί μια άλλη συμπεριφορά των οδηγών προς τους πεζούς...


Διαβάστε περισσότερα...

Νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας: Αντιλαϊκές αλλαγές σε Υγεία - Πρόνοια




Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «για το ΙΚΑ και άλλες διατάξεις» επιβάλλονται μια σειρά από ρυθμίσεις, αρνητικές, στα ζητήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας. Ας τα δούμε.

Στο άρθρο 11 αναφέρεται: Οι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993 που έχουν επιλέξει να ασφαλίζονται σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς φορείς, έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν την καταβολή της εισφοράς του κλάδου ασθενείας σε ένα φορέα.

Το ουσιαστικό πρόβλημα δεν είναι εάν οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις εισφορές στον κλάδο Υγείας σε ένα ή δύο ταμεία. Οι εργαζόμενοι δε θα έπρεπε να πληρώνουν καμία εισφορά στον κλάδο Υγείας και όλες οι παροχές, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, τεχνικά βοηθήματα στους αναπήρους, έπρεπε να παρέχονται από το κράτος εντελώς δωρεάν σε όλους, ανεξάρτητα της εργασιακής τους σχέσης, του ύψους του μισθού, αν είναι άνεργοι κ.λπ., καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους. Αυτή η διαχειριστικού τύπου ρύθμιση δεν μπορεί να επικαλύψει το γεγονός ότι για τα λαϊκά στρώματα οι εισφορές αυξάνουν π.χ. στους συνταξιούχους στο 4% ενιαία για όλους, το κράτος μειώνει δραστικά τη χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία, στα δημόσια νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ, ενώ ταυτόχρονα με τους κανονισμούς των Ταμείων περικόπτονται παροχές παντού.

Στο άρθρο 27 ρυθμίζονται τεχνικές λεπτομέρειες στη λειτουργία των Κέντρων Εκτίμησης και Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει:

Α) Την κατ' εξουσιοδότηση νόμου έκδοση υπουργικής απόφασης ρύθμισης κανονιστικών θεμάτων λειτουργίας των ΚΕΠΑ και ασφαλιστικά ζητήματα των μελών τους.

Β) Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν γιατρούς - μέλη των ΚΕΠΑ.

Η σύσταση των ΚΕΠΑ προβλέπεται στον αντιασφαλιστικό νόμο 3863/2010 και αποδείχθηκε από τη λειτουργία τους ότι είναι ο βασικός μηχανισμός για το πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων και των παροχών στα ΑμΕΑ. Βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούν είναι ο νέος κανονισμός εκτίμησης βαθμού αναπηρίας (ο λεγόμενος ΚΕΒΑ). Από τα ΚΕΠΑ κρίνονται όλοι ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ταμείου που θέλουν να βγουν σε αναπηρική σύνταξη ή είναι σε προσωρινή, αλλά μπορούν να επανακληθούν ακόμα και αυτοί που τους έχει απονεμηθεί ισόβια η αναπηρική σύνταξη.

Με το άρθρο 30, γίνεται τροποποίηση του άρθρου 138 του ν. 4052/2012 του εφαρμοστικού για την Υγεία και την Πρόνοια του νέου μνημονίου. Με τον εφαρμοστικό μεταφέρθηκε το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» στο υπουργείο Εργασίας και μάλιστα στο ΙΚΑ μετονομαζόμενο σε πρόγραμμα «κατ' οίκον βοήθεια συνταξιούχων», αφήνοντας τους εργαζόμενους στον αέρα. Εδώ προβλέπεται ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνεται με την παρακράτηση του 0,2% των εισφορών των ασφαλισμένων που θα κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό του προγράμματος. Ακόμα προβλέπεται ότι με ειδική υπουργική απόφαση θα μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό της εισφοράς που παρακρατείται και να επεκταθούν και σε άλλες κατηγορίες οι υπόχρεοι καταβολής εισφοράς για να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το κόστος του προγράμματος φορτώνεται στους εργαζόμενους, αφού οι ίδιοι πληρώνουν τις εισφορές με τις οποίες θα χρηματοδοτείται. Με ασφαλιστικά ταμεία που τους έχει περιοριστεί η κρατική επιχορήγηση, που τους έχουν κατακλαπεί, μέσω και του «κουρέματος», τα αποθεματικά. Ενώ έχουν μειωθεί τα έσοδά τους από τις εισφορές των εργαζομένων, λόγω της ανεργίας, της μαύρης εργασίας, των εισφοροαπαλλαγών και της υποαπασχόλησης.

Με το άρθρο 35 θέλουν να περιορίσουν τον αριθμό που είναι υποχρεωμένες οι υπηρεσίες, οι φορείς και οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν, με βάση τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν από τις προστατευόμενες κατηγορίες του νόμου 2343/1998. Οι προστατευόμενες κατηγορίες του νόμου αυτού ήταν: α) Τα ΑμΕΑ 3%, β) οι συγγενείς ΑμΕΑ 1%, γ) παιδιά αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1%, δ) παιδιά αναπήρων πολέμου 1% και ε) πολύτεκνοι 4%. Τον περιορισμό αυτό τον πετυχαίνουν με δύο τρόπους:

1) Προσμετράνε στο ποσοστό των εργαζομένων που είναι υπόχρεοι να απασχολούν με βάση το νόμο και εργαζομένους που τους έχουν προσλάβει έξω από τις διαδικασίες αυτού του νόμου (2643).

2) Αφαιρούνται από το σύνολο των εργαζομένων του φορέα ή της επιχείρησης οι εργαζόμενοι με περιορισμένου χρόνου συμβάσεις εργασίες (σύντομου το λένε) ώστε να μην υπολογίζονται, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός αυτών που είναι υπόχρεη να προσλάβει η επιχείρηση. Δηλαδή, αν μια επιχείρηση έχει 100 εργαζόμενους, με το προηγούμενο καθεστώς έπρεπε να προσλάβει 10 από αυτές τις κατηγορίες, ενώ με τη νέα διάταξη εάν αυτή η επιχείρηση ή η υπηρεσία εμφανίσει ότι έχει 50 εργαζόμενους με 2μηνες, 3μηνες, ή 8μηνες συμβάσεις ο αριθμός που υποχρεούται να προσλάβει θα είναι 5. Ετσι κι αλλιώς, περιορίζουν τον αριθμό που είναι υπόχρεες να προσλαμβάνουν οι επιχειρήσεις από τέτοιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ενώ γίνεται ένα ακόμα βήμα ώστε στην πράξη να απαλλαχθούν τελείως οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα από την ένταξή τους στον 2643.

Ουσιαστικά, καταστρατηγείται ο νόμος που τον είχαν εμφανίσει ως επαναστατικό, γιατί θα αντιμετώπιζε την ανεργία αυτών των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Θυμίζουμε ότι με βάση το νόμο θα έπρεπε μέχρι 31 Μάρτη κάθε χρόνου όλες οι υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να καταθέτουν στον ΟΑΕΔ αναλυτικούς πίνακες εργαζομένων απ' όπου θα προέκυπταν οι κενές θέσεις που με βάση το ποσοστό των προστατευόμενων κατηγοριών θα έπρεπε να απασχολούν.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, ως αρμόδιος Οργανισμός υλοποίησης αυτού του νόμου θα έκανε κάθε χρόνο μια προκήρυξη για την κάλυψη αυτών των θέσεων για το δημόσιο τομέα και άλλη μία για τον ιδιωτικό τομέα. Από το 1998 που ψηφίσθηκε αυτός ο νόμος, έγιναν ελάχιστες προκηρύξεις. Πιο συγκεκριμένα: Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2000 που υλοποιήθηκε μετά τις εκλογές, παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2002, το Γενάρη του 2005 για το δημόσιο τομέα μόνο, τον Σεπτέμβρη του 2008 για τον δημόσιο τομέα και το Γενάρη του 2009 για τον ιδιωτικό τομέα. Ο διαγωνισμός για τον δημόσιο τομέα του 2008 ολοκληρώθηκε πριν ένα μήνα, αφού «κουρεύτηκε» πρώτα και από τους 750 που ήταν να διοριστούν, τυπικά και μόνο τοποθετήθηκαν έως τώρα οι 200, ενώ οι άλλοι αν και πότε θα τοποθετηθούν. Ο δε διαγωνισμός του ιδιωτικού τομέα του Γενάρη του 2009 κατά απαίτηση του ΣΕΒ και των άλλων ενώσεων των εργοδοτών έχει καταργηθεί. Ολα αυτά, όταν η ανεργία ξεπερνά το 20%, ενώ για τα ΑμΕΑ καθ' ομολογία του διοικητή του ΟΑΕΔ ξεπερνά το 95%.


Αρνητική εξέλιξη η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ


Στο άρθρο 43, προβλέπεται η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του κλάδου Ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ. Είναι αρνητική εξέλιξη. Ο ΕΟΠΥΥ είναι μηχανισμός περικοπών στις δημόσιες παροχές Υγείας και προώθησης του ελάχιστου «βασικού πακέτου παροχών», όπως το ονομάζει η κυβέρνηση, μέσω του ενιαίου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ. Με τους ελάχιστους αυτού του φορέα, τις ανεπαρκείς δημόσιες μονάδες Υγείας σε προσωπικό και μηχανήματα, με τα πλαφόν των 200 επισκέψεων το μήνα ανά συμβεβλημένο γιατρό, επιδεινώνεται το πρόβλημα των μακροχρόνιων ραντεβού και της εξώθησης των ασφαλισμένων στην αναζήτηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.

Στο άρθρο 45, οι διευθύνσεις υγειονομικού των Ταμείων ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΑ, καθώς και οι διευθύνσεις υγειονομικών του Οίκου Ναύτου, καταργούνται με την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, προβλέπεται οι εισφορές των ασφαλισμένων των Ταμείων αυτών να αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ, όπως επίσης και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν τα Ταμεία που θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, προβλέπεται σύμφωνα με προηγούμενο νόμο (3918/2011) ότι σε περίπτωση που υπάρχει «παθητικό» στους ισολογισμούς των εντασσόμενων Ταμείων, αυτό μεταφέρεται στον επόμενο ισολογισμό και εάν εξακολουθήσει να υπάρχει «καλύπτεται» με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Δηλαδή, το κράτος στην ουσία θα δώσει «αέρα κοπανιστό», όπως αποδείχτηκε με το «κούρεμα» και την υποτιμημένη πραγματική αξία των ομολόγων των δημόσιων νοσοκομείων, πανεπιστημίων, ΤΕΙ κ.λπ.

Με το άρθρο 47 ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν το προσωπικό των Ταμείων ΕΤΑΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ που εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ. Τα Ταμεία αυτά δούλευαν με συμβεβλημένους γιατρούς. Αυτό το καθεστώς των συμβεβλημένων γιατρών αποδεικνύεται στην πράξη ότι δε λύνει το πρόβλημα της παροχής υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς, ούτε την επαγγελματική εξασφάλιση ενός μεγάλου μέρους των γιατρών. Αυτό που θα έλυνε το πρόβλημα είναι η ανάπτυξη των δημόσιων Κέντρων Υγείας σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, με ένταξη όλων των αυτοαπασχολουμένων σ' αυτά, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, με πλήρη και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Με το άρθρο 48 στον Οίκο Ναύτη, στον ΕΤΑΑ και στο ΤΑΥΤΕΚΩ συστήνεται «Λογαριασμός παροχών σε χρήμα» με πλήρη λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια.

Η χρηματοδότηση των λογαριασμών προβλέπει και εισφορές των εργαζομένων. Να καταργηθούν. Για τις παροχές αυτές να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.

Επίσης, η διατήρηση των κανονισμών παροχών σε χρήμα των ασφαλιστικών φορέων που εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ, στην πράξη θα ισχύσει μόνο στο κομμάτι των εισφορών των εργαζομένων και μάλιστα ενοποιημένες προς τα πάνω. Στο κομμάτι των παροχών ακόμα και αν δίνονται ξεχωριστά για τους ασφαλισμένους του κάθε Ταμείου θα είναι ενοποιημένες προς τα κάτω. Παράδειγμα αποτελεί το επίδομα τοκετού που καταργήθηκε τελικά σε όλους όσοι απευθύνονται στα δημόσια μαιευτήρια.


Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Απαγόρεψαν την είσοδο ΑΜΕΑ σε τράπεζα επειδή μπορεί να είχε... όπλο!



Αγαπητό planet-greece

Σήμερα (σ.σ. χθες, Δευτέρα) το μεσημέρι μου απαγορεύτηκε η είσοδος στην Εθνική τράπεζα της Ελλάδος, στο υποκατάστημα των Βριλησσίων, με την πρόφαση ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν κάποιο άλλο άτομο με αμαξίδιο μπήκε στην τράπεζα και πυροβόλησε κάποιον υπάλληλο. Από τότε η πολιτική της τράπεζας είναι να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την είσοδο σε άτομα με αναπηρία και να τα εξυπηρετεί έξω από το κατάστημα, στο πεζοδρόμιο. Όταν ζήτησα από κάποιον υπεύθυνο που βγήκε έξω να μου δώσει εξηγήσεις για αυτήν την απαγόρευση, αυτός με αγνόησε επιδεικτικά και μπήκε μέσα. Όταν κατάφερα, με κίνδυνο της σωματικής μου ακεραιότητας να μπω στην τράπεζα, αυτός δε δίστασε να μου επιτεθεί φραστικά και ίσως και σωματικά, αν δεν είχε υπάρξει και παρέμβαση των ψυχραιμότερων. Έχω ήδη καταγγείλει το περιστατικό, καθώς και τον συγκεκριμένο κύριο στο αρμόδιο τμήμα παραπόνων της Εθνικής τράπεζας της Ελλάδος. Σημειωτέων ότι το συγκεκριμένο υποκατάστημα εκτός από αυτήν την ρατσιστική απαγόρευση προς όλα τα ΑΜΕΑ χρήστες αμαξιδίων έτσι κι αλλιώς δεν είναι καθόλου προσβάσιμο!!


Διαβάστε περισσότερα...

Με κλειστά ματιά στην πόλη


• Συνειδητοποίηση των προβλημάτων των ΑμεΑ με βιωματικά εργαστήρια.
• Η κεντρική πολιτική έχει καταστήσει το Ρέθυμνο αφιλόξενο, υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Ιλίου, Β. Αυγουλάς.

Την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν βιωματικά τις αγωνίες και τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία στο Ρέθυμνο θα έχουν όσοι συμμετάσχουν στη σημερινή δράση που διοργανώνει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου με το διακριτικό τίτλο «Με τα μάτια της ψυχής».

Στις 10 πρωί θα ξεκινήσει μια βόλτα στην πόλη από το ΚΨΥ με τα μάτια κλειστά και το βράδυ θα πραγματοποιηθεί δείπνο σε εστιατόριο της πόλης…στο σκοτάδι. Έτσι οι βλέποντες θα μπορέσουν να καταλάβουν τι βιώνει ένα άτομο με προβλήματα όρασης στην καθημερινότητά του.

Στην προσπάθεια αυτή συνεργάζεται το Σωματείο ΑμεΑ του Ν. Ρεθύμνου, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, αντιδήμαρχος Ιλίου, άτομο με αναπηρία ο ίδιος και ο κ. Γιάννης Κουτσανδρέας, παιδοψυχίατρος.

Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την προσβασιμότητα και τη συμμετοχή των ΑμεΑ στις δραστηριότητες της πόλης, καθώς και για ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με τα άτομα με αναπηρία.

Τα συμπεράσματα, δε, του διημέρου θα συζητηθούν με τις τοπικές αρχές. «Άλλωστε κύριο μέλημα ενός δήμου, είναι να φροντίζει και να διαμορφώνει σε επίπεδο αυτοδιοίκησης κοινωνικές πολιτικές σε σχέση με τον πολίτη και ιδιαίτερα με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Λιοδάκης, Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

Ο κ. Λιοδάκης, εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το στόχο των εκδηλώσεων:
«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ζητήματα προσβασιμότητας, ζητήματα συμμετοχής και λειτουργικής ένταξης των ανθρώπων με αναπηρία στον ιστό της πόλης. Θα δούμε με βιωματικό τρόπο τις δυσκολίες που προκύπτουν αλλά και τις δυνατότητες που έχει η πόλη ώστε να λειτουργήσει προς τη διευκόλυνση όχι μόνο για τους συνανθρώπους μας με κινητικές δυσκολίες αλλά και όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι ψυχικά πάσχοντες έχουμε παρατηρήσει ότι είναι απομονωμένοι, δέχονται το στίγμα του κοινωνικού αποκλεισμού και έτσι αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτήν την εικόνα θέλουμε να τη μεταστρέψουμε για αυτό και οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στον αποστιγματισμό και στην προσπάθεια διαμόρφωσης πολιτικής που θα τους δίνει το δικαίωμα στη ζωή και την εργασία. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι ο ψυχικά πάσχων ή το άτομο με κινητικά προβλήματα για παράδειγμα, μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα, σε αυτό το περιβάλλον της οικονομικής κρίσης και αλλοτρίωσης. Αυτές οι εκδηλώσεις σηματοδοτούν μια νέα εποχή για το σημερινό άνθρωπο που πρέπει να αντιδράσει, να φύγει από την παθητικότητα της πολυθρόνας και του καναπέ και να κινηθεί στην κατεύθυνση ανατροπής τη μιζέριας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Δημήτρης Τσαχάκης τόνισε πως είναι μια ευκαιρία να ανοίξει ένας βιωματικός κύκλος με αυτές τις εκδηλώσεις και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα όσα έχει επιτύχει το σωματείο στη συνεργασία του με τον δήμο.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στο Ρέθυμνο σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα. Έχουμε δίκτυο διαδρόμων όδευσης τυφλών, έχουμε σε πάρα πολλά κτήρια ασανσέρ με φωνητική αναγγελία, με γραφή μπράιγ, αλλά μένουν να γίνουν πάρα πολλά ακόμη, όχι μόνο για τους τυφλούς αλλά για όλα τα άτομα με αναπηρία. Η συνεργασία μας με το δήμο έχει αποβεί σημαντική και σε θέματα υπηρεσιών και σε θέματα παροχών, αλλά και σε θέσεις εργασίας που είναι ένα θέμα που «καίει». Πριν ακόμη την οικονομική κρίση η ανεργία για τα άτομα με αναπηρία ήταν της τάξης του 84%, φανταστείτε πόσο είναι σήμερα. Η συνεργασία αυτή κατάφερε να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας στο δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και μειώσεις στα δημοτικά τέλη και το νερό».

Ο κ. Αυγουλάς γεννήθηκε τυφλός, τέλειωσε τη Νομική σχολή, και είναι στη Διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών αλλά και στη Διεθνή Οργάνωση Views.

Η κεντρική πολιτική εξουσία έχει παραμελήσει το Ρέθυμνο

Ο κ. Αυγουλάς διατελεί αντιδήμαρχος στο δήμο Ιλίου στην Αθήνα, με αρμοδιότητα την κοινωνική μέριμνα, και είναι ένας από τους ελάχιστους αιρετούς με μορφή αναπηρίας.

Συναντήθηκε χθες με τον δήμαρχο Ρεθύμνου και εξέφρασε τη χαρά του στους δημοσιογράφους, γιατί όπως είπε η δημοτική αρχή έχει ευαισθησίες σε ζητήματα ατόμων με αναπηρία και έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης στοχευμένων έργων.

Ο ίδιος ωστόσο χαρακτήρισε το Ρέθυμνο αφιλόξενο σε ό,τι έχει να κάνει με δομές που καθορίζονται από την κεντρική πολιτική εξουσία. «Δεν υπάρχει Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας και ο κόσμος αναγκάζεται να πηγαίνει στους άλλους νομούς της Κρήτης, υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή του επιδόματος αναπηρίας και οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».

Ο κ. Αυγουλάς σχολίασε επίσης το θέμα με τα «μαϊμού» επιδόματα εκφράζοντας την πικρία του. «Τα άτομα με αναπηρία έχουν κακοποιηθεί τον τελευταίο καιρό πολιτικά αλλά και επικοινωνιακά από τα ΜΜΕ. Φυσικά και υπήρχαν ανάπηροι «μαϊμού» και σαν αναπηρικό κίνημα τους καταγγέλλαμε εδώ και τόσα χρόνια. Τώρα που οι πολιτικοί λόγω εκλογών και άλλων πιέσεων το έβγαλαν στα μέσα, δεν δόθηκε βήμα στους αγωνιστές που έχουν κάποια αναπηρία να πουν πως τα καταφέρναμε τόσο χρόνια και πόσο μας προσβάλλουν πρακτικές συμπολιτών μας που είτε εκμεταλλεύονται κοινωνικές παροχές για να πλουτίσουν είτε μη έχοντας την ανάλογη παιδεία καταλαμβάνουν ένα πεζοδρόμιο, ή κλείνουν μια ράμπα.

Πρέπει όλοι μαζί μέσα από εκδηλώσεις βιωματικές, να περάσουμε το μήνυμα ότι η κοινωνική αλληλεγγύη, η συνεργασία και οι από κοινού δράσεις δεν πρέπει να ‘φορολογηθούν’ και να μπουν σε καμία λογική περικοπών». Κάλεσε ο ίδιος τους κατοίκους του Ρεθύμνου να συμμετάσχουν στο βιωματικό εργαστήρι και στο δείπνο στα τυφλά, να κλείσουν τα μάτια και να έρθουν για λίγο στη θέση των ατόμων με προβλήματα όρασης, λειτουργώντας με τις υπόλοιπες αισθήσεις.

"Ο γονιός με ανάπηρο παιδί βλέπει μόνο εμπόδια"


Ο κ. Κουτσανδρέας σημείωσε πως η επιλογή του Ρεθύμνου για τα βιωματικά εργαστήρια και την ημερίδα, έγινε με κριτήριο τη λειτουργία του ΚΨΥ και την τοπική κοινωνία που έχει την ευαισθησία να ακούσει και να δεχθεί μηνύματα τέτοια. «Η κοινωνία του Ρεθύμνου και με το πανεπιστήμιο είναι ο ιδανικός τόπος για να γίνει ένα ξεκίνημα τέτοιο ώστε να δούμε ότι υπάρχουν ακόμη αξίες και δεν υπάρχει μόνο κρίση και μιζέρια», σημείωσε.

Σαν παιδοψυχίατρος στάθηκε ιδιαιτέρα στο γεγονός της τραγικής στιγμής που βιώνει ένας γονιός όταν συνειδητοποιεί ότι το παιδί του είναι ανάπηρο. «Βρίσκεται ξαφνικά μπροστά σε μια γύμνια από προστασία, ασφάλεια, γνώση και καλείται να ακολουθήσει μια διαδρομή που μόνο εμπόδια υπάρχουν μπροστά του. Τέτοια που εάν δεν έχεις βρεθεί στη θέση αυτή δεν μπορείς να καταλάβεις πώς ο άνθρωπος αυτός μπορεί να έχει φυσιολογική ζωή, να μεγαλώνει ένα παιδί με τα προβλήματα αυτά που δεν ανήκουν μόνο στην οικογένεια. Είναι προβλήματα του κοινωνικού ιστού και χρειάζονται οι κατάλληλες υποδομές για να αγκαλιάσουμε αυτά τα παιδιά».

Χαιρετισμός δημάρχου


Στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων στο Ρέθυμνο σε σχέση με ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στην χθεσινή ημερίδα που έγινε στο ΞΕΝΙΑ ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης:

«Θεωρούμε πως, τουλάχιστον στον τομέα της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία, έχουμε καταφέρει να τους διασφαλίσουμε συνθήκες που διευκολύνουν τις εν γένει μετακινήσεις τους σε άνετα και ασφαλή πεζοδρόμια, τα οποία πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, διαβάσεις τυφλών κ.α. καθώς και την πρόσβασή τους σε δημόσιες υπηρεσίες, κοινόχρηστους χώρους όπως η παραλία, οι πλατείες κλπ με ράμπες και διαδρόμους εισόδου.

Αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν θέματα σε εκκρεμότητα και ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε, νομίζω, όλοι πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες την παρούσα χρονική περίοδο, σε βαθμό μάλιστα τέτοιο, που η ευόδωση των στόχων μας να προϋποθέτει πλήρη ωρίμανση μελετών, ακρίβεια, μεθοδικότητα, στοιχειοθετημένη επιβεβαίωση της αναγκαιότητας του κάθε έργου κι έντονη διεκδικητικότητα, η οποία, στην κυριολεξία, σηματοδοτεί κάθε φορά, έναν διαρκή αγώνα δρόμου.

Ευτυχώς, είναι τόσο ουσιαστική και αποτελεσματική η συνεργασία μας με το Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία του Ρεθύμνου και το δραστήριο Πρόεδρο του κ. Δημήτρη Τσαχάκη, ώστε εγκαίρως και με σαφήνεια να σχεδιάζουμε και να οριοθετούμε τις κοινές μας δράσεις, οι οποίες έχουν επίσης κοινό στόχο.

Οφείλω να επισημάνω ότι, πραγματικά μας έχει εντυπωσιάσει ο συγκροτημένος κι ορθός λόγος που χαρακτηρίζει συνολικά τα Μέλη του Κινήματος ΑμεΑ. Με μέτρο και γνώση, διεκδικούν το αυτονόητο, σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα της εποχής αλλά και της κάθε περιοχής, χωρίς να αναλώνονται σε απεραντολογίες και γενικεύσεις, που δεν ωφέλησαν ποτέ κανένα Σύλλογο ή κοινωνικό Κίνημα. Για το λόγο αυτό άλλωστε, έχουν κατορθώσει να πετύχουν πολλά και σημαντικά, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και διαφυλάττοντας την αξιοπρέπεια των συμπασχόντων με αυτούς.

Με αυτές τις σκέψεις, καλωσορίζω τους φιλοξενούμενους μας στο Ρέθυμνο Ομιλητές της Διημερίδας και μάλιστα με έναν εξ αυτών , τον Αντιδήμαρχο του Ιλιον κ. Αυγουλά Βαγγέλη, είχα τη χαρά μιας γόνιμης συνεργασίας νωρίτερα σήμερα στο Δημαρχείο και συγχαίρω θερμά τους εμπνευστές και το βασικό διοργανωτή των εκδηλώσεων, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, το οποίο επιτελεί σπουδαίο ρόλο και προσφέρει πολύτιμο έργο στους Ρεθεμνιώτες.

Εύχομαι, η κοινή μας προσπάθεια, που διαπνέεται από αισθήματα αγάπης και σεβασμού προς το συνάνθρωπο αλλά και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, να βρίσκει ανοιχτές θύρες και οι αποδέκτες των αιτημάτων μας, να έχουν, πρωτίστως, τα μάτια της ψυχής τους ανοιχτά, για να τα ικανοποιούν».


Διαβάστε περισσότερα...

Κοντογιάννης: Χάος με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας



Τί του απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης σημειώνει τα εξής: "Τραγικές καθυστερήσεις στην έκδοση γνωματεύσεων από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας παραδέχεται ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουνάνης, απαντώντας σε Ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργου Κοντογιάννη.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη: «Το πλήθος των υποβληθέντων αιτημάτων, ο μεγάλος αριθμός εκκρεμουσών περιπτώσεων που υπήρχαν ήδη στις επιτροπές των ασφαλιστικών Ταμείων και πριν την δημιουργία του ΚΕΠΑ, η έλλειψη ιατρών του ειδικού σώματος καθώς και η ελλιπής κάλυψη των εξόδων μετακίνησής τους εκτός έδρας, δημιουργούν δυσλειτουργίες».

Ωστόσο αναπάντητο παραμένει το ερώτημα που έθεσε ο Γιώργος Κοντογιάννης αναφορικά με το ποια μέτρα θα ληφθούν για την επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς το Υπ. Εργασίας δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα και περιορίζεται απλά σε αναφορά του έργου της Διεύθυνση Αναπηρίας της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία καταγράφει τα προβλήματα λειτουργίας του ΚΕΠΑ, καθώς και στις υποβληθείσες προτάσεις και τις σχετικές εισηγήσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, που απλά θα ληφθούν υπ’ όψιν.

Τέλος, ο Γιώργος Κοντογιάννης στην Ερώτησή του είχε αναφερθεί και στο γεγονός ότι η καθυστέρηση στη χορήγηση της γνωμάτευσης δημιουργεί τεράστια προβλήματα καθώς το συγκεκριμένο έγγραφο είναι απαραίτητο για διάφορες κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τα άτομα με αναπηρία όπως πχ απαλλαγή από το τέλος ακινήτων. Ωστόσο στην απάντηση του κ. Κουτρουμάνη δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ζήτημα αυτό.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα ταξί




Νερό στο κρασί του. βάζει ο υπουργός Υποδομών «ανοίγοντας» το δρόμο για την έκδοση σημαντικού αριθμού νέων αδειών για οχήματα ειδικής μίσθωσης (6θέσια και 9θέσια) σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα και Λάρισα.

Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα ισχυρών πιέσεων κυρίως από φορείς του τουρισμού αλλά και από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι οποίοι ζητούσαν πρόσβαση κι άλλων επαγγελματικών ομάδων στη συγκεκριμένη μεταφορά. Σε ότι αφορά το μαθηματικό τύπο για την έκδοση αδειών, αυτός αλλάζει, χωρίς ωστόσο και πάλι να προβλέπονται νέες άδειες τουλάχιστον στην Αττική.

Η κατηγορία της ειδικής μεταφοράς (7θέσια και 9θέσια) φαίνεται ότι «ανοίγει» τελικά και σε ιδιώτες, ωστόσο, προτεραιότητα για τις άδειες που θα εκδοθούν υποχρεωτικά θα έχουν οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες ταξί και εφόσον το δικό τους ενδιαφέρον δεν καλύψει την προσφορά τότε θα μπορούν και άλλοι επαγγελματίες να διεκδικήσουν άδεια ΕΔΧ ΕΙΔΜΙΣΘ.

Ειδικότερα, στην έδρα- ενιαία διοικητική μονάδα της Αττικής, η οποία περιλαμβάνει το Νομό Αττικής πλην των νησιών, θα προκηρυχθούν τουλάχιστον 100 άδειες ΕΔΧ αυτοκινήτων ΕΙΔΜΙΣΘ,εκ των οποίων τα 30 θα είναι ειδικά διασκευασμένα ώστε να μπορούν να μεταφέρουν ΑΜΕΑ.

Αντίστοιχα, στη έδρα- διοικητική μονάδα Θεσσαλονίκης προκηρύσσονται τουλάχιστον 50 άδειες για 7θέσια και 9θέσια ταξί, από τις οποίες οι 15 θα είναι για οχήματα που μπορούν να μεταφέρουν ΑΜΕΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου προς τον Υπουργό Επικρατείας



Ερώτηση προς τον υπουργό επικρατείας κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Β Θεσσαλονίκης Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα την κατάργηση των δύο ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ, Σινεσπόρ και Πρίσμα +, το οποίο απευθυνόταν στα άτομα με αναπηρία (προβλήματα όρασης και ακοής)... Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΡΤ, τα δύο αυτα κανάλια αντικαθίστανται με προγράμματα των BBC World News και Deutsche Welle.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ρωτά τον υπουργό για τους λόγους που οδήγησαν στην κατάργηση των δύο αυτών καναλιών, ιδιάιτερα δε για το Πρίσμα το οποίο εξυπηρετούσε άτομα με αναπηρία καθώς δε και για τα κριτήρια επιλογής της αναμετάδοσης των δύο ξένων καναλιών. Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον Βουλευτή μας τόνισε πως θεωρεί αδιανόητο να περικόπτονται υπηρεσίες που εξυπηρετούν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες συμπολιτών μας και εξέφρασε την απορία του για την επιλογή του γερμανικού καναλιού, καθόσον είπε, δεν γνωρίζω να έχει αλλάξει τίποτα και να έχουν γίνει τα γερμανικά επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους...


Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζονται για το πρόγραμμα οι Δήμοι του Ν. Σερρών



Ετοιμάζονται για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής Επαγγελματικής Ζωής».

Με το… χέρι στη «σκανδάλη» βρίσκονται οι Δήμοι του νομού Σερρών, που ετοιμάζονται για να υλοποιήσουν ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής επαγγελματικής ζωής», που έχει προκηρυχθεί μέσω του ΕΣΠΑ. Χθες, πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, συνάντηση των υπηρεσιακών παραγόντων και των Δημάρχων ή των εκπροσώπων τους, με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Νεάπολης Συκεών Δημήτρη Απατσίδη. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή / και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία.

«Με οδηγό αυτό το πρόγραμμα μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις κοινωνικές δομές της περιοχής. Η κατάθεση της επιλογής των δομών θα γίνει αρχές Απριλίου και οι αιτήσεις που πρέπει ο κόσμος να κάνει, ώστε να μπορέσει να συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα, οι γυναίκες δηλαδή γιατί είναι γι’ αυτές το πρόγραμμα, αρχίζουν από τις 15 Μαΐου και μετά,» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Νεάπολης Συκεών Δημήτρης Απατσίδης.
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής γίνεται από μητέρες για παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας ώστε να εγγράψουν τα παιδιά τους σε Δομές και συγκεκριμένα Βρεφικούς & Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) & Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία. Η διάθεση των θέσεων στις ωφελούμενες μητέρες θα γίνεται μέσω «Εντολών Τοποθέτησης» από την E.E.T.A.A. Α.Ε. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η ουσιαστική διευκόλυνσή τους, προκειμένου να εναρμονίζουν τους απαιτητικούς αι αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
«Επειδή οι Δήμοι των Σερρών δεν είχαν κάνει χρήση του προγράμματος το 2000, ετέθη από όλους εμάς το ζήτημα της ευρύτερης ενημέρωσης. Πρέπει να κάνουμε όλα εκείνα τα ανάλογα βήματα, για να είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί και προς την κατεύθυνση της απασχόλησης. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα απαλλάξουμε την εργαζόμενη μητέρα με τη συγκεκριμένη πρόνοια, αφού μπορούμε να απασχολούμε το παιδί κατά το απόγευμα, να ανοίξουμε ξανά τα σχολεία μας και να δημιουργήσουμε μια δεύτερη εκπαιδευτική ευκαιρία για τα παιδιά του δήμου μας,» επεσήμανε ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά Βαγγέλης Καλαθάς.
Βέβαια, το πρόγραμμα έχει κι άλλη διάσταση, εκτός από αυτή της εξυπηρέτησης των γυναικών, καθώς θα γίνουν και προσλήψεις εργαζομένων μέσω των νόμιμων διαδικασιών.
Όροι και προϋποθέσεις
Οι μητέρες θα πρέπει να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, ή
β) να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας – Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή
γ) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. ή
δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης.
Εξαιρούνται : Οι τακτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού).
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των ανωτέρω (α-δ) προϋποθέσεων εξαιρούνται οι υποψήφιες μητέρες με παιδιά ΑΜΕΑ, οι οποίες έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης για τα ΑΜΕΑ τέκνα τους ανεξαρτήτως εργασιακής, κοινωνικοοικονομικής ή άλλης κατάστασης αλλά μόνο σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), καθώς και στα Τμήματα ΑΜΕΑ των Βρεφονηπιακών Σταθμών Ολοκληρωμένης Φροντίδας.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο γυναίκες που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων, παιδιών ή /και νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που
1) έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι Ελληνίδες Ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
2) επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στις κάτωθι κατηγορίες Δομών:
Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών συμπληρωμένων την 31/12/2011 και νήπια και παιδιά από 2,5 ετών συμπληρωμένων την 31/12/2011, μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο). Εξαιρούνται: οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί που δέχονται παιδιά από 2,5 ετών συμπληρωμένων την 01/9/2011.
Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας για παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση και παιδιά με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών.
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά από την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα και
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α.), για παιδιά με αναπηρία, εφήβους, και άτομα με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία. Τα ανωτέρω όρια ηλικίας θα εναρμονίζονται με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100.000.000 €, εκ των οποίων τα 27.621.600,00 € αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικές ράμπες για ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη



Την έγκρισή του προκειμένου να κατασκευαστούν ειδικές ράμπες για την απρόσκοπτη κίνηση των ΑμεΑ σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες της Θεσσαλονίκης... καθώς επίσης ειδικές προεξοχές στα πεζοδρόμια προκειμένου να διαμορφωθούν εσοχές στάθμευσης αυτοκινήτων, έδωσε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

«Η περιοχή επέμβασης περιλαμβάνει όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα σημεία επέμβασης του έργου αναφέρονται στην Τεχνική Περιγραφή της συνημμένης μελέτης, αλλά μπορεί να προστεθούν και άλλα με απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και της Υπηρεσίας επίβλεψης, σύμφωνα με τα αιτήματα των δημοτών και τις ανάγκες που προκύπτουν», σημείωσε αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.

Το έργο προβλέπεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το έτος 2012 και μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραπέμπεται στην Οικονομική Επιτροπή για την έγκριση δαπάνης σε πρώτη φάση ποσού 100.000 ευρώ και την διάθεση ισόποσης πίστωσης στο σκέλος των εξόδων του προϋπολογισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για το οικονομικό έτος 2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Ό,τι δεν κάνει η Πολιτεία, το κάνει ο Λυμπερόπουλος



Με ρούχα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου έλαβε μέρος στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αττάλειας η Εθνική ομάδα τένις με αμαξίδιο.

Τα ρούχα προσέφερε ο Νίκος Λυμπερόπουλος, μετά από παράκληση του Γιώργου Λαζαρίδη (οι δυο τους έχουν κοινή καταγωγή) και οδηγήθηκε σε αυτήν την κίνηση, καθώς η Πολιτεία δεν έχει προσφέρει ακόμη χρήματα στην ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ.

Πάντως, τα ρούχα αποδείχθηκαν γούρικα, καθώς η Εθνική ομάδα κατέκτησε την τρίτη θέση, η οποία ισοδυναμεί με πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης (Μάιος, Σεούλ).

«Από τη στιγμή που η ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ δεν μπορούσε να βοηθήσει στο θέμα του ρουχισμού, αφού δεν έχει λάβει χρήματα καθόλου μέσα στο 2012 από την Πολιτεία, ενώ και η περσινή επιχορήγηση ήταν μειωμένη κατά μεγάλο ποσοστό, απευθύνθηκα προσωπικά στον Νίκο Λυμπερόπουλο.

Παρά το γεγονός ότι έπρεπε τα πάντα να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τελικά κατάφερε να μας προμηθεύσει με ρούχα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, τα οποία αποδείχθηκαν γούρικα. Εκτός από κορυφαίος αθλητής είναι και κορυφαίος άνθρωπος και το απέδειξε με την ενέργειά του αυτή», ήταν τα λόγια του Γιώργου Λαζαρίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Το κοινωνικό πρόσωπο του Κολοσσού



Τις κοινωνικές ευαισθησίες του απέδειξε για ακόμα μία φορά ο Κολοσσός, καθώς οι παίκτες του βρέθηκαν κοντά στα παιδιά του Ζέφυρου.

Στο κλειστό γυμναστήριο της Ρόδου διεξήχθη την 27/03 φιλικό ανάμεσα στην ομάδα ΑΜΕΑ του Ζέφυρου και της σχολικής του Βενετοκλείου. Το συγκρότημα του Βασίλη Φραγκιάέδωσε το παρών και παρακολούθησε το παιχνίδι, ενώ μετά το τέλος του παρέδωσε στους παίκτες του Ζέφυρου δώρα, ένα λάβαρο, μία φανέλα και υπογεγραμμένες μπάλες.

Με ανακοίνωσή της: «Η ΚΑΕ ΒΑΠ Κολοσσός αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά το διευθυντή του Jumbo κ. Ευφραιμίδη για την προσφορά του στην ομάδα μας».


Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν εφαρμόζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για ΑμεΑ που έχουν ψηφιστεί»



Ο Τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά να επέμβει η Πολιτεία στη Διοίκηση του Τ.Ε.Ε. το οποίο δύο μήνες μετά δεν έχει εντάξει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρία από 80% και άνω, στο σύστημα διαχείρισης δηλώσεων και βεβαιώσεων αυθαιρέτων κτισμάτων, όπως προβλέπεται από το νόμο 4042/12.

Όπως αναφέρει:

«Εκατοντάδες συμπολίτες μας με βαριές αναπηρίες δεν μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου για τα αυθαίρετα (καταβολή μόνο του 15% του οφειλόμενου ποσού και επιμήκυνση της αποπληρωμής), αφού το Τ.Ε.Ε. δεν συμπεριλαμβάνει τις ανάλογες διατάξεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν καν να κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ήδη, οι πολίτες έχουν υποστεί μεγάλες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, εξαιτίας των πολυήμερων κινητοποιήσεων των διπλωματούχων μηχανικών που διέκοψαν το ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων του Τ.Ε.Ε. Δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρία, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που βάλλονται βάναυσα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την πρέπουσα ευαισθησία και όχι να υποβάλλονται σε μεγάλες καθυστερήσεις για ρυθμίσεις που μάλιστα έχουν ήδη ψηφιστεί και δημοσιευτεί».


Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλες αλλαγές στις ασφάλειες ζωής




Μεγάλες αλλαγές, υπέρ του καταναλωτή, στις ασφάλειες ζωής, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Πλέον ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής θα μπορεί να εξαγοραστεί μετά τον πρώτο χρόνο -αντί των τριών που ισχύει- σήμερα. Τα άτομα με αναπηρία έχουν ίδια δικαιώματα στη σύναψη συμβολαίων ζωής. Και ακόμα τα έξοδα ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα πρέπει να επιμερίζονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του και να μην προεισπράττονται.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο άρθρο 43 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα θέματα της διαφάνειας και της λεπτομερούς ενημέρωσης του ασφαλισμένου. Η ενημέρωση για την εξέλιξη του συμβολαίου θα πρέπει να γίνεται εγγράφως τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

«Τα ασφαλιστικά προϊόντα είναι συχνά τόσο σύνθετα με αποτέλεσμα η κατανόηση και η αξιολόγησή τους από τους καταναλωτές να είναι τις περισσότερες φορές δύσκολη, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να λαμβάνουν τη σωστή απόφαση για την ασφαλιστική τους κάλυψη. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περιπτώσεις κατά τις οποίες δημιουργούνταν ανακριβείς εντυπώσεις για το περιεχόμενο των παροχών ασφαλιστικών συμβολαίων προς τους καταναλωτές και καλλιεργούνται εσφαλμένες προσδοκίες προς τους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα πολλοί να αντιμετώπισαν προβλήματα κατά διάρκεια της ασφάλισης, στην εξαγορά ή τη λήξη της εξαιτίας των ‘ψιλών γραμμάτων’ που υπήρχαν στους όρους των συμβολαίων ή ακόμα και λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης. Για παράδειγμα σε αρκετές περιπτώσεις στις ασφαλίσεις ζωής οι ασφαλισμένοι αγνοούν ότι η σύναψη της ασφάλισης ζωής έχει έξοδα που μειώνουν την παροχή ενώ στις περιπτώσεις συμπληρωματικών ασφαλίσεων ζωής, ιδίως υγείας, οι καταναλωτές πολλές φορές αιφνιδιάζονται από δυσανάλογες αυξήσεις, και μάλιστα σε ευαίσθητες ηλικίες, τις οποίες αν γνώριζαν ότι θα ακολουθούσαν, θα είχαν κάνει ενδεχομένως άλλες επιλογές».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αλλαγή σε ό,τι αφορά την εξαγορά των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει οποτεδήποτε το επιθυμεί την εξαγορά του συμβολαίου και όχι με τη συμπλήρωση 3ετίας.

Ακόμα αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού στην εξαγορά. Μέχρι τώρα τα έξοδα πρόσκτησης της ασφάλειας -προμήθειες και διάφορα έξοδα- συμψηφίζονται προκαταβολικά. Συχνά τα έξοδα αυτά έχουν κόστος ίσο με δύο ετήσια ασφάλιστρα και προεισπράττονται στην αρχή του συμβολαίου. Έτσι κάποιος που θα «σπάσει» το συμβόλαιο μέσα στα 3 πρώτα χρόνια, παίρνει ένα ελάχιστο ποσό ή καθόλου, αφού το ασφαλιστήριο έχει μηδαμινή ή μικρή αξία εξαγοράς κατά την πρώιμη φάση της ασφάλισης.

Εφεξής τα έξοδα πρόσκτησης, αν η διάρκεια του συμβολαίου είναι μεγάλη, θα πρέπει να επιμερίζονται σε βάθος δεκαετίας. Αν έχουν πληρωθεί 2 ετήσια ασφάλιστρα και το συμβόλαιο εξαγοραστεί, τα έξοδα πρόσκτησης που επιβαρύνουν το πρώτο έτος ασφάλισης δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% του ετήσιου ασφάλιστρου.

Μεγάλες είναι οι αλλαγές και σε ότι αφορά την ενημέρωση του ασφαλισμένου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο ασφαλιστής πρέπει να ενημερώνει εγγράφως τον ασφαλισμένο 1 φορά το χρόνο για τα θέματα που αφορούν:

Τα ετήσια καταβαλλόμενα ασφάλιστρα και την κατανομή τους. Το συσσωρευμένο κεφαλαίο με βάση το τεχνικό επιτόκιο. Το ποσό της υπεραπόδοσης και το ποσοστό απόδοσης αυτής. Το ποσό της απόδοσης που προήλθε από επανεπενδύσεις. Την αξία εξαγοράς και τις επιβαρύνσεις που τη μειώνουν.

Μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη ότι παραβίαση των παραπάνω υποχρεώσεων από τον ασφαλιστή ή τον διαμεσολαβούντα ασφάλισης δημιουργεί δικαίωμα αποζημίωσης για τον ασφαλιζόμενο.

Επίσης το νομοσχέδιο εισάγει την: «Ισότιμη Πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στην ιδιωτική ασφάλιση». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση: Οι ασφαλιστικές εταιρείες συχνά αποφεύγουν τη σύναψη της ασφάλισης με άτομα με αναπηρία εξαιτίας της διάγνωσης της αναπηρίας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη νομοθεσία επιτρέπει την εξαίρεση κάλυψης των ασθενειών που έχουν διαγνωσθεί κατά το χρόνο σύναψης της ασφάλισης . Πλέον οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες «να διασφαλίζουν στα άτομα με αναπηρίες πρόσβαση στις υπηρεσίες υπό προϋποθέσεις που δεν εισάγουν διακρίσεις».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και σε ό,τι αφορά την προσυμβατική ενημέρωση του καταναλωτή. Η ενημέρωση του θα πρέπει να είναι σαφής και λεπτομερής και να περιλαμβάνει: το είδος και τη διάρκεια της ασφάλισης, το ασφάλιστρο, τον τρόπο και το χρόνο καταβολής του, το ποσό που αντιστοιχεί στην κύρια και σε κάθε συμπληρωματική παροχή. Και ακόμα θα πρέπει να ενημερωθεί (και με παράδειγμα) με ποιόν τρόπο υπολογίζονται οι αυξήσεις στα συμβόλαια, οι φόροι που επιβαρύνουν το πρόγραμμα, τα έξοδα.


Πηγή: http://www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φακοί επαφής δίνουν υπεράνθρωπη όραση!



Βοηθούν το μάτι να εστάζει σε δύο αποστάσεις ταυτόχρονα.

Ενώ όλοι ακόμη συζητούν με θαυμασμό για τα γυαλιά της Google, μια νέα ανακάλυψη φαίνεται πως θα πάει την επιστήμη των οπτικών ακόμη πιο μπροστά.

Μια αμερικανική εταιρία κατασκεύασε φακούς επαφής που θα επιτρέπουν στον χρήστη να εστιάζει σε δύο διαφορετικές αποστάσεις ταυτόχρονα.

Το ανθρώπινο μάτι είναι σχεδιασμένο να εστιάζει σε ένα αντικείμενο και σε μία απόσταση κάθε φορά. Δηλαδή βλέπει και άλλα πράγματα που είναι γύρω, αλλά δεν μπορεί να τα κοιτάξει λεπτομερώς.

Οι φακοί i-optic έχουν ήδη προσελκύσει την προσοχή των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Το Πεντάγωνο τους έχει ήδη παραγγείλει και αναμένονται παραγγελίες και από άλλες υπηρεσίες.

Όπως είπε ένας απο τους κατασκευαστές τους, οι φακοί αυτοί δίνουν στον χρήστη την ικανότητα να βλέπει όπως ο ήρωας του Σβαρτσενέγκερ στο Terminator!


Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνα «πειράγματα» μέσω ίντερνετ



Το 20% των παιδιών εκφράζει ακόμη και σκέψεις να αυτοκτονήσει.

Η «κυβερνοκαζούρα» μπορεί να ακούγεται ως μία φάρσα που κάνουν τα παιδιά με τους φίλους τους στο Διαδίκτυο, όμως οι επιπτώσεις της στα θύματα δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν.

Και αυτό γιατί μπορεί στο σχολείο ένα πείραγμα ή ένα «χοντρό αστείο» μεταξύ συμμαθητών να γίνεται αντιληπτό μόνο στη μικρή κοινότητα των παιδιών, στο Διαδίκτυο όμως η καζούρα είναι «προσβάσιμη» από χιλιάδες μάτια.

Άλλωστε, το νόμισμα έχει δύο πλευρές, και το διαδίκτυο δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Δίπλα στα θετικά ελλοχεύουν κίνδυνοι. Έκθεση σε πορνογραφικό υλικό, εκφοβισμός, εξύβριση, είναι οι πιο συνήθεις κίνδυνοι για τους ανηλίκους.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τα παιδιά - θύματα μιας «κυβερνοκαζούρας» -cyber bullying, όπως είναι η ορολογία για θέματα εκφοβισμού ή εξύβρισης μέσω Διαδικτύου- περίπου το 20% φτάνει ακόμη και στο σημείο να εκφράζει σκέψεις να αυτοκτονήσει.

Τα παιδιά αυτά αισθάνονται εξευτελισμό και φόβο, την ίδια στιγμή που δεν θέλουν να μοιραστούν το πρόβλημά τους. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με την έρευνα EU Kids Online από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe (www. saferinternet.org), το 10% των παιδιών παραδέχεται ότι έχει ενοχληθεί ή έχει νιώσει άσχημα από κάτι που είδε στο Διαδίκτυο.

Από την άλλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι οκτώ στους δέκα γονείς -το 79%- δεν γνωρίζουν εάν το παιδί τους έχει υποστεί διαδικτυακό bullying (εκφοβισμό και εξύβριση). Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά άγνοιας, με την κατάσταση να είναι παρόμοια σε Κύπρο, Ιταλία, Ουγγαρία και Ρουμανία.

Μάλιστα, η ψηφιακή παρενόχληση μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη με αποτέλεσμα κάποια περιστατικά να εμπίπτουν σε ποινικά αδικήματα. Ήδη, στην Αττική υπάρχουν επτά περιπτώσεις παιδιών τα οποία έχουν διωχθεί με ειδική εντολή του εισαγγελέα και βρίσκονται σε ένα στάδιο παρακολούθησης από ειδικούς επιστήμονες. Συνολικά, περίπου 120 παιδιά παρακολουθούνται για «ιντερνετισμό», δηλαδή για υπερβολική χρήση του διαδικτύου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο πατέρας του αιώνα!



«Μπαμπά θα ήθελες να τρέξεις μαζί μου σε έναν μαραθώνιο;»

Ο Πατέρας, παρά την προχωρημένη ηλικία του και το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στην καρδιά είπε: «Nαι»…

Και έτρεξαν μαζί στον μαραθώνιο και τερμάτισαν…

«Μπαμπά μπορείς να τρέξεις έναν ακόμα μαραθώνιο μαζί μου;»

Και ο Πατέρας, παρά την προχωρημένη ηλικία του και το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στην καρδιά, είπε και πάλι: «Ναι»…

Και έτρεξαν μαζί στον μαραθώνιο και τερμάτισαν…

Ώσπου μια μέρα ο γιος ζήτησε κάτι μεγαλύτερο από τον Πατέρα: «Μπαμπά θα ήθελες να πάρουμε μέρος στο Iron Man μαζί;»

Και ο Πατέρας, παρά την ηλικία του και το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στην καρδιά, κουβαλώντας - με την ατέρμονη δύναμη της ψυχής του - τον τετραπληγικό γιο του, κολύμπησε 3,8 χιλιόμετρα, έτρεξε 42.195 μέτρα και ποδηλάτησε για άλλα 180 χιλιόμετρα… Χωρίς διακοπή…

Και στο τέλος τερμάτισαν και πάλι, όχι μία, αλλά έξι φορές (!) βγαίνοντας νικητές από μία αληθινή ιστορία που εξυμνεί τη ζωή, το μεγαλείο της οποίας είναι άδικο να «χαλιναγωγηθεί» με λέξεις… Όσες αράδες κι αν γράψεις, η εικόνα και το συναίσθημα θα είναι πάντα εκεί, κυρίαρχη των πάντων!

Μια ιστορία που κάνει τον νου να σαλεύει, μια ιστορία ενός Πατέρα με αέναη ρώμη, ο οποίος έγινε αδιαίρετο ένα με το τετραπληγικό παιδί του, μόνο και μόνο για να πάρει ένα χαμόγελό του… Να του δώσει όσα του στέρησε η φύση και η απάνθρωπη δίκη της γέννησής του.

Ελπίδα μέσα από τα συντρίμμια…

Στις 16 Γενάρη του 1962, σε ένα νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, μια επιπλοκή στη γέννα σύνθλιψε τα όνειρα της Τζούντι Χόιτ, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τον χειρότερο φόβο που θα μπορούσε να βιώσει μια επίδοξη μητέρα. Ο ομφάλιος λώρος του εμβρύου είχε μπλεχτεί γύρω από το λαιμό του, σταματώντας την αιμάτωση του εγκεφάλου εκείνα τα κρίσιμα λεπτά λίγο πριν δει το πρώτο φως.

Τελικά ο μικρός Ρικ κέρδισε τη μάχη για τη ζωή, ωστόσο το κόστος ήταν τερατώδες. Όπως ενημέρωσαν αργότερα οι γιατροί, δεν θα μπορούσε ποτέ, ούτε να περπατήσει, ούτε να μιλήσει, καθώς η ολιγόλεπτη μη οξυγόνωση είχε καταστρέψει το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που ήταν υπεύθυνο για την κίνηση των άκρων και της ομιλίας.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του νεογέννητου, ο Ντικ και η Τζούντι συνειδητοποίησαν πως το παιδί τους ήταν τετραπληγικό, ωστόσο παρά την προτροπή των ειδικών - οι οποίοι δεν άφηναν κανένα περιθώριο ελπίδας - ο Ρικ να κλειστεί σε κάποιο ίδρυμα καθώς δεν θα ζούσε ποτέ φυσιολογική ζωή, προτίμησαν τον δύσβατο, κακοτράχαλο δρόμο και αγωνίστηκαν για την κοινωνική αποδοχή και ενσωμάτωσή του. Ίσως στα μάτια του που τους ακολουθούσαν σε κάθε τους κίνηση, όπως είχε εκμυστηρευτεί η ίδια η Τζουντ, να είχαν διακρίνει την απύθμενη δύναμη της καρδιάς του.

Αντί να στείλουν τον Ρικ έτσι σε ειδικό κέντρο όπου τους διαβεβαίωσαν πως θα τύγχανε της καλύτερης φροντίδας, πάλεψαν ώστε το παιδί τους να γίνει δεκτό σε δημόσιο σχολείο της γειτονιάς τους.

Ελευθερώθηκε!

Όταν μάλιστα έγινε 11 ετών, τον πήγαν στο Πολυτεχνείο της Βοστόνης, Tufts University, ζητώντας από τους μηχανικούς να βρουν έναν τρόπο, ώστε να αρχίσουν να επικοινωνούν μαζί του.

Παρά την αρχική διστακτικότητα του επικεφαλής καθηγητή, ο οποίος τους απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκείνοι τον προέτρεψαν να του πει ένα αστείο. Ο Ρικ ανταποκρίθηκε στο ανέκδοτο με ένα πλατύ χαμόγελο και λίγους μήνες αργότερα, οι μηχανικοί του Tufts έφτιαξαν έναν υπολογιστή στην οθόνη του οποίου μπορούσε να σχηματίσει, με τη βοήθεια ενός ειδικού κέρσορα και ένα απλό κούνημα του κεφαλιού του, όποια λέξη ήθελε. Ένα σύστημα που έμελε να ελευθερώσει αργότερα αρκετές ταλαιπωρημένες ψυχές από το μαρτύριο της σιωπής τους…

Η πρώτη μάλιστα φράση που έγραψε δεν ήταν κάποιο μήνυμα προς τους γονείς του, στους οποίους δεν είχε μιλήσει ποτέ, αλλά «Go Bruins», αναφερόμενος στην ομάδα χόκεϊ πάγου των Boston Bruins, δείχνοντας έτσι την κλίση του για τον αθλητισμό!

Δύο χρόνια αργότερα, ο πιτσιρικάς με τις ειδικές ικανότητες εισήχθη σε δημόσιο σχολείο, από το οποίο και αποφοίτησε με βαθμό που του εξασφάλισε την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ενώ το 1993, ο 31χρονος πια Ρικ θα γίνει πτυχιούχος με αριστείο στην ειδική αγωγή.

Αυτά ωστόσο ελάχιστη σημασία έχουν όταν η ατέλευτη πατρική αγάπη τα γεμίζει όλα με φως και αναδύεται αμάραντη η ελπίδα…

Και άρχισε να τρέχει!

Την Άνοιξη του 1977 ο Ρικ, εμπνευσμένος από ένα δημοσίευμα, θα ζητήσει από τον πατέρα του να τρέξουν σε έναν αγώνα δρόμου απόστασης 5 μιλίων που διεξαγόταν προς τιμήν ενός παίκτη λακρός, ο οποίος είχε παραλύσει σε ατύχημα.

Ο Ντικ, παρά το γεγονός πως όχι μόνο δεν είχε καμία εμπειρία από τέτοιου είδους αγώνες αλλά αντιμετώπιζε και πρόβλημα στην καρδιά του, δεν θα μπορούσε να αρνηθεί ποτέ κάτι στο καμάρι του, σπρώχνοντας το αναπηρικό του καροτσάκι μέχρι και τον τερματισμό της διαδρομής, αν και αναγκάστηκε να κάνει δύο στάσεις λόγω της υγείας του.

«Μπαμπά, όταν τρέχαμε αισθανόμουν πως δεν είμαι πια παράλυτος», ήταν το μήνυμα του Ρικ μετά το τέλος του αγώνα και ο Πατέρας δεν θα μπορούσε να αντλήσει από πουθενά αλλού μεγαλύτερη δύναμη…

Οι δυο τους άρχισαν εντατική προπόνηση και δυο χρόνια αργότερα ήταν έτοιμοι για το μεγάλο αθλητικό γεγονός της πολιτείας και όχι μόνο. Τον μαραθώνιο της Βοστόνης του 1979, στον οποίο όχι μόνο πήραν μέρος, αλλά και τερμάτισαν!

Καρδιά από… σίδερο!

Οι δυο αυτοί αγώνες ήταν απλά το εφαλτήριο, καθώς ο Ντικ είχε βρει τον τρόπο να διοχετεύει την αδόκητη χαρά στα ταλαιπωρημένα στήθη του γιου του. Να του απαλύνει τον πόνο που είχε καταδικαστεί να φυλακίζει σε ένα σώμα το οποίο αρνιόταν πεισματικά να δεχθεί εντολές. Όσο ανέβαζε μάλιστα τον πήχη δυσκολίας, τα μάτια του Ρικ γίνονταν όλο και πιο λαμπερά, το χαμόγελό του όλο και πιο πλατύ, σε σημείο να νιώθει όλο και λιγότερο την ιδιαιτερότητά του.

Δεν άργησε έτσι η ώρα που μετά το τρίαθλο (10 χλμ τρέξιμο, 40 ποδηλασία και 1,5 κολύμπι), ακολούθησε η υπέρτατη δοκιμασία για υπεραθλητές με μυς και καρδιά από… σίδερο. Το πιο απαιτητικό τρίαθλο στον κόσμο, το οποίο δοκιμάζει τα όρια ψυχικών και σωματικών αντοχών. Το αποκαλούμενο και «Iron Man» (3,8 χλμ. κολύμπι, 42.195 μ. μαραθώνιο και 180 χλμ. ποδηλασία), που διεξάγεται στη Χαβάη και διαρκεί περίπου 15 ώρες!

«Μπορώ να κάνω τα πάντα μέσω αυτού που μου δίνει δύναμη!», είχε γράψει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς Φιλισταίους και ο Ντικ ήταν το ζωντανό, ανατριχιαστικό παράδειγμα. Σέρνοντας τον τετραπληγικό γιο του δεν πήρε απλά μέρος στο «Iron Man», αλλά τερμάτισε! Όχι μία, αλλά έξι φορές!

Από το 1979 που πήραν μέρος στον πρώτο τους αγώνα, τον μαραθώνιο της Βοστόνης, μέχρι το Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι Ντικ και Ρικ Χόιτ ή αλλιώς «Team Χόιτ» συμμετείχαν σε 1069 αθλητικά γεγονότα, ανάμεσα στα οποία 69 μαραθώνιοι (29 της Βοστώνης ο οποίος είναι και ο αγαπημένος του Ντικ) και 247 τρίαθλα, ενώ στα επιτεύγματά τους συγκαταλέγεται και η ολοκλήρωση του γύρου των Η.Π.Α. με ποδήλατο το 1992, όπου οι δύο άνδρες διένυσαν απόσταση 3.375 μιλίων σε 45 ημέρες!

Δεν ήταν λίγες οι φορές μάλιστα που ο Ντικ, «σέρνοντας» τον γιο του «φλέρταρε» ακόμα και με παγκόσμια ρεκόρ (ο καλύτερος χρόνος του στον μαραθώνιο της Βοστώνης είναι μόλις 35 λεπτά πάνω), με αποτέλεσμα κάποιοι να τον παροτρύνουν να τρέξει μόνος του, ωστόσο η απάντηση του κάθε φορά ήταν ίδια και αφοπλιστική: «Δεν με νοιάζουν τα ρεκόρ. Τρέχω μόνο για να αισθάνεται καλύτερα ο γιός μου»…

Ο Ρικ πλέον είναι 50 ετών και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ενώ όταν του το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του, μαζί με τον 70χρονο πατέρα του (με τον οποίο έχουν ιδρύσει και ένα ινστιτούτο για την ένταξη νεαρών ατόμων με ειδικές ανάγκες στην καθημερινή ζωή, μέσω αθλητικών, σχολικών και εργασιακών δραστηριοτήτων) συνεχίζουν να λαμβάνουν μέρος σε αθλητικά γεγονότα, τα οποία ωστόσο από 50 περίπου ετησίως έχουν μειωθεί στα μισά.

Οι γιατροί, άλλωστε, είχαν χτυπήσει ήδη το καμπανάκι στον Ντικ όταν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα υπέστη ελαφριά καρδιακή προσβολή (μία από τις αρτηρίες του ήταν 95% βουλωμένη!): «Εάν συνεχίσεις όμως να τρέχεις σε αγώνες, θα πάθεις έμφραγμα»!

Η απάντησή του; «Θα τρέχω με τον Ρικ μέχρι να πεθάνω!», καθώς κράτησε μόνο το πρώτο σκέλος της προειδοποίησης, βάσει του οποίου αν δε ήταν σε τόσο καλή φόρμα (χάρις φυσικά στον γιο του) θα είχε πεθάνει πριν 15 χρόνια…

Και πώς όχι άλλωστε, όταν ερωτηθείς ο Ρικ μετά απ’ όλα αυτά, τι δώρο θα ήθελε να κάνει στον πατέρα του, η οθόνη του υπολογιστή, του φάνηκε πιο φωτεινή από ποτέ: «Θα ήθελα, έστω και για μία φορά, να καθίσει ο πατέρας μου στο καροτσάκι και να τον σπρώχνω εγώ»…

Πιο φωτεινή και από τότε που τον χαρακτήρισε «Πατέρα του αιώνα»…

Στη δύναμη της ψυχής και της θέλησης δεν είναι ικανό τίποτα να σταθεί εμπόδιο. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Ούτε για μια στιγμή. Ποτέ… Γιατί αυτό το «ποτέ» είναι ίσως το μόνο που αξίζει να επαναλαμβάνουμε «για πάντα»…
























Πηγή: http://www.onsports.gr
Click to open image!Click to open image!
Διαβάστε περισσότερα...

Η τραγική μοίρα του Μοροζίνι



Είχε χάσει σχεδόν όλη την οικογένειά του.

Σαν σενάριο από δραματική ταινία ήταν η ζωή του Πιερμάριο Μοροζίνι, του παίκτη της Λιβόρνο που πέθανε χθες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Μια ταινία που είχε ένα τραγικό τέλος. Ο ήρωας υπέκυψε στη μοίρα που ήθελε όλα τα μέλη της οικογένειάς του να υποφέρουν και να χάνονται.

Ο Μοροζίνι είχε γεννηθεί στο Μπέργκαμο, στις 5 Ιουλίου του 1986. Το 2001 σε ηλικία 15 ετών, έχασε τη μητέρα του, Καμίλα, και δύο χρόνια αργότερα πέθανε και ο πατέρας του.

Λίγο αργότερα, και μην μπορώντας να αντέξει το χαμό των δικών του, ο ανάπηρος αδελφός του έβαλε τέρμα στη ζωή του. Ο Πιερμάριο, έφηβος ακόμη, έμεινε μόνος με μία μεγαλύτερη αδελφή, η οποία επίσης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σε μία συνέντευξή του, ο άτυχος παίκτης της Λιβόρνο είχε εξηγήσει πώς βρήκε τη δύναμη να συνεχίσει, μέσα από τα ερείπια της οικογένειάς του: «Αυτά τα πράγματα σε σημαδεύουν για όλη σου τη ζωή. Όμως, την ίδια στιγμή, ο θυμός που έχεις μέσα σου μπορεί να γίνει η δύναμη που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις και να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Θέλω να γίνω ένας καλός ποδοσφαιριστής, για τους γονείς μου. Επειδή αυτό θα τους έκανε ευτυχισμένους».


Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές για το Πάσχα (2012)






ΟΣΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΑΝΑΦΤΟΥΝ Σ' ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ,
ΤΟΣΕΣ ΕΥΧΕΣ ΣΟΥ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΩΡΑ.
ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ
ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ.  

ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΟΣΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

Νότης

Καλό Πάσχα... από το ΑμεΑ Blog.
Διαβάστε περισσότερα...