Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ισες ευκαιρίες ζητούν οι υποψήφιοι οδηγοί με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Διαβούλευση του υπουργείου μεταφορών για αλλαγές στο καθεστώς απονομής διπλωμάτων οδήγησης

Το σύνολο των προτάσεων από την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ

Ζητούμενη και η κουλτούρα προσβασιμότητας από τους εκπαιδευτές και τις υπηρεσίεςΖητούμενη και η κουλτούρα προσβασιμότητας από τους εκπαιδευτές και τις υπηρεσίεςΣειρά προτάσεων με στόχο την άρση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι οδηγοί με αναπηρίαΣειρά προτάσεων με στόχο την άρση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι οδηγοί με αναπηρία

Η πλήρης γκάμα προτάσεων του αναπηρικού κινήματος με στόχο τις ίσες ευκαιρίες στους οδηγούς με αναπηρία ξεδιπλώνεται σε προχθεσινή επιστολή της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ προς τον υπουργό υποδομών, μεταφορών και δικτύων Δημ. Ρέππα.

Οι προτάσεις της συνομοσπονδίας κατατίθενται στα πλαίσια διαβούλευσης του υπουργείου σχετικά με την “αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου χορήγησης αδειών σε υποψήφιους οδηγούς”. Eκτός από την άρση των όποιων εμποδίων υφίστανται μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι οδηγοί με αναπηρία, οι προτάσεις εστιάζουν και στην “προώθηση της αναγκαίας εξοικείωσης των εκπαιδευτών οδηγών, αλλά και των λοιπών οδηγών, εξεταστών, ιατρών κ.λπ., με τις ανάγκες των πολιτών με αναπηρία”.




Επιγραμματικά, οι κυριότερες προτάσεις έχουν ως εξής :

• Εισαγωγή νέων μαθημάτων, μεταξύ των οποίων θα πρέπει απαραίτητα να συγκαταλέγεται ενότητα που θα αφορά στα άτομα με αναπηρία, τις ανάγκες τους αλλά και τον τρόπο συναλλαγής με αυτά των εκπαιδευτών οδηγών. Μέχρι σήμερα οι εκπαιδευτές οδηγών δεν λαμβάνουν καμία εκπαίδευση σε θέματα σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, στη συντριπτική τους δε πλειοψηφία τόσο αυτοί όσο και οι εξεταστές θεωρούν την όποια αναπηρία ως τεκμήριο μη ικανότητας στην οδήγηση.
• Αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΗΝΙΟΧΟΥ (πρόκειται για το ειδικό Κέντρο Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης Ατόμων με Αναπηρία στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων) και του ισχύοντος πλαισίου λειτουργίας του. Η αναβάθμιση μεταφράζεται σε επαρκή στελέχωση του ΗΝΙΟΧΟΥ από εξειδικευμένο προσωπικό και σε επέκταση της λειτουργίας του στην περιφέρεια με τη δημιουργία τοπικών παραρτημάτων.
• Πρόβλεψη ειδικών προγραμμάτων για τη θεωρητική εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών με αναπηρία μέσω Η/Υ, κατανοητών από όλους και σε προσβάσιμες μορφές. Μέχρι σήμερα ουδέν σχετικό υπάρχει ή προβλέπεται
• Μετάφραση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και δωρεάν διανομή του σε ηλεκτρονική μορφή (CD ή DVD) σε άτομα κωφά και βαρήκοα.
• Επιβολή προσβασιμότητας, τέλος, στις υποδομές των υπηρεσιών μεταφορών. Παράλληλα, διαθεσιμότητα διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας για τα κωφά και βαρήκοα άτομα κατά την συναλλαγή τους με τις υπηρεσίες. Διότι το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες προϋποθέτει την άσκηση του δικαιώματος στην απρόσκοπτη επικοινωνία...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.