Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Δεσμεύσεις Λοβέρδου για χρηματοδότηση του παραολυμπιακού αθλητισμού

Ενώπιον της επαπειλούμενης αποβολής της χώρας μας από τους παραολυμπιακούς του 2012.

Ικανοποίηση εκφράζει η εθνική αθλητική ομοσπονδία ΑμεΑ «αν βέβαια δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον».



Η οξύτατη κρίση στον παραολυμπιακό αθλητισμό που αποκορύφωμά της ήταν η προ ημερών αναστολή των εθνικών πρωταθλημάτων ΑμεΑ και των αποστολών παραολυμπιακών αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις, μοιάζει να οδηγείται σε εκτόνωση μετά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας προς την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΟΑΜ-ΑμεΑ) για άμεση χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της.

Οι διαβεβαιώσεις επανέναρξης της χρηματοδότησης δόθησαν προς την ομοσπονδία τόσο προφορικά, σε συνομιλία του προέδρου της ΕΑΟΜ - ΑμεΑ Γιώργου Φουντουλάκη, με τον υπουργό υγείας Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό Χ. Αηδόνη, όσο και εγγράφως. Σύμφωνα με έγγραφο που εστάλη “κατεπειγόντως” στην ομοσπονδία , εγκρίθηκε ήδη δόση επιχορήγησης προς την ΕΑΟΜ-ΑμεΑ ύψους 250.000 ευρώ, ενώ παράλληλα διευκρινίζεται με δεσμευτικό τρόπο πως το συνολικό ποσό της επιχορήγησης για τα αθλητικά σωματεία ΑμεΑ θα κυμανθεί για το 2011 περίπου στις 900.000 ευρώ.

Παράλληλα με τα παραπάνω, το υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε να στείλει το συντομότερο λίστα των αθλητών που συγκροτούν την προεθνική προολυμπιακή ομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες υπηρεσιακές διευκολύνσεις για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία ενόψει Λονδίνου. “Η υλοποίηση των αγωνιστικών μας πλάνων, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα στο δρόμο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, εφόσον βέβαια δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη από πλευράς πολιτείας”, το σχόλιο επί των τελευταίων θετικών εξελίξεων του Γ. Φουντουλάκη, αν μη τι άλλο υποδηλώνει λελογισμένη επιφυλακτικότητα μέχρι οι δεσμεύσεις να επιβεβαιωθούν και στην πράξη.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Θαλπωρή: Πρόγραμμα Βοήθειας ΑμεΑ και Ηλικιωμένων



Χρειάζεστε Βοήθεια στο Σπίτι;
Δωρεάν Παροχή Κατ’οίκον Υπηρεσιών Κοινωνικής Μέριμνας σε Ηλικιωμένους Ανθρώπους

Η ΘΑΛΠΩΡΗ είναι μία Δομή παροχής υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας που συστάθηκε το 2009 προκειμένου να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε δύο βασικές πληθυσμιακές ομάδες α ) Ανθρώπους άνω των 65 ετών και β) Ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας, οι οποίοι δεν είναι αυτοεξυπηρετούμενοι, δηλ. ΑΜΕΑ. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους η ΘΑΛΠΩΡΗ έχει συστήσει μία ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων και βοηθητικού προσωπικού, οι οποίοι είναι στη διάθεσή τους, προκειμένου να τους παρέχουν σε τακτή χρονική διάρκεια υπηρεσίες κατ’ οίκον κοινωνικής μέριμνας.

Τι αφορά το Πρόγραμμα/Οι υπηρεσίες της Θαλπωρής

Οι υπηρεσίες της Θαλπωρής περιλαμβάνουν Νοσηλευτική Προληπτική Φροντίδα, Προληπτική Ιατρική, Φυσιοθεραπεία, ΚοινωνικοΨυχολογική, Συμβουλευτική και Συναισθηματική Στήριξη και Διεκπεραίωση Θεμάτων. Φυσικά όλες οι Υπηρεσίες παρέχονται κατ’ οίκον στα σπίτια των Εξυπηρετούμενων Ηλικιωμένων.

Στη δύναμη της Δομής, που δραστηριοποιείται σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λάρισα και Κέρκυρα υπάρχουν 30 επιστήμονες: Ιατροί Ειδικότητας Καρδιολόγου, Παθολόγου, Πνευμονολόγου και Ορθοπεδικού, Κοινωνιολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Νοσηλεύτριες, Βοηθοί Νοσηλευτές, Φυσιοθεραπευτές και Οικογενειακοί Βοηθοί.

Για κάθε Εξυπηρετούμενο του Προγράμματος, θα παρέχονται εντελώς δωρεάν τουλάχιστον δύο (2) εβδομαδιαίες επισκέψεις προσωπικού της Ομάδας, ενώ σε όλους θα παρέχεται προληπτική ιατρική σε τακτή βάση. Για κάποιους Ηλικιωμένους που θα απαιτείται διαφοροποιημένη φροντίδα, η Ομάδα της Δομής θα διαμορφώνει εξειδικευμένο πρόγραμμα. Στη διάθεση της Δομής θα υπάρχει και θα τηρείται το Πρόγραμμα Επισκέψεων σε κάθε Δικαιούχο, ενώ θα ενημερώνεται σχετικά και ο ειδικός φάκελος του κάθε Δικαιούχου.

Δωρεάν παροχή

Oι Εξυπηρετούμενοι Ηλικιωμένοι και οι Ωφελούμενοι συγγενείς τους δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά για τις υπηρεσίες αυτές, αφού αυτές οι υπηρεσίες χρηματοδοτούνται μέσω Προγράμματος του Ε.Σ.Π.Α.


Ποιοι είναι οι εν δυνάμει Εξυπηρετούμενοι και Ωφελούμενοι του Προγράμματος


Εξυπηρετούμενοι, δηλαδή δέκτες των Υπηρεσιών Βοήθειας στο Σπίτι είναι Ηλικιωμένοι Άνθρωποι ή Α.Μ.Ε.Α. ανεξαρτήτως ηλικίας. Προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να εξυπηρετούνται από τις κατ’οίκον υπηρεσίες του Προγράμματος (του ΕΣΠΑ) και της Θαλπωρής, θα πρέπει συγγενικά τους Πρόσωπα να κάνουν αίτηση ως Ωφελούμενοι του Προγράμματος. Για να μπορεί ένας ενήλικας να είναι Ωφελούμενος του Προγράμματος (έτσι ώστε ο Ηλικιωμένος συγγενής του να εξυπηρετείται με κατ’ οίκον επισκέψεις) θα πρέπει να είναι:

1) Άνεργος, εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ ή

2)Εργαζόμενος/η , των οποίων η επιχείρηση στην οποία εργάζονται, υλοποιεί:
  • Πρόγραμμα STAGE του Ο.Α.Ε.Δ
  • Πρόγραμμα Ν.Θ.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ
  • Πρόγραμμα Ν.Ε.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ
  • Πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (π.χ. ΛΑΕΚ)
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας, σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα ή
3)Ασφαλισμένος στον ΟΓΑ με εισόδημα μικρότερο των 5.000 ευρώ.

Κάθε Ωφελούμενος μπορεί να αιτηθεί για 2 άτομα Ηλικιωμένους (π.χ. τη μητέρα του και τη θεία του).
Δηλώστε Συμμετοχή Σήμερα

Βελτιώστε ΔΩΡΕΑΝ την ποιότητα ζωής των δικών σας ανθρώπων!


Θεσσαλονίκη / Λάρισα / Κέρκυρα 2310 26 65 26 και 698 00 87 472
Αθήνα 210 62 54 928 και 698 00 87 472
Φαξ: 2310 86 94 42

Διεύθυνσης Δομής Θεσσαλονίκης

Μεγ. Αλεξάνδρου 29Α, TK 54641
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Διεύθυνσης Δομής Αθήνας

17o Χλμ. Αθηνών – Λαμίας
Κηφισιά, Ελλάδα
ΤΗΛ: +30 210 6254928


Διαβάστε περισσότερα...

«28ος Γύρος Αθήνας» την Κυριακή 15 Μαΐου



Αύριο το πρωί, οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστοί για τον «28ο Γύρο Αθήνας» που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης με τη στήριξη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

O φετινός Γύρος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαΐου 2011, είναι αφιερωμένος στους «Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics, Αθήνα 2011» και επιδιώκει να διαδώσει το μήνυμα της συμμετοχής, της συναδέλφωσης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αποδοχής των ατόμων με αναπηρία. 

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν για εγγραφές και πληροφορίες (ώρες 08.30-20.00):
• Στα γραφεία του Ο.Ν.Α. (Σατωβριάνδου 20, Αθήνα).
• Σε όλους τους χώρους του Ο.Ν.Α. (Κλειστά Γυμναστήρια, Πολιτιστικά Κέντρα, Αθλητικά Κέντρα, Κολυμβητήρια).
• Στα Κ.Ε.Π. του Δήμου Αθηναίων
• Στις 7 Δημοτικές Κοινότητες
• Στo Περίπτερο του Ο.Ν.Α στην Πλατεία Συντάγματος
• Στο site του ΟΝΑ www.ona.gr
Η μετακίνηση με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι δωρεάν με την ευγενική υποστήριξη του ΟΑΣΑ κατά τις ώρες διεξαγωγής του Γύρου (7.00-14.00) με την επίδειξη της κάρτας συμμετοχής.


Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν είμαι τέρας σου λέω»

Ένα ιδιαίτερο παιδικό βιβλίο της Π. Πλησή που επιδιώκει να εξοικειώσει μικρούς και μεγάλους με το σύνδρομο Ασπεργκερ

Η εξοικείωση με το σύνδρομο Ασπεργκερ μέσω ενός παιδικού μυθιστορήματος συνιστά αν μη τι άλλο πρόκληση

Το βιβλίο της Παναγιώτας Πλησή με τον ιδιόρρυθμο τίτλο “Δεν είμαι τέρας σου λέω” που εδώ και λίγες εβδομάδες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, μπορεί να απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και πάνω, αλλά μόνο κλασσικό παιδικό βιβλίο δεν μπορεί να θεωρηθεί...Όπως πιστοποιούν επιστήμονες που επί χρόνια ασχολούνται με το σύνδρομο Ασπεργκερ το βιβλίο της Π. Πλησή εισάγει με ευρηματικό τρόπο τον αναγνώστη και κυρίως τα παιδιά στον κόσμο των παιδιών με σύνδρομο Ασπεργκερ και τις ιδιατερότητές του. “Είναι εξαιρετικό βοήθημα για την ευαισθητοποίηση των παιδιών στις ατομικές διαφορές και στη σημασία τους στις διαπροσωπικές σχέσεις” πιστοποιεί ολίγον πιό διευρυμένα η ειδικός σε θέματα αυτισμού παιδοψυχίατρος Βάγια Παπαγεωργίου. Από την πλευρά της η συγγραφέας επιλέγει να εστιάσει στην “δική” της προσωπική εμπειρία που λειτούργησε ως έμπνευση για την συγγραφή του βιβλίου. Ιδού η εμπειρία λοιπόν, διατυπωμένη με τον δικό της τρόπο και λόγο:

“Μπορείς, σε παρακαλώ, να κρατήσεις τον Αγάπιο για είκοσι μέρες;” μου είπε ο γείτονάς μου ο Λάζαρος. “Να και οι οδηγίες”. Πήρα τις οδηγίες και τις έβαλα στην τσέπη του τζιν μου. “Θέλω οδηγίες για να προσέξω ένα παιδί;” είπα από μέσα μου.

H απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι επί της ουσίας και η αλήθεια του βιβλίου της Παναγιώτας Πλησή, έστω και αν είναι γραμμένη – δοσμένη ως γοητευτικό παραμύθι. Μιά αλήθεια που αποτυπώνεται εξ’ αρχής στον τίτλο του βιβλίου – “δεν είμαι τέρας σου λέω” – μιάς και τα αληθινά παραμύθια που αποκωδικοποιούν απέριττα την διαφορετικότητα δεν (έχουν λόγο να) κρύβουν εκπλήξεις και ανατροπές. Το βιβλίο πραγματεύεται ένα ομολογουμένως δύσκολο θέμα, πλην όμως τηρώντας όλες τις βασικές παιδαγωγικές αρχές. Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά μιάς και η συγγραφέας του έχει υπάρξει “δασκάλα στα θρανία” επί χρόνια πολλά.


Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ Προσβασιμότητας στη Θεσσαλονίκη

Διοργανωτής η δυναμική Ομάδα Προσβασιμότητας του ΑΠΘ

Διαλέξεις, θεατρικά δρώμενα και συναυλία υπέρ του δικαιώματος πρόσβασης των φοιτητών με αναπηρία.

Η κατάληψη προ μηνών της γραμματείας του ΑΠΘ θεωρείται η πιό δυναμική παρέμβαση της Ομάδας Προσβασιμότητας. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον...Η κατάληψη προ μηνών της γραμματείας του ΑΠΘ θεωρείται η πιό δυναμική παρέμβαση της Ομάδας Προσβασιμότητας. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον...
Ένα ξεχωριστό ολοήμερο φεστιβάλ που έχει σαν στόχο την ανάδειξη των ελλειμμάτων προσβασιμότητας στους πανεπιστημιακούς χώρους διοργανώνει την Παρασκευή 13 Μαΐου η Ομάδα Προσβασιμότητας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Το φεστιβάλ ξεκινάει στις 12 το μεσημέρι, θα φιλοξενηθεί στον υπαίθριο χώρο μεταξύ Νομικής και Θεολογικής Σχολής, σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα “τρέξουν” δράσεις και δρώμενα μέχρι αργά τη νύκτα. “Υπέρ της έμπρακτης διεκδίκησης των δικαιωμάτων των φοιτητών με αναπηρία” τονίζουν οι διοργανωτές που έχουν ήδη μιά αξιοσημείωτη ατζέντα παρεμβάσεων στο ενεργητικό τους. Υπενθυμίζουμε, μεταξύ άλλων, την κατάληψη της γραμματείας του ΑΠΘ λίγο μετά την έναρξη της τρέχουσας εκπαιδευτικής χρονιάς επειδή δεν είχε ανταποκριθεί σε περσινές δεσμεύσεις της για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε επιλεγμένους πανεπιστημιακούς χώρους.

Στα πλαίσια του επικείμενου Φεστιβάλ Προσβασιμότητας, θα πραγματοποιηθούν προβολές βίντεο που αφορούν στην δυσκολία πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες καθώς επίσης και θεατρικό δρώμενο ακολουθούμενο από ανοιχτή συζήτηση περί (τι άλλο;) προσβασιμότητας. Θα ακολουθήσει συναυλία (προβλεπόμενη ώρα έναρξης : 9 μ.μ.) την οποία θα “ανοίξει” ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και στη oποία θα συμμετάσχουν τα ροκ συγκροτήματα “Return to Litany”,“Lady Lazarus” και “3 Seasons”.

Για περαιτέρω πληροφορίες (δημοσιογραφικές και μη), η Ομάδα προσβασιμότητας του ΑΠΘ έχει ορίσει ως πρόσωπα επικοινωνίας τις Τζιντζή Χρυσαλέξια (τηλ. 69 88 23 24 70) και Ελληλοπούλου Ειρήνη (τηλ. 69 73 09 82 10).

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΑΜΕ Πάτρας: Η ΔΕΥΑΠ έκοψε το νερό σε μια ανάπηρη και μια άνεργη


Παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί στη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης





Παράσταση διαμαρτυρίας οργάνωσαν νωρίς το πρωί, αντιπροσωπεία της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ, ταξικών συνδικάτων, της λαϊκής επιτροπής προσφυγικών και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη διοίκηση της ΔΕΥΑΠ. Αιτία η απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης να διακόψει την υδροδότηση σε μια σε μία ανάπηρη και σε μία άνεργη γυναίκα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μετώπου κατά τη διάρκεια της συνάντησης η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ δεσμεύτηκε να επανατοποθετήσει τα ρολόγια του νερού και να επανασυνδέσει τις παροχές που είχε κόψει.

Σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για το θέμα αναφέρονται τα εξής:
«Η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ (ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ), δεν σεβάστηκε ούτε καν το γεγονός ότι η μία γυναίκα έχει 100% αναπηρία, είναι καρκινοπαθής, καρδιοπαθής και έχει κινητικά προβλήματα. Ζει με μια αναπηρική σύνταξη 480 ευρώ, από τα οποία τα 300 τα δίνει για την γυναίκα που την προσέχει.

Το περιστατικό αυτό έρχεται μετά από την καταγγελία του ΠΑΜΕ πριν κάποιες βδομάδες για αντίστοιχο κρούσμα από τη ΔΕΗ η οποία είχε κόψει το ρεύμα σε ηλικιωμένο ασθενή ο οποίος ζούσε με παροχή οξυγόνου, συσκευή που δουλεύει μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν είναι τυχαία περιστατικά, ούτε αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις που αφορούν τις τοπικές διοικήσεις της ΔΕΥΑΠ ή της ΔΕΗ στην Πάτρα.
Είναι αποτέλεσμα της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-πλουτοκρατίας που στόχο έχει να πτωχεύσει ο λαός για να σωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Αυτή η γραμμή οδηγεί στην εξαθλίωση του λαού και σε τέτοιες «δολοφονικές» ουσιαστικά απόπειρες σε βάρος ανάπηρων, ηλικιωμένων και ανέργων.»


Διαβάστε περισσότερα...

Ισες ευκαιρίες ζητούν οι υποψήφιοι οδηγοί με αναπηρία

Διαβούλευση του υπουργείου μεταφορών για αλλαγές στο καθεστώς απονομής διπλωμάτων οδήγησης

Το σύνολο των προτάσεων από την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ

Ζητούμενη και η κουλτούρα προσβασιμότητας από τους εκπαιδευτές και τις υπηρεσίεςΖητούμενη και η κουλτούρα προσβασιμότητας από τους εκπαιδευτές και τις υπηρεσίεςΣειρά προτάσεων με στόχο την άρση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι οδηγοί με αναπηρίαΣειρά προτάσεων με στόχο την άρση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι οδηγοί με αναπηρία

Η πλήρης γκάμα προτάσεων του αναπηρικού κινήματος με στόχο τις ίσες ευκαιρίες στους οδηγούς με αναπηρία ξεδιπλώνεται σε προχθεσινή επιστολή της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ προς τον υπουργό υποδομών, μεταφορών και δικτύων Δημ. Ρέππα.

Οι προτάσεις της συνομοσπονδίας κατατίθενται στα πλαίσια διαβούλευσης του υπουργείου σχετικά με την “αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου χορήγησης αδειών σε υποψήφιους οδηγούς”. Eκτός από την άρση των όποιων εμποδίων υφίστανται μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι οδηγοί με αναπηρία, οι προτάσεις εστιάζουν και στην “προώθηση της αναγκαίας εξοικείωσης των εκπαιδευτών οδηγών, αλλά και των λοιπών οδηγών, εξεταστών, ιατρών κ.λπ., με τις ανάγκες των πολιτών με αναπηρία”.




Επιγραμματικά, οι κυριότερες προτάσεις έχουν ως εξής :

• Εισαγωγή νέων μαθημάτων, μεταξύ των οποίων θα πρέπει απαραίτητα να συγκαταλέγεται ενότητα που θα αφορά στα άτομα με αναπηρία, τις ανάγκες τους αλλά και τον τρόπο συναλλαγής με αυτά των εκπαιδευτών οδηγών. Μέχρι σήμερα οι εκπαιδευτές οδηγών δεν λαμβάνουν καμία εκπαίδευση σε θέματα σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, στη συντριπτική τους δε πλειοψηφία τόσο αυτοί όσο και οι εξεταστές θεωρούν την όποια αναπηρία ως τεκμήριο μη ικανότητας στην οδήγηση.
• Αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΗΝΙΟΧΟΥ (πρόκειται για το ειδικό Κέντρο Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης Ατόμων με Αναπηρία στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων) και του ισχύοντος πλαισίου λειτουργίας του. Η αναβάθμιση μεταφράζεται σε επαρκή στελέχωση του ΗΝΙΟΧΟΥ από εξειδικευμένο προσωπικό και σε επέκταση της λειτουργίας του στην περιφέρεια με τη δημιουργία τοπικών παραρτημάτων.
• Πρόβλεψη ειδικών προγραμμάτων για τη θεωρητική εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών με αναπηρία μέσω Η/Υ, κατανοητών από όλους και σε προσβάσιμες μορφές. Μέχρι σήμερα ουδέν σχετικό υπάρχει ή προβλέπεται
• Μετάφραση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και δωρεάν διανομή του σε ηλεκτρονική μορφή (CD ή DVD) σε άτομα κωφά και βαρήκοα.
• Επιβολή προσβασιμότητας, τέλος, στις υποδομές των υπηρεσιών μεταφορών. Παράλληλα, διαθεσιμότητα διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας για τα κωφά και βαρήκοα άτομα κατά την συναλλαγή τους με τις υπηρεσίες. Διότι το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες προϋποθέτει την άσκηση του δικαιώματος στην απρόσκοπτη επικοινωνία...


Διαβάστε περισσότερα...

Κύπρος: Πανευρωπαϊκό συνέδριο για τα δικαιώματα των ατόμων με νοητική αναπηρία

12 - 14 Μαίου στη Λάρνακα, 150 ομιλητές από 32 χώρες




Πανευρωπαϊκό συνέδριο με στόχο την εφαρμογή στην πράξη των δικαιωμάτων των ανθρώπων με νοητική αναπηρία, διοργανώνουν 12 – 14 Μαϊου στη Λάρνακα ο παγκύπριος σύλλογος γονέων καθυστερημένων ατόμων (ΠΑΣΥΓΟΚΑ) και ο φορέας εκπροσώπησης των ανθρώπων με νοητική αναπηρία ανά την Ευρώπη “Inclusion Europe”.

Τα νούμερα του συνεδρίου που τελεί υπό την αιγίδα της Κύπριας υπουργού εργασίας Σωτ. Χαραλάμπους είναι εντυπωσιακά. Θα εκπροσωπηθούν 32 χώρες, ενώ στην διάρκεια των τριών συνεδριακών ημερών θα “περάσουν” από το συνεδριακό βήμα 150 και πλέον ομιλητές. Αφορμή για την διοργάνωση του συνεδρίου είναι η κύρωση τον φετινό Μάρτιο από την Κυπριακή Δημοκρατία της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ (αποτελεί την σύγχρονη παγκόσμια Κάρτα Δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία) και οι προοπτικές που δημιουργούνται πλέον στην Κύπρο για την εναρμόνιση της σχετικής με τα δικαιώματα των ΑμεΑ νομοθεσίας με τις προβλεπόμενες από τη Σύμβαση αρχές.

Ο τίτλος του συνεδρίου είναι “Η δραστηριοποίηση των οικογενειών για την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των ατόμων με νοητική αναπηρία”. Τόσο ο τίτλος όσο και οι επιλεχθείσες θεματικές ενότητες του συνεδρίου, δίνουν ιδαίτερη έμφαση στην χειραφέτηση των ίδιων των οικογενειών που έχουν μέλος με νοητική αναπηρία και στην ανάγκη άσκησης πίεσης εκ μέρους τους ώστε οι διαδικασίες εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με τα “προβλεπόμενα” της Σύμβασης να εξελιχτούν το ταχύτερο δυνατόν...



Διαβάστε περισσότερα...

Αναστέλλεται επ' αόριστον ο Ελληνικός παραολυμπιακός αθλητισμός

Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για τα παραολυμπαικά πρωταθλήματα και τις αποστολές αθλητων σε διεθνείς συναντήσεις

Κίνδυνο αποβολής της χώρας μας από τους παραολυμπιακούς του Λονδίνου διαβλέπει η εθνική αθλητική ομοσπονδία ΑμεΑ




Διαμαρτυρόμενη για την μη χρηματοδότηση του παραολυμπιακού αθλητισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011 η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ – ΑΜΕΑ) αποφάσισε την αναστολή επ’ αόριστον όλων των πρωταθλημάτων για αθλητές με αναπηρία αλλά και όλων των εθνικών αποστολών σε διεθνείς διοργανώσεις.

Η απόφαση επάρθη στο τελευταίο Δ.Σ. της ομοσπονδίας (4 Μαίου) . Πέραν της απόφασης αναστολής των πρωταθλημάτων, η ΕΑΟΜ - ΑμεΑ ανακοίνωσε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα αρχής γενομένης με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο παιδείας την Πέμπτη 12 Μαίου στις 9 το πρωί. Οπως εξηγεί η ομοσπονδία σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό υγείας “δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ μέσα στο 2011, την στιγμή που οι περισσότερες αθλητικές ομοσπονδίες στην χώρα μας αναμένουν την τέταρτη δόση της επιχορήγησής τους ”.

Αναλύοντας την κατάσταση οικονομικού αδιεξόδου η ομοσπονδία εξηγεί : “Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε καν για τη μισθοδοσία Μαΐου του τακτικού προσωπικού. Δεν υπάρχουν χρήματα για την αμοιβή κανενός από τους συνεργάτες της Ομοσπονδίας. Τα τηλέφωνα έχουν ήδη κοπεί . Δεν υπάρχουν χρήματα για να πραγματοποιήσουμε καμία διοργάνωση”.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την αναστολή των εθνικών αποστολών σε διεθνείς διοργανώσεις, αξίζει να τονιστεί ότι παραμονεύει πλέον σαφής ο κίνδυνος διασυρμού του ελληνικού παραολυμπιακού αθλητισμού. Για τον εξής λόγο : Δεδομένου ότι η επιτυχής παρουσία των ελλήνων παραολυμπιακών πρωταθλητών στις επικείμενες διεθνείς διοργανώσεις αποτελεί επίσημο κριτήριο πρόκρισης για τους παραολυμπιακούς του Λονδίνου, ενδεχόμενη μη συμμετοχή μπορεί να σημάνει παρέμβαση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) και αποκλεισμό από τους αγώνες της ελληνικής παραολυμπιακής ομάδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η μουσική κάνει καλό στους ηλικιωμένους



Σύμμαχος της μνήμης και της ακοής.

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική βοηθά πολλαπλά τους μαθητές και τους ίδιους τους μουσικούς, μεταξύ άλλων αναπτύσσοντας καλύτερα τον εγκέφαλό τους και διευκολύνοντας τη διαδικασία της μάθησης. Τώρα, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να δείξει ότι η μουσική εκπαίδευση κάνει καλό επίσης στη γιαγιά και τον παππού, που συνεχίζει να παίζει μουσική, αντισταθμίζοντας έτσι σε ένα βαθμό τις συνέπειες της γήρανσης.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ακουστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εφόρου ζωής μουσική εκπαίδευση και το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου παρέχει πλεονεκτήματα διαρκείας σε τουλάχιστον δύο λειτουργίες, στη μνήμη και στην ακοή, που και οι δύο τείνουν να αμβλύνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Η μουσική εξάσκηση εκπαιδεύει κατάλληλα το νευρικό σύστημα και το κάνει πιο προσαρμοστικό, σύμφωνα με την Κράους, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζει εν μέρει τις συνέπειες της γήρανσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου



Πέντε φλιτζάνια την ημέρα είναι αρκετά.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης αναφέρουν ότι οι γυναίκες που πίνουν καφέ, προστατεύουν τον οργανισμό τους από εμφάνιση επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού.

Εκείνες που απολαμβάνουν τακτικά πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ή ακόμη περισσότερα, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού με αρνητικούς οιστρογονικούς υποδοχείς.

Αυτοί οι τύποι καρκίνων δεν αντιδρούν σε μια ευρεία γκάμα φαρμάκων, οδηγώντας αναγκαστικά στην εφαρμογή χημειοθεραπείας.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 6.000 γυναικών που είχαν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης και ανακάλυψαν ότι όσες γυναίκες έπιναν πέντε φλιτζάνια καφέ εμφάνιζαν κατά 57% μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού από όσες δεν τον προτιμούσαν ή περιορίζονταν σε ένα φλιτζάνι!

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Breast Cancer Research.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας με ηλεκτροβελονισμό





Πώς λειτουργεί ο ηλεκτροβελονισμός.


H κυτταρίτιδα έχει επιπτώσεις σε περίπου 85% έως το 90% των γυναικών όλων των φυλών. Αν και δεν είναι μια ασθένεια, είναι ζήτημα αισθητικής ανησυχίας σε πολλές γυναίκες.

Η φτωχή κυκλοφορία της λέμφου λόγω της υπερβολής του λίπους, και της έλλειψης άσκησης ή της ρευστής διατήρησης της λέμφου συμβάλλει στο σχηματισμό κυτταρίτιδας. Αυτό μπορεί να εξηγήσει το σχηματισμό της σε μερικές γυναίκες που δεν είναι υπέρβαρες. Οι μέθοδοι καταπολέμησης της κυτταρίτιδας είναι πολλές συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτροβελονισμού χωρίς βελόνες.

Τι είναι βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι αρχαία μορφή κινεζικής ιατρικής που αναπτύχθηκε εκατοντάδες χρόνια πριν. Η κύρια μέθοδος επεξεργασίας συνίσταται στο να εισάγονται πολύ λεπτές βελόνες στα σημεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Αυτά τα σημεία μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με τη θέρμανση ή από ηλεκτρικό σφυγμό (ηλεκτροβελονισμός), ή από το λέιζερ.

Πώς λειτουργεί ο ηλεκτροβελονισμός;

Ο ηλεκτροβελονισμός βοηθά το σώμα για να θεραπευθεί με την επιρροή ορισμένων φυσιολογικών αλλαγών.

Υποκινεί τις καταλήξεις νεύρων, βελτιώνει τον τόνο και το μέγεθος πόρων των αιμοφόρων αγγείων με τέτοιο τρόπο που να αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Aνακουφίζει επίσης το σπασμό μυών και προκαλεί την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών, όπως οι ενδορφίνες (ένα φυσικό στεροειδές) που βοηθούν στη μείωση του πόνου.

Το όφελος του ηλεκτροβελονισμού ποικίλλει από ένα άτομο σε άλλο, αλλά γενικά η θεραπεία του ηλεκτροβελονισμού μειώνει τη σωματική πίεση, και αυξάνει γενικά την ενέργεια στο σώμα μας.

Επιφέρει θεραπεία, ενισχύοντας τη φυσική ζωτικότητα και τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, με άλλα λόγια αποκαθιστά καλύτερα τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος

Ηλεκτροβελονισμός στη θεραπεία κυτταρίτιδας

Ο ηλεκτροβελονισμός μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση για εκείνες τις γυναίκες που επιθυμούν να επιλέξουν μια λιγότερο παρεμβατική μέθοδο θεραπείας κυτταρίτιδας. Είναι μια εντελώς ανώδυνη μέθοδος διότι δεν χρησιμοποιούνται βελόνες, οπότε δεν υπάρχει πόνος η αίσθημα δυσφορίας. Δεν υπάρχουν καθόλου παρενέργειες, διότι πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για μια μέθοδο αυτοθεραπείας. Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται σε περίπου 2 εβδομάδες, όπου παρατηρείται 30% ελάττωση της κυτταρίτιδας. Χρειάζονται περίπου 5 συνεδρίες της 1 ώρας μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Δεδομένου ότι η κυτταρίτιδα είναι κυρίως μια μεταβολική διαταραχή που περιλαμβάνει την εναπόθεση λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές, ο ηλεκτροβελονισμός βοηθά να κινητοποιηθεί το κυκλοφορικό σύστημα στις επηρεασμένες περιοχές. Είναι επίσης γνωστό ότι βελτιώνει τις μεταβολικές λειτουργίες των διαφορετικών κυττάρων στο σώμα. Αυτό βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος δεδομένου ότι η βελτιωμένη κυκλοφορία μπορεί εύκολα να εκκρίνει τις τοξίνες και τα απόβλητα μέσω των νεφρών. Από κοινού όλοι αυτοί οι μηχανισμοί ενεργούν για να δώσουν μια ομαλή εμφάνιση και μια σύσταση στις περιοχές του σώματος που επηρεάζονται από την κυτταρίτιδα.

Πηγή: iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαλλιά από… γουρούνια



Βρέθηκε η θεραπεία για τη φαλάκρα;

Είναι μία κατάσταση που προκαλεί αμηχανία σε εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως. Ελπίδες σε όσους έχουν… χάσει τα μαλλάκια τους, δίνει ένα… χοιροστάσιο!

Η… εξάπλωση της φαλάκρας θα μπορούσε να σταματήσει ή ακόμη και να αντιστραφεί η πορεία της χάρη σε μία νέα θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει εμβολιασμό με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) που θα ληφθεί από το αίμα τους.

Οι ενέσεις θα περιέχουν ακόμη ένα συστατικό. Τη σκόνη ACell η οποία θα προέρχεται από… κύστεις γουρουνιών!
Είκοσι Βρετανοί θα υποβληθούν αυτήν την εβδομάδα σε μια θεραπεία διάρκειας 30 λεπτών, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Express.

Τη θεραπεία έχει «δημιουργήσει» ο καθηγητής Dr Raghu Reddy και θα την εφαρμόσει ο ίδιος στους… ασθενείς του!

«Ίσως να βρισκόμαστε κοντά στη θεραπεία της φαλάκρας. Αυτός ο επαναστικός ενέσιμος συνδυασμός της ACell και του PRP μπορεί να είναι η απάντηση στην αποκατάσταση της τριχοφυΐας όσων βρίσκονται σε αρχικό ή λίγο προχωρημένο στάδιο απώλειας του τριχωτού της κεφαλής τους» είπε ο ίδιος.

Λειτουργεί προληπτικά όπως το εμβόλιο της γρίπης, ανατρέποντας την πορεία απώλειας μαλλιών.


Διαβάστε περισσότερα...

200.000 Κύπριοι (ένας στους τέσσερις) με ρευματοπάθεια




Αποτελεί παγκοσμίως τον πρώτο παράγοντα νοσηρότητας


Λευκωσία: Περίπου 200.000 Κύπριοι, δηλαδή ένας στους τέσσερις, έχουν κάποιας μορφής ρευματοπάθεια, η οποία αποτελεί παγκοσμίως τον πρώτο παράγοντα νοσηρότητας. Συνιστούν, επίσης, ένα πραγματικό κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα λόγω της υψηλής συχνότητάς τους στο γενικό πληθυσμό, όσο και της επίπτωσής τους στην ποιότητα της προσωπικής και οικογενειακής ζωής των πασχόντων. 

Τα πιο πάνω ανέφερε σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ο πρόεδρος του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, με την ευκαιρία της 11ης ετήσιας εβδομάδας ενημέρωσης για τις ρευματικές παθήσεις, κεντρικό μήνυμα της οποίας είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. 

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν τους σημαντικότερους, ίσως, πυλώνες της αποτελεσματικής αντιμετώπισης και αποφυγής των αρνητικών επιπτώσεων και επιπλοκών των ρευματικών νοσημάτων, τόσο στο ίδιο το άτομο, αλλά και στη μείωση του οικονομικού βάρους που έχουν τα νοσήματα αυτά στην κοινωνία γενικότερα. Στις πιο συχνές ρευματοπάθειες, όπως ανέφερε, είναι η οστεοαρθρίτιδα (αρθριτικά), η ρευματοειδής αρθρίτιδα που αποτελεί και την πιο συχνή φλεγμονώδη ρευματοπάθεια και η οστεοπόρωση που θεωρείται ως η «σιωπηλή επιδημία του 21ου αιώνα». 

Επικαλέστηκε ακολούθως τα αποτελέσματα πανελλαδικής επιδημιολογικής έρευνας του Ελληνικού Ιδρύματος ρευματολογικών ερευνών, σύμφωνα με τα οποία οι ρευματικές παθήσεις ευθύνονται για το 39% των χρόνιων προβλημάτων υγείας, το 47% της μακρόχρονης λειτουργικής ανικανότητας, το 26% των απουσιών από την εργασία, το 20% των ιατρικών επισκέψεων και το 24% των ιατρικών συνταγών. Τα αποτελέσματα άλλης έρευνας που διεξήχθη σε 25 χώρες της Ευρώπης δείχνει ότι: 1/3 των πολιτών όλων των ηλικιών θα νοσήσουν από κάποιας μορφής ρευματοπάθεια σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, 85% μεταξύ των ηλικιών 20 - 72 χρόνων είχαν μυοσκελετικό πόνο κατά την προηγούμενη χρονιά και 15% των ατόμων μεταξύ 20 - 72 χρόνων, είχαν μυοσκελετικό πόνο κάθε μέρα κατά τον περασμένο χρόνο. 

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για Ρευματικές Παθήσεις, δήλωσε την ικανοποίηση του Συνδέσμου για το ότι η ad hocεπιτροπή που ορίστηκε για να μελετήσει το σχέδιο δράσης, έχει ετοιμάσει το πρώτο προσχέδιο του στρατηγικού σχεδίου. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Κουλούμας, ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της στρατηγικής παραμένει η δημιουργία Ρευματολογικής Κλινικής. «Ελπίζουμε», είπε, «ότι πολύ σύντομα θα τεθούν οι βάσεις για το σχεδιασμό και λειτουργία της κλινικής, η οποία θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες». Η Εθνική Στρατηγική, όπως ανέφερε από πλευράς της η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, η οποία διάβασε το χαιρετισμό του αρμόδιου υπουργού, Χρίστου Πατσαλίδη, «σκοπό έχει την σφαιρική αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων με τη βελτίωση και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων υπηρεσιών και την περαιτέρω αξιοποίηση και συνεργασία όλου του δυναμικού του ιδιωτικού και κρατικού τομέα, καθώς επίσης και τη δημιουργία νέων δομών και υποδομών. 

Η Εθνική Στρατηγική έχει όραμα την κοινωνική αναβάθμιση των ατόμων με ρευματοπάθειες και την πλήρη ενσωμάτωση των ατόμων αυτών στην κοινωνία. Επιπλέον, στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση των ρευματικών παθήσεων, έτσι ώστε να μειωθεί η νοσηρότητα και η αναπηρία από τα ρευματικά νοσήματα». Αναφέρθηκε, επίσης, στις υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν στους ρευματοπαθείς, «αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών». 

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι το κράτος είναι δίπλα στους ρευματοπαθείς και μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του θα φροντίσει για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών τους.
Η πρόληψη δεν είναι εφικτή
ΠΑΡΟΛΟ το μήνυμα της εβδομάδας ρευματοπαθειών, εντούτοις σε πολλές από τις ρευματικές παθήσεις, η πρόληψη δεν είναι ακόμα εφικτή, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ρευματολογικής Εταιρείας, Παρασκευή Χαραλάμπους. Σε άλλες, σύμφωνα με την ίδια, η πρώτη εμφάνιση του πόνου και της δυσκαμψίας στις αρθρώσεις συνοδεύεται άμεσα από μόνιμες βλάβες στις περιοχές που έχουν προσβληθεί. «Και βέβαια όσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση τόσο σημαντική είναι και η έναρξη της πιο κατάλληλης και εξειδικευμένης θεραπείας», πρόσθεσε καταλήγοντας με το εξής: «Και επειδή, στους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε σήμερα, πολύς λόγος γίνεται για τις δαπάνες, την οικονομία και τη φαρμακο-οικονομία, θα ήθελα να κλείσω αναφέροντας ότι “ακριβά” φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα στη ρευματολογία έχουν αποδείξει πλέoν ότι μπορούν να επιφέρουν έμμεσα οικονομικά οφέλη, λόγω της άμεσης βελτίωσης που προκαλούν, της αποφυγής αναπηρίας και της βελτίωσης της παραγωγικότητας».
ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ39% των χρόνιων προβλημάτων υγείας
47% της μακρόχρονης λειτουργικής ανικανότητας
26% των απουσιών απότην εργασία
20% των ιατρικών επισκέψεων
24% των ιατρικών συνταγών
33% των πολιτών όλων των ηλικιών θα νοσήσουν από κάποιαςμορφής ρευματοπάθεια σε κάποιο στάδιο της ζωής τους
85% μεταξύ των ηλικιών 20 - 72 χρόνων είχαν μυοσκελετικό πόνο κατά την προηγούμενη χρονιά
15% των ατόμων μεταξύ 20 - 72 χρόνων, είχαν μυοσκελετικό πόνο κάθε μέρα κατά τον περασμένο χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα...