Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Πώς ξεκίνησαν οι προπόσεις με το αλκοόλ


Γιατί τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας… «εις υγείαν»!

Οι άνθρωποι πίνουν «εις υγείαν» από τότε που… υπάρχει το αλκοόλ! Το συνήθιζαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Πέρσες και οι Ούννοι. Στην Οδύσσεια του Ομήρου, η οποία γράφτηκε πάνω από 2.500 χρόνια πριν, ο Οδυσσέας πίνει στην υγεία του Αχιλλέα.

Πώς όμως άρχισε ο άνθρωπος να τσουγκρίζει τα ποτήρια και να κάνει προπόσεις;

Σύμφωνα με το mentalfloss.com υπάρχουν πολλές θεωρίες.

Μερικές από αυτές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι πίστευαν ότι με τις προπόσεις έδιωχναν τα κακά πνεύματα. Άλλες ότι ήταν απλά μια «παρανοϊκή» συνήθεια, ένας τρόπος με τον οποίο καταλάβαιναν αν το ποτό τους είχε δηλητηριαστεί ή όχι. (Ένα δυνατό τσούγκρισμα θα πιτσιλούσε τα ποτήρια των υπολοίπων, σκορπίζοντας το δηλητήριο).

Καμία πλευρά δε φαίνεται να πλησιάζει την αλήθεια.

Παρότι πολλές από τις παραδόσεις που έχουμε σήμερα προέρχονται από τις παλαιότερες γενεές και συνδέονται με την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων, δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να μας λέει με σιγουριά ότι οι πρόγονοί μας έκαναν προπόσεις γι’ αυτόν το λόγο. Επιπλέον, η θεωρία με το δηλητήριο δε μπορεί να στέκει, κι αυτό γιατί οι άνθρωποι «πρόσθεσαν» το τσούγκρισμα στις προπόσεις πριν από 300 περίπου χρόνια, πολύ καιρό μετά αφότου πρωτοεμφανίστηκαν!

Πιο πιθανό φαίνεται η παράδοση αυτή να γεννήθηκε από αρχαία, κοινωνικά τελετουργικά όταν οι άνθρωποι έπιναν από το ίδιο δοχείο, το οποίο αποκαλούνταν «δοχείο της αγάπης», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Με το πέρασμα των αιώνων οι άνθρωποι άρχισαν σιγά σιγά να προτιμούν να πίνουν από τα δικά τους ποτήρια, και όχι από ένα κοινό όλοι μαζί. Σίγουρα αυτό είχε θετικές επιπτώσεις σε θέματα υγιεινής, όμως χαλούσε την αίσθηση «ενότητας» που προκαλούσε η κίνηση του να πίνει κανείς από το ίδιο δοχείο με άλλους.

Έτσι, προκειμένου να επαναφέρουν το αίσθημα αυτό, άρχισαν να υψώνουν τα ποτήρια τους και να τα τσουγκρίζουν.
Φέρνοντάς τα κοντά συμβόλιζαν τη συντροφικότητα, την επανένωση του ποτού… σε ένα.

Στα αγγλικά η λέξη πρόποση («toast») μάλλον προέρχεται από μια συνήθεια του 17ου αιώνα, όταν οι άνθρωποι συνήθιζαν να βάζουν μέσα στα ποτήρια με το αλκοόλ ένα κομμάτι ψωμί (toast) με μπαχαρικά για να ενισχύσουν τη γεύση.



Διαβάστε περισσότερα...

«Το υπουργείο Πολιτισμού μου χρωστάει 600.000 ευρώ»


Φόνσου: Είναι χρήματα που έχω βάλει από την τσέπη μου.

Η γνωστή ηθοποιός και πρόεδρος στο «Σπίτι του Ηθοποιού» μίλησε στο Λοιπόν για τις διαφορές που έχει με το υπουργείο Πολιτισμού.

«Πρέπει να μας βοηθάει ως καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο αλλά δυστυχώς μας αγνοεί εντελώς. Ο υπουργός πολιτισμού παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου δεν με έχει δεχτεί καν για να του εξηγήσω πως έχει η κατάσταση. Μου έχουν αποκλείσει, τουλάχιστον για τώρα να μου δώσουν τα λεφτά που μου χρωστάνε, 600.000 ευρώ τα οποία τα έχω βάλει από την τσέπη μου! Δεν καταλαβαίνουν ότι μόνο από τον πολιτισμό θα σωθεί αυτή η χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Άννα Φόνσου.



Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελέας στην ΕΥΑΘ


"Φύλλο και φτερό" καλούνται να κάνουν οι οικονομικοί επιθεωρητές όλα τα έργα της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) που ανατέθηκαν μετά το 2008, ύστερα από σχετική παραγγελία που έδωσε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος.

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκαν καταγγελίες για ανάθεση έργων με αδιαφανείς διαδικασίες από την προηγούμενη διοίκηση της Εταιρείας, κατά την 3ετία 2008-2010. Ποινικές ευθύνες θα αναζητηθούν -μέσω προκαταρκτικών ερευνών- και για δύο ακόμη υποθέσεις που που συνδέονται με την ΕΥΑΘ, τη διενέργεια των οποίων παρήγγειλε ο ίδιος εισαγγελέας από πταισματοδίκη.

Η πρώτη αφορά στο έργο εκσυγχρονισμού του πληροφοριακού συστήματος της ΕΥΑΘ, κόστους 2 εκατ. ευρώ, που προωθείται από τη σημερινή διοίκηση, ενώ η δεύτερη αφορά σε υπάλληλο της Εταιρείας, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση 315.000 ευρώ, πόσο για το οποίο η εταιρεία φέρεται να μην έχει προβάλει, μέχρι στιγμής, καμία αξίωση διεκδίκησής του.

Διαβάστε περισσότερα...

Προσέξτε πως κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή


Όλο και περισσότεροι έφηβοι αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος και των πολλών ωρών που περνούν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.

Δείτε το βίντεο από το STAR


Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ: Ξεψύχησε άστεγος ανήμερα Χριστουγέννων


Συγκίνηση κι έντονο προβληματισμό προκαλεί η είδηση του θανάτου, ανήμερα των Χριστουγέννων, ενός αστέγου μέσα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι όπου είχε βρει καταφύγιο τον τελευταίο καιρό. Τον ηλικιωμένο (περίπου 75 χρονών) βρήκαν νεκρό σήμερα το πρωί περίοικοι μέσα σε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι στην οδό Δανιηλίδος στην Πάτρα.

Ο ηλικιωμένος ήταν ολομόναχος και εδώ και λίγες μέρες κοιμόταν στο σπίτι όπου και έχασε τη ζωή του. Οι συμπολίτες που τον βρήκαν κάλεσαν αμέσως την αστυνομία και ασθενοφόρο όμως ήταν ήδη πολύ αργά για τον άτυχο 75χρονο.

Οι ακριβείς λόγοι τους θανάτου διερευνώνται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα μαγείας οn camera


Ο Αμερικανός μάγος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ο οποίος είναι γνωστός για το συνδυασμό της αφήγησης και της ψευδαίσθησης παρέδωσε μαθήματα μαγείας σε έναν δημοσιογράφο on camera.

Δείτε το βίντεο από΄το STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γιορτές της μικρής Μαρίας στο Χαμόγελο του Παιδιού


Τα πρώτα της Χριστούγεννα στην αγκαλιά του Χαμόγελου του Παιδιού κάνει η μικρή Μαρία, το γλυκό κατάξανθο κορίτσι που βρέθηκε πριν από λίγο καιρό σε καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα.

Δείτε το βίντεο από το STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διοικητής οδήγησε ασθενοφόρο λόγω έλλειψης προσωπικού


Πρόκειται για ένα τραγικό περιστατικό που αποτυπώνει και τις ελλείψεις στον χώρο της υγείας. Ένας 48χρονος που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στη Χίο, "έσβησε" αβοήθητος. Το ασθενοφόρο έφτασε με μια ώρα καθυστέρηση, ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού το οδήγησε ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο αερόσακος... των κινητών


Η παράδοξη ιδέα της Honda για απόλυτη προστασία της συσκευής.

Στην αγορά κυκλοφορούν πλήθος θηκών για κινητά τηλέφωνα που υπόσχονται να προσφέρουν προστασία σε περίπτωση πτώσης. Ωστόσο, η Honda έρχεται να ρίξει μια φαινομενικά παράδοξη ιδέα για την απόλυτη προστασία του κινητού με ένα διαφημιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε.

Φυσικά η Honda δεν κατασκευάζει θήκες κινητών. Το βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω είναι η φανταστική ιστορία ενός εφευρέτη που εμπνέεται από τη σειρά Honda Motors N για να λύσει το πρόβλημα των ευπαθών smartphones με τη χρήση αερόσακου!

Μπορεί το βίντεο να είναι προϊόν φαντασίας, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τη θήκη, η οποία είναι υπαρκτή! Η θήκη διαθέτει μια σειρά έξι μικρών αερόσακων τοποθετημένων γύρω από τη συσκευή. Οι αερόσακοι ενεργοποιούνται οταν ο μηχανισμός που βασίζεται σε επιταχυνσιόμετρο «καταλάβει» ότι σημειώνεται πτώση...




Η συγκεκριμένη θήκη θα είχε βέβαια πολλά αρνητικά όπως το μεγάλο μέγεθος, το υψηλό κόστος κατασκευής αλλά και επαναφοράς μετά από μια πτώση και βέβαια τον κίνδυνο της ενεργοποίησης του μηχανισμού από σφάλμα.

Δείτε το βίντεο…








Διαβάστε περισσότερα...

Ένας φοιτητής θα καθαρίσει τους ωκεανούς του κόσμου


Λέει ότι μπορεί να απομακρύνει 20 δισεκατομμύρια τόνους από σκουπίδια.

Ένας νεαρός Ολλανδός εφηύρε ένα μηχάνημα που, όπως ισχυρίζεται, θα μπορούσε να καθαρίσει 20 δισεκατομμύρια τόνους από πλαστικό από τους ωκεανούς.

Ο 19χρονος Boyan Slat είχε την ιδέα να δημιουργήσει πλωτά φράγματα και πλατφόρμες, ειδικά σχεδιασμένες για να συλλέγουν και να επεξεργάζονται τα πλαστικά σκουπίδια που επιπλέουν στους ωκεανούς.

Η ιδέα «καθαρίζουμε τους ωκεανούς» έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να παγιδεύει τα σκουπίδια που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας, επιτρέποντας όμως στα ψάρια και το πλαγκτόν να περάσουν από αυτήν χωρίς να τα βλάψει.



Επιπλέον, τα απορρίμματα θα συλλέγονται για να ανακυκλωθούν, εξοικονομώντας κάθε χρόνο περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.



Ο φοιτητής, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, πιστεύει ότι όταν τεθεί σε λειτουργία η ιδέα του, θα μπορούσε μέσα σε πέντε χρόνια να έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των σκουπιδιών που «ταξιδεύουν» στους ωκεανούς της Γης.



Ο Boyan φοιτά στο Delft University of Technology και έχει ιδρύσει το Ίδρυμα «Επιχείρηση Καθαρισμού των Ωκεανών» (The Ocean Cleanup Foundation) προκειμένου να συγκεντρώσει πόρους για να αναπτύξει την καινοτόμα ιδέα του.



 






Διαβάστε περισσότερα...

Το ελληνικό κοκτέιλ "Νικολάκης" κατακτά την Ουάσινγκτον


Αν νομίζετε ότι η Ελλάδα είναι γνωστή στην Αμερική για το σουβλάκι, τη φέτα και το ελαιόλαδο, τότε κάνετε λάθος. Πλέον στην Ουάσινγκτον κάνει θραύση το κοκτέιλ «Νικολάκης». (Nicolaki)

Το συγκεκριμένο κοκτέιλ κοστίζει 12 δολάρια, δηλαδή μόλις 8 ευρώ και αρκετοί είναι πλέον εκείνοι που προτιμούν να το πίνουν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.



Εμπνευστής του κοκτέιλ είναι ο 40χρονος Αμερικανός μπάρμαν, Τζεφ Φέιλ, ο οποίος αποφάσισε να… παντρέψει διάφορα ελληνικά προϊόντα για να το φτιάξει. Το «Νικολάκης» παρασκευάζεται από ελληνικό γιαούρτι με βότκα, μέλι, λεμόνι και δεντρολίβανο.

«Αυτό που κάνει τους πελάτες να το δοκιμάσουν είναι η περιέργεια» ανέφερε ο μπάρμαν στην Washington Post, ο οποίος αποκάλυψε ότι έδωσε το όνομα Nicolaki στο κοκτέιλ για χάρη της γυναίκας του, που την λένε Nicol.




Διαβάστε περισσότερα...

Δώστε χρόνο στα παιδιά να κατανοήσουν την κρίση


Οι εποικοδομητικές συζητήσεις δίνουν συναισθηματική ασφάλεια.

Μειωμένοι μισθοί, απολύσεις, ανύπαρκτες συντάξεις, είναι μερικά από τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η προσαρμογή στη νέα κατάσταση είναι δύσκολη και η προσπάθεια να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Η νέα αυτή πραγματικότητα έχει αποπροσανατολίσει τους ανθρώπους, οι οποίοι συχνά δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν σημαντικά θέματα. Ένα βασικό πρόβλημα που απασχολεί κυρίως τους γονείς, είναι η συμπεριφορά των παιδιών τους μέσα στην κρίση και εν συνεχεία, η δική τους συμπεριφορά απέναντι σ’ αυτά.

Για το πόσο ικανά είναι τα παιδιά να κατανοήσουν το άγχος των γονιών τους που βιώνουν την οικονομική κρίση, μίλησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ψυχολόγος και υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου Middlesex Λονδίνου Διονύσης Σουρέλης.

Σύμφωνα με τον κ. Σουρέλη, οι γονείς πρέπει να δίνουν στα παιδιά τους τον χρόνο να εκφράζουν τις ανησυχίες και τις απορίες τους, καθώς επίσης να τα ενθαρρύνουν να μοιράζονται μαζί τους όλα αυτά που ακούν από συμμαθητές, φίλους, συγγενείς και δασκάλους σχετικά με το θέμα της κρίσης.

Επίσης, είπε ότι, είναι πολύ σημαντικό να τα αφήνουν να μιλούν για τις οικονομικές τους ανάγκες (όπως για παράδειγμα ότι θέλουν ένα καινούργιο ρούχο ή παιχνίδι) ακόμα και αν δεν μπορούν να τις εκπληρώσουν. «Έτσι θα καταφέρουν να τα κατανοήσουν και να εισχωρήσουν καλύτερα στο κόσμο τους. Aυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν να τους εξηγήσουν καλύτερα, αλλά και να αντικαταστήσουν τις ανάγκες αυτές με συναισθήματα, επικοινωνία και δραστηριότητες που δεν απαιτούν κατ' ανάγκη χρήματα», επισημαίνει ο κ. Σουρέλης.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, πολλές φορές οι γονείς αποφεύγουν να μιλούν για θέματα, όπως αυτό της κρίσης, με τα παιδιά τους. Νομίζουν πως έτσι τα προστατεύουν από επίπονα συναισθήματα, νιώθοντας, οι ίδιοι, θλίψη ή ακόμα και ντροπή γ’ αυτά που δεν μπορούν να τους προσφέρουν.

«Αυτή η συμπεριφορά όμως επιφέρει συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν» είπε ο κ. Σουρέλης και πρόσθεσε: «Τα παιδιά βιώνουν άγχος και πιθανώς να αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα, όπως απόρριψη, αφού κανείς δεν βρίσκεται εκεί να εκπληρώσει τις ανάγκες τους, συναισθηματικές ή υλικές».

Οι εποικοδομητικές συζητήσεις για επίπονα θέματα, λαμβάνοντας υπόψη πάντα την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν, μπορεί να τους δώσει την απαραίτητη συναισθηματική ασφάλεια, αλλά και τα εφόδια να μάθουν να ανταπεξέρχονται και να αποδέχονται δύσκολες καταστάσεις, τονίζει ο κ. Σουρέλης.

Η Σταυρούλα Κούρτη, μητέρα δύο αγοριών ηλικίας επτά και εννέα ετών, λέει πως συχνά τα παιδιά της απαιτούν από εκείνη να τους αγοράζει παιχνίδια ή να βγαίνουν έξω για φαγητό, πράγματα που πολλές φορές δεν μπορούν να κάνουν εξαιτίας της οικονομικής στενότητας.

«Νιώθω άσχημα όταν μου ζητούν κάτι που δεν μπορώ να τους το προσφέρω. Όταν γίνεται κάτι τέτοιο, τους εξηγώ πως πρέπει να καλυφθούν πρώτα κάποιες πιο βασικές ανάγκες και αν κάτι περισσέψει θα κάνουμε αυτά που θέλουν» επισημαίνει η κ. Κούρτη.

Στην ίδια θέση έχει βρεθεί αρκετές φορές και ο Νεκτάριος Καβουρίνος, όταν ο δωδεκάχρονος γιος του, ζητεί ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία όμως δεν μπορεί να του αγοράσει. Όπως λέει, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, «προσπαθώ να εξηγώ στο παιδί μου, τους λόγους που δεν μπορώ να πάρω αυτό που θέλει. Του λέω για παράδειγμα πως δεν έχω πολλή δουλειά στο μαγαζί και του δίνω να καταλάβει, πως κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από αυτά που ζητάει».

Η Κατερίνα Σαράντου, μητέρα δύο αγοριών στην εφηβεία, έρχεται συχνά αντιμέτωπη με την απαίτησή τους να έχουν πράγματα σχετικά με την τεχνολογία, όπως κινητά ή τάμπλετ. «Μου αρέσει να συζητάω με τα παιδιά μου τους λόγους που ζητούν τέτοιου είδους πράγματα, τι θα γίνει αν δεν τα πάρουν, τι ανάγκη θα τους καλύψουν και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να καλύψουμε με πιο οικονομικό τρόπο τις ανάγκες αυτές».



Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook αποθηκεύει ακόμα και τα posts που δεν δημοσιεύονται


Η ανακάλυψη έγινε από καθηγήτρια Πανεπιστημίου του Maryland.

Θα σας έχει τύχει να γράφετε κάποιο status update ή σχόλιο σε κάποιο post και λίγο πριν πατήσετε το enter να το ξανασκέφτεστε.

Είτε το σβήσετε, είτε το διορθώσετε πάντως το Facebook φροντίζει να το καταχωρήσει στα αρχεία του. Ναι, σωστά καταλάβατε: ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης αρχειοθετεί ακόμη και τα μηνύματα που ουδέποτε δημοσιεύτηκαν. Αρκεί να πληκτρολογήσετε.

Η αποκάλυψη έγινε από την Jennifer Golbeck, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Maryland. Η Golbeck ισχυρίζεται ότι το Facebook αξιοποιεί μια πλατφόρμα αποθήκευσης metadata όλων των κειμένων που καταχρούνται σε οποιοδήποτε πεδίο του site, ακόμη κι αν ουδέποτε δημοσιεύονται.

Ο ισχυρισμός της βασίζεται στη δημοσιευμένη έρευνα του αναλυτή δεδομένων και επιστημονικού συνεργάτη του Facebook, Adam Kramer και του διδακτορικού φοιτητή Sauvik Das, που εργάζεται ως μαθητευόμενος στο Facebook.

Η έρευνα τους αφορά την αυτολογοκρισία των χρηστών του γνωστού κοινωνικού δικτύου και διερευνά τρόπους ώστε να ελαχιστοποιηθεί, πολλαπλασιάζοντας με αυτό τον τρόπο τις δημοσιεύσεις και τα σχόλια και κατ’ επέκταση την κίνηση στο site.

Έτσι οι δύο ερευνητές που δουλεύουν για λογαριασμό του Facebook -ίσως και κατά λάθος- αποκάλυψαν τη δυνατότητα αποθήκευσης των «αυτο-λογοκριμένων» posts των χρηστών.

Όσο εξοργιστική κι αν μας φαίνεται η νέα αυτή αποκάλυψη, η συγκεκριμένη τεχνολογία αξιοποιείται από την Google, τη Yahoo αλλά και άλλες webmail πλατφόρμες που αποθηκεύουν, για παράδειγμα, ως πρόχειρα τα e-mail πριν τα στείλουμε, ή πατήσουμε save.


Πηγή: http://www.thegang.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χριστούγεννα στη... «Ντενεκεδούπολη»!


Παράσταση κουκλοθεάτρου με είσοδο πέντε ευρώ.

Το έργο της Ευγενίας Φακίνου «Ντενεκεδούπολη» με τη γνωστή κι αγαπημένη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου παρουσιάζει η ομάδα κουκλοθεάτρου «Ουτοπία» σε πέντε παραστάσεις μέσα στις γιορτές.

Μια επίκαιρη παράσταση κουκλοθέατρου με πολύ κέφι, έξυπνες ατάκες, ζωντανή μουσική και πολλά τραγούδια. Μια παράσταση που με πρωτότυπο τρόπο προβληματίζει τα παιδιά πάνω σε κοινωνικά και οικολογικά θέματα.

Οι παραστάσεις θα δοθούν το διάστημα των γιορτών τις παρακάτω ημερομηνίες

- Κυριακή 22 Δεκεμβρίου: 12 το μεσημέρι
- Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου: 12 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα
- Κυριακή 29 Δεκεμβρίου: 12 το μεσημέρι
- Σάββατο 4 Ιανουαρίου: 5 το απόγευμα
- Κυριακή 5 Ιανουαρίου: 12 το μεσημέρι

Διάρκεια παράστασης 50'

Τιμή εισιτήριου: 5 ευρώ

Στο τέλος της παράστασης ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι και όσα παιδιά θέλουν θα κατασκευάσουν μία «ντενεκεδένια» κούκλα.

Κράτηση θέσεων: 210-2011719 και 6937038707
E-mail επικοινωνίας: elastinoutopia@gmail.com, omadaoutopia@yahoo.gr, alabalia@yahoo.gr

Καλλιτεχνικό εργαστήρι Ουτοπία: Αμπατιέλου 2α και Ηλία Ζερβού, Πατήσια
Σταθμός ΗΣΑΠ: Άγιος Ελευθέριος, Στάση Τρόλεϊ: Κλωναρίδου



Διαβάστε περισσότερα...

Μυστικά παραγωγικότητας για σίγουρη επιτυχία


Πώς μοιράζουν το χρόνο τους επιτυχημένοι επαγγελματίες.

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι δεν τους βρίσκουν χρόνο μέσα στις 24 ώρες μιας ημέρας για να κάνουν όσα χρειάζεται ή θέλουν.

Από την άλλη υπάρχουν κι εκείνοι που δηλώνουν τέλεια συγχρονισμένοι και απολύτως οργανωμένοι, και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτοί είναι συνήθως και οι πολύ… επιτυχημένοι!

Ποιο είναι το μυστικό τους;

Πώς καταφέρνουν και να προλαβαίνουν τα πάντα και… να τα κάνουν καλά, αν όχι τέλεια;

Δείτε παρακάτω μερικά μυστικά από επιτυχημένους επιχειρηματίες, αθλητές και άλλους επαγγελματίες, για το πώς λειτουργούν στην καθημερινότητά τους και πώς ισορροπούν ανάμεσα στη «δουλειά» και την «ζωή».

Εστιάστε σε ένα στόχο

Κάτι κοινό που διακρίνει την πλειοψηφία των επιτυχημένων επιχειρηματιών είναι η ικανότητά τους να εστιάζουν σε αυτό που είναι πιο σημαντικό.

«Επιλέξτε ένα πράγμα και κάντε αυτό και μόνο αυτό, καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο». - Jason Goldberg, διευθύνων σύμβουλος του Fab.com

Αντισταθείτε στους περισπασμούς

Πλέον υπάρχουν πολλά «εργαλεία» που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντισταθείτε στους περισπασμούς. Για παράδειγμα η εφαρμογή «Rescue Time», η οποία «μετρά» πώς ξοδεύετε το χρόνο σας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας. Με το «Get Concentrating» μπορείτε να εστιάσετε μόνο σε σημαντικά ζητήματα και καθήκοντα που έχετε, μπλοκάροντας προσωρινά την είσοδό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Επικεντρώνομαι στο να συγκεντρωθώ». - Martina Navratilova, αθλήτρια τένις

Θέστε αυστηρό χρονοδιάγραμμα στις συσκέψεις

Οι άνθρωποι γενικά δε χρειάζονται όσο χρόνο ζητάνε για να φέρουν εις πέρας κάτι, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Renault και Nissan, Carlos Ghosn. Ο ίδιος διαθέτει μιάμιση μόλις ώρα σε συσκέψεις, οι οποίες έχουν ένα μόνο αντικείμενο εργασίας. Το 50% του χρόνο διατίθεται για την παρουσίαση του ζητήματος και ο υπόλοιπος μισός χρόνος για συζήτηση επάνω σε αυτό.

Ακολουθήστε κάποιο «τελετουργικό» παραγωγικότητας

Αυτοματοποιήστε τη συμπεριφορά σας και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε ορισμένα ζητήματα, έτσι ώστε να γίνεστε πιο παραγωγικοί, χωρίς να ξοδεύετε όλα τα αποθέματα ενέργειάς σας.

«Πιέστε τον εαυτό σας να βάλετε προτεραιότητες, έτσι ώστε να ξέρετε ότι μπορείτε να τελειώσετε τουλάχιστον ένα σημαντικό καθήκον σας κατά τη διάρκεια της ημέρας που έχετε την περισσότερη διάθεση και ενέργεια». - Tony Schwartz, διευθύνων σύμβουλος του Energy Project

Σηκωθείτε πιο νωρίς

Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, οι επιτυχημένοι διευθύνοντες σύμβουλοι και επιχειρηματίες, να ξεκινούν την ημέρα τους πριν από τις 6 το πρωί. Πιέστε τον εαυτό σας να σηκωθείτε πιο νωρίς από το κρεβάτι για να «κυνηγήσετε» τους στόχους σας.

Δε χρειάζεται να το κάνετε με τη μία. Μπορείτε να ξεκινήσετε γυρνώντας το ξυπνητήρι 15 λεπτά πιο νωρίς, απ’ ό,τι συνήθως. Κάντε το αυτό κάθε μέρα και αυξήστε το χρόνο σταδιακά.



Διαβάστε περισσότερα...

30 πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πλέον λόγω των smartphones


Κάποτε η καθημερινότητα μας θεωρητικά ήταν πιο δύσκολη, καθώς για κάθε εργασία που θέλαμε να εκτελέσουμε χρειαζόμασταν και διαφορετικό εργαλείο ή προϊόν... Στη συνέχεια ήρθαν τα smartphones και έλυσαν τα προβλήματα μας.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» για την Έρευνα ξεκινά με προϋπολογισμό 15 δισ.


Νέες Δράσεις Μαρί Κιουρί για τους νέους ερευνητές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες τις πρώτες προσκλήσεις υποβολής σχεδίων στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020) για την έρευνα και την καινοτομία, που θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ έως τη λήξη του, στο τέλος της δεκαετίας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η χρηματοδότηση θα ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Τα κεφάλαια αυτά θα είναι πολύτιμα σε μια εποχή όπου οι εθνικοί προϋπολογισμοί πολλών χωρών -και της Ελλάδας- αντιμετωπίζουν μεγάλη στενότητα διαθεσίμων κονδυλίων.

Ο «Ορίζοντας 2020» είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ευρωπαϊκό πρόγραμμα- πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία. Περιλαμβάνει 12 ερευνητικούς τομείς προς χρηματοδότηση, στους οποίους θα εστιαστεί η δράση κατά το διάστημα 2014- 2015, όπως την εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη (549 εκατ. ευρώ), τις μεταφορές (375 εκατ. ευρώ), την «πράσινη» ενέργεια (359 εκατ. ευρώ), την ψηφιακή ασφάλεια και τις «έξυπνες» πόλεις.

Οι περισσότερες προσκλήσεις προς ερευνητές και καινοτομικές επιχειρήσεις, που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2014, είναι ήδη ανοικτές για την υποβολή σχεδίων για χρηματοδότηση, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες εντός του έτους.

Ο προϋπολογισμός του 2014 φθάνει τα 7,8 δισ. ευρώ και η χρηματοδότηση του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» θα δοθεί με βάση τρεις άξονες:

- Επιστημονική αριστεία: Περίπου 3 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται υποτροφίες 1,7 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) για επιστήμονες υψηλού επιπέδου και 800 εκατ. ευρώ για υποτροφίες Μαρί Κιουρί για νεότερους ερευνητές.

- Βιομηχανική υπεροχή: 1,8 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της βιομηχανικής υπεροχής της Ευρώπης σε τομείς όπως οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), οι νανοτεχνολογίες, οι προηγμένες τεχνολογίες μεταποίησης, η ρομποτική, οι βιοτεχνολογίες και το διάστημα.

- Κοινωνικές προκλήσεις: 2,8 δισ. ευρώ για καινοτόμα σχέδια που αφορούν υγεία, γεωργία, ναυτιλία και βιοοικονομία, ενέργεια, μεταφορές, δράση για το κλίμα, περιβάλλον, αποδοτικότητα των πόρων και πρώτες ύλες, σκεπτόμενες κοινωνίες και ασφάλεια.

Οι προσκλήσεις για το 2014- 15 θα περιλαμβάνουν 500 εκατ. ευρώ, που προορίζονται ειδικά για καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. H παράμετρος της ισότιμης μεταχείρισης των φύλων πρόκειται να συμπεριληφθεί σε πολλά χρηματοδοτούμενα έργα, ενώ νέοι κανόνες προβλέπουν την «ανοικτή πρόσβαση» στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», έτσι ώστε τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων να είναι προσιτά σε όλους.

Δράσεις Μαρί Κιουρί

Εξάλλου, όσον αφορά ειδικότερα τις νέες Δράσεις Μαρί Κιουρί (Marie Skłodowska-Curie ή MSC), θα δοθούν 800 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των ερευνητικών σταδιοδρομιών, της κατάρτισης και της κινητικότητας μέσα το 2014.

Οι δράσεις MSC αποτελούν το 8% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος «Horizon 2020» και τα σχετικά κονδύλια θα ανέλθουν σε πάνω από 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014- 2020, αυξημένα κατά περίπου 30% σε σχέση με τον σημερινό προϋπολογισμό ύψους 4,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007- 2013. Ο νέος προϋπολογισμός θα υποστηρίξει έως το 2020 περισσότερους από 65.000 ερευνητές, από τους οποίους το 40% θα είναι υποψήφιοι διδάκτορες.

Οι ερευνητές που εργάζονται σε όλους τους κλάδους, από τις φυσικές επιστήμες και την υγειονομική περίθαλψη μέχρι την θεωρητική έρευνα, θα είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση. Οι πρώτες προσκλήσεις απευθύνονται σε ερευνητικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, εταιρείες και ΜΚΟ που ασχολούνται με την έρευνα, μπορούν να ζητήσουν χρηματοδότηση μέσω των καινοτόμων δικτύων κατάρτισης των δράσεων MSC, που απευθύνονται σε νέους ερευνητές χωρίς διδακτορικό. Μη ευρωπαϊκοί οργανισμοί μπορούν, επίσης, να παρακολουθήσουν τα καινοτόμα δίκτυα κατάρτισης (ITNs), που θα επιτρέψουν στους υποψηφίους να αποκτήσουν πείρα εκτός Ευρώπης.

Αναλυτικότερα, υπάρχουν τρεις τύποι δικτύων ITNs

- Ευρωπαϊκά δίκτυα κατάρτισης (ETN) που περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρεις εταίρους σε τρία διαφορετικά κράτη μέλη/συνδεδεμένες χώρες.

- Ευρωπαϊκά βιομηχανικά διδακτορικά που περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία εταιρεία και ένα ερευνητικό ινστιτούτο, το οποίο έχει το δικαίωμα να χορηγεί διδακτορικό. Η εταιρεία και το ερευνητικό ινστιτούτο πρέπει να έχουν την έδρα τους σε δύο διαφορετικά κράτη μέλη/συνδεδεμένες χώρες.

- Ευρωπαϊκά κοινά διδακτορικά που αντικαθιστούν τα κοινά προγράμματα Erasmus Mundus για τα διδακτορικά και περιλαμβάνουν κοινοπραξίες τουλάχιστον τριών δικαιούχων με δικαίωμα ανάθεσης διδακτορικών και είναι εγκατεστημένοι σε τρία διαφορετικά κράτη μέλη και συνδεδεμένες χώρες.

Τα δίκτυα ITNs θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των δράσεων MSC, λαμβάνοντας πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης. Από το ποσό αυτό, 25,5 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στα ευρωπαϊκά βιομηχανικά διδακτορικά και 30 εκατομμύρια ευρώ στα ευρωπαϊκά κοινά διδακτορικά.

Οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή την καινοτομία, μπορούν επίσης να λάβουν στήριξη για διατομεακές συμπράξεις στο πλαίσιο της ενέργειας ανταλλαγής προσωπικού, βάσει των δράσεων MSC, για την έρευνα και την καινοτομία (RISE). Η RISE υποστηρίζει τη βραχυπρόθεσμη κινητικότητα του προσωπικού που ασχολείται με την έρευνα και την καινοτομία σε όλα τα επίπεδα σταδιοδρομίας, από το μεταπτυχιακό επίπεδο έως το επίπεδο διευθυντικών στελεχών, περιλαμβανομένου του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Στο πλαίσιο των παγκόσμιων συμπράξεων είναι επίσης δυνατό να υπάρχουν διαπανεπιστημιακές ανταλλαγές. Στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης διατίθενται 70 εκατομμύρια ευρώ.

Οι προσκλήσεις για ατομικές υποτροφίες (240,5 εκατ. ευρώ) και για το COFUND (80 εκατ. ευρώ θα δημοσιευθούν στις 12 Μαρτίου 2014 και στις 10 Απριλίου 2014 αντίστοιχα).



Διαβάστε περισσότερα...

Το τάπερ της μαμάς έγινε ταινία


Η κάμερα της Μαριάννας Οικονόμου κατέγραψε στην ταινία της «Food for Love» τρεις μαμάδες, δύο στην Αθήνα και μια στο Αγρίνιο, την ώρα που ετοιμάζουν το τάπερ για τα παιδιά τους, που βρίσκονται σε Σκοτία, Ρουμανία και Γιάννενα.

«Του λέω: σου έχω αγκινάρες, κρέας, μηλόπιτες, σταφίδες. Κι εκείνος αρχίζει και λέει, λέει, λέει, γκρινιάζει. Αλλά μόλις τα δει, να δεις χαρά που κάνει», αφηγείται στην ταινία μια από τις μαμάδες, ενώ τακτοποιεί τα τρόφιμα στη βαλίτσα.

Η ταινία που προβάλλεται απόψε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc του Γαλλικού Ινστιτούτου, παρουσιάζει την Ελληνίδα μάνα σαν ένα σπάνιο είδος, αλλά όχι υπό εξαφάνιση. «Αυτό με παρότρυνε να κάνω το ντοκιμαντέρ. Εγώ νόμιζα ότι ήταν κάτι πολύ παραδοσιακό, αλλά το αντίθετο», απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαριάνα Οικονόμου. «Όταν άρχισα να βλέπω όλες μου τις φίλες να στέλνουν ταπεράκια με σπανακόπιτες στα κρυφά, ομολογώ ότι το φαινόμενο με ιντρίγκαρε και θέλησα να το διερευνήσω», μας λέει.



Το «Food for love» έκανε υψηλή τηλεθέαση, τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο, στο γαλλογερμανικό κανάλι Arte, όπου προβλήθηκε στο πλαίσιο του ολοήμερου αφιερώματος για την Ελλάδα. Και τα σχόλια, στα ξένα φεστιβάλ όπου έχει παιχτεί, είναι «κάτι μεταξύ πολύ αστείου και περίεργου», λέει η σκηνοθέτης και εξηγεί: «Απορούν οι ξένοι, πώς είναι δυνατόν οι Ελληνίδες μαμάδες ακόμα να αντιμετωπίζουν μ' αυτό τον τρόπο τα παιδιά τους, σε αυτή την ηλικία. Στην ταινία, προσπαθώ να διεισδύσω στη ψυχολογία αυτής της Ελληνίδας μάνας. Τι σημαίνει το φαγητό στη σχέση με το παιδί της. Ξέρουμε ότι το φαγητό έχει μια συμβολική διάσταση, και στην πραγματικότητα όλη η ελληνική οικογένεια συνδέεται μέσω του φαγητού».

Την κρίνετε αυτή τη σχέση στην ταινία; «Σαφώς υπάρχουν θέματα προς κρίση. Αλλά προσπάθησα να μην την κρίνω, γιατί τα μηνύματα, τα συναισθήματα, είναι πολυεπίπεδα. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να έκανα μια ταινία και να έλεγα ότι όλο αυτό είναι καταπιεστικό, εξουσιαστικό, ότι καταστρέφει τα παιδιά, κλπ. Βεβαίως, είναι κάτι που ισχύει, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα που διαμείβονται».



Το «Food for love», δεν έχει σενάριο, συνεντεύξεις, ειδικούς. «Είναι όπως κάνω εγώ τα ντοκιμαντέρ- συνήθως παρακολουθώ όσα συμβαίνουν εκείνη την ώρα», μας θυμίζει η σκηνοθέτης της «οδού Σφακτηρίας» και άλλων βραβευμένων ντοκιμαντέρ.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταύρος με τρία κέρατα στη Νικαράγουα


Τράβηξε την προσοχή σε Αγροτική Γιορτή.

Ένας διαφορετικός ταύρος συμπεριλήφθηκε στη 16η Εθνική Αγροτική Γιορτή στη Νικαράγουα: είναι ένας ταύρος με τρία κέρατα.

Ο ταύρος γεννήθηκε, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, πριν από πέντε χρόνια στην περιοχή Μποάκο, στα κεντρικά της Νικαράγουας.

Στη Μανάγκουα πάντως, που διοργανώθηκε η Γιορτή, ο ταύρος προσέλκυσε όλα τα βλέμματα.

Δείτε τη φωτογραφία




Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνος όταν οδηγεί


Ακόμα ένα απίστευτο περιστατικό κατέγραψε κάμερα αυτοκινήτου σε αυτοκινητόδρομο της Ρωσίας.

Στο βίντεο ένας πεζός προσπαθεί να περάσει από τη διάβαση στο αντίθετο πεζοδρόμιο, και το αυτοκίνητο, το οποίο καταγράφει το περιστατικό, επιβραδύνει και σταματάει.

Τη στιγμή που ο πεζός ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο, μία νταλίκα περνάει με μεγάλη ταχύτητα αριστερά από το αυτοκίνητο και προξενεί ζημιές στο όχημα, αλλά και τρόμο στον πεζό που πρόλαβε να περάσει.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανδρέας-Μιχάλης Μυλωνάκης: "Ο κωμικός που μοιάζει με 14χρονο παιδί"


Ο Ανδρέας-Μιχάλης Μυλωνάκης, γνωστός ως «Andy» είναι ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, συγγραφέας, ράπερ και κωμικός που έγινε γνωστός μέσα από το τηλεοπτικό δίκτυο MTV.

Γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1976, με εγγενή ορμονική διαταραχή, η οποία του δίνει την εμφάνιση και την φωνή ανήλικου. Μεγάλωσε στο Queens από Έλληνες γονείς, σπούδασε τεχνικός υπολογιστών και ενώ εργαζόταν σε μια εταιρία παράλληλα ανέβαζε μουσικά χιουμοριστικά βίντεο στο site ενός φίλου του, το AngryNakedPat.com.



Στις 26 Ιανουαρίου του 2003, ανέρτησε ένα βίντεο στο YouTube με τίτλο «The Super Bowl is Gay», το οποίο έκανε θραύση και μέσα σε ένα μήνα πάνω από 10 ραδιοφωνικοί σταθμοί τον αναζήτησαν για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.



Εμφανίστηκε στο show του Jimmy Kimmel και άρχισε να πηγαίνει σε διάφορες πόλεις κάνοντας φάρσες και χιουμοριστικές συνεντεύξεις, μέχρι που ανέλαβε τη δική του εκπομπή, το «The Andy Milonakis Show» στο MTV.



«Μισώ το θέμα της ηλικίας, ο κόσμος με ρωτά εκατοντάδες φορές την ημέρα για να μάθει την ηλικία μου» δήλωσε σε συνέντευξη του.



Έχει 4 μουσικούς δίσκους στο ενεργητικό του, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει και σε κινηματογραφικές ταινίες όπως «The Newest Pledge», «Who’s Your Caddy?», «Still Waiting».


Πηγή: http://www.ellines.com
Διαβάστε περισσότερα...

H απάντηση της Apple στο Google αυτοκίνητο χωρίς οδηγό


Η Steeri βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα τεχνολογία της Apple, Siri.

Η Steeri είναι η απάντηση της Apple στην τεχνολογία που ανέπτυξε η Google και που καινοτομεί μιας και ένα αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί χωρίς οδηγό.

Η Steeri βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα τεχνολογία της Apple Siri και αποτελεί το μέλλον της προσωπικής οδήγησης… Δείτε το παρακάτω χιουμοριστικό βίντεο και θα καταλάβετε τι εννοούμε:




Πηγή: http://blog.appleworldhellas.com
Διαβάστε περισσότερα...

Μία «σφαίρα» ελέγχει... τα πάντα


Η Ninja Sphere είναι ένα αντικείμενο που θα μπορούσε κανείς να «μπερδέψει» με τη διακόσμηση του σπιτιού σας. Κι όμως είναι ένα πολυλειτουργικό gadget, που μπορεί να ελέγξει σχεδόν τα πάντα μέσα σ' αυτό.



Σύμφωνα με το digitallife.gr, διαθέτει υποστήριξη Bluetooth, Wi-Fi, LED lights και οι δυνατότητες που σας προσφέρει είναι ατελείωτες.

Μπορεί να σας ειδοποιήσει, για παράδειγμα, ότι έχετε ξεχάσει τα φώτα αναμμένα σπίτι σας ή τη θέρμανση, ότι κάποιος μετακίνησε από τη θέση του ένα αγαπημένο σας αντικείμενο (ή προσπαθεί να το κλέψει), ακόμη και να ελέγξετε πού είναι το... κατοικίδιό σας τοποθετώντας του ένα Bluetooth tag.

To Ninja Sphere έχει μπει για χρηματοδότηση στο Kickstarter, κερδίζοντας σύντομα πολύ περισσότερα από τα χρήματα που ζήτησε. Και πέρα από ότι συνεργάζεται με κάθε Bluetooth Low Energy Tag που μπορεί να έχετε, σας δίνει περισσότερες επιλογές, καθώς και δυνατότητες «αντίδρασης» σε περιστατικά που μπορεί να εντοπίσει στο σπίτι σας.

Αν για παράδειγμα, διαπιστώσετε ότι το αγαπημένο σας mp3 player έχει μετακινηθεί από τη θέση του, έχετε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε μία κάμερα που μπορεί να έχετε συνδεδεμένη στο δωμάτιό σας, ώστε να δείτε αν το έχει «δανειστεί» ο αδερφός σας ή συμβαίνει κάτι άλλο.

Η συσκευή είναι open source, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι μπορείτε να τη ρυθμίσετε ώστε να συνεργαστεί και με επιπλέον συσκευές.

Αρχικά, λειτουργεί με τη βοήθεια μίας εφαρμογής, αυτό ωστόσο, σύμφωνα με τους υπευθύνους της Ninja Sphere, θα αλλάξει σύντομα, ώστε αυτή να είναι απαραίτητη μόνο στην αρχική εγκατάσταση.



Διαβάστε περισσότερα...

Γέμισε με παιδιά η Τούμπα!


Αυτά τα Χριστούγεννα από την Τούμπα πέρασαν περισσότερα από 2.000 παιδιά. Χαμογελαστοί, γεμάτοι προσμονή για τις γιορτές και όρεξη για παιχνίδι επισκέφτηκαν το Θεματικό Πάρκο που δημιούργησε ο ΠΑΟΚ για να ευχαριστήσει του μικρούς του φίλους και να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στην ομάδα.

Στις τρεις μέρες λειτουργίας του Πάρκου οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά τους παίκτες της ομάδας, πήραν αυτόγραφα, φωτογραφήθηκαν μαζί τους, παρακολούθησαν τη βράβευση του Σέκου Ολίσε για την επίτευξη του καλύτερου γκολ της 15ης αγωνιστικής της Super League, πήραν μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς και κέρδισαν πλούσια δώρα από το PAOK Official Store.

Δείτε το βίντεο που ετοίμασε το PAOK TV για το Θεματικό Πάρκο




Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά με τις ενάλιες αρχαιότητες


Τι προβλέπει μελέτη για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Μια εξαιρετική μελέτη, γεμάτη έμπνευση και συναρπαστικές ιδέες, που όταν υλοποιηθεί θα συνδέσει μοναδικά το λιμάνι του Πειραιά με τις ενάλιες αρχαιότητες, παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο Μουσείων. Πρόκειται για τις προτάσεις που κέρδισαν το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σχετικά με τον ανασχεδιασμό του κτιρίου του αποθηκευτικού σταθμού σιτηρών (SILO) και του περιβάλλοντος χώρου του σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στην «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά». Το μοναδικό στον κόσμο, όπως επισημάνθηκε στο Συμβούλιο.

Έξι νέοι αρχιτέκτονες, οι Ευάγγελος Αντωνόπουλος, Θάλεια Βέττα, Γιώργιος Γαβαλάς, Μάρω Ρήγα, Αναστασία Σταμούλη και Μαρία Πυλαρινού, ένωσαν τις δυνάμεις τους για τον συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος ευοδώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της παρουσίασης ήταν το βίντεο που αφορούσε στο νέο κτίριο, έτσι όπως θα διαμορφωθεί με τις νέες επεμβάσεις, οι οποίες του προσδίδουν μια εικόνα πελώριου καραβιού. Μια εξπρεσιονιστική διάθεση διαπνέει τη νέα σύλληψη για το κέλυφος του Μουσείου, που θα στεγαστεί σε ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’30 και τοπόσημο του Πειραιά.

Το μουσειακό συγκρότημα αποτελείται από έξι κτιριακές μονάδες, που καταλαμβάνουν δέκα επίπεδα, τα οποία εξελίσσονται καθ’ ύψος από -3,5 μέτρα έως +39,10μ. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα διατηρηθεί μέρος του κτιρίου ΣΙΛΟ, με τη νοτιοανατολική όψη να αποκαθίσταται στην αυθεντική της μορφή, ενώ διατηρείται και το μεγάλο τυφλό τοιχίο από σκυρόδεμα. Στην ίδια πλευρά θα δημιουργηθεί η κύρια είσοδος του Μουσείου. Στο βόρειο τμήμα του ΣΙΛΟ, στο σημείο όπου βρίσκονταν τα γραφεία του ΟΛΠ (τα οποία θα κατεδαφιστούν), θα προστεθεί ένα νέο κτίριο, που θα στεγάζει τα εργαστήρια συντήρησης, τις αποθήκες του Μουσείου και τον υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Πρωτοποριακό χαρακτήρα έχει η Φόρμα, η νέα κτιριακή μονάδα από μέταλλο, που θα κατασκευαστεί στην καρδιά του κεντρικού κτιρίου –αφού πρώτα αφαιρεθεί μεγάλο μέρος του όγκου των κυψελών--, αφήνοντας ελεύθερο το ισόγειο επίπεδο. Το σχήμα της φόρμας θα θυμίζει πλοίο, ενώ το κόκκινο χρώμα με το οποίο θα βαφτεί δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς στόχος των μελετητών είναι να ανακαλεί τις προστατευτικές βαφές της γάστρας των πλοίων. Ο ταινιόδρομος θα διατηρηθεί, με τον ισόγειο ανοιχτό χώρο του διώροφου επιμήκους κτιρίου να αξιοποιείται μερικώς και τον όροφό του να διατηρείται κατά το μεγαλύτερο μέρος. Θα διατηρηθούν επίσης οι τρεις γερανοί, ενώ στο νοτιότερο άκρο του υπαίθριου χώρου του μουσείου θα δημιουργηθεί ένα κτίριο καταδύσεων, που θα περιλαμβάνει πισίνα, που θα χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικές καταδύσεις.

Οι έξι θεματικοί άξονες της έκθεσης θα αναπτύσσονται παράλληλα με τη διάταξη των εκθεσιακών χώρων. Όπως έχει ήδη καθοριστεί από τη μουσειολογική προμελέτη του ΥΠΠΟΑ, οι τέσσερις κύριοι άξονες θα διαμορφωθούν στο σώμα της νέας φόρμας, ένας άλλος θα αναπτυχθεί σε τμήμα του ταινιόδρομου και στον ένα γερανό, ενώ ο τελευταίος, που θα αφορά τη βιομηχανική ιστορία του κτιρίου, θα διαρθρώνεται στους αυθεντικούς χώρους του. Το κτίριο, που λειτουργεί ως τοπόσημο λόγω της φυσιογνωμίας και της περίοπτης θέσης του, άρχισε να λειτουργεί το 1936. Παρέμεινε σε λειτουργία έως το 2010, ενώ το 2011 εγκρίθηκαν με Υπουργική Απόφαση το κτιριολογικό πρόγραμμα και η μουσειολογική προμελέτη του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων. Έναν χρόνο αργότερα προκηρύχθηκε ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός και τον Φεβρουάριο του 2013 επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Το top 10 των χριστουγεννιάτικων ταινιών


Οι κορυφαίες δέκα χριστουγεννιάτικες ταινίες, που άφησαν ιστορία στον διεθνή κινηματογράφο, παρουσιάζονται με αφορμή την ημέρα των Χριστουγέννων. Στο top 10 των ταινιών συμπεριλαμβάνεται «O ψαλιδοχέρης», «Mόνος στο σπίτι», «Mια υπέροχη ζωή», «Xριστουγεννιάτικος εφιάλτης» και άλλες ταινίες που στηρίζονται στο χριστουγεννιάτικο ύφος των ημερών.

Δείτε το βίντεο του MEGA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Coca-Cola αποσύρει συσκευασίες λόγω τρομοκρατικής απειλής


Η Coca-Cola εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι αποσύρει προληπτικά όλες τις μεμονωμένες πλαστικές συσκευασίες PET 500ml των Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων). Η εταιρεία προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια, καθώς προχθές εστάλησαν σε ενημερωτικό site και εφημερίδα, δύο USB sticks και δύο φιάλες, στις οποίες οι κρατικές υπηρεσίες εντόπισαν υδροχλωρικό οξύ. Ενώ σε βίντεο που ήταν αποθηκευμένο στο USB οι αποστολείς ανέφεραν ότι έχουν ρίξει υδροχλωρικό οξύ και σε άλλες συσκευασίες, τις οποίες θα τοποθετήσουν πίσω στα ράφια.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που έχει αναλάβει την προανάκριση της υπόθεσης, ενημέρωσε την Coca-Cola να προβεί στις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες όσον αφορά στις ατομικές συσκευασίες Coca-Cola Light των 500ml σε πλαστική φιάλη, καθώς και ατομικές συσκευασίες Nestea Λεμόνι, Nestea Ροδάκινο και Nestea Sugar Free με γεύση Λεμόνι, όλα σε πλαστικές φιάλες των 500ml.

Παράλληλα ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) για τις όποιες περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Η ανακοίνωση της Coca-Cola

«Η Coca-Cola σε συνέχεια ανακοίνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με χθεσινή αποστολή σε ενημερωτικό site και σε εφημερίδα, στην οποία εκφραζόταν απειλή κατά προϊόντων Coca Cola light και Nestea, ενημερώνει τους καταναλωτές για τα ακόλουθα:

• Η εταιρεία από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

• Με αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών μας, προχωρούμε σε προληπτική απομάκρυνση όλων των μεμονωμένων πλαστικών συσκευασιών PET 500ml των Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την εταιρεία στο τηλεφωνικό της κέντρο στο νούμερο 80011-2222, χωρίς χρέωση.

Η Coca-Cola, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια των καταναλωτών, διαβεβαιώνει ότι σε συνεργασία με τις αρχές θα προχωρήσει σε όποια αναγκαία περαιτέρω ενέργεια, ενημερώνοντας άμεσα το καταναλωτικό κοινό με νεότερη ανακοίνωση, εφόσον απαιτηθεί».



Διαβάστε περισσότερα...

Ο έξυπνος κύβος που..."περπατά"


Ελβετοί ερευνητές του ‘Federal Institute of Technology Zurich’ κατασκεύασαν έναν έξυπνο κύβο (15cm x 15cm x 15cm) που με τη βοήθεια αισθητήρων αδράνειας και συνεχώς περιστρεφόμενων κινητήρων είναι σε θέση να κινείται μόνος του πάνω σε μια οποιαδήποτε επιφάνεια.

Για να καταφέρει κάτι τέτοιο, ο κύβος Cubli διακόπτει ξαφνικά τη λειτουργία ενός από τους περιστρεφόμενους κινητήρες και εξαιτίας της φυγόκεντρου δύναμης η συσκευή ισορροπεί στη μία γωνία της. Διακόπτοντας την περιστροφή ενός δεύτερου κινητήρα (κ.ο.κ. διαδοχικά) ο έξυπνος κύβος υπερνικά τη βαρύτητα, αναπηδά και στηρίζεται στις γωνίες του.

Προς το παρόν ο κύβος αποτελεί απλά ένα high-tech παιχνίδι ωστόσο μελλοντικά οι επιστήμονες κάνουν λόγο για συνεισφορά του στην εξερεύνηση των πλανητών από απόσταση. Δείτε τον σε δράση στο παρακάτω video:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση Στουρνάρα για το επίδομα θέρμανσης


Έκκληση στο ευρύ κοινό να επωφεληθεί της δυνατότητας εξασφάλισης επιδόματος θέρμανσης, έκανε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από σύσκεψη με τους υπουργούς Υγείας Α.Γεωργιάδη και Ενέργειας Γ. Μανιάτη.

Υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης, της τάξης του 200 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν δοθεί μόλις περίπου 60 εκατ. ευρώ έως τώρα, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας καλώντας τους δικαιούχους να καταθέσουν αιτήσεις εξασφάλισης του επιδόματος θέρμανσης ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ενέργειας έκανε έκκληση στο κοινό να χρησιμοποιεί καθαρά καύσιμα, ώστε να μην προκαλείται πρόβλημα αιθαλομίχλης ενώ από κοινού με τον υπουργό Υγείας υπενθύμισαν ότι κατά τις ημέρες που παρατηρείται έξαρση του φαινομένου οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ θα μπορούν να έχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ξεχωριστή ημέρα ενός μικρού ΑμεΑ οπαδού της Τσέλσι


Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, το αγγλικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky Sports κάνει πράξη τις ευχές παιδιών με προβλήματα υγείας. Φέτος ήταν η σειρά του 14χρονου Όραν Τούλι από το Δουβλίνο, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σπάνια ασθένεια στο έντερο.

Ο Όραν και ο πατέρας του δέχτηκαν πρόσκληση να παρακολουθήσουν από κοντά την αναμέτρηση της Τσέλσι με τη Σάλκε για το Champions League όμως, αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Ο μικρός οπαδός των "Μπλε" είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά όλα τα ινδάλματά του, να πάρει τη φανέλα από κάθε παίκτη της ομάδας του Ζοζέ Μουρινίο, να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, το οποίο του έδωσε ο ίδιος ο Τζον Τέρι και φυσικά να πατήσει το χορτάρι του "Στάμφορντ Μπριτζ".

"Ποια είναι η καλύτερη στιγμή σου στην Τσέλσι", ρώτησε ο Όραν τον Νταβίντ Λουίζ και ο Βραζιλιάνος αμυντικός του απάντησε: "Αυτή τώρα, που βρίσκομαι εδώ με εσένα".

Το γέλιο και η ικανοποίηση του 14χρονου Όραν αποτελεί την καλύτερη ανταμοιβή για τους παίκτες της Τσέλσι και φυσικά για τους ανθρώπους του Sky Sports.




Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με πόσα λαμπάκια στόλισαν το σπίτι τους;


Το πιο φωτεινό ρεκόρ Γκίνες.

Ο David Richards και η γυναίκα του Janean από την Αυστραλία στόλισαν το σπίτι τους με 502.165 λαμπάκια και κέρδισαν έτσι μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες.

Το ζευγάρι με αυτή του την προσπάθεια έσπασε το δικό του περσινό ρεκόρ για τα περισσότερα λαμπάκια σε κατοικία που ανερχόταν στα 331.038.





Διαβάστε περισσότερα...

Χήρος πατέρας αναβίωσε τις γαμήλιες φωτογραφίες με τη βοήθεια της κόρης του


Είπαν «αντίο» στο σπίτι και τις δυσάρεστες αναμνήσεις.

Ο Ben Nunery και η εξάχρονη κόρη του Olivia δημιούργησαν ένα συγκινητικό φωτογραφικό άλμπουμ για να αποχαιρετήσουν το σπίτι τους και την σύζυγο και μητέρα Ali, η οποία πέθανε από καρκίνο το 2011 σε ηλικία 31 ετών.

Ο Ben και η Ali παντρεύτηκαν το 2009. Είχαν μόλις αγοράσει το νέο τους σπίτι και αποφάσισαν να βγάλουν τις γαμήλιες φωτογραφίες στο σπίτι που θα ζούσαν. Τέσσερα χρόνια μετά ο Ben και η μικρή Olivia θα μετακομίσουν σε καινούριο σπίτι…

Αποφάσισαν όμως πριν φύγουν να ξαναζωντανέψουν εκείνες τις ευτυχισμένες στιγμές και τις γαμήλιες φωτογραφίες και να αποχαιρετίσουν το σπίτι και τις «δυσάρεστες» αναμνήσεις.






















Διαβάστε περισσότερα...