Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Ο κατάλογος με τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία για το έτος 2016


Στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σχετικά με δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας «υπολειτουργούν» και ότι ο αριθμός των χώρων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο είναι φέτος μειωμένος, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δίνει στη δημοσιότητα κατάλογο με τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία για το έτος 2016, καθώς και τα ωράρια λειτουργίας τους, με σκοπό την αντικειμενική ενημέρωση των επισκεπτών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού, «σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο αριθμός των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με διευρυμένο ωράριο, έχει φέτος υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2014, φθάνοντας από τους 31 στους 65 χώρους.

Συγκεκριμένα:

1. Το 2014, λειτούργησαν με διευρυμένο ωράριο 31 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία

2. Το 2015 ο αριθμός αυξήθηκε, φτάνοντας συνολικά τους 58 χώρους

3. Το 2016, κατόπιν εισήγησης ειδικής ομάδας εργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από 8:00-20:00 από την 1η Απριλίου έως την 1η Οκτωβρίου αυξήθηκαν σε 65.

Σχετικά με τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού του έτους 2016 και συγκεκριμένα ως προς το φυλακτικό προσωπικό και το προσωπικό καθαριότητας, ο προγραμματισμός τους πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόταση ομάδας εργασίας, αποτελούμενης από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Διεύθυνσης Μουσείων και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Η πρόταση της ομάδας εργασίας διαμορφώθηκε με βάση τα στοιχεία των προσλήψεων προσωπικού του έτους 2015, την επισκεψιμότητα κατ’ έτος και μήνα για όλους τους χώρους και τα μουσεία με βάση τα στατιστικά στοιχεία του ΤΑΠΑ, τις νέες ανάγκες για ένταξη στο διευρυμένο ωράριο, την ορθή κατανομή προσωπικού ανά οργανική μονάδα, ειδικότητα και αριθμό και την σχετική πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης (ΠΕΥΦΑ) περί κατανομής προσωπικού ανά Υπηρεσία».

Δείτε τον κατάλογο του υπουργείου Πολιτισμού


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα και ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περιοχές της Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας και Γορτυνίας

Η χρονική διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ορίζεται από 25 Ιουνίου 2016 και για έξι μήνες.

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες από την περιφέρεια Πελοποννήσου και με αποφάσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ύστερα από την εξουσιοδότηση που του παρείχε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δημοτικές ενότητες και τοπικές κοινότητες των δήμων Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας και Γορτυνίας.

Η χρονική διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ορίζεται από 25 Ιουνίου 2016 και για έξι μήνες, ήτοι ως 25 Δεκεμβρίου 2016.

-----------

Μαθαίνοντας τους εφήβους να οικοδομούν υγιείς σχέσεις

Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κατά της Βίας και του «Χαμόγελου του Παιδιού».

«Τι σημαίνει να είσαι κορίτσι;», «τι σημαίνει να είσαι αγόρι;», «ποιες μορφές παίρνει η βία;», «τι σημαίνει υγιής σχέση, φιλική ή συντροφική;». Πάνω από 500 έφηβοι εξέφρασαν τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους, με το συντονισμό συνολικά 33 εκπαιδευτικών, σχετικά με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα δύο φύλα, καθώς επίσης και τα μη υγιή και βίαια χαρακτηριστικά μιας σχέσης, μέσα από το πρόγραμμα «χτίζοντας υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα», που οργάνωσαν από κοινού το Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά της Βίας και το Χαμόγελο του Παιδιού.

«Δώσαμε βήμα στα παιδιά και τα μηνύματα που πήραμε είναι πολύ σημαντικά, γιατί το να χτίζεις υγιείς σχέσεις δεν γίνεται με το να το επιβάλλει η μια γενιά στη νεότερη και γιατί αφορά στα παιδιά που ξεκινάνε τη ζωή τους και τις σχέσεις τους τώρα», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος. Το αποτέλεσμα του προγράμματος, εξίσου σημαντικό: «Τα παιδιά καταλήγουν στο να μπορέσουν να καταλάβουν το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν κάποιες αρχές και να σεβαστούν ο ένας στον άλλον», είπε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος δεν έκρυβε τη χαρά του για την έκβαση του όλου εγχειρήματος: «Αισθάνθηκα πάρα πολύ όμορφα για τη δουλειά που έγινε από όλα τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, αλλά και από τα σπίτια του Χαμόγελου του Παιδιού, γιατί είναι παιδιά που έχουν βιώσει τη βία, που έχουν βιώσει την ακαταστασία μέσα στην οικογένεια, και άρα αυτό που έβγαλαν αυτά τα παιδιά έχει πολύ μεγάλη αξία, γιατί είναι παιδιά που έχουν γαλουχηθεί και έχουν ωριμάσει πολύ πιο γρήγορα».

Σημαντικό μερίδιο επίσης, στην επιτυχία του προγράμματος, κατέχουν οι εκπαιδευτικοί που το οργάνωσαν και το συντόνισαν. «Το ότι δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να δουν τους εκπαιδευτικούς ως δικούς τους ανθρώπους και το σχολείο ως έναν δικό τους χώρο έκφρασης και το ότι έκαναν από κοινού δουλειά, μαθητές και εκπαιδευτικοί, αυτό είναι ένα επιπλέον κέρδος», επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος.

Οι έφηβοι, μέσα από το πρόγραμμα, μελέτησαν το πώς μπορούν να δημιουργούν υγιείς και ισότιμες σχέσεις, με βάση τον σεβασμό και απαλλαγμένες από κάθε μορφής βία, αλλά και το τι μπορούν να κάνουν για να αντισταθούν στη βία, σε όποια μορφή και αν τη συναντούν στη ζωή τους. Έτσι, έφτιαξαν έργα με αντίστοιχα μηνύματα: αφίσες, ζωγραφιές, κολάζ, αλλά και βίντεο, δημιουργώντας την δίκη τους καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά της βίας και των διακρίσεων. Μάλιστα, βραβεύθηκαν οι τέσσερις καλύτερες καμπάνιες, από κοινό και... ειδικούς.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έτυχε προσοχής από το κοινό η καμπάνια. Μάλιστα, έγινε και ψηφοφορία για τις καλύτερες καμπάνιες, αν και με δυσκολία μπορεί κανείς να βγάλει μια δουλειά από αυτές καλύτερη από την άλλη», σχολίασε ο κ. Γιαννόπουλος. Για την ιστορία, το πρώτο βραβείο έλαβε το γυμνάσιο Κρυονερίου Κορινθίας, το δεύτερο το 1ο γυμνάσιο Αγίου Νικολαου Κρήτης και το τρίτο, το σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού Καρέας. Το βραβείο κοινού, απονεμήθηκε στο 5ο γυμνάσιο Ξάνθης. Όλα τα έργα, είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://goo.gl/DIjt1E.

Για τα παιδιά που συμμετείχαν, η εμπειρία ήταν χρήσιμη, κατατοπιστική, αλλά και διασκεδαστική. Τα έργα τους, φτιαγμένα με μεράκι, χιούμορ, αλλά και ωριμότητα. «Είναι σημαντικό να αντικατασταθεί η βία από το διάλογο», είπε η Κωνσταντίνα, μιλώντας για τα «μαθήματα» του προγράμματος, ενώ η Μαρία, αναλογιζόμενη τη δίκη της εμπειρία, τόνισε ότι πλέον της είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα πρέπει να αδιαφορούμε για τα προβλήματα της κοινωνίας, καθώς «ακόμη και αν δεν συμβαίνει κάτι προσωπικά σε εμάς, πρέπει να αισθανόμαστε την ευθύνη να βοηθήσουμε κάθε θύμα βίας».

-----------

Τα οικονομικά οφέλη του δήμου Θεσσαλονίκης από την ανακύκλωση

Το όφελος σε ετήσια βάση ανέρχεται στα 365,691 ευρώ.

Η ανακύκλωση αποδεικνύεται χρυσός για τον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς μόνο το όφελος σε ετήσια βάση ανέρχεται στα 365,691 ευρώ, σαφώς αρκετά αυξημένος από τις προηγούμενες χρονιές. Η ευαισθητοποίηση του κόσμου, αλλά και η καλύτερη οργάνωση από πλευράς δήμου, οδήγησε στον διπλασιασμό των εσόδων από την ανακύκλωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2011 το αντίστοιχο όφελος ανερχόταν σε 144.021 ευρώ.

Η ανακύκλωση στον δήμο Θεσσαλονίκης επεκτείνεται και στον χώρο του γυαλιού, όπου σημαντικό ρόλο παίζουν οι εταιρείες. Μόνο στον νομό Θεσσαλονίκης οι εταιρείες που συμβάλλουν στην ανακύκλωση αγγίζουν τις 627, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα 154 σημεία με ειδικούς κάδους που βρίσκονται στους δρόμους και είναι άμεσα προσβάσιμοι από τον απλό πολίτη. Η συλλεγόμενη ποσότητα γυαλιού παρουσιάζει αυξητική πορεία, αφού από τους 277 τόνους το 2014, πέρυσι πήγε στους 350 τόνους, με αυξητική τάση κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου.

«Τα απορρίμματα, τα τελευταία χρόνια, ακολουθούν πτωτική πορεία, απόρροια της κρίσης και της μείωσης της κατανάλωσης. Αντίθετα, τα ανακυκλώσιμα υλικά έχουν αυξητική πορεία, ως απόρροια της συνείδησης του κόσμου, που θέλει να συμβάλλει υπέρ του περιβάλλοντος», αναφέρει ο επικεφαλής του προγράμματος ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Βολιώτης.

Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια μαζεύτηκαν μόνο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης 1.564 εγκαταλελειμμένα οχήματα, αδειάζοντας, παράλληλα, αντίστοιχες θέσεις παρκαρίσματος. Μόνο πέρυσι δόθηκαν για ανακύκλωση 201 οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης κέρδισε 201 θέσεις παρκαρίσματος που κατείχαν τα εγκαταλελειμμένα. «Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, αλλά, πλέον, προχωράμε με γοργούς ρυθμούς πάνω σε αυτό το κομμάτι. Το ευχάριστο είναι ότι αδειάζουν πολύτιμες θέσεις», τονίζει ο κ. Βολιώτης.

-----------

Εργασίες διαγράμμισης στην Αττική Οδό

Θα εκτελούνται απόγευμα και βράδυ.

Ξεκινούν σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου και θα διαρκέσουν για ένα μήνα οι εργασίες διαγράμμισης στην Αττική Οδό, οι οποίες θα γίνονται κυρίως τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες.

Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να προσέχουν τα μηνύματα στις ηλεκτρονικές πινακίδες.

-----------

Έργα 12 εκατομμυρίων ευρώ για την επάρκεια νερού στα νησιά

Προσκλήσεις για την υποβολή στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020».

Έργα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ για την διασφάλιση της επάρκειας νερού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, θα πραγματοποιηθούν στα νησιά στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Νοτίου Αιγαίου με την χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ήδη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος απηύθυνε δύο προσκλήσεις για την υποβολή στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020», προτάσεων για δράσεις ορθολογικής και αποδοτικής διαχείρισης πόσιμου ύδατος στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι δράσεις των δύο προσκλήσεων αφορούν σε έργα συλλογής, διανομής, επεξεργασίας και διαχείρισης πόσιμου νερού, όπως: κατασκευή νέων και επέκταση υφισταμένων δικτύων ύδρευσης, αντικατάσταση παλαιών δικτύων για την μείωση των απωλειών ύδατος και για την βελτίωση της ποιότητας του νερού, κατασκευή αγωγών μεταφοράς και δεξαμενών αποθήκευσης νερού, κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης και διύλισης για την μετατροπή του θαλασσινού ή του υφάλμυρου νερού σε πόσιμο, ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου διαρροών και παρακολούθησης της ποσότητας και της ποιότητας των υδάτων.

Η πρώτη πρόσκληση που αφορά τα μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, απευθύνεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στους δήμους Άνδρου, Θήρας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Λέρου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Ρόδου, Σύρου - Ερμούπολης και Τήνου και στις δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Θήρας, Καλύμνου, Κω, Μυκόνου, Πάρου, Ρόδου και Σύρου.

Η δεύτερη πρόσκληση που αφορά τα μικρότερα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, απευθύνεται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στους δήμους Αγαθονησίου, Αμοργού, Ανάφης, Αντιπάρου, Αστυπάλαιας, Θήρας (για Θηρασιά), Ίου, Κάσου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Λειψών, Μεγίστης, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων (για Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσα), Καλύμνου (για Ψέριμο και Τέλενδο), Νισύρου, Πάτμου, Σερίφου, Σικίνου, Σίφνου, Σύμης, Τήλου, Φολεγάνδρου και Χάλκης και στις δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Θήρας και Καλύμνου.

Οι δράσεις των παραπάνω προσκλήσεων θα ενταχθούν στον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» και «Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής» αντίστοιχα, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020» και θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

-----------

Εικόνες ντροπής στην Κέρκυρα - Πνίγεται στα σκουπίδια το νησί


Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, η Κέρκυρα. Τόνοι σκουπιδιών πνίγουν το νησί λόγω των καταλήψεων στους ΧΥΤΑ.

Δείτε το βίντεο του ALPHA στο οποίο φαίνεται πως το νησί των Φαιάκων έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή.



-----------

Η κοινωνική γεωγραφία της Αθήνας σε ένα site

Κοινωνικός Άτλαντας στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Ο πρώτος διαδικτυακός Κοινωνικός 'Ατλαντας είναι πραγματικότητα και δημιουργήθηκε για την Αθήνα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ποια είναι η σχέση των νέων με την πολιτική και πώς διαμορφώνεται η εκλογική τους συμπεριφορά; Τι ρόλο έπαιξε στο παρελθόν η πολυκατοικία της αντιπαροχής; Πώς γίνεται η παραγωγή και πώς λειτουργεί η κυκλοφορία των τροφίμων; Τι σημαίνει αστική γεωργία και ποια είναι τα κτιριακά αποθέματα του αθηναϊκού κέντρου; Πώς κατανέμονται γεωγραφικά τα κοινωνικά στρώματα της Αθήνας και ποιος είναι ο διεθνής οικονομικός της ρόλος; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα στα οποία δίνει εμπεριστατωμένες απαντήσεις ο Άτλαντας (athenssocialatlas.gr).

«Ο Κοινωνικός 'Ατλαντας της Αθήνας είναι ένας διαδικτυακός τόπος με κείμενα και εποπτικό υλικό για τις κοινωνικές δομές της πρωτεύουσας βασισμένος σε παλαιότερες και νεότερες έρευνες. Δεν παρέχει μόνο πληροφορίες, αλλά και ολοκληρωμένες απόψεις, είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακός και έχει τη δυνατότητα συνεχούς εμπλουτισμού και επικαιροποίησης» παρατήρησε, κατά την παρουσίαση του έργου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο Θωμάς Μαλούτας, καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας και επιμελητής του 'Ατλαντα.

«Το έργο παρουσιάζεται στα ελληνικά και στα αγγλικά (σύντομα θα υπάρξει και γαλλική μετάφραση), αποτελείται από 61 κεφάλαια (ετοιμάζονται άλλα δεκαπέντε) και έχουν συμβάλει στη σύνταξή του 74 συνεργάτες. Σημειώνει ήδη μεγάλη επισκεψιμότητα (το 20% προέρχεται από το εξωτερικό) και αποτελεί μια εγκυκλοπαίδεια ή ένα λεξικό για την Αθήνα, οφείλοντας πολλά στον ηλεκτρονικό σχεδιαστή του, που είναι ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

Τον κεντρικό ρόλο για τη δημιουργία του Κοινωνικού 'Ατλαντα έπαιξε το Ίδρυμα Ωνάση, με τη συνεργασία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, η οποία έχει αναλάβει και τη μετάφραση στα γαλλικά. Ο Κοινωνικός 'Ατλαντας είναι χρήσιμος για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για όσους αναζητούν τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Απευθύνεται επίσης σε επισκέπτες και ξένους και μπορεί εκ παραλλήλου να λειτουργήσει ως βάση για τη χάραξη πολιτικής».

Ο Κοινωνικός 'Ατλαντας προβλέπει διαδικασία αξιολόγησης και υποβολής αιτημάτων για νέα λήμματα, σημείωσε ο Σταύρος Σπυρέλλης, γεωγράφος στο Πανεπιστήμιο Paris-7 Diderot και επιμελητής του 'Ατλαντα.

«Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να εξασφαλιστούν η κριτική και η πολυμέρεια των απόψεων. Η δομή την οποία ακολουθεί το έργο είναι από τον δρόμο προς τη γειτονιά, τον δήμο, τη μητρόπολη και την περιφέρεια και τανάπαλιν. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η συνεχής διάδραση ενώ σημαντική είναι η δυνατότητα για φόρτωση μεγάλου αριθμού αρχείων» είπε.

Στις προσπάθειες που προηγήθηκαν του Κοινωνικού 'Ατλαντα αναφέρθηκε ο Michel Sivignon, επίτιμος καθηγητής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre και τέως διευθυντής Ερευνών του ΕΚΚΕ: στον 'Ατλαντα του Kayser (1964), στις Πόλεις του Θ. Μαλούτα (2000-2002) και στον δικό του 'Ατλαντα της Ελλάδας (2003). Ο ομιλητής επισήμανε την ελλιπή παρουσία της επιστήμης της κοινωνικής γεωγραφίας στην Ελλάδα και τη σημασία που αποκτά σε αυτό το πλαίσιο η δημιουργία του Κοινωνικού 'Ατλαντα της Αθήνας.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για τους άτλαντες και την εκλογική γεωγραφία του Δήμου Αθηναίων.

«Η σημασία της γεωγραφικής ανάλυσης για τις εκλογές είναι πολύ μεγάλη διότι προσφέρει το υπόβαθρο για κάθε είδους δειγματοληψία. Η τηλεφωνική έρευνα έχει το προσόν της διασποράς, αλλά δεν μας επιτρέπει να μάθουμε το παραμικρό για το γεωγραφικό περιβάλλον, για τη «χωρικότητα» ου ερωτώμενου. Το ίδιο συμβαίνει και με τις διαδικτυακές έρευνες, που επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα και παρουσιάζουν τον κίνδυνο του εθισμού για τους ερωτώμενους, που ξέρουν ότι θα ξαναρωτηθούν» είπε.

Την εκδήλωση για την παρουσίαση του Κοινωνικού 'Ατλαντα της Αθήνας προλόγισαν οι Έφη Τσιότσιου, γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, Μάρα Νικολαΐδη, καθηγήτρια και πρύτανις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, και Alexandre Farnoux, διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Συντόνισε ο Νίκος Σουλιώτης, κοινωνιολόγος και ερευνητής του ΕΚΚΕ.

-----------

Δ. Τσίκκης: «Δεν έχει πρόβλημα το νερό στην Ιαλυσό»


Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δ. Τσίκκης με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» για την ποιότητα του νερού στην ευρύτερη περιοχή της Ιαλυσού, διαψεύδοντας ανώνυμες καταγγελίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω διαδικτύου, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τις ανώνυμες καταγγελίες, το νερό της Ιαλυσού φέρεται να παρουσιάζει έντονη δυσοσμία και περίεργη γεύση ενώ σε αυτό φέρεται να εντοπίστηκαν ξένα σωματίδια.
Ο κ. Τσίκκης διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες διαβεβαιώνοντας ότι όλες οι χημικές αναλύσεις που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι καθαρές. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, μόλις ενημερώθηκε για τις καταγγελίες έδωσε εντολή να γίνουν εκ νέου χημικές αναλύσεις για να διαπιστωθεί αν από τις 10 Ιουνίου, που έγιναν οι τελευταίες αναλύσεις, μέχρι και σήμερα, έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, το πιο πιθανό σενάριο είναι έπειτα από τις εργασίες αποκατάστασης σε κάποια βλάβη, από τις πολλές που σημειώθηκαν στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, ενδεχομένως να έμειναν μερικά υπολείμματα στον αγωγό και να εμφανίστηκαν ξένα σωματίδια στο νερό, όμως αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε φορά που γίνονται εργασίες αποκατάστασης σε αγωγούς ύδρευσης. Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Τσίκκης, η Ιαλυσός υδροδοτείται πλέον από το Φράγμα Γαδουρά, με εξαιρετικής ποιότητας νερό, η σύσταση του οποίου είναι διαφορετική και ίσως υπάρχει μια ανεπαίσθητη διαφορά στην γεύση, σε σχέση με αυτό που έφτανε στις βρύσες μέχρι πρότινος.
«Προκαλώ όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, τρομοκρατώντας τους καταναλωτές για δήθεν μη πόσιμο νερό στην Ιαλυσό, να με μηνύσουν για να πάω αυτόφωρο. Η ΔΕΥΑΡ δεν δέχεται τέτοιου είδους ανώνυμες καταγγελίες που σπέρνουν τον πανικό. Αν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα, πρώτη η ΔΕΥΑΡ θα ενημέρωνε τον κόσμο για να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Η παρακολούθηση του νερού είναι συστηματική, όχι μόνο στην Ιαλυσό αλλά σε όλο το νησί. Εξαιτίας ολων αυτών των ανυπόστατων καταγγελιών, που ανησύχησαν αδίκως τους πολίτες, έδωσα εντολή να επαναληφθούν οι χημικές αναλύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ιαλυσού και της Ιξιάς, ώστε να εξαλειφθεί και η παραμικρή υποψία για την ποιότητα του νερού» σημείωσε ο κ. Τσίκκης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.dimokratiki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυμνή selfie της Αnastacia μετά τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού


Σχεδόν τρία χρόνια μετά την μαστεκτομή στην οποία υπεβλήθη, η Anastacia ανέβασε μια φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, στην οποία ποζάρει γυμνή, χωρίς ίχνος μακιγιάζ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2003, η τραγουδίστρια είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και το 2013 υπεβλήθη σε διπλή μαστεκτομή, βγαίνοντας νικήτρια στη μάχη με την επάρατη νόσο.

Δείτε εδώ τη φωτογραφία:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γέμισαν με φωλιές χελωνών οι παραλίες στη Ζάκυνθο


Η παραγωγικότερη χρονιά για την καρέτα καρέτα η φετινή.

Ως την παραγωγικότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας κατατάσσει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, τη φετινή, καθώς είναι ιδιαίτερα υψηλός ο αριθμός των φωλιών της χελώνας των καρέτα καρέτα.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερες από 500 φωλιές σε όλες τις παραλίες φωλεοποίησης στην περιοχή του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει το επιστημονικό προσωπικό του φορέα σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. «ΑΡΧΕΛΛΩΝ».

Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι, αν και βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, ο μέχρι σήμερα αριθμός φωλιών αλλά και ο αριθμός των χελωνών στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Λαγανά, κατατάσσει τη φετινή αναπαραγωγική περίοδο 2016, ως την παραγωγικότερη της τελευταίας δεκαετίας.

«Το γεγονός αυτό, εκτός από τα ευχάριστα συναισθήματα που προκαλεί σε όλους μας για την επιβίωση του προστατευόμενου είδους της θαλάσσιας χελώνας των καρέτα καρέτα, δημιουργεί παράλληλα και την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στις δραστηριότητες τόσο των επισκεπτών στις παραλίες ωοτοκίας και στο θαλάσσιο χώρο του Ε.Θ.Π.Ζ., όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, ενώ ακόμα επισημαίνει, ότι, «είναι γεγονός ότι η ύπαρξη σημαντικότατων παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, σε συνδυασμό με την προστασία των θαλάσσιων βιοτόπων, στην περιοχή του θαλάσσιου πάρκου, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα καταγεγραμμένο επιστημονικό δεδομένο που έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διεθνή αναγνώριση (παγκόσμιο σήμα κατατεθέν) της Ζακύνθου ως "το νησί της θαλάσσιας χελώνας" που, όχι μόνο δεν δυσχεραίνει, αλλά τουναντίον ευνοεί την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Είναι προφανές ότι για την διατήρηση και την ακόμη περαιτέρω ενίσχυση της κατάστασης αυτής, θα πρέπει να πράξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τα αυτονόητα, δηλαδή την τήρηση απλών κανόνων και μέτρων διαχείρισης που επιβάλλονται στους χώρους αυτούς, προς όφελος τόσο του ανθρώπου όσο και του φυσικού περιβάλλοντος».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Οδύσσεια ενός επιχειρηματία στις δικαστικές αίθουσες


Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια ψάχνει το δίκιο του επιχειρηματίας για υπόθεση εισαγωγής ειδών από κάνναβη.

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία επιχειρηματία ο οποίος επί 17 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται στα δικαστήρια για υπόθεση που αφορά στην εισαγωγή και πώληση ειδών που κατασκευάστηκαν από κάνναβη που διοχετεύτηκαν στην αγορά στα κατάστημα «Κannabishop» και «Κannabis Gallery». Η …περιπέτεια ξεκίνησε το 1997 όταν οι αρχές θεώρησαν πως τα συγκεκριμένα προϊόντα διαφήμιζαν την χρήση ναρκωτικών και ο επιχειρηματίας βρέθηκε κατηγορούμενος όπως και άλλοι συνάδελφοι του. Μετά από πολύχρονη δικαστική διαδρομή αλλά και συλλήψεις, ποινικές διώξεις, κατασχέσεις, καταστροφές εμπορευμάτων αλλά και απαλλαγές από τα ποινικά δικαστήρια, τα Διοικητικά Δικαστήρια δικαίωσαν τον επιχειρηματία επιδικάζοντας του χρηματική αποζημίωση ύψους 260.000 ευρώ για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από ενέργειες προσώπων του δημοσίου τομέα. Ωστόσο, το Δημόσιο άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης και η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ , το οποίο με απόφαση τους ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο Διοικητικό Εφετείο.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι ήταν μη νόμιμη η απόφαση της διυπουργικής σύσκεψης που άνοιξε τον ασκό του αιόλου , καθώς «ελήφθη κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου περί ναρκωτικών, όπως και τα σήματα του τμήματος ναρκωτικών του υπουργείου Δημοσίας Τάξης για κατασχέσεις των επίμαχων προϊόντων και συλλήψεις επιχειρηματικών».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, όμως (1330/2016) απόφασή του αποφάνθηκαν πως η επίμαχη απόφαση είναι πλημμελώς αιτιολογημένη, γιατί δεν εξετάστηκε εάν η ζημία προκλήθηκε από «πρόδηλο σφάλμα» δικαστών ή εισαγγελέων, όταν μάλιστα οι συλλήψεις και οι κατασχέσεις προϊόντων έγιναν από αστυνομικούς, αλλά κατόπιν εισαγγελικών εντολών. Μάλιστα, στην απόφαση τους επικαλούνται παλαιότερη κρίση της Ολομέλειας με την οποία δεν απέκλεισε την ύπαρξη ευθύνης του εισαγγελικού λειτουργού που έδωσε τη σχετική παραγγελία στα αστυνομικά όργανα.

Έτσι, η υπόθεση επιστρέφει στο Εφετείο προκειμένου να διευκρινιστεί σε ποιους φορείς του Δημοσίου εντοπίζονται οι ευθύνες για την ζημία που υπέστησαν οι επιχειρηματίες. Στην πράξη αυτό σημαίνει, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, πως θα χρειαστούν ακόμη 4 χρόνια για να πάρει στα χέρια του ο επιχειρηματίας την νέα απόφαση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινάει την 1η Ιουλίου το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων του ΟΑΣΘ


Θα κυκλοφορούν καθημερινά 418 λεωφορεία έναντι των 523 που κυκλοφορούσαν κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Ξεκινάει από την Παρασκευή 1η Ιουλίου η εφαρμογή του θερινού προγράμματος δρομολογίων του ΟΑΣΘ, σύμφωνα με το οποίο θα κυκλοφορούν καθημερινά 418 λεωφορεία έναντι των 523 που κυκλοφορούσαν κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΘ, τα λεωφορεία θα μειωθούν μόνο κατά 20% παρά την κατά 30% τουλάχιστον μείωση της επιβατικής κίνησης λόγω των θερινών διακοπών.

Για το θερινό πρόγραμμα δρομολογίων, το οποίο θα ισχύσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου, οι επιβάτες μπορούν να ενημερώνονται από το Πληροφοριακό Κέντρο του Ο.Α.Σ.Θ. στους αριθμούς 11085 και 2310 981 100, από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: www. oasth.gr (μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή) και m.οasth.gr (μέσω κινητού τηλεφώνου).

Όλα τα κυκλοφορούντα λεωφορεία του Οργανισμού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διαθέτουν σύστημα κλιματισμού.

Από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου θα λειτουργήσουν οι δύο λεωφορειακές γραμμές –εξπρές προς τις παραλίες της Επανομής και της Μηχανιώνας, οι οποίες θα έχουν την αφετηρία επί της οδού Μοναστηρίου 61.

Για να εξυπηρετηθεί η αυξανόμενη επιβατική κίνηση από και προς το αεροδρόμιο ο ΟΑΣΘ αυξάνει, την ίδια περίοδο, τον αριθμό των προγραμματισμένων δρομολογίων της γραμμής 78 από 32 σε 56 ημερησίως.

Επίσης, πυκνώνουν τα δρομολόγια της γραμμής ΕΞΠΡΕΣ Νο45 «ΚΤΕΛ Μακεδονία – ΚΤΕΛ Χαλκιδικής».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένοχοι οι 25 για την υπόθεση πλαστών διπλωμάτων


Την ενοχή, όπως ορίζει το κατηγορητήριο για τους 25 από τους 30 κατηγορούμενους στην υπόθεση πλαστών διπλωμάτων οδήγησης, αποφάσισε το Δικαστήριο κάνοντας αποδεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, όπου συνεχίζεται η πολύκροτη υπόθεση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.

Παράλληλα, το Δικαστήριο έκανε αποδεκτή και την πρόταση του Εισαγγελέα για την αθώωση 4 υπαλλήλων της διεύθυνσης συγκοινωνιών, ενώ πρότεινε την αθώωση και ενός εκπαιδευτή, σχολής οδηγών του Ηρακλείου.

Σε ότι αφορά στις ποινές που επιβλήθηκαν:

Σε δύο υπαλλήλους επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 4,5 ετών με τριετή αναστολή.

Σε άλλους δύο υπαλλήλους επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 3,5 ετών με τριετή αναστολή.

Σε τρείς εκπαιδευτές επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με τριετή αναστολ.

Σε έναν εκπαιδευτή επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 24 μηνών με τριετή αναστολή.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, υποψήφιοι οδηγοί, καταδικάστηκαν σε ποινές ολιγόμηνης φυλάκισης με αναστολή.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν 30 άτομα, εκ των οποίων 8 υπάλληλοι της Δ/νσης συγκοινωνιών της Περιφέρειας Κρήτης, 5 ιδιοκτήτες και εκπαιδευτές Σχολών οδηγών του Ηρακλείου, 15 υποψήφιοι οδηγοί, ένας, ο οποίος κατηγορείται ότι έδινε εξετάσεις για λογαριασμό των υποψηφίων και ένα ακόμα άτομο, το οποίο φέρεται να έπαιζε τον ρόλο του μεσολαβητή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο από τον Φεβρουάριο του 2011 μέχρι και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο μεσολαβητής έφερνε σε επικοινωνία τους υποψηφίους οδηγούς με τα υπόλοιπα μέλη της παρέας και στην συνέχεια άλλο άτομο έδινε εξετάσεις έναντι αμοιβής που κυμαινόταν από 500 έως κ 2.500 ευρώ.


Πηγή: http://flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επισκευάστηκε το μαύρο κουτί του μοιραίου Airbus της EgyptAir


Διαβεβαιώσεις ότι «οι παράμετροι της πτήσης έχουν διασωθεί».

Επισκευάστηκε το μαύρο κουτί που περιέχει τα στοιχεία με τις παραμέτρους της πτήσης MS804 του Airbus της αιγυπτιακής εταιρείας EgyptAir που κατέπεσε στη Μεσόγειο στις 19 Μαΐου, ανακοίνωσε η αρμόδια αιγυπτιακή επιτροπή έρευνας.

Το μαύρο αυτό κουτί «επισκευάστηκε χθες με επιτυχία στα εργαστήρια του γραφείου ερευνών της Γαλλίας για δυστυχήματα», διευκρινίζει η αιγυπτιακή επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

«Οι έλεγχοι που έγιναν» μετά την επισκευή επέτρεψαν να βεβαιωθούμε ότι «οι παράμετροι της πτήσης έχουν διασωθεί» στο μαύρο κουτί, σύμφωνα με την αιγυπτιακή επιτροπή έρευνας, η οποία προσθέτει ότι «η επισκευή του δεύτερου μαύρου κουτιού του αεροπλάνου θα αρχίσει» σήμερα, Τρίτη. Αυτό περιέχει την ηχογράφηση των συνομιλιών από το πιλοτήριο.

Λίγο νωρίτερα χθες το γαλλικό Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) είχε ανακοινώσει ότι έλαβε τις κάρτες μνήμης των δύο μαύρων κουτιών του Airbus προκειμένου να επιδιορθωθούν και να καταστεί δυνατή η ανάκτηση των δεδομένων τους.

Το μοιραίο Airbus Α320 που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο κατέπεσε στις 19 Μαΐου ανοιχτά των αιγυπτιακών αρχών μετά την αιφνίδια εξαφάνισή του από τα ραντάρ για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους. Και οι 66 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι 40 ήταν Αιγύπτιοι και οι 15 Γάλλοι.

Τα δύο μαύρα κουτιά τα οποία θεωρούνται σημαντικά για να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου βρέθηκαν στα μέσα αυτού του μήνα. Ωστόσο οι κάρτες μνήμης τους χρειάζονταν επιδιόρθωση για να καταστεί δυνατή η ανάκτηση των δεδομένων τους και γι’ αυτό εστάλησαν στη Γαλλία για να επισκευαστούν.

-----------

Έρευνα για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» για τη συντριβή του Airbus της EgyptAir

Ξεκινάει έλεγχος από τις γαλλικές εισαγγελικές αρχές για τη συντριβή της πτήσης MS804.

Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές διέταξαν σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας για τη συντριβή της πτήσης MS804 της αιγυπτιακής εταιρείας EgytpAir που κατέπεσε στη Μεσόγειο τον περασμένο μήνα.

«Ο εισαγγελέας του Παρισιού ξεκίνησε σήμερα έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας» αναφορικά με τη συντριβή του Airbus A320 σημειώνουν οι γαλλικές αρχές σε γραπτό μήνυμα που απέστειλαν στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Στο ερώτημα αν ο εισαγγελέας ερευνά το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, ένας αξιωματούχος απάντησε λακωνικά «όχι».

Τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα. Νωρίτερα σήμερα, οι μνήμες των «μαύρων κουτιών» του αεροσκάφους, που είχαν υποστεί φθορές από τη συντριβή, στάλθηκαν αεροπορικώς στη Γαλλία προκειμένου να επιδιορθωθούν και να καταστεί δυνατή η ανάκτηση των δεδομένων τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βερναρδάκης: Εξίσωση των υπαλλήλων αορίστου χρόνου με τους μόνιμους


«Επιδιώκουμε να υπάρχει μία σχέση εργασίας για το μόνιμο προσωπικό στις δημόσιες υπηρεσίες».

Την εξίσωση της εργασιακής σχέσης των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, με το καθεστώς που διέπει τους μόνιμους, προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε: «επιδιώκουμε να υπάρχει μία σχέση εργασίας για το μόνιμο προσωπικό στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συνταγματική αναθεώρηση. Απαιτείται αλλαγή του άρθρου 103 του Συντάγματος και η κυβέρνηση είναι θετική προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ουσιαστικά προτείνουμε δύο σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο: Μία για το μόνιμο προσωπικό όπου θα ενταχθούν και οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και μία εργασιακή σχέση για το εποχικό προσωπικό».

Αναφορικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για την κινητικότητα, ο ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφερε ότι οι αποσπάσεις θα περιοριστούν για εξαιρετικά σημαντικούς λόγους και θα ισχύουν μόνο για 1 + 1 χρόνια. «Βασικό εργαλείο της ‘κινητικότητας’ θα είναι οι μετατάξεις σε κενές θέσεις. Στο νέο πλαίσιο θα ενταχθεί όλο το μόνιμο διοικητικό των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών και θα εξαιρεθούν μόνο οι εκπαιδευτικοί και οι ένστολοι», επισήμανε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεψύχησε ο άτυχος οικοδόμος που τραυματίστηκε στο Κουμ Καπί Χανίων


Έδωσε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή αλλά δεν τα κατάφερε. Δυστυχώς, ο άτυχος 60χρονος οικοδόμος ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι την περασμένη Πέμπτη την ώρα που εργαζόταν, κατέληξε, βυθίζοντας στο πένθος συγγενείς και φίλους.

Ο 60χρονος οικοδόμος εκτελούσε εργασίες στο Κουμ Καπί, προσπαθώντας να απομακρύνει σιδερένια κατασκευή από τέντα σε κλειστό κατάστημα επί της ακτής Μιαούλη, όταν έχασε την ισορροπία του και έπεσε από τη σκαλωσιά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι.

Ο άτυχος οικοδόμος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Χανίων, όπου άφησε την τελευταία του πνοή μετά από 6 μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, Νίκος Παπαντωνάκης, γνωρίζοντας για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του οικοδόμου, είχε ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει την παροχή οικονομικής στήριξης στην οικογένεια του οικοδόμου.


Πηγή: http://flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνες από το σημείο που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση το καναντέρ - "Είχαμε Άγιο" δήλωσε ο κυβερνήτης


Οι δύο πιλότοι του καναντέρ, που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στα Δερβενοχώρια, σώθηκαν σαν από θαύμα. Η πτώση όμως έφερε στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά στην παλαιότητα και την κατάσταση των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα λίγα λεπτά μετά την πτώση σοκάρουν.

Δείτε το βίντεο του STAR



--------------

"Είχαμε Άγιο" δήλωσε ο κυβερνήτης του καναντέρ που τυλίχθηκε στις φλόγες


«Είχαμε Άγιο» δήλωσε ο κυβερνήτης του πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου CL 215, το οποίο μετά την αναγκαστική προσγείωση όπου πραγματοποίησαν οι χειριστές του στα Δερβενοχώρια, τυλίχθηκε στις φλόγες.

«Ήταν και θέμα Αγίων εκείνη την ημέρα που μας βοήθησαν που πήγαν όλα καλά» δήλωσε ο κυβερνήτης και πρόσθεσε «ήταν και η εκπαίδευση που μας είχε παρασχεθεί και μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε».

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1




Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Microsoft αποζημίωσε με 10.000 δολάρια μια γυναίκα λόγω των Windows 10


Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την αναβάθμιση.

Ο τεχνολογικός γίγαντας, Microsoft, αναγκάστηκε να καταβάλει 10.000 δολάρια σε μια γυναίκα όταν έγινε προσπάθεια να εγκατασταθούν αυτόματα τα Windows 10 στον υπολογιστή της με Windows 7.

Η Teri Goldstein ισχυρίζεται ότι όταν έγινε προσπάθεια να εγκατασταθούν τα Windows 10 στον υπολογιστή της χωρίς την άδειά της και πως η αναβάθμιση απέτυχε, σύμφωνα με το The Seattle Times.

Η γυναίκα που είναι ιδιοκτήτρια ενός ταξιδιωτικού γραφείου στο Sausalito στην Καλιφόρνια, αναφέρει επίσης ότι η αποτυχημένη αναβάθμιση δημιούργησε πρόβλημα στον υπολογιστή της και στη δουλειά της για μέρες. Όταν προσπάθησε ανεπιτυχώς να διορθώσει το πρόβλημα με την ομάδα υποστήριξης της Microsoft, μήνυσε την εταιρεία για διαφυγόντα κέρδη και για το κόστος αγοράς ενός νέου υπολογιστή.

Όπως φαίνεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής Mirror, για να αποφύγει η εταιρεία περισσότερες νομικές δαπάνες, αποζημίωσε την Goldstein με το ποσό των 10.000 δολαρίων. Θεωρείται, μάλιστα, ότι η έκβαση της υπόθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει κι άλλους δυσαρεστημένους χρήστες της Microsoft να ζητήσουν αποζημίωση από την εταιρεία.

Το λανσάρισμα των Windows 10 ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 και ήρθε με καλές κριτικές, αλλά η Microsoft από τότε έχει αντιμετωπίσει ένα κύμα επικρίσεων κατά της επιθετικής εκστρατείας της εταιρείας να κάνει τους χρήστες να εγκαταστήσουν το νέο λειτουργικό της σύστημα. Τα Windows 10 προσφέρονταςι ως δωρεάν αναβάθμιση στους χρήστες με Windows 7 κι άνω, μέχρι τις 29 του Ιουλίου.

Πολλοί χρήστες της Microsoft υποστηρίζουν ότι το λογισμικό έχει αρχίσει να εγκαθίσταται χωρίς την άδειά τους. Επιπλέον, ορισμένα παλιότερα συστήματα δεν λειτουργούν σωστά με το νέο λογισμικό, ενώ οι ενημερώσεις τα κάνουν να τρέχουν πιο αργά και να είναι πιο επιρρεπή σε «κρασαρίσματα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Karting στην Ελλάδα


Ο Davide Fore θα βρεθεί στην Καλαμάτα από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και το πρωί της Κυριακής 3 Ιουλίου
.

Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξε η Gold Kart Hellas στους φίλους του ελληνικού Karting ενόψει του 3ου γύρου του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί στις 2-3 Ιουλίου, στην πίστα καρτ «San Nicolas» της Καλαμάτας. Ο λόγος είναι η παρουσία στη χώρα μας, του παγκόσμιας φήμης Ιταλού οδηγού Davide Fore, ο οποίος θα βρεθεί στην Καλαμάτα από την Τετάρτη 29 Ιουνίου, έως και το πρωί της Κυριακής 3 Ιουλίου.

Ο 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Karting στην Ελλάδα

Ο Davide Fore, που έχει στεφθεί 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής είναι πλέον εργοστασιακός οδηγός της Gold Kart και θα επισκεφθεί την Ελλάδα, ως επίσημος προσκεκλημένος της φίρμας. Ο κορυφαίος Ιταλός αθλητής karting, προφανώς δε θα συμμετάσχει στον 3ο γύρο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Karting, ωστόσο η παρουσία του και μόνο στην πίστα, θα δώσει μια διαφορετική αίγλη στον αγώνα.

Η ταυτότητα του Πρωταθλητή

Ο Davide Fore (Ντάβιντε Φορέ) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1974 στη Μπρέσια της Ιταλίας όπου και κατοικεί. Έκανε το ντεμπούτο του στα καρτ το 1982, σε ηλικία μόλις 8 ετών και μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία στο χώρο. Έχει κατακτήσει 5 Παγκόσμιους τίτλους (1998, 2000, 2004, 2006) με το 2006 να είναι η κορυφαία του χρονιά, αφού στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής σε δύο διαφορετικές και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές Κατηγορίες, την Formula A (100cc) και την Super ICC (125cc με κιβώτιο ταχυτήτων). Οι διεθνείς του διακρίσεις ξεκίνησαν με την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ευρώπης το 1994, επίτευγμα που επανέλαβε το 1998.

Ο ήρεμος αλλά παράλληλα επικοινωνιακός του χαρακτήρας, σε συνδυασμό πάντα με τις επιτυχίες του εντός πίστας, τον έχουν καταστήσει σε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές οδηγών καρτ ανά την Ευρώπη, τόσο μεταξύ των θεατών όσο και ανάμεσα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Ως γέννημα-θρέμμα της Μπρέσια, κοσμεί πολύ συχνά τις αθλητικές σελίδες της τοπικής εφημερίδας, ως ένας από τους πιο σημαντικούς αθλητές που κατάγονται από την περιοχή. Η φετινή του επίσκεψη στην Ελλάδα δε θα είναι η πρώτη, αφού είχε βρεθεί ξανά στη χώρα μας το 2012, με αφορμή τη διεξαγωγή του P.I.C.K., στην Πάτρα.

Fore_Poster


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την πρωτιά για τον ισχυρότερο υπερ-υπολογιστή θέλει η IBM


Προς το παρόν στην κορυφή βρίσκεται ο Sunway TaihuLight της Κίνας.

Την πρωτιά από την Κίνα για τον ισχυρότερο υπερ-υπολογιστή του κόσμου επιδιώκει να κλέψει η IBM, αφού όπως ανακοίνωσε σκοπεύει να αναπτύξει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια ένα μηχάνημα με επεξεργαστική ισχύ 200 petaflop!

Η Κίνα κατέκτησε πρόσφατα την πρωτιά για τον ισχυρότερο υπερ-υπολογιστή με το μηχάνημα Sunway TaihuLight των 93 petaflop, στον κατάλογο Top500 με τους πιο αξιόλογους υπερ-υπολογιστές του κόσμου.

Το μηχάνημα της IBM θα φέρει την ονομασία IBM Summit και θα είναι ακόμα ισχυρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, αφού το 2014 η IBM είχε ανακοινώσει ότι στόχος της είναι η ανάπτυξη ενός υπερ-υπολογιστή ισχύος 150 petaflops.

Το σύστημα θα χρησιμοποιεί τους Power9 μικροεπεξεργαστές της IBM σε συνδυασμό με τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών Volta της Nvidia.

Όπως ισχυρίζεται η IBM, ο Summit θα έχει 5 φορές μεγαλύτερη υπολογιστική απόδοση από τον προκάτοχό του, τον Titan, χρησιμοποιώντας ωστόσο πολύ λιγότερους κόμβους. Συγκεκριμένα, ο Titan χρησιμοποιεί 18.688 κόμβους ενώ ο Summit θα χρησιμοποιεί μόλις 3.400. Κάθε κόμβος του επερχόμενου μηχανήματος θα περιέχει πολλαπλούς Power9 και Volta επεξεργαστές και όλα μαζί θα συνδέονται μεταξύ τους με το υψηλής ταχύτητας πρωτόκολλο επικοινωνίας NVLink της Nvidia.

Ο Summit είναι προγραμματισμένο να παραδοθεί στο Εθνικό Εργαστήριο Όουκ Ρίτζ του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ το 2018.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι ζητούν οι ευρωπαίοι μαθητές από τον υπουργό Παιδείας της χώρας τους


Δείτε τις απαντήσεις τους.

«Τι θα ζητούσατε από τον υπουργό Παιδείας της χώρας σας;». Οι απαντήσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα της Ευρώπης. Κι ακριβώς αυτή η διαφορετικότητα, δείγμα των διαφορετικών αναγκών, αποτυπώθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe.

  • «Θα ζητούσα περισσότερο αθλητισμό και να μην υπάρχουν τεστ» λέει ο Fabio από την Αλβανία.
  • «Θέλω λιγότερα μαθήματα» λέει η Mirta από τη Κροατία
  • «Καλύτερα βιβλία και λιγότερα μαθήματα» λέει η Ana Maria από τη Ρουμανία
  • «Καλύτερες συνθήκες, καλύτερη εκπαίδευση δασκάλων, λιγότερα υποχρεωτικά μαθήματα» ζητάει η Jelena από το Μαυροβούνιο.

Οι τέσσερις τους μαζί με 29 ακόμη εφήβους από χώρες της ΕΕ βρίσκονται στην Ελλάδα και στο καλοκαιρινό camp που οργάνωσαν για φέτος το καλοκαίρι οι δυο εκπαιδευτικοί οργανισμοί. Τα παιδιά θα βρίσκονται στην Ελλάδα για 9 ημέρες και τις ημέρες αυτές θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους στα ...γερμανικά. Το camp διοργανώνεται στο πλαίσιο του Δικτύου Pasch, το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που αριθμεί περισσότερα από 1.800 επιλεγμένα σχολεία στον κόσμο στα οποία διδάσκεται εντατικά η γερμανική γλώσσα. Στόχος του δικτύου είναι η διοργάνωση προγραμμάτων και εκδηλώσεων που φέρνουν κοντά μαθητές και μαθήτριες από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα με μέσο επικοινωνίας τη γερμανική γλώσσα.

Έτσι, στην Ελλάδα βρίσκονται μαθητές από τη Ρουμανία, την Κροατία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Τουρκία την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Γερμανία.

Τι ζητούν τα παιδιά από εκείνους που σχεδιάζουν τα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης;


  • «Περισσότερα γερμανικά, να μην υπάρχει βαθμολογία και να έχουν οι μαθητές τη δυνατότητα να επιλέγουν τα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν» (Luka από Μαυροβούνιο).
  • «Θα θέλαμε να είναι η μάθηση όχι θεωρητικά, αλλά πρακτική και βιωματική» (Marijia από Σερβία).
  • «Να βελτιωθεί το σχολικό σύστημα» (Felix από Γερμανία).
  • «Να υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη των γονέων» (Markus από Γερμανία).
  • «Μεγαλύτερη προώθηση και υποστήριξη των ενδιαφερόντων των μαθητών» (Simon από Γερμανία)
  • «Να ασχολούμαστε με κοινωνικά θέματα και θέματα ψυχολογίας» (Leonie από Γερμανία)
  • «Να μπουν στο σχολικό πρόγραμμα μαθήματα ψυχολογίας, να μπορούμε να μαθαίνουμε και να συζητάμε για θέματα όπως η κατάθλιψη και οι ψυχικές διαταραχές» (Johanna από Γερμανία)

Τους έλληνες μαθητές πάλι φαίνεται να απασχολεί πολύ το σύστημα των εξετάσεων, του οποίου ζητούν σχεδόν ομόφωνα την κατάργηση:

  • «Να καταργηθούν οι Πανελλήνιες» (Μαρία)
  • «Να υπάρχει ένα άλλο σύστημα εξετάσεων» (Σωκράτης)
  • «Να καταργηθούν οι πανελλήνιες, οι εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους να μην υπάρχουν τόσα τεστ και τόσο φορτωμένο πρόγραμμα» (Μαριλένα)
  • «Να γίνει καλύτερο το εκπαιδευτικό σύστημα» (Κωνσταντίνος)
  • «Να καταργηθούν οι εξετάσεις» (Νίκος)
  • «Οι εξετάσεις δημιουργούν στα παιδιά πολύ μεγάλο άγχος, τα βιβλία δεν είναι καλά γραμμένα και κατανοητά και δεν μας εξηγούν πολλά πράγματα» (Μαρία)
  • «Να εκσυγχρονιστεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα» (Βιολέτα)
  • «Να χρησιμοποιούνται περισσότερο οι νέες τεχνολογίες» (Πέτρος)

Οι μαθητές από τις 9 αυτές χώρες της Ευρώπης, θα παρακολουθήσουν ένα 9ήμερο πρόγραμμα εξ ολοκλήρου στη γερμανική γλώσσα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν projects στη θεματική του θεάτρου, της μουσικής, της πληροφορικής, πολιτιστικά παιχνίδια, αθλητισμός, εκδρομές. Ακόμη, τα παιδιά θα ακολουθήσουν τα βήματα των δρομέων του κλασικού Μαραθωνίου, θα ανέβουν τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, αλλά θα πάνε και στο Μέγαρο Μουσικής, για ένα μουσικό ταξίδι από τη Youth Undreground Orchestra.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώματα και υποχρεώσεις όταν ταξιδεύουμε με πλοίο




Οι επισημάνσεις του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.
«Όταν ταξιδεύουμε, με πλοίο, πρέπει να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας και να τα διεκδικούμε», τονίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών σε ανακοίνωσή του για τα δικαιώματα των επιβατών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Δικαιώματα επιβατών

Α. Ο μεταφορέας πρέπει να μας παρέχει τη θέση ή την καμπίνα, στο συγκεκριμένο πλοίο και ταξίδι, που αναγράφεται, στο εισιτήριο μας. Σε περίπτωση, που δεν μπορεί να μας τα παράσχει, δικαιούμαστε:
  • Ή να ακυρώσουμε το εισιτήριό μας και να μας επιστραφεί ο ναύλος καθώς και να μας δοθεί αποζημίωση ίση με το διπλάσιο του ναύλου.
  • Ή να ταξιδέψουμε, σε θέση κατώτερη, από αυτήν, που πληρώσαμε, λαμβάνοντας αποζημίωση το διπλάσιο της διαφοράς των δυο ναύλων.
  • Ή να ζητήσουμε να ταξιδέψουμε, σε θέση ανώτερη, από αυτήν, που πληρώσαμε, καταβάλλοντας το μισό της διαφοράς των δυο ναύλων. Εάν, όμως, ο μεταφορέας, μόνος του, μας προσφέρει ανώτερη θέση, τότε, δε δικαιούται να εισπράξει τη διαφορά.
Β. Εάν θελήσουμε να ακυρώσουμε το εισιτήριό μας, δικαιούμαστε, εφόσον επιστρέψουμε το σώμα:
  • Επιστροφή του μισού ναύλου και όλων των κρατήσεων, υπέρ τρίτων και του Φ.Π.Α., αν η ακύρωση γίνει 12 ώρες, πριν τον προγραμματισμένο απόπλου.
  • Επιστροφή του 75% του ναύλου και όλων των κρατήσεων, υπέρ τρίτων και του Φ.Π.Α., αν η ακύρωση γίνει 7 ημέρες, πριν τον προγραμματισμένο απόπλου.
  • Επιστροφή ολόκληρου του ναύλου και όλων των κρατήσεων, υπέρ τρίτων και του Φ.Π.Α., αν η ακύρωση γίνει 14 ημέρες, πριν τον προγραμματισμένο απόπλου. Επίσης, δικαιούμαστε τα ίδια, ανεξάρτητα, από τον χρόνο ακύρωσης, όταν υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας ή υγείας, οι οποίοι αποδεικνύονται, εγγράφως.
  • Να τροποποιήσουμε το εισιτήριό μας, για το ίδιο ή άλλο δρομολόγιο, εφόσον υπάρχουν θέσεις, χωρίς, όμως να δικαιούμαστε επιστροφή τυχόν διαφοράς ναύλων, εφόσον ζητήσουμε την αλλαγή 48 ώρες, πριν τον προγραμματισμένο απόπλου.
Για να ισχύουν τα παραπάνω, πρέπει να ενημερώσουμε, γραπτά, τον εκδότη των εισιτηρίων. Για να επιστρέψουμε ή να αλλάξουμε το εισιτήριό μας, πρέπει να απευθυνθούμε, στον εκδότη ή στο ναυτικό πράκτορα του μεταφορέα ή στον εκπρόσωπο του.

Γ. Τα άτομα, με αναπηρία, άνω του 80%, δικαιούνται έκπτωση 50%, επί του ναύλου. Η ίδια έκπτωση χορηγείται, στο συνοδό του ανάπηρου, εφόσον ο ανάπηρος πάσχει, από συγκεκριμένες αναπηρίες καθώς και στο αναπηρικό όχημα. Οι επιβάτες, με αναπηρία, δικαιούνται την παροχή δωρεάν συνδρομής, στα λιμάνια, στην επιβίβαση και αποβίβαση καθώς και πάνω στο πλοίο.

Δ. Μπορούμε να μεταφέρουμε χειραποσκευές, μέχρι 50 κιλά. Για επιπλέον βάρος, πληρώνουμε επιπλέον ναύλο. Τα άτομα, με μειωμένη κινητικότητα, δεν πληρώνουν, για επιπλέον βάρος, αν αυτό προέρχεται, από τον εξοπλισμό, που διευκολύνει την κίνησή τους.
Ο μεταφορέας ευθύνεται, για τυχόν φθορά, απώλεια των αποσκευών μας, μόνο εάν τις έχουμε παραδώσει, για φύλαξη και έχουμε λάβει την σχετική απόδειξη. Σε περίπτωση, που ο μεταφορέας ζητήσει να τοποθετήσουμε τις αποσκευές μας, σε συγκεκριμένο χώρο, πρέπει να μας δώσει τη σχετική απόδειξη και αναλαμβάνει την ευθύνη, για τυχόν απώλεια, ή καταστροφή. Ο μεταφορέας ευθύνεται, για τη φθορά, ή απώλεια εξοπλισμού ατόμων, με αναπηρία, εφόσον η ζημιά οφείλεται, σε δική του υπαιτιότητα.

Ε. Αν το πλοίο καθυστερήσει να αποπλεύσει, από υπαιτιότητα του μεταφορέα (βλάβη ή ζημιά), μπορούμε:
Αν η καθυστέρηση είναι πάνω από 90 λεπτά:
  • Ή να ακυρώσουμε το εισιτήριό μας και να μας επιστραφεί όλο το αντίτιμο.
  • Ή να μείνουμε, στο πλοίο και να ταξιδέψουμε, είτε με το ίδιο πλοίο ή με άλλο, με έξοδα και μέριμνα του μεταφορέα. Δικαιούμαστε, επίσης, ελαφρά γεύματα και αναψυκτικά.
Εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη από 4 ώρες:
  • Ο μεταφορέας πρέπει να μας παράσχει γεύμα και κατάλυμα, στο πλοίο ή σε ξενοδοχείο, εφόσον είναι αυτό εφικτό και είναι αναγκαία η διανυκτέρευση ή οι διανυκτερεύσεις. Η μεταφορά του επιβάτη, από το λιμάνι, στο ξενοδοχείο και από το ξενοδοχείο, στο λιμάνι, γίνεται, με έξοδα του μεταφορέα. Το κόστος κάθε διανυκτέρευσης ορίζεται, στα 80ευρώ και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων, στις 3, κατ’ ανώτατο όριο.
Δικαιούμαστε χρηματική αποζημίωση 25% επί της τιμής του εισιτηρίου, ή κάποια άλλη παροχή, που θα συμφωνήσουμε, με τον μεταφορέα, εφόσον προωθηθούμε, στον προορισμό μας, με το ίδιο, ή άλλο πλοίο, με μέριμνα και δαπάνη του μεταφορέα και η καθυστέρησή μας είναι:
  • 1 ώρα, για διαδρομή, μέχρι και 4 ώρες
  • 2 ώρες, για διαδρομή, από 4 ώρες, μέχρι και 8 ώρες
  • 3 ώρες, για διαδρομή, από 8 ώρες, μέχρι και 24 ώρες
  • 6 ώρες, για διαδρομή, άνω των 24 ωρών
Αν η καθυστέρηση είναι διπλάσια, από τις 3 παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, δικαιούμαστε αποζημίωση 50% της τιμής του εισιτηρίου.
Το δικαίωμα αποζημίωσης το ασκούμε, στο λιμάνι αναχώρησης, ή άφιξης του πλοίου.
Εάν, 24 ώρες, από την ώρα του προγραμματισμένου απόπλου, δεν προωθηθούμε, στον προορισμό μας, με μέριμνα του μεταφορέα, δικαιούμαστε αποζημίωση το διπλάσιο του ναύλου του επιβάτη και επιστροφή του ναύλου, για το όχημά μας.

ΣΤ. Εάν, κατά τη διάρκεια του πλου, ή σε κάποιο ενδιάμεσο λιμάνι, το πλοίο πάθει βλάβη ή ζημιά, με υπαιτιότητα του μεταφορέα, μπορούμε:
Ή να διακόψουμε το ταξίδι μας και να μας επιστραφεί η διαφορά του εισιτηρίου, για το υπόλοιπο κομμάτι της διαδρομής και για τον επιβάτη και για το όχημα. Ή να συνεχίσουμε το ταξίδι μας: Σε αυτή την περίπτωση, δικαιούμαστε αποζημίωση 25%, επί της τιμής του εισιτηρίου, ή κάποια άλλη παροχή της τιμή του εισιτηρίου, ή κάποια άλλη παροχή, όταν φτάσουμε, στον προορισμό μας, με καθυστέρηση:
  • 1 ώρα, για διαδρομή, μέχρι και 4 ώρες
  • 2 ώρες, για διαδρομή, από 4 ώρες, μέχρι 8 ώρες
  • 3 ώρες, για τη διαδρομή, από 8 ώρες, μέχρι 24 ώρες
  • 6 ώρες, για τη διαδρομή, πάνω από 24 ώρες
Δικαιούμαστε αποζημίωση 50%, επί της τιμής του εισιτηρίου, όταν οι παραπάνω αναφερόμενοι χρόνοι καθυστέρησης είναι διπλάσιοι.
Εάν το ταξίδι μας διακοπεί, σε ενδιάμεσο λιμάνι, λόγω ζημιάς, ή βλάβης του πλοίου και δεν προωθηθούμε, στον τελικό μας προορισμό, με ευθύνη και δαπάνη του μεταφορέα, δικαιούμαστε:
  • Δωρεάν τροφή, για όλο το διάστημα, μέχρι να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.
  • Κατάλυμα, στο πλοίο, ή σε ξενοδοχείο, εφόσον αυτό είναι εφικτό και υπάρχει ανάγκη διανυκτέρευσης.
  • Δωρεάν μεταφορά, προς και από το ξενοδοχείο.
  • Η ανώτατη τιμή, για κάθε διανυκτέρευση ορίζεται, στα 80 ευρώ και ο ανώτατος αριθμός διανυκτερεύσεων ορίζεται, στις 3.
  • Η άσκηση των δικαιωμάτων μας, για καθυστέρηση, ή ακύρωση του ταξιδιού, σε ενδιάμεσο λιμάνι, γίνεται, σε έγγραφο, που υποχρεούται να μας δώσει ο μεταφορέας.
Ζ. Αν χάσουμε το πλοίο ανταπόκρισης, που θα μας πήγαινε, στον προορισμό μας, εξαιτίας καθυστέρησης ή διακοπής προηγούμενου δρομολόγιου και έχουμε στα χέρια μας το εισιτήριο, πρέπει να ενημερώσουμε το μεταφορέα, ο οποίος πρέπει να μας προωθήσει, στον τελικό προορισμό μας, με δικά του έξοδα και μέριμνα. Δικαιούμαστε, επίσης, γεύματα. Τέλος, δικαιούμαστε και κατάλυμα, με τις ίδιες προϋποθέσεις, που ισχύουν, για τη διακοπή του ταξιδιού, σε ενδιάμεσο λιμάνι.

Η. Αν απαγορευτεί ο απόπλους, λόγω καιρού, μπορούμε:
  • Ή να μείνουμε, στο πλοίο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
  • Ή να ακυρώσουμε το ταξίδι μας και να μας επιστραφεί ο ανάλογος ναύλος.
  • Ή να αλλάξουμε την ημερομηνία του ταξιδιού
Θ. Αν ακυρωθεί το ταξίδι μας, με ευθύνη του μεταφορέα, μπορούμε να ζητήσουμε αποζημίωση, η οποία θα καλύπτει κάθε ζημιά, που πιστεύουμε ότι έχουμε υποστεί. Εάν ο μεταφορέας δε συμφωνεί, στο ύψος της αποζημίωσης, τη διαφορά θα λύσουν τα δικαστήρια της έδρας του μεταφορέα, σύμφωνα με το άρθρο 682 του Κ.Π.Δ. Δεν έχουμε δικαίωμα αποζημίωσης, εάν:
  • Ο μεταφορέας μας ενημερώσει 12 ώρες, πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση και μας προωθήσει, στον προορισμό μας, με άλλο μέσο, το οποίο θα αναχωρεί το πολύ 12 ώρες, μετά την προγραμματισμένη αναχώρηση.
  • Ο μεταφορέας μας ενημερώσει μια βδομάδα, πριν την αναχώρησή μας και μας επιστρέψει το αντίτιμο του εισιτηρίου.
Ι. Εάν ακυρωθεί το ταξίδι μας, λόγω βλάβης ή ζημιάς του πλοίου, μπορούμε:
  • Ή να ακυρώσουμε το ταξίδι μας και να πάρουμε πίσω, το αντίτιμο του εισιτηρίου μας.
  • Ή να συμφωνήσουμε να προωθηθούμε, στον προορισμό μας, με έξοδα και φροντίδα του μεταφορέα, μέσα σε 24 ώρες. Σε αυτήν την περίπτωση, ο μεταφορέας πρέπει να μας παράσχει τροφή. Επίσης, πρέπει να μας παράσχει και κατάλυμα. Ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις, για την καθυστέρηση απόπλου.
Εάν δε θελήσουμε να ακυρώσουμε το ταξίδι μας και ο μεταφορέας δε μπορεί να εξασφαλίσει την προώθησή μας, στον προορισμό μας, μέσα σε 24 ώρες, πρέπει να μας αποζημιώσει, με το διπλάσιο του ναύλου του επιβάτη.
Εάν έχουμε εισιτήριο, με επιστροφή, δικαιούμαστε την επιστροφή και του αντίτιμου του εισιτηρίου επιστροφής.

ΙΑ. Εάν έχουν εκδοθεί υπεράριθμα εισιτήρια, ο μεταφορέας είναι υποχρεωμένος να αρνηθεί, δηλαδή να μην επιτρέψει την επιβίβαση, σε ορισμένους επιβάτες. Σε αυτήν την περίπτωση, ο μεταφορέας πρέπει να αναζητήσει εθελοντές, οι οποίοι δέχονται να μη ταξιδέψουν, με αντάλλαγμα κάποιες παροχές, που συμφωνούν, με το μεταφορέα και επιπλέον τη μεταφορά τους, στον προορισμό τους, με δαπάνη του μεταφορέα. Αν δε βρεθούν αρκετοί εθελοντές, ο μεταφορέας είναι υποχρεωμένος, για λόγους ασφάλειας, να μην επιτρέψει, σε κάποιους επιβάτες, να ταξιδέψουν. Σε αυτήν την περίπτωση, δικαιούμαστε:
  • Ή να αποζημιωθούμε, με το τριπλάσιο του ναύλου του επιβάτη.
  • Ή να μεταφερθούμε, στον τελικό μας προορισμό, με φροντίδα και έξοδα του μεταφορέα, ο οποίος θα μας παράσχει και τροφή. Επιπλέον, πρέπει να μας παράσχει και κατάλυμα, σε ξενοδοχείο, εφόσον συντρέχουν οι ίδιες προϋποθέσεις, που ισχύουν, για την καθυστέρηση του απόπλου. Τέλος, σε αυτήν την περίπτωση, δικαιούμαστε να αποζημιωθούμε, με το ποσό του ναύλου επιβάτη.
ΙΒ. Για καταγγελίες και παράπονα, κατά τη διάρκεια του πλου, μπορούμε να απευθυνόμαστε, στον αρμόδιο αξιωματικό του πλοίου. Μετά το πέρας του ταξιδιού, μπορούμε να απευθύνουμε, στον εκδότη του εισιτηρίου μας, ή στο μεταφορέα, ή στις Λιμενικές αρχές.

ΙΓ: Για να τροποποιήσουμε το εισιτήριό μας, ή να εισπράξουμε το αντίτιμο εισιτηρίου, ή ναύλου, ή την αποζημίωσή μας, πρέπει να απευθυνθούμε, στον εκδότη του εισιτηρίου, ή στο ναυτικό πράκτορα του μεταφορέα. Η καταβολή γίνεται, σε μετρητά (με τραπεζική εντολή ή με επιταγή γίνεται, μόνο εφόσον συμφωνεί ο επιβάτης), μέσα σε 7 ημέρες, από την προγραμματισμένη αναχώρηση του πλοίου και εφόσον παραδώσουμε το σώμα του εισιτηρίου ή το απόκομμά του.

ΙΔ: Ο μεταφορέας πρέπει να:
  • Παρέχει τις υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών, χωρίς διακρίσεις.
  • Παρέχει τη θέση ή την καμπίνα, που αναγράφεται, στο εισιτήριο.
  • Αναγράφει, στο εισιτήριο, το πλοίο, το ταξίδι, την ημερομηνία, και την ώρα αναχώρησης. Πριν την παράδοση του εισιτηρίου, ο εκδότης του πρέπει να μας ενημερώσει και προφορικά, για τα στοιχεία αυτά, καθώς και για την ώρα άφιξης.
  • Τηρεί τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.
  • Ανακοινώνει, δημόσια, τα δρομολόγια και την εκτέλεσή τους.
  • Ενημερώνει όσους έχουνε δώσει στοιχεία επικοινωνίας, κατά την έκδοση του εισιτηρίου, για τυχόν ακύρωση, αλλαγή, καθυστέρηση των δρομολογίων. Το αργότερο 30 λεπτά, μετά την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης, πρέπει να ενημερώνει τους επιβάτες, στους λιμενικούς σταθμούς, για την εκτιμώμενη ώρα αναχώρησης και άφιξης.
  • Ανακοινώνει, με οπτικές και ηχητικές αναγγελίες, στα ελληνικά και στα αγγλικά, μέσα στο πλοίο, τυχόν καθυστερήσεις καθώς και το χρόνο και την αιτία τους.
  • Σε περίπτωση καθυστέρησης ή διακοπής ταξιδιού, απώλειας ανταπόκρισης και ακύρωσης του ταξιδιού, δίνει δωρεάν συνδρομή, σε άτομα μειωμένης κινητικότητας.
  • Ενημερώνει, πριν την έκδοση του εισιτηρίου, για τις τιμές και τις τυχόν εκπτώσεις, καθώς και τις συνθήκες πρόσβασης, στα λιμάνια.
  • Διαθέτει υπηρεσίες διαχείρισης παραπόνων-καταγγελιών.
  • Ανακοινώνει, με οπτικά και ηχητικά μέσα πριν τον πρώτο σταθμό, τις διαδικασίες παραπόνων.
  • Τοποθετεί, σε εμφανές σημείο, στο πλοίο και στα εκδοτήρια εισιτηρίων, πίνακα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων. Ο πίνακας αυτός μπορεί μετά από αίτημα του επιβάτη, να διατεθεί, σε γραφή Braille, ή με μεγάλη γραμματοσειρά, στην είσοδο του πλοίου.
  • Μην εκδίδει εισιτήρια, για δρομολόγια, που δεν έχουν εγκριθεί, από την αρμόδια αρχή.
  • Ενημερώνει την αρμόδια αρχή, για τις τιμές των εισιτηρίων του, το αργότερο 3 ημέρες, από την έναρξη ισχύος τους.
  • Μην αυξάνει την τιμή του εισιτηρίου, για το οποίο έγινε ηλεκτρονική κράτηση, στο διάστημα, που μεσολαβεί, από την κράτηση, έως την πληρωμή και παραλαβή του.
  • Ενημερώνει, για τις χρεώσεις των αποσκευών.
  • Μην αρνείται την κράτηση θέσεων, εφόσον είναι διαθέσιμες και την έκδοση εισιτηρίων, εκτός και αν πρόκειται, για αποδεδειγμένα επικίνδυνο πρόσωπο, για την ασφάλεια του πλοίου και των επιβατών.
  • Οι μεταφορείς μπορούν να ορίσουν ελάχιστο χρηματικό όριο, κάτω από το οποίο δεν καταβάλλεται αποζημίωση. Το όριο αυτό δε μπορεί να υπερβαίνει τα 6 ευρώ.

Υποχρεώσεις

ΙΕ: Και οι επιβάτες, όμως, έχουμε υποχρεώσεις. Πρέπει, λοιπόν, να:
  • Βρισκόμαστε, στο πλοίο, μισή ώρα, πριν τον απόπλου.
  • Βρισκόμαστε, στο λιμάνι, μια ώρα, πριν τον απόπλου, εάν έχουμε όχημα.
  • Δείχνουμε το εισιτήριο μας, όταν μας το ζητούν και να καταλαμβάνουμε τη θέση μας ή την καμπίνα, που γράφει το εισιτήριό μας.
  • Βάζουμε τις ογκώδεις αποσκευές μας, στους ειδικούς χώρους και όχι στους διαδρόμους του πλοίου.
  • Ακολουθούμε τις οδηγίες των υπεύθυνων του πλοίου, για την ασφάλεια, την καθαριότητα και την ησυχία.
  • Τηρούμε τους κανονισμούς του πλοίου.
  • Μην τοποθετούμε τα πράγματά μας, σε θέσεις των άλλων επιβατών.
  • Μην παραμένουμε, στο χώρο των οχημάτων.
  • Μην κουβαλάμε επικίνδυνες ύλες.
  • Δίνουμε, κατά την κράτηση ή την έκδοση του εισιτηρίου μας τα ακριβή στοιχεία επικοινωνίας μας. Εάν δε θέλουμε να δώσουμε τα στοιχεία μας, το δηλώνουμε, σαφώς.
  • Ελέγχουμε τα στοιχεία, που αναγράφονται, στο εισιτήριο μας, κατά την έκδοσή του. Αν υπάρχουν λάθος στοιχεία, δεν το παραλαμβάνουμε.
  • Ζητούμε την έγκριση του μεταφορά ή του εκδότη του εισιτηρίου, αν θελήσουμε να τα μεταβιβάσουμε.
ΙΣΤ: Εκτός από το μεταφορέα, ή τον εκδότη εισιτηρίων, υποχρεώσεις, απέναντι στους επιβάτες έχει και ο φορέας εκμετάλλευσης τερματικού σταθμού λιμένα, ο οποίος οφείλει:
  • Να ενημερώνει, για τα δικαιώματα των επιβατών, είτε σε φυσική μορφή, σε εμφανή σημεία του λιμένα, είτε μέσω διαδικτύου, με πίνακα, στα ελληνικά και στα αγγλικά και εφόσον ζητηθεί, από επιβάτη, σε γραφή Braille.
  • Να πληροφορεί, για τις συνθήκες πρόσβασης, στο λιμάνι και τη δυνατότητα δωρεάν συνδρομής, σε άτομα με αναπηρία.
  • Να τηρεί οργανωμένες διαδικασίες υποδοχής, καταγραφής και επίλυσης παραπόνων και καταγγελιών.
Οι επιβάτες, όταν έχουμε παράπονο, από το μεταφορέα, ή τον εκδότη εισιτηρίων, πρέπει να καταθέτουμε στην πλοιοκτήτρια εταιρία (μεταφορέα), ή στον εκδότη εισιτηρίου, ή στο ναυτικό πράκτορα, που ορίζει ο μεταφορέας την καταγγελία μας, μέσα σε δύο μήνες, από την ημερομηνία, που παρασχέθηκε, ή έπρεπε να παρασχεθεί, η υπηρεσία. Απάντηση, στο αίτημά μας (θετική, αρνητική κ.λπ.) πρέπει να δοθεί, μέσα σε 1 μήνα, από την παραλαβή του παραπόνου. Ο χρόνος, για την τελική απάντηση στην καταγγελία, δε μπορεί να υπερβαίνει, τους 2 μήνες, από την παραλαβή του παραπόνου.

Εάν έχουμε παράπονο, για το φορέα εκμετάλλευσης τερματικού σταθμού, υποβάλλουμε, στον Υπεύθυνο, για τα παράπονα επιβατών, που έχει ορίσει ο φορέας, το αίτημά μας. Οι προθεσμίες είναι ίδιες, με τις παραπάνω.

Οι καταγγελίες υποβάλλονται, σε διπλότυπο ειδικό έγγραφο. Καταθέτουμε το φύλλο λευκού χρώματος και κρατάμε το φύλλο ερυθρού χρώματος. Εάν δε λάβουμε απάντηση, ή η απάντηση που λάβαμε, δε μας ικανοποιεί, μπορούμε να υποβάλλουμε το ίδιο έντυπο, μαζί με το αρχικό μας αίτημα και τυχόν απάντηση, που λάβαμε, εντός ενός μηνός, είτε στη Λιμενική Αρχή επιβίβασης, ή αποβίβασής μας, είτε στη Διεύθυνση Θαλάσσιων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Οι αρμόδιες αυτές Υπηρεσίες μπορούν να προβούν, σε συστάσεις, προς τους μεταφορείς, τους εκδότες εισιτηρίων, ή τους φορείς εκμετάλλευσης σταθμών και λιμανιών. Εάν το επιθυμούμε, ζητούμε, από την υπηρεσία, στην οποία υποβάλλουμε το παράπονό μας, να διαβιβάσει την υπόθεση, στο Συνήγορο του Καταναλωτή, για την εξώδικη επίλυσή της.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, στα κυλικεία των πλοίων ισχύουν συγκεκριμένες τιμές, για καφέ, νερό, σάντουιτς. Ας ενημερωθούμε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...