Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Στο στόχαστρο επιστημόνων η ασπαρτάμη


Η ασπαρτάμη συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου στο ήπαρ και τους πνεύμονες σε πειραματόζωα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται Ιταλός ερευνητής, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης σε συνέδριο στη Γαλλία.
Η ασπαρτάμη, η πλέον διαδεδομένη γλυκαντική ουσία, κατάλληλη για διαβητικούς και άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, σύμφωνα με τον δρ. Morando Soffriti, ευθύνεται για τον θάνατο πειραματόζωων από καρκίνο του ήπατος και των πνευμόνων.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένη έρευνας δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο αμερικανικό περιοδικό «American Journal of Industrial Medecine».
Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση που δέχεται η χρήση της ασπαρτάμης μέσα σε λίγο καιρό, αφού πριν από τέσσερις μήνες Δανός ερευνητής που παρακολούθησε 60.000 εγκύους ισχυρίστηκε ότι η καθημερινή λήψη της ασπαρτάμης είτε μέσα από αναψυκτικά ή σε αντικατάσταση της ζάχαρης στα ροφήματα μπορεί να ευθύνεται για πρόωρο τοκετό
Παρά τις ανησυχίες που έχουν γεννηθεί από τις έρευνες, στην Ευρώπη η ασπαρτάμη κυκλοφορεί χωρίς περιορισμούς αφού σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA τον Απριλίο του  2009 «Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ασπαρτάμη έχει γενοτοξική ή καρκινογόνα δράση».
Παρόμοια θέση έχει υιοθετήσει από το 2008 και το Παγκόσμιο Ταμείο έρευνας για τον καρκίνο World Cancer Research Fund.

Διαβάστε περισσότερα...

Εφάπαξ γιοκ αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν χιλιάδες δικαιούχοι



Πάνω από τρία χρόνια θα περιμένουν για να πληρωθούν οι επόμενοι ενώ τουλάχιστον 500 δημόσιοι υπάλληλοι πέθαναν χωρίς να το εισπράξουν.



Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα για εφάπαξ 37.000 δικαιούχων και ο μέσος όρος αναμονής υπερβαίνει τη διετία.
Οπως αποκαλύπτει το Έθνος στο Ταμείο δεν υπάρχει ούτε ''σάλιο'' και ψάχνουν 1,62 δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσει η καταβολή του.
Αυτές τις ημέρες πληρώνονται όσοι έκαναν αίτηση πριν από δύο χρόνια ενώ πάνω από 500 δημόσιοι υπάλληλοι πέθαναν περιμένοντας το βοήθημα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, εαν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλουν μέσα στον μήνα αίτηση, θα πάρουν το εφάπαξ έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια.
Τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση 600 με 650 βοηθημάτων, ωστόσο υποβάλλονται πολύ περισσότερες αιτήσεις όπως τον Ιανουάριο που θα κατατεθούν στο Ταμείο πάνω από 1.200.
Και όλα αυτά ενώ έρχεται η σειρά άλλων 120.000 δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ήδη κλείσει 25 έτη ασφάλισης και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Η ΑΔΕΔΥ ζητεί συνάντηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο δανεισμού του Ταμείου Πρόνοιας ενώ δεν δέχεται τα κυβερνητικά σχέδια για επιβολή εισφοράς 2% έως 3% στις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, για να στηριχτεί το Ταμείο και αντιπροτείνει τη θέσπιση πόρου 2% σε κάθε λογαριασμό του Δημοσίου υπέρ των Ταμείων.
Και όλα αυτά ενώ καραδοκεί η τρόικα που προτείνει επώδυνες λύσεις στο θέμα του εφάπαξ, όπως ακόμα και άτοκη επιστροφή των εισφορών, που θα σημάνει πως δημόσιος υπάλληλος με 35ετία στην κατηγορία ΠΕ αντί για εφάπαξ 60.000 ευρώ, θα πρέπει να περιοριστεί σε 17.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν πληρώνω» σε Συγκοινωνίες και Αττική Οδό


Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει πλέον το κίνημα των πολιτών «Δεν πληρώνω», αφού, μετά την άρνηση καταβολής διοδίων στους υπό παραχώρηση αυτοκινητοδρόμους, σύντομα ξεκινούν ανάλογες κινητοποιήσεις και κατά των αυξημένων εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 


Με απόφαση των επιτροπών Αττικής του κινήματος εγκρίθηκε η πρόταση για την πραγματοποίηση σειράς ενεργειών, προκειμένου να εμποδίσουν την πληρωμή των «τσουχτερών» πλέον εισιτηρίων.

Η αρχή θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου 2011, πρώτη ημέρα που θα τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις στα εισιτήρια των ΜΜΜ, από τον κεντρικό σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, σε αρκετούς ακόμη σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς (π.χ. Δάφνη, Μαρούσι, Άγιος Αντώνιος κ.ά.) , όπως επίσης στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Την ημέρα εκείνη, μέλη του κινήματος θα επιχειρήσουν να απενεργοποιήσουν τα ακυρωτικά μηχανήματα που υπάρχουν σε σταθμούς και εντός ΜΜΜ ώστε οι επιβάτες να μην πληρώνουν τα αυξημένα εισιτήρια.
Πρόθεσή τους είναι οι ενέργειες αυτές να επαναληφθούν μέχρις ότου υποχρεωθεί το υπουργείο Υποδομών να πάρει πίσω τις αυξήσεις, που φτάνουν ακόμη και στο 40%. 


Το απόγευμα της Τετάρτης, πάντως, ομάδες που αντιδρούν στις υπέρογκες αυξήσεις που επιβαρύνουν τους επιβάτες διοργάνωσαν διαμαρτυρία κατά των αυξήσεων στους σταθμούς του μετρό στο Σύνταγμα και του ΗΣΑΠ στον Πειραιά. Για το διάστημα της κινητοποίησης οι συμμετέχοντες σε αυτή δεν ακύρωναν εισιτήριο για τις μετακινήσεις που πραγματοποιούσαν. Αντίστοιχες δράσεις έχουν ήδη γίνει ή προγραμματίζονται και σε άλλους σταθμούς. Το «κίνημα» χρησιμοποιεί ακόμα και άλλους ευρηματικούς τρόπους, όπως για παράδειγμα στον σταθμό του ηλεκτρικού στην Καλλιθέα, όπου τα ακυρωτικά μηχανήματα τέθηκαν εκτός λειτουργίας μετά την παρέμβαση αγνώστων που τοποθέτησαν σε αυτά σιλικόνη.

Ήδη το κίνημα πολιτών «Δεν πληρώνω» καταγράφει μια στρατηγική νίκη στο ενεργητικό του, καθώς με τις κινητοποιήσεις του στους σταθμούς των διοδίων ανάγκασε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να προσκαλέσει σε διαπραγμάτευση τους παραχωρησιούχους για να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές στα τέλη χρήσης των αυτοκινητοδρόμων. Με την πρωτοβουλία του κατά των αυξημένων εισιτηρίων -και εφόσον φυσικά υπάρξει μαζική συμμετοχή των επιβατών- το κίνημα ελπίζει πως θα δρομολογηθούν ανάλογες θετικές εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως στη συνέλευση των επιτροπών Αττικής έγινε πρόταση να υπάρξουν ενέργειες κατά των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και στην επιβολή των 5 ευρώ για τις εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον, τάχθηκαν εναντίον της πρόθεσης της κυβέρνησης να παραχωρήσει στους ιδιώτες τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης, σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ.

Στο στόχαστρο και τα διόδια στην Αττική Οδό 


Σε ό,τι αφορά τα διόδια, στο στόχαστρο της κίνησης μπαίνει πλέον και η Αττική Οδός. Έτσι, την επόμενη Παρασκευή 28 Ιανουαρίου τα μέλη της κίνησης θα σηκώσουν τις μπάρες στους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου ώστε να είναι ελεύθερη η διέλευση των οδηγών. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 18:00 και θα επικεντρωθεί κυρίως στη μεγαλύτερη «πύλη» της Αττικής Οδού, σε αυτήν που υπάρχει στη συμβολή με τη λεωφόρο Κηφισίας στην περιοχή του Αμαρουσίου. Οι κινητοποιήσεις του κινήματος κατά των διοδίων στην Αττική Οδό θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες βάσει προγράμματος που καταρτίζουν οι επιτροπές του Λεκανοπεδίου. Επισημαίνεται ότι το κίνημα «Δεν πληρώνω» υποστηρίζει πως οι ιδιώτες επενδυτές της Αττικής Οδού έχουν ήδη εξασφαλίσει το κέρδος που προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης, και επομένως το έργο θα πρέπει να επιστρέψει προς διαχείριση στο ελληνικό δημόσιο.






Διαβάστε περισσότερα...

Παχαίνει το βραδινό;



Πολλοί είναι αυτοί που λένε πως κόβοντας το βραδινό γεύμα, αδυνατίζουν. Κι όχι απλά το πιστεύουν, αλλά τείνουν να το περάσουν σαν τάση.
Αυτοί που πιστεύουν σε αυτό, είναι κυρίως άτομα που δεν ακολουθούν ένα σωστό τρόπο διατροφής. Αυτό συμβαίνει σε αυτούς που το βράδυ, τρώνε το κυρίως γεύμα τους…


Αυτοί, Ναι, σίγουρα θα αδυνατίσουν, αν κόψουν το βραδινό!!!.... Για πόσο διάστημα θα αντέξουν όμως να πραγματοποιούν μια τέτοια διατροφή?

Θα το κάνουν για 1-2 βδομάδες και θα επιστρέψουν αμέσως μετά στις παλιές - κακιές συνήθειες…
Αποτέλεσμα αυτού? Να ξαναβάλουν τα κιλά που χάθηκαν και πολλές φορές και διπλά.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει στο διαιτολόγιο τους, είναι η διατροφική τους συμπεριφορά. Μόνο τότε θα πετύχουν το μόνιμο και επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο που ένας διαιτολόγος θα τους προτείνει να καταναλώνουν πέντε γεύματα ημερησίως.

Τα πέντε γεύματα, δεν θα τον παχύνουν, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά θα τον κρατούν συνέχεια σε εγρήγορση και πάντα, σε όλη τη διάρκεια της μέρας χορτασμένο!.

Τα περισσότερα διαιτολόγια, πτυχιούχων διαιτολόγων, που προστάζουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, δεν αφαιρούν το βραδινό γεύμα. Σαν βραδινό γεύμα βέβαια, σε ένα θρεπτικά ισορροπημένο διαιτολόγιο, μπορεί να είναι μια σαλάτα με λίγο ψωμί ή φρυγανιές, ένα γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά, ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με φρούτα, μια σούπα ή ακόμα και ένα ελαφρύ γεύμα με κρέας.

Έτσι λοιπόν, αυτό που κυρίως θα πρέπει να μας απασχολεί, είναι το να τρώμε «ελαφρά» το βράδυ και για πάντα!… Με αυτό τον τρόπο, το σώμα μας θα είναι ελαφρύ, θα μπορούμε να κοιμηθούμε άνετα(χωρίς τη δυσκολία του να χωνέψει τη τροφή ο οργανισμός μας), χωρίς στομαχαρίες, ξινίλες και αϋπνίες, λόγο αυξημένης λήψης τροφής.

Το βράδυ, ο οργανισμός θα πρέπει να αναπαύεται και να ανανεώνεται. Αν εμείς προσθέσουμε μεγάλες ποσότητες τροφής το αποτέλεσμα είναι ότι ΝΑΙ, θα παχύνουμε!...

Τέλος, θα πρέπει να προσέξουμε το βραδινό σε ανθρώπους με βραδινή εργασία, όπως τραγουδιστές, νοσοκόμες και γιατρούς σε βάρδιες, νυχτοφύλακες…κλπ. Εκεί Ναι και επιβάλλεται η λήψη του βραδινού γεύματος, σε αντικατάσταση με ένα άλλο γεύμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το μυστήριο σαγηνεύει τις γυναίκες




Άντρες, αλλάξτε το προφίλ σας στο Facebook και εκεί που γράφει «Προσωπική κατάσταση» (Relationship status) πατήστε «Είναι περίπλοκο» (It’s complicated). Μια νέα μελέτη δείχνει πως οι γυναίκες ελκύονται από τους άντρες των οποίων τα συναισθήματα παραμένουν μυστήριο!

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychological Science», ομάδα φοιτητριών κλήθηκαν να σχολιάσουν τα προφίλ ανδρών στο Facebook.

Οι ερευνητές τους είπαν πως οι άντρες είχαν δει τα δικά τους προφίλ και τις είχαν χαρακτηρίσει όμορφες ή μέτριες, ενώ κάποιοι δεν είχαν δώσει χαρακτηρισμό διότι δήλωσαν πως δεν είναι σίγουροι εάν οι γυναίκες τους άρεσαν ή όχι.

Αποτέλεσμα: οι γυναίκες χαρακτήρισαν ως πιο ελκυστικούς τους άντρες των οποίων την γνώμη για τις ίδιες δεν ήξεραν.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι «η αμφιβολία αφήνει ένα κορίτσι να αναρωτιέται, με αποτέλεσμα να το σκέφτεται διαρκώς», απαντά η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έριν Γουϊτσερτς, από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

«Εάν μια γυναίκα δεν είναι σίγουρη εάν το φευγαλέο άγγιγμά του ήταν τυχαίο ή έγινε επίτηδες, το σκέφτεται διαρκώς, το αναλύει και προσπαθεί να αποσαφηνίσει την κατάσταση», προσθέτει.

Για τους άντρες, το εύρημα πρακτικά σημαίνει ότι, αν θέλουν να κατακτήσουν μια γυναίκα, δεν πρέπει να «πέφτουν» με τα μούτρα, αλλά να αφήνουν μικρές ενδείξεις ότι τη θέλουν ως κάτι περισσότερο από απλή φίλη, ούτως ώστε να παρακινούν το ενδιαφέρον της, συνιστά η δρ Γουϊτσερτς.

Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι ενδείξεις; «Μια σύντομη στάση στο γραφείο της στη δουλειά, η αποστολή της αστείας φωτογραφίας που της άρεσε – οτιδήποτε αφήνει να εννοηθεί ότι την θέλουν για κάτι παραπάνω», λέει. «Δεν πρέπει όμως να παριστάνουν τους δύσκολους. Το κλειδί είναι να δηλώνουν πως είναι διαθέσιμοι, δίχως να γίνονται ενοχλητικοί ή αδιάφοροι».



Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο τσάι, το φάρμακο κατά της ανδρικής υπογονιμότητας


ΛΟΝΔΙΝΟ Τα αντιοξειδωτικά, σαν αυτά που περιλαμβάνονται στο πράσινο τσάι, καταπολεμούν την ανδρική υπογονιμότητα: οι άνδρες που παίρνουν συγκεκριμένες βιταμίνες ή άλλα αντιοξειδωτικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά.

Ερευνητές από τη Βιβλιοθήκη Κοχρέιν, μια τεράστια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, εξέτασαν 2.876 ζευγάρια που απευθύνθηκαν σε κλινικές γονιμότητας, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις ο άνδρας είχε μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Η έρευνα, η οποία είχε ως αφορμή την τάση πολλών κλινικών να υπερασπίζονται τη χρήση των αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, επικεντρώθηκε σε 34 ελεγχόμενες μελέτες με ζευγάρια που έκαναν θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως εξωσωματική γονιμοποίηση και σπερματεγχύσεις. Εκ των 214 ζευγαριών, 20 απέκτησαν απόγονο όταν οι άνδρες πήραν αντιοξειδωτικά. Οι άνδρες που είχαν πάρει αντιοξειδωτικά σε μορφή δισκίου είχαν στατιστικά σημαντική αύξηση του ποσοστού ζώντων γεννήσεων, όταν συγκρίθηκαν με άνδρες που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου. Οι γεννήσεις είχαν αναφερθεί σε τρεις ξεχωριστές μελέτες.

Εκ των 964 ζευγαριών, καταγράφηκαν κυήσεις σε 96 περιπτώσεις. Η χρήση αντιοξειδωτικών σχετίστηκε με στατιστικά σημαντική αύξηση του ποσοστού κύησης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Οι κυήσεις αφορούσαν 15 ξεχωριστές μελέτες. Οι έρευνες διερευνούσαν επίσης τη χρήση πολλών διαφορετικών τύπων αντιοξειδωτικών δισκίων, περιλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, της L-καρνιτίνης, του ψευδαργύρου και του μαγνησίου.

«Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά,αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αντιοξειδωτική θεραπεία ενδεχομένως δεν είναι πιθανό να αυξήσει την ποσότητα του σπέρματος που παράγουν οι άνδρες» τονίζει ο δρ Αλαν Πέισι του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, ενώ η επικεφαλής της έρευνας Μαριάν Σόουελ από το Πανεπιστήμιο Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία δήλωσε ότι«η λήψη αντιοξειδωτικού σκευάσματος από τον άνδρα μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την πιθανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει κατά τη διάρκεια διαδικασίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».
Η Βιβλιοθήκη Κοχρέιν, μέλος της Cochrane Collaboration, είναι ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος οργανισμός που ιδρύθηκε το 1993 στη Μεγάλη Βρετανία. Το όνομα του οργανισμού αποτελεί φόρο τιμής στον Αρτσιμπαλντ Κοχρέιν, τον αναγνωρισμένο βρετανό ιατρικό ερευνητή που συνέβαλε στην καθιέρωση της επιδημιολογίας ως ξεχωριστής επιστήμης.



Διαβάστε περισσότερα...

Έχεις … πίεση;



Αν η πίεση σου είναι (σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις) μεγαλύτερη από 140mmHg, η συστολική, και μεγαλύτερη από 90mmHg, η διαστολική, τότε πιθανότατα έχεις πίεση!

Η υπέρταση, όπως είναι η σωστή ορολογία, αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μπορεί να θεωρείς πως δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις την αρτηριακή σου πίεση (πέρα από τη χρήση φαρμάκων), όμως διαβάζοντας το άρθρο θα καταλάβεις πως μάλλον το αντίθετο ισχύει.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξεις είναι το σωματικό σου βάρος.

Αν αυτό είναι αυξημένο τότε η μείωση του θα επιφέρει και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ένα επιπλέον βοήθημα, που πιθανότατα να το γνωρίζεις ήδη, είναι η μείωση της πρόσληψης άλατος. Το αλάτι, καθ’ ότι πλούσιο σε νάτριο, έχει τη δυνατότητα να αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Αν δεν σου είναι εύκολο να μειώσεις το αλάτι μπορείς να επιλέξεις να καταναλώνεις αλάτι με λιγότερο νάτριο, θα το βρεις στην πράσινη συσκευασία.

Επιπλέον, το αλάτι υπάρχει σε αφθονία στα τυποποιημένα προϊόντα (όπως είναι τα κράκερ, τα σφολιατοειδή, κ.α.) και στο τυρί. Άρα, αν θες να μετριάσεις την πρόσληψη νατρίου θα ήταν συνετό να μειώσεις και την πρόσληψη των προϊόντων αυτών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γνωστό πως πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Αν έχεις υψηλή πίεση αυτή σύσταση αποκτά διπλή σημασία αφού αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο έχει αντίθετη δράση από εκείνη του νατρίου, έτσι αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών (πάνω από 5 μερίδες ανά ημέρα) θα σε βοηθήσει να ελέγξεις την αρτηριακή σου πίεση.

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και η άσκηση αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ. Προσπάθησε να περπατάς ζωηρά για 30 λεπτά καθημερινά και να περιορίσεις την πρόσληψη οινοπνευματωδών ποτών (έως 2 ποτήρια κρασί / ημέρα για τους άντρες και έως 1 ποτήρι / ημέρα για τις γυναίκες).

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Διαβάστε περισσότερα...

Το τοπ 5 των απειλών για την υγεία του άντρα


Ποια είναι τα πιο συχνά νοσήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι άντρες; Ποιος είναι αυτός ο «αόρατος» εχθρός; Κάθε άντρας πρέπει να γνωρίζει τον εχθρό του, αλλιώς πώς θα χτίσει τα όπλα του για να τον αντιμετωπίσει;

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα νοσήματα (από αυτά που ακολουθούν) μπορούν να αντιμετωπιστούν, τα άσχημα νέα λοιπόν:

Έμφραγμα του μυοκαρδίου. Είναι ένα από τα πιο συχνά αίτια θανάτου για τον άρρεν πληθυσμό της Ελλάδας. Το καλό νέο είναι ότι μπορείτε να το αντιμετωπίσετε προλαβαίνοντάς το, δηλαδή υιοθετώντας τις κατάλληλες συνήθειες διατροφής. Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη (υπάρχουν σε όλες τις ζωϊκές τροφές) και προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε περίπου τα 25 γραμμάρια ανά ημέρα. Μην ξεχνάτε και την άσκηση, 30 λεπτά καθημερινό περπάτημα αρκούν.

Υψηλή αρτηριακή πίεση. Πρόκειται για ένα ακόμα νόσημα του καρδιαγγειακού συστήματος. Η υπέρταση δρα προοδευτικά και σιωπηλά με αυτό να την καθιστά έναν από τους ισχυρότερους εχθρούς για την υγεία του άντρα. Για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου, απέφυγε την χρήση του αλατιού και αύξησε την πρόσληψη του καλίου (φρούτα, λαχανικά).
(για περισσότερα στοιχεία διάβασε το αντίστοιχο άρθρο)

Υψηλή χοληστερόλη. Τα λιπίδια του αίματός μας είναι από τα πρώτα πράγματα που κοιτάμε όταν παίρνουμε στα χέρια μας τις εξετάσεις μας. Οι υψηλές τιμές χοληστερόλης (chol) είναι πιο συχνές στους άντρες γιατί πολύ απλά λατρεύουν τα ζωικά προϊόντα (κρέας, τυρί). Αν λοιπόν θέλεις να διατηρήσεις την τιμή της ολικής χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα μην υπερκαταναλώνεις τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρα, ζάχαρη και trans λιπαρά οξέα (πχ τηγανητά, σφολιατοειδή, πάστες, κα).

Σακχαρώδης διαβήτης. Το αντιμετωπίζεις διατηρώντας υγιές σωματικό βάρος, υϊοθετώντας κάποια μορφή άσκησης και προτιμώντας προϊόντα με πολλές φυτικές ίνες (πχ αντί για άσπρο ψωμί προτίμησε ψωμί σίκαλης).

Καρκίνος των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Εδώ μάλλον είναι γνωστό τι πρέπει να κάνεις, να αποφύγεις το κάπνισμα και να αυξήσεις την λήψη φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, μη επεξεργασμένα δημητριακά). Η επαρκής λήψη φυτικών ινών είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κατσογριδάκη Γεωργία
MSc Διαιτολόγος-Βιοτεχνολόγος


Διαβάστε περισσότερα...

Το σκόρδο κατά της αρθρίτιδας


Μπορεί η βρώση σκόρδου να κάνει την αναπνοή δυσάρεστη, αλλά φαίνεται ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτό, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πιο κοινής μορφής αρθρίτιδας!

Οι ερευνητές από το κολέγιο King’s του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο του East Anglia, διερεύνησαν τυχόν σχέση μεταξύ της διατροφής και της οδυνηρής αυτής νόσου και ανακάλυψαν ότι, οι γυναίκες που τρώνε πολύ σκόρδο, έχουν χαμηλότερα επίπεδα οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή της ασθένειας σε ενήλικες και επηρεάζει μεγάλο αριθμό ατόμων, με τις γυναίκες να κατέχουν τα σκήπτρα. Προκαλεί πόνο κυρίως στα ισχία, τα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη, ενώ προσβάλει συνήθως μεσήλικες και ηλικιωμένους. Επί του παρόντος δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο και έτσι οι γιατροί περιορίζονται στη συμπωματική αντιμετώπισή της.

Μέσα από έρευνες που έχουν διενεργηθεί τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει άμεση σχέση του σωματικού βάρους και της οστεοαρθρίτιδας, ενώ – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία – φαίνεται ότι και η διατροφή έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και εξέλιξη της νόσου.

Η ομάδα των επιστημόνων που ασχολήθηκε με την έρευνα αυτή, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με υψηλά ποσοστά κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, αλλά κυρίως σκόρδου, παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης αρθρίτιδας στο ισχίο, ενώ τα συμπτώματα καθυστερούν να εμφανιστούν σημαντικά!

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος,  οι μελετητές έψαξαν και βρήκαν ότι στη σύνθεση του σκόρδου υπάρχει μια ουσία που παρουσιάζει ιδιότητες τέτοιες που συνάδουν με τα αρχικά συμπεράσματα της έρευνας και βοηθούν στη μερική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.

Περαιτέρω μελέτη της ανακάλυψης αυτής, ίσως οδηγήσει τους επιστήμονες σε πιο σαφής διατροφικές οδηγίες προς τους πάσχοντες, ή ακόμα και στη δημιουργία νέου φαρμάκου.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη γονιμότητα του άνδρα


Μια νέα νεοζηλανδική επιστημονική μελέτη, που εστίασε την προσοχή της στους υπογόνιμους άνδρες, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι όσοι παίρνουν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα έχουν τουλάχιστον τετραπλάσιες πιθανότητες να κάνουν τελικά παιδί.
Πάντως, οι ερευνητές, υπό τη Μάριαν Σόουελ του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό online περιοδικό «The Cochrane Library», απέφυγαν να δηλώσουν ότι τα αντιοξειδωτικά σε κάθε περίπτωση θα βελτιώσουν την ανδρική γονιμότητα, λέγοντας ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες πάνω στο θέμα, μεταξύ άλλων για να προσδιοριστεί ποιο αντιοξειδωτικό είναι πιο αποτελεσματικό.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου έναν στους 20 άνδρες και ευθύνεται, κατά το ήμισυ, για την καθυστέρηση σύλληψης παιδιού. Μέχρι και το 80% των περιπτώσεων στους άνδρες εκτιμάται ότι οφείλεται στις συνέπειες του οξειδωτικού στρες στα κύτταρα του σπέρματος, που οδηγεί στη μείωση τόσο του αριθμού όσο και της ποιότητας (κινητικότητας) των σπερματοζωαρίων. Το οξειδωτικό στρες προκαλείται, όταν μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες, τα οποία αποτελούν υποπροϊόντα του μεταβολισμού των κυττάρων, προξενούν ζημιές στο DNA και στη σωστή κυτταρική λειτουργία. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη δράση των ελευθέρων ριζών.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση) των Νεοζηλανδών επιστημόνων αξιολόγησε συγκριτικά τα πορίσματα 34 ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και συνολικά αφορούσαν σχεδόν 3.000 ζευγάρια που είχαν προβλήματα γονιμότητας και έκαναν κάποια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αναλύοντας τις περιπτώσεις που τελικά κατέληξαν σε εγκυμοσύνη, οι ερευνητές συμπέραναν ότι, όταν οι άνδρες έπαιρναν αντιοξειδωτικά, οι πιθανότητες επιτυχίας ήσαν υπερτετραπλάσιες.

Ο δρ Μαρκ Σίγκμαν του Πανεπιστημίου Μπράουν στις Η.Π.Α. εμφανίστηκε επιφυλακτικός, καθώς η δική του έρευνα για τη χρησιμότητα των αντιοξειδωτικών στη γονιμότητα δεν είχε δείξει κάποια αξιόλογη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος. O ίδιος επεσήμανε ότι οι μελέτες δεν χρησιμοποιούν τα ίδια είδη αντιοξειδωτικών, έτσι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα καθενός από αυτά τα συμπληρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Εκτός από συμπληρώματα, τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε διάφορες τροφές, όπως οι τομάτες, το τυρί μοτσαρέλα και ορισμένα χόρτα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια δεν πρέπει να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα αντιοξειδωτικά, για να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα αντιοξειδωτικά βλάπτουν. Όμως, από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ακριβώς ποια από αυτά ή σε ποιες δόσεις είναι ωφέλιμα, ιδίως για τη γονιμότητα, οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν τις αγοραστικές επιλογές τους βασισμένοι σε πολύ περιορισμένα δεδομένα» επεσήμανε ο Σίγκμαν.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι έντονες ημικρανίες δεν βλάπτουν τον εγκέφαλο


Όπως διαβεβαιώνει μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, ακόμα και οι πιο δυνατοί πονοκέφαλοι δεν κάνουν κακό στα εγκεφαλικά κυκλώματα.

«Σχεδόν πάντα το πρώτο πράγμα που ρωτάνε οι ασθενείς με ημικρανίες είναι αν κινδυνεύει ο εγκέφαλός τους. Τώρα, μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση: δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου» δήλωσε ο υπεύθυνος της νέας μελέτης γιατρός-νευροεπιδημιολόγος, Κριστόφ Τζουριό, ερευνητής του Πανεπιστημίου «Πιερ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού και του Ινστιτούτου INSERM.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις γνωσιακές και νοητικές ικανότητες σε περισσότερους από 800 ανθρώπους, ηλικίας άνω των 65 ετών, από τους οποίους περίπου το 15% υπέφερε από ημικρανίες σε όλη σχεδόν τη ζωή του.
Οι Γάλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από χρόνιους πονοκεφάλους δεν διέφεραν σε τίποτε από τους υπολοίπους, όσον αφορά στις νοητικές επιδόσεις τους. Ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι που είχαν υποφέρει από τις πιο βασανιστικές ημικρανίες επί χρόνια δεν έδειχναν να έχουν υποστεί κάποια επίπτωση στις λειτουργίες του εγκεφάλου τους.

Οι ημικρανίες πλήττουν κατά καιρούς περίπου ένα στα εννέα άτομα. Οι αιτίες είναι ακόμα ασαφείς, αλλά σχετίζονται με τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και τη φθορά των μικροσκοπικών εγκεφαλικών αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την περιοχή αυτή. Αν και τέτοιες κακώσεις υπάρχουν στο εσωτερικό των μικροαγγείων του εγκεφάλου όσων πάσχουν από ημικρανίες, αυτό δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο εκφυλισμό των νοητικών λειτουργιών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό περιοδικό «British Medical Journal».



Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχής η πρώτη διπλή μεταμόσχευση λάρυγγα - τραχείας


Μια 52χρονη γυναίκα στις Η.Π.Α., χάρη σε μια πρωτοποριακή διπλή μεταμόσχευση λάρυγγα και τραχείας, ξαναβρήκε τη φωνή της έπειτα από 11 χρόνια.

Οι φωνητικές χορδές της Μπρέντα Τσάρετ Τζένσεν καταστράφηκαν το 1999, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία είχε υποβληθεί. Ο ειδικός σωλήνας που της είχε τοποθετηθεί, προκειμένου να παραμένουν ανοιχτοί οι αεραγωγοί, τραυμάτισε σοβαρά τον λαιμό της και ο ουλώδης ιστός που δημιουργήθηκε της στέρησε τη φωνή.

Η άτυχη γυναίκα, επί χρόνια, δεν μπορούσε να γευτεί ή να μυρίσει τροφές, ανέπνεε μέσω τραχειοτομής και επικοινωνούσε με τον περίγυρό της μέσω φορητής συσκευής με «ηλεκτρονική» φωνή.

Πριν από περίπου τρεις μήνες, η διεθνής ομάδα ειδικών του Ιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τη Βρετανία και τη Σουηδία, μεταμόσχευσε στη γυναίκα, κατά τη διάρκεια 18ωρης επέμβασης, έναν νέο λάρυγγα, θυρεοειδή αδένα καθώς και τμήμα τραχείας μήκους έξι εκατοστών. Τα όργανα που είχαν ληφθεί από δότη συνδέθηκαν με επιτυχία με τις αρτηρίες και τα νεύρα της ασθενούς, ώστε να είναι λειτουργικά.

Δεκατρείς ημέρες μετά τη μεταμόσχευση, η ασθενής είπε τις πρώτες λέξεις της: «Καλημέρα, θέλω να πάω στο σπίτι μου». Σήμερα είναι πλέον σε θέση να μιλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς πρόβλημα. Η ίδια δήλωσε ότι πρόκειται για ένα θαύμα να μπορεί να μιλήσει ξανά.

Σημειώνεται ότι η πρώτη μεταμόσχευση λάρυγγα πραγματοποιήθηκε στην Κλινική Κλίβελαντ το 1998 σε έναν άνδρα που είχε χτυπήσει σοβαρά σε ατύχημα με μηχανή. Σύμφωνα με δημοσίευση των ειδικών που έκαναν τη μεταμόσχευση στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», ο ασθενής μετά την επέμβαση ήταν σε θέση να μιλά χωρίς πρόβλημα.

Όπως είναι γνωστό, όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση χρειάζεται να λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα εφ' όρου ζωής, προκειμένου να μην απορρίψει το μόσχευμα ο οργανισμός τους. Η κυρία Τζένσεν λαμβάνει ήδη τέτοιου είδους φάρμακα, καθώς υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος πριν από τέσσερα χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα 10 φαγητά που λατρεύουν να μισούν οι άνδρες



Όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας, τροφές που δεν χορταίνουμε να τρώμε και άλλες που δεν αντέχουμε ούτε καν στη θέα τους.

Ποιο είναι όμως το τοπ 10 των ανδρών;

• Μπάμιες
• Μελιτζάνες
• Κουνουπίδι
• Μπρόκολο
• Κολοκύθι
• Μελιτζάνες
• Σπανάκι
• Αγκινάρες
• Φάβα
• Ρεβύθια

Αυτές είναι οι τροφές που οι περισσότεροι άνδρες λατρεύουν να μισούν. Στις πρώτες εφτά θέσεις είναι τροφές που ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών, θρεπτικότατες από όλες τις απόψεις.

Η θρεπτικότητά τους δεν έγκειται μόνο στο χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο αλλά και στα θρεπτικά τους συστατικά, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Αποτελεί γεγονός, οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες αν μη τι άλλο για την καλή λειτουργία του εντέρου, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από νοσήματα όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Θα μου πείτε, φυτικές ίνες μόνο από αυτά τα λαχανικά παίρνουμε;
Σαφέστατα και όχι, αλλά ποιος ο λόγος να στερείς από τον οργανισμό σου την ποικιλία; Μόνο αυτή μπορεί να σου εξασφαλίσει την επαρκή λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών!


Η φάβα και τα ρεβύθια ανήκουν στην κατηγορία των οσπρίων. Τα όσπρια παρέχουν στον οργανισμό σου φυτική πρωτεΐνη χωρίς να σου παρέχουν λίπος, όπως άλλες πηγές πρωτεΐνης (πχ κρέας).

Επιπροσθέτως, είναι πολύ καλές πηγές φυτικών ινών. Επομένως, και τα όσπρια είναι τροφές που πρέπει να υπάρχουν στο εβδομαδιαίο σιτηρέσιό μας, αλλά αν από όλα τα όσπρια εσύ επιλέγεις να μην καταναλώνεις μόνο αυτά τα δύο, τότε … «μικρό το κακό».



Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Διαβάστε περισσότερα...

Χάπι για το μελάνωμα σε έναν χρόνο

Οι δοκιμές δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό καθώς μειώνει σημαντικά το μέγεθος των όγκων στο 80% των ασθενών

Σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται το φάρμακο που αντιμετωπίζει τη βλαπτική συνέπεια της ηλιοθεραπείας στο ανθρώπινο σώμα, το μελάνωμα. Στην ανάπτυξη της θεραπείας βοήθησε η πλήρης αποκωδικοποίηση του DΝΑ, με τη μετάλλαξη ενός γονιδίου, του ΒRΑF, να είναι υπεύθυνη σχεδόν για τις μισές περιπτώσεις μελανώματος


ΛΟΝΔΙΝΟ Ερευνητική ομάδα φαρμακευτικής εταιρείας ανέπτυξε ένα χάπι το οποίο εκτιμάται ότι θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία του μελανώματος, της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος. Στοιχεία δείχνουν ότι το πειραματικό χάπι που ονομάζεται RG7204 αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης ασθενών των οποίων ο καρκίνος έχει παρουσιάσει μετάσταση.

Ερευνητές του Royal Μarsden ΝΗS Τrust στο Λονδίνο οι οποίοι μελετούν το νέο χάπι είδαν ότι στο πλαίσιο δοκιμών το φάρμακο μείωσε σημαντικά το μέγεθος όγκων του μελανώματος στο 80% των ασθενών που το έλαβαν. Η ανάπτυξη της καινούργιας θεραπείας κατέστη δυνατή μετά την πλήρη αποκωδικοποίηση του DΝΑ η οποία έδειξε τη μετάλλαξη ενός γονιδίου, του ΒRΑF, ως υπεύθυνη για περίπου τις μισές περιπτώσεις μελανώματος.

Οπως ανέφερε ο δρ Τζέιμς Λάρκιν , επικεφαλής της μελέτης σχετικά με το RG7204, «με δεδομένη την αύξηση περιπτώσεων μελανώματος σε νεαρά άτομα, τα καινούργια αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Το φάρμακο μειώνει σημαντικά τη δραστηριότητα της νόσου και ελπίζουμε ότι θα κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατόν, ίσως στα τέλη του 2011 ή στις αρχές του 2012». Σύμφωνα με τον ερευνητή είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το φάρμακο φαίνεται να αντιμετωπίζει περιπτώσεις μελανώματος στις οποίες ο καρκίνος έχει εμφανίσει εξάπλωση. «Σε αυτό το πεδίο δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη από τη δεκαετία του 1970».
Τα αποτελέσματα της τελευταίας δοκιμής του πειραματικού φαρμάκου που διεξάγεται σε 700 ασθενείς στο Μarsden και σε άλλα διεθνή κέντρα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί επισήμως, ωστόσο προηγούμενα αποτελέσματα δοκιμών είχαν δείξει ότι σε άτομα στα τελικά στάδια της νόσου εμφανίστηκε αύξηση της επιβίωσής τους κατά έξι ως επτά μήνες χάρη στο RG7204. Τα αποτελέσματα της τελευταίας μεγάλης δοκιμής της πειραματικής θεραπείας θα παρουσιαστούν σε συνέδριο για τον καρκίνο αργότερα μέσα στο 2011 ενώ η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου Roche αναμένεται να κάνει σύντομα αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας του σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 



Διαβάστε περισσότερα...