Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Τριπλός «κόφτης» στα εισοδήματα των φορολογούμενων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τριπλός «κόφτης» στα εισοδήματα των φορολογούμενων μπαίνει από αύριο, καθώς ενεργοποιείται το πρώτο «κύμα» των νέων μέτρων με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, τη νέα παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές και την αύξηση της εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση.

Τα νοικοκυριά θα πληρώνουν ακριβότερα από αύριο εκατοντάδες είδη αγαθών και υπηρεσιών με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, ο μισθός Ιουνίου θα είναι «ψαλιδισμένος», σύμφωνα με την Ημερησία, για την πλειονότητα των μισθωτών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ για τους συνταξιούχους οι αλλαγές θα φανούν στη σύνταξη του Ιουλίου που θα καταβληθεί στο τέλος του επόμενου μήνα.

Πιο συγκεκριμένα:

[1] Αύξηση έμμεσων φόρων:



Αυξάνονται οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και καταστημάτων για εκατοντάδες προϊόντα, τα διόδια, τους λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που θα εκδοθούν μετά την 1η Ιουνίου, στην εστίαση, στη βενζίνη και σε δεκάδες υπηρεσίες. Το «κύμα» ανατιμήσεων φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από 23%.

Καταργείται η έκπτωση 30% ΦΠΑ σε Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο, και Σίφνο. Σε όλα αυτά τα νησιά, ο κανονικός συντελεστής θα εκτοξευτεί από το 16% που είναι σήμερα στο 24%, δηλαδή 8 μονάδες επάνω.
Διπλασιάζεται ο φόρος στην μπίρα. Οι λιανικές τιμές αναμένεται να επιβαρυνθούν κατά 15 - 20 λεπτά.
Επιβάλλεται τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Για έναν λογαριασμό 50 ευρώ (προ ΦΠΑ) η επιβάρυνση θα είναι 5 ευρώ. Στη συνδρομητική τηλεόραση επιβάλλεται και ΦΠΑ που αυξάνει από 23% σε 24%.
Εφαρμόζονται νέα τέλη ταξινόμησης στα αυτοκίνητα. Συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Με τέλη ταξινόμησης μειωμένους κατά 50% θα επιβαρύνονται πλέον και τα υβριδικά. Παράλληλα καταργείται ο φόρος πολυτελείας.

Νέα παρακράτηση φόρου - χαμένοι αλλά και κερδισμένοι

[2] Νέα παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους με βάση τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης. Η μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, φέρνουν αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης και συνεπώς μικρότερες αποδοχές για τους έχοντες χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα.



Οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με τις νέες διατάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27 Μαΐου 2016, και όχι αναδρομικά. Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών. Δηλαδή για όσους υπάρχει επιπλέον παρακράτηση για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, αυτή θα πληρωθεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2017. Αντίστοιχα, όσοι έχουν όφελος από τις νέες κλίμακες, θα το δουν με την εκκαθάριση της δήλωσης για το φορολογικό έτος 2016.

Με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 9.545 στα 8.636 ευρώ - 9.090 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά και με 1 ή 2 παιδιά οι φορολογικές επιβαρύνσεις επί των μισθών και των συντάξεων ξεκινούν πλέον πάνω από το όριο των 617 ευρώ τον μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από το ποσό των 720 ευρώ τον μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Ειδικότερα:

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά ή με 1 ή 2 προστατευόμενα παιδιά με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 617 ευρώ και μέχρι 1.900-2.000 ευρώ, θα «χάσουν» έως και 19,5 ευρώ τον μήνα.
Ιδιωτικοί υπάλληλοι χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.000 και μέχρι 3.000 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης να μειώνονται και, αντιστοίχως, τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται έως και 29,35 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά και με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 3.000 και μέχρι 3.600 ευρώ περίπου, θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν μειώσεις έως και 48,71 ευρώ στον μισθό τους.
Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά ή με 1 -2 παιδιά και με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 720 και μέχρι 2.250 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται έως και 22,75 ευρώ.
Ιδιωτικοί υπάλληλοι με 3 ή περισσότερα παιδιά και αποδοχές μέχρι 850 ευρώ και δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με 3 ή περισσότερα παιδιά με μηνιαίες αποδοχές έως 1.000 ευρώ δεν θα έχουν καμία μεταβολή στα καθαρά ποσά αποδοχών τους.

Εμμεση μείωση κατά 16,6% φέρνει η αύξηση της εισφοράς στα επικουρικά

Εμμεση μείωση κατά 16,6% των μισθών και των εισοδημάτων τους θα έχουν, αναδρομικά από την 1η Ιουνίου, οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι λόγω της αύξησης της εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση στο 3,5% από 3% για τον εργαζόμενο και στο 7%, συνολικά, από 6% για τον αυτοαπασχολούμενο.

Η αύξηση της παρακράτησης για την επικουρική ασφάλιση, με βάση τον πρόσφατα ψηφισμένο ασφαλιστικό νόμο 4387/16, αφορά: Ολους τους μισθωτούς - ασφαλισμένους πριν και μετά την 1/1/1993, επιμερίζεται σε 3,5% για τον ασφαλισμένο και 3,5% για τον εργοδότη (από 3% και 3% , αντίστοιχα) και υπολογίζεται στις ασφαλιστέες αποδοχές με ανώτατο όριο, πλέον, τα 5.860 ευρώ, αντί των 5.543, 55 ευρώ. Ετσι μισθωτός με μισθό 1.500 ευρώ θα καταβάλλει υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης 52,5 ευρώ το μήνα, αντί 45 ευρώ. Ισόποσα αυξημένη θα είναι και η εισφορά για όσους απασχολούνται σε βαρέα (η εισφορά σήμερα είναι 4,25% και 3,75% λόγω του επασφάλιστρου).

Όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ για επικουρική ασφάλιση (κρεοπώλες, χημικοί, εκπαιδευτικοί ιδιωτικής γενικής εκπαίδευσης που είναι ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων, ηλεκτρολόγοι) και κατέβαλαν ποσοστό 6% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας, στην οποία βρίσκονται. Η νέα εισφορά θα υπολογίζεται με ποσοστό 7% και για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που εθελοντικά ασφαλίστηκαν (τουλάχιστον στην 1η ασφαλιστική κατηγορία) για να λάβουν επικουρική σύνταξη. Τους αυταπασχολούμενους - επιστήμονες ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑ (π.χ δικηγόροι που καταβάλλουν εφάπαξ ποσό 528,48 ευρώ οι παλαιοί και 727,80 ευρώ οι νέοι για το επικουρικό).


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.