Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Τι λένε συγγενείς και θύμα του "δράκου" του Αμαρουσίου


"Είναι άρρωστος, ζητώ συγγνώμη" λέει η μητέρα του "δράκου" του Αμαρουσίου


«Δεν είναι δολοφόνος. Άρρωστος είναι» είπε με τρεμάμενη φωνή η μητέρα του 30χρονου «δράκου» του Αμαρουσίου.

«Ζητώ συγγνώμη ξανά και ξανά από τις γυναίκες και από τις οικογένειές τους» συνέχισε, μιλώντας στο STAR.

Δείτε το βίντεο από το STAR--------------

"Το παιδί μου δεν "δράκος". Δεν το έκανε επίτηδες"


"Δεν είναι δολοφόνος. Ούτε "δράκος". Άρρωστος είναι" είπε με τρεμάμενη φωνή η μητέρα του 30χρονου «δράκου» του Αμαρουσίου.

"Το παιδί μου είχε μια σχέση, όπως έχει όλος ο κόσμος. Αυτή την γυναίκα την ερωτεύτηκε παράφορα. Ο τελευταίος τους χωρισμός ήταν η χαριστική βολή" τόνισε η μητέρα του 30χρονου στον Βαγγέλη Γκούμα.

Όταν ο δημοσιογράφος την ρώτησε αν ο 30χρονος έχει σκοτώσει την Ελευθερία Αγραφιώτου, εκείνη ξέσπασε: "Αυτό είναι ψέματα. Ποτέ δεν θα το έκανε αυτό το παιδί μου".

"Ζητώ χίλια συγγνώμη για τις κοπέλες, αλλά δεν το έκανε επίτηδες" κατέληξε.

Δείτε το βίντεο από το STAR:--------------

Tι αποκαλύπτει ο άνθρωπος που γνώριζε τον "δράκο" του Αμαρουσίου


Ο άνθρωπος που γνώριζε τον 30χρονο "δράκο" του Αμαρουσίου μίλησε στην εκπομπή "Αλήθειες με τη Ζήνα".

Συγκεκριμένα η επιστήθια φίλη της συντρόφου του 30χρονου σημείωσε πως ο δράστης της είχε πει μια φορά πως αν τον χωρίσει θα την σκοτώσει, αλλά εκείνη νόμιζε ότι έκανε πλάκα.

"Η κοπέλα δεν τον ήθελε, αλλά εκείνος την πίεζε πολύ" σημείωσε στην εκπομπή του STAR και συμπλήρωσε: "Την είχα προειδοποιήσει ότι δεν μου φαίνεται να είναι στα λογικά του".

Δείτε το βίντεο:--------------

«Με χτυπάει, με γυρνάει ανάσκελα τούμπα, με πετάει κάτω και με την παλάμη του μου κλείνει το στόμα»

Η συγκλονιστική εξομολόγηση μιας κοπέλας - θύμα του «δράκου» του Αμαρουσίου.

Συγκλονίζει η αφήγηση μιας από τις κοπέλες, θύμα του «δράκου» του Αμαρουσίου. Μιλώντας στην εκπομπή Tatiana Live αφηγήθηκε τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στα χέρια του όταν της επιτέθηκε.

«Πήγαινα στη δουλειά μου, πέρναγα όπως κάθε μέρα από τη διάβαση για να βγω από Χαλάνδρι να πάω Καποδιστρίου, γιατί εκεί κοντά δουλεύω. Πάντα πηγαίνω από την αριστερή μεριά της διάβασης και ανεβαίνω την ανηφορίτσα και από τη δεξιά κατέβαινε από τη σκάλα ένας άντρας. Ένιωθα το βλέμμα του, με το πλάι του ματιού μου να με κοιτάει κι εκείνος λοξά. Αλλά δεν έδωσα σημασία, ούτε με πείραξε, ούτε με ενόχλησε. Συνέχισα το δρόμο μου και λίγο πριν τελειώσει η διάβαση ενώ είχε λογικά απομακρυνθεί και πήγαινε από αντίθετη κατεύθυνση προς τα πίσω, ένιωσα να έρχεται και να με ακινητοποιεί κάποιος από πίσω, να μου πιάνει τα χέρια και το σώμα μου το είχε κοκαλώσει. Αιφνιδιάστηκα, τρόμαξα και άρχισα να φωνάζω βοήθεια.

Προσπαθώ να γυρίσω, να παλέψω, να ξεφύγω, να ουρλιάζω. Να μη με ακούει κανένας. Με χτυπάει, με γυρνάει ανάσκελα τούμπα, με πετάει ανάσκελα κάτω, πέφτει πάνω μου και με την παλάμη του, κλείνει μύτη, στόμα και να με πιέζει προς τα κάτω, ενώ με το άλλο του χέρι να ψάχνει κάπου χαμηλά στο παντελόνι και να με πιέζει. Καταλαβαίνετε. Εγώ να νιώθω ότι θα σκάσω, να βγάζω ρόγχο, να μην μπορώ να αναπνεύσω και να μην ξέρω από τι θα πεθάνω. Από έλλειψη αναπνοής ή από βιασμό; Προσπαθώντας να κουνάω το κεφάλι μου να απελευθερωθώ. Δεν τα κατάφερνα από μόνη μου, το έκανε μόνος του προφανώς για να ξεκουμπώσει, δεν ξέρω, και εκείνη την ώρα ουρλιάζω, έρχεται ο άντρας μου, ουρλιάζω με όση δύναμη είχα και εκείνη την ώρα ευτυχώς σηκώνεται από πάνω μου και εξαφανίζεται. Ήταν σοκαριστικό όλο αυτό».

--------------

Η μητέρα του "δράκου" του Αμαρουσίου: Τις γυναίκες τις λάτρευε

«O γιος μου ήθελε να τον αγαπάνε. Όταν αγαπούσε αυτός έδινε τα πάντα. Άκουγε τα προβλήματά των συντρόφων του και όταν τους συνέβαινε κάτι το πρώτο πράγμα που έλεγε ήταν: "Πες μου τι συμβαίνει για να σε βοηθήσω"», ανέφερε η μητέρα του 30χρονου "δράκου" του Αμαρουσίου.

«Τις γυναίκες τις λάτρευε, τις αγαπούσε», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή “Tatiana live”. «Ο γιος μου είχε λίγες αλλά μακροχρόνιες σχέσεις. Είχα γνωρίσει 2 - 3 συντρόφους του. Προσωπικά δεν γνώρισα την Ρουμάνα ιερόδουλη που ήταν σύντροφος του γιου μου. Όταν την είδα σε φωτογραφίες στο κινητό το πρώτο πράγμα που είπα στον γιο μου ήταν: "Aγόρι μου αυτή δεν κάνει για σένα"» συνέχισε η μητέρα του 30χρονου.

«Το τελευταίο διάστημα τoν άκουγα να παραμιλάει σαν χαμένος. Τον ρωτούσα τι είχε και μου έλεγε ότι είναι κουρασμένος για να με αποφύγει. Δεν μου ανοιγόταν» σημείωσε η μητέρα του 30χρονου.

Δείτε το βίντεο από το Ε:--------------

Ο αδελφός του "δράκου" του Αμαρουσίου: Ζητάω συγγνώμη από τις γυναίκες


«Ήταν ένας άνθρωπος που ενδιαφερόταν για τους άλλους. Δεν ήθελε το κακό τους. Αγαπούσε τον κόσμο», αναφέρει ο αδελφός του 30χρονου “δράκου” του Αμαρουσίου, μιλώντας στην εκπομπή “Tatiana live”.

«Ήταν εργατικός. Δεν έδινε δικαιώματα. Ήταν άνθρωπος που οτιδήποτε και αν του έλεγες έσκυβε το κεφάλι. Ζητώ χίλια συγγνώμη και από τις γυναίκες και από τις οικογένειές τους, γιατί έχω μικρό παιδί, έχω γυναίκα, έχω μάνα και δεν θέλω ούτε σ’ αυτές να συμβεί κάτι τέτοιο», συνεχίζει ο αδελφός του 30χρονου φερόμενου ως δράστη.

«Αν ο αδελφός μου ήταν το όπλο, η σκανδάλη ήταν αυτή η γυναίκα», τονίζει ο αδελφός του “δράκου”.

Δείτε το βίντεο από το Ε:
Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr/society , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τριπλός «κόφτης» στα εισοδήματα των φορολογούμενων


Τριπλός «κόφτης» στα εισοδήματα των φορολογούμενων μπαίνει από αύριο, καθώς ενεργοποιείται το πρώτο «κύμα» των νέων μέτρων με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, τη νέα παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές και την αύξηση της εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση.

Τα νοικοκυριά θα πληρώνουν ακριβότερα από αύριο εκατοντάδες είδη αγαθών και υπηρεσιών με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, ο μισθός Ιουνίου θα είναι «ψαλιδισμένος», σύμφωνα με την Ημερησία, για την πλειονότητα των μισθωτών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ για τους συνταξιούχους οι αλλαγές θα φανούν στη σύνταξη του Ιουλίου που θα καταβληθεί στο τέλος του επόμενου μήνα.

Πιο συγκεκριμένα:

[1] Αύξηση έμμεσων φόρων:Αυξάνονται οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και καταστημάτων για εκατοντάδες προϊόντα, τα διόδια, τους λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που θα εκδοθούν μετά την 1η Ιουνίου, στην εστίαση, στη βενζίνη και σε δεκάδες υπηρεσίες. Το «κύμα» ανατιμήσεων φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 23%.

Καταργείται η έκπτωση 30% ΦΠΑ σε Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο, και Σίφνο. Σε όλα αυτά τα νησιά, ο κανονικός συντελεστής θα εκτοξευτεί από το 16% που είναι σήμερα στο 24%, δηλαδή 8 μονάδες επάνω.
Διπλασιάζεται ο φόρος στην μπίρα. Οι λιανικές τιμές αναμένεται να επιβαρυνθούν κατά 15 - 20 λεπτά.
Επιβάλλεται τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Για έναν λογαριασμό 50 ευρώ (προ ΦΠΑ) η επιβάρυνση θα είναι 5 ευρώ. Στη συνδρομητική τηλεόραση επιβάλλεται και ΦΠΑ που αυξάνει από 23% σε 24%.
Εφαρμόζονται νέα τέλη ταξινόμησης στα αυτοκίνητα. Συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Με τέλη ταξινόμησης μειωμένους κατά 50% θα επιβαρύνονται πλέον και τα υβριδικά. Παράλληλα καταργείται ο φόρος πολυτελείας.

Νέα παρακράτηση φόρου - χαμένοι αλλά και κερδισμένοι

[2] Νέα παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους με βάση τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης. Η μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, φέρνουν αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης και συνεπώς μικρότερες αποδοχές για τους έχοντες χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα.Οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με τις νέες διατάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27 Μαΐου 2016, και όχι αναδρομικά. Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών. Δηλαδή για όσους υπάρχει επιπλέον παρακράτηση για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, αυτή θα πληρωθεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2017. Αντίστοιχα, όσοι έχουν όφελος από τις νέες κλίμακες, θα το δουν με την εκκαθάριση της δήλωσης για το φορολογικό έτος 2016.

Με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 9.545 στα 8.636 ευρώ - 9.090 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά και με 1 ή 2 παιδιά οι φορολογικές επιβαρύνσεις επί των μισθών και των συντάξεων ξεκινούν πλέον πάνω από το όριο των 617 ευρώ τον μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από το ποσό των 720 ευρώ τον μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Ειδικότερα:

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά ή με 1 ή 2 προστατευόμενα παιδιά με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 617 ευρώ και μέχρι 1.900-2.000 ευρώ, θα «χάσουν» έως και 19,5 ευρώ τον μήνα.
Ιδιωτικοί υπάλληλοι χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.000 και μέχρι 3.000 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης να μειώνονται και, αντιστοίχως, τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται έως και 29,35 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά και με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 3.000 και μέχρι 3.600 ευρώ περίπου, θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν μειώσεις έως και 48,71 ευρώ στον μισθό τους.
Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά ή με 1 -2 παιδιά και με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 720 και μέχρι 2.250 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται έως και 22,75 ευρώ.
Ιδιωτικοί υπάλληλοι με 3 ή περισσότερα παιδιά και αποδοχές μέχρι 850 ευρώ και δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με 3 ή περισσότερα παιδιά με μηνιαίες αποδοχές έως 1.000 ευρώ δεν θα έχουν καμία μεταβολή στα καθαρά ποσά αποδοχών τους.

Εμμεση μείωση κατά 16,6% φέρνει η αύξηση της εισφοράς στα επικουρικά

Εμμεση μείωση κατά 16,6% των μισθών και των εισοδημάτων τους θα έχουν, αναδρομικά από την 1η Ιουνίου, οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι λόγω της αύξησης της εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση στο 3,5% από 3% για τον εργαζόμενο και στο 7%, συνολικά, από 6% για τον αυτοαπασχολούμενο.

Η αύξηση της παρακράτησης για την επικουρική ασφάλιση, με βάση τον πρόσφατα ψηφισμένο ασφαλιστικό νόμο 4387/16, αφορά: Ολους τους μισθωτούς - ασφαλισμένους πριν και μετά την 1/1/1993, επιμερίζεται σε 3,5% για τον ασφαλισμένο και 3,5% για τον εργοδότη (από 3% και 3% , αντίστοιχα) και υπολογίζεται στις ασφαλιστέες αποδοχές με ανώτατο όριο, πλέον, τα 5.860 ευρώ, αντί των 5.543, 55 ευρώ. Ετσι μισθωτός με μισθό 1.500 ευρώ θα καταβάλλει υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης 52,5 ευρώ το μήνα, αντί 45 ευρώ. Ισόποσα αυξημένη θα είναι και η εισφορά για όσους απασχολούνται σε βαρέα (η εισφορά σήμερα είναι 4,25% και 3,75% λόγω του επασφάλιστρου).

Όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ για επικουρική ασφάλιση (κρεοπώλες, χημικοί, εκπαιδευτικοί ιδιωτικής γενικής εκπαίδευσης που είναι ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων, ηλεκτρολόγοι) και κατέβαλαν ποσοστό 6% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας, στην οποία βρίσκονται. Η νέα εισφορά θα υπολογίζεται με ποσοστό 7% και για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που εθελοντικά ασφαλίστηκαν (τουλάχιστον στην 1η ασφαλιστική κατηγορία) για να λάβουν επικουρική σύνταξη. Τους αυταπασχολούμενους - επιστήμονες ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑ (π.χ δικηγόροι που καταβάλλουν εφάπαξ ποσό 528,48 ευρώ οι παλαιοί και 727,80 ευρώ οι νέοι για το επικουρικό).


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικό καροτσάκι για ένα μικρό αρκούδο με αναπηρία


Η λύση που βρέθηκε για τον μόλις ενός έτους Ούσκο - Δείτε τις φωτογραφίες.

Με ένα ειδικό καροτσάκι προμήθευσε ο «Αρκτούρος» έναν μικρό αρκούδο με αναπηρία (δεν μπορούσε να κουνήσει τα πίσω του πόδια εξαιτίας τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη). Σε ένα πρωτοποριακό, σε παγκόσμιο επίπεδο, εγχείρημα, ο «Αρκτούρος», σε συνεργασία με τον Βασίλη Τζιγκούρη ο οποίος φτιάχνει αμαξίδια και για σκυλιά, σχεδίασε και κατασκεύασε ένα ειδικό αμαξίδιο υποστήριξης για το τραυματισμένο αρκουδάκι.

Ο Ούσκο, το μόλις ενός έτους αρκουδάκι που είχε βρεθεί πέρσι στην ΠΓΔΜ και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του «Αρκτούρου», είχε κάταγμα στη σπονδυλική στήλη και παρά τις προσπάθειες των κτηνιάτρων, δεν κατάφερε να αποθεραπευθεί. Όπως διευκρινίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πάνος Στεφάνου από τον «Αρκτούρο», έγιναν πολλές επαφές με εξειδικευμένους γιατρούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά «δυστυχώς όλοι συμφώνησαν ότι καμία επέμβαση δεν θα μπορούσε να τον βοηθήσει να περπατήσει ξανά».«Γι' αυτό και αποφασίστηκε η λύση του αμαξιδίου που σχεδιάστηκε ειδικά γι' αυτόν και του επιτρέπει πλέον να κινείται εύκολα, ανώδυνα και χωρίς να τραυματίζεται», εξήγησε ο κ. Στεφάνου. Προσέθεσε δε, ότι ο Ούσκο έχει προσαρμοστεί σε τέτοιο βαθμό με το καροτσάκι που μόλις το βλέπει, παίρνει θέση για να του περάσουν τα ειδικά λουριά!«Αν και ο Ούσκο, λόγω του προβλήματός του, δεν θα μπορέσει να επανενταχθεί στη φύση, θα μπορέσει να ζήσει με ασφάλεια σε ειδικά διαμορφωμένο, μη επισκέψιμο για το κοινό, χώρο στις εγκαταστάσεις του "Αρκτούρου", στην Αγραπιδιά Φλώρινας» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι καθώς το ζώο θα μεγαλώνει, θα χρειάζεται διαφορετικό αμαξίδιο προκειμένου να προσαρμόζεται στο εκάστοτε μέγεθός του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναρπαστικές εικόνες από το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου με το δικό του κλίμα


Ένα θαύμα της φύσης στο Βιετνάμ.

Αυτές οι εντυπωσιακές λήψεις δίνουν μία διαφορετική οπτική μέσα από το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου που κόβει την ανάσα.

Με την απόκοσμη πράσινη λάμψη μέσα σε ένα μυστικιστικό περιβάλλον, το σπήλαιο Han Son Doong στο Βιετνάμ μοιάζει σαν να βρίσκεται στην άκρη του κόσμου.

Το σπήλαιο, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει έναν ουρανοξύστη 40 ορόφων, είναι τόσο μεγάλο και «απομονωμένο» ώστε έχει το δικό του κλίμα, ενώ μέσα σε αυτό σχηματίζονται σύννεφα και ομίχλη. Για να το επισκεφτεί κανείς χρειάζεται αποθέματα δύναμης, καθώς απαιτείται ταξίδι μιάμισης μέρας μέσα από μια εκπληκτική ζούγκλα με βαθιά ποτάμια και άγρια φύση. Όλα αυτά μέχρι να φτάσεις στην είσοδο του κολοσσιαίου σπηλαίου. Οι περιπετειώδεις εξερευνητές πρέπει επίσης να περάσουν μέσα από το τρίτο μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου, τo Hang Ev.

Οι εντυπωσιακές λήψεις που δημοσιεύει η Daily Mail ελήφθησαν από τον ελβετό φωτογράφο Urs Zihlmann κατά τη διάρκεια του πενθήμερου ταξιδιού του στο Εθνικό Πάρκο Ke Bang, στην επαρχία Quang Binh, στο κεντρικό Βιετνάμ. Ο Zihlmann είχε πάει σε μια ειδική φωτογραφική περιήγηση του σπηλαίου με ακόμη 40 συναδέλφους του, αφού έμαθε για το συγκεκριμένο προορισμό από εικόνες που είδε στο National Geographic.

«Ήμουν πολύ τυχερός που είχα την ευκαιρία να πάω σε μια ειδική, οργανωμένη περιήγηση του σπηλαίου. Καθώς πλησιάσαμε στην είσοδο, τα σύννεφα είχαν ανοδική πορεία από το σπήλαιο μέσα στο δάσος. Στέκεται σε ένα ολισθηρό έδαφος, σε ένα μεγάλο, σκοτεινό θάλαμο οπότε και αρχίζεις να συνειδητοποιείς πόσο καταπληκτικό είναι. Νιώθεις πολύ μικρός ως άνθρωπος σε αυτόν τον τεράστιο υπόγειο παράδεισο, έχει μια τέτοια απόκοσμη ομορφιά. Ένιωσα σαν να είμαι σε έναν άλλο κόσμο. Λιγότεροι άνθρωποι έχουν δει το εσωτερικό του Son Doong απ' ό,τι έχουν σταθεί στην κορυφή του Έβερεστ. Είναι ένα θαύμα της φύσης στα καλύτερά του», δήλωσε ο φωτογράφος που έκανε τις εντυπωσιακές λήψεις.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λιάκος: Οι αλλαγές στην εκπαίδευση δεν θα ισχύσουν από του χρόνου


Τι περιλαμβάνει το «αναμορφωμένο λύκειο».

Δεν θα ισχύσουν από του χρόνου, όποιες από τις προτάσεις της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου εφαρμοστούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Λιάκο.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εκπροσώπων της Επιτροπής προς δημοσιογράφους, ο κ. Λιάκος ανέλυσε το τρίπτυχο της πρότασης, το οποίο συνίσταται στην αναμόρφωση του λυκείου, την εισαγωγή συντελεστή βαρύτητας όσον αφορά στις προτεραιότητες για την επιλογή σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την κινητικότητα μεταξύ πανεπιστημίων.

Αναλυτικότερα, για το «αναμορφωμένο λύκειο», ο κ. Λιάκος ανέφερε ότι προβλέπει ένα πρόγραμμα που θα καθορίζεται από κάθε μαθητή με βάση την κλίση του, κάτι που, όπως είπε, θα επιτρέπει πολλές δυνατότητες επιλογών μαθημάτων. Κομβικό σημείο θα είναι οι αξιόπιστες ενδοσχολικές εξετάσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις πανελλαδικές. Με τις εξετάσεις αυτές, οι μαθητές θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις και σε πανεπιστήμια εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό εξετάσεων και αξιολόγησης, τα πανεπιστήμια θα έχουν λόγο να συγκροτούν τα κριτήρια τους για τους υποψήφιους.

«Ο μαθητής έτσι θα γλιτώνει δυο χρόνια λυκείου που τώρα καταστρέφονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάκος. Ωστόσο, το πώς θα εξασφαλίζεται η αξιοπιστία και το αδιάβλητο των ενδοσχολικών εξετάσεων πανελλαδικής εμβέλειας, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. «Αυτή η πρόταση αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό. Σε δεύτερη φάση θα δούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες και λύσεις», ανέφερε σχετικά ο κ. Λιάκος, «πάντως ο στόχος μας είναι η συγκρότηση ενός εθνικού πλαισίου γνώσης».

Για τον συντελεστή βαρύτητας στον υπολογισμό των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βασικός στόχος είναι να πριμοδοτείται ο υποψήφιος που έχει μεγαλύτερη βεβαιότητα για το πού θέλει να περάσει. Τα συγκεκριμένα ποσοστά και η μετάφρασή τους σε μόρια θα διαμορφωθούν από το υπουργείο, σε περίπτωση που προχωρήσει η συγκεκριμένη αλλαγή.

Για το τρίτο σημείο του τρίπτυχου, ο κ. Λιάκος εξήγησε ότι εκτός από τη μετακίνηση ενός φοιτητή από ένα τμήμα στο άλλο, με βάση βαθμούς και κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, η πρόταση αφορά και στη δυνατότητα παροχής σύνθετων, διεπιστημονικών πτυχίων.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο, η πρόταση αυτή συνολικά, αποσκοπεί στο να ενδυναμώσει τους ίδιους του φοιτητές και τις σχολές που παρακολουθούν, να ενδυναμώσει το βαθμό του λυκείου που τείνει να εξαφανιστεί, αλλά και να απεμπλέξει το σύστημα από τις εξετάσεις όπως διεξάγονται σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο διάλογος για την Παιδεία, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των δυο επιτροπών (μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής και εθνικού και κοινωνικού διαλόγου), θα συνεχιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, υπό την προεδρία του Νίκου Θεοτοκά. Εκεί αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν πολλές από τις προτάσεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η 20χρονη που γυρνάει τον κόσμο με τα έξοδα πληρωμένα από αγνώστους


Την πληρώνουν... για συντροφιά.

Αυτή η νεαρή γυναίκα έχει περάσει τον τελευταίο χρόνο της ζωής της ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο χάρη στη γενναιοδωρία αγνώστων με τους οποίους ήρθε σε επαφή σε μια διαδικτυακή σελίδα γνωριμιών.

Για την 20χρονη Chelsea Snow που είναι αισθητικός έχουν δαπανηθεί περίπου 20.000 λίρες από περισσότερους από 24 άνδρες με τους οποίους βγήκε ραντεβού, σε εξωτικά μέρη, με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

Απόλαυσε τις πρώτες δωρεάν διακοπές της μέσα σε ένα μήνα από την εγγραφή της στην ιστοσελίδα και έχει κάνει 7 μεγάλα ταξίδια μεταξύ άλλων στην Κόστα Ρίκα, το Παρίσι, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νορβηγία. Παρά το μεγάλο ποσό των χρημάτων που δαπανώνται για τα ραντεβού της, η 20χρονη η οποία κατάγεται από τη Φλόριντα, αλλά τώρα ζει στο νότιο Λονδίνο, επιμένει ότι δεν υπάρχει πίεση για να περάσει τις σχέσεις στο επόμενο επίπεδο. Λέει μάλιστα ότι θα συνεχίσει να κλείνει ταξίδια μέσω της ιστοσελίδας, μέχρι να βρει τον άνδρα των ονείρων της.

«Έχω το καλύτερο χόμπι του κόσμου, όχι μόνο μπορώ να ταξιδέψω στους πιο εκπληκτικούς προορισμούς αλλά μπορώ να γνωρίσω υπέροχους άνδρες την ίδια στιγμή», είπε η ίδια και πρόσθεσε: «Πάντα ήθελα να ταξιδέψω, αλλά τα χρήματα ήταν ένα ζήτημα. Ωστόσο αυτοί οι άνδρες μπορούν να πληρώσουν για μένα για να μοιραστώ απίστευτες εμπειρίες μαζί τους. Η ζωή μου δεν θα μπορούσε να είναι καθόλου καλύτερη. Ήμουν λίγο δύσπιστη στην αρχή, αλλά σύντομα μιλούσα με λίγα παιδιά και όταν κάποιος μου πρότεινε ένα ταξίδι στο Λονδίνο δεν θα μπορούσα να περιμένω να μαζέψω τα πράγματά μου».

Η νεαρή αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνδρες είναι γύρω στα 30, έχουν βαρεθεί να ταξιδεύουν μόνοι τους και απλά θέλουν κάποια κοπέλα να τους κρατήσει συντροφιά.

«Δεν υπάρχει καμιά πίεση σεξουαλικά. Μου αρέσει να γνωρίζω καλύτερα το κάθε άτομο και στη συνέχεια να κάνω αυτό που θεωρώ σωστό», αναφέρει και παραδέχεται ότι με άλλο τρόπο δε θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά να κάνει αυτά τα ταξίδια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρατούμενοι-μαθητές δίνουν προαγωγικές εξετάσεις στις φυλακές της Λάρισας


Διδάσκονταν από εθελοντές καθηγητές.

Η «πρωτοπορία» της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά επτά αποφοιτήσαντες από το γυμνάσιο του 2ου ΣΔΕ Λάρισας (το Σχολείο Δεύτερη Ευκαιρίας στις φυλακές) είχαν τη δυνατότητα τη σχολική χρονιά που πέρασε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, διδασκόμενοι σε καθημερινή βάση από εθελοντές καθηγητές, στην πρώτη οργανωμένη -πλην άτυπη- τάξη Α’ Λυκείου σε αίθουσα του ΣΔΕ.

Και τούτο γιατί μέχρι τώρα υπάρχει πρόβλεψη μόνον για γυμνασιακή δομή στα 30 σωφρονιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα όπου λειτουργούν ΣΔΕ, αλλά όχι η δυνατότητα κάποιος κρατούμενος που ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές να προχωρήσει στο Λύκειο καθώς δεν υπάρχει οργανωμένη δομή. Υπάρχει μόνον η εναλλακτική μέθοδος του «κατ’ ιδίαν διδαχθέντα». Δηλαδή, οι έγκλειστοι που επιθυμούν να συνεχίσουν μετά το γυμνάσιο την εκπαίδευση τους, διαβάζουν μόνοι τους στο κελί τους και στο τέλος δίνουν εξετάσεις. Μέθοδος, όχι ιδιαίτερα εύκολη και πρακτική, αν λάβει κανείς υπόψη τις δυσκολίες που έχουν τα μαθήματα και την ανάγκη βοήθειας που υπάρχει για τους περισσότερους μαθητές.

Φέτος όμως, με την επιμονή των εκπαιδευτικών του 2ου ΣΔΕ και τη συμπαράστασή τους, δόθηκε η ευκαιρία σε αποφοιτήσαντες από το Γυμνάσιο να παρακολουθήσουν μαθήματα της Α’ Λυκείου για πρώτη φορά οργανωμένα. Δημιουργήθηκε ένα «εθελοντικό σχολείο». Και τούτες τις μέρες -όπως και οι άλλοι μαθητές- της πρώτης τάξης αυτού του «εθελοντικού λυκείου», δίνουν τον δικό τους αγώνα για να προαχθούν στη επόμενη τάξη και ουσιαστικά ανοίγουν έναν δρόμο ή δημιουργούν την αφορμή για να ανοίξει ένας δρόμος στο θέμα αυτό και ευρύτερα.

Χάρη στην προσφορά των εθελοντών καθηγητών και των εξεταστών από το Εσπερινό ΓΕΛ -που πηγαίνουν στη φυλακή προκειμένου να εξετάσουν τους μαθητές προφορικά και γραπτά- τον αγώνα των κρατούμενων-μαθητών και τη θέλησή τους για μάθηση, αλλά και την υποστήριξη τους εγχειρήματος από τη διοίκηση της φυλακής, ένα πανελλήνιο πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με επιτυχία. Η ελπίδα αυτών των μαθητών, αλλά και των απόφοιτων του 2ου ΣΔΕ είναι να ωριμάσουν οι συνθήκες ώστε να λειτουργήσει μόνιμη δομή επιπέδου λυκείου στη φυλακή της Λάρισας καθώς και –σταδιακά– σε όλες τις φυλακές της χώρας. Γιατί, όπως λένε και οι ίδιοι οι μαθητές, δεν θέλουν η δεύτερη ευκαιρία που τους δίνεται μέσω του ΣΔΕ να είναι και η τελευταία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ο ΣΔΕ Λάρισας είναι επίσης το πρώτο που λειτούργησε σε σωφρονιστικό κατάστημα το 2004 και από τότε έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα γυμνασίου, που δεν χωρίζονται σε τάξεις αλλά σε κύκλους, περί τα 720 άτομα, Έλληνες και η αλλοδαποί, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται από τα 24 μέχρι και τα 60. Τη φετινή σχολική περίοδο δε, τα μαθήματα του γυμνασίου παρακολούθησαν 80 άτομα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι είναι οι έμμεσοι φόροι και από πότε αρχίζουν να ισχύουν- Όλη η εγκύκλιος


Αναλυτικές οδηγίες για όλες τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων και για την επιβολή νέων ως αποτέλεσμα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή δίνει με εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» πριν από λίγο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Σε αυτήν περιλαμβάνονται όλες οι αλλαγές για τους έμμεσους φόρους και προβλέπει τα εξής:

Από την 1η Ιουνίου επιβάλλεται φόρος 10% επί των μηνιαίων λογαριασμών της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Επίσης από 1η Ιουνίου αυξάνεται ο φόρος στη μπύρα από 2,6 ευρώ σε 5 ευρώ ανά 100 λίτρα και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά 100 λίτρα για τις μικρές ζυθοποιΐες.

Αλλάζουν ακόμη τα τέλη ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα. Από τις αλλαγές αυξάνονται έως και 10% οι λιανικές τιμές για τα οχήματα σημερινής λιανικής αξίας άνω των 17.000 ευρώ ενώ για τα φθηνότερα οχήματα επέρχονται μικρές αυξομειώσεις τιμών

Αυξάνεται από τις 15/10 ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5 λεπτά του ευρώ.

Από τον Γενάρη του 2017

Επιβάλλεται από τον Γενάρη του 2017 φόρος 0,10 ευρώ ανά 100 ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου. Επιβάλλεται από επίσης, φόρος στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφέ κ.α.

Αυξάνεται από 670 σε 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην αμόλυβδη και ο ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης από 330 σε 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στο υγραέριο κίνησης από 330 σε 430 ευρώ ανά τόνο. Στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση μειώνεται ο ΕΦΚ από 1,5 ευρώ σε 0,3 ευρώ ανά gigajoule αλλά δεν μειώνεται για το φυσικό αέριο κίνησης.

Καταργείται ο ΕΦΚ για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και επιβάλλεται κλιμακωτός ΕΦΚ για τις υπόλοιπες χρήσεις φυσικού αερίου.

Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι «σημαδεμένες» γυναίκες της Μιανμάρ και η ιστορία τους


Βαθιά στα βουνά της δυτικής Μιανμάρ ζουν φυλές στις οποίες τα τατουάζ στο πρόσωπο των γυναικών θεωρούνται επίδειξη ομορφιάς.

Στο βουνό Victoria, το υψηλότερο της περιοχής Chin, ζουν οι φυλές Munn και Dai με τις γυναίκες μέλη τους να διαθέτουν τα δικά τους διακριτά τατουάζ στο πρόσωπο.

Οι γυναίκες της φυλής Munn έχουν μικρότερα σχέδια στο πρόσωπό τους ενώ οι γυναίκες της φυλής Dai καλύπτουν ακόμα και ολόκληρο το πρόσωπό τους με στίγματα.

Ο Ιταλός φωτογράφος Marco Giovanelli ταξίδεψε στην περιοχή αναζητώντας αυτές τις θρυλικές γυναίκες τον Μάρτιο.

«Έθεσαν σε δοκιμασία τις δικές μου προκαταλήψεις, την κρίση και τον ορισμό της ομορφιάς», τονίζει στη Daily Mail. «Η κουλτούρα του να κάνουν τατουάζ στο πρόσωπό τους πεθαίνει σιγά σιγά αλλά συνάντησα και μερικές νέες γυναίκες που, παρά τις πιέσεις, έκαναν τατουάζ στα πρόσωπά τους για να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση αυτή».

Όταν ένα κορίτσι από τις φυλές που ζουν στη περιοχή Chin φτάσει σε ηλικία 12 με 14 ετών θεωρείται αρκετά μεγάλο για να κάνει τατουάζ, έναν συμβολισμό για το πέρασμά της στην ενήλικη ζωή.

Τα τατουάζ γίνονται με βελόνες που φτιάχνονται από αγκάθια και τα μελάνια φτιάχνονται από φυτά, χοιρινό λίπος, αιθάλη και χολή αγελάδας.

Το «έθιμο» αυτό έχει τις ρίζες του στον 11ο αιώνα όταν τα νεαρά κορίτσια έκαναν τατουάζ για να παραμορφώσουν τα πρόσωπά τους κ έτσι να αποφύγουν τη σύλληψη από τον βασιλιά και τη σκλαβιά. Αλλά από κίνηση με στόχο την ασχήμια και την απώθηση, έφτασε να θεωρείται σημάδι ομορφιάς και να «κουβαλά» τους θρύλους των φυλών αυτών και την ιστορία τους.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, ολοένα και περισσότερες γυναίκες αρνούνται πλέον να «ζωγραφίσουν» τα πρόσωπά τους επειδή κινδυνεύουν με αυστηρά πρόστιμα (!) κι έτσι η κουλτούρα αυτή αρχίζει να εκλείπει.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι παλιότερες εταιρίες στον τομέα τους που λειτουργούν μέχρι και σήμερα


Όταν μια χιλιετία επιχειρηματικής δράσης δεν είναι αρκετή!

Κάθε επιχειρηματικό ξεκίνημα και δύσκολο είναι και τα ρίσκα του ενέχει, αν και εδώ θα μιλήσουμε για εμπορικά success stories που έχουν μετατραπεί σε κλασικά ορόσημα του κόσμου της οικονομίας.

Για εταιρίες-θαύματα δηλαδή που αψήφησαν πολέμους, λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς και κατάφεραν να γράψουν ιστορία που απλώθηκε σε περισσότερα από χίλια χρόνια δράσης!

Πώς επιβιώνεις όμως στους αιώνες και υπερπηδάς όλα τα εμπόδια, αφήνοντας την επιχειρηματική κληρονομιά σου στις πάμπολλες γενιές της οικογένειάς σου;

Ώρα να μάθουμε, με τη σημείωση πάντως πως δεν μιλάμε για τις παλιότερες εταιρίες του κόσμου, παρά μόνο για τις παλιότερες που λειτουργούν ακόμα και σήμερα σε μια σειρά από τομείς επιχειρηματικής δράσης…

Το γιαπωνέζικο ξενοδοχείο που λειτουργεί από το 705 μ.Χ.Κατά το δεύτερο έτος της Περιόδου Κεϊούν (το 705 μ.Χ. σε δυτικούς όρους δηλαδή), ο Fujiwara Mahito ίδρυσε στους πρόποδες ενός βουνού το πανδοχείο του Nishiyama Onsen Keiunkan, το παλιότερο σήμερα ξενοδοχείο του κόσμου! Και βέβαια παραμένει σε οικογενειακά χέρια, καθώς 52 γενιές των Mahito έχουν απασχοληθεί στο τιμόνι του ξενοδοχείου.

Το Nishiyama, που είναι χτισμένο κοντά στο Όρος Φίτζι, περιβάλλεται από θερμές πηγές, που εγγυήθηκαν την επιτυχία του, αν και οι παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την εδώ και 1.300 χρόνια επιτυχία του στην άψογη εξυπηρέτηση που παρέχει.

Με τέτοια ιστορία βέβαια, το Nishiyama δεν είναι μόνο το παλιότερο ξενοδοχείο αλλά πιθανότατα και η παλιότερη επιχείρηση που παραμένει σε λειτουργία διεθνώς. Αφού, να φανταστείτε, ιδρύθηκε 225 χρόνια πριν από το Βασίλειο της Βρετανίας…

Το αυστριακό εστιατόριο που άνοιξε τις πόρτες του το 806 μ.Χ.Λένε ότι αν ένα εστιατόριο κλείσει πέντε χρόνια ζωής, τότε έχει διαφύγει τον κίνδυνο να φαλιρίσει. Τι λένε όμως για ένα εστιατόριο που έχει κλείσει περισσότερα από 1.200 χρόνια λειτουργίας; Πιθανότατα τίποτα, καθώς το παράδειγμα του Stiftskeller στο Σάλτσμπουργκ παραμένει μοναδικό στον κόσμο.

Το εστιατόριο είναι τμήμα του βενεδικτίνικου μοναστηριού του Αγίου Πέτρου και το ξέρουμε να λειτουργεί ήδη από το 806, καθώς το αναφέρει ακόμα και ακόλουθος του Καρλομάγνου! Το Stiftskeller λειτουργεί αδιαλείπτως έκτοτε υποδεχόμενο στις μέρες μας παγκόσμιους ηγέτες, πρεσβευτές και προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς. Το εστιατόριο σερβίρει παραδοσιακή αυστριακή κουζίνα…

Το ιρλανδέζικο μπαρ που σερβίρει ποτά από το 900 μ.Χ.Το Sean’s Bar στέκει αγέρωχα στη δυτική όχθη του ποταμού που διατρέχει την ιρλανδική πόλη Άθλον από το 900, κρατώντας λεπτομερή μητρώα για κάθε ιδιοκτήτη του στα 1.100 χρόνια της ιστορίας του. Τα κιτάπια του περιλαμβάνουν ακόμα και τον μουσικό Boy George, που το πήρε στα χέρια του για ένα φεγγάρι το 1987!

Περαιτέρω αποδείξεις για τις μεσαιωνικές καταβολές του ήρθαν στη δεκαετία του 1970, όταν οι εργασίες ανακαίνισης αποκάλυψαν τμήμα του αρχικού πλίνθινου τοίχου του, ο οποίος εκτίθεται σήμερα μέσα στο μπαρ σε γυάλινη προθήκη. Όπως ξέρουμε, το μπαρ ήταν τμήμα του πανδοχείου που άνοιξε Ιρλανδός πριν από 1.100 χρόνια.

Ο τύπος είχε φτιάξει μάλιστα κεκλιμένο το πάτωμα, ώστε να κυλούν τα νερά της βροχής έξω από το μαγαζί του αλλά και να σκάει στα γέλια με τους θαμώνες που τα έτσουζαν λίγο παραπάνω και νόμιζαν πως παραπατούσαν. Στις δικές μας μέρες συχνάζουν εκεί αστέρες και λογής διασημότητες, κάνοντας το μπαρ τουριστικό πόλο έλξης…

Το γερμανικό ζυθοποιείο που φτιάχνει μπίρα από το 1040 μ.Χ.Πάμπολλες ζυθοποιίες διαθέτουν μακρά και ζηλευτή ιστορία, αν και καμιάς η παράδοση δεν φτάνει πίσω στα χρόνια της γερμανικής Weihenstephan, που στέκεται ακόμα λίγο έξω από το Μόναχο. Μέρος του παλιού αβαείου που είχαν ιδρύσει εκεί οι βενεδικτίνοι μοναχοί το 725, το τάγμα έλαβε επισήμως άδεια το 1040 να παρασκευάζει ζύθο, όταν και άρχισε τις εργασίες της η παραδοσιακή ζυθοποιία.

Η ιστορία της βέβαια μόνο ακύμαντη δεν ήταν, καθώς μεταξύ 1085-1463 το μοναστήρι γνώρισε αρκετές τραγωδίες: κάηκε σχεδόν ολοσχερώς τέσσερις φορές, επιβίωσε από τρεις επιδημίες πανούκλας, πάμπολλους λιμούς και έναν μεγάλο σεισμό. Οι ηγούμενοι οδηγούσαν όμως με αποφασιστικότητα τη ζυθοποιία, μέχρι το 1803 τουλάχιστον, όταν έκλεισε το μοναστήρι εξαιτίας της εκκοσμίκευσης που επιβλήθηκε στη χώρα.

Το γερμανικό κράτος κράτησε ωστόσο ανοιχτό το ζυθοποιείο, κι έτσι συνεχίζει να πουλά ακόμα και σήμερα το προϊόν του αγγίζοντας τα χίλια σχεδόν χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας…

Το ιταλικό φαρμακείο της Φλωρεντίας που ιδρύθηκε το 1612Το Santa Maria Novella της Φλωρεντίας είναι το παλιότερο γνωστό φαρμακείο του κόσμου. Αφού ξεκίνησε τη ζωή του ως τμήμα δομινικανικού μοναστηριού κατά το 1221, εκεί εκτελούσαν τις θεραπευτικές συνταγές τους οι μοναχοί με τα βοτάνια που καλλιεργούσαν στην αυλή. Το τάγμα των Δομινικανών χρησιμοποιούσε τα σκευάσματα για τη θεραπεία των αρρώστων που φιλοξενούσε στις δομές του, αν και λόγω του όρκου της πενίας που είχαν δώσει οι μοναχοί δεν άνοιξαν τις πύλες του στο κοινό παρά 400 χρόνια αργότερα (1612), όταν πια οι αλοιφές και τα μαντζούνια τους ήταν διάσημα σε όλη την ιταλική επικράτεια!

Το φαρμακείο συνεχίζει να πουλά σήμερα πολλά από τα βάλσαμα και τα ελιξίρια που φτιάχνονται με παραδοσιακό τρόπο εδώ και 400 χρόνια, πλάι βέβαια στα σύγχρονα σκευάσματα της φαρμακευτικής…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Wiki Loves Earth» με θέμα την ελληνική φύση


Για πρώτη φορά και στην Ελλάδα ο διαγωνισμός για το «ανέβασμα» φωτογραφιών.

Πραγματοποιείται για πρώτη φορά και στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός φωτογραφίας «Wiki Loves Earth», που θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου. Είναι ένας διεθνής ετήσιος διαγωνισμός φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, ο οποίος απευθύνεται σε φωτογράφους, ερασιτέχνες και μη, που θα φωτογραφίσουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους και θα τα επιφορτώσουν με ελεύθερη άδεια στην Wikipedia (Βικιπαίδεια), στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons.

Οι εικόνες θα παρέχονται με ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα ενδιαφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με την παραχώρηση ελεύθερης άδειας χρήσης, οι φωτογραφίες καθίστανται ιδιοκτησία της ανθρωπότητας. Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε για οποιονδήποτε σκοπό, χωρίς να ξεχνούν να αναφέρουν τον φωτογράφο και την πηγή από όπου ανακτήθηκε η φωτογραφία.

Στη χώρα μας το «Wiki Loves Earth» διοργανώνεται υπό την επίβλεψη της ελληνικής κοινότητας χρηστών Wikimedia. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό «Wiki Loves Earth», αφού πρώτα εγγραφεί στο Wikimedia Commons, ώστε να μπορεί να «ανεβάσει» φωτογραφίες από τις προστευευόμενες περιοχές ‘Natura 2000' στην Ελλάδα.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νερό του Γάγγη… ταχυδρομικώς θα λαμβάνουν σύντομα οι ινδουιστές πιστοί


«Αν ένας ταχυδρόμος μπορεί να παραδίδει κινητά τηλέφωνα και κοσμήματα γιατί όχι και αυτό» διερωτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός.

Οι ινδουιστές πιστοί θα μπορούν σύντομα να παραλαμβάνουν ταχυδρομικώς... νερό του Γάγγη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας υπουργός, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου που προωθεί η Ινδία.

Ο Γάγγης είναι ιερός ποταμός για τους ινδουιστές, οι οποίοι βουτούν στα νερά του στις θρησκευτικές τελετές τους για να «ξεπλύνουν» τις αμαρτίες τους.

Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Ραβί Σανκάρ Πρασάντ εξήγησε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι του έχουν ζητήσει να επιτραπεί η ταχυδρομική αποστολή των νερών του ποταμού.

«Ζήτησα από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες να χρησιμοποιήσουν ιστοτόπους ηλεκτρονικού εμπορίου για να παρέχουν Γκανγκατζάλ (σ.σ. «το νερό του Γάγγη») στους ανθρώπους. Αν ένας ταχυδρόμος μπορεί να παραδίδει κινητά τηλέφωνα, σάρι, κοσμήματα, ρούχα, γιατί όχι και νερό του Γάγγη»; διερωτήθηκε ο υπουργός.

Οκτώ στους δέκα Ινδούς είναι ινδουιστές, ωστόσο στη χώρα υπάρχουν επίσης σημαντικές κοινότητες χριστιανών, μουσουλμάνων και βουδιστών.

Η India Post, η δημόσια υπηρεσία ταχυδρομείων της Ινδίας, τα τελευταία χρόνια έχει συνάψει συμφωνίες με σχεδόν 400 εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως είναι η Amazon και η ινδική Flipkart, για να παραδίδει στους πελάτες τους διάφορα προϊόντα. Με τις συμφωνίες αυτές από το 2014 δεκαπενταπλασιάστηκε ο αριθμός των δεμάτων που παραδίδεται καθημερινά στην Ινδία: σήμερα, κάθε μέρα γίνονται 75.000 παραδόσεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...